OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ"

Átírás

1 OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ Az OptiJUS az OPTEN Kft. legújabb magyar és uniós jogi információs szakadatbázisa, mely a hazai és uniós jogi normákat, illetve egyéb szakmai adatbázisokat, anyagokat biztosít felhasználói számára a modern informatika lehetőségeit kihasználva decemberétől akár az OptiJUS részeként, akár külön is elérhető szolgáltatás az OptiJUS Idegen Nyelvű Jogi Adatbázis, amely jogszabályokat, nemzetközi egyezményeket, legfelsőbb bírósági és kúriai iránymutatásokat, jogegységi határozatokat, iratmintákat és egyéb hasznos kiegészítő anyagot tartalmaz angol és a fontosabb anyagokat tekintve német nyelven. A szolgáltatás kezelőfelületének nyelve állítható magyar, angol és német nyelvre. Az OptiJUS tartalmi elemei a következők: OptiJUS alapszolgáltatás: Az OptiJUS alapszolgáltatása tartalmazza a Magyar Közlönyben és 32 féle ágazati közlönyben megjelent joganyagokat (kivéve önkormányzati rendeletek) 1988-ig visszamenő időállapotokkal. A hatályos jogszabályok, változásaikkal egységes szerkezetbe foglalva, az egyes módosítások idejének megfelelően, különböző időállapotokban választhatóak ki és tekinthetőek meg. Az új jogszabályok a közlöny megjelenését követő egy munkanapon belül, a módosítások a megjelenést követő maximum három munkanapon belül kerülnek a rendszerbe. OptiJUS kiegészítő modulok: Az OptiJUS a következő moduláris elemekkel bővíthető: EU modul: Az Európai Unió Hivatalos Lapjában magyar nyelven kihirdetett uniós joganyagot tartalmazza. Döntvény modul: A joggyakorlat széles körű megismerését a 100 ezret meghaladó, több szempont szerint kereshető bírósági döntés biztosítja, mely magába foglalja többek között a bírósági gyakorlatot bemutató, közel 70 ezer anonimizált egyedi bírósági határozatot, ítélőtáblai és elvi bírósági határozatokat, illetve a GVH és a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatait, továbbá az EU modul előfizetése esetén az Európai Unió Bíróságának ítéleteit. Nagykommentár modul: A modul 29 gyakran használt jogszabály jogértelmező kommentárját tartalmazza, mely 2014-ben többek között - kiegészül az új Ptk. kommentárjával is. A magyarázatok köre folyamatosan bővül és frissül. Adó TB modul: A modul a Saldo Zrt.-vel kötött együttműködés keretében különböző jogszabályi magyarázatokat tartalmaz a pénzügy, adó számvitel területekről, illetve az OPTEN Kft. gondozásában megjelenő, több mint 260 témát tartalmazó adó- és számviteli rövid, téma-magyarázatok is a modul részét képezik.

2 Nagy Iratmintatár modul: Jogágakra bontott dokumentumtár, melybe a felhasználó maga is beilleszthet saját dokumentumokat. A Nagy Iratmintatár közel 2100 iratmintát tartalmaz. ADATBÁZIS Az adatbázis naponta frissül a központi szerveren. Az utolsó frissítés dátumát a menüsor tetején jelezzük. A Magyar Közlönyben megjelenő adatok a megjelenést követő napon kerülnek az adatbázisba, míg azok módosításai a megjelenést követő 3 napon belül kerülnek átvezetésre. A megjelenés és az átvezetés közötti időszakban - amennyiben egy olyan jogszabályt szeretnénk használni, melynek módosítása jelent meg, azonban az még nem került átvezetésre a korábbi jogszabályszövegben - annak megnyitásakor egy ablakban figyelmeztetjük a felhasználót a változásra, elkerülve így az esetleges téves jogszabályértelmezést. A kilépés gomb alatti kis panelen beállítható a korábbi keresési feltételek megjegyzése. Ez azt jelenti, hogy az egyes keresőablakokba utoljára beírt feltételeket visszaadja a rendszer, amikor legközelebb használni akarjuk azokat. ONLINE FELÜLET Az online felület előnye, hogy nem egyetlen géphez kötődik, így élő internetkapcsolattal bárhonnan elérhető ugyanaz a felület, csupán egy felhasználónév és jelszó szükséges hozzá. A szolgáltatás a weboldalról érhető el. Itt a bejelentkezés ablakba beírva a szükséges adatokat vagy bármely oldalon a fejlécben található belépés gombbal a szolgáltatás főoldalra léphetünk be. A menürendszer több témára tagoltan jelenik meg a baloldalon, fő kategóriák köré csoportosítva, így is segítve a könnyebb, gyors tájékozódást. ÁLTALÁNOS FUNKCIÓK Magyar jogszabályok keresése Az egyszerű keresőkkel testre szabottan és azonnal elérhetőek a szükséges joganyagok. Akár az ismert adatok kitöltése révén, akár a rövidítések listájából kiválasztva nyithatóak meg azok. A szöveg betöltése előtt már a keresőablakban lehetőség van bármely időállapot kiválasztására ezzel is gyorsítva a szükséges szövegállapot megnyitását. A felületen a kiválasztás után betöltődik a szükséges joganyag, mely címekre és szövegekre tagolódik. A jogszabály szövegéhez különböző funkciók segítségével tovább navigálhatunk a szükséges információkhoz. Így például a jogszabály megfelelő -ához ugorhatunk, kifejezésre kereshetünk a szövegben, összehasonlíthatjuk a jogszabály különböző időállapotait vagy kinyomtathatjuk a szöveget, esetleg annak egy részét.

3 Idegen nyelvű joganyagok Az OptiJUS Idegen Nyelvű Jogi Adatbázis jogszabályokat, nemzetközi egyezményeket, legfelsőbb bírósági és kúriai iránymutatásokat, jogegységi határozatokat, iratmintákat, a TEÁOR-t, Vámtarifát, és a Jegybanki Alapkamat jegyzékeket tartalmazza angol és a fontosabb anyagokat tekintve német nyelven. Ezen szolgáltatások mellett az angol-magyar jogi szótár is elérhető erről a felületről. A szolgáltatás elérhető az OptiJUS kezdőoldaláról, illetve a baloldali menüsor Keresők csoportjából is. A kezdőoldalon a felső menüsorból válogathatunk az anyagok tartalma, fajtája szerint (jogszabályok, kettős adóztatásról szóló és nemzetközi egyezmények, döntvények, iratminták és jegyzékek). A kiválasztott típusra kattintva kilistázza a rendszer a kívánt joganyagokat, zászló ikonnal jelölve, milyen nyelveken érhető el az adott tartalom. Ezen a felületen rákattinthatunk akár a jogszabályra, akár a zászlóra, és az külön ablakban megnyílik.

4 A főoldalra visszatérve a három zászló segítségével nyelvek alapján is szelektálhatjuk az anyagokat, melyek folyamatosan frissülnek és bővülnek.

5 A szabadszavas kereséssel kifejezetten az idegen nyelvű adatbázisban van lehetőség szavak, kifejezések tallózására. A találati listában megkapunk valamennyi olyan anyagot, amely tartalmazza az adott szót vagy kifejezést. Az így kapott felületen a kiválasztott anyagra kattintva az megnyílik, és sárgával jelölten láthatjuk a keresés eredményét. A kiválasztott jogszabályon belül ugyanazok a funkciók érhetők el, melyek a magyar joganyagoknál is rendelkezésre állnak (időállapotok, lábjegyzetek, tartalomjegyzék, stb.) Csak az idegen nyelvű tartalomra jellemző funkció azonban az, hogy a megnyitott jogszabályok idegen nyelvű változata mellett párhuzamosan olvasható a magyar jogszabályszöveg egy ablakban. A baloldali ablak görgetése esetén a jobboldali ablakban lévő szöveg is automatikusan a kiválasztott jogszabályhelyre ugrik.

6 Ez a funkció ki- és bekapcsolható a felső menüsor tizedik gombjával. Egy megnyitott jogszabályon belül változtathatunk annak nyelvén az erre szolgáló, lefelé nyíló gomb segítségével. A kiválasztott nyelv betűjelére kattintva betöltődik a jogszabály megfelelő szövege.

7 Ítéletkereső 1. A rendszer - hasonlóan a nagy internetes keresőkhöz - bizonyos keresések esetén relevanciarangsorolást végez, azaz a fontosabb, a kereső-kifejezéshez inkább illő találatot előbbre helyezi. (Ez a funkció természetesen nem működik az ún. parametrikus kereséseknél, - pl. ha a 2011-es ítéleteket keressük, - hiszen itt valami vagy megfelel a kérdésnek, vagy nem.) 2. Szintén az internetes keresőkből ismert megoldás, hogy a rendszer a találatok környezetét a dokumentum belső tartalmából már a találati listán megmutatja. 3. A nem jogi adatbázisokban széles körben alkalmazott megoldás, amelyet rendszerünk is alkalmaz, hogy a gépeléskor a rendszer a benne található adatok alapján megpróbálja kitalálni, kitölteni mire gondolhattunk. (autocomplete). 4. Hasonló dokumentumok keresése. A rendszer minden találatnál felajánlja, hogy keres a dokumentumhoz hasonló dokumentumot. 5. A találati lista rendezhetősége. Minden találati lista felett egy kis sáv látható, az alábbi ábrán látható feliratokkal. Ezek közül bármelyikre kattintva a rendszer az eredeti keresés szerinti rendezettséget (pl. a relevancia szerintit) átváltoztatja az újonnan kiválasztott paraméter szerintire. (pl. évek szerint rendezi el a találatokat). A hivatkozottság feliratra kattintva a rendszer előreveszi azokat a döntéseket, amelyekre sok más döntés hivatkozik.

8 Szabadszöveges keresés: Ebbe a mezőbe egy vagy több kifejezést lehet begépelni. Egy szó esetén a rendszer felajánlja azokat a szavakat, amelyek az adatbázisban előfordulnak. Ha két szót gépelünk, akkor olyan dokumentumokat fog a rendszer keresni, amelyekben mindkét szó megtalálható, akár egymástól távol. Ha pontos kifejezésre akarunk keresni, akkor a doboz alatti boxot ( pontos kifejezés ) ki kell pipálnunk. Ha a döntvényeknek (pl. BH) csak az elején található összefoglalójában akarunk keresni, akkor a címben és kivonatban rádiógombot nyomjuk meg. Tárgyszó szerinti keresés: A rendszerben az ítéletek mellé az OptiJUS rendszerben található általános, valamint a BH-s tárgyszavakat rendeltük hozzá. Amikor elkezdünk gépelni, a rendszer felajánlja azokat a tárgyszavakat, amelyek a gépelt karaktersorozattal kezdődnek. Érdemes többféle variációt is kipróbálni, mert a több szóból álló tárgyszavak esetén nem mindegy mi a szavak sorrendje. (Pl. semmissége szerződésnek, vagy szerződés semmissége ) Ha a legördülő listában megtaláljuk a keresett szót, rákattintva kiválasztható, és betölthetőek a találatok. Egy jogi téma sokféle tárgyszóban szerepelhet, így érdemes többet is kipróbálni. A gépelést kisbetűvel kezdjük. Ítélet típus: Listából választható ítélet típusok találhatóak. A régi és az új bírósági irányítási eszközökön kívül a különböző lapokban, és a közzétett, valamint egyes ágazati közlönyökben publikált ítéletek közül lehet választani. A doboz kombinálható más dobozok kitöltésével, ilyenkor legtöbbször ÉS kapcsolatot hoz létre a többi dobozba beírt paraméterrel, pl. a Bírósági Határozatok ÉS 2011 keresés kiadja a 2011-ben megjelent BHkat.

9 Publikációs fórum száma: Minden ítéletet közzétételre kerül valamilyen fórumon, ahol a saját belső bírósági ügyszámától eltérő számot kap, pl. BH 3/2011. Ez a szám fórumonként eltérő lehet, de a jogászok gyakran hivatkozzák, (sőt pl. a BH-k esetén az eredeti számot nem is nagyon ismerik) így erre külön is lehet keresni. A doboz automatikusan kitöltődik. Kezdjük el gépelni azt a típust, amire kíváncsiak vagyunk, (pl. BH 3/.) és a rendszer felajánlja azokat a számokat, amelyekben ez megtalálható. Fontos, hogy a rendszerben a BH-k és az ÍHk sorszám/évszám szerint vannak tárolva, a gépelést is így kell végezni, illetve a rövidítéseket nagybetűvel kell begépelni (PK, BH, stb.) Bíróság: Listából választható. A lista jelenleg alfabetikus sorrendben van, és azokat a bíróságokat tartalmazza, amelyeknek legalább egy döntése megtalálható a rendszerben. Kiadás éve: Az ítélet közzétételének évét tartalmazza, amely az eredeti bírósági ügyszámtól eltérhet. Listából válaszható és kombinálható más keresésekkel. Kollégium: A kibocsátó kollégiumokat tartalmazza. A közös kiadású irányítási eszközök miatt együttes kollégiumok is vannak. Jogterület: Nyolc jogterület szerint választhatunk a döntésekből. Eredeti határozat száma: Az ún. bírósági lajstromszám szerinti keresés érhető el itt. Nem szükséges pontosan ugyanabban a formátumban beírni a lajstromszámot, de célszerű a lehető legjobban hasonlítót begépelni. Mivel a bírósági lajstromszámok nagyon heterogén rendszerűek, a doboz használatakor az alábbiakra figyeljünk. Beírhatjuk a bíróságot is, de ha kihagyjuk, vegyük figyelembe, hogy 3 Pf. tanács sok bíróságon van. Olykor még az öt számjegyű futó sorszámból (pl ) is lehet több ítélet (más bíróságokon, vagy ugyanazon a bíróságon más években). Ugyanakkor, ha az öt számjegyű számot ismerjük, akkor már nagy eséllyel csak néhány találatot kapunk, ezekből aztán kiválasztható a keresett ítélet. Az öt számjegyű számot a rendszer egy számnak veszi, azaz a t nem találja meg külön gépelt ként. A lajstromszám egyes elemeit gépeljük külön (pl. Fővárosi bíróság 16. G.) A rendszer hiányosan kitöltött lajstromszámra is ad találatot, (ahogy már az öt számjegyű számnál láttuk), azaz pl. kereshetőek egyes tanácsok ítéletei is. Ha egy számra több találat van, az is lehetséges, egy ítéletet közzétettek több helyen is. (birosag.hu, BH, ÍH) Hivatkozott joganyag: Képes a rövidítések és nem rövidített jogszabályok esetén a jogszabály-azonosítók alapján keresni, viszont a római szám - arab szám különbségre érzékeny. A második szó után már nem működik az automata kitöltő, ettől függetlenül azonban a jogszabály-hivatkozást a rendszer megtalálja. Bíró és jogi képviselő neve: Automatikusan kitöltődő mező. Csak olyan ítéleteknél ad találatot, ahol az ítélet szövegében megtalálhatóak ezek az adatok. (Ez jellemzően az anonimizált ítélet halmaz.) Hasonló dokumentumok keresése: Bizonyos statisztikai szabályok alapján hasonlóságot keres két dokumentum között.

10 EU-s jogszabály keresése A keresendő EU-s norma ismert adatainak kitöltése révén, vagy CELEX-száma alapján választható ki a szükséges dokumentum. Ez a keresési felület csak az EU által kibocsátott anyagok között keres.

11 Összetett keresés Az OptiJUS rendszerében egyetlen adatbázis tartalmazza a rendszerben található valamennyi dokumentumot függetlenül azok típusától. Mivel a dokumentumok igen sokrétűek, ezért szükséges olyan keresőfunkció, melynek segítségével könnyen adhatunk meg összetett keresési feltételeket így a minél pontosabb leválogatások alapján a szükséges találati listához juthatunk. Ezzel a funkcióval Ön aktuális igényének a legjobban megfelelő módon, egyszerre keresheti meg a szükséges joganyagokat, joggyakorlatot, kommentárokat. A keresett szavak mellett jogterületi, időbeli és más egyéb beállítások segítségével jutunk a megfelelő információkhoz. Bonyolultabb, vagy sokszor használt keresések beállításait el is menthetjük a rendszerben, és bármikor újra lefuttathatjuk ezeket a leválogatásokat, ekkor az adatbázis frissítések után a lista kiegészülhet a feltételeknek megfelelő legfrissebb dokumentumokkal is.

12 Közlöny keresés Lehetőség van az adatbázisban fellelhető közlönyök egyes számaiban megjelent normák listázásra. Itt meg lehet adni a közlöny nevét, évszámát és sorszámát.

13 Tárgyszó keresés A tárgyszavak által jelölt egyes jogi fogalmak - akár jogáganként eltérő - meghatározásai révén könnyen megtalálhatók a kapcsolódó anyagrészek. Így azonnal elérhetővé válnak kapcsolódási pontok és ezen keresztül a kapcsolódó és releváns információk.

14 Kapcsolódó anyagok keresése A magyar jogszabályok kereséséhez hasonló felépítésű keresőablakban tudunk szűrni egy adott jogszabály kapcsolatainak listájára is. Itt háromféle opció közül választhatunk: - A jogszabály által hivatkozott joganyagok, illetve - A jogszabályra hivatkozó joganyagok, valamint - A jogszabályra hivatkozó bírósági határozatok listáját kapjuk eredményül.

15 SZÖVEGEN BELÜLI FUNKCIÓK Keresés a megnyitott joganyag szövegében CTRL+F Az aktuálisan megnyitott jogszabályban a böngésző saját keresője segítségével találhatjuk meg a szükséges kifejezéseket. Erre a CTRL+F billentyűkombinációval van lehetőségünk. A keresőben lehetőség van a következő, illetve az előző találatokra ugrani, az összes találatot kijelölni a szövegben, illetve beállíthatjuk a kis- és nagybetűk megkülönböztetését is.

16 Kapcsolódó anyagok beágyazása Az aktuálisan megnyitott jogszabályhoz kapcsolódó egyéb döntéseket melyek típusai a képernyőn láthatóak beágyazhatjuk a szövegbe. Ilyenkor ki kell választani, hogy ezeket a kapcsolatokat a számukkal jelölve, illetve a számukkal és a címükkel is jelölve jelenítse meg a rendszer. A szükséges kapcsolatok kiválasztását követően a rendszer újratölti a dokumentumot megjelenítve a kiválasztott kapcsolatokat is a szövegben. Ilyenkor a szövegen belüli keresésnél a kapcsolatok megjelenített soraiban megtalálható találatok is jelölésre kerülnek. Ha egy kapcsolódó anyagot kiválasztva annak teljes szövegét is szeretnénk megjeleníteni, úgy azt az aktuális joganyagba ágyazva is megtehetjük a kapcsolat sorában található kis könyv ikon segítségével. Amennyiben új lapon szeretnénk megnyitni a kapcsolódó anyagot, a számára kattintva megtehetjük.

17 Kommentárok megjelenítése Azon joganyagok esetében, melyhez a rendszerben található kommentár, a jogszabályszövegekbe ágyazva az ikonsor megfelelő ikonja segítségével, illetve a kapcsolódó anyagok funkció párbeszédablakában legfelül elhelyezkedő Kommentár aktiválásával ez megnyitható. Ilyenkor a dokumentum újratöltését követően a szövegbe ágyazva, keretbe szerkesztve jelennek meg a jogszabály egyes részeit követő kommentárszövegek. A szövegek önállóan is megnyithatóak a menüsorban található SEGÉDANYAGOK cím alatt a KOMMENTÁR fülre kattintva.

18 Ugrás a következő kommentársorra a szövegben Az aktuálisan megnyitott joganyag szövegében - amennyiben ezt bekapcsoltuk megjelennek a szöveghez tartozó kommentár sorai dőlt betűvel, keretbe foglalva. Az alábbi ábrán kijelölt két ikonnal lehet navigálni a következő kommentársorra, illetve az előzőre. Ilyenkor a képernyőn ezek a sorok kerülnek megjelenítésre. Változott sorok jelölése a szövegben Az aktuálisan megnyitott joganyag szövegében alap esetben sárga nyíllal vannak jelölve az éppen aktuális időállapotban változott sorok. Ezekre az ikonsorban található 5-6. ikonnal lehet navigálni a következő változott sorra, illetve az előzőre. Ilyenkor a képernyőn ezek a sorok kerülnek megjelenítésre természetesen abban az esetben, ha az aktuális szöveg tartalmaz ilyen sorokat.

19 Ugrás a megszűnő sorokra a szövegben Az aktuálisan megnyitott joganyag szövegében alap esetben zöld nyíllal vannak jelölve a következő időállapotban megszűnő sorok. Ezekre az ikonsorban található 5-6. ikon mellett a nyíllal lenyitva a második két ikonnal lehet navigálni a következő megszűnő sorra, illetve az előzőre. Ilyenkor a képernyőn ezek a sorok kerülnek megjelenítésre természetesen abban az esetben, ha az aktuális szöveg tartalmaz ilyen sorokat. Időállapot összehasonlítás A szolgáltatás keretein belül lehetőség van egy megnyitott, több időállapottal rendelkező joganyag szövegének különböző szövegállapotait összehasonlítani. Ilyenkor a már nem érvényes szöveget kék betűkkel áthúzva, míg az újonnan bekerülő érvényes szöveget pirossal mutatja a rendszer. Természetesen az összehasonlított szöveg a speciális jelölésekkel együtt exportálható és nyomtatható is, illetve ha már nem szükséges az összehasonlítás ki is kapcsolható, ilyenkor a rendszer az eredetileg megnyitott szöveghez tér vissza, amely alapesetben az aktuális rendszeridő szerinti állapotát jelenti.

20 Ugrás az összehasonlított sorokra a szövegben Az aktuálisan megnyitott joganyag szövegében - amennyiben ezt bekapcsoltuk megjelennek a szövegben a kiválasztott időállapottal összehasonlított sorok kék, illetve piros színnel jelölve. Ezekre az ikonsorban található 5-6. ikon mellett a nyíllal lenyitva a harmadik ikonpárral lehet navigálni a következő összehasonlított sorra, illetve az előzőre. Nyomtatási funkció az online felületen Az OptiJUS szolgáltatás bár web böngésző keretprogrammal működik, melynek alapértelmezésben is létezik nyomtatási funkciója a szolgáltatáshoz kifejlesztésre került egy külön nyomtatási funkció.

21 Ennek keretében kiválaszthatjuk a nyomtatandó fájl formátumát, mely lehet: html rtf pdf Ezen kívül különböző opciókat választhatunk, melyek a következők: kérünk-e a nyomtatáshoz tartalomjegyzéket, szeretnénk-e két oszlopban elrendezni a szöveget, akarjuk-e megjeleníteni a lábjegyzeteket (ez a három alapértelmezésben beállításra kerül, de természetesen módosítható az egyéni igényeknek megfelelően), szeretnénk-e jelölni az új sorokat, nyomtassuk (megjelenítsük a fájlban) a táblázatokat, illetve a képeket, mily betűméretet szeretnénk használni. Az opciókon túl kiválaszthatjuk a nyomtatni kívánt területet is, ezen belül pedig: teljes szöveg, kijelölt szöveg, -tól - -ig tartományt, csak a lábjegyzeteket, csak a tartalomjegyzéket, csak a tárgyszavakat, csak a kapcsolatokat. Ha van olyan beállítás, melyet többségében használunk, ekkor lehetőség van ezt megadni alapértelmezésnek is.

22 Időgép használata A jogszabályok korábbi hatályos állapotai is azonnal elérhetők és összehasonlíthatók az aktuálisan hatályos szöveggel. Az időállapot rögzítésével bármely múlt, vagy - ha rendelkezésre áll - jövőbeli időállapotnak megfelelő normaszöveget választhat ki. Időállapotot - akár már a jogszabály keresésénél is tud választani: - vagy a megnyitott joganyagban a felső menüsorban található ablakból, illetve - a képernyő jobb oldalán található füleknél az időállapotokat kiválasztva.

23 -ra ugrás Az aktuálisan megnyitott joganyag szövegében lehetőség van egy adott -ra ugrani. Ezt a képernyő jobb felső sarkában van lehetőségünk megtenni. Az alkalmazás képes megtalálni a / jellel jelölt -okat is (pl. 126/A. -t), illetve ha egységes szerkezetben megjelenített jogszabályokat nyitottunk meg (Pl. Ptk+Ptké) ilyen esetekben aktiválódik az előtagválasztó panel, ahol a számának megadása előtt kiválaszthatjuk azt a jogszabályt, melyben keresni szeretnénk. Fülek Az aktuálisan megnyitott joganyag szövege mellett jobboldalon különböző füleken a joganyaghoz tartozó információkat jelenít meg a rendszer. A fülek mellett a jobb felső sarokban található nyíl ikon segítségével ez a panel bezárható, így nagyobb felületen jelenik meg a joganyag. Tartalomjegyzék a jogszabály tartalomjegyzéke jelenik meg ezt a fület kiválasztva. A tartalomjegyzékben szereplő sorokra kattintva a jogszabályszöveg a kiválasztott elemhez navigál.

24 Lábjegyzetek ezt a fület kiválasztva a jogszabályhoz tartozó lábjegyzeteket jelenítjük meg a jogszabályi hivatkozásoknál linkelve azokat. Ennek a funkciónak a lényege, hogy a szöveget olvasva, amennyiben olyan lábjegyzetet találunk, amelyben a hivatkozott joganyagot szeretnénk megnyitni, akkor a szövegben szereplő lábjegyzet számára kattintva a jobboldali lábjegyzetek között odaugrik a kiválasztotthoz, és innen a linkre kattintva új ablakban (amennyiben a böngésző így van beállítva) megnyitja a hivatkozott joganyagot. Jegyzetek lehetőség van ezen a panelen bármilyen jegyzetet hozzáfűzni az anyaghoz. A jegyzetoldalra be lehet másolni bármilyen hivatkozást, weblap elérhetőséget, illetve szabad szöveget is. A saját jegyzetekhez más felhasználó nem fér hozzá, csupán az, aki ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval használja a szolgáltatást vagy intraneten keresztül éri el a felületet. Információk a jogszabály jellemző információit tartalmazza: mely közlönyben jelent meg, mikor hirdették ki, hatályosság dátuma, módosulások, alcímek, paragrafusok és lábjegyzetek száma. Időállapotok itt újból kiválaszthatóak az adott anyag ismert időállapotai.

25 Tárgyszavak a megnyitott szöveghez rendelt tárgyszavak jegyzékét tartalmazza betűrendben. Kapcsolatok - A jogszabályból kiinduló illetve a jogszabályra mutató hivatkozásokat sorolja fel egymás után

26 FIGYELŐK Változásfigyelő A jogszabályok változásai folyamatosan figyelemmel kísérhetők az előre elkészített listák, vagy a változásfigyelő segítségével. Az egyes közlönyök anyagai közlönyönként is elérhetők. Címmutatók Amikor egy keresés eredményeként valamilyen listát kapunk a rendszerben, akkor a lista egészét vagy bármely elemét/elemeit elmenthetjük saját címmutatóként. A címmutatók közös jellemzője, hogy csak abban az esetben változik tartalmuk, ha mi kézzel hozzáadunk, vagy törlünk belőle elemet. (ellentétben az összetett kereső keresési feltételének mentésével, ahol a lista az adatbázis frissítésekkel változhat a feltételeknek megfelelően.) Ezeket a címmutatókat később törölhetjük, illetve elküldhetjük olyan felhasználóknak, akik szintén ezt a rendszert használják, így ők beilleszthetik saját címmutatóként.

27 Jogszabály- monitor A hamarosan elérhető Jogszabály-monitor szolgáltatás lehetővé teszi, hogy meghatározott jogszabályok, vagy jogszabály-csoportok változásait nyomon kövessük. A rendszer a figyeltetett jogszabályokban a változásokról hetente üzenetet küld a felhasználónak. A szolgáltatás az OptiJUS rendszer menüjéből a Figyelők főmenü Jogszabály-monitor alpontjából kezelhető, állítható be. A rendszerrel kétféle módon tudunk jogszabályt figyeltetni: 1. Gyári, előre beállított jogszabály-gyűjteményeket figyeltetünk. Ez esetben a rendszer kapcsolótábláján az OPTEN listák -ból választhatunk egy vagy több jogszabálygyűjteményt, majd ezt a mentés gombbal elmentjük. 2. Saját listát figyeltetünk. Figyeltetésre úgy tudunk jogszabályt kiválasztani, hogy bármely megnyitott jogszabály felett, a menüben található Hozzáad a figyeltetett jogszabályok listájához gombot megnyomjuk.

28 A saját listákról természetesen törölni is tudunk jogszabályokat. Ehhez a kapcsolótáblán a Betöltés gombra kell kattintanunk. Ezután megjelenik a figyeltetett saját jogszabályaink listája, amelyet a joganyagok mellett található kipipálható dobozok (checkbox-ok) segítségével tudunk törölni. A törlést a jobb felső sarokban található gombokkal hajthatjuk végre, de előtte a rendszer figyelmeztető üzenetet küld. Az OK gomb megnyomásával a törlés végrehajtódik, a kijelölt jogszabályok kikerülnek a figyeltetett jogszabályok listájáról. A rendszer a figyeltetett jogszabály bármilyen változását, (új jogszabályi rendelkezés beszúrása, meglevő módosítása, vagy hatályon kívül helyezése) jelzi a változásjegyzék elkészítését megelőző naptári héten, függetlenül attól, hogy ezek a változások mikor fognak hatályba lépni. Amennyiben rendszeres tájékoztatást szeretnénk kapni, beállíthatjuk, hogy a rendszer a figyeltetett jogszabályok változásainak táblázatát ben küldje el. Ehhez a kapcsolótábla tetején található dobozba kell beírnunk az -címünket, majd kipipálni a Kérek t a változásokról dobozt. Választhatjuk azt a lehetőséget is, hogy a rendszer csak akkor küldjön t, ha a listánkon valóban történt változás. A változásjegyzék 5 oszlopot tartalmaz. Az első a megváltozó jogszabályt tartalmazza, a második oszlop a pontos jogszabály-helyet és a változás tartalmát, a harmadik azt a jogszabályt, amely megváltoztatta az általunk figyeltetett jogszabályt, a negyedik oszlop a változás hatálybalépésének időpontját, míg az ötödik a változás időpontját tartalmazza. Ha a változásokat az OptiJUS rendszeren nézzük, akkor a táblázatban a jogszabályok linkként funkcionálnak és külön ablakban megnyithatóak, illetve a dátumok oszlopfejléceire kattintva a sorok átrendezhetőek.

29 Ha e- mailes változásfigyelést kértünk ugyanezt a listát kapjuk, csak a linkek, és a sorrend átrendezésének lehetősége nélkül.

30 JEGYZÉKEK TEAOR és FEOR kereső A szolgáltatás tartalmazza a különböző KSH nómenklatúrák kereshető TEAOR és FEOR jegyzékét. A jegyzékekben kódra és szövegrészletre is lehet keresni, illetve a faágban is lehet böngészni.

31 Hatásköri jegyzék A jegyzék az önkormányzatok és szerveik feladat- és hatáskörében segít eligazodni. A képviselő-testület, a polgármester, a bizottságok, jegyzők és ügyintézők több ezer feladatkörét tartalmazza a modul egyebek között, melyet többféle szempont szerint lehet tovább szűkíteni: Feladatcsoport, Feladatkör, Felelős, Település típusa, Hivatkozott joganyag. Az egyes szűrési szempontok egymással kombinálhatók, és a kapott szűrési eredmény bármely paramétere módosítható, illetve a kapott paraméterre kattintva tovább bontható a keresés. Egyszerre több paraméter is kijelölhető egy-egy keresési ablakban a CTRL gomb segítségével.

32 CALENDARIUS keresők A Calendarius keresőrendszer a bíróságok, bírósági végrehajtók, büntetés-végrehajtási intézmények, NAV központi iroda és kirendeltségei, ügyvédi kamarák, közjegyzők, rendőrfőkapitányságok, ügyészségek, állami intézmények, okmányirodák, önkormányzatok, földhivatalok, igazságügyi szakértők, kormányhivatalok, ügyvédek, regionális és területi fejlesztési tanácsok és az Országgyűlés elérhetőségeit tartalmazza. Bibliográfia A jegyzékek csoportból érhető el a Bibliográfia, amely több mint bibliográfiai tételben keres. Lehetséges a folyóiratok szerinti, a cikkek címében, egy adott szerzőre, és az egyes kiadványokra, valamint ezen belül évfolyamaikra és kötetszámaira történő keresés, mellyel egy időben is szűkíthető a listát kapunk. A szerzőre történő keresésnél automatikus kitöltés segíti a felhasználókat, kilistázza a beírt keresésnek megfelelő lehetséges találatokat. A találatokat táblázatba rendezi a rendszer, mely ezt követően az egyes oszlopok címszavai melletti nyilakkal többféle módon rendezhető (pl. évfolyam növekvő vagy csökkenő sorrendbe, szerzők neve alfabetikus sorrendbe, stb.)

33 Jogi szótár Az OptiJUS szolgáltatások köre angol-magyar jogi szótárral bővült. Jelenleg több mint 9000 kifejezést tartalmaz, amelyek folyamatosan bővülnek. Akár magyar, akár angol keresett szót, kifejezést beírhatunk a keresőmezőbe, a program táblázatba foglalva adja ki a találatokat. Az angol illetve magyar keresések között az oda-vissza nyilakkal tudunk váltani.

34 SZAKMAI SEGÉDLETEK Magyarázatok Az alapszolgáltatás tartalmaz két jogszabályi magyarázatot, melyeket évente frissítünk. Ezek a következők: Kommentár az évi IV. törvényhez a polgári törvénykönyvről Kommentár a évi CXL. törvényhez A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény magyarázata Kommentárok Az alapszolgáltatáshoz lehet rendelni a Nagykommentár modult, melynek elemei a menüben a Kommentárok menüpont alatt találhatóak. A rendszer jelenleg 29 jogszabály kommentárját tartalmazza, azonban ez a szám folyamatosan bővül, és a meglévő kommentárok is frissülnek. Az alábbi jogszabályok kommentárja található meg a rendszerben: A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V. törvény (várhatóan márciustól) A Büntető törvénykönyvről szóló évi C. törvény A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló évi II. törvény A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény A közbeszerzésekről szóló évi CVII. törvény A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény A gazdasági társaságokról szóló évi IV. törvény A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény A szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény A szabálysértésekről szóló évi LXIX. törvény A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény A közhasznú szervezetekről szóló CLVI. törvény Az ingatlan-nyilvántartásról szóló CXLI. törvény

35 A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról évi LVII. törvény A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló évi XLIII. törvény A bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. törvény A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló évi LXXVIII. törvény A közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény A köztisztviselők jogállásáról szóló évi XXIII. törvény A munka törvénykönyvéről szóló évi XXII. törvény A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi IL. törvény A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló évi IV. törvény Az illetékről szóló évi XCIII. törvény A helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény A Büntető törvénykönyvről szóló évi IV. törvény A polgári törvénykönyvről szóló évi IV. törvény Adózási és Számviteli Magyarázatok A leírások könnyen használhatóak: rövid, nem elméleti, hanem praktikus fogalom meghatározás után a felelős vezető számára szóló ismertetést tartalmaz, amelyet egy-egy gyakorlati példa követ. A leírást a téma adózási és könyvelési vonatkozásai, majd a kötődő jogszabály-helyek listája és a témakörhöz kapcsolódó iratminták zárják le. Az ismertetések rendszerint néhány oldalnyinál nem hosszabbak, könnyen érthetőek, gyorsan végigolvashatóak. A témaköröket a kiadó rendszeresen hatályosítja, akárcsak egy joganyagot. Pár példa a témakörökből: számlakibocsátási kötelezettség, fordított adózás, ingatlan bérbeadása magánszemélyeknél, baleseti táppénz, cégautó adó, béren kívüli juttatás, adókedvezmények, EVA, bekerülési érték, stb. Csupa olyan problémakör, amely egy vállalkozás életében a mindennapi gyakorlatban gyakran felmerül. A modulhoz saját kereső is készült, melynek segítségével címben, szövegben vagy mindkettőben lehet az egyes témakörök tartalmában keresni.

36 Adó TB Modul kommentárjai Az alapszolgáltatáshoz lehet rendelni az Adó-TB modult, melynek elemei a menüben az Adó TB modul menüpont alatt találhatóak. A rendszer jelenleg többek között 8 jogszabály kommentárját tartalmazza, melyeket évente frissítünk. Ezek a következők: Kommentár az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvényhez Kommentár a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló évi CXXVII. törvényhez Kommentár az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvényhez Kommentár a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvényhez és végrehajtási rendeletéhez Kommentár a társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvényhez Kommentár a személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvényhez Kommentár a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló évi LVI. törvényhez Kommentár az illetékről szóló évi XCIII. törvényhez Kalkulátorok A rendszer kétféle kalkulátort tartalmaz: kamat- és illeték-kalkulátorral segíti a felhasználók munkáját. Kamatkalkulátor A kamatkalkulátor segítségével egyszerűen kiszámítható az ügyleti és késedelmi kamat összege akár magánszemélyek, akár gazdálkodó szervezetek közötti kölcsön esetében. Elsőként a kölcsönvett összeget, és a kölcsönadás napját kell meghatároznunk.

37 Második lépésként meg kell adnunk, hogy volt-e szerződéses kamat kikötve, vagy kamatmentes kölcsönről van szó. Ha nem volt kikötve szerződéses kamat, vagy kamatmentes kölcsön kamatját szeretnénk kiszámolni, akkor továbbléphetünk, azonban ha a szerződéses kamatot jelöljük ki, abban az esetben meg kell adnunk azt is, hogy hány százalék volt az éves kamat. Lehetőség van arra is, hogy tetszőleges számú, eltérő kamatidőszakot adjunk meg a kamat mértéke nem volt azonos az egész jogviszony alatt mező kijelölésével. Ilyenkor megjelenik a további kamatidőszak hozzáadása lehetőség. Harmadik fő lépésként a következő adatokat adhatjuk meg: magánszemélyek-e a szerződő felek, esetleg gazdálkodó szervezetek esedékesség napja kölcsön visszafizetésének dátuma kamatos kamat számítása Ebben a mezőben van lehetőség az eddig beírt adatok törlésére is a Törlés gombra kattintva, mely után újra kitölthetjük a mezőket. Utolsó lépésként a kamat számítása gombra kattintva megkapjuk a kamat pontos összegét. Ha valamely mezőt nem, vagy nem megfelelően töltöttünk ki, arra figyelmeztet a rendszer.

38 Ha hiánytalanul kitöltöttünk valamennyi mezőt, akkor megkapjuk az ügyleti kamat, az esetleges késedelmi kamat összegét, valamit az eredeti tartozás, és a kamattal növelt tartozás összegét is. Végül megtekinthetjük a számítás pontos levezetését. Illeték-kalkulátor Illeték-kalkulátor segítségével lehetőség van arra, hogy a vagyonszerzési jogviszony típusának (öröklés, ajándékozás, visszterhes vagyonszerzés) megfelelően az illeték összegét kiszámoljuk. Bizonyos esetekben illetékmentesség áll fenn, ezen esetek leírása a képernyő alján található valamennyi vagyonszerzési típus vonatkozásában:

39 Amennyiben nem áll fenn mentesség, először a vagyonszerzés típusát kell kiválasztani, tehát öröklés, ajándékozás illetve visszterhes vagyonszerzés esetén is lehetőség van az illeték kiszámítására. Ezt követően a program lehetőséget ad arra, hogy a vagyontárgy fajtáját is meghatározzuk: Természetesen a kalkulátor megengedi, hogy több vagyontárgyfajtát is kiválaszthassunk mind öröklés mind ajándékozás esetén, ezt a további vagyonelemek hozzáadása gombbal érhetjük el. Amennyiben tévesen adunk hozzá egy vagyonelemet, azt a vagyontárgy törlése gombra kattintva kivehetjük a vagyonelemek listájából. Abban az esetben, ha valamennyi vagyonelemet felvittük, a számítás gombra kell kattintani, és a fizetendő illeték összegét a program kiszámolja. Lehetőséget biztosít a kalkulátor arra is, hogy a számítás levezetését megtekintsük, ehhez a számítási levezetés megtekintése gombra kell kattintani. Ha a törlés gombot választjuk, akkor teljesen új számításra van lehetőség, hiszen valamennyi korábban beírt feltételt (vagyonelemek, vagyonszerzési típus) törli a program.

40 A program figyelmeztet, amennyiben egy kötelezően megadandó érték beírása elmarad, így ha például lakástulajdon visszterhes megszerzése esetén a megszerzett tulajdonrész beírása elmarad: Valamennyi vagyonszerzési típus esetén lehetőséget biztosít a program a kivételek illetve speciális esetek kapcsán felmerülő illetékek számítására is. - Öröklés esetén, amennyiben a vagyonelem fajtája termőföld, az örökös pedig családi vállalkozó, a kalkulátor lehetőséget biztosít arra, hogy ezen feltételek figyelembevételével történjen az illeték mértékének számítása. - Kisvállalkozói illetve egyéni vállalkozói vagyon öröklése továbbá ajándékozása esetén is megadható feltételként, amennyiben a vagyont szerző fél a vállalkozási tevékenységet folytatja, illetőleg az öröklött vagyonelemeket vállalkozásban betétként használja fel. Visszterhes vagyonszerzés esetén a program több speciális eset tekintetében is lehetőséget biztosít az illeték kiszámítására: - Ingatlan szerzése esetén a vagyonszerző személyének, mint plusz feltételnek, a kiválasztásával számolhatjuk ki az illeték mértékét. - Amennyiben a megszerzett vagyon lakástulajdon, feltételként megadható, ha lakáscserével kerül sor a vagyonszerzésre.

41 DOKUMENTUMTÁR Iratmintatár Az online iratminta-tárban a mintákat különböző jogterültek alá sorolva találjuk meg. Míg az alapszolgáltatás közel 1500 darab iratmintát tartalmaz, addig a Nagy iratmintatár modul összesen mintegy 2100 mintát foglal magába. Ezeket vagy a jogterületek szerint, vagy kifejezésre kereséssel szűkíthetjük. Az iratmintákat rtf formátumban tartalmazza a szolgáltatás, melyet a kiválasztást követően a felhasználó letöltheti vagy megnyithatja a számítógépén beállított alapértelmezett szövegszerkesztő segítségével. Nyomtatványkitöltő program A szolgáltatás weboldaláról letölthető kb. 2,3 MB-os iratmin.exe fájl, melyet a saját gépünkre telepítve elérhetjük a cégeljáráshoz szükséges cégbejegyzési és változásbejegyzési formanyomtatványokat. A program által létrehozott nyomtatványok elmenthetőek xml formátumban, mely megfelel a minisztérium által közzétett sémadefiníciónak. A nyomtatványokat naprakészen tartjuk, a frissítésekről a szolgáltatás weboldalán tájékoztatjuk felhasználóinkat. Nyomtatványkitöltő program telepítése: A Nyomtatványkitöltő program az Alap OptiJUS szolgáltatás részét képezi. Letöltése egyrészt a weboldalról lehetséges. Itt a belépést követően a Jogi információk oszlop Egyéb menüpontja alatt a nyomtatvány- és iratmintakitöltő program linkre kell kattintani. A weboldalon is lehetőség van a program letöltésére a

42 belépést követően. Itt a baloldali menüsor Dokumentumtár részében található a Nyomtatványkitöltő program. Mindkét esetben egy iratmin.exe nevű fájl letöltésére kerül sor. Az iratmin.exe fájlt letöltését követően el kell indítani, és a programot ennek segítségével telepíteni. A telepítést követően a számítógép asztalán egy Iratminta kezelő ikon kerül elhelyezésre. A nyomtatványkitöltő program ezen ikonra kattintva indítható el. A nyomtatványkitöltő program hatályossága a program elindítását követően a programablak fejlécén látható: A nyomtatványkitöltő programot a jobb felső sarokban látható Frissítés gombra kattintva lehet aktualizálni. A nyomtatvány kitöltése: A nyomtatványkitöltő program megnyitását követően a Nyomtatványok melletti + jelre kattintva nyitható le a változás- illetve cégbejegyzési nyomtatványok listája.

43 Az Egyes cégformák adatai alatt található megfelelő nyomtatványra kell kattintani, majd a felugró ablakban a Yes választ választani. A nyomtatványt vagy a megfelelő nyomtatványra dupla egérkattintással, vagy a Betöltés gombra kattintva lehet megnyitni.

44 A nyomtatvány megnyitását követően a szükséges szöveget a képernyő alsó részén elhelyezkedő fehér sávba kell begépelni, majd ezt követően az ENTER billentyű segítségével fog bekerülni a kijelölt sárga mezőbe a beírt szöveg. Székhely, fióktelep, lakóhely, stb. adatok esetében az irányítószám mezőre kattintva a képernyő alsó részében megjelenik a település lista, ahol a megfelelő település irányítószámmal együtt kiválasztható. Az irányítószámot egyrészt a Szűrés gomb segítségével tudjuk megkeresni, vagy ha az irányítószámokat listázó részre kattintunk, majd elkezdjük beírni az irányítószámot, akkor automatikusan odaugrik a megfelelő településhez a program. Miután a kívánt települést megtaláltuk, dupla egérkattintással lehet az irányítószám, illetve település név mezőbe a megfelelő adatokat felvinni.

45 Abban az esetben, ha az aktuális oldalon valamennyi mezőt kitöltöttünk, a képernyő felsőrészén található vezérlő gombok (nyilak) segítségével lehet a következő oldalakra lapozni. A lefelé mutató nyílra kattintva megjeleníthető az egyes oldalak listája, és itt bármelyik oldalt kiválasztva, rögtön az adott oldalra lehet jutni. Cégbejegyzés esetében a bejegyzendő cég tevékenységi köreinek felsorolásakor a program TEÁOR listát biztosít, ahonnan a megfelelő tevékenység az irányítószámokhoz hasonlóan a Szűrés gomb segítségével választható ki, vagy a TEÁOR szám begépelésével navigál a program a megfelelő tevékenységhez. A tevékenység dupla egérkattintással kerül a megfelelő mezőbe.

46 Abban az esetben, ha egy pótlap vagy plusz oldal feleslegesen kerül bele a nyomtatványba, a programablak jobb felső sarkában található Törlés gombra kattintva lehet azt törölni. A nyomtatvány mentése, XML formátum készítése Miután a nyomtatványt kitöltöttük, a Mentés gombra kattintva ois kiterjesztésű fájlként elmenthetjük. A kapott ois kiterjesztésű fájlt a nyomtatványkitöltő program Mentett nyomtatványok betöltése gombjára kattintva lehet ismét betölteni, szerkeszteni, módosítani. A Mentés gombra kattintva egy Mentés másként ablak jelenik meg, ahol kiválaszthatjuk a megfelelő mappát, ahova a nyomtatványt menteni szeretnénk, illetve megadhatjuk a fájl nevét.

47 XML formátum készítéséhez az XML gombra kell kattintani, ekkor a mentéshez hasonlóan egy Mentés másként ablak jelenik meg, ahol az általunk kiválasztott mappába lehet az XML fájlt elmenteni. Az elkészült nyomtatványt a következő weblapon található validáló programmal ellenőrizni lehet: Nyomtatványok nyomtatása Az elkészített nyomtatványt a Nyomtatás gombra kattintva lehet kinyomtatni, amennyiben erre szükség van. A Nyomtatás gombra kattintva egy párbeszédablak jelenik meg, ahol kijelölhetjük, mely oldalakat kívánjuk nyomtatni, majd a nyomtatás gombra kattintva kinyomtathatjuk ezeket. Ezenfelül képként is megjeleníthetjük a kiválasztott oldalakat.

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ... 2 AZ OPTIJUS TARTALMI ELEMEI... 2 OptiJUS alapszolgáltatás:... 2 OptiJUS kiegészítő modulok:... 2 ADATBÁZIS... 3 ONLINE FELÜLET ÁLTALÁBAN...

Részletesebben

OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon

OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon Adat, információ, szakértelem Professzionális jogi háttér OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon A budapesti ügyvédek számára a Kamara finanszírozásával www.opten.hu 2 a jogi adatbázisok új nemzedéke A felhasználóbarát

Részletesebben

Jogi háttér, ahogy én szeretem

Jogi háttér, ahogy én szeretem www.optijus.hu Jogi háttér, ahogy én szeretem Opten jogi szolgáltatás új alapokon Dr. Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, jogász, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, a MOB sportolói bizottságának vezetője

Részletesebben

OptiJUS. Opten, 2014. Tartalomjegyzék

OptiJUS. Opten, 2014. Tartalomjegyzék OptiJUS Opten, 2014. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1 Bemutató... 2 2 Telepítés... 3 3 Regisztráció... 8 4 A programról általánosan... 10 5 Testreszabás... 19 6 Induló oldal... 28 7 Adatbázis...

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás)

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás) #+$k NEPTUN_TÖRZS NEPTUN_TÖRZS (Funkcionális leírás) S Budapest, 2002 #+ $k NEPTUN_TORZS NEPTUN_TÖRZS Tartalom TARTALOM... 2 1. BEVEZETÉS... 5 2. BELÉPÉS A RENDSZERBE... 6 3. ÚJ EGYÉN FELVÉTELE... 9 3.1

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok:

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok: JogTárház Használati útmutató Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont Almenüpontok: Jogszabályok Megjeleníti a teljes jogszabálylistát. A Következô oldal illetve az Elôzô oldal linkekre kattintva

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Tartalom 1 BEVEZETÉS... 3 2 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS SZOFTVERKÖVELEMÉNYEI... 3 3 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS ÁLTALÁNOS JELLEGŰ FUNKCIÓI... 3 3.1 Be- és kijelentkezés...

Részletesebben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-matrica értékesítésére vonatkozó együttműködési

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA E-TANANYAGOK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA E-TANANYAGOK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Nemzeti Közszolgálati Egyetem KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA E-TANANYAGOK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Verzió: 1.0 (2015.03.02.) Budapest, 2015 Alapvizsga e-tananyag módszertani megközelítése A közigazgatási alapvizsga

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója

Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:... 1 1. Első lépések... 2 2. Honlap szerkesztése I... 2 2.1. Tartalmi területek,

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése (A pályázat kódja: ROM-ISK-15) Kitöltési Segédlet Készült: 2015. október 26. 1. oldal Tartalom 1. Regisztráció... 3 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás,

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

2012.07.12. Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Utófinanszírozás: Sipos-Kovács Mónika DARFÜ Nonprofit Kft. Vegyes finanszírozás:

2012.07.12. Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Utófinanszírozás: Sipos-Kovács Mónika DARFÜ Nonprofit Kft. Vegyes finanszírozás: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai Utófinanszírozás: A projekt során felmerülő költségek utólagos támogatási formája, a számla, vagy egyéb, az elszámolást alátámasztó dokumentum teljes összegének

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 3 1.1. Pénztár... 3 1.2. Folyószámlakezelés... 4 1.3. ÁFA bevallás... 6 1.4. Bejövő számla rögzítés... 6 1.5. Számlaböngésző... 9 1.6.

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5 DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ 2015. április 10. v1.5 1. 1. Tartalom 2. BEVEZETŐ 3 3. DOCSTAMP ALKALMAZÁS TELEPÍTÉSE 4 4. DOKUMENTUM KEZELÉSI FUNKCIÓK 5 4.1

Részletesebben

Új Jogtár. uj.jogtar.hu. Online elérés. Egyszerű használat Aktuális jogi dokumentumok. Teljes Jogtár tartalom

Új Jogtár. uj.jogtar.hu. Online elérés. Egyszerű használat Aktuális jogi dokumentumok. Teljes Jogtár tartalom Új Online elérés Teljes tartalom Egyszerű használat Aktuális jogi dokumentumok uj.jogtar.hu Funkciók az új on és a DVD-lemezen kiadott on KERESÉSEK Az új on adatbázis választása nélkül kereshet a valamennyi

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM Kezelési leírás 1993-2015 Program azonosító: UJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080 Fax: 83/515-082 E-mail:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A HENASCHOOL

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A HENASCHOOL HENASOFT HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A HENASCHOOL OKTATÓPORTÁLHOZ Útmutató Sárkány Henrik KEZDŐ LÉPÉSEK Mi az a HenaSchool? A HenaSchool oktatóportál egy kompetencia alapú fejlesztéshez optimalizált moodle alapú

Részletesebben

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez.

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. VERZIÓSZÁM: 7.0 UniPoll Feedback Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. Tartalomjegyzék Bevezető... 5 Kezdeti lépések... 5 Belépés... 5 Kérdőívszerkesztői felület

Részletesebben

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 1

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 1 OptiJUS Opten Kft. I 1995. évi CXVII. törvény 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 1 2016.01.01. és 2016.01.10. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1

Részletesebben

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 ORPHEUS Felhasználói kézikönyv C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 Tartalomjegyzék Rendszerkövetelmények... 5 Telepítés... 6 A program célja... 10 A program indítása... 10 Rendszeradminisztráció...

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Házipénztár 1 1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között,

Részletesebben

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 1 2. A PROGRAM INDÍTÁSA... 2 3. INFORMÁCIÓK... 3 3.1. BEÁLLÍTÁSOK... 3 3.2. ÜZENETEK... 3 3.3. STATISZTIKÁK... 3 3.4. MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT... 3 4. CIKKTÖRZS FELTÖLTÉSE...

Részletesebben

Használati útmutató a Moodle távoktatási keretrendszerhez Kodolányi János Főiskola

Használati útmutató a Moodle távoktatási keretrendszerhez Kodolányi János Főiskola Használati útmutató a Moodle távoktatási keretrendszerhez Kodolányi János Főiskola utolsó módosítás: 2006. szeptember 14. Tartalomjegyzék Kezdő lépések...3 Mi a Moodle?...3 Hozzáférés...3 Tájékozódás a

Részletesebben

Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei

Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei Érvényes 2016. január 6-tól Bevezető tájékoztató a webáruházról és a vállalkozásról Tájékoztatjuk, hogy az antikvarium.hu

Részletesebben

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Ebben az évben a megszokottól eltérően, új programot kell telepíteni. Ennek lépései: 1. lépjen ki a DszámlaWIN programból (FONTOS!). Amennyiben hálózatban használják

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Kifizetési kérelem Verziószám: 2.0 2011. március 24. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Belépés a felületre... 3 Meghatalmazás használata... 5 Kérelem kitöltésének

Részletesebben

Tanulmányi eredmények kommunikációs rendszere

Tanulmányi eredmények kommunikációs rendszere Tanulmányi eredmények kommunikációs rendszere Felhasználói útmutató (1.6 verzió) Oktatási Hivatal TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A RENDSZER KEZELÉSI LEÍRÁSA... 3 2.1. Belépés... 3 2.2. Feladatellátási

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TARTALOMJEGYZÉK Regisztráció 2 1. Az Ön neve és kapcsolat-felvételi adatai

Részletesebben

SECPORTAL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SECPORTAL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SECPORTAL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2015.11.20 Tartalom 1. Regisztráció...3 1.1. Regisztrációt aktiváló email üzenet...4 2. Bejelentkezés...5 2.1. Elfelejtett jelszó változtatás kezdeményezése...5 2.2. Jelszóváltás...6

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések Verziószám: 03 2010. február 12. Budapest Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...3 Meghatalmazás

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1 Tartalomjegyzék A keret-rendszerről általánosságban...2 Technológiák... 2 Elérést biztosító technológiák...2 Bejelentkezés... 2 Használat helye... 3 Használat (bejelentkezés után)...3 Jelszavak... 4 Hiba

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység.

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység. TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység 1 v 1.3 2015.11.26. Tartalomjegyzék: 1. A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE...

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 6.0 2014. július 31. 1. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Regisztráció... 5 3. Elfelejtette jelszavát?... 7 4. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás Támogatási kérelem Verziószám: 1 2013. február 4. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Firefox portable...

Részletesebben

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet.

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet. i n g a t l a n h i r d e t ő é s k e r e s ő p o r t á l F E L H A S Z N Á L Ó I K É Z I K Ö N Y V TARTALOMJEGYZÉK 1. BEMUTATKOZÁS 3 2. KÜLDETÉSÜNK 3 3. STATISZTIKÁINK 3 4. SZOLGÁLTATÁSAINK 3 5. FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Mérleg moduljának használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Mérleg moduljának használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Mérleg moduljának használatához www.dimenzio-kft.hu Tartalomjegyzék A. BESZÁMOLÓK... 3 I. MÉRLEG, EREDMÉNYKIMUTATÁS... 3 I. 1. Mérleg... 3 I.

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A Polgármesteri Hivatal alaptevékenységét meghatározó jogszabályok

A Polgármesteri Hivatal alaptevékenységét meghatározó jogszabályok A Polgármesteri Hivatal alaptevékenységét meghatározó jogszabályok Törvények (2011.04.25.) Magyarország Alaptörvénye 1952. évi IV. 1959. évi IV. a házasságról, a családról és a gyámságról a Polgári Törvénykönyvről

Részletesebben

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva!

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! 2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! Készítők: Deme Attila, Faddi Viktor, Füzesi István, Justyák Csaba, Kovács László, Lós Tibor, Léka Mónika, Medveczki Marianna, Miló Viktor, Forman-Nagy Rita,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

ProAnt Felhasználói Útmutató

ProAnt Felhasználói Útmutató ProAnt Felhasználói Útmutató http://www.proant.hu/ 2014. október 17. Adminisztrátor 6722 Szeged, Gogol u. 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A ProAnt szoftverről... 4 3 Jelszó módosítása...

Részletesebben

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Rövid Kezelési Útmutató Tartalom Áttekintés...2 Regisztráció...2 Regisztrációs kérelem feladása...2 Regisztrációs kérelem megerősítése...3 Belépés...5 Üzemeltetői

Részletesebben

elektronikus kitöltés és benyújtás

elektronikus kitöltés és benyújtás Felhasználói kézikönyv Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG- VP) elektronikus kitöltés és benyújtás 2015. Verzió 02. 1 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 4 3. A BEADÓ FELÜLET

Részletesebben

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Magyar Bivalytenyésztési Információs Rendszer Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Tartalomjegyzék Általános információ... 1 Belépés... 1 Teendők listája... 2 Alapadatok... 2 Tagsági/tenyésztői

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 14 2016 január 25. 1 1. Tartalom 2. Bevezető... 4 3. Regisztráció... 6 4. Elfelejtette jelszavát?... 8 5. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai

Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai Az autópályadíj internetes befizetési applikációt a Dars honlapján találhatja meg (www.dars.si), a felhasználói portálra való kattintással.

Részletesebben

Kitöltési útmutató 1.0 Verzió

Kitöltési útmutató 1.0 Verzió Kitöltési útmutató 1.0 Verzió Az ABEV J16 számú 1.0 verzió számú KITÖLTŐ PROGRAM használatához 2009.03.01-től alkalmazandó Sorszámtartományok elszámolása című J16 számú nyomtatvány számítógéppel történő

Részletesebben

BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA

BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA Előadás nyomdakész anyaga BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA Főző Attila László, fozoa@sulinet.hu Koplányi Emil, kemil@sulinet.hu Nagy Regina, nagyr@sulinet.hu Sulinet Programiroda

Részletesebben

2013.05.31. Utófinanszírozás: Vegyes finanszírozás: Szállítói finanszírozás: Engedményezés: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai

2013.05.31. Utófinanszírozás: Vegyes finanszírozás: Szállítói finanszírozás: Engedményezés: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai Utófinanszírozás: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai Pályázati e-ügyintézés, Online számlakitöltő A projekt során felmerülő költségek utólagos támogatási formája, a számla, vagy egyéb, az elszámolást

Részletesebben

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 SupOrt talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 L&M Product Service Kft. 1074 Budapest, Csengery u. 28. Tel: (+36-1)-413-2184 e-mail: lundmkft@gmail.com Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:...

Részletesebben

FIÓKOM MENÜPONT RÉSZEI

FIÓKOM MENÜPONT RÉSZEI A BarterPartner.hu rendszerének használata Ennek a használati útmutatónak a segítségével lépésről lépésre végigkísérjük a BarterPartner.hu rendszer használatának minden egyes lépésén, a részletes leírásokat

Részletesebben

1. Általános tudnivalók

1. Általános tudnivalók Az Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) a Megatherm Kereskedelmi Kft. Székhely: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky u. 135. Cégjegyzékszám: 13-09-071461 Adószám: 12098934-2-13 Bejegyző cégbíróság

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS 2016 TAVASZÁN

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS 2016 TAVASZÁN ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS 2016 TAVASZÁN AZ ÉRETTSÉGI ELJÁRÁS MENETRENDJE Jelentkezés az érettségire: 2016. február 15-ig. Az emelt szintű érettségikre a behívók 2016. áprilisának második felében vehetők

Részletesebben

Útravaló Ösztöndíjprogram ÚT A DIPLOMÁHOZ. ösztöndíj- és önköltség-támogatási program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Pályázati kategória kódja: UTR-UD-14

Útravaló Ösztöndíjprogram ÚT A DIPLOMÁHOZ. ösztöndíj- és önköltség-támogatási program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Pályázati kategória kódja: UTR-UD-14 ÚT A DIPLOMÁHOZ ösztöndíj- és önköltség-támogatási program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Pályázati kategória kódja: UTR-UD-14 A meghirdetés dátuma: 2014. augusztus 1. UTR-UD-14 ÚT A DIPLOMÁHOZ 1. Pályázat benyújtására

Részletesebben

Raiffeisen Electra Terminál. Felhasználói kézikönyv

Raiffeisen Electra Terminál. Felhasználói kézikönyv Raiffeisen Electra Terminál Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 4 2 Adatbiztonság, adatvédelem... 4 3 Az Electra ügyfélprogram hardver/szoftver feltételei... 5 4 Könyvtárszerkezet...

Részletesebben

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI)

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) RENDSZERBE I. ÜTEM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS AZ ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE KENYSZI: v.1.2.2.0 Dátum: 2015.04.10. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

1. BEVEZETÉS. Marathon TERRA felhasználói kézikönyv

1. BEVEZETÉS. Marathon TERRA felhasználói kézikönyv Marathon TERRA felhasználói kézikönyv Alkalmazás verziószáma: 1.0.21.0 2011. Új verzió kiadásáig érvényes! Fejlesztő: Rácz Zoltán (racz.z@vnet.hu) 1. BEVEZETÉS A Marathon rendszer története egészen 2002-ig

Részletesebben

KÖZPONTI ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁS A SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVİKRİL (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE. Budapest, 2012.05.09.

KÖZPONTI ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁS A SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVİKRİL (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE. Budapest, 2012.05.09. KÖZPONTI ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁS A SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVİKRİL (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE Budapest, 2012.05.09. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...3 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

Víziváros Vár Krisztinaváros Tabán Gellérthegy JEGYZŐ TÁJÉKOZTATÓ

Víziváros Vár Krisztinaváros Tabán Gellérthegy JEGYZŐ TÁJÉKOZTATÓ BUDAPEST FŐVÁROS I. KERÜLET BUDAVÁRI POLGÁRMESTERI HIVATAL Víziváros Vár Krisztinaváros Tabán Gellérthegy JEGYZŐ TÁJÉKOZTATÓ BUDAPEST I. KERÜLET BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT ADÓKKAL KAPCSOLATOS ELEKTRONIKUS SZÁMLAEGYENLEG

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz NFFKÜ - Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság NFFKÜ Zrt. www.norvegalap.hu www.egtalap.hu Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival A Kisvállalkozások könyvelése Könyvelés a gyakorlatban (Perfekt, 2014) című könyv esettanulmányának megoldása az Infotéka Kft. programjaival Készítette: Hauserné Dénes Éva A programok letölthetők: http://infoteka.hu/ugyviteli-szoftverek/

Részletesebben

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Az OTDK-ra beadandó pályamunka felöltése és a nevezés az OTDT online rendszerén (http://online.otdk.hu) keresztül történik.

Részletesebben

Első lépések. MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok

Első lépések. MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok Első lépések MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok Akár új, akár régi felhasználó veszi használatba a 4.4-es verziót, ezzel az ablakkal kell kezdeni a munkát! Nagyon fontos, hogy a saját vállalkozásunk adatait

Részletesebben

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

(a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján)

(a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján) (a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján) 2015.11.30. 1. oldal Ezt a dokumentációt és a későbbi kiegészítéseket, módosításokat az ezen számlázó programmal kibocsátott

Részletesebben

ETELKA Szolgáltatói Dokumentáció v1.0 RITEK ZRt. 2009

ETELKA Szolgáltatói Dokumentáció v1.0 RITEK ZRt. 2009 Szolgáltatói dokumentáció Az ETELKA-modul főmenü szerkezete 5 feldolgozási pontból, 5 főmenü csoportból áll. Ezek láthatósága a felhasználókra ráosztott szerepkörök szerint biztosított, melyet a kulcsfelhasználók

Részletesebben

SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM

SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS S & B Software Simon István & Bauer Mihály Tel. : ( 99) / 317 327 (30) / 297 4900 (30) / 912 4650 TARTALOMJEGYZÉK A SZÁMLÁZÁSI PROGRAM FUNKCIÓI: --------------------------------------------------------

Részletesebben

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.0 Tartalomjegyzék I. Intézményi regisztráció... 4 I.1 Intézményi adatok... 4 II. Bejelentkezés... 6 III. Adatkezelés... 7 III.1 Munkavállalók...

Részletesebben

BÖNGÉSZŐ: Az a program a számítógépen, amelynek segítségével internetezünk. INTERNETCÍM: A honlap (más néven Weboldal) címe. Pl. www.janoshida.

BÖNGÉSZŐ: Az a program a számítógépen, amelynek segítségével internetezünk. INTERNETCÍM: A honlap (más néven Weboldal) címe. Pl. www.janoshida. A VILÁGHÁLÓ BEVEZETŐ AZ INTERNETRŐL: A világháló = INTERNET Az Internetről mindenki hallott már ezt-azt. Akik már használják, a legtöbbször így emlegetik: az interneten minden van. Nos ez valóban közel

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Szerviz modul felhasználói leírása

Szerviz modul felhasználói leírása Szerviz modul felhasználói leírása 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 77 / 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...4 1.1 Előjegyzés naptár...4 1.1.1 Munkalap készítése

Részletesebben

NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK

NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK A bibliográfiák rendszerező jegyzékek, amelyek a dokumentumokról készült leírásokat, valamilyen nézőpont vagy elv alapján egységben láttatják, értelmezik, visszakereshetővé

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Tartalom: 1. Felek megnevezése és az ÁSZF hatálya 2. A vásárlás menete, az adásvételi szerződés létrejötte 3. Kiszállítás, személyes átvétel 4. Jótállás 5. A vásárlástól

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MINERVA Elektronikus Térinformatikai Rendszer Nyergesújfalu Felhasználói kézikönyv 2014. február t e l : 1 ) 4 3 0 1 7 2 0 f a x : ( 1 ) 4 3 0 1 7 1 9 m o b i l : ( 7 0 ) 3 8 9 9 5 7 7 e m a i l : b u

Részletesebben