Vámszakmai Konferencia. Változások a közösségi vámjogszabályokban. Fekete Attila. NAV KH Vám Fıosztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vámszakmai Konferencia. Változások a közösségi vámjogszabályokban. Fekete Attila. NAV KH Vám Fıosztály"

Átírás

1 Vámszakmai Konferencia Változások a közösségi vámjogszabályokban Fekete Attila NAV KH Vám Fıosztály

2 A VK-VHR-t módosítóúj jogszabályok és bevezetésük idıpontja A Bizottság 756/2012/EU rendelete (EV kitöltés) január 1. A Bizottság 1101/2012/EU rendelete (szokásos kezelési módok) január 1. A Bizottság 1159/2012/EU rendelete (HR csatlakozás a Tranzitegyezményhez) július 1. A Bizottság 1180/2012/EU rendelete (TR csatlakozás a Tranzitegyezményhez) december 1.

3 A Bizottság 756/2012/EU rendeletének fıbb elemei EV kitölt ltési szabályainak módos dosítása sa INCOTERMS 2010 alapján a fuvarparitások aktualizálása Csomagolási mód kódok listájának aktualizálása 42 eljárás esetén kötelezımegadni a másik tagállami címzett adószámát 42 és a 45 eljáráskód viszonyának tisztázása (jövedéki termék adófelfüggesztéssel történı szállítása más tagállamba = 42) vámmentességi jogcímkódok kiigazítása a vámmentességekrıl szóló tanácsi rendelethez (1186/2009/EK) az árutovábbításban magas csalási kockázattal járó áruknak a 44c. mellékletében találhatójegyzékét hozzáigazították a évi KN-hez (2012. január 1.) + megjelent az országkódok új listája (a Bizottság 1106/2012/EU rendelete)

4 Az új EV kitöltési útmutató Az aktualizált EV kitöltési útmutatót tartalmazó elnöki tájékoztatás kiadása folyamatban van. A változások január 1-tıl átvezetésre kerültek a vámszakmai informatikai rendszerekben. Az aktualizált kódlisták a oldalon már elérhetıek

5 A Bizottság 1101/2012/EU rendelete Szokásos kezelési módok január 1-tıl új KN kódok a biodízelt tartalmazógáz-és főtıolajokra Indokolt volt a vámraktárban és a vámszabad területen végezhetı szokásos kezelési módok listájának bıvítése Vhr. 72. melléklet 14a. és 14b. pontokkal kiegészült (visszamenıleges hatály január 1.) Lehetıvévált biodízel keverése gáz-vagy tüzelıolajokhoz a szokásos kezelési mód keretében

6 A Bizottság 1159/2012/EU rendeletének fıbb elemei HR csatlakozása a Tranzitegyezményhez nyhez Összkezességi kezesi nyilatkozat, egyedi kezesi nyilatkozat, egyedi kezességvállalási garanciajegy, TC 31, TC 33 formanyomtatványainak kiegészítése HR-gal. A régi TC 31, TC 33 formanyomtatványok június 30-ig használhat lhatók. + Vhr cikk pontosítása (a közösségi helyzet megállapítható egy adott tagállam egyik pontjából egy harmadik ország területén keresztül ugyanazon tagállam másik pontjába szállított áruk esetén is).

7 A Bizottság 1180/2012/EU rendeletének fıbb elemei TR csatlakozása a Tranzitegyezményhez nyhez Összkezességi kezesi nyilatkozat, egyedi kezesi nyilatkozat, egyedi kezességvállalási garanciajegy, TC 31, TC 33 formanyomtatványainak kiegészítése TR-gal. A régi TC 31, TC 33 formanyomtatványok november 30-ig használhat lhatók.

8 HR csatlakozása az EU-hoz Az Unió28. tagállamaként július 1-jén HR csatlakozik az Unióhoz megszőnik a HR-SI és a HR-HU vámhatár A csatlakozáshoz kapcsolódódokumentumokat a HL április 24-én megjelent L112 száma tartalmazza: átmeneti vámjogi rendelkezések a csatlakozás pillanatában folyamatban lévıvámeljárásokra (ezeket az Uniószabályok szerint le kell zárni: 8CC ); uniós helyzet igazolása a folyamatban lévı ügyekben; + szükség lesz a VK és a VK-VHR kiigazítására is COM várhatóan egy segédletet ad ki a csatlakozás vámtechnikai kérdéseirıl (RO/BG csatlakozás szerint tervezzük a HR csatlakozás zökkenımentes vámszakmai lebonyolítását)

9

10 Vámszakmai Konferencia Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban Kurunczi Zoltán NAV KH Vám Fıosztály

11 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével A vámelj meljárásokat, vámigazgat migazgatási eljárásokat közvetlen zvetlenül érint rintı jogszabályv lyváltoz ltozások a Magyar Közlöny évi 159. számában kihirdetett, az egyes adótörvények és azzal összefüggı egyéb törvények módosításáról szóló évi CLXXVIII. törvény; a Magyar Közlöny évi 176. számában kihirdetett, a közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló 15/2004. (IV. 5.) PM rendelet és az integrált postaforgalomra vonatkozó egyes vámszabályokról szóló 38/2009. (XII. 22.) PM rendelet módosításáról szóló 42/2012. (XII. 21.) NGM rendelet.

12 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Az egyes adótörv rvények és azzal összef sszefügg ggı egyéb törv rvények módos dosításáról szóló2012. évi CLXXVIII. törv rvény módos dosította az energiaadóról szóló2003. évi LXXXVIII. törvényt (Et.), az általános forgalmi adóról szóló2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.), a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló2003. évi CXXVI. törvényt (Vtv.).

13 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Változ ltozások az energiaadó tekintetében az Et. 7. (1) bekezdése szerint energiaadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat az állami adóhatóság látja el, ha a felhasználó(a lakossági fogyasztót kivéve) közvetlenül az Európai Unión kívüli országból energiát vásárol, marad a kivetéses adóztatás a szabad forgalomba bocsátás során a vámhatóság által, a kiszabott energiaadót a számú(51-es számlakódú) NAV vámhatósági termékimport energiaadóbevételi számlára kell megfizetni.

14 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Változ ltozások az áfa tekintetében az Áfa tv (1) bekezdése szerint az áfa önadózóaz áfa összegét csak akkor állapíthatja meg önadózással, ha a vámtartozás a Vámkódex 201. cikkében meghatározottak szerint keletkezett, ha az árukiadást követıen a vámáru-nyilatkozatot fizetési kötelezettséget eredményezıen módosítják, továbbra is teljesíthetıönadózással az áfa összege, amennyiben a vámtartozás keletkezése a 201. cikk szerint történt.

15 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Változ ltozások a Vámt mtörv rvényben megbízható vámadós definíciója, nem közösségi adók és díjak definíciója, új definíció: tatozás az utólagos ellenırzés definíciója, kapcsolódó vizsgálat szabályai, kiegészítı ellenırzés; tranzitterületen mőködı üzletekben és vendéglátó ipari egységekben történı értékesítés szabályai, áfa biztosítása alóli mentesség megadásának feltételei, vámügynökök.

16 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével A 42/2012. (XII. 21.) NGM rendelet módos dosította a közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló15/2004. (IV. 5.) PM rendeletet, az integrált postaforgalomra vonatkozóegyes vámszabályokról szóló38/2009. (XII. 22.) PM rendeletet.

17 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Változ ltozások a 15/2004. (IV. 5.) PM rendeletben pontosítások a jogszabályi hivatkozásokban, eseti, rendszeres házi szemle, valamint II. típusú vámudvaron végzett szolgálat szemledíjának számítási módszerei, Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Program keretében C-17-es légi jármővek vonatkozásában szemledíj-mentesség, ha nem kerül sor ideiglenes határnyitásra.

18 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Szemledíjak számítása sa fix költség: 3.000,- Ft eseti házi szemlénél szemlekérelmenként, rendszeres házi szemle, valamint II. típusúvámudvaron végzett szolgálat esetében naponta, óradíj alsófokúvámszerv hivatalos idején belül megkezdett óránként és személyenként Ft, alsófokúvámszerv hivatalos idején túl, valamint munkaszüneti napon, heti pihenınapon megkezdett óránként és személyenként Ft.

19 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Változ ltozások a 38/2009. (XII.22.) PM rendeletben pontosítások: vám- és pénzügyıri hivatal alsó fokú vámszerv, a könnyített eljárás engedélyese szabad forgalomba bocsátás esetén lehet közvetlen képviselıis (5. (1) bekezdés), a szabad forgalomba bocsátás esetén az 5. (2) bekezdés szerint a napi árunyilatkozatok mellé biztosíték nyújtása szükséges.

20 Változások a nemzeti vámjogi szabályozásban január 1-jével Változ ltozások a 38/2009. (XII.22.) PM rendeletben a könnyített eljárás engedélyese árutovábbítási eljárásban engedélyezett feladóként/címzettként vehet csak részt (6. (1) bekezdés), könnyített eljárásra vonatkozóengedély megadásának együttes feltételei (8. (1) bekezdés): a kérelmezınapi rendszerességgel bonyolít integrált forgalmat, AEOF tanúsítvány, biztosíték nyújtása a felmerülıvámtartozás, valamint nem közösségi adók és díjak erejéig.

21

22 Vámszakmai Konferencia A kiviteli vámeljárások tervezett változásai Vargha Zoltán NAV KH Vám Fıosztály

23 Normál kiviteli vámeljárás jelenlegi szabályai A kiviteli vámáru-nyilatkozat elektronikusan kerül benyújtásra; A vámáru-nyilatkozatot a kiviteli vámhivatal befogadja, azonban az elfogadásra nem kerül sor; A kivitelre szánt áruk a kiviteli vámhivatalnál vám eléállításra kerülnek; A kiviteli vámhivatal feldolgozza a kiviteli vámárunyilatkozatot, elvégzi a szükséges ellenırzéseket, majd a KKO-t kinyomtatja és átadja a nyilatkozattevı/exportır részére; Ügyfél kérelem esetén elvégzi az EUR1 hitelesítését, a TIR indítását, vámzárat helyez el a szállítóeszközön; A szállítmány a kiviteli vámhivataltól indul a kiléptetı vámhivatalhoz.

24 Normál eljárás a kiviteli vámhivatalban exportır EX Elektronikus árunyilatkozat Kiviteli vámhivatal Adatbevitel KKO Elızetes kiviteli bejegyzés Kiléptet ptetı vámhivatal

25 Normál kiviteli vámeljárás változásai A kiviteli vámáru-nyilatkozat elektronikusan kerül benyújtásra; A vámáru-nyilatkozatot a kiviteli vámhivatal befogadja, majd automatikusan feldolgozásra kerül a vámhivatal hivatalos idejében A kivitelre szánt áruk a kiviteli vámhivatalnál fizikailag csak ellenırz rzésre kijelölés esetén kerülnek bemutatásra; A kiviteli vámhivatal automatikusanfeldolgozza a kiviteli vámáru-nyilatkozatot, elvégzi a szükséges ellenırzéseket, majd a KKO-t elektronikusan visszaküldi ldia nyilatkozattevı/exportır részére; Ügyféli kérelem esetén elvégzi az EUR1 hitelesítését, a TIR indítását, fizikai áruvizsg ruvizsgálat esetén vámzárat helyez el a szállítóeszközön; A szállítmány az exportır r telephelyérıl, l, a KKO ügyf gyfél általi kinyomtatását követ vetıen enindul a kiléptetıvámhivatalhoz. Amennyiben a kiviteli vámhivatal és a kiléptet ptetı vámhivatal is Magyarországon gon találhat lható,, abban az esetben elegendıa KKO elsıoldal oldalának kinyomtatása!

26 Normál kiviteli vámeljárás változása exportır EX Kiviteli vámhivatal KKK2 e-árunyilatkozat Elektronikus árunyilatkozat MRN + Átengedés Nyomtatás Elızetes kiviteli bejegyzés KKO Kiléptet ptetı vámhivatal

27 A normál és az egyszerősített kiviteli vámeljárás közötti különbség Egyszerősített eljárásban az áruk kiviteli vámeljárás alá vonására 0-24 óráig van lehetıség; Üzemszünet esetén az egyszerősített eljárás engedélyese önállóan indíthatja a szállítmányt papír alapú vámárunyilatkozat benyújtásával; A 2454/93/EGK bizottsági rendelet 285a. Cikk (1a) bekezdés alkalmazásának lehetısége.

28

29 Vámszakmai Konferencia Az áruosztályozási, származási és vámérték szakterületek aktualitásai KállónéGalléJúlia NAV KH Vám Fıosztály

30 Kombinált Nómenklatúra évi változásai KN Változ ltozásai számokban: KN kód változás 57 db; ehhez kapcsolódóan Törölt évi KN-kód 42 db; Új évtıl alkalmazandó KN-kód 35 db;

31 Árucsoport szintő megoszlás: s: Kombinált Nómenklatúra évi változásai

32 Kombinált Nómenklatúra évi változásai Változ ltozások az egyes árucsoportokban 1.Árucsoport (0102) 3.Árucsoport (0307) 7.Árucsoport (0714) 12. Árucsoport (1211) 13. Árucsoport (1302) 27.Árucsoport (2707) 30.Árucsoport (3002, 3003, 3004) 44.Árucsoport (4401) 51.Árucsoport (5111, 5112) 76. Árucsoport (7601)

33 Kombinált Nómenklatúra évi változásai Alumínium ötv tvözetek tarifális besorolásának változ ltozása Gyakorlati élethez igazodik: Lemeztuskó és hengertuskó ( ) Más ( ) Folyékony Ingot Fenékmeredvény T-szelvény Piramis Granulátum

34 Kombinált Nómenklatúra évi változásai HR Magyarázat és Áruoszt ruosztályoz lyozási vélem lemények publikálása A HR Áruosztályozási vélemények módosítása egységes szerkezetben a 4011/2012. számú NAV Elnökének Tájékoztatásban lett publikálva HR Magyarázat módosítása

35 ÁFA kulcs változás Sorszám Megnevezés ISO-kód Vámtarifa szerinti besorolás 1. Lábortézisek dongalábra ex Lábortézisek a láb izomzatának ex bénulására 3. Peroneus-emelık ex Egyedi méretvétel alapján egyedileg ex készített boka-láb ortézisek 5 Egyedi méretvétel alapján egyedileg ex készített csípıortézisek 6. Négykörsínes térd-boka-láb ortézisek ex Tartozékok alsóvégtag-ortézisekhez ex Felsı végtagok protézis-rendszerei ex ex Alsó végtagok protézis-rendszerei ex ex Epithesisek ex C-3 Ortopéd cipı csonkolt vagy rövidült ex végtagra 12. C-4 Ortopéd cipı erısen deformált és ex rövidült végtagra 13. Csonkharisnyák ex Tracheostomiás segédeszközök ex ex Sztómaterápiás segédeszközök a ex ISO-kód alá tartozó sztómavédık kivételével 16. Elektromos motorral meghajtott ex kerekesszékek, rásegített kormányzással 17. Tápszondák ex Távcsıszemüvegek ex Hanggenerátorok ex ex évi CLIV. törvény 1. melléklet évi CXXVII. törvény 3. számú melléklet I/A rész EV kitöltés: 33. rovat 5. alrovat Kód: rovat Kód: B00 OEP SEJK

36 Pakisztán AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1029/2012/EU RENDELETE (2012. október 25.) Pakisztán számára vészhelyzeti autonóm kereskedelmi preferenciák bevezetésérıl HL L 316 Feltételek: - FORM A származási bizonyítvány 4. rovat: - Autonomous measure Regulation (EU) No 1029/2012 ( 1 )

37 EV kitöltése Pakisztán I. mellékletben szereplı termékek esetében: 34. rovat: PK 36. rovat: rovat: U065 okmánykód II. mellékletben szereplı termékek esetében: 34. rovat: PK 36. rovat: rovat: U065 okmánykód (TARIC intézkedés: 143) (TARIC intézkedés: 142)

38 Új megállapod llapodások Közép-amerikai megállapodás Közép-Amerika: -Costa Rica -Salvador -Guatemala -Honduras -Nicaragua -Panama Kölcsönös megállapodás Származást igazoló okmányok: EUR.1, számlanyilatkozat, elfogadott exportıri számlanyilatkozat Kumuláció: EU + Közép- Amerika + Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Peru, Venezuela Megjelent: Hivatalos lap L 346 szám

39 Új megállapod llapodások Megállapodás Kolumbiával és Peruval Kölcsönös megállapodás Származást igazolóokmányok: EUR.1, számlanyilatkozat, elfogadott exportıri számlanyilatkozat Kumuláció: EU + Kolumbia + Peru + Costa Rica, Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Venezuela, Andok közösség Kihirdetve: Hivatalos lap L 354 szám Alkalmazás?

40 Vámérték aktualitások - Járulékos költségek I. Termékimport során felmerülı Vámért rték növel velı tényez nyezık - Járul rulékos költs ltségek Közöss sség határáig felmerülı költs ltségek: vámérték növelı tényezık a vámértékbe számítandók /Közösségi Vámkódex 32. Cikk/ Közöss sség határán belül l felmerülı költs ltségek: járul rulékos költs ltségek (szállítási, fuvarozási, csomagolási, közvetítési stb. költségek)általános forgalmi adóalapjába kerülnek beszámításra /Áfa törvény /

41 Vámérték aktualitások- járulékos költségek II. Járul rulékos költs ltségek áfa fa-alapba alapba tört rténő beszámítása sa Az adó alapja az importált termék vámért rtéke ke./áfa tv. 74. / Az importált termékad adóalapj alapjába beletartoznak az alábbiak is: azon járul rulékos költs ltségek gek,, amelyek az importáló közöss sségi tagállamon belül az első rendeltetési helyig merülnek fel (bizományi, közvetítői, csomagolási, fuvarozási, biztosítási költségek stb.)/áfa tv. 75. (1)/ minden a teljesítéskor skor ismert tov további közöss sségi rendeltetési helyig felmerülő járul rulékos költs ltség /Áfa tv. 75. (2)/ Ez független ggetlenül l attól, hogy a fuvarozóaz az importáló feléaz áfa törv rvény 93. (2) bekezdése szerinti adómentes száml mlát áll llított ki, vagy sem!

42 Vámérték aktualitások- járulékos költségek III. Szolgáltat ltatások áfa mentessége A szolgáltat ltatás nyújt jtása mentes az adóal alól, ha annak ellenért rtéke az importált termék adóalapj alapjába a 74., illetőleg a 75. (1) bekezdésének b) pontja és (2) bekezdése szerint beépül. A fuvarozási szolgáltat ltatás ellenért rtéke ke, valamint az egyéb járulj rulékos költs ltségek olyan esetben épülhetnek bele az importált termék adóalapj alapjába ba, ha a járulékos költségek közvetlen zvetlenül l az adott termékimporthoz kapcsolódnak és azok összege az importot terhelő áfa megállap llapításának időpontj pontjában ismert. Független ggetlenül l attól, hogy a fuvarozó az importáló felé áfával növelten kezeli azon szolgáltat ltatásának ellenért rtékét, t, amelyet egyébk bként az import-áfa alapjába az áfa törv rvény ai szerint be kell építeni, a termékimport áfa fa-alapj alapjának megállap llapítása során az ilyen ügylet nettó áfa nélk lküli li ellen ellenért rtékét t kell figyelembe venni.

43 Vámérték aktualitások- Önadózásos import Önad nadózásos import esetén, az áfa-alap megállapításához szükséges tételek utólagos módosulásakor (pl. járulékos költségek utólagos változása), - ha a vámért rték változatlan marad, - a vámhatározat utólagos vámhatóság általi módos dosítására nincs szüks kség.! Fontos azonban, hogy az önadózásra jogosultnak - az utóbb kialakult ténylegesen helyzetnek megfelelően -, a felmerült költségek végleges értékadataival kell az import-áfát megállapítani. Ha utóbb olyan költs ltségelem módosul az önadózásra jogosult adóalanynál, amely kihatással van a vámért rtékre is, akkor a vámhat mhatározat vámhatósággal történő módos dosíttat ttatása nem megkerülhet lhető!

44 Vámérték aktualitások - Árfolyam változás Ha a vámérték és ehhez kapcsolódóan a fuvarkölts ltség nem forintban került megállap llapításra sra, a hónap utolsó elıtti szerdáján jegyzett árfolyamot kell alkalmazni a következınaptári hónap egésze során,, ami alatt az MNB középárfolyam rfolyamátkell érteni. Az értékelendı áru értéke és az ahhoz esetleg még hozzáadandó értékek - azaz a vámérték - megállapítása egyetlen, a vámáru ru- nyilatkozat elfogadásának idıpontj pontjában érv rvényes árfolyam rfolyamonzajlik. Lehet azonban eltérés a fuvardíj-számlázás napján és a vámeljárás során érvényes árfolyam között, de ha igazoltan nyomon követhetı, hogy csak árfolyamv rfolyamváltoz ltozás történt, ez önmag nmagában nem vonja maga után a vámtartoz mtartozás összeg sszegének módos dosítását. t.

45

46 Vámszakmai Konferencia A vám utólagos ellenırzések lefolytatása Duda Gergely NAV KH Vám Fıosztály

47 Tartalom Az AEO eljárás során a vámhatóság részére átadott információk felhasználása vám utólagos ellenırzések során Vám utólagos ellenırzés lefolytatása a közvetett vámjogi képviselınél

48 Az AEO eljárás során a vámhatóság részére átadott információk felhasználása vám utólagos ellenırzések során I. AEO-k: Kiemelt partnerek Import és export több mint 50%-a! Kedvezmények Az Európai Unió pénz nzügyi érdekeit veszélyeztet lyeztetı kockázatok esetén a vizsgálat lefolytatása szüks kséges! Vizsgálatok preventív hatása: Versenyelıny biztosítása a gazdálkodó számára Esetleges hibák feltárása

49 Az AEO eljárás során a vámhatóság részére átadott információk felhasználása vám utólagos ellenırzések során II. Gazdálkodói igény: AEO eljárásban átadott adatok vám utólagos ellenırzésnél ne kerüljenek ismételten bekérésre a vámhatóság által. Cél: Gazdálkodók és Vámhatóság adminisztratív terheinek csökkentése. Jogszabályi környezet: nincs egyértelmőfelhatalmazás, vagy tiltás Általános adatvédelmi elvek: Jogszabályi felhatalmazás Átadó szándéka (célhoz kötöttség)

50 Az AEO eljárás során a vámhatóság részére átadott információk felhasználása vám utólagos ellenırzések során III. Megoldási javaslat: gazdálkod lkodó nyilatkozata AEO eljárást lefolytató/tanúsítványt kiadó hivatal küldi meg Tanúsítvány kiadását követıen (már engedéllyel rendelkezıknél év elején) Érintett gazdálkodók: AEOC, AEOF, vámtevékenységet bonyolító AEOS Beleegyezés: AEO eljárás során az érintett gazdálkodó által átadott adatok felhasználása Vámtörvény szerinti vám utólagos ellenırzés Közösségi Vámkódex 78. cikke szerinti vizsgálat (együtt: vám utólagos jellegő ellenırzés) során.

51 Az AEO eljárás során a vámhatóság részére átadott információk felhasználása vám utólagos ellenırzések során IV. Adatok (üzleti titok) védelme: Vámtörvény (vámtitok) NAV rendelkezések: İrzésbiztonsági Szabályzat Iratkezelési Szabályzat Várható haszon: Adminisztratív terhek csökkenése Vizsgálatok egyszerősödése Ellenırzések felgyorsítása

52 Vám utólagos ellenırzés lefolytatása a közvetett vámjogi képviselınél I. A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló évi CXXVI. törvény (Vámtörvény) 1. (3) bekezdés 7. pontja módosult, kiegészült: A vám utólagos ellenırzés a közvetett vámjogi képviselınél is lefolytatható. A törvénymódosítás indokolása: A vám utólagos ellenırzés során el nem érhetı(pl. székhelyén nem található, megszőnt) gazdálkodók vámellenırzés alá esı külkereskedelmi tevékenysége ellenırizhetıségének biztosítása.

53 Vám utólagos ellenırzés lefolytatása a közvetett vámjogi képviselınél II. A vám utólagos ellenırzés: az ügyfél nem közösségi termékekkel, illetve a vámellenırzés alá esı közösségi termékekkel folytatott külkereskedelmi tevékenységére irányuló felülvizsgálat, amelynek célja annak megállapítása, hogy az ügyfél a jogszabályokban elıírt kötelezettségeinek eleget tett-e. A vizsgálat az importır r külkereskedelmi tevékenys kenységére irányul!

54 Vám utólagos ellenırzés lefolytatása a közvetett vámjogi képviselınél III. A közvetett vámjogi képviselı státusza: A megbízó érdekében, de saját nevében jár el a vámhatóság elıtt (Közösségi Vámkódex 5. cikk). Teljes körően intézi a vámeljárással kapcsolatos teendıket, kötelezettséget vállal és jogokat szerez, azaz ügyfélnek tekintendı. Okmánymegırzési kötelezettség (Közösségi Vámkódex 77. cikk). Közösségi Vámkódex végrehajtási rendelet 199. cikke szerinti kötelezettségek: vámáru-nyilatkozat adatainak helyessége, bemutatott okmányok hitelessége stb. Nyilatkozattevıként adóssáválik (Közösségi Vámkódex 201. cikk (3) bekezdése). Vámhatósági határozat címzettje. A vámtartozás és nem közösségi adók és díjak megfizetésének kötelezettsége is -elsıdlegesen -ıt terheli.

55 Vám utólagos ellenırzés lefolytatása a közvetett vámjogi képviselınél IV. Eddigi gyakorlat: A fel nem lelhetı gazdálkodók tekintetében elrendelt utólagos ellenırzés meghiúsulttá minısítése. Új lehetıség: Vám utólagos ellenırzés lefolytatása a közvetett képviselınél. A vizsgálat az importır r külkereskedelmi tevékenys kenységére irányul!

56

Az Uniós Vámkódex bevezetésével kapcsolatos kérdések I.

Az Uniós Vámkódex bevezetésével kapcsolatos kérdések I. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7009/2016. felhívás az Uniós Vámkódexről Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2013. október 10-én kihirdették

Részletesebben

2. Alkoholtartalmú termékekhez kapcsolódó módosítások. a) Kistermelıi pezsgı elıállítás

2. Alkoholtartalmú termékekhez kapcsolódó módosítások. a) Kistermelıi pezsgı elıállítás FELHÍVÁS a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény és a végrehajtására kiadott egyes miniszteri rendeletek 2013. január 1-jétıl hatályos

Részletesebben

A kettős felhasználású termékek vámhatósági ellenőrzése, annak kihívásai fórum és tréning 2016. május 4.

A kettős felhasználású termékek vámhatósági ellenőrzése, annak kihívásai fórum és tréning 2016. május 4. A kettős felhasználású termékek vámhatósági ellenőrzése, annak kihívásai fórum és tréning 2016. május 4. Az export-ellenőrzés az, ahol a non-proliferáció valósággá válik. (Kirsten Laurin-Kovitz) Harnberger

Részletesebben

A vámjogszabályok változásai. Torda Csaba pénzügyőr dandártábornok főosztályvezető NAV KI Vám Főosztály

A vámjogszabályok változásai. Torda Csaba pénzügyőr dandártábornok főosztályvezető NAV KI Vám Főosztály A vámjogszabályok változásai Torda Csaba pénzügyőr dandártábornok főosztályvezető NAV KI Vám Főosztály Eljárási szabályok Elévülés Vámtitok Elszámolási szabályok Uniós Vámkódex (952/2013/EK rendelet)

Részletesebben

I. Az útmutató alkalmazása, jogi alapok, alapelvek

I. Az útmutató alkalmazása, jogi alapok, alapelvek A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3008/2014. útmutató az egyszerűsített eljárások engedélyezéséről és az áruk egyszerűsített eljárásban történő vámeljárás alá vonásáról Az áruk egyszerűsített

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye 1 / 3 211.8.29. 12:42 Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi A jogszabály mai napon (211.VIII.29) hatályos állapota A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére, L 343/558 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2015.12.29. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2447 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. november 24.) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter. / 2008.(..) KvVM rendelete

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter. / 2008.(..) KvVM rendelete TERVEZET A környezetvédelmi és vízügyi miniszter / 2008.(..) KvVM rendelete a környezetvédelmi és a vízügyi elıirányzatok felhasználásának és ellenırzésének szabályairól Az államháztartásról szóló 1992.

Részletesebben

ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ

ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Gazdasági Versenyhivatal ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Őrlap a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII.

Részletesebben

Kitöltési útmutató. az AEO Önértékelési kérdőívhez

Kitöltési útmutató. az AEO Önértékelési kérdőívhez Kitöltési útmutató az AEO Önértékelési kérdőívhez Az AEO Önértékelési kérdőív célja, hogy segítséget nyújtson Önnek az AEO-státusz megszerzésével kapcsolatos követelmények megértésében, és hogy a kérelemben

Részletesebben

53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet

53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet Page 1 of 10 A jogszabály mai napon hatályos állapota 53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjmentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs

Részletesebben

A Kormány 88/2016. (IV. 29.) Korm. rendelete az egyes kormányrendeleteknek az uniós vámjog végrehajtásával összefüggő módosításáról

A Kormány 88/2016. (IV. 29.) Korm. rendelete az egyes kormányrendeleteknek az uniós vámjog végrehajtásával összefüggő módosításáról MAGYAR KÖZLÖNY 2016. évi 60. szám 4821 III. Kormányrendeletek A Kormány 88/2016. (IV. 29.) Korm. rendelete az egyes kormányrendeleteknek az uniós vámjog végrehajtásával összefüggő módosításáról A Kormány

Részletesebben

Plenárisülés-dokumentum. 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS

Plenárisülés-dokumentum. 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS az Európai Parlament által 2014. április 17-én a tagállamok és az Európai Unió versenyjogi rendelkezéseinek megsértésén alapuló,

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések 1. oldal A jogszabály mai napon hatályos állapota 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsık építésügyi hatósági engedélyezésérıl, üzemeltetésérıl, ellenırzésérıl és az ellenırökrıl

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM VAGYONKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM VAGYONKEZELÉSI SZABÁLYZATA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM VAGYONKEZELÉSI SZABÁLYZATA 2010. SZEGED Szegedi Tudományegyetem Vagyonkezelési Szabályzata 2 TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 4 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 I.1. A szabályzat

Részletesebben

Származási szabályok új GSP. Czobor Judit NAV KH Vám Főosztály

Származási szabályok új GSP. Czobor Judit NAV KH Vám Főosztály Származási szabályok új GSP Czobor Judit NAV KH Vám Főosztály Jogalap: Az európai parlament és a Tanács 978/2012/EU rendelete (2012. október 25.) az általános tarifális preferenciák rendszerének alkalmazásáról

Részletesebben

T/10526. számú. törvényjavaslat

T/10526. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/10526. számú törvényjavaslat a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény, a Vám- és Pénzügyőrségről szóló 2004. évi XIX. törvény, valamint a kulturális

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX)

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2015) XXX draft A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyes

Részletesebben

T/9601. számú. törvényjavaslat. az uniós vámjog végrehajtásáról

T/9601. számú. törvényjavaslat. az uniós vámjog végrehajtásáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9601. számú törvényjavaslat az uniós vámjog végrehajtásáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016. március 1 2016. évi. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról

Részletesebben

Kitöltési Útmutató A KT09 számú Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem formanyomtatvány csomaghoz

Kitöltési Útmutató A KT09 számú Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem formanyomtatvány csomaghoz Kitöltési Útmutató A KT09 számú Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem formanyomtatvány csomaghoz Általános tudnivalók Figyelem! A KT09 Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem nyomtatványcsomag

Részletesebben

Az uniós repülıtereken a földi kiszolgálás körébe tartozó szolgáltatások és a 96/67/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezése ***I

Az uniós repülıtereken a földi kiszolgálás körébe tartozó szolgáltatások és a 96/67/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezése ***I P7_TA-PROV(2013)0116 Az uniós repülıtereken a földi kiszolgálás körébe tartozó szolgáltatások és a 96/67/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezése ***I Az Európai Parlament 2013. április 16-i jogalkotási

Részletesebben

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén

Tájékoztató. Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén Tájékoztató Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány mint támogatásközvetítı szervezet és az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által is támogatott Akadálymentesítések megvalósításának támogatása

Részletesebben

2. Irányadó jogszabályok

2. Irányadó jogszabályok A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3010/2014. útmutató a vámigazgatási bírságok kiszabásáról, a korrekciós pótlékról és az azokhoz kapcsolódó méltányossági eljárások gyakorlatáról 1. Bevezető A

Részletesebben

Számviteli törvény változásai

Számviteli törvény változásai Számviteli törvény változásai 2012. évi CXLVI. törvény MK 136. a munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról 2012. évi CXLVII. törvény MK 136

Részletesebben

Az Art. 2015. évi módosítása. Dr. Bobonka Miklós Kornél főosztályvezető-helyettes

Az Art. 2015. évi módosítása. Dr. Bobonka Miklós Kornél főosztályvezető-helyettes Az Art. 2015. évi módosítása Dr. Bobonka Miklós Kornél főosztályvezető-helyettes Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) módosítása A 2014. évi LXXIV. törvény az egyes

Részletesebben

Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete 15/2007 (X. 16.) számú rendelete a helyi közút- és közmőépítésekrıl

Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete 15/2007 (X. 16.) számú rendelete a helyi közút- és közmőépítésekrıl Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete 15/2007 (X. 16.) számú rendelete a helyi közút- és közmőépítésekrıl Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

1 KÉTHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2005. (VII.01.) RENDELETE. a közterület-használatról

1 KÉTHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2005. (VII.01.) RENDELETE. a közterület-használatról 1 KÉTHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2005. (VII.01.) RENDELETE a közterület-használatról Kéthely Község Önkormányzatának Képviselıtestülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított

Részletesebben

ALAPTÁJÉKOZTATÓ. QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság, mint Kibocsátó

ALAPTÁJÉKOZTATÓ. QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság, mint Kibocsátó ALAPTÁJÉKOZTATÓ QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság, mint Kibocsátó 50 milliárd forint keretösszegő 2008-2009. évi Kötvényprogramjáról Forgalmazó: QUAESTOR

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. március 26-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. március 26-i ülésére Tárgy: Beszámoló a 2008. évi önkormányzati adózás tapasztalatairól Elıkészítette: dr. Csarnai Judit osztályvezetı Babinszki Szilárd ügyintézı Benczéné Simcsik Ágnes ügyintézı Csapó Lászlóné ügyintézı Lászlóné

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dézsi Zsolt. Kötelező Tarifális Felvilágosítások és a. Kötelező Érvényű Vámtarifa Besorolások. alkalmazásának szabályai

MUNKAANYAG. Dézsi Zsolt. Kötelező Tarifális Felvilágosítások és a. Kötelező Érvényű Vámtarifa Besorolások. alkalmazásának szabályai Dézsi Zsolt Kötelező Tarifális Felvilágosítások és a Kötelező Érvényű Vámtarifa Besorolások alkalmazásának szabályai A követelménymodul megnevezése: Áruosztályozás és áruismeret A követelménymodul száma:

Részletesebben

LX. ÉVFOLYAM 7. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. augusztus 14.

LX. ÉVFOLYAM 7. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. augusztus 14. LX. ÉVFOLYAM 7. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. augusztus 14. T A R T A L O M S z á m T á r g y Oldal Kormányrendeletek 143/2009. (VII. 6.) Korm. rendelet 145/2009. (VII. 10.) Korm. rendelet Az erdõgazdálkodási

Részletesebben

Grant Thornton Hungary News

Grant Thornton Hungary News Grant Thornton Hungary News 2012 november 2.rész Tartalom 2013. január 1-jén hatályba lépı törvényi változások: Személyi jövedelemadó Egészségügyi hozzájárulás Társadalombiztosítási járulék Pénzügyi tranzakciós

Részletesebben

3001/2013. NAV útmutató a belföldön nem letelepedett adóalanyokat Magyarországon megillető általános forgalmiadó-visszatéríttetési jognak,

3001/2013. NAV útmutató a belföldön nem letelepedett adóalanyokat Magyarországon megillető általános forgalmiadó-visszatéríttetési jognak, 3001/2013. NAV útmutató a belföldön nem letelepedett adóalanyokat Magyarországon megillető általános forgalmiadó-visszatéríttetési jognak, valamint a belföldön letelepedett adóalanyokat az Európai Közösség

Részletesebben

2005/2011. NAV elnöke által kiadott útmutató

2005/2011. NAV elnöke által kiadott útmutató 2005/2011. NAV elnöke által kiadott útmutató az ATA igazolvány alapján történő vámkezelésekről Az ATA igazolvánnyal történő vámkezelések alapját az áruk előjegyzési eljárásban való behozatalához szükséges,

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Referatúra Népjóléti, Sport és Lakás Referatúra 7601.Pécs.Kossuth tér 1-3.tel:533-800 ELİTERJESZTÉS

Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Referatúra Népjóléti, Sport és Lakás Referatúra 7601.Pécs.Kossuth tér 1-3.tel:533-800 ELİTERJESZTÉS Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Referatúra Népjóléti, Sport és Lakás Referatúra 7601.Pécs.Kossuth tér 1-3.tel:533-800 Ügyiratszám:10-10 /1001/2011 ELİTERJESZTÉS a Népjóléti és Sport Bizottság

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 157. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2009. november 10., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 157. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2009. november 10., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2009. november 10., kedd 157. szám Tartalomjegyzék 2009. évi CVII. törvény Az egyrészrõl az Európai Közösség és tagállamai, másrészrõl a Kínai Népköztársaság

Részletesebben

ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az egyesület neve: Szöllısi József Rádióklub. Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Berkes ltp. 40. Mőködési területe: a Magyar Köztársaság területe. Az egyesület önkormányzati

Részletesebben

Tartalom 1 ELLENŐRZÉS Vezető tisztségviselő nyilatkozattételének kockázatai

Tartalom 1 ELLENŐRZÉS Vezető tisztségviselő nyilatkozattételének kockázatai E-Adótanácsadó E-Adótanácsadó Szakmai folyóirat XI. évfolyam 6. szám 2015. június Az Art, az Áfa, az Szja, a Tao, a Tb, az Eho és a Szocho törvények változásai ELLENŐRZÉS Vezető tisztségviselő nyilatkozattételének

Részletesebben

audit.labtech Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft.

audit.labtech Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft. Tisztelt Ügyfelünk! Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft. Tárgy: 2016 évi adóváltozások Eddigi gyakorlatunknak megfelelően összefoglaljuk a legfontosabb 2016. évi adóváltozásokat. Előreláthatólag január közepén

Részletesebben

visszaigazolására szolgáló dokumentumokat és egyéb bizonylatokat, amelyeket a Felek egymás között kicseréltek vagy kicserélésre kerülnek. 1.

visszaigazolására szolgáló dokumentumokat és egyéb bizonylatokat, amelyeket a Felek egymás között kicseréltek vagy kicserélésre kerülnek. 1. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŐLÉSE 2010. január hó 21-én tartott nyilvános ülésének jegyzıkönyvi K I V O N A T A Tárgy: A CIB Bank Zrt.-vel kötött keretszerzıdés A közgyőlés 17 igen,

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email. Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.hu M E G H Í V Ó Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR FÖLDGÁZRENDSZER ÜZEMI ÉS KERESKEDELMI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: SZABÁLYZATI BIZOTTSÁG 2010. SZEPTEMBER 15. A Magyar Energia Hivatal 80/2011. sz. határozatának II. pontjában szereplı módosításait

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. az egyes harmadik országok esetében érvényes vízummentesség viszonosságáról

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. az egyes harmadik országok esetében érvényes vízummentesség viszonosságáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 10.1.2006 COM(2006) 3 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK az egyes harmadik országok esetében érvényes vízummentesség viszonosságáról a külső határok átlépésekor

Részletesebben

IX. SZAKASZ EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS

IX. SZAKASZ EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS IX. SZAKASZ EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS BEVÉTELEK SAJÁT FORRÁSOK Cím Címsor 2015. évi költségvetés 2014. évi költségvetés 2013. évi teljesítés 4 KÜLÖNBÖZŐ UNIÓS ADÓK, LEVONÁSOK ÉS JÁRULÉKOK 966 000 1 000

Részletesebben

HU ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Magyarországi beutazás és tartózkodás szabályai schengeni csatlakozásunk után

HU ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Magyarországi beutazás és tartózkodás szabályai schengeni csatlakozásunk után HU ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Magyarországi beutazás és tartózkodás szabályai schengeni csatlakozásunk után Magyarország 2007. december 21.-től a schengeni térség teljes jogú tagjává vált. Magyarországra is

Részletesebben

SZÉF ÜZLETSZABÁLYZAT

SZÉF ÜZLETSZABÁLYZAT SZÉF ÜZLETSZABÁLYZAT Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Általános rész... 3 3. Széf-rekeszek bérbeadásának feltételei... 3 4. Az Ügyfél kulcsok kiadása... 4 5. A bérelt széf-rekesz nyitása, érték elhelyezés...

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 204/2009. (XII.18.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 204/2009. (XII.18.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 204/2009. (XII.18.) számú KÖZLEMÉNYE Az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről A

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek a Rondo Hullámkartongyártó Kft. és a beszállítói, valamint megrendelői közötti szerződésekhez. I.

Általános Szerződési Feltételek a Rondo Hullámkartongyártó Kft. és a beszállítói, valamint megrendelői közötti szerződésekhez. I. Általános Szerződési Feltételek a Rondo Hullámkartongyártó Kft. és a beszállítói, valamint megrendelői közötti szerződésekhez I. Preambulum A Rondo Hullámkartongyártó Kft. (1239 Budapest, Ócsai út 5.,

Részletesebben

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 A törvényalkotó szándékai szerint a tervezett adóváltozások, módosítások nyomán egyszer bbé válik az adózók, vállalkozások élete, csökkennek a vállalkozásokat érint

Részletesebben

A L A P S Z A B Á L Y

A L A P S Z A B Á L Y A A Bookline.hu Internetes Kereskedelmi Nyilvánosan Mőködı Részvénytársaság Alapszabálya A L A P S Z A B Á L Y A Fıvárosi Bíróság, mint Cégbíróság 01-10-044841 cégjegyzékszámon bejegyezte a Morgan Hill

Részletesebben

Adótörvény változások 2016.

Adótörvény változások 2016. 1 Adótörvény változások 2016. Alábbi hírlevelünkben foglaljuk össze a Parlament által 2015. november 17-én megszavazott, 2016-re vonatkozó legfontosabb adótörvény módosításokat. Minimálbér, garantált bérminimum

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Győjteménye

CompLex Hatályos Jogszabályok Győjteménye 1. oldal, összesen: 96 CompLex (http://www.complex.hu/) Jogtár (http://www.jogtar.hu/) Céginfo (http://www.complex.hu/ceginfo.php) Termékeink (http://www.complex.hu/termekek.php) CompLex Hatályos Jogszabályok

Részletesebben

A FEJLİDİ KALAZNÓÉRT EGYESÜLET Alapszabály. I. Általános rendelkezések 1..

A FEJLİDİ KALAZNÓÉRT EGYESÜLET Alapszabály. I. Általános rendelkezések 1.. A FEJLİDİ KALAZNÓÉRT EGYESÜLET Alapszabály I. Általános rendelkezések Az Egyesület neve: A Fejlıdı Kalaznóért Egyesület ( a továbbiakban Egyesület ) Székhelye: 7194 Kalaznó, Kossuth u. 28. 1.. 2. (1) Az

Részletesebben

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály 6720 Szeged, Széchenyi tér 11.

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály 6720 Szeged, Széchenyi tér 11. Iktatószám: 22546/2016. Előadó: Juhász Csilla SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály 6720 Szeged, Széchenyi tér 11. 62/564-364 Tárgy: A 2016. évi

Részletesebben

2. Irányadó jogszabályok

2. Irányadó jogszabályok A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3003/2015. útmutató a vámigazgatási bírságok kiszabásáról, a korrekciós pótlékról és az azokhoz kapcsolódó méltányossági eljárások, valamint a vámigazgatási eljárásban

Részletesebben

Illetékek. 2014/2015.II. félév ADÓZÁS I. 83-92

Illetékek. 2014/2015.II. félév ADÓZÁS I. 83-92 Illetékek Hol tartunk? Vagyonadók eredete Helyi adózás Magyarországon Használathoz kötődő adók Iparűzési adó 73-83 Miről lesz szó? Illetékek eredete Illeték fajták Fizetés öröklés esetén Fizetés ajándékozás

Részletesebben

Mozgólépcsıhöz frekvenciaváltók és kapcsolódó berendezések, lépcsıpályatest alkatrészek, valamint vonóláncok beszerzése

Mozgólépcsıhöz frekvenciaváltók és kapcsolódó berendezések, lépcsıpályatest alkatrészek, valamint vonóláncok beszerzése Mozgólépcsıhöz frekvenciaváltók és kapcsolódó berendezések, lépcsıpályatest alkatrészek, valamint vonóláncok beszerzése (Eljárás száma: 15/T-190/13.) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 2013. szeptember A. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete (EU) / MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete

A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete (EU) / MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.12.17. C(2015) 9248 final ANNEXES 1 to 13 A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete (EU) / MELLÉKLETEK a következőhöz: A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete

Részletesebben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3013/2014. útmutató a passzív feldolgozásról. 1. Általános rendelkezések. 2. Hatókör

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3013/2014. útmutató a passzív feldolgozásról. 1. Általános rendelkezések. 2. Hatókör A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3013/2014. útmutató a passzív feldolgozásról A Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK tanácsi rendelet (a továbbiakban: Vámkódex) szerinti passzív

Részletesebben

I.2. Vállalati bankszámlavezetés, szolgáltatáscsomagok és kapcsolódó szolgáltatások

I.2. Vállalati bankszámlavezetés, szolgáltatáscsomagok és kapcsolódó szolgáltatások Közzétéve: 2015. november 2. I. Bankszámlavezetés 1. Havi bankszámlavezetési díj Papíralapú bankszámlavezetés esetén 1 7 150 Ft/bankszámla Elektronikus bankszámlavezetés esetén 1 3 150 Ft/bankszámla Zárolások

Részletesebben

A CIB Faktor Zrt. Üzletszabályzata és Általános Szerződési Feltételei. (PSZÁF engedély szám: 2076/1998/F, 287/2000, I-2264/2004)

A CIB Faktor Zrt. Üzletszabályzata és Általános Szerződési Feltételei. (PSZÁF engedély szám: 2076/1998/F, 287/2000, I-2264/2004) A CIB Faktor Zrt. Üzletszabályzata és Általános Szerződési Feltételei (PSZÁF engedély szám: 2076/1998/F, 287/2000, I-) Hatályos: 2015. november 27. napjától 2/46 I. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI

Részletesebben

A MEGÚJULÓ MAGYARORSZÁG ADÓRENDSZERE... 4. I. Célok... 4. II. Javasolt intézkedések... 5. 1. Személyi jövedelemadó... 5

A MEGÚJULÓ MAGYARORSZÁG ADÓRENDSZERE... 4. I. Célok... 4. II. Javasolt intézkedések... 5. 1. Személyi jövedelemadó... 5 Tartalom A MEGÚJULÓ MAGYARORSZÁG ADÓRENDSZERE... 4 I. Célok... 4 II. Javasolt intézkedések... 5 1. Személyi jövedelemadó... 5 1.1. 2013. január elsejétől valódi, arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó...

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármőadóról Az Országgyőlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fıvárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

Jogszabályok AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA

Jogszabályok AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA VI. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2007. MÁRCIUS 1. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA Szerkesztõség: 1139 Budapest, Váci út 73/A. Telefon: 350-1617 E-mail: akarsai@oep.hu Megjelenik havonta Ára:

Részletesebben

GOP-2009-2.2.1. KMOP-2009-1.2.5.

GOP-2009-2.2.1. KMOP-2009-1.2.5. Formázott: Behúzás: Bal: 0 cm, Függı: 1,25 cm PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép-Magyarországi Operatív Program Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Polgári Takarékszövetkezet (a továbbiakban Polgári Takarék) hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról

HIRDETMÉNY. A Polgári Takarékszövetkezet (a továbbiakban Polgári Takarék) hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról HIRDETMÉNY A Polgári Takarékszövetkezet (a továbbiakban Polgári Takarék) hivatalos tájékoztatója a lakossági hitelek esetén alkalmazott kondíciókról Érvényes: 2013. február 25. A Hirdetmény közzététele:

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2015. november 26-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2015. november 26-i ülésére 16. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2015. november 26-i ülésére Tárgy: A jegyzı beszámolója az adóztatásról Az elıterjesztést készítette: Mezeiné Hrubos Henriette adócsoport

Részletesebben

Leányvári Német Nemzetiségi Kulturális Közhasznú Egyesület alapszabálya ALAPSZABÁLY

Leányvári Német Nemzetiségi Kulturális Közhasznú Egyesület alapszabálya ALAPSZABÁLY ALAPSZABÁLY A Leányvári Német Nemzetiségi Kulturális Közhasznú Egyesület alakuló közgyőlése az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény, illetıleg a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvérıl szóló

Részletesebben

A Munkaügyi Közvetítıi és Döntıbírói Szolgálat Szervezeti, Mőködési és Eljárási Szabályzata

A Munkaügyi Közvetítıi és Döntıbírói Szolgálat Szervezeti, Mőködési és Eljárási Szabályzata A Munkaügyi Közvetítıi és Döntıbírói Szolgálat Szervezeti, Mőködési és Eljárási Szabályzata (az Országos Érdekegyeztetı Tanács 2008. július 04. jóváhagyta) 1. / A szervezet megnevezése: Munkaügyi Közvetítıi

Részletesebben

Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás

Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás BKV Zrt. 15/TB-491/11. Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás (Eljárás száma: 15/TB-491/11.) MÓDOSÍTOTT RÉSZVÉTELI DOKUMENTÁCIÓ 2012. január BKV Zrt. 15/TB-491/11. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja alapján

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja alapján AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja alapján A) AZ AJÁNLATKÉRİ HIVATALOS MEGNEVEZÉSE ÉS CÍME Ajánlatkérı neve: Gyır-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Ajánlatkérı címe: 9021 Gyır,

Részletesebben

A közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó jövedéki adóvisszaigénylés lehetősége 2016

A közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó jövedéki adóvisszaigénylés lehetősége 2016 A közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó jövedéki adóvisszaigénylés lehetősége 2016 Az Európai Unió több tagállamában, így Magyarországon is, a közúti árufuvarozási, személyszállítási

Részletesebben

HU 1. MELLÉKLET (1/2. rész) a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX)

HU 1. MELLÉKLET (1/2. rész) a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX) HU 1. MELLÉKLET (1/2. rész) a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyes rendelkezéseinek

Részletesebben

Aktuális adózási kérdések 2014. Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Reg. Adó Főig.

Aktuális adózási kérdések 2014. Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Reg. Adó Főig. Aktuális adózási kérdések 2014 Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Dél-alföldi Reg. Adó Főig. Online pénztárgép, számlázás Mikor kötelező számlát adni -A vevő adóalany - Cég, egyéb szervezet esetén egyértelmű

Részletesebben

Lombard Lízing Csoport. nyilvános adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata

Lombard Lízing Csoport. nyilvános adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata Lombard Lízing Csoport nyilvános adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata Weblicit rendszerhez Hatályos: 2016.06.08. 1 Tartalom 1. Általános rész... 3 1.1. Szabályzat célja... 3 1.2. Jogszabályi háttér...

Részletesebben

Kikre vonatkozik e tájékoztatás?

Kikre vonatkozik e tájékoztatás? Az általános szabályok szerint adózó áfaalanyoknak a közösségen belüli termékbeszerzéseik, szolgáltatás-igénybevételük, termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után teljesítendő áfakötelezettségének

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 92. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. augusztus 4., csütörtök. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 92. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. augusztus 4., csütörtök. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 92. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. augusztus 4., csütörtök Tartalomjegyzék 147/2011. (VIII. 4.) Korm. rendelet 148/2011. (VIII. 4.) Korm. rendelet 23/2011. (VIII. 4.) KIM rendelet

Részletesebben

EURÓPAI FÜZETEK 54. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere. Vámunió

EURÓPAI FÜZETEK 54. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere. Vámunió EURÓPAI FÜZETEK 54. SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ A MAGYAR CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere Vámunió A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzô

Részletesebben

Az egyes adótörvények és azzal összefüggı egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény III.-V. Fejezete.

Az egyes adótörvények és azzal összefüggı egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény III.-V. Fejezete. Az egyes adótörvények és azzal összefüggı egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény III.-V. Fejezete. III. FEJEZET: A HELYI ADÓZÁST ÉS GÉPJÁRMÛADÓT ÉRINTÕ MÓDOSÍTÁSOK 1. A helyi adókról

Részletesebben

ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015

ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015 ADÓMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK 2015 Kneitner Lea, okleveles és igazságügyi adószakértő előadása 2015.01.29 Tartalom: Adómegtakarítási lehetőségek a törvényváltozások tükrében - 2015 adókedvezmények a személyi

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj. Készítette: Debreczeni László

Környezetvédelmi termékdíj. Készítette: Debreczeni László Környezetvédelmi termékdíj Készítette: Debreczeni László Termékdíjról szóló jogszabályi alapok 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV.

Részletesebben

I. FEJEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓT, A TÁRSASÁGI ADÓT ÉS AZ EGYSZERÛSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁST ÉRINTÕ MÓDOSÍTÁSOK

I. FEJEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓT, A TÁRSASÁGI ADÓT ÉS AZ EGYSZERÛSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁST ÉRINTÕ MÓDOSÍTÁSOK 33404 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 140. szám II. Törvények 2011. évi CLVI. törvény egyes adótörvények és azzal összefüggõ egyéb törvények módosításáról* Az Országgyûlés a pénzügyi stabilitás és

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Felhívás!

TARTALOMJEGYZÉK. Felhívás! Budapest, 2012. március 26. Ára: 4935 Ft 3. szám Felhívás! Felhívjuk tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a közlöny szerkesztõségének elérhetõsége megváltozott: telefon: 795-2721, fax: 795-0295 cím: 1051

Részletesebben

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása Az elmúlt évek válsághatásai a társas vállalkozásokhoz képest súlyosabban érintették az egyéni vállalkozásokat, mivel azok az egyre

Részletesebben

Átalányáras vállalkozási szerzıdéstervezet ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGRE

Átalányáras vállalkozási szerzıdéstervezet ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGRE Átalányáras vállalkozási szerzıdéstervezet ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGRE amely létrejött egyrészrıl Aszód Város Önkormányzata (2170 Aszód, Szabadság tér 9., képviselı: Sztán István polgármester) mint Építtetı,

Részletesebben

LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 8/2006. (V.10. ) RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT SZABÁLYAIRÓL. Egységes szerkezetben

LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 8/2006. (V.10. ) RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT SZABÁLYAIRÓL. Egységes szerkezetben LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 8/2006. (V.10. ) RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT SZABÁLYAIRÓL Egységes szerkezetben Letenye Város Önkormányzatának a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS RENDELETEINEK ÉS HATÁROZATAINAK TÁRA R E N D E L E T E K 56/2009. (XI.27.) sz. önk. rendelet A menetrend szerinti helyi járatú autóbusz közlekedés díjáról szóló 37/2004. (XII.17.)

Részletesebben

További információk a következı címen szerezhetık be: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal

További információk a következı címen szerezhetık be: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal AZ EGYSZERŐ ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA Építési beruházás Árubeszerzés Szolgáltatás Építési koncesszió Szolgáltatási koncesszió X Tisztelt Ajánlattevı! Jelen ajánlattételi felhívás a Kbt. 251. (2)

Részletesebben

Tolmács Község Önkormányzata Képviselő testületének 3/2011. (II.15.) RENDELETE. a közterületek használatáról

Tolmács Község Önkormányzata Képviselő testületének 3/2011. (II.15.) RENDELETE. a közterületek használatáról Tolmács Község Önkormányzata Képviselő testületének 3/2011. (II.15.) RENDELETE a közterületek használatáról Tolmács Község Önkormányzat képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Magyar Köztársaság

Részletesebben

I. Fejezet A rendelet hatálya. II. Fejezet A vagyongazdálkodás általános szabályai. 1. Az Önkormányzat vagyona. 2. Törzsvagyon

I. Fejezet A rendelet hatálya. II. Fejezet A vagyongazdálkodás általános szabályai. 1. Az Önkormányzat vagyona. 2. Törzsvagyon Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (V.7.) rendelete az önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyonról, és a vagyongazdálkodás szabályairól Bakonynána Községi Önkormányzat

Részletesebben

VÁM ÉS E-MENEDZSMENT

VÁM ÉS E-MENEDZSMENT Pónusz Mónika *, Katona Brigitta ** VÁM ÉS E-MENEDZSMENT A tanulmány célja bemutatni a vám gyakorlati vonatkozásait, a 2008. november 14-én 27 tagállamra bõvült Európai Vámunió jelentõségét a világkereskedelemben,

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. 2007. évi törvény. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. 2007. évi törvény. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról 1. melléklet 2007. évi törvény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról az Országgyűlés a következő törvényt alkotja:

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZLÖNY

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZLÖNY 2007. évi 2. szám 2007. március KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZLÖNY A KOMÁROM - ESZTERGOM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK Szám Tárgy Oldal A közgyőlés 2007. március 1-jei ülése RENDELET

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.10.29. COM(2014) 665 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK az Európai Unió és Kolumbia közötti vízummentességi megállapodásra irányuló tárgyalásokra

Részletesebben

Az ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. Általános Életbiztosítási Szabályzata (SV-00/2000/1)

Az ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. Általános Életbiztosítási Szabályzata (SV-00/2000/1) Az ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. Általános Életbiztosítási Szabályzata (SV-00/2000/1) TARTALOMJEGYZÉK I. ALAPFOGALMAK...1 II. A BIZTOSÍTÁSI SZERZİDÉS FORMAI SAJÁTOSSÁGAI...4 A biztosítási

Részletesebben

A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA

A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA Ügyszám: J-5027/2008. Tárgy:

Részletesebben

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2009. JÚLIUS 7-ÉN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Részletesebben

Az elektronikus vám Az elektronikus vám rendszeréhez a jogszabályi keretet az Európai Parlament és a Tanács papírmentes vám- és kereskedelmi környezetről szóló 70/2008/EK határozata adja. A határozatot

Részletesebben

Illetékek. 2012/2013.II. félév ADÓZÁS I. 83-92

Illetékek. 2012/2013.II. félév ADÓZÁS I. 83-92 Illetékek Hol tartunk? Vagyonadók eredete Helyi adózás Magyarországon Használathoz kötődő adók Iparűzési adó 73-83 Miről lesz szó? Illetékek eredete Illeték fajták Fizetés öröklés esetén Fizetés ajándékozás

Részletesebben

SZENTLİRINC-ORMÁNSÁG TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI FIZETÉSI SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ

SZENTLİRINC-ORMÁNSÁG TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI FIZETÉSI SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ SZENTLİRINC-ORMÁNSÁG TAKARÉKSZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEI FIZETÉSI SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ A Szentlırinc-Ormánság Takarékszövetkezet - továbbiakban Takarékszövetkezet - a pénzmosás és a terrorizmus

Részletesebben