Gyűrűsférgek törzsébe (Phylum Annelida) tartozó élőlények általános jellemzése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyűrűsférgek törzsébe (Phylum Annelida) tartozó élőlények általános jellemzése"

Átírás

1 Gyűrűsférgek törzsébe (Phylum Annelida) tartozó élőlények általános jellemzése Annelida törzs bemutatása Az Annelida törzsbe, Lumbricidae családba tartozó élőlények külső és belső, homonóm és heteronóm szelvényezett testű élőlények, amelyre latin elnevezésük is utal. Fejlődéstanilag a laposférgekből fejlődtek ki a kambrionális korszak idején. Testük fej, törzs és farok tájékra különíthető. Azon legegyszerűbb állatok csoportját képviselik, amelyek testében a sejtekszervek közötti anyagszállítás már keringési rendszeren keresztül valósul meg. Az Annelida törzs a tudomány jelenlegi álláspontja szerint fajt foglal magába, amelyek széles körben elterjedtek mind a tengeri, mélytengeri, mind a szárazföldi élővilágban (Cech, 2011). A Lumbricidae családok esetén történő morfológiai (alaktani) alapú besorolása igen nehéz feladat, mivel az egyes külső jegyekről nem, vagy csak nagyon alapos vizsgálatok elvégzését követően lehet megállapítani, hogy azok ősi eredetűek, vagy apomorf jellemzők, amelyek az evolúciós fejlődés későbbi szakaszában alakultak ki. #

2 Egy általánosított Annelida embrió hosszmetszete (Zboray, 2001) Az egyes gyűrűsféreg fajok leszármazási ágainak meghatározása tehát nem értelmezhető egyértelműen külső formáikat tekintve. Emellett további problémát jelent, hogy az azonos jellegek megléte, hiánya sokszor nem nyújtanak elegendő bizonyítékot a közeli rokonság igazolására, illetve a fajok megkülönböztetéséhez. Ezekben a taxonokban az ivarszervek nyújtanak segítséget a rendszerezéshez (Cech, 2011).A korábbi hagyományos taxonómia a gyűrűsférgeket soksertéjűekre (Polychaeta), kevéssertéjűekre (Oligochaeta), illetve módosult gyűrűsférgekre és piócákra (Hirudinea) oszthatja. A mai modern megközelítés kialakításában a molekulris mikrobiológiai vizsgálatok megjelenésének döntő szerep jutott, mivel olyan információk kerültek napvilágra, amelyekkel számos korábbi értelmezés megkérdőjelezhetővé vált. A modern taxonómai szerint a piócák és rokonaikat így a kevéssertéjű férgek egy alcsoportjának tagjai (Cech, 2011; Martin, 2001; Siddall és mtsai, 2001).

3 Taxonómiai hierarchia Megnevezés: Rank Megnevezés: Ország Alország Animalia Eumetazoa Törzs Annelida (Gyűrűsférgek) Osztály Alosztály Superrend Oligochaeta (Kevéssertéjű gyűrűsférgek) Diplotesticulata Megadrili Rend Opisthopora Alrend Lumbricina Supercsalád Lumbricoidea Család Lumbricidae (Földigiliszta) Alcsalád Nemzetség Lumbricinae Eisenia Faj fetida, andrei, hortensis etc. (Forrás: Fauna Europea, 2013) Táplálkozás A gyűrűsférgek hétköznapi életben legismertebb képviselői a földigiliszták, amelyek a talajban élve, az ott megtalálható szerves törmelékekkel táplálkozó, korhadékevő organizmusok. Ennek köszönhetően különösen fontos szerepet töltenek be a talaj összetételének, termőképességének és szerkezetének kialakításában, azaz a humuszképzésben. (OSZK, 2014). Rendszertanilag a gyűrűsférgek második osztályába, a sörtelábúak közé tartozó élőlények.

4 A földigiliszták a talaj szerves törmelékei mellett képesek feldolgozni szennyvíz és szennyvíziszap komponenseinek, az iparból (például sörgyártásból, papíripari vállalatoktól, szupermarketekből és az éttermekből stb.) származó hulladékok jelentős részét. Előbbiek mellett az állati eredetű hulladékok, valamint a kertészeti maradványok, háztartási hulladékok kezelésében is döntő szerepet játszanak (Edwards és Neuhauser, 1988). A földigiliszták táplálkozásának általános jellemzői a következők: fő táplálékforrásukat a talajban lévő mikroorganizmusok, szerves komponensek és fonalférgek jelentik a giliszta gyomrában (zúzógyomor) őrlésre kerülő anyagok fajlagos felülete és benne a mikrobiális aktivitás a giliszta bélrendszerén keresztül való haladás során megnő főleg aerob mikroorganizmusokkal táplálkoznak az anaerob élőlényekkel szemben a giliszták által előállított vermikomposzt többszörös mikrobiális aktivitással és eltérő összetételű mikrobiótával rendelkezik a kiindulási alapanyagként átalakított szerves hulladékhoz képest (Edwards & Aracon, 2004). A különféle életformatípusba sorolható fajok között kizárólag tárgya, illetve komposztlakó típusok is előfordulnak, amelyek a bomlásban lévő szerves anyagok feltárásában játszanak szerepet. A vermikomposztálás folyamatában jellemzően a szárazföldi féreg fajok alkalmazhatók. A Lophotrochozoák (tapogatós, csillókoszorús állatok) közé tartozó Gyűrűsférgek (Annelida) törzsébe, ezen belül pedig az Oligochaeta (kevéssertéjű gyűrűsférgek) alosztályába tartozó szárazföldi giliszták jellemzően az avar lebontásában játszanak szerepet (Török, 2011). Az elmúlt évtizedek nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, a vermikomposztálásra legalkalmasabb faj az Eisenia fetida. A mintegy eddig ismeretes több, mint 6000 féle földigiliszta faj morfológiai (alaktani) és anyagcsere folyamataikat tekintve is jelentős eltéréseket mutatnak, méretüket tekintve 1,27 cm-től akár 24 cm-es példányok is előfordulnak. Az alkalmazási területtől függően különféle anyagcsere tevékenységet folytató élőlények használhatók fel a degradációs folyamatokhoz.

5 Az Egyesült Államokban már 1970-es évek második felétől kezdődően folytatnak kutatásokat különféle gilisztafajokkal (Dresser & McKee, 1980). Az eddigi nemzetközi kutatási eredmények alapján elmondható, hogy hat-hét faj alkalmas vermikomposztálás céljából való felhasználására. Jelenleg az Eisenia fetida faj amelyet a gyűrűsférgek taxonómiája szerint korábban Eisenia fenia, illetve angolszász területeken redworm (vörös féreg) néven is említenek a leggyakrabban alkalmazott faj szerte a világon. # Indogén (őshonos) és telepített földigiliszta fajok előfordulása a világ különböző tájain (Forrás: Enerson, 2012)

6 A többi, komposztáláshoz használt földigiliszta faj az Eisenia fetidával közeli rokonságban álló Eisenia andrei, továbbá a Dendrobaena veneta, Lumbricus rubellus, Eudrilus eugeniae, Perionyx excavatus, valamint trópusi területeken a Perionyx hawayana. Kutatási eredmények egyéb fajok vermikomposztálására való alkalmasságáról is beszámolnak, azonban jelenleg az előbbi fajokat alkalmazzák a gilisztahumusz előállításának folyamatában. (Edwards & Aracon, 2004). Mozgás és életforma A gyűrűsférgek jellemzően bőrizomtömlő segítségével mozognak, nyálkás bőrükön keresztül pedig az ún. bőrlégzés valósul meg. Emésztőrendszerük három szakaszra tagolódik (elő, közép, utóbél), amely közül az első szakaszban a környezetből felvett anyagok felvétele, a középsőben a talajból felvett szerves anyagok megemésztése, felszívódása majd vérkeringéssel szállítódva a test valamennyi részbe való elszállítódása történik meg. A keringési rendszerben áramló vér, a testfolyadék tápanyagokat és légzési gázokat (oxigén, szén-dioxid) is szállít. A gyűrűsféreg számára emészthetetlen, hasznosításra nem kerülő salakanyagok kiválasztása a végbélnyíláson keresztül történik. A földigiliszták a talaj porhanyóssá tételét féregmozgásukkal érik el, mely során alagutakat, járatrendszereket hoznak létre a talaj különböző rétegeiben. Mozgásuk során megy végbe a peték talajban való lerakása is, amelyben a vastagabb, sötétebb színű gyűrűs testrésznek, a nyeregnek is jelentős szerepe van. Az egyes fajok külön evolúciós fejlődéstörténettel rendelkeznek. Az eltérő fejlődéstani szakaszoknak köszönhetően jellegzetes, az adott fajra, vagy néhány fajra jellemző egyedi vonások is kialakulhattak közel 500 millió év alatt ezen élőlények ősének kifejlődésétől kezdődően. Az eltérések egyaránt megmutatkoznak a táplálkozás, a hasznosított táplálékok minőség, az élőhely és a talajrétegekben való előfordulásukat tekintetve egyaránt. Ganti és Pearce 2002-ben végzett kutatása is alátámasztotta, hogy a földigiliszták mesterséges körlümények között kialakított körülmények között is igyekszenek a fajra jellemző életteret biztosítani. Ennek megfelelően adott területen a számukra megfelelő környezetet biztosító talajmélységbe fúrják magukat.

7 # Lumbricus terrestris és Lumbricus rubellus, valamint Eisenia hortensis és Octolalasium cianeum előfordulása azonos talajmintában meghatározott körülmények között (Forrás: Ganti és Piarce,2002)

8 A földigiliszták aszerint, hogy a talaj mely rétegeiben folytatnak élettevékenységet, három fő csoportba sorolhatók: talajfelszín közelében élő, komposztlakó élőlények ( epigeic worms ) jellemzően a talajfelszíntől számított 20 cm-es mélységben előforduló fajok ( endogeic worms ) mélyebb talajrétegben, a felszíntől kb. 3 m-re fellelhető fajok, amelyek a talaj lazításában játszik döntő szerepet járatok furatok kialakítása által ( anecic worms ) A földigiliszták fajuktól függően többféle színben is előfordulnak. A talajfelszín közelében élő férgek általában sötétebb színűek, amelynek magyarázata az evolúció során a környezethez, az avar színéhez való alkalmazkodás. Azonban az álcázás mellett a sötét színnek az UV sugarakkal szemben való védekezésben is fontos szerep jut. A mélyebb talajrétegekben élő férgek gyakran világosabb színűek, de ezen kívül más külső jegyek is segítenek ezen fajok felismerésében. A különféle fajok különböző szerepeket is betölthetnek az ökoszisztéma működésében. Az olyan talajfelszín közelében élő férgek, mint amilyenek a tigris férgek és a trágyalakó férgek, hatékony résztvevői különféle szerves hulladékok komposztálásának. Élettevékenységük folytán elősegítik a szerves anyagok lebontását és a tápanyagok környezetbe való visszajutását. Más gyűrűsférgek ezzel szemben a talaj porhanyósabbá tételében töltenek be nélkülözhetetlen szerepet. Az ún. szürkeférgek olyan talaj mélyebb rétegében élő egyedek, amely kiemelkedően fontos feladat a talaj és annak termőképességének javítása, amely az állat által vájt szellőző járatoknak köszönhetően valósul meg, miközben az oldott állapotú, talajba jutatott komponensek felvétele a növényi szövetek számára is könnyebben hozzáférhetővé válik (UW, 2012). A földalatti élethez való alkalmazkodás elengedhetetlen feltétele volt a gyűrűsférgek fennmaradásának. A talajban való mozgást az áramvonalas forma segíti, a kisebb ellenállás könnyíti a test előrehaladását. A szilárd csontok hiánya is az állat könnyedebb mozgását

9 biztosítja. A gyűrűsférgek teste szelvényekre tagolódó testén kisebb sörték helyezkednek el, amelyek a talajon való rögzítést és a gilisztatest előretolást hivatottak szolgálni. A gyűrűsférgek feji részen nincs szem, vagy fülhöz hasonló képződmény. Legfontosabb érzékszervüknek a csúszós, nyálkás bőrük tekinthető. A bőrön keresztül valósul meg a fényérzékelés is, fényérzékeny sejtek segítségével, amelyek jellemzően az állat testének farki részén helyezkednek el. A fényérzékeny sejtek feladata a fény detektálása mellett a férget érőfény intenzitásának megváltoztatása is. Ezek az élőlények nem rendelkeznek tüdővel, a számukra szükséges oxigént oldott formában a környezetből jövő nedvesség-tartalomból nyerik bőrükön keresztül. Bár nincs hallószervük, a körülöttük lévő vibrációs rezgéseket képesek érzékelni. Légzés A földigiliszta légzéséhez oxigénre van szükség, amelyet az állat a légköri levegőből fedez. A földigiliszta-félék tehát vízben nem élnek túl. Nagy esőzéseket követően ezért a felszínre jönnek, azonban száraz időben a talaj mélyebb rétegeibe húzódnak, és úgynevezett letargikus állapotba kerülnek. A levegőből származó oxigén az állat testfelszínét borító nyálkás váladékban oldódik, így valósul meg a bőrlégzés. Az oxigén diffúzióval jut el az epidermisbe, majd az alatta lévő kapillárisokban lévő vérplazmába. Az oxigén-szállítás jelentős mértékben függ a vérben oldott hemoglobin jelenlététől. Az anyagcsere-folyamatok során felszabaduló szén-dioxid szintén diffúzióval távozik az vérplazmából (Zboray, 2001). A légzéshez szükséges oxigénmennyiség biztosítása kulcsfontosságú a tervezett kutatásunk szempontjából, hiszen minden egyes technológiai beavatkozáskor fennál a talajtömörödés veszélye, és ezzel a talaj átszellőzésének lehetőségei romlanak. Szaporodás Nyereggel és bőrizomtömlővel az érett egyedek rendelkeznek. A földigiliszta fajok méretük, formájuk, színük és érett korú egyedek esetén nyergük elhelyezkedését tekintve igen nagy változatosságot mutat. Utóbbi azonban valamennyi fajnál annak a jele, hogy az egyed már szaporodásra képes korban van és párosodásra, illetve petét rakni képes. A földigiliszták petéje tojás alakú tasakhoz hasonlít (kokon) a nyergen. Az állat mozgása közben a tojás alakú pete a nyeregről a talajba lerakásra kerül.

10 # Lumbricusok fajivarszervei Forrás: ELTE, 2014 # Földigiliszták általános morfológiai és reprodukciós képességének jellemzése (MAWF, 2005) A giliszta clitellumából (nyereg) váladékot bocsát ki, amely tokot képez. Az állat féregmozgása során a nyálkás tok végighaladva a test felszínén onnan petéket és spermát visz tovább magával. A tok, amelynek a végén az állat kibújik, összezáródik és kokont képez. Ez egy olyan ellenálló formát jelent, amely az időjárás szélsőségesen változó körülményei között is képes a benne lévő, akár 20 pete védelmét is biztosítani. A kokonokból jellemzően egy

11 giliszta kel ki, amelynek a pete állapotból való kifejlődéshez minimum 1, maximum 5 hónap is szükséges lehet. A giliszták a szexuális érettséget elérve meghatározott időközönként szaporodnak életük során, amely akár 7 évet is elérheti. Szaporodásuk elengedhetetlen feltétele a környezet megfelelő nedvesség-tartalma, illetve az aerob viszonyok biztosítása (Edwards & Arancon). Kísérleteink során a giliszták szaporodó képességét nyomon követjük, hiszen ez az egyik legfontosabb indikátorunk arra vonatkozóan, hogy mik azok a technológiai paraméterek, amelyeket feltétlenül biztosítani kell az állománynak még iparszerű körülmények között is. # Földigiliszta peték talajra történő lerakása (Forrás: Edwards, 2014) Gyűrűsféreg fajok azonosításának módszerei A gyűrűsférgek törzsébe tartozó élőlények molekuláris biológiai vizsgálatok eredményei alapján történő taxonómai besorolása igen gyökeres változásokon ment keresztül. A korábban önálló törzset alkotó Pogonophora, Echiura és Sipuncula taxonok a módosításokat követően az Annelidák törzsbe olvadt be. A Struck-féle (2011) kutatások szerint az előbbi taxonok a

12 soksertéjű gyűrűsférgek közé tartoznak, amely alapvetően megkérdőjelezi ezen élőlények szelvényezettség és a testüreg alapján történő filogenetikai leszármazását (Struck és mtsai, 2007; 2008; Cech, 2011). 2. Eisenia nemzetségbe tartozó fajok rendszerezése Az Eisenia nemzetséghez tartozó fajok egyedei általában vöröses színűek. A közös jellemvonások mellett azonban számos heterogén testi vonás is megfigyelhető, ha azokat a típusfajhoz, az Eisenia fetidához hasonlítjuk (Savigny, 1826), Gates (1975), (Csuzdi and Zicsi, 2003). A Frence-féle leírásban az E. fetida fetida (Savigny, 1826), az Eisenia fetida andrei (Bouche, 1972) az Eisenia submontana (Vejdovsky, 1875), amely tulajdonképpen az E. lucenst jelenti (Blakemore, 2007), valamint az E. eiseni (Levinsen, 1884) az E. parva (Eisen, 1884) Ezzel szemben a British fauna c. gyűjteményben Sims és Gerard (1999) az E. fajok csoportosításának újabb változatát írja le, amelyben az E. fetida, E. andrei, E. hortensis Michaelsen (1900) és E. veneta (Rosa, 1886) is szerepel. A taxonómiai eltérések mellett, egyéb eltérések is előfordulnak a két féle faj között. Sims és Gerard (1999) leírásában az E. andrei faj szinten szerepel, ahogy az E. hortensis és az E. veneta is. Bouche ezzel szemben alfajként nevezi meg őket, elnevezésük pedig Dendrobaena veneta veneta (Rosa, 1886), illetve D. veneta hortensis. Fontos megjegyezni, hogy a Bouche-féle taxonómiát ma már nem tartják elfogadottnak, számos tekintetben nem felel meg a taxonómia fő alapelveinek. Az Eisenia fetida és andrei morfológiailag a pigmentáltságtól eltekintve - hasonló fajoknak tekinthetők. Az első genetikai eredmények, amelyek a két faj elkülönítését indokolttá tették a 80-as évek elején születtek (1982, Jaeinke). Ezt követően egyre nőtt azoknak a kutatásoknak a száma, amely alátámasztotta ez a nézetet és hamarosan arra is fény derült, hogy a két faj között reprodukciós akadály áll fenn, amely szintén a fajok külön-külön történő azonosítását támasztják alá. Azonban az elmúlt évek során tovább folyt a tudományos vita az andrei faj elfogadását tekintve, megkérdőjelezve, hogy az valóban elfogadható taxonnak tekinthető-e (Blakemore, 2007, 2008). Az E. fetida és andrei fajok megkülönböztetés a morfológiai és anatómiai jellemzők alapján történhet, bár ez még a gyakorlott szakembertől is kellő jártasságot igényel. Ezek leírása és megfigyelése sokszor több éves kitartó kutatómunka eredménye, amelyet világ számos

13 országában elvégeztek a területen dolgozó szakemberek. Egyelőre úgy tűnik, további vizsgálatok elvégzése szükséges a két faj taxonómiai helyének tisztázására (Cech, 2005) ahogyan az Eisenia fetida kifejezéssel azonosan értelmezett elnevezések felülvizsgálatára (Csuzdi and Zicsi, 2003; Blakemore, 2007, 2008) is. Annak a kérdése, hogy az E. hortensis és az E. veneta vajon szintén az Eiseniák vagy a Dendrobaenák közé sorolható-e, szintén igen problematikus. Ennek magyarázata, hogy a két faj elkülönítése klasszikus módon a külső testi jegyek alapján történik. Izomszövettani vizsgálatok alapján azonban valóban szoros kapcsolat fedezhető fel az említett fajok egyedei között (Kvavadze, 1985). Az azonosításában a belső szervek (l.: húgyhólyag) alakjának is különösen fontos szerepe van, és amennyiben ez egyezik, a két faj az Eiseniák közé sorolható (Fender, 1985). Annak érdekében, hogy mindkét faj esetén világossá váljanak az anatómiai jellemzők és a taxonómiai elhelyezkedés, részletes vizsgálatokat és tanulmányok kerültek elvégzésre különböző szakirodalmak alapján. Az elemzés során ugyancsak megerősödött az a tény, hogy a fajok pigmentáltságban és méretben is igen jelentősen elkülönülnek egymástól, az ondóhólyagok száma különböző (amely szintén fontos azonosításra használható paraméternek számít), azonban nagy hasonlóságok is felfedezhetőek a nyereg pozíciója és alakját tekintve. Természetes előfordulásukat összefügghet az emberi tevékenységgel (Csuzdi and Pavlicek, 1999). Filogenetikai besorolásukat tekintve a két faj valóban szoros rokonságban áll egymással (84% BS for 16S), de távol állnak a két komposztlakó fajtól, amely az E. fetida and E. andrei, egymástól független eredetére utal. Annak ténye, hogy az előbbi két faj esetén magasabb kormoszómaszám jellemző (n = 18) mind az itt vizsgált két Eisenia faj esetén (n = 11), szintén erősíti a Dendrobaena törzsbevaló besorolásukat (Bouche, 1972; Csuzdi and Zicsi, 2003). Azonban a konvergencia folyamatok közös jellemzői az Oligochaetáknak, ennek eredményeként pedig eltérő kromoszóma számok is fordulnak adott törzsbe tartozó egyedek között (Casellato, 1987). A nomenklatúra stabilitásának megtartása érdekében azonban újabb módosítások nem kerülnek bevezetésre további típusvizsgálatok és azok eredményeinek közösen történő elfogadásáig.

14 A nomenklatúra szerint jelenleg megkülönböztethető fajok az Eiseniák nemzetségén belül: Eisenia andrei Eisenia eiseni Eisenia fetida Eisenia fetida andrei Eisenia fetida fetida Eisenia foetida Eisenia hortensis Michaelsen Eisenia japonica Michaelsen Eisenia lucens (Eisenia submontana) Eisenia macrura Eisenia moderata Cekanovskaja Eisenia nordenskioldi Eisenia parva Eisenia rosea, Syn: Allolobophora rosa f. typica Eisenia submontana, Syn; Eisenia lucens Eisenia tetraedra Eisenia tetraedra var. tetragonura Eisenia veneta Eisenia veneta var. hibernica Eisenia veneta var. tepidaria Friend Eisenia veneta var. zebra Michaelsen

15 2.1. Eisenia fetida általános jellemzése A hazánk területét övező Kárpát-medencében a földigiliszta-félék családjából közel 60 faj található meg. Az Eisenia nemzetségbe tartozó Eisenia fetida faj élőhelye elsősorban Európa, azonban tömeges szaporítása ma már a világ szinte minden táján előfordul. A földigiliasztafélék családjába tartozó élőlények a földben vagy az iszapban élnek, azonban néhány fajuk kétéltű. A giliszta-félék a táplálkozási lánc alján helyezkednek el. Az Eiseniák közé tartozó fetida faj gyakran előfordul nedves, szerves anyagokban gazdag környezeti feltételeket biztosító helyeken, jellemzően az állati ürülékben is. Talajban főként azokon az élőhelyeken találhatók meg, ahol a többi féreg szaporodni már nem képes. E tekintetben sok hasonlóságot mutat a szintén Lumbricidae családba tartozó Lumbricus rubellus fajjal. #

16 Eisenia fetida (Forrás: Casselmann, 2013) A korhadékevő fajként kiemelkedő szerepe van a komposztálási folyamatokban, amelyek intenzív beindításához megfelelő a féreg kezdeti számának 1000 körül kell lennie. Gyors anyagcsere folyamatának köszönhetően az egyes egyedek saját testtömegük 25-30%-ának megfelelő mennyiségű szerves anyagot képesek napi szinten átalakítani. Élettevékenységeikhez a magas ammónia és só-koncentrációval rendelkező anyagokon kívül valamennyi szerves szubsztrátumot felhasználják. Molekuláris vizsgálatok segítségével igazolták, hogy az említett élőlények külön fajokat képviselnek, tenyésztési vizsgálatokkal pedig az is kiderült, nem képeznek hibrideket. Optimális környezeti feltételek Az Eisenia fetida a többi gyűrűsféreghez hasonlóan a fénytől távol eső, védett környezetet kedveli, fénnyel való hosszabb időn keresztül történő érintkezés hatására bőre kiszárad és az állat elpusztul. A fénytől való védettséget a tenyésztése során mindenképpen biztosítani szükséges. Bár az Eisenia faj jól adaptálódik a szélsőséges körülményekhez, optimális szaporodási sebessége érdekében a hőmérséklet-tartományt C közé kell beállítani. Légzés típusa Légzés típusát tekintve az Eisenia fajok az aerob szervezetek közé tartoznak. Tüdővel nem rendelkeznek, a légzés a szabad bőrfelületükön keresztül valósul meg. Ahhoz, hogy ez valóban megtörténhessen, az állat bőrének nedvesnek kell maradnia, így az oldott állapotban lévő oxigén bekerülhet a vérkeringésbe. A test külső nedvességének biztosítása a testfelszínen képződő nyálkás bevonat által valósul meg, amelynek megőrzését a nedves, nyirkos közeg is elősegít. Mozgásukat a bőr felületén lévő apró sertékkel végzik az állat testének összehúzódása, megnyúlása során. Táplálkozás jellemző folyamatai Táplálkozásuk során a szervezetükbe került anyagok nyállal keverve a nyelőcsőből a zúzába (gyomor) kerülnek, ahol kisebb egységekre való bontásuk történik meg. Innen a gilisztabélbe

17 kerülve a keletkező anyagok további enzimes bontása megy végbe. Az anyagcsere folyamatokban részt vevő anyagok egy része a véráramba kerül, más részük pedig az állat végbélnyílásán keresztül a környezetbe választódik ki. A lenyelt nagy mennyiségű talajrészecskének tehát csak a szerves anyagait, korhadékát fogyasztja el az élőlény, a talajrészecskék emészthetetlen anyagai kis kupacok formájában kiürülnek a giliszta testéből. Szaporodás jellemzői A gyűrűsférgek hímnős, hermafrodita élőlények, amelyek mind a hím, mind a nőstény nemi jelleggel rendelkeznek, a szaporodásukhoz szükséges örökítőanyaguk átvitele pedig bőrizomtömlőik összekapcsolódása során megy végbe. A vermikomposztálás során egy-egy szülőtől napon belül 2-7 db új egyed születik, amelyek fejlődnek kikelésüket követően átalakulás nélkül fejlődnek tovább (NCU, 2014). A vermikoposztálás során mind a két típus felhasználásra kerül (Fauna Europea, 2013). Eisenia fetida talajminőséget befolyásoló hatása A földigiliszták életműködésüknek köszönhetően kulcsfontosságú szervezetek az ökoszisztéma tápanyaggal való ellátásában (Edwards, 1988). Ennek oka, hogy átalakító tevékenységük folytán képesek az ökoszisztéma működéséhez szükséges alapelemek, mint szén és nitrogén rendszerben való egyensúlyának megtartására. Ezért a mezőgazdaságban a szerves anyagok lebontásában és ásványi anyag körforgásban betöltött szerepüknek köszönhetően nagy jelentőséget tulajdonítanak ezek az élőlényeknek (Edwards and Lofty, 1977). A vermikomposztban jelenlévő tápanyagok már hozzáférhetőek a növények számára, ráadásul nagyobb koncentrációban tartalmazzák a növényi növekedéshez szükséges komponenseket, mint az az hulladék, amelyből előállították. Több kísérlet alapján a vermikomposzt a talajban növeli a hozzáférhető nitrogén, foszfor és kálium mennyiségét is. A földigiliszták, mint biológiai eszközök működésének elve akkor érthető meg minél jobban, ha egyre több tapasztalattal rendelkezünk az egyes fajok alkalmazhatóságával kapcsolatban. (Kale, 1998). Ahhoz, hogy a szerves hulladékok értékes talajjavító anyaggá való átalakítása megtörténjen, szükséges ismerni az uralkodó környezeti tényezők adott giliszta faj - elsősorban a széles

18 körben használt Eisenia fetida - szaporodására, növekedésére gyakorolt hatását. Mint valamennyi élőlény esetén, a rendelkezésre álló táplálék minősége és mennyisége alapvetően meghatározza a giliszták élettevékenységeit (Lee, 1985). A táplálék mellett azonban a nedvesség-tartalomnak, a férgek adott területen jellemző előfordulási gyakoriságának és egyéb abiotikus tényezőknek is igen jelentő szerepe van (Biradar et al., 1999). Mégis elsősorban a táplálék és környezeti tényezők tekinthetők. Abban az esetben, ha egy adott területen vermikomposztálással szeretnének a szerves hulladékot átalakítani, figyelembe kell venni az átalakításhoz felhasznált faj biológiai jellemzőit. Az elmúlt évek során számos tanulmány született a vermikomposztálás mechanizmusának leírásával kapcsolatban. Ezek arról számolnak be, hogy a giliszták anyagcsere tevékenysége következtében valamennyi esetben növekedő a talajban a nitrogén és foszfor, illetve csökkenő szén/foszfor, szén/nitrogén arány. A mérések szerint vermikomposztálás esetén a CHON elemek egymáshoz viszonyított mennyisége között számottevő változás következik be. A szén/nitrogén arányának változása természetesen nem a talaj nitrogén-tartalmának külső beavatkozással való növelésével, hanem fetidák aerob fermentációja során átalakult szerves szén-tartalom szén-dioxid formájában való felszabadulásával magyarázható. A vermikomposztálás során a szerves szén-tartalom csökkenésével párhuzamosan a környezetbe számos nitrogén-tartalmú anyag kerül kiválasztásra nyálka (mucus), növekedésserkentő hormonok és enzimek formájában. Ezek a nitrogénben gazdag biokémiai anyagok prizmákban végzett tenyésztés esetén azonban nem azonnal jelentkeznek, ezért módosító anyagként használják őket az prizmákban végzett vermikomposztálás során. Senepati és munkatársai kutatásának eredménye alátámasztja azt a megállapítást, miszerint zárt rendszerben a szén-tartalom légzés során szén-dioxidként való távozása és a nyálka, nitrogén-tartalmú anyagok kiválasztása növeli a környezeten mért nitrogén-szintet és csökkenti a szén-nitrogén arányt. A kezelésmentes és a vermikomposztált talaj nitrogén-tartalmának változását az alábbi ábrán látható.

19 # Talajban mért nitrogén-tartalom mennyiségének változása (%) kontroll minta és E.fetida faj alkalmazása esetén (Forrás: Tripathi & Bhadtwaj, 2004) # Talajban mért szerves szén-tartalom mennyiségének változása (%) kontroll minta és E.fetida faj alkalmazása esetén (Forrás: Tripathi & Bhadtwaj, 2004) A kezelésmentes és a vermikomposztált talaj szerves szén-tartalmának változása az előbbitől eltérően teljesen más tendenciát mutat. Ennek oka, hogy a fetida a környezetében lévő anyagokat nem csak átalakítja, de jórészt saját szervezete számára hasznosítja. A csökkenő szén-tartalom következtében a szerves szén- foszfor aránya is csökkenő tendenciát mutat.

20 # Talajban mért foszfor-tartalom mennyiségének változása (%) kontroll minta és E.fetida faj alkalmazása esetén (Forrás: Tripathi & Bhadtwaj, 2004) A fenti ábra alapján megállapítható, hogy az idő előrehaladtával a kontroll mintaként használt kezeletlen talaj foszfor-tartalma alig változik, míg a vermikomposztált talajban lévő mennyisége dinamikus növekedést mutat. A nitrogén mennyiségének változását a bomlasztandó anyagokból származó nitrogén-tartalom mellett a fetidák által kiválasztott mucus (nyálka), növekedést serkentő anyagok kiválasztása okozza.

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC WALKING

SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC WALKING Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon 2015 TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0003 Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézet SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

A 15-29 éves korosztály tevékenységszerkezete az időmérleg-vizsgálatok tükrében

A 15-29 éves korosztály tevékenységszerkezete az időmérleg-vizsgálatok tükrében TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0016 Tudománykommunikáció a Z generációnak Projektvezető: Dr. Törőcsik Mária PTE KTK egyetemi tanár A munkacsoport vezetője: Dr. Szűcs Krisztián PTE KTK adjunktus A 15-29 éves

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról Országos Közegészségügyi

Részletesebben

VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar. Huszár Andrea IHYADJ

VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar. Huszár Andrea IHYADJ VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar Huszár Andrea IHYADJ FELHASZNÁLÁSA A készletek kérdése: múlt, jelen, jövő Tartalom Bevezetés... 2 Amit tudni kell a műtrágyákról

Részletesebben

A városi szennyvízgyűjtés és -kezelés új módszerei és lehetőségei

A városi szennyvízgyűjtés és -kezelés új módszerei és lehetőségei VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 A városi szennyvízgyűjtés és -kezelés új módszerei és lehetőségei Tárgyszavak: részáramos szennyvíztisztítás; szürkevíz; feketevíz; sárgavíz; tápanyagkinyerés. A városi

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása

Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása Hazánkban, a környező országokban és az Európai Unió más tagországaiban is komoly feladat az egyre nagyobb mennyiségben keletkező kommunális szennyvíziszap

Részletesebben

Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei

Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Talajtan

Részletesebben

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Zárótanulmány a VP/2013/013/0057 azonosítószámú New dimension in social protection towards community based

Részletesebben

BIOLÓGIA. 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra. Célok és feladatok

BIOLÓGIA. 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra. Célok és feladatok BIOLÓGIA 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra Célok és feladatok Szakközépiskolánkban a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás,

Részletesebben

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Bevezetés Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Dr. Finta István A vidéki területek fejlesztésének sajátosságai (a területfejlesztéstől részben

Részletesebben

2. fejezet KÖRNYEZETI KOCKÁZATBECSLÉS

2. fejezet KÖRNYEZETI KOCKÁZATBECSLÉS 2. fejezet KÖRNYEZETI KOCKÁZATBECSLÉS 223 224 Tartalomjegyzék 1.1 Elõzmények 227 1.2 A környezeti kockázatok becslésének általános alapelvei 229 2 A környezeti expozíció becslése 231 2.1 Bevezetõ 231 2.1.1

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI GLOBÁLIS ÉS KONTINENTÁLIS SZINTEN, A FÖLDRAJZTUDOMÁNY SZEMSZÖGÉBŐL A

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI GLOBÁLIS ÉS KONTINENTÁLIS SZINTEN, A FÖLDRAJZTUDOMÁNY SZEMSZÖGÉBŐL A A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI GLOBÁLIS ÉS KONTINENTÁLIS SZINTEN, A FÖLDRAJZTUDOMÁNY SZEMSZÖGÉBŐL A társadalom és a földi rendszer kapcsolata Kerényi Attila 1 Az elmúlt 3,5 milliárd évben

Részletesebben

Vízhasználatok gazdasági elemzése

Vízhasználatok gazdasági elemzése ÖKO Zrt. vezette Konzorcium Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése című KEOP-2.5.0.A kódszámú projekt megvalósítása a tervezési alegységekre, valamint részvízgyűjtőkre, továbbá ezek alapján az országos

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vargáné Fodor Rita Pénzügyi

Részletesebben

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA Összeállította: Dr. Fűköh Levente Egykorú rajz Buckland Vilmos őséletbúvárról, aki gyűjtőútra indul. (XIX. század eleje.) Tasnádi-Kubacska A. 1942. http://mek.oszk.hu

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 21. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI 6. AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI Kovács Katalin FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 2009-ben jelentős különbségek mutatkoznak a különböző társadalmi csoportok egészségi állapotában. Az egészségi állapot szoros

Részletesebben

Földmunkák minősítő vizsgálatainak hatékonysági kérdései

Földmunkák minősítő vizsgálatainak hatékonysági kérdései Király Ákos H-TPA Székesfehérvári Laboratórium vezetője Morvay Zoltán Mélyépítő Laboratórium ügyvezető tulajdonos Földmunkák minősítő vizsgálatainak hatékonysági kérdései Bevezető A technika fejlődése

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Komposztálás a közfoglalkoztatásban

Komposztálás a közfoglalkoztatásban Komposztálás a közfoglalkoztatásban Az önkormányzatok különleges komposztálási technológiával bővíthetik közfoglalkoztatási programjaikat. A Compastor által kínált lehetőség értékteremtő, költséghatékony

Részletesebben

Bevezetés - helyzetkép

Bevezetés - helyzetkép Új irányzatok a szennyvíz-technológiában hazai kutatási eredmények Dr. Fleit Ernő, Sándor Dániel Benjámin, Dr. Szabó Anita Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vízi Közmű és Környezetmérnöki

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

A TianDe Ökogömbök gyökeresen megváltoztatják a mosásról kialakult felfogását

A TianDe Ökogömbök gyökeresen megváltoztatják a mosásról kialakult felfogását A TianDe Ökogömbök gyökeresen megváltoztatják a mosásról kialakult felfogását Evolúció a mosásban 1. Mechanikai eljárás. 2. Vegyi eljárás. 3. Fizikai eljárás. Mosás mechanikai eljárással Maguk ott a szekérről

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1)

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1) Összehasonlító talajszelvény-vizsgálat Pusztaszabolcs, 2015. szeptember 1. Vizsgált terület: Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. birtokai A Pusztaszabolcsi Zrt. összességében 0 hektáron gazdálkodik (bérelt és integrált

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. AZ ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK (fehér, fekete és kendermagos színváltozat)

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. AZ ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK (fehér, fekete és kendermagos színváltozat) Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208., Hungary Tel:+36-28-511-335; Fax:+36-28-511-359; E-mail:

Részletesebben

Faanyagvédelem GYARMATI BÉLA és J í lí D I GYÖRGY

Faanyagvédelem GYARMATI BÉLA és J í lí D I GYÖRGY A fejlesztési terv hármas jelszava szerint a minél több, minél jobb minőségű és minél olcsóbb termelés elve alapján az erdőgazdaság önköltség-alakulását vizsgálva megállapíthatjuk, hogy féléves viszonylatban

Részletesebben

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG Halmai Péter, Csatári Bálint, Tóth Erzsébet (Szent István Egyetem, MTA Regionális Kutató Központ, Agrárgazdasági Kutatóintézet) 1 Vezetõi összefoglaló

Részletesebben

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója Tárgyszavak: ammónia, tejelő tehenek, zsírok, trágyatárolás,

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai

Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai Dr. Kováts László Dezső Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai BME 2008. Írta: Dr. Kováts László Dezső Műszaki szerkesztő: Fritzné Tószeczki Mária A kiadvány teljes terjedelmében megtalálható a www.gmf.bme.hu

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati. mérlegek alapján

Központi Statisztikai Hivatal. A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati. mérlegek alapján Központi Statisztikai Hivatal A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati mérlegek alapján Budapest 2004 Központi Statisztikai Hivatal, 2005 ISBN 963 215 753 2 Kzítette: Nyitrai Ferencné dr. A táblázatokat

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szám János. Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szám János. Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen. A követelménymodul megnevezése: Szám János Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) A követelménymodul

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Megszüntethető a szén-dioxid-kibocsátás Nagy-Britanniában

Megszüntethető a szén-dioxid-kibocsátás Nagy-Britanniában Megszüntethető a szén-dioxid-kibocsátás Nagy-Britanniában Bevezetés A mind gyorsabb ütemben zajló, ma már a nemzetközi tudomány által is elismert éghajlatváltozás kezelése egyre sürgetőbb probléma, hiszen

Részletesebben

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA Bevezető előadás Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Részletesebben

A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA

A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM VÁLLALATGAZDASÁGTAN INTÉZET VERSENYKÉPESSÉG KUTATÓ KÖZPONT Szabó Zsolt Roland: A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA VERSENYBEN A VILÁGGAL 2004 2006 GAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉGÜNK VÁLLALATI

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen.

Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen. Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen. Bevezetés A csemegekukorica feldolgozásának időszakában a debreceni szennyvíztelepen a korábbi években kezelhetetlen iszapduzzadás

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A SZENNYEZÉS ELVÁLASZTÁSA, KONCENTRÁLÁSA FIZIKAI MÓDSZERREL B) Molekuláris elválasztási (anyagátadási)

Részletesebben

1 Elnevezésük 2 Elterjedésük 3 Megjelenésük 4 Életmódjuk 5 Szaporodásuk 6 Fajaik 7 A vérszívó szúnyogok elleni védekezési módok 8 Jegyzetek 9 Források

1 Elnevezésük 2 Elterjedésük 3 Megjelenésük 4 Életmódjuk 5 Szaporodásuk 6 Fajaik 7 A vérszívó szúnyogok elleni védekezési módok 8 Jegyzetek 9 Források Szúnyogfélék A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából (Szúnyog szócikkből átirányítva) Ugrás: navigáció, keresés Szúnyogfélék Anopheles cf. gambiae Ország: Törzs: Osztály: Öregrend: Rend: Alrend: Alrendág:

Részletesebben

Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért

Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért Bevezető a kő magnószalag Földünk éghajlati rendszerében történt ősi változások kőbe vannak vésve. A por és jég felhalmozódásai, tavak és tengeri

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése: Vargáné Subicz Beáta Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában A követelménymodul megnevezése: Egyéni fejlesztés és segítő támogatás A követelménymodul száma: 1896-06 A tartalomelem

Részletesebben

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása Földrajzi burok Levegőtisztaság védelem előadás 1. előadás A Föld három külső szervetlen szférájának a szilárd kéregnek (litoszféra) a vízburoknak (hidroszféra) és a légkörnek (atmoszféra) valamint az

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. Székely Csaba. Agrár-gazdaságtan 8. AGAT8 modul. Vállalati tervezés és fejlesztés

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. Székely Csaba. Agrár-gazdaságtan 8. AGAT8 modul. Vállalati tervezés és fejlesztés Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Székely Csaba Agrár-gazdaságtan 8. AGAT8 modul Vállalati tervezés és fejlesztés SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 16. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ŐSHONOS ÉS RÉGHONOSULT BAROMFIFAJOK FENNTARTÁSA A DEBRECENI AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUMBAN

ŐSHONOS ÉS RÉGHONOSULT BAROMFIFAJOK FENNTARTÁSA A DEBRECENI AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUMBAN T enyésztés ŐSHONOS ÉS RÉGHONOSULT BAROMFIFAJOK FENNTARTÁSA A DEBRECENI AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUMBAN Száz évvel ezelőtt a háziszárnyas a baromfiudvar és a természetes legelők szerves tartozéka volt. A lúd

Részletesebben

A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója

A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója Szerepváltozások A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója Bukodi Erzsébet Az utóbbi néhány évtizedben a modern társadalmak legtöbbjében a házasság nélküli együttélés deviáns

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Egészséghét homokpusztai 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Homokpusztai Egészséghét megnyitása Helyszín: Homokpusztai Közösségi Ház Sándorfalva, Kéri dűlő 25. A rendezvényt megnyitja: Gajdosné

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében

Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében Budapest, 2016. június Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz.

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Bevezetés A kerámiákat régóta használja az orvostechnika implantátumanyagként, elsõsorban bioinert tulajdonságaik, kopásállóságuk

Részletesebben

Lakotár Katalin Tizenévesek kognitív országképei szomszédainkról az egyes régiókban

Lakotár Katalin Tizenévesek kognitív országképei szomszédainkról az egyes régiókban Lakotár Katalin Tizenévesek kognitív országképei szomszédainkról az egyes régiókban A kognitív térképek a világ megismerésének, abban való tájékozódásnak tudati eszközei. Az objektív földrajzi tér egyéni

Részletesebben

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák Tárgyszavak: mezőgazdasági fóliák; talajtakarás; hajtatóalagút; védőháló; állattenyésztés; szélfogó ponyva; biodegradálható

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Szerves és szervetlen fekete és szürke pigmentek fénymikroszkópos vizsgálatai és kimutatási lehetőségei

Szerves és szervetlen fekete és szürke pigmentek fénymikroszkópos vizsgálatai és kimutatási lehetőségei Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola Szerves és szervetlen fekete és szürke pigmentek fénymikroszkópos vizsgálatai és kimutatási lehetőségei Vihart Anna DLA értekezés tézisei 2011 Témavezető: Kriston

Részletesebben

***I JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0311/2015 23.10.2015

***I JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0311/2015 23.10.2015 EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum 23.10.2015 A8-0311/2015 ***I JELENTÉS az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről, valamint a(z) XXX/XXX európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 11. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 11. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Egységes kockázatkezelési módszertan kialakítása a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságnál A felelős vállalatirányítás

Részletesebben

Összefoglaló elemzés a 2008 során a televíziókban sugárzott reklámokról

Összefoglaló elemzés a 2008 során a televíziókban sugárzott reklámokról Összefoglaló elemzés a 2008 során a televíziókban sugárzott reklámokról Az AGB Nielsen Médiakutató Kft. minden év elején összegzést készít az előző év reklámadatairól. Jelen cikkünkben több szempontból

Részletesebben

A felszíni vizek fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai, a benne lezajló folyamatok, a víz mint élőhely jellemzése

A felszíni vizek fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai, a benne lezajló folyamatok, a víz mint élőhely jellemzése A felszíni vizek fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai, a benne lezajló folyamatok, a víz mint élőhely jellemzése A víz körforgása a Földön ezer km3 % újratermelődési idő óceánok és tengerek 1 380

Részletesebben

II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI

II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI TERV ÉS MÓDSZER A lélektani sajátosságok mint az emberföldrajz vizsgálati tárgya. A közvetlen megfigyelés módszere a lélektani jelleg meghatározásában. Közvetett

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ GAZDÁLKODÁS ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET A MINŐSÉG- ÉS BIZTONSÁGMENEDZSMENT SZEREPÉNEK ÉS HATÉKONYSÁGÁNAK ÖKONÓMIAI VIZSGÁLATA

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés A VÍZI MAKROSZKOPIKUS GERINCTELENEK MINTAVÉTELI PROTOKOLLJA A KIPRÓBÁLÁS KERETÉBEN 2000-2001-BEN VÉGZETT, A GYAKORLATI MUNKA MEGALAPOZÁSÁT SZOLGÁLÓ VIZSGÁLATOK TÜKRÉBEN Összeállította: dr. Ambrus András

Részletesebben

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 2011/75 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 75. szám 2011. november 14. A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 A tartalomból 1 Összefoglaló 1 Energiaellátás

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI BOTANIKUS KERTEK

MAGYARORSZÁGI BOTANIKUS KERTEK Doktori értekezés MAGYARORSZÁGI BOTANIKUS KERTEK TELEVÉNYFÉREG (OLIGOCHAETA: ENCHYTRAEIDAE) FAUNÁJÁNAK VIZSGÁLATA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL FAUNAIDEGEN, ILLETVE INVÁZIÓS FAJOKRA Boros Gergely Prof. Dr. Dózsa-Farkas

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái

A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái Kárpáti Árpád Veszprémi Egyetem, 8200 Veszprém, Pf.:158 Összefoglalás A hazai szennyvízgyűjtő és szennyvíztisztító kapacitások reális felmérése

Részletesebben

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA 5. előadás A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA Növekedés: a baktérium új anyagokat vesz fe a környezetből, ezeket asszimilálja megnő a sejt térfogata Amikor a sejt térfogat és felület közti arány megváltozik sejtosztódás

Részletesebben

Berhida Város Önkormányzata Pergő Margit Polgármester Asszony. Berhida Veszprémi u. 1-3. 8181. 2010. évi szolgáltatási díjjavaslat

Berhida Város Önkormányzata Pergő Margit Polgármester Asszony. Berhida Veszprémi u. 1-3. 8181. 2010. évi szolgáltatási díjjavaslat Berhida Város Önkormányzata Pergő Margit Polgármester Asszony Berhida Veszprémi u. 1-3. 8181 Szabó Imre 2939-40/2009/K-1 2010. évi szolgáltatási díjjavaslat Tisztelt Polgármester Asszony! A 2010. évi szolgáltatási

Részletesebben

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András A víz Szerkesztette: Vizkievicz András 1.A talajban, mint talajoldat, ami lehet: kapilláris víz (növények által felvehető víz), adszorbciós víz (talajkolloidok felületén megkötött víz, növények számára

Részletesebben

Dr. Rubner Miksa: Változások a népélelmezésben.

Dr. Rubner Miksa: Változások a népélelmezésben. Dr. Rubner Miksa: Változások a népélelmezésben. A hiányos táplálkozás mindig a relatív táplálékhiányon alapszik. Lehetséges, hogy a hiányos táplálkozás jelensége fellép, ha a felvett táplálék kalóriamennyisége

Részletesebben

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés A Fővárosi Önkormányzat ismét jelentősen, 13 százalékkal tervezi emelni a BKV menetdíjait. Amint az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították,

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

Szakértői véleményezés

Szakértői véleményezés HALAMITA BT Szakértői véleményezés Község Önkormányzata polgármesteri hivatalának szervezetfejlesztése megvalósíthatósági tanulmánya tárgyában HALAMITA BT. 2010.04.05. ÁROP-1.A.2/A. Község Önkormányzata

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban Tárgyszavak: komposztálás; komposztálóüzem; polietilén; tárolótartály;

Részletesebben

KERT. FLORASCA HUNGARY KFT. 9354 OSLI, Tőzegüzem Elérhetőségeink: Tel./fax: 96/250-331, 96/690-030 e-mail: florasca@florasca.hu.

KERT. FLORASCA HUNGARY KFT. 9354 OSLI, Tőzegüzem Elérhetőségeink: Tel./fax: 96/250-331, 96/690-030 e-mail: florasca@florasca.hu. KERT Kert 13 Hansági tőzegeket, tőzeg alapú földés tápanyagkeverékeket kínálunk. Az extenzív és intenzív zöldtetőépítéshez külön földkeverékeket ajánlunk! Egyedi igényekkel keresse munkatársainkat!!! Biotermesztésben

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége

4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége 4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége Az emberiség a fejlődése során a természeti környezetbe, a benne lejátszódó folyamatokba egyre nagyobb mértékben avatkozott be. Az emberi tevékenység következtében

Részletesebben

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai Kuti Rajmund A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai A tűzoltóság a bevetések 90%-ban ivóvizet használ tűzoltásra, s a legtöbb esetben a kiépített vezetékes hálózatból kerül a tűzoltó

Részletesebben

5. KOMPONENSRENDSZER-ELMÉLET ÉS PEDAGÓGIA

5. KOMPONENSRENDSZER-ELMÉLET ÉS PEDAGÓGIA 5. KOMPONENSRENDSZER-ELMÉLET ÉS PEDAGÓGIA A rendszerelmélet (pedagógiai jelentőségéről lásd Nagy 1979) eddig ismert modelljei az önmódosító, komplexitás-növelő bioszociális rendszerek modellezésére, kutatására,

Részletesebben

Doktori Értekezés Tézisei

Doktori Értekezés Tézisei Doktori Értekezés Tézisei Korom Ágoston Az uniós jog végrehajtásával kapcsolatos elméleti, és gyakorlati problémák A bírósági aktusokból eredő tagállami felelősség Budapest, 2012. Károli Gáspár Református

Részletesebben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben 1 I. BEVEZETÉS 1.A Kovács-módszer meghatározása, célja A Kovács-módszer az egészséges zenész-életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a zenei foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája,

Részletesebben

J/3359. B E S Z Á M O L Ó

J/3359. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/3359. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2006. január

Részletesebben