MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM. 2008. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása"

Átírás

1 MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

2 2-1. Feladatkör, szakmai tevékenységek 1.1. Magyar Mezıgazdasági Múzeum PIR törzsszám: Honlapcím: mezogazdasagimuzeum.hu Új statisztikai szám jel: A múzeum szakmai tevékenységének összefoglaló értékelése A Magyar Mezıgazdasági Múzeum a 2236/2007.(XII.15.) Kormányhatározat értelmében a Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyeletében maradt. Ez a tény pozitív hatást gyakorolt a munkatársak teljesítményére, a múzeum a döntés következtében kedvezıbb gazdasági és szakmai pozícióba került. A fejlemények ilyen alakulásának köszönhetıen örvendetesen változott a bevételi elıirányzat teljesítése. (A tervben elıírt 85 millió Ft-tal szemben 98 millió Ft) Ugyanakkor évrıl-évre visszatérı problémával nézünk szembe: a csökkenı dologi kiadások pótlásának egyetlen forrása a saját bevétel. Ebbıl kell kipótolni a közüzemi díjakat, teljes egészében ebbıl a tételbıl fedezzük a múzeum szakmai munkájának (kiállításrendezés, tárgyvásárlás, restaurálás stb.) költségeit. Igen nagy gondot okoz, hogy költségvetésünkben már 4 év óta nem áll rendelkezésre felújítási és beruházási forrás. Ennek következtében a saját bevételbıl a maradékelv alapján rendelkezésre álló összegbıl fordítunk a mőemléki épületegyüttes állagának fenntartására. Ismét a következı évre váró feladat az épület festése mellett a tetızet javítása és a főtésrendszer korszerősítése. Saját forrás híján és a pályázati lehetıségek beszőkülése miatt ebben az évben sem sikerült a magyar mezıgazdaság átfogó történetét bemutató kiállítás utolsó 1945-tıl 2004-ig tartó szakaszának befejezése. Örvendetes tény, hogy a tervezett 10 idıszaki kiállítás megrendezését sikerült megvalósítani. A múzeum látogatottságát jelentısen befolyásoló tényezı a kormány 281/2007.(X.25.) sz. rendelete. Ennek értelmében január 1-jétıl a látogatás csak belépıjegy váltásával lehetséges. Ennek egyik következménye a látogatói szám némi visszaesése, ugyanakkor a bevétel érezhetı növekedése. Múzeumunk és Zugló kulturális életében jelentıs és fontos az az együttmőködés, amely a Zuglói Önkormányzattal jött létre. Az együttmőködés közös rendezvények szervezésére is kiterjedt. A Múzeumok Mindenkinek programban való részvétellel minden rendezvényünkkel igyekeztünk a legkülönfélébb közönségrétegek múzeumi mővelıdéssel, szabadidı eltöltéssel, szórakozással és tanulással kapcsolatos igényeit kielégíteni. A tudományos ismeretterjesztés terén fontos eredmény az új, állandó kiállítás magyar és angol nyelvő vezetıjének, valamint a Reneszánsz bor, Reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza címő kiállítás katalógusának elkészítése Az új intézmény esetében a feladat jogszabályi megalapozása Az intézmény által ellátott tevékenységi kör, az év során teljesült feladatok, a szakmai feladatokban bekövetkezett változások, jellemzı mutatók segítségével a szakmai feladatok értékelése. ( Kivonatos felsorolás a Magyar Mezıgazdasági Múzeum évi beszámoló jelentésébıl.)

3 3 - GYŐJTEMÉNYGYARAPÍTÁS Győjteményi Fıosztály - A Fotó Leírókarton-győjtemény pályázat útján a Cifra-féle fotó- és negatívanyaggal, a Diagyőjtemény ajándékozás révén az ún. Patkós-féle diaanyaggal gyarapodott. - A Plakát- és Aprónyomtatvány győjtemény 120 tétellel gyarapodott. A Textilgyőjteménybe 7 tételszámon 50 db tárgy került be. A Kerámiagyőjteménybe 1 tételszámon 38 db tárgy került beleltározásra. A Szakoktatás-történeti Győjtemény 64 db dokumentummal gazdagodott. - A Régészeti Állatcsontgyőjtemény az alábbi anyagokkal bıvült: 7 szürkemarha-koponyát kaptunk ajándékba. A dunaföldvári Vadásztársaságtól összesen 12 emlıs és 23 madárcsontvázat kaptunk. A tiszaroffi ásatás lelıhelyének állatcsontanyagát a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékba adta múzeumunknak. A szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum egy igen értékes avar lelıhely síranyagát ajánlotta fel a múzeumnak. Ide került Balatonszárszóról a somogyvári középkori anyag. - A Térképgyőjtemény 8, a Kéziratgyőjtemény 2 (34 db), a Régészeti Győjtemény 8 tétellel gyarapodott az év folyamán. - Az Erdészeti Győjtemény 183 tétel alatt 201 db eredeti tárggyal bıvült. - A Képzımővészeti Győjteménybe kerültek Papp Erzsébet növényakvarelljeit bemutató 2008-as év mezıgazdasági szakkönyvének eredeti darabjai, összesen 900 db. Az Agrártörténeti Iratok Győjteménye Izinger Pál hagyatékával bıvült. A Mezıgazdasági Múzeum - Dokumentációs Győjteményébe elhelyezésre kerültek a Közmővelıdési Fıosztály által készített ez évi kiállítási plakátok. Közmővelıdési Fıosztály - Filmgyőjtemény: Folytatódott a győjteményi anyag VHS kazettáról DVD-re történı másolása, 177 tétel beleltározása, összesen 129 db DVD lemez és VHS kazetta. NYILVÁNTARTÁS Győjteményi Fıosztály A győjteményekben a leltárkönyvi nyilvántartás naprakész. A Tárgyi győjtemények gyarapodási naplójába 21 tételszámon 1184 db tárgy, az Adattári győjtemények gyarapodási naplójába 2 tételszámon db tárgy került bejegyzésre. GYŐJTEMÉNYRENDEZÉS, REVÍZIÓK, SELEJTEZÉS, KÖLCSÖNZÉS, LETÉTEK Győjteményi Fıosztály A Vadászati Győjtemény tárolószekrényeiben megtörtént a puskák és vadászeszközök rendezése. Az Archaeobotanikai Győjtemény új helyre költözött.. A Textilgyőjtemény 750 db régi leírókarton védıborítékot kapott. A Kerámiagyőjtemény szekrénykataszterekkel történı ellátása lezajlott, összesen 354 db tárgyat érintett. Revíziók zajlottak a következı győjteményekben és kiállításokban: külsı helyszínen a szántódpusztai kiállításban és Bábolnán, házon belül a Régészeti Győjteményben, és a Fonásszövés Eszközei Győjteményben. Befejezıdött a Képzımővészeti Győjtemény elızı évrıl áthúzódó revíziója.

4 4 - SZÁMÍTÓGÉPES FELDOLGOZÁS Győjteményi Fıosztály A franciaországi plakátkiállításra 50 db plakát digitalizálása megtörtént. Papp Erzsébet 650 beleltározott akvarellje a Képzımővészeti Győjtemény számítógépes adatbázisába is bekerült. A szobortár leltárkönyve teljes egészében számítógépre került. A Mezıgazdasági Múzeum Dokumentációs Győjteményének Acces adatbázisba történı felvétele ig megtörtént. Befejezıdött a Regesta- és másolatgyőjtemény Data-Ease rekordjainak konvertálása. KÖNYVTÁRI (KÖNYVGYŐJTEMÉNYI) MUNKA, GYARAPODÁS MENNYISÉGE ÉS MÓDJA, KATALOGIZÁLÁS Könyvtár A gyarapítási tevékenység elsısorban a hagyományos dokumentumokra terjed ki Forrásai:vétel, csere, ajándék. 48 féle hazai és 16 külföldi folyóiratra fizetünk elı. Vétel: A szerzeményezésre kijelölt dokumentumokat a Könyvtári Bizottság véleményezése után szerezzük be. Folyamatosan vásároltunk dokumentumokat. Ebben az évben is megfelelı pénzeszköz állt rendelkezésre könyvtári dokumentumok beszerzésére. Ajándék: A könyvtár a Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól 12, a Mezıgazda Kiadótól 5, a könyvtár győjtıkörébe tartozó folyóiratot kap ajándékba. Intézmények, magánszemélyek és a múzeum munkatársai folyamatosan ajándékoztak kiadványokat a könyvtár számára. Csere: A Könyvtár 82 külföldi és 132 hazai intézménnyel áll cserekapcsolatban. Ebben az évben 74 kötet periodikus jellegő kiadvány érkezett: 50 magyar, 24 pedig külföldi cserepartnertıl Ft értékben. Ezen kívül 59 kötet könyvet kaptunk ajándékba. Hazai cserepartnerek számára az alábbi köteteket küldtük el: Agrártörténeti Szemle 2007/1-4. Beck Tibor: A filoxéravész Magyarországon (Agrártörténeti tanulmányok 10.) Kırösi Andrea: A magyar szürke marha kraniometriai vizsgálata (Agrártörténeti tanulmányok 11.) BHRRI (CD) A Magyar Mezıgazdasági Múzeum Közleményei Vadászat (kétnyelvő kiállításvezetı) Külföldi cserepartnereink számára ebben az évben postázzuk a kiadványokat.

5 5 - Folyóirat-gyarapodás A beszerzés módja tétel/évfolyam összeg/ft vétel csere ajándék összesen KÖNYV- és CD-ROM-GYARAPODÁS A könyvállomány adatainak összesítése: Nyitókészlet január 1-jén: kötet Ft Tárgyidıszak nettó gyarapodása: 173 kötet Ft Zárókészlet december 31-én: kötet Ft CD-ROM-ok száma CD-ROM-ok értéke (Ft) Forrás CD Forrás CD Vétel 2 Vétel Csere 9 Csere Ajándék 8 Ajándék Brutto 19 Brutto Törlés - Törlés - Netto 19 Netto A CD-ROM-állomány adatainak összesítése: Nyitókészlet január 1-jén: 111 db Ft Tárgyidıszak nettó gyarapodása: 19 db Ft Zárókészlet december 31-én: 130 db Ft Feldolgozó munka A könyvtárba kerülı könyveket továbbra is a TINLIB adatbázisban dolgozzuk fel, mely katalógusként több szempontú visszakeresést tesz lehetıvé, azonban alkalmatlan arra, hogy a múzeum honlapján keresztül az interneten is keresni lehessen benne. Az adatbázisba 141 új rekord került, ezek tárgyszavazása, valamint 52 rekord ellenırzése történt meg. Állományrevízió Revízió alá vett mővek száma: 1360, darabszáma MŐTÁRGYVÉDELEM Győjteményi Fıosztály A Plakát- és Aprónyomtatvány Győjtemény tejjel kapcsolatos 1928-as anyaga, és a franciaországi plakátkiállításra szánt plakátok egy része restaurálásra került. A Textilgyőjteményben 48 db új szerzemény vegytisztítása történt meg. Elkészült Mathiászféle terítı restaurálása. A Képzımővészeti Győjtemény gipsz szobrainak tervszerő restaurálása folytatódott.

6 6 - Az NKA pályázati támogatásából két stabilmotor rendbetétele, mőködıképessé tétele történt meg. A Georgikon Majormúzeumban raktározott borászati tárgyak selejtezéssel egybekötött teljes restaurálása lezajlott. Könyvtár Régi ritka könyvek restaurálására Ft-ot nyertünk az NKA restaurálási pályázatán, ebbıl egy, valamint a múzeum keretébıl Ft értékben három mő restaurálására került sor. 28 kötet könyv köttetése készült el az OMgK kötészetén ,-Ft értékben. TUDOMÁNYOS FELDOLGOZÓ, PUBLIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉG GYŐJTEMÉNYEK FELDOLGOZÁSÁN ALAPULÓ KIADVÁNYOK Az év során megjelent munkák: Reneszánsz bor, Reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza. Katalógus. Agroinform Kiadó. Bp., 2008.; Kırösi Andrea: A magyar szürke marha kraniometriai jellemzése. Mezıgazdaság-történeti tanulmányok. Magyar Mezıgazdasági Múzeum. Bp., 2008.; Agrárvilág Magyarországon Második, javított és bıvített kiadás. Argumentum Kiadó és Magyar Mezıgazdasági Múzeum. Bp Az új, állandó kiállítás katalógusának szerkesztésében történı megjelentetése: A magyar mezıgazdaság története a kezdetektıl napjainkig. 1. Magyar Mezıgazdasági Múzeum. Bp., 2008.; The History of Hungarian Agriculture from the Beginning to the Present Day. EGYÉB, MEGJELENİ TUDOMÁNYOS ÉS ISMERETTERJESZTİ CIKKEK, PUBLIKÁCIÓK - A Nemzeti Évfordulóink c. periodika évi számában az agráriumot érintı jubileumi évfordulók gondozása. - Az állandó kiállítás 1., 3. termének bevezetı, és a késı középkori rész megírása a kiállítás vezetıjében. - Az MP3-as lejátszókra szánt szöveg megírása, az új állandó kiállítás 1. és 3. termérıl. - A múzeum honlapjára és késı középkori kiállítás ismertetıjének megírása. - A Betlehemi jászol c. képeskönyv üdvözlı szövegének megírása. Csoma Zsigmond: Nık a magyar szılı-borkultúrában. Agroinform Kiadó, Bp., 275 p. Erdélyi gyümölcs az Alföldön. In: Tradicionális kereskedelem az Alföldön. Szerk.: Novák László. Die erste (ungarische) Weindissertation zur Erlangung des Doktorates der Medizin und ihre Bedeutung für das Gesundheitswesen des Österreich-Ungarischen Reiches. In: Wissenschaftliche Arbeiten aus dem Burgenland. Heft Gesundheit und Hygiene im pannonischen Raum. Eisenstadt. A Festeticsek keszthelyi angolkertjének kialakítása a században. In: Komárom-Esztergom megyei Múzeumok Közleményei Tata p. A Borászati Füzetekben több cikke jelent meg. Farkas Gyöngyi: Egy kulák per és szereplıi. In: Mindennapi szocializmus Szerk.: Horváth Sándor Gergely Gábor: Nemzetközi Agrártörténeti Bibliográfia XXII. Kötet. ( ). Elıkészítés, 231 cím győjtése.

7 7 - Korkes Zsuzsanna: Próbált orvosságok pestis ellen. In: Tisicum, Jász-Nagykun Szolnok megye Múzeumi Évkönyve Nagy Ágota: 60 db szócikket lektorált az Akadémiai Nagyszótár számára. Az MTA Nyelvtudományi Intézete felkérésére a évi szótárverseny alkalmából szakmai bírálatot készített a Mezıgazda Kiadó Mezıgazdasági szakszótáráról. A Nemzeti Évfordulók évi kötetébe elkészítette a Szeder Fábiánról szóló megemlékezést (halálának 150. évfordulója). A Kertbarát Magazin számára hat kertkultúrát népszerősítı cikket készített. Oroszi Sándor: Zivot a dielo Karola Clementa. In: Zbronik Múzea vo Svatom Antone XVIII. (Banská Bysrica, 2008) p. Sárguló levelek között. Erdészettörténeti Közlemények LXXIV. (Bp., 2008) 204 p., + illusztrációk. Továbbra is szerkesztette az Erdészettörténeti Közleményeket. Megjelent 4 kötet. Elkészült két kézirata: A dualizmus kori fakereskedelem története, ill.: Ha Selmec hív Szıllısy Gábor: A Blaskovich Múzeum lószerszámgyőjteményének katalógusa. In: Hidán Csaba Szıllısy Gábor: Fegyver- és lószerszámgyőjtemény a tápiószelei Blaskovich Múzeumban. Szentendre, p. Közmővelıdési Fıosztály Csók Márta: Húsvét a Vajdahunyadvárban (Magyar Baromfi, a Baromfi Terméktanács Lapja) Múzeumpedagógiai Füzetek 1. A Reneszánsz Évhez kapcsolódóan múzeumpedagógiai leporelló készítése diákoknak (Csók Márta, Lehoczkyné Wellisch Mária, nyomda, kivitelezés: Sipos Katalin, szerk.: Estók János), Lehoczkyné Wellisch Mária: Élménymúzeum a felnıtt korosztály részére (Köznevelés: 2008/10.) AZ INTÉZMÉNYI TUDOMÁNYOS TANÁCS MUNKÁJA, AZ INTÉZMÉNY ÁLTAL SZERVEZETT KONFERENCIÁK, ÉRTEKEZLETEK, MUNKAHELYI TUDOMÁNYOS VITÁK Estók János Elıadás tartása Királynék a reneszánsz Budán címmel Tolcsván, illetve a múzeumban, a Reneszánsz Év programsorozatában. Szatmári Sarolta A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Reneszánsz építészeti emlékek a Kárpát-medencében a múzeumunkban rendezett közös konferencián: Reneszánsz hatások Alpár Ignác építészetében. címő elıadás és vezetés megtartása. Lórántffy Zsuzsanna, a reneszánsz nagyasszony címő elıadás megtartása Tolcsván és a múzeumban a Reneszánsz Év programsorozatában. Győjteményi Fıosztály Bányai József elıadással emlékezett meg az ötven éve elhunyt Kittenberger Kálmánról. Csoma Zsigmond hat elıadást tartott az intézményen belül, külsı helyszíneken tizenkettıt. Az elıadások elsıdlegesen a Reneszánsz Évhez, a múzeum reneszánsz kiállításához kapcsolódtak. Farkas Gyöngyi három elıadást tartott doktori disszertációjának témakörébıl (Falusi társadalom és hatalom a hosszú ötvenes években). Kırösi Andrea 3 konferencián, illetve tudományos találkozón vett részt:

8 Lipcse - Fenékpuszta feldolgozását végzı német-magyar tudományos program konferenciája. Elıadásának címe: Tierknochen aus der Badener Kultur und der Römerzeit in Fenékpuszta Visegrád - Archaeozoológusok találkozója Szombathely Fiatal római koros régészek 3. konferenciája. Poszterének címe: A budaörsi római kori kocsi sírok lovainak zoológiai jellemzése. A Tudomány Napja alkalmából rendezett könyvbemutatón A magyar szürke marha kraniometriai jellemzése címő monográfiája került bemutatásra. Molnár Erzsébet elıadóként vett részt a debreceni múzeum által rendezett, A Kárpát-medence századi lakói címő országos konferencián 2008 februárjában. Elıadásán bemutatta a Vásárhelyi-terv kapcsán ben feltárt Tisza-menti 6-7. századi germán és avar magányos harcosok lovas temetkezéseit, valamint egy honfoglalás- és Árpád-kori temetı feltárt részleteit. Nagy Ágota a Reneszánsz Évhez kapcsolódóan két alkalommal tartott elıadást a reneszánsz kor kerti főszereirıl, Tolcsván, illetve a múzeumban. Szabó László elıadást tartott Kozárdon, az In causa conservation of Hungarian swine heritage, DAGENE konferencián, június 12-én. FELHASZNÁLHATÓ KUTATÓNAPOK, ALKOTÓSZABADSÁGOK MENNYISÉGE Győjteményi Fıosztály A hatályos jogszabály szerint, heti egy nap a muzeológus kollégák és heti másfél, illetve két nap a tudományos fokozattal rendelkezı kollégák részére (a fıosztályon három egyetemi doktor, egy PhD doktor, és két MTA doktora dolgozik). RÉSZVÉTEL A SZAKÁGI TOVÁBBKÉPZÉS, ILL. FELSİOKTATÁS MUNKÁJÁBAN (OKTATÓKÉNT VAGY SZERVEZİKÉNT) Estók János Oktatás az ELTE Bölcsészettudományi Kara Gazdaság és Társadalomtörténeti Tanszékén. Fehér György Az ELTE Bölcsészettudományi Karán Agrártörténet c. tantárgy oktatása a muzeológusképzés keretében Az ELTE Bölcsészettudományi Karán államvizsgán bizottsági tagként való részvétel számára Strausz Péter: A kamarák története a két világháború közötti Magyarországon c. PhD (doktori) értekezésének opponense (Az ELTE Bölcsészettudományi Kara Doktori és Tudományszervezési Hivatala) A Szent István Egyetem (Gödöllı) Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara Tudományos Diákköri Tanácsa számára két dolgozat opponense. Győjteményi Fıosztály Csoma Zsigmond címzetes egyetemi tanárként a Corvinus Egyetemen oktat. Kırösi Andrea a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékén óraadóként archaeozoológiát tanít Bevezetés a történeti állattanba címmel. Oroszi Sándor a Nyugat-magyarországi Egyetemen Erdı- és erdészettörténetet, valamint Természetvédelem-történetet oktat. A Szent István Egyetemen a szakmatörténet (Vadászattörténet) címő tárgyat oktatja.

9 9 - A múzeumi győjteménykezelık 20 órás képzésében részt vett Kárpáti Elemérné, Kovács Géza, Kırösi Andrea, Lenkefi János, Nagy Ágota, Szabó László, Szıllısy Gábor. A képzési programot összeállította Nagy Ágota. Szıllısy Gábor 2008 szeptemberében 4 elméleti elıadást tartott a Szent István Egyetem és a Magyar Lovas Szövetség közös szervezésében zajló lovas tanár és szervezı szakirányú továbbképzés keretében. Az eddigi évekhez képest emelkedett a múzeumi gyakornokok száma. 2 fı történelemmuzeológia, 1 fı történelem-néprajz, 1 fı régész, 1 fı néprajz-kulturális antropológia, 1 fı környezetgazdálkodási agrármérnök a múzeumban töltötte szakmai gyakorlatát. Közmővelıdési Fıosztály Nyelvtanulás a hétéves továbbképzés keretében 3 fı, belsı szervezéső nyelvtanfolyamon 3 fı vett részt. Könyvtár Haász Erzsébet részt vett a Könyvtári szakértıi ismeretek címő 30 órás akkreditált tanfolyamon a hétéves kötelezı továbbképzés keretében. Nyírfalvy Károly EBSCO tanfolyamon vett részt. KUTATÓSZOLGÁLAT, KÜLSİ KUTATÓK SZÁMA Győjteményi Fıosztály A Magyar Mezıgazdasági Múzeum széles körő és értékes győjteményeit gyakran keresik külsı kutatók is. A kutatószolgálat szinte minden győjteményben folyamatos. KIÁLLÍTÁSOK ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK 1.) A magyar mezıgazdaság története a kezdetektıl az 1940-es évekig.. 2.) Az állatok háziasítása 3.) A növények országából 4.) Erdészet 5.) Természeti értékek, természetvédelem 6.) Vadászat 7.) A magyar szılı és bor Európában 8.) A halászat története Magyarországon IDİSZAKI TÁRLATOK Áthúzódó 2007-rıl: 1.) Január 15-ig: A 100 éves Vajdahunyadvár (Centenáriumi kiállítás) 2.) Január 13-ig: Betlehemi Jászol 3.) Január 13-ig: Mocsári ciprusok (A Heves Megyei Múzeum vándorkiállítása)

10 ban rendezett: 1.) Február 7-17-ig Magyar Kézmőves remek 2.) Március 1-31-ig Húsvét köszöntı 3.) Április 4-6-ig Nemzetközi orchideakiállítás 4.) Május 9-13-ig Kaland-Vár 5.) Május 29-tıl Reneszánsz bor, Reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza November 15-ig A kiállítás elkészítésére a Reneszánsz Irodához pályázatot adtunk be és nyertünk el. 6.) Június 12-tıl Harsányi Zsuzsanna grafikusmővész, Tóth József fafaragó, Július 20-ig Bánvölgyi László szobrászmővész kiállítása 7.) Június 21-tıl Magyar kézmővesség (Magyar Kézmővesség Alapítvány) Július 30-ig 8.) Augusztus 30-tól Az ıstenger (Fauszt Bt. - National Geographic) Október 19-ig 9.) Szeptember 10-tıl Ifj. Vastagh György emlékkiállítás január 31-ig 10.) December 4-8-ig Nemzetközi orchideakiállítás A MÚZEUM KÜLSİ HELYSZÍNEN RENDEZETT KIÁLLÍTÁSAI Tatai Kuny Domokos Múzeum Március 12-tıl Falkavadászat a képzımővészetben február 15-ig KÜLFÖLD Chartres, A La Compa múzeumban: Május 12-tıl Magyar mezıgazdasági plakátok c. kiállítás November 30-ig A KÖZMŐVELİDÉSI KONCEPCIÓ MEGVALÓSULÁSA Közmővelıdési Fıosztály Hagyományosan igényelhetı múzeumpedagógiai foglalkozások: A furfangos, ravasz Csalavér Véka Nemez van a fejünk fölött A növények országából Szórakoztató vártörténeti séta

11 11 - Reneszánsz táncok a Vajdahunyadvárban. Összesen: 66 alkalommal kb fı részvételével Reneszánsz túrák (377 fı) vidéki diákcsoportok részére. A foglalkozásokat viaszpecsételéssel egészítettük ki, amely a Múzeumpedagógiai Füzetek 1. számához is kapcsolódott. Egy nap Budapesten (206 fı) (hátrányos helyzető vidéki diákcsoportok Múzeumok İszi Fesztiválja (116 fı) A Fesztiválra négy alkalommal, négyféle programmal készültünk, melyet a rendezvény országosan terjesztett programfüzetében is reklámoztunk. Az alábbiakban ismertetett programokra összesen 116 fı érkezett. Pincétıl a padlásig Múzeumok délidıben Mővészetek találkozása Nemez van a fejünk fölött Mesés Vajdahunyadvár immár hagyományosnak tekinthetı drámapedagógiai vetélkedı szervezése Rendezvények: Vince-napi borrandevú Múzeumok Majálisa program Reneszánsz Év eseményei: Tokaj-Hegyalja Budapesten, Reneszánsz játszóház-sorozat Sajtókávéház szervezése a múzeumban Múzeumok Éjszakája Márton-napi Mulatság Karácsonyi kézmőves hétvégék Házon kívüli rendezvényeken: Zuglói Bál Zuglói Tanévnyitó Utcabál Múzeumi Sajtókávéház Zuglói közmővelıdési találkozók A Reneszánsz Év keretében a tolcsvai programon való részvétel Utazás kiállítás Színház Gyerekeknek francia nyelven A Táncsics Alapítvány által szervezett múzeumlátogatás, 800 gyerek fogadásának koordinálása EGYÉB REKLÁMTEVÉKENYSÉG évtıl kommunikációs munkatársat alkalmazunk, akinek tevékenységét az alábbiakban részletezzük. A). Sajtókapcsolat: - Az írott és elektronikus sajtó folyamatos tájékoztatása a múzeum kiállításairól, rendezvényeirıl. Eseménytıl függıen címre a sajtóanyag kiküldése, újságírókkal való egyeztetés (napilapok pl.: Magyar Nemzet, Népszabadság, Metropol, hetilapok pl.: Magyar Demokrata, Szabadföld, Vasárnapi Hírek, Nık Lapja, Helyi Téma, kétheti lapok pl.: Pesti Mősor, Zuglói Lapok, Hölgyvilág, havi lapok pl.: Képmás Családmagazin, Praktika, Családilap, Éva Magazin, programajánlók pl.: Pesti Est, Exit, Fidelio, idegen nyelvő lapok pl.: Budapest Funzine, Budapest Sun, Neue Zeitung, televíziók pl.: Hír Tv, MTV, Duna Televízió, RTL KLub, rádiók pl.: Klub Rádió, Infó Rádió, Sláger Rádió, Kossuth Rádió, hírügynökségek pl.: Független Hírügynökség, MTI, Objektív Hírügynökség, portálok pl.: index.hu, harmonet.hu, port.hu, budapest.hu, újságírók)

12 12 - B). A múzeumi sajtótájékoztatók megszervezése, lebonyolítása, a szükséges sajtóanyagok elkészítése. Teljes szervezés: Zuglói Önkormányzattal történı szerzıdéskötés sajtótájékoztatója április 1., Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza c. kiállítás és programsorozat sajtótájékoztatója május 29., segédkezés (sajtóanyag kiküldése, interjúk szervezése, regisztrációs ív nyomtatása, sajtósok fogadása...) a szervezésben: pl.: Kaland-Vár sajtótájékoztatója május 9., V. jubileumi Újbor és Sajt Fesztivál sajtótájékoztatója november 28.) C). A múzeum tevékenységérıl megjelent információk feldolgozása, nyilvántartása. D). Külsı fórumokon való részvétel, amelyeknek célja a sajtó és a közönség tájékoztatása a múzeum tevékenységérıl. Részvétel a Sajtókávéház eseményein (pl.: június 9. Magyar Mezıgazdasági Múzeum, Bajor Gizi Színészmúzeum szeptember 22.) a Kulturális Munkacsoport találkozóin (Mővészetek Palotája szeptember 26. BTH november 4.), a Zuglói közmőkör rendezvényein (pl.: Cserepes Mővelıdési Ház, február 14., Zegzug Mővelıdési Ház március 27.) E). Tájékoztató írások készítése különbözı sajtófórumok számára a múzeumról, annak rendezvényeirıl, eseményeirıl, szakmai munkájáról. F). Új információs csatornák keresése (az új sajtótermékek felbukkanásának figyelése, az Interneten megjelenı új hírportálok keresése) a meglévık ápolása - folyamatos. (Új kapcsolatok pl.: Független Hírügynökség-Hegedős Claudia, Jazzy Rádió-Bojti Szilvia, Sláger Rádió-Gaják Petra, Domino Tv-Novák Zsüliet, Zugló Tv-Lovas Edit, Képmás Család Magazin-Marillai Andrea, Bors-Kiss Zsuzsanna, új orgánumok pl.: Nachrichtenwelt Hírügynökség, Objektív Hírügynökség, ZetaPress Hírügynökség, Neue Zeitung, The Budapest Times, cityweekend.hu, babafalva.hu, hírszerzı.hu, metropolita.hu, Sikk Magazin, Éva Magazin, Bors) Múzeumi honlap: - Információs anyagok biztosítása rendszeresen a múzeumi honlap számára. - A tartalmi aktualitások ellenırzése, frissítése. - A múzeum új honlapjának és a touch-infós készülékének megtervezésében,, kivitelezésében való részvétel. Kiállítások: - A kiállításokhoz sajtóanyagok írása/ bekérése, azoknak a sajtó részére történı továbbítása. A kiállítások, programok zárása után dokumentáció készítése az azokhoz kapcsolódó sajtómegjelenésekrıl. MÚZEUMI INFORMATIKA A múzeumi informatikai csoport Részvétel a Magyar Digitális Képkönyvtár c. (könyvtári) pályázat megírásában. Az NKAhoz benyújtott és megnyert Rendszerváltás éveinek mezıgazdaságáról készített átfogó fénykép-együttes megvásárlására c. pályázathoz a Czifra Lajos kijelölt képeibıl álló webes fotóalbum elkészítése. A múzeum Reneszánsz évéhez kötıdı, új, érintıképernyıs szoftvere elkészítésének (AMC) koordinálása. A múzeumi honlap heti rendszerességgel történı frissítése. A kiállítások fıszövegeinek, feliratainak, címeinek elkészítése. A kiállításokhoz, programokhoz kapcsolódó plakátok, meghívók, szórólapok elkészítése. A rendezvények elıkészítése (laptop, projektor beüzemelése, információs kártyák készítése), segítségnyújtás a prezentációk vetítésénél.

13 13 - Alkalmi digitalizálási munkák végzése: képek, illusztrációk szkennelése elıadásokhoz, cikkekhez. SZAKMAI ÉS TÁRSADALMI KAPCSOLATOK NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK Fehér György Az AIMA alelnöke. Győjteményi Fıosztály Májusban megnyílt a Chartres-i La Compa múzeumban a magyar mezıgazdasági plakátkiállítás. Nagy Ágota részt vett a Svéd Munkamúzeum (kilenc ország közös terve: A Taste of Europa c. elkészítésében. MUNKATÁRSAK TEVÉKENYSÉGE, TISZTSÉGEI SZAKMAI, SZAKMAI- TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI-ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEKBEN Estók János A Múzeum és az MTA Agrártörténeti és Faluszociológiai Bizottsága közötti munkakapcsolat ápolása. Az MTA Agrártörténeti és Faluszociológia Bizottságának tagja és titkára. Az agrártudomány képviselete a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága irányában, a Nemzeti Évfordulóink c. periodika szerkesztése. Az MTA Agrártudományok Osztálya folyóiratának, az Agrártörténeti Szemlének szerkesztése. Fehér György Az MTA Agrártörténeti és Faluszociológiai Bizottságának alelnöke Az MTA Történettudományi Bizottsága tagja Az Agrártörténeti Szemle szerkesztıje Szatmári Sarolta Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület tajga A Magyar Mezıgazdasági Múzeum Baráti Köre elnökségének tagja A Lorántffy Zsuzsanna Borrend tagja Az Elsı Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke Győjteményi Fıosztály Beck Tibor, Farkas Gyöngyi, Vörös Éva a Magyar Múzeumi Történész Társulat (MAMUTT) tagja. Csoma Zsigmond: több szakmai szervezet elnöke (így: Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztály, FVM-AMC HÍR Program Tudományos Bizottság), ill. tagja (így: ICOMOS Történeti Kertek Bizottság, Ister-Granum Eurorégió Mg. Bizottság) Molnár Erzsébet: Magyar Régészeti Szövetség, Régészeti és Mővészettörténeti Társulat, MMg Múzeum Baráti Köre tagja

14 14 - Nagy Ágota tagja a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaságnak Szabó László: Magyar Állattenyésztık Szövetsége Állattenyésztés-történeti Szakbizottsága tagja Oroszi Sándor: Országos Erdészeti Egyesület Erdészettörténeti Szakosztályának elnöke Farkas Gyöngyi és Szabó László PhD doktori képzésben vesz részt. Kırösi Andrea a Szegedi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájának hallgatója. Közmővelıdési Fıosztály Csók Márta: Pulszky Társaság, Montessori Társaság Huth Anna: Pulszky Társaság Lehoczkyné Wellisch Mária: Pulszky Társaság, Szenzum Alapítvány, Drámapedagógiai Társaság, Földrajztanárok Egylete GEORGIKON MAJORMÚZEUM 1. ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK A Georgikon Majormúzeum májustól októberig tart nyitva. Kiállítások: - Majorok és népe a XVII-XIX. században - A keszthelyi agrárszakoktatás története ( ) - A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei - Szılımővelés és borászat a Balaton-felvidéken - A növénytermesztés eszközei és gépei ( ) - Kovácsmőhely és bognármőhely - Fowler-féle gızekekészlet - Állattenyésztési kiállítások 2. IDİSZAKI KIÁLLÍTÁSOK Gyermek és ifjúsági kézmőves szakkörök kiállítása: Hét keszthelyi, illetve Keszthely környéki szakkör mutatta be tevékenységét (fafaragások, kerámiák, szövések, főzött gyöngyök, természetes anyagokból készített játékok stb.). A keszthelyi fafaragó mőhely 30 éves jubileumi kiállítása VÁNDORKIÁLLÍTÁS Ember Mura Természet c. vándorkiállítás Kiállítási helyszínek: Tíz Mura menti település általános iskolája (Bánokszentgyörgy, Becsehely, Borsfa, Tótszerdahely, Letenye, Lovászi, Murakeresztúr, Muraszemenye, Molnári, Tornyiszentmiklós)

15 15 - KÖZMŐVELİDÉSI TEVÉKENYSÉG A Georgikon Majormúzeum látogatottsága az utóbbi években stagnál, illetve kissé emelkedik. Leginkább családi szervezésben érkeznek látogatóink. Összes látogató: 6648 fı, bevétel: ,- Ft MÚZEUMPEDAGÓGIA Az Ember- Mura Természet c. Pályázat a Mura menti általános iskolák részvételével, feladatlapok kitöltése, beküldése. Az Ember - Mura Természet feladatlapok a Mura, illetve dél-zalai települések általános iskolás diákjai részére készültek. Majorbéli kaláka ötnapos múzeumi foglalkozás 6-12 éves gyermekek részére RENDEZVÉNYEK Szent György-napi múzeumnyitó Már negyedik alkalommal rendezte meg a múzeum a Szent György-naphoz kötıdıen múzeumnyitó rendezvényét. Ezen a napon a kiállítások ingyen látogathatóak voltak, ezen a napon nyílt a gyermek kézmőves kiállítás. Múzeumok éjszakája: látogatók száma: 924 fı III. Majorbéli géptalálkozó (július ) A múzeum már hagyományosan visszatérı programként rendezte meg a veterán mezıgazdasági gépek bemutatóját, találkozóját. A résztvevı gépészek számára a program már 18-án este elkezdıdött. 19-én reggel sorakoztak fel a veterán gépek az udvarban, és itt rendeztük be a korabeli mezıgazdasági plakátokból és gépmodellekbıl összeállított kiállítást. A program részét képezte a régi gépek városi felvonulása és a major udvarában tartott cséplés bemutató, továbbá. a Fowler-féle gızekével végzett szántás Az év folyamán az intézményen belül a szervezeti és feladatstruktúra korszerősítésére tett intézkedések bemutatása Ebben az évben a látogatóbarát múzeum kialakítására fektettük a fı hangsúlyt. Kialakítottunk kiadvány-árudát, ahol fıleg a múzeológusaink által megjelent kiadványokat értékesítjük. A közönségpénztárnál egy több nyelven beszélı információs munkatársat vettünk fel, valamint a múzeum arculatát meghatározó és a külsı kommunikációt összefogó szakembert is alkalmazunk. A teremıri létszámot bıvítettük és fiatalítottuk. A szervezeti korszerősítést lehetıvé tette, hogy költségvetésünk az elızı évhez képest 26,59%- al nıtt, melybıl az intézményfinanszírozás 32,69%-al haladta meg az elızı évit. A 2 évvel ezelıtt megkezdett új állandó kiállíts folytatása ebben az évben is, forrás hiány miatt elmaradt, kisebb idıszaki kiállításokat tudtunk csak megvalósítani, melyrıl részletesen az 1.4. alatt számolunk be.

16 évi létszámváltozás 2008.év folyamán összesen 14 fı újbelépı és 8 kilépı dolgozó volt a múzeumban, a kilépı többsége nyugdíjazás miatt távozott. Az újbelépı dolgozókat FVM engedéllyel( D középfokú kategóriáig )nem kellett a kötelezı közigazgatási pályázati úton meghírdetnünk. Így újsághírdetés útján kerestünk, illetve internetes hírdetéssel pályáztattunk évben a közalkalmazotti bértáblát megemelték átlagosan 5 %-al. A béremelést január 1-i hatállyal végrehajtottuk, a szakmai szorzókat megemeltük a törvény szerint évben soros elırelépı dolgozó 33 fı volt. Fenti illetmény módosításokra a fedezet rendelkezésre állt évben a fıigazgató helyettes asszony a magyar múzeumügy szolgálatában eltöltött életpályájáért Széchényi Ferenc- díj kitüntetésben részesült Az intézmény 2008.évi gazdálkodási és pénzügyi helyzetének alakulásáról év közben az intézmény vezetése milyen belsı információs rendszeren keresztül kapott tájékoztatást, milyen gyakorisággal, milyen tartalommal és milyen formában? Milyen évközi elemzések készültek a döntések támogatására? Az intézmény vezetése a költségvetési keretszámok tudatában év elején döntött a fontosabb feladatok kijelölésérıl. Vezetıi értekezletet tartunk minden héten hétfın, a felsı és középvezetık részvételével, ahol a pénzügy- gazdasági helyzetet, az elvégzett munkát és a soron következı feladatokat tárgyaljuk meg. A gazdasági igazgató a banki forgalomról napi kimutatást vezet, mely alapul szolgál a felügyeleti szerv felé 10 naponta történı adatszolgáltatáshoz, valamint a fıigazgató tájékoztatásához a bevételek és a kiadások napi illetıileg halmozott összegérıl. A fıkönyvi könyvelés havonta, a tárgyhót követı 10-ig. Pénzforgalmi tablót nyomtat, mely fıkönyvi számonként tartalmazza az eredeti, a módosított elıirányzatot, a forgalmat, a maradványt és a teljesítés %-át. A gazdasági igazgató és a fıigazgató a felhasználás valamint a befolyt bevétel tervszerőségét értékeli a tabló alapján. Analitikus kimutatás készül az elıirányzat módosításról, az intézményfinanszírozásról és a bevételek teljesítésérıl, valamint a kötelezettségvállalásról. A munkaügy havonta név szerinti kimutatást készít a dolgozói létszámról és a szükséges bérfedezetrıl a fıigazgató és gazdasági igazgató részére. A 2008.évi költségvetés szőkös volta ismét fegyelmezett gazdálkodást követelt. A személyi juttatás, annak járulékai és a mőködési kiadásunk egy részére kaptunk támogatást (összes kiadás 78% a) a többit saját bevételeinkbıl tudtuk fedezni. Felújítást beruházást a múzeumi szakmai kiadásokat csak pályázatokból biztosíthattuk. A belsı ellenırzés mőködése - A belsı ellenırzés eljárási és végrehajtási rendjét a többszörösen módosított 193/2003. (XI.26.) Korm. rendelet szerint végeztük. - A felsıvezetıi ellenırzés a FEUVE rendszer keretében valósult meg, a hetente tartott fıigazgatói értekezleteken történı beszámoltatással, gyakori helyszíni ellenırzésekkel, valamint az utalványozási jog érvényesítésével.

17 A évtıl a függetlenített belsı ellenırzési tevékenységet, a jogszabály adta lehetıségnek megfelelıen, külsı erıforrásból valósítottuk meg. A vállalkozási tevékenység keretében alkalmazott belsı ellenır a januárban átdolgozott belsı ellenırzési munkaterv alapján végezte munkáját, amely során elkészítette a jogszabály által meghatározott éves ellenırzési tervet, valamint ellenırzési beszámolót. Az év során 4 szabályszerőségi, 3 pénzügyi és 1 rendszerellenırzési vizsgálatot végzett. A vezetés a belsı ellenıri jelentésben feltárt hiányosságok megszüntetésére intézkedési tervet készített. 2. Az elıirányzatok alakulása: 2.1. Elıirányzatok évközi változásai, a tényleges teljesítéseket befolyásoló fıbb tényezık, az elızı évi eredeti módosított, illetve tényadatokhoz képest bekövetkezett változások eltérések bemutatása (nemcsak %-os mértéket kell bemutatni, hanem azt, hogy mi valósult meg az elıirányzatból) A költségvetési feltételek változása hogyan hatott a feladatok teljesítésére, a kiadási megtakarítások./ beszámoló 23 őrlap/ Megnevezés Eredeti elıirányzat Elıirányzat változás Kormányzati Felügyeleti Intézményi Elıirányzat változás Módosított elıirányzat e Ft.-ban Teljesítés Kiadások összesen Bevételek összesen A kormányzati elıirányzat változás a személyi kiadásokat és azok járulékait érintette teljes egészében, részletezve a 2.2. pontban lesz. A felügyeleti elıirányzat változás: a központi beruházás cseréptetı részleges felújítására, valamint a Reneszánsz év kapcsán rendezvények szervezésére és idıszaki kiállítások építésére nyújtott fedezetet. Elmaradt az új állandó kiállítás folytatása és a reneszánsz kupola felújítása. A feladatok végrehajtását részletezem az alábbiakban A személyi juttatások elıirányzatának alakulása, a létszámváltozások, illetve az ahhoz kapcsolódó személyi juttatási elıirányzatok alakulása, az elızı évhez viszonyított átlagilletmény (juttatás) változás, a végrehajtott létszámcsökkentéssel elért megtakarítás éves szintő hatása. /23 őrlap/ e Ft.-ban Eredeti Elıirányzat változás Elıirányzat Módosított Tényleges elıirányzat Kormány Felügyeleti Intézményi változás elıirányzat teljesítés összesen

18 18 - Elıirányzat változás 1./ Kormányzati hatáskörben: e Ft. -FVM 10115/1/2008. ( ) Létszámcsökkentés egyszeri többletkiadásának biztosítása e.ft. A központi költségvetés céltartalék terhére évben nem bázis jelleggel. A pótelıirányzat felhasználása megtörtént a 105 fıre csökkent állományi létszámmal teljesítettük feladatainkat, a dolgozókat éves BKV bérlet és üdülési csekk juttatással ösztönöztük a magasabb színvonalú munka végzésére. -FVM 10036/8/2008. ( ) 13.havi illetmény átadása e. Ft. A dolgozónak jogszabály adta kereteken belül számfejtettük és fizettük ki a 13. havi bért. -FVM 10305/5/2008. ( ) 2008.évi illetményemelés támogatása e. Ft. A közalkalmazotti illetménytábla és pótlékalap jei hatállyal történı emelésének megfelelıen az illetményemelések és egyéb törvényen alapuló személyi célú kifizetések végrehajtása megtörtént, errıl táblázatos formában a kért határidıre beszámoltunk a felügyeleti fıosztálynak. -FVM 10617/1/2008. (06.24.) 2008.évi kereset kiegészítésére e. Ft. A 162/2008 (VI.19.) kormányrendelet döntése alapján, az eseti kereset kiegészítés foglalkoztatottan kénti összege bruttó ,-Ft., melyet nem rendszeres jövedelemként számfejtettünk a jogszabály által meghatározottak szerint. -FVM 10036/16/2008. (10.20.) 13. havi illetményelıleg elszámolása e.Ft. A támogatás fel nem használt részét, elszámolás szerint támogatási elıirányzat jelzett összeggel csökkentésre került. A létszám fluktuációja miatt nem került a tervezett összeg maradéktalanul felhasználásra. ( 8 kilépett dolgozó) -FVM 10617/9/2008. (11.13.) évi kereset kiegészítés elszámolása -99 e. Ft. A 15 e. Ft-os kereset kiegészítés a 8 fı kilépı dolgozó miatt nem lett felhasználva, mely összeget a felügyeleti fıosztály a támogatási elıirányzatból zárolt. -FVM 10617/11/2008. (11.19) A évi kereset kiegészítés II. üteme e Ft. A 273/2008 (XI.19) Korm. rendelet alapján eseti kereset kiegészítésben részesül a foglalkoztatotti létszám ,-Ft / fı összegben, melyet nem rendszeres jövedelemként számoltunk el és használtunk fel maradéktalanul. 2./ Felügyeleti hatáskörben: változás nem volt. 3./ Intézményi hatáskörben: 3000 e. Ft. Mőködési többletbevétel személyi kifizetése felhasználható részének elıirányzatba helyezése decemberében.

19 őrlap I. eft.-ban Megnevezés 2007.évi 2008.évi Index eredeti elıirányzat eredeti elıirányzat % Rendszeres személyi juttatás ,72 Nem rendszeres szem. juttatás ,31 Külsı személyi juttatás ,72 Összesen: ,48 Megnevezés II. 2007évi módosított elıirányzat 2008.évi módosított elıirányzat eft.-ban Index % Rendszeres személyi juttatás ,61 Nem rendszeres szem. juttatás ,99 Külsı személyi juttatás ,18 Összesen: ,61 III. eft.-ban Megnevezés évi teljesítés évi teljesítés Index % Rendszeres személyi juttatás ,12 Nem rendszeres szem. juttatás ,99 Külsı személyi juttatás ,18 Összesen: ,91 Az 1 fıre jutó rendszeres személyi juttatás teljesítése 2007 évben (182009:105 fı:12 hó) ,- Ft,2008-évben (184047:105 fı:12 hó) ,-ft, ez az átlagkereset nıtt még a nem rendszeres jövedelemként kifizetett egyszeri ,-Ft és ,-Ft-os kereset kiegészítéssel. 2.3.A dologi kiadások elıirányzata változásának bemutatása feltüntetve a takarékossági intézkedéseket is. /23 őrlap/ e Ft.-ban Eredeti Módosítás Módosítás Módosított Tényleges elıirányzat Kormányzati Felügyeleti Intézményi összesen elıirányzat teljesítés

20 20 - Elıirányzat változás 1.) Felügyeleti hatáskörben: e. Ft. -FVM 10411/2/2008. (04.29.) támogatás 900 e. Ft. Az Agrárvilág Magyarországon címő kötet harmadik kiadásának megjelenéséhez kaptunk támogatást. A kötet harmadik kiegészített kiadása megtörtént. -FVM 10402/2/2008. (05.07.) támogatás e. Ft. A reneszánsz bor, a reneszánsz élet Tokaj reneszánsz c. program sorozat megrendezésének támogatására OKM által biztosított keret felhasználása és elszámolása megtörtént án. A pénzügyi forrás az alábbiakra nyújtott fedezetet: prospektusok, meghívók, szórólapok, múzeumpedagógiai feladatlap, installáció a reneszánsz kiállításhoz (290 m²-es területen) üveg vitrinek, molinók, tablók, grafikai tervezés és kivitelezés, valamint a kiállítás május 22- november 27-ig kísérı rendezvények költsége. -FVM 10849/1/2008. (09.24.) támogatás 3696 e. Ft. Múzeumunk az AMC- vel TO9/2008.téma számú szerzıdése alapján elszámolást nyújtott be a reneszánsz év rendezvénysorozatáról, a számlák és az elszámolás elfogadása és jóváhagyása után a támogatást elıirányzat átcsoportosítással rendelkezésünkre bocsátották. -FVM 10857/2/2008. (10.07.) pótelıirányzat 720 e. Ft. Az összeg az SPS rendszer bevezetésével kapcsolatos szakmai rendezvénynek helyt adó aula és konferencia terem bérleti díjára nyújt fedezetet. -FVM 10849/5/2008. (11.07.) elıirányzat módosítás 760 e. Ft. A múzeum és az AMC között létrejött AMC/ I/1387/2008. számú A 0205 témaszámú Támogatási szerzıdés szerint, az AMC felé benyújtott fenti elıirányzat került átcsoportosításra. -FVM 10978/2/2008. (11.19.) pótelıirányzat e. Ft. Az átadott összeg a október 17-én a múzeum által rendezett agrárértelmiségi találkozó költségére lett felhasználva, számla alapján. -FVM 10849/9/2008. (11.25.) elıirányzat módosítás e. Ft. A múzeum és az AMC között létrejött AMC/I/532/2008. számú és TO9/2008. téma számú szerzıdés alapján elszámolt és elfogadott számlák szerinti összeg rendelkezésünkre bocsátása. -FVM 11124/2008. (12.17.) pótirányzat Minisztériumi rendezvények megrendezésére, terembérleti díj fedezetére e. Ft.

21 őrlap I. eft.-ban Megnevezés 2007 évi eredeti elıirányzat évi eredeti elıirányzat Index % Készlet beszerzés ,1 Kommunikációs kiadás ,5 Szolgáltatási kiadás (vásárolt ,07 is) ÁFA Kiküldetés, reprezentáció, ,7 propaganda, egyéb kiadások Egyéb kiadások befizetései Összesen: ,17 II. e Ft.-ban Megnevezés évi módosított elıirányzat évi módosított elıirányzat Index % Készlet beszerzés ,41 Kommunikációs kiadás ,18 Szolgáltatási kiadás ,19 ÁFA; befizetés ,51 Kiküldetés, reprezentáció, ,74 propaganda Egyéb kiadások befizetései ,3 Összesen: ,32 III. e Ft.-ban Megnevezés év teljesítés 2008.év teljesítés Index % Készlet beszerzés ,74 Kommunikációs kiadás ,18 Szolgáltatási kiadás ,16 ÁFA befizetés ,51 Kiküldetés, reprezentáció, ,52 propaganda Egyéb kiadások befizetései ,30 Összesen: ,02 A dologi kiadási elıirányzat 6,17 %-al volt magasabb az elızı évinél. Éves gazdálkodásunkra ebben az évben is a takarékosság volt jellemzı, ezt mutatják a teljesítés táblázat %-os megosztása. Tovább csökkentettük a készlet beszerzést, a kommunikációs és szolgáltatási kiadásainkat. Jogszabályi változás miatt megszőnt, a gépjármő biztosítás egy kedvezıbb fizetési feltételeket nyújtó cégnél kötöttünk, így az egyéb kiadások befizetései az elızı évhez képest 58,7%-kal csökkentek. Reklám tevékenységünkre fordított kiadásaink teljesítésére egész évben nagy figyelmet fordítottunk, hogy az idıszaki kiállításainkra és rendezvényeinkre minél nagyobb nézıközönség jöjjön, így tudtuk bevételi tervünket túlteljesíteni. Az OKM pályázat céltámogatást nyújtott a reneszánsz év kapcsán reklám kiadásokra. A mőködési kiadásaink teljesítése mellett év közben csak a pályázati pénzek nyújtotta kiállításokat és rendezvényeket tudtuk megszervezni. Az év végén rendelkezésre álló forrás

22 22 - biztosított lehetıséget a következıen bevezetendı központi iktató rendszer megrendelésére, ennek intézményünkre adaptálása telepítése áthúzódó kiadást jelent. Sikerült a jogszabályi követelményeknek eleget tenni, megszerveztük a foglalkozás egészségügyi vizsgálatot, a munka és tőzvédelmi oktatást és ezen szabályzatok aktualizálását. Lecseréltük a biztonsági ırség által üzemeltetett figyelı rendszer monitorait, megrendeltük Lajosmizse tanyán 2 épület nádazását és falazását, Keszthelyen a Georgikon múzeum belsı udvari járdajavítását, dolgozó szobák tisztasági festését (10 éve nem volt már ezekben a szobákban festés) emeleti aula folyosó festése, mely a beázások miatt folyamatosan dobja le a festéket. A karácsonyi közmővelıdési programokat színvonalasan folytattuk le, kézmővesek bevonásával A felhalmozási kiadások elıirányzatának alakulása, az eredeti elıirányzathoz képest a változás okai, a megvalósított és folyamatban lévı beruházások összefoglalása. 23. őrlap e Ft.-ban Eredeti Módosítás Módosítás Módosított Tényleges elıirányzat Felügyeleti Intézményi összesen elıirányzat teljesítés Ø Ø Elıirányzat változás 1.) Felügyeleti hatáskörben: e. Ft. - FVM 10807/2/2008. (10.10.) elıirányzat módosítás 642 e. Ft. OKM " A számítástechnikai infrastruktúra fejlesztése" feladata digitális képkönyvtár Létrehozására kapott támogatást a kiírásnak megfelelıen felhasználtuk, felszámolási határidı FVM /5/2008 (04.02.) Központi beruházás e. Ft. A tetırekonstrukció részleges folytatása (cca m 2 cseréptetı), lapos tetı szigetelés, Károlyi udvar homlokzat felújítás, kerengı burkolat javítás, festés. A munkát elvégeztettük és november 4-én megküldtük MÁK részére az utolsó Elszámolást. Záró alapokmány még nem készült el. 2.) Intézmény hatáskörben: e. Ft. Az elıirányzat módosítás több ütemben történt, elıször a pénzmaradvány igénybevétele, majd a pályázati pénzeszközök felhasználása, végül pedig a többletbevételek igénybevétele történt meg. Kialakítottuk a földszinti körteremben a kiadvány árudát, mely fıleg saját muzeológusaink Tudományos munkáit ajánlja a látogatóknak. Új szoftvert fejlesztettünk ki a honlapunk bemutatására, a reneszánsz kiállítás bemutatására. A 4 elektromos kapcsolószekrénybıl egy felújítását végezte az ELPRO Kft. Felújításra szorult a lajosmizsei tanya lóistálló és pince, melynek oldala már kilyukadt, sikerült mindkettıt és a nádtetejüket is rendbe hozatni.

23 23 - Keszthelyen a szekérszín, gépszín, magtár, lóistálló, győjteménytár villanyszerelése, kábelcseréje készült el. Pénzmaradványból egyenlítettük ki a korszerő közönségpénztár és kiadvány áruda kialakításának II. részletét. 23.őrlap Megnevezés évi módosított elıirányzat 2008 évi módosított elıirányzat e Ft.-ban Index Felújítás Beruházás ,79 Felhalmozás összesen: ,02 Megnevezés évi teljesítés 2008 évi teljesítés e Ft.-ban Index Felújítás Beruházás ,56 Felhalmozás összesen: , Bevételek alakulása: Bevételi tételek alakulása, ezen belül a mőködési bevételek elemzése, az egyéb bevételek fıbb tételeinek bemutatása /23 őrlap/ e Ft.-ban Eredeti elıirányzat Módosítás Kormányzati Felügyeleti Intézményi hatáskörben Módosítás Összesen Módosított elıirányzat Tényleges teljesítés Az elıirányzat változás megegyezik a kiadási oldalon a felügyeleti szervi és intézményi módosítás összegével és összetételével

24 A többletbevételek alakulása, a tervezettıl való eltérés okai, azok egyszeri illetve tartós jellege, azokat milyen kiadások finanszírozására fordította 07.őrlap e Ft.-ban Megnevezés 2007.évi 2008.évi Index teljesítés teljesítés Árú és készletértékesítés ,26 Szolgáltatások ellenértéke (jegybevétel) ,43 Továbbszámlázott szolg. és egyéb bevétel ,56 Bérleti díj Lízing bevételek ,63 Alkalmazottak térítése ,3 Kötbér, kártérítés Kiszámlázott termékek és szolg. ÁFA ,22 Átvett pénzeszköz vállalkozástól Átvett pénzeszköz háztartásoktól ,64 Átvett pénzeszköz Non-profit szervezettıl Intézményi mőködési bevételek összesen: ,29 Saját bevételünk az elızı évhez képest 4790 e. Ft-tal csökkent és kicsit megváltozott az összetétele. Az áru és készlet értékesítés csökkenésének oka, a múzeumi kiadvány áruda kialakítása, majd megfelelı munkatárs keresése, mely idı alatt az árusítás szünetelt. A jegybevételek jelentıs 10,85 millió forintos növekedését, több tényezı befolyásolta; sikeres volt a " Múzeumok Éjszakája", az Orchidea és a Kinder kiállítás, valamint a reneszánsz év kapcsán rendezett kiállítások. A látogatás növekedésénél érezhetı volt a széleskörő propaganda hatása. A bérleti díj bevétele 16,37 %-kal csökkent, a jegybevétel 44,4 %-os növekedett, e kedvezı fordulat a múzeumi szakmai munkát dicsérik. Mindez jól példázza, megfelelı ráfordítás propaganda nélkül is lehet kiállítást csinálni, de a várt bevétel biztosan elmarad. Az átvett pénzeszköz vállalkozásoktól, csak a évi 100 éves évfordulón volt ilyen nagymérető egyébként nem jellemzı, hogy a múzeumot, vagy valamely rendezvényt vállalkozás támogatná. Bevételeinket egész évben sikerült havi elıírás szintjén teljesíteni, így a kiadási elıirányzat felhasználása nem okozott gondot Behajtási problémák, a behajtás érdekében tett intézkedések, behajthatatlan követelések állománya Követelések változása a nyitó állományhoz viszonyítva

2006. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. 1.1. A fejezet felügyeletét ellátó szerv neve, törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe

2006. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. 1.1. A fejezet felügyeletét ellátó szerv neve, törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe 2006. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. A fejezet felügyeletét ellátó szerv neve, törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe Költségvetési szerv megnevezése:

Részletesebben

MTA Nyelvtudományi Intézet 2011. évi szöveges beszámoló

MTA Nyelvtudományi Intézet 2011. évi szöveges beszámoló MTA Nyelvtudományi Intézet 2011. évi szöveges beszámoló Szervezeti változások 2011. évben szervezeti változás az Intézetben nem volt. Gazdálkodási környezet alakulása, pozitív, negatív hatások Az Intézet

Részletesebben

A Magyar Mezıgazdasági Múzeum kiadványai

A Magyar Mezıgazdasági Múzeum kiadványai A Magyar Mezıgazdasági Múzeum kiadványai A Múzeum kiadványaihoz a Múzeum nyitvatartási idejében a Kiadványárudában vagy postai utánvéttel (amelyre a postaköltséget felszámítjuk) lehet hozzájutni. A 100

Részletesebben

MTA Nyelvtudományi Intézet 2009. évi szöveges beszámoló

MTA Nyelvtudományi Intézet 2009. évi szöveges beszámoló MTA Nyelvtudományi Intézet 2009. évi szöveges beszámoló Szervezeti változások 2009. évben szervezeti változás az Intézetben nem volt. A gazdasági vezetı személyében történt változás. Az elızı gazdasági

Részletesebben

MTA Nyelvtudományi Intézet 2012. évi szöveges beszámoló

MTA Nyelvtudományi Intézet 2012. évi szöveges beszámoló MTA Nyelvtudományi Intézet 2012. évi szöveges beszámoló Szervezeti változások 2012. évben szervezeti változás az Intézetben nem volt. Gazdálkodási környezet alakulása, pozitív, negatív hatások Az Intézet

Részletesebben

KORMÁNYZATI ELLENİRZÉSI HIVATAL. Szöveges indoklás. a Kormányzati Ellenırzési Hivatal évi költségvetésének végrehajtásáról

KORMÁNYZATI ELLENİRZÉSI HIVATAL. Szöveges indoklás. a Kormányzati Ellenırzési Hivatal évi költségvetésének végrehajtásáról KORMÁNYZATI ELLENİRZÉSI HIVATAL Szöveges indoklás a Kormányzati Ellenırzési Hivatal költségvetésének végrehajtásáról 1 Feladatkör, tevékenység A címhez/alcímhez tartozó intézmények száma, neve, törzskönyvi

Részletesebben

MTA Nyelvtudományi Intézet 2013. évi szöveges beszámoló

MTA Nyelvtudományi Intézet 2013. évi szöveges beszámoló MTA Nyelvtudományi Intézet 2013. évi szöveges beszámoló Szervezeti változások 2013. évben az Intézetben osztályszerkezet szinten kismértékő változás történt. Gazdálkodási környezet alakulása, pozitív,

Részletesebben

MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY év

MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY év MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 2007. év 2007. március MTA Társadalomkutató Központ költségvetési alapokmánya a 217/1998. (XII. 30) Korm. rendelet értelmében Felügyeleti szerv I.

Részletesebben

E l ı t e r j e s z t é s

E l ı t e r j e s z t é s Kéthely Község Önkormányzatának POLGÁRMESTERE 8713 Kéthely, Ady Endre u. 1. Ügyiratszám: 1109/2015. 2. számú elıterjesztés E l ı t e r j e s z t é s az Önkormányzat 2014. évi költségvetését megállapító

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÍSÉRLETI ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÍSÉRLETI ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÍSÉRLETI ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET 2010. évi KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ JELENTÉS SZÖVEGES INDOKOLÁS Gazdálkodás 1 1) Szervezeti változások 2010. évben az Intézet fejlıdését

Részletesebben

Szöveges beszámoló. az O.I.K évi gazdasági tevékenységéről

Szöveges beszámoló. az O.I.K évi gazdasági tevékenységéről Szöveges beszámoló az O.I.K. 2004. évi gazdasági tevékenységéről 1. Az intézménynél a tárgy évben szervezeti változás nem történt. 2. Szakmai tevékenység főbb jellemzői: Az év során megvalósult, kiemelt

Részletesebben

Madách Imre Gimnázium

Madách Imre Gimnázium Madách Imre Gimnázium 3100 Salgótarján, Arany János út 12. : 32-411-353 fax: 32-411-104 e-mail: madach@madach-starjan.sulinet.hu Igazgató: Pauman Mária Alapítva: 1923 G- 31-1/2006. Tárgy: 2005. évi költségvetési

Részletesebben

IV. Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

IV. Alapvető Jogok Biztosának Hivatala IV. Alapvető Jogok Biztosának Hivatala A IV. Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fejezet az alapvető jogok biztosa és két helyettese, valamint a Hivatal tevékenységét és gazdálkodását foglalja össze. A

Részletesebben

A Felsőoktatási Regisztrációs Központ 2006. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA

A Felsőoktatási Regisztrációs Központ 2006. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA A Felsőoktatási Regisztrációs Központ 2006. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. Az intézmény adatai Név: Felsőoktatási Regisztrációs Központ Törzskönyvi

Részletesebben

Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás Társulási Tanácsának február 11-i ülésére

Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás Társulási Tanácsának február 11-i ülésére Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére Tárgy: Javaslat a Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás

Részletesebben

Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére

Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére Tárgy: Javaslat az Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2015.

Részletesebben

REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA

REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK SZABÁLYZATA MTA Nyelvtudományi Intézet REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK FELOSZTÁSÁNAK, AZOK TELJESÍTÉSÉNEK ÉS ELSZÁMOLÁSÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. január 1-jétıl 2 REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK

Részletesebben

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. melléklet amely létrejött Hajdúdorog Város Önkormányzat Képviselı-testülete, mint az önállóan mőködı és gazdálkodó Hajdúdorog Városi Polgármesteri Hivatal irányító szerve,

Részletesebben

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str. 69-71. ELİTERJESZTÉS a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselı-testületének 2015.

Részletesebben

SZEKSZÁRD ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS

SZEKSZÁRD ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS SZEKSZÁRD ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa 2015. május 27-i ülésére Tárgy: Javaslat a Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás 2014. évi

Részletesebben

A Csorba Győző Megyei Könyvtár 2007. évi éves gazdasági beszámolója

A Csorba Győző Megyei Könyvtár 2007. évi éves gazdasági beszámolója A Csorba Győző Megyei Könyvtár 2007. évi éves gazdasági beszámolója Intézményünk 2007. évben gazdasági tevékenységét a Baranya Megyei Önkormányzat Gazdasági Igazgatóságához integráltan, gazdaságilag részben

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI RÉSZJELENTÉS. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat I-III. negyedévi költségvetés teljesítésének átvilágításáról

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI RÉSZJELENTÉS. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat I-III. negyedévi költségvetés teljesítésének átvilágításáról FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI RÉSZJELENTÉS Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat 2009. I-III. negyedévi költségvetés teljesítésének átvilágításáról (Jelentés az évközi pénzügyi információk átvilágításáról)

Részletesebben

A saját bevételeinket igyekeztünk túlteljesíteni, illetve pályázatok útján növelni.

A saját bevételeinket igyekeztünk túlteljesíteni, illetve pályázatok útján növelni. Kodály Zoltán Általános Iskola 3100 Salgótarján, Mártírok útja 3. (32) 411-688, 411-557 Fax: (32) 423-085 Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Salgótarján Múzeum tér 1. Tárgy: Szöveges beszámoló

Részletesebben

Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskola

Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskola Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskola H-3100 Salgótarján Május 1. út 58. Tel: 06-32/411-898 Fax: 06-32/417-248 School of the team of economic experts of the developement of human resources of the

Részletesebben

Dusnok Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2013. (III.4.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi költségvetésének végrehajtásáról

Dusnok Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2013. (III.4.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi költségvetésének végrehajtásáról Dusnok Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2013. (III.4.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról Dusnok Község Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

19/2006. (IX.22.) R E N D E L E T E. a évi pénzügyi terv módosításáról

19/2006. (IX.22.) R E N D E L E T E. a évi pénzügyi terv módosításáról MARTFŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 19/2006. (IX.22.) R E N D E L E T E a 2006. évi pénzügyi terv módosításáról Martfő Város Önkormányzata Képviselı-testülete a helyi önkormányzat 2006. évi

Részletesebben

MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM. 2009. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM. 2009. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM 2009. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 2-1. Feladatkör, szakmai tevékenységek 1.1. Magyar Mezıgazdasági Múzeum PIR törzsszám: 305668 Honlapcím: mezogazdasagimuzeum.hu

Részletesebben

Kiosztós anyag. Társulási Tanácsának 2014. június 26-i ülésére

Kiosztós anyag. Társulási Tanácsának 2014. június 26-i ülésére Kiosztós anyag Lajosmizse és Felsılajos Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Közszolgáltató Társulás Társulási Tanácsának 214. június 26-i ülésére Tárgy: Lajosmizsei Közfeladat-ellátó Társulás 214. évi

Részletesebben

növeli, és Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata évi költségvetése ezer Ft-ban

növeli, és Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata évi költségvetése ezer Ft-ban Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének /2010.() önkormányzati rendelete a 2010. évi költségvetésrıl szóló 3/2010.(III.03.) rendeletének módosításáról Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek beszámolója

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek beszámolója 1 8 1 7 3 5 0 3-1 - 4 2 Adószám A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek beszámolója 2 0 0 2 év MAZSIHISZ Szeretetkórházért Közhasznú alapítvány egyéb szervezet megnevezése 1145 Budapest, Amerikai

Részletesebben

Kéthely Község Önkormányzat Képviselı-testületének. 9/2015.(IV.30.) rendelete

Kéthely Község Önkormányzat Képviselı-testületének. 9/2015.(IV.30.) rendelete Kéthely Község Önkormányzat Képviselı-testületének 9/2015.(IV.30.) rendelete Kéthely Község Önkormányzatának 2014. évi költségvetését megállapító 2/2014.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról Kéthely

Részletesebben

I N T É Z K E D É S I T E R V ig

I N T É Z K E D É S I T E R V ig I N T É Z K E D É S I T E R V 2016-2018-ig Rövid távú intézkedési terv az 52/2017. (II. 22.) számú Képviselı-testületi Határozattal elfogadott Hajdúnánás Város Közmővelıdési Koncepciójához Irányelvek Tárgyi,

Részletesebben

Beszámoló Annavölgy Község Önkormányzata. 2009. évi költségvetésének teljesítésérıl. 1. Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése

Beszámoló Annavölgy Község Önkormányzata. 2009. évi költségvetésének teljesítésérıl. 1. Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése Beszámoló Annavölgy Község Önkormányzata 2009. évi költségvetésének teljesítésérıl 1. Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése 1.1. Kötelezı feladatok ellátása Az önkormányzat a kötelezıen

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ SZÖVEGES INDOKLÁSA

KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ SZÖVEGES INDOKLÁSA KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ SZÖVEGES INDOKLÁSA 2007. 1 A Közlekedési Múzeum 2007. évi költségvetési beszámolója kiegészítő mellékleteinek szöveges értékelése, amely az Áhsz. 40. (1) bekezdése

Részletesebben

Magyar Mezıgazdasági Múzeum Könyvtára

Magyar Mezıgazdasági Múzeum Könyvtára MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár Levélcím: 1367 Bp. 5., Pf. 129. Tel: (36-1) 364-0071 Fax: (36-1) 364-0076 E-mail: foigazgato@mmgm.hu Honlap: www.mmgm.hu Magyar Mezıgazdasági

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY

KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézet KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 2006. Budapest, 2006. március 08. 2 2006. évi költségvetési alapokmány 1. Azonosító adatok Felügyeleti szerv: Magyar Tudományos

Részletesebben

IV. ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALA

IV. ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALA IV. ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALA A IV. Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fejezet az alapvető jogok biztosa és két helyettese, valamint a Hivatal tevékenységét és gazdálkodását foglalja össze. A

Részletesebben

A MŰVÉSZETEK HÁZA 2003. ÉVI GAZDASÁGI BESZÁMOLÓJA

A MŰVÉSZETEK HÁZA 2003. ÉVI GAZDASÁGI BESZÁMOLÓJA A MŰVÉSZETEK HÁZA 2003. ÉVI GAZDASÁGI BESZÁMOLÓJA Gazdasági tevékenységünket továbbra is a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központhoz integráltan, de szakmai és gazdasági önállóságunkat megtartva

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM NORMATÍV KUTATÁSTÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM NORMATÍV KUTATÁSTÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Mőködési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Mőködési Rend 18. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM NORMATÍV KUTATÁSTÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010.

Részletesebben

intézmények. (4) A Polgármesteri Hivatal költségvetésében alcímet alkot a Helyi Kisebbségi Önkormányzat igazgatási tevékenysége.

intézmények. (4) A Polgármesteri Hivatal költségvetésében alcímet alkot a Helyi Kisebbségi Önkormányzat igazgatási tevékenysége. Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2011. (II.22.) önkormányzati rendelete a 2011. évi önkormányzati költségvetésrıl intézmények. (4) A Polgármesteri Hivatal költségvetésében alcímet

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. 12. 31. zárómérleghez

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. 12. 31. zárómérleghez 18111954 9449 569 01 Statisztikai számjel Épülı Virgonc Gyermekekért Alapítvány 2085 Plisvörösvár, Rákóczi u. 8. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2008. 12. 31. zárómérleghez Budapest, 2009. március 3. Szervezet felelıs

Részletesebben

A 2005. évi beszámoló szöveges értékelése

A 2005. évi beszámoló szöveges értékelése A 2005. évi beszámoló szöveges értékelése I. A feladatellátás általános értékelése Az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálat óvodai csoportjának létszáma 10 fı,

Részletesebben

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 2-i ülésére

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 2-i ülésére Elıterjesztés sorszáma: 2. Melléklet: 2 db ELİTERJESZTÉS Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 2-i ülésére Tárgy: A Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. november 24-i ülésére

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. november 24-i ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Alelnökétıl ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. november 24-i ülésére Tárgy: Beszámoló a megyei önkormányzat közmővelıdési szakmai tanácsadási és

Részletesebben

Országos Múzeumandragógiai Konferencia Május Széphalom. Elıadások a szekciókban / idıtartam: 10 perc

Országos Múzeumandragógiai Konferencia Május Széphalom. Elıadások a szekciókban / idıtartam: 10 perc Országos Múzeumandragógiai Konferencia 2009. Május 11-12. Széphalom Elıadások a szekciókban / idıtartam: 10 perc 1. Szabó József Egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Debrecen A múzeumok új kihívása: a

Részletesebben

Beszámoló a Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány (2801. Tatabánya, Fı tér 4. Pf. 1244.) 2007. évi tartalmi tevékenységérıl

Beszámoló a Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány (2801. Tatabánya, Fı tér 4. Pf. 1244.) 2007. évi tartalmi tevékenységérıl Beszámoló a Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány (2801. Tatabánya, Fı tér 4. Pf. 1244.) 2007. évi tartalmi tevékenységérıl A Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány és kuratóriuma elsısorban pályázati támogatások

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Árpád-házi Szent Erzsébet Otthona 7150 Bonyhád, Schweitzertanya évi pénzügyi beszámoló

Tolna Megyei Önkormányzat Árpád-házi Szent Erzsébet Otthona 7150 Bonyhád, Schweitzertanya évi pénzügyi beszámoló Tolna Megyei Önkormányzat Árpád-házi Szent Erzsébet Otthona 7150 Bonyhád, Schweitzertanya 51. 2007. évi pénzügyi beszámoló Az intézmény pénzügyi helyzetét a forráshiány jellemezte. Állandó finanszírozási

Részletesebben

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása Az elmúlt évek válsághatásai a társas vállalkozásokhoz képest súlyosabban érintették az egyéni vállalkozásokat, mivel azok az egyre

Részletesebben

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete 18236741-9001-529-01 Statisztikai számjel 18236741-1-43 Adószám Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete Kiegészítő melléklet a 2013. évi egyszerűsített beszámolóhoz Budapest, 2014. május 25. a Egyesület

Részletesebben

MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY év

MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY év MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 2009. év 2009. március MTA Társadalomkutató Központ költségvetési alapokmánya a 217/1998. (XII. 30) Korm. rendelet értelmében I. Azonosító adatok Felügyeleti

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. A Magyarországi Camphill Egyesület évi mőködésérıl

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. A Magyarországi Camphill Egyesület évi mőködésérıl KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS A Magyarországi Camphill Egyesület 2009. évi mőködésérıl A beszámoló tartalma: 1. Egyszerősített éves közhasznú beszámoló 2. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 3. A

Részletesebben

MAZSIHISZ SZERETETKÓRHÁZÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

MAZSIHISZ SZERETETKÓRHÁZÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS MAZSIHISZ SZERETETKÓRHÁZÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005 Budapest, 2006. február 28. 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A Mazsihisz Szeretetkórházért Közhasznú Alapítvány (a továbbiakban: Alapítvány)

Részletesebben

2016. évi Elemi költségvetés

2016. évi Elemi költségvetés Manolisz Glezosz 12. Évfolyamos Görögnyelv Oktató Iskola 2016. évi Elemi költségvetés Szöveges indoklás Budapest, 2016. január 20. Határozat száma: Intézmény vezető Általános indoklás A 2016. évi elemi

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 61. MELLÉKLET : 1 db TÁRGY: Beszámoló a Tolna Megyei Területfejlesztési Tanács 2010. évi munkájáról E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/

PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/ PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/ 425-689 Részéletes könyvvizsgálói jelentés a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009. december 31-i fordulónappal

Részletesebben

Szöveges beszámoló. Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész év

Szöveges beszámoló. Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész év Szöveges beszámoló Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész 2014. év 1 1. A 2014. évi költségvetési támogatás A MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont 2014. évre elfogadott költségvetési támogatása

Részletesebben

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. június 25-ei testületi ülésére

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. június 25-ei testületi ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Alelnöke Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. június 25-ei testületi ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Mővelıdési, Ifjúsági és Közösségfejlesztési

Részletesebben

2012 Elemi költségvetés

2012 Elemi költségvetés A fejezet megnevezése, székhelye: Irányító szerv:.................. számjel 309127 1051 20 1100 38137 PIR-törzsszám Szektor Fejezet Címrend ÁHT A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 1011 2012......

Részletesebben

I N T É Z K E D É S I T E R V TERVEZET ig

I N T É Z K E D É S I T E R V TERVEZET ig I N T É Z K E D É S I T E R V TERVEZET 20172019ig Rövid távú intézkedési terv az 52/2017. (II. 22.) számú Képviselıtestületi Határozattal elfogadott Hajdúnánás Város Közmővelıdési Koncepciójához Irányelvek

Részletesebben

2012 évi tájékoztató a Nagylétai Református Egyházközség Szociális Szolgáltató Központja munkájáról

2012 évi tájékoztató a Nagylétai Református Egyházközség Szociális Szolgáltató Központja munkájáról A beszámolót a Képviselıtestület 108/2012. (IX.25.) Öh. számú határozattal elfogadta. NAGYLÉTAI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG 2012 évi tájékoztató a Nagylétai Református Egyházközség Szociális Szolgáltató Központja

Részletesebben

GESZT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELİ-TESTÜLETE 5/2010. (II. 17.) KT. SZ. RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉVI KÖLT- SÉGVETÉSÉRİL

GESZT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELİ-TESTÜLETE 5/2010. (II. 17.) KT. SZ. RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉVI KÖLT- SÉGVETÉSÉRİL GESZT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELİ-TESTÜLETE 5/2010. (II. 17.) KT. SZ. RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT 2010. ÉVI KÖLT- SÉGVETÉSÉRİL Geszt Község Önkormányzatának Képviselı-testülete - az államháztartásról

Részletesebben

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala évi költségvetésének végrehajtása

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala évi költségvetésének végrehajtása ORSZÁGOS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSI TANÁCS HIVATALA HIVATALVEZETŐ 50.068/2007 OIT Hiv. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala 2006. évi költségvetésének végrehajtása Törzskönyvi azonosító száma: 329552

Részletesebben

Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2009. (III. 17.) rendelete az önkormányzat évi költségvetésérıl

Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2009. (III. 17.) rendelete az önkormányzat évi költségvetésérıl Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2009. (III. 17.) rendelete az önkormányzat 2009. évi költségvetésérıl Az Önkormányzat Képviselı-testülete az államháztartásról szóló - többször módosított

Részletesebben

A TIOP kiemelt projekt

A TIOP kiemelt projekt Az integrált munkaügyi és szociális szolgáltató rendszer kereteinek megteremtése az Állami Foglalkoztatási Szolgálat infrastruktúrájának fejlesztésével HÍRLEVÉL 2012. IV. évfolyam 12. szám A TIOP 3.2.1.

Részletesebben

Nyirád Község Cigány Kisebbségi Önkormányzata Elnökétıl 8454 Nyirád, Szabadság u. 3. Tel./fax: 88/ ; 88/

Nyirád Község Cigány Kisebbségi Önkormányzata Elnökétıl 8454 Nyirád, Szabadság u. 3. Tel./fax: 88/ ; 88/ 1. napirendi pont Tel./fax: 88/235-001; 88/506-070 e-mail: nyiradph@vnet.hu Ügyszám: 9-8/2011. Tárgy: Tájékoztató a lejárt határidejő képviselı-testületi határozatok végrehajtásáról A Cigány Kisebbségi

Részletesebben

Költségvetési alapokmány

Költségvetési alapokmány Költségvetési alapokmány 1. Fejezet száma, megnevezése: Fejezet száma: XXXIII. Megnevezése: Magyar Tudományos Akadémia 2. Költségvetési szerv: a.) Azonosító adatai: megnevezése: Magyar Tudományos Akadémia

Részletesebben

Országos Múzeumandragógiai Konferencia szekcióinak beosztása és programjai Helyszín: Széphalom, A Magyar Nyelv Múzeuma, 2009. Május 12.

Országos Múzeumandragógiai Konferencia szekcióinak beosztása és programjai Helyszín: Széphalom, A Magyar Nyelv Múzeuma, 2009. Május 12. Országos Múzeumandragógiai Konferencia szekcióinak beosztása és programjai Helyszín: Széphalom, A Magyar Nyelv Múzeuma, 2009. Május 12. Kedd 9:00-10:30 Elıadások az I. és II. szekcióban 10:30-11:00 Szünet-konferencia

Részletesebben

HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2011. március 1.

HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2011. március 1. 1/9 KÉSZÍTETTE: dr. Tölli Katalin al ELLENİRIZTE: Nagy István osztályvezetı HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2011. március 1. 2/9 I. Az osztályon ellátandó feladatokhoz tartozó munkakörök 1. osztályvezetı, városi

Részletesebben

Éves költségvetési beszámoló

Éves költségvetési beszámoló Adatellenőrző kód: -5813-22-78-6d1e6f62-21-67681e1e-25-15-48-e-4a138 Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 0500 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A

Részletesebben

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi Str

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi Str Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi Str. 69-71. ELİTERJESZTÉS a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2014. február 11-i ülésére

Részletesebben

2012 Elemi költségvetés

2012 Elemi költségvetés A fejezet megnevezése, székhelye: Irányító szerv:.................. számjel 350855 1051 10 0802 748160 PIR-törzsszám Szektor Fejezet Címrend ÁHT A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 3529 Miskolc

Részletesebben

Szöveges értékelés a 2004. évi intézményi beszámolóhoz

Szöveges értékelés a 2004. évi intézményi beszámolóhoz Szöveges értékelés a 2004. évi intézményi beszámolóhoz Az intézet 2004. évi gazdálkodásának értékelésénél megállapitható, hogy az előző évekhez hasonlóan a kényszerü takarékoskodás jellemezte az intézetet.

Részletesebben

KORSZERŰ KERESKEDELEMÉRT ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010.

KORSZERŰ KERESKEDELEMÉRT ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. KORSZERŰ KERESKEDELEMÉRT ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. Székhely: 5000, Szolnok, Tiszaligeti sétány. Adószám: 19216502-1-16 Közhasznúsági fokozat: közhasznú szervezet Közhasznúsági

Részletesebben

Beszámoló. II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár. 2010. évi szakmai munkájáról

Beszámoló. II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár. 2010. évi szakmai munkájáról Beszámoló II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár 2010. évi szakmai munkájáról Összeállította: Venyigéné Makrányi Margit igazgató TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ...3 II. GAZDÁLKODÁS...8 II.1

Részletesebben

Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének 6/2011. (V.10.) önkormányzati rendelete a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról

Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének 6/2011. (V.10.) önkormányzati rendelete a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének 6/2011. (V.10.) önkormányzati rendelete a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról Felsılajos Község Önkormányzatának Képviselı-testülete az államháztartásról

Részletesebben

2007. évi tény évi eredeti előirányzat

2007. évi tény évi eredeti előirányzat A Köztársasági Elnökség fejezet és a hozzá rendelt államhatalmi költségvetési szerv a Köztársasági Elnöki Hivatal a beszámolási időszakban ellátta mindazokat a feladatokat, amelyeket a jogszabály, az Alapító

Részletesebben

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi Str. 69-71.

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi Str. 69-71. Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi Str. 69-71. Elıterjesztés a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2014. december 9-i ülésére

Részletesebben

A Baranya Megyei Levéltár évi éves gazdasági beszámolója

A Baranya Megyei Levéltár évi éves gazdasági beszámolója A Baranya Megyei Levéltár 2007. évi éves gazdasági beszámolója Intézményünk 2007. évben gazdasági tevékenységét a Baranya Megyei Önkormányzat Gazdasági Igazgatóságához integráltan, gazdaságilag részben

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2009. évrıl

Közhasznúsági jelentés 2009. évrıl Közhasznúsági jelentés 2009. évrıl Fordulónap: 2009.december 31. Beszámolási idıszak: 2009.július 14-2009.december 31. A szervezet bemutatása: Elérhetıség: 2200 Monor Kossuth L. u. 65-67 Azonosító adatok:

Részletesebben

Szöveges beszámoló. a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről

Szöveges beszámoló. a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről Szöveges beszámoló a költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről Költségvetési szerv: 0200. Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Szakágazati besorolása: 910100. Könyvtári, levéltári tevékenység

Részletesebben

II. KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKSÉG

II. KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKSÉG II. KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKSÉG A Köztársasági Elnökség fejezet és a hozzá rendelt fejezetet irányító szerv a Köztársasági Elnöki Hivatal (a továbbiakban: KEH) a beszámolási időszakban ellátta mindazokat a

Részletesebben

MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM. 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM. 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 2-1. Feladatkör, szakmai tevékenységek 1.1. Magyar Mezıgazdasági Múzeum PIR törzsszám: 305668 Honlapcím: mezogazdasagimuzeum.hu

Részletesebben

Kiegészítı melléklet 2008.

Kiegészítı melléklet 2008. 7. 8. Adószám: 18951413-1-2 Bíróság: ZALA MEGYEI BIRÓSÁG EUROPTEC-ZALAVIZ ZALAEGERSZEGI ÚSZÓ KLUB 89 ZALAEGERSZEG, ÉGERFA UTCA 9. Kiegészítı melléklet 28. Fordulónap: 28. december 31. Beszámolási idıszak:

Részletesebben

ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011.

ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. Készült: 2012. május 26. aláírás Országos Diákszínjátszó Egyesület Fordulónap: 2011.12.31 KSH: 19016955-9499-529-01 Mérleg Adatok eft-ban

Részletesebben

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 21/2009.(IX.28.) r e n d e l e t e

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 21/2009.(IX.28.) r e n d e l e t e Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2009.(IX.28.) r e n d e l e t e a nagyközségi önkormányzat 2009. évi költségvetéséről szóló 4/2009. (II.27.) rendelet módosításáról Decs Nagyközség

Részletesebben

K A N I Z S A I D O R O T T Y A E G É S Z S É G Ü G Y I S Z A K K Ö Z É P I S K O L A. S Z Ö V E G E S B E S Z Á M O L Ó a 2005-ös költségvetési évrıl

K A N I Z S A I D O R O T T Y A E G É S Z S É G Ü G Y I S Z A K K Ö Z É P I S K O L A. S Z Ö V E G E S B E S Z Á M O L Ó a 2005-ös költségvetési évrıl S Z Ö V E G E S B E S Z Á M O L Ó a 2005-ös költségvetési évrıl I. A feladatellátás általános értékelése Az elızı évekhez hasonlóan intézményünkben - 7 osztályban a 9-12. évfolyamon 4 éves, - +1 osztály

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

A társadalombiztosítási alapok bevételeinek és kiadásainak alakulásáról december hó

A társadalombiztosítási alapok bevételeinek és kiadásainak alakulásáról december hó Magyar Államkincstár A társadalombiztosítási alapok bevételeinek és kiadásainak alakulásáról 2009. december hó Készítette: Alapok és Közalapítványok Fıosztálya Budapest, 2010. január 2 Társadalombiztosítási

Részletesebben

Kéthely Község Önkormányzatának POLGÁRMESTERE 8713 Kéthely, Ady E. u. 1. E l ı t e r j e s z t é s

Kéthely Község Önkormányzatának POLGÁRMESTERE 8713 Kéthely, Ady E. u. 1. E l ı t e r j e s z t é s 1 3. számú elıterjesztés Kéthely Község Önkormányzatának POLGÁRMESTERE 8713 Kéthely, Ady E. u. 1. Ügyiratszám: 1722/2015. E l ı t e r j e s z t é s az Önkormányzat 2015. évi költségvetését megállapító

Részletesebben

A Csorba Győző Megyei Könyvtár 2008. évi gazdasági beszámolója

A Csorba Győző Megyei Könyvtár 2008. évi gazdasági beszámolója A Csorba Győző Megyei Könyvtár 2008. évi gazdasági beszámolója Intézményünk 2008. gazdasági tevékenységét a Baranya Megyei Levéltárhoz integráltan, szakmai és gazdasági önállóságát megtartva bonyolította.

Részletesebben

Jelentés Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójáról

Jelentés Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójáról Jelentés Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójáról Elvégeztem Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójának könyvvizsgálatát.

Részletesebben

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 5/2000. (IV.13.)számú önkormányzati rendelete a helyi közmővelıdési tevékenységrıl.

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 5/2000. (IV.13.)számú önkormányzati rendelete a helyi közmővelıdési tevékenységrıl. OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 5/2000. (IV.13.)számú önkormányzati rendelete a helyi közmővelıdési tevékenységrıl. Az önkormányzat kötelezı feladata a helyi közmővelıdési tevékenység

Részletesebben

Költségvetési alapokmány

Költségvetési alapokmány 1 Költségvetési alapokmány 1. Fejezet száma, megnevezése - Felügyeleti szerv megnevezése: székhelye: száma: Magyar Tudományos Akadémia Budapest XXXIII. 2. Költségvetési szerv a. azonosító adatai - Köztestületi

Részletesebben

Éves ellenırzési terv 2014. évre

Éves ellenırzési terv 2014. évre A 208/2013.(XI.21.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTER VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT Ikt. szám: 80 /2013. Éves ellenırzési terv 2014. évre A hivatal a költségvetési szervek belsı kontrollrendszerérıl és belsı ellenırzésérıl

Részletesebben

11. Gazdálkodás. A 2014-es év nehéz, de eredményes év volt intézményünk szempontjából.

11. Gazdálkodás. A 2014-es év nehéz, de eredményes év volt intézményünk szempontjából. 11. Gazdálkodás 2014.évi gazdálkodással kapcsolatos beszámolójelentés Összefoglaló, általános megállapítások: A 2014-es év nehéz, de eredményes év volt intézményünk szempontjából. A 2014 évi eredeti előirányzat

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. június 25-i ülésére

E L İ T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. június 25-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS E L N Ö K E VI. 1228 /2009 E L İ T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. június 25-i ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Napok programja

Részletesebben

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str. 69-71. ELİTERJESZTÉS a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2013. február 19-i ülésére

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 70. MELLÉKLET : - db TÁRGY: Beszámoló a Szekszárd és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás 2009. évi munkájáról E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport Közhasznú Egyesület

Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport Közhasznú Egyesület Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport Közhasznú Egyesület 2007. ÉVI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓ Kelt: 2008. június 30. 2 A Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport Közhasznú Egyesület Alapszabályának

Részletesebben

Kiegészítı melléklet. I. Általános rész. Zöld Folyosó Közalapítvány

Kiegészítı melléklet. I. Általános rész. Zöld Folyosó Közalapítvány Kiegészítı melléklet I. Általános rész 1. A társaság bemutatása A cég neve: Zöld Folyosó Közalapítvány Székhelye: 8708 Somogyfajsz Kossuth u. 62 Az alapítás idıpontja: 1995. augusztus 1. A mőködés megkezdésének

Részletesebben