TANULMÁNYÚTON PERUGIÁBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULMÁNYÚTON PERUGIÁBAN"

Átírás

1 TANULMÁNYÚTON PERUGIÁBAN Ez év tavaszán sikeresen pályáztam egy Tempus szakértői tanulmányútra, melynek keretében októberben hét napot töltöttem Umbriában. Témája a környezeti nevelés volt, címe: Iskola: az aktív állampolgári és környezeti nevelés színtere. A környezeti nevelés slágertéma napjaink pedagógiájában. Földrajztanárként sok éven át foglalkoztam tanórákon a környezeti problémák megismertetésével, tanórákon kívül pedig hat éven keresztül dolgoztam tanítványaimmal együtt a Globe nemzetközi környezetvédelmi projektben. Így számomra a környezeti nevelés mindennapi oktatónevelő munkámnak is része lett. E gyakorlat során azt tapasztaltam, hogy felnőtteket, gyerekeket egyaránt megérint a környezet védelmének, szeretetének, ismeretének ügye. Célom volt tudatosítani, hogy életmódunk, szokásaink megkérdőjeleződnek, meg kell tanulnunk az alkalmazkodást az átalakuló környezeti feltétekhez, törekednünk kell gondolkodásmódunk megváltoztatására. Úgy gondoltam, hogy ezen a tanulmányúton sok érdekes témát, példát megismerhetek, képet kapok a jó, bevált gyakorlatról, kicserélhetem tapasztalataimat más országokból jövő kollégákkal. A tanulmányút messze túlmutat az előzetes várakozásokon, szemléletet formáló volt, lelkesített, új gondolatokat, ötleteket indított el bennem. A szakmai összefoglaló, a tapasztalatok rendszerezése, az összegyűjtött sok segédanyag, a fotók rendezése és a jelentés megírására készülve felvetődött bennem a kétség a beszámoló visszaadja e az umbriai és toszkán tájak varázsát, az emberek életszeretetét, a kezdődő barátságokban rejlő emberi és szakmai lehetőségek ígéretét? Sokadik alkalommal is zavarba ejt ez a páratlan szépségű ország múltjával és jelenével, művészetével és most lehetőségem volt betekintést kapni az oktatás, nevelés területére, ami a munkám és a hivatásom.

2 Szakmai és kulturális programok: Kilencfős csoportunkat hivatalosan is fogadta Perugia ban, a CRIDEA igazgatója, aki bemutatta a központ működését. A CRIDEA tevékenysége a következő területekre terjed ki: 1. a környezettel kapcsolatos adatok, információk gyűjtése és továbbítása; 2. publikációk és kiadványok megjelentetése; 3. képzés (pl. menagement, facilitátor); 4. projektek ajánlása az iskolák felé, amelyek közül néhányat mi is megismertünk; 5. regionális hálózat kiépítése a környezeti nevelés összehangolására; 6. Umbria útja a fenntartható fejlődésért. A környezeti nevelés céljai közül különösen nagy hangsúlyt kap a partnerség kezdeményezése, a választás és a döntéshozatal felelőssége, a szolidaritás és az igazságosság. A másik fogadó intézmény a Laboratorio del Cittadino volt, amelynek a tevékenysége elsősorban Umbriára terjed ki, de vannak nemzetközi kapcsolatai is. Fő feladata, hogy a környezeti nevelést segítve hozzájáruljon a környezettudatos magatartás elsajátítatásához. Szorgalmazzák a közösségi interakciót és a részvételt a környezetet érintő döntésekben, tartanak továbbképzéseket, ismeretterjesztő kurzusokat, közreműködnek oktatási segédanyagok elkészítésében, adatbázisok létrehozásában, projektek ajánlásában és módszertani segítségnyújtásban az iskolák felé. Ezt követően megismertük a több éve sikeresen működő Eco@tlante és VERSO projekteket.

3 Az a CRIDEA val együttműködve egy több éve folyó projekt Umbria iskoláiban, amely a levegő, a víz minőségét és a biodiverzitást vizsgálja az iskolák környezetében, az eredményeket pedig nyomon lehet követni a fentebb jelzett honlapon. A projekt küldetéstudatát a következőképpen határozták meg: kezelni a jelent, megóvni a jövőt, öko állampolgárrá válni. A VERSO projekt a fenntartható fejlődés, társadalom programja, amely hangsúlyozza a környezet tiszteletét, szeretetét és ismeretét, nagy jelentőséget tulajdonítva a konfliktusok kezelésének, a személyes elkötelezettségnek és az öko állampolgárrá nevelésnek. A délután folyamán látogatást tettünk Perugiában a Tudományegyetem növénytani tanszékén, ahol betekintést kaptunk a fenológiai laboratórium munkájába. Itt, azt követik nyomon, hogy a környezeti feltételekben bekövetkező változások hogyan hatnak a növény és állatvilág fejlődésére. Érdekes volt számomra az itt szerzett tapasztalat, nevezetesen, hogy partneri viszony alakult ki az egyetemi kutatás és az alapfokú oktatás között. Az egyetem a gyerekek által gyűjtött megfigyeléseket feldolgozza. Az együttműködés nagyszerűen bevált, didaktikai kihívást, módszertani megújulás lehetőségét kínálva a tanároknak. A gyerekek számára pedig nyitást az iskola világából. Nagy élmény volt számomra az egyetem botanikus kertjében tett séta, mely elsősorban didaktikai célokat szolgál, azonban nem elhanyagolható az érzékekre tett hatása sem. A kerten a középkori monostor kert tipikus jegyeit, ismérveit fedezhettük fel, a fő építészeti jellegzetességekkel együtt. A kert egyik része a földi paradicsomot szimbolizálja, mellette található a Kozmikus fa, minden fa ősatyja. Utána egy számomra eddig ismeretlen tojás szimbólum, amely a 12 égövi jegy szerint van felosztva. Középen a fény és a tudás fája található. Az éden két folyóján átkelve a Jó és a Rossz Tudásának fájához érünk. Az édenkertet természetesen a sötét erdő követi. A gyógynövénykertben mintegy 100 féle gyógynövény található, igazi élmény volt a fűszernövények hatalmas gyűjteménye is. Érdekes volt meghallgatni, hogyan használták ki a csillagok hatását a növények fejlődésére. (Hét ágyást készítettek, mert hét bolygót ismertek el a kert megalkotásakor.) Összefoglalva azt is mondhatjuk, hogy olyan volt, mint egy tanterem a szabad ég alatt.

4 Földrajztanár lévén nagy örömömre szolgált az egyetem szeizmológiai laboratóriumának meglátogatása, ahol 1751 től napjainkig terjedően mutatták be a földrengések erősségét mérő műszereket, valamint a régió szeizmológiai térképeit. A kora esti órákban lehetőség nyílt Perugia történelmi központjának felfedezésére, a Saint Pierre templom és freskóinak megtekintésére. A következő napon látogatást tettünk egy általános iskolában Castiglione del Lago ban. Érdekes volt maga az épület is, 2007 es építésű és megfelelt a HQE magas környezeti minőség normáinak. Itt megismerhettük az olasz iskolarendszert, a képzési formákat, ezt követően a csoport tagjai is bemutatták a saját iskolarendszerüket, szakmai tevékenységüket, ill. a környezeti nevelés terén szerzett tapasztalataikat. Majd először Power Point bemutatón keresztül ismerhettük meg az iskolában folyó környezeti nevelést, az iskolai projektek

5 fogalmát, a tervezés, előkészítés, megvalósítás és az értékelés szakaszait, majd megnéztük, megcsodáltuk a megvalósult projekteket. A kiállítás középpontjában a Művészet és táj kapcsolata volt, a közelben található Trasimeno tó adta a projekt témát: Lago Trasimeno, bleu de l infini, l infini du bleu. A projektek elkészítéséhez olyan mesterek képeit vették alapul, mint a reneszánsz mestere Perugino ill. a futurista Dottori. A projekt megvalósulásában a tanárokon kívül részt vett művészettörténész és plasztikus művész is. A projektben egy éven át hat osztály vett részt, teljes egészében a tanulói aktivitásra, kreativitásra, gyermeki képzeletre, megfigyelésre, a csoportban és egyénileg végzett tevékenységen volt a hangsúly. Ebben az iskolában ismerkedtem meg az école compréhevsive magyarul leginkább a befogadó iskola fogalmával, gyakorlati megvalósulásával. A leglényegesebb tapasztalataim a következők: a fogyatékos, sérült gyerekek integrálása; a projekt pedagógia napi alkalmazása; az intézmények nagyfokú autonómiája; a partneri kapcsolatokban rejlő lehetőségek kihasználása. Következő állomás egy agráriskola (école agraire A. Vegni) meglátogatása volt, ahol szőlőtermelést, borászatot, illetve turisztikai, vendéglátási ismereteket sajátítanak el a tanulók. Gondos és nagyon kedves vendéglátóink nemcsak az iskola életét mutatták be, hanem az ott termelt és palackozott borral is megajándékozták a csoport tagjait. Csodálatos befejezése volt ennek a napnak Cor tonába, az etruszk városba tett látogatás és a Cortona közelében található remetelak, assissi Szent Ferenc cellájának megtekintése. Olajfák, szőlővel borított domboldalak között vezetett az út a lenyűgöző szőlővel borított domboldalak között vezetett az út a lenyűgöző volt, csodálatos példája annak, ahogyan egy vallási és filozofikus jelentőségű hely beleolvad a tájba és a környezetbe. Tökéletes volt a szépség, a harmónia! Másnap utunk az I. Calvino Liceo Scientifico ba Cittá della Pieve be vezetett.. A gimnázium 4. évfolyamának 3 tanulója mutatta be a zuzmókra vonatkozó kísérleteit és vizsgálatait, a zuzmót a levegő minőségének bio indikátorának tekintették. Megjegyzés: a gyerekek angol nyelven készítették el Power Point előadásukat, határozottak voltak, élvezték a munkájukat és a tudásukat, minden feltett kérdésre pontos válaszokat adtak. Az előadáson részt vettek alsóbb évfolyamra járó diákok, akik változó figyelemmel, de követték a beszámolót. Itt is felfedezhettük az olasz oktatásban kitűnően megvalósuló

6 partnerséget és folyamatosságot. A végzős tanulók már bejártak érdeklődésüknek megfelelő egyetemi órákra és az ott szerzett tudásukat, tapasztalataikat megosztották az alsóbb éves tanulókkal, együtt dolgozva egy egy feladaton. A perugiai egyetem egyik professzorának különösen érdekes előadását is meghallgattuk, melynek témája a Trasimene tó, mint táj ábrázolása a festészetben. Az előadás azt vizsgálta, hogy a festmények által elindított gondolatok miként vezetnek olyan tudományok vizsgálódási területére, mint a geomorfológia, geológia, fossziliák vizsgálata, klimatológia, archeológia stb. Délután Perugino nyomát követtük a városban és megnéztük híres festményét, melyről annyit hallottunk a hét folyamán. A festmény előtt állva megértettük, hogy bármely tudomány, művészet képviselőjének, bármelyik iskolába járó gyereknek a festmény még hosszú ideig fog témát kínálni.

7 Az esti órákban megnéztük Chiancianoban a hihetetlenül gazdag etruszk múzeumot. Látogatást tettünk az Institut d enseignement supériur Umbertide ben, ahol megimertük az Ecomappa projektet, amelynek témája a víz minőségének vizsgálata kémiai és biológiai módszerekkel. A projektben minden tanuló részt vesz korának és ismereteinek megfelelő feladatokat végezve. A projektekben folyamatosság figyelhető meg az alap és középfokú oktatásban, ez a tény is hangsúlyozza a tanulmányozott téma fontosságát. Az ilyen típusú projektek hozzájárulnak a tanulói kompetenciák és olyan attitűdök fejlesztéséhez, mint pl. elkötelezettség a tudományos kutatás iránt, megfigyelés, felfedezés, felelősségvállalás, konfliktuskezelés, amelyek az un. öko állampolgár ismérvei is. Mindez kiegészül azzal, hogy tanulmányozzák a folyóhoz kapcsolódó szavak etimológiáját. Megnéztük az iskola laboratóriumait is. Délután Foligno ban látogatást tettünk egy tudományos, kísérleti laboratóriumba. Az intézményben 10 laboratórium működik, és az egész régióból fogadja a tanulókat, akik néhány napot ott töltenek és az elméletben tanultakat alkalmazzák, figyelik a jelenségeket. Saját planetáriumában csillagászati ismereteiket bővíthetik és műholdvevőivel a legkorszerűbb technikát ismerik meg a tanulók. Irigylésre méltó a meteorológiai megfigyelő állomás. Az intézet a tanárok továbbképzésével is foglalkozik, a környezeti nevelés elméleti és metodikai kérdéseiben nyújt segítséget. Este felejthetetlen látogatást tettünk Assisi ben a Sainte Marie des Anges templomban.

8 Iskolalátogatással kezdtük a következő napot Passignano ban. Az instituto Comprensivo I Birago a mi befogadó iskolánknak felel meg a leginkább. Az iskola tanulói a régió biodiverzitását tanulmányozzák, bemutatták és elmesélték a terepen folyó munkát, a régióban élő állatok élőhelyeit, nyomait a növényvilágot tanulmányozzák. Előadásukon érződött a közösen átélt sok élmény, lelkesedés. Lehetőséget kaptunk arra is, hogy bepillantsunk a tanórákon folyó munkába, megnéztük a füzeteket és tankönyveket. Délután látogatást tettünk egy dokumentációs központban (centre Hannibal), ahol a Trasimeno tó közelében lezajlott csatának a főbb eseményeivel ismerkedtünk meg. A program zárásaként a Trasimeno tó három szigetének egyikére az Isola Maggiore ra tettünk kirándulást, ahová ma már csak pihenni járnak a környékbeliek. Általános megállapítások: 1. Intézmények vonatkozásában az olasz iskolarendszer alap, közép és felsőfokú oktatásába kaptunk betekintést, alaposabb ismereteket, tapasztalatokat az alap és középfokú oktatásról szereztük jártunk szakképzéssel és természettudományos képzésre szakosodott középiskolában látogatást tettünk módszertani és információs, dokumentációs központokban és tudományos laboratóriumokban több helyen találkoztunk a befogadó iskolával, mely biztosítja a speciális igényű gyer ekek oktatását, nevelését, együttélését

9 2. Környezeti nevelés vonatkozásában a régióban proiritásként kezelik a környezeti nevelést, amit beépítenek az oktatási, nevelési folyamatba életkortól függetlenül az olasz iskolarendszerben mind nagyobb szerepe van az iskolai autonómiának, ahol középpontba kerülnek az innovatív módszerek, a gyakorlat, a hatékony stratégiák, az aktív részvételre motiválás a környezetünkben zajló folyamatokban. Értékei között van a sokszínűség tisztelete, a kulturális és természeti örökség ismerete és védelme. az iskolavezetés a minőségi munka részeként értékeli a környezeti nevelést, kapcsolatokat teremt a külső támogatókkal az umbriai régió anyagi forrásokat, képzést, információt biztosít a környezeti nevelés megvalósításához, mobilizálja és felértékeli a szereplők jelentőségét erős kapcsolódási pontok fedezhetők fel a környezet a gazdaság és a társadalmi ismeretek között pl. a zuzmó vizsgálat és a következtetések levonása interdiszciplináris szemlélet jellemzi a környezeti nevelést gyakorlatias tanítási tanulási modelleket alkalmaznak, változatos tanári módszereket és tanulói tevékenységeket tapasztaltunk pl. adatbázisok létrehozása és kezelése, eset tanulmányok, kutatómunka, projekt munka, kísérletezés, művészek bevonása, info kommunikációs és digitális eszközök értő használata, a tanulás és nem a tanítás van a középpontban fontosnak tartják a tanulók és különösen a lányok természettudományos érdeklődésének kibontakozását, motiválását, hangsúlyozva a képzelet, a kreativitás és az önálló munka fontosságát a környezettel foglalkozó projektek értékelése nagyon változatos képet mutat, a megismert vélemények alapján nem célra vezető a színvonal néhány mennyiségi mutató segítségével történő mérése, ennél sokkal komplexebb megközelítésre törekednek példaértékű, jó kapcsolat az egyetemi oktatók és a gyakorló tanárok között az átmenet nehézségeit az alsó és felső tagozat, valamint a gimnáziumi osztályok között sikerül enyhíteni a több évig tartó környezeti projektek segítségével a környezeti nevelés során olyan szociális kompetenciák fejlesztése valósul meg, mint a szervezőkészség, kezdeményezés, problémakezelés, döntéshozatal, kritikus gondolkodás stb. partneri viszony az iskola és a helyi intézmények, alapítványok, vállalatok és magán személyek, civil szervezetek között (hálózat építés) gyakorlati megközelítését, példáját láttuk az ökológia orientált oktatáspolitika megvalósulásának, melynek középpontjában aktív, felelősséget vállaló, toleráns

10 és segítő életmódot elfogadó öko állampolgár rá nevelés áll, aki tud alkalmazkodni környezetéhez, érti és szereti, azért hogy jobban óvhassa és védhesse azt markánsan jelen vannak a környezeti nevelésben a helyi célok és értékek: természeti, épített, szociális környezet ismerete óvása és fejlesztése hangsúlyosan van jelen az a cél, hogy fejlődjön a tanulók aktív részvételi készsége közösségük, lakóhelyük, régiójuk, hazájuk és a világ problémáinak megismerésében és megoldásában helyi értékek és problémák feltérképezése lakóhely megismerése nem láttam viszont példát: az egészség és környezet, a fogyasztás és életminőség összefüggéseinek iskolai megjelenésére (lehet, hogy csak a véletlen műve) nagy élmény volt számomra, hogy sok szép példát láttam a környezi és művészeti nevelés összefonódására, melynek során a tanulók felismerhették a természeti és művészeti szépség közötti rokonságot, a természet képzőművészeti ábrázolásának lehetőségeit, a természet, forma és színvilágát, mindez a holisztikus szemléletmód kialakításának eszköze azt gondolom, hogy a magyarországi gyakorlattal ellentétben Umbriában és Toszkánában sokkal inkább a helyi környezeti problémák, megismertetése, megoldása és a helyi természeti értékek ismerete, megvédése áll a környezeti nevelés középpontjában. A környezeti nevelés feladata, hogy itthon is minden tanuló újra felfedezze saját lakóhelyét, megismerje annak állapotát, személyes élmények, tevékenységek alapján kötődjön hozzá Egyéb körülmények: A csoport szálláshelye Castiglione del Lago ban volt, csendes, nyugodt környezetben, a történelmi városrészben, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Trasimeno tóra. Itt vacsoráztunk, és a szervezők arra is törekedtek, hogy mindig megismerjünk valamit az umbriai konyhaművészet felejthetetlen, nagyszerű ízeiből. Itt írtuk éjszakába nyúlóan a csoportjelentést. Castiglione del Lago a Trasimeno tó nyugati partján, a tó egyetlen félszigetén található, kb. 14 ezer lakosú hangulatos város, ahonnan a program valamennyi színhelyét könnyen meg tudtuk közelíteni. A Trasimeno tó, ami az egyik kifogyhatatlan témája a régióban folyó tudományos vizsgálódásoknak átmérője 16 km, kerülete 45 km, víze nem túl mély. Hordalék képződés során keletkezett, Olaszország legnagyobb tavának tekintik tól a tó része a Living Lakes nemzetközi hálózatnak, melynek célja az édesvízi területek élőhelyeinek, ökoszisztémájának megóvása, monitoring r endszer működik, levegő, víz és

11 talajmintákat vizsgálnak folyamatosan és ebbe a tevékenységbe bekapcsolódnak, az iskolák és önkormányzatok is. Időszámításunk előtt 217 ben itt aratta Hannibál hatalmas győzelmét a római csapatok felett. Csoportunk emberileg és szakmailag is sok értéket képviselt, aktív, érdeklődő és elkötelezett volt a környezeti nevelés jelentőségét, fontosságát illetően. Kedves, segítő, baráti légkör alakult ki a csoporttagok között. A kommunikáció hivatalos nyelve a francia volt, de szinte mindenki beszélt valamilyen szinten olaszul, amiért a szervezők nagyon hálásak voltak. Szabadidő nem volt, de nem is igényelte a csoport. A szakmai programok késő délután értek véget, amit mindig követett egy olyan esemény, látogatás, városnézés, amely az itáliai művészetek és kultúra iránt rajongó, érdeklődő csoportot lenyűgözte. A késő esti órákban mindennap összefoglaltuk a látottakat, a csoportjelentésben a program mellé megfogalmaztuk észrevételeinket, kérdéseinket. A végső változat elkészítése már a hazatérés után történt, mindenki elküldte egy francia kollégának a saját kiegészítéseit. Azzal az elhatározással váltunk el, hogy a jövőben is tartjuk a kapcsolatot, információt és oktatási segédanyagokat küldünk egymásnak. A belga, tanár továbbképzéssel foglalkozó kollégával terveztük, hogy megvizsgáljuk egy továbbképzési program magyarországi adaptálásának lehetőségét, feltételeit. A francia kollégákkal pedig a szaktanácsadói rendszer különbözőségeiből adódó kérdéseket, feladatokat és az intézményeink közötti együttműködés lehetőségeit vitattuk meg többször is. Multiplikátor hatás: A tanulmányúton való részvétel hozzájárult a Fővárosi Pedagógiai Intézet nemzetközi kapcsolatainak szélesítéséhez, a szakterületen folyó munkát lehetőségem volt bemutatni és európai dimenzióban is megméretni. Megismerhettem öt Európai Uniós ország oktatással, neveléssel foglakozó szakembereinek gondolkodását, munkamódszerét, problémáit, innovatív pedagógiai gyakorlatát. A programban való részvétel hozzájárult szakmai fejlődésemhez, bővültek didaktikai és metodikai ismereteim, intenzíven gyakorolhattam francia és olasz nyelvtudásomat. Ez úton is szeretnék köszönetet mondani a Tempus Közalapítványnak, hogy pályázatomat támogatta, körültekintő, alapos szervezéssel, mindvégig segítségemre volt. Végezetül felajánlom kollégáimnak, hogy pályázatírási tapasztalataimat örömmel megosztom velük, és készséggel nyújtok segítséget amennyiben igénylik. Budapest, október 31. Szittnerné Gudor Mária

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás Dr. Majoros Anna igazgatóhelyettes Erősségek Az intézet hírneve Nyitottság innovációra Vezetői

Részletesebben

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve 2018/2019. tanév Az ÖKO munkaterv az alábbi dokumentumok alapján készült: az intézményi Pedagógiai Program, melynek része a helyi tanterv az intézmény

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók?

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Dr. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Egyetem TEMPUS Közalapítvány Fókuszban a minőségfejlesztés Az oktatók szerepe a felsőoktatás

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás).

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás). COMENIUS pályázattal Romániában Közel kétéves előkészítés után a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola az Európai Unió Oktatási Bizottsága által támogatott, Egész életen át tartó tanulás COMENIUS

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Szentendre, 2013. október 28. Dr. Bodó Márton Fogalma Nemzeti köznevelési törvény A közösségi szolgálat: szociális,

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER A tanulási eredményeken alapuló szemlélet alkalmazási lehetőségei a köznevelési rendszerben With financial support from the European Union. Budapest, 2017. november 16.

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel EFOP-3.3.7-17-2017-00027 Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel A projektben részt vevő intézmények Szandaszőlősi Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola Damjanich

Részletesebben

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés 2014-15 tanév Aki másokat felüdít, maga is felüdül ( Példabeszédek 11.25) Amit akaratok, hogy az emberek veletek cselekedjenek,

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember Portfólió Név: Szklenár Bence Dátum:. szeptember 1 A mobilitás adatai: A kiutazó neve, évfolyama: Szklenár Bence 1/13log. A küldő intézmény neve: Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához

Részletesebben

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Borbás László Eszterházy Károly Egyetem, Vizuálisművészeti Intézet, Mozgóképművészeti és Kommunikációs

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

INNOVÁCIÓK A TARTALMI ÉS A MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSBEN (A TÁMOP 3.1.15-14 projekt)

INNOVÁCIÓK A TARTALMI ÉS A MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSBEN (A TÁMOP 3.1.15-14 projekt) INNOVÁCIÓK A TARTALMI ÉS A MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSBEN (A TÁMOP 3.1.15-14 projekt) dr. Kaposi József főigazgató Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2013/2014.

Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2013. szeptember 1. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok 2014.június

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről A témahét résztvevője: Avastetői Általáos Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi felső tagozatos

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

A közösségi szolgálat, mint pedagógiai eszköz

A közösségi szolgálat, mint pedagógiai eszköz A közösségi szolgálat, mint pedagógiai eszköz Galambos Rita Matolcsi Zsuzsa Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Alma a fán Műhelykonferencia Tempus Közalapítvány Budapest. 2012. október 18. A környezet

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása

A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása 08.26-28. Képzési terület: természetismeret tárgyú továbbképzés Téma: Környezettudatos életmódra nevelés Képzési terület:

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT - MAJER ANNA - VERÉB SZILVIA-

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0080 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 tóparti luxusvillák Luxusvilla eladó a Trasimeno tó

Részletesebben

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017 Pogány, 2016.09.16. Patói Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 2019-2020 A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tájékoztatója Tisztelt Szülők! Kedves Diákok! Nevelő-oktató munkánk feladata: Korszerű oktatás (kiemelkedően felszerelt

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 15-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 15-i ülésére 1181-1/2012. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 15-i ülésére Tárgy: Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az Egész

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata M e g ú j u l á s a k u l c s f o n t o s s á g ú t e r ü l e t e k e n! " M i n d e n k i m á s, e g y e d i é s f o n- t o s, Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata A

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Kőrösi Csoma Sándor Általános Címe: 2120 Dunakeszi, Garas u. 26. Résztvevő diákok száma: körülbelül 500 diák Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 4 tanár Kapcsolattartó

Részletesebben

IKTATÓSZÁM: 08-8/585-11/2012. TÁRGY: INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE - TÁMOP /2 PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA MELLÉKLET:

IKTATÓSZÁM: 08-8/585-11/2012. TÁRGY: INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE - TÁMOP /2 PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA MELLÉKLET: IKTATÓSZÁM: 08-8/585-11/2012. TÁRGY: INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE - TÁMOP-3.1.4.- 12/2 PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA MELLÉKLET: E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSE OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1.

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1. KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, 2018. OKTÓBER 1. A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, KÉPZÉS Az Európai Parlament és Tanács

Részletesebben

MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYESÜLET

MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYESÜLET MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYESÜLET Mit kínálunk az ökoiskoláknak? Budapest, 2014. jan. 25. Történetünk mérföldkövei Alapítás éve: 1992 Kiemelkedően közhasznúvá nyilvánítás: 1998 Környezetünkért díj:

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA,

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ÓVODA BESZÁMOLÓ TISZAFÜRED 2016-2017. 1., Pedagógiai folyamatok Tervezés A tervek elkészítése a nevelőtestület bevonásával történt,

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29

Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29 Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29 Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29 Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva:

Részletesebben

Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben

Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben Dr. Hartl Éva egyetemi docens Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Magyar Nemzeti Parkok Hete 2018 Értékek és élmények

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Készítette: Kiss Albert szakmai vezető 2015. február 28. A című pályázat megvalósításában a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és

Részletesebben

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV 2018-2019 Pogány, 2018.09.10. Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Portfólióvédés 2018. március 2. Bajnokné Vincze Orsolya Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Hitvallásom Nem változtathatunk azon, ami már megtörtént, de hatást gyakorolhatunk arra, ami most

Részletesebben

Amit tudni kell a pályázatról:

Amit tudni kell a pályázatról: A PÁLYÁZAT KIÍRÁSA Amit tudni kell a pályázatról: Az EU élethosszig tartó tanulás programjának közoktatási intézményekre vonatkozó pályázata, Az Egész életen át tartó tanulás program gyerekkortól id skoriő

Részletesebben

Beszámoló Olasz tanulmányútról

Beszámoló Olasz tanulmányútról Vendéglátó szakmát tanulók és gyakorlati oktatók szakmai kompetenciafejlesztése Olaszországban (2015-1-HU01-KA102-013197) Beszámoló Olasz tanulmányútról Gradoi szakmai tanulmányút során olyan emberekkel

Részletesebben

TÁMOP-2.1.3.C-12/1-2012-0231

TÁMOP-2.1.3.C-12/1-2012-0231 TÁMOP-2.1.3.C-12/1-2012-0231 Munkavállalók képzésének megvalósítása a Raben Trans European Hungary Kft.-nél Napjainkra az emberi erőforrás-fejlesztés, különösen a felnőttek oktatása és képzése egyre nagyobb

Részletesebben

Munkaanyag ( )

Munkaanyag ( ) Munkaanyag (2016.07.02.) Ki a Kutatótanár: A Kutatótanár az a köznevelési intézményben dolgozó pedagógus, aki munkaköri alapfeladatain túl a Kutatótanári besorolásának öt éves időtartama alatt olyan kutatási,

Részletesebben

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok Imre Anna Eszterházy Károly Egyetem - Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2018. Augusztus 30. Előfordul-e az Önök iskolájában, hogy kikérik a

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Debrecen Fenntarthatósági témahét (2018. 04.23-27.) A témahét résztvevője: Iskolánk nem végzős tanulói. (12 osztály, 713 tanuló) Időtartama: 2018.04.23.-2018.04.27.

Részletesebben

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

Részletesebben

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018 Az munkatervünk 2017/2018 Tevékenységek, feladatok Határidő Felelősök A/ Alapdokumentumok Az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviseli a fenntarthatóság pedagógiájának törekvéseit.

Részletesebben

HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI

HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI Célkitűzés A tanulók képességeit olyan szintre fejleszteni, amelyek eredményesen szolgálják az élethosszig tartó tanulás folyamatát, valamint növelik a munkaerő-piaci

Részletesebben

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton Miért lehet jó? Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Te megállnál segíteni? 1000 emberből két óra alatt mindössze 6 segítene

Részletesebben

Beszámoló a Lóczy Lajos Földrajzversenyről 2017

Beszámoló a Lóczy Lajos Földrajzversenyről 2017 Beszámoló a Lóczy Lajos Földrajzversenyről 2017 A 2016 szeptemberében meghirdetett versenykiírás alapján 2017 február 1-ig 60 iskola regisztrált az ország minden részéből, ahonnan 559 versenyző nevezett

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

Izlandi tanulmányút. Beszámoló

Izlandi tanulmányút. Beszámoló Izlandi tanulmányút Beszámoló Feladatom volt, hogy megfigyeljem a meglátogatott iskola, éves programjába, hogyan épül be a projektpedagógia. Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egyéni, csoportos, illetve

Részletesebben

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu Az ökoiskolaság, a környezeti nevelés helye a megújult tartalmi szabályozásban - Nemzeti alaptanterv és kerettantervek Varga Attila Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet E-mail: varga.attila@ofi.hu Nemzetközi

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló -

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló - Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése - összefoglaló - A kutatás célja a Norvég Civil Támogatási Alap keretében, három pályázati körben beadott (támogatott, illetve elutasított) pályázatok

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése ÁROP-3.A.1/2008-0018 9. részfeladat Pályázati kiírás 12. területe A projekt szemlélet megerősítése Képzési tematika Készítette: SKC Consulting

Részletesebben

TÁMOP 3.1.7/ PFJ KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG ÉRVÉNYESÜLÉSE Akciók, események: környezettudatosság, fenntarthatóság

TÁMOP 3.1.7/ PFJ KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG ÉRVÉNYESÜLÉSE Akciók, események: környezettudatosság, fenntarthatóság TÁMOP 3.1.7/11-2011-0307 PFJ KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG ÉRVÉNYESÜLÉSE Akciók, események: környezettudatosság, fenntarthatóság 2016/2017 tanév Környezeti nevelés Beszámoló Az iskolai környezeti nevelés

Részletesebben

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Comenius Közoktatás Egész életen át tartó tanulás program LLP Erasmus Felsıoktatás és felsıfokú szakképzés Leonardo da Vinci Grundtvig Felnıttoktatás

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor Kik vagyunk? Név: Felsőoktatási Fenntarthatósági Hálózat, (Mo.) Hungarian Sustainable University

Részletesebben

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA EFOP-1.3.9-17 ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy összhangban az Európai Unió és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás irányelveivel

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

A TÁMOP PROJEKT CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI

A TÁMOP PROJEKT CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A TÁMOP 3.1.1 PROJEKT CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI A projekt általános bemutatása A projekt céljai: az oktatás tartalmi

Részletesebben

Audi Hungaria Schule. Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról

Audi Hungaria Schule. Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról Fogalom tisztázás A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, Mi

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29.

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29. MOTIVÁCIÓ A BEN avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, 2017. november 29. HITVALLÁS Félig sem oly fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk.

Részletesebben

Dr. Radványiné Varga Andrea: Önfejlesztési terv május Vezetői tanfelügyeleti ellenőrzés összegzése

Dr. Radványiné Varga Andrea: Önfejlesztési terv május Vezetői tanfelügyeleti ellenőrzés összegzése Dr. Radványiné Varga Andrea: Önfejlesztési terv 2016. május 10. 1. Vezetői tanfelügyeleti ellenőrzés összegzése 1. A tanulás és tanítás stratégiai vezetése és operatív irányítása Az intézmény tervezési

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése I.

A nevelés-oktatás tervezése I. A nevelés-oktatás tervezése I. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MILYEN LESZ AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁS 2020 UTÁN? KITEKINTÉSSEL A KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉGRE Budapest, 2019. június 5. A Tempus

Részletesebben

1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG

1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG 1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG Inézményi elvárások: Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. A szaktárgynak és a tanítási helyzetnek megfelelő, változatos

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK Intézmény neve: Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 036307 Intézmény vezető: Wusching Mária Rita Öni terv kezdő dátuma: 2018.09.01 Öni terv befejező

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS IV.

MÓDSZERTANI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS IV. Mucsi Georgina - Boros Julianna B. Erdős Márta SZAKMAI MÓDSZERTANI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS IV. - a tananyagfejlesztés gyakorlatba való átültetésének eredményei - 2012 A Szakmai módszertani készségfejlesztés

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0591 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Umbria - Perugia LUXUS BIRTOK ELADÓ UMBRIÁBAN LEIRÁS

Részletesebben

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 A munkaerő-piaci esélyek javítása a kompetencia-alap alapú oktatás bevezetésével vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 3.1.3-05/1. 05/1.-2005-10-0421/1.00421/1.0 A Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola

Részletesebben