Áttérés a piramis rendszerről a hálózatra Vagy javaslatok a felelősségek megosztásáról a tűzvédelem területén Romániában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Áttérés a piramis rendszerről a hálózatra Vagy javaslatok a felelősségek megosztásáról a tűzvédelem területén Romániában"

Átírás

1 Áttérés a piramis rendszerről a hálózatra Vagy javaslatok a felelősségek megosztásáról a tűzvédelem területén Horia Mihai Nicolescu építész Sigura cégcsoport elnöke ASI RTSZ elnökhelyettese Tartalom: I. Fejezet: Milyen tényezők vezettek a jelenlegi helyzethez a tűzvédelem piacán II. Fejezet: Javaslatok a felelősségek megosztásáról a tűzvédelem piacán I. Fejezet: Milyen tényezők vezettek a jelenlegi helyzethez a tűzvédelem piacán Az előző előadásomban elemeztem, hogy mit kellene tenni a minőség megőrzéséért a tűzvédelem területén? és megpróbáltam azonosítani a zavaró tényezőket, melyek a jelen helyzethez vezettek. Azért fontosak, mert a helyes azonosításuktól függ a problémákat valósan és hatékonyan megoldó módszerek megtalálása. Ha sorban és részletesen elemezzük az előbb felsorolt negatív tényezőket, kiderül, milyen működésképtelenséghez vezettek. Röviden ezek a következők: 1. Az első és a legfontosabb a piac valós és hatékony ellenőrzésének hiánya, mely minden szempont szerint igaz (munkálatok minősége, a kivitelezők felelőssége és szakmai felkészültségük), bele értve a szigorúan szükséges kötelező szempontokat (első lépésben hatalmas büntetéseket, mely a végső esetben akár a tevékenység engedélyének a visszavonásához vagy akár szabadság vesztéshez vezethet). Ezek a dolgok majdnem az elképzelhetetlen helyzetekhez vezettek, főleg ezen terület kevésbé műszaki részein (a fémszerkezetek hőre habosodó termékekkel való védelmének típusa), ahol az elvégzett munkálatok nagy részénél ezek minősége vészesen meggyengült, jelenség mely hamis minőségi dokumentumokban jelentkezik, egyszerűen alapanyagok cseréjével, végső rétegvastagságok, majd 60%-ra való lecsökkentésével a szükségeshez képest, stb.

2 Mindezek célja az ilyen munkálatok bármi áron történő árainak csökkentése, így a piacon hihetetlen és valótlan árak jelentek meg: csak az anyag árának a feléért is kevesebbért (és ebbe nincs belefoglalva a munkadíj). Ennek van egy másik hatása is: mindamellett, hogy ezek az árak bármely tűzvédelmi követelmény komoly elhanyagolását tükrözik hozzájárultak ahhoz, hogy a piacon egy teljesen téves felfogás alakuljon ki ilyen munkálatok árairól, így jelenleg úgy gondolják, hogy a tűzvédelmi festési munkálatokat bármilyen ár alatt el lehet végezni, akármilyen alacsony is legyen az. Ezzel egy időben a munkálatokat végzők felelőssége szabad esésben van, mindaddig, amíg a tűzvédelem területeiért felelős hatóságok közül (első sorban a VOF Vészhelyzetek Országos Felügyelősége és a RTFM ÁÉF - Régió és Területfejlesztési Minisztérium Állami Építésügyi Felügyelőségre gondolok) egyik sem vállalja a valós feladatát, a piac hatékony ellenőrzését! Ha csak a dokumentumok felszínes ellenőrzését végzik (amíg nem ellenőrzik az alapvető szempontokat: használt anyagok hitelességét, a felhordott réteg vastagságokat a tervek számításai alapján, az engedélyezett forgalmazók ellátóinak elérhetőségének megléte, stb.), a munkavégző minden előforduló lehetőséget kihasználnak (ez nagyon súlyos következményekkel jár, ami a valós tűzvédelmi szintet illeti), amely elősegíti a munkálat szerződtetését, a Befektető által meghatározott nevetséges áron. Végül, a piac ellenőrzését ki kell terjeszteni, a káderek szakmai felkészítésére, mely jelentősen csökkent, mert rengeteg cég jogosult szakengedély kiállítására. Egy halom képzési kurzus létezik ezen a területen, melyek megtartják a 90 órát (törvény megköveteli) három nap alatt (a hegyen (télen), vagy a tengeren (nyáron), mely tartalmaz ünnepélyes étkezéseket és szórakoztató programokat) a programok és az előadók szakmai felkészültségi szintjének ellenőrzése nélkül! Ami ennél még súlyosabb, hogy ezek a gyorstalpaló tanfolyamok komolynak értékelik a nagy cégek és szervezetek rövid és könnyű program miatt, illetve a barátságos ár miatt és a szépen színezett papírok megszerzése után (melyek legtöbb esetben nem is egy hivatalos elismert diploma, vagy tanúsítvány), akik részt vettek meg vannak győződve arról, hogy tényleg a terület szakemberei lettek és úgy kezelik őket a cégeknél, ahol dolgoznak! 2. A második probléma a kétértelmű törvények megléte ezen a területen, nem megfelelő elemekkel benne, ami megenged különböző kibúvókat, melyek a felelősséget egyik hatóságtól a másiknak adják! A felelősségek világos megosztása és az összes érintett fél részéről való rendszerezés akaratának hiánya azok, amik jelenleg Romániából hiányoznak. Ez a téma megérdemelne egy külön beszélgetést, mert több tevékenység területét érinti és ennek megoldása szoros együttműködést és jóhiszeműséget igényel az érintettektől.

3 3. A harmadik nagyon fontos probléma a biztosító társaságok teljesítmény szint követelményeinek hiánya, mely a teljesítmények alkalmazásának és megőrzésének a mozgató rugója, ezen a területen, minden fejlett kapitalista társadalomban. 4. Végül, az állami szervezeteknek tudatosítaniuk kell, hogy nem létezhet egy szakadék közöttük és az erre a piacra specializálódottak között (vállalkozók, engedélyezett viszont eladók, tervező cégek erről a szakterületről, szakirányú szövetségek, stb.) Más szavakkal, a két pólus (állam és magán) hatékonyan kell együttműködjön a felelősségek megosztásával e területen, abban az értelemben, hogy a magánszektornak mindig jeleznie kell ha valami rendellenesség van a piacon, míg a szabályozó és ellenőrző fél (az állam) ezt azonnal kijavítsa a rendelkezésére álló sajátos eszközeivel. Így megoldható az örökös pénzhiány, melyet a hatóságok mindig említenek, amikor szóba kerül, hogy a reformokat miért nem sikerült még gyakorlatba ültetni. II. Fejezet: Javaslatok a felelősségek megosztásáról a tűzvédelem piacán Hogy alapjaiban is helyesen megértsük javaslatunkat, amely jelen előadás tárgya, összetettebben kell látni az 1989 után történteken ezen a területen. Ha 1989 előtt a terület szerkezete jellemző volt egy központosított rendszerre, éspedig: 1989 után, miután a piacgazdaság megjelent, a helyzetnek alapjaitól kellett volna változni. Az új szerkezetnek és ennek működésének a megértéséhez két dolog alapvető: o Egy új fontos játékos megjelenése ebben a szerkezetben : biztosító társaságok o Megérteni annak a szükségességét, hogy egy központosított rendszerről áttérni egy több pólusúra, vagy nyersebben fogalmazva a piramisról a hálózatra automatikusan elfogadva az összes mellék szempontot is, ami ennek az áttérésnek a következménye!

4 Alá kell húzni, hogy ezek a mellékes szempontok alapvetőek akkor, ha akarjuk, hogy: 1. A rendszer helyesen működjön és következésképpen, 2. A rendszernek jótékony hatásai legyenek, melyet mindenki elvár a szabad piactól (ahogy mi megálmodtuk!) Míg ezek hiánya (Románia esetében) teljesen elrontja a rendszer működését és végül ennek a hihetőségét. Egy piacgazdasági társadalomban léteznek más szereplők egy összetettebb és bonyolultabb rendszerben, éspedig: - A beruházás tulajdonosa - A biztosító társaság - A tűzvédelmi tevékenységek szolgáltatója - A civil közösség - Tűzoltók - Az Állam Itt van a legfontosabb pont és a legnehezebben megoldható, mert egy új felfogásról van szó és egy létező rendszert kellene újraépíteni! Elismétlem, amit máskor mondtam: kell egy közös politikai álláspont, a terület minden érintett tényezőjével összhangban, politikai akarat ennek alkalmazásáért és pénz ennek megvalósításáért! Látszólag, ez a fonal úgy össze van csomózva, hogy nem létezhet egy megoldás most, bele kell törődjünk, ki tudja mennyi időre, amikor majd jobb idők jönnek és határozottabb emberek! Nem hinném, hogy így lenne és szeretném megmutatni a működő képes modelljét ennek a területnek egy piacgazdasági és megerősített demokráciájú társadalomban mely bizonyítja, hogy a dolgok egyszerűbbek és megvalósíthatóbbak, mint ahogy elsőre látszik. Így működik ez ott.

5 Észlelhető, hogy két nagy és párhuzamos cselekvési irány van: Első a műszaki fejlődés állandó alkalmazása és az általános tűzvédelmi szint növelése, irány, amelynek fontos szereplője a biztosító társaságok (melyek mindent megtesznek, hogy a kliensektől minél magasabb tűzvédelmi szintet megköveteljenek, hogy minél kisebb kártérítést kelljen fizessenek egy esetleges tűzeset után. Ez egy Elméleti terület, ahol a teljesítményt követik. Második minden kliensnél (beruházás tulajdonosnál) felszerelt tűzvédelmi rendszer működési állapotának folyamatos ellenőrzése, amely tulajdonképpen ezek hatékonyságát biztosítják. Ezt az irányt a Tűzoltók és a Biztosító társaságok vezetik. Ez egy GYAKORLATI terület, ahol a valós és hatékony működést követik. Egy pár tényezőt fontos lenne aláhúzni: a) A hálózat formájú rendszernek ( kerek asztal elv), a piramis rendszertől eltérően ( katonai elv), különböző működési törvényei vannak: 1. A jogállam demokratikus szerkezeteinek kölcsönös ellenőrzése 2. Egy harmadik független fél létezése, mely biztosítja a pártatlan bíráskodást minden alapvető folyamatnál 3. A rugalmasság elvének örökös alkalmazását, abban az értelemben, hogy minden eset egyedi, a tűzvédelmi mérnöki elvek alapján. b) Ebből következik, hogy az áttérés az első rendszerről a másodikra nem megy nehézségek és vergődések nélkül (az állami közigazgatási szerkezet megváltoztatásának az ellenzése nyilvánvaló, még 23 évvel a forradalom után is!) c) Mindegyik vállalatnak, a tűz esetén eltervezett intézkedésektől függően (a tűzkockázat szintje, amit a tevékenysége, emberek felkészültsége, elhelyezése és a földrajzi feltételek, stb. adnak és a valós, létező tűzbiztonsági szint között) állandóan szüksége van egy szakértőre, aki állandóan biztosítsa a létező tűzvédelmi felszerelések minőségét és hatékonyságát, az épület teljes élettartama alatt és ezek alkalmazásának szükségességét az épületben állandóan változó helyzeteknek megfelelően. Most lássuk mi a valós helyzet a tűzvédelmi piac szereplőinek valós kapcsolataiban.

6 Az első körben (fázisban), a befektető, aki egy beruházást szeretne, elmegy a tervezőhöz (ahol megkapja a tervet), amit eljutat az RTFM ellenőrhöz vagy szakértőhöz (a műszaki megoldások és a törvények betartásának ellenőrzéséért) és utólag bemutatja a VOF-nek (felülvizsgálatra). MIÉRT? A munkálatok elkezdésének engedélyezése a Városháza feladata lenne, aki kiadja és kéri az összes, törvényes, ehhez tartozó engedélyt! Jön a második kör (fázis), amikor a kliens kiválaszt egy Fővállalkozót FV (kivitelezése) aki szerződtet néhány Alvállalkozót a (tűzvédelmi) szakmunkálatokra és a munkálat végén újból a VOF-hez kerül a működési engedély beszerzéséért. MIÉRT? A működési engedély kibocsátása szintén a városháza feladatköre kellene legyen, akivel az átadást is végzi! Nézzük most a teljes tevékenységet, mind a két ciklusban. Kövessük és azonosítsuk minden ciklusban a főszereplőket és a céljaikat:

7

8 Egy észrevétel egyből szembetűnő: ennek a két ciklusnak alapjaiban eltérőek a céljai: - Az első olyan ciklus, amelyik csak a műszaki hatékonyságot és a terv törvényességét követi - A második a minél nagyobb profitot követi a megengedett legalacsonyabb (vagy akár az alatti!) tűzvédelmi hatékonyságok betartásával, amit a terv megengedett. A fejlett piacgazdaságoknál a felelősségek megosztását bemutató ábrákból kiindulva megítéljük, hogy a VOF részéről mindkét ciklushoz való tartozás, egy piacgazdaságban létező és működő több pólusú hálózat szellemében, az összeférhetetlenséget és érdekellentétet okoz, melyet lehetetlen helyesen kezelni és súlyos következményekkel járna a szakterület piacán! Nyilvánvaló a VOF természetes helye a második ciklusban van! Hogy a kijelentésünket igazoljuk (amelyek figyelem egy piac gazdaság szabályaival tökéletes összhangban van!) értékeljük a főszereplők tevékenységét és hatásfokát akkor, ha ezek az első ciklushoz tartoznának. Tevékenység az első ciklusban VOF Tervezők, Ellenőrök, Szakemberek Képzetség az elmélet területén + ++ Képzetség a megoldás törvényességét illetően + + Tevékenység következtében anyagi jövedelem Közvéleményben kialakult kép - ++ Az előterjesztett megoldás felelőssége ++ + Mi következik a VOF nek az Egyes ciklusbeli tevékenységéből 1. A tevékenységek értelmetlen átfedése 2. Műszaki ellentmondások 3. Anyagi és hitelességi veszteségek

9 Ezek lennének az első következtetések. Próbáljuk meg előrevetíteni a felelősségek megosztásának javaslatát egy beruházás teljes élettartamára (100 év) Ez a képlet közelíti meg leginkább azt a felosztási tervét a felelősségeknek, amelynek egy piacgazdaságban működnie kellene. Marad, hogy a hatóságok elfogadják a javaslataink elemzését, ha helyesnek gondolják, vállalják az intézkedéseket, amelyek ezek alkalmazásával járnak. Ha ez megvalósul, úgy értékelhetjük, hogy az üzenetünk bőségesen elérte célját.

A Liska-féle tulajdon

A Liska-féle tulajdon A Liska-féle tulajdon Megjelent: Mozgó Világ, Budapest, 2005. március. Több mint tíz éve hunyt el Liska Tibor (1925-1994), akit sokan az egyik legeredetibb közgazdasági gondolkodónak tartanak. Liska világmegváltási

Részletesebben

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig A fegyveres erők szerepe, helyzete Spanyolország XX.

Részletesebben

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13.

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13. 11. tanulmány Hittel élni március 7 13. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Példabeszédek 28:4-5, 7, 9; 29:13; Róma 1:16-17; Galata 3:24; 1János 2:15-17 Az emberektől való félelem csapdába ejt, de aki

Részletesebben

Vecsés, 2015. november 29.

Vecsés, 2015. november 29. Vecsés, 2015. november 29. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek kialakulásának megelőzését, a balesetek elhárítását, következményeinek mérséklését szolgáló intézkedések megtételét, az értesítési,

Részletesebben

BULGÁRIA. Oktatás és képzés, az ifjúság helyzete. Educatio 1997/3. Országjelentések

BULGÁRIA. Oktatás és képzés, az ifjúság helyzete. Educatio 1997/3. Országjelentések Országjelentések BULGÁRIA Az információs technológia és a telekommunikáció óriási hatást gyakorol a gazdasági és társadalmi életre. Annak ellenére, hogy Bulgária fontos szerepet játszott a KGST információs

Részletesebben

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Az újkori magyar civil, nonprofit szektor az idei évben ünnepli 20 éves születésnapját. Ilyen alkalmakkor a témával foglalkozó

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet Oldal:1 az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól 1 A Kormány az épített környezet

Részletesebben

Önkormányzatok versenye: a XIII. kerülettel az élen Budapest veri a vidéki Magyarországot Összefoglaló

Önkormányzatok versenye: a XIII. kerülettel az élen Budapest veri a vidéki Magyarországot Összefoglaló Önkormányzatok versenye: a XIII. kerülettel az élen Budapest veri a vidéki Magyarországot Összefoglaló A legkisebb adósággállománnyal a XIII. kerület, jóléti kiadásokban Salgótarján, vállalkozások számában

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK Nappali tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK Nappali tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK Nappali tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány REFORMTÖREKVÉSEK A MAGYAR KÖZIGAZGATÁSBAN AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOK

Részletesebben

ÉRTELMISÉGI SZAKSZERVEZETI TÖMÖRÜLÉS (ÉSZT) ALAPSZABÁLYA

ÉRTELMISÉGI SZAKSZERVEZETI TÖMÖRÜLÉS (ÉSZT) ALAPSZABÁLYA ÉRTELMISÉGI SZAKSZERVEZETI TÖMÖRÜLÉS (ÉSZT) ALAPSZABÁLYA Elfogadta: az ÉSZT soron kívüli Kongresszusa 2008. december 9-én Egységes szerkezetben a 2012. május 15-i változással 1 PREAMBULUM Az ÉSZT 1989.

Részletesebben

Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése. Szakmai segédlet tervezők, kivitelezők és üzemeltetők számára

Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése. Szakmai segédlet tervezők, kivitelezők és üzemeltetők számára Feladatalapú pályázati témák 2015 (Sorszám: 2/2015/1.) Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése Szakmai segédlet tervezők, kivitelezők és üzemeltetők számára Magyar Mérnöki Kamara

Részletesebben

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Az európai uniós ökocímke terméktanúsítási rendszeréről és az ökocímke használat feltételeiről 2013.

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Az európai uniós ökocímke terméktanúsítási rendszeréről és az ökocímke használat feltételeiről 2013. PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Az európai uniós ökocímke terméktanúsítási rendszeréről és az ökocímke használat feltételeiről 2013. MÁRCIUS A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. (a Társaság jogelődje Környezetbarát

Részletesebben

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében.

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében. 1 SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Salföld, Kossuth u. 27. Ikt.szám: S- 4-67 /2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Üdvözöljük a Perfect Nails Kft. (továbbiakban: Perfect Nails) által üzemeltetett weboldalon. Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.sarabeautysport.com

Részletesebben

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy 1. Bevezetés Problémafelvetés Jelen tanulmány a Pozsony és környéke agglomerációjában lakó szlovák állampolgárok helyzetét vizsgálja az oktatás és egészségügy

Részletesebben

A Fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének nemzeti Stratégia, 2015 2019

A Fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének nemzeti Stratégia, 2015 2019 389/2015. május 27. számú Kormányrendelet A fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének nemzeti stratégiájának jóváhagyásáról (2015-2019) Kibocsátó: ROMÁNIA KORMÁNYA Megjelent a Hivatalos Közlönyben,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. szeptember 17.-i ülésére Tárgy: Zirc, Állomás utca melletti, valamint Állomás Alkotmány utca közötti kerékpárutak tervezett

Részletesebben

Tisztelt Kamarai Tagtársaim!

Tisztelt Kamarai Tagtársaim! Hivatásunk a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara lapja 2010/1. Tisztelt Kamarai Tagtársaim! TARTALOM Csupán néhány hét telt el a tavaszi parlamenti választások óta, de szakdolgozói kérdésekben bíztató

Részletesebben

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

Az eljárás elterjedését segíthetné, ha lenne egy állami támogatási rendszer a környezetbarát technológiák alkalmazására, ami ellensúlyozná, különösen

Az eljárás elterjedését segíthetné, ha lenne egy állami támogatási rendszer a környezetbarát technológiák alkalmazására, ami ellensúlyozná, különösen Az eljárás elterjedését segíthetné, ha lenne egy állami támogatási rendszer a környezetbarát technológiák alkalmazására, ami ellensúlyozná, különösen a kezdeti időszakban a bizonytalansággal és bevezetéssel

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása

Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.09 Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása Tárgyszavak: tűzvédelem; füstmentesítés; üzemképesség; karbantartás. Általános karbantartási követelmények

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Főiskolai Tanács 48-2002/2003. sz. határozatával 2003. március 18. napján elfogadta. 2003. Dunaújváros 1. kiadás 0. módosítás 1(29). oldal TARTALOM I. A MVSZ hatálya II. Ügyrend III.

Részletesebben

önvezető autók kora jön

önvezető autók kora jön IDEJE, HOGY MEGBARÁTKOZZUNK A GONDOLATTAL önvezető autók kora jön Több autógyártó óriás, szoftverfejlesztő, és internetszolgáltató cég is beszállt a versenybe, így a fejlett piacokon néhány éven belül

Részletesebben

Kiskunhalas Város Önkormányzat Képviselő-testülete. Ülés ideje: 2013.02.14. Rendkívüli ülés 15:05 J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Képviselő Voks Frakció

Kiskunhalas Város Önkormányzat Képviselő-testülete. Ülés ideje: 2013.02.14. Rendkívüli ülés 15:05 J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Képviselő Voks Frakció Kiskunhalas Város Önkormányzat Képviselő-testülete File: K:\TITKARS\WINWORD6\IRATOK\TESTJKV\2013 Ülés ideje: 2013.02.14. Rendkívüli ülés 15:05 Ülés helye: Polgármesteri Hivatal 108-as terme Testületi névsor:

Részletesebben

Készült: Kóny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 16-án, 17 órakor az Önkormányzati Hivatal üléstermében megtartott üléséről.

Készült: Kóny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 16-án, 17 órakor az Önkormányzati Hivatal üléstermében megtartott üléséről. Kóny Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9144 Kóny, Rákóczi u. 30. Tel.: 96/280-140. Szám: 1-15/2014.NY. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Kóny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december

Részletesebben

A Német menedzsment reformok és a közigazgatási modernizáció a 90- es években -

A Német menedzsment reformok és a közigazgatási modernizáció a 90- es években - BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség A Német menedzsment reformok és a közigazgatási modernizáció a 90- es években - Közmenedzsment 2013 Január

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Pályázati felhívás EAC/A05/2014 Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítvány 2015 2020

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Pályázati felhívás EAC/A05/2014 Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítvány 2015 2020 EURÓPAI BIZOTTSÁG Pályázati felhívás EAC/A05/2014 Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítvány 2015 2020 1. Bevezetés E pályázati felhívás jogalapját az Erasmus+ elnevezésű uniós oktatási, képzési, ifjúsági

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 34. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 34. szám MAGYAR KÖZLÖNY 34. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. március 10., csütörtök Tartalomjegyzék 2016. évi III. törvény Az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről az Iraki Köztársaság közötti

Részletesebben

VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERET SZERZŐDÉS VILLAMOS ENERGIA ADÁS-VÉTEL TÁRGYÁBAN

VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERET SZERZŐDÉS VILLAMOS ENERGIA ADÁS-VÉTEL TÁRGYÁBAN Villamos energia Kereskedelmi üzletszabályzat 1. számú melléklet VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERET SZERZŐDÉS (Minta) VILLAMOS ENERGIA ADÁS-VÉTEL TÁRGYÁBAN Szerződő felek: Szerződésszám: Dátum: Érvényesség:

Részletesebben

Kulturális örökség-alapú komplex védelem- és fejlesztés megalapozása, az értékek felismerése, pontos felmérése és értékelése

Kulturális örökség-alapú komplex védelem- és fejlesztés megalapozása, az értékek felismerése, pontos felmérése és értékelése Kulturális örökség-alapú komplex védelem- és fejlesztés megalapozása, az értékek felismerése, pontos felmérése és értékelése E vonatkozásban külön is ki kell emelni a megye két városát, Miskolcot és Ózdot.

Részletesebben

A KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETÉNEK (KKDSZ) A 2015. ÁPRILIS 8-I KONGRESSZUSRA KÉSZÜLT

A KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETÉNEK (KKDSZ) A 2015. ÁPRILIS 8-I KONGRESSZUSRA KÉSZÜLT A KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETÉNEK (KKDSZ) A 2015. ÁPRILIS 8-I KONGRESSZUSRA KÉSZÜLT 1. A szervezet neve, működési területe 1. A szakszervezet neve: Közgyűjteményi és Közművelődési

Részletesebben

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai OKTATÁSIRÁNYÍTÁS ÉS OKTATÁSPOLITIKA A BALKÁNON Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai Szlovénia kivételével, Bulgária, Románia és Albánia) oktatási rendszerei előtt álló kihívásokat

Részletesebben

Szakkollégiumi helyzetkép felmérése

Szakkollégiumi helyzetkép felmérése Szakkollégiumi helyzetkép felmérése Vezetői összefoglaló Összeállította: ADITUS Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. Készült az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megbízásából, a Minőségfejlesztés a felsőoktatásban

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

MINŐSÉGELLENŐRZÉSI ÖSSZEFOGLALÓ

MINŐSÉGELLENŐRZÉSI ÖSSZEFOGLALÓ MINŐSÉGELLENŐRZÉSI ÖSSZEFOGLALÓ i TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 1 1. Előszó... 1 2. Fontosabb jogszabályok... 1 3. Jelmagyarázat... 1 4. A közbeszerzési eljárás tárgya, az eljárásrend és a jogalap...

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: A Csévharaszt Községi Önkormányzat Dísztermében 2014. szeptember 25-én megtartott képviselő-testületi ülésről, hangfelvételről

Jegyzőkönyv. Készült: A Csévharaszt Községi Önkormányzat Dísztermében 2014. szeptember 25-én megtartott képviselő-testületi ülésről, hangfelvételről Jegyzőkönyv Készült: A Csévharaszt Községi Önkormányzat Dísztermében 2014. szeptember 25-én megtartott képviselő-testületi ülésről, hangfelvételről Jelen vannak: Mocsáry Balázs polgármester, Antal Erzsébet

Részletesebben

KÉTOLDALÚ VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERETSZERZŐDÉS

KÉTOLDALÚ VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERETSZERZŐDÉS ALTEO Nyrt. Üzletszabályzat 3. sz. melléklet KÉTOLDALÚ VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERETSZERZŐDÉS A jelen villamos energia-kereskedelmi keretszerződés (az annak elválaszthatatlan részét képező valamennyi

Részletesebben

Magyarország katasztrófavédelme

Magyarország katasztrófavédelme Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Gazdálkodási és menedzsment nappali szak Tantárgy: civilbiztonság Magyarország katasztrófavédelme Készítette: Tanár: Szendrei Máté (DAI5MO) Dr.

Részletesebben

11. előadás: Szakági részletes helyszínrajz készítésének technológiája

11. előadás: Szakági részletes helyszínrajz készítésének technológiája 11. előadás: Szakági részletes helyszínrajz készítésének technológiája A 3/1979. (Ép.Ért.11.) ÉVM sz. utasítás szerint A szakági részletes helyszínrajzok (másolatban) a közmű-alaptérkép másolatán készülnek

Részletesebben

A bankközi forintpiac Magyarországon

A bankközi forintpiac Magyarországon MNB MÛHELYTANULMÁNYOK GEREBEN ÁRON A bankközi forintpiac Magyarországon (az 1998 szeptembere és 1999 márciusa közötti idoszak néhány tanulsága) 20 A Mûhelytanulmányok sorozatában megjelenõ füzetek a szerzõk

Részletesebben

Útmutató a szoftver gazdálkodáshoz

Útmutató a szoftver gazdálkodáshoz Útmutató a szoftver gazdálkodáshoz Tartalom Útmutató a szoftvergazdálkodáshoz 3 A szoftvergazdálkodás előnyei 6 A szoftvergazdálkodás hiányából eredő kockázatok 9 A szoftvergazdálkodás lépésről lépésre

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2014.IV.16.) hatályos állapota A jel a

Részletesebben

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG 2009.5.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 107/1 II (Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG A Bizottság Közleménye Italok csomagolása, betétdíjas rendszerek

Részletesebben

POLGÁRI JOGI KODIFIKÁCIÓ. Tartalomjegyzék

POLGÁRI JOGI KODIFIKÁCIÓ. Tartalomjegyzék V. ÉVFOLYAM 5. SZÁM Tartalomjegyzék Tanulmányok Az engedményezésre vonatkozó szabályok újragondolása a nemzetközi gyakorlat tükrében Gárdos Péter / 3 Az állam kártérítési felelõssége a közösségi jog megsértése

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. A biztosítás története és fejlődése 2. II. A biztosítás létrejötte 4. III. Biztosítás típusok 5. Szójegyzék 12.

Tartalomjegyzék. I. A biztosítás története és fejlődése 2. II. A biztosítás létrejötte 4. III. Biztosítás típusok 5. Szójegyzék 12. 1 BIZTOSÍTÁS MINDENKINEK Tartalomjegyzék I. A biztosítás története és fejlődése 2. II. A biztosítás létrejötte 4. III. Biztosítás típusok 5. Szójegyzék 12. Copyright: Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó

Részletesebben

A Webáruház üzemeltetésének célja különböző logikai és készségfejlesztő és egyéb gyermekjátékok értékesítése.

A Webáruház üzemeltetésének célja különböző logikai és készségfejlesztő és egyéb gyermekjátékok értékesítése. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.honeytoys.hu Üdvözöljük az X Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett weboldalon. Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.honeytoys.hu webáruházban

Részletesebben

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra.

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM

11/2013. (III. 21.) NGM 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

LegalUp! Bajzik András: Mielőtt céget alapítanál

LegalUp! Bajzik András: Mielőtt céget alapítanál LegalUp! Bajzik András: Mielőtt céget alapítanál Készen állsz a startupper életre, így első lépésként mi mást tennél, mint céget alapítasz. Logikus, nem? Talán meglepő, de nem mindig van ez így. Számos

Részletesebben

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések A nemzetgazdasági miniszter.../2012. (...) NGM rendelete a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról A földgázellátásról

Részletesebben

Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci környezetben

Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci környezetben ZRINYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Németh Béla mérnök ezredes Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci

Részletesebben

2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész

2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész 2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész Tökéletes verseny A tökéletes verseny fogalma egy olyan, versenyalapú piac feltételezéséből indul ki, amelyben: megfelelően magas számú vásárló és

Részletesebben

2011. évi. törvény. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

2011. évi. törvény. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról A katasztrófavédelmi törvény tervezete Nyilvánosságra hozták a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezetet, amely az elmúlt időszak tapasztalatai alapján

Részletesebben

Építési beruházáshoz tartozó követelmények

Építési beruházáshoz tartozó követelmények Építési beruházáshoz tartozó követelmények Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet alapján A rendelet hatálya kiterjed: a) az építőipari kivitelezési tevékenység

Részletesebben

Mielőtt rátérnék a Szolgálat konkrét működésének bemutatására, néhány szakmai szempontot kívánok ismertetni.

Mielőtt rátérnék a Szolgálat konkrét működésének bemutatására, néhány szakmai szempontot kívánok ismertetni. Zelenák József Az NCsSzI Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatának munkája és szakmai módszerei az egy éves működés alapján levonható tapasztalatok és következtetések Minden embert megrendít

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 21 / 2009. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2015/2014. számú ügyben (Kapcsolódó ügyek: AJB-2049/2014., AJB-2082/2014., 2198/2014.

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2015/2014. számú ügyben (Kapcsolódó ügyek: AJB-2049/2014., AJB-2082/2014., 2198/2014. Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2015/2014. számú ügyben (Kapcsolódó ügyek: AJB-2049/2014., AJB-2082/2014., 2198/2014.) Előadó: dr. Tóth Lívia Az eljárás megindítása Négy, egymástól független,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL KÖVESDI AGNES: AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL A Statisztikai Hivatal az N. T. 651/33/195.0. sz. határozata nyomán az önköltség és önköltségcsökkentés mérésére gyáripari önköltségstatisztikát

Részletesebben

ÉFE A NYUGODT ÉPÍTKEZÉSÉRT

ÉFE A NYUGODT ÉPÍTKEZÉSÉRT ÉPÍTKEZŐK FOGYASZTÓVÉDELMI EGYESÜLETE Association of Building-trade Consumer Protection ÉFE A NYUGODT ÉPÍTKEZÉSÉRT Prevenciós Program eszközeinek ismertetése A prevenció az egyetlen járható út - A Nyugodt

Részletesebben

T/8341. számú. törvényjavaslat

T/8341. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/8341. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről az Iraki Köztársaság közötti partnerségi és együttműködési megállapodás kihirdetéséről Előadó:

Részletesebben

Kishajók felelsségbiztosítása 1. Szabályzat Kishajók felelsségbiztosítása

Kishajók felelsségbiztosítása 1. Szabályzat Kishajók felelsségbiztosítása Kishajók felelsségbiztosítása 1 Szabályzat Kishajók felelsségbiztosítása Kishajók felelsségbiztosítása 2 Tartalomjegyzék 1. A biztosítás tárgya...3 2. Szerzd, biztosított...3 3. Együttbiztosított személyek...3

Részletesebben

Kiadja a: Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Demokrata Magyar Ifjak Szövetsége (DMISZ) Felelős kiadók: Kovács Péter és Borboly Csaba

Kiadja a: Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Demokrata Magyar Ifjak Szövetsége (DMISZ) Felelős kiadók: Kovács Péter és Borboly Csaba Kiadja a: Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Demokrata Magyar Ifjak Szövetsége (DMISZ) Felelős kiadók: Kovács Péter és Borboly Csaba Szerkesztette: Olti Ágoston Nyomda: Exodus Kft, Csíkszereda Készült 400

Részletesebben

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla 2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla Vicsek Lilla a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense. Az utóbbi években elsősorban a

Részletesebben

RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv

RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv Környezetirányítási Rendszer eljárásai, szabályozásai Hatályba helyezés dátuma: 2014.07.01. Rendszer alkalmazási területe: EXTRUDÁLT POLISZTIROLHAB

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7.

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7. GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014. november 7. Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 10 1.1 A tervezési intézményi háttere... 10 1.2 A tervezési folyamat

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.kutyubazar.hu. weboldalon (a továbbiakban: Webáruház, Honlap) elérhető szolgáltatás

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.2.23. COM(2011) 78 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 211/2013. (VIII.28.) önkormányzati határozata. Napirend megállapítása

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 211/2013. (VIII.28.) önkormányzati határozata. Napirend megállapítása Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 211/2013. (VIII.28.) önkormányzati határozata Napirend megállapítása 1. ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEK MÓDOSÍTÁSA 1/1.)A közterület eltérő használatáról

Részletesebben

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Szeged ÉVFOLYAMDOLGOZAT A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i Konzulens: Dr. Tóth Károly Egyetemi Docens

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. A Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének 2009.02.16. napján tartott elnökségi üléséről.

EMLÉKEZTETŐ. A Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének 2009.02.16. napján tartott elnökségi üléséről. EMLÉKEZTETŐ A Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének 2009.02.16. napján tartott elnökségi üléséről. Az ülés helye: AÉSZ Vagyonkezelő Kft. Győri Kirendeltsége (Győr, Csaba u. 16.) tárgyalóterme

Részletesebben

ALKATRÉSZGYÁRTÁS É S FELÚJÍTÁS A MÁTRAI EFAG-BA N

ALKATRÉSZGYÁRTÁS É S FELÚJÍTÁS A MÁTRAI EFAG-BA N ALKATRÉSZGYÁRTÁS É S FELÚJÍTÁS A MÁTRAI EFAG-BA N DR. SZŐKE MIKLÓS Az elmúlt másfél évtized óta a gépüzem fenntartást végzőknek úgy kell ellátni az időközben megháromszorozódott gépállományt, hogy elégtelen

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyírmártonfalva község Falugyűlésén 2011. május 18. Helye: Művelődési Ház Nyírmártonfalva Jelen vannak: Kövér Mihály Csaba polgármester Debreceni Zsolt alpolgármester Gajdos

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: EUB/7-2/2014. EUB-1/2014. sz. ülés (EUB-130/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: EUB/7-2/2014. EUB-1/2014. sz. ülés (EUB-130/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: EUB/7-2/2014. EUB-1/2014. sz. ülés (EUB-130/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának 2014. február 3-án, hétfőn, 11 óra 35 perckor az Országház Nagy Imre

Részletesebben

Forgalmazói szabályzat

Forgalmazói szabályzat Forgalmazói szabályzat MEGHATÁROZÁSOK A DXN Forgalmazói szabályzatban, amennyiben a szövegkörnyezet másként nem indokolja, a következő rövidítések és kifejezések az alábbiakat jelentik: Forgalmazó A DXN

Részletesebben

Járási népesség-előreszámítás 2051-ig

Járási népesség-előreszámítás 2051-ig Járási népesség-előreszámítás 2051-ig Tagai Gergely Bevezetés A társadalmi és gazdasági jelenségek gyakorlati kutatásában a vizsgálati fókusz általában egy adott problémakör vagy helyzetkép jelenlegi viszonyrendszereinek

Részletesebben

Gáspár Pál: Expanzív költségvetési kiigazítás: lehetséges-e Magyarországon nem-keynesiánus hatásokkal járó korrekció? 2005.

Gáspár Pál: Expanzív költségvetési kiigazítás: lehetséges-e Magyarországon nem-keynesiánus hatásokkal járó korrekció? 2005. 1 ICEG VÉLEMÉNY XXI Gáspár Pál: Expanzív költségvetési kiigazítás: lehetséges-e Magyarországon nem-keynesiánus hatásokkal járó korrekció? 2005. szeptember 2 Tartalom Bevezetés 4 1. A keynesiánus és nem

Részletesebben

7/2009/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT

7/2009/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT C 62 E/46 2009.3.17. 7/2009/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT a Tanács által 2009. január 9-én elfogadva a nemzetközi közúti árufuvarozási piachoz való hozzáférés közös szabályairól szóló európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

303 Jelentés az állami forgóalap pénzszükségletét (a központi költségvetés hiányát) finanszírozó értékpapír kibocsátás ellenőrzéséről

303 Jelentés az állami forgóalap pénzszükségletét (a központi költségvetés hiányát) finanszírozó értékpapír kibocsátás ellenőrzéséről 303 Jelentés az állami forgóalap pénzszükségletét (a központi költségvetés hiányát) finanszírozó értékpapír kibocsátás ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK Következtetések és javaslatok Részletes megállapítások

Részletesebben

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA A VILLAMOS TERVEZÉSRE 3. ELŐADÁS: KISFESZÜLTSÉGŰ ERŐSÁRAMÚ VILLAMOS BERENDEZÉSEK TŰZVÉDELMI LÉTESÍTÉSI KÖVETELMÉNYEI (135. - 136. ) ÉS TŰZESETI FOGYASZTÓK MŰKÖDŐKÉPESSÉGE (137.

Részletesebben

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság döntése alapján 1998-ban átfogó elemzés kezdôdött Technológiai Elôretekintési Program (TEP) néven. A program

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 20.11.2007 COM(2007) 726 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

ÚtMUtAtÓ A VÁROSI HelYek kialakításához. közös Stratégia 3.3 Akció

ÚtMUtAtÓ A VÁROSI HelYek kialakításához. közös Stratégia 3.3 Akció ÚtMUtAtÓ A VÁROSI HelYek kialakításához közös Stratégia 3.3 Akció A szerző: Prof. Richard Stiles, Város- és Tájépíteszeti Intézet Műszaki Egyetem, Bécs Ez a tanulmány hat különálló munkadokumentum alapján

Részletesebben

Könyvszemle. Szakirodalom. Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST!

Könyvszemle. Szakirodalom. Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST! Könyvszemle Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST! Akadémiai Kiadó. 2012. Budapest. (End This Depression NOW!) W. W. Norton Company. 2012. New York, London. Ha létezik közgazdasági bestseller, a Nobel-díjas

Részletesebben

Lestyán Mária Homlokzati hőszigetelések tűzzel szembeni viselkedését befolyásoló tényezők

Lestyán Mária Homlokzati hőszigetelések tűzzel szembeni viselkedését befolyásoló tényezők Lestyán Mária Homlokzati hőszigetelések tűzzel szembeni viselkedését befolyásoló tényezők Konferenciákon, gyártói cikkekben egyre többször hallani, hogy a két leggyakrabban használt homlokzati hőszigetelő

Részletesebben

JELENTÉS A Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárán készült felmérések eredményei

JELENTÉS A Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárán készült felmérések eredményei HMTJ/ 12 (17.01.2014) Iktsz.: 1405/ 22.01.2014 JELENTÉS A Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárán készült felmérések eredményei Előterjesztő: Jelen tervezet a által előterjesztett anyag. A jelentés

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 24-én megtartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 24-én megtartott üléséről JEGYZŐKÖNYV Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 24-én megtartott üléséről Határozat Tárgya: száma: 34/2013. (IV.24.) A Horti Településüzemeltetési Nonprofit Kft. 2013.

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 16. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 16. cikkére, C 37/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.2.10. Az európai adatvédelmi biztos véleménye a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló 3821/85/EGK tanácsi rendelet és az 561/2006/EK európai

Részletesebben

Részfejezetek egy Nemzetbiztonsági Stratégia elkészítéséhez (forrásmunkák felhasználásával összeállította Várhalmi Miklós, 2001)

Részfejezetek egy Nemzetbiztonsági Stratégia elkészítéséhez (forrásmunkák felhasználásával összeállította Várhalmi Miklós, 2001) Részfejezetek egy Nemzetbiztonsági Stratégia elkészítéséhez (forrásmunkák felhasználásával összeállította Várhalmi Miklós, 2001) 1. A nemzetbiztonsági tevékenység helye, szerepe, aránya a nemzeti védelmi

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulási

Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulási Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulási MEGÁLLAPODÁSA Almáskamarás Battonya Dombegyház Dombiratos Kaszaper Kevermes Kisdombegyház Kunágota Magyarbánhegyes Magyardombegyház Medgyesbodzás Medgyesegyháza

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Szob Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2013. március 26-án megtartott nyílt üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Szob Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2013. március 26-án megtartott nyílt üléséről. Szám: 568/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Szob Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2013. március 26-án megtartott nyílt üléséről. Jelen vannak: Remitzky Zoltán polgármester dr. Holocsi Krisztián

Részletesebben

A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól

A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól Dr Hoffmann Imre A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól Az Európai Uniós tagsággal a feladataink továbbiakkal egészültek ki. Eleget kell tennünk a korábbi

Részletesebben