OptiJUS. Opten, Tartalomjegyzék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OptiJUS. Opten, 2014. Tartalomjegyzék"

Átírás

1 OptiJUS Opten, Tartalomjegyzék

2 Tartalomjegyzék Bemutató Telepítés Regisztráció A programról általánosan Testreszabás Induló oldal Adatbázis Jogszabály lista felépítése Keresés a jogszabályok között Kedvencek Joganyag megnyitása Megnyitott joganyag Megnyitott joganyag előzmények Dokumentumtár Gyorsbillentyűk Internetes adat frissítések Program információk Tárgymutatók

3 1 Bemutató Az OptiJUS alap szolgáltatása tartalmazza a Magyar Közlönyben és 32 féle ágazati közlönyben megjelent jogszabályokat 1988-ig visszamenő időállapotokkal. A hatályos jogszabályok, változásaikkal egységes szerkezetbe foglalva, az egyes módosítások idejének megfelelően, különböző időállapotokban választhatóak ki és tekinthetőek meg. Az új jogszabályok a közlöny megjelenését követő egy munkanapon belül, a módosítások a megjelenést követő maximum három munkanapon belül kerülnek be a rendszerbe. A szolgáltatás létrehozásakor arra törekedtünk, hogy felhasználóink a lehető leghatékonyabban jussanak hozzá a szükséges kisegítő információkhoz. Így jóval több idejük maradjon a valódi szakmai munkát jelentő gondolkodásra azaz a valódi szakmai hozzáadott értékre!

4 2 Telepítés Az OptiJUS programot telepíteni lehet egy gépes- valamint hálózatos módban is. 2.1 Minimális/ajánlott gépigény Minimális gépigény: Operációs rendszer: Windows XP; Rendszermemória: 512 MB ; HDD: 5 GB szabad hely; CPU: 1,6 GHz; DVD olvasó; Grafika: min 1024x768. Ajánlott gépigény: Operációs rendszer: Windows XP, Windows Vista, Windows 7; Rendszermemória: 1 GB; HDD: 6 GB szabad hely; CPU: 3,4 GHz; DVD olvasó; Grafika: javasolt 1280x1024. A hálózatos mód esetén a szerver gépbe ajánlott legalább 2GB RAM és 8GB szabad hely azon a merevlemezen, amelyre a programot telepítették. 2.2 Egy gépes A telepítés automatikusan elindul a telepítő DVD segítségével. Amennyiben mégsem vagy nem DVD lemezről történik a telepítés, a főkönyvtárban található telepit.exe programmal lehet elindítani a folyamatot. A telepítés a szerződési feltételek elolvasása és elfogadása után indul el:

5 Ezt követően megjelenik az ablak ahol a telepítés módját adhatjuk meg: Majd ahol megadhatjuk a program telepítési könyvtárát:

6 Az ablak bal alsó sarkában, a megtekinthetjük a program minimális helyigényét a számítógépen. A következő ablakban a telepítési beállítások összefoglalója látható. A telepítés ebben a fázisban még nem indult el, ha a beállított értékeken változtatni szeretnénk akkor a vissza gombbal az előző ablakokra visszatérhetünk és módosíthatjuk a paramétereket

7 A telepítés közben folyamatosan kijelzi a telepítő, egy státusz sor segítségével, hogy a telepítés éppen hol tart. A mégsem gombra kattintva a telepítést megszakíthatjuk. Telepítés után az OptiJUS program bemutató módban azonnal használható. A termék további funkcióinak használatához regisztráció szükséges. 2.3 Hálózatos A hálózatos telepítés pontos dokumentációja megtalálható a telepítő SETUP könyvtárában található Halozatos_OptiJUS.pdf dokumentumban.

8 3 Regisztráció A program telepítés után csak bemutató módban használható. A bemutató mód sikeres regisztráció esetén szüntethető meg. A regisztrációt az OptiJUS program főmenüje Súgó menüpontjának Regisztráció almenüpontjából indíthatjuk el. 3.1 Online regisztráció A regisztrációs ablakon lehetőségünk van megadni a felhasználó nevét és jelszavát, melyeket a regisztrációs lapon találunk. Sikeres regisztráció esetén az OptiJUS program leáll. Következő újraindítás után a regisztrált program segítségével már nem csak a bemutató módban megengedett funkciókat érhetjük el. 3.2 Interaktív regisztráció Amennyiben az Online regisztráció nem volt sikeres, úgy lehetőség van Kézi regisztrációra. Ehhez a regisztráció ablakon megjelenő Telefonos regisztráció gombra kell kattintani:

9 Ekkor feljön egy összetettebb ablak, ahol a felhasználó név és jelszó helyes kitöltését követően a linkre kell kattintani. A linkre kattintva a következő oldal fog megjelenni, ahol automatikusan beírásra kerül a felhasználónév, jelszó, illetve a DVD számítógép kódja.

10 A teendők ezt követően annyi, hogy a Küldés gombra kell kattintani, melynek eredményeként a következő oldalra jutunk:

11 Ezen az oldalon a sárga kerettel ellátott mezőben látható kódot másolnunk kell, majd beilleszteni a kézi regisztrációs ablak válaszkód mezőjébe:

12 Ezután a regisztrációra kattintva a regisztrációs folyamat végére értünk. Abban az esetben, ha számítógépünkön nincs internetes kapcsolat, a Telepítés azonosító kódot az Ügyfélszolgálat részére kell bediktálni, majd ezt követően a Tőlük kapott válaszkódot kell a Kézi regisztráció ablak válaszkód mezőjébe beírni. Regisztrálás után az OptiJUS program leáll. Következő újraindítás után a regisztrált program segítségével már nem csak a bemutató módban megengedett funkciókat érhetjük el.

13 4 A programról általánosan A program vezérlésére a főmenü rendszer, az eszköztár és főablak pult ad lehetőséget. Ezeken kívül a legtöbb információs ablak is ad módot a helyi funkciók elérésére. A program indulásakor a főablak pultban a Jogszabály listák fül jelenik meg, az információs ablakban pedig az Induló oldal Az alpontokban megtekinthetjük az egyes funkciócsoportok leírásait. 4.1 Menürendszer A főmenüből minden fontosabb funkció elérhető. Az Adatbázis menüpontból is meg lehet nyitni az összes jogszabály, összes hatályos jogszabály, összes magyar jogszabály, hatályos magyar jogszabály, EU-s jogszabályok és egyéb anyagok listáját. Mivel a program automatikusan megnyitja az adatbázist, ezért nem szükséges itt adatbázist megnyitni, ahhoz, hogy pl. keresést vagy egyéb műveletet végrehajtsunk.

14 A Nézet menüpont alatt található a program vezérlő ablakainak ki és bekapcsolási lehetőségei és méretezése. A Keresés menüpont alatt találhatóak a jogszabályok keresését könnyítő funkciók. Az Időállapotok menüpont alatt található az aktuális időpont rögzítése és a joganyagok időállapotainak összehasonlítását segítő funkciók. A Címmutatók menüpont alatt találhatóak a mentett jogszabály listák és címmutatók. A Szöveg menüpont alatt találhatóak azok a funkciók, amelyek segítségével a jogszabály szövegében lévő információkat lehet megjeleníteni. A Változásfigyelő menüpont segítségével lehet a jogszabályok változásait figyelemmel kísérni az adott hónapban vagy visszamenőleg, illetve új, módosult vagy hatályon kívül helyezett jogszabályokra szűrve. Az Iratminták menüpont alatt az adatbázisban lévő iratmintákat és nyomtatványokat lehet megtekinteni, ill. a dokumentumtárat. A Beállítások menüpont segítségével a program fontosabb beállításait lehet testre szabni. A Frissítések menüpont segítségével lehet az internetes adat frissítéseket vezérelni, hogy az adatbázist naprakészen tarthassuk. Az Ablakok menüpont segítségével lehet az információs ablakok között váltani és azokat rendezni. A Súgó menüpont segítségével lehet a programot és egyes funkcióit megismerni. Minden egyes funkcióról a további pontokban részletes magyarázat található. 4.2 Eszköztár Az eszköztár segítségével az egyes funkciókat az egér segítségével még könnyebben elindíthatjuk. Az eszköztárban a következő funkciók érhetőek el: - OptiJUS program bezárása, - Opten formanyomtatvány és iratminta szerkesztő program indítása, - induló oldal ablak elindítása, - megnyitott jogszabály előzmények, - szavak szótöredékek keresése az aktuális ablakban, - szavak szótöredékek keresése a teljes adatbázisban, - magyar jogszabályok keresése, - EU-s jogszabályok keresése, - tárgyszókeresés, - TEÁOR jegyzék, - teljes képernyő módra váltás,

15 - főablak pult be és kikapcsoló funkció, - információs ablakok vízszintes mozaikszerű elrendezését segítő funkció, - információs ablakok függőleges mozaikszerű elrendezését segítő funkció, - információs ablakok egymás mögé elrendezését segítő funkció, - Opten Cégtár Light weboldal indítása (internet elérés szükséges), - Google kereső ( (internet elérés szükséges), - Google fordító (translate.google.com) (internet elérés szükséges), - Sztaki szótár ( (internet elérés szükséges), - Mobil tudakozó ( (internet elérés szükséges), - és végül az OptiJUS weboldalát ( az alapértelmezett böngészővel betöltő funkció. (internet elérés szükséges) - súgó elindítását segítő funkció, Minden egyes funkcióról a további pontokban részletes magyarázat található. 4.3 Főablak pult A főablak pult négy csoportba szedett funkciók megjelenítését teszi lehetővé. Úgymint: Jogszabály listák, Keresés, Szűkítés és Kedvencek.

16 Jogszabály listák A jogszabály listák csoport segítségével előre meghatározott jogszabály csoportokat, listákat nyithatunk meg. A listában a + jelre kattintva tovább bonthatók a lista elemei. Az összezárt Bíróságok egyedi érdemi határozatai a következő alpontokat tartalmazza: - Legfelsőbb Bíróság, - Ítélőtáblák, - Fővárosi Bíróságok, - Baranya Megyei Bíróságok, - Bács-Kiskun Megyei Bíróságok, - Békés Megyei Bíróságok, - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságok, - Csongrád Megyei Bíróságok, - Fejér Megyei Bíróságok, - Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságok, - Hajdú-Bihar Megyei Bíróságok, - Heves Megyei Bíróságok, - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságok, - Komárom-Esztergom Megyei Bíróságok, - Nógrád Megyei Bíróságok, - Pest Megyei Bíróságok, - Somogy Megyei Bíróságok, - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságok, olna Megyei Bíróságok, - Vas Megyei Bíróságok, - Veszprém Megyei Bíróságok, - Zala Megyei Bíróságok. - T

17 Keresés A keresés csoport segítségével a következő funkciókat érhetjük el: - magyar jogszabályok keresése, - EU-s jogszabályok keresése, - összetett keresés, - közlöny keresés, - tárgyszó keresés - TEÁOR jegyzék - változásfigyelő

18 Szűkítés A szűkítés csoport segítségével a következő funkciókat érhetjük el: - az "Általános" alcsoporton belül: a törvény, a rendelet, a határozat, és a BH listákat, valamint az összes jogszabály, az összes EU-s jogszabály és az összes magyar jogszabály listákat; - az "Adó - TB modul" alcsoporton belül a következő joganyagok kommentárjait: - Kommentár az illetékről szóló 1990.évi XCIII. törvényhez - Kommentár a személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvényhez - Kommentár az évi LXXX. törvényhez - Kommentár az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvényhez - Kommentár az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvényhez - Kommentár a társasági adóról és osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvényhez - a "Folyó hóban", "Múlt hónapban", "Két hónappal korábban" alcsoportokon belül az adott hónap új, módosult és hatályon kívül helyezett jogszabályait lehet megtekinteni; - a "Változásfigyelő" alcsoportban további jogszabályi változásokat lehet megtekinteni, összetett szűrési lehetőségekkel; - az "Egyéb" alcsoport segítségével lehet az Induló oldal -t megtekinteni, aminek segítségével még kényelmesebben lehet elérni a kiemelt funkciókat.

19 Kedvencek A kedvencek csoport segítségével a mentett keresési feltételek és a mentett jogszabály listákat lehet megtekinteni és a kiválasztott listát betölteni. Lehetőség van továbbá a jogszabályokban a Felhasználó által a jogszabályokba rögzített megjegyzéseket és könyvjelzőket megtekinteni.

20 Minden egyes funkcióról a további pontokban részletes magyarázat található. 4.4 Információs ablak Az információs ablakokban tekinthetőek meg a jogszabály listák és a megnyitott jogszabályok. Mind a jogszabály listáknak, mind a megnyitott jogszabályoknak egyedi funkciócsoportjaik vannak, amelyek segítik a munkát. Ezen kívül egyéb információs ablakok is megnyithatóak, mint pl. a dokumentumtár nyilvántartó, az induló oldal, stb. Minden egyes típusú információs ablakról a továbbiakban részletes leírás található. 4.5 Súgóról általánosan Az OptiJUS a könnyebb használhatóság érdekében többféle súgórendszert tartalmaz. Ezek a következők: - A főmenü "Súgó" pontja segítségével megtekinthetjük a program teljes leírását ("Súgó" almenüpont), megtekinthetjük a program névjegyét.

21 Szintén ebben a menüpontban érhetjük el a Regisztrációt funkciót is. leírást; - Az eszköztáraknál található súgó ikonok segítségével az adott részhez kaphatunk információt; - Az egyes ablakoknál lévő "Súgó" gomb segítségével az adott ablak funkcióiról kaphatunk - Az egér segítségével a kérdéses funkció, vagy beviteli részre pozícionálva buborékablakban kaphatunk további információkat. A szöveges súgók egy CHM kiterjesztésű HTML HELP súgót tartalmaznak, melyben tartalomjegyzék, tárgymutató, és a szükséges helyeken gyorslinkek segítik a tájékozódást.

22 Ezen kívül lehetőség van a program teljes leírását PDF állományban is megtekinteni. Ezt megtehetjük az Induló oldal A program dokumentációja funkcióval. 5 Testreszabás A testreszabás beállításai két csoportra vannak bontva. Az első csoportba azok a beállítások tartoznak, melyek érvényüket vesztik a program bezárásakor, és legközelebbi indításkor már alapértelmezett beállításokkal töltődnek be, így könnyítve meg a Felhasználók számára, hogy mindig azonos induló képernyő és funkciócsoporttal kezdhessék a munkát. Ilyenek például az ablakelrendezések, a teljes képernyős mód, a különböző információs részek kikapcsolása stb.. A második csoportba azok a beállítások tartoznak, melyeket a rendszer megjegyez, és legközelebbi induláskor a már elmentett beállításokkal töltődik be. Ilyenek pl. a frissítéssel kapcsolatos beállítások, a jogszabály megjelenítési beállítások, a kapcsolódó anyagok beállításai stb.. Ez lehetővé teszi, hogy valóban testre szabjuk a beállításokat és minden indításnál már ennek megfelelően dolgozhassunk. Természetesen itt is van lehetőség az alapértelmezések visszaállítására. 5.1 Nézet menü

23 A "Nézet" menüben találhatóak a következő funkciók: - "Eszköztárak" - segítségével lehet az eszköztárakat kikapcsolni, ezáltal növelni az információs rész méretét. Ha ismét szükség van rá, akkor ugyanezen funkció segítségével lehet visszakapcsolni. Az almenüpont segítségével a fő eszköztár és jogszabály ablakok eszköztárát (jogszabály lista eszköztára és nyitott jogszabály eszköztára), is ki, ill. bekapcsolhatjuk. - "Állapotsor" - szintén az információs rész méretének növelése érdekében lehet az állapotsort kikapcsolni. Ha ismét szükség van rá, akkor ugyanezen funkció segítségével lehet visszakapcsolni. - "Főablak pult" - szintén az információs rész méretének növelése érdekében lehet a főablak pultot kikapcsolni. Ha ismét szükség van rá, akkor ugyanezen funkció segítségével lehet visszakapcsolni, ill. bekapcsolt eszköztárak esetén az eszköztáraktól is ki és bekapcsolható, valamint a Ctrl+F11 billentyű kombináció segítségével is. Ezen kívül ki lehet még kapcsolni a főablak pult felső részén lévő kis "x" -re kattintva. - "Jogszabály ablak pult" - szintén az információs rész méretének növelése érdekében lehet a jogszabály ablak pultot kikapcsolni. Ha ismét szükség van rá, akkor ugyanezen funkció segítségével lehet visszakapcsolni. - "Teljes képernyő" - a teljes képernyő módra való váltás is hasonló célokat szolgál mint a "Nézet" menü többi funkciója. Segítségével gyorsan és könnyen növelhetjük az információs ablak méretét. A teljes képernyő mód be ill. kikapcsolását a menün kívül az F11 gyorsbillentyű segítségével, valamint bekapcsolt eszköztár esetén az eszköztár megfelelő funkciójával is elérhetjük.

24 5.2 Ablakok menü Az "Ablakok" menüpont segítségével lehet az információs ablakok között váltani és azokat rendezni. A rendezés segítségére a következő lehetőségek vannak: - vízszintes mozaikszerű elrendezés, - függőleges mozaikszerű elrendezés, - ablakok egymás mögött, - összes ablak bezárása, - valamint összes ablak kisméretű. Az ablakok közötti váltást segítik a következő funkciók: - következő ablak, melynek gyorsbillentyűje Alt+End, - előző ablak, melynek gyorsbillentyűje Alt+Home, - és ezen kívül lehetőség van az ablakokra ugrani nevük alapján. 5.3 Beállítások menü A "Beállítások" menüpontban lehet elvégezni minden olyan beállítást, melyet a rendszer megjegyez és a program újraindításakor az elmentett beállításokat tölti be Színek és betűfajták A "Színek és betűfajták" funkció segítségével a jogszabályok szövegeinek tulajdonságait lehet beállítani.

25 A megjelenő ablakban a következő típusú sorok tulajdonságait lehet változtatni: a jogszabály számát, címét, fejezetét, szövegét, valamint a kommentár és indokolás sorokat, ill. a kapcsolódó anyagokat. A változtatható tulajdonságok a következők: betű típusa, betű mérete, betű stílus valamint a szöveg margókhoz igazítása és a szöveg színe. A szöveg színét állíthatjuk, ha a szín palettán kiválasztunk egy színt, vagy kiválasztjuk az alapértelmezett színt. Ezen kívül választhatunk egyedi színt is, ha a kiválasztott színt mutató részre kettőt kattintunk, vagy az alatta lévő Egyedi szín gombra kattintunk. A változtatott tulajdonságokat a minta ablakban azonnal megtekinthetjük. A végrehajtott változtatásokat a "Rendben" gomb segítségével véglegesíthetjük. A "Mégsem" gomb segítségével a végrehajtott változtatások nem lépnek érvénybe. Az "Alapértelmezettek visszaállítása" szövegre rákattintva visszatölthetjük az alap beállításokat. Fontos tudni, hogy nem csak az éppen szerkesztés alatt álló sortípus tulajdonságait állítjuk vissza, hanem az összes sortípus tulajdonságait Nyomtatási beállítások A nyomtatási beállítások funkció segítségével a Windows rendszerekben megszokott nyomtatással kapcsolatos beállításokat végezhetjük el. Lehetőség van a rendelkezésre álló nyomtatók közül választani, a kiválasztott nyomtató tulajdonságait beállítani, a nyomtatási tartományt megadni, valamint a példányszámot és szétválogatást megadni.

26 5.3.3 Beállítások A Beállítások almenüpont segítségével számos beállítást elvégezhetünk, melyet a rendszer megjegyez, és a legközelebbi induláskor már ennek megfelelően tölt be. A legtöbb beállításhoz nincs szükség a program újraindításához, mert azok azonnal érvénybe lépnek. Azoknál a rendszerbeállításoknál, amelyek életbeléptetéséhez a program újraindítása szükséges külön figyelmeztetés van erről. A beállítások négy csoportba vannak szedve: - rendszer beállítások, - online frissítés, - jogszabály megjelenítés, - kapcsolódó anyagok megjelenítése. Minden csoportnál külön-külön van lehetőség az alapértelmezett értékek visszaállítására Rendszer A rendszer beállításokat tudjuk itt elvégezni. Beállíthatjuk, hogy a dokumentumtár beépített dokumentumait az alapértelmezett RTF szerkesztővel nyissuk-e meg, vagy a program saját egyszerű szerkesztőjével. Beállíthatjuk, hogy a rendszer jogszabály megnyitásakor hány sort töltsön be a gyorsítótárba. Értelemszerűen az érték minél kisebb, annál lassúbb a megnyitott joganyagok kezelése, minél nagyobbra állítjuk, annál több rendszer memóriát használ el a program. Az értéket célszerű 100 és 300 közötti értékre beállítani. A felvillanó súgó indítását és a megjelenítés idejét is megadhatjuk. A megnyitott jogszabályok előzményeinek beállításához a következőket adhatjuk meg: - eltárolt jogszabályok száma ennyi előzményt fog megjegyezni,

27 - előzmények törlése a program bezárásakor itt három lehetőség közül választhatunk: - előzmények megőrzése az előzmények a program bezárásakor nem kerülnek törlésre, - rákérdezés a program bezárásakor rákérdez, hogy töröljük-e, - előzmények törlése a program bezárásakor kérdezés nélkül törli az előzményeket. (Alapértelmezett beállítások a képnek megfelelően.) Online frissítések A DVD-n elhelyezett adatbázis frissítésére van lehetőség a menüsorban található frissítések menüpont kiválasztásával. Amennyiben a fenti funkciót elindítjuk, akkor a program lefrissíti a dvd kiadása óta megjelent és módosult valamennyi jogszabály listáját. Ezt követően az egyes jogszabályok, amelyeket a listából a felhasználó kiválaszt, azokat egyesével lehet frissíteni a jogszabály megnyitásakor. Az ilyen frissült vagy új jogszabályokat a program eltérő színnel jelöli. A Beállítások almenüben kiválaszthatjuk hogy mindig frissítsen a rendszer, előzetes kérés nélkül Jogszabály megjelenítés

28 A beállítások ablak Jogszabály megjelenítés fül segítségével a megnyitott jogszabály a jogszabály lista és a jogszabály keresések megjelenítését tudjuk beállítani. Lehetőségünk van az időállapot, a kihirdetés és hatályossági dátumok, valamint a közlöny dátumok hónapjait római vagy arab számmal megjeleníteni. Beállíthatjuk, hogy a megnyitott joganyagokban lévő belső linkek (joganyagon belülre mutató linkek), új ablakban nyíljanak-e meg, vagy adott ablak pozícionáljon a megfelelő helyre. Beállíthatjuk továbbá azt is, hogy közlöny keresés ablakon jelenjen-e meg a joganyagok darabszámainak kiírása. Beállíthatjuk azt is, hogy a joganyag időállapot váltásakor jöjjön-e fel figyelmeztető üzenet, vagy ne. A Magyar jogszabályok keresése ablakon beállíthatjuk, hogy a rövidítések az ablak megnyitásakor külön panelen jelenjenek-e meg, ill. hogy jogszabály számoknál római számok esetén alapból mindig törvényre keressen. Ezeken kívül beállíthatjuk az információs ablak várakoztatásának idejét, és kiválaszthatjuk, hogy az egyes linkeknél feldobjon-e a rendszer időállapot választási lehetőséget. Alapértelmezések: - Időállapot dátumok hónapjai római számmal: bekapcsolva.

29 - Kihirdetés és hatályossági dátumok hónapjai római számmal: bekapcsolva. - Közlöny dátumok hónapjai római számmal: bekapcsolva. - Belső link megnyitása új ablakban: bekapcsolva. - Közlöny keresésnél joganyagok darabszámainak kiírása: kikapcsolva. - Időállapot váltás figyelmeztetés: kikapcsolva. - Magyar jogszabályok keresése ablakon rövidítések külön panelen: bekapcsolva. - Magyar jogszabályok keresése ablakon római számok csak törvényt jelenthetnek: bekapcsolva Kapcsolódó anyagok A beállítások ablak Kapcsolódó anyagok megjelenítése fül segítségével tudjuk a megjelenített joganyagokon szabályozni a kapcsolódó anyagok állapotát. A kapcsolódó joganyagok a kommentár és indoklás kivételével négy állapotot vehet fel: - Kikapcsolva. Ekkor a jogszabály szövegében semmilyen utalás nem található arról, hogy az adott kapcsolódó anyag a megnyitott joganyag bármely sorához kapcsolódik. Ha nincs szükségünk egyes kapcsolódó anyagok információira, akkor hagyjuk kikapcsolt állapotban. Kikapcsolt állapotban gyorsabb működést érhet el joganyag megjelenítéseknél. - Bekapcsolva. Ha egy kapcsolódó anyag bekapcsolt állapotban van, akkor a megnyitott joganyag minden soránál, amelyhez az adott típusú kapcsolódó anyag kapcsolódik, megjelenik a jogszabály szövegében. Egy kapcsolódó anyag bekapcsolt állapotban a jogszabály szövegébe aktív szövegként épül be.

30 Ilyenkor az aktív szövegre kattintva kibonthatjuk a kapcsolódó anyagokat. Így lehetőségünk van akár a kapcsolódó anyag teljes szövegét beépíteni a megnyitott joganyagba. Erről bővebb leírást lehet olvasni a Megnyitott joganyag című rész Általános leírás az ablakról alpontjában. - Szám. Ez az olyan bekapcsolt állapot, amikor az aktív szövegre kattintunk először és lenyílik az adott típusú kapcsolódó anyagok száma az adott sornál. Ezzel az állapottal tudjuk megadni azt, hogy adott típusú kapcsolódó anyagok minden sornál mindig nyíljanak le, ne kelljen rákattintani a kapcsolódó anyag aktív szövegrészére. Ezt a beállítást csak azoknál a kapcsolódó anyagoknál javasoljuk, melyeknél fontos, hogy mindig minden sornál az összes adott típusú kapcsolódó anyag látszódjon azonnal. Ennél az állapotnál két külön aktív szövegrész is van, a joganyag száma, melyre rákattintva egy másik ablakban megnyílik az adott joganyag, ill. a szám után található egy [+] vagy egy [-], az adott rész kibontására ill. bezárására. - Szám és cím. Ez a következő szint, amikor a kapcsolódó anyagoknak már nem csak a száma van alapból kibontva, hanem a címe is. Amennyiben a kibontott cím aktív szövegére kattintunk, akkor a megnyitott joganyagba beépül az adott kapcsolódó anyag. Alapértelmezések: minden kapcsolódó anyagnál Kikapcsolva állapot.

31 6 Induló oldal Az induló oldal segítségével különféle funkciókat érhetünk el, melyek az alábbi csoportokba vannak sorolva: A legtöbb funkciót a menürendszerből, ill. a jogszabály ablak pultból is elérhetjük, a legfontosabbakat pedig gyorsbillentyű segítségével is elindíthatjuk. Ezeket a funkciókat a megfelelő pontokban részletesen tárgyaljuk. Az induló oldalt elindíthatjuk még a főmenü Adatbázis menüpontjából, valamint az eszköztár megfelelő funkciójával.

32 A Keresők résznél a következő funkciók csak internet elérés esetén működnek: - Calendarius kereső, - Google kereső, - Google fordító, - Sztaki szótár, - Mobil tudakozó, - Opten Cégtár Light. A program dokumentációja funkcióra kattintva, amennyiben a számítógépre fel van telepítve egy PDF dokumentum olvasó, akkor a program leírása az alapértelmezett PDF olvasóval megnyílik, amennyiben ilyen program nincs a számítógépen, akkor az alapértelmezett OptiJUS súgó jön fel, ahol szintén minden információt megtalálhatunk a programról.

33 7 Adatbázis Az adatbázis magyar és EU-s joganyagok gyűjteménye, melyet folyamatosan lehet frissíteni akár az interneten keresztül is. Az adatbázisból a joganyagokat listázhatjuk. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha a főmenü Adatbázis menüpontjával megnyitjuk valamelyik jogszabály listát. Az adatbázis menüpontban a következő listákat lehet megnyitni: - összes jogszabály, - összes hatályos jogszabály, - magyar jogszabályok, - hatályos magyar jogszabályok, - Európai Unió jogszabályai, - Európai Unió egyéb anyagai. Ezen kívül ebből a menüpontból lehetőségünk van megnyitni az induló oldalt is. Az adatbázis joganyagai között kereséseket végezhetünk, egyéni listákat hozhatunk létre, melyeket akár el is menthetünk. A mentett listákat bármikor újra betölthetjük. Nem csak a listákat menthetjük el, hanem az összeállított kereséseket is, melyeket bármikor újra lefuttathatunk. Az adatbázisban a joganyagok szövegezése is megtalálható, időállapotonként (Nem minden joganyag tartalmaz időállapotot!) A joganyagok adatbázisát a felhasználó kiegészítheti megjegyzésekkel, könyvjelzőkkel, vagy akár saját dokumentumokkal is. Ezeket az információkat a felhasználó joganyagok soraihoz kapcsolhatja, melyek azután bármikor megtekinthet. Az adatbázisban ezen kívül több száz dokumentum gyűjtemény található, ill. egyéb adatgyűjtemény.

34 8 Jogszabály lista felépítése A rendszerben több jogszabály lista is meg lehet nyitva egyszerre. Minden jogszabály lista felépítése azonos. A jogszabály listák felett olvasható a lista neve. A megnyitott jogszabály listát a jogszabálylista név jobb oldalán található kis "x"-re kattintva lehet bezárni. Ha több jogszabály listát szeretnénk egymás után bezárni, akkor lehetőségünk van a jobb felső sarok kis szürke "x"-re kattintva megtenni. Alapból a jogszabály listához tartozó "Jogszabály ablak pult" mindig be van kapcsolva, de ezt listánként ki ill. be kapcsolhatjuk. A jogszabály lista sorokban az alábbi pontokban összefoglaljuk, hogy milyen információk találhatóak meg: 1. A sor elején magyar illetve EU-s zászló jelzi, hogy a joganyag magyar vagy EU-s hatóság által került kibocsátásra.

35 2. A következő információ a joganyag érvényességéről tájékoztat. Ezek lehetnek: - a joganyag még nem hatályos, - a joganyag hatályos, - a joganyag hatályon kívül helyezett. 3. Ezek után olvasható a jogszabály száma. 4. Majd a következő mezőben a jogszabály címe. A listát a Windows rendszerekben megszokott módon görgethetjük le és fel az egérrel, a görgető sávval, a PageUp ill. PageDown billentyűkkel, valamint a billentyűzet le és fel nyilainak segítségével. A listában mindig egy sor (egy joganyag) aktív. Az aktív joganyag a többitől eltérő formában, kiemelten jelenik meg. Az aktív joganyag információi a "Jogszabály ablak pult" mezőben találhatóak. A "Jogszabály ablak pult" a következő információkat tartalmazza: - jogszabály száma és címe, - kihirdetés dátuma, - hatályosság dátuma, - közlöny információk, - valamint a jobb oldali mezőben a joganyag időállapotai találhatóak. Az alsó információs sávban lehet megtekinteni: - a listában szereplő jogszabályok számát, - az aktuális jogszabály sorszámát a listában, - valamint a kis "i" betűre pozícionálva az egérrel buborékablakban megjelenik a frissített jogszabályok száma a listában; a módosult, de még nem frissített jogszabályok száma a listában; ill. az új de még nem frissített jogszabályok száma a listában. A jogszabály listában ki lehet jelölni sorokat az egér és a Ctrl billentyű segítségével. A kijelölt jogszabályokkal további műveleteket tudunk végrehajtani, melyekről az érintett funkcióknál részletes leírás található. A jogszabály listák eszköztára segítségével az alábbiakban felsorolt műveleteket lehet végrehajtani Ablak bezárása.

36 2. - Az aktív vagy a kijelölt joganyagokhoz kapcsolódó listák (kapcsolatok, referenciák, BH-k) megjelenítése A jogszabály lista exportálása A jogszabály lista nyomtatása Aktuális jogszabály vagy teljes lista frissítése Aktív jogszabályhoz képest előző, ill. következő új, módosult, hatályon kívül helyezett, ill. frissített jogszabályokra ugrás. A jogszabály listákon a jogszabály számának és címének színe a frissítési állapottól függ, melyet az Internetes adat frissítések pontban részletesen tárgyalunk. Ezek a színek megegyeznek a fenti ábrán látható nyilak színeivel funkciónként. 8.1 Aktív vagy a kijelölt joganyagokhoz kapcsolódó anyagok Megnyitott jogszabály listán állva a jogszabály lista eszköztárában lehetőségünk van az aktív jogszabály, vagy a kijelölt jogszabályokhoz kapcsolódó kapcsolatokat, referenciákat, ill. BH-kat megjeleníteni. A funkciót a következő ikonnal indíthatjuk el:. A megjelenő ablakon láthatjuk az aktív jogszabályt, ill. ha kijelölt jogszabályok vannak, akkor a kijelölt jogszabályokat. Ezekhez a jogszabályokhoz lekérhetjük a kapcsolódó anyagokat, a referenciákat, ill. a BH-kat, tetszés szerint. A Listázzon a kijelölt elemek szerint gomb aktiválása után egy új lista ablakba lejönnek azok a joganyagok, amelyek a beállításoknak megfelelnek. Ezzel a funkcióval könnyen és gyorsan tudjuk lekérni az egy-egy joganyaghoz tartozó kapcsolatokat, referenciákat ill. linkeket. 8.2 Jogszabály lista exportálása A funkció segítségével a teljes vagy a kijelölt jogszabályokat tudjuk kiexportálni, html, cvs ill. txt formátumba. Ehhez mindössze a fájl nevét és elérési útját kell megadni.

37 A funkciót elindíthatjuk a jogszabály lista eszköztárának megfelelő funkciójával:. 8.3 Jogszabály lista nyomtatása A funkció segítségével a teljes vagy a kijelölt jogszabályokat tudjuk nyomtatni. Nyomtatás előtt a nyomtató beállításokat is meg lehet adni. A funkciót elindíthatjuk a jogszabály lista eszköztárának megfelelő funkciójával:.

38 8.4 Aktuális jogszabály vagy teljes lista frissítése Lehetőség van az aktuális jogszabály vagy a teljes lista frissítésére, a jogszabály lista eszköztárának megfelelő funkciójával: - aktuális jogszabály frissítése: - teljes lista frissítése: Figyelem! A teljes lista frissítése időigényes! Célszerű a teljes listát munkaidő előtt vagy után frissíteni! A frissítésről bővebb leírást az "Internetes adat frissítések" pontban olvashatunk. 8.5 Aktív jogszabályhoz képest előző, ill. következő új, módosult, hatályon kívül helyezett, ill. frissített jogszabályokra ugrás A jogszabály listákon lehetőség van az aktív jogszabályhoz képest előző, ill. következő új, módosult, hatályon kívül helyezett, ill. frissített jogszabályokra ugrani. A lefele mutató kis fekete háromszög segítségével lehet kiválasztani a kívánt műveletet:

39 Az Ugrási feltétel megadása funkciót indítva feljön egy ablak, ahol megadhatjuk, hogy mely következő ill. előző joganyagra szeretnénk ugrani:

40 9 Keresés a jogszabályok között A teljes jogszabály adatbázison lehet kereséseket futtatni, melyek eredménye akár egy újabb jogszabály lista vagy egy konkrétan meghatározott joganyag is lehet. Amennyiben a keresés eredményeként jogszabály listát kapunk, ez természetesen tovább szűkíthető újabb keresés indításával. 9.1 Lehetőségek 1. A "Keresés" menü segítségével érhetjük el a következő funkciókat: - "Magyar jogszabályok keresése", - "EU-s jogszabályok keresése", - "Összetett keresés", - "Közlöny keresés", - "Közlöny számok" - "Tárgyszó keresés", - Jogeset keresés, - "TEÁOR jegyzék". 2. A "Változásfigyelő" menü segítségével érhetjük el a következő funkciókat: - folyó hóban: - új jogszabályok, - módosult jogszabályok, - hatályon kívül helyezett jogszabályok; - múlt hónapban:

41 - új jogszabályok, - módosult jogszabályok, - hatályon kívül helyezett jogszabályok; - két hónappal korábban: - új jogszabályok, - módosult jogszabályok, - hatályon kívül helyezett jogszabályok; - és lehetőség van a "Változásfigyelő" almenüpont segítségével egyedi időintervallumok és szűrési feltételek mellet kihirdetett, hatályba lépett, módosult, és hatályon kívül helyezett jogszabály listákat lekérni. 3. Gyorsbillentyűk is rendelkezésre állnak, melyek segítségével az alábbi funkciók érhetők el: - magyar jogszabályok keresése: Ctrl + M - EU-s jogszabályok keresése: Ctrl + E - összetett keresés: Ctrl + O - közlöny keresés: Ctrl + K - tárgyszó keresés: Ctrl + T 9.2 Magyar jogszabályok keresése Ezzel a funkcióval egy adott jogszabályt kereshetünk meg, illetve a rövidítések között szereplő jogszabályokból válogathatunk. Emellett lehetőség van paragrafus keresésre is. Amennyiben a Paragrafus beviteli részhez beírjuk a megfelelő paragrafus számot, akkor a program, a megnyitott joganyagban a kívánt paragrafushoz ugrik, ha azt megtalálja. Amennyiben a beírt feltételek alapján nem azonosítható be a jogszabály, egy listát kapunk az általunk beírt feltételeknek megfelelően. A gyorskeresés ablakban, vagy a főmenüben található "Keresés" menüpont "Magyar jogszabályok keresése" (Ctrl+M) almenüpontra kattintva megjelenik a keresést lehetővé tevő párbeszédablak.

42 A következő keresési szempontok megadására van lehetőségünk: - a kibocsátás éve, - a jogszabály száma, - a jogszabály kibocsátója, - a jogszabály típusa, - a fontosabb jogszabályok rövidítései, - a keresett paragrafus. A jogszabályok számát megadhatjuk római számmal is a keresőablakban. A kibocsátót, a típust és a rövidítéseket jelölő sor jobb szélén egy kis lefelé mutató nyíl látható. Erre az egérrel rákattintva a lenyíló ablakban megtalálhatjuk a kibocsátókat illetve típusokat előre beírt keresési paraméterként. A kibocsátók/típusok között az adott kibocsátó/típus kezdőbetűjének leütésével is kereshetünk. A kiválasztott feltételt a mező mellett található kis x -el törölhetjük. A beállított feltételek alapján, amennyiben a keresési feltételek pontosan egy jogszabálynak felelnek meg, akkor a jogszabály teljes címe a keresőablak alsó részének bal oldalán megjelenik. Mellette a jobb oldalon a jogszabály időállapotai jelennek meg, melyek közül kiválaszthatjuk azt, amelyiknek megfelelő jogszabály szöveget meg szeretnénk nyitni. A keresési szempontok beállítása után, amennyiben a keresésnek pontosan egy jogszabály felel meg, az "Ugrás" gombra kattintva a program megmutatja a kívánt jogszabályt, a kiválasztott időállapotnak megfelelően. Ha a keresésnek több jogszabály is megfelel, a "Lista" gomb segítségével kérhetjük a feltételeknek megfelelő jogszabályok listázását.

43 A kereső ablakon a rövidítések feliratra rákattintva a rövidítések az ablak jobb oldala mellett egy jobban látható felsorolási listán megjelennek: Innen még könnyebben választhatjuk ki a rövidítéseket, ha szükséges. A Rövidítés: feliratra rákattintva az ablak ismét az egyszerűsített formában jelenik meg: Az ablak alapértelmezett megjelenítését a Jogszabály megjelenítés beállításoknál szabályozhatjuk. 9.3 EU-s jogszabályok keresése Ezzel a funkcióval egy adott EU-s jogszabályt kereshetünk meg akár Celex szám alapján is.

44 Emellett lehetőség van cikk keresésre is. Amennyiben a Cikk beviteli részhez beírjuk a megfelelő cikk számot, akkor a program, a megnyitott joganyagban a kívánt cikkhez ugrik, ha azt megtalálja. Amennyiben a beírt feltételek alapján nem azonosítható be a jogszabály, egy listát kapunk az általunk beírt feltételeknek megfelelően. A gyorskeresés ablakban, vagy a főmenüben található "Keresés" menüpont "EU-s jogszabályok keresése" (Ctrl+E) almenüpontra kattintva megjelenik a keresést lehetővé tevő párbeszédablak. A következő keresési szempontok megadására van lehetőségünk: - a kibocsátás éve, - a jogszabály száma, - cikk száma, - a jogszabály kibocsátója, - a jogszabály típusa, - a jogszabály Celex száma. A kibocsátót és a típust jelölő sor jobb szélén egy kis lefelé mutató nyíl látható. Erre az egérrel rákattintva a lenyíló ablakban megtalálhatjuk a kibocsátók illetve típusok listáját az előre beírt keresési paramétereknek megfelelően. A kibocsátók/típusok között az adott kibocsátó/típus kezdőbetűjének leütésével is kereshetünk. A kiválasztott feltételt a mező mellett található kis x -el törölhetjük. A beállított feltételek alapján a jogszabály teljes címe a keresőablak alsó részének bal oldalán megjelenik, ha pontosan egy találata van a keresésnek. Mellette a jobb oldalon a jogszabály időállapotai jelennek meg (amennyiben a joganyagnak vannak időállapotai), melyek közül kiválaszthatjuk azt, amelyikkel a joganyagot meg szeretnénk nyitni.

45 A keresési szempontok beállítása után, amennyiben a keresésnek pontosan egy jogszabály felel meg, az "Ugrás" gombra kattintva a program megmutatja a kívánt jogszabályt, a kiválasztott időállapotnak megfelelően. Ha a keresésnek több jogszabály is megfelel, a "Lista" gomb segítségével kérhetjük a feltételeknek megfelelő jogszabályok listázását. 9.4 Összetett keresés Ezzel a funkcióval a program lehetőséget ad bonyolultabb keresési műveletek végrehajtására. A funkciót elindíthatjuk a főmenü "Keresés" menüpontjánál lévő "Összetett keresés" almenüpontból, valamint a Ctrl+O gyorsbillentyű segítségével, ill. a "Főablak pult" "Gyorskeresés" lapján található "Összetett keresés" szövegre rákattintva. A következő feltételek alapján lehet szűkíteni a megjelenítendő jogszabálylistát: Kibocsátó szerinti szűkítés (pl.: Országgyűlés, Kormány, AB) A felsorolt kibocsátó típusok közül egy típus kiválasztása az egér bal gombjának lenyomására történhet. Több típus kiválasztása a normál Windows kezelő billentyűkkel érhető el, azaz a többi típust a CTRL billentyűt lenyomva tartva az egér bal gombjával lehet kijelölni. A SHIFT billentyű segítségével egy tartományt lehet kijelölni a kiválasztható típusok közül. Jogszabályok típusa szerinti szűkítés (pl.: törvény, rendelet, határozat, stb.) Ennek kezelése megegyezik a jogszabályok kibocsátói szerinti szűkítés kezelésével.

46 Jogterületre történő keresési lehetőség (pl.: adó, büntetőjog, társadalombiztosítás, stb.) Tapasztalatok alapján összeállítottunk egy olyan listát, amely a leggyakrabban keresett kategóriákat tartalmazza. Ezeket a Jogterület nevű ablakban helyeztük el, és közülük bármelyiket kiválasztva (akár többet is a fent már ismertetett módszerekkel) leválogathatók a hozzá tartozó jogszabályok. Lehetőség van közlönyre is szűrni. Amennyiben megadunk egy közlönyt, akkor megadhatjuk a közlöny évét is, ill. ha a közlöny évből is egyet kiválasztunk, akkor a közlöny számát is megadhatjuk. Amennyiben több közlönyt jelölünk ki, a közlöny évét és számát már nem lehet megadni. Ugyanígy, ha több közlöny évet adunk meg, akkor közlöny számot már nem adhatunk meg. Így lehetőségünk van egy adott közlöny adott évéhez tartozó joganyagokat, vagy akár adott éveihez tartozó joganyagokat is listázni, ill. egy közlöny valamelyik évének a kijelölt számai szerint listázni a joganyagokat. Pl. a Magyar Közlönyt kiválasztva, a 2008 és 2007-es éveit kiválasztva listázni lehet a Magyar Közlönyben ben és 2008-ban megjelent joganyagokat. Fontos! A közlöny száma mindig inaktív, ha a közlöny événél nincs kijelölve egy! A közlöny éve mindig inaktív, ha nincs egy közlöny kijelölve, illetve akkor is, ha a jogszabály változásnál a dátum intervallum helyesen ki van töltve. Az összetett kereséseknél a jogszabály változásokra is tudunk szűkítéseket végezni. Itt meg kell adni egy dátum intervallumot, majd ezután megadhatjuk a további szűkítési feltételeket, amelyek lehetnek: kihirdetett jogszabályok, hatályba lépett jogszabályok, módosult jogszabályok, hatályon kívül helyezett jogszabályok. A program lehetőséget nyújt bármely szó, vagy szóösszetétel keresésére a joganyagok címében és/vagy a jogszabályok szövegében. Kereséskor a program a megadott szavak bármilyen ragozott alakját is képes megtalálni. A keresett szavakat a középső bal keresett szavak/ kifejezések ablakba kell begépelni. Az egymás mellett szóközzel elválasztott szavak mindegyikét keresi a program a jogszabályban, és beállítástól függően csak azokat válogatja le, melyekben minden beírt szó megtalálható. Az egymás alá gépelt, ENTER-rel elválasztott szavak bármelyikének előfordulása esetén a program leválogatja a jogszabályokat. A szókeresést az alábbiak szerint állíthatjuk be a keresés típusa szerint: - kifejezésre keres - egy bekezdésen belül, - minden szó a megadott sorrendben - szavak bármelyike - továbbá a szavak közti távolság is megadható. Kizárt szavak, kifejezések ablakban megadhatjuk azt is, hogy a keresett joganyagban melyik szó/kifejezés ne szerepeljen. A Keresés gomb felett lehet beállítani, hogy mely listát szeretnénk tovább szűkíteni. Alapbeállításként a Keresés a teljes jogszabály listában van beállítva. Ilyenkor a keresés a teljes adatbázison fog lefutni. Hogy ez mennyi joganyagot jelent, azt a jobb felső sarokban a nagyító alatt láthatjuk kiírva. A következő két lehetőség az aktuális listát veszi kiinduló listának.

47 Fontos! Ezeket a lehetőségeket csak akkor lehet kiválasztani, ha az Összetett keresés elindítása előtt egy jogszabály listán álltunk, azaz van egy éppen aktív jogszabály lista, mely alapján lehet majd tovább szűrni. Ezek alapján az Aktuális lista továbbszűrése alapján tudjuk az éppen kiválasztott listát tovább szűrni, ill. az Aktuális listából kivonja a találatokat segítségével lehet az éppen kiválasztott listából hiányzó joganyagok között szűrni. A keresési beállításokat el lehet menteni a Mentett keresési feltételek segítségével, melyről bővebb leírás olvasható a Mentett keresési feltételek pontban. 9.5 Változásfigyelő A változásfigyelő segítségével lehet 1. Egyedi időintervallumok és 2. Szűrési feltételek - Kibocsátó, - Típus, - Közlöny azaz a megjelenés helye szerint, illetve, - Jogterület 3. Kiválasztása mellett a következő változás-listákat lekérni: - Kihirdetett joganyagok, - Hatályba lépett joganyagok, - Módosult joganyagok, valamint - Hatályon kívül helyezett joganyagok.

48 Lehetőség van megadni egy tól-ig dátum intervallumot, amelyben a rendszer figyelni fogja a kívánt változásokat, melyeket a Jogszabály változás részen lehet megadni. Ezek lehetnek tehát: - kihirdetett jogszabályok, - hatályba lépett jogszabályok, - módosult jogszabályok, - és hatályon kívül helyezett jogszabályok. Ezen kívül további szűrési feltételeket is meg lehet adni, úgymint: kibocsátó, típus, közlöny, jogterület. Egyszerre több szűrési feltételt is megadhatunk és egy-egy szűrési feltételnél akár több sort is kijelölhetünk. A kijelöléseket az adott szűrési feltételnév jobb oldalán található kis x -re kattintva szüntethetjük meg. 9.6 Közlöny keresés Ezzel a funkcióval leválogathatjuk az általunk meghatározott közlönyben vagy értesítőben megjelent jogszabályokat. A közlöny keresés funkciót több helyről is elérhetjük. 1. A Keresés menüpont Közlöny keresés almenüpontjában.

49 2. A Főablak pult Gyorskeresés lapján található közlönykereső részen közvetlenül. 3. A Főablak pult Gyorskeresés lapján található Közlöny keresés funkció segítségével. 4. A Ctrl+K gyorsbillentyű segítségével. A közlöny kereső ablak segítségével lehetőségünk van az általunk kiválasztott közlönyhöz tartozó lapszámokat listázni évek szerinti bontásban, majd a megfelelő lapszámra kattintva a program listázza az adott lapban kihirdetett joganyagok listáját. A program további segítségként a közlöny száma után kiírja a közlöny megjelenésének dátumát, valamint a közlönyben megjelent joganyagok számát. A Beállítások menüpont Beállítások almenüpontjánál található Jogszabály megjelenítés fülön lehetőségünk van beállítani, hogy a közlöny dátumának hónapja római vagy arab számmal legyen kiírva, ill. a közlönyben megjelent joganyagok számát is ki tudjuk kapcsolni, hogy az ne jelenjen meg. A leválogatás eredményeként a keresett közlönyben/értesítőben található jogszabályok a Szűkítés gombra kattintva egy külön ablakban jelennek meg.

50 9.7 Közlöny számok A közlöny számok funkció segítségével lehetőségünk van listázni egy közlöny adott évének adott hónapjában megjelent közlönyöket. A listázott közlönyökből egyet kiválasztva megnyithatjuk az adott közlönyben megjelent joganyagokat. A funkciót a főmenü Keresés menüpontjából indíthatjuk el. 9.8 Tárgyszó keresés Ezzel a funkcióval tárgyszavak alapján kereshetünk jogszabályokat. A tárgyszó keresés funkciót több helyről is elérhetjük. 1. A Keresés menüpont Tárgyszó keresés almenüpontjában. 2. A Főablak pult Gyorskeresés lapjának Tárgyszó keresés funkciójával. 3. A Ctrl+T gyorsbillentyűvel.

51 A tárgyszó keresés ablakon begépelhetjük a keresett tárgyszót vagy annak töredékét. Ennek következtében megjelennek a Találat: részen a keresésnek megfelelő tárgyszavak, a Jogszabályok részen a kiválasztott tárgyszóhoz tartozó jogszabályok száma, a Jogszabály címe részen pedig a kiválasztott jogszabály címe is megjelenik. A Jogszabály időállapotai részen a kiválasztott jogszabály időállapotai vannak felsorolva. Itt kiválasztva a megfelelő időállapotot az Ugrás gomb segítségével megnyithatjuk a jogszabályt a kiválasztott időállapotban. Amennyiben a keresett tárgyszóhoz nem írunk be semmit, akkor megjelenik a teljes tárgyszó lista, ahol a görgető sáv segítségével kiválaszthatjuk a megfelelő tárgyszót. 9.9 TEÁOR jegyzék Az OptiJUS lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy a 2008-ban hatályba lépett TEÁOR számokat illetve a korábbi, 2003-as TEÁOR számokat egy helyen megjelenítse, illetve az önt érdeklő tevékenység számát megkeresse a TEÁOR jegyzék segítségével. A Teáor jegyzék keresés funkciót több helyről is elérhetjük. 1. A Keresés menüpont Teáor jegyzék almenüpontjából. 2. A Főablak pult Gyorskeresés lapjának Teáor jegyzék funkciójával.

52 A program bármilyen tevékenységnek a keresőbe való beírásával megjeleníti mind a 2003-as mind a 2008-as, a keresett tevékenységhez tartozó TEÁOR számot, illetve mindez fordítva is működik, vagyis bármely TEÁOR szám (akár 2003, akár 2008) beírásával a tevékenység is kikereshető a listából. A jegyzékben alapállapotban valamennyi TEÁOR szám látható, a keresést követően azonban csak az általunk keresett szám fog megjelenni. Ha ismételten a teljes listát szeretnénk megtekinteni, akkor a kereső felületről a beírt tevékenységet ki kell törölni (backspace vagy delete gomb segítségével). A Ctrl+C gyorsbillentyű segítségével lehetőségünk van a kijelölt sorok kimásolására.

53 10 Kedvencek A programban lehetőség van jogszabály listák mentésére és a mentett listák betöltésére, összetett keresés feltételeinek mentésére és a mentett keresési feltételek ismételt futtatására, valamint a jogszabály szövegébe könyvjelzők és megjegyzések mentésére és ezek listában való megjelenítésére. A mentett listákat két helyről is el lehet érni. 1. A főmenü Címmutatók menüpontja alól, ill. a Szöveg menüpont alatt található Könyvjelzők és megjegyzések almenüpontból. 2. A Főablak pult Kedvencek lapjáról Mentett jogszabály listák A program lehetőséget biztosít a jogszabály listákból új listákat előállítani, azokat menteni, vagy exportálni, majd szükség esetén betölteni Jogszabály listák mentése A jogszabály listák mentése segítségével tudunk új jogszabály listákat elmenteni vagy exportálni. Az exportálás funkció használatával az elmentett listákat más OptiJUS programba is be tudjuk tölteni. A jogszabály listák elmentését - amennyiben egy jogszabály lista aktív - kezdeményezhetjük a Címmutató menüpont megfelelő almenüpontjával, az F6 gyorsbillentyű segítségével, valamint az egér jobb gombjával a jogszabály lista bármely pontjára klikkelve.

54 A Jogszabály lista mentése ablakban megadhatjuk a lista nevét. Ha egy már meglévő lista nevét adjuk meg, akkor lehetőségünk van a kiválasztott listához hozzáfűzni vagy azt felülírni. Lehetőség van az aktív lista kijelölt elemeinek mentésére vagy akár a teljes lista mentésére. Az OK gomb segítségével a lista elmentésre kerül, a Mégsem gomb segítségével kiléphetünk az adott ablakból lista mentése nélkül. A lista exportálása után az ablak továbbra is aktív marad, így lehetőség nyílik az exportált névvel a programba is azonnal elmenteni a listát. Ha a programba nem szeretnénk elmenteni a listát, akkor Mégsem gomb segítségével bezárhatjuk az ablakot Jogszabály listák betöltése Mentett jogszabály listák betöltésére két lehetőségünk is van. Az egyik a menüből, ami az alábbi ablakot biztosítja a listák kezelésére:

55 Itt megtekinthetőek a mentett listák, valamint a mentések dátumai. Lehetőség van a lista megnyitására, átnevezésére, valamint törlésére. Két vagy több lista kijelölése esetén lehetőség nyílik a listák összefűzésére is. Összefűzéskor új lista nevet kell megadni, majd az Összefűz gombra kattintva megjelenik a következő kérdés: Igen esetén az eredeti listák törlésre kerülnek, és csak az új összefűzött lista marad meg. Nem esetén minden lista megmarad, a régiek is és az új összefűzött is. A Mégsem gomb segítségével bezárhatjuk az ablakot anélkül, hogy megnyitnánk egy listát, de a már végrehajtott változtatások továbbra is érvényben maradnak. Ugyanezt a funkciót előhívhatjuk még az F5 gyorsbillentyű segítségével, ill. egy listán állva a jobb egérgomb segítségével. Ha már létező nevet akarunk megadni, akkor a program egy figyelmeztető üzenettel megakadályozza, hogy más listát felül írjunk:

56 A másik lehetőség a mentett jogszabály listák betöltésére a Főablak pult Kedvencek lapjának megfelelő funkciója. Itt is lehetőség van a lista megnyitására, amennyiben a kívánt listára kettőt kattintunk. Át tudjuk nevezni a listát az eszköztár megfelelő funkciójával, ill le tudjuk másolni. Ezen kívül törölhetjük az éppen kiválasztott listát vagy az összes listát a Shift+Delete billentyű kombináció segítségével, vagy az eszköztár megfelelő funkciójával. Az összes törlés funkció végrehajtása előtt figyelmeztető üzenet jön fel, hogy véletlenül ne lehessen törölni a mentett listákat Keresési feltételek Az Összetett keresés funkció segítségével az összeállított keresési feltételeket el tudjuk menteni, így a bonyolultabb keresési feltételeket csak egyszer kell összeállítani, és az annak megfelelő jogszabály lista bármikor megjeleníthető Keresési feltételek mentése Keresési feltételek mentésére kizárólag az Összetett keresés ablakon nyílik lehetőség.

57 Az ablakon megadott keresési feltételeket el tudjuk menteni a Mentés gomb segítségével, melyet azonnal láthatunk a Mentett keresési feltételek listában. Lehetőség van a mentés lemásolására, átnevezésére a Mentés másként gomb segítségével valamint annak törlésére. Amennyiben egy funkció gomb felé pozícionáljuk az egeret, a felbukkanó buborékablakban információt kaphatunk az adott funkcióról Keresési feltételek betöltése A mentett keresési feltételeket többféleképpen is le tudjuk futtatni. 1. A Címmutatók menüpont Keresési feltételek almenüpontjának segítségével. 2. A Főablak pult Kedvencek lapjának megfelelő funkciójával. 3. Az F4 gyorsbillentyű segítségével. 4. Valamint az Összetett keresés funkció Mentett keresési feltételek listán kettőt kattintva a kiválasztott mentésen. Fontos! Amennyiben kíváncsiak vagyunk, hogy egy keresési lista milyen feltételeket tartalmaz, akkor az Összetett keresés ablakon kettőt kattintva a kívánt keresési feltételekre azonnal megjelennek a kitöltött paraméterek, így látni lehet, hogy a mentett keresés futtatása milyen feltételek alapján ad vissza eredményt. Ezt a lehetőséget fel lehet használni arra is, hogy összeállítsunk kiinduló keresési feltételeket és ezeket elmentve az erre épülő bonyolultabb keresési feltételeket gyorsabban összeállíthassuk. A keresési feltételeket leggyorsabban az F4 gyorsbillentyű segítségével tudjuk lefuttatni. A gyorsbillentyű hatására az információs ablakban megjelenik a Mentett keresési feltételek lista. A listában a megfelelő keresésre duplán kattintva lehetőség van a keresés azonnali futtatására, mely egy szűrt jogszabály listát fog visszaadni, a feltételeknek megfelelően. Szintén lehetőség van a keresési feltétel futtatására, amennyiben kiválasztjuk a kívánt keresési feltételt a listából, majd az eszköztár megfelelő funkciójának segítségével elindítjuk a keresést.

58 A listán lehetőség van az egyes elemek másolására, átnevezésére és a kiválasztott elem törlésére. Lehetőség van a teljes lista törlésére is, a Shift+Delete billentyű kombináció segítségével, vagy az eszköztár megfelelő funkciójával. Az összes törlés funkció végrehajtása előtt figyelmeztető üzenet jön fel, hogy véletlenül ne lehessen törölni a mentett listákat Könyvjelzők és megjegyzések A megjegyzés valamint könyvjelző beszúrása lehetőséget ad arra, hogy a megnyitott jogszabály egy adott szakaszához, bekezdéséhez vagy pontjához egyénileg megfogalmazott megjegyzést fűzzünk. Ezen funkció az egér jobb gombjának lenyomásával megjelenő lista segítségével érhető el. A Megjegyzés beszúrása ill. Könyvjelző beszúrása funkcióra kattintva megjelenik egy ablak, ahol begépelhető az adott szakaszhoz fűzendő megjegyzés címe illetve a szövege, könyvjelző esetében annak szövege.

59 Miután elkészült a megjegyzés/könyvjelző, az OK gombra kattintva megjelenik a megfelelő ikon, megjegyzés esetén: ill. könyvjelző esetén:. Ezek felé pozícionálva az egeret, egy ablakban megjelenik a megjegyzés illetve könyvjelző címe és szövege.

60 Ugyanezekre az ikonokra kattintva a jobb egér gombbal ismét megjeleníthető az előbb már említett lista, ahol a program lehetőséget biztosít a megjegyzés illetve könyvjelző módosítására, valamint adott esetben törlésére is. A Főablak pult ablakban található Kedvencek funkció alatt lehetőség van arra, hogy az általunk elmentett könyvjelzőket illetve megjegyzéseket egy adott jogszabály vonatkozásában megjelenítsük. Ezen az ablakon lehetőség van az elmentett könyvjelzőket és megjegyzéseket jogszabályonként átnézni, egy elmentett könyvjelzőre, vagy megjegyzésre kettőt kattintva megnyithatjuk azonnal a joganyagot, ill. ha csak egy kattintással kiválasztjuk a könyvjelzőt, akkor az eszköztáron a megfelelő funkcióval tudjuk a joganyagot megjeleníteni, az adott könyvjelzőt módosítani, törölni, ill. akár az összes megjegyzést és könyvjelzőt is törölhetjük:. Az összes törlés funkció végrehajtása előtt figyelmeztető üzenet jön fel, hogy véletlenül ne lehessen törölni a mentett listákat.

61 11 Joganyag megnyitása Joganyagok megnyitása alapból az aktuális időállapotnak megfelelően nyílik meg. Az aktuális időállapotot a rendszer a jobb alsó sarokban lévő dátumhoz állítja be.. Ez az időállapot a program elindításakor érvényes dátum, amely bármilyen kívánt időpontra átállítható, amennyiben a dátum részre rákattintunk, vagy az Időállapotok menüpont Időpont rögzítése almenüpontot választjuk, ill. a Ctrl+R gyorsbillentyű segítségével. Ekkor az Aktuális dátum beállítása ablak segítségével változtathatunk az alapértelmezett időponton. Joganyagokat nem csak az így beállított dátumnak megfelelő időállapotban nyithatunk meg, hanem minden joganyag megnyitása előtt lehetőség van kiválasztani a megfelelő időállapotot. Joganyagok megnyitására több lehetőség is van. 1. Bármely listán kettőt kattintva megnyílik a joganyag. A joganyag a jobb alsó sarokban található időállapot információs részen aktív időállapotnak megfelelően nyílik meg. A joganyagot kiválasztva ez alapból a rögzített időpontnak megfelelő időállapot. Természetesen lehetőség van az adott joganyag időállapotai közül választani. Egyet klikkelve a kívánt időállapotba, a joganyag megnyitása már az új beállításnak megfelelően nyílik meg. 2. Az egyes pontban említett időállapot információs sávon kettőt klikkelve a kívánt időállapotra, a joganyag azonnal megnyílik a kiválasztott időállapotnak megfelelően. Így biztosít a program lehetőséget arra, hogy a joganyagot a listákról azonnal a kívánt időállapotba nyissuk meg. 3. A kereső ablakokon ahol van lehetőség joganyag megnyitására is, ott van lehetőség az időállapotot is kiválasztani. 4. Egy már megnyitott joganyagban is van lehetőség időállapotot váltani, de ezt a Megnyitott joganyag pontban tárgyaljuk.

62 12 Megnyitott joganyag A megnyitott joganyagban olvashatjuk a joganyag szövegét, valamint a szöveghez tartozó információkat, mint pl. az alcímeket kigyűjtve, a lábjegyzeteket, a joganyaghoz tartozó tárgyszavakat, a joganyagok kapcsolatait, időállapotait, a hivatkozásokat, a kihirdetés dátumát, a hatályosság dátumát és a közlönyinformációkat. Ezen kívül lehetőség van a jogszabály struktúra megtekintésére, a jogszabályba a beállításoknak megfelelően a kapcsolódó anyagoknak a jogszabály szövegébe építésére, kereshetünk a jogszabály szövegében, Word szövegszerkesztőbe exportálhatjuk a joganyag egy részét, vagy akár a teljes joganyagot, ill. ki is nyomtathatjuk. Ezeknek a funkcióknak a működését tárgyalják ennek a pontnak a további alpontjai Általános leírás az ablakról A jogszabályablak felső részén megjelenő fülek segítségével lehet válogatni a már megnyitott jogszabályok, illetve jogszabály listák között. A fülek a bal oldalon lévő x ablakbezáró funkcióra kattintással bezárhatóak. A füleket bezárhatjuk még a jogszabályablak eszköztárának megfelelő funkciójával, valamint a jobb felső sarokban található szürke x gombra kattintással, ill. a Ctrl+F4 gyorsbillentyű segítségével. A címsor alatt a jogszabályablak eszköztára található, melyet a Jogszabályok eszköztára pontban tárgyalunk. Az eszköztár alatt található a jogszabály szövege, mely az ablak legnagyobb részét kitölti. A jogszabály szövegének vannak aktív és inaktív részei. Az aktív részek (linkek) a kékkel írt és aláhúzott szövegek, melyekre az egérrel rápozícionálva buborékablakban kaphatunk további információkat. Amennyiben az aktív részre rákattintunk, és az egy hivatkozás, akkor az adott joganyag megfelelő részéhez navigál a program. Amennyiben az aktív rész indokolás, kommentár vagy egyéb kapcsolódó anyag, és a beállítások szerint ez beépül a szövegbe, akkor az aktív részre kattintva lenyithatjuk a rejtett részeket. Erről bővebb leírást talált a Kapcsolódó anyagok megjelenítése című részben. A jogszabály szövegében megtalálhatóak a lábjegyzet hivatkozások, melyekre rápozícionálva az egérrel buborék ablakban megjelenik a lábjegyzet szövege.

63 Amennyiben rákattintunk a lábjegyzet hivatkozásra, akkor a jogszabály ablak pult Lábjegyzetek fülön a megfelelő lábjegyzetre pozícionál a program. Itt olvasható a jogszabály összes lábjegyzete. A lábjegyzetekben lévő linkekre kattintva megnyílik a hivatkozott anyag, a lábjegyzet többi részére, vagy a lábjegyzet számra kattintva a jogszabályban arra a helyre pozícionál a program, ahol a lábjegyzet hivatkozás található. Bővebb leírást a Lábjegyzetek alpontban lehet olvasni. A jogszabály ablakot két részre oszthatjuk, a felső ikonsor alatt található ablakelválasztó csíkkal. Mindkét ablakrészen a külön-külön jelölhetjük be, hogy a törvény mely sorát szeretnénk látni: A jogszabályablak bal oldalán található a Jogszabály struktúra fül. Az egérrel a jogszabály struktúra fölé pozícionálva beúszik a jogszabály struktúra ablak! A jogszabály struktúra számos lehetőséget biztosít, melyet a Jogszabály struktúra pontban tárgyalunk. A jogszabály struktúra fület rögzíthetjük, méretét az egér segítségével beállíthatjuk. Ezeket a beállításokat jogszabály ablakonként tudjuk elvégezni, hogy minden egyes ablaknál eldönthessük, hogy milyen formában szeretnénk látni. A jogszabály ablak alsó részén található a Jogszabály ablak pult melyet a Nézet menüpont Jogszabály ablak pult alpontjának segítségével akár jogszabály ablakonként külön-külön be- ill. kikapcsolhatunk. A jogszabály ablak pulton a következő információkat találhatjuk, az adott joganyagról: - alcímek,

64 - lábjegyzetek, - tárgyszavak, - kapcsolatok, - időállapotok, - hivatkozások, - és egyéb információk. Ezekről bővebb tájékoztató olvasható a Megnyitott joganyagok pont további alpontjaiban. A jogszabályon jobb klikk segítségével feljön a gyorsmenü, melynek segítségével a következő funkciókat tudjuk elérni: - megjegyzés beszúrása, - könyvjelző beszúrása, - dokumentumtár, - kijelölt rész másolása vágólapra, - megnyitás szövegszerkesztőben, - nyomtatás, - nyomtatási kép, - jogszabály szöveg tulajdonságainak állítása, - Internet elérés esetén Google kereső, Google fordító és Sztaki szótár. A Google és Sztaki oldalak indításának funkciója csak akkor aktív, ha az egérrel jobb gomb lenyomása mellett kijelölünk egy szót vagy szöveg részt. Ekkor a kijelölt rész automatikusan bekerül a keresőbe ill. szótárba.

65 Abban az esetben, ha egy megjegyzésre vagy könyvjelzőre pozícionálva kattintunk a jobb egér gombbal, akkor lehetőségünk van az adott megjegyzés, könyvjelző ill. dokumentum módosítására vagy törlésére.

66 További lehetőségek az eszköztár segítségével: - paragrafusra ugrás, - szókeresés, - időállapot összehasonlítás, - kapcsolódó anyagok megjelenítésének beállítása, - lábjegyzet információk ki/be kapcsolása, - lépkedés a joganyag megnyitása óta bepozícionált sorok között, - ugrás a változott sorokra, - nyomtatás, - nyomtatási kép megtekintése, - margóbeállítás, - szövegszerkesztőbe exportálás. Ezeket a funkciókat részletesen tárgyaljuk a Joganyag eszköztár című részben.

67 12.2 Beállításfüggő megjelenítés A jogszabály ablak kinézetét többféle beállítás is szabályozza. Lehetőség van az információs ablak méretének növelésére. 1. A programot teljes képernyős módban is használhatjuk. Ilyenkor a program fejléc részét is felhasználjuk az információs rész méretének növelésére. Ezt a funkciót ki ill. be tudjuk kapcsolni a Nézet menüpont megfelelő almenüpontjával, ill. az F11 gyorsbillentyű segítségével. 2. Fő eszköztár kikapcsolása. Ezt megtehetjük a Nézet menüpont Eszköztárak almenüpontjának segítségével. Az eszköztár visszakapcsolására ugyanezek a funkciók szolgálnak. 3. Fő ablak pult kikapcsolása. Ezt szintén megtehetjük a Nézet menüpont Főablak pult kikapcsolása funkció segítségével, valamint a Ctrl+F11 gyorsbillentyű segítségével, ill. a főablak pulton található kis x ablakbezáró segítségével. A főablak pultot visszakapcsolhatjuk az említett menü ill. gyorsbillentyű segítségével. 4. Jogszabály eszköztár kikapcsolása. A jogszabály eszköztárat is a Nézet menüpont Eszköztárak almenüpontjából tudjuk kikapcsolni. Az eszköztár visszakapcsolására ugyanezek a funkciók szolgálnak. 5. Jogszabály ablak pult kikapcsolása. A Nézet menü Jogszabály ablak pult almenüpont segítségével tudjuk ki- ill. bekapcsolni. 6. Ezeken kívül a rögzített jogszabály ablak struktúrát is kikapcsolhatjuk, így még több hely jut a jogszabály szövegének megjelenítésére. További beállítási lehetőséget biztosít az Ablakok menüpont funkciói, mellyel az ablakok elrendezését tudjuk beállítani. Természetesen az egér segítségével az ablakok elrendezését és méretezését egyéni módon is megtehetjük. A Beállítások menüpont segítségével lehetőség van olyan egyedi beállításokat is elvégezni, melyeket a rendszer megjegyez és a legközelebbi indításkor is alkalmaz. Ezek a lehetőségek a következők: 1. jogszabály szövegének színei és betűfajtái, 2. nyomtatási beállítások, 3. rendszer beállítások 4. internetes adat frissítések 5. jogszabály megjelenítés fülön: a. időállapot dátumok hónapjai római vagy arab számmal jelenjenek-e meg, b. kihirdetés és hatályossági dátumok hónapjai római vagy arab számmal jelenjenek-e meg, c. közlöny dátumok hónapjai római vagy arab számmal jelenjenek-e meg, d. közlöny keresésnél joganyagok darabszámai jelenjenek-e meg vagy ne,

68 e. belső link megnyitása új ablakba történjen-e, f. időállapot váltásnál legyen-e figyelmeztetés; 6. kapcsolódó anyagok. A kapcsolódó anyagokat a Kapcsolódó anyagok pontban tárgyaljuk Jogszabály struktúra Az egérrel a jogszabály struktúra fölé pozícionálva beúszik a jogszabály struktúra ablak! A jogszabály struktúra négy szint mélységig tudja elrejteni, ill. megjeleníteni a jogszabály információit. Az első szint a jogszabály száma, a második a jogszabály címe, a harmadik a jogszabály szövege és a negyedik a jogszabályba beépülő anyagok, melyeket a Beállítások ablakban megadottak szerint jelenít vagy rejt el a program. A jogszabály struktúra fület rögzíthetjük a beúszott ablak jobb felső sarkában lévő rajszeggel, méretét az egér segítségével beállíthatjuk, amennyiben az egérrel a beúszott ablak jobb szélére pozícionálunk. Ezeket a beállításokat jogszabály ablakonként tudjuk elvégezni, hogy minden egyes ablaknál eldönthessük, hogy milyen formában szeretnénk látni. A jogszabály struktúrán az egyes sorokra kattintva a jogszabály ablak is a megfelelő helyre pozícionál. Az egyes szinteket össze tudjuk zárni a kis - ikonra kettőt kattintva, ill. ki tudjuk nyitni a kis + ikonra kettőt kattintva. Ennek a segítségével lehetőségünk van a kapcsolódó anyagokat is kinyitni egészen a kapcsolódó anyag teljes szövegéig. A jogszabály struktúra ablakban a törvény szövege soronként látható, így a csoportba foglalt részek külön nyithatóak és zárhatóak. A jogszabály struktúrában összezárt vagy szétnyitott részek a jogszabály szöveg ablakban is ennek megfelelően módosulnak. A jogszabály egyes pontjaira pozícionálva a jogszabály szöveg ablak is a megfelelő helyre pozícionál Jogszabály ablak pult A jogszabály ablak pult a jogszabály szövege alatt található.

69 A jogszabály ablak pult ki- ill. bekapcsolható a Nézet menüpont Jogszabály ablak pult funkció segítségével. A jogszabály ablak pult információs fülei között lehetőségünk van váltani, ha az egérrel rákattintunk a megnyitni kívánt információs fül nevére, ill. lehetőségünk van a Szöveg menüpont segítségével is kiválasztani, ill. a menüpontban felsorolt gyorsbillentyűk segítségével. A jogszabály ablak pult számos információt tartalmaz a megnyitott joganyagról, melyeket az alábbi pontokban sorolunk fel: - alcímek, - lábjegyzetek, - tárgyszavak, - kapcsolatok, - időállapotok, - hivatkozások, - és egyéb információk Alcímek Egy jogszabály könnyű áttekintése érdekében a jogszabályok szövegének valamennyi fejezetcíme, alcíme valamint mellékleteinek címe jelenik meg az alcímek fülhöz tartozó információs ablakban. A keresett fejezetcímre, alcímre, címre kattintással a program a szövegben a kívánt részhez ugrik Lábjegyzetek A lábjegyzet fülre kattintással valamennyi lábjegyzetszám és a hozzátartozó szöveg megjelenik az információs ablakban, amelyekre dupla kattintással a jogszabályszövegben arra a helyre ugrunk ahol a lábjegyzet hivatkozás található.

70 A lábjegyzet szövege megjeleníthető oly módon is, hogy a kurzort a jogszabály szövegében a kék színnel jelölt lábjegyzet hivatkozás fölé pozícionáljuk, és a megjelenő buborék ablakban olvashatjuk az információt. A lábjegyzet fülön a felsorolt lábjegyzet számokra kattintva kettőt szintén a törvény azon részére pozícionál a program, ahol a lábjegyzet hivatkozás található. Amennyiben a lábjegyzetben egyéb hivatkozás található, akkor az a törvény szövegéhez hasonlóan kék színnel van kiemelve, és alá van húzva. Erre a részre pozícionálva az egeret buborékablakban kaphatunk további információt. Rákattintva a hivatkozásra pedig megnyílik a hivatkozott anyag Tárgyszavak A tárgyszavaknál az éppen megnyitott joganyag tárgyszavai jelennek meg Kapcsolatok A kapcsolatoknál találhatóak felsorolva azok a jogszabályok, melyek az éppen megnyitott joganyagra hivatkoznak. A listán bármelyik kapcsolatra kétszer rákattintva meg lehet nyitni az adott joganyagot Időállapotok Ezen a fülön találhatók a megnyitott jogszabály rendszerben lévő időállapotai. Lehetőségünk van arra, hogy a jogszabály szövegének bezárása nélkül megtekintsük a jogszabály egy másik időállapotát. A fülre kattintva az aktuális jogszabály valamennyi időállapota megjelenik az információs ablakban. A kívánt időintervallumra való dupla kattintással megjeleníthető a szükséges időállapot Hivatkozások A hivatkozások fül alatt találhatóak azok a joganyagok, melyekre a megnyitott joganyag hivatkozik.

71 A listán bármelyik hivatkozásra kétszer rákattintva meg lehet nyitni az adott joganyagot Információk Az aktuális jogszabályra vonatkozó adatok jeleníthetők meg ennek a funkciónak a segítségével. Ezek az információk a következők: 1. alcímek száma, 2. lábjegyzetek száma, 3. bekezdések száma, 4. a kihirdetést követően végrehajtott módosítások száma, 5. kihirdetés dátuma, 6. hatályosság dátuma, 7. közlöny információ Joganyag eszköztár A joganyag eszköztárai segítségével számos funkciót érhetünk el könnyen és gyorsan: Az eszköztárban a következő funkciók találhatóak: - az ablak bezárása, - a paragrafusra ugrás, - a szókeresés, - az időállapot váltás, időállapot összehasonlítás, - a kapcsolódó anyagok beállítása, - a lábjegyzetek címkéinek megjelenítése és kikapcsolása, - előzmények között előre-hátra ugrás joganyagon belül, - előző és következő új és megszűnő sorra ugrás, - időállapot összehasonlításkor előző, ill. következő változott sorra ugrás, - nyomtatás, - nyomtatási kép, - margóbeállítás, - szövegszerkesztőbe exportálás, - helyzet érzékeny súgó.

72 Paragrafusra ugrás Megnyitott joganyagoknál lehetőségünk van egy megadott paragrafusra ugrani. Ilyenkor nincs más teendőnk, mint beírni a kívánt paragrafus számot. Amennyiben van előtag, úgy azt is megadhatjuk: A lehetséges előtagokat a le nyíllal listázhatjuk és a kívántat kiválaszthatjuk: Amennyiben megadtuk a megfelelő értékeket, akkor az Enter gomb segítségével, vagy a zöld jobbra nyíló gombra kattintva a program megkeresi az adott joganyagban a megadott paragrafust, és ha sikerült beazonosítani, akkor a megfelelő sorra pozícionál. Nagyobb joganyagoknál a keresés több időt vesz igénybe. A keresés ideje alatt a következő üzenetet látjuk kiírva: A keresést az ESC gomb segítségével megszakíthatjuk. Ha a keresésnek nincs eredménye, akkor arról egy figyelmeztető üzenetet kapunk: Paragrafusnak csak számot vagy szám/betűt adhatunk meg. Amennyiben ezt nem jól adjuk meg, a következő hibaüzenetet írja ki a program: Figyelem! A / jelet csak a numerikus billentyűk segítségével tudjuk bevinni, mert a Shift+6 billentyű kombinációt egy gyorsbillentyű már használja. Figyelem! A program nem ad lehetőséget arra, hogy gyűjtő paragrafusokra rákeressen, így nem lehet megadni pl. a következőt se a keresőben 1-3. vagy !

73 Keresés a szövegben Lehetőség van a jogszabály szövegében szavakat vagy kifejezéseket keresni, amennyiben az aktív ablak egy jogszabály szöveg ablak. A funkciót elérhetjük a Szöveg menüpont megfelelő almenüpontjával, valamint a jogszabály eszköztár kereső ikonjának segítségével, ill. a Ctrl+F gyorsbillentyű segítségével. A szókeresés csak a megjelenített jogszabály adott időállapotának szövegében keres. A szókeresésnél a kis- és a nagybetűk között nem tesz különbséget a program. Egyetlen szó beírása esetén a program az adott szót bármilyen ragozott formában megtalálja, amennyiben inaktív a "Csak teljes szavak keresése" ikon. A program a keresett szavakra/szövegre pozícionál és azt/azokat kék színnel kiemeli. Találatként jelezzük a szóösszetételeket, illetve a ragozott alakokat is. Amennyiben a keresett szöveg nem található meg az aktuális időállapotban, vagy nincs több találat az adott szóból/kifejezésből, az kijelzésre kerül. Találat esetén a program az első megtalált szót emeli ki, a többi találatot az F8 gyorsbillentyűvel, vagy az eszköztár megfelelő funkciójával tudjuk elérni. Az előző találatokra keresés (visszafelé keresés) az F7 gyorsbillentyűvel ill. az eszköztár megfelelő funkciójával érhető el. A keresést kezdhetjük a legfelső megjelenített sortól vagy a jogszabály elejétől.

74 A Keresés típusánál megadhatjuk, hogy a keresés történjen csak az általunk megadott kifejezésre vagy a kifejezésben található szavak bármelyikére. Itt adhatunk meg szavak közötti távolságot is Időállapot A Joganyag eszköztár időállapot ikonjának segítségével a megnyitott jogszabály időállapotai között lehetséges a váltás illetve az aktív időállapothoz lehet egy tetszőlegesen kiválasztott másikat hasonlítani. Az időállapotok összehasonlítását a főmenü Időállapotok menüpontjából is el tudjuk indítani, amennyiben az aktív információs ablak egy nyitott joganyag. Ezen kívül ebben a menüpontban lehetőségünk van még az Időállapot rögzítése funkciót is elindítani, melyről részletes leírást a Joganyag megnyitása pontban lehet találni. Az időállapot dátumai három értéket vehetnek fel: 1 valós dátum, az időállapot dátuma, 2 határozatlan, a jogalkotó egy későbbi, még nem konkretizált időpontban lépteti hatályba a változtatást, 3 végtelen, az aktuális időállapot még nem került lezárásra. Pl: Időállapot váltás Az időállapot váltást a Joganyag megnyitása pontban részletesen tárgyaljuk Időállapot összehasonlítás Az összehasonlítás mindig az általunk megnyitott időállapothoz képest történik meg, alapesetben ez az aktuális időállapot.

75 Az OK gombra kattintva a jogszabály szövege jelenik meg, benne piros színnel a módosult szöveg, kékkel áthúzva pedig az eredeti szöveg. A változott sorok között a következő ikonok segítségével lehet lépegetni: Az időállapot összehasonlítást - ha nincs már szükség rá - kikapcsolhatjuk Időállapot összehasonlítás kikapcsolása Ha éppen összehasonlított időállapotok vannak az adott információs ablakban, az Időállapot összehasonlítás törlése funkció segítségével törölhetjük az időállapot összehasonlítást. Ekkor a jogszabály korábban megjelenített időállapota látható Kapcsolódó anyagok megjelenítése

76 A jogszabály szövegébe megjeleníthetjük a kapcsolódó anyagokat, melyek a következők lehetnek: - kommentár, - indoklás, - bírósági határozat, - jogegységi határozat, - elvi bírósági határozat, - elvi döntés, - kollégiumi állásfoglalás, - kollégiumi vélemény, - egyedi érdemi határozat, - versenytanácsi határozat, - közbeszerzési határozat, - alkotmánybírósági határozat, - adózási kérdés, - számviteli kérdés. A kapcsolódó anyagok megjelenítése beállításfüggő, melyet megtehetünk a Beállítások menüpont Beállítások almenüpontjának Kapcsolódó anyagok megjelenítése fülén, vagy a megjelenített jogszabály eszköztárának megfelelő funkciójával. A kapcsolódó anyagok többféleképpen jelenhetnek meg a joganyagokban. A kapcsolódó anyag egyáltalán nem jelenik meg a joganyagban. Ezt a beállításokban a kikapcsolt állapot biztosítja. A joganyag szövegébe beépül egy link, mely arról ad információt a Felhasználónak, hogy az adott helyen kapcsolódó anyag, vagy anyagok vannak. Ezt a beállítások Bekapcsolt állapotával lehet elérni. Ez indokolás esetén így néz ki: Ilyenkor a linkre rákattintva (a kék plusz), vagy a jogszabály struktúrában ezt a részt kinyitva a joganyag szövegébe beépül a kapcsolódó anyag. A joganyag szövegébe a kapcsolódó anyagok beépülnek számukkal, ill. indokolás és kommentár esetében a teljes szöveg beépül. Ezt a beállításoknál a Szám állapottal lehet beállítani, ill. indokolás és kommentár esetén a Teljes szöveg állapottal. A joganyagok szövegébe beépül a kapcsolódó anyag száma és címe. Ezt a beállítások Szám és cím állapotával lehet beállítani. Példa beépülő indoklásra: Indokolás összezárva:

77 Kibontva: Amennyiben kibontottunk egy összezárt részt, akkor a rejtett sorok a jogszabály szövegébe beépülnek. A plusz és a mínusz jel segítségével lehet látni, hogy mely sorok vannak kinyitva, és melyek bezárva. Ezeknek a beépült anyagoknak a szöveg tulajdonságait külön-külön lehet változtatni, így a Felhasználó maga döntheti el, hogy mennyire emeli ki a beépült szövegrészeket a jogszabály sorai közül. A kapcsolódó anyagokat bekapcsolt vagy attól magasabb szintű beállítások esetén a jogszabály struktúra segítségével kibonthatjuk, így akár a teljes kapcsolódó anyagot is beépíthetjük a jogszabály szövegébe Előzmények Az előzmények segítségével a joganyagon belüli ugrásokat tartja nyilván a rendszer, jogszabály ablakonként. Így lehetőségünk van az ugrások előzményein visszafele ill. előrefele lépkedni az eszköztár megfelelő funkciója segítségével. A funkciók gyors használata érdekében a ALT+BACKSPACE és SHIFT+BACKSPACE gyorsbillentyűk is használhatóak Előző és következő új és megszűnő sorra ugrás A megnyitott joganyag eszköztárának segítségével könnyen és gyorsan meg tudjuk keresni azokat a joganyag sorokat, melyek adott időállapotban újak, vagy azokat melyek a következő időállapotban meg fognak szűnni. Az eszköztár képest új sorra ugorhatunk, míg a gombjának segítségével az aktuális pozíciótól előrébb lévő megjelenített időállapothoz gomb segítségével a következőre.

78 A megjelenített időállapothoz képest a következő időállapotban megszűnő sorra ugráshoz pedig a következő két gombot használhatjuk: A gombok között a le nyíl segítségével válthatunk: Nyomtatás A joganyag nyomtatását a megnyitott joganyag eszköztárának megfelelő funkciójával gyorsbillentyűvel lehet elindítani., valamint a Ctrl+P A nyomtatás a Nyomtatási beállítások ablakon megadott nyomtatóra fog megtörténni, melyet a Beállítások menüpontból lehet elérni. A program indulásakor az alapértelmezett nyomtató van beállítva. A nyomtatás megkezdésekor először meg kell adni, hogy egy vagy két hasábos nyomtatást szeretnénk: Utána a program oldalakra tördelést végez. A párbeszédablakban megjelenő számmezőkben megadható a nyomtatási tartomány kezdő és utolsó oldalának száma. Ezután indítható a nyomtatás.

79 Amennyiben előzőleg az aktuális jogszabálynak egy részét kijelöltük, a következő párbeszéd panel jelenik meg: A "Csak a kijelölt rész nyomtatása" gomb aktiválásával csak az általunk kijelölt rész kerül nyomtatásra Nyomtatási kép A programban lehetőség van a nyomtatás képének megtekintésére a megnyitott jogszabály eszköztár megfelelő gombjának segítségével, ill. a Shift+Ctrl+P gyorsbillentyű aktiválásával. A nyomtatási kép, hasonlóan a nyomtatáshoz egy vagy két hasábos formában jeleníthető meg. A program ezt követően oldalakra tördelést végez, amelynek befejeztével indulhat el ténylegesen a megtekintés. A megjelenő képernyőn három területet különíthetünk el: - a felső vezérlősort, - a középső szövegterületet, - az alsó vezérlősort. A felső vezérlősor A felső vezérlősoron állíthatjuk be a lap megtekintési szélességét, illetve a kijelzett lap számát. A lap kijelzési szélességét beállíthatjuk százalékban, vagy képernyő méretűre beállítva. A beállítás lehet teljes oldalas, vagy teljes lapszélességű. Ezeket a kiemelt beállítási formákat külön gombokkal is vezérelhetjük. A méret beállítás mellett az aktuálisan mutatott oldal és az összes oldal számát mutatja. A középső szövegterület A szövegterület a nyomtatási forma hű mása. Figyelem! A lábjegyzetek sorszámozása előfordulásuk sorrendjében átszámozásra kerül, ezért legtöbbször eltér a jogszabály szövegének megjelenítésére szolgáló ablakban láthatóétól.

80 Ha a szöveg oldal képe nem látható teljes egészében a képernyőn, az egér bal gombjának lenyomva tartása mellett mozgathatjuk a képet a kívánt helyzetbe. Mozgatásra használható ezen kívül a megjelenített kép mellett látható gördítő sáv is. A kijelzett lapok között lapozni a PageUp és a PageDown, a jogszabály szöveg elejére a Home, illetve a végére az End billentyűkkel lehet. Az alsó vezérlősor Az alsó vezérlősorban elhelyezett ikonok különféle nyomtatási lehetőséget biztosítanak, illetve a kijelzett lapok közötti navigálásra szolgálnak. Az előző pontokban leírt lapok közötti navigálási lehetőséget az itt elhelyezett gombokkal is aktivizálhatjuk. Ezen kívül kinyomtathatjuk a teljes jogszabály szöveget, az éppen kijelzett oldalt vagy a szöveg egy kijelölhető tartományát. Az egér kurzort a két utolsó ikon segítségével használhatjuk a dokumentum mozgatására, vagy a dokumentum nagyítására, csökkentésére. A csökkentésre az egér jobb gombja szolgál, nagyításra pedig az egér bal gombja Margóbeállítás A nyomtatás illetve nyomtatási kép megjelenítése előtt lehetőség van arra, hogy meghatározzuk az oldal margó beállításait. Ezt megtehetjük a nyitott jogszabály ablak eszköztárának megfelelő ikonjával. A megjelenő párbeszédablak segítségével a számunkra leginkább megfelelő margóméretet választhatjuk ki, majd a mentés gombra kattintva az általunk beállított margóméretek fognak a nyomtatot oldalon is megjelenni Megnyitás szövegszerkesztőben A jogszabály egészét, vagy a kijelölt részt megnyithatjuk az alapértelmezett DOC kiterjesztésű fájlok szövegszerkesztőjével. Ezt lehet akár a Microsoft Office Word vagy akár az OpenOffice.org segítségével is.

81 Megnyitott jogszabály esetén a funkciót elindíthatjuk az eszköztár ikonra kattintva, vagy a Ctrl+W gyorsbillentyű segítségével, ill. a dokumentumon az egér jobb gombjával klikkelve a Megnyitás szövegszerkesztőben funkció segítségével is. Ha a dokumentumon volt kijelölt rész, a program a következő kérdést teszi fel: Igen esetén csak a kijelölt sorok lesznek exportálva, nem esetén a teljes joganyag. Ha nem volt kijelölve a joganyag szövegében semmi, úgy a teljes joganyag minden esetben exportálásra kerül.

82 Megnyitott joganyag előzmények A programban nyomon lehet követni, hogy mely joganyagok lettek megnyitva, a rendszer beállításoknál megadott paraméterek alapján. Az előzmények funkciót elérhetjük a fő eszköztár megfelelő funkciójával:. A funkció elindítása után megjelenik egy ablak, ahol megtekinthetjük a megnyitott joganyagokat. A listát dátum szerint és jogszabály száma szerint is sorba rendezhetjük. Az Előzmények törlése funkció segítségével a listát törölhetjük. Az Ugrás funkció segítségével a listában kiválasztott joganyagot megnyithatjuk. A Lista megnyitása funkció segítségével a teljes listát áttehetjük egy jogszabály lista ablakba, ahol minden jogszabály lista funkció elérhető. Így akár menthetjük a listát, akár további szűréseket is indíthatunk az Összetett keresés funkció segítségével, ill. a többi jogszabály lista funkciót is használhatjuk.

83 13 Dokumentumtár A Dokumentumtár két részből áll. Az Opten által összeállított dokumentumcsomagból, mely több 100 dokumentumot tartalmaz, valamint a Saját dokumentumtárból, melyet a felhasználók maguk állíthatnak össze, és csatolhatják hozzá akár joganyagokhoz is. A Dokumentumtár elindítható az Iratminták menüpont Dokumentumtár almenüpontjából, valamint az induló oldal Szakmai segédletek résznél található Dokumentumtár link segítségével is. A Dokumentumtár bal oldalán találhatóak a dokumentum csoportok, fa elrendezésben. A fa egyes ágait a + ikonra kattintva nyithatjuk ki, ill. a - ikonra kattintva zárhatjuk össze. A csoportok neveire kattintva a csoporthoz tartozó dokumentumok betöltődnek a jobb oldalon található dokumentumok listába.

84 A dokumentum listában kiválaszthatjuk a kívánt dokumentumot, és a Dokumentum megnyitása gombra kattintva megnyithatjuk azt. A program az Opten dokumentumok megnyitására két lehetőséget biztosít. Az egyik lehetőség a beépített dokumentum szerkesztő, a másik a Windows alapértelmezett RTF szerkesztőprogramja. A két lehetőség közül a Beállítások ablak Rendszer fülén választhatunk.

85 A beépített szövegszerkesztő segítségével a megnyitott dokumentumot szerkeszthetjük, elmenthetjük RTF formátumban, valamint ki is nyomtathatjuk: A dokumentumok lista alatt található jogszabálylista megmutatja, hogy az éppen kiválasztott dokumentum mely jogszabályokhoz lett hozzácsatolva. Az itt felsorolt jogszabályok közül egyet kiválasztva a jogszabályt megnyithatjuk vagy a hozzárendelést törölhetjük Opten tár A beépített dokumentumtár több 100 dokumentumot tartalmaz, melyek alcsoportokba vannak besorolva. Ezeket a csoportokat megtekinthetjük a dokumentumtár dokumentum csoport fa Opten ágán. Egyes csoportok további alcsoportokat is tartalmazhatnak Saját dokumentumtár A saját dokumentumtár lehetővé teszi, hogy a felhasználók joganyagokhoz csatoljanak dokumentumokat vagy csak egyszerűen nyilvántartásba vegyenek dokumentumokat. Saját dokumentumot kétféleképpen vehetünk fel a rendszerbe. Az egyik lehetőség, hogy a Dokumentumtár ablakon a dokumentum csoportoknál kiválasztjuk a Saját csoportot, és a dokumentumok lista Új dokumentum gomb segítségével hozzáadjuk a kívánt dokumentumot a listához. A dokumentum csatolásakor megadhatjuk a dokumentum megnevezését, egy megjegyzést, valamint a csatolni kívánt dokumentumot. A dokumentum csatolásának másik lehetősége, ha a kívánt joganyag megfelelő során jobb

86 egérgomb segítségével a megjelenő gyorsmenüben a funkcióra kattintunk. Ekkor feljön egy ablak, ahol megtekinthetjük, hogy milyen dokumentumok vannak csatolva az adott sorhoz. Itt a sorhoz hozzáfűzhetünk további dokumentumokat, törölhetjük, ill. megtekinthetjük a csatolt dokumentumokat. Új hozzárendelésekor a következő ablak jön fel: Itt megtekinthetjük a rendszerbe már nyilvántartott dokumentumokat, melyek közül kiválaszthatjuk azt, amelyiket az adott joganyag sorhoz szeretnénk hozzárendelni. A nyilvántartásban lévő dokumentumokat törölhetjük vagy adatait módosíthatjuk.

87 A dokumentumtár ablakon megtekinthetjük az összes nyilvántartott dokumentumot a rendszerben: A listában megtekinthető a csatolt dokumentum megnevezése, a hozzáfűzött megjegyzés, a csatolt fájl neve és elérési útja, valamint a csatolás időpontja. A csatolt dokumentumokat lehet törölni, ill. módosítani. Figyelem! Csatolt joganyag törlésekor a hozzá kapcsolt joganyag hivatkozások is törlődnek. Figyelem! A csatolt dokumentumokról nem készül biztonsági másolat. Ha a megadott helyről törlik vagy áthelyezik, a dokumentum megnyitása a továbbiakban nem lehetséges. Amennyiben a listából kiválasztunk egy elemet, az alatta lévő Dokumentumhoz rendelt jogszabályok listában megjelennek azok a joganyagok, melyeket a kiválasztott dokumentumhoz hozzárendeltünk.

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ Az OptiJUS az OPTEN Kft. legújabb magyar és uniós jogi információs szakadatbázisa, mely a hazai és uniós jogi normákat, illetve egyéb szakmai adatbázisokat,

Részletesebben

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ... 2 AZ OPTIJUS TARTALMI ELEMEI... 2 OptiJUS alapszolgáltatás:... 2 OptiJUS kiegészítő modulok:... 2 ADATBÁZIS... 3 ONLINE FELÜLET ÁLTALÁBAN...

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 1 2. A PROGRAM INDÍTÁSA... 2 3. INFORMÁCIÓK... 3 3.1. BEÁLLÍTÁSOK... 3 3.2. ÜZENETEK... 3 3.3. STATISZTIKÁK... 3 3.4. MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT... 3 4. CIKKTÖRZS FELTÖLTÉSE...

Részletesebben

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok:

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok: JogTárház Használati útmutató Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont Almenüpontok: Jogszabályok Megjeleníti a teljes jogszabálylistát. A Következô oldal illetve az Elôzô oldal linkekre kattintva

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

Jogi háttér, ahogy én szeretem

Jogi háttér, ahogy én szeretem www.optijus.hu Jogi háttér, ahogy én szeretem Opten jogi szolgáltatás új alapokon Dr. Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, jogász, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, a MOB sportolói bizottságának vezetője

Részletesebben

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Tartalom 1 BEVEZETÉS... 3 2 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS SZOFTVERKÖVELEMÉNYEI... 3 3 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS ÁLTALÁNOS JELLEGŰ FUNKCIÓI... 3 3.1 Be- és kijelentkezés...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon

OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon Adat, információ, szakértelem Professzionális jogi háttér OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon A budapesti ügyvédek számára a Kamara finanszírozásával www.opten.hu 2 a jogi adatbázisok új nemzedéke A felhasználóbarát

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez.

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. VERZIÓSZÁM: 7.0 UniPoll Feedback Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. Tartalomjegyzék Bevezető... 5 Kezdeti lépések... 5 Belépés... 5 Kérdőívszerkesztői felület

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program Horgász Napló Intelligens Fogási Napló Program V2.1.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail:

Részletesebben

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 5 Használatbavétel 7 Gombok és alkatrészek 7 Telefonhívás, hangfájl vagy videó hangerejének módosítása 9 A billentyűzet és

Részletesebben

VirtualBox, Debian telepítés

VirtualBox, Debian telepítés VirtualBox, Debian telepítés 1 VirtualBox Az Oracle VirtualBox egy x86-alapú (azaz AMD vagy Intel rendszerekre kifejlesztett), több platformon is futtatható virtualizációs program. A segítségével virtuális

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

(a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján)

(a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján) (a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján) 2015.11.30. 1. oldal Ezt a dokumentációt és a későbbi kiegészítéseket, módosításokat az ezen számlázó programmal kibocsátott

Részletesebben

Készlet és Számla Kézikönyv

Készlet és Számla Kézikönyv Készlet és Számla Kézikönyv PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ( 273-3310 5 273-3311 Mobil 06 (20) 9-340-661 Bemutatóterem: 1161 Budapest, József u. 18.. INTERNET: http:/

Részletesebben

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató Divar 2 - Vezérlőközpont HU Kezelési útmutató Divar Vezérlőközpont Kezelési kézikönyv HU 1 Magyar Divar Többfunkciós digitális videofelvevő Divar Vezérlőközpont Kezelési útmutató Tartalom Első lépések.............................................3

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

Több juttatás, rengeteg élmény!

Több juttatás, rengeteg élmény! A kártyabirtokos igény esetén előleget is fizethet OTP SZÉP kártyájával a www.otpportalok.hu honlapon. Nem kell mást tennie, mint lefoglalni a szolgáltatást az elfogadóhelynél, majd egyeztetni és jelezni,

Részletesebben

Hivatal részére küldött iratok elektronikus benyújtása - Segédlet SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA

Hivatal részére küldött iratok elektronikus benyújtása - Segédlet SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ VERZIÓ SZÁM : 3.0 2015. május 12. 1 Tartalom I. Fontos tudnivalók... 3 II. Benyújtásra szolgáló felület...

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva!

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! 2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! Készítők: Deme Attila, Faddi Viktor, Füzesi István, Justyák Csaba, Kovács László, Lós Tibor, Léka Mónika, Medveczki Marianna, Miló Viktor, Forman-Nagy Rita,

Részletesebben

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Házipénztár 1 1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között,

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések Verziószám: 03 2010. február 12. Budapest Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...3 Meghatalmazás

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 3 1.1. Pénztár... 3 1.2. Folyószámlakezelés... 4 1.3. ÁFA bevallás... 6 1.4. Bejövő számla rögzítés... 6 1.5. Számlaböngésző... 9 1.6.

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Printed in Korea Code No.:GH68-17513A Hungarian. 04/2008. Rev. 1.0. World Wide Web http://www.samsungmobile.com

Printed in Korea Code No.:GH68-17513A Hungarian. 04/2008. Rev. 1.0. World Wide Web http://www.samsungmobile.com * A telepített szoftvertől, a szolgáltatótól vagy az országtól függően előfordulhat, hogy az útmutató egyes részei nem egyeznek a telefon valós tulajdonságaival. * Az országtól függően a telefon és a tartozékok

Részletesebben

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv 2014. február 18. Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Felhasználói felület... 3 2.1. Funkciócsoport választó... 3 2.2. Megbízások főablak... 4 2.3. Információk ablak...

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón.

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről, hogy csökkentse termékei

Részletesebben

GSmart Essence 4 Felhasználói kézikönyv

GSmart Essence 4 Felhasználói kézikönyv GSmart Essence 4 Felhasználói kézikönyv Essence 4 0 S ze rzői jog A GIGA-BYTE COMMUNICATIONS INC. valamennyi, a jelen dokumentumban szereplő mobilterméke, beleértve a készüléket, kiegészítőket, szoftvert,

Részletesebben

Alcor Zest Q813IS Táblagép. Kezelési útmutató

Alcor Zest Q813IS Táblagép. Kezelési útmutató Alcor Zest Q813IS Táblagép Kezelési útmutató BIZTONSÁGGAL KAPCSOLATOS FIGYELMEZTETÉSEK Ez az útmutató fontos információkat tartalmaz a készülék kényelmes és biztonságos használatával kapcsolatban. Kérjük,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és

Részletesebben

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Ebben az évben a megszokottól eltérően, új programot kell telepíteni. Ennek lépései: 1. lépjen ki a DszámlaWIN programból (FONTOS!). Amennyiben hálózatban használják

Részletesebben

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás)

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás) #+$k NEPTUN_TÖRZS NEPTUN_TÖRZS (Funkcionális leírás) S Budapest, 2002 #+ $k NEPTUN_TORZS NEPTUN_TÖRZS Tartalom TARTALOM... 2 1. BEVEZETÉS... 5 2. BELÉPÉS A RENDSZERBE... 6 3. ÚJ EGYÉN FELVÉTELE... 9 3.1

Részletesebben

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához v3.0 Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Multimédia szolgáltatások osztály 1 Tartalomjegyzék 2 Rövid ismertető... 3

Részletesebben

CONDOR. Felhasználói Leírás

CONDOR. Felhasználói Leírás CONDOR Felhasználói Leírás Tartalom 1 BEVEZETÉS 2 2 A PROGRAM FELÉPÍTÉSE 3 2.1 A főképernyő 3 2.2 Kamerakép üzemmód 3 2.2.1 Kamerakép 3 2.2.2 Kamera kiválasztás 3 2.2.3 A képernyő alsó területe 4 2.3 Napló

Részletesebben

CIB Bank mobilalkalmazás Felhasználói Kézikönyv Érvényes 2016.március 01-től 1/36

CIB Bank mobilalkalmazás Felhasználói Kézikönyv Érvényes 2016.március 01-től 1/36 1/36 TARTALOMJEGYZÉK A CIB BANK MOBILALKALMAZÁS-SZOLGÁLTATÁSA... 3 A szolgáltatás igénybevételének feltételei... 3 A szolgáltatás igénybevétele... 3 Bejelentkezés a CIB Bank mobilalkalmazásba... 3 Biztonság...

Részletesebben

1. BEVEZETÉS. Marathon TERRA felhasználói kézikönyv

1. BEVEZETÉS. Marathon TERRA felhasználói kézikönyv Marathon TERRA felhasználói kézikönyv Alkalmazás verziószáma: 1.0.21.0 2011. Új verzió kiadásáig érvényes! Fejlesztő: Rácz Zoltán (racz.z@vnet.hu) 1. BEVEZETÉS A Marathon rendszer története egészen 2002-ig

Részletesebben

14.Cellaformátum. XVII. Az Excel XP. 14.1 Igazítás. 14.1.1 Igazítás ikonokkal

14.Cellaformátum. XVII. Az Excel XP. 14.1 Igazítás. 14.1.1 Igazítás ikonokkal 14.Cellaformátum Formátum, Cellák Helyi menü, Cellaformázás A cellaformátum egy nagyon összetett fogalom, többféle formázás is tartozik bele. Ezek egy részét korábban már tanultuk, más része viszont abszolút

Részletesebben

SECPORTAL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SECPORTAL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SECPORTAL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2015.11.20 Tartalom 1. Regisztráció...3 1.1. Regisztrációt aktiváló email üzenet...4 2. Bejelentkezés...5 2.1. Elfelejtett jelszó változtatás kezdeményezése...5 2.2. Jelszóváltás...6

Részletesebben

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet.

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet. i n g a t l a n h i r d e t ő é s k e r e s ő p o r t á l F E L H A S Z N Á L Ó I K É Z I K Ö N Y V TARTALOMJEGYZÉK 1. BEMUTATKOZÁS 3 2. KÜLDETÉSÜNK 3 3. STATISZTIKÁINK 3 4. SZOLGÁLTATÁSAINK 3 5. FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

MOODLE segédlet a tananyagok feltöltéséhez

MOODLE segédlet a tananyagok feltöltéséhez MOODLE segédlet a tananyagok feltöltéséhez 1. Lépés bejelentkezés: A moodle által ajánlott böngésző a Mozilla Firefox legfrissebb verziója. A címsorba az alábbi címet gépelje be: https://moodle.duf.hu/

Részletesebben

Moodle tanulói kézikönyv

Moodle tanulói kézikönyv Moodle tanulói kézikönyv A Könyvtári Intézet által működtetett Moodle távoktatási felület eléréséhez internet hozzáférés szükséges! A közzétett tananyagokat nem ajánlott nyomtatni, nem csak az anyag mennyisége

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.0.0.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.42 2015.09.23 Termék rövid leírása A GSM Gate

Részletesebben

A program elérése. Google Chrome

A program elérése. Google Chrome A program elérése A programot a www.omnt-szamla.hu oldalról lehet elérni. Jelenleg a www.omnt.hu oldalról is ugyanúgy elérhető. Továbbá a www.omnt-szamla.hu oldalon a belépés gombra kattintva szintén a

Részletesebben

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Számlázás-házipénztár (SZAMLA) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Számlázás-házipénztár 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 5 1.1. A program típusai... 5 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 6.0 2014. július 31. 1. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Regisztráció... 5 3. Elfelejtette jelszavát?... 7 4. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

HP Deskjet 3050A J611 series

HP Deskjet 3050A J611 series HP Deskjet 3050A J611 series Tartalom 1 Hogyan lehet?...3 2 Ismerkedés a HP All-in-One készülékkel A nyomtató részei...5 A vezérlőpanel funkciói...6 Vezeték nélküli beállítások...6 Állapotjelző fények...7

Részletesebben

SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM

SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS S & B Software Simon István & Bauer Mihály Tel. : ( 99) / 317 327 (30) / 297 4900 (30) / 912 4650 TARTALOMJEGYZÉK A SZÁMLÁZÁSI PROGRAM FUNKCIÓI: --------------------------------------------------------

Részletesebben

Tartalomjegyzék. www.wsoft.hu Számlázó program v1.x felhasználói kézikönyv. v1.08

Tartalomjegyzék. www.wsoft.hu Számlázó program v1.x felhasználói kézikönyv. v1.08 Tartalomjegyzék Bevezető...3 Rendszer követelmények...3 A program képességei...3 Bejelentési kötelezettség (23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet)...4 Dokumentáció megőrzési kötelezettség...4 wsoft Számlázó

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304 Használati útmutató Xperia C C2305/C2304 Tartalomjegyzék Xperia C Használati útmutató...6 Első lépések...7 Android mi ez és mire való?...7 Áttekintés...7 Összeszerelés...8 Az eszköz be- és kikapcsolása...10

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK TESZTKÉRDÉSEK Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. d) E-mailek rendszerezésére.

Részletesebben

Fogalomtérkép. IHMC CmapTools version 5.03. Felhasználása. Elérhetőség. Rendszerkövetelmény (Windows OS esetén):

Fogalomtérkép. IHMC CmapTools version 5.03. Felhasználása. Elérhetőség. Rendszerkövetelmény (Windows OS esetén): Fogalomtérkép A fogalmak bonyolult szemantikai hálózatban kapcsolódnak egymáshoz, nagyon gyakran elsősorban a használati kontextus határozza meg a szavak jelentését. Ahogyan egy várostérkép segítségével

Részletesebben

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Magyar Bivalytenyésztési Információs Rendszer Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Tartalomjegyzék Általános információ... 1 Belépés... 1 Teendők listája... 2 Alapadatok... 2 Tagsági/tenyésztői

Részletesebben

Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója

Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:... 1 1. Első lépések... 2 2. Honlap szerkesztése I... 2 2.1. Tartalmi területek,

Részletesebben

FHB NetBróker Felhasználói kézikönyv

FHB NetBróker Felhasználói kézikönyv FHB NetBróker Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv az FHB Bank Zrt. NetBróker szolgáltatásához Verziószám: 3.3 Hatályos: 2015.11.26. Tisztelt Ügyfelünk! Az FHB Bank Zrt. (továbbiakban: Bank) NetB@nk/NetBróker

Részletesebben

Központi proxy szolgáltatás

Központi proxy szolgáltatás Központi proxy szolgáltatás Az Informatikai Igazgatóság minden aktív és volt egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkezõ egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. A szolgáltatás

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 14 2016 január 25. 1 1. Tartalom 2. Bevezető... 4 3. Regisztráció... 6 4. Elfelejtette jelszavát?... 8 5. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

TomTom Bridge Referencia útmutató

TomTom Bridge Referencia útmutató TomTom Bridge Referencia útmutató 15200 Tartalom Üdvözli Önt a TomTom Bridge 5 A TomTom Bridge elindítása 7 Kézmozdulatok használata... 8 A TomTom Bridge készüléken található alkalmazások... 9 A TomTom

Részletesebben

Szerviz modul felhasználói leírása

Szerviz modul felhasználói leírása Szerviz modul felhasználói leírása 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 77 / 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...4 1.1 Előjegyzés naptár...4 1.1.1 Munkalap készítése

Részletesebben

Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv 1.2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 5 A készülék gombjai és részei 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 6 A memóriakártya behelyezése

Részletesebben

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 ORPHEUS Felhasználói kézikönyv C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 Tartalomjegyzék Rendszerkövetelmények... 5 Telepítés... 6 A program célja... 10 A program indítása... 10 Rendszeradminisztráció...

Részletesebben

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához

Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához Felhasználói segédlet a webkonferencia szolgáltatás használatához v2.0 2015.07.28 Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Multimédia szolgáltatások osztály 1 Tartalomjegyzék 2 Rövid ismertető...

Részletesebben

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és mobileszközökről

Részletesebben

BAUSFT. Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu. ISO-bau. Szigetelés kiválasztó. 1.02 verzió.

BAUSFT. Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu. ISO-bau. Szigetelés kiválasztó. 1.02 verzió. BAUSFT Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu ISO-bau Szigetelés kiválasztó 1.02 verzió Szerzők: dr. Baumann József okl. villamosmérnök 1188 Budapest, Fenyőfa

Részletesebben

FIÓKOM MENÜPONT RÉSZEI

FIÓKOM MENÜPONT RÉSZEI A BarterPartner.hu rendszerének használata Ennek a használati útmutatónak a segítségével lépésről lépésre végigkísérjük a BarterPartner.hu rendszer használatának minden egyes lépésén, a részletes leírásokat

Részletesebben

KELE3. Felhasználói kézikönyv

KELE3. Felhasználói kézikönyv KELE3 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés 9 Üdvözlet 9 Kezdetek 10 Rendszerkövetelmények 10 Kérdések, észrevételek 10 Telepítés 10 Frissítések 10 A program használata 11 Bejelentkezés 11 Automatikus

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Adatmentő program rövid kézikönyve. A kézikönyvet az Adatmentő szolgáltatás üzemeltetője, a Global Software Kft. készítette.

Adatmentő program rövid kézikönyve. A kézikönyvet az Adatmentő szolgáltatás üzemeltetője, a Global Software Kft. készítette. Adatmentő program rövid kézikönyve Kézikönyv célja Ezen kézikönyv célja, hogy közérthetően, egyszerűen bemutassa az Adatmentő program legfontosabb funkcióit. Mellőzzük a felesleges információkat és a részletes

Részletesebben

Fontos biztonsági előírások

Fontos biztonsági előírások Az úton első a biztonság Autóvezetés közben ne használjuk a mobiltelefont, előbb álljunk félre a járművel. Fontos biztonsági előírások Az itt szereplő utasítások be nem tartása veszélyes, illetve törvénybe

Részletesebben

Documentation. OTRS Business Solution 4 kézikönyv

Documentation. OTRS Business Solution 4 kézikönyv Documentation OTRS Business Solution 4 kézikönyv Build Date: 2014-12-05 OTRS Business Solution 4 kézikönyv Szerzői jog 2014 OTRS AG Ez a mű az OTRS AG szerzői joga alatt áll. Lemásolhatja részben vagy

Részletesebben

Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez 2016. január 21. verziószám: 01

Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez 2016. január 21. verziószám: 01 2. sz. melléklet: Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez 2016.

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 1 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 6 Az eszköztárak

Részletesebben

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató Bosch Video Management System hu Kezelési útmutató Bosch Video Management System Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 A súgó használata 6 1.1 Információ-keresés 6 1.2 A súgótéma kinyomtatása 7 2 Bevezetés

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

NEPTUN.NET HALLGATÓI

NEPTUN.NET HALLGATÓI NEPTUN.NET HALLGATÓI WEB modul Funkcionális leírás Budapest, 2005 SDA Stúdió Kft. 1/49/ TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 4 2. Belépés a rendszerbe... 5 3. Üzenetek... 5 3.1. Üzenetek megtekintése... 5 3.2.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban ArchiTECH.PC V8.0 verzió újdonságai 1 - Újdonságok a 3D szerkesztő módban 2 - Új eszközök 3 - Új menüparancsok 4 - Új paraméterek 5 - PDF import 6 - Információs jelek technikai jellegű módosítása a 2D

Részletesebben