I. A magyar gyermekszegénység-mérés indikátorai és a Kidscount

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. A magyar gyermekszegénység-mérés indikátorai és a Kidscount"

Átírás

1 1 Szikra Dorottya Az indikátor elırevetítés, illetve javítás módszertana bevezetı tanulmány. A kidscount brief -ek összegzése, tanulságok levonása I. A magyar gyermekszegénység-mérés indikátorai és a Kidscount A Gyermekesély Program szakértıi által jegyzett vitaindító tanulmány 1 negyven olyan indikátort jelölt meg, amelyek rendszeres mérése komplex módon mutatná a hazai gyermekszegénység alakulását. Ezek az indikátorok egyrészt tartalmazzák az anyagi depriváció és a jövedelmi szegénység mérését. Másrészt azonban jelentısen túlmutatnak ezeken, és a csecsemık, a kisgyermekek és gyermekek, valamint a fiatalok tágabban értelmezett jól-létét kívánják mérni. A negyven indikátort hét kategóriába osztották a szerzık. Ezek a következık: I. Foglalkoztatottság; II. Jövedelem; III. Gyermekek, családok alapvetı szükségeletinek kielégítése, depriváció; IV. Lakás, lakhatás feltételei; V. A képességek fejlesztése, oktatás, szegregáció; VI. Gyermekes családokat célzó személyes szolgáltatások és szakellátások; VII. Egészségesebb gyermek- és serdülıkor. A szükséges adatok egy része rendelkezésre áll (pl. relatív szegénység; foglalkoztatás), más részük különbözı hazai és nemzetközi adatgyőjtésekbıl nyerhetı ki (pl. Eurostat és PISA adatok az iskolaelhagyásról és a szegregációról). Egy harmadik adat-halmazról nincsen pontos fogalmunk (pl. lemorzsolódás a szakiskolákból). Az általam vizsgált adatgyőjtés, a KIDSCOUNT, amelyet az amerikai Annie E. Casey Alapítvány megbízásából végeznek szakemberek a teljes Észak-Amerikai populációra vonatkozóan, részben hasonló adatokat tartalmaz, mint amelyekre a GYEP szakemberei 1 Bass László, Darvas Ágnes, Ferge Zsuzsa: Indikátor-együttes a gyermekes családok (háztartások), illetve a gyermekek helyzetváltozásának követésére. Vitaindító tanulmány. Kézirat, február.

2 2 javaslatot tettek. A több mint egy évtizede kifejlesztett adatbázis számunkra fontos tanulságait véleményem szerint két nagy részre lehet osztani: 1. Az adatbázis létrehozása, kezelése és elérhetıvé tétele. A legkülönbözıbb forrásokból származó adatokat a szakemberek összegezték és az interneten, bárki számára elérhetı módon, kezelhetıvé tették. 2. A KIDSCOUNT szakemberei kiemeltek 10 olyan témát, amelyeket különösen fontosnak tartanak a gyermekek sebezhetısége és szegénysége szempontjából. Ezeknek összegzı leírása, az ún. brief -ek megoldás-orientált módon tárják az olvasó elé a vizsgált indikátorokkal kapcsolatos módszertani problémákat. Tanulmányomat e két módszertan köré rendeztem. A brief -eket szubjektív módon hol hosszabban, hol rövidebben foglaltam össze, ami attól is függött, hogy mennyire találtam adaptálhatónak az olvasottakat. Igyekeztem kiemelni a számos innovatív megközelítés közül a legfontosabbakat. Egy témát, az iskolai lemorzsolódást, szinte szó szerint lefordítottam, ez található a mellékletben. II. Az Annie E. Casey Alapítvány Az Annei E. Casey Alapítványt 1948-ban hozta létre Jim Casey, három testvérével együtt. Jim Casey 1907-ben alapította kis szállítmányozó vállalatát, az azóta globális multicéggé fejlıdött UPS-t. Az alapítványt édesanyjuk után nevezték el, aki özvegyen, nagy szegénységben nevelte fel négy gyermekét. Jim Casey saját sorsából kiindulva hitt abban, hogy a gyermekek jövıbeli lehetıségeit nagyban meghatározza az, hogy kora gyermekkoruk milyen érzelmi, morális és anyagi környezetben zajlik. A kezdetben intézetben nevelkedı gyermekek táboroztatásával foglalkozó alapítvány az 1960-as évektıl saját családtámogatási programokat indított az Egyesült Államok számos pontján, amelyek késıbb gyermekjóléti szolgálatokká nıtté ki magukat. Casey 1983-ban jelentıs összeggel járult hozzá az alapítvány mőködéséhez, amely lehetıvé tette a tevékenysége kiterjesztését. Az alapítvány céljai közé került a hátrányos helyzető gyermekekkel foglalkozó amerikai állami és nem-állami intézmények mőködtetésének segítése is. Ennek a folyamatnak a része az amerikai gyermekek jólétérıl készített jelentések sorozata, a gyermekek kiszolgáltatottságát enyhítı kezdeményezések nyomonkövetése és a rendszerszerő adatgyőjtés és feldolgozás is. III. Az adatbázisok

3 3 Két nagy adatbázist mőködtet az alapítvány. Az egyik a tízévenkénti népszámlálás és az idıközi adatfelvételek (American Community Survey) eredményeit tartalmazza ( olyan alapvetı adatait tartalmazza, mint a jövedelem, a szegénység, a szülık foglalkoztatása, az iskolai végzettség, a fogyatékosság, a lakhatás, valamint az etnikai hovatartozás (race). 2 Ezen a honlapon államok, statisztikai régiók, nagyvárosok stb. szerint lehet adatokat találni. A honlap hihetetlen precizitással tárgyalja (vagy linkeli be) az adatok forrásait és a módszertani kérdéseket. A másik adatbázis ( nem csupán a népszámlálást, hanem további más adatforrásokat is tartalmaz. Szinte minden, a gyerekek jólétével kapcsolatos adat megtalálható itt. Ez az adatbázis amely az alapítvány fıoldaláról is elérhetı laikusok számára is könnyen kezelhetı, segítségével pillanatok alatt lehet (szintén államokra, városokra lebontva) táblákat és grafikonokat gyártani. A honlap jól áttekinthetı, nagy betőket és jól látható ikonokat használ. Nem túlzás azt állítani, hogy kedvet csinál az egyébként ilyesmire nem vetemedı olvasó számára is ahhoz, hogy a gyermekjóléttel kapcsolatos adatokat böngésszen és saját grafikonokat gyártson. Az alapítvány ezen kívül minden évben megjelenteti a legfontosabb adatokat tartalmazó évkönyvet (a legutóbbi: Kidscount Data Book 2008), valamint számtalan, résztémákkal foglalkozó szakmai kiadványt, amelyek többnyire online és könyv alakban is elérhetıek. Ezek közül kiemelkedik a 2000-es évek elején elkészített Indicator Briefs sorozat, amely a Kidscount szakemberei által legfontosabbnak tartott gyermekszegénységgel, a gyermekek és fiatalok sebezhetıségével kapcsolatos indikátorokat foglalja össze. 2 A fordításnál figyelmen kívül hagytam a pc szabályait. Úgy fordítottam a faj, az etnikai kisebbség, a fekete stb. szavakat, ahogy azok az eredetiben megjelentek.

4 4 IV. A Brief -ek A oldalas indikátor-összefoglalókat folyamán készítette Dr. Rima Shore 3 az Alapítvány felkérésére. Jelenleg zajlik az adaptálásuk, átdolgozásuk, és várhatóan nyár végére felkerülnek majd a módosított brief -ek a honlapra. 4 Az indikátorok leírása probléma- vagy még inkább, megoldás-központú: Amellett, hogy az adott kérdéssel kapcsolatos aktuális adatokat elemzi, méghozzá úgy, hogy a miértekre igyekszik rákérdezni, mindig a megoldás felıl közelít. A logika a következı: Adottak az adatok (például a lemorzsolódásról). Adottak a függı változók is: mely államokban, mely korcsoportokban, milyen etnikai csoportok, milyen lakókörnyezetben stb. a leginkább hajlamosak a lemorzsolódásra. (Ezeket az adatokat a fent ismertetett adatbázisokból ki lehet nyerni.) A kérdés természetesen az, hogy miért éppen ezek a csoportok a leginkább érintettek a probléma által? A kérdésre adott válaszban amely tartalmazza a legújabb kutatási eredményeket és tereptapasztalatokat pedig már benne van a megoldás kulcsa, adott esetben a lemorzsolódás csökkentésével kapcsolatos legfontosabb tennivalók leírása. Ezeket a tanulságokat aztán (többnyire) öt pontban felsorolják. Apróságnak tőnik, de szerintem lényeges, hogy éppen ezek a megoldások kerülnek az elsı helyre az összefoglalókban, és aztán végig ezek mentén történik a probléma elemzése. Ettıl válnak a brief -ek olyan érthetıvé és megoldásorientálttá, ettıl, ha lesújtóak is az adatok, az olvasó végsı benyomása nem a reménytelenség, éppen ellenkezıleg: a tenni vágyás, hiszen olyan nyilvánvalóan meg van mondva, hogy mit is kellene tenni a probléma megoldásának érdekében. (Ez a szemlélet már az összegzések címében is jól tetten érhetı.) Mivel a brief -ek az adatokból indulnak ki, és mivel minden egyes témánál felsorakoztatják az akkor aktuális legfrissebb (fıként amerikai) szakirodalmat, ezért (bár könnyen olvasható és bárki számára érthetı munkák), mégis határozottan tudományos mővek. Emellett különleges elınyük, hogy nem választják el az empirikus, tudományos tapasztalatokat a probléma-megoldási kísérletektıl, az egyes kormányzati és nem-kormányzati szereplık projectjeitıl. Ezek tanulságai szervesen kapcsolódnak a felmérések által nyújtott evidenciákhoz. 3 Dr. Rima Shore jelenleg a digitális média és a gyermekek tanulásának kapcsolatával foglalkozó (és a Sesami Street-et is megalkotó) Joan Ganz Cooney Center senior ösztöndíjasa. rshore@bnkst.edu 4 Kíváncsi voltam, hogyan állították össze éppen ezt az indikátor-listát. Bár egyébként Dr. Shore készségesen válaszolt a megkeresésemre, erre a kérdésemre egyelıre nem kaptam választ.

5 5 Az elemzett fı indikátorok a következık: 1. A gyerekszegénység csökkentése [Reducing the Child Poverty Rate] 2. A stabil foglalkoztatással rendelkezı szülıkkel élı gyermekek számának növelése [Increasing the Percentage of Children Whose Parents Have Stable Employment] 3. Növelni kell a kétszülıs családokban élı gyerekek arányát [Increasing the Percentage of Children Livin gin Two-Parent Families] 4. Az alacsony születési súly megelızése [Preventing Low Birth Weight] 5. A csecsemıhalandóság csökkentése [Reducing the Infant Mortanlity Rate] 6. A gyermekhalandóság csökkentése [Reducing Child Death Rate] 7. A serdülık halandóságának csökkentése [Reducing the Teen Death Rate] 8. A serdülıkori terhesség megelızése [Preventing Teen Birth] 9. Mérsékelni kell a középiskolából való lemorzsolódást [Reducing the High School Dropout Rate] 10. A kiilleszkedett fiatalok számának csökkentése [Reducing the Number of Disconnected Youth] Az indikátorokat (nagy vonalakban) három csoportra osztanám: I. A gyermekek és családjaik szegénysége; II. A gyermekek és fiatalok életkilátásai, egészsége; III. A fiatalok oktatáshoz és munkához való hozzáférése. Ugyanakkor az itt ismertetett fı-indikátorok maguk is számos (vagy számtalan) rész-indikátorra, rész-problémára bomlanak. 1. A gyerekszegénység csökkentése A 2003-ban íródott összefoglalás szerint minden ötödik amerikai gyermek élt szegénységben, és még náluk is többen éltek nem megfelelı körülmények között. A brief öt olyan stratégiát vázol, amellyel csökkenteni lehet a gyerekszegénységet: A politikai akarat megszerzése: Ez elsısorban az olyan makacs elıítéletek megtörésére vonatkozik, mint például az a meggyızıdés, hogy a szegénység nem megszüntethetı; hogy azok válnak szegényekké, akik nem akarnak dolgozni; valamint, hogy csupán az amerikaiak töredékét érinti a probléma. A megfelelı bérek: A gyermekszegénység megszüntetésének legjobb módszere (mint azt a magyar program is megállapítja), ha a gyermek mindkét szülıjének van munkája.

6 6 Ugyanakkor a szegénységet ez önmagában nem szünteti meg. Csak a jó munkahely szünteti meg a szegénységet. Ugyanakkor javasolja a minimálbér növelésére irányuló kezdeményezések támogatását; a munkahelyi juttatások (job benefits) kiterjesztését az alacsonykeresetőekre; az alacsony keresetőek képzését. A szociális védıháló erısítése: Az indikátor brief központi kérdésnek tartja, hogy azok a szülık, akik elveszítik segélyre való jogosultságukat (akár azért, mert munkába álltak), tudjanak róla, hogy gyermekeik adott esetben továbbra is részesülhetnek az étkezési jegyekben. A természetben nyújtott támogatások nagy részét az érintettek nem veszik igénybe. Ezen felül a gyermekek egészségbiztosítása volna nagyon fontos. A gyermeküket egyedül nevelı szülık (többnyire édesanyák) jogainak erısebb érvényesítése szükséges a tartási pénzek behajtásában. A munkanélküliség elleni biztosítás megerısítése. Az alacsony jövedelmő családok segítése abban, hogy minél többet megtarthassanak a keresetükbıl: Itt elsısorban az adókedvezmények [Earned Income Tax Credit, EITC] olyan változatását javasolják, amelyek az alacsony jövedelmő családoknak kedveznek, valamint az adósávok felfelé tolását. Az alacsony jövedelmő családok felhalmozási és takarékoskodási lehetıségeinek elısegítése: Nem csak a jövedelmi, de a vagyoni különbségek csökkentésére is kell törekednie egy gyerekszegénység elleni hosszú távú stratégiának. Az alacsony jövedelmőek megtakarításának jól mőködı módja az Egyéni Fejlesztési Számla [Individual Development Account], amelynél az illetı megtakarítását egy szponzor egészíti ki. A hitelekhez való könnyebb hozzáférést tartja még fontosnak az alacsony jövedelmő családok elırelépéséhez. 2. A stabil foglalkoztatással rendelkezı szülıkkel élı gyermekek számának növelése A szegénységben élı családok jelentıs részében nincs olyan személy, aki egész évben, fıállásban dolgozna. Ugyanakkor az is igaz, hogy az alacsony jövedelmő családok 60%-ban volt ilyen személy 2003-ban. Ebbıl következıen nem csupán a fıállású munkahely megszerzése, de a jól fizetett munkához való hozzáférés kell, hogy célként megfogalmazódjon. A munkanélküliség az egyik legfontosabb kiváltó oka a stressznek, depressziónak és egyéb lelki és fizikai tüneteknek. A gyerekek nem csak a fizikai szükségleteikben, de lelki és kulturális szempontból is nyernek azzal, ha a szüleik dolgoznak. A munkavállaló szülık gazdagabb társas kapcsolatokkal rendelkeznek. A munkanélküli szülık számos, a rendszeres foglalkoztatást akadályozó tényezırıl számolnak be: A leggyakoribb ezek közül a fizikai és mentális egészségügyi problémák, az,

7 7 hogy nem dolgoztak az utóbbi idıkben, valamint, hogy nincs középiskolai végzettségük. Ezen kívül hátráltató tényezı, ha gondozásra szoruló hozzátartozójuk, fogyatékkal élı gyermekük van, valamint, hogy nincs megfelelı közlekedés, és az is, ha nem tudnak megfelelı szinten angolul. A KidsCount részben az Alapítvány saját kutatásaira és gyakorlati tapasztalataira alapozva a következı stratégiákat fogalmazza meg a foglalkoztatás elısegítésével kapcsolatban: A foglalkoztatási és képzési szolgáltatásokat az alacsony képzettséggel rendelkezı személyek igényeinek megfelelıen kell kialakítani. - koherens, koordinált munkaügyi szolgáltatásra van szükség. - az alacsony végzettségőek közül sokak számára különösen, akik szegregált környéken laknak a szociális szkillek, a munka világának megismertetése kell, hogy megelızze a hagyományos munkaügyi szolgáltatásokat. - az alacsony jövedelmő bevándorló családoknak speciális szolgáltatásokra van szükségük - sok esetben személyes mentorálásra, szociális munkára van szükség ahhoz, hogy valaki munkába tudjon állni. Emellett sokszor lépésrıl lépésre kell a munkával járó felelısséget megtanulnia. Sokszor azt is meg kell tanulniuk az embereknek, hogy hogyan tájékozódjanak a megszokottól eltérı környezetben (idı- és térkezelés). - Fontos lenne az elsı munkavállalás állami támogatása, hogy aztán ezzel a tapasztalattal könnyebben tudjon kilépni az illetı a munkaerıpiacra. - A kedvezı munkahelyi környezet, a gyermekjóléti szolgáltatások és a rendszeres képzési lehetıségek a legrosszabb helyzető munkavállalók esetében nagyon hasznosnak bizonyultak a késıbbi munkavállalás szempontjából is. - Olyan embereknek kell vezetniük a munkaügyi programokat, akik az adott etnikai kisebbség kulturális másságát megértik és ugyan azt a nyelvet beszélik. - Védett munkahelyek kialakítása a fogyatékkal élık és a gyenge kognitív képességekkel rendelkezık számára. Megalkuvás nélkül a jó minıségő munkahelyekre kell fókuszálni. - Attól, hogy valaki kikerült a segélyezettek körébıl és munkába állt, még nem biztos, hogy ettıl ı és a családja valóban jobban él. Számos további szolgáltatásra és jól fizetett munkára van ehhez szükség. - A Kidscount javasolja a helyi viszonyoknak megfelelı családi létminimum számítását, és azt, hogy olyan fizetésekért kell harcolni, ami ezt a minimumot eléri.

8 8 A munka megtartására legalább annyi figyelmet kell szentelni, mint annak megszerzésére. Rossz munkaerıpiaci helyzetben lévı személyeknek sokszor nagyobb nehézséget okoz a munkahely megtartása, mint megszerzése. Speciális szolgáltatásokkal kell tehát kiegészíteni a munkakeresés támogatását, és ügyelni kell a szegénységi csapda elkerülésére. Nagyon fontos lenne az állandó, és nem csak alkalmi munkavállalási lehetıségek elısegítése. - Az új munkahely megszerzésével párhuzamosan tovább kell a munkavégzéshez kötıdı egészségügyi, szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat nyújtani. - A munkaügyi központok teljesítményének mérésébe be kell építeni a munkahely megtartásának mérését is. Nem csak a munkavállaló, hanem a munkáltató igényeit is be kell építeni a munkaerıpiaci programokba A Casey Alapítvány Munkaerıpiaci Project-jének legfontosabb tanulsága, hogy a program kidolgozásának minden fázisában jelen kell, hogy legyen a munkáltató is. Ha ez nem történik meg, elégedetlen lesz a programmal és nem fog rossz helyzető munkavállalókat foglalkoztatni. Fontos az olyan munkáltatók felkutatása, akik szívesen részt vesznek helyi kezdeményezésekben; az ı bevonásukkal elképzelhetıvé válik, hogy a korábbi korlátokat (pl. erkölcsi bizonyítvány, érettségi) rugalmasabban kezeljék: Ha már volt jó tapasztalatuk, könnyebben megteszik ezt a lépést. A közlekedés megoldása. - Meg kell változtatni azt a szabályt, amely szerint nem kaphat segélyt az, aki autóval rendelkezik. Fel kell ismerni, hogy számos olyan potenciális munkavállaló van, aki csak autóval tud eljutni munkahelyére. - El kell érni, hogy a tömegközlekedést a városon kívüli területeken is fejlesszék. - Segítséget kell nyújtani az alacsony jövedelmő családoknak ahhoz, hogy autót vásároljanak vagy használt autót hozzanak helyre/javíttassanak. Meg kell oldani az alacsony jövedelmő családok számára a gyermekek napközbeni elhelyezését és az iskola utáni foglalkozásokat. Ennek hiánya egyrészt a hagyományos munkavállalást akadályozza, másrészt azt is, hogy valaki délutáni vagy éjszakai mőszakban dolgozzon márpedig az alacsony végzettségőek sokszor éppen ilyen munkákat kapnak. A munkaügyi és az egyéb humán szolgáltatásokat integrálni kell. A képzést, oktatást, a szociális szolgáltatásokat úgy kell átalakítani, hogy a munkavállalás elısegítése kerüljön fókuszba. Egyetlen szolgáltatási fajta nem fogja megoldani a munkanélküliség

9 9 problémáját. Különösen fontos, hogy a helyi közösség szintjén az összes aktort bevonják a munkahelyteremtésbe és megtartásba. 3. Növelni kell a kétszülıs családokban élı gyerekek arányát Az amerikai gyerekek egyharmada nem él mindkét szülıjével együtt. Ez egyrészt a házasságkötések alacsonyabb számával, másrészt a gyakori válással magyarázható. Az egyszülıs családoknál az esetek nagy többségében az anya neveli a gyermeket. Ez nem csak anyagi szempontból jelent kockázatot: Kutatások szerint a gyermekek fejlıdése szempontjából fontos, hogy apa-figura is jelen legyen az életükben. Tudatosítani kell, hogy a házasságkötés és az anyagi lehetıségek között összefüggés van. A kutatások azt mutatják, hogy azokban a közösségekben, ahol a fiatal férfiaknak megvan a lehetıségük a stabil munkavállalásra, és így a családalapításra, jóval gyakoribbak a házasságkötések. Ezért a foglalkoztatáspolitikai programoknak a fiatal, képzetlen férfiak különleges igényeire is tekintettel kell lenniük. Különösen nehéz helyzetben vannak a börtönviselt férfiak ebbıl a szempontból. Segíteni kell a házasságkötést. A legsikeresebbek azok a programok, amelyek az egészséges, stabil kapcsolatok létrehozásában segítik a tinédzsereket. Ez magában foglalja a korai teherbeeséssel kapcsolatos prevenciót, de más viselkedési, szociális és lelki tényezıket is. (Ld. a Tinédzserkori terhességrıl szóló brief -et.) El kell hárítani a házasságkötés elıli akadályokat. Például a csak egyszülıs családoknak adandó segélyeket meg kell változtatni. Át kell tekinteni az adózási és egyéb szabályozást abból a szempontból, hogy nem tartalmaznak-e hátrányokat a házasságban élıkkel kapcsolatban. Elı kell segíteni, hogy a párok együtt maradjanak. Ezt úgy kell megtenni, hogy közben lehetıvé váljon, hogy a családon belüli erıszak áldozatai el tudják hagyni a kapcsolatot, ha szükséges. Jó módszer lehet a férfiak és a nık közötti bizalomépítéssel kapcsolatos tréningek bevezetése; a házasság elıtti kurzusok elvégzése; a párok felvilágosítása arról, hogy a válásnak milyen következményei lehetnek a kisgyermekekre. Elı kell segíteni, hogy mindkét szülı támogatni tudja anyagilag és személyesen is a gyermeket. Ez elsısorban az apákat illeti: Sok elvált apa nem fizet tartásdíjat. Miközben fontos a velük kapcsolatos határozott fellépés, látni kell, hogy legtöbbjüknek olyan alacsony a keresete, hogy nem képes fizetni. Ezért az ı esetükben fontos lenne, hogy segítsék a munkához-jutásukat. Ti. a kutatások azt mutatják, hogy az elvált apák igenis szeretnének részt venni gyermekük gondozásában, és az édesanyák döntı többsége szeretne több segítséget

10 10 kapni az apától. Ennek érdekében elı kell segíteni azt is, hogy az apák ne csak, mint pénzkeresık, hanem mint személyesen jelen lévı gondoskodók is jobban jelen legyenek gyermekeik életében. Ehhez apa-barát munkahelyeket kell létrehozni, és meg kell változtatni a férfi-szerepekkel kapcsolatos sztereotípiákat, amelyeket a média is közvetít. A kétszülıs családmodell és a gyermekek jólétének összefüggésérıl alaposabb kutatások szükségesek. Azt tudjuk, hogy az egyszülıs családban nevelkedett gyerekek nagyobb eséllyel esnek ki az oktatási rendszerbıl és rosszabbak a munkavállalási esélyeik felnıttkorban. De ez részben a gazdasági nehézségekkel magyarázható. Jó lenne megérteni, hogy mi az, ami a másik szülı hiányából fakad, és mi az, ami a már jól ismert szegénységi hatás. Továbbá: tudjuk, hogy két szülı-figurára van szüksége a gyerekeknek az egészséges fejlıdéshez. Ugyanakkor kutatások bizonyították, hogy a nevelıapa jelenléte nem javít jelentısen a gyerekek érzelmi/értelmi állapotán, különösen nem, ha a gyermek serdülıkorában érkezik a családba. Fontos lenne, hogy a gyerekeiket nem házassági kötelékben nevelık közmegítélése közelebb kerüljön a realitásokhoz. A közvélekedéssel szemben, ez egyáltalán nem csak az etnikai kisebbséghez tartozó tinédzser anyukákra jellemzı. 4. Az alacsony születési súly megelızése Bár a csecsemıhalandóságot sikeresen leszorította az USA, az alacsony születési súlyú (ASZS) csecsemık száma tartósan magas. Az összes születés közül 7.6% tartozik ebbe a kategóriába, ami az OECD országok rangsorában nem jelent elıkelı helyet. 5 Az ASZS két fajtáját különböztetjük meg: A koraszülötteket és az idıre született, de mégis alacsony súlyú babákat. A szakemberek más mérıszámokat is fontosnak tartanak a súly mellett: pl. a testhosszat és a fej méretét. Az alacsony születési súly egészségügyi és szociális probléma egyszerre. A Kidscount öt olyan stratégiai célt fogalmaz meg, amelyek nélkül nem lehet ezt a problémát leküzdeni: Elsıdleges fontosságú, hogy részletes kutatásokat kell végezni az ASZS okainak felderítésére. Az tudvalévı, hogy a dohányzás, az anya soványsága illetve kis súlynövekedése a terhesség alatt, a tinédzserkori terhesség, az egyedülálló anyaság, a társadalmi-gazdasági státus és az etnicitás/faj befolyásolják a csecsemık születési súlyát. Azonban azt nem tudjuk, pontosan hogyan függenek össze ezek a tényezık. Nem tudjuk például, hogy a fiatal édesanyáknak biológiai vagy viselkedésbeli (pl. dohányzás) 5 Ez 1999-es adat. A jelenlegi magyar adat 8 10% körül van.

11 11 tulajdonságai vezetnek az alacsony születési súlyhoz. szintén nagy kérdés, hogy vajon mi okozza a feketebırő csecsemık tartósan alacsonyabb súlyát más etnikai/faji csoportokkal szemben. A fekete- és a fehérbırő édesanyák csecsemıinek születési súlya minden társadalmi-gazdasági kategóriában nagy különbséget mutat. Nem értik a kutatók például azt, hogy biológiai/genetikai vagy viselkedésbeli tényezık okozzák, hogy éppenséggel a legmagasabb társadalmi státusú anyák között van a legnagyobb különbség. A fekete nık valamelyest többen dohányoznak, mint a fehérek; ugyanakkor jellemzıen kevesebb cigarettát szívnak naponta. Vannak, akik azt állítják, hogy nem is annyira a szegénység ténye, hanem a faji diszkrimináció pszichológiai hatásai, mint például a többségi társadalomtól való izoláció, okozzák az afrikai származású amerikaiak alacsony születési súlyát. Ha ez igaz, akkor a társadalmi-gazdasági státusra (a szegénységre) fókuszáló programok elvétik a céljukat. A kutatások eredményeit be kell csatornázni az új programok tervezésébe. Ki kell terjeszteni az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. Ez elsısorban a terhes anyák gondozására vonatkozik: a kutatások szerint azok, akik a szülés elıtt és alatt egészségügyi ellátásban és tanácsadásban vesznek részt, jóval kevésbé valószínő, hogy alacsony súlyú gyermeket hoznak világra. Amerikában a spanyolajkú lakosság egyharmadának, a feketék egy ötödének nincsen egészségbiztosítása. A megelızést azokra kell fókuszálni, akik legkevésbé férnek hozzá az ellátáshoz. El kell érni az univerzális egészségügyi ellátást minden várandós anya és minden gyerek részére. Egyes kutatások szerint a terhesség alatti depresszió és stressz szintén okolható az alacsony születési súlyért. Ezek a tényezık másodlagosan vezethetnek olyan viselkedésbeli problémákhoz, mint az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A terhes gondozásnak ki kell szőrnie ezeket a problémákat. A dohányzás megelızésére és abbahagyására kell fordítani fókuszálni. A dohányzás a legfontosabb ismert oka az ASZS-nak. A kutatók úgy látják, hogy az ASZS 25%-át lehetne megelızni, ha az édesanyák nem dohányoznának. Ezért a fiatal lányok körében kell elsısorban a megelızést végezni. Ugyanakkor fontos, hogy a terhes anyák is tudják: a terhesség bármely szakaszában abbahagyott dohányzás csökkenti az ASZS esélyét. A megelızı programoknak figyelembe kell venniük a nıi igényeket: Például a súlyfölösleg miatti aggodalmat, vagy azt a tényt, hogy bizonyos leszoktató tapaszok nem alkalmazhatóak terhesség alatt. A dohányzásról való leszoktatást/megelızést az orvosi és a terhesgondózói képzések részévé kell tenni. El kell érni, hogy a várandós anyukák megfelelı minıségő és mennyiségő élelmiszerhez jussanak. Tudatossá kell tenni például, hogy a folsav szerepe nagyon fontos az ASZS megelızésébe. Jó lenne elérni, hogy az alacsony jövedelmő terhes anyák étkezési

12 12 jegyeket kapjanak bizonyos számukra szükséges élelmiszerek beszerzéséhez. Az élelmiszerjegyeket (food stamps) elérhetıvé kell tenni minden segélyezett számára. A társadalmi és demográfiai kockázati tényezıkre kell összpontosítani. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony születési súly generációról generációra öröklıdik. Nem csak az anyák, de az apák alacsony születési súlya is nagyban befolyásolja a születendı gyermek kockázatát. Ezért fontos volna megtörni az ASZS ördögi körét és például terhesgondozásnál szőrni ezt a tényezıt. Az ASZS gyerekek 34%-kal kisebb eséllyel fejezik be a középiskolát 19 éves korukra, mint társaik. A különbség akkor is megvan, ha normál súllyal született testvéreikkel vetjük össze teljesítményüket. Úgy tőnik, hogy az afrikai-amerikaiak közül azoknál fordul elı nagyobb mértékben az ASZS, akik szegregált telepeken (városrészekben) élnek. Az egészségügyi hatóságok és a közvélemény figyelmét rá kell irányítani arra a tényre, hogy a többségi társadalomtól való izoláció önmagában növelheti az ASZS veszélyét. Az ASZS babák anyukái 27%-kal nagyobb eséllyel nem élnek házasságban, mint a normál súlyú csecsemık anyukái. Ennek oka lehet, az anyagi nehézségeken túl, hogy nem kívánt terhességbıl születik a gyerek, vagy az édesanya nem kapja meg a megfelelı társadalmi/közösségi támogatást. A terhes tinédzserek kockázata 34%-kal nagyobb, mint az idısebb édesanyáké. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy ık gyakrabban tagadják vagy titkolják terhességüket, és így nem kapják meg a megfelelı ellátást sem. Fontos lenne a családi kötelékek erısítése, hiszen azok, akik szoros és szeretı családi és rokonsági kapcsolatokkal rendelkeznek, jóval egészségesebbek, és kevésbé valószínő, hogy dohányoznak vagy sok alkoholt fogyasztanak. Ebbıl a szempontból az aktív és felelıs apaság támogatása, és az ezzel kapcsolatos ifjúsági nevelés különösen fontos lehet. Az alacsony születési súllyal már csak gazdasági okokból is érdemes foglalkozni: A gyermekkori egészségügyi panaszok jelentıs része kiküszöbölhetı lenne, nem szólva az ilyen gyerekek rosszabb iskolai teljesítményérıl és késıbbi nehezebb elhelyezkedésérıl. 5. A csecsemıhalandóság csökkentése Sikertörténetnek nevezhetı az 1989 és 1999 közötti 20%-os javulás a csecsemıhalandóság tekintetében az USA-ban. 6 Ugyanakkor a hatalmas egészségügyi költségekhez mérten, és a többi fejlett országhoz képest sem nevezhetı ez jó eredménynek. A társadalomtudósok egy része szerint a csecsemıhalandóság mértéke általában jól jelzi az életminıséget; ezen belül különösen a gyermekek és a nık 6 USA adat 1999: 7.1/1000 élveszületés. Magyarországon szintén nagymértékő volt a javulás az 1990-es 14.3 ezrelékrıl a 2007-es 5.7 ezrelére. OECD átlag: 5.2 ezrelék.

13 13 egészségét, az egészségügyi ellátás elérhetıségét és minıségét, a közegészségügy állapotát, valamint a gazdaság fejlettségét is. A KidsCount szerint a következı stratégiákat kell követni a csecsemıhalandóság további csökkentése érdekében: Az csecsemıhalandóság tekintetében meglévı egyenlıtlenségeket csökkenteni kell. Minden erıfeszítés ellenére tartósan fennmaradt Amerikában a fekete- és fehérbırő csecsemık halandósága közötti különbség. A különös az, hogy minden társadalmigazdasági csoport esetén megvan a kétszeres különbség, tehát az nem magyarázható csupán a szinesbırő lakosság alacsonyabb társadalmi státusával. Ezért elsıdleges fontosságú olyan kutatások elindítása, amelyek feltárják a pontos összefüggéseket. Közösségeket és egyéni élettörténeteket kellene egyszerre vizsgálni ahhoz, hogy meg lehessen ismerni a valós okokat. Annyi bizonyos, hogy az alacsony születési súly (ASZS) a csecsemıhalandóság 50%-ért okolható, tehát minden csecsemıhalandóság elleni stratégia feladata kell legyen az alacsony születési súly megelızése. A másik fontos összefüggés lehet, hogy az afrikaiamerikai édesanyák 40%-kal kevésbé szoptatják gyermekeiket, ami befolyással van a csecsemık halandóságára. Ezért meg kell találni azokat az okokat, amelyek miatt ezek az édesanyák a mesterséges táplálást választják. Ezek adódhatnak akár a felvilágosítás hiányából, vagy a munkahelyi elvárásokból is. A nem kívánt terhességek esetében kevésbé fordulnak orvoshoz és kevésbé látogatják a terhesgondozót az édesanyák. Ebbıl adódóan nagyobb az esélye, hogy kisebb súlyú babájuk szülessen, vagy, hogy valamilyen komplikáció lépjen fel. Ezért elérhetıvé kellene tenni a fogantatás elıtti konzultációt/tanácsadást minden nı és férfi (!) számára, hiszen a megfelelı védekezési technikák birtokában jobban megelızhetıvé válna a nem kívánt terhesség. Ezen kívül tudniuk kell a potenciális szülıknek arról is, hogy milyen kockázatai vannak bizonyos viselkedéseknek, pl. a dohányzásnak a születendı gyermek szempontjából. Hasonlóan, a megfelelı táplálkozás, pl. a folsav szedése segíthet kivédeni bizonyos kockázatokat. Az anya kónikus betegségének kiszőrése is hozzájárulhat a csecsemıhalandóság csökkentéséhez. Az Annie E. Casey Alapítvány kutatásai szerint a szegény családok, a szegregált városrészek lakói és az etnikai/faji kisebbségekhez tartozók számára a terhesgondozáshoz való hozzáférés korlátokba ütközik. A tinédzserkorú anyukák (15-19 éves) egyharmada nem jut hozzá a terhesgondozáshoz a terhesség elsı trimeszterében. Ugyanakkor a szegénységi küszöb alatt élı családokban 50%-kal nagyobb valószínőséggel hal meg kisbaba az elsı születésnapja elıtt. A terhesgondozáshoz való

14 14 hozzáférés nem csak az egészségügyi szőrés, a táplálkozási tanácsadás stb. miatt fontos, hanem azért is, mert ezen keresztül fér hozzá a kismama számos további szolgáltatáshoz is. Ezért elsıdleges fontosságú, hogy a hozzáférés korlátait le kell bontani: Ehhez mindenekelıtt az egészségügyi ellátásban egyébként is meglévı anomáliákat kell megszüntetni, és elérni, hogy a veszélyeztetett csoportok ugyan úgy hozzáférjenek az ellátáshoz, mint a jobb helyzetőek. Másrészt fontos, hogy a kutatások szerint a nehéz helyzetben lévı anyák akkor veszik inkább igénybe ezeket a szolgáltatásokat, ha nem kell sokáig várakozniuk; ha érthetıen elmondják nekik a helyzetükkel kapcsolatos tudnivalókat; ha egyéb, kapcsolódó szolgáltatást is igénybe vehetnek; valamint, ha kulturálisan kompetens a szolgáltatás nyújtója, magyarán, ha beszéli (szó szerinti és átvitt értelemben is) az illetı kulturális/társadalmi/etnikai csoport nyelvét. Óriási probléma emellett a biztosítás hiánya, valamint a biztosítottak esetében a családi orvoslás szemléletének teljes hiánya. Emellett nem csupán a hozzáférés ténye, és a terhesgondozási alkalmak száma fontos, hanem azok idızítése és tartalma is. A los angelesi koraszülést megelızı program tapasztalatai alapján az a program lehet sikeres, amelyik a viselkedési mintákat igyekszik megváltoztatni; a stresszt csökkenti; valamint az idı elıtt megindult szülés jeleire készíti fel a kismamákat. 7 Emellett a megelızés lenne fontos: a fiatal lányok esetében a dohányzás megelızése; a dohányzásról való leszokást társadalombiztosítás által támogatott programmá kell tenni. A legtöbb csecsemıhalál az elsı hónapban történik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minden kisbaba hozzájusson ebben a korai szakaszban az intenzív egészségügyi ellátáshoz. Az idıben végrehajtott beavatkozások, az orvosi technológia fejlıdésének köszönhetıen, ma már például a szívelégtelenségek jelentıs részét gyógyítani tudja. Az egészséges és beteg csecsemıknek is biztosítani kell a gondozáshoz való hozzáférést és a szülık felkészítését/oktatását elérhetıvé kell tenni mindenki számára. A hirtelen csecsemıhalállal kapcsolatos felvilágosítást elsısorban a vidéki, kisebbségi közösségek tagjainál kell intenzívebbé tenni. Az amerikai indián közösségekben például két és félszer valószínőbb a hirtelen csecsemıhalál, mint másutt. Az csecsemık és kisgyermekek abuzusát és elhanyagolását megelızı programokat ki kell terjeszteni. Több száz csecsemı hal meg ezek következtében évente. Ugyanakkor 7 Van olyan kutatás ma Magyarországon, amelyik a terhesgondozás tartalmi elemeit és adekvát voltát vizsgálná? Ugyan ez a kérdés merül fel a szegregált roma és szegény közösségek terhesgondozáshoz való hozzáférését illetıen.

15 15 sok olyan eset is lehet, amelyekrıl nincs tudomásunk. Vannak olyan becslések, amelyek szerint a hirtelen csecsemıhalál-esetek egy része (1-5%) valójában fel nem tárt elhanyagolás vagy abuzus. Az ilyen esetek leküzdéséhez elengedhetetlen a családon belüli erıszak megelızésével való intenzív foglalkozás. Ezen kívül segítséget és sürgısségi ellátást kell biztosítani a megzavarodott [distraught] szülık számára. Ilyen segítség lehet a csecsemık biztonságos elhelyezése a kórházak sürgısségi részlegén. 6. A gyermekhalandóság csökkentése Habár a 20. század végére a gyermekhalandóság legfıbb okait sikerült leküzdeni, még mindig komoly különbségek vannak e tekintetben fıleg etnikai/faji hovatartozás szempontjából. Ez azonban nem annyira biológiai, mint inkább társadalmi ok: A legutóbbi kutatások egyértelmően alátámasztják azt a korábbi feltételezést, hogy egészséges és jól szervezett közösségekben a gyermekek kevésbé betegebbek és kevésbé vannak kitéve veszélyeknek, mint a szerveztetlen és szegény környékeken. Konkrét kutatás történt Bostonban, amelynek során voucher-eket adtak véletlenszerően kiválasztott családoknak, akik ennek segítségével jobb környékre költözhettek. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy az átköltözött gyerekek például kevésbé szenvednek asztmás rohamoktól és kevésbé valószínő, hogy sérüléseket szenvedjenek, és a tágan értelmezett jólétük is növekedett. Egy másik kutatás a földrajzi információs szolgáltatás segítségével (Geographic Information Systems, GIS) a legveszélyeztetettebb régiókat igyekszik azonosítani, ami lehetıvé teszi a koncentrált segítségnyújtást. A kutatások azt igazolják, hogy a kemény körülmények között élı emberek akkor egészségesebbek, ha a támogató szolgáltatások lehetıvé teszik, hogy közösségi projectek jöjjenek létre, ha teret biztosítanak a helyiek együttmőködésére. Az erıs közösségi és baráti kötelékek a szó szoros értelmében életet menthetnek. Korábbi projectek alapján az is elmondható, hogy azok csak akkor életképesek, ha a helyi közösség nyelvét beszélik. A spanyolajkú közösségekben például az autóban jóval kevésbé használnak biztonsági ülést a gyermekeknek, mivel ahogy azt a kutatás bizonyította biztonságosabbnak élik meg a szülık, ha gyermekeiket az ölükben tartják. Egy innovatív kezdeményezés alapján a gyermeküléseket a helyi közösség lelkipásztora megáldotta, ami használatuk növekedéséhez vezetett. A gyermekek halálának legfontosabb oka az utóbbi idıben a balesetek voltak. Ezért a közlekedésbiztonságot, a lakások biztonságát (pl. ablakok) részben felvilágosítással kellene erısíteni. Fontos lenne, hogy a programokat a helyi közösségek segítségével

16 16 tervezzék meg. Bizonyos (fıleg szegény) közösségekben a gyermekek beoltatása sem egyszerő feladat. Itt is a helyi kultúrát értı segítıkre van szükség. Biztosítani kellene a gyerekek lakáson kívüli biztonságos játszási lehetıségét. Ehhez több olyan közösségi teret kellene létrehozni, ahol biztonsággal együtt lehetnek a gyerekek. A gyermekfelvigyázók jelentıs része semmilyen képesítéssel nem rendelkezik, és mindenféle ellenırzés nélkül végzi tevékenységét. A helyi közösség kezdeményezésén alapuló gyermekfelügyeletet (non-profit vagy for-profit formában) kell megerısíteni. A közlekedésbiztonság kérdésén belül a két legfontosabb téma a gyermeküléshasználat és a biciklis sisakok elterjesztése. Az egyéb külsı veszélyforrásokat is csökkenteni kell: Ilyen például a vízbefulladás veszélye, ami az 1-5 éves gyerekek halálának legfontosabb forrása. A tragédia leginkább azért következik be, mert a gyermekeket felügyelet nélkül hagyják. A füstmérgezés további fontos halálok, ezért a tőzvédelmet és az ezzel kapcsolatos prevenciót is jobban meg kell szervezni a veszélyeztetett környékeken. A gyermekek elhanyagolása és abuzusa további fontos ok lehet, amelyet azonban jelentıs részben mint baleseteket jelentenek be. Továbbá az alkohol vagy drog hatása alatt vezetı felnıttek okozzák a gyermekek baleseti halálának jelentıs részét. 7. A serdülık halandóságának csökkentése Az amerikai fiatalok körében más fejlett országokhoz mérten magas a halandóság. Ennek legfıbb okai a motorbalesetek, az emberölés és az öngyilkosság. A KidsCount javaslatainak legfontosabb pontja, hogy a gyerekek számára fontos felnıttek megfelelı mennyiségő és minıségő idıt töltsenek velük, mert a kutatások alapján ez az, ami a leginkább megelızi a tinédzserkori veszélyes viselkedést és baleseteket. Olyan tényezık is közre játszanak, mint hogy vajon a tinédzser a szüleivel vacsorázik-e rendszeresen? Azokban a családokban, ahol a szülıi és rokoni kötelékek éppen ellenkezı hatással vannak a tinédzserekre, tehát ahol rendszeres az erıszak vagy nagymértékő a stressz, ott a családtámogató szolgáltatások elérhetısége lenne a legfontosabb. A lelki/mentális családgondozás elsıdleges feladat a tinédzserek halálának megelızésében. A jó gyakorlatok alapján erısíteni kell a közösségi szolgáltatásokat. (Ilyen projectjei voltak a Casey Alapítványnak, különösen a serdülıkori terhességgel kapcsolatban ezek megtalálhatóak a honlapon.)

17 17 8. A serdülıkori terhesség megelızése A tinédzserek gyermekvállalása az anyát és gyermekét is veszélyezteti. Az anya egészsége veszélybe kerülhet és a késıbbi tanulási és munkavállalási lehetıségei is korlátozottak lehetnek; gyermekeik pedig az átlagosnál nagyobb arányban születnek alacsony súllyal és gyakrabban vannak kitéve fejlıdési rendellenességeknek, elhanyagolásnak és gyenge iskolai teljesítménynek. Ezen kívül maguk is sokkal inkább válnak serdülıkorukban szülıvé. Az 1990-es években jelentısen csökken a serdülıkori terhességek aránya, ugyanakkor megmaradtak a faji/etnikai és a földrajzi különbségek. Ez az elsı és a második terhességekre is igaz. Hiába hiszik az amerikaiak a közvélemény-kutatások alapján, hogy a serdülıknek nem szabadna szexuális életet élniük, a tények azt mutatják, hogy minden negyedik lány legalább egyszer teherbe esik a huszadik születésnapja elıtt. Nem lehet azonban pontosan tudni ennek okát, és nem lehet egyszerő felvilágosító kampánnyal megelızni. A legfontosabb stratégiák a következık: Meg kell találni a mögöttes okokat. A szegénység nyilván fontos tényezı, azonban más kutatások azt mutatják, hogy a foglalkoztatás hiánya, az egyszülıs nevelés, valamint az alacsony iskolai végzettség még fontosabb tényezık. Az is bizonyos, hogy nem is a szegénység önmagában, de annak tartós jelenléte van erıs hatással a serdülıkori terhességre. Ugyanakkor nem csak a kockázati tényezıkre, hanem a védelmet nyújtó faktorokra is oda kell figyelni. A Casey Alapítvány Egyenes beszéd programja [Plain Talk] különbözı kulturális és etnikai környezetben igyekezett a szexualitással és gyermekvállalással kapcsolatban közösségi munkát folytatni. A program egyik legfontosabb tanulsága, hogy az erıs szociális kötelékek elızhetik meg leginkább a korai gyermekvállalást. A program másik tanulsága, hogy a tinédzserek szüleit kell abban segíteni, hogy közeli viszonyban maradjanak gyermekeikkel, és a szexualitásról és a kockázatos viselkedésekrıl tudjanak velük beszélgetni. Ez ügyben fontos szemléletváltásra van szükség: Nem csak a lányokra kell koncentrálni, hanem a fiúk felelıs szexuális magatartását, és általában, a felelıs magatartási mintákat kell erısíteni. Egyúttal nem elég tinédzserkorban elkezdeni az ilyen nevelést, hanem már korábban, gyerekkorban el kell kezdeni a felelısség és a pozitív kapcsolatok kiépítésének tanítását. Egyúttal világosan kell fogalmazni, mert a serdülıknek erre van szükségük: Tiszta és határozott üzenetet kell sugallniuk a felnıtteknek a felelıs döntésekrıl, és fıként a szexuális védekezésrıl.

18 18 Nincs nagy hatással a szexuális magatartásra egy-egy felvilágosító óra. Csak a folyamatos és együttmőködésen alapuló kommunikáció vezet sikerre. Át kell gondolni, hogy van-e értelme a szexuális absztinenciát hirdetı programoknak, amelyek a középiskola befejezése elıtt tiltanák a szexuális életet. Sokkal célravezetıbb lenne az önbizalom erısítése, mint a reproduktív biológiai összefüggések ismertetése; a fiataloknak olyan tudásokra/szkillekre van szükségük, amelyek segítségével sikerrel kezelik párkapcsolataikat, ellenállnak a kortárscsoport nyomásának, és megegyezéseket tudnak kötni a nehéz helyzetekben. A kutatások alapján a legtöbb lány azért kezd nemi életet élni, mert úgy gondolja, hogy mások már megtették azt. Mindezeket az egész helyi közösség bevonásával kell kiépíteni. Önmagában a szexuális felvilágosítás nem célravezetı: komplex, sokarcú ifjúsági szolgáltatásokra van szükség. A programok tervezésének az apró lépések taktikáját kell követni: kis sikerek sokszor hólabda effektusként hatnak. A Casey Tiszta beszéd programjának fontos eleme volt, hogy a kulturálisan különbözı közösségekben a helyi normákhoz és szokásokhoz kell igazítani a munkát. Az egyik legfontosabb tanulság, hogy okot kell szolgáltatni arra, hogy iskolában maradjanak a fiatalok, és ne vállaljanak túl korán gyermeket. Ehhez az oktatási rendszer, a helyi közösségi szokások, a munkavállalás és az oktatás kapcsolata és más, nagyon nehezen változtatható intézmények szemléletváltására van szükség. A helyzetet nehezíti, hogy a gazdaságnak nincsen többé szüksége olyan mennyiségő képzetlen munkaerıre, mint korábban. Tehát aki nem végzi el a középiskolát, nagy eséllyel marad munka nélkül. Ugyanakkor az egészségügyi és egyéb humán szolgáltatásoknak is sokkal inkább tinédzser-baráttá kell válniuk, ha meg akarjuk elızni a serdülıkori terhességet és az ezzel járó komplex probléma-halmazt. 9. Mérsékelni kell a középiskolából való lemorzsolódást. (Ld. a mellékletben.) 10. Mérsékelni kell a kiileszkedett fiatalok számát. Az amerikai fiatalok többsége vagy tanul, vagy dolgozik. De egy tartós kisebbség, nagyjából minden tizedik éves fiatal kihullott a tanulás világából, és nem kapcsolódik a munka világához sem. A kiilleszkedett fiatal lányok sokszor élnek segélyen, és nagy mértékben szülnek korán gyerekeket. A fiúk esetében pedig sokan vannak börtönben. Egyes számítások szerint az iskoláikat félbehagyó fekete férfiak

19 19 34%-a (míg az összes ilyen férfi 12%-a) volt már életében szabadságvesztésre ítélve. Az ilyen fiatalok jelentıs része semmilyen kimutatható jövedelemmel nem rendelkezik. A kihullás révén destruktív utcai bandák jönnek létre. A legfontosabb célok velük kapcsolatban a következık: A jóléti szolgáltatások komplex reformjára van szükség, nem csak egyes elszigetelt programok adaptálására. A legfontosabb az lenne, hogy a leginkább veszélyeztetett, izolált városi közösségekre irányuljon több figyelem: itt a problémák teljes szövetével van dolgunk, az alacsony iskolai végzettségtıl a rossz egészségügyi ellátáson keresztül a rasszizmusig és a családon belüli problémákig. Az ilyen közösségeknek a szolgáltatások széles spektrumára van szükségük. Ugyanakkor az is legalább ilyen fontos, hogy a fiatalokat ellátó intézmények egymással párhuzamos strukturális változásokon menjenek keresztül, és egyúttal összehangoltabbak is legyenek. Ezt a fajta átfogó változást borzasztóan nehéz elérni. Ugyanakkor a közvetlen szolgáltatások toldozgatása nem vezet eredményre. Ehhez kapcsolódik a fiatalkorúak bíróságának gyakorlata, amiben komoly változtatásokra volna szükség a megelızés és a rehabilitáció irányába. Társadalmi felvilágosító kampányra van szükség ahhoz, hogy az ilyen fiatalokkal kapcsolatos elıítéletek enyhüljenek. A természetes segítık szerepe nagy lehet a kiilleszkedéssel fenyegetett fiatalok esetében, mivel a professzionális segítık sokszor nem ugyan azt a nyelvet beszélik, mint a fiatalok. Ezek a személyek tolmácsként mőködhetnek: A kiilleszkedett fiatalok számára mintegy lefordíthatják a formális intézmények mőködését, segítenek ezekben eligazodniuk. A változtatást az iskolarendszernél kell kezdeni. Minden felmérés azt mutatja, hogy a leginkább azok marginalizálódnak, akiknek gyengék az alapképességei. Ezért mindenek elıtt átfogó korai gondozásra és nevelésre van szükség. A magas színvonalú korai fejlesztés hosszútávon is jó hatással van a gyerekekre; a longitudinális vizsgálatok szerint nagyobb eséllyel járják ki a középiskolát azok, akik ilyen programokban vettek részt. [Innen a szöveg jórészt ismétli az iskolai lemorzsolódásról szóló brief -et. Csak azt idézem itt, ami különbözik.] A képzést közelíteni kell ahhoz, amire a tizenéveseknek szükségük van. A rossz iskolai teljesítményő gyerekeknél különösen jól mőködnek az iskolából a munkába [School to Career] programok. Ezek nem csupán az alapvetı szakmai készségeket fejlesztik, de a puha tudásokat [soft skills] is. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a munkáltatók legnagyobb problémája a fiatal munkavállalókkal nem annyira a szakmai

20 20 tudás hiánya, mint inkább a munkával kapcsolatos pozitív attitődök hiánya. Ezek közé tartozik például a másokkal való együttmőködés képessége, a minıségre való odafigyelés, a kitartás, a függıségi viszonyok elfogadása, vagy a stressztőrı képesség. Nagyon kevés olyan program van, amelyek ezeket a képességeket erısítenék. Fontos lenne emellett az iskola melletti részmunkaidıs foglalkoztatás lehetıségének biztosítása. Ha ezek az iskolához kötıdnek, akkor jobb eséllyel tudják a munkával kapcsolatos készségeket fejleszteni. A szegénységtıl sújtott térségekben a foglalkoztatási és képzései programok indítása önmagában kevés. Itt ugyanis számtalan egyéb leküzdendı akadálya van a foglalkoztatásnak: az elégtelen közlekedési lehetıségek, a gyermekgondozási lehetısek hiánya, egészségügyi problémák, alkohol- és drogfüggıség, korábbi szabadságvesztés, családon belüli erıszak, nem megfelelı lakhatás, nyelvi izoláció stb. A programoknak tehát számos kritériumnak is meg kell felelniük. Például többnyire nem célravezetıek az ideiglenes munkák, és azok a monoton munkák sem, amikben nem leli örömét az ember. A foglalkoztatási programoknak ezen felül egész közösségeket és családokat kellene megcélozniuk, mert gyakori tapasztalat, hogy egy-egy nem dolgozó családtag alááshatja a munkába álló fiatal erıfeszítéseit. Azok a programok hatékonyak, amelyek egybıl a munkához kapcsolódó sikerélményt nyújtatnak. A tinédzserekkel jólétével kapcsolatban számos egyéb tényezıt is figyelembe kell venni. A legutóbbi kutatások általános tanulsága, hogy a tizenévesek sebezhetıek: a szellemi képességeik, a testük, a szociális képességeik és a lelkük is olyan gyors fejlıdésen megy keresztül, amelyet talán a születés utáni elsı pár évhez lehet hasonlítani. Ezért meg kell a családokat erısíteni abban, hogy megvédjék tizenéves gyermekeiket. Ehhez mentor-programokra, a szexuális és egyéb abuzust, valamint az erıszak más formáit kivédı támogató hálózatokra van szükség. Különösen védtelenek a nevelıszülıktıl/nevelıotthonból kikerülı gyerekek. Míg a többi amerikai fiatal a húszas éveinek a közepére válik önállóvá, addig ezektıl a családi kötelékekkel nem rendelkezı, és gyakran kihasznált gyerekektıl elvárják, hogy 18 évesen kész felnıttként viselkedjenek és segítség nélkül állják meg a helyüket a világban.

21 21 V. Lehetséges tanulságok A KidsCount számos tanulsága közül talán a legfontosabb, hogy a már meglévı adatokat, amelyek a legkülönbözıbb forrásokból származhatnak (pl. KSH adatok, népegészségügyi adatgyőjtés, oktatáspolitikai és foglalkoztatáspolitikai háttértanulmányok, nemzetközi szervezetek kutatásai stb.) szisztematikusan össze kellene rendezni, és nem csak elérhetıvé, de felhasználhatóvá is kellene tenni a széles nyilvánosság számára. Ez önmagában egy jelentıs erıfeszítést igénylı project lenne, de számos komoly eredménnyel járhatna: - A könnyen elérhetı és rendezhetı adatok (amelyekbıl például ki-ki könnyőszerrel összeállíthatja a saját grafikonjait), a gyermekszegénységgel kapcsolatos közbeszédet jelentısen befolyásolhatnák. A döntéshozók és a média képviselıi a tágan értelmezett témával kapcsolatban egy helyen találnának könnyen érthetı, de ugyanakkor pontos információkat, így nagyobb eséllyel használnák ezeket, mint egyéb, sztereotípiákon alapuló fél-igazságokat; - A függı és a független változókat, amelyek alapján a felhasználó a saját tábláit, grafikonjait összeállíthatja szakemberek határozzák meg. Ezzel egyúttal befolyásolják is a gondolkodás irányát. A kemény adatok elérhetısége a tudományosság jelentıségével ajándékozza meg az egyszerő felhasználót, ezzel adva nagyobb súlyt a szegény és sebezhetı gyerekek problémáinak. A brief -ekkel kapcsolatos elsı kérdés az, hogy miért pont ezeket az indikátorokat választották. Bár erre konkrét választ azok kidolgozóitól lehetne kapni, azt lehet sejteni, hogy az szociális, egészségügyi, pedagógiai, kriminológiai tudás egybe-halmozása bizonyára számos szakember együttes munkáját igényelte. A gyerekekre hasonlóan a magyar programhoz holisztikus szemlélettel, a gyerekek jólétét tágan értelmezve közelítenek. A gyerekek szükségleteire fókuszál a KidsCount, és, ha jól értem, a brief -ek a szükségletek hiányát foglalják össze. A brief -ek kidolgozói szerint tehát azon a tíz területen szenvednek a leginkább hiányt az amerikai gyerekek (nagyjából 0-19 illetve 21 éves korig véve gyereknek valakit), amelyeket a brief -ek összegzésében megtalálhatunk. Ezzel párhuzamosan, témánként kiemelik azokat a csoportokat, akik a leginkább érintettek az egyes problémák által. A feltérképezett szükséglet-hiányokat aztán átfordítják cselekvési programmá, kijelölve azt az irányt, amerre a legnagyobb erıfeszítéseket kell tenni. A brief -ek legnagyobb erıssége tehát, hogy összekötik a módszertani részlet-kérdéseket a valós problémával, és a megoldási kísérletek leírásával. Ezzel hasonlóan az adatbázishoz egyúttal közérthetıvé és a szakemberek számára egybıl cselekvésbe fordíthatóvá teszik a vizsgált problémákat.

KIDS COUNT Indikátor Összefoglaló A középiskolából való lemorzsolódás csökkentése [Reducing the High School Dropout Rate] 2005.

KIDS COUNT Indikátor Összefoglaló A középiskolából való lemorzsolódás csökkentése [Reducing the High School Dropout Rate] 2005. 1 KIDS COUNT Indikátor Összefoglaló A középiskolából való lemorzsolódás csökkentése [Reducing the High School Dropout Rate] 2005. július A legutóbbi években a lemorzsolódás jelentısen csökken az Amerikai

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2009/2103(INI) 3.2.2010 JELENTÉSTERVEZET a Fellépés a rák ellen: európai partnerség című bizottsági közleményről

Részletesebben

Munkaerő-piaci diszkrimináció

Munkaerő-piaci diszkrimináció Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. október ISBN 978-963-235-295-4 Munkaerő-piaci diszkrimináció Tartalom Bevezető...2 A diszkrimináció megtapasztalása nem, kor, iskolai

Részletesebben

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007.

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007. BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2007. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A szociális és gyermekjóléti szolgáltatástervezés.... 2 1.1.

Részletesebben

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II.

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II. Melyik gondolkodási mód elıtt áll történelmi lehetıség? I. Vértes András, a GKI (Gazdaságkutató Intézet) elnöke kedden (2010. június 29-én) Budapesten sajtótájékoztatót tartott, amelyen a kormány 29 pontos

Részletesebben

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József,

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Lakossági Egészségfelmérés OLEF2000 KUTATÁSI JELENTÉS Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Epidemiológiai Központ kiadványa 2002. július Dokumentum kutatási sorszáma:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatósága INFORMÁCIÓS CSOMAG a Strukturális Alapokból és a Kohéziós Alapból származó támogatásokat felhasználó

Részletesebben

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen DOI: 10.18427/iri-2016-0034 Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen Rucska Andrea, Kiss-Tóth Emőke Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar rucska@freemail.hu, efkemci@uni-miskolc.hu

Részletesebben

nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret

nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret Minden ötödik európai nehézségekkel küzd a szövegértés területén AZ EU SZÖVEGÉRTÉSI KÉSZSÉGGEL FOGLALKOZÓ MAGAS SZINTŰ SZAKÉRTŐI CSOPORTJA

Részletesebben

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET A könyv szerzője a rotterdami pedagógiai intézet és szolgáltató központ igazgatója, s egyben a groningeni egyetem professzora. Témája a címben is megjelölt hátrányos helyzet

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÁLTAL FENNTARTOTT INTÉZMÉNYEK ÉS 100% TULAJDONÚ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Kanyik Csaba Szollár Zsuzsa Dr. Szántó Tamás Szombathely,

Részletesebben

Társadalompolitika és intézményrendszere

Társadalompolitika és intézményrendszere Társadalompolitika és intézményrendszere 256 Foglalkoztatás, intézményrendszer és foglalkoztatáspolitika Scharle Ágota 1. Bevezetés tendenciák a foglalkoztatásban Tanulmányunkban a foglalkoztatás és a

Részletesebben

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke)

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gondolatok a konvergencia programról (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gyıri Iparkamara Konferenciája Gyır, 2007. január 31. A legfıbb állami ellenırzési intézmények ma már nemcsak nemzetközi

Részletesebben

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye Tárgy: A szociális partnerek szerepe A hivatás, a család és a magánélet összeegyeztetése

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye Tárgy: A szociális partnerek szerepe A hivatás, a család és a magánélet összeegyeztetése C 256/102 HU 2007.10.27. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye Tárgy: A szociális partnerek szerepe A hivatás, a család és a magánélet összeegyeztetése (2007/C 256/19) A Tanács jövőbeli

Részletesebben

Budapesti Nyilatkozat. az európai városok demográfiai és klímaváltozási kihívásairól

Budapesti Nyilatkozat. az európai városok demográfiai és klímaváltozási kihívásairól Budapesti Nyilatkozat az európai városok demográfiai és klímaváltozási kihívásairól a városfejlesztésért felelős főigazgatók részéről Budapest, 2011. május 2. (1) Az Európai Unió tagállamainak városfejlesztésért

Részletesebben

Az esélyegyenlıtlenséget kiváltó okok és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés a munka világában

Az esélyegyenlıtlenséget kiváltó okok és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés a munka világában Az esélyegyenlıtlenséget kiváltó okok és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés a munka világában Tanulmány az FSZH részére Budapest, 2010. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlıségi Program 1. sz. felülvizsgálata

Helyi Esélyegyenlıségi Program 1. sz. felülvizsgálata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlıségi Program 1. sz. felülvizsgálata Pilis Város Önkormányzata 2014. június Türr István Képző

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2007. évi értékelése Elıkészítette: Tárnok Lászlóné osztályvezetı Igazgatási osztály, Bimbó Mária Gyámhivatali csoportvezetı, Károlyi Szilvia gyámügyi ügyintézı,

Részletesebben

Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor

Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor Nullpont Kulturális Egyesület Debrecen, 2010 1 Tartalom 1.

Részletesebben

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja NYUGDÍJ a nyugdíjrendszer jövőjéről a kötelező nyugdíjbiztosítás öregségi nyugdíj korhatár korkedvezmény; korengedmény korrekció nyugdíjemelés nyugdíjprémium rokkantsági nyugdíj hátramaradotti ellátások

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó

SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó írásbeli dolgozatok készítéséhez 2005. S Z O L N O K Összeállította: Fülöp Tamás főiskolai adjunktus Átdolgozta: Mészáros Ádám tanársegéd Konzulens és lektor Dr. Kacsirek

Részletesebben

11. NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS. Gödri Irén FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK

11. NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS. Gödri Irén FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 11. NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS Gödri Irén FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK A 2004-es uniós csatlakozást követően a Magyaroszágra bevándorlók számában enyhe, majd 2008-ban az előző évben bevezetett jogszabályi változásoknak

Részletesebben

Útközben Hírlevél. 1. Az együttműködés dimenziói. Az nyolcadik szám tartalmából:

Útközben Hírlevél. 1. Az együttműködés dimenziói. Az nyolcadik szám tartalmából: Útközben Hírlevél 1. Az együttműködés dimenziói Az Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata az idei évben valósítja meg nyertes pályázatát - TÁMOP 1. 4. 3. Innovatív kísérleti foglalkoztatási

Részletesebben

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlıségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 10 Célok... 10 A Helyi

Részletesebben

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac.

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac. MUNKAERÕPIAC, FOGLALKOZTATÁS, MAKROÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEK A feketemunka-rejtély A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok már évek óta küzdenek a feketemunka ellen. A kincstár és a társadalombiztosítók

Részletesebben

A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001 2006

A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001 2006 A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001 2006 Gyerekesély füzetek 3. Bass László, Darvas Ágnes, Dögei Ilona, Ferge Zsuzsa, Tausz Katalin A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001 2006 Budapest, 2007

Részletesebben

NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI IRODA MEMORANDUM A TECHNIKAI ÉSZREVÉTELEKRŐL A MAGYAR MUNKATÖRVÉNYKÖNYVVEL KAPCSOLATBAN

NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI IRODA MEMORANDUM A TECHNIKAI ÉSZREVÉTELEKRŐL A MAGYAR MUNKATÖRVÉNYKÖNYVVEL KAPCSOLATBAN Gyorsfordítás NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI IRODA MEMORANDUM A TECHNIKAI ÉSZREVÉTELEKRŐL A MAGYAR MUNKATÖRVÉNYKÖNYVVEL KAPCSOLATBAN 2011 NOVEMBER Tartalom Bevezető megjegyzések Külön észrevételek a munkatörvénykönyv

Részletesebben

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005),

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005), 2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 33 E/425 tekintettel az EK-Szerződés 251. cikkének (2) bekezdésére, tekintettel eljárási szabályzata 62. cikkére, tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi

Részletesebben

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1997): A

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Lazsádi Csilla Óvodás gyerekek megküzdési stratégiájának és a családjaik szocio-demográfiai változóinak összefüggésvizsgálata 1

Lazsádi Csilla Óvodás gyerekek megküzdési stratégiájának és a családjaik szocio-demográfiai változóinak összefüggésvizsgálata 1 Lazsádi Csilla Óvodás gyerekek megküzdési stratégiájának és a családjaik szocio-demográfiai változóinak összefüggésvizsgálata 1 A reziliens személyiség protektív mechanizmusainak és a kockázati tényezőinek

Részletesebben

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon Bajmócy Zoltán Lengyel Imre Málovics György (szerk.) 2012: Regionális innovációs képesség, versenyképesség és fenntarthatóság. JATEPress, Szeged, 52-73. o. Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában

Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában Utasi Ágnes: Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában Utasi Ágnes 1. Bevezetı A rendszeres

Részletesebben

EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG. 2006. március 13.

EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG. 2006. március 13. EMBERI ERŐFORRÁSOK FEJLESZTÉSE OPERATÍV PROGRAM (2007-2013) EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG 2006. március 13. Fájl neve: OP 1.0 Oldalszám összesen: 51 oldal TARTALOMJEGYZÉK 1. Helyzetelemzés...4 1.1. Demográfiai

Részletesebben

Tisztelt Nevelők, Pedagógusok!

Tisztelt Nevelők, Pedagógusok! Tisztelt Nevelők, Pedagógusok! A mindennapi közlekedés legsérülékenyebb és legveszélyeztetettebb csoportját a gyerekek képezik, köszönhetően annak, hogy életkoruknál fogva tájékozódási, észlelési és koordinációs

Részletesebben

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV Munkaügyi Központja A MUNKAERİ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ÖSSZEFOGLALÓJA 2014. I. NEGYEDÉV Pápa Zirc Devecser Ajka Veszprém Várpalota Sümeg Balatonalmádi Tapolca Balatonfüred Veszprém megye 8200 Veszprém, Megyeház

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 41.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 41. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 41. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET Igazgató: Dr. Miltényi Károly ISSN 0236 736 X írták:

Részletesebben

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 7400 Kaposvár, Fő u. 37-39. Telefon: (82) 505 504 Fax: (82) 505 550 E-mail: somogykh-mk@lab.hu Honlap: www.kozig.somogy.hu

Részletesebben

Készült: Készítette: IBS Kutató és Tanácsadó Kft

Készült: Készítette: IBS Kutató és Tanácsadó Kft A feldolgozott interjúk alapján készült áttekintő értékelő tanulmány Készült: A szlovák-magyar határmenti migráció/slovensko-maďarská pohraničná migrácia HUSK 1101/1.2.1/0171 számú projekt keretében a

Részletesebben

HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM

HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM IGAL VÁROS ÖNKORMÁNYZAT HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM 2015-2020 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 6 Célok... 6 A Helyi

Részletesebben

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06.

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Bevezetés...

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata Táborfalva Nagyközség Önkormányzata 2016. március 29. Türr István

Részletesebben

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére Gondozási Központ 7140 Bátaszék, Budai út 21. Tel.: 74/ 491-622; 74/ 591-113 Isz.: 12-15./2010. Tárgy: Véleményezés kérés Polgármesteri Hivatal 7149 Báta Fő u. 147. Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester

Részletesebben

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása Magyarország-Szlovákia Phare CBC 2003 Program Üzleti infrastruktúra, innováció és humáner forrás-fejlesztés a határ mentén Regionális Vállalkozói Együttm ködés HU2003/004-628-01-21 A határmenti vállalkozások

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 81 final AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Párizsi Jegyzőkönyv terv a globális éghajlatváltozás

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA w w Brüsszel, 14.07.2004 COM(2004) 470 végleges 2004/0151 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az európai audiovizuális iparágat támogató program

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum 10/2006. (II. 16.) OGY HATÁROZAT AZ ÚJ ORSZÁGOS FOGYATÉKOSÜGYI PROGRAMRÓL 1 10/2006 (II. 16.) Országgyőlési Határozat az új

Új Szöveges dokumentum 10/2006. (II. 16.) OGY HATÁROZAT AZ ÚJ ORSZÁGOS FOGYATÉKOSÜGYI PROGRAMRÓL 1 10/2006 (II. 16.) Országgyőlési Határozat az új 10/2006. (II. 16.) OGY HATÁROZAT AZ ÚJ ORSZÁGOS FOGYATÉKOSÜGYI PROGRAMRÓL 1 10/2006 (II. 16.) Országgyőlési Határozat az új Országos Fogyatékosügyi Programról 1. Az Országgyőlés - a fogyatékos személyek

Részletesebben

Serdülıkori terhességek egy jövıbeli kutatást megalapozó tanulmány és összefoglalás 1

Serdülıkori terhességek egy jövıbeli kutatást megalapozó tanulmány és összefoglalás 1 1 Szikra Dorottya Serdülıkori terhességek egy jövıbeli kutatást megalapozó tanulmány és összefoglalás 1 Bevezetés A tizenéves korban bekövetkezett terhességek száma felére csökkent az 1990-es évek óta.

Részletesebben

BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA

BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA vázlat 2010 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. Az önkormányzatok ifjúságpolitikai feladatai... 4 1.1.1. Európai Ifjúságpolitika... 4 1.1.2. Nemzeti

Részletesebben

1/2014. (VI.11.) polgármesteri utasítás. Segesd Község Önkormányzata Védőnői Szolgálatának. Adatkezelési szabályzatáról

1/2014. (VI.11.) polgármesteri utasítás. Segesd Község Önkormányzata Védőnői Szolgálatának. Adatkezelési szabályzatáról 1/2014. (VI.11.) polgármesteri utasítás Segesd Község Önkormányzata Védőnői Szolgálatának Adatkezelési szabályzatáról Érvényes: 2014. július 1.-től Jóváhagyta: polgármester 1. Általános rendelkezés 1.1.

Részletesebben

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK 1. A VIZSGÁLAT KIINDULÓPONTJA, A PROBLÉMA FELVETÉSE A jelenlegi magyar oktatási rendszerben

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1996): Gyermeket nevelni in: Társadalmi

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata

Dévaványa Város Önkormányzata Dévaványa Város Önkormányzata Esélyegyenlőségi és Fenntarthatósági Terv Készítette: Educatio Bene Kft. 21. március 11. I. BEVEZETŐ...4 II. III. 1. AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG...4 2. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS...4

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E GIONÁLIS ÁLLAMIGA ZGATÁSI HIVATAL GYŐR BESZÁMOLÓ A NYUGAT-DUNÁNTÚLII REGIIONÁLIIS ÁLLAMIIGAZGATÁSII HIIVATAL 2009.. ÉVII TEVÉKENYSÉGÉRŐL GYŐR, 2010. JANUÁR 26. 2 I. 1. A törvényességi

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl

Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl TŐZSÉR Zoltán Debreceni Egyetem Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl Bevezetés Ebben az esettanulmányban a Partium történelmi régió magyar tannyelvű felsőoktatási intézményében

Részletesebben

Munkával kapcsolatos stressz és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Munkával kapcsolatos stressz és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Munkával kapcsolatos stressz és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Munkával kapcsolatos stressz komoly probléma A stressz a második leggyakrabban említett, munkával kapcsolatos egészségi

Részletesebben

Tájékoztató füzet a városi közlekedésről szóló beszélgetéshez

Tájékoztató füzet a városi közlekedésről szóló beszélgetéshez Tájékoztató füzet a városi közlekedésről szóló beszélgetéshez Előszó Ez a tájékoztató anyag azért készült, hogy segítse a városi közlekedésről szóló beszélgetést. Maga az összejövetel része annak a kutatásnak,

Részletesebben

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról Előterjesztő: Dr. Faragó Péter Társulási Tanács Elnöke Készítette: Aleva Mihályné Intézményvezető Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról A szociális

Részletesebben

Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás

Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás Előadásomban arra teszek kísérletet, hogy a bűnözés és a vándorlás kapcsolatát, annak lehetséges megközelítési módjait elméletileg és módszertanilag

Részletesebben

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében 389 V ITA Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében FEHÉR ANDRÁS SZABÓ G. GÁBOR SZAKÁLY ZOLTÁN Kulcsszavak: elégedettség, vélemények, olvasók, szerz k, Gazdálkodás. ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A kamara ahol a gazdaság terem. Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről

A kamara ahol a gazdaság terem. Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről A kamara ahol a gazdaság terem Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről 1 Bevezetés Jelen beszámoló elkészítésének célja a kamarai küldöttek tájékoztatása a szervezet

Részletesebben

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE az ÁROP-1.A.5-2013-2013-0004 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRA ÉS A

Részletesebben

Fenntartói társulások a szabályozásban

Fenntartói társulások a szabályozásban ISKOLAFENNTARTÓ TÁRSULÁSOK AZ ÖNKORMÁNYZATI TÖRVÉNY, AMELY AZ ISKOLÁKAT a helyi önkormányzatok tulajdonába adta, megteremtette a kistelepülési önkormányzatok számára iskoláik visszaállításának lehetőségét,

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓKAT TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSI RENDSZER MÓDSZERTANI ÉS DOKUMENTÁCIÓS FOLYAMATA

A MUNKÁLTATÓKAT TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSI RENDSZER MÓDSZERTANI ÉS DOKUMENTÁCIÓS FOLYAMATA A MUNKÁLTATÓKAT TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSI RENDSZER MÓDSZERTANI ÉS DOKUMENTÁCIÓS FOLYAMATA 1 Tartalom BEVEZETŐ... 4 MUNKAERŐ KERESLET, MUNKAERŐPIACI IGÉNYEK... 7 Munkaerő-piaci kereslet - prognózis 2013...

Részletesebben

Korcsoport Megoszlás (%) 18-25 éves 7,2 26-35 éves 11,0 36-45 éves 16,0 46-55 éves 19,9 56-65 éves 22,7 65 év feletti 23,2

Korcsoport Megoszlás (%) 18-25 éves 7,2 26-35 éves 11,0 36-45 éves 16,0 46-55 éves 19,9 56-65 éves 22,7 65 év feletti 23,2 2. MELLÉKLET KÉRDŐÍVES MEGKÉRDEZÉS EREDMÉNYEI (KÉRDŐÍV) A KÉRDŐÍVES MEGKÉRDEZÉS LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI Megkérdezés módszertana Megkérdezés módja: önkitöltős kérdőíves megkérdezés feleletválasztós, skálás

Részletesebben

Hivatali Tájékoztató. Tartalom V. ÉVFOLYAM 2015. ÉVI 1. SZÁM

Hivatali Tájékoztató. Tartalom V. ÉVFOLYAM 2015. ÉVI 1. SZÁM Hivatali Tájékoztató V. ÉVFOLYAM 2015. ÉVI 1. SZÁM Tartalom 6722 Szeged, Rákóczi tér 1. www.csmkh.hu titkarsag@csmkh.hu Tel.: 62/562-606 Fax: 62/562-601 A kiadásért felelős: Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott

Részletesebben

Stratégiai tervezés a szociális munkában

Stratégiai tervezés a szociális munkában Stratégiai tervezés a szociális munkában 1 2 Kőnig Éva (szerk.) Stratégiai tervezés a szociális munkában Debrecen, 2011 3 A kiadvány a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke, valamint

Részletesebben

Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban. Készítette: Kováts András és Medjesi Anna

Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban. Készítette: Kováts András és Medjesi Anna Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Kováts András és Medjesi Anna Budapest, 2005 1 Összefoglaló A magyar nemzetiségű külföldi

Részletesebben

Nők hátrányos megkülönböztetése egészségügyi problémák miatt Nagy-Britanniában

Nők hátrányos megkülönböztetése egészségügyi problémák miatt Nagy-Britanniában FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.2 4.2 Nők hátrányos megkülönböztetése egészségügyi problémák miatt Nagy-Britanniában Tárgyszavak: emberi erőforrás; munkahelyi ártalom; foglalkozás-egészségügy; női munkaerő;

Részletesebben

Koronikáné Pécsinger Judit

Koronikáné Pécsinger Judit Koronikáné Pécsinger Judit AZ ÚTKÖRNYEZET HATÁSTERJEDÉST BEFOLYÁSOLÓ SZEREPE TERMÉSZETI TERÜLETEKEN Doktori (PhD) értekezés Témavezető: Dr. Pájer József egyetemi docens Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014.

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014. Készült: 2010. január 31. Készítette: Oroszlány Város Önkormányzatának Polgármesteri

Részletesebben

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda A kiadvány megjelenését támogatta: Tartalomjegyzék Bevezetés...5 Az

Részletesebben

3. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. július 24.-i ülésére

3. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. július 24.-i ülésére 3. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. július 24.-i ülésére 2. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Gazdasági, Pénzügyi és

Részletesebben

Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága. BUDAPEST Donáti u. 34-45 1575

Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága. BUDAPEST Donáti u. 34-45 1575 Dr. Kincses István ügyvéd 5900 Orosháza Bercsényi u. 48. /fax 68/413-057 30/9288-690 mail: kincses@elender.hu adószám: 44420538-1-24 Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága BUDAPEST Donáti u. 34-45 1575 Indítvány

Részletesebben

A Biztos Kezdet modellkísérleti program tapasztalatai, kiterjesztésének lehetıségei

A Biztos Kezdet modellkísérleti program tapasztalatai, kiterjesztésének lehetıségei A Biztos Kezdet modellkísérleti program tapasztalatai, kiterjesztésének lehetıségei A Biztos Kezdet (Sure Start) elnevezéső programot az 1990-es évek végén az Egyesült Királyságban hozták létre a gyermekszegénység

Részletesebben

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete Magyarország Kormányának összefoglaló tájékoztatója a Keretstratégia megvalósítását szolgáló

Részletesebben

- Új esély Debrecennek!

- Új esély Debrecennek! DEBRECEN - Várospolitikai program a korszakváltás jegyében. A város kreatív emberek gyűjtőhelye, ahol növelik és serkentik egymás produktivitását. (Richard Florida) Debrecen, az ország második legnagyobb

Részletesebben

A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA*

A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA* A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA* NAGY GYULA A tanulmány a magyarországi gazdasági átalakulás nyomán a nők és a férfiak munkaerőpiaci részvételében és foglalkoztatottságában bekövetkezett

Részletesebben

& BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL&

& BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL& & BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL& 1. Az&Orvosi&Ügyelet&Nonprofit&Kft.&rövid&bemutatása& Társaságunk illetve annak jogelődje 19997ben kezdte meg tevékenységét a

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete PK-142 Törvényszék: 01 Fővárosi Törvényszék Tárgyév: 2 0 1 2 Beküldő adatai Viselt név: Előtag Kaposi

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerı-felmérés tapasztalatai a dél-dunántúli régióban 2009. II. negyedév A felmérés lényege A PHARE TWINING svéd-dán modernizációs folyamat során

Részletesebben

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján Autonómia Alapítvány Közösségfejlesztők Egyesülete Lechner Lajos Tudásközpont Szociális Szakmai Szövetség

Részletesebben

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz.

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete B u d a p e s t Tisztelt Felügyelet! Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett

Részletesebben

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján KÖZFOGLALKOZTATÁSI ÉS VÍZÜGYI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján Cím: 1051 Budapest, József Attila u.

Részletesebben

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag 2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag A szolgáltató állam célja, hogy az információs és kommunikációs technológiai eszközök alkalmazásával gyorsabb, INFORMATIKAI költség-hatékonyabb ISMERETEK

Részletesebben

Az erősebbik nem? Június a férfiak hónapja, ezért követjük a Költőt, aki ezzel a felszólítással kezdi nevezetes eposzát:

Az erősebbik nem? Június a férfiak hónapja, ezért követjük a Költőt, aki ezzel a felszólítással kezdi nevezetes eposzát: Az erősebbik nem? Június a férfiak hónapja, ezért követjük a Költőt, aki ezzel a felszólítással kezdi nevezetes eposzát: Férfiuról szólj nékem, Múzsa És ha már a magas kultúránál tarunk még két irodalmi

Részletesebben

Teljesítménymotiváció és ösztönzés

Teljesítménymotiváció és ösztönzés TELJESÍTMÉNYMOTIVÁCIÓ Általában a teljesítményünkön keresztül értékel bennünket a környezetünk és mi magunk is. Viszonyítjuk teljesítményünk mások teljesítményéhez, valamint előző teljesítményeinkhez és

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16 FELHÍVÁS a gyermekeket sújtó nélkülözés újratermelődésének megakadályozására és a gyermekek esélyeinek növelésére irányuló helyi projektek megvalósítására A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK RÉSZÉRE Budapest 2012 2 Írta: Harmat Anna Somogyi Gyula Lektorálta

Részletesebben

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014.

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Jóváhagyva: 25/2011. (III.29) sz határozattal I. Bevezetés A gazdasági program elkészítésének célja, hogy az Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

FOGAMZÁSGÁTLÁSI MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA PÁRKAPCSOLATBAN ÉLŐ NŐK KÖRÉBEN

FOGAMZÁSGÁTLÁSI MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA PÁRKAPCSOLATBAN ÉLŐ NŐK KÖRÉBEN FOGAMZÁSGÁTLÁSI MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA PÁRKAPCSOLATBAN ÉLŐ NŐK KÖRÉBEN Makay Zsuzsanna BEVEZETÉS Az 1990-es évek óta kevés tanulmány foglalkozott a magyar nők és a férfiak fogamzásgátlási szokásaival, pedig

Részletesebben

SZOMBATHELYI JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV HELYZETELEMZÉS

SZOMBATHELYI JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV HELYZETELEMZÉS Partnerségi alapú esélyegyenlőségi programok a segítés városában és térségében ÁROP-1.A.3.-2014-2014-0023 SZOMBATHELYI JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV HELYZETELEMZÉS Megbízó: Szombathely Megyei Jogú Város

Részletesebben

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei KONSZENZUS BUDAPEST Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei ATIPIKUS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK MÓDSZERTANI ALAPJAI Készült a TÁMOP 1.3.1 kiemelt projekt

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei Közösségen belüli kereskedelmi rendszerének létrehozásáról és a 96/61/EK tanácsi

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók NGYE-NSZ. (szolgáltatási standardok) VITAANYAG. Készítette: Dr. Magyar Gyöngyvér Vida Zsuzsanna

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók NGYE-NSZ. (szolgáltatási standardok) VITAANYAG. Készítette: Dr. Magyar Gyöngyvér Vida Zsuzsanna NGYE-NSZ A nevelőszülői ellátás standard-leírása (szolgáltatási standardok) VITAANYAG Készítette: Dr. Magyar Gyöngyvér Vida Zsuzsanna NGYE-NSZ Létrehozás dátuma: 2006. november 2007. február 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv Készült: Budapest, 2009. szeptember 22. 2. verzió 1 0 Bevezetés Ez a Minőségirányítási Kézikönyv bemutatja, hogy az ISO

Részletesebben