A szabadban dolgozókat fenyegető veszélyek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szabadban dolgozókat fenyegető veszélyek"

Átírás

1 FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY A szabadban dolgozókat fenyegető veszélyek Tárgyszavak: egészségvédelem; kockázatelemzés; veszélyfelmérés; káros hatások; hőterhelés; munkabiztonság. Az alábbi összefoglaló azokat a tipikus kockázatelemzési lépéseket mutatja be, amelyekkel a szabadban dolgozókat fenyegető veszélyeket mérik fel. Ismerteti a főbb veszélyforrásokat és azokat a szükséges óvintézkedéseket, amelyekkel az egészségi és biztonsági kockázatok csökkenthetők. Azonosított veszélyforrás: kellemetlen hőmérséklet A kellemetlen hőmérsékleten végzett munka koncentrációzavarhoz, fokozott ingerlékenységhez, kimerültséghez, rossz közérzethez vezethet, és növeli a balesetek kockázatát. Ha a vér hőmérséklete eléri, illetve meghaladja a 38,5 C-t, fennáll a hőguta kockázata. A rendkívül hideg környezet fáradtságot, fagyási foltokat okozhat, fokozhatja a kéz remegését, és végül a szervezet kihűléséhez vezethet. Amikor az ember keze hideg, könnyebben elejti a tárgyakat, és ezzel sérüléseket okozhat. A legtöbb munka esetében az elfogadható hőmérséklet 16 és 24 C között van. A szabadban dolgozók azonban általában ennél jóval magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten dolgoznak. Rendszeresen szünetet kell tartani, hogy a test hőmérséklete normalizálódjon. A szabadban dolgozóknak a forró napokon sok nem dehidratáló folyadékot (legalább napi nyolc pohár vizet) kell fogyasztaniuk. A

2 kávé, a tea és az alkoholtartalmú italok erre a célra nem alkalmasak, mert a kiszáradást elősegítő hatásuk van. Azoknak, akik nagy hidegben dolgoznak, meleg védőruházatot kell biztosítani. Számukra a sapka viselése is kötelező. Olyan lábbelit, zoknit és kesztyűt kell hordaniuk, amely melegen tartja végtagjaikat. A melegben dolgozóknak rétegesen kell öltözködniük, vagy olyan ruházatot kell viseljenek, amelyen szellőzőnyílások biztosítják a hőfelesleg és a verejték eltávozását. Ez megelőzi a túlzott felmelegedést, amely hideg időben is komoly problémákat idézhet elő. A telephelyen dolgozóknak rendszeres időközönként szünetet kell tartaniuk, hogy átmelegedhessenek, a telephelyen kívül dolgozók pedig a szünetek idejére üljenek be járművükbe. A szabadban dolgozóknak a nap folyamán jó minőségű meleg ételt és italt kell fogyasztaniuk, hogy melegen tartsák testüket. Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést Azonosított veszélyforrás: napsugárzás Ha a bőr napsugárzásnak van kitéve, az leégést okozhat, és a bőr korai öregedéséhez, végső soron pedig bőrrákhoz vezethet. A szabadban dolgozók közül a napsugárzás elsősorban azok a fehérbőrű munkásokat veszélyezteti, akik nem használnak megfelelő fényvédő krémet. Laza, fehér pamutruha viselésével védeni kell a bőrt a napfénytől. Napos időben nem szabad levenni a felsőtestről az inget vagy pólót. Védeni kell az arcot és a nyakat a naptól. Az építkezéseken és más fokozottan veszélyes helyeken a dolgozók által viselt védősisakok a nap melegétől is védik a fejet. A napsugárzásnak kitett testrészeket jó minőségű, magas (legalább 15-ös) faktorszámú fényvédő krémmel kell védeni. A legérzékenyebb bőrfelületeket, az orrot, a fület és a vállat mindig be kell kenni fényvédő krémmel. A fényvédő krémeket vagy naptejeket gyakran kell alkalmazni, mivel a ruha ledörzsölheti, az izzadság pedig lemoshatja azokat.

3 Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést Azonosított veszélyforrás: kézi tehermozgatás Egyes szabadban dolgozóknak munkájuk során nehéz vagy idomtalan tárgyakat berendezéseket és szerszámokat kell kézzel emelniük, illetve szállítaniuk. A főbb veszélyforrások az alábbiak: nehéz, nagyméretű, nehezen kézbe fogható, illetve nem stabil tárgyak mozgatása; emelés, kinyúlás és mozgatás szokatlan testhelyzetben; húzás/tolás; ismétlődő tehermozgatás, amely nem ad lehetőséget a feladatok közötti megpihenésre; kicsavarodás és görnyedés. Amikor emelésre van szükség, megfelelő technikák alkalmazásával csökkenthetőek az azzal járó kockázatok: emeléskor a terhet a törzshöz a lehető legközelebb kell tartani; el kell kerülni a törzs kicsavarodását inkább a lábat kell mozdítani; el kell kerülni a nyújtózkodást inkább fellépőt kell használni; nem szabad kézben terhet messzire vinni, inkább talicskát kell használni; kerülni kell az ismétlődő tehermozgatást, rendszeresen szünetet kell tartani, és lehetőség szerint változtatni a munka menetén, elkerülendő az ismétlődő terhelésből adódó sérüléseket; kerülni kell a nehezen megfogható dobozok mozgatását, a dobozokat fogantyúval kell ellátni; figyelembe kell venni az egyéni teljesítőképesség korlátait, különösen a férfiak és nők közötti fizikai különbségeket; azok, akik a kerti munka során mozgatnak terheket, olvassák el a biztonságos tehermozgatási technikákról szóló tájékoztatót, mielőtt belekezdenének a feladat elvégzésébe. Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést kell kapnia a fenti megelőző intézkedésekről.

4 Azonosított veszélyforrás: szerszámok és munkagépek A szabadban dolgozók különféle szerszámokat és gépeket használnak, beleértve az általuk vezetett járműveket is. A munkaadóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a szabadban dolgozók számára rendelkezésre bocsátott minden szerszám és berendezés megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. A munkaadóknak gondoskodniuk kell arról, hogy minden berendezés az elvégzendő feladatra alkalmas legyen. A berendezéseknek rendelkezniük kell jól látható és hozzáférhető műszerfallal, amely lehetővé teszi a biztonságos működtetést. A kockázatfelmérés során szükségesnek ítélt valamennyi személyes védőfelszerelést biztosítani kell. A járműveket mindennap ellenőrizni kell, hogy nem hibásodtak-e meg. Amennyiben egy járművet egynél több sofőr vezet, akkor mindegyik sofőrnek ellenőriznie kell a járművet a vezetés előtt. A munkaadónak gondoskodnia kell arról, hogy mobil munkagépek esetén a gép felbillenése minél kisebb kockázatot jelentsen a rajta ülőknek. Valamennyi szerszámot és gépet rendszeresen karban kell tartani és ellenőrizni kell, szükség esetén le kell őket cserélni. Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést kell kapnia a fenti megelőző intézkedésekről, és rendszeres ellenőrzéssel kell biztosítani, hogy a berendezések sem a szabadban dolgozók, sem más személyek testi épségét ne veszélyeztessék. Azonosított veszélyforrás: elektromos áram A szabadban dolgozók akár a telephelyen, akár azon kívül munkájuk során elektromos berendezéseket is használhatnak. Leltárt kell készíteni valamennyi hordozható elektromos berendezésről, és nyilvántartást kell vezetni azok ellenőrzéséről és teszteléséről.

5 A használat előtt a szabadban dolgozóknak rendszeresen meg kell vizsgálniuk az elektromos berendezéseket, hogy észrevegyék, ha valamelyik kábel, villásdugó stb. megsérült. A hibákat hozzáértő villanyszerelőnek haladéktalanul ki kell javítania. A használat gyakoriságának függvényében a vállalat által bérelt hordozható elektromos berendezéseket is rendszeresen ellenőriznie kell képzett villanyszerelőnek. Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést Azonosított veszélyforrás: mozgó járművek A szabadban végzett munkánál jelentős veszélyforrást jelent, hogy a mozgó közúti vagy vasúti járművek elüthetnek valakit. A veszélyeztetett szabadban dolgozóknak jó láthatóságot biztosító ruházatot kell viselniük. A munkaadóknak gondoskodniuk kell arról, hogy ahol arra szükség van (például, amikor vasúti pályákat tartanak karban), különösen éjszaka, csak ellenőrzött felhatalmazással végezzenek munkát. A munkaadóknak gondoskodniuk kell arról, hogy megfelelő menynyiségű hordozható jelzőtábla álljon a szabadban dolgozók renlyezniük (pl. útkarbantartásnál, illetve elromlott járművek javításá- delkezésre, amelyeket nekik a munka megkezdése előtt ki kell henál). A munkavégzés helyén az utaknak és a parkolóknak fizikailag el kell különíteniük az embereket és a mozgó járműveket. A közlekedési útvonalakat meg kell tervezni, és minden szabadban például építkezéseken vagy repülőtéri kifutón dolgozó munkást tájékoztatni kell ezekről. A szabadban dolgozókra lehetőség szerint mindig felügyelni kell. Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést kell kapnia a munkavégzés közelében lévő járművek mozgásáról. Azonosított veszélyforrás: megcsúszás, megbotlás, elesés A megcsúszás, megbotlás, elesés veszélye minden szabadban dolgozó számára kockázati tényezőt jelent.

6 A munkaterületeket rendben kell tartani, és ha az akadályokat nem lehet eltávolítani, akkor jelzésekkel és terelőkorlátokkal kell figyelmeztetni az embereket a veszélyre. Minden víz- vagy olajfoltot haladéktalanul fel kell takarítani, mielőtt valaki elcsúszna rajtuk. Ahol erre nincs lehetőség, figyelmeztető jelekkel kell felhívni az emberek figyelmét a veszélyre. A szabadban dolgozóknak a munka jellegének megfelelő lábbelit kell viselniük. A lábbelik talpának minden esetben megfelelő tapadást kell biztosítania. Figyelni kell az időjárásra: fagy és hó esetén szórással kell a terepet síkosságtól mentesíteni. A munkaterületen lehetőség szerint ne legyenek alacsony falak és korlátok, mert a munkások áteshetnek rajtuk. Ha ez nem lehetséges, akkor jelzésekkel kell figyelmeztetni az embereket a veszélyre. A szabadban dolgozóknak ügyelniük kell arra, hogy a munkaterületen lévő kábelek és csövek ne jelentsenek balesetveszélyt. A magas munkagépekre csak képzett dolgozók másszanak fel, ez csökkenti a leesés kockázatát. A nagy magasságban dolgozók, pl. ablaktisztítók és tetőfedők számára biztosítani kell a feladatnak megfelelő munkaeszközöket, létrákat, állványokat és személyi védőfelszereléseket, amelyek csökkentik a leesés veszélyét. A létrákat és hasonló munkaeszközöket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy megállapítható legyen, biztonságos-e a használatuk. A létrákat használat előtt megfelelően biztosítani kell. Azokat a munkaterületen lévő gödröket és építményeket, amelyekbe a dolgozók beleeshetnek, biztonságosan le kell fedni, illetve el kell keríteni. Azokat a személyeket, akiket lezuhanó tárgyak/emberek veszélyeztethetnek, a helyzetnek megfelelő személyi védőfelszereléssel (pl. sisakkal) kell ellátni. Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést Azonosított veszélyforrás: fizikai sérülés el. A szabadban dolgozók különféle fizikai sérüléseket szenvedhetnek

7 A telephelyen a központtól távol dolgozók számára is elégséges elsősegélynyújtó felszerelést kell tárolni. Amennyiben a szabadban dolgozók a mentők által nehezen megközelíthető, elszigetelt helyen végzik a munkájukat, vagy ha veszélyes szerszámokkal és gépekkel dolgoznak, akkor úti elsősegélycsomaggal is el kell látni őket. Rendszeres telefonkapcsolat révén ellenőrizni lehet a szabadban dolgozók állapotát. Ez a módszer minden, a szabadban egyedül dolgozó munkás esetében alkalmazható a kockázatok csökkentésére. Minden sérülést fel kell jegyezni egy központi helyen (ideális esetben az elsősegélydoboz mellett) tárolt baleseti naplóba. A dolgozókat tájékoztatni kell arról, hogy jogszabály kötelezi őket arra, hogy a sérüléseket feljegyezzék a baleseti naplóba. Az elsősegélynyújtóknak rendelkezniük kell a hivatalos elsősegély-tanfolyam elvégzését igazoló oklevéllel. Az elsősegélynyújtók csak olyan kezelésben részesíthetik a sérülteket, amelyre kifejezetten kiképezték őket. Minden érintett dolgozónak tájékoztatást, eligazítást és képzést Azonosított veszélyforrás: külső személyek A munkaadóknak törvényben előírt kötelességük minden olyan személy egészségét és testi épségét óvniuk, akik a munkaterületre belépnek. Ezért ajánlatos a kockázatelemzés eredménye alapján kidolgozott óvintézkedéseket minden olyan személyre alkalmazni, akik a szabadban dolgozókkal kapcsolatba kerülnek. Összeállította: Csépán Lilla Ellis, P.: Working outdoors. = The RoSPA Occupational Safety & Health Journal, 34. k. 6. sz p Abeysekera, J.; Gao, C.: The identification of factors in the systematic evaluation of slip prevention on icy surfaces. = International Journal of Industrial Ergonomics, 28. k. 5. sz nov. p Haslam, R. A.; Bentley, T. A.: Identification of risk factors and countermeasures for slip, trip and fall accidents during the delivery of mail. = Applied Ergonomics, 32. k. 2. sz ápr. p

Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése

Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése MUNKABIZTONSÁG 2.2 Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése Tárgyszavak: munkabiztonság; kockázatelemzés; anyagmozgatás; baleset-megelőzés. Anyagmozgatásnak, munkahelyen belüli szállításnak minősül minden

Részletesebben

Távmunkában foglalkoztatottak munkavédelme Nagy-Britanniában

Távmunkában foglalkoztatottak munkavédelme Nagy-Britanniában MUNKAVÉDELEM 1.4 Távmunkában foglalkoztatottak munkavédelme Nagy-Britanniában Tárgyszavak: távmunka; kockázatértékelés; munkavédelem. A munkaadóknak fel kell mérniük azokat a tipikus kockázatokat, amelyek

Részletesebben

Egy alábecsült balesettípus: elcsúszások, megbotlások és elesések

Egy alábecsült balesettípus: elcsúszások, megbotlások és elesések MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Egy alábecsült balesettípus: elcsúszások, megbotlások és elesések Tárgyszavak: munkabaleset; elcsúszás; elesés; baleset-megelőzés; veszélyfelmérés; kockázatkezelés.

Részletesebben

Ergonómiai beavatkozások: tanulni kell az egészségvédelemtől

Ergonómiai beavatkozások: tanulni kell az egészségvédelemtől ERGONÓMIA 5.1 Ergonómiai beavatkozások: tanulni kell az egészségvédelemtől Tárgyszavak: ergonómia; egészségvédelem; változás; beavatkozás; munkaszervezés. Az ergonómiai szakember számára mindig az a cél,

Részletesebben

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése ERGONÓMIA 5.2 4.2 Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése Tárgyszavak: ergonómia; rezgésvédelem; vibráció; foglalkozási ártalom; egészségvédelem; megelőzés; mérés. A kézre és karra ható vibrációs ártalmak

Részletesebben

Egészség és Munkabiztonság. Tóth László

Egészség és Munkabiztonság. Tóth László Egészség és Munkabiztonság Tóth László Egészség- és munkabiztonság Munkavállalói felelősség - előszó Óvja saját magát és a környezetében tartózkodókat, akikre a munkavégzése hatással lehet Működjön együtt

Részletesebben

A munkahelyi veszélyek csökkentése a logisztikai létesítményekben és a kézi anyagmozgatás során

A munkahelyi veszélyek csökkentése a logisztikai létesítményekben és a kézi anyagmozgatás során MUNKABIZTONSÁG 2.2 A munkahelyi veszélyek csökkentése a logisztikai létesítményekben és a kézi anyagmozgatás során Tárgyszavak: munkabiztonság; anyagmozgatás; logisztika; egészségvédelem; munkakörülmények;

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Európa

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Európa Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Európa 1. BIZTONSÁGI ADATLAP AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Terméknév Arctic Blast(TM) ES1054, ES1054E

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A nemzetgazdasági miniszter 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelete a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia.

Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia. MUNKAVÉDELEM 1.4 A munkaidő szabályozása Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia. Az EU valamennyi országa közül Nagy-Britanniában leghosszabb a heti munkaidő. 1992-ben

Részletesebben

ALAPVETŐ MUNKAVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉPÍTÉSI TERÜLETEKEN

ALAPVETŐ MUNKAVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉPÍTÉSI TERÜLETEKEN ALAPVETŐ MUNKAVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉPÍTÉSI TERÜLETEKEN A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. kiadványa TARTALOMJEGYZÉK Általános tudnivalók, bemutatkozás Jogi szabályozás háttere Belépés a munkaterületre,

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Petíciós Bizottság 30.1.2013 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: A Rudi Clemens német állampolgár által benyújtott 0728/2012. számú petíció a földmunkagépek műszaki és ergonómiai

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék leírás Egyéb azonosítási lehetőségek BIZTONSÁGI ADATLAP Termék típus 1. SZAKASZ

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA- LOGISZTIKAI KISEGÍTŐ

OKTATÁSI TEMATIKA- LOGISZTIKAI KISEGÍTŐ OKTATÁSI TEMATIKA- LOGISZTIKAI KISEGÍTŐ MUNKAVÉDELEM 1. A munkába állás feltételei: Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálat A munkába állás napján, a munkakezdés előtt munka- és tűzvédelmi oktatás 2. A

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Cytodex 3 (Dry Powder), 10 g 17-0485-01 9017048501. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Cytodex 3 (Dry Powder), 10 g 17-0485-01 9017048501. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása GE Healthcare BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító

Részletesebben

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata Bevezetés Jelen szabályzat a BME Tűz- és Munkavédelmi szabályzatainak (MvSz) kiegészítéseként szolgál azzal a céllal, hogy a tanszéken felmerülő

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA- ÉPÜLETGONDNOK

OKTATÁSI TEMATIKA- ÉPÜLETGONDNOK OKTATÁSI TEMATIKA- ÉPÜLETGONDNOK MUNKAVÉDELEM 1. A munkába állás feltételei: Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálat A munkába állás napján, a munkakezdés előtt munka- és tűzvédelmi oktatás 2. A munkavállalók

Részletesebben

8312 / EDV / 2014.03.12.

8312 / EDV / 2014.03.12. Felülvizsgálat dátuma: 12.03.2014 Oldal: 1 / 5 1.SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Termék neve Kereskedelmi név Gázszám: 342 Hélium 2.0 Gázszám: 330 Hélium

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék leírás Egyéb azonosítási lehetőségek BIZTONSÁGI ADATLAP Termék típus 1. SZAKASZ

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Biztonsági adatlap Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 1.1. Termékazonosító Terméknév. PU Montageskum 592

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 1.1. Termékazonosító Terméknév. PU Montageskum 592 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév Cikkszám REACH regisztrációs szám Nem alkalmazható Más azonosító jel 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

SMT International, LLC Biztonsági Adatlap (SDS)

SMT International, LLC Biztonsági Adatlap (SDS) SMT International, LLC Biztonsági Adatlap (SDS) 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ AZONOSÍTÁSA TERNÉK NEVE: Amtech Tacky Paste Flux Sorozat: 200, 400, 500, 600, 4000, SynTECH, WSFC-305L és #61 SZINONÍMÁK: Tacky Flux

Részletesebben

Megfelel az 1907/2006 sz. (EK) Rendelet II. Mellékletének (REACH), és az 1272/2008 (EK) Rendeletnek (CLP) Gyártó

Megfelel az 1907/2006 sz. (EK) Rendelet II. Mellékletének (REACH), és az 1272/2008 (EK) Rendeletnek (CLP) Gyártó Megfelel az 1907/2006 sz. (EK) Rendelet II. Mellékletének (REACH), és az 1272/2008 (EK) Rendeletnek (CLP) BIZTONSÁGI ADATLAP Central Heating Cleaner F3 1. A készítmény és a cég azonosítója Terméknév Central

Részletesebben

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ...

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonsá... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

Fürdőszoba festék fehér

Fürdőszoba festék fehér 1/7Supralux Penészgátló Konyha & Fürdőszoba festék verziószám: 1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

Kezelési utasítás Eredeti kezelési utasítás

Kezelési utasítás Eredeti kezelési utasítás Kezelési utasítás Eredeti kezelési utasítás Figyelem: Kérjük, pontosan tartsa be a biztonsági előírásokat. A sövénynyíró helytelen használata balesetet okozhat! Gondosan őrizze meg a kezelési utasítást!

Részletesebben

A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe

A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség. A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe Folyamatos erőfeszítések szükségesek a körülmények javításához, mind nők mind férfiak részére.

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 200270 V1/0413 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása A használati útmutató mindig legyen kéz alatt! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk... 210

Részletesebben

WELDY PIC HŐLÉGFÚVÓ HG5002. Használati utasítás

WELDY PIC HŐLÉGFÚVÓ HG5002. Használati utasítás WELDY PIC HŐLÉGFÚVÓ HG5002 Használati utasítás EcoTool LEISTER EcoTool Leister, Riedstrasse, CH-6060 Sarnen, Svájc Tel: +41-41-662 75 88; Fax: +41-41-662 75 02 MUNKAVÉDELMI UTASÍTÁSOK Vigyázat! Veszély!

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Terméknév Part No. 5188-5244 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 700300 V2/0614 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 184 1.1 Használati útmutatóval

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/6 Supralux Konvert rozsdaátalakító alapozó verziószám: 3-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/8 Supralux Gemini Tivinil parketta alapozó verziószám: 5-1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

Targoncavezető tanfolyam. Segédanyag

Targoncavezető tanfolyam. Segédanyag Targoncavezető tanfolyam Segédanyag 1 Tétel Fogalmazza meg a munkavédelem célját, fogalmát és feladatát! Sorolja fel területeit! Kulcsszavak, fogalmak: 1, A munkavédelem célja A balesetek, foglalkozási

Részletesebben

POWX1340 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1340 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított Oldalszám: 1 / 8 2.2 Nem éghető, 5.1 Oxidáló nem mérgező Veszély 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név : Biztonsági adatlap száma ALH-CLP_012_V0 Kémiai leírás CAS szám

Részletesebben

GE Healthcare UK Ltd Amersham Place Little Chalfont Buckinghamshire HP7 9NA England +44 0870 606 1921 Az MSDS adatlapot elkészítő személy :

GE Healthcare UK Ltd Amersham Place Little Chalfont Buckinghamshire HP7 9NA England +44 0870 606 1921 Az MSDS adatlapot elkészítő személy : GE Healthcare BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító

Részletesebben

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE. Klímaváltozás különös tekintettel a hőhullámokra okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségei

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE. Klímaváltozás különös tekintettel a hőhullámokra okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségei HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Klímaváltozás különös tekintettel a hőhullámokra okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségei A 90-es évek elején még kevéssé volt a figyelem előterében

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP 1: AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A CÉG / ÜZEM AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP 1: AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A CÉG / ÜZEM AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP 1: AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A CÉG / ÜZEM AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP Date:2012.02.06 BIZTONSÁGI ADATLAP SCHEIBEN-REINIGER 1:100 (ablakmosó folyadékkoncentrátum) 1. A KÉSZÍTMÉNY

Részletesebben

SZÍNHÁZI MUNKAVÉDELMI KÉZIKÖNYV

SZÍNHÁZI MUNKAVÉDELMI KÉZIKÖNYV Készült 2009 - ben (kézirat lezárva: 2009. 11. 21.), a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat során a Fiatal Színházművészetért Alapítvány által elnyert támogatásból,

Részletesebben

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 6.1 Munkakörnyezet... 4 6.2 Elektromos biztonság... 4 6.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Gallet F1 XF tűzoltósisak Az Ön elkötelezettsége életet ment, az MSA védi az Ön életét

Gallet F1 XF tűzoltósisak Az Ön elkötelezettsége életet ment, az MSA védi az Ön életét Gallet F1 XF tűzoltósisak Az Ön elkötelezettsége életet ment, az MSA védi az Ön életét Megbízhatóság és tartósság Már majdnem 100 éve vezérel bennünket, a The Safety Company vállalatot a biztonság küldetése

Részletesebben

RHODAFAC RA/600-E. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása BIZTONSÁGI ADATLAP

RHODAFAC RA/600-E. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító - Márkanév - CAS szám 68130-47-2 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007.

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. --- 2 --- Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2 A szabályzat

Részletesebben

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231 GE Healthcare BIZTONSÁGI ADATLAP Megfelel a 2001/58/EK-vel módosított 91/155/EGK EK irányelvnek - Magyarország Magyar 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása Terméknév Katalógus szám

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen 1/6 Supralux Portal MIX vakolatalapozó verziószám: 1-2-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása SEKUSEPT PULVER CLASSIC. 112613E : Orvosi műszer-fertőtlenítőszer

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása SEKUSEPT PULVER CLASSIC. 112613E : Orvosi műszer-fertőtlenítőszer BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa SEKUSEPT PULVER CLASSIC Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

OLEO-MAC SH 400 ágaprító Használati útmutató

OLEO-MAC SH 400 ágaprító Használati útmutató OLEO-MAC SH 400 ágaprító Használati útmutató A készülék szériaszáma: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ELŐSZÓ Tisztelt Hölgyem/Uram, Szeretnénk megköszönni Önnek, hogy megvásárolta cégünk ágaprító készülékét. A használati

Részletesebben

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,...

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... microox -kondenzátor GVHX/GVVX Termékvonal: elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... Gyártási sorozat leírása: Kondenzátor axiális; vertikális microox -technológiával Gyártási sorozat: GVHX/GVVX www.guentner.de

Részletesebben

AZ ASZTALOS MARÓGÉP ÜZEMELTETÉSI

AZ ASZTALOS MARÓGÉP ÜZEMELTETÉSI AZ ASZTALOS MARÓGÉP ÜZEMELTETÉSI UTASÍTÁSA 1. A berendezés leírása:... 1 2. Marószerszámok és azok felszerelésének munkabiztonsági előírásai... 1 3. A marószerszámok felszerelésének általános munkabiztonsági

Részletesebben

mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószeralapú termékeket) gépi mosogatószer - adalék

mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószeralapú termékeket) gépi mosogatószer - adalék 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1Termékazonosító A termék neve EK szám nem elérhető CAS szám nem elérhető Biztonsági adatlap # D0001779 Formula# #ADSA001 Termékleírás mosó-

Részletesebben

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve Biztonsági adatlap száma D21189 Formula# 8184359 Csomagolás/kiszerelés 435ml, 500ml&750 ml PET szórófejes flakon

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK 2013.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 I (Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE (2013. június 26.) a munkavállalók fizikai tényezők (elektromágneses

Részletesebben

Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C HASZNÁLATI UTASÍTÁS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C KETTŐS SZIGETELÉS FIGYELEM! Saját biztonsága érdekében a gép használata előtt OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA ŐRIZZE

Részletesebben

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím:

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Az 54 723 01 1000 00 00 azonosító számú, 3 éves Ápoló megnevezésű szakképesítés területi szakmai gyakorlat követelményei Teljesítendő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás A91A00772A HU

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás A91A00772A HU Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék kód A11A01983 Termék leírás 2 x 2 ml BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ Az anyag/keverék

Részletesebben

www.whirlpool.com HU 1

www.whirlpool.com HU 1 www.whirlpool.com 1 BEÜZEMELÉS A HÁLÓZATRA CSATLAKOZTATÁS ELŐTT ELLENŐRIZZE, HOGY A TÖRZSLAPON jelzett feszültség megegyezik-e a lakás feszültségével. NE TÁVOLÍTSA EL A MIKROLLÁM-BEVEZETÉST VÉDŐ LE- MEZEKET,

Részletesebben

1/13 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 azonosító A termék neve: Kereskedelmi név: Sűrített levegő Egyéb név: CAS: 132259-10-0 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK rendeletnek megfelelően

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK rendeletnek megfelelően 1/7 Decking Stain verziószám: 3-HU Készült: 2008. július 31. Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 25. BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK rendeletnek megfelelően 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

I. variáció: 2012.10.25. Air Wick Filter & Fresh elektromos légfrissítő készülék utántöltővel Amazóniai Liliom és Esőerdő illat

I. variáció: 2012.10.25. Air Wick Filter & Fresh elektromos légfrissítő készülék utántöltővel Amazóniai Liliom és Esőerdő illat 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Air Wick Filter & Fresh elektromos légfrissítő készülék utántöltővel 1.1. Termékazonosító Air Wick Filter & Fresh elektromos légfrissítő

Részletesebben

Stressz az ember és a profit értéke

Stressz az ember és a profit értéke ERGONÓMIA 5.6 Stressz az ember és a profit értéke Tárgyszavak: stressz; foglalkozási betegség; költség; teljesítmény; munkaszervezés, vezetés. Mindnyájan érezzük azt életünkben, hogy nyomás alatt vagyunk.

Részletesebben

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz?

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Kerékpáros ruházati kisokos avagy Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Hogyan működik a hőháztartásunk?...3 Ruházkodási ismeretek...4 Ruhatárunk darabjai...7 1, Fejrevalók...7

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 400L 700214 V1/0415 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 236 1.1 Biztonsági előírások... 236 1.2 A szimbólumok magyarázata... 238 1.3 Veszélyforrások... 239 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország BIZTONSÁGI ADATLAP OQ_PV Test Sample for ector, Part Number 5064-8220 1. SZAKASZ Az

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Zonegran 25 mg szájban diszpergálódó tabletta Zonegran 50 mg szájban diszpergálódó tabletta Zonegran 100 mg szájban diszpergálódó tabletta Zonegran 300

Részletesebben

A munkahely, és a környezet védelme.

A munkahely, és a környezet védelme. A munkahely, és a környezet védelme. Munkavédelem. A biztonságos és egészségre nem ártalmas, a dolgozó munkahelyét kímélő körülmények megteremtése. Balesetvédelem. Balesetnek nevezzük ha: az ember akaratától

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EK rendelet 31. cikkely 2. melléklet szerint

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EK rendelet 31. cikkely 2. melléklet szerint DEWA Zrt 1/5 PRO CABIN Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EK rendelet 31. cikkely 2. melléklet szerint 1. Vegyi anyag neve: PRO CABIN Gyártó cég: Kleurin BV Textielweg 8-10 3812 RV AMERSFOORT Hollandia Tel:

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

KEZELÉSI, KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS, BIZTONSÁGTECHNIKAI ELŐÍRÁSOK

KEZELÉSI, KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS, BIZTONSÁGTECHNIKAI ELŐÍRÁSOK KEZELÉSI, KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS, BIZTONSÁGTECHNIKAI ELŐÍRÁSOK KÖTÉLVONSZOLÓ Gyári száma:.. Az emelő használata előtt olvassa át figyelmesen ezt a leírást! A leírás fontos biztonsági és szerelési utasításokat,

Részletesebben

MœM«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

MœM«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Oldal : 1 ón óñj 2.2 : Nem gyúlékony, nem 5.1 : Gyújtó hatású ( mérgező gázok oxidáló) anyagok Veszély MœM«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi

Részletesebben

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 HU Üzemeltetési utasítás Automatikus szóróautomata A 20 T-Dok-657-HU-Rev. 0 200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása Köszönjük, hogy Ön a Krautzberger termékének

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.6. COM(2014) 332 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK az Európai

Részletesebben

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZF 4010 E EN Tartalom 51 HU Elektromos kerti porszívó Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a kerti porszívót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Zonegran 25 mg kemény kapszula Zonegran 50 mg kemény kapszula Zonegran 100 mg kemény kapszula zoniszamid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2013.02.13. Verzió: 1 Oldal: 1/5 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: LEFOLYÓTISZTÍTÓ 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

www.guentner.de Elpárologtató AGHN.2 Termékvonal: Elpárologtató NH 3 Gyártási sorozat leírása:

www.guentner.de Elpárologtató AGHN.2 Termékvonal: Elpárologtató NH 3 Gyártási sorozat leírása: Elpárologtató AGHN.2 Termékvonal: Elpárologtató NH 3 Gyártási sorozat leírása: Gyártási sorozat: NH 3 -fali/ mennyezeti párologtató (nemesacél / alumínium) AGHN.2 www.guentner.de Oldal 2 / 76 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Bartscher Deli-Cool PRO 2/1 GN

Bartscher Deli-Cool PRO 2/1 GN Bartscher Deli-Cool PRO 2/1 GN 405056 V1/0513 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ...

Részletesebben

SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA

SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA Országos Polgárőr Szövetség SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA 2016. ELFOGADVA: AZ OPSZ 2012. MÁRCIUS 23-AI ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉN HOZOTT, ELN/ 6/2012. SZÁMÚ HATÁROZATÁVAL MÓDOSÍTVA: AZ OPSZ 2016. FEBRUÁR 19-EI ELNÖKSÉGI

Részletesebben

M«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

M«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Oldal : 1 ón 2.2 : Nem gyúlékony, nem mérgező gázok Figyelem M«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi név BA száma : : 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

Betegtájékoztató ALGOPYRIN 1 G/2 ML OLDATOS INJEKCIÓ. Algopyrin 1 g/2 ml oldatos injekció metamizol-nátrium

Betegtájékoztató ALGOPYRIN 1 G/2 ML OLDATOS INJEKCIÓ. Algopyrin 1 g/2 ml oldatos injekció metamizol-nátrium ALGOPYRIN 1 G/2 ML OLDATOS INJEKCIÓ Algopyrin 1 g/2 ml oldatos injekció metamizol-nátrium HATÓANYAG: 1 g metamizol-nátrium 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Injekcióhoz való víz. JAVALLAT: Erõs vagy egyéb

Részletesebben

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve Biztonsági adatlap száma D0011245 Formula# #0013843 Terméktípus textilöblítő koncentrátum Felhasználó lakosság

Részletesebben

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012 Eredeti használati utasítás Elektromos csatolós vontató 1050 51048070036 HU - 02/2012 Tartalomjegyzék g 1 Előszó Az ipari targonca... 2 Általános információk..... 2 CE-jelölés... 2 EK megfelelőségi nyilatkozat

Részletesebben

OM 200866 Narancsliget Óvoda SZMSZ

OM 200866 Narancsliget Óvoda SZMSZ Szervezeti és Működési Szabályzat Narancsliget Óvoda 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2. Az intézmény alapadatai... 4 3. Szervezeti felépítés... 4 4. A működés rendje, ezen belül a gyermekeknek,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ISOPA TERMÉKGONDOZÓ PROGRAMOK WALK THE TALK. MDI Felhasználók. 1 Version09/06

ISOPA TERMÉKGONDOZÓ PROGRAMOK WALK THE TALK. MDI Felhasználók. 1 Version09/06 ISOPA TERMÉKGONDOZÓ PROGRAMOK WALK THE TALK MDI Felhasználók 1 Version09/06 2 Walk the Talk MDI Felhasználók Tartalom Lényeges adatok Jó gyakorlat Ha a dolgok rosszul alakulnak... Dialogus 3 Az MDI besorolása

Részletesebben