C.Aichering: Biomasszaerımő Güssing: Áramelıállítás fagázosítóberendezéssel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "C.Aichering: Biomasszaerımő Güssing: Áramelıállítás fagázosítóberendezéssel"

Átírás

1 C.Aichering: Biomasszaerımő Güssing: Áramelıállítás fagázosítóberendezéssel Dipl. Ing. Christian Aichering-REPOTECH GmbH, Europastraße 1, A-7540 Güssing Tel.: +43 (0) , c.aichernig@repotec.at Web: Univ.Prof.Dr.Hermann Hofbauer, Dr. Reinhard Rauch-RENET Austria, Wien Ing.Reinhard Koch- Biomassekraftwerk Güssing GmbH & Co. KG, Güssing 1. Güssing: Megújuló Energiák Európa Centruma Güssing városa Ausztria délkeleti csücskében található, a vasfüggöny lebontásáig az ország legszegényebb régióihoz tartozott, melyet magas munkanélküliség és a fiatal lakosság elvándorlása jellemzett. Ezért keresték intenzíven a lehetıséget, hogy a helyi gazdaságot fellendítsék ben létrehoztak egy energiakoncepciót, melynek lényege abban rejlett, hogy az összes energiaigényt a helyileg rendelkezésre álló biomasszából fedezzék. Azóta következetesen ennek a tervnek a megvalósításán dolgoznak, melynek keretén belül nem rég egy biomasszával mőködtetett távfőtımővet és repce-metizáló berendezést hoztak létre. Így közel jártak ahhoz, hogy elıször egy új, biomasszára- vízgızre- gázosításra alapuló erımő-létesítmény példáját Güssingben megvalósítsák. Ezen erımő sikeres üzembe helyezésével tudták a magát energiával ellátó Güssing térség becsvágyó célját megvalósítani. Az, amely még maguknak a megújuló enrgiaforrások felhasználásához ragaszkodók számára is utópia, az Güssingben már realitás. Ezen kívül elindítottak egy tartós térségfejlesztési folyamatot, amely Ausztria egyik legszegényebb tartományát, a megújuló energiák európaszerte elismert központjává teszik. 2. RENET-Ausztria: Energia biomasszából kompetenciahálózat Azért, hogy a becsvágyó terv ötletébıl kész termék legyen, a RENET-Ausztria kompetencia hálózatába társultak tervezık, kivitelezık, berendezések üzemeltetıi és tudósok együtt. A RENET célja, hogy az új, gazdaságilag és mőszakilag is kiemelt erı-hı kapcsolás rendszereit a biomasszagázosítás alapján fejlesszék. A güssingi kompetencia központ mellett a hálózatban mőködik a W. Neustadt központ is, ahol a kisebb teljesítmények területére kifejlesztették a szilárdágyas gázosítórendszert. A 2004-es év kezdetével a hálózatot végül a biogázzal bıvítették, amely három kompetenciaközpontból áll.

2 Elıször ezeknek az Ausztriában meglévı Know-Howk-nak a hálózatba kapcsolásával és az ebbıl kinövı, minden résztvevı partner intenzív munkája tette lehetıvé, hogy a legújabb tudományos ismereteket a mőködı és gazdaságos erımővekben valósítsák meg. 3. Biomassza- vízgız- gázosítás A gázosítási folyamat maga a vízgızön alapul- a biomassza gázosítása a belsı körbe áramló rezgırétegben történik. A berendezés szíve, a gázosító, tulajdonképpen két egymással összekötött rezgıréteg rendszerbıl áll. A gázosító részben a biomasszát kb. 850 Celsius foknál gız bevezetésével, gázosítják. A vízgız felhasználásával a gázosító eszközként felhasznált levegı helyein egy magasértékő, nitrogénmentes magas főtıértékő kátrányban szegény gáztermék keletkezik. Mivel a gázosítás folyamata maga endoterm (hıelnyelı) lezajlású, az egyensúly fenntartása érdekében hıt kell bevezetni Ezért a gázosítóba nem gázosított szenet (kokszot) vezetnek át a körbefutó ágyanyag ( homok) felett, mely hıhordozóként szerepel, és a csatlakoztatott égetıtérbe szállítva elég. Az exotherm ( hıfejlesztı) égési reakció szállítja az energiát az endoterm gázosító eljárásnak. Az égetıkamrában keletkezett hıt az ágyanyag a gázosítóba szállítja, és ott leadja. Két külön gázáramlat keletkezik: egy füstgázáram, hasonló, mint a hagyományos tüzelıberendezés füstje és a gáztermékáram. A füstgázáram érezhetı hıjét a távfőtımő-hálózatba szállítják és ott hasznosítják. Utána tisztítják és a kéményen át elvezetik. Produktgas Rauchgas Wärme Vergasung Verbrennung Biomasse Zirkulation Dampf Luft A vízgız - gázosítás elve.

3 4. Gáztermékhőtés és-tisztítás Az utána kapcsolt gázmotor mőködése szempontjából fontos, hogy a gázterméket ugyancsak hőtsék és tisztítsák. Ez 850 Celsius fok hımérséklettel lép ki a gázosítóból és a csatlakoztatott gáztermékhőtıben hőtik le kb. 150 Celsius fokra. Az itt nyert hıt a távfőtı hálózatban hasznosítják. A magas gázsebesség és a csıfalhımérséklet csökkentik a szennyezıdési hajlamot. Ezután a gázt egy szövetes filteren portalanítják. A leszőrt port gyúlékony tartalma miatt a gázelıállító égetıkamrájába vezetik vissza. A csatlakozóan beszerelt tisztítók csökkentik a kátrány, amónia és savas gázösszetevık koncentrációját. A gázterméket tovább hőtik a gázmotornak megfelelı optimélis hımérsékletre és egyidejüleg a kiválasztódott kátrányt és lecsapódott kondensvizet leválasztják. Mosószernek egy szerves oldószert alkalmaznak. A kátránnyal bevont mosószer egy részét kiszivattyúzzák és frissel pótolják. A kiszívattyúzott mosószert a gázosító égetıterében megsemmisítik. A kiválasztódott kondenzvizet pedig a gázosításban szükséges gız Elıállításához használják fel.ez a speciális eljárásimód teszi lehetıvé, hogy minden maradék anyagot a folyamatban visszavezetnek, ami által a gáztisztításnál sem hulladék sem szennyvíz nem keletkezik. A biomasszagázosítás eljárási sablonja-kwk-güssingi berendezés

4 5. Gázmotor A motor, mely felhasználásra kerül a GE- Jenbacher AG-tıl, turbó Ottó motor, a gáztermékben található energiát árammá és hıvé alakítja. Az eredetileg földgázra tervezett V-20 ütemő motort 125 literes lökettétfogattal, speciálisan átalakították a gáztermék elıállítás követelményeinek., ahol különösen az erre a célra újonnan kifejlesztett gázkeverı említésre méltó. A hatásfok így érhetı el, amely eddig a biomassza felhasználásban a kisebb teljesítmény terület miatt elérhetetlen volt. Az elektromos hatásfok kb. 25 %-os, az összhatásfok ( áram és hı) még 80% felett is lehet. 6. A projekt alapadatai -építés kezdete -üzembe helyezés -tüzelıanyag 2000 szeptember 2001 november erdei aprítékanyag -tüzelıanyaghıteljesítmény 8 MW -elektromos teljesítmény 2 MW -hı teljesítmény 4,5 MW -elektromos hatásfok 25 % -összhatásfok 80 % -beruházás 9 millió EUR -optimális üzemelés 1 millió EUR 7. Az üzemelés eredményei A kisebb, szokásos kezdeti nehézségek ellenére, amelyek egy erımő üzembehelyezésekor szokásosak, a projekt beválltotta a hozzáfőzött reményeket. Már ban sikerült több mint 4000 üzemórát elérni, amellyel már most igazolható az erımő gazdaságossága. Az üzembevétel kezdetétıl a főtıérték állandósága és a gáztermék megnyerıek voltak. Egy fıelınye a vízgızzelvaló gázosításnak, hogy a tüzelıanyag nedvességének ingadozását észrevétlenül elviseli. A hosszútávú üzemelésnél elkerülhetetlen nedvességingadozások nem mutatnak befolyást a gázösszetételre., ami által egy egyenletes magas hatásfokú motorüzem lehetséges. Teljesen megállta a helyét a gáztisztítás koncepciója. Robosztusnak és üzembiztosnak bizonyult. A hasonló projekteknél megfigyelhetı lerakódás a motor területén, amely magas karbantartási költségeket okoz, sıt a motor károsodásához vezet, Güssingben még 8000 üzemóra után sem volt megfigyelhetı.

5 Mivel a gáztisztításnál minden hulladékanyagot és kondenzációt visszavezetnek a folyamatba, az erımő nem csak szennyvízmentes, hanem csak egyetlen maradék anyaga a pernye, mely teljesen kiégett és a normál fahamútól nem lehet megkülönböztetni. 8. Gazdaságosság A Güssingi Biomasszamő projektjének a célja kezdettıl fogva a város hosszútávú ellátása volt árammal és hıvel. Ellentétben egy csupán kutatási célú berendezéssel, amelyet csak kísérleti célokra üzemeltetnek, itt szükséges, hogy a berendezés a folyósított támogatások nélkül is gazdaságossan üzemeltethetı legyen. A bevételeknek, melyek mintegy ¾ részben árameladásból és ¼ részt hıeladásból származnak, fedezniük kell az üzemi költségeket, amelyek lényegileg a tüzelıanyag költséget és a beruházás évi törlesztését jelentik. A nemzeti és az EU-beruházási támogatásaitól eltekintve, amelyek ennek a rendkívül hatékony ökóenergia eljárásnak mindenek elıtt a megvalósítását igazolják, a biomasszamő üzemelése a helyi magas faárak ellenére fedezi a költségeket.egy fontos feltételt jelent az osztrák ökóáramrendelet, amely a faaprítékból származó áram betáplálását a hálózatba 16 Eurocent/kWh,2 MW-vel látja el. A meglévı optimálási potenciál kihasználásával, melytıl további hatásfoknövekedés várható, ez a jó eredmény tovább javulhat a jövıben. 9. Kitekintés A gáztermék elınyös tulajdonságai, mint a lényegesen magasabb főtıérték kb. 12MJ/Nm3 a levegıvel való gázosítással összehasonlítva, a magas hidrogén érték 40% és a hiánya egy nagyobb nitrogénrésznek, további alkalmazásokat is érdekessé tesznek. A metán szintetizálására máris kutatóprogramokat kezdtek, üzemanyagcellák üzemeltetésére és folyékony hajtóanyag elıállítására a Fischer-Tropsch- szintézis szerint. A metán szintetizálásának a célja a hosszútávon elıállított szintetikus gáz a földgázhálózatba való betáplálása. A termékgázban lévı szén-dioxidot ebben a folyamatban metánná alkítják. A gázban meglévı szén-dioxidból kinıve a tiszta metán a földgázhálózatba táplálható. A meglévı földgáz infrastruktúra felhasználásával együtt a biomasszából elıállított energiarész így növekedhet júniusában Güssingben lezárult sikeresen egy kísérlet a metán szintetizálására a svájci Paul Scherer Intézettel.Elıkészületben van egy hosszú távú kísérlet a katalizátor-élettartamának felkutatására. A különbözı üzemanyagcella típusok közül mindenekelıtt a kerámiaoxid cellák (SOFC) mutatnak elınyös feltételeket a vízgızgázosítással készített fagázzal való üzemeltetéshez. Mivel ez a kombináció, nagyon magas hatásfokot tesz lehetıvé, a biomassza árammá alkításánál, így Güssingben ugyancsak magasnyomással folytatják a kísérleteket.

6 Az ehhez szükséges gáztisztítás kutatása a megfelelı cella fejlesztése máris folyik, úgy hogy remélhetıleg még a 2004 évben megkezdıdhet Güssingben a próbaüzem. A 6. EU keretprogrammban kezdıdik ugyancsak a VW autókonszern vezetésével és 30 nemzetközi partner bevonásával a RENEW kutatóprogrammja, melynek célja jármővek üzemanyagának szintetizálása biomassza-gázosításieljárásokból. Az elsı kísérletet szintén 2004 ben tervezik végrehajtani a Fischer-Tropsch eljárás szerint Güssingben. Ezek mellett a nagy kutatási témák mellett még számos kisebb fejlesztési lépést is végrehajtanak, amellyel tovább erısítik Güssingnek, mint a megújuló energiák hazai fıvárosának a hírnevét. 10. Köszönet nyilvánítás A szerzık megköszönik a kutatóhállózat minden dolgozójának, valamint a Gazdasági és Munkaügyi Minisztériumnak, Burgenland és Alsó-Ausztria Tartományának a pénzügyi segítséget.

Mivel ez az anyagcsoport zománcozásnál egészen másként viselkedik, szükséges volt a zománc és az eljárás módosítása.

Mivel ez az anyagcsoport zománcozásnál egészen másként viselkedik, szükséges volt a zománc és az eljárás módosítása. Zománcozott hıcserélık a hatásosság növelésére az energiaipari és a környezetvédelmi technikában. Dr. Jürgen Reinemuth, Steffen Sachsenröder; THALETEC GmbH (Email-Mitteilungen, 2009/6) (Fordította: Dr

Részletesebben

Biomassza erımővek létesítése gyakorlati tapasztalatok

Biomassza erımővek létesítése gyakorlati tapasztalatok Biomassza erımővek létesítése gyakorlati tapasztalatok Lontay Zoltán irodavezetı Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Bioenergia hasznosítási megoldások konferencia Budapest, 2010. november 8. Thermal

Részletesebben

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Emisszió mérés berendezései 2009 Az emisszió mérés célja A tüzeléstechnikában folyamatszabályozás, illetve környezetszennyezés megállapítása érdekében gyakran elıforduló

Részletesebben

Javaslat távhıszolgáltatási rendelet megalkotására

Javaslat távhıszolgáltatási rendelet megalkotására SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS TARJÁNHİ SZOLGÁLTATÓ- POLGÁRMESTERI HIVATAL ELOSZTÓ KFT Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda 3100.Salgótarján Salgó út 52. 3100. Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/520-225, Fax:

Részletesebben

ENERGIAHASZNOSÍTÁS. (Lesz-e energiaválság?) Az energiagazdálkodás fogalma

ENERGIAHASZNOSÍTÁS. (Lesz-e energiaválság?) Az energiagazdálkodás fogalma /9 ENERGIAHASZNOSÍÁS (Lesz-e energiaválság?) Az energiagazdálkodás fogalma Azoknak a tevékenységeknek az összessége, amelyeknek célja a rendelkezésre álló energia gazdaságos hasznosítása. Az energiagazdálkodás

Részletesebben

Avagy,hogyan újult meg a cementipar Élesden Lehet cemenetet gyártani hatékonyan és környezetkímélıbben is

Avagy,hogyan újult meg a cementipar Élesden Lehet cemenetet gyártani hatékonyan és környezetkímélıbben is Avagy,hogyan újult meg a cementipar Élesden Lehet cemenetet gyártani hatékonyan és környezetkímélıbben is Árva Csaba Nagyvárad 2012 1969 július 1-vel megalakul az Élesdi Építıanyaggyártó Kombinát 19711971-1975

Részletesebben

TELEPÜLÉSI SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETİSÉGEI 3.

TELEPÜLÉSI SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETİSÉGEI 3. TELEPÜLÉSI SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETİSÉGEI 3. 1 2. 1. 4. JELENLEGI HELYZET A települési szennyvíziszap Magyarországi mennyisége évente megközelítıen 700.000 tonna Ennek 25-30%-a szárazanyag

Részletesebben

A legfontosabb fizikai törvények. Fenntartható fejlıdés és atomenergia. A legfontosabb fizikai törvények. A legfontosabb fizikai törvények

A legfontosabb fizikai törvények. Fenntartható fejlıdés és atomenergia. A legfontosabb fizikai törvények. A legfontosabb fizikai törvények Fenntartható fejlıdés és atomenergia 6. elıadás Energiatermelési módok részletes ismertetése: a fosszilis energiahordozók Dr. Aszódi Attila egyetemi docens A legfontosabb fizikai törvények A termodinamika

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

6/1. oldal 91/155/EGK szerint Nyomtatás dátuma: 2005.06.24. Átdolgozás dátuma: 2005.03.18. Biztonsági adatlap

6/1. oldal 91/155/EGK szerint Nyomtatás dátuma: 2005.06.24. Átdolgozás dátuma: 2005.03.18. Biztonsági adatlap 6/1. oldal 1. Anyag/készítmény és cég megnevezése Termékadatok: Cikkszám: 0781 319 805 Az anyag/készítmény felhasználása: motorolaj Gyártó/szállító adatai: ANDREAS STIHL AG & Co. KG Badstr. 115. D-71336

Részletesebben

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG Bevezetés Napjainkban a klimatológia fontossága rendkívüli módon megnövekedett. Ennek oka a légkör megnövekedett szén-dioxid tartalma és ennek következménye, a lehetséges éghajlatváltozás. Változó éghajlat

Részletesebben

ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT.

ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. 2002 K Ö R N Y E Z E T I J E L E N T É S MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. TARTALOM Köszöntõ Az MVM Rt. küldetése A Magyar Villamos Mûvek

Részletesebben

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.6 Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban Tárgyszavak: kapcsolt termelés; fűtés; hűtés; tömbfűtő-erőművek; abszorpciós

Részletesebben

Bricks & Bits Kft., 1146 Budapest, Szabó József u. 6., Récsei Center III. em. Tel : +36 1 460-3676, Fax : +36 1 460-3675, email:

Bricks & Bits Kft., 1146 Budapest, Szabó József u. 6., Récsei Center III. em. Tel : +36 1 460-3676, Fax : +36 1 460-3675, email: Cégünk energia-megtakarítási megoldásokat kínál számos piaci szegmensben mőködı partnerei részére. Ügyfeleink az általunk kínált technológiák beépítésével hatékonyabb energiafelhasználást valósíthatnak

Részletesebben

Elméleti alapok: Fe + 2HCl = FeCl 2 +H 2 Fe + S = FeS FeS + 2HCl = FeCl 2 + H 2 S

Elméleti alapok: Fe + 2HCl = FeCl 2 +H 2 Fe + S = FeS FeS + 2HCl = FeCl 2 + H 2 S 6. gyakorlat. Keverék, vegyület,oldat, elegy, szuszpenzió, emulzió fogalma. A vegyületek termikus hatásra bekövetkezı változásai: olvadás, szublimáció, bomlás: kristályvíz vesztés, krakkolódás. Oldódás

Részletesebben

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezetgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC A sztratoszférikus ózonnal kapcsolatos probléma és

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Iktatási szám: VJ/142-11/2009. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az ELMIB Energetikai Szolgáltató Zrt. (Dunaújváros) és Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata (Tatabánya)

Részletesebben

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA KS/ATM KOMPACT SOROZATOK, medencével 1. ÜZEMBE HELYEZÉS 1.1 Mőveleti sorrend Elıször is ellenırizze, hogy tele van a medence, és nem áll fenn

Részletesebben

GOP-2009-1.1.1. Piacorientált kutatás-fejlesztés tevékenység támogatása

GOP-2009-1.1.1. Piacorientált kutatás-fejlesztés tevékenység támogatása GOP-2009-1.1.1. Piacorientált kutatás-fejlesztés tevékenység támogatása Állattartásból származó istállótrágya kezelésére korszerő, komplex takarmányozási, tárolási és trágyakezelési technológia prototípusának

Részletesebben

MCFC ALKALMAZÁSOK: William Robert Grove KITEKINTÉS A MINDENNAPOK VILÁGÁBA

MCFC ALKALMAZÁSOK: William Robert Grove KITEKINTÉS A MINDENNAPOK VILÁGÁBA AVAGY Christian Friedrich Schoenbein és MCFC ALKALMAZÁSOK: William Robert Grove TÜZELİANYAG-FLEXIBILIS (1839-1868), KISERİMŐVEK, továbbá KITEKINTÉS A MINDENNAPOK Oláh György professzor úr VILÁGÁBA nyomában

Részletesebben

KOMPRESSZOROS BORHŐTİ DX-16.46K / DX-20.62K / DX-28.88K. Használati útmutató

KOMPRESSZOROS BORHŐTİ DX-16.46K / DX-20.62K / DX-28.88K. Használati útmutató KOMPRESSZOROS BORHŐTİ Modell: DX-16.46K / DX-20.62K / DX-28.88K Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági elıírások 1 II. Mőszaki adatok 2 III. Kezelıszervek 3 IV. Bekötési rajz 3 V.

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE KÉSZÜLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM MEGBÍZÁSÁBÓL A DEBRECENI EGYETEM MŐSZAKI KAR ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS LÉTESÍTMÉNYMÉRNÖKI

Részletesebben

ALTERNATÍVÁJA-E MA A NÖVÉNYI BIOMASSZA A SZÉNNEK A VILLAMOS ENERGIA TERMELÉSÉBEN?

ALTERNATÍVÁJA-E MA A NÖVÉNYI BIOMASSZA A SZÉNNEK A VILLAMOS ENERGIA TERMELÉSÉBEN? ALTERNATÍVÁJA-E MA A NÖVÉNYI BIOMASSZA A SZÉNNEK A VILLAMOS ENERGIA TERMELÉSÉBEN? Molnár József Dr. egyetemi docens Miskolci Egyetem, Bányászati és Geotechnikai Intézet e-mail: bgtmj@uni-miskolc.hu A magyarországi,

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

HATÁROZATOT: a Techcon Kft. (továbbiakban: Engedélyes) Polgár Regionális gumihasznosító kiserımő

HATÁROZATOT: a Techcon Kft. (továbbiakban: Engedélyes) Polgár Regionális gumihasznosító kiserımő 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: ES-142/07 ÜGYINTÉZİ: Slenker Endre TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773 TELEFAX: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu HATÁROZAT

Részletesebben

2005. évi XVIII. törvény. a távhıszolgáltatásról 1

2005. évi XVIII. törvény. a távhıszolgáltatásról 1 1. oldal 2005. évi XVIII. törvény a távhıszolgáltatásról 1 Az Országgyőlés a felhasználók biztonságos, megfelelı minıségő és gazdaságos távhıellátása érdekében az objektív, átlátható és hátrányos megkülönböztetéstıl

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testülete a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

Talaj - talajvédelem

Talaj - talajvédelem Talaj - talajvédelem A Talaj: - a levegıvel és a vízzel egyenértékő elem - a természeti és mővi környezet eleme - az anyag és energiaáramlások közege - három v. négy fázisú összetett rendszer A talaj,

Részletesebben

Tel: +49 69 4000-0 Fax: +49 69 4000-286. Tel.: 306-1410 Fax: 306-1403

Tel: +49 69 4000-0 Fax: +49 69 4000-286. Tel.: 306-1410 Fax: 306-1403 SunChemical ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EC szerint A kiadvány kelte: 2007.11.25. Oldal: 1/5 Tárgy: MSDS 1. A készítmény és a társaság megnevezése A termék megnevezése, illetıleg kódszáma: Íves ofszet

Részletesebben

A Környezettudományi Központ Alapítvány. 2009. évi közhasznúsági jelentése

A Környezettudományi Központ Alapítvány. 2009. évi közhasznúsági jelentése A Környezettudományi Központ Alapítvány 2009. évi közhasznúsági jelentése a) Számviteli beszámoló A Központ a számviteli törvény és a 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet elıírásainak megfelelıen közhasznú

Részletesebben

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 107. szám

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2009. július 30-án megtartott rendkívüli ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2009. július 30-án megtartott rendkívüli ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2009. JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2009. július 30-án megtartott rendkívüli ülésérıl Határozatok száma: 76-78. 1 TARTALOMJEGYZÉK HATÁROZATOK: 76/2009.(VII.30.)

Részletesebben

TEMADUR EFFECT EXTRA Kiállítás kelte: 2009. 06. 26. 1/5

TEMADUR EFFECT EXTRA Kiállítás kelte: 2009. 06. 26. 1/5 Kiállítás kelte: 2009. 06. 26. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Termékkód: 990 2588 Felhasználás: festékiparban, festék adalék szerkezeti

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 985 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. 1. ábra

(11) Lajstromszám: E 003 985 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. 1. ábra !HU00000398T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 98 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 764184 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Hamburger Hungária Erőmű Kft. Új erőmű. Dr. Szikla Zoltán ügyvezető igazgató

Hamburger Hungária Erőmű Kft. Új erőmű. Dr. Szikla Zoltán ügyvezető igazgató Hamburger Hungária Erőmű Kft. Új erőmű Dr. Szikla Zoltán ügyvezető igazgató Előadás tartalma Beruházás indokai; miért épít erőművet egy papírgyár? Erőmű Gyártási hulladék feldolgozás 15.06.2016 HAMBURGER

Részletesebben

Korszerű szénerőművek helyzete a világban

Korszerű szénerőművek helyzete a világban Korszerű szénerőművek helyzete a világban Az Energetikai Szakkollégium Bánki Donát emlékfélévének negyedik előadásán az érdeklődők a szénalapú energiatermelés világban elfoglalt helyéről, napjaink és a

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyagok a hagyományos, az elektromos és a hibrid hajtású gépkocsikban Németországban a műanyagipar növekedése meghaladja a BIP általános növekedését, ezen belül a járműgyártás műanyag-felhasználása

Részletesebben

TÁRSASHÁZ KÖZÖSSÉGEK ÉS LAKÁSSZÖVETKEZETEK BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI

TÁRSASHÁZ KÖZÖSSÉGEK ÉS LAKÁSSZÖVETKEZETEK BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI A TÜV NORD Z.U.G. tanúsítja, hogy az OTP - Garancia Biztosító Rt. mőködése az ISO 9001 nemzetközi szabványban megfogalmazott minıségügyi követelményeknek megfelel. TÁRSASHÁZ KÖZÖSSÉGEK ÉS LAKÁSSZÖVETKEZETEK

Részletesebben

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet az 50 MW th és annál nagyobb névleges bemenı hıteljesítményő tüzelıberendezések mőködési feltételeirıl és légszennyezı

Részletesebben

54 850 01 0010 54 01 Energetikai környezetvédő Környezetvédelmi technikus

54 850 01 0010 54 01 Energetikai környezetvédő Környezetvédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TEMAL 400. Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP

TEMAL 400. Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Termékkód: 006 7683, 006 7685 Felhasználás: festékiparban,

Részletesebben

ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS

ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.4 Biomassza együttes elégetése 2.7 erőművekben hagyományos fűtőanyaggal műszaki és gazdasági feltételek, tapasztalatok Tárgyszavak: szénerőmű;

Részletesebben

A ZI.5-B4035/288-2009 számú engedély magyar nyelvő összefoglalója

A ZI.5-B4035/288-2009 számú engedély magyar nyelvő összefoglalója A ZI.5-B4035/288-2009 számú engedély magyar nyelvő összefoglalója 1 A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) megjegyzései a ZI.5- B4035/288-2009 számú engedély magyar nyelvő összefoglalójához

Részletesebben

BAKONYI ERİMŐ ZRT. AJKA KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2009.

BAKONYI ERİMŐ ZRT. AJKA KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2009. BAKONYI ERİMŐ ZRT. AJKA KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2009. I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A vállalkozás bemutatása A Bakonyi Erımő Zártkörően Mőködı Részvénytársaság az Állami Vagyonügynökség által 1992. január 1-vel alapított

Részletesebben

Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Kezelési utasítás Celsius P-V típusú szilárdtüzeléső kazánokhoz Alkalmasak családi házak, kis lakások, fólia és üvegházak, kisebb üzemcsarnokok

Részletesebben

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak.

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak. Egy homokot tartalmazó tál tetejére teszünk a pépből egy kanállal majd meggyújtjuk az alkoholt. Az alkohol égésekor keletkező hőtől mind a cukor, mind a szódabikarbóna bomlani kezd. Az előbbiből szén az

Részletesebben

J A V A S L A T 2009. ÉVI Ü Z L E T I T E R V É R E

J A V A S L A T 2009. ÉVI Ü Z L E T I T E R V É R E J A V A S L A T A TARJÁNHİ SZOLGÁLTATÓ-ELOSZTÓ KFT. 2009. ÉVI Ü Z L E T I T E R V É R E Salgótarján, 2009. március 20. Kiss József ügyvezetı igazgató - 1 - HATÁROZATI JAVASLAT Tisztelt Közgyőlés! Kérem

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Az autóbusz Mannheimbıl érkezett egynapos bemutatóval egybekötött tesztelésre, Budapestre. A jármővet 2010. április 27-én az EvoBus értékesítési

Részletesebben

Futés pellettel. 10-60 kw

Futés pellettel. 10-60 kw Futés pellettel 10-60 kw Sikerünk kulcsa a szakértelem... TÉNYEK A HERZROL 22 tagtársaság alkotja a cégcsoport központja Ausztriában található a kutatás-fejlesztést Ausztriában végzi osztrák tulajdonosi

Részletesebben

Ikt. sz.: KTVF: 41283-7/2010. Tárgy: A Dunamenti Erımő egységes

Ikt. sz.: KTVF: 41283-7/2010. Tárgy: A Dunamenti Erımő egységes KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 41283-7/2010. Tárgy: A Dunamenti Erımő egységes környezethasználati

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Anyagok előkezelése, szállítása és adagolása a műanyag-feldolgozásban A műanyag-feldolgozáshoz a különböző előkészítő műveletek is hozzátartoznak. Egyes anyagokat szárítani kell,

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Nagyméretű és nagy teljesítményű villamos fröccsgépek A villamos hajtású fröccsöntő gépeket korábban hatékony energiafelhasználásuk és a hidraulikus gépeknél precízebb munkájuk miatt

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

ROSTEX METAL PRIMER Kiállítás kelte: 2009. 02. 02. 1/5

ROSTEX METAL PRIMER Kiállítás kelte: 2009. 02. 02. 1/5 Kiállítás kelte: 2009. 02. 02. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: (Valtti Metal Primer) Termékkód: 006 7550-7553 Felhasználás: festékiparban,

Részletesebben

1. Az ellátott közszolgáltatások alapadatai

1. Az ellátott közszolgáltatások alapadatai TELEPÜLÉSI ADATLAP (MUNKAVÁLTOZAT) ÁROP 1.1.22 2012 2012 001 Helyi köz versenyképességet szolgáló modernizálása c. projekt 1. Az ellátott köz alapadatai 1. A felsorolt köz közül melyeket látják el helyben,

Részletesebben

A TEVÉKENYSÉG ÉS KAPCSOLÓDÓ LÉTESÍTMÉNYEK (Te) LAFARGE Magyarország Kft. királyegyházai cementgyárának egységes környezethasználati engedélye

A TEVÉKENYSÉG ÉS KAPCSOLÓDÓ LÉTESÍTMÉNYEK (Te) LAFARGE Magyarország Kft. királyegyházai cementgyárának egységes környezethasználati engedélye A TEVÉKENYSÉG ÉS KAPCSOLÓDÓ LÉTESÍTMÉNYEK (Te) LAFARGE Magyarország Kft. Te/M3. melléklet Száma: Te/M3. mell. 23/14. oldal A hulladékcsoportok ének tartománya Hulladékcsoport Mennyiség (ezer t/év) minimum

Részletesebben

Elıszó 1 ELİSZÓ A könyv, amit a Tisztelt Olvasó a kezében tart, az új Országgyőlés alakuló ülésére készült. Elsısorban az Országgyőlés tagjainak, különösen a most elıször megválasztott képviselıknek a

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

Regionális nemzeti nemzetközi energiastratégia

Regionális nemzeti nemzetközi energiastratégia Klima- und Energiemodellregion ökoenergieland Regionális nemzeti nemzetközi energiastratégia Energiastratégia Ökoenergetikai Modellrégió Cél: energetikai önellátás 2015-ig Burgenland -Bglandi Energiaügynökség

Részletesebben

JARI TOLPPANEN AZ EURÓPAI UNIÓ RENDİRI MISSZIÓJÁNAK HOZZÁJÁRULÁSA BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA HATÁRİRSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉHEZ. 1.

JARI TOLPPANEN AZ EURÓPAI UNIÓ RENDİRI MISSZIÓJÁNAK HOZZÁJÁRULÁSA BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA HATÁRİRSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉHEZ. 1. JARI TOLPPANEN AZ EURÓPAI UNIÓ RENDİRI MISSZIÓJÁNAK HOZZÁJÁRULÁSA BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA HATÁRİRSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉHEZ 1. Bevezetésül E tanulmány középpontjában az Európai Unió Rendıri Missziójának (EUPM)

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Ökointelligens termékek és feldolgozógépek Az energia árának emelkedése szükségessé teszi a műanyagtermékek és a műanyagfeldolgozó gépek előállításához felhasznált energia jobb hasznosítását.

Részletesebben

TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16.

TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16. Fájl neve: TIOP 2.6. Partnerség 061013 Oldalszám összesen: 76 oldal

Részletesebben

Fűtőrendszerek felülvizsgálata

Fűtőrendszerek felülvizsgálata Fűtőrendszerek felülvizsgálata (Zárójelentés összefoglalása) az ESPAN projekt keretében. Készítette: Lokale Energieagentur LEA GmbH (Helyi Energia Ügynökség LEA Kft.) 8330 Feldbach, Auersbach 130 Auersbach,

Részletesebben

OLAJCSERE A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

OLAJCSERE A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN OLAJCSERE A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN MIÉRT VAN SZÜKSÉG A MOTOR KENÉSÉRE? 1. A MOTOROLAJ Csökkenti a súrlódást. Csökkenti a motor mozgó alkatrészeinek (segédkarok, dugattyúk stb.) kopását.

Részletesebben

Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet

Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet Cím: Tel.: Fax: E-mail: Honlap: Intézetigazgató: 1034 Budapest, Doberdó út 6. 1/666-5940 1/666-5909 patko@bmf.hu

Részletesebben

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával Tárgyszavak: berendezés; biohulladék;

Részletesebben

havi jelentés 2011 JÚLIUS

havi jelentés 2011 JÚLIUS 2377 Fio havi jelentés tıkepiaci hírek 2011 JÚLIUS Összegzés / 2011 júliusa a részvények számára nem alakult kedvezıen, mivel a legtöbb részvénypiac csökkent, viszont az általunk figyelt árutermékek viszonylag

Részletesebben

Az építési napló. vállalkozó dátum aláírás dátum aláírás

Az építési napló. vállalkozó dátum aláírás dátum aláírás 2. melléklet a 191/2009. (IX.15.) Korm. rendelethez Címoldal minta ÉPÍTÉSI NAPLÓ Az építési napló Építmény megnevezése:... Címe:... A napló megkezdésének kelte:... év... hó... nap Lezárásának kelte:...

Részletesebben

Illékony szerves oldószer tartalmú termékek forgalmazása 4

Illékony szerves oldószer tartalmú termékek forgalmazása 4 egyes festékek, lakkok és jármővek javító fényezésére szolgáló termékek szerves oldószer A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. -a (7) bekezdésének e) pontjában

Részletesebben

INNOVATÍV ÖTLETEK MEGVALÓSÍTÁSA

INNOVATÍV ÖTLETEK MEGVALÓSÍTÁSA Innovatív ötletek megvalósítása INNOVATÍV ÖTLETEK MEGVALÓSÍTÁSA tanácsadó füzet Megvalósíthatósági tanulmány, üzleti terv, különös tekintettel a pénzügyi tervezésre A kiadvány a Kutatás-fejlesztési Pályázati

Részletesebben

BESZÁMOLÓ AZ ÁRPÁD VEZÉR GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2008-2009-ES TANÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

BESZÁMOLÓ AZ ÁRPÁD VEZÉR GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2008-2009-ES TANÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL BESZÁMOLÓ AZ ÁRPÁD VEZÉR GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2008-2009-ES TANÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL Sárospatak, 2009. 1. Bevezetı Tisztelt Képviselı-testület! Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium munkájáról 2008

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Utolsó frissítés: 2010.01.28 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani

Részletesebben

A kémiai energia és az elektromos áram kapcsolata a galvánelemben és az elektrolizáló cellában

A kémiai energia és az elektromos áram kapcsolata a galvánelemben és az elektrolizáló cellában . mintatétel A) Elektrokémia Ismertesse a galvánelemek és az elektrolizáló cellák felépítését és működését a Daniell-elem és a sósav elektrolízise példáján! Nevezze meg az elektrokémiának két, jellegzetesen

Részletesebben

(Fordította: Dr Való Magdolna)

(Fordította: Dr Való Magdolna) Nemesíthetı acélok alkalmazása és önkeményedésének kihasználása zománcozásra. Dr. Joachim Schöttler, Salzgitter Mannesmann Forschung GmbH (Email Mitteilungen, 2009/6) (Fordította: Dr Való Magdolna) Bevezetés

Részletesebben

HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ TC PANELEK FELHASZNÁLÓINAK

HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ TC PANELEK FELHASZNÁLÓINAK ISOCANALE ALC; ALE; ALL; AXTCPANE... KÓDJELŐ TC PANELEK ÁLTALÁNOS TULAJDONSÁGOK A TC rendszerő elıszigetelt légcsatorna-panelek mindkét oldalon alumíniumfóliával borított, habosított poliizocianurát (poliuretán)

Részletesebben

ÁLTALÁNOS UTAZÁSI FELTÉTELEK. a TUI Austria Reiseveranstaltungs GmbH & Co KG által szervezett, német nyelven kiadott katalógusainak utazásaira

ÁLTALÁNOS UTAZÁSI FELTÉTELEK. a TUI Austria Reiseveranstaltungs GmbH & Co KG által szervezett, német nyelven kiadott katalógusainak utazásaira ÁLTALÁNOS UTAZÁSI FELTÉTELEK a TUI Austria Reiseveranstaltungs GmbH & Co KG által szervezett, német nyelven kiadott katalógusainak utazásaira A fogyasztóvédelmi törvény értelmében Az utazási iroda felléphet

Részletesebben

Az akkumulátor szenzoros vizsgálata összeállította: Gilicze Tamás lektorálta: Dr. Laczkó Gábor

Az akkumulátor szenzoros vizsgálata összeállította: Gilicze Tamás lektorálta: Dr. Laczkó Gábor Előzetes mérési tapasztalat: A mérés a feszültségmérő és azt áramerősség mérő szenzor használatában szerzett jártasságot igényel, továbbá hasznos a hasonló témájú, hagyományos eszközzel végzett kísérlet

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-139-044/2009. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. G. Sz. J. ügyvéd (Dr. Giró Szász és Társa Ügyvédi Iroda) által képviselt Lyoness Hungary Kft. (Budapest) és Lyoness

Részletesebben

A termikus kezelés helye és szerepe a hulladékgazdálkodásban

A termikus kezelés helye és szerepe a hulladékgazdálkodásban 3529 Miskolc, Dessewffy u. 6. Tel: 46/555-278 Fax: 46/555-279 E-mail: info@envicare.hu A termikus kezelés helye és szerepe a hulladékgazdálkodásban Pintér István okl. vegyész ügyvezető 1 Termikus hasznosítás

Részletesebben

Értelmezı rendelkezések

Értelmezı rendelkezések 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védıeszközök követelményeirıl és megfelelıségének tanúsításáról A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont aa) alpontjában kapott

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG Ügyszámunk: 28567/2012. Iktatószámunk: 74879/2013. Ügyintézınk: Sturmné Laczó Andrea Tárgy: Hulladékkezelési engedély H A T Á

Részletesebben

Műszaki ismeretek Géptan

Műszaki ismeretek Géptan Műszaki ismeretek Géptan 1. Ismertesse a benzin- és diesel motorok szerkezeti felépítését, működését vázlatrajz segítségével! Hogyan határozhatjuk meg a motor effektív teljesítményét méréssel? 2. Ismertesse

Részletesebben

víz elvezetésére, vagy felfogására szolgáló létesítményekben, árkokban, gátakban, öntözıberendezésekben, vízügyi

víz elvezetésére, vagy felfogására szolgáló létesítményekben, árkokban, gátakban, öntözıberendezésekben, vízügyi IB98 TŐZBIZTOSÍTÁS - ZÁRADÉKOK 001 ELEKTROMOS ÁRAM OKOZTA TŐZ 2 002 FÖLDRENGÉS 2 003 FÖLDCSUSZAMLÁS, Kİ- ÉS FÖLDOMLÁS, ISMERETLEN ÜREG BEOMLÁSA 2 004 ÁRVÍZ, BELVÍZ 3 005 FELHİSZAKADÁS 3 006 VIHAR 4 007

Részletesebben

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén Tájékoztató Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány mint támogatásközvetítı szervezet és az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által is támogatott Akadálymentesítések megvalósításának támogatása

Részletesebben

A szén-monoxid. A szén-monoxid.

A szén-monoxid. A szén-monoxid. A szén-monoxid A szén-monoxid. A szén-monoxid élettani hatása. A szén-monoxid keletkezése veszélyes mennyiségben. Kit veszélyeztet leginkább a szén-monoxid? Hogyan kerülhetı el a szén-monoxid mérgezés?

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 EC előírás értelmében Solution Verzió: 9 (Magyarország) Kiadás dátuma: 2008.03.25.

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 EC előírás értelmében Solution Verzió: 9 (Magyarország) Kiadás dátuma: 2008.03.25. 1. AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA Termék tájékoztató Kereskedelmi név : Felhasználás : Növényvédőszer Gyártó : Nufarm GmbH & Co KG St.-Peter-Str. 25 A-4021 Linz AUSTRIA E-mail:

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43 A vizsgafeladat ismertetése: Vegyipari technikus és vegyianyaggyártó szakképesítést szerzőknek Ismerteti a vegyipari technológiák anyag és energia ellátását. Bemutatja a vegyiparban szükséges fontosabb

Részletesebben

FENNTARTHATÓ TERMÉSZETI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS kötetsorozat

FENNTARTHATÓ TERMÉSZETI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS kötetsorozat FENNTARTHATÓ TERMÉSZETI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS kötetsorozat A kötetsorozat szerkesztői: főszerkesztő: Gelencsér Géza szerkesztők: Farkas Dezső, Dr. Vona Márton A SZILÁRD BIOMASSZA ÉGETÉS TECHNOLÓGIÁJA Tanyag

Részletesebben

Gyorsan keményedő bevonatrendszer

Gyorsan keményedő bevonatrendszer Construction Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2008/08. Verziószám: 04 SikaCor EG-rendszer Rapid SikaCor EG-rendszer Rapid (Icosit EG-rendszer Rapid) Gyorsan keményedő bevonatrendszer Termékleírás Alkalmazási

Részletesebben

Vízzel oltó tőzvédelmi berendezések. Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008/2009. tanév tavasz

Vízzel oltó tőzvédelmi berendezések. Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008/2009. tanév tavasz Vízzel oltó tőzvédelmi berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008/2009. tanév tavasz A vonatkozó rendelet: 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tőzvédelmi Szabályzat kiadásáról Az

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program Hı- és/vagy villamosenergia-elıállítás támogatása megújuló energiaforrásból c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2007-4.1.0 A

Részletesebben

Divatos termék-e a kondenzációs kazán?

Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Mai valóságunkat egyre inkább áthatja az internet. Nem csak a hírvilág, a politika, az általános mőveltség szerzésének része, hanem szakmai-tudományos területeken

Részletesebben

VIESMANN. Műszaki adatlap A rendelési számokat és az árakat lásd az árjegyzékben VITOCROSSAL 300. Gázüzemű kondenzációs kazán 787 és 978 kw

VIESMANN. Műszaki adatlap A rendelési számokat és az árakat lásd az árjegyzékben VITOCROSSAL 300. Gázüzemű kondenzációs kazán 787 és 978 kw VIESMANN VITOCROSSAL 300 Gázüzemű kondenzációs kazán 787 és 978 kw Műszaki adatlap A rendelési számokat és az árakat lásd az árjegyzékben A dokumentum helye: Vitotec dosszié, 25. fejezet VITOCROSSAL 300

Részletesebben

19/2007. (VII. 30.) MeHVM rendelet

19/2007. (VII. 30.) MeHVM rendelet 19/2007. (VII. 30.) MeHVM rendelet az Új Magyarország Fejlesztési Tervben szereplı Regionális Fejlesztés Operatív Programokra meghatározott elıirányzatok felhasználásának állami támogatási szempontú szabályairól

Részletesebben

BAKONYI ERİMŐ ZRT. AJKA KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008.

BAKONYI ERİMŐ ZRT. AJKA KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. BAKONYI ERİMŐ ZRT. AJKA KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A vállalkozás bemutatása A Bakonyi Erımő Zártkörően Mőködı Részvénytársaság az Állami Vagyonügynökség által 1992. január 1-vel alapított

Részletesebben

DPD Nemzetközi ÁSZF 7. számú melléklet Tanúsítvány boros dobozok szállításához

DPD Nemzetközi ÁSZF 7. számú melléklet Tanúsítvány boros dobozok szállításához Direct Parcel Distribution Austria GmbH S.G asszonynak.. Leopoldsdorf Ausztria Másolat: J.S. 2009.febr. 24. Tel.: +49 (0) Dátum: 2009. márc. 11. Kiegészítés az 1 darab 12 borospalackos karton 2008. december

Részletesebben

SIMA 2009. Tartalom. Michelin mezıgazdasági abroncsai. A legjobb megtérüléső befektetés. Sajtókapcsolat: 06-1- 459-2797

SIMA 2009. Tartalom. Michelin mezıgazdasági abroncsai. A legjobb megtérüléső befektetés. Sajtókapcsolat: 06-1- 459-2797 Tartalom Sajtóanyag 2009. február 22-26. Villepinte, Franciaország SIMA 2009 Michelin mezıgazdasági abroncsai A legjobb megtérüléső befektetés Összefoglaló sajtóközlemény A Michelin mezıgazdasági abroncsai:

Részletesebben

29/2008. ( XI. 25.) KKÖT

29/2008. ( XI. 25.) KKÖT Kiszombor Község Önkormányzatának Képviselı-testülete 29/2008. ( XI. 25.) KKÖT rendelete a települési szilárd hulladékkezeléssel kapcsolatos közszolgáltatás ellátásáról /Egységes szerkezet/ Kiszombor Község

Részletesebben