Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2013/2014. II. félév Nemzetközi adózás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2013/2014. II. félév Nemzetközi adózás"

Átírás

1 Nemzetközi ÁFA elszámolások

2 Néhány fogalom Közösségen belüli értékesítés: Export EU tagországa Közösségen belüli beszerzés: import EU tagországból 3. ország mindig EU-n kívüli Elvek: a több országot érintő ügyeket két részre bontani, mintha két országba ment volna végbe az ügylet

3 Közösségi adószám Be kell jelentkezni és adószámot kérni, ami a Közösségen belüli ÁFA-s műveletek végzésére ad lehetőséget, bevallás, levonás, visszaigénylés A bejelentkezés szükségességét aszerint lehet eldönteni, hogy ki fuvaroztat és milyen minőségében?

4 Héa-irányelvek EU 2006/112 direktíva, 2008/8.EK Egységes legyen a tagországokba, és viszonylag egyszerűen számítható Termékértékesítés:belföldön, eladó kiszámítja beszedi, befizeti Beszerzés: vásárló kifizeti az eladónak és levonja Elvek: származtató ország, rendeltetési ország, területi elv Termék értékesítés: rendeltetési elv exportőr nem állít ki ÁFA-s számlát Termék beszerzés: rendeltetési elv, importőr(vevő) számítja ki, és fizeti be az ÁFA-t Harmadik országba export: rendeltetési elv ( olyan cég, amelynek nincs telephelye fiókja egyetlen EU országban sem) nincs ÁFA Harmadik országból import: vámhatóság számítja ki, és az első hazai rendeltetési helyig számítva a szállítói ktg-et számítja ki a vámot, egyéb ktg-eket, illetékeket, illetve minderre rakódik az ÁFA, amit az importőr fizet

5 Termékértékesítés Közösségen belüli értékesítés (3. országba export) Alapelv, a fuvaroztató személyétől függően egy helyen fizetnie kell Mentességi elv a fuvaroztató személy kilététől függően egy helyen adómentes az értékesítés- 3. szög ügyletek esetében 1. A fuvaroztat B-be Egy értékesítés adómentes (piros) B bejelentkezik C-ben és lesz egy közösségen belüli értékesítése (kék) B A C

6 Termékértékesítés 1. B vevőként fuvaroztat C-be Egy értékesítés adómentes (piros) B bejelentkezik C-ben és lesz egy közösségen belüli értékesítése (kék) B A C

7 Termékértékesítés 1. B eladóként fuvaroztat C-be Egy értékesítés adómentes (piros) B bejelentkezik A-ban és lesz egy közösségen belüli (hazai)beszerzése (kék) A_nak hazai belüli értékesítése B C-be adómentesen szállít, C-nek lesz egy közösségen belüli beszerzése B A C

8 Szolgáltatások fordított adózás Fordított adózás esetében az adófizetési kötelezettséget a törvény a szolgáltatás nyújtójáról a szolgáltatás igénybevevőjére teszi. A fordított adózás szabályai szerint a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője állapítja meg az adót, vagyis a megrendelő számítja ki és fizeti be az adót ebben az esetben az adót viselő és az adót fizető ugyanaz!, ugyanakkor az általa vásárolt szolgáltatás után, hiszen ez beszerzésnek minősül, az általa megállapított, fizetendő adóként bevallott általános forgalmi adót levonásba helyezheti (természetes ilyen esetben feltételezzük, hogy az adólevonás minden egyéb törvényi feltétele adott.) Az adólevonási jog érvényesítése szempontjából tehát a fordított adózás szabályai szerint megállapított adóra ugyanolyan szabályok érvényesülnek, mint a másik adóalany által áthárított, előzetesen felszámított adóra.

9 Szolgáltatás Szolgáltatás: 2008/8/EK. Irányelv teljesítési helye január elsejétől, ahol az igénybevevő letelepedett, vagyis ahol a székhelye, telephelye található. ( korábban szolgáltatás nyújtója szerint) Ingatlan esetén az ingatlan helye határozza meg a teljesítés helyét, az ÁFA felszámítását( területi elv)

10 Ki számítja fel az ÁFA-t és mennyit? Az eseteket eleve két csoportba kell osztanunk, az elsőbe azok az esetek tartoznak, amikor adóalany nyújt adóalanynak szolgáltatást, a második esetben viszont a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany

11 Az első esetben, vagyis amikor mindkét fél adóalany, vagy annak kellene lennie, akkor a szolgáltatást ott teljesítik általános szabály szerint, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig ott, ahol a lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Abban az esetben is él ez a szabály, ha a szolgáltatást igénybevevőt az adóhatóság ÁFA nyilvántartásba vette, és közösségi adószámmal rendelkezik, függetlenül attól, hogy nem alanya az ÁFA-nak.

12 Mentesség euro-ig Ha egy nem adóalany ( ez jelenthet céget is, aki nem ÁFA-alany, mert pl alanyi mentes, vagy adómentes tevékenységet végez), ha eurónál kisebb értéket szerez be EUban, akkor nem fizet ÁFA-t. Efölött viszont közösségi adószámot kell kérnie és egyben ÁFA-kötelezett lesz.

13 Nem adóalany adókötelezett Egy magyar nem adóalany eurónál nagyobb értékű terméket szerzett be az EU-ból, akkor már a korábbi szabályok szerint is ÁFA alannyá vált, és közösségi adószámot kellett kérnie. Ha ezek után szolgáltatást vásárol, mondjuk Ausztriából, akkor közölnie kell a eurónál nagyobb termékbeszerzés miatt kiváltott adószámot a partnerével és önadózás keretében, és - mint a szolgáltatás igénybevevője- fogja az erre eső ÁFA-t bevallani.

14 Nem adóalany, nem adókötelezett Ha viszont a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany, akkor a szolgáltatást ott teljesítik általános szabály szerint, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig ott, ahol a lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

15 Példa Ha tehát magyarországi adóalany vesz igénybe szolgáltatást közösségi adószámmal rendelkező külföldi cégtől, akkor a magyar cég fizeti meg az ÁFA-t. Ha külföldi adóalany vesz igénybe magyar, közösségi adószámmal rendelkező adóalanytól szolgáltatást, akkor a külföldinek kell, mint igénybevevőnek a forgalmi adót megfizetnie.

16 Változó főszabály A szolgáltatást igénybevevője fizeti az ÁFA-t a következő szolgáltatások esetében is: ügynöki szolgáltatás, termékfuvarozás, termékre (ingatlant kivéve) irányuló szakértői tevékenység, terméken végzett bérmunka.

17 Fuvarozás Termék közösségen belüli fuvarozása esetén a teljesítés helye a főszabály szerint az igénybe vevő telephelyétől függ, ugyanez igaz a személyszállításra is. Általában a fuvarozás a termékértékesítés részét képezi, azzal együtt jelenik meg a számlában, így nem szükséges ketté bontani.

18 Egyéb szolgáltatások Éttermi szolgáltatás esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják. Ugyanez vonatkozott december 31-ig a kiállításokra, bemutatókra, oktatási szórakoztatási és sportszolgáltatásokra is. Változás!

19 Kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási, sport és hasonló szolgáltatás nyújtásakor, amennyiben a vevő is adóalany, a teljesítés helyének ezentúl az számít, ahol a szolgáltatást igénybe vevő gazdasági céllal letelepedett. Kivétel a jegyértékesítés, ennek bevétele ott adóköteles, ahol a rendezvényt tartják. Ha a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany, akkor a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtották.

20 Területi elv Az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásoknál (ebbe a körbe tartoznak a tágabb értelemben az ingatlanhoz kötődő szolgáltatások, mint az ingatlanközvetítői és ingatlanszakértői, valamint az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások) a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van. (Területi elv)

21 Nem adóalannyal kötött üzletek Nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetén változatlanul a szolgáltatást nyújtó letelepedési helye számít a teljesítés helyének. A fuvarozás az indulási helyen számít teljesítettnek.

22 Egy kiskapu becsukódik Közlekedési eszköz bérbeadása esetén ugyanis a rövid távú, 30 napot meg nem haladó bérlet esetén (vízi közlekedési eszköznél ez a határ 90 nap) a teljesítés helye az a hely, ahol az eszközt ténylegesen birtokba adták. Vagyis ebben az esetben a szolgáltatást nyújtó fizet ott, ahol az eszközt a vevő tényleges birtokába adták. Ennél hosszabb bérlet esetén az igénybe vevő fizeti az ÁFA-t. Ez éppen ellentétes a korábbi szabályozással, amikor egy hosszabb távra bérelt német gépkocsi bérleti díjára jutó ÁFA-t a német hatóság a magyar cégnek megtérítette, mert a bérlet után a szolgáltatás nyújtója fizette be az ÁFA-t. Vagyis ez forgalmi adómentes lehetőség volt a magyar cégeknek.

23 Mikor nem működik? A fordított adózás ellentétes a hozzáadott érték típúsú adózás szabályaival, amely az értékesítési láncban a terhek szétosztását mondja ki. Egy adott pillanatban - fordított számla szolgáltatás import esetében viszont egyszerre jelenik meg a fizetendő adó és a levonandó adó.

24 Gyakorlati előnyök Versenysemleges, az adózó(vevő) azonos adómértékkel számolt szolgáltatást vesz -önadózás, magának kell bevallani és befizetnie Új szolgáltatások esetében internetes üzletek a szabályozások is erre épülnek

25 Gyakorlati hátrányok Működésképtelen, ha a szolgáltatást igénybe vevők nem adóalanyok A szolgáltatást igénybe vevő cégek nem adóalanyok ellenérdekeltek a bevallásban ha nem Ellenszer: kötelező nyilvántartás elrendelése a szolgáltatók államaiban, Fordított adózás alá eső ügyletek nyilvántartása bevallások alapján szerencsére csak tervezési szakaszban

26 Különleges szabályok Opcionális különleges eljárási szabályok a 112/2006-os direktíva előírása szerint Kisvállalkozások helyzetének megkönnyítése elv a könnyítés nem vezethet az adóteher könnyítéséhez Adminisztrációs terhel enyhítése Regisztrációs és bevallási kötelezettségek csökkentése, átalányadózás, adómentesség

27 Kötelezően alkalmazott különleges szabályok Kisvállalkozások: A kisvállalkozások esetében olyan egyszerűsített adózási formákat lehet előírni, amelyek legalábbis részben biztosítják a költségvetés adóbevételeit, de a vállalkozások állandó adminisztrációs feladatait csökkentik. A tagállamoknak az ilyen rendszer bevezetésére irányuló szándékaikat közölniük kell az Áfa Bizottsággal, amely elsősorban azt vizsgálja, hogy mennyire jogos az igény, illetve hogy a speciális rendelkezések vezetnek-e az adóterhek csökkenéséhez. Ez utóbbi fennállása esetén ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a kedvezményes elbánás az előterjesztett formában lépjen életbe.

28 1. Átalányadózás - A tételes nyilvántartás-vezetésre alapuló bevallások helyett lehetséges az árbevétel adott hányadának befizetését előírni. A csökkentett adóterhet ellensúlyozza, hogy az adóalany elveszíti adólevonási jogát is. Az adóalany nem jogosult az adó továbbhárítására sem, mivel ilyen esetekben az általa végzett értékesítések után olyan adólevonási jogok nyílnának meg, amellyel a költségvetésben nem áll fenn befizetett összeg. Ennek megfelelően ilyen rendszert a zömmel végső felhasználók felé teljesítők esetében célszerű bevezetni. Az átalányadó mértékét úgy kell megállapítani, hogy az így előálló fizetési kötelezettség hasonló szinten legyen a normál adózási szabályokat választókéhoz.

29 Példák Az EU tagállamaiban átalányadózásra csak korlátozott körben alkalmazott példákat lehet találni. Belgiumban egyes kisvállalkozások, amelyek gyakorlatilag kizárólag végső fogyasztók felé értékesítenek (újságárusok, élelmiszer-kiskereskedések, fodrászok és hasonló intézmények), típusonként kiszámított áfa-átalány fizetését választhatják. Spanyolországban szintén a zömmel magánszemélynek értékesítő kisvállalkozások vonatkozásában van érvényben egy átalányadórendszer. Franciaország a bevételek és a kiadások összesítése alapján állapít meg átalányadó-fizetési kötelezettséget, Hollandiában a különböző adókulcsok alá tartozó termékek sokfélesége esetén lehetséges átalányadót fizetni.

30 Adómentesség Nincs adólevonási jog Értékhatár: euro árbevétel Ausztria 21,802 Cseh Köztársaság Észtország Németország Fokozatos kedvezmények: Adóhatár fölött közvetlenül fokozatosság

31 További kedvezményes eljárások A már ismert eljárások Mezőgazdasági kistermelés kompenzációs felár választás alapján Utazási irodák árrés szerint adózás kötelezően alkalmazandó Használtcikk kereskedelem különbözet szerinti adózás kötelezően alkalmazandó

32 Tagállamban nem nyilvántartott adóalanyok Adó-visszatérítésre van lehetőség Ha sem székhellyel, sem telephellyel nem rendelkeznek egyik tagállamban sem, adóköteles tevékenységgel szembeni költség esetében, ha a cég saját országában ÁFA köteles Adminisztratív feltételek, rugalmatlan, hosszadalmas eljárás

33 Az adóalap megállapításának különleges esetei Személyi összefonódások esetén: 1. gazdaságilag szoros kapcsolatban lévő felek: anyavállalat, leányvállalat, külföldi székhelyű cég magyar telephelye 2. személyileg összefonódott kör ( adóalany jelenlegi, vagy volt tulajdonosa, munkaviszonyban álló fél, adóalany vezető tisztségviselője) Az adófizetés időpontjában fennálló forgalmi érték ( piaci ár) a meghatározó ( több szabály, leírásuk a társasági adóban)

34 Külföldiek magyarországi képviseleti irodája: nem önálló jogi személy, mindent ÁFA-val növelt áron vesz, mintha belföldi lenne, de alanyi mentes, ezért semmit nem igényelhet vissza. Adózók speciális köre. Nincs értékesítés, csak beszerzés Pl offshore cég, nem értékesít belföldön, viszont beszerez, Külföldi vállalkozás közvetlen magyarországi képviselete nem értékesít, de beszerez, Illetve a csak exportőrök Levonási jogosultságot nagyobb tárgyi eszköz beszerzése esetén tudják érvényesíteni

35 Magánszemélyek ÁFA EU-n belül megszűnt visszaigénylése Kivétel vámáru raktárból értékesítés, a termék igazoltan harmadik országba kerül Harmadik országból való magánszemély csak új termékvásárlás után igényelheti vissza, ha igazoltan 90 napon belül kiviszi ( szolgáltatás, használt gépkocsi után nem igényelhető vissza) Új gépkocsi: ÁFA csak továbbértékesítés esetén igényelhető vissza

36 Példa Horvát vevő vásárol egy használt személygépkocsit és hazaviszi. A kft Ft ért vette és Ft ért adta el. Mennyi az ÁFA különbözet szerinti adózásnál? Levonható-e a beszerzés ÁFA-ja? Visszaigényelheti-e a vevő az ÁFA-t? Visszahozza szervízre. Mit tartalmaz a számla és visszaigényelhetői-e a vevő az ÁFA-t?

37 Horvát vevő vásárol egy használt személygépkocsit és hazaviszi. A kft Ft ért vette és Ft ért adta el. Mennyi az ÁFA különbözet szerinti adózásnál? 27% Levonható-e a beszerzés ÁFA-ja? Nem, mert nem számították föl, hiszen különbözet szerinti adózás Visszaigényelheti-e a vevő az ÁFA-t? Nem, mert használt gépkocsira nem jár Visszahozza szervízre. Mit tartalmaz a számla és visszaigényelhetői-e a vevő az ÁFA-t? Belföldi számla, 27 % -os ÁFA, szolgáltatás után nem lehet visszaigényelni

38 Ki számítja fel az ÁFA-t és mennyit? Külföldi cég belfölditől rendel reklámszolgáltatást,(k) Szállítást (k) Autóbérlést (k) Mindhárom esetben a külföldi számítja, mert a megrendelő fizet, ( fordított ) Belföldi külfölditől rendel szolgáltatást (b) mert a szolgáltatást végző fizet Belföldi külfölditől rendel reklámszolgáltatást (b) fordított

39 ÁFA tervezés -Outsourcing Egy vállalkozás X eddig saját maga üzemeltette a konyháját. Kiszervezné azt, úgy, hogy lehetőleg a legkisebb kára, adófizetési kötelezettsége származzon belőle. Normál kiszervezés: Y vállalkozás adagonként 500 Ft + ÁFA díjért végez. A dolgozó 300Ft/ adagot fizet, vagyis beszerzés 500 Ft + ÁFA, értékesítés 300 Ft + ÁFA. 200 Ft + ÁFA-t neki kell megfizetni, mert ezzel szemben nem áll fizetés.

40 Szolgáltatás bontása Y csak az előkészítő munkát végzi: beszerzés 200 Ft + ÁFA áron Értékesítés: 300 Ft+ ÁFA áron. Így 100 Ft + ÁFA-val szemben nincs fizetés ez 27 Ft/ 100 Ft-ként megtakarítás.

41 Külföldi telephely Alapszabály: ha X vállalkozásnak van egy másik államban raktára, akkor a raktár és a telephelye közötti áruforgalom nem vált ki adófizetési kötelezettséget. Példa: X vállalat Y cégtől akar vásárolni árut, aki ugyanabban az országban tevékenykedik, vagyis ott rezidens. De Y-t arra kéri, hogy az árut a külföldi, országban, lehetőleg a határ mentén lévő telephelyére szállítsa. Van külföldi ÁFA száma, vagyis export lesz Y számára a szállítás, vagyis ÁFA mentes.

42 A raktárban egyszerre nyílik meg a közösségi beszerzés miatt az ÁFA felszámítás import és a levonás beszerzés miatti lehetősége. A két tételt így pénzügyileg nem kell rendezni. A telephelyről Magyarországra szállítja az áruit, EU konstrukcióban a telephelyről való szállítás ÁFA mentes és X-nek van a rezidens országában is adószáma. Vagyis adót nem kellett egyáltalán fizetni. Ez akkor előnyös, ha netán nincs adólevonási joga arra a tevékenységre, vagy azzal nem élhet.

43 Fordított adózás- zéró egyenleg Ez az adótervezési konstrukció a teljesítési hely meghatározására épül. A szolgáltatások esetén a teljesítés helye a megrendelőnél van. Ide tartoznak a marketing szolgáltatások, adótanácsadás, ügyvédi díj stb. Ilyen esetben a szolgáltatást megrendelő számítja föl és fizeti ki az ÁFA és ezt az ÁFA-t azonnal elvonásba helyezi, hiszen beszerzést terhelő ÁFA:

44 Országon belül kötelezett Ország O anyacég Ország 1 20 % Ország 2 18% Ország 3 25% Tanácsadó kp-ja Leányvállalat 1 Leányvállalat 2 Leányvállalat 3

45 ÁFA: O Ország O anyacég + - Tanácsadó kp-ja + - Ország külf Ország 2 Ország 3 Leányvállalat 1 külf. Leányvállalat 2 Leányvállalat 3

46 Példa: láncügylet A B C D A eladóként szállít B-nek, B továbbadja C-nek, majd C D-nek A és B között mentes az ügylet( csak egy lehet!) B, C bejelentkezik D-ben és úgy számolnak el, mintha belföldi értékesítés lenne, D is.

47 A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, B eladóként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez B és C közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek viszont be kell jelentkeznie D-ben és ott számol el.

48 A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, C vevőként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez B és C közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek viszont be kell jelentkeznie D-ben és ott számol el.

49 A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, C eladóként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez C és D közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek viszont be kell jelentkeznie A-ben és ott számol el.

50 A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, D vevőként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez C és D közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek viszont be kell jelentkeznie A-ban és ott számol el.

51 On line póker adózása Az SZJA, és a TAO szerint az illetőség, az ÁFA szerint a teljesítés helye határozza meg az adókötelezettség teljesítését Probléma, hol pörög a kerék és hol tartózkodik a játékos?

52 A külföldi szervező által juttatott, online szerencsejátékból származó jövedelmet Magyarország akkor adóztathatja, ha a játékos magyar illetőséggel (állampolgárság, állandó lakhely, szokásos tartózkodási hely, létérdek központja alapján) bír.

53 Az online szerencsejátékok nem tartoznak a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá, így a szerencsejátékokra vonatkozó speciális jövedelemadó szabályok sem alkalmazhatóak. Ugyanakkor a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozik minden jövedelem, kivéve amit kifejezetten mentesít a törvény. Mivel pedig ilyen adómentességre vonatkozó szabály nem szerepel a törvényben, így az internetes szerencsejátékból származó jövedelem is adóköteles.

54 Abban az esetben, ha a magánszemély valamilyen hosszabb ideig folytatott tevékenységéhez kapcsolódik a nyeremény megszerzése (például az online póker), a nyeremény a magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételének minősül.

55 Abban az esetben pedig, ha a nyeremény megszerzése nem függ tevékenység gyakorlásától (például internetes lottó, sportfogadás), akkor a nyeremény egyéb jövedelmet képez. Mindkét esetben csökkenti a bevételt a nyeremény megszerzése érdekében felmerült, igazolt költség, így például az esetleges regisztrációs díj, és magának a tétnek az összege.

56 Azonban a különböző játékalkalmakkor, illetve különböző fogadások alkalmával elszenvedett veszteséggel a nyeremény nem csökkenthető. Amennyiben a játék önálló tevékenységnek minősül, akkor a felmerült és igazolt költségek helyett a magánszemély alkalmazhatja a 10 százalékos (vélelmezett) költséghányadot is. Fizetendő:16SZJA +14 EHO

57 TAO,ÁFA? Területi hatályon kívül van, ott fizet, ahol a szervert bejegyezték. Mentes az adó alól: a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, ideértve ezek közvetítését is (86. (1)i)).

ÁFA fizetés esetei, példák

ÁFA fizetés esetei, példák ÁFA fizetés esetei, példák 161-177 Hol tartunk? ÁFA, mint közvetett adó Történeti visszatekintés Hatásmechanizmusok 1988 as reform Jelenlegi ÁFA rendszer Különleges ÁFA elszámolási módok Valódi mentesség,

Részletesebben

1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után?

1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után? PÉLDATÁR Példák a személyi jövedelemadózáshoz 1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után? Adójóváírás 2013 Megszűnt. 0 forint 2 Példa Mennyi SZJA-t fizet az az alkalmazott,

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó Általános forgalmi adó Néhány gazdasági szakember az ÁFA-t pénzcsináló gépnek tartja, amelynek révén a kormányzat fenntarthatja korábbi szerepét Miről volt szó? Társasági adózás Kedvezmények Csökkentő

Részletesebben

Reklámadó. Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő

Reklámadó. Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő Reklámadó Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő Jogszabályi háttér 2015. évi LXII. törvény a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosításáról, mely módosította a 2014. évi XXII. törvényt A társasági adóról

Részletesebben

Kikre vonatkozik e tájékoztatás?

Kikre vonatkozik e tájékoztatás? Az általános szabályok szerint adózó áfaalanyoknak a közösségen belüli termékbeszerzéseik, szolgáltatás-igénybevételük, termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után teljesítendő áfakötelezettségének

Részletesebben

1. táblázat Adókulcsok a 70-es években

1. táblázat Adókulcsok a 70-es években 1 AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ 1.1 Forgalmi adózás alapjai A fejlett országok adórendszereinek ismertetésekor már volt szó a hozzáadott érték-típusú forgalmi adórendszerekről. Bár ez a legnagyobb karriert

Részletesebben

2007. évi CXXVII. törvény. az általános forgalmi adóról

2007. évi CXXVII. törvény. az általános forgalmi adóról 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról Az Országgyűlés - figyelemmel az államháztartás feladatainak ellátásához szükséges állandó, nem konjunktúraérzékeny és értékálló bevétel biztosítására,

Részletesebben

1/2006/09 Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár?

1/2006/09 Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár? SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár? A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII.

Részletesebben

PENTA UNIÓ ZRT. NÉV: Gálicza Zoltán Ottóné. Szak: Forgalmi adószakértő. Konzulens: Fábiánné Játékos Judit. Oldalszám: 1

PENTA UNIÓ ZRT. NÉV: Gálicza Zoltán Ottóné. Szak: Forgalmi adószakértő. Konzulens: Fábiánné Játékos Judit. Oldalszám: 1 PENTA UNIÓ ZRT. A fordított adózás alkalmazásának jogszabályi háttere, indokoltsága, valamint az ingatlanokkal kapcsolatok belföldi fordított ÁFA szabályozás részletes bemutatása Oldalszám: 1 NÉV: Gálicza

Részletesebben

29. Példa Egy kft 2009. december elsején üzembe helyezett egy 3 millió forint bekerülési értékű autót. Mennyi az amortizációja arra az esztendőre?

29. Példa Egy kft 2009. december elsején üzembe helyezett egy 3 millió forint bekerülési értékű autót. Mennyi az amortizációja arra az esztendőre? Példák társasági adóra 26. Példa Bt átalakul kft-vé Bekerülési é. Könyv sz. Piaci é. é. Ingatlan 20.000e 12.000e 30.000e Gép 30.000e 24.000e 30.000e Átértékelési különbözet: 24.000 e A társaság adóalapja:

Részletesebben

Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs)

Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs) Költségelszámolások Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs) Hol tartunk SZJA hatálya,alanyi, tárgyi

Részletesebben

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja.

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja. Tájékoztatás a magánszemély 2011. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához kapcsolódó munkáltatói és kifizetői feladatokról A 2011. január 1-jétől alkalmazandó a személyi jövedelemadó

Részletesebben

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások Gábriel Péter BKIK gabriel.peter@bkik.hu gépjármű hajtómotorjának teljesítménye (kw) cégautóadó Az adó a hengerűrtartalom (kamratérfogat)

Részletesebben

Az iparűzési adó bevallásának aktualitásai

Az iparűzési adó bevallásának aktualitásai Az iparűzési adó bevallásának aktualitásai dr. Kovács Attila 2016. 04. 25. 11:37 Értesítő a rovat cikkeiről A következő írás az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni 2015. adóévi adóbevallás elkészítéséhez

Részletesebben

A reklámadó legfontosabb szabályai 2016.

A reklámadó legfontosabb szabályai 2016. A reklámadó legfontosabb szabályai 2016. A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény [Ratv.] rendelkezései értelmében 2016-ban is adóköteles a meghatározott csatornákon, felületeken közzétett reklám.

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2015.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2015. SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2015. Kihirdetve: Magyar Közlöny 161. szám 2014. november 26., szerda 2014. évi LXXIV. törvény A személyi jövedelemadót érintő 2015. évi adótörvény változások CSALÁDI KEDVEZMÉNY,

Részletesebben

Adózási alapismeretek 5.1. konzultáció. Általános forgalmi adó

Adózási alapismeretek 5.1. konzultáció. Általános forgalmi adó Adózási alapismeretek 5.1. konzultáció Általános forgalmi adó A törvény 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról Forrás: KSH Az Országgyűlés A törvény - figyelemmel az államháztartás feladatainak

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013. február 21., Miskolc. Konzultáns: Szarvasné Vadászi Csilla főtanácsos, Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Könyvelői Klub 2013. február 21., Miskolc. Konzultáns: Szarvasné Vadászi Csilla főtanácsos, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Könyvelői Klub 2013. február 21., Miskolc Konzultáns: Szarvasné Vadászi Csilla főtanácsos, Nemzeti Adó- és Vámhivatal TÉTELES ÁFA, ÁFA KIUTALÁS ELŐTTI ELLENŐRZÉSEK PÉNZFORGALMI ELSZÁMOLÁS Az egyéni vállalkozók,

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Kedvezmények, külön adózó jövedelmek A béren kívüli juttatások megadóztatásával nagy összegű adóbevételre lehet szert tenni ( Robert W.Turner) Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013..február 06. Miskolc

Könyvelői Klub 2013..február 06. Miskolc Könyvelői Klub 2013..február 06. Miskolc Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló

Részletesebben

Illetékek. 2014/2015.II. félév ADÓZÁS I. 83-92

Illetékek. 2014/2015.II. félév ADÓZÁS I. 83-92 Illetékek Hol tartunk? Vagyonadók eredete Helyi adózás Magyarországon Használathoz kötődő adók Iparűzési adó 73-83 Miről lesz szó? Illetékek eredete Illeték fajták Fizetés öröklés esetén Fizetés ajándékozás

Részletesebben

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA)

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA) Copyright 2014 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Ezt a dokumentumot a Könyvelői Praktikumból nyomtatták 2014-02-23 20:13:27-kor, a(z) 78.92.204.112 IP címről. Tartalomjegyzék: A kisadózó

Részletesebben

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 A törvényalkotó szándékai szerint a tervezett adóváltozások, módosítások nyomán egyszer bbé válik az adózók, vállalkozások élete, csökkennek a vállalkozásokat érint

Részletesebben

A nemzetközi áfa ügyletek - általános áttekintés

A nemzetközi áfa ügyletek - általános áttekintés Áfa szakmai nap Változások 2015. E-számlázás Közösségi áfa Bírósági ítéletek - Gyakorlat 2015. március 24. Előadó: 13 00-14 00 Csátaljay Zsuzsanna adószakértő, adótanácsadó Csátaljay Consulting Kft. A

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról1

1990. évi C. törvény. a helyi adókról1 1990. évi C. törvény a helyi adókról1 Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok alapvető

Részletesebben

SZEMÉLYI. A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu)

SZEMÉLYI. A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu) SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu) Alapelvek I. A magánszemélyek a jövedelmükből a közterhekhez való hozzájárulás

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

2201-06 (gyakorlat) Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel. 1. Határozza meg a számla és a nyugta kötelező tartalmi elemeit!

2201-06 (gyakorlat) Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel. 1. Határozza meg a számla és a nyugta kötelező tartalmi elemeit! 2201-06 (gyakorlat) Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel 1. Határozza meg a számla és a nyugta kötelező tartalmi elemeit! - Teljesítés időpontja (több alkalmi szállításnál utolsó nap) - Számla kelte - Fizetési

Részletesebben

ADÓTERVEZÉS- VAGYONÁTHELYEZÉS- OFFSHORE- ADÓAMNESZTIA 2012. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2012. június 27.

ADÓTERVEZÉS- VAGYONÁTHELYEZÉS- OFFSHORE- ADÓAMNESZTIA 2012. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2012. június 27. ADÓTERVEZÉS- VAGYONÁTHELYEZÉS- OFFSHORE- ADÓAMNESZTIA 2012. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2012. június 27. FOGALOM alacsony vagy 0 % az adókulcs kettős adózást kizáró egyezmény

Részletesebben

Munkavállalók adózása

Munkavállalók adózása Munkavállalók adózása Külföldi munkavállalók Magyarországon, magyarok külföldön 2013/2014 II.. ADÓZÁS II. Munkavállal llalók k adózása sa-tie brake teszt Főszabály: az illetőség államában adózik. Kivéve,

Részletesebben

A reklámadó hatása az online » # The power of being understood :-)

A reklámadó hatása az online » # The power of being understood :-) The power of being understood in t f :-) www..com SEO CSS? i 01110001 00101000101001 0111000110110100110 00011010100111011111000 @ SEARCH» # 011100101101 AUDIT ADÓ TANÁCSADÁS A reklámadó hatása az online

Részletesebben

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 23. - DEBRECEN

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 23. - DEBRECEN KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 23. - DEBRECEN Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

Gyögyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Mátraszentimrei Kirendeltsége : 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 16. :37/376-410/20.

Gyögyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Mátraszentimrei Kirendeltsége : 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 16. :37/376-410/20. Gyögyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Mátraszentimrei Kirendeltsége : 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 16. :37/376-410/20. mellék www.matraszentimre.hu e-mail: ado@matraszentimre.t-online.hu A bevallási

Részletesebben

A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2014

A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2014 Madarasiné Dr. Szirmai Andrea Dr. Siklósi Ágnes Dr. Sztanó Imre Sztanó Imréné dr. Dr. Veress Attila A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2014 PR-017/14 Tartalomjegyzék 1. A SZÁMVITEL IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI.....................

Részletesebben

A társasági adó legfontosabb szabályai 2016.

A társasági adó legfontosabb szabályai 2016. A társasági adó legfontosabb szabályai 2016. A Magyarországon jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység, azaz a vállalkozási tevékenység alapján, az annak során

Részletesebben

ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015

ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015 ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015 Kneitner Lea, okleveles és igazságügyi adószakértő előadása 2015.01.29 Tartalom: Adómegtakarítási lehetőségek a törvényváltozások tükrében - 2015 adókedvezmények a személyi

Részletesebben

1. Kamatjövedelem. Személyi jövedelemadó (Szja tv. 65. )

1. Kamatjövedelem. Személyi jövedelemadó (Szja tv. 65. ) Adózási tudnivalók az OTP Bank Nyrt. értékpapír szolgáltatásainak díjtételeiről szóló hirdetménnyel kapcsolatban (2008. január 1-től érvényes szabályok) 1. Kamatjövedelem Személyi jövedelemadó (Szja tv.

Részletesebben

ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN

ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN I. A bérbeadás helye a személyi jövedelemadó rendszerében: A magánszemély ingatlantulajdonos az ingatlan bérbeadási, szálláshely-szolgáltatási tevékenységét (a

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség 1990. évi C. törvény a helyi adókról Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok alapvető

Részletesebben

BEERIDES BÉRLETI SZERZŐDÉS

BEERIDES BÉRLETI SZERZŐDÉS BEERIDES BÉRLETI SZERZŐDÉS BÉRLETI SZERZŐDÉS 1. BEVEZETÉS 1.1 A jelen általános szerződési feltételek a BeeRides Gépjármű-kölcsönző Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhely: 8000 Székesfehérvár, Király

Részletesebben

Könyvelői Klub 2012. október 11. Debrecen. Ruszin Zsolt ADÓELLENŐZÉS, EURÓPAI BÍRÓSÁGI JOGGYAKORLAT,

Könyvelői Klub 2012. október 11. Debrecen. Ruszin Zsolt ADÓELLENŐZÉS, EURÓPAI BÍRÓSÁGI JOGGYAKORLAT, Könyvelői Klub 2012. október 11. Debrecen Ruszin Zsolt ADÓELLENŐZÉS, EURÓPAI BÍRÓSÁGI JOGGYAKORLAT, ÚJ ADÓFORMÁK (KATA, KIVA), PDF-BEN VALÓ SZÁMLÁZÁS, ÁFAVÁLTOZÁSOK, TÉTELES ÁFA 2013. évi adóellenőrzés

Részletesebben

egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról

egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról 2012. évi törvény egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról I. Fejezet A JÖVEDELEMADÓZÁST ÉRINTŐ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSA 1. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

Részletesebben

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY Hatályos: 2014. március 1május 30-tőól I. Fejezet ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. Az AXA Biztosító Zrt. és az AXA Pénztárszolgáltató Zrt. - mint munkáltatók - kezdeményezésére

Részletesebben

Nyilatkozat az Aranyszárny (G60E) egyszeri díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás nyugdíjbiztosítási feltételkiegészítéséhez

Nyilatkozat az Aranyszárny (G60E) egyszeri díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás nyugdíjbiztosítási feltételkiegészítéséhez 1/10 Nyilatkozat az Aranyszárny (G60E) egyszeri díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás nyugdíjbiztosítási feltételkiegészítéséhez Jelen nyugdíjbiztosítási kiegészítő dokumentáció hatályos:

Részletesebben

A fordított adózás bemutatása egy konkrét cégen keresztül

A fordított adózás bemutatása egy konkrét cégen keresztül Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A fordított adózás bemutatása egy konkrét cégen keresztül Szilágyi Tímea 2014. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

2012.03.12. Általános elvek. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény. Alapfogalmak. Hatály. Alapfogalmak III. Alapfogalmak II.

2012.03.12. Általános elvek. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény. Alapfogalmak. Hatály. Alapfogalmak III. Alapfogalmak II. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2011/2012/II. Általános elvek Hozzáadott értékadó Termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódik Döntő részben közvetett adó: az

Részletesebben

Útmutató a 1441-es számú bevallás kitöltéséhez

Útmutató a 1441-es számú bevallás kitöltéséhez Útmutató a 1441-es számú bevallás kitöltéséhez Jogszabályi háttér: a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (Társasházi tv.) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) az adózás

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Kérdések...9 Válaszok...10. Kérdések...13 Válaszok...31. Kérdések...41 Válaszok...52. Kérdések...62 Válaszok...75

Tartalomjegyzék. Kérdések...9 Válaszok...10. Kérdések...13 Válaszok...31. Kérdések...41 Válaszok...52. Kérdések...62 Válaszok...75 Tartalomjegyzék I. El m é l e t i f e l a dat o k / 7 Elméleti alapvetés....9 Kérdések....9 Válaszok...10 Az adózás rendje....13 Kérdések....13 Válaszok...31 A személyi jövedelemadó....41 Kérdések....41

Részletesebben

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő 2010. január 2010. évi adótörvény módosítások Készítette: Gróf Gabriella igazságügyi adó- és könyvszakértő ÉTOSZ Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat Egyesülés 1086 Budapest, Magdolna utca 5-7. /fax: (06-1)

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2007. december 20-dikai ülésére a helyi adókról szóló rendelet megalkotásáról

Előterjesztés a Képviselő-testület 2007. december 20-dikai ülésére a helyi adókról szóló rendelet megalkotásáról Előterjesztés a Képviselő-testület 2007. december 20-dikai ülésére a helyi adókról szóló rendelet megalkotásáról Tisztelt Képviselő-testület! A település hatályos 30/2005.(XII.12.) számú rendelettel módosított

Részletesebben

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS, LELTÁROZÁS Leltár A számviteli törvény

Részletesebben

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016.

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. A lakóingatlanok hosszabb-rövidebb időre történő hasznosításának legelterjedtebb módozatai a tartósabb jellegű bérbeadás, de egyre

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2010. szeptember 30-án tartandó ülésére. Beszámoló az adóhatósági tevékenységről. Tisztelt Képviselő-testület!

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2010. szeptember 30-án tartandó ülésére. Beszámoló az adóhatósági tevékenységről. Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés a Képviselő-testület 2010. szeptember 30-án tartandó ülésére Beszámoló az adóhatósági tevékenységről Tisztelt Képviselő-testület! Az alábbiakban szeretnék számot adni és beszámolni az önkormányzati

Részletesebben

2010. évi XC. törvény. egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról. I. Fejezet

2010. évi XC. törvény. egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról. I. Fejezet 2010. évi XC. törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról Az Országgyűlés a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, a gazdaság

Részletesebben

Privát nyugdíjprogram befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás. Budapest, 2015. október 1.

Privát nyugdíjprogram befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás. Budapest, 2015. október 1. befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás Budapest, 2015. október 1. 2 TARTALOMJEGYZÉK...... Áttekintés a rendszeres és egyszeri díjas Privát nyugdíjprogram főbb feltételeiről. 6 A MetLife Europe

Részletesebben

special NEWSLETTER Jelen hírlevelünkben három fontos elemre kivánjuk felhivni a figyelmet:

special NEWSLETTER Jelen hírlevelünkben három fontos elemre kivánjuk felhivni a figyelmet: LAVECO since 1991. 2009/2 special NEWSLETTER Közeleg az új év, amely egyben új adóévet is jelent a vállalkozások életében. 2010. január 1-jétől számos törvény módosul, igy többek között a személyi jövedelemadó

Részletesebben

A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 %

A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 % A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 % A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei az utóbbi időben folyamatosan ellenőrzik a lakásbérbeadást. Az információkat

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői járulék-és egészségügyi hozzájárulás, valamint szociális hozzájárulási adó fizetésének alapvető szabályai 2016. I.

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2008. szeptember 25-én tartandó ülésére. Beszámoló az adóhatósági tevékenységről. Tisztelt Képviselő-testület!

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2008. szeptember 25-én tartandó ülésére. Beszámoló az adóhatósági tevékenységről. Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés a Képviselő-testület 2008. szeptember 25-én tartandó ülésére Beszámoló az adóhatósági tevékenységről Tisztelt Képviselő-testület! Az alábbiakban szeretnék számot adni és beszámolni az önkormányzati

Részletesebben

Adóváltozások 2013-2014

Adóváltozások 2013-2014 Adóváltozások 2013-2014 2013, december 18-11:35 Tisztelt Ügyfelünk! Tárgy: 2014 évi adóváltozások Eddigi gyakorlatunknak megfelelően összefoglaljuk a legfontosabb 2014. évi adóváltozásokat. Előreláthatólag

Részletesebben

útmutató az adóhatósági adómegállapítást választó adózók részére a 05530. számú bejelentés és nyilatkozat kitöltéséhez

útmutató az adóhatósági adómegállapítást választó adózók részére a 05530. számú bejelentés és nyilatkozat kitöltéséhez útmutató az adóhatósági adómegállapítást választó adózók részére a 05530. számú bejelentés és nyilatkozat kitöltéséhez Az adóhatósági adómegállapításra vonatkozó bejelentését és nyilatkozatát Ön 2006.

Részletesebben

Az egyes adótörvények 2014. évtől hatályba lépő változásai ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ

Az egyes adótörvények 2014. évtől hatályba lépő változásai ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ Az egyes adótörvények 2014. évtől hatályba lépő változásai ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ Részletfizetés,időszakos elszámolás/esedékesség/kivéve zárt végű pü-i lízing esedékesség a teljesítés időpontja. 12 hónapos

Részletesebben

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 A munka világa HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 Készítették: Kovácsné Kemény Gyöngyi I. fejezet Frecska Zoltánné II. fejezet Kapás Zsolt III. fejezet Dr. Jászka Ernő IV.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA. T/10537. számú

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA. T/10537. számú MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10537. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról Előadó: Varga

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2016. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága

Jogszabályváltozások 2016. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága Jogszabályváltozások 2016 Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága Témakörök Társasági adó, illeték Személyi jövedelemadó Általános forgalmi adó Adózás rendje Társasági

Részletesebben

Az egyszerűsített vállalkozói adó 2011. évi legfontosabb szabályai

Az egyszerűsített vállalkozói adó 2011. évi legfontosabb szabályai Az egyszerűsített vállalkozói adó 2011. évi legfontosabb szabályai Az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) az általános forgalmi adóval együtt számítva 25 millió forintot meg nem haladó éves

Részletesebben

Hírlevél Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben 2008. I. negyedév 2008. február Tartalom Jogszabályi változások 3 Jogszabályváltozásokból eredő programváltozások

Részletesebben

Mezőgazdaságot érintő aktuális adózási kérdések. Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főig.

Mezőgazdaságot érintő aktuális adózási kérdések. Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főig. Mezőgazdaságot érintő aktuális adózási kérdések Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főig. Tartalom: 2013. évi Szja bevalláshoz kapcsolódó információk, kiemelten: Támogatások

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0207-es bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0207-es bevalláshoz Tisztelt Adózó! Ebben a bevallásban kell az államháztartással szemben a 2002. évben fennálló és az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adó és járulék kötelezettségeirôl számot adnia 2003. február 17-éig.

Részletesebben

Nyugdíjbiztosítási feltételkiegészítés (NYBT1/2015) az Aranyszárny (G60E) egyszeri díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosításhoz

Nyugdíjbiztosítási feltételkiegészítés (NYBT1/2015) az Aranyszárny (G60E) egyszeri díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosításhoz 1/5 Nyugdíjbiztosítási feltételkiegészítés (NYBT1/2015) az Aranyszárny (G60E) egyszeri díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosításhoz Generali Biztosító Zrt. Levelezési cím: 7602 Pécs, Pf. 888

Részletesebben

Személyi azonosító okmány száma/cg

Személyi azonosító okmány száma/cg Egyenletes törlesztésű, zárt végű, fix kamatozású, forint alapú pénzügyi lízingszerződés kárbiztosítás nélkül 1 amely létrejött egyrészről Lízingbevevő neve Készfizető kezes neve/cégneve, aki készfizető

Részletesebben

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének. 8007/2005. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztatója

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének. 8007/2005. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztatója 05.12.15 1 Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8007/2005. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztatója a 2005. évi személyi jövedelemadó bevallásával és elszámolásával kapcsolatos kifizetői és munkáltatói

Részletesebben

Pénzügyminisztérium TÁJÉKOZTATÓ. a vagyonadóról szóló törvényjavaslatról

Pénzügyminisztérium TÁJÉKOZTATÓ. a vagyonadóról szóló törvényjavaslatról Pénzügyminisztérium TÁJÉKOZTATÓ a vagyonadóról szóló törvényjavaslatról 2 A vagyonarányos közteherviselés alkotmányos elvének fokozottabb érvényre juttatása érdekében a lakó- és üdülőingatlanok, a vízi

Részletesebben

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Cím: Fővárosi Önkormányzat Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Adószám: 15492526-1-42 Törzsszám: 492-522 BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Hatályos: 2015. július 01-től

Részletesebben

Í T É L E T E T : A feljegyzett 482.900.- (négyszáznyolcvankettőezer-kilencszáz) forint kereseti illetéket a Magyar Állam viseli. I N D O K O L Á S :

Í T É L E T E T : A feljegyzett 482.900.- (négyszáznyolcvankettőezer-kilencszáz) forint kereseti illetéket a Magyar Állam viseli. I N D O K O L Á S : Vagyongyarapodás lakáscélú kedvezmény Fővárosi Bíróság 1055. Budapest, Markó u. 27. 11.K. 31.800/2006/7. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A bíróság Kövesdy Ügyvédi Iroda (..., ügyintéző: dr. Kövesdy Attila

Részletesebben

I. rész. Általános rendelkezések. Az adó megállapítása és az adókötelezettség 1.

I. rész. Általános rendelkezések. Az adó megállapítása és az adókötelezettség 1. A Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2011. (XII.12.) rendelete a helyi építmény- és telekadóról A Ferencvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Marcalgergelyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2009.(III.18.) rendelete a talajterhelési díj helyi szabályairól

Marcalgergelyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2009.(III.18.) rendelete a talajterhelési díj helyi szabályairól Marcalgergelyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2009.(III.18.) rendelete a talajterhelési díj helyi szabályairól Marcalgergelyi község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési

Részletesebben

Tóalmás község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008.(IX.29.) rendelete a helyi adókról. I. fejezet. Általános rendelkezések.

Tóalmás község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008.(IX.29.) rendelete a helyi adókról. I. fejezet. Általános rendelkezések. 1 Tóalmás község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008.(IX.29.) rendelete a helyi adókról Tóalmás község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 1

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 1 OptiJUS Opten Kft. I 2007. évi CXXVII. törvény 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 1 2016.01.01. és 2018.12.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

2003R1788 HU 01.01.2007 003.001 1

2003R1788 HU 01.01.2007 003.001 1 2003R1788 HU 01.01.2007 003.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 1788/2003/EK RENDELETE (2003. szeptember 29.)

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK B./A CIKLUS ALATT MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSEKET MEGALAPOZÓ PÁLYÁZATOK ÉS AZOK REALIZÁLÁSA

TARTALOMJEGYZÉK B./A CIKLUS ALATT MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSEKET MEGALAPOZÓ PÁLYÁZATOK ÉS AZOK REALIZÁLÁSA TARTALOMJEGYZÉK A./ KÖLTSÉGVETÉSI HELYZET I. Pénzügyi osztály beszámolója..1 II. Önkormányzati vagyonrészek alakulása 22 III. Adóosztály beszámolója..23 B./A CIKLUS ALATT MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSEKET MEGALAPOZÓ

Részletesebben

A GDP volumenének negyedévenkénti alakulása (előző év hasonló időszaka=100)

A GDP volumenének negyedévenkénti alakulása (előző év hasonló időszaka=100) I. A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI A 2008. ÉVBEN 2008-ban miközben az államháztartás ESA hiánya a 2007. évi jelentős csökkenés után, a kijelölt célnak megfelelő mértékben tovább zsugorodott

Részletesebben

EDUTAX Kft. Ügyfél Hírlevél. adózás, számvitel, munkaügy. SZÁMos helyen ott vagyunk. A szerkesztőbizottság tagjai: adószakértő, könyvvizsgáló

EDUTAX Kft. Ügyfél Hírlevél. adózás, számvitel, munkaügy. SZÁMos helyen ott vagyunk. A szerkesztőbizottság tagjai: adószakértő, könyvvizsgáló EDUTAX Kft. SZÁMos helyen ott vagyunk Ügyfél Hírlevél adózás, számvitel, munkaügy A szerkesztőbizottság tagjai: Molnár Imre Szilai László Takács Tibor Torma Beáta Vidáné Papp Csilla adószakértő, könyvvizsgáló,

Részletesebben

Általános Biztosítási Feltételek és Ügyféltájékoztató

Általános Biztosítási Feltételek és Ügyféltájékoztató APRIL MUNKANÉLKÜLISÉG BIZTOSÍTÁS Általános Biztosítási Feltételek és Ügyféltájékoztató A BIZTOSÍTÁS ÚJ ARCA APRIL MUNKANÉLKÜLISÉG BIZTOSÍTÁS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Ügyfelünk! Hogyan tudom a jövedelmemet

Részletesebben

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY Hatályos: 2015. március 1május 26-tőól Tartalom I. Fejezet ÁLTALÁNOS RÉSZ 4 II. Fejezet - A PÉNZTÁRTAGSÁG 5 1. A tagsági kör 5 2. A Pénztártag felvételének

Részletesebben

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 34/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete. a talajterhelési díjról. 1. A rendelet hatálya

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 34/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete. a talajterhelési díjról. 1. A rendelet hatálya Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003.

Részletesebben

ERZSÉBET UTALVÁNYFORGALMAZÓ ÉS GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

ERZSÉBET UTALVÁNYFORGALMAZÓ ÉS GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2. sz. melléklet ERZSÉBET UTALVÁNYFORGALMAZÓ ÉS GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK AZ ERZSÉBET-UTALVÁNY ELFOGADÁSÁRA (2016/I.) 1 Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

Könyvelői Klub SZAKMAI KONZULTÁCIÓS NAP (TERMÉKDÍJ, ADÓZÁS, SZABÁLYZÁS, IFRS) KÖNYVELŐI KLUB - 2013. OKTÓBER 16. - DEBRECEN

Könyvelői Klub SZAKMAI KONZULTÁCIÓS NAP (TERMÉKDÍJ, ADÓZÁS, SZABÁLYZÁS, IFRS) KÖNYVELŐI KLUB - 2013. OKTÓBER 16. - DEBRECEN KÖNYVELŐI KLUB - 2013. OKTÓBER 16. - DEBRECEN Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

1990. évi XCIII. törvény

1990. évi XCIII. törvény 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről[1] Az Országgyűlés az állami és társadalmi feladatokhoz való arányos hozzájárulás, valamint az önkormányzatok saját bevételi forrásának gyarapítása érdekében az

Részletesebben

Adótörvény-változások 2012

Adótörvény-változások 2012 ADÓHÍRLEVÉL 2011. NOVEMBER Adótörvény-változások 2012 2011. november 21-én elfogadta a Parlament az új adótörvénycsomagot, mely az eredeti tervezethez képest jelentős változtatáson esett át. Az elfogadott

Részletesebben

PENTA UNIO OKTATÁSI CENTRUM

PENTA UNIO OKTATÁSI CENTRUM PENTA UNIO OKTATÁSI CENTRUM A fuvarozási szolgáltatás teljesítési helye 2010. előtt és napjainkban Név: Durmics Erika Szak: Okleveles forgalmi-adó szakértő Konzulens: Szilágyi Miklósné TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra Tájékoztató a kifizető (munkáltató) által magánszemély biztosítottra kötött egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra vonatkozó, 2014-ben hatályos adózási, költség-elszámolási

Részletesebben

NAGY EDIT SZERZŐDÉSKÖTÉS ELEKTRONIKUS ÚTON

NAGY EDIT SZERZŐDÉSKÖTÉS ELEKTRONIKUS ÚTON NAGY EDIT SZERZŐDÉSKÖTÉS ELEKTRONIKUS ÚTON Ha azt akarjuk, hogy az Internet tovább növekedjék, együtt kell dolgoznunk azért, hogy biztosítsuk azt, hogy a vásárlás az Interneten épp oly biztonságos legyen,

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1112-es számú bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1112-es számú bevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1112-es számú bevalláshoz Jogszabályi háttér: - a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: Szh. tv.) -

Részletesebben

Adótörvények 2014 évi változásaiból

Adótörvények 2014 évi változásaiból Adótörvények 2014 évi változásaiból SZJA Marad az SZJA mértéke: 16% Januári bér elszámolása Január hónapban kifizetett munkaviszonyból származó jövedelmet (bért) akkor kell az előző évinek tekinteni, ha

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 31-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 31-i rendes ülésére 27. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. október 31-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató az önkormányzat 2013. évi gazdálkodásának

Részletesebben

A bírósági végrehajtás alapkérdései 1994. évi LIII. Törvény (Vht.)

A bírósági végrehajtás alapkérdései 1994. évi LIII. Törvény (Vht.) A bírósági végrehajtás alapkérdései 1994. évi LIII. Törvény (Vht.) A végrehajtás különböző útjai: A végrehajtás két fő módja: a büntetővégrehajtás, és a vagyoni végrehajtás. A vagyoni végrehajtás elsősorban

Részletesebben

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY Hatályos: 2015. július szeptember 151-től Tartalom I. Fejezet ÁLTALÁNOS RÉSZ 4 II. Fejezet - A PÉNZTÁRTAGSÁG 5 1. A tagsági kör 5 2. A Pénztártag felvételének

Részletesebben

2. A vagyonszerzési illeték fizetésére kötelezettek

2. A vagyonszerzési illeték fizetésére kötelezettek A visszterhes vagyonátruházási illeték 1. Mire terjed ki a visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség? 1 Ingatlannak, valamint a lentebb meghatározott ingónak és vagyoni értékű jognak visszteher

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben