ADDIKTÍV ÉTELEK, AVAGY MIÉRT FOGYASZTUNK EGYRE TÖBBET?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ADDIKTÍV ÉTELEK, AVAGY MIÉRT FOGYASZTUNK EGYRE TÖBBET?"

Átírás

1 ADDIKTÍV ÉTELEK, AVAGY MIÉRT FOGYASZTUNK EGYRE TÖBBET? Hervainé Krizsán Annamária, klinikai dietetikus PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály

2 TARTALOM 1. elhízás gyakoriságának helyzete Magyarországon és osztályunkon 2. Az egészséget és a táplálkozást befolyásoló tényezők 3. Addiktív ételek 4. Elhízást segítő lélektani tényezők 5. Hatályos rendeletek és ajánlások

3 Isabel: Egyél, egyél, egyél!

4 A TÚLSÚLY ÉS ELHÍZÁS HAZAI TRENDJE (BELSŐ KÖR: 1988; KÖZÉPSŐ KÖR: 2009; KÜLSŐ KÖR: 2014)

5 A TÚLSÚLY ÉS ELHÍZÁS EGYÜTTES ARÁNYA A HAZAI FELNŐTT LAKOSSÁG KÖRÉBEN, OTÁP 2014

6 PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológia Rehabilitációs osztály 2015-ben, azonos időszakban bent fekvő 140 beteg közül: BMI nő (n= 50) 35,72% ffi (n=90) 64,28% Össz. (n=140) 100% fő % fő % fő % 20 alatt , normál ,1 25,1-30 túlsúlyos (1. fokú elhízás) , ,4 30,1-35 mérsékelt elhízás (2. fokú elhízás) ,1-40 súlyos elhízás (3. fokú elhízás) , felett beteges elhízás (4. fokú elhízás) ,3

7 AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

8 TÁPLÁLKOZÁS SZOCIOÖKOLÓGIAI MODELLJE

9 FÜGGŐSÉGET OKOZÓ ALAPANYAGOK: CUKOR cukor: még a kokainnál is sokkal komolyabb függőséget képes előidézni kokainfüggő patkányokat egyidejűleg kínáltak cukorral és kokainnal, kísérleti állatok 94%-a a cukrot választotta a szenvedélyének tárgyát képező anyag helyett. 10 dkg cukor = ~5 ek cukor= ~ 400 kalória!

10 FÜGGŐSÉGET KIVÁLTÓ SZÉNHIDRÁTOK: FEHÉR LISZTBŐL KÉSZÜLT KENYÉR ÉS TÉSZTAFÉLÉK A finomított szénhidrátok ugyanazokat az élvezeti központokat aktiválják az agyban, mint a kokain vagy a heroin. Hirtelen nagyot ugrik a szervezet vércukor és dopamin-szintje, majd ugyanilyen gyorsan vissza is esik, ami nagyban hozzájárul a függőség kialakulásához. Helyettük: alacsony glikémiás indexű és teljes kiőrlésű termékeket fogyasszunk.

11 FÜGGŐSÉGET OKOZ A CSOKOLÁDÉ? A fekete csoki kardioprotektív hatású, jótékony hatás csak a jó minőségű étcsokoládéra jellemző. Az étcsokoládé kakaómasszát, kakaóvajat, cukrot tartalmaz. körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium. benne található alkaloidok sok tekintetben az alkoholban is fellelhető vegyületekhez hasonlítanak, amelyekről tudjuk, hogy függőséget okoznak. A csokoládé megnöveli a szerotonin szintet, amely pszichikai és fiziológiai reakciók kiváltása révén járul hozzá a függőség kialakulásához. 100 g csokoládé = 1 tábla = ~ kalória, ~ 45-55g cukor, g zsír.

12 NÁTRIUM-GLUTAMÁT - E621 Glutamát ízfokozó hatásmechanizmusa: A nyelv ízérző receptorainak ingerküszöbét csökkenti. A glutamát íze az ötödik alapíz: "umami", az ízletesség íze. Silány minőségű élelmiszerek, fehérjében gazdag készételek, gyorsétteremhálózatok. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezethet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A természetes ízű zöldségek, gyümölcsök emiatt nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez.

13 A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával, szintén ezt a függőséget erősítik. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet, allergiát okoz. A legújabb kutatások szerint idegi elváltozásokat is okoz, Parkinson-, vagy Alzheimer-kórt.

14 A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára. Megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Amíg eltűnik az élelmiszerekből, figyeljünk az összetevőkre! A glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben: E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.

15 FÜGGŐSÉGET OKOZÓ NASSOLNI VALÓ: CHIPS Magas só, ízfokozó és zsírtartalma beindítja az agy jutalmazó központját, amely az egészségtelen anyagok hatására öröm és élvezet érzésével válaszol, aminek következtében mindig újabb és újabb darab után nyúlunk. Egy kutatás kimutatta, hogy a patkányok jutalmazó központja sokkal aktívabban működik, amikor chipset kapnak, mint amikor más sós ételekkel kínálják őket. 100gramm chips = ~ 640 kalória. Energiaszegény étrend napi kalóriatartalmának a felét teszi ki.

16 A GYORS ÉTEL FÜGGŐSÉG A finomított szénhidrátokban gazdag, gyorsan megnöveli a vércukorszintet, ami ezt követően gyorsan vissza is esik, emiatt pedig újra elkezdünk az egészségtelen hamburgerek után sóvárogni. Élvezeti értékükhöz magas só-, ízfokozó- és zsírtartalmuk is hozzájárul. Energiatartalmuk kiemelkedő. Reklám, könnyű beszerezhetőség, alacsony árak.

17 CUKORTARTALMÚ ÜDÍTŐITALOK A cukros üdítők ízükkel hozzászokást alakíthatnak ki, különösen a koffeint is tartalmazó italok addiktívak. A kóla foszforsav tartalma csökkenti a csontállományt, ráadásul nagymértékű fogyasztása kiszorítja az étrendből a kalcium tartalmú tejtermékeket. Már az általános iskolások nagy százaléka is naponta fogyaszt kólát. Magas kalóriatartalmukat bele kell számolni az étrendbe. 1 liter kóla cukortartalma = 112 g cukor ~ 40 kockacukor = 420 kalória

18 FÜGGŐSÉGET OKOZÓ DIÉTÁS ÉTELEK A legtöbb fogyókúrázó alacsony zsírtartalmú, zsírmentes vagy cukormentes címkékkel ellátott ételeket választ, azt gondolván, hogy ezek egészséges alternatívát jelentenek. Valójában a gyártók az elvesztett ízélményt egyéb káros összetevőkkel, például jelentősen több nátrium hozzáadásával pótolják. Az egészségesebbnek feltüntetett termékek akár károsabbak is lehetnek, mint az eredeti verzióik. A tévhitben lévők többet is esznek belőlük a kelleténél, hiszen azt hiszik, hogy ezzel csak jót tesznek maguknak. A diabetikus termékek sem feltétlenül egészségesek!

19 MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK Hatása testtömeg változásra, táplálék-, folyadékfogyasztásra: A szacharinos oldat fogyasztása jelentősen megnövelte a hím és nőstény egyedek testtömegét. A nőstények szignifikánsan több folyadékot fogyasztottak, mint a kontroll csoport egyedei. (Sweetab, Polisett, Süssina, Ezerédes) Az aszpartamot tartalmazó oldat fogyasztása egyik nem esetében sem befolyásolta statisztikailag a vizsgált paramétereket. (legtöbb diétás és light termék, üdítőitalok, rágógumik tartalmazzák) A ciklamátos oldat esetében szignifikánsan nagyobb lett a testtömeg a hím egyedeknél, a kontroll csoporthoz képest. (Sweetab, Polisett,Süssina, Ezerédes) Az aceszulfam-k tartalmú oldat hatására jelentősen megnőtt a folyadékfogyasztás mennyisége hím egyedeknél. (light termékek) A kapott eredmények alapján megkérdőjelezhető a mesterséges édesítőszerek testtömeg megtartó, vagy csökkentő hatása.

20 LÉLEKTANI TÉNYEZŐK Vizsgálati eredmények igazolták: Éhesen 30 %-kal vásárlunk többet. Társaságban többet fogyasztunk, mint egyedül. A jól látható, közelebb lévő élelmiszerek gyorsabban fogynak. Édességek helyett vizet és zöldségeket, gyümölcsöket készítsünk az asztalra. Nagyobb választékból többet fogyasztunk. A csomagolás nagyságának hatása van az elfogyasztott mennyiségre, függetlenül az étel ízétől. A tálaló edényzet mérete segít megítélni a mennyiségeket, nagyobb tálból, bögréből többet eszünk. A reklámok hatása is óriási. A tévé előtt töltött idő a fizikai igénybevétel mértékét csökkenti, az élelmiszerfogyasztást befolyásolja ben, magyar serdülők bevonásával elvégzett HELENA studyban a hosszabb (minimum 2 óra naponta) tévézés a lányok esetében több édesség, gyümölcslé, üdítő, sör, kávé, péksütemény, szendvics, míg fiúk esetében több üdítő, sós snack, édesség, szendvics és péksütemény fogyasztásával párosult. Az IDEFICS tanulmány egyik fontos eredménye az, hogy szoros kapcsolat van az alvásidő és a túlsúlyossá, illetve elhízottá válás kockázata között.

21 TESTTÖMEG KARBANTARTÁS Sikerességet segíti: Információ, edukáció. A tápértékre vonatkozó ismeretek pozitív összefüggést mutatnak az étrend minőségével és a testtömeg karbantartás sikerességével. Leegyszerűsített általános ajánlások helyett törekedni kell az individuális táplálkozási tanácsadásra, mely figyelembe veszi az egyén élettani igényeit, betegségeit, ízlését, anyagi helyzetét. Testmozgás Helyes stresszkezelő technikák Elegendő éjszakai alvás: minimum napi 7-8 óra

22 AJÁNLÁSOK, PROGRAMOK, RENDELETEK 2006-ban a WHO miniszteri konferenciáján elfogadásra került az Európai Elhízás Elleni Charta. A dokumentum kiemeli, hogy az elhízás járványszerű terjedése visszafordítható, amelyhez az egyén, a társadalom és a kormányok közös felelősségvállalása szükséges. Ennek részeként átfogó intézkedésekkel mindenki számára meg kell teremteni az egészséges választék és környezet lehetőségét. Az OTÁP2009 vizsgálat adatai alapozták meg azokat az intézkedéseket, rendeleteket, programokat, melyek a magyar lakosság egészségét szolgálják. Ilyenek például a chips-adó bevezetése és a transz-zsírsav rendelet is, melyek hozzájárulnak az egészségesebb élelmiszerválasztékhoz, vagy a gyermekeink egészségét szolgáló közétkeztetési rendelet. Ide sorolhatjuk a STOP SÓ! Nemzeti Sócsökkentő Programot is. Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint az OÉTI 2005-ben ajánlást készített az iskolai büfék egészséges táplálkozásba beilleszthető kínálatára 2010/2011 tanév I. félévében az OÉTI a NEFMI támogatásával elindítja a Startolj reggelivel! iskolareggeli programot, melynek célja az iskolás korosztály táplálkozásának egészségesebbé tétele. Transz-zsírsav rendelet: tól nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet (az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról) WHO: Létrehozta a Táplálkozás-barát Iskolák hálózatát (Nutrition Friendly School Initiative, NFSI). A kezdeményezés segít visszaszorítani a táplálkozásból eredő betegségeket gyermekeknél. OÉTI-WHO: HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program inyoung) Vízfogyasztás népszerűsítése a szénsavas üdítők ellenében fiatalok körében OÉTI: Az egészséges is lehet finom Zöldség és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő program AZ EURÓPAI UNIÓS TÁRSFINANSZÍROZÁSÚ ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM célja, hogy az általános iskolák 1-6. évfolyamos tanulóival megkedveltesse a zöldségeket, gyümölcsöket, ezáltal hosszú távon emelje a korosztály zöldség-, gyümölcsfogyasztását, így hozzájáruljon az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, valamint a túlsúlyosság és az elhízás elleni küzdelemhez. A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szeptember 01-én lépett hatályba.

23 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET A KÖZÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOKRÓL (HATÁLYOS: SZEPTEMBER 01.) A rendelet érinti a korcsoportonkénti energiaszükségletet, biztosítandó élelmiszereket, étkezések számított sótartalmát, só minőségét (jódozott), allergén összetevőket. Szabályozza: a cukor- és zsírtartalmat, felhasználható zsiradék minőségét, édesítőszerek, üdítőitalok, energiaitalok, alkohol felhasználhatóságát. A só vagy cukor kihelyezési helyén fel kell tüntetni az A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet! szövegű figyelmeztető feliratot.

24 FELHASZNÁLT IRODALOM Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat OÉTI, OTÁP 2009 Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2009 OÉTI, OTÁP 2014 Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat ábra A túlsúly és elhízás hazai trendje, OÉTI ábra A túlsúly és elhízás együttes aránya a hazai felnőtt lakosság körében, OTÁP ábra Lalonde-modell, WHO, ábra A táplálkozás szocioökológiai modellje US. Department of Agriculture 5. ábra Új Diéta 2006/4. Fajcsák Zsuzsanna, Lelovics Zsuzsanna dietetikus DIVATDIÉTÁK Glikémiás index és glikémiás terhelés Internet, Journal of Neuropsychopharmacology David A. Kessler Muszáj annyit enni Dietetika a háziorvosi gyakorlatban Prof. dr. Figler Mária-Kubányi Jolán 2015 Food today 09/2005 A stressz és az étkezési magatartás kapcsolata Magyar epidemiológia = Hungarian Epidemiology (2008) mell., p Polyák Éva, Energiát nem adó mesterséges édesítőszerek fogyasztásának hatása a testtömeg változásra és táplálékfelvételre European Food Information Council, EU projektek melléklet 06/2011 Miként előzzük meg a gyerekkori elhízást hírek az IDEFICS kutatásról

25 Köszönöm a figyelmet!

Addiktív ételek, avagy miért fogyasztunk egyre többet?

Addiktív ételek, avagy miért fogyasztunk egyre többet? Addiktív ételek, avagy miért fogyasztunk egyre többet? A túlsúly és elhízás gyakorisága Európában járványszerű méreteket öltött. Legújabb kutatások szerint az elhízás népegészségügyi jelentősége eléri

Részletesebben

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzetközi előzmények (WHO, EU) Európai Elhízás-ellenes Charta WHO Európai

Részletesebben

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VI. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2015. február 25. Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Dr. med.habil Martos Éva

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI Dr. Polereczki Zsolt Prof. Dr. Szakály Zoltán Jasák Helga Debreceni

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA Közétkeztetési rendelet kapcsán felmerülő táplálkozás-egészségügyi feladatok Barnáné Susa Éva dietetikus okleveles táplálkozástudományi szakember Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 54/204. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 204.2.3-205.0.03 Az egészségügyről szóló 997. évi CLIV. törvény 247. (2) ekezdés sz) pontjáan kapott

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005.

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. 2 A táplálkozástudomány miközben folyamatosan kutatja az egészséget

Részletesebben

Folytatódik az élelmiszerek reformulációja- Uniós cukorcsökkentő program

Folytatódik az élelmiszerek reformulációja- Uniós cukorcsökkentő program Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VIII. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2017. február 23. Folytatódik az élelmiszerek reformulációja- Uniós cukorcsökkentő program Prof.

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre

Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre DR. PÁLFI ERZSÉBET 1, DAKÓ SAROLTA 2, MOLNÁR RÉKA 3, DR. MIHELLER PÁL 2 1 SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR DIETETIKAI ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Új irányok az étkeztetésben

Új irányok az étkeztetésben Új irányok az étkeztetésben Szabó Zsuzsanna, dietetikus, élelmezésvezető Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. -ának (3) bekezdése előírja, hogy "A közétkeztetésben különösen a gyermekintézményekben

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

SZACHARIN ALAPÚ ÉDESÍTŐSZER FOGYASZTÁSÁNAK HATÁSAI

SZACHARIN ALAPÚ ÉDESÍTŐSZER FOGYASZTÁSÁNAK HATÁSAI SZACHARIN ALAPÚ ÉDESÍTŐSZER FOGYASZTÁSÁNAK HATÁSAI POLYÁK ÉVA PTE ETK TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI ÉS DIETETIKAI INTÉZET MMTT 2018-AS KONGRESSZUSA PROBLÉMA A 2014-es OTÁP eredménye szerint, a férfi lakosság 2/3-a,

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Közétkeztetési körkép 2016.

Közétkeztetési körkép 2016. Közétkeztetési körkép 2016. Kosztovics Ottóné élelmezés-egészségügyi szakügyintéző Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium 2017. május 23. Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közétkeztetési

Részletesebben

Lelovics Zsuzsanna, Kovács Ildikó dietetikusok MDOSZ A Halálos négyes II. Budapest, november 9.

Lelovics Zsuzsanna, Kovács Ildikó dietetikusok MDOSZ A Halálos négyes II. Budapest, november 9. Egészségtudatosság és étrendi prevenció Tények és remények Lelovics Zsuzsanna, Kovács Ildikó dietetikusok MDOSZ A Halálos négyes II. Budapest, 2006. november 9. Miért változnak a táplálkozási szokások?

Részletesebben

7 élelmiszer-ipari adalék, amit tanácsos nagy ívben elkerülni

7 élelmiszer-ipari adalék, amit tanácsos nagy ívben elkerülni 1 / 6 2014.11.30. 21:28 Tudomány Fő az egészség 7 élelmiszer-ipari adalék, amit tanácsos nagy ívben elkerülni Ártalmatlan látszó adalékok, ám a dietetikusok sohasem ennék meg 2014. november 30., 17:43,

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén

Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén Bár egyre többen törekednek a kiegyensúlyozott étrendre és tudatosan választanak az élelmiszerüzletek polcairól, a Nestlé legfrissebb, a hazai táplálkozási

Részletesebben

ÉRDEKESSÉGEI. FEKETE KRISZTINA dietetikus, egészségfejlesz tő NEMZETI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI INTÉZET. Big Food Konferencia Budapest 2015. szeptember 16.

ÉRDEKESSÉGEI. FEKETE KRISZTINA dietetikus, egészségfejlesz tő NEMZETI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI INTÉZET. Big Food Konferencia Budapest 2015. szeptember 16. EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓS KUTATÁS ÉRDEKESSÉGEI FEKETE KRISZTINA dietetikus, egészségfejlesz tő NEMZETI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI INTÉZET Big Food Konferencia Budapest 2015. szeptember 16. Egészségkommunikációs Felmérés

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása óvodáskorban

Az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása óvodáskorban Az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása óvodáskorban Kiskőrösi Batthyány úti óvoda prevenciós tevékenységei Weinhardt Krisztina Óvónő, Egészségnevelési munkaközösség-vezető Rólunk: 7 csoportos

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2005. június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 TÁJÉKOZTATÓ FELJEGYZÉS Küldi: a Főtitkárság Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 9181/05 SAN 67 Tárgy: A Tanács következtetései

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben?

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben? 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Hírlevél Hogyan étkezzünk egészségesebben? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz Egészségfejlesztési Iroda Telefon: +36 46 588 058 Web: www.goncefi.hu EGÉSZSÉGES

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat

A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat SÓS kisokos A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat A Nestlé Magyarországon a helyi igényekre és kihívásokra reagálva 10 konkrét vállalást tett a táplálkozás terén, amelyek termékfejlesztési, tájékoztatási

Részletesebben

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Bikfalvi Istvánné Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége Zöldség és gyümölcslevek

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1 Helena projekt Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence A projekt célja A HELENA program EU FP 6-s kutatási program része volt, amely az európai fiatalok étkezési- és fogyasztási szokásainak

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Interaktív táplálkozási programok

Interaktív táplálkozási programok Egészségfejlesztés a közoktatási intézményekben Kovács Ildikó Interaktív táplálkozási programok az iskolában dietetikus Budapest, 2007. február 28. Gyermekek táplálkozása Az elmúlt 10 évben a túlsúlyos

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. november 14. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Felnttkori kóros állapotok megelzése gyermekkorban Elhízás Hypertonia Szív-

Részletesebben

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk?

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? Téma 1: Egészséges test 1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? 2. Mik az egészséges ember jellemzői? A, egészséges csontok, izmok B, elvékonyodott haj, töredezett körmök C, Betegség

Részletesebben

Igyunk vizet! A gyerekek ízlése formálható!

Igyunk vizet! A gyerekek ízlése formálható! 2007. november 28. Igyunk vizet! Mutassunk jó példát a gyerekeknek! Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egy vízfogyasztást népszerősítı programot indított el, ami hamar

Részletesebben

Coeliakiás gyermekek diétájának helyes vezetése

Coeliakiás gyermekek diétájának helyes vezetése Coeliakiás gyermekek diétájának helyes vezetése Kiss Erika dietetikus, jogi szakokleveles táplálkozástudományi szakértő Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika Dietetikai tanácsadás I. Hogy jut el a páciens

Részletesebben

Az EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. ÖRI ÁGNES Élelmiszeripari mérnök, egészségfejlesztö, UNILEVER

Az EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. ÖRI ÁGNES Élelmiszeripari mérnök, egészségfejlesztö, UNILEVER Az EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS A GYÁRTÓ SZEMSZÖGÉBÖL ÖRI ÁGNES Élelmiszeripari mérnök, egészségfejlesztö, UNILEVER EGY CÉLTUDATOS VÁLLALAT AZ UNILEVER 53,3 MILLIÁRD EURÓS ÁRBEVÉTEL 2015-BEN TÖBB MINT TÖBB MINT

Részletesebben

Helyettesítő termékek a tej esetében

Helyettesítő termékek a tej esetében Helyettesítő termékek a tej esetében Pavelka Vivien III. évfolyam, Pénzügy számvitel szak Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Borbély Csaba egyetemi docens Böröndi-Fülöp Nikoletta egyetemi

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

A magyar lakosság vitaminbevitelének. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta

A magyar lakosság vitaminbevitelének. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta A magyar lakosság vitaminbevitelének vizsgálata az OTÁP2014 felmérés alapján Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta OTÁP felmérés A Központi Statisztikai Hivatal által szervezett Európai Lakossági Egészségfelmérés

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Bölcsıdés korcsoport közétkeztetése Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Hajléktalan emberek egészsége. Dr. Rákosy Zsuzsa PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet

Hajléktalan emberek egészsége. Dr. Rákosy Zsuzsa PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet Hajléktalan emberek egészsége Dr. Rákosy Zsuzsa PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet Népegészségügyi szempontok Gyakoribbak a megbetegedések az átlagpopulációhoz képest Drámaian kevesen élik meg az adott

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:......

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:...... Fekete István Általános Iskola 13 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-9-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

A reggeli jelentősége UGYE TE IS EGÉSZSÉGESEN REGGELIZTÉL MA?

A reggeli jelentősége UGYE TE IS EGÉSZSÉGESEN REGGELIZTÉL MA? A reggeli jelentősége UGYE TE IS EGÉSZSÉGESEN REGGELIZTÉL MA? Ébredj rá az egészséges reggeli fontosságára! A rendszeres reggelizés lehetővé teszi az étvágy jobb szabályozását, ezáltal támogatja a súlykontrollt

Részletesebben

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK Fail Ágnes és Szombathelyi Szilvia Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet KÖZÉTKEZTETÉS KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉG A NEMZETI CSALÁD ÉS SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZET

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR MAI MENÜ Táplálkozás funkciói és hibái Egészség és táplálkozás Társadalmi igények Táplálkozás

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

A magyar tanulóifjúság egészségi állapota. Jávor András dr.

A magyar tanulóifjúság egészségi állapota. Jávor András dr. A magyar tanulóifjúság egészségi állapota Jávor András dr. A gyökerek. Anyai egészség Dohányzás, alkoholizmus, elégtelen táplálkozás, stb. Koraszülés (korán, kis súllyal) Intenzív kezelések következményei,

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db

Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt.sz.: Témafelelős: Kovács Györgyné Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db Szentes

Részletesebben

Menő Menza az Irinyi János Középiskoláért Alapítvány szervezésében (EFOP )

Menő Menza az Irinyi János Középiskoláért Alapítvány szervezésében (EFOP ) Menő Menza az Irinyi János Középiskoláért Alapítvány szervezésében (EFOP-1.8.5-17-2017-00273) Sajtóközlemény Az Irinyi János Középiskoláért Alapítvány húszmillió forint összegű, 100 %-os európai unióstámogatásban

Részletesebben

Megszívlelendô tanácsok

Megszívlelendô tanácsok ÉTRENDI TANÁCSOK hipertóniásoknak Megszívlelendô tanácsok hipertóniásoknak Lektorálta: Cseri-Holzmann Brigitta dietetikus ReceptDoki Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered Hippokratész

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

NE CSAK EGYÜNK, IGYUNK IS

NE CSAK EGYÜNK, IGYUNK IS NE CSAK EGYÜNK, IGYUNK IS Ünnepek, családi és baráti találkozók alkalmával lazábbak vagyunk, poharunkat emelve nyugtatgatjuk lelkiismeretünket vagy a családunkban élő diabéteszeseket egyszer megengedhetjük

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz 2007. Életmód és terápia 2007. június 2., szombat Papp Rita, dietetikus tudományos főmunkatárs Fresenius Kabi Hungary Kft., Budapest Megelőzés Törekvés

Részletesebben

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől melléklet a 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő Nyersanyag Korcsoportok. 1 3 év 4 6 év 7 10 év 11 14 év évtől 3. 1 g 0 30 g 40 0 g 4. színhús: színhús: 60 80 g

Részletesebben

OÉTI - Az egészséges táplálkozással a betegségek jelentõs része megelõzhetõ

OÉTI - Az egészséges táplálkozással a betegségek jelentõs része megelõzhetõ OÉTI - Az egészséges táplálkozással a betegségek jelentõs része megelõzhetõ Szerzõ Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda 2015. 03 25. Utolsó frissítés 2016. 12 22. Új kiíróként csatalkozott 2015-ben a

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás

Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás Szakály Zoltán Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék VIII. Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben

Részletesebben

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATBAN ANTAL EMESE DIETETIKUS, SZOCIOLÓGUS TÉT PLATFORM, SZAKMAI VEZETŐ

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATBAN ANTAL EMESE DIETETIKUS, SZOCIOLÓGUS TÉT PLATFORM, SZAKMAI VEZETŐ TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATBAN ANTAL EMESE DIETETIKUS, SZOCIOLÓGUS TÉT PLATFORM, SZAKMAI VEZETŐ tévhitek Tévhitek - fogyókúra, divatdiéták bizonyos élelmiszerek elhagyása - Mi van a

Részletesebben

oktatásuk jelentősége és

oktatásuk jelentősége és Cukorbetegek állapotfelmérése, oktatásuk jelentősége és eredményessége az intézeti kardiológiai rehabilitáció során Simon Éva 1, Huszáros Bernadatt 1, Simon Attila 2, Veress Gábor2, Bálint Beatrix 3, Kóródi

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június IV. évfolyam 6. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Dreska Erzsébet közegészségügyi felügyelő Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási

Részletesebben

Az elhízás korszerű diétás

Az elhízás korszerű diétás XII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia Balatonfüred, 2010.Szeptember 10. Az elhízás korszerű diétás kezelése Dr.Pados Gyula c.egyetemi docens, kandidátus Szent Imre Kórház Lipid Részleg Vezető

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek

Táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek Táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek Minden ember, aki egészségesen szeretne élni, megfelelően kell, hogy táplálkozzon. Ez nemcsak az egészséges anyagcseréjű személyre vonatkozik, hanem a cukorbetegre

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi ajánlás közétkeztetık számára jelentıs változásokat hoz A közétkeztetésrıl, az OÉTI által végzett országos

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai Egyénre szabott energia bevitel: normál testsúlyú betegeknél a kalóriabevitel pontosan annyi legyen amennyit a testsúlya, energiaháztartása igényel neme,

Részletesebben

Tudjuk-e, hogyan éljünk egészségesen? Antal Emese dietetikus, szociológus TÉT Platform szakmai vezető

Tudjuk-e, hogyan éljünk egészségesen? Antal Emese dietetikus, szociológus TÉT Platform szakmai vezető Tudjuk-e, hogyan éljünk egészségesen? Antal Emese dietetikus, szociológus TÉT Platform szakmai vezető Információkeresés aránya és leghitelesebb forrás témakörök Információ keresők aránya % Információ forrás

Részletesebben

A különböző fajtájú húsok és táplálékok hazai fogyasztási statisztikai adatai hús fogyasztás és a betegségek megjelenésének lehetséges kapcsolata

A különböző fajtájú húsok és táplálékok hazai fogyasztási statisztikai adatai hús fogyasztás és a betegségek megjelenésének lehetséges kapcsolata A különböző fajtájú húsok és táplálékok hazai fogyasztási statisztikai adatai hús fogyasztás és a betegségek megjelenésének lehetséges kapcsolata Dr. Kukovics Sándor Tóth Péter Kukovics Ferenc A konferencia

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben