SMS Init 3 konfigurációs program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SMS Init 3 konfigurációs program"

Átírás

1 SMS Init 3 konfigurációs program Az SMS Alerter-t és az SMS Gateway-t számítógép hálózati csatlakozásán keresztül konfigurálhatjuk a legegyszerűbben. Ehhez vagy az kell, hogy készülékünket egy úgynevezett egyszerűsített konfigurációs SMS-el (IP NM lásd Üzembe Helyezési Útmutató) beállítjuk a hálózatunkhoz illeszkedő IP címre, vagy az, hogy egy keresztkötésű kábellel rácsatlakozva számítógépünket állítjuk a gyári beállításokhoz (pl. IP cím: , Netmask: ). Ez után a 25-ös portra csatlakozva, egy Telnet jellegű kommunikációval listázhatjuk, és módosíthatjuk a különböző paramétereket. Ezt részletesen szintén az Üzembe Helyezési Útmutatóban tárgyaljuk. Az SMS Init harmadik verziója grafikus felületen, a WEB konfigurálóhoz hasonló formában, súgóval segítve teszi lehetővé az egyszerű, gyors, világos beállításokat a fenti készülékeken. Az SMSInit3 program telepítéséhez, egy Windows-os gépen másoljuk fel a kitömörített állományokat (SMSInit3.exe, SMSINIT.ini, magyar.ing, english.lng) egy megfelelő könyvtárba, pl. "C:\Program Files\Mobiline\SMS Init 3". Az indításhoz kattintsunk kettőt az SMSInit3.exe fájlra. Az SMS Alerter Konfigurációs Program ablaka felső sávjának, jobb oldalán találjuk a program kapcsolati paramétereit- és vezérlő gombjait: - IP cím: annak az SMS Alerternek az IP címe, amelyiket konfigurálni akarjuk (a kiszállított készülékekben, gyárilag a IP címet állítottuk be) - Port: az SMS Alerter SMTP portja, ezen keresztül végezzük a konfigurálást is (25) - Jelszó: az SMS Alerter konfigurálását engedélyező jelszó (gyári: 1234). Ha esetleg egy korábbi átállítás miatt nem ismerjük, akkor a készülékben a JP101 rövidre zárásával kikapcsolható, ekkor vegyük ki a mellette lévő pipát (ilyenkor nem küldi a jelszót a program kapcsolódáskor). - Kapcsolódás gombra kattintva (Alt k) vesszük fel a kapcsolatot az előző paraméterek szerinti készülékkel - Betöltés gombra kattintva (Alt t) töltjük le az aktuális beállításokat az SMS Alerterből - Kiírás gombra kattintva (Alt i) írhatjuk ki a módosítottakat - Bontás gombbal (Alt b) szakíthatjuk meg a kapcsolatot - Állapot: kék színű sávjában, a gombok alatt a készülékünkkel való kapcsolat állapotát láthatjuk (Kapcsolódás, Kapcsolódva, Rossz jelszó, Betöltés, Betöltve, Kiírás, Kiírva, Bontva)

2 A program ablak felső sávjának jobb oldali részén találjuk a konfigurációs paraméterek értékeit tartalmazó fájlokra vonatkozó műveletek gombjait, és a program beállítását lehetővé tevő gombot: - Töröl gombra kattintva törölhetjük a futó program ablakában lévő paraméter értékeket - Default gombra kattintva betölthetjük az alapállapotú paraméter értékeket a programunkba - Fájlt betölt gombra kattintva tölthetünk programunkba egy korábban fájlba elmentett paraméter állományt - Fájlba ment gombra kattintva menthetjük el egy fájlba programunkból az aktuális paraméter értékeket. Ha valamely készülékünk aktuális konfig állapotát kívánjuk elmenteni, akkor kapcsolódás után, töltsük be abból az értékeket, és azután mentsük ki fájlba. - Beállítások gombra kattintva egy új ablakban megtekinthetjük, és módosíthatjuk programunk induló beállításait, amit az SmsInit.ini fájl tartalmaz - A Program Nyelve: mezőbe beírhatjuk, vagy a mappa ikonra kattintva kiválaszthatjuk programunk feliratainak, súgójának nyelvi fájlját, elérési úttal, pl. magyar.lng vagy english.lng - Kapcsolati IP Cím: mezőben módosíthatjuk a programunk ablakában, a kapcsolati mezőben, elindítás után megjelenő IP Cím értéket - Kapcsolati Port: mezőben módosíthatjuk a programunk induló kapcsolati Port értékét - Konfigurációs Jelszó: mezőben módosíthatjuk a programunk induló Konfigurációs Jelszó értékét - Default Paraméter Fájl: mezőbe beírhatjuk, vagy a mappa ikonra kattintva kiválaszthatjuk általunk alapnak választott paraméter értékek fájlját (pl. default.par), elérési úttal. Beállítva, a program ezen értékeket tölti be a magában rögzített helyett, ha később a Default gombra kattintunk. A módosított beállítások mentéséhez kattintsunk a Rendben gombra, elvetéséhez a Mégsem-re. Az SMS Alerter konfigurációs program-ablak felső sávjának középső részén, kék háttérrel találunk két eszközünkre vonatkozó Alerter Parancs-ot: - Újra indít gombra kattintva (Alt d) újra indíthatjuk azt az SMS Alertert, amivel éppen kapcsolatba áll a program. Ez például a hálózati IP paraméterek, vagy a host név változtatása után szükséges, a módosítások érvényre juttatásához. - Térerő felirat előtti jelölő négyzetbe tett pipával bekapcsolhatjuk kapcsolódott készülékünk periodikus térerő lekérdezését, aminek eredménye a felirat utáni mezőben jelenik meg

3 Az SMS Alerter Konfigurációs Program ablak alsó, fő sávjában, nyolc fül alá rendezve találjuk meg a konfigurálni kívánt berendezés beállításait. Az egyes fülek alatti lapokon, kattintsunk a paraméter csoportok nevei mellett lévő?-re, ha el kívánjuk olvasni az ahhoz tartozó súgót. Az esetleges További beállítások sávjának végén, a lefelé mutató nyílra \/ kattintva kinyithatjuk annak tartalmát. A program indítása után, a felső kapcsolati sávban írjuk be a konfigurálni kívánt berendezés IP címét (gyári ), ha megváltoztattuk valamiért korábban, a kapcsolati portját és a jelszavát, majd kattintsunk a Kapcsolódás gombra. A kapcsolati Állapot sorban a Kapcsolódva felirat jelenik meg, majd a készülék aktuális paraméter értékeinek kiolvasásához kattintsunk a Betöltés gombra. Ajánlott minden konfigurálást ezzel a két lépéssel kezdeni, nehogy egy előző művelet-sorból programunkban maradt adatok, kiíráskor nemkívánatos eredményt hozzanak. Ha minden rendben, az Állapot sorban a Betöltve felirat jelenik meg. A Kiírás gombot majd csak akkor nyomjuk meg, ha végigellenőriztük, illetve beállítottuk az összes szükséges paraméter értéket. A konfigurálást az WEB Varázslóhoz hasonlóan kezdjük a Hálózat lappal. Itt olyan alap paramétereket találunk, amiket már a "tömörített SMS konfigból" beállíthattunk. - IP cím - A berendezés számítógép hálózati csatlakozásának IP címe. - Alhálózati maszk - A berendezés számítógép hálózati csatlakozásának alhálózati maszkja. - Alapértelmezett átjáró - A berendezés számítógép hálózati csatlakozásának alapértelmezett átjárója. - Host név - Számítógép hálózati név, a berendezés által fogadott levelek címzésében. címzés SMS kiküldésére: név"."domain név" pl.

4 - Domian név - A berendezés által fogadott ek címzésében a domain név (host név nélkül). Ezeket SMS-ben való kiküldésre szánjuk. A "Domain név" általában azonos a "Peer név"-vel, de a WEB Varázslóban, vagy a Bővített konfigurációban, illetve a LAN konfigból beállíthatók különbözőre is. Ha megfelelőek a beállítások, kattintsunk a következő fülre, de ne felejtsük el, hogy a hálózati paraméterek módosítása csak újra indítás után jut érvényre. A Kimenő SMS lapon ismét több, már a konfig SMS-ben beállított paraméter értékeket ellenőrizhetünk, állíthatunk. SMS formátum - Levél feladó az SMS-be - A kiküldendő SMS-be a forrás feladójának beillesztése. - Levél tárgy az SMS-be - A kiküldendő SMS-be a forrás tárgyának beillesztése. - Levél szöveg az SMS-be - A kiküldendő SMS-be a forrás szövegének beillesztése. Ezt a mezőt kikapcsolva, a készülék un. értesítő módban működhet, minden formátumú levélből elküldi annak feladóját és tárgyát, vagyis nem csak az egyszerű szöveg formátumú ből készít SMS-t. Nyugta engedélyezés - Feladói nyugta - Nyugta készítésének engedélyezése az SMS kiküldéséről, a forráslevél feladójának. - Számla információs levél - Egyfajta számla-infó levél készítésének engedélyezése az SMS kiküldéséről. Tartalmazza az SMS címzettjét, a forrás levél feladóját, dátumát, idejét, a küldő IP címét és az SMS kiküldési referencia számot. - SMS kézbesítési nyugta - Kézbesítési nyugta levél készítésének engedélyezése az SMS célba érkezéséről, vagy annak meghiúsulásáról. Tartalmazza a kiküldött SMS címzettjét, a feladás és a kézbesítés idejét, a kézbesítés sikerességét, vagy sikertelenségének okát és a számla-infó levélben is megtalálható SMS referencia számot. További beállítások - Összefűzés és Maximális SMS szám - Ha a paraméter ezres számértéke 1, akkor összefűzve, ha 0 (vagy nincs), akkor önállóan küldi ki azokat az SMS-eket a készülék, amiket egy hosszabb üzenetből kell készítenie. Az alsó számértékeken azt adjuk meg, hogy a kiküldendő ből maximum hány SMS-re valót továbbítunk. A maximum fölötti részt eldobjuk. A csonkolást a feladónak, a nyugtában jelezzük. Például: = összefűzve, max. 2 SMS hosszúságban küldjük ki az üzenetet. - 4 = összefűzés nélkül, önállóan elküldve, max. 4 db SMS készül egy levélből.

5 Egy SMS alap esetben legfeljebb 160 karaktert tartalmazhat, UNICODE kódolásnál csak 70-et. Az összefűzés ebből még néhányat elvesz. - SMS elévülési idő - A kiküldött SMS elévülési ideje percekben. Ezen idő leteltével már nem kézbesítik az eddig várakozó SMS-t a GSM szolgáltatók. Csak bizonyos fix értékek érvényesek min. 5 perc és max. 7 nap között. Készülékünk Alerter funkcióinak beállításaihoz kattintsuk a Riasztás fülre. Az itt tárgyalt funkciókból az SMS Gateway-ben csak a Belső körözvény használható. A LAN konfig program Riasztások oldalán egy összevont formában, de átláthatóbban állíthatjuk be az SMS Alerter Táp- és Link alarm, SMS másolati és a Belső körözvény szolgáltatásait. 1. A funkciók elnevezései melletti jelölő négyzetben válassza ki melyeket kívánja használni. 2. Sorolja fel a telefon számokat (nemzetközi formátumban, + jel nélkül, országkód körzetszám hívószán, pl ) a tel01, tel02, tel03,... tel50 Telefonszám listában. 3. A telefonszámok melletti sorokban, az oszlopok szerint, pipával jelölje be, hogy az adott telefonszámra milyen típusú üzenetet küldjön az eszköz : - L01-L10 - Belső körözvény (List01-List10), - HC - SMS másolat (Hard Copy), - PW - Táp be- és kikapcsolási riasztás (PoWer alarm), - Link - Link Up- és Down Alarm Példánk szerint az alábbi esetekben küld SMS-t a készülék : - a tel03 sorban lévő telefonszámra, ha név"."domain név"-re címzett t kap, ha címűt, valamint ha tápfeszültség ki- bekapcsolást, vagy ha Link megszűnést- visszaállást érzékel. - a tel04 sorban lévő telefonszámra, ha címzett t kap, valamint ha tápfeszültség ki- bekapcsolást, vagy ha Link megszűnést- visszaállást érzékel. - a tel02 sorban lévő telefonszámra, ha címzett t kap, de Táp- és Link riasztás esetén erre nem. - a tel01 sorban lévő telefonszámra minden ből (címzéstől függetlenül, így összes listára érkezőt is, a és a címzett e-maiből is, ezért ezeket nem jelöltük külön be ), mivel az SMS másolat (HC) funkciót bekapcsoltuk, valamint ha tápfeszültség

6 ki- bekapcsolást, vagy ha Link megszűnést- visszaállást érzékel (a PW és Link oszlopba kell pipát tennünk, mert ezekre nem vonatkozik a másolat, ezek nem ből készülnek). A fenti táblázatos beállítás az alábbi konfigurációs paramétereket érinti: Tápfeszültség riasztási beállítások - Táp bekapcsolási riasztás - Az SMS Alerter tápfeszültségének bekapcsolásáról, megszűnése utáni visszaállásáról, vagy az eszköz újraindulásáról riasztási SMS-ek küldésének engedélyezése. A cél telefonszámokat a "Telefonszám listá"-ban soroljuk fel és a "Cím listá"-ban, az azonos sorszámú elemeknél 11-es kóddal jelöljük meg azokat. Pl. Telefonszám 49 = "telefonszám" Cím 49 = 11 Konfigurációs varázslóban elég a telefonszámok melletti jelölőnégyzetekben, a PW oszlopban elhelyezni a pipákat. - Táp kikapcsolási riasztás - A berendezés tápfeszültségének megszűnéséről a riasztási SMS-ek küldésének engedélyezése. Ugyanazokat a cél telefonszámokat használjuk, mint a "Bekapcsolási riasztás"-nál. Számítógép hálózati link riasztási beáálítások - Link Up alarm - Az SMS Alerter számítógép hálózati "Link"-je megjelenéséről riasztási SMS-ek küldésének engedélyezése. A cél telefonszámokat a "Telefonszám listá"-ban soroljuk fel és a "Cím listá"-ban, az azonos sorszámú elemeknél 12-es kóddal jelöljük meg azokat. Pl. Telefonszám 49 = "telefon szám" Cím 49 = 12 Konfigurációs varázslóban elég a telefonszámok melletti jelölőnégyzetekben, a Link oszlopban elhelyezni a pipákat. - Link Down alarm - A számítógép hálózati "Link" megszűnéséről riasztási SMS küldésének engedélyezése. Ugyanazokat a cél telefonszámokat használjuk, mint a "Link Up Alarm"-nál. SMS másolat beállítása - SMS másolat - A berendezés által SMS-ben kiküldött üzenetről másolat SMS küldésének engedélyezése. Ha értéke 0 - nincs másolat, ha a beírt sorszám szerinti "Telefonszám lista" elemhez felvett telefonszámra küldjük a másolatot. Konfigurációs varázslóban elég a kiválasztott telefonszám mellett, a HC oszlopban lévő jelölőnégyzetben elhelyezni a pipát. Körözvény beállítások - Belső körözvény - Belső telefonszám listák kezelésének engedélyezése. Aktív állapotban a készülék elfogad - név"."domain név" címzésű leveleket is. A körözvény tagjait a "Telefonszám listá"-ban soroljuk fel és a "Cím listá"-ban, az azonos sorszámú elemeknél a lista sorszámkódjával jelöljük meg azokat. Pl. ha Telefonszám03 = , Telefonszám04 = , Cím03 = 01, Cím04 = 01 akkor a név"."domain név" címre érkező levelet a és a re is kiküldjük SMS-ben. Konfigurációs varázslóban elég a telefonszámok melletti jelölőnégyzetekben, a megfelelő lista oszlopban (L01-L10) a pipákat elhelyezni. Telefonszám lista A telefonszám lista tartalmazhat belső körözvény (L01-L10), SMS másolati (HC), valamint táp- és link alarm (PW, Link) telefonszámokat. Formátuma : "országkód""körzetkód""telefonszám" pl Írja be a fent engedélyezett szolgáltatásokhoz tartozó telefonszámokat a lista szabad helyeire, majd négyzetekbe tett pipával jelölje be az adott szám melletti sorban, az oszlopok szerint, hogy mely feladatokhoz tatozik.

7 A Bejövő SMS oldalon ellenőrizheti a tömörített formában már beállított SMS feldolgozás engedélyezését, tiltását. Tiltott esetben kitilthatja az SMS kiolvasást is. SMS beállítások - Bejövő SMS feldolgozás - A berendezésbe érkezett és kiolvasott SMS-ek feldolgozásának engedélyezése. Tiltott esetben a fogadott SMS-ekből nem készül , de a GSM szolgáltató kézbesítettnek látja, mert az engine-be tett SIM-ről kiolvassuk. - Bejövő SMS kiolvasás - Az Alerterbe érkezett SMS-ek SIM kártyáról való kiolvasásának engedélyezése. Tiltott esetben, a SIM kártya tároló helyeinek megtelte után, a GSM szolgáltató nem tudja kézbesíteni a berendezés számára küldött SMS-eket. Engedélyezett bejövő SMS feldolgozás esetén, ezen oldal További beállításai alatt engedélyezheti a küldő telefonszáma szerinti "SMS route"-olást. 1. Tegyen pipát a jelölő négyzetbe. 2. Írja be a küldő telefonszámokat a Telefonszám lista Route from - Route to értékei közé eső sorszámú soraiba. 3. Írja a számok mellé a Cím listába azt az címet, ahova továbbítani (route-olni) kívánja az azokról érkező SMS üzeneteket. 4. Engedélyezett bejövő SMS feldolgozás esetén, gondosan állítsa be a levelezési beállításokat a Levelezés fül alatt, hogy azok biztosan célba érjenek. Példánk szerint: - ha a tel26 sorban megtalálható számról érkezik SMS a készülékre, akkor az a User26 sorban lévő címre küldi a belőle készített t. - ha a tel27 sorban megtalálható számról érkezik SMS a készülékre, akkor az a User27 sorban lévő címre küldi a belőle készített t. - más telefonszámokról érkező SMS-eket az általános módon továbbítja "peer név" címre (lásd Levelezés fül pl: - a Tel01-04 és a User01-04 mezőkben az előző fülön, a Riasztások beállításánál végzett

8 konfiguráció paraméter értékei láthatók. A fenti beállítások az alábbi paramétereket érinti: - SMS route-olás - A berendezésre küldött SMS feladójának telefonszáma szerinti címzés engedélyezése. Engedélyezett esetben, ha a küldő telefonszáma megtalálható a "Telefonszám listában" a "Route from" és a "Route to" értékek között, az SMS-ből készített levelet a "Telefonszám lista" elem sorszáma szerinti "Cím lista" elemen lévő címre küldjük. - Route from - A telefonszám ellenőrzés kezdeti címe a "Telefonszám listá"-n. A Telefonszám- és a Cím lista több célra is használt, ezen funkciók behatárolására használjuk. - Route to - A telefonszám ellenőrzés végső címe a "Telefonszám listá"-n. A Telefonszám- és a Cím lista több célra is használt, ezen funkciók behatárolására használjuk. - Telefonszám és Cím lista - A bejövő SMS-ek route-olásakor a Telefonszám és Cím listákban, a "Route from" és a "Rote to" sorszám értékek között helyezhetjük el az SMS-t beküldő telefonszámát (Tel xy), illetve azt az címet (User xy), mire az onnan érkező üzenetet küldeni kívánjuk. Igen körültekintően állítsuk be, mivel ezeket a táblázatokat más funkcióknál is használhatjuk. A másutt konfigurált mezőket itt nem módosíthatjuk. Az SMS Alerterben működő SMTP szerver beállításaihoz kattintsunk a Levelezés fülre. A Főbb levelezési beállításokat már a "tömörített SMS konfigurációból" megadta. A Peer név eltérhet a fogadott levelek Domain név-étől, itt meg tudjuk adni különbözőre is. Főbb levelézsi beállítások - Peer IP - A központi SMTP szerver IP címe. Erre küldi berendezésünk a bejövő SMS-ekből készített leveleket, valamint az SMS-ek kiküldéséről szóló nyugtákat. - Peer név - A berendezés által küldött levelek címzésében használt domain név. Ez szükség esetén eltérhet a fogadott levelek domain nevétől. - Peer admin - A bejövő SMS-ekből készített leveleket fogadó fiók neve a központi SMTP szerveren. A fogadott SMS-eket a "Peer név" címre küldi a készülék, pl. - Számla admin - A számla infó leveleket fogadó fiók neve a központi SMTP szerveren. Ezt a nyugta levelet a "Számla név" címre küldi a készülék, pl.

9 A További levelezési beállítások módosítása általában nem indokolt, de ha szükséges megváltoztathatja azokat: - SMTP port - Az SMS Alerterben működő SMTP szerver portja. Ezen keresztül végezzük a konfigurálást is, ha megváltoztatjuk, nem csak a készülékünkre történő levél küldésénél kell ezt használnunk, hanem a konfigurálásnál is. Ismeretlen, törölt értékét SMS-ben állíthatjuk be ( set smtpport=25 tartalmú konfig SMS-el lásd részletesen: Üzembe Helyezési Útmutató). - Peer SMTP port - A berendezésünk leveleit fogadó központi szerver (Peer IP) SMTP portja. - Maximális méret - Maximális méret bájtokban. Ennél nagyobb levelt a berendezés elutasít. - Időzóna -A berendezés által készített fejlécének idő sorában az időzóna eltolás. Értéke órákban: 0-23, 100 esetén nincs időzóna jelölés. - Üzenet leidőzítés -A feldolgozásra (SMS kiküldésére) váró maximális várakozási ideje másodpercekben. 5 telefonszámnál többet tartalmazó üzenetek rendszeres torlódása esetén szükséges lehet növelni arányosan. - Levelezési szöveg-kódolás -A codepage paraméter az Alerter által készített levelek szövegének kódlapját határozza meg. Alap értéke 1 = ISO Cirill karakterek kezeléséhez válasszuk a 2 = KOI8-R, 3 = KOI8-U beállítást az Orosz és az Ukrán támogatáshoz, ekkor a kiküldött SMS is UNICODE formátumú, 1 db max. 70 karaktert tartalmazhat. Kattintsunk az Adminisztráció fülre. Ezen a lapon beállíthatja a számítógép hálózaton keresztüli konfigurációt engedélyező jelszót, illetve ha szükséges, a SIM kártya által kért PIN kódot. Főbb adminisztrációs beállítások - Hálózati konfigurációs jelszó - A számítógép hálózaton keresztüli, Telnet típusú (IP cím, 25 port) konfiguráció elérési jelszava. Nyilvános hálózaton nagyon ajánlott megváltoztatni. Ha esetleg egy korábbi átállítás miatt nem ismerjük a jelszót, akkor a készülékben a JP101 rövidre zárásával kikapcsolható. Ekkor vegyük ki a konfig programban a jelszó mellette lévő pipát, hogy a program ne küldje kapcsolódáskor. - SIM kártya PIN kód - A berendezésbe helyezett SIM kártya által kért biztonsági PIN kód. Ajánlott a PIN kód kérést előzetesen kikapcsolni a SIM kártyán. Ha ez nem lehetséges, akkor az alap 1111-re beállítani. Bekapcsolt PIN kód kérés mellett ne módosítsa meg, csak akkor, ha a módosítás után rögtön, a SIM-en is átírja a kódot egy telefonnal. Ha különböző az aktív kód a SIM-en és az Alerter konfigban, akkor a készülék nem tud bejelentkezni ezzel a SIM-mel (az On LED pirosan villog), ilyenkor az SMS-ben történő konfigurálás lehetetlen.

10 A További adminisztrációs és biztonsági beállítások csoport alatt ha szükséges (pl. nyilvános IP-n üzemelő készülék esetén) engedélyezheti az IP ellenőrzés funkciót, valamint beállíthat néhány további szolgáltatást : - Hibafigyelő port - A berendezés debug portja. Erre a portra, egy telnet típusú programból, TCP kapcsolatot nyitva, részletes információkhoz juthatunk a belső folyamatokról. - Nyugtalevél feladó -A berendezés által küldött nyugta levelek feladója. A feladói cím: név"."domain név" pl. - Újra indulás számláló - A berendezés minden újra indulásakor eggyel növeli ennek az értékét. Hosszú idő elteltével sem indokolt a növekedése. - Feladó cím ellenőrzés - A berendezésre küldött feladója ellenőrzésének engedélyezése. Ha aktív, akkor csak a Check from és Check to értékei között, a Cím listában megtalált feladó címmel küldött levelekből készítünk SMS-t. - Check from - A feladó ellenőrzés kezdeti sorszáma a Cím listán. A Telefonszám- és a Cím lista több célra is használt, ezen funkciók behatárolására használjuk - Check to - A feladó ellenőrzés végső sorszáma a Cím listán. Példánkban, az engedélyezett IP ellenőrzés miatt csak a és a (Engedélyezett IP 1, Engedélyezett IP 2) IP-kről fogad levelet a készülék, a Feladó cím ellenőrzés okán SMS-t csak a az és a (Cím lista 10, 11 és 12 ) feladójú ből készít, és a Check from értékét is megnöveltük 10-re, hogy szétválasszuk a Feladó cím ellenőrzés és a Riasztás bejegyzéseit.

11 Az Egyéb beállítások oldalán néhány olyan paramétert találhatunk, amiket ritkán használunk, vagy általában nem igényelnek módosítást. - Egyszerű DNS - Egyszerű DNS kérés lekezelése. Ha engedélyezzük, a berendezés feloldja a saját "host név"."domain név" formátumú hálózati nevét a saját IP-jére, mint egy DNS szerver.az APC szünetmentes tápegységekhez fejlesztve. - Sikertelen kiküldésről számlainfó - Sikertelen SMS kiküldésről is számlainfó levél készíthető, esetleges különleges körülmények okán. - A feladó az fejlécéből -A feladó mezőt a kapott fejlécéből vesszük, nem az "SMTP From"-ból. Tovább küldött leveleknél előnyös. - SMS újraküldési próbálkozások száma - Sikertelen küldés esetén az újraküldési próbálkozások maximális száma. - SMS újraküldésre várakozás ideje - Sikertelen küldés esetén, az újraküldésre való várakozás maximális ideje másodpercekben. - SMS előtag engedélyezés - SMS előtag engedélyezés, például egyfajta kézbesítési nyugta kérésére. - SMS előtag - Minden kiküldött SMS elé beszúrt szöveg, az előző paraméterrel engedélyezve. - SCA - A GSM szolgáltató SMS Service Centerének száma. Újabb SIM kártyák esetén illetve a konfig SMS fogadásánál automatikusan beállítja a készülék. - Config - Az eszköz feldolgozó programjában letárolt felhasználói üzenetek felülírásának beállításai. (Részleteiben másik leírás tárgyalja.) A paraméterek értékeinek ellenőrzése, és szükséges módosítása után, azoknak a készülékbe való töltéséhez kattintson a Kiírás (Alt i) gombra. Ha biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor a megerősítő ablakon kattintsunk a Rendben felirata, és akkor a program kiírja a készülékbe a módosított értékeket. Ezt csak "Kapcsolódva" állapotban

12 lehet. Sikeres kiírás után "Kiírva" feliratot látunk az Állapot sorban. A konfigurációs paraméterek értékeinek betöltését, vagy kiírását megfigyelni kattintsunk a program Állapot fülére. Ezen a lapon az SMS Alerter konfigurációjának folyamatát követheti nyomon. Utasításról utasításra megfigyelheti konfigurálás folyamatát, abban a formában, ahogy azt egy Telnet típusú programból végezhette volna el (lásd: Üzembe Helyezési Útmutató). Láthatja, hogy milyen parancsokat küldött a készülékre (< jel után), és hogy arra milyen válasz érkezett (> jel után). Képünkön még látszik egy betöltési folyamat vége: > codepage = 1 > 0 OK - Listing done. OK valamint a Kimenő SMS fülön található, az "Összefűzés és Maximális SMS szám" elnevezésű paraméter (max_sms) értékének átírása: < cfg set max_sms=1002 > 0 Config param max_sms set from 1004 to OK

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Jelen dokumentum szerződésnek minősül a felhasználó és a PROFITEL Kft. között a TAXAWIN feldolgozó szoftver használatára. A szoftvercsomag tartalmazza

Részletesebben

VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája. Bevezető útmutató

VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája. Bevezető útmutató VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája Bevezető útmutató A szerzői jogok védelme Ez a kézikönyv a Paul Smith Computer Services tulajdonát képezi, bárminemű másolása, terjesztése, felhasználása kizárólag

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24 Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai... 4 A csomag tartalma... 4 Rendszer követelmények... 4 Bevezetés... 5 Tulajdonságok... 5 Hardware tulajdonságok... 7 Elülső oldal... 7 Hátulsó oldal... 8 Technológiák

Részletesebben

GPRO 6516ADF. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0

GPRO 6516ADF. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0 GPRO 6516ADF 16 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 2 TB! Ajánlott típusok: Western Digital Black, Blue Seagate (kizárólag 7200rpm) HDD Bozsák Tamás DVR firmware: V4.00.R10.08400018.0 A

Részletesebben

A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700

A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700 A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 2 2. Az alkalmazás letöltése, belépés és regisztráció:... 2 3. A kamerakezelő

Részletesebben

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt.

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt. KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ Felhasználói leírás 1.0 verzió Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a Copyright Jelen dokumentumhoz fűződő valamennyi jog a tulajdonát képezi.

Részletesebben

GPRO 6516HDM. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0

GPRO 6516HDM. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0 GPRO 6516HDM 16 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 2 TB! Ajánlott típusok: Western Digital Black, Blue Seagate (kizárólag 7200rpm) HDD Bozsák Tamás DVR firmware: V4.00.R10.08400053 A DVR

Részletesebben

GPRO6304D. 4 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0. DVR firmware: V2.62.R07 Webrec Control: 1.1.0.76 Bozsák Tamás

GPRO6304D. 4 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0. DVR firmware: V2.62.R07 Webrec Control: 1.1.0.76 Bozsák Tamás GPRO6304D 4 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 DVR firmware: V2.62.R07 Webrec Control: 1.1.0.76 Bozsák Tamás A DVR használatba vétele előtt kérjük, olvassa át figyelmesen a felhasználói

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Biztonsági tudnivalók A készülék használatakor az alábbi biztonsági óvintézkedéseket mindig be kell tartani. Biztonság a készülék működtetése közben Ebben a kézikönyvben az alábbi

Részletesebben

Telepítési leírás Dokumentum verzió: v2.3. HUN. Sec-CAM IP MEGAPIXEL FELBONTÁSÚ IP KAMERÁK

Telepítési leírás Dokumentum verzió: v2.3. HUN. Sec-CAM IP MEGAPIXEL FELBONTÁSÚ IP KAMERÁK Telepítési leírás Dokumentum verzió: v2.3. HUN Sec-CAM IP MEGAPIXEL FELBONTÁSÚ IP KAMERÁK 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Termék bemutatása... 5 2.1 Termék összegzése... 5 2.2 Termék használhatósága...

Részletesebben

SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők. Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN

SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők. Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN TARTALOMJEGYZÉK 1. A termék bemutatása...5 1.1 Termék áttekintése...5 2. A doboz tartalma és a kábelek bekötése...5 2.1 A doboz

Részletesebben

IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás

IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás Dokumentum verzió szám: v2.3 HUN TARTALOM 1. 2. 3. Termék bemutatása... 5 1.1 Termék összegzése... 5 1.2 Termék használhatósága... 5

Részletesebben

http://www.metroman.hu/

http://www.metroman.hu/ HU 10" LCD MONITOR BEÉPÍTETT 4CSATORNÁS H.264 LAN DVR + 4 X IR LED KAMERA SZETT CIKKSZÁM: DL1004N + 4XC137 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméketet vásárolta! FIGYELEM! A készülék SATA HDD merevlemezt

Részletesebben

1.0-s verzió 09/10. Xerox ColorQube 9301/9302/9303 Rendszerfelügyelet és számlázás

1.0-s verzió 09/10. Xerox ColorQube 9301/9302/9303 Rendszerfelügyelet és számlázás 1.0-s verzió 09/10 Xerox 2010 Xerox Corporation. Minden jog fenntartva. A fel nem sorolt jogok az Amerikai Egyesült Államok szerzői jogokra vonatkozó jogszabályai alapján fenntartva. A Xerox Corporation

Részletesebben

MŰSZAKI ÉS ÜZEMBE HELYEZÉSI LEÍRÁS

MŰSZAKI ÉS ÜZEMBE HELYEZÉSI LEÍRÁS MŰSZAKI ÉS ÜZEMBE HELYEZÉSI LEÍRÁS 1 RESORT Biztonságtechnikai Kft. H-1137 Budapest, Szent István park 2. Telefon: (1) 450-1583 Fax: (1) 450-1585 E-mail: info@resort.hu w w w. r e s o r t. h u Jegyzetek:

Részletesebben

Használati Soós és Társa Zrt kézikönyv Ver 1.3

Használati Soós és Társa Zrt kézikönyv Ver 1.3 Használati kézikönyv Ver 1.3 FIGYELEM: TŰZ VAGY ÁRAMÜTÉS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN A KÉSZÜLÉKET NE TEGYE KI ESŐNEK VAGY NEDVESSÉGNEK! FIGYELEM: AZ ÁRAMÜTÉS KOCKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN NE TÁVOLÍTSA EL

Részletesebben

This is the Internet version of the user's guide. Print only for private use.

This is the Internet version of the user's guide. Print only for private use. Mobile Phone Z600 Sony Ericsson GSM 900/1800/1900 Ezt a kézikönyvet a Sony Ericsson AB minden garancia nélkül adja ki. A Sony Ericsson Mobile Communications AB fenntartja a jogot arra, hogy a leírásban

Részletesebben

HIBAKERESÉSI BEÁLLÍTÁSOK

HIBAKERESÉSI BEÁLLÍTÁSOK Felhasználói Leírás TARTALOMJEGYZÉK HIBAKERESÉSI BEÁLLÍTÁSOK 1 NÉVJEGY 2 FELHASZNÁLÓ KIVÁLASZTÁSA 3 AUTOMATIKUS ARCHIVÁLÁS BEÁLLÍTÁSOK 4 JOGOSULTSÁGCSOPORT BEÁLLÍTÁSA 5 RENDSZÁMOK FELVÉTELE 7 TERÜLETEK

Részletesebben

bizhub C3850/C3350 GYORS ÚTMUTATÓ

bizhub C3850/C3350 GYORS ÚTMUTATÓ bizhub C3850/C3350 GYORS ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 1.1 Üdvözöljük... 1-3 1.2 Kezelési útmutatók... 1-3 Füzet útmutató... 1-3 Kézikönyvek a Kezelési útmutató CD/DVD-ROM lemezen... 1-3 1.3 Kezelési

Részletesebben

Wireless-N otthoni vezetéknélküli router

Wireless-N otthoni vezetéknélküli router FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Wireless-N otthoni vezetéknélküli router Model: WRT120N A kézikönyv használata A kézikönyv használata A kézikönyv olvasása közben különböző ikonokkal találkozhat, melyek egy adott

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth Imre. Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése

MUNKAANYAG. Horváth Imre. Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése Horváth Imre Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Jelen dokumentum szerződésnek minősül a felhasználó és a PROFITEL Kft. között a TAXAWIN feldolgozó szoftver használatára. A szoftvercsomag tartalmazza

Részletesebben

IPThermo for Windows. klímafelügyelő és -szabályzó szoftver. Felhasználói kézikönyv

IPThermo for Windows. klímafelügyelő és -szabályzó szoftver. Felhasználói kézikönyv IPThermo for Windows klímafelügyelő és -szabályzó szoftver Felhasználói kézikönyv Procontrol 2014 2014 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentumban található védjegyek a bejegyzett

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

1. Telepítés lépései. 1.2 A betöltés végén a telepítő program üdvözlő képernyője fogadja.

1. Telepítés lépései. 1.2 A betöltés végén a telepítő program üdvözlő képernyője fogadja. RadMAN 1.2.x dokumentáció Előszó...2 RadMAN-server beüzemelése...2 1. Telepítés lépései...3 2. Alap rendszer beállítása...7 Fejállomás konfigurálása a RadMAN rendszerhez...9 I. Általános beállítások...9

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ. 2014. március

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ. 2014. március FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ 2014. március Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 HOGYAN HASZNÁLJUK A KÖNYVET?... 4 1. MIT NYÚJT ÖNNEK A BUDAPEST INTERNETBANK...

Részletesebben

DkonWIN. Windows alapú kettős könyvelő program 3.09 verzió. Felhasználói leírás

DkonWIN. Windows alapú kettős könyvelő program 3.09 verzió. Felhasználói leírás DkonWIN Windows alapú kettős könyvelő program 3.09 verzió Felhasználói leírás Nyilatkozat A DkonWIN 3.01 és magasabb verziószámú könyvelő program kétféle pénztárbizonylatot kezel: a gépi sorszámozású

Részletesebben

KPD672 H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre!

KPD672 H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre! KPD672 H.264 DVR Felhasználói kézikönyv Használat előtt olvassa el a kézikönyvet és őrizze meg a későbbiekre! Biztonsági előírások Figyelmeztetés Áramütés veszélye! Figyelmeztetés: Áramütés kockázatának

Részletesebben

DVR felhasználói kézikönyv. H.264 4/8/16-csatornás digitális videó rögzítő modellekhez Minden jog fenntartva

DVR felhasználói kézikönyv. H.264 4/8/16-csatornás digitális videó rögzítő modellekhez Minden jog fenntartva DVR felhasználói kézikönyv H.264 4/8/16-csatornás digitális videó rögzítő modellekhez Minden jog fenntartva FIGYELEM! Kérjük figyelmesen olvassa végig a felhasználói kézikönyvet, hogy a készüléket megfelelően

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László. Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban

Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László. Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban 2013 2012-2013, Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László 1.3. Kiadás Szakmai lektor: Bodor Zoltán Nyelvi

Részletesebben