Kafetéria kezelése a 2015 ös Comp-Sys Bérügyviteli programban.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kafetéria kezelése a 2015 ös Comp-Sys Bérügyviteli programban."

Átírás

1 Kafetéria kezelése a 2015 ös Comp-Sys Bérügyviteli programban. A 2015-ben a Kafetéria kezelését az alábbiak szabályozzák: Az új törvényi szabályozás szerint Ft-os éves keretösszeg adható bármilyen klasszikus béren kívüli juttatás a korábbi mértékkel azonos, 35,7 %-os közteher megfizetése mellett. E felett további Ft-ig a Szépkártya három zsebébe is biztosítható támogatás ugyanilyen terheléssel. Vagyis két éves keretösszegre kell figyelni: a nagyobbik évi Ft-os keretösszeg elnevezése éves rekreációs keretösszeg; ez akár teljes egészében is kitölthető a Szép-kártyára utalt munkáltatói támogatással. A nagyobbik keretösszeg két részösszegből áll: a Szép-kártyára utalt munkáltatói támogatás összegéből és minden más béren kívüli juttatás összegéből (e minden más béren kívüli juttatás éves keretösszege Ft). Ha a minden más juttatás eléri a saját Ft-os keretösszegét, akkor Szép-kártyára utalt munkáltatói támogatás összegéből Forint adózhat béren kívüli juttatásként (35,7%-os terheléssel). Ha minden más kisebb, mint a Forintos éves keret, akkor a Szép-kártyára utalt munkáltatói támogatás összegéből forint + a forintos éves keretből a minden másra fel nem használt rész adózhat béren kívüli juttatásként. Az éves keretösszeg és a rekreációs keretösszeg számításánál az egyes juttatások értékének azt a részét kell figyelembe venni, amely az adott juttatásra meghatározott értékhatárt nem haladja meg. (ld. első táblázat) Béren kívüli juttatások: Forrás: HVG adó különszám ft/év időarányos része alatt, ill. saját határ alatt, illetve Ft/év arányos része alatt: szöveg adó bérf.j. % eü Jöv.tip. kaf.tip határ alg.kód étk.utalvány A 99 4 K Ft/hó Mhelyi étkezés A 99 4 K Ft/hó SZÉP szállás A 99 4 K Ft/év SZÉP vendéglátás A 99 4 K Ft/év SZÉP szabadidő A 99 4 K Ft/év iskolakezdési tám A 99 4 K 7 minb.30%/gy/év helyi bérlet A 99 4 K 9 bérl.érték Önkéntes Eüp. C 99 4 K A min.bér 30%/hó Önkéntes NYP B 99 4 K B min.bér 50%/hó Egyes meghatározott juttatások, ft/év időarányos ill. határok felett: szöveg adó bérf.j. % eü Jöv.tip. kaf.tip határ alg.kód étk.utalvány M 99 1 K 1 Mhelyi étkezés M 99 1 K 2 SZÉP szállás M 99 1 K 4 SZÉP vendéglátás M 99 1 K 5 SZÉP szabadidő M 99 1 K 6 iskolakezdési tám M 99 1 K 7 helyi bérlet M 99 1 K 9 Önkéntes Eüp. M 99 1 K A Önkéntes NYP M 99 1 K B

2 Ebbe a csoportba tartoznak azok a béren kívüli juttatások, amelyek meghaladják az adott juttatásra meghatározott egyedi értékhatárt. Ezeket után a munkáltató 51,17%-os közterhet fizet. A paraméterezés megegyezik az előző táblázatban leírtakkal, kivéve, hogy az adó algoritmus kódba M-et, valamint a % eü. mezőbe 1-et kell írni. Adómentes juttatások: szöveg adó bérf.j. % eü Jöv.tip. kaf.tip. határ alg.kód lakáscélú támogatás 0 99 K L határokig Kockázati biztosítás 0 99 K D min.bér 30%/hó Sportrend. belépő 0 99 K S nincs korlát Kulturális belépő 0 99 K J Ft/év Egyes meghat.juttatások egyéb: szöveg adó bérf.j. % eü Jöv.tip. kaf.tip. alg.kód üzletpolitikai reklám M 99 1 K U reprezentáció M 99 1 K R Mind az A -s, mind az M -es, mind a B és C -s adó algoritmus kódoknál a tényleges adóalap a felvezetett összeg 1.19 szerese. (19% emelés) A program kafetéria kezelésének alap elve: - az egyedi kafetéria keret összegeket a program kezelőjének a szerint kell felvezetnie, hogy az adott összeg kedvezményes mértékű és úgy adózik, vagy a fölötti. - a program automatikusan kezeli a kefetéria összegeket a szerint, hogy az év elejétől halmozott összegek alapján hogyan adózik a havi összeg hova sorolandó. - az éves keret összegeket a program a ki és belépés adatok alapján automatikusan számolja át és a szerint dolgozik, állapítja meg az adó öszegeket. - Szükség esetén a program automatikusan korrigálja az adókat, módosítja az éves keret összeget a SZÉP kártya vonatkozásában, ha a többi kafetéria keret összegéből nem használt fel a munkálttató és a SZÉP kártya összege több mint a rá vonatkozó keret határ. A kafetéria kifizetések nyilvántartása, elszámolása, bevallása. - a bér adatokkal együtt kell felvezetni a kafetéria elemeket is. - a felvezetéssel egyidőben a program elvégzi a kötelezettségek számolását automatikusan a fentebb leírtak figyelembe vételével. - a kafetéria nyilvántartása és a kötelezettségek listázása a program Kafetéria analitika, feladás menüben kérhető le az alábbiak szerint. - Nyilvántartás: a megjelenő képernyőn a Kafetéria bontásban kérdésre I t kell adni.

3 a többi mező kitöltése értelem szerűen történik a szerint, hogy egy adott dolgozót, egy adott szervezet összes dolgozóját, vagy a cég összes dolgozójának nyilvántartását szeretnénk lekérni.

4 a megjelenő lista az alábbiak szerinti: a listán láthatóak a keret határok, és kafetéria elemenként a havi kifizetett juttatások - Kafetéria elszámolás kiíratása: a megjelenő képernyőn a Kafetéria bontásban kérdésre N t kell adni. a többi mező kitöltése értelem szerűen történik a szerint, hogy egy adott dolgozót, egy adott szervezet összes dolgozóját, vagy a cég összes dolgozójának elszámolását szeretnénk lekérni:

5 a megjelenő lista az alábbi: a listán havonta lehet látni az éves keret határokat, ( vagy ezek arányosításait) az adott havi és a halmozott kafetéria összegeket, esetleges korrekciókat, alap átvezetéseket, havi halmozott szja-t eüsz járulékot, a havi össz kafetéria összeget és a halmozott össz kafetéria összeget.

6 - Kafetéria jelentése a 1508 bevallásban: a megjelenő képernyőn az adott hónapot kell beírni, a Kafetéria bontásban kérdésre N t kell adni. A lista dolgozónkénti bontásban is lekérdezhető. a megjelenő lista az alábbi: az SZJA mezők értékét előjel helyesen össze kell adni a bevalláshoz.

7 Magyarázatok a listákhoz: alapokat módosított a program kilépés miatt fel nem használt kerettel (lásd. A nyíl ) növelte a program automatikusan a SZÉP alapot.

8 a keret feletti összeget levonja a program automatikusan a halmozott összegből, korrigálja az SZJA-t, eüszolg járulékot (kedvezményest) és növeli a nem kedvezményes alapot és SZJA-t, eüszolg járulékot. az összes kafetéria összege (kedvezményes és nem kedvezményes