A munkahelyi veszélyek csökkentése a logisztikai létesítményekben és a kézi anyagmozgatás során

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A munkahelyi veszélyek csökkentése a logisztikai létesítményekben és a kézi anyagmozgatás során"

Átírás

1 MUNKABIZTONSÁG 2.2 A munkahelyi veszélyek csökkentése a logisztikai létesítményekben és a kézi anyagmozgatás során Tárgyszavak: munkabiztonság; anyagmozgatás; logisztika; egészségvédelem; munkakörülmények; baleset-megelőzés; kockázatcsökkentés. A raktári munkakörülmények javítása Az Egyesült Államokban 2002-ben 5524-en haltak meg és 4,7 millióan szenvedtek súlyos sérülést munkahelyükön. Azt, hogy hányan betegedtek meg a rossz munkahelyi körülmények szennyezett levegő vagy nem megfelelő világítás miatt, nehezebb lenne megmondani. Miközben az ország környezetvédelmi hivatala a kültéri levegő szennyezettségének csökkenéséről számolt be, az épületeken belül ahol a dolgozók munkaidejüket töltik a levegő minősége romlott. Ez különösen így van azokban a logisztikai központokban, amelyekben régi, nem elektromos emelőtargoncákat használnak. Az új targoncamodellek viszont a levegőtisztaság védelme szempontjából jelentős javulást hoztak. A raktárakban újabb kihívást jelent az anyagszállítási zónákban a targoncaforgalom megnövekedése. A szigorúbb készletszabályozási programok miatt is nő a be- és kiszállítások száma, az ajtókat többet kell nyitva tartani, és emelkedhet a levegő szén-monoxid tartalma. Érdekes módon éppen néhány újabb, energiatakarékos épületben mérték a legkevésbé egészséges levegőt. Beteg épület tünetcsoportnak (sick-building syndrome = SBS) hívják ezt a jelenséget, amely a vállalatoknak évente sok milliárd dolláros termeléskiesést okoz. Ha a raktárban rosszak a munkakörülmények a világítás vagy a fűtés nem megfelelő, esetleg nyirkosság tapasztalható akkor a munkások rosszul érzik magukat, és ezt a termelékenység is megsínyli.

2 Egészséges munkakörülmények teremtése A tapasztalatok szerint az átlagember idejének 90%-át zárt helyiségben tölti. Anélkül nem merészkedünk a szabadba, hogy ne védenénk magunkat, de azt már kevesen tartják fontosnak, hogy a helyiségen belül is védett környezetet teremtsenek. A jó foglalkozás-egészségügyi rendszer és a helyes gyakorlat jó néhány problémát csökkenthet vagy megszüntethet. Megfelelő szellőzéssel, hőszabályozással és az üzem tisztántartásával sokat lehet javítani a munkakörülményeken, és bármilyen furcsának is tűnik, az épület szellőzésének tökéletesítése nem többletköltséget, hanem költségkímélést eredményez. A nagy volumenű, kis sebességű ventilátortechnológia (HVLS) egyszerű, de számos előnnyel jár. Ha a technológia fejlesztése révén biztonságos munkahelyet sikerül teremteni, ott az alkalmazottak jól érzik magukat, a termelékenység nő, és költség takarítható meg. A HVLS technológia sikere abban rejlik, hogy az ott alkalmazott ventilátorok nagy tömegű levegőt mozgatnak meg, és ezzel többet tesznek, mint az egyszerű hűtőrendszerek. A levegő forgatásával megszüntetik például a nyirkosságot a kövezeten és a berendezések felületén. Hűvösebb éghajlatokon a ventilátorok az ún. destratifikációs eljárás keretében a már felmelegített levegőt leterelik a mennyezettől, és összekeverik az alsóbb szinteken található, hidegebb levegővel. A MacroAir Technologies vállalat elnök-vezérigazgatója szerint ezzel az eljárással a fűtési kiadások 20%-a megtakarítható. A raktárakban általában a magasban, a mennyezetről fúvó fűtőberendezést alkalmaznak. Nem ritka, hogy a mennyezet és a padló között 15 fok hőmérséklet-különbség is van. Egy HVLS ventilátor ugyanannyi levegőt tud megmozgatni, mint 25 db hagyományos, 1,2 m átmérőjű ventilátor, amelyek lényegében vele azonos erősségű motorral működnek. Így az energiafelhasználás a töredékére csökkenthető, és megfelel 3 db villanykörte energiaigényének. Egy alacsony fordulatszámú, 8 méter átmérőjű ventilátor alig 0,75 kw energiát használ fel. A jó légmozgás másik láthatatlan előnye, hogy a dolgozókat éberebbekké teszi. Ha az alkalmazottak íróasztaluknál tartózkodnak, és nincs körülöttük légmozgás, akkor az a szén-dioxid veszi őket körül, amelyet kilélegeztek, így idővel el-elbóbiskolnak. A levegő forgatása viszont friss oxigént visz hozzájuk, és ébren tartja őket.

3 Energiagazdálkodás A logisztikai központ különböző szintű vezetői más-más szemmel tekintenek az energiaköltség problémájára. A vezérigazgató a havi áramszámlát nézi, a karbantartási vezető pedig a munkakörülményeket és a biztonságot tartja szem előtt. A raktári és gyári munkakörülmények rendezése azonban nemcsak a munkások számára kedvező, hanem anyagi előnyökkel is jár. A Kraft Foods vállalat, a Rockwell Automation céggel együttműködve, több évre szóló energiacsökkentési programba fogott észak-amerikai üzemeiben. Ha egy vállalat módot talál arra, hogy energiafelhasználását csökkentse, akkor ezzel termelését is hatékonyabbá teszi, és működésével a környezetet is kevésbé szennyezi. A Rockwell Automation termékigazgatója úgy véli, hogy a gyári termelés energiaköltségei szabályozhatók. Meg kell állapítani az egyes folyamatok energiafogyasztását, és fel kell tárni a problémákat. Így az egyes szakterületek vezetői tudomást szerezhetnek arról, hogy melyek azok a műveletek, amelyeknél optimalizálni lehet az energiafelhasználást. Több módon is ki lehet számítani, hogyan érhető el megtakarítás egy raktár energiafelhasználásában. A levegőt forgató ventilátor hajtásához szükséges árammennyiség a ventilátoron átmenő levegő átlagos sebességének a köbe szerint változik. Ez azt jelenti, hogy az a ventilátor, amelyik 32 km/h sebességgel forgatja a levegőt, 64-szer több áramot igényel, mint az, amelyik 8 km/h sebességgel forog. A HVLS technológia úgy mozgat meg több levegőt, hogy szélesebb lapátokat, nem pedig erősebb motorokat alkalmaz. Kissé nehezebb számszerűsíteni azt a láthatatlan hasznot, amelyet az áruelosztó központ levegőjének szabályozása hoz. A dolgozók jó közérzete és biztonsága azonban kétségkívül termelékenységi tényezők. A levegő keverésével megszüntethető a nyirkosság és a kövezet nedvessége, ami javíthatja a dolgozók közérzetét és megkönnyíti az emelőtargoncák fékezését. A nők sajátos problémái Jelenleg az Egyesült Államokban 137 millió munkás dolgozik, közülük 46% nő. Arányszámuk 2008-ig 48%-ra fog növekedni. A férfiak és a nők azonos munkakörülmények között dolgoznak, holott a nőknek sajátos problémákkal is szembe kell nézniük.

4 Az Országos Foglalkozás-egészségügyi és Munkabiztonsági Intézet (NIOSH) kutatásai szerint a veszélyes anyagok környezeti hatása közrejátszhat abban, hogy évente új mellrákos megbetegedést és agydaganatot diagnosztizálnak. A légi úton terjedő kórokozók csökkentésének egyik módja lehet, ha állandóan friss levegőt juttatnak be az épületbe. Tippek a biztonságos munkahelyek megteremtéséhez Az Egyesült Államokban a becslések szerint évente mintegy 100 ember hal meg és szenved súlyos sérülést emelőtargonca okozta balesetben. Ezekhez a számokhoz könnyű dollárösszegeket társítani, az igazi, az emberi veszteség azonban a mérlegben nem mutatható ki. Jó kiindulópont, ha megtanítják az embereket, hogyan viselkedjenek ott, ahol emelőtargonca közlekedik. Ha azonban a biztonságot a technológia fejlesztése útján javítják, akkor egyúttal a termelékenység is növelhető. Az Alert Safety Products cég olyan jelzőberendezéseket gyárt, amelyek riasztják a munkásokat és az emelőtargonca kezelőit, ha egy terület foglalt, vagy ha egy emelőtargonca a területre bejön, illetve onnan távozik. Az irányítópultnál lévő jelzőberendezés meg tudja számolni, hány emelőtargonca közlekedik az adott területeken. Egészen addig riaszt, amíg az utolsó emelőtargonca is el nem hagyta a területet. A fényérzékelővel ellátott riasztók vörös fénysugár kibocsátásával vagy hangjelzéssel figyelmeztetik a gyalogosokat az átkelés veszélyességére. A logisztikai központokban a biztonságos, egészséges munkakörülmények megteremtése nem jár feltétlenül tetemes költséggel. A munkakörülmények problémáira van néhány gyorsan és könnyen alkalmazható megoldás. A kutatások azt mutatták például, hogy a váz- és izomrendszeri problémák csökkenthetők, ha a munkásoknak időnként munkaközi szünetet biztosítanak. Ezek a megszakítások a termelékenységet inkább javítják, mint hátráltatnák. Ha egy raktárban gondok vannak a levegővel, a HVLS termékek gyártói gyorsan ki tudják számítani, hány ventilátorra van szükség a levegő forgatásához, és ezzel az adott helyen milyen energiamegtakarítás érhető el. A befektetés az energiaköltségek megtakarítása révén gyorsan megtérül, az egészséges alkalmazottak pedig többet fognak termelni.

5 A kézi anyagmozgatás veszélyeinek csökkentése Kézi anyagmozgatás az a munkafolyamat, amelynek során kizárólag emberi erővel emelnek, leeresztenek, tolnak, húznak vagy visznek egy tárgyat. Sokan úgy vélik, hogy csak a súlyos tárgyak mozgatása tekinthető anyagmozgatásnak. Valójában azonban bármely tárgy kezelése anyagmozgatás, legyen az akár egy toll, akár egy 30 kilós elektronikus berendezés. Kézi anyagmozgatás nemcsak a nehéziparban fordul elő, hanem ide tartozik az is, ha valaki egy üzemben felemel egy fél kilós alkatrészt, vagy ha valakinek az irodában odébb kell vinnie egy 25 kilós számítógép-monitort. Évente több százezer baleset történik dobozok hordozása vagy rekeszek emelése közben, pedig néhány egyszerű lépésben felmérhetők a munkahely kockázatai, és csökkenthetők a kézi anyagmozgatással járó, tetemes költségeket okozó veszélyek. Mennyire veszélyes a kézi anyagmozgatás az egészségre és a biztonságra? Számos adat bizonyítja, hogy a kézi anyagmozgatás az iparban ismert és komolyan veendő veszélyforrás. Az ezzel kapcsolatos váz- és izomrendszeri problémák több csoportba sorolhatók. Balesetről beszélünk, ha a munkás elejti a rakományt és megsérül, ami gyakran izomhúzódással jár; Túlerőltetés, ha a munkásnak súlyos terhet kell felemelnie, vagy ha az emelés körülményei nagy fizikai erőfeszítést kívánnak (pl. kényelmetlen testtartást); Kimerültséget okoz, ha gyakran kell terhet mozgatni. Ilyenkor a munkás kifáradása vezethet sérüléshez. A statisztikai adatok szerint 2003-ban az Egyesült Államokban mintegy túlerőltetés okozta sérülés fordult elő, ebből terhek emelésével függött össze ben a túlerőltetés okozta sérülések 13,2 milliárd dollár költséggel jártak. A túlerőltetés miatt bekövetkezett sérülések nagy része a kézi anyagmozgatás rovására írható, tehát bizton megállapíthatjuk, hogy ez a munkafolyamat közismert és dokumentált veszélyforrás. A kockázatcsökkentés lépései A probléma kezelésének első lépése annak elismerése, hogy a kézi anyagmozgatás veszélyére megoldást kell találni. A második lépés, ha a

6 kézi anyagmozgatást nem egyszerűen az üzleti tevékenység egyik feladatának tekintik, amelyet biztonságosan, hatékonyan és termelékenyen kell elvégezni. A kockázatok elemzésén alapuló ergonómiai megközelítés azt tűzi ki célul, hogy ahol lehet, kiküszöbölje ezt a munkafolyamatot, egyszerűen azért, mert veszélyes. Az 1. ábra bemutat egy döntési fát arról, hogyan kell értékelni egy kézi anyagmozgatási feladatot annak érdekében, hogy a kockázatot ahol csak lehet csökkenteni lehessen. egyáltalán szükséges-e a teher mozgatása? igen nem meg kell szüntetni a feladatot van-e szükségtelenül kétszer végzett munka az anyagmozgatás során? igen nem meg kell szüntetni a kétszer végzett munkát a kézi anyagmozgatás ergonómiai kockázatfelmérése a kockázat kezelése tervezés munkahelyi gyakorlat adminisztratív intézkedés 1. ábra A kézi anyagmozgatási folyamat értékelése Egyáltalán szükséges-e a teher mozgatása? Egy kézi anyagmozgatási feladat értékelésekor az első kérdés, amelyet fel kell tenni az, hogy egyáltalán szükséges-e a teher mozgatása. Ha a teher mozgatásának nincs különös oka, akkor el kell hagyni. Szükségtelen feladatok megszüntetésével csökkenthető a kockázat, és nő a munka hatékonysága.

7 Van-e szükségtelenül kétszer végzett munka (duplikáció) az anyagmozgatás során? Ez a második kérdés az elsőhöz hasonló hatással lehet a munkafolyamatra. A terhek szükségtelen mozgatása, újra mozgatása és a kétszer végzett folyamatok a pazarló rendszer nyilvánvaló jelei. Ha a rakomány áthaladásában nincsenek kitérők és akadályok, akkor kevesebbszer szorul mozgatásra, így csökkennek a rakomány gyakori kezeléséből származó károk, és az alkalmazottak is kevesebb veszélynek vannak kitéve, végül pedig ezzel is javul a munkafolyamat hatékonysága. Így a rakományok mozgatásának helyes, hatékony megtervezése ergonómiai haszonnal is jár. A kézi anyagmozgatás ergonómiai kockázatainak felmérése A munkafolyamatnak ez az a pontja, amikor a feladat kockázatainak felmérése segít a megoldás költségeinek meghatározásában. Az ehhez felhasználható eszközök alkalmazása előtt ajánlatos tájékozódni az egyes módszerek erős és gyenge oldalairól, valamint arról, hogy segítségükkel milyen jellegű információhoz lehet jutni. A kockázatfelmérésnek az a célja, hogy világossá váljanak az adott feladat veszélyei. Az egyes módszerek különböző körülményekre készültek, ennek megfelelően választható ki az adott feladat értékelésére a legmegfelelőbb. Ha az anyagmozgatási feladat emelés, akkor a kockázatfelmérő eszközök közül olyat kell választani, amely az emelés gyakoriságát veszi alapul. Az ún. NLE (NIOSH Lifting Equation) módszer minden gyakoriság esetén alkalmazható, de a legalkalmasabb a kis gyakoriságú (percenként háromnál kevesebb emelés) feladatok értékelésére. Közepes gyakoriságú feladatok percenként 3 5 emelés esetén az ún LMT (Liberty Mutual Tables) módszer nyújtja a legjobb információt. A nagy gyakoriságú feladatokra az ún. EEEP (Energy Expenditure Prediction) módszer határozza meg a legjobban a kifáradás lehetőségét. Az EEEP módszer helyes használata meglehetősen bonyolult, ezért leegyszerűsíthető a választás oly módon, hogy ha az emelések száma percenként 6-nál több, akkor a feladatot veszélyesnek tekintik, és műszaki megoldást kell találni a csökkentésre. Ha a kézi anyagmozgatási feladat lökés, húzás vagy cipelés, akkor az LMT módszer alkalmazása a legcélravezetőbb. A kockázatfelmérés eredményétől függően kell meghatározni az intézkedés típusát. Minél nagyobb a kockázat, annál inkább szükség van műszaki megoldásra. Súlyos kockázat esetén gépi segédeszköz igény-

8 bevétele is szükségessé válhat, mérsékelt kockázat esetén a döntés valamivel könnyebb. A kockázat kezelése A kézi anyagmozgatási feladat kockázatának megállapítása után meg kell választani a legmegfelelőbb kockázatkezelési módszert. A kockázat kezelése során választani lehet a műszaki, a munkahelyi gyakorlat megváltoztatása és az adminisztratív kezelés között. A választás attól függ, van-e pénz a megoldásra. Ha nincs, akkor a műszaki megoldás elesik, de kevés pénzzel és egy kis kreativitással is már sok lehetőséget lehet találni, sok pénzzel pedig válogatni lehet a megoldások között. Természetesen még ez utóbbi esetben sem szükséges a legdrágább megoldást választani. Összeállította: Szabó Ildikó Witt, C. E.: Working can be hazardous to your health. = Material Handling Management, 59. k. 11. sz p Brodie, D. M.: Reducing the risk of manual materials handling. = Occupational Hazards, 67. k. 6. sz p Ellis, P.: Workplace transport. = The ROSPA Occupational Safety & Health Journal, 33. k. 12. sz p

Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése

Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése MUNKABIZTONSÁG 2.2 Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése Tárgyszavak: munkabiztonság; kockázatelemzés; anyagmozgatás; baleset-megelőzés. Anyagmozgatásnak, munkahelyen belüli szállításnak minősül minden

Részletesebben

Távmunkában foglalkoztatottak munkavédelme Nagy-Britanniában

Távmunkában foglalkoztatottak munkavédelme Nagy-Britanniában MUNKAVÉDELEM 1.4 Távmunkában foglalkoztatottak munkavédelme Nagy-Britanniában Tárgyszavak: távmunka; kockázatértékelés; munkavédelem. A munkaadóknak fel kell mérniük azokat a tipikus kockázatokat, amelyek

Részletesebben

Egy alábecsült balesettípus: elcsúszások, megbotlások és elesések

Egy alábecsült balesettípus: elcsúszások, megbotlások és elesések MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Egy alábecsült balesettípus: elcsúszások, megbotlások és elesések Tárgyszavak: munkabaleset; elcsúszás; elesés; baleset-megelőzés; veszélyfelmérés; kockázatkezelés.

Részletesebben

A szabadban dolgozókat fenyegető veszélyek

A szabadban dolgozókat fenyegető veszélyek FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 5.6 A szabadban dolgozókat fenyegető veszélyek Tárgyszavak: egészségvédelem; kockázatelemzés; veszélyfelmérés; káros hatások; hőterhelés; munkabiztonság. Az alábbi összefoglaló

Részletesebben

Tárgyszavak: személyre szabás; egyediesítés; egyedi gyártás; sorozatgyártás; cserélhető alkatrészek; alvállalkozói modellek.

Tárgyszavak: személyre szabás; egyediesítés; egyedi gyártás; sorozatgyártás; cserélhető alkatrészek; alvállalkozói modellek. A VÁLLALATVEZETÉS EGYES TERÜLETEI Egyedi jellegű termékek előállítása Versenyképességük érdekében a vállalatok személyre szabott, az egyedi igényeknek megfelelő termékek előállítására törekednek. Ennek

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 23. -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása

Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 7 8. sz. 2006. p. 81 87. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása Az adatfeldolgozó

Részletesebben

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 5.6 A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására Tárgyszavak: traktorvezetés; csípőfájdalom;

Részletesebben

A dolgozók képzésének és támogatásának szerepe az ergonómiai programok sikerében

A dolgozók képzésének és támogatásának szerepe az ergonómiai programok sikerében ERGONÓMIA 5.1 A dolgozók képzésének és támogatásának szerepe az ergonómiai programok sikerében Tárgyszavak: ergonómia; képzés; részvétel; visszacsatolás; támogatás; kockázatkezelés; kísérlet. A munkavégzést

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia.

Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia. MUNKAVÉDELEM 1.4 A munkaidő szabályozása Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia. Az EU valamennyi országa közül Nagy-Britanniában leghosszabb a heti munkaidő. 1992-ben

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései

Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései MUNKABIZTONSÁG 2.1 4.1 Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései Tárgyszavak: munkabiztonság; földmunkagép; szabályozás; kockázatelemzés; statisztika; balesetvizsgálat; kérdőív. Földmunkagépek mint veszélyforrások

Részletesebben

Inverz logisztikai megtakarítások

Inverz logisztikai megtakarítások BME OMIKK LOGISZTIKA 10. k. 2. sz. 2005. március április. p. 43 51. Tanulmánytár * Ellátási/elosztási logisztika Inverz logisztikai megtakarítások A logisztikai szakemberek számára nagy kihívást jelent

Részletesebben

Stressz az ember és a profit értéke

Stressz az ember és a profit értéke ERGONÓMIA 5.6 Stressz az ember és a profit értéke Tárgyszavak: stressz; foglalkozási betegség; költség; teljesítmény; munkaszervezés, vezetés. Mindnyájan érezzük azt életünkben, hogy nyomás alatt vagyunk.

Részletesebben

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével ERGONÓMIA 5.1 Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével Tárgyszavak: ergonómia; egészségvédelem; szerszám; tervezés; káros hatás; kézvédelem; rezgésvédelem; védőfelszerelés.

Részletesebben

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése ERGONÓMIA 5.2 4.2 Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése Tárgyszavak: ergonómia; rezgésvédelem; vibráció; foglalkozási ártalom; egészségvédelem; megelőzés; mérés. A kézre és karra ható vibrációs ártalmak

Részletesebben

A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe

A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség. A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe Folyamatos erőfeszítések szükségesek a körülmények javításához, mind nők mind férfiak részére.

Részletesebben

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Készült: 2011. augusztus 08. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Összefoglalás... 3 Az épített környezet

Részletesebben

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Gépjárműbalesetek a munkavégzés során Tárgyszavak: munkabaleset; gépjármű; teherautó; kockázatkezelés; felelősség; munkabiztonság. A munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Tárgyszavak: munkavédelem; kommunikáció; vállalatirányítás; vállalati kultúra; munkahelyi légkör.

Tárgyszavak: munkavédelem; kommunikáció; vállalatirányítás; vállalati kultúra; munkahelyi légkör. MUNKAVÉDELEM 1.1 A kommunikáció szerepe a munkavédelemben Tárgyszavak: munkavédelem; kommunikáció; vállalatirányítás; vállalati kultúra; munkahelyi légkör. A kutatások rámutattak arra, hogy a szervezetek

Részletesebben

Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban

Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban Tárgyszavak: munkabaleset; statisztika; ipartalanítás.

Részletesebben

Új lehetőségek az emelővillás targonca ergonómiai optimálására

Új lehetőségek az emelővillás targonca ergonómiai optimálására ERGONÓMIA 5.1 Új lehetőségek az emelővillás targonca ergonómiai optimálására Tárgyszavak: ergonómia; tervezés; anyagmozgatás; emelőtargonca; munkabiztonság; információfeldolgozás. Az ipari antropológia

Részletesebben

AZ ING BIZTOSÍTÓ ZRT. 303 JELÛ TALIZMÁN BIZTOSÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI

AZ ING BIZTOSÍTÓ ZRT. 303 JELÛ TALIZMÁN BIZTOSÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI AZ ING BIZTOSÍTÓ ZRT. 303 JELÛ TALIZMÁN BIZTOSÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI A jelen szerzôdési feltételek (továbbiakban: szabályzat) ellenkezô szerzôdéses kikötés hiányában az ING Biztosító Zrt. (1068 Budapest,

Részletesebben

Targoncák ergonómiai és formatervezése

Targoncák ergonómiai és formatervezése BME OMIKK LOGISZTIKA 11. k. 6. sz. 2006. november december. p. 58 66. Tanulmánytár * Szállítási logisztika Targoncák ergonómiai és formatervezése A formatervezési követelmények lényege a műszaki innováció

Részletesebben

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI Széchy Anna Zilahy Gyula Bevezetés Az innováció, mint versenyképességi tényező a közelmúltban mindinkább

Részletesebben

2/1998. (I. 16.) MüM rendelet

2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 2004.05.01-től hatályos szöveg! a munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.)

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei A kézi anyagmozgatás értékelése EN 1005-1:2001 + A1: Gépek biztonsága Az ember fizikai teljesítménye - Emelés fogalmai Kézi kezelés (manual handling):

Részletesebben

Nemesfémek visszanyerése katalizátorokból. 1. rész Alapelvek

Nemesfémek visszanyerése katalizátorokból. 1. rész Alapelvek NEMVASFÉMEK, NEMES- ÉS RITKAFÉMEK HULLADÉKAI 3.1 Nemesfémek visszanyerése katalizátorokból. 1. rész Alapelvek Tárgyszavak: finomító; hulladékhasznosítás; katalizátor; nemesfém. Bevezetés Számos vegyi és

Részletesebben

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,...

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... microox -kondenzátor GVHX/GVVX Termékvonal: elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... Gyártási sorozat leírása: Kondenzátor axiális; vertikális microox -technológiával Gyártási sorozat: GVHX/GVVX www.guentner.de

Részletesebben

Az áram hatásai, az áram munkája, teljesítménye Hőhatás Az áramló elektronok beleütköznek a vezető anyag részecskéibe, ezért azok gyorsabb

Az áram hatásai, az áram munkája, teljesítménye Hőhatás Az áramló elektronok beleütköznek a vezető anyag részecskéibe, ezért azok gyorsabb Az áram hatásai, az áram munkája, teljesítménye Hőhatás Az áramló elektronok beleütköznek a vezető anyag részecskéibe, ezért azok gyorsabb rezgőmozgást végeznek, az anyag felmelegszik. A világító volfram-izzólámpa

Részletesebben

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Klímakompresszorok felújítása Alig pár hónapja számoltunk be a Turbo-Tec kormánymű-felújító tevékenységéről, most egy újabb termékcsoporttal bővült a szolgáltatásuk,

Részletesebben

177. sz. Ajánlás. a vegyi anyagok munkában történő használatánál fennálló biztonságról

177. sz. Ajánlás. a vegyi anyagok munkában történő használatánál fennálló biztonságról 177. sz. Ajánlás a vegyi anyagok munkában történő használatánál fennálló biztonságról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Második esély típusú intézmények és programjaik Az Equal program keretén belül szervezett Fiatalok Tematikus Hálózat megbízásából a tanulmány szerzői arra vállalkoztak, hogy átfogó

Részletesebben

Jövedelmező sétáló- és kerékpárutak

Jövedelmező sétáló- és kerékpárutak INFRASTRUKTÚRA Jövedelmező sétáló- és kerékpárutak A címben szokatlannak tűnő jövedelmező szó használata magyarázatra szorul. Pedig a sétáló és kerékpáros közlekedési sávok létesítése a társadalom számára

Részletesebben

14. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben I.

14. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben I. Energetika 167 14. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben I. Az energiamenedzsment 1 értelmezésünk szerint az energiákkal való gazdálkodás irányítása. Ez vonatkozhat a prímér és a feldolgozott energiákra

Részletesebben

Öntödei dolgozók egészségvédelme és biztonsága

Öntödei dolgozók egészségvédelme és biztonsága FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 Öntödei dolgozók egészségvédelme és biztonsága Tárgyszavak: egészségvédelem; káros hatás; öntöde; levegőtisztaság; személyi védőfelszerelés; szemvédelem. A környezet- és egészségvédelemmel,

Részletesebben

A FOGLAKOZÁS ADATAI: SZERZŐ. Vindics Dóra. Vezérelj robotot! A FOGLALKOZÁS CÍME A FOGLALKOZÁS RÖVID

A FOGLAKOZÁS ADATAI: SZERZŐ. Vindics Dóra. Vezérelj robotot! A FOGLALKOZÁS CÍME A FOGLALKOZÁS RÖVID A FOGLAKOZÁS ADATAI: SZERZŐ Vindics Dóra A FOGLALKOZÁS CÍME Vezérelj robotot! A FOGLALKOZÁS RÖVID LEÍRÁSA A tanulók gyakran nem értik, hogy miért van szükség arra, amit matematika órán tanulnak. Ebben

Részletesebben

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye?

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; egészségvédelem; szilikózis; megelőzés; védekezés; foglalkozási

Részletesebben

Egészségre veszélyes szivárgó és kiömlő anyagok kárelhárítása

Egészségre veszélyes szivárgó és kiömlő anyagok kárelhárítása MUNKAVÉDELEM 1.1 2.6 Egészségre veszélyes szivárgó és kiömlő anyagok kárelhárítása Tárgyszavak: munkavédelem; kárelhárítás; veszélyes anyag; szivárgás; tervezés; oktatás. Bármikor megtörténhet Hétfő reggel

Részletesebben

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei a meglévő rendszer korszerűsítését kell elvégezni, gyenge pontjait, szűk keresztmetszeteit kell megszűntetni, adott gyártórendszernek kell megtervezni a logisztikai

Részletesebben

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma Tárgyszavak: gombaölő szer; asztma; foglalkozási betegség. A tanulmány két foglalkozási

Részletesebben

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE A kurzus anyagát felhasználva összeállíthatunk egy kitűnő feladatlapot, de még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Diákjaink teljesítményét még osztályzatokra kell átváltanunk,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Bukovinszky Márta Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 3144-10/2 dott munkagép szerkezeti felépítése, építésnél és anyagmozgatásnál használt anyagok,

Részletesebben

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN 6 o VÉSZVILLOGÓ 183 o HA A MOTOR TÚLMELEGEDET 183 o AZ AUTOMATA SEBESSÉGVÁLTÓ o TÚLMELEGEDÉSE 184 o A GÉPKOCSI MEGEMELÉSE ÉS A KEREKEK CSERÉJE 184 o Az emelõ helye 184 o Pótkerék

Részletesebben

Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures)

Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures) Értékelő kérdőív Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures) Kedves Lakó! Az Önök háza 2014-ben csatlakozott az Energiahatékonyság közösen (angol rövidítéssel LEAF) című projekthez.

Részletesebben

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés A Fővárosi Önkormányzat ismét jelentősen, 13 százalékkal tervezi emelni a BKV menetdíjait. Amint az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították,

Részletesebben

POW63172 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW63172 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Az ábra felső részében a feladatok funkcionális felosztása, alul pedig a konkrét műveletek találhatóak.

Az ábra felső részében a feladatok funkcionális felosztása, alul pedig a konkrét műveletek találhatóak. 2. ELŐADÁS ERMELÉSI LOGISZIKA Üzemrészek közötti rakodás, szállítás, echnológiai folyamaton belüli műveletközi rakodás, szállítás, Munkahelyi kiszolgálás rakodás, adagolás, ki- és beszállítás, Ellenőrzés,

Részletesebben

Az ipari energiaköltségek csökkentésének lehetőségei egy svéd vasöntöde példáján

Az ipari energiaköltségek csökkentésének lehetőségei egy svéd vasöntöde példáján BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 11. sz. 2005. p. 55 65. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Az ipari energiaköltségek csökkentésének lehetőségei egy svéd

Részletesebben

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999.

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999. Európai Bizottság * XVI. Főigazgatóság Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana MEANS füzetek 1999. V. kötet A közösségi politikai prioritásokra gyakorolt hatások

Részletesebben

Dokumentum adatlap. Dokumentum típusa: Szabályzat. Egyéb belső szabályozó. Elfogadó: Szenátus. Kancellár Rektor Rektor és Kancellár

Dokumentum adatlap. Dokumentum típusa: Szabályzat. Egyéb belső szabályozó. Elfogadó: Szenátus. Kancellár Rektor Rektor és Kancellár Dokumentum adatlap Szervezet neve: I. Semmelweis Egyetem Dokumentum típusa: Szabályzat Egyéb belső szabályozó Dokumentum címe: Iktatószám: Munkavédelmi Szabályzat MFI/126/2015 Elfogadó: Szenátus Elfogadások

Részletesebben

Mielőbbi válaszát várva, üdvözlettel: Lukács András elnök

Mielőbbi válaszát várva, üdvözlettel: Lukács András elnök Dr. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest Budapest, 2006. szeptember 14. Tisztelt Miniszter Úr! Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmét egy olyan

Részletesebben

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei Monostori Judit 1. Bevezetés Az emberi életpálya egyik legfontosabb fordulópontja a nyugdíjba vonulás. A társadalom szinte minden tagja érintett

Részletesebben

AZ ÚJ MORBIDITÁS ALAPÚ KOCKÁZATKIIGAZÍTÁSI RENDSZER NÉMETORSZÁGBAN

AZ ÚJ MORBIDITÁS ALAPÚ KOCKÁZATKIIGAZÍTÁSI RENDSZER NÉMETORSZÁGBAN AZ ÚJ MORBIDITÁS ALAPÚ KOCKÁZATKIIGAZÍTÁSI RENDSZER NÉMETORSZÁGBAN A kockázatkiigazítás egy olyan pénzügyi kiigazítási mechanizmus, ami a szabad pénztárválasztást lehetővé tevő társadalombiztosítási rendszerekben

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint LABOHIT. Adapta fólia LH3270 / LH3271

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint LABOHIT. Adapta fólia LH3270 / LH3271 Oldal 1 -től 5 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása Az anyag vagy a készítmény azonosítása A vállalat/vállalkozás azonosítása Társaság: Cím: Város: LH3270 / LH3271 FINO GmbH Mangelsfeld

Részletesebben

20 kva 60 kva UPS PÁRHUZAMOS REDUNDÁNS RENDSZER HASZNÁLATI UTASÍTÁSA

20 kva 60 kva UPS PÁRHUZAMOS REDUNDÁNS RENDSZER HASZNÁLATI UTASÍTÁSA 9305 20 kva 60 kva UPS PÁRHUZAMOS REDUNDÁNS RENDSZER HASZNÁLATI UTASÍTÁSA 9305 20 kva 60 kva UPS párhuzamos redundáns rendszer Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 2. A rendszer ismertetése... 5 2.1. Általános

Részletesebben

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 a globalizáció, az információs technológiák térhódítása, a létszámcsökkenés, az időkényszer,

Részletesebben

A fenntartható társadalom elvárásai. Gyulai Iván 2013. november 21. Budapest

A fenntartható társadalom elvárásai. Gyulai Iván 2013. november 21. Budapest A fenntartható társadalom elvárásai Gyulai Iván 2013. november 21. Budapest Fenntartható fejlődés A jelen szükségleteinek kielégítése a jövő sérelme nélkül addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Elvárás

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER 1279-1/2007. ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről 2007. június 2. oldal Tájékoztató jelentés a 2006.

Részletesebben

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT ÍRTA: KELETI JÓZSEF A szociális állam keretében az egészség teljesen elveszti magánérdekjellegét és olyan közüggyé válik, melyre nézve az egészségügyi

Részletesebben

Zsírvizsgálat a helyszínen -

Zsírvizsgálat a helyszínen - Zsírvizsgálat a helyszínen - nélkülözhetetlen eljárás a megfelelő kenés és hatékony kenőanyaggazdálkodás érdekében White Paper Author: Alain Noordover Date: November 2010 SKF Maintenance Products Bevezetés

Részletesebben

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_17 É N É S A V I L Á G Anyu, ne gyújts rá! Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM tanári Anyu, ne gyújts rá! 5. évfolyam 243 MODULVÁZLAT

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag)

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag) 1 (Tervezett verzió!) PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag) Pilis Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

5. KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ

5. KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ 5. KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ 1 5.1. A krízisek jellemzői 2 A kríziseket okozhatja természeti erő, emberi tévedés vagy tudatos károkozás. Az eredmény lehet materiális (halál, egészségkárosodás, vagyoni kár) vagy

Részletesebben

Gelei Andrea Halászné Sipos Erzsébet: Átjáróház vagy logisztikai központ?

Gelei Andrea Halászné Sipos Erzsébet: Átjáróház vagy logisztikai központ? Gelei Andrea Halászné Sipos Erzsébet: Átjáróház vagy logisztikai központ? 1. Bevezetés A szakmai közélet képviselőinek gondolatai között évek óta érlelődik az elképzelés, mely szerint az Európai Unió bővülésével

Részletesebben

ÖSSZESZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

ÖSSZESZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ HU ÖSSZESZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ NARVI NM 450, NM 600, NM 800, NM 900 VILLAMOS KÖVES KEMENCÉK 1. A VILLAMOS KÖVES KEMENCE TARTALMA: 1. Villamos köves kemence. 2. Kőtároló vezérlővel. 3. Rögzítő lemez

Részletesebben

DuoControl CS. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 9. oldal

DuoControl CS. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 9. oldal DuoControl CS Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 9. oldal DuoControl CS Tartalomjegyzék Alkalmazott szimbólumok... 2 Rendeltetés... 2 Biztonsági utasítások...

Részletesebben

A gazdaságról magyarul: Versenyképességünk

A gazdaságról magyarul: Versenyképességünk A gazdaságról magyarul: Versenyképességünk Az új kormány választási ígéretei között volt a magyar gazdaság versenyképességének javítása. A magyar gazdaság állapota miatt azonban ezt az ígéretet nem lesz

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Adapta fólia FINOFOL 20527 / 20527P / 20527T

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Adapta fólia FINOFOL 20527 / 20527P / 20527T Oldal 1 -től 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosításaazonosítása Termékazonosító FINOFOL Adapta fólia 20527 / 20527P / 20527T Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése

A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése Készítette: Dr. Tánczos Lászlóné és Dr. Bokor Zoltán Absztrakt Az EU Közös Közlekedéspolitikáját tartalmazó Fehér Könyv,

Részletesebben

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN)

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) Fábos Róbert 1 Alapvető elvárás a logisztika területeinek szereplői (termelő, szolgáltató, megrendelő, stb.)

Részletesebben

Nők hátrányos megkülönböztetése egészségügyi problémák miatt Nagy-Britanniában

Nők hátrányos megkülönböztetése egészségügyi problémák miatt Nagy-Britanniában FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.2 4.2 Nők hátrányos megkülönböztetése egészségügyi problémák miatt Nagy-Britanniában Tárgyszavak: emberi erőforrás; munkahelyi ártalom; foglalkozás-egészségügy; női munkaerő;

Részletesebben

KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje

KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje Hatályos: 2010 12.01-től visszavonásig. Készítette: Katus Györgyné Kelt: 2010. 12. 01. Intézményvezető 1. A

Részletesebben

Emberi erőforrás menedzsment Exact megoldásokkal

Emberi erőforrás menedzsment Exact megoldásokkal Emberi erőforrás menedzsment Exact megoldásokkal Lengyel Attila Tartalom Az Exact-ról Synergy Enterprise áttekintés Emberi erőforrás menedzsment Legfrissebb információk az Európai Uniós pályázatokról Közben

Részletesebben

EMBER GÉP-RENDSZER FERM FTB-13 asztali fúrógép SilverCrest SSMS 600 C3 botturmix

EMBER GÉP-RENDSZER FERM FTB-13 asztali fúrógép SilverCrest SSMS 600 C3 botturmix Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézet Andragógia és Művelődéselmélet Tanszék, Andragógia MA szak Kurzus: A felnőttképzés mentálhigiénéje és ergonómiája

Részletesebben

Komplex műszaki mentések tervezésének lehetőségei

Komplex műszaki mentések tervezésének lehetőségei Dr. Kuti Rajmund tű. őrgy. Komplex műszaki mentések tervezésének lehetőségei A műszaki mentések számának folyamatos növekedése, és ezen belül a súlyos közlekedési balesetek és a veszélyes anyagok jelenlétében

Részletesebben

Az idősek alábecsülik saját számítástechnikai ismereteiket?

Az idősek alábecsülik saját számítástechnikai ismereteiket? TÁRSADALOM Az idősek alábecsülik saját számítástechnikai ismereteiket? Tárgyszavak: önbizalom; tanulás; memória; számítástechnika; korosztály. Alaphelyzet Az idősebbek integrálása a modern társadalomba

Részletesebben

Vukovich György Harcsa István: A magyar társadalom a jelzőszámok tükrében

Vukovich György Harcsa István: A magyar társadalom a jelzőszámok tükrében Vukovich György Harcsa István: A magyar társadalom a jelzőszámok tükrében (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Vukovich György Harcsa István (1998): A

Részletesebben

GYORS TÉNYKÉP FÉRFI ÉS NŐI MUNKANÉLKÜLIEK A SOMOGY MEGYEI TELEPÜLÉSEKEN

GYORS TÉNYKÉP FÉRFI ÉS NŐI MUNKANÉLKÜLIEK A SOMOGY MEGYEI TELEPÜLÉSEKEN Tér és Társadalom 7. 1993.1-2: 103-111 GYORS TÉNYKÉP FÉRFI ÉS NŐI MUNKANÉLKÜLIEK A SOMOGY MEGYEI TELEPÜLÉSEKEN (Employment situation of men and women in rural and urban settlements of Somogy country) TARDOS

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ 2 0 0 9. amely az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálata által valósult meg.

ÖSSZEFOGLALÓ 2 0 0 9. amely az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálata által valósult meg. ÖSSZEFOGLALÓ a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázati tényezőkkel kapcsolatos munkáltatói és munkavállalói ismeretek, attitűdök országos vizsgálatához végzett tájékozódásról amely az Országos

Részletesebben

SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI MÓDSZEREK BEMUTATÁSA

SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI MÓDSZEREK BEMUTATÁSA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi marketing és teljes körű minőségirányítás szak Nappali tagozat Minőségirányítási menedzser szakirány SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

A MOTORFŰRÉSZEK FEJLESZTÉSI IRÁNYAI

A MOTORFŰRÉSZEK FEJLESZTÉSI IRÁNYAI 634.0,362.7 A MOTORFŰRÉSZEK FEJLESZTÉSI IRÁNYAI A fakitermelés gépesítése az elmúlt három évtizedben az erdei fűrésztől a fakitermelő kombájnig óriási fejlődésen ment keresztül. A fejlődés általános üteméből

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Zsűri összefoglaló

Szervezetfejlesztés Zsűri összefoglaló BUDAVAT Kft Biatorbágy Város Önkormányzata Szervezetfejlesztés Zsűri összefoglaló A hivatal szervezetének átalakítása az ügyintézési idő csökkentése, vagy más, az ügyintézés eredményességét segítő mutató

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15. STATISZTIKAI TÜKÖR A népesedési folyamatok társadalmi különbségei 214/126 214. december 15. Tartalom Bevezető... 1 1. Társadalmi különbségek a gyermekvállalásban... 1 1.1. Iskolai végzettség szerinti különbségek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szalayné Kovács Eszter. Káresemény, baleset dokumentálása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szalayné Kovács Eszter. Káresemény, baleset dokumentálása. A követelménymodul megnevezése: Szalayné Kovács Eszter Káresemény, baleset dokumentálása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI 6. AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI Kovács Katalin FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 2009-ben jelentős különbségek mutatkoznak a különböző társadalmi csoportok egészségi állapotában. Az egészségi állapot szoros

Részletesebben

Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra

Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra A MARKETING TERÜLETEI Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra A márka jelentősége az e-kereskedelemben kisebb, mint a hagyományosban. Főleg a fogyasztási javak előállítói védtelenek a márkarombolással

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA EN EN EN AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2005.01.27. COM(2005) 14 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK

Részletesebben

Fontos a közlekedésben a jó állapotú gumi, mert az úttartásban, stabilitásban, irányváltáskor,

Fontos a közlekedésben a jó állapotú gumi, mert az úttartásban, stabilitásban, irányváltáskor, Az Európai Unió célul tűzte ki tagállamainak, hogy 2000-2010-ig felére csökkenti a halálos közúti közlekedési balesetek számát. Ez ösztönöz arra, hogy további észrevételeket és megállapításokat adjak közre

Részletesebben

Elektromágneses terek

Elektromágneses terek Nem kötelező érvényű útmutató a 2013/35/EU irányelv végrehajtásával kapcsolatos bevált gyakorlatokhoz Elektromágneses terek 1. kötet: Gyakorlati útmutató Szociális Európa A jelen kiadványhoz az Európai

Részletesebben

www.toyota-forklifts.hu 1.0 1.5 tonna Szűkfolyosós targoncák

www.toyota-forklifts.hu 1.0 1.5 tonna Szűkfolyosós targoncák www.toyota-forklifts.hu 1.0 1.5 tonna Szűkfolyosós targoncák BT Vector BT Vector BT Vector szűkfolyosós targoncák teljes kínálata Termelékenység Kezelhetőség Biztonság Tartósság A-sorozat Azok a vállalatok,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. SkyWatcher Mini-Dobson

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. SkyWatcher Mini-Dobson HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SkyWatcher Mini-Dobson Red Dot keresõ Okulár Fókuszírozó Segédtükör Csúszka rögzítõcsavarja A prizmasín rögzítõcsavarja Fogantyú Alt-azimut állvány Prizmasín rögzítõcsavar Az azimutális

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

A Levegő Munkacsoport észrevételei az Egységes Közlekedésfejlesztési Stratégia (EKFS) I. Zöld Könyv tervezetéhez (2007. szeptember 30.

A Levegő Munkacsoport észrevételei az Egységes Közlekedésfejlesztési Stratégia (EKFS) I. Zöld Könyv tervezetéhez (2007. szeptember 30. A Levegő Munkacsoport észrevételei az Egységes Közlekedésfejlesztési Stratégia (EKFS) I. Zöld Könyv tervezetéhez (2007. szeptember 30.) Általános megjegyzések Az EKFS nem tartalmaz konkrét célkitűzéseket,

Részletesebben

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 32 Dátum:2013.06.14. 1. FEJEZET: BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. A szerszámgép kizárólag fém munkadarabok

Részletesebben

HÁZIREND. Csimota Ringató Waldorf Óvoda 2013-2014-es tanév. A Waldorf óvoda minden apró mozzanatával a gyermeki létet szolgálja.

HÁZIREND. Csimota Ringató Waldorf Óvoda 2013-2014-es tanév. A Waldorf óvoda minden apró mozzanatával a gyermeki létet szolgálja. HÁZIREND Csimota Ringató Waldorf Óvoda 2013-2014-es tanév A Waldorf óvoda minden apró mozzanatával a gyermeki létet szolgálja. A Waldorf óvoda olyan szociális szervezeti forma, ahol a gyermek testi, lelki,

Részletesebben

Lakossági tájékoztató IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs

Lakossági tájékoztató IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs 2016. május 29. Készítette: AGEL-CBI KFT. Verzió 1.0 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 3 1.1. NÖVÉVVÉDŐSZER RAKTÁR ADATA... 7 1.2. A RAKTÁRBÁZIS

Részletesebben