Az Oberbank AG félévi beszámolója sajtókonferencia. A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Oberbank AG félévi beszámolója sajtókonferencia. A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés"

Átírás

1 SAJTÓINFORMÁCIÓ augusztus 20. Az Oberbank AG félévi beszámolója sajtókonferencia A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés Piaci összehasonlításban az üzemi eredmény továbbra is egyértelműen jobb Növekedés a kamat- és jutalékbevételek területén, a termelékenység fokozódott millió EUR félév félév + / - Üzemi eredmény 123,0 110,8 + 11,0 Kockázati céltartalékok - 35,8-32,3 + 11,0 Adózás előtti üzleti eredmény 87,2 78,5 + 11,0 Adózás utáni üzleti eredmény 73,6 66,4 + 10,8 Cost-income-ratio (Költség-hozam-arány) 48,62 % 50,75 % - 2,13 %-P. Return on Equity 12,05 % 11,58 % + 0,47 %-P. A siker pillérei Vállalati üzletág: a hitelállomány növekedése meghaladta a piac átlagát Lakossági üzletág: a hitelek és betétek növekedtek Kedvező hitelkockázat A terjeszkedési és fiókbővítési politika bevált A bővítési üteme gyorsult, 2014-ben nyolc fiók nyílt Németországban bővült a vonzáskörzet Új központ Linzben A projekt tervszerűen halad, az építés novemberében kezdődik Időszerű témák a bankszektorban osztrák bankadó Kitekintés a 2014-es üzleti évre A KKV-knak szánt Oberbank növekedési csomag Az egész évet tekintve bizakodunk benne, hogy az eredmény kedvezően alakul

2 A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés Piaci összehasonlításban az üzemi eredmény továbbra is egyértelműen jobb Az üzemi eredmény 123 Mio. euró (+ 11,0 %) volt, és ez a kimagasló előző évi után ismét kitűnő teljesítményt jelentett. Még imponálóbb az üzemi eredmény, ha a piac átlagával vetjük össze. Az üzemi eredmény hányada 2006 óta 1,50% 1,17% Oberbank (ÉRTÉK) 1,00% 0,50% 0,76% Piac ÉRTÉK Az üzemi eredmény hányada, az üzemi eredménynek a mérlegfőösszegen belüli aránya az Oberbank esetében egyértelműen meghaladja a teljes piac átlagát. Legutóbb 1,40 %-ot értünk el, a piacon ez a hányad az első negyedévben a jelentősen mérsékelt mérlegfőösszeg ellenére csak 0,67 % volt. Az adózás előtti eredmény a év első félévéhez viszonyítva 11,0 %-kal 87,2 Mio. euróra, míg az adózott eredmény 10,8 %-kal 73,6 Mio. euróra nőtt. Ezzel az adózás előtti Return on Equity 11,58 %-ról 12,05 %-ra,az adózás utáni pedig 9,79 %-ról 10,18 %-ra nőtt. Ez a hozam a legutóbbi alkalommal az európai bankok átlagában csak mintegy 4 % volt, a középtávú cél pedig a 8 10 %-ra történő javítás!

3 Az Oberbank kamatjellegű bevétele 2,8-del 172,5 Mio. euróra emelkedett. A kamatbevételekből származó operatív eredmény esetében az Oberbank 1,5 %-os növekedést könyvelhetett el 145,3 Mio. euróra, az Equity-hozamok 10,6 %-os növekedést mutattak, azaz 27,1 Mio. euróra nőttek, ami egészen kitűnő fejlődés. A jutalékbevétel ugyancsak örvendetesen alakult az eredmény mintegy 2,5 %- kal nőtt, 59,5 Mio. euróra. A termelékenység egyértelműen fokozódott A hozamok az első félévben 6,4 % körüliről 239,4 Mio. euróra emelkedtek, ezzel szemben a költségek csak mérsékelten 2,0 %-kal 116,4 Mio. euróra emelkedtek. Ez az előző évi 50,8 %-ot követően 48,6 %-os Cost-income-ratio-t eredményez. (A piac Cost-income-ratio-ja 2014 első negyedévében alig 67 % körül volt!)

4 1. számú sikertényező: Vállalati üzletág A hitelállomány növekedése meghaladta a piac átlagát Rekordot értünk el a támogatott beruházások finanszírozásánál Egyértelmű növekedés a lízingügyleteknél Erős pozícióval rendelkezünk a KKV-k és nagyvállalatok tanácsadójaként A hitelállomány növekedése meghaladta a piac átlagát: 3,6 % 12,1 Mrd. euróra! A teljes piacon a hitelkereslet továbbra is visszafogott: a kereskedelmi hitelek Ausztriában stagnálnak (+ 0,3 %), az eurótérségben pedig legutóbb 3 %-os csökkenést mutattak. Az Oberbank ennek ellenére képest volt a kereskedelmi hitelek volumenét 2,7 %- kal 9.784,9 Mio. euróra növelni. Kereskedelmi hitelek Mio. euróban , , , , , , , , , , ,0 0, , , , Üzemi eszközök Beruházások Honnan származik ez a növekedés? 1. A növekedésből az összes régió kiveszi részét 2. Rekordot értünk el a támogatott beruházások finanszírozásánál piaci részesedésünk 22 % a kis ERP-hiteleknél, és első helyen állunk az ipari ERP-hiteleknél Éves összehasonlításban 16 %-kal nőtt a támogatott projektek száma, a projektek volumene pedig 12 %-kal. 22 %-os piaci részesedésével az Oberbank Ausztria szerte a 2. helyet foglalja el a

5 kis ERP-hiteleknél, 20 %-os piaci részesedésével pedig az 1. helyen áll az ipari ERPhiteleknél. 3. Egyértelmű növekedés a lízingügyleteknél Új ügyletek + 20 %, volumen + 5,4 %, eredmény + 37 %! A lízing alakulása az első félévben (Mio. EUR) Állomány Új lízing ügyl. A vállalatok mérsékelt beruházási hajlandósága ellenére az Oberbank lízingüzletága kiválóan alakul: A 265 Mio. összegű új ügyletek 20 %-kal meghaladják az előző év első féléves szintjét, a teljes állomány 5,4 %-kal 1,6 Mrd. euróra emelkedett. E fejlődés legfontosabb mozgatórugója Ausztria és Bajorország volt, de Magyarország is kitűnően teljesít! A lízing eredménye 16 Mio. euró volt, és így 36,8 %-kal haladta meg az előző évi értéket! Vezető pozíció a hazai KKV-k és nagyvállalatok tanácsadó bankjának szerepében, piacvezető Felső-Ausztriában és Salzburgban! Egyértelmű piacvezető pozíció Felső-Ausztriában / Salzburgban: a központi régió vállalatainak 55 %-a az Oberbank ügyfele; 30 %-os piaci részesedés Ausztria szerte; Az Oberbank különösen döntési készsége, az ár-érték arány, szakértelme és a lebonyolítás minősége terén jeleskedik.

6 2. számú sikertényező: Lakossági üzletág A lakossági hitelek 7,8 %-os növekedése további piaci részesedések megszerzését jelenti Ausztriában a lakossági hitelek 2012 eleje óta csökkentek, itt 2013 közepén kezdődött meg egy fordulat. Végül a növekedés + 1,3 %-ra javult első félévében az Oberbank lakossági hitelei az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,8 %-kal, 313 Mio. euróra növekedtek; ezzel tovább nőtt piaci részesedése! Örvendetes, hogy a növekedésben gyakorlatilag minden régió részt vesz. Lakossági hitelek Mio. euróban 2.500, , , , , , ,0 500,0 0, A kezelt ügyfélvagyon 22,8 Mrd. euró; ez bizonyítja a befektetők bizalmát! A kezelt ügyfélvagyon Mio. euróban , , , , , , , , , , , ,0 0, , , , Elsődleges befektetések Letéti volumen

7 Az elsődleges betétek a legutóbb 11,7 Mrd. eurót tettek ki, ugyanannyit. mint az előző évben, a letéti volumen pedig 11,3 %-kal 11,0 Mrd. euróra emelkedett. Ezzel az ügyfelek majdnem 23 Mrd. eurót bíznak az Oberbankra, 5,2 %-kal avagy több, mint 1 milliárddal többet, mint 2013 közepén. 3. számú sikertényező: hitelkockázat A kedvező hitelkockázat a siker lényeges eleme Az Oberbank évek óta nagyobb mértékű hitelnövekedést könyvelhet el, mint a piac; ezzel egyidejűleg a hitelkockázat évek óta kedvezőbb, mint a piacon! Ez pozitív kihatással van a jövedelmezőségi helyzetre! Az osztrák bankok értékhelyesbítési hányadai 8,00% 6,50% 7,30% 7,60% 8,00% 6,00% 4,00% 3,20% 3,20% 3,30% 3,50% 2,00% 0,99% 0,89% 0,53% 0,60% 0,00% Bankok Ausztriában Bankok a CESEE-ben Oberbank Oberbank: 1 Mio. euró hitel mellett csupán euró összegű bedőlés! Az Oberbank kedvező, 0,6 %-os értékhelyesbítési hányada azt jelenti, hogy 1 millió euró összegű hitelből csupán euró szorul értékhelyesbítésre. Az összes osztrák bank Ausztriában bonyolított ügyleteinek értékhelyesbítési szükséglete 3,5 %-os avagy eurós; ez hatszorosa az Oberbankénak, Kelet-Európában ez az arány 8 %, illetve euró körül van!

8 4. számú sikertényező: Terjeszkedési politika A terjeszkedési és fiókbővítési politika bevált 2014-ben folytatjuk a fiókalapítások révén történő növekedést Fokozott terjeszkedési ütem, nyolc fiók nyitása 2014-es évben 2014-ben első félévében már három fiók nyílt a csehországi Jihlava-ban, valamint a bajorországi Eggenfeld-ben és Freising-ben. Emellett öt további fiók megnyitását is tervezzük: egyet Bécsben, kettőt Csehországban, egyet-egyet pedig Magyarországon és a hesseni Darmstadtban. Így 2014 végére a fiókhálózat 158 fiókra bővülhet! Előkészületben van az erfurti és jénai (Thüringia), valamint az ulmi (Baden- Württemberg) fiók megnyitása, továbbá Magyarországon Székesfehérváron és Bécsben egy-egy fióké. Németországban bővült a vonzáskörzet Hessen és Thüringia azok az új régiók, amelyekben terjeszkedünk Bajorország vonzó üzleti potenciált kínál, de Hessen és Thüringia további üzleti esélyekkel kecsegtet. Az új régiókban az Oberbank kihasználja a Bajorországban meglévő struktúráit, és támaszkodik a meglévő ügyfélkapcsolatokra. Az Oberbank terjeszkedési politikájával a fő áramlattal ellentétes irányban mozog! Ausztria szerte túl sok bankfiók van, mindenekelőtt túl sok gyengén jövedelmező bankfiók:

9 sok bank túl gyorsan növekedett, fiókhálózatukat az átvételeket követően nem tisztították meg/rendezték időben, az ügyviteli folyamatok túl drágák és túl kevéssé központosítottak és a lakossági ágazat a fiókokban gyakran kevéssé jövedelmező. Az Oberbank sikeres lakossági üzletága! Az Oberbank évek óta az intenzív tanácsadással kísért ügyleteket preferálja, és egészséges hitelállomány-növekedéssel rendelkezik. A költségeket kézben tartja, a lebonyolítást az utóbbi tíz évben központosította, ezért nincs szükség radikális beavatkozásokra. Az Oberbank csak vonzó régiókban tart fenn fiókokat, és mindenütt nyereséges. Fiókok bezárására vagy összevonására legfeljebb elszórtan, egyedi esetekben kerül sor, amennyiben változnak a helyi keretfeltételek. Összességében véve az Oberbank sűrű fiókhálózata nem jelent költségproblémát, hanem sikertényezőt! "A banküzlet bizalmi ügylet ezért várom már azt a napot, amelyen a többi bank fiókja reneszánszát! fogja élni" A mostani kitüntetés bizonyítja: az Oberbank stratégiája helyes! A Recommender-Award 2014 igazolja, hogy az Oberbank ismételten Ausztria leggyakrabban ajánlott regionális bankja!

10 Új központ Linzben A projekt tervszerűen halad, az építés novemberében kezdődik Fotó: Sajtó és PR, Sajtófotók Az Allianz Biztosító jelenleg épülete lebontásra kerül. A Kletzmaier, Wiltschko, Letzbor új épületet létesít ezen a területen, amelyet az Oberbank annak elkészülte után megszerez. A tervezést a Weber / Kneidinger építész munkaközösség végezte. Összességében m 2 hasznos alapterület és egy mélygarázs jön létre. A teljes projekt költségei mintegy 67 Mio. eurót tesznek ki. Az új központ olyan kapacitásokat teremt, amelyekre sürgős szükség van, és szinergiahatásokat kínál! Jelenleg mintegy 600 munkatárs/nő dolgozik a Donaulände-n, további 400 négy helyszín között oszlik meg a Hauptplatz-on, a Hofgasse-ban és Urfahr-ban. Ha az összes osztály és a Hauptplatz-on lévő fiók átköltözik a Donaulände-re, úgy az jelentős szinergiákat eredményez. Az időzítés tekintetében a projekt pontosan a terv szerint zajlik! Az Allianz épületére vonatkozó bontási határozat rendelkezésre áll, a bontás időpontja októbere. Az új épület építési engedélye iránti kérelem benyújtásra került, a városrendezési tanácsadó testület jóváhagyása rendelkezésre áll; szeptemberben foglalkozik a városi tanács a beépítési terv módosításával, és sor kerül az építési tárgyalásra.

11 Az építkezés kezdetét novemberre tervezzük, a befejezést 2016 végére. Az eddig használt épületek értékesítése A Hauptplatz-on, a Hofgasse-ban és az Urfahr képzési központban lévő helyiségekre (az Uhrfahr fiókot ide nem értve!) 2016/17-től a továbbiakban nincs már szükség napjával ezeket az épületeket eladtuk: A Hofgasse 1. sz. épületet és az Urfahr-t az RWH Immobilien GmbH (Hubert Wagner + Joachim Pawelka mérnök) részére, a Hauptplatz-ot és a Hofgasse 6. sz. épületet a Lentia Investments GmbH (Skidata-Gründer Günther Walcher) részére. Július eleje óta az Oberbank az eladott helyiségek bérlője. Továbbra is időszerű: az osztrák bankadó Franz Gasselsberger követeli az adó megszüntetését, vagy legalább az osztrák bankadónak az európai betétbiztosítási és szanálási alapokba történő beszámítását: "Az általunk fizetett adónak Németországhoz hasonlóan hozzá kell járulnia a pénzügyi szektor stabilizálásához, és nem szabad, hogy különböző költségvetési lyukakban tűnjön el!" Amennyiben ez nem történik meg, úgy a bankok kénytelenek megdrágítani vagy egyenesen korlátozni a hitelezést vagy vélelmezetten nagyobb hozamot biztosító, de egyben kockázatosabb ügyletekbe beszállni! "A pénzügyminiszter eljárásmódja megbocsáthatatlan"! A megbízható és szabályosan működő regionális bankokat aránytalanul terhelik meg, és ugyanúgy kezelik őket, mint a nemzetközileg tevékenykedő nagybankokat. Idén a maga 14 Mio. eurójával egyedül az Oberbanknak is kétszer annyi bankadót kell fizetnie mint az előző évben. "Ausztriában a gazdasági siker nagy részét a regionális bankok hordozzák!" A válságban ezek a bankok tartották életben a középosztályt, nem indul ki tőlük rendszerszintű kockázat, és emiatt is védeni kell őket!

12 Kitekintés / 2014 második félév Legutóbb némileg csökkentették a konjunkturális előrejelzéseket, a hitelkereslet és a beruházások tekintetében a vállalatok tartózkodóak. Az Oberbank esetében egészen mást mutat a kép! A hitelkereslet egyértelműen javult az utóbbi hónapokban! A lakossági hiteleknél már elértük a költségvetésben a teljes évre előirányzott növekedést, a vállalati ügyfeleknél a pipelin jól telített. E pozitív pozitív trend erősítése érdekében az Oberbank azonnaltól kínálja a KKV-knak szánt Oberbank növekedési csomagot! A cél, hogy a közepes nagyságú vállalatok előrehozzák, illetve gyorsabban megvalósíthassák a beruházásokat, ezért az Oberbank különösen kedvező kondíciókat kínál! A bonitástól függően azonnal elérhetők fix 1 %-tól kezdődő kamatozású hitelek, beruházásonként 2 Mio. euró összegig és öt évig terjedhető futamidővel! Emellett az Oberbank kockázat- és saját tőke finanszírozásokat is felkínál, valós Private Equity- vagy mezzanin tőke formájában, ügyfelenként 5 Mio. összegig és hét évig terjedhető futamidővel! Az Oberbank összességében 200 Mio. euróhitelt és 150 Mio. euróig terjedhető kockázati tőkét bocsát rendelkezésre! Üzleti-/ eredmény-kitekintés a 2014-es évre Az Oberbank 2014-ben további megbízható hitelnövekedést vár. A befektetési politika a hitelvolumen alakulásához fog igazodni. A kamateredmény körülbelül megfelelhet az előző évi eredménynek, azaz azonos lehet, a jutalékbevételeknél növekedést várunk. Az Oberbank kockázati helyzete töretlenül jó. A megnövekedett ausztriai bankadó érezhetően befolyásolja majd a évi eredmény alakulását. Mégis olyan eredményre törekszünk, amely lehetővé teszi, hogy a tartalékképzésen keresztül tovább erősítsük sajáttőke bázisunkat, hogy saját erőnkből finanszírozzuk növekedésünket és megfelelő osztalékot fizethessünk ki.

13 Áttekintés az Oberbankról Sikerszámok Mio I. félév 2013 I. félév Kamateredmény 172,5 2,8 % 167,8 Kockázati tartalékolások a hitel-üzletágban - 35,8 11,0 % - 32,3 Jutalékeredmény 59,5 2,5 % 58,1 Adminisztrációs ráfordítás - 116,4 2,0 % - 114,2 Üzemi eredmény 123,0 11,0 % 110,8 Adózás előtti éves eredmény 87,2 11,0 % 78,5 Adózás utáni éves eredmény 73,6 10,8 % 66,4 Mérlegszámok Mio vált Mérlegfőösszeg ,8 0,2 % ,6 Ügyfélkövetelések ,9 3,6 % ,7 Elsődleges eszközök ,5 0,0 % ,8 ebből takarékbetétek 3.203,5-3,8 % 3.331,3 ebből vállalt kötelezettségek beleértve hátrasorolt tőkeelemek 2.301,1 4,8 % 2.195,2 Saját tőke 1.489,3 8,3 % 1.375,5 Kezelt ügyfélpénzek ,8 5,2 % ,6 Saját eszközök a BWG szerint Mio ) vált ) Alaptőke (Tier 1) 1.225,2 Tőkemegfelelési mutató (Tier 1) 10,43 % Alaptőke (Tier 1+2) 1.283, ,2 Tőkemegfelelési mutató (Tier 1+2) 10,92 % 11,61 % Teljes tőke 1.852, ,3 Teljes tőkehányad 15,77 % 16,39 % 1) napjától a CRR/CRD IV (Basel III) alkalmazása, ennélfogva nem összehasonlítható az előző időszakokkal. 2) Megállapítás a Bázel II szerint Vállalati mutatószámok 2014 I. féléve vált I. féléve Adózás előtt Return on Equity (saját tőke megtérülés) 12,05 % 0,47 %-P. 11,58 % Adózás utáni Return on Equity 10,18 % 0,39 %-P. 9,79 % Cost-Income-Ratio (költség-hozam viszony) 48,62 % - 2,13 %-P. 50,75 % Risk-Earning-Ratio (hitelkockázat/kamateredmény) 20,77 % 1,54 %-P. 19,23 % Források vált Munkatársi létszám Fiókok száma

Piaci összehasonlításban az üzemi eredmény továbbra is egyértelműen jobb

Piaci összehasonlításban az üzemi eredmény továbbra is egyértelműen jobb Oberbank / féléves eredmény 2014: A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés! Franz Gasselsberger, az Oberbank vezérigazgatója 2014 első félévére ismételten bankja kiemelkedő fejlődéséről

Részletesebben

I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése

I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése Az ERSTE Bank Hungary Nyrt. 26. évi konszolidált beszámolója az összevont konszolidált tevékenység összegzését tartalmazza,

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. beszámolójáról. 2015: Kivételesen jó év az Oberbank-nál! Kitekintés 2016-ra április 5-6: Sajtótájékoztató az Oberbank AG éves

SAJTÓKÖZLEMÉNY. beszámolójáról. 2015: Kivételesen jó év az Oberbank-nál! Kitekintés 2016-ra április 5-6: Sajtótájékoztató az Oberbank AG éves SAJTÓKÖZLEMÉNY 2016. április 5-6: Sajtótájékoztató az Oberbank AG éves beszámolójáról 2015: Kivételesen jó év az Oberbank-nál! Az eredmény egyértelműen meghaladta a tervezettet, sorrendben a hatodik rekordév

Részletesebben

2005. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓ. (Nemzetközi Számviteli Szabályok, IFRS)

2005. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓ. (Nemzetközi Számviteli Szabályok, IFRS) 2005. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓ (Nemzetközi Számviteli Szabályok, IFRS) Főbb mutatószámok (Nem konszolidált, IFRS) (millió forint) év 2005. Mérlegfőösszeg 1 358 504 1 459 666 1 612 230 Ügyfélhitelek, nettó 915

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2016. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2016. május 25. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2016. I. negyedévben 0,8%-kal nőtt, így 2016. I.

Részletesebben

2013.06.05. A TakarékBank. és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor. MKVK Pénz és Tőkepiaci Tagozat rendezvénye. Budapest, 2013. június 5.

2013.06.05. A TakarékBank. és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor. MKVK Pénz és Tőkepiaci Tagozat rendezvénye. Budapest, 2013. június 5. A TakarékBank és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor A TakarékBank tulajdonosi struktúrája megváltozott 2012. december 31. 2013. május 15. 5.07% 0.01% 3.22% 36.05% 55.65% 39.28% Takarékszövetkezetek MFB

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 előzetes prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 előzetes prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2015. IV. negyedév végi 2 előzetes prudenciális adataik alapján Budapest, 2016. február 24. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2015. IV. negyedévben 2,4%-kal nőtt,

Részletesebben

Sorendben az ötödik rekorderedmény!

Sorendben az ötödik rekorderedmény! Sorendben az ötödik rekorderedmény! Betriebsergebnis üzemi eredmény Überschuss vor Steuern adózás előtti eredmény Kundenkredite hitelállomány Primäreinlagen elsődleges betétállomány Risikovorsorgen kockázati

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2015. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2015. május 29. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2015. I. negyedévben 1,4%-kal csökkent, így 2015.

Részletesebben

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő kitettségei (bruttó értéken)

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő kitettségei (bruttó értéken) SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a III. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, november 23. A hitelintézetek mérlegfőösszege III. negyedévben 2,1%-kal nőtt, így a negyedév végén 33

Részletesebben

FHB FÖLDHITEL- ÉS ÉS JELZÁLOGBANK RT. RT. 2005. évi, IFRS szerint konszolidált beszámoló

FHB FÖLDHITEL- ÉS ÉS JELZÁLOGBANK RT. RT. 2005. évi, IFRS szerint konszolidált beszámoló FHB FÖLDHITEL- ÉS ÉS JELZÁLOGBANK RT. RT. 2005. évi, IFRS szerint konszolidált beszámoló Közgyűlés Közgyűlés 2006. 2006. április április 21. 21. AZ FHB EREDMÉNYE A BANKSZEKTOR TÜKRÉBEN FHB - Mérlegfőösszeg

Részletesebben

Mérleg Eszköz Forrás

Mérleg Eszköz Forrás Az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. elkészítette 2001. június 30-ával zárult félévre vonatkozó Nemzetközi Számviteli Standardok szerinti konszolidált, nem auditált beszámolóját. A következõkben

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2014. IV. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2015. február 27. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2014. IV. negyedévben 2,2%-kal, 2014. év egészében

Részletesebben

Pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése ügyfél szemmel. Budapest, szeptember 9.

Pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése ügyfél szemmel. Budapest, szeptember 9. Pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése ügyfél szemmel Budapest, 2015. szeptember 9. A gyorsaság és a biztonság mindenek előtt Biztonság + Gyorsaság = 2 Bizalmas, üzleti és banktitok A globális trendek

Részletesebben

Lendületet adott a BCR az Erste Bank első félévének 25 százalékkal nőtt az osztrák csoport adózás előtti eredménye

Lendületet adott a BCR az Erste Bank első félévének 25 százalékkal nőtt az osztrák csoport adózás előtti eredménye Lendületet adott a BCR az Erste Bank első félévének 25 százalékkal nőtt az osztrák csoport adózás előtti eredménye FŐBB PÉNZÜGYI EREDMÉNYEK 1 (A nemzetközi számviteli szabályok IFRS alapján) Bécs, július

Részletesebben

A Raiffeisen Bank Zrt.

A Raiffeisen Bank Zrt. A Raiffeisen Bank Zrt. első negyedévi teljesítménye (nem konszolidált, IFRS adatok) Dia 1 Az üzleti expanzió alakulása Márc. / Márc. mérlegfőösszeg 1 263 607 1 584 954 1 679 669 33% ügyfél hitelek összesen

Részletesebben

A Raiffeisen Bank International a pénzügyi válság kezdete óta a legnagyobb adózás előtti nyereséget érte el

A Raiffeisen Bank International a pénzügyi válság kezdete óta a legnagyobb adózás előtti nyereséget érte el Bécs, 2012. március 29. A Raiffeisen Bank International a pénzügyi válság kezdete óta a legnagyobb adózás előtti nyereséget érte el A magasabb nettó kamatbevétel és az értékvesztés miatti veszteségekkel

Részletesebben

OTP Bank évi előzetes eredmények

OTP Bank évi előzetes eredmények OTP Bank 25. évi előzetes eredmények SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató Dr. Spéder Zoltán, alelnök, vezérigazgató-helyettes 26. február 14. A 25. év főbb kihívásai 14/2/26 25. január

Részletesebben

I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése

I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése 2002-ben is az volt az alapvetõ célkitûzés, hogy a magyarországi piacon bankunk tovább növelje részesedését mind a magán-, mind a vállalati

Részletesebben

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei Nagy Márton ügyvezető igazgató Vállalati finanszírozás 214 214. október 29. 1 Tartalom Az NHP eddigi eredményei Az NHP második szakasza folytatódik Az

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2012. december

Részletesebben

Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP)

Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP) Az MNB Növekedési Hitel Programja (NHP) Nagy Márton, Palotai Dániel MNB 213. április 4. 28.I. II. III. IV. 29.I. II. III. IV. 21.I. II. III. IV. 211.I. II. III. IV. 212.I. II. III. IV. A válság kitörése

Részletesebben

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható S A J TÓ KÖZ L E M É N Y L o n d o n, 2 0 1 6. m á j u s 1 2. Közép-kelet-európai stratégiai elemzés: Banki tevékenység a közép- és kelet-európai régióban a fenntartható növekedés és az innováció támogatása

Részletesebben

Lamanda Gabriella április 21.

Lamanda Gabriella április 21. Lamanda Gabriella lamanda@finance.bme.hu 2016. április 21. Bankok mérlegének sajátosságai Banktőke szerepe és felépítése, TMM Eredménykimutatás jellegzetes tételei Banki kockázatok és kezelésük Hitel nyújtás

Részletesebben

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat Bankrendszer II. Banki kockázatok Kockázat A hitelintézet tevékenysége, a tevékenység tárgya alapján eredendően kockázatos Igen nagy, szerteágazó a pénzügyi szolgáltatások eredményét befolyásoló veszélyforrások

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Bécs, április 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY Bécs, április 28. SAJTÓKÖZLEMÉNY Bécs, 2006. április 28. Erste Bank Csoport: 240 millió euró nettó nyereség A főbb adatok számokban: A nettó kamatbevétel 7,6 százalékkal, 672,7 millió euróról 724,0 millió euróra nőtt. A

Részletesebben

Az MNB eszköztárának szerepe a külgazdaság fejlesztésében

Az MNB eszköztárának szerepe a külgazdaság fejlesztésében Az MNB eszköztárának szerepe a külgazdaság fejlesztésében Fábián Gergely Igazgató, Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság Magyar Nemzeti Bank 2015. szeptember 4. Az előadás tartalma Az exportáló KKV-k

Részletesebben

Az elnök-vezérigazgató üzenete

Az elnök-vezérigazgató üzenete Az elnök-vezérigazgató üzenete T i s z t e lt R é s z v é n y e s e k! Elmúlt évi köszöntőmben azzal indítottam, hogy a 2013-as év nehéz lesz. Igazam lett, de ennek egyáltalán nem örülök. Öt évvel a globális

Részletesebben

Sajtóközlemény. Az OVB kiváló teljesítményt nyújt Európában / 7 oldal. A jelentős eredménynövekedés stratégiai intézkedéseken alapul

Sajtóközlemény. Az OVB kiváló teljesítményt nyújt Európában / 7 oldal. A jelentős eredménynövekedés stratégiai intézkedéseken alapul 1 / 7 oldal Az OVB kiváló teljesítményt nyújt Európában A jelentős eredménynövekedés stratégiai intézkedéseken alapul Tovább bővült az értékesítési potenciál és az ügyfélszám 2014. augusztus 13., Köln

Részletesebben

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 214-12-31 215-12-31 1. Pénzeszközök 41 42 MTB-nél lévő elszámolási számla 22 23 pénztár és egyéb elszámolási számlák 19 19 2. Értékpapírok Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok

Részletesebben

A Gránit Bank üzleti modellje, szerepe a vállalkozások finanszírozásában

A Gránit Bank üzleti modellje, szerepe a vállalkozások finanszírozásában A Gránit Bank üzleti modellje, szerepe a vállalkozások finanszírozásában Hegedüs Éva Alelnök-vezérigazgató Budapest, 212. szeptember 28. A gazdasági válság már több mint 4 éve tart, amely folyamatos kihívást

Részletesebben

Allianz Hungária Zrt.

Allianz Hungária Zrt. Allianz Hungária Zrt. Éves jelentés 28 Éves jelentés 28 A fõbb mutatószámok alakulása Allianz Hungária Zrt. 26 26 millió Változás % 27 27 millió Változás % 28 28 millió Bruttó díjbevétel Bruttó kárkifizetés

Részletesebben

Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése és pénzügyi kimutatásai

Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése és pénzügyi kimutatásai Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése és pénzügyi kimutatásai (MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK ALAPJÁN) 1997. december 31. Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. üzleti jelentése A teljeskörû

Részletesebben

A digitális bank és a tőzsde

A digitális bank és a tőzsde A digitális bank és a tőzsde Hegedüs Éva Elnök-vezérigazgató GRÁNIT Bank Zrt. Budapest, 2016. szeptember 16. TARTALOM 1.Globális trendek a bankszektorban 2.A digitális forradalom átalakítja az ügyfélkiszolgálást

Részletesebben

I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) II. RÖVIDÍTETT TELJESKÖRŰ ERDMÉNYKIMUTATÁS

I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) II. RÖVIDÍTETT TELJESKÖRŰ ERDMÉNYKIMUTATÁS I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) január január Változás Nettó kamatbevétel 2431,2 2651,7-8,3% Hitelek és előlegek kockázati céltartaléka -831,8-981,8-15,3% Nettó díj- jutalékbevétel

Részletesebben

Allianz Hungária Biztosító Zrt.

Allianz Hungária Biztosító Zrt. Allianz Hungária Biztosító Zrt. Éves jelentés 27 Éves jelentés 27 A fõbb mutatószámok alakulása Allianz Hungária Biztosító Zrt. 25 25 millió Változás % 26 26 millió Változás % 27 27 millió Bruttó díjbevétel

Részletesebben

A magyar pénzügyi szektor kihívásai

A magyar pénzügyi szektor kihívásai A magyar pénzügyi szektor kihívásai Előadó: Becsei András 2016. november 10. Átmeneti lassulás után jövőre a 4%-ot közelítheti a növekedés, miközben a fogyasztás bővülése közel lehet az évi 5%-hoz Reál

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI Money makes the world go around A pénz forgatja a világot A pénzügyi tevékenység tartalma a pénzügyek a vállalati működés egészét átfogó tevékenységi kört jelentenek,

Részletesebben

Beruházások Magyarországon és a környező országokban. A Budapest Bank és a GE Capital kutatása. 2013. május 28.

Beruházások Magyarországon és a környező országokban. A Budapest Bank és a GE Capital kutatása. 2013. május 28. Beruházások Magyarországon és a környező országokban A Budapest Bank és a GE Capital kutatása 2013. május 28. A kutatásról A kutatás a GE Capital, a Budapest Bank anyavállalata és a Budapest Bank által

Részletesebben

Konszolidált pénzügyi beszámoló

Konszolidált pénzügyi beszámoló Konszolidált pénzügyi beszámoló (MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK ALAPJÁN) 1997. december 31. Üzleti jelentés a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. 1997. évi magyar számviteli szabályok szerint készített konszolidált

Részletesebben

NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN. Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr)

NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN. Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr) NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr) CÉLOK a magyar export-szektor, kiemelten a kkv szektor versenyképességének erősítése az exportcélú beruházások,

Részletesebben

2009. február 27. KÖZLEMÉNY a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról a januári adatok alapján

2009. február 27. KÖZLEMÉNY a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról a januári adatok alapján KÖZLEMÉNY a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról a. januári adatok alapján.. Januárban tovább csökkent a háztartások új lakáshitel szerződéseinek értéke, elsősorban a svájci frank lakáshitelek

Részletesebben

I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése

I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése Mérlegösszetétel A Bank mérlegfőösszege 2006 végére elérte a 1.764 milliárd Ft-ot, ami 22%-kal magasabb az előző év végi mérlegfőösszegénél.

Részletesebben

Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország

Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország 33,0% 13,0% 14,0% 8,0% 28,0% 12,0% 16,0% 10,0% 32,0% 34,0% 24,0% 9,0% 38,0% 27,0% 2,0% 15,0% 13,0% 15,0%

Részletesebben

OTP Bank Rt évi Auditált Konszolidált IAS Jelentés

OTP Bank Rt évi Auditált Konszolidált IAS Jelentés OTP Bank Rt. 2000. évi Auditált Konszolidált IAS Jelentés Budapest, 2001. június 11. 2 JELEN JELENTÉSÜNKET AZ OTP BANK RT. 2000. DECEMBER 31-ÉRE VONATKOZÓ, NEMZETKÖZI SZÁMVITELI SZTANDARDOK (IAS) SZERINTI

Részletesebben

Piackutatás versenytárs elemzés

Piackutatás versenytárs elemzés Piackutatás versenytárs elemzés 2015 TÁJÉKOZTATÓ Jelen szigorúan bizalmas piackutatást / versenytárs elemzést (a továbbiakban mellékleteivel és kiegészítéseivel együtt Elemzés ) az Elemző (a továbbiakban

Részletesebben

CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT.

CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT. CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT. NEGYEDÉVES TÁJÉKOZTATÓ 2016. HARMADIK NEGYEDÉV 2016. november 22. 1. Összefoglaló Jelen tájékoztató célja, hogy a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító

Részletesebben

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR 1/1 STATISZTIKAI TÜKÖR 1. március 5. 13 negyedévében,7%-kal nőtt a GDP EMBARGÓ! Közölhető: 1. március 5-én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 13 negyedév...1 13. év... Bevezető Magyarország bruttó hazai

Részletesebben

Mikro-, kis-, és középvállalkozások aktuális finanszírozási lehetőségei. HaNgsúly a HitelkéPességeN

Mikro-, kis-, és középvállalkozások aktuális finanszírozási lehetőségei. HaNgsúly a HitelkéPességeN HaNgsúly a HitelkéPességeN 2015 www.glosz.hu HaNgsúly a HitelkéPességeN Növekedési Hitel Program és Növekedési HitelProgram + széchenyi kártya Program exim konstrukciók VISSZATÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOK HitelkéPesség

Részletesebben

OTP BANK KONSZOLIDÁLT

OTP BANK KONSZOLIDÁLT Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok Hivatkozási szám: BK-051/2007 AZ OTP BANK 2006. ÉVI TŐZSDEI AUDITÁLT ÉVES JELENTÉSE Az OTP Bank Nyrt. 2006. évi tőzsdei auditált éves jelentése a BÉT

Részletesebben

Erősnek lenni vs. erősnek látszani. Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon

Erősnek lenni vs. erősnek látszani. Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon Erősnek lenni vs. erősnek látszani Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon Ingatlanfejlesztés Építőipar A kettő nem létezik egymás nélkül! Ingatlanpiac a válság előtt Aranykor Tervezhető bérleti díjak

Részletesebben

Féléves sajtótájékoztató 2008 július. 2008. július 30.

Féléves sajtótájékoztató 2008 július. 2008. július 30. Féléves sajtótájékoztató 2008 július 2008. július 30. Ingatlanpiaci befektetések Magyarországon Féléves sajtótájékoztató 2008. július 2008. július 30. A befektetési piac növekedése 2007-ben elért rekord

Részletesebben

DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet???

DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet??? DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet??? Adósság és/vagy saját tőke A tulajdonosi érték maximalizálása miatt elemezni kell: 1. A pénzügyi tőkeáttétel hatását a részvények hozamára és kockázatára; 2. A

Részletesebben

2010/2011. teljes üzleti év

2010/2011. teljes üzleti év . teljes üzleti EGIS Gyógyszergyár Nyilvánosan Működő Részvénytársaság nem auditált, konszolidált, IFRS ! Az EGIS Csoport -től -ban elemzi az export értékesítés árbevételét Oroszországi szabályozás változott

Részletesebben

CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT.

CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT. CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT. NEGYEDÉVES TÁJÉKOZTATÓ 2016. MÁSODIK NEGYEDÉV 2016. augusztus 23. 1. Összefoglaló Jelen tájékoztató célja, hogy a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító

Részletesebben

Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban

Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban A VILÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 1990 ÉS 2002 KÖZÖTT Nemzetközi turistaérkezések 1990 és 2002 között a nemzetközi turistaérkezések száma több mint másfélszeresére,

Részletesebben

2006. első negyedévi Tőzsdei Gyorsjelentése

2006. első negyedévi Tőzsdei Gyorsjelentése OTP Bank Rt. 2006. első negyedévi Tőzsdei Gyorsjelentése Budapest, 2006. május 15. AZ OTP BANK 2006. ELSŐ NEGYEDÉVI TŐZSDEI GYORSJELENTÉSE Az OTP Bank Rt. 2006. első negyedévi gyorsjelentését a BÉT Bevezetési

Részletesebben

Féléves jelentés 2016

Féléves jelentés 2016 Féléves jelentés 2016 Konszolidált eredménykimutatás IFRS konszolidált, nem auditált eredménykimutatás (millió forintban) 2016. 2015. Változás %-ban Kamat- és kamatjellegû bevételek 29.102 35.616-18,29%

Részletesebben

(az adatok ezer forintban értendők) *(a konszolidált táblázatok alatt minden esetben dőlt betűvel tüntettük fel a társaság nem konszolidált számait)

(az adatok ezer forintban értendők) *(a konszolidált táblázatok alatt minden esetben dőlt betűvel tüntettük fel a társaság nem konszolidált számait) TR 2014 Szöveges magyarázat a 2014. üzleti évhez: Társaságunk a 2014. év során tőkeerejének növelését tűzte ki fő prioritásként. A kiemelt célok között szerepelt a korábbi bankhitelek saját forrásokkal

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-049/2015 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Vizsga: december 14.

Vizsga: december 14. Vizsga: 2010. december 14. Vállalatfinanszírozás vizsga név:. Neptun kód: 1. Egy vállalat ez évi osztalékfizetése 200 mft volt. A kibocsátott részvényeinek darabszáma 1 millió darab. Az osztalékok hosszú

Részletesebben

Kedves Partnereink, Kedves Ügyfeleink!

Kedves Partnereink, Kedves Ügyfeleink! Éves jelentés 2015 Kedves Partnereink, Kedves Ügyfeleink! A hazai biztosítási piac fejlődése 2015-ben immár harmadik éve tovább folytatódott, a bruttó díjbevétel elérte a 869 milliárd forintot. A 2,2%-os

Részletesebben

KONZUM KERESKEDELMI ÉS IPARI NYRT. 2006. ÉVI GYORSJELENTÉSE

KONZUM KERESKEDELMI ÉS IPARI NYRT. 2006. ÉVI GYORSJELENTÉSE KONZUM KERESKEDELMI ÉS IPARI NYRT. 2006. ÉVI GYORSJELENTÉSE Társaság neve: Konzum Kereskedelmi és Ipari Nyrt. Telefon 72/520-050 Társaság címe: 7621 Pécs, Irgalmasok u. 5. Telefax 72/213-342 Ágazati besorolás:

Részletesebben

Bankszektor Gyorsjelentés. MKB Stratégia és Közgazdasági Elemzés Szakterület

Bankszektor Gyorsjelentés. MKB Stratégia és Közgazdasági Elemzés Szakterület Bankszektor 2000 Gyorsjelentés Amennyiben rendelkezésre állt, a grafikonok a mérlegfőösszeg szerinti legnagyobb 18 bank adatait tartalmazzák MSZSZ nem konszolidált alapadatok alapján. Készítette: Helcz

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT.

CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT. CIG PANNÓNIA ELSŐ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ ZRT. NEGYEDÉVES TÁJÉKOZTATÓ 2016. ELSŐ NEGYEDÉV 2016. május 24. 1. Összefoglaló Jelen tájékoztató célja, hogy a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2005. december

Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2005. december Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása I. A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2005. december Az előzetes adatok

Részletesebben

Lamanda Gabriella március 28.

Lamanda Gabriella március 28. Lamanda Gabriella lamanda@finance.bme.hu 2014. március 28. Transzformációs szerepkör Bankári alapelvek Bankok bankja szerepkör Bankmérleg Banktőke Beszámoló egyéb részei Banki kockázatok és kezelésük Hitelkockázat

Részletesebben

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV

RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MONETÁRIS TANÁCS 2013. JÚLIUS 23-I ÜLÉSÉRŐL Közzététel időpontja: 2013. augusztus 7. 14 óra A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló, többször módosított 2011. évi CCVIII

Részletesebben

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31.

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31. MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) adatok millió forintban 2013 2014 1. Pénzeszközök 39,870 459,330 2. Állampapírok 153,646 70,686 a) forgatási célú 92,910 16,462 b) befektetési célú 60,736 54,224 2/A. Állampapírok

Részletesebben

Finanszírozási kilátások az agráriumban. Előadó: Szabó István, igazgató

Finanszírozási kilátások az agráriumban. Előadó: Szabó István, igazgató Finanszírozási kilátások az agráriumban Előadó: Szabó István, igazgató Agrárágazati Igazgatóság 2 A mezőgazdaság... Agrárágazati Igazgatóság 3 A mezőgazdaság befolyásoló tényezői Agrárágazati Igazgatóság

Részletesebben

A szövetkezeti hitelintézeti szektor Magyarországon

A szövetkezeti hitelintézeti szektor Magyarországon A szövetkezeti hitelintézeti szektor Magyarországon Szabó Levente vezérigazgató Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. A Bankrendszer Jövője a Közép- és Kelet-Európai Régióban Budapest, 2015. szeptember

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-099/2014 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Bankmérleg jellegzetességei

Bankmérleg jellegzetességei Bankmérleg jellegzetességei Befektetési társaság és hagyományos kereskedelmi bank tételek együtt Likviditási sorrend Eszközöknél-kötelezettségeknél csoportosítás módja: Jövedelemtulajdonos Lejárat Befektetés

Részletesebben

A HM ipari részvénytársaságok 2010. I-III, negyedéves gazdálkodásának elemzése. 2009. év bázis. 2010. évi terv

A HM ipari részvénytársaságok 2010. I-III, negyedéves gazdálkodásának elemzése. 2009. év bázis. 2010. évi terv A HM ipari részvénytársaságok 21. I-III, es gazdálkodásának elemzése 1./ HM Armcom Kommunikációtechnikai Zrt. Megnevezés 29. év bázis 21. évi 21. III. Adatok ezer Ft-ban Bázis Terv index index () () Nettó

Részletesebben

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: 10044874-6419-122-11. MÉRLEG 2014. év. ESZKÖZÖK (aktívák)

Környe-Bokod Takarékszövetkezet Statisztikai számjel: 10044874-6419-122-11. MÉRLEG 2014. év. ESZKÖZÖK (aktívák) ESZKÖZÖK (aktívák) 1. Pénzeszközök 251 412 559 074 2. Állampapírok 6 846 664 0 4 900 163 a) forgatási célú 6 846 664 4 900 163 b) befektetési célú 0 0 2/A. Állampapírok értékelési különbözete 3. Hitelintézetekkel

Részletesebben

Szerbia bankrendszere és a válság

Szerbia bankrendszere és a válság Szerbia bankrendszere és a válság Jelasity Radován Elnök, Szerb Nemzeti Bank Budapest, 2009. November 5. Csak ha az dagály visszavonul, fog kiderülni ki úszott meztelenül * Alacsony állami rizikóbesorolás:

Részletesebben

KONZUM KERESKEDELMI ÉS IPARI NYRT. 2007. I. FÉLÉVI GYORSJELENTÉSE

KONZUM KERESKEDELMI ÉS IPARI NYRT. 2007. I. FÉLÉVI GYORSJELENTÉSE KONZUM KERESKEDELMI ÉS IPARI NYRT. 2007. I. FÉLÉVI GYORSJELENTÉSE Társaság neve: Konzum Kereskedelmi és Ipari Nyrt. Telefon 72/520-050 Társaság címe: 7621 Pécs, Irgalmasok u. 5. Telefax 72/213-342 Ágazati

Részletesebben

Pénzügyi stabilitási jelentés november

Pénzügyi stabilitási jelentés november Pénzügyi stabilitási jelentés 2016. november Horváth Gábor, vezető közgazdasági szakértő Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság Sajtótájékoztató 2016. november 17. Fő üzenetek a hazai pénzügyi stabilitásról

Részletesebben

A GDP volumenének negyedévenkénti alakulása (előző év hasonló időszaka=100)

A GDP volumenének negyedévenkénti alakulása (előző év hasonló időszaka=100) I. A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI A 2008. ÉVBEN 2008-ban miközben az államháztartás ESA hiánya a 2007. évi jelentős csökkenés után, a kijelölt célnak megfelelő mértékben tovább zsugorodott

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

2011/2012-es üzleti év 2. negyedév

2011/2012-es üzleti év 2. negyedév -es üzleti év 2. negyedév Egis Gyógyszergyár Nyilvánosan Működő Részvénytársaság nem auditált, konszolidált, IFRS 6-kal növekvő árbevétel, 9-kal bővülő üzleti eredmény millió Ft 2. n. év 2. n. év m Ft

Részletesebben

2009. március 31. KÖZLEMÉNY a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról a februári adatok alapján

2009. március 31. KÖZLEMÉNY a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról a februári adatok alapján KÖZLEMÉNY a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról a. i adatok alapján. 31. Februárban összességében csökkent a háztartások új lakáshitel szerződéseinek értéke. A forint lakáshitelek iránti

Részletesebben

Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13.

Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13. Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13. I. Alapadatok: Nyilvántartásba vétel (PSZÁF) 2009. július 17. Lajstromszáma 1221-12 Tipusa Zártkörű, nyíltvégű ingatlanforgalmazó

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN 2016. december 28. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2016-BAN 2. 2017. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

Magyar bankok: itt a feketeleves

Magyar bankok: itt a feketeleves Magyar bankok: itt a feketeleves 2013.02.26 11:05 Palkó István Az elmúlt tíz év során csak kétszer szenvedett el százmilliárd forintnál is nagyobb veszteséget a magyar bankszektor: a válság kezdetén és

Részletesebben

A Takarékszövetkezeti Szektor bemutatása

A Takarékszövetkezeti Szektor bemutatása Vojnits Tamás vezérigazgató helyettes Takarékbank Zrt. A Takarékszövetkezeti Szektor bemutatása Magyar Közgazdasági Társaság 52. Közgazdász- vándorgyűlés Nyíregyháza 2014. szeptember 5. 0 Takarékszövetkezetek

Részletesebben

Tájékoztató a TVK-csoport 2013. évi eredményeiről

Tájékoztató a TVK-csoport 2013. évi eredményeiről Tájékoztató a TVK-csoport 2013. évi eredményeiről TÁJÉKOZTATÓ A TVK-CSOPORT 2013. ÉVI EREDMÉNYEIRŐL A Tiszai Vegyi Kombinát Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (TVK Nyrt.) (Reuters: TVKD.BU, honlap: www.tvk.hu)

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése

Éves beszámoló összeállítása és elemzése Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzése VII. előadás Vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzet elemzése

Részletesebben

OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása

OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása A magyar gazdaság 4 százalékkal nőtt 2006-ban, amely az ingatlanpiac

Részletesebben

Hitelezési felmérés Önkormányzati finanszírozásra vonatkozó kérdőív

Hitelezési felmérés Önkormányzati finanszírozásra vonatkozó kérdőív Hitelezési felmérés Önkormányzati finanszírozásra vonatkozó kérdőív A válaszadó intézmény neve: Adatszolgáltató kódja: Felmérés időpontja Tovább a felmérésre MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 173. szám 43547 43548

Részletesebben

Növekedési Hitelprogram agrárvállalkozóknak

Növekedési Hitelprogram agrárvállalkozóknak Növekedési Hitelprogram agrárvállalkozóknak Vidékfejlesztésre 1300 milliárd forint - EU-pályázatok, támogatások, finanszírozás konferencia Plajner Ádám Elemző, Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság Magyar

Részletesebben

Merre tart a gazdaság? Átalakuló ingatlanpiac, az ingatlanszektort leginkább érintő gazdasági kilátások

Merre tart a gazdaság? Átalakuló ingatlanpiac, az ingatlanszektort leginkább érintő gazdasági kilátások Merre tart a gazdaság? Átalakuló ingatlanpiac, az ingatlanszektort leginkább érintő gazdasági kilátások Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. NAPI GAZDASÁG INGATLANKONFERENCIA Budapest,

Részletesebben

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat 404 milliárd forinttól esett el a hazai kkv-szektor tavaly az elavult eszközök miatt Továbbra is visszafogott a magyar

Részletesebben

GE Capital Hungary. Budapest Bank. Banki megoldások a KKV szektor számára finanszírozás terén. 1 Magyar Termék 2014.05.16.

GE Capital Hungary. Budapest Bank. Banki megoldások a KKV szektor számára finanszírozás terén. 1 Magyar Termék 2014.05.16. GE Capital Hungary Budapest Bank Banki megoldások a KKV szektor számára finanszírozás terén 1 GE Közép-Kelet Európában GE jelenlét Magyarország 12 500+ alkalmazott 3 regionális üzleti központ (Lighting

Részletesebben

15EB 02 15EB 02/A. Cégadatok (A) BROKERGOLD MAGYARORSZÁG KFT. Cégjegyzékszáma:

15EB 02 15EB 02/A. Cégadatok (A) BROKERGOLD MAGYARORSZÁG KFT. Cégjegyzékszáma: Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat 1055 Budapest, Kossuth tér 4. Cégadatok (A) Cég neve: 15EB 02 Cégjegyzékszáma: 05 09 018640 Székhelye: BROKERGOLD

Részletesebben

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉTTANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2013. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉTTANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2013. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉTTANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2013. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Székesfehérvár, 2014. május 29. A társaság bemutatása A Comenius Angol-Magyar Két

Részletesebben

"Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika"

Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika "Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika" Varju László Államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium VÁLSÁG PÉNZ PIAC MUNKAHELY Eszközeink

Részletesebben

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2010. féléves jelentése

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2010. féléves jelentése Az ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP e 1. Az Erste Nyíltvégű Euro Ingatlan Befektetési Alap (2009.06.03-ig origo [klikk] Nyíltvégű Ingatlan Alapok Alapja (továbbiakban: Alap) rövid bemutatása

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2008.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2008. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2008. december

Részletesebben