A trigliceridek. Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképzı Fıiskolai Kar

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A trigliceridek. Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképzı Fıiskolai Kar"

Átírás

1 A trigliceridek Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképzı Fıiskolai Kar

2 Bevezetés A probléma megoldása mindig a megoldók érzékenységétıl függ, a téma iránti érzékenység pedig az ismeretek mennyiségtıl és mélységétıl függ. Mi lenne ha a fán maradtunk volna, illetve nagy baj lenne ha ismét a fán kellene élnünk. Az elhízás és az evolució sajnos megdöntötték az Isten (saját képére, tökéletesnek) teremtette világot. Környezet, morfológiai alkat, élettani hatások, magatartás- eszenciális tápanyagszükséglet. A tápanyag és a étel skizofréniája. (a szegény ember vízzel fız, ami nem kis baj). Genetikai tényezık-növekedési minta- anyagcsere. Az elhízás kórélettana. Az elhízás mérhetısége és kategorizálása. Magyarország jelenlegi helye az elhízottak ranglistánján. Az elhízás és a teljesítıképesség (fiatalkorú lelki rokkantság). Az elhízás és az iskolai testnevelés, mint nem megoldás? Az iskola és a zsámoly(50-es évek)- számítógép és a magas szintő szerepjáték(ezredforduló) A torna mozgásanyagának jelentısége, de KINEK? (ADAPTÁLNI kell a megváltozott körülményekre) (csak) A testtömeg csökkentése lehet az elsı lépés!!!!! A sovány ember ne gondolja, hogy mindentıl védett és örökké fog élni. Mi nem vagyunk sport nemzet (a nemzet önámítása, mi csak szeretnénk labdarugó nemzet lenniúgy fogy a remény ahogy elfogynak az aranycsapat játékosai). A magyar populáció 72%-a hypoaktiv (az elitsport létszáma 2-3%-a az összpopulációnak. A testnevelés (a testnevelı tanárok??? ÉN IS!!!) ezek szerint 20-25%-os hatásfokkal dolgozik. Ne gondoljuk, hogy a számos konfliktust mindig a tanár pozíciójából lehet csak megoldani.

3 In histology, adipose tissue or body fat In histology, adipose tissue or body fat or just fat is loose connective tissue composed of adipocytes. Adipose tissue is derived from lipoblasts. Its main role is to store energy in the form of fat, although it also cushions and insulates the body. Obesity or being overweight in humans and most animals does not depend on body weight but on the amount of body fat to be specific, adipose tissue. Two types of adipose tissue exist: white adipose tissue (WAT) and brown adipose tissue (BAT). Adipose tissue also serves as an important endocrine organ[1] by producing hormones such as leptin, resistin, and the cytokine TNFα. The formation of adipose tissue appears to be controlled by the adipose gene.

4 white adipose tissue (WAT) In humans, white adipose tissue composes as much as 20% of the body weight in men and 25% of the body weight in women. Its cells contain a single large fat droplet, which forces the nucleus to be squeezed into a thin rim at the periphery. They have receptors for insulin, growth hormones, norepinephrine and glucocorticoids. The white adipose tissue is used as a store of energy. White adipose tissue also acts as a thermal insulator, helping to maintain body temperature. Ma úgy véljük, hogy a fehér zsírszövet aktív szerv, amely számos, nagy hatású anyagot termel ezek az úgynevezett adipokinek. A rezisztin nemrég felfedezett, ciszteinben gazdag adipokin. A legutóbbi évtized kutatásai alapján úgy látszik, hogy számos betegség ígéretes gyulladást jelzı markere lehet.

5 Intramuscular fat or Intramuscular triglycerides (IMTG) Intramuscular fat or Intramuscular triglycerides (IMTG) is located throughout skeletal muscle and is responsible for the marbling seen in certain cuts of beef. In humans, excess accumulation of intramuscular fat is associated with insulin resistance and type 2 diabetes.

6 Brown adipose tissue (BAT) or brown fat Brown adipose tissue (BAT) or brown fat is one of two types of fat or adipose tissue (the other being white adipose tissue) found in mammals. It is especially abundant in newborns and in hibernating mammals.[1] Its primary function is to generate body heat, in animals or newborns that do not shiver. In contrast to white adipocytes (fat cells), which contain a single lipid droplet, brown adipocytes contain numerous smaller droplets and a much higher number of mitochondria, which contain iron and make it brown.[2] Brown fat also contains more capillaries than white fat, since it has a greater need for oxygen than most tissues. A barna zsírszövetnek csecsemıkorban van nagy jelentısége. A kutatókat is meglepte azonban az felfedezés, hogy a barna zsírszövet fiatal sejtjei nagyon hasonlóak a fiatal izomsejtekhez. Ez lehet az oka a barna zsírszövet izomsejthez hasonló energiafelhasználó képességének. Az élet késıbbi szakaszában, különösen a klimax idején a barna zsírszövet aránya és aktivitása csökken, a túlsúllyal küzdık esetében pedig már inaktívvá válik és helyét a nehezen mobilizálható energiaraktár - a fehér zsírszövet veszi át. A barna zsírszövet feladata a zsírégetés, a szervezet hımérsékletének és hıháztartás-egyensúlyának fenntartása.

7 Zsírok biokémiai összetétele és fajtái A zsír (trigliceridek), a zsírsavak (palmatinsav, sztearinsav, oleinsav) és glicerin vegyületei, illetve ezek kapcsolódásából jön létre. Fizikai tulajdonságait a zsírsavlánc hossza és telítettsége határozza meg. A zsírok táplálkozás élettani értékét az szabja meg, hogy milyen bennük a telített és telítetlen zsírsavak aránya. A zsírsavak szénatomból álló szerves savak. Az emberi szervezet csak egyetlen kettıs kötést (CH-CH) tartalmazó zsírsavat tud elıállítani, kettıhárom kötést tartalmazó zsírsavat azonban nem. A kettıs-kötést alig tartalmazó zsírok szobahımérsékleten szilárd halmazállapotúak (pl. sertészsír), a több kettıs-kötést tartalmazó zsírok pedig folyékonyak (olajok). A zsírok egy részét az elkészítésnél akaratlagosan használjuk, ezeket látható zsíroknak nevezzük. Másik részük azonban rejtve marad (tejtermékekben, húsárukban). A nagyon sovány, látható zsírtól megfosztott pl. sertéscombban akár % is lehet a rejtett zsír mennyisége. Az ember kifejezetten sok zsírt tud elraktározni, felhalmozni, testtömegének akár %-át is (extrém esetben még jóval többet is), az állatvilágban ilyen magas százalékban a bálnák tudják még felhalmozni zsír-készletüket.

8 A telítetlen zsírsavak A telítetlen zsírsavak szénatomjai kettıs kötésőek, ilyenek például a linolsav, a linolénsav, arachidonsav, eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA), ezeket a szervezet nem tudja elıállítani, azaz esszenciális zsírsavak. A növényi olajok igen sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Legfontosabb telítetlen zsírsavak az Omega 3 (alfa-linolénsav) és az Omega 6 (linolénsav) zsírsav, mely az emberi sejtek részét képezik. Nagyobb mennyiségben vannak jelen az agysejtekben és a szinapszisoknál, ahol az idegingerület átvitele zajlik le. Az omega 3 zsírsavak csökkentik a koleszterin lerakódást az erekben, a trombózis (vérrög) kialakulását, illetve segítik a telített zsírok eloszlását. Az omega 3 leggazdagabb forrásai a halak és növényi eredetben a lenmag, kendermag, szója és a dió. Célszerő már kész kapszulák formájában biztosítani a szükségletet, hogy a szervezet minél hamarabb és nagyobb hatékonysággal tudja feldolgozni a zsírsavat. Az omega 6 zsírsav szintén a halolajokban, a ligetszépe, a napraforgó és a borágó magvaiból nyerhetı nagyobb mennyiségben, illetve gyümölcsként a feketeribizlibıl. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányában az omega-3 zsírsavat kell elınyben részesíteni, és nagyobb arányban fogyasztani. A már túl sok omega-6 zsírsav gyulladásokra és szívproblémákra hajlamosíthat. Ha emeljük az omega 6 zsírsav felvételét, akkor azt túlhaladóan az omega 3 zsírsav felvételét is növelni kell.

9 A telített zsírok A telített zsírok olyan zsírsavakból felépülı zsírok, amelyben minden szénatomhoz kapcsolódik hidrogén atom, pl. vajsav, kapronsav, laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav, sztearinsav. A lipidek a vérben fehérjéhez kapcsolódva keringenek (ezek az ún. lipoproteidek- gömbszerő, apoproteinnek nevezett fehérjét is tartalmazó részecskék, melyeket sőrőségük - denzitásuk- szerint osztályoznak), innen elsısorban a májba, majd a zsírszövetekbe, izomszövetekbe (neutrális zsírok) épülnek be. A koleszterin elıanyaga a szteroidhormonoknak, epesavaknak és fontos alkotóeleme a sejtmembránnak, de koleszterinben gazdag burokba ágyazódnak például az idegsejtek is. Az idegrendszer védelmét szolgálják a szigetelésük által, melynek során növelik, ill. optimalizálják az idegsejtek elektromos vezetıképességét (fogyókúra során kialakult stresszes állapot elıidézıje is lehet a hirtelen történı zsírvesztés). Koleszterint a szervezet is képes elıállítani (endogén /belsı/- koleszterin szintézis a májban illetve a vékonybélben), de döntı többségében a táplálkozás útján kerül a szervezetbe. A táplálékkal felvett koleszterin mintegy %-a szívódik csak fel, a többi a bélcsatornán keresztül kiürül a szervezetbıl. Rézhiány esetén nı a vér koleszterinszintje (> rézkolloid terápia).

10 A koleszterin, a trigliceridek és foszfolipidek három formátumában keringenek a vérben Igen kis sőrőségő lipoproteinek (VLDL), a májsejtek építik fel, fehérjefoszfolipid burokban fıleg triglicerideket és koleszterint tartalmaz. A szervezet fıleg energianyerés céljából használja fel ezeket. Közepes sőrőségő lipoproteinek (LDL), a VLDL-bıl képzıdik, a triglicerid leadása után. A vérben ez tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a koleszterint és szállítja tovább a májba. Ha túl magas a vérben az LDL szint, azaz a koleszterin szint, akkor a falósejtek (fehérvérsejtek) felveszik ezeket a koleszterinszemcséket, amelyek megtapadnak így az érfalon, majd a lerakódásokat borító kollagénrostokon kalcium-kicsapódás jön létre, az érfal érdessé válik, ezáltal érrögök alakulnak ki, illetve érelmeszesedés jön létre. Nagy sőrőségő (denzitású) lipoproteinek (HDL). Fıbb jelentıségük, hogy képesek az érfalra lerakódott koleszterinszemcséket eltávolítani az érfalról és azokat elszállítani a májba.

11 Zsírok szerepe, funkciói a szervezetben A zsírok a szénhidrátok mellett a legfontosabb energiaforrásunk (> tápanyagok energiaértéke) Fehérjéhez kapcsolódva az idegrendszer és néhány parenchimás (belsı szervi, pl. máj) szerv építıanyaga Vitaminok szállítóanyaga (zsírban oldódó vitaminok: A, D, K, E vitaminok) Fontos tényezıje a hı háztartásnak, mint hıtárolók és hıhordozók, mert a bır alatti zsírpárnák gátolják a hı veszteséget, a hı leadást. A hıtárolás a zsírhiány és a zsír-többlet szempontjából is fontos tényezı, hiszen ha sok a zsír, akkor a szervezetben hıgócok is keletkezhetnek, amelyek zavart okozhatnak a szervezet mőködésében. Ha kevés a zsír, akkor pedig a szervek törékennyé és meszesedésre hajlamossá válhatnak. Szabályozza az étvágyat (- hypotalamusz), mert nagy a telítı értéke A telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a bır normális felépítésében Lökéstompító szerepe van a sarkakon és a tenyéren A foszfolipidek határfelületek, a membránok (sejthártya) fontos építıanyagai A lipidek elıanyagai a cerebrozidák, foszfatidák képzésének (pl. lecitin) A zsír számos nem fehérje természető hormonnak a kiindulási terméke (pl.szteroidok)

12 A zsírszükséglet az életkorral is változik, a fejlıdı szervezet zsírigénye nagyobb, majd fokozatosan csökken. A szénhidrátokban gazdag táplálkozás mellett a felesleges szénhidrátokból az anyagcsere folyamatok során zsír képzıdik, tehát a zsírral, mint tartalékkal, minden szervezet rendelkezik (lásd: molekuláris zsíranyagcsere). Felnıtt zsír igénye így naponta 1g/testtömeg zsír. A túlzott zsírfelhalmozás (és fokozott szénhidrát fogyasztás) során savas irányba tolódik el a szervezet ph-egyensúlya, felborítja a bélflóra egyensúlyát, mindez indikálhatja a candida gomba felszaporodását és a candidabetegség kialakulását. Fokozott zsírfogyasztás és zsírtartalékolás során fokozott epetermelésre kényszerül a máj (ez fokozhatja az epekövek kialakulását, illetve az epehólyag gyulladás kialakulását), elzsírosodhat a máj, ami csökkenti a máj méregtelenítı funkcióját (nı a szabadgyökök mennyisége). A zsírtöbbletbıl az izomszövetek is többet vesznek fel, ami mozgáskorlátozottságot, azaz az energiafelhasználásban energiablokkokat okoz ( fogyókúra-mozgás és mozgáshiány, bioenergetika energiafelvételi tényezık, radiesztézia > emberi test polaritása), és a mozgáshiánnyal csökkentjük a HDL koleszterin-eltávolító képességének lehetıségét is.

13 Zsírok emésztése, anyagcsere folyamata A vékonybélben levı zsírcseppeket az epesavas sók emulgeálják, így teszik hozzáférhetıvé a hasnyálmirigybıl származó, lipáz nevő enzim számára, amely a két szélsı zsírsavat lehasítja a trigliceridekrıl. A maradék monoglicerid és a felszabaduló zsírsavak csak epesavak jelenlétében (azokkal komplexet képezve) képesek átlépni a bélbolyhokat vékony rétegben befedı folyadékon, és a bélhámsejt membránján (hártyáján). A rövid és középhosszú láncú szírsavakat tartalmazó trigliceridek bomlás nélkül is felszívódhatnak. Specifikus enzimek a lecitinrıl és a koleszterin-észterekrıl is lehasítnak egy-egy szírsavat, hogy felszívhatóvá tegyék azokat. A bélhámsejtekbe került zsírsavak egy része már itt átalakul fajspecifikus zsírsavvá. A monogliceridhez újból zsírsavak kapcsolódnak, a hosszú zsírsavláncokat tartalmazó trigliceridek zsírcsepp ( kilomikron ) formájában, fehérjeburokba zárva távoznak a bélhámsejtekbıl a nyirokerek felé. A rövid és középhosszú zsírsavakat tartalmazó zsírok közvetlenül a bélbolyhok vérereibe jutnak (lásd. még: emésztés a vékonybélben).

14

15

16

17

18

19

20 Az elhízást meghatározó összetevık A fenotipus dominanaciája thrifty genotype (takarékos gén) az ısember az éhség és a jólakottság periodusában élt Hasi elhízáskortikoszteroid hormonstressz-zsírszövet akkumuláció leptin-rezisztens receptorok,szabályozás sérülése.

21 Az elhízás kórélettana I.

22 Az elhízás kórélettana II.

23 Az elhízás kórélettana III.

24 Az elhízás mérhetısége, kategorizálása

25 Humánbiológia, (testalkat, testösszetétel, testtömeg önkontrol). A testösszetétel, az emberi test egészén belül az egyes összetevık és testanyagok, szövetek arányát jelent. Zsírsejtszám mobilizáció, (zsírsejt hipertrófia, hiperplázia), Zsíros és zsírmentes testtömeg (175cm magas, 70 kg férfi is lehet elhízott). A zsírfrakciók és lokalizációi- esszenciális zsír (a sejtek belsı miliıjét), bır alatti, -és zsigeri zsír (depózsír), testtájanként. Napi fiziológiás ingadozás (1-1.5kg), elsısorban a raktárzsír mennyiségének csökkenése. Testösszetevık: zsír, izom, csont, reziduális anyagok. Normál esetben, felnıtt férfiak körében: 18-22% zsír, 40-46% izom, 16-17% csont 22-25% reziduális komponens. A testösszetevık aránya nemenként és koronként változó. A nık esetében a testzsír aránya 4-5%-kal magasabb és így az izom és más összetevık aránya is módosul. A fejlıdés és érés eredményeként kialakult változások, sohasem vezethetnek elhízottsághoz. A BMI a testtömeg és a testmagasság négyzetének a hányadosa ( TTS/TTM 2

26 A súlyvonal, mint rémálom

27

28

29

30 Összegzés A növekedés évei alatt a táplálékigény két fı részre osztható. A fenntartási táp-anyagszükséglet alapvetıen a test méreteitıl, a testösszetételtıl, a biokémiai érettség szintjétıl és a fizikai aktivitástól függ. A növekedési tápanyagszükséglet meghatározója az új szövetek szintézisének sebessége. A gyermekek esetében a subkután zsír a domináns, így a tervezett fizikai aktivitás jelentısen befolyásolhatja ennek csökkenését. A zsírégetést, az inzulin, a táplálékfelvétel, a zsírsejtek nagysága és a valódi steady- state szabályozza. A zsírégetés (30% plusz oxigén) csak- és kizáróan steady-state állapotban lehetséges. Az izületi plusz terhelést az elhízott gyermek nehezen tolerálja. A mozgásanyag revíziója feltétlenül szükséges (a gimnasztika jelentısége). A befogadás jelentısége a testnevelési órán.

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok.

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok. Lipidek A lipidek/zsírszerű anyagok az élőlényekben előforduló, változatos szerkezetű szerves vegyületek. Közös sajátságuk, hogy apoláris oldószerekben oldódnak. A lipidek csoportjába tartoznak: neutrális

Részletesebben

LIPID ANYAGCSERE (2011)

LIPID ANYAGCSERE (2011) LIPID ANYAGCSERE LIPID ANYAGCSERE (2011) 5 ELİADÁS: 1, ZSÍRK EMÉSZTÉSE, FELSZÍVÓDÁSA + LIPPRTEINEK 2, ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA 3, ZSÍRSAVAK SZINTÉZISE 4, KETNTESTEK BIKÉMIÁJA, KLESZTERIN ANYAGCSERE 5, MEMBRÁN

Részletesebben

A zsírok. 2013. április 17.

A zsírok. 2013. április 17. A zsírok 2013. április 17. Sok van, mi csodálatos, De az embernél nincs semmi csodálatosabb. Szophoklész: Antigoné 2013.04.17 i:am 2 Alapelveink Bölcsesség Tisztában lenni élettani alapismeretekkel Szemlélet

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 22.9.2009 ateromisk.ppt 1 Az érelmeszesedés csak a XIX. évszázad második felétől orvosi probléma

Részletesebben

A tej és tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban

A tej és tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban Tej és tejtermékek A tej és tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban A tej legfontosabb tulajdonságai Minden fontos tápanyagot tartalmaz. Gabonaféléket képes jól kiegyensúlyozni. Tejfogyasztásbeli

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Élelmiszereink és a zsírok dr. Schöberl Erika

Élelmiszereink és a zsírok dr. Schöberl Erika Élelmiszereink és a zsírok dr. Schöberl Erika Az emberi szervezet számára szükséges makro- tápanyagok egyik csoportját az élelmiszereinkben levı zsírok alkotják. A hivatalos táplálkozástudomány jelenlegi

Részletesebben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai védelem, hőszigetelés,

Részletesebben

Amit az Omega 3-ról tudni érdemes

Amit az Omega 3-ról tudni érdemes Amit az Omega 3-ról tudni érdemes November 2012 POLARIS 5 Chemin du Quilourin - Moulin du Pont, 29170 PLEUVEN France Tel. + 33 298 548 420 Fax. + 33 298 548 451 www. polaris.fr Merüljünk el az Omega 3

Részletesebben

Testanyagaink állandóan változnak

Testanyagaink állandóan változnak Testanyagaink állandóan változnak Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Ezek közül óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Elso elemzés Example Athletic

Elso elemzés Example Athletic 50 KHz R 520 Xc 69 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:20 dátuma: Név: Example Athletic Születési dátum: 22.07.1978 Keresztnév: Kor:: 26 Év Neme: férfi Magasság: 1,70 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai

Részletesebben

Elso elemzés Example Anorexia

Elso elemzés Example Anorexia 50 KHz R 739 Xc 62 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:11 dátuma: Név: Example Anorexia Születési dátum: 05.02.1981 Keresztnév: Kor:: 24 Év Neme: no Magasság: 1,65 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet. Lipid anyagcsere. Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt

Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet. Lipid anyagcsere. Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet Lipid anyagcsere Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt Anabolikus és katabolikus folyamatok a szervezetben Lipidek osztályozása Lipidek szerepe a szervezetben Lipidek

Részletesebben

Lipidek. Lipidek. Viaszok. Lipidek csoportosítása. Csak apoláros oldószerben oldódó anyagok.

Lipidek. Lipidek. Viaszok. Lipidek csoportosítása. Csak apoláros oldószerben oldódó anyagok. Lipidek sak apoláros oldószerben oldódó anyagok. Lipidek (ak és származékaik, valamint olyan vegyületek, amelyek bioszintézisükben vagy biológiai szerepükben összefüggenek velük + szteroidok, zsíroldható

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

ismeretek fehérjék és a harmadik

ismeretek fehérjék és a harmadik Táplálkozási ismeretek haladóknak III. Az előző két fejezetben foglalkoztunk a makronutriensek két csoportjával: fehérjék és szénhidrátok. Ebben a részben a harmadik csoportról, a zsírokról fogunk beszélni.

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

BIOKÉMIA. Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár.

BIOKÉMIA. Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár. BIOKÉMIA Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár e-mail: sarkadi@mail.bme.hu LIPIDEK Lipidek Lipidek ~ lipoidok ~ zsírszerű anyagok (görög lipos zsír ) kémiailag igen változatos vegyületcsoportok

Részletesebben

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol)

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol) 19 11 12 13 C 21 22 20 18 D 17 16 23 24 25 26 27 HO 2 3 1 A 4 5 10 9 B 6 8 7 14 15 A KOLESZTERIN SZERKEZETE (koleszterin v. koleszterol) - a koleszterin vízben rosszul oldódik - szabad formában vagy koleszterin-észterként

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A kövérség veszélyei

A kövérség veszélyei 2013.09.17 A kövérség veszélyei Növeli a magas vérnyomás, koronáriás szívbetegség, a felnőttkori diabetesz, az epekövesség degeneratív izületi betegségek, A műtéti altatás és sebészi beavatkozás kockázatát

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

Elso elemzés Example Metabolic Syndrome

Elso elemzés Example Metabolic Syndrome 50 KHz R 382 Xc 41 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:13 dátuma: Név: Example Metabolic S... Születési dátum: 25.03.1951 Keresztnév: Kor:: 54 Év Neme: férfi Magasság: 1,85 m Mérés sz.:

Részletesebben

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST HUMÁN MIKROBIOM 10 billió baktérium alkotja a 1,5-2 kg súlyú humán mikrobiomot. Elsősorban az emberi bélben található A bél által szabályozott bélflóra a

Részletesebben

Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás. Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas

Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás. Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas MI IS A KRILL? A Krill egy apró, garnéla szerű rák. Ezek alkotják a föld legnagyobb biomassza állományát, a becsült

Részletesebben

Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak

Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 14. hét METABOLIZMUS III. LIPIDEK, ZSÍRSAVAK β-oxidációja Szerkesztette: Jakus Péter Név: Csoport: Dátum: Labor dolgozat kérdések 1.) ATP mennyiségének

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós)

A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós) A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós) A koleszterin fontos építőeleme az emberi sejteknek, fontos szerepe van a biológiai membránok fluiditásának szabályozásában. E mellett hormonok és epesavak

Részletesebben

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Energia bevitel Mozgás Nyugalmi energiafogyasztás Thermogenesis Spontán motoros aktivitás

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek egyszerő zsírok 25. A zsíranyagcsere zavarai - neutrális zsírok - viaszok összetett zsírok (lipoidok) - foszfatidok (lecitin, kefalin, szfingomyelin, inozit-foszfát) - glikolipidek

Részletesebben

A piszkos hógolyók, avagy a koszorúér-betegség, mint az érelmeszesedés állatorvosi lova. Írta: dr. Tschürtz Nándor Tervezte: Why Not?!

A piszkos hógolyók, avagy a koszorúér-betegség, mint az érelmeszesedés állatorvosi lova. Írta: dr. Tschürtz Nándor Tervezte: Why Not?! A piszkos hógolyók, avagy a koszorúér-betegség, mint az érelmeszesedés állatorvosi lova Írta: dr. Tschürtz Nándor Tervezte: Why Not?! Group A koszorúér-rendszer a szívet ellátó ütôerek hálózata. Bennük

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét!

TIENS KARDI. Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét! TIENS KARDI Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét! Omega-3 esszenciális zsírsav Az omega-3 zsírsav az esszenciális zsírsavak (EFA) csoportjába tartozik. Különösen

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK, ELHÍZÁS. 9.10.2009 nutrmisk.ppt 1

TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK, ELHÍZÁS. 9.10.2009 nutrmisk.ppt 1 TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK, ELHÍZÁS Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 9.10.2009 nutrmisk.ppt 1 GLOBALIZÁCIÓ Alultápláltság, malnutríció - a világ 1/3-a Elhízás a világ másik 1/3-a (Globezitás?) A

Részletesebben

ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK: a kulcs, ami felszabadítja a sejteket

ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK: a kulcs, ami felszabadítja a sejteket ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK: a kulcs, ami felszabadítja a sejteket Nagyon sok olyan zsírsav van, amely meghatározó szerepet játszik egészségünkben, ellátják sejtjeinket a regenerálódáshoz szükséges anyagokkal,

Részletesebben

Táplálkozási alapismeretek III.

Táplálkozási alapismeretek III. Táplálkozási alapismeretek III. Az előzőekben tárgyaltuk a napi energiaszükséglet meghatározását. Most lépjünk tovább, és határozzuk meg, hogy ezt az energiát milyen tápanyagok bevitelével célszerű megoldani.

Részletesebben

A mangalicából készült élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi vonatkozásai

A mangalicából készült élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi vonatkozásai A mangalicából készült élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi vonatkozásai Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, Dr. Csiki Zoltán Dr. Sári Réka Debreceni Egyetem Táplálkozás : a környezetből a szervezet számára

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

Szendi Gábor Áthidalhatatlan szakadék a hivatalos ajánlások és a tudomány között

Szendi Gábor Áthidalhatatlan szakadék a hivatalos ajánlások és a tudomány között Szendi Gábor Áthidalhatatlan szakadék a hivatalos ajánlások és a tudomány között Kevesebb ajánlásra és több információra volna szükség. Gerald Raeven Egészségkárosító egészségvédelem A közegészségügyi

Részletesebben

elektrokémiai-, ozmózisos folyamatokban, sav bázis egyensúly fenntartásában, kolloidok állapotváltozásaiban, enzimreakciókban.

elektrokémiai-, ozmózisos folyamatokban, sav bázis egyensúly fenntartásában, kolloidok állapotváltozásaiban, enzimreakciókban. Ásványi anyagok Ásványi anyagok Ami az elhamvasztás után visszamarad. Szerepük: elektrokémiai-, ozmózisos folyamatokban, sav bázis egyensúly fenntartásában, kolloidok állapotváltozásaiban, enzimreakciókban.

Részletesebben

27. A zsíranyagcsere zavarai

27. A zsíranyagcsere zavarai Zsírterm rtermészető anyagok lipidek 27. A zsíranyagcsere zavarai egyszerő zsírok - neutrális zsírok - viaszok összetett zsírok (lipoidok) - foszfatidok (lecitin, kefalin, szfingomyelin, inozit-foszfát)

Részletesebben

Tejipari technológia

Tejipari technológia Tejipari technológia (A tej és tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban) Prof. Dr. Csapó János Csíkszereda, 2012. 1 A tej legfontosabb tulajdonságai Minden fontos tápanyagot tartalmaz. Gabonaféléket

Részletesebben

Hiperlipoproteinémiák

Hiperlipoproteinémiák Hiperlipoproteinémiák Veresné Bálint Márta Gyakorlati dietetika ea.(iii. évf.) 2009. április 07. Szív és érrendszeri események veszélyével járó kockázati tényezők Biológiailag meghatározott: hypertonia,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A koleszterin A koleszterin A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetû élelmiszerben megtalálható. Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek elõállításához nélkülözhetetlen,

Részletesebben

TIENS Kardi Junior. Gumicukor krillolajjal

TIENS Kardi Junior. Gumicukor krillolajjal TIENS Kardi Junior Gumicukor krillolajjal TIENS KARDI JUNIOR Ízletes, mackó alakú gumicukor krillolajjal Tiszta és természetes omega-3 zsírsavforrás, astaxanthinban gazdag Teljesen természetes, semmilyen

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu)

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) A metabolikus szindróma genetikai háttere Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) Definíció WHO, 1999 EGIR, 1999 ATP III, 2001 Ha három vagy több komponens jelen van a betegben: Vérnyomás: > 135/85

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

Táplákozás - anyagcsere

Táplákozás - anyagcsere Táplákozás - anyagcsere Tápanyagbevitel a szükségletnek megfelelően - test felépítése - energiaszükséglet fedezete Fehérjék, Zsírok, Szénhidrátok, Nukleinsavak, Vitaminok, ionok ( munka+hő+raktározás )

Részletesebben

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Magatartástudományi Intézet Mi az elhízás? Sokféleképpen definiálják: a. Populáció átlagsúlyhoz képest: >20-40%:

Részletesebben

Receptor Tyrosine-Kinases

Receptor Tyrosine-Kinases Receptor Tyrosine-Kinases MAPkinase pathway PI3Kinase Protein Kinase B pathway PI3K/PK-B pathway Phosphatidyl-inositol-bisphosphate...(PI(4,5)P 2...) Phosphatidyl-inositol-3-kinase (PI3K) Protein kinase

Részletesebben

Az elhízás korszerű diétás

Az elhízás korszerű diétás XII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia Balatonfüred, 2010.Szeptember 10. Az elhízás korszerű diétás kezelése Dr.Pados Gyula c.egyetemi docens, kandidátus Szent Imre Kórház Lipid Részleg Vezető

Részletesebben

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására A Természet megalkotta a Tökéletes Organizmust, az Embert Soha ember még nem hozott létre ehhez mérhető

Részletesebben

INVE LAURA FIT 0,25. A glicerin monolaurát a laurinsav monogliceridje (a laurinsav (C12:0) észtere a glicerinnel).

INVE LAURA FIT 0,25. A glicerin monolaurát a laurinsav monogliceridje (a laurinsav (C12:0) észtere a glicerinnel). INVE LAURA FIT 0,25 Összetevők: Glicerin monolaurát (GML) és laurinsav. A glicerin monolaurát a laurinsav monogliceridje (a laurinsav (C12:0) észtere a glicerinnel). Aktivitás: A laurinsav egy telített,

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Egészséges táplálkozás

Egészséges táplálkozás Egészséges táplálkozás Az élőrendszer feladata a túlélés. Anyagcsere: az összes fel és leépítő biokémiai folyamat összessége. Emésztési funkciója: a táplálékot szervezet azonossá tegye, hogy felhasználható

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Integráció Csala Miklós Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Anyagcsere jóllakott állapotban Táplálékkal felvett anyagok sorsa szénhidrátok fehérjék lipidek

Részletesebben

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz),

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz), SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

Zsírsav szintézis. Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P. 2 i

Zsírsav szintézis. Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P. 2 i Zsírsav szintézis Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P 2 i A zsírsav szintáz reakciói Acetil-CoA + 7 Malonil-CoA + 14 NADPH + 14 H = Palmitát + 8 CoA-SH + 7 CO 2 + 7

Részletesebben

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne.

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Minden 3. személy érintett Mit csinálnak ezek az emberek? K. Ferenc Nyugdíjas

Részletesebben

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek A felépítő és lebontó folyamatok Biológiai alapismeretek Anyagforgalom: Lebontó Felépítő Lebontó folyamatok csoportosítása: Biológiai oxidáció Erjedés Lebontó folyamatok összehasonlítása Szénhidrátok

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG

TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG Táplálkozásról, fizikai aktivitásról edzõknek, versenyzõknek, sportkedvelôknek Dr. Téglásy György 2 TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG Szerzô Dr. Téglásy György Lektor Prof.

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÉLETMÓDTANÁCSOK III. ÉVFOLYAM 12. SZÁM

TUDOMÁNYOS ÉLETMÓDTANÁCSOK III. ÉVFOLYAM 12. SZÁM Tisztelt Olvasó! A MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉnek (MDOSZ) hangsúlyozott célja, hogy a hazai médiában dolgozó szakembereket folyamatosan forrásanyaggal és hiteles információkkal lássa el az

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Which letter(s) show(s) a. Melyik betű(k) mutat(nak) . 1 flexor muscle group? flexor izomcsoportot? . 2 extensor muscle group?

Which letter(s) show(s) a. Melyik betű(k) mutat(nak) . 1 flexor muscle group? flexor izomcsoportot? . 2 extensor muscle group? Melyik betű(k) mutat(nak)... 1 flexor izomcsoportot?... 2 extensor izomcsoportot? Which letter(s) show(s) a. 1 flexor muscle group?. 2 extensor muscle group? A B C D 3 Nevezze meg azokat a nyálmirigyeket,

Részletesebben

Most pedig nézzük meg a sajtolt étolajok jellemzőit!

Most pedig nézzük meg a sajtolt étolajok jellemzőit! Most pedig nézzük meg a sajtolt étolajok jellemzőit! A hidegen sajtolt étolajok nem érintkeznek semmiféle adalékkal, oldószerrel, vegyi anyaggal a feldolgozó üzemben történő gyártás során. Nem vonnak ki

Részletesebben

A koleszterin kérdés:sok,vagy kevés? http://www.termeszetgyogyaszat-1.eoldal.hu/cikkek/a-koleszterin-problemarol/a-koleszterinproblemarol Miután a koleszterin fontos szerepet tölt be az életünkben szükségesnek

Részletesebben

Az élő szervezetek felépítése I. Biogén elemek biomolekulák alkotóelemei a természetben előforduló elemek közül 22 fordul elő az élővilágban O; N; C; H; P; és S; - élő anyag 99%-a Biogén elemek sajátosságai:

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

TERMÉSZETTUDOMÁNY. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Természettudomány középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. Természetvédelem

Részletesebben

Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked?

Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked? 1 Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! 2 Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked? 3 Milyen csontállomány található a jelölt csont belsejében? What

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

Azobezitás és a sejtek metabolizmusának összefüggései, a diabetes és táplálkozás viszonya

Azobezitás és a sejtek metabolizmusának összefüggései, a diabetes és táplálkozás viszonya Azobezitás és a sejtek metabolizmusának összefüggései, a diabetes és táplálkozás viszonya Máthé Endre, Sipos Péter, Remenyik Judit, Vígh Szabolcs, Horváth Brigitta Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi

Részletesebben

Az edzés és energiaforgalom. Rácz Katalin

Az edzés és energiaforgalom. Rácz Katalin Az edzés és energiaforgalom Rácz Katalin katalinracz@gmail.com Homeosztázis Az élő szervezet belső állandóságra törekszik. Homeosztázis: az élő szervezet a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó

Részletesebben

A koleszterin és az epesavak bioszintézise

A koleszterin és az epesavak bioszintézise A koleszterin és az epesavak bioszintézise Koleszterin A koleszterin a biológia legkitüntetettebb kis molekulája. Tizenhárom Nobel-díjat ítéltek oda azon tudósoknak, aki karrierjük legnagyobb részét a

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i máj, vese, szív, vázizom ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA FRANZ KNP német biokémikus írta le először a mechanizmusát 1 lépés: a zsírsavak aktivációja ( a sejt citoplazmájában, rövid zsírsavak < C12 nem aktiválódnak)

Részletesebben

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KOLESZTERIN ÚTMUTATÓ Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez Tudjon meg többet a koleszterinrôl a www.beres.hu oldalon okos telefonjával! ÚJDONSÁG

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

A dúsított élelmiszerek szerepe az élelmiszeripari termékfejlesztésben

A dúsított élelmiszerek szerepe az élelmiszeripari termékfejlesztésben A dúsított élelmiszerek szerepe az élelmiszeripari termékfejlesztésben Csontos Csaba, Vállalati Kapcsolatok és Közkommunikációs Igazgató, Nestlé Hungária Az élelmiszerdúsítás indokai Mottó: A táplálkozási

Részletesebben

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. MIN ALAPSZIK A PREMIUM DIET? A Premium Diet 4 elemen alapszik, melyek hozzájárulnak

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 7. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM 2014. OKTÓBER A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER VÉDELMÉRŐL TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles Az elmúlt

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra, és saját koncentrációjukra is ható hormonok valamint az idegrendszer hatásainak összessége. Számos

Részletesebben

AZ ÉLET KÉMIÁJA... ÉLŐ ANYAG SZERVEZETI ALAPEGYSÉGE

AZ ÉLET KÉMIÁJA... ÉLŐ ANYAG SZERVEZETI ALAPEGYSÉGE AZ ÉLET KÉMIÁJA... ÉLŐ ANYAG SZERVEZETI ALAPEGYSÉGE A biológia az élet tanulmányozásával foglalkozik, az élő szervezetekre viszont vonatkoznak a fizika és kémia törvényei MI ÉPÍTI FEL AZ ÉLŐ ANYAGOT? HOGYAN

Részletesebben