Az Oberbank AG félévi beszámolója sajtókonferencia. A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Oberbank AG félévi beszámolója sajtókonferencia. A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés"

Átírás

1 SAJTÓINFORMÁCIÓ augusztus 20. Az Oberbank AG félévi beszámolója sajtókonferencia A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés Piaci összehasonlításban az üzemi eredmény továbbra is egyértelműen jobb Növekedés a kamat- és jutalékbevételek területén, a termelékenység fokozódott millió EUR félév félév + / - Üzemi eredmény 123,0 110,8 + 11,0 Kockázati céltartalékok - 35,8-32,3 + 11,0 Adózás előtti üzleti eredmény 87,2 78,5 + 11,0 Adózás utáni üzleti eredmény 73,6 66,4 + 10,8 Cost-income-ratio (Költség-hozam-arány) 48,62 % 50,75 % - 2,13 %-P. Return on Equity 12,05 % 11,58 % + 0,47 %-P. A siker pillérei Vállalati üzletág: a hitelállomány növekedése meghaladta a piac átlagát Lakossági üzletág: a hitelek és betétek növekedtek Kedvező hitelkockázat A terjeszkedési és fiókbővítési politika bevált A bővítési üteme gyorsult, 2014-ben nyolc fiók nyílt Németországban bővült a vonzáskörzet Új központ Linzben A projekt tervszerűen halad, az építés novemberében kezdődik Időszerű témák a bankszektorban osztrák bankadó Kitekintés a 2014-es üzleti évre A KKV-knak szánt Oberbank növekedési csomag Az egész évet tekintve bizakodunk benne, hogy az eredmény kedvezően alakul

2 A lehető legnagyobb mértékű ismételt eredmény-növekedés Piaci összehasonlításban az üzemi eredmény továbbra is egyértelműen jobb Az üzemi eredmény 123 Mio. euró (+ 11,0 %) volt, és ez a kimagasló előző évi után ismét kitűnő teljesítményt jelentett. Még imponálóbb az üzemi eredmény, ha a piac átlagával vetjük össze. Az üzemi eredmény hányada 2006 óta 1,50% 1,17% Oberbank (ÉRTÉK) 1,00% 0,50% 0,76% Piac ÉRTÉK Az üzemi eredmény hányada, az üzemi eredménynek a mérlegfőösszegen belüli aránya az Oberbank esetében egyértelműen meghaladja a teljes piac átlagát. Legutóbb 1,40 %-ot értünk el, a piacon ez a hányad az első negyedévben a jelentősen mérsékelt mérlegfőösszeg ellenére csak 0,67 % volt. Az adózás előtti eredmény a év első félévéhez viszonyítva 11,0 %-kal 87,2 Mio. euróra, míg az adózott eredmény 10,8 %-kal 73,6 Mio. euróra nőtt. Ezzel az adózás előtti Return on Equity 11,58 %-ról 12,05 %-ra,az adózás utáni pedig 9,79 %-ról 10,18 %-ra nőtt. Ez a hozam a legutóbbi alkalommal az európai bankok átlagában csak mintegy 4 % volt, a középtávú cél pedig a 8 10 %-ra történő javítás!

3 Az Oberbank kamatjellegű bevétele 2,8-del 172,5 Mio. euróra emelkedett. A kamatbevételekből származó operatív eredmény esetében az Oberbank 1,5 %-os növekedést könyvelhetett el 145,3 Mio. euróra, az Equity-hozamok 10,6 %-os növekedést mutattak, azaz 27,1 Mio. euróra nőttek, ami egészen kitűnő fejlődés. A jutalékbevétel ugyancsak örvendetesen alakult az eredmény mintegy 2,5 %- kal nőtt, 59,5 Mio. euróra. A termelékenység egyértelműen fokozódott A hozamok az első félévben 6,4 % körüliről 239,4 Mio. euróra emelkedtek, ezzel szemben a költségek csak mérsékelten 2,0 %-kal 116,4 Mio. euróra emelkedtek. Ez az előző évi 50,8 %-ot követően 48,6 %-os Cost-income-ratio-t eredményez. (A piac Cost-income-ratio-ja 2014 első negyedévében alig 67 % körül volt!)

4 1. számú sikertényező: Vállalati üzletág A hitelállomány növekedése meghaladta a piac átlagát Rekordot értünk el a támogatott beruházások finanszírozásánál Egyértelmű növekedés a lízingügyleteknél Erős pozícióval rendelkezünk a KKV-k és nagyvállalatok tanácsadójaként A hitelállomány növekedése meghaladta a piac átlagát: 3,6 % 12,1 Mrd. euróra! A teljes piacon a hitelkereslet továbbra is visszafogott: a kereskedelmi hitelek Ausztriában stagnálnak (+ 0,3 %), az eurótérségben pedig legutóbb 3 %-os csökkenést mutattak. Az Oberbank ennek ellenére képest volt a kereskedelmi hitelek volumenét 2,7 %- kal 9.784,9 Mio. euróra növelni. Kereskedelmi hitelek Mio. euróban , , , , , , , , , , ,0 0, , , , Üzemi eszközök Beruházások Honnan származik ez a növekedés? 1. A növekedésből az összes régió kiveszi részét 2. Rekordot értünk el a támogatott beruházások finanszírozásánál piaci részesedésünk 22 % a kis ERP-hiteleknél, és első helyen állunk az ipari ERP-hiteleknél Éves összehasonlításban 16 %-kal nőtt a támogatott projektek száma, a projektek volumene pedig 12 %-kal. 22 %-os piaci részesedésével az Oberbank Ausztria szerte a 2. helyet foglalja el a

5 kis ERP-hiteleknél, 20 %-os piaci részesedésével pedig az 1. helyen áll az ipari ERPhiteleknél. 3. Egyértelmű növekedés a lízingügyleteknél Új ügyletek + 20 %, volumen + 5,4 %, eredmény + 37 %! A lízing alakulása az első félévben (Mio. EUR) Állomány Új lízing ügyl. A vállalatok mérsékelt beruházási hajlandósága ellenére az Oberbank lízingüzletága kiválóan alakul: A 265 Mio. összegű új ügyletek 20 %-kal meghaladják az előző év első féléves szintjét, a teljes állomány 5,4 %-kal 1,6 Mrd. euróra emelkedett. E fejlődés legfontosabb mozgatórugója Ausztria és Bajorország volt, de Magyarország is kitűnően teljesít! A lízing eredménye 16 Mio. euró volt, és így 36,8 %-kal haladta meg az előző évi értéket! Vezető pozíció a hazai KKV-k és nagyvállalatok tanácsadó bankjának szerepében, piacvezető Felső-Ausztriában és Salzburgban! Egyértelmű piacvezető pozíció Felső-Ausztriában / Salzburgban: a központi régió vállalatainak 55 %-a az Oberbank ügyfele; 30 %-os piaci részesedés Ausztria szerte; Az Oberbank különösen döntési készsége, az ár-érték arány, szakértelme és a lebonyolítás minősége terén jeleskedik.

6 2. számú sikertényező: Lakossági üzletág A lakossági hitelek 7,8 %-os növekedése további piaci részesedések megszerzését jelenti Ausztriában a lakossági hitelek 2012 eleje óta csökkentek, itt 2013 közepén kezdődött meg egy fordulat. Végül a növekedés + 1,3 %-ra javult első félévében az Oberbank lakossági hitelei az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,8 %-kal, 313 Mio. euróra növekedtek; ezzel tovább nőtt piaci részesedése! Örvendetes, hogy a növekedésben gyakorlatilag minden régió részt vesz. Lakossági hitelek Mio. euróban 2.500, , , , , , ,0 500,0 0, A kezelt ügyfélvagyon 22,8 Mrd. euró; ez bizonyítja a befektetők bizalmát! A kezelt ügyfélvagyon Mio. euróban , , , , , , , , , , , ,0 0, , , , Elsődleges befektetések Letéti volumen

7 Az elsődleges betétek a legutóbb 11,7 Mrd. eurót tettek ki, ugyanannyit. mint az előző évben, a letéti volumen pedig 11,3 %-kal 11,0 Mrd. euróra emelkedett. Ezzel az ügyfelek majdnem 23 Mrd. eurót bíznak az Oberbankra, 5,2 %-kal avagy több, mint 1 milliárddal többet, mint 2013 közepén. 3. számú sikertényező: hitelkockázat A kedvező hitelkockázat a siker lényeges eleme Az Oberbank évek óta nagyobb mértékű hitelnövekedést könyvelhet el, mint a piac; ezzel egyidejűleg a hitelkockázat évek óta kedvezőbb, mint a piacon! Ez pozitív kihatással van a jövedelmezőségi helyzetre! Az osztrák bankok értékhelyesbítési hányadai 8,00% 6,50% 7,30% 7,60% 8,00% 6,00% 4,00% 3,20% 3,20% 3,30% 3,50% 2,00% 0,99% 0,89% 0,53% 0,60% 0,00% Bankok Ausztriában Bankok a CESEE-ben Oberbank Oberbank: 1 Mio. euró hitel mellett csupán euró összegű bedőlés! Az Oberbank kedvező, 0,6 %-os értékhelyesbítési hányada azt jelenti, hogy 1 millió euró összegű hitelből csupán euró szorul értékhelyesbítésre. Az összes osztrák bank Ausztriában bonyolított ügyleteinek értékhelyesbítési szükséglete 3,5 %-os avagy eurós; ez hatszorosa az Oberbankénak, Kelet-Európában ez az arány 8 %, illetve euró körül van!

8 4. számú sikertényező: Terjeszkedési politika A terjeszkedési és fiókbővítési politika bevált 2014-ben folytatjuk a fiókalapítások révén történő növekedést Fokozott terjeszkedési ütem, nyolc fiók nyitása 2014-es évben 2014-ben első félévében már három fiók nyílt a csehországi Jihlava-ban, valamint a bajorországi Eggenfeld-ben és Freising-ben. Emellett öt további fiók megnyitását is tervezzük: egyet Bécsben, kettőt Csehországban, egyet-egyet pedig Magyarországon és a hesseni Darmstadtban. Így 2014 végére a fiókhálózat 158 fiókra bővülhet! Előkészületben van az erfurti és jénai (Thüringia), valamint az ulmi (Baden- Württemberg) fiók megnyitása, továbbá Magyarországon Székesfehérváron és Bécsben egy-egy fióké. Németországban bővült a vonzáskörzet Hessen és Thüringia azok az új régiók, amelyekben terjeszkedünk Bajorország vonzó üzleti potenciált kínál, de Hessen és Thüringia további üzleti esélyekkel kecsegtet. Az új régiókban az Oberbank kihasználja a Bajorországban meglévő struktúráit, és támaszkodik a meglévő ügyfélkapcsolatokra. Az Oberbank terjeszkedési politikájával a fő áramlattal ellentétes irányban mozog! Ausztria szerte túl sok bankfiók van, mindenekelőtt túl sok gyengén jövedelmező bankfiók:

9 sok bank túl gyorsan növekedett, fiókhálózatukat az átvételeket követően nem tisztították meg/rendezték időben, az ügyviteli folyamatok túl drágák és túl kevéssé központosítottak és a lakossági ágazat a fiókokban gyakran kevéssé jövedelmező. Az Oberbank sikeres lakossági üzletága! Az Oberbank évek óta az intenzív tanácsadással kísért ügyleteket preferálja, és egészséges hitelállomány-növekedéssel rendelkezik. A költségeket kézben tartja, a lebonyolítást az utóbbi tíz évben központosította, ezért nincs szükség radikális beavatkozásokra. Az Oberbank csak vonzó régiókban tart fenn fiókokat, és mindenütt nyereséges. Fiókok bezárására vagy összevonására legfeljebb elszórtan, egyedi esetekben kerül sor, amennyiben változnak a helyi keretfeltételek. Összességében véve az Oberbank sűrű fiókhálózata nem jelent költségproblémát, hanem sikertényezőt! "A banküzlet bizalmi ügylet ezért várom már azt a napot, amelyen a többi bank fiókja reneszánszát! fogja élni" A mostani kitüntetés bizonyítja: az Oberbank stratégiája helyes! A Recommender-Award 2014 igazolja, hogy az Oberbank ismételten Ausztria leggyakrabban ajánlott regionális bankja!

10 Új központ Linzben A projekt tervszerűen halad, az építés novemberében kezdődik Fotó: Sajtó és PR, Sajtófotók Az Allianz Biztosító jelenleg épülete lebontásra kerül. A Kletzmaier, Wiltschko, Letzbor új épületet létesít ezen a területen, amelyet az Oberbank annak elkészülte után megszerez. A tervezést a Weber / Kneidinger építész munkaközösség végezte. Összességében m 2 hasznos alapterület és egy mélygarázs jön létre. A teljes projekt költségei mintegy 67 Mio. eurót tesznek ki. Az új központ olyan kapacitásokat teremt, amelyekre sürgős szükség van, és szinergiahatásokat kínál! Jelenleg mintegy 600 munkatárs/nő dolgozik a Donaulände-n, további 400 négy helyszín között oszlik meg a Hauptplatz-on, a Hofgasse-ban és Urfahr-ban. Ha az összes osztály és a Hauptplatz-on lévő fiók átköltözik a Donaulände-re, úgy az jelentős szinergiákat eredményez. Az időzítés tekintetében a projekt pontosan a terv szerint zajlik! Az Allianz épületére vonatkozó bontási határozat rendelkezésre áll, a bontás időpontja októbere. Az új épület építési engedélye iránti kérelem benyújtásra került, a városrendezési tanácsadó testület jóváhagyása rendelkezésre áll; szeptemberben foglalkozik a városi tanács a beépítési terv módosításával, és sor kerül az építési tárgyalásra.

11 Az építkezés kezdetét novemberre tervezzük, a befejezést 2016 végére. Az eddig használt épületek értékesítése A Hauptplatz-on, a Hofgasse-ban és az Urfahr képzési központban lévő helyiségekre (az Uhrfahr fiókot ide nem értve!) 2016/17-től a továbbiakban nincs már szükség napjával ezeket az épületeket eladtuk: A Hofgasse 1. sz. épületet és az Urfahr-t az RWH Immobilien GmbH (Hubert Wagner + Joachim Pawelka mérnök) részére, a Hauptplatz-ot és a Hofgasse 6. sz. épületet a Lentia Investments GmbH (Skidata-Gründer Günther Walcher) részére. Július eleje óta az Oberbank az eladott helyiségek bérlője. Továbbra is időszerű: az osztrák bankadó Franz Gasselsberger követeli az adó megszüntetését, vagy legalább az osztrák bankadónak az európai betétbiztosítási és szanálási alapokba történő beszámítását: "Az általunk fizetett adónak Németországhoz hasonlóan hozzá kell járulnia a pénzügyi szektor stabilizálásához, és nem szabad, hogy különböző költségvetési lyukakban tűnjön el!" Amennyiben ez nem történik meg, úgy a bankok kénytelenek megdrágítani vagy egyenesen korlátozni a hitelezést vagy vélelmezetten nagyobb hozamot biztosító, de egyben kockázatosabb ügyletekbe beszállni! "A pénzügyminiszter eljárásmódja megbocsáthatatlan"! A megbízható és szabályosan működő regionális bankokat aránytalanul terhelik meg, és ugyanúgy kezelik őket, mint a nemzetközileg tevékenykedő nagybankokat. Idén a maga 14 Mio. eurójával egyedül az Oberbanknak is kétszer annyi bankadót kell fizetnie mint az előző évben. "Ausztriában a gazdasági siker nagy részét a regionális bankok hordozzák!" A válságban ezek a bankok tartották életben a középosztályt, nem indul ki tőlük rendszerszintű kockázat, és emiatt is védeni kell őket!

12 Kitekintés / 2014 második félév Legutóbb némileg csökkentették a konjunkturális előrejelzéseket, a hitelkereslet és a beruházások tekintetében a vállalatok tartózkodóak. Az Oberbank esetében egészen mást mutat a kép! A hitelkereslet egyértelműen javult az utóbbi hónapokban! A lakossági hiteleknél már elértük a költségvetésben a teljes évre előirányzott növekedést, a vállalati ügyfeleknél a pipelin jól telített. E pozitív pozitív trend erősítése érdekében az Oberbank azonnaltól kínálja a KKV-knak szánt Oberbank növekedési csomagot! A cél, hogy a közepes nagyságú vállalatok előrehozzák, illetve gyorsabban megvalósíthassák a beruházásokat, ezért az Oberbank különösen kedvező kondíciókat kínál! A bonitástól függően azonnal elérhetők fix 1 %-tól kezdődő kamatozású hitelek, beruházásonként 2 Mio. euró összegig és öt évig terjedhető futamidővel! Emellett az Oberbank kockázat- és saját tőke finanszírozásokat is felkínál, valós Private Equity- vagy mezzanin tőke formájában, ügyfelenként 5 Mio. összegig és hét évig terjedhető futamidővel! Az Oberbank összességében 200 Mio. euróhitelt és 150 Mio. euróig terjedhető kockázati tőkét bocsát rendelkezésre! Üzleti-/ eredmény-kitekintés a 2014-es évre Az Oberbank 2014-ben további megbízható hitelnövekedést vár. A befektetési politika a hitelvolumen alakulásához fog igazodni. A kamateredmény körülbelül megfelelhet az előző évi eredménynek, azaz azonos lehet, a jutalékbevételeknél növekedést várunk. Az Oberbank kockázati helyzete töretlenül jó. A megnövekedett ausztriai bankadó érezhetően befolyásolja majd a évi eredmény alakulását. Mégis olyan eredményre törekszünk, amely lehetővé teszi, hogy a tartalékképzésen keresztül tovább erősítsük sajáttőke bázisunkat, hogy saját erőnkből finanszírozzuk növekedésünket és megfelelő osztalékot fizethessünk ki.

13 Áttekintés az Oberbankról Sikerszámok Mio I. félév 2013 I. félév Kamateredmény 172,5 2,8 % 167,8 Kockázati tartalékolások a hitel-üzletágban - 35,8 11,0 % - 32,3 Jutalékeredmény 59,5 2,5 % 58,1 Adminisztrációs ráfordítás - 116,4 2,0 % - 114,2 Üzemi eredmény 123,0 11,0 % 110,8 Adózás előtti éves eredmény 87,2 11,0 % 78,5 Adózás utáni éves eredmény 73,6 10,8 % 66,4 Mérlegszámok Mio vált Mérlegfőösszeg ,8 0,2 % ,6 Ügyfélkövetelések ,9 3,6 % ,7 Elsődleges eszközök ,5 0,0 % ,8 ebből takarékbetétek 3.203,5-3,8 % 3.331,3 ebből vállalt kötelezettségek beleértve hátrasorolt tőkeelemek 2.301,1 4,8 % 2.195,2 Saját tőke 1.489,3 8,3 % 1.375,5 Kezelt ügyfélpénzek ,8 5,2 % ,6 Saját eszközök a BWG szerint Mio ) vált ) Alaptőke (Tier 1) 1.225,2 Tőkemegfelelési mutató (Tier 1) 10,43 % Alaptőke (Tier 1+2) 1.283, ,2 Tőkemegfelelési mutató (Tier 1+2) 10,92 % 11,61 % Teljes tőke 1.852, ,3 Teljes tőkehányad 15,77 % 16,39 % 1) napjától a CRR/CRD IV (Basel III) alkalmazása, ennélfogva nem összehasonlítható az előző időszakokkal. 2) Megállapítás a Bázel II szerint Vállalati mutatószámok 2014 I. féléve vált I. féléve Adózás előtt Return on Equity (saját tőke megtérülés) 12,05 % 0,47 %-P. 11,58 % Adózás utáni Return on Equity 10,18 % 0,39 %-P. 9,79 % Cost-Income-Ratio (költség-hozam viszony) 48,62 % - 2,13 %-P. 50,75 % Risk-Earning-Ratio (hitelkockázat/kamateredmény) 20,77 % 1,54 %-P. 19,23 % Források vált Munkatársi létszám Fiókok száma