Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás"

Átírás

1 Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás Szakály Zoltán Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék VIII. Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben Zamárdi, május 24.

2 Mit jelent az egészségtudatosság, a tudatos táplálkozás, egyáltalán mit értünk a tudatosság fogalma alatt? Kérdések Hogyan tudjuk megszólítani a passzív bezárkózó, illetve az aktív tudatos fogyasztókat? Van-e összefüggés az egészségmagatartás és a tudatos táplálkozás evolúciója között?

3 Elsőként tisztáznunk kell egészség fogalmát! Az elmélet

4 Egészségügyi Világszervezet (WHO) Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.

5 Az egészség öt dimenziója Szervezet Biológiai egészség Lelki egészség A tudat nyugalma EGÉSZség Mentális egészség Gondolkodás Emocionális egészség Szociális egészség Érzések Kapcsolatok (Forrás: WHO)

6 Az egészségfilozófia evolúciója Első fázis Második fázis Előbb-utóbb beteg lesz. Mit tesz? Az egészség 5 dimenziója együtt Az egészség a betegség hiánya Fizikai aktivitás és tudatos életmód Ha nem vagyok beteg, jóllét akkor Testi egészséges vagyok Ha többet mozgok és Testi és lelki odafigyelek magamra, jóllétleszek egészséges Rizikó Passzív Harmadik fázis Aktív Az egészség holisztikus megközelítése Ha harmóniában élek Testi, lelki a világgal, akkor és szociális vagyok egészséges Tudatos

7 de mit a jelent az a fogalom, hogy tudatos? Tudatosnak azt a személyt nevezzük, aki a Tudatosság környezetéről egy megfelelően = Cselekvés komplex modellt alkot, és a szerint cselekszik. (Forrás: Wikipédia)

8 De mit ért az átlagember az egészség fogalma alatt? A gyakorlat

9 Egyik oldalról a betegség hiányát Ha valamilyen problémám van elmegyek az orvoshoz. Orvos Az ember érezze jól magát, tudjon dolgozni, menni, enni és inni. Az embernek ne fájjon semmije. Fizikai képességek Ne legyek beteg Korai egészségfilozófia (Forrás: Soós és Szakály, 2012.)

10 Másik oldalról a tudatosságot Normális életmód, dohányzás abbahagyása, semmi alkohol és káros szerek. Káros szenvedélyek elhagyása Táplálkozás, sportolás, elegendő alvás, tisztaság. Testi és lelki szükségletek kielégítése. Prevenció Testi és lelki igény Preventív egészségmagatartás (Forrás: Soós és Szakály, 2012.)

11 De ugyanezt kapjuk a kérdőíven is 2. és 3. fázis A magyar lakosság 92,5%- a szerint az egészség a betegség hiánya. 1. fázis (Forrás: Szakály et al., 2012.) A magyar lakosság 83,2%-a szerint az egészség testi-lelkiszellemi-kapcsolati harmónia.

12 Rés a felismerés és a cselekvés között Tevékenység Felismeri Cselekszik Megfelelő mennyiségű folyadék 92,7 80,5 Zöldség- és gyümölcsfogyasztás 90,9 64,6 Kellő időtartamú alvás 89,7 56,7 Testmozgás 88,7 32,7 Stresszes helyzetek kerülése 88,3 37,4 Kritikus zóna Kikapcsolódás, relaxálás 71,9 17,1 Társasági élet 61,7 15,4 Egészségvédő élelmiszerek fogy. 53,3 13,7 Étrend-kiegészítők fogyasztása 29,8 9,7 Alternatív gyógymódok 29,8 11,2 Meditáció 17,7 6,9 Jóga 14,2 4,1 < 35% > 55% > 45% 40% 20% 10% (Forrás: Szakály et al., 2012.)

13 De hogyan tudjuk csökkenteni a rést a táplálkozás oldaláról?

14 Milyen szempontokat mérlegelünk? Élvezet Az evés öröme Tudatosság Egészségvédelem Lemondunk-e az evés öröméről, az élményt okozó ízekről azért hogy tisztán az egészségtudatosság alapján válasszunk? (Forrás: Törőcsik, 2007 alapján saját szerkesztés)

15 Már csak azért mert Egészség csak sem, akkor, haa legfontosabb az élvezetes választási szempont a termék íze! Legjobb áron megvásárolható termékeket keresi. (83%) Egészségvédő hatással bíró termékeket keresi. (43%) A fogyasztók 85%-a a legjobb 2x 2x Hogyan értelmezzük az eredményt? ízű élelmiszereket vásárolja. Modern egészségtudatosság (Forrás: Szakály et al., 2012.)

16 Jó példa erre a közönséges konyhasó esete!

17 A lakosság 94%-a tisztában van a túlzott mértékű sóbevitel káros hatásaival! (Forrás: Szakály et al., 2012.)

18 A válaszadók 69%-a szívesen látna több csökkentett sótartalmú élelmiszert a piacon. Ugyanennyien jelezték, hogy a csökkentett sótartalmat védjegy garantálhatná az élelmiszereken. A lakosság körében pozitív attitűdök vannak a csökkentett sótartalmú élelmiszerekkel kapcsolatban. (Forrás: Szakály et al., 2012.)

19 Ha ennyire pozitív a lakossági vélekedés, akkor miért nincs több csökkentett sótartalmú élelmiszer a nemzetközi és a hazai piacokon? Az egyik válasz a fogyasztók pszichológiai hozzáállásában keresendő

20 Egy kísérlet során 50 résztvevő fogyasztotta ugyanazt a levest három napon, három eltérő só- (Na-) tartalommal és három különböző címkével ellátva. Nincs felirat Csökkentett sótartalmú Szív Alapítvány logó Amikor a termék címkéje csökkentett sótartalmat jelzett, a fogyasztók úgy gondolták, hogy az étel nem olyan ízletes, mint a másik két leves, ezért többen nagyobb mennyiségű sót adtak hozzá, hogy a megszokott ízt kapják. Forrás: Public Health Nutrition, 2012.

21 De milyen arányban vannak jelen a tudatos fogyasztók a hazai élelmiszerpiacon? Tudatos táplálkozás 63% 96%

22 Áttérés tudatosabb táplálkozásra Fenntartja Fenntartja 8,0% Önállóan képes magatartását cselekvés Már Fenntartott több mintirányítani hat hónapja egészségesebben táplálkozik, a visszaesés esélye régi táplálkozási szokásaira minimális. de őket kell Vörös óceán 15%stratégia Innovátorok Már legalább hat hónapja Cselekvés (Preventív egészségmagatartás) megcéloznunk? A cselekvő fogyasztók aránya Fenntartás AkikKonkrét már cselekedtek lépéseket tesz Cselekszik 6,7% Cselekszik egészségesebben táplálkozik. Felkészül 8,4% Felkészül A következő egy hónapban lépéseket fog tenni, hogy áttérjen egy általa egészségesebbnek vélt táplálkozásra. Felkészülés 21,6% Szemlélődik Szemlélődik ASzemlélődés bezárkózó Kisebb-nagyobb késztetéstfogyasztók érez arra, Konkrét hogyaránya áttérjen egyfognak általa lépéseket fog tenni Cselekedni 55,4% Kék óceán stratégia 77% Bezárkózik Bezárkózik egészségesebbnek vélt táplálkozásra. Bezárkózás Késztetést éreznek Úgy érzi, képes és kell változtatni (Rizikómagatartás) A következő hat hónapban nem szándékozik áttérni egy általa egészségesebbnek táplálkozásra. Nem keresi az vélt információt, tévhitek Teljesen passzívak de hogyan szólítsuk meg a bezárkózókat? (Forrás: Velicer et el., 1998)

23 Kik tartoznak a bezárkózó és a cselekvő fogyasztók közé?

24 Bezárkózó Cselekvő Inkább férfi Inkább nő Nyolc általánost végzett vagy szakmunkás Inkább csak fogyasztó Kisebb településeken élő Inkább egyedülálló háztartás Érettségizett vagy diplomás Gyakori vásárló Nagyobb városokban élő Házas és családban élő (Forrás: Szakály et al., 2012.)

25 Bezárkózó Felkészülő Cselekvő Nem érzik az egészségtelen táplálkozást problémának Egészségmagatartás evolúciója Úgy gondolják, hogy tenniük kell valamit az egészséges táplálkozás érdekében. Már áttértek és képesek fenntartani az egészségtudatos magatartást Az egészségtelen táplálkozás káros következményeinek tudatosítása Csökkenteni a káros, ill. növelni az előnyös hatással Egészséges élvezet rendelkező összetevők fogyasztását. Tudatos táplálkozás evolúciója Tovább folytatni a pozitív megerősítést az egészségtudatos táplálkozásra vonatkozóan Károsnak vélt élelmiszerek kerülése Kiegyensúlyozottabb táplálkozásra áttérés Fenntartás és a környezet pozitív befolyásolása

26 Az előadás zárszava Testünk a kert, akaratunk a kertész. (William Shakespeare) ( )

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK PIACI

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK PIACI FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK PIACI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA Kutatási zárójelentés OTKA K69336 Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Kaposvár 2010 TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1.

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SOÓS MIHÁLY. Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SOÓS MIHÁLY. Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SOÓS MIHÁLY Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2014 Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék A doktori iskola vezetője: PROF. DR. KEREKES

Részletesebben

TUDATOS FOGYASZTÁS, FÉL EGÉSZSÉG! LUKÁCS RÉKA 1

TUDATOS FOGYASZTÁS, FÉL EGÉSZSÉG! LUKÁCS RÉKA 1 TUDATOS FOGYASZTÁS, FÉL EGÉSZSÉG! LUKÁCS RÉKA 1 Összefoglalás A tanulmány az egészségtudatos fogyasztói magatartás témakörét vizsgálja. Először a fogyasztói magatartással kapcsolatos legfontosabb fogalmakat

Részletesebben

A wellness, mint egészségmegőrző projekt lehetőségei a régiók fejlesztésében fogyasztói primer adatok tükrében

A wellness, mint egészségmegőrző projekt lehetőségei a régiók fejlesztésében fogyasztói primer adatok tükrében Dr. Fodor Mónika, Szilágyi Tibor Pál A wellness, mint egészségmegőrző projekt lehetőségei a régiók fejlesztésében fogyasztói primer adatok tükrében A wellness, mint egészségmegőrző projekt lehetőségei

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉG MINT ÉRTÉK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK KÖRÉBEN HUSZKA PÉTER 1

AZ EGÉSZSÉG MINT ÉRTÉK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK KÖRÉBEN HUSZKA PÉTER 1 AZ EGÉSZSÉG MINT ÉRTÉK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK KÖRÉBEN HUSZKA PÉTER 1 Összefoglalás: A táplálkozás életünknek, életmódunknak egy olyan eleme, amely közvetlenül befolyásolja egészségünket. Az étkezési

Részletesebben

Az egészség- és környezettudatosság, mint új befolyásoló tényező az élelmiszerfogyasztói magatartásban

Az egészség- és környezettudatosság, mint új befolyásoló tényező az élelmiszerfogyasztói magatartásban Az egészség- és környezettudatosság, mint új befolyásoló tényező az élelmiszerfogyasztói magatartásban Brávácz Ibolya Budapesti Gazdasági Főiskola KVIK Bravacz.Ibolya@kvifk.bgf.hu Az élelmiszerfogyasztói

Részletesebben

E Sped 2003 Kft Egészségterv

E Sped 2003 Kft Egészségterv E Sped 2003 Kft Egészségterv Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 1. Az egészségről... 3 1.1 Az egészség fogalma, összetevői... 3 1.2 Magyarországi nézetek, általánosságok a köztudatban... 4 1.3 Az elmúlt évek

Részletesebben

Egészségfelmérés (ELEF), 2009

Egészségfelmérés (ELEF), 2009 21/ Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam. szám 21. április 27. Egészségfelmérés (ELEF), 29 A tartalomból 1 Fókuszban az egészség 1 Főbb megállapítások 1 Az egészség önértékelése,

Részletesebben

A egészségvédelem, prevenció, wellness életfilozófia: összehasonlító kutatás magyar és román piacon

A egészségvédelem, prevenció, wellness életfilozófia: összehasonlító kutatás magyar és román piacon Dr. Fodor Mónika, Dr. Medvéné Dr. Szabad Katalin, Szilágyi Tibor Pál A egészségvédelem, prevenció, wellness életfilozófia: összehasonlító kutatás magyar és román piacon A egészségvédelem, prevenció, wellness

Részletesebben

EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD. Az egészség definíciói: Jelenleg nincs olyan egészségdefiníció, amelyet az egészségügyi szakma valamennyi képviselője elfogadna.

EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD. Az egészség definíciói: Jelenleg nincs olyan egészségdefiníció, amelyet az egészségügyi szakma valamennyi képviselője elfogadna. EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD Az egészség definíciói: Jelenleg nincs olyan egészségdefiníció, amelyet az egészségügyi szakma valamennyi képviselője elfogadna. -Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948: Az egészség a

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ AZ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG SAJÁTOS VONÁSAI A 14-18 ÉVES KOROSZTÁLYBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÁSRA DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS Készítette: Lajos Attila Gödöllő 2005

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR Marketing Intézet www.marketing,gtk.szie.hu DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDÁLKODÁS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS LŐRINCZI KRISZTIÁN

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS LŐRINCZI KRISZTIÁN DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS LŐRINCZI KRISZTIÁN DEBRECEN 2010 DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR SZÁMVITELI ÉS PÉNZÜGYI INTÉZET IHRIG KÁROLY

Részletesebben

Mentálhigiéné. sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier

Mentálhigiéné. sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier Mentálhigiéné sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier A mentálhigiéne szó a köznyelvben a lelki egészséget jelenti. A fogalomnak két nagy értelmezési

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD Szerzők: Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Dr. Müller Anetta Eszterházy Károly Főiskola Sporttudományi Intézet Eger, 2015 KÉSZÜLT AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA SPORTTUDOMÁNYI INTÉZETÉ-

Részletesebben

A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda egészségterve TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0883

A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda egészségterve TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0883 A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda egészségterve TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0883 1 Tartalom 1. Bevezetés... 4 1.1. Az egészség fogalma... 4 1.2. Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők... 5 1.3. Az egészség

Részletesebben

Az egészség és az életmód regionális különbségei

Az egészség és az életmód regionális különbségei AMBRUS ZOLTÁNNÉ VARSÁNYI TAMÁS Az egészség és az életmód regionális különbségei Bevezetés Az Európai Unió országaiban az Európai Parlament és a Tanács 1338/2008/EK rendelete alapján a tervek szerint ötévenként

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR VÁLLALATGAZDASÁGI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK A Doktori Iskola vezetője Dr. Udovecz Gábor MTA doktora egyetemi tanár Témavezető Dr. Széles

Részletesebben

Szociálisan hátrányos helyzetű tanulók mozgásprogramja táplálkozási szokásuk és a testnevelésben mutatott teljesítményük alapján

Szociálisan hátrányos helyzetű tanulók mozgásprogramja táplálkozási szokásuk és a testnevelésben mutatott teljesítményük alapján Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Doktori Iskola Szociálisan hátrányos helyzetű tanulók mozgásprogramja táplálkozási szokásuk és a testnevelésben mutatott teljesítményük

Részletesebben

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Az Egészségfejlesztési módszertani füzetek kiadványsorozat kötetei 1. Az egészségfejlesztés alapelvei (Az

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

Nagy hozzáadott értékű, stratégiai jelentőségű élelmiszerek (funkcionális, ökológiai és hagyományos) fejlesztésének lehetősége, marketing stratégiája

Nagy hozzáadott értékű, stratégiai jelentőségű élelmiszerek (funkcionális, ökológiai és hagyományos) fejlesztésének lehetősége, marketing stratégiája Nagy hozzáadott értékű, stratégiai jelentőségű élelmiszerek (funkcionális, ökológiai és hagyományos) fejlesztésének lehetősége, marketing stratégiája TARTALOMJEGYZÉK 1. DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÉLELMISZERIPARA...

Részletesebben

Bukta Tünde LOGISZTIKAI BÁZISON MEGVALÓSÍTOTT MUNKAHELYI EGÉSZSÉGMAGATARTÁSFEJLESZTŐ PROGRAM ÉS KUTATÁSI PROGRAM TAPASZTALATAI I.

Bukta Tünde LOGISZTIKAI BÁZISON MEGVALÓSÍTOTT MUNKAHELYI EGÉSZSÉGMAGATARTÁSFEJLESZTŐ PROGRAM ÉS KUTATÁSI PROGRAM TAPASZTALATAI I. Bukta Tünde buktus@t-email.hu LOGISZTIKAI BÁZISON MEGVALÓSÍTOTT MUNKAHELYI EGÉSZSÉGMAGATARTÁSFEJLESZTŐ PROGRAM ÉS KUTATÁSI PROGRAM TAPASZTALATAI I. RÉSZ Absztrakt A NATO katonai logisztika definíció szerint

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS BÖRÖNDI-FÜLÖP NIKOLETTA KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS BÖRÖNDI-FÜLÖP NIKOLETTA KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS BÖRÖNDI-FÜLÖP NIKOLETTA KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR 2012 Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék A doktori iskola vezetıje: DR. UDOVECZ

Részletesebben

JÄCKEL KATALIN *, DR. JÄCKEL MÁRTA ** Az egészségtelen élelmiszertermékek vásárlásával kapcsolatos fogyasztói attitődök és következményeik

JÄCKEL KATALIN *, DR. JÄCKEL MÁRTA ** Az egészségtelen élelmiszertermékek vásárlásával kapcsolatos fogyasztói attitődök és következményeik JÄCKEL KATALIN *, DR. JÄCKEL MÁRTA ** Az egészségtelen élelmiszertermékek vásárlásával kapcsolatos fogyasztói attitődök és következményeik Consumer Attitudes towards the Consumption and the Consequences

Részletesebben

Kerületi neveltségi mérés 4. és 8. osztály 2006

Kerületi neveltségi mérés 4. és 8. osztály 2006 Kerületi neveltségi mérés 4. és 8. osztály 2006 2006. október 19-én került sor a kerület 9 általános iskolájában egy-egy negyedik és nyolcadik osztályban az egészségnevelési és környezetvédelmi kérdésekből

Részletesebben

Közegészségügy és egészségügyi szakpolitikák szakosztály kivonatai

Közegészségügy és egészségügyi szakpolitikák szakosztály kivonatai Közegészségügy és egészségügyi szakpolitikák szakosztály kivonatai Marosvásárhelyi óvódapedagógusok érzelmi intelligenciájának mérése Gálpál Kinga (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Egészségügyi

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Rendszeres testedzés hatása a mentális egészségre és az életminőségre fiatal felnőtteknél: depresszív tünetek, stressz és stresszkezelés összefüggéseinek empirikus vizsgálata Dr.

Részletesebben

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Hajdúböszörményi, Polgári Kistérségi Népegészségügyi Intézete Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi helyzetéről 0. évben Hajdúböszörmény,

Részletesebben

AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÓI MAGATARTÁS KÉT DIMENZIÓJA: AZ EGÉSZSÉG- ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÓI MAGATARTÁS KÉT DIMENZIÓJA: AZ EGÉSZSÉG- ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG SZENT ISTVÁN EGYETEM AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÓI MAGATARTÁS KÉT DIMENZIÓJA: AZ EGÉSZSÉG- ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS BRÁVÁCZ IBOLYA GÖDÖLLŐ 2015. 1 A doktori iskola megnevezése: Szent

Részletesebben