Munkahely: Siófok Város Kórház Echokardiográfia és Siómedical Egészségügyi Központ Kardiológia Szakrendelő, Siófok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Munkahely: Siófok Város Kórház Echokardiográfia és Siómedical Egészségügyi Központ Kardiológia Szakrendelő, Siófok"

Átírás

1 Cím: Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícium között Theoretical analogies between atherosclerosis and the intoxicated state of interstitial tissue Szerző: Nádasy E. Tamás, főorvos Munkahely: Siófok Város Kórház Echokardiográfia és Siómedical Egészségügyi Központ Kardiológia Szakrendelő, Siófok Levelezési cím: Siófok, Semmelweis u. 1. Telefonszám: Fax: Absztrakt A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az artériák és a szervek felépítésnek elve között párhuzam vonható. Ennek nyomán a membrana elastica interna és a szervek interstíciuma egy közös egység részeivé válnak. Felveti annak lehetőségét, hogy a strukturális párhuzam megalapozhat egy funkcionális párhuzamot. Miután az ateroszklerózis a membrana elastica internában zajlik, ennek történései jelen lehetnek az interstíciumban is. Az interstíciumba teoretikusan behelyezett ateroszklerotikus folyamatok létrehozzák az interstícium toxikusan elszennyeződött, gyulladásos állapotát. Szerző rámutat arra, hogy az interstícium egy aktív, szuverén intelligenciával bíró, jelentős feladatokat ellátó rendszer, melynek kóros állapota megzavarja a vér és a parenchyma sejtjei között zajló kétirányú anyag- és információáramlást. Ennek következménye lehet a sejtek anyagcsere zavara, és akár az inzulin rezisztencia is. Az inzulin rezisztencia ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa, az intoxikált interstícium számos kóros állapot forrása lehet, mely magyarázhatja a diabéteszes betegek fokozott kardiovaszkuláris esendőségét és a betegség szövődményeit. A HDL-koleszterin viszont képes lehet arra, hogy az interstíciumot tisztítsa, és ily módon nemcsak az ateroszklerózist gátolja, hanem a szervek anyagcsere állapotának őrzőjeként is számolhassunk vele. Kulcsszavak: ateroszklerózis, intoxikált interstícium, anyagcsere zavar, inzulin rezisztencia, HDL-koleszterin

2 Abstract The article highlights the potential that the structure of the organs is analogous with that of the arteries. Based on this possibility the internal elastic membrane and the interstitial tissue of the organs become components of a common whole. The article suggests the possibility that the structural analogy might establish a functional analogy. Since atherosclerosis occurs in the internal elastic membrane this occurrence might be present in the interstitial tissue as well. Atherosclerotic procedures theoretically applied into the interstitial space generate the toxically contaminated inflamed condition of the interstitial tissue. The author points out that the interstitial tissue is an active system with a sovereign intelligence that attends significant functions and that the pathological state of which disorients the bidirectional flow of matter and information between the tissues of blood and the parenchyma. The consequences of which might include metabolic disorder even insulin resistance. However insulin resistance is only the tip of the iceberg the interstitial tissue in a toxic condition might be the source of several pathological conditions which can explain the cardiovascular susceptibility of diabetes patients as well as the complications of the disease. HDL-cholesterol however might be capable of cleansing the interstitial tissue therefore not only preventing atherosclerosis but also protecting the metabolic condition of organs. Key words: atherosclerosis, interstitial tissue in a toxic condition, metabolic disorder, insulin resitance, HDL-cholesterol Bevezető gondolatok Az érelmeszesedés folyamatát magát meglehetősen jól ismerjük. Az is nyilvánvaló, hogy az ateroszklerózis során az érfalban kialakuló plakkok miatt romlik a véráramlás, az érintett szerv vérellátása, illetve a plakk megrepedése akut vérellátási zavart, szövetpusztulást vagyis infarktust tud okozni. Ugyanakkor a szív és érrendszeri betegségek kapcsán sok mindent nem értünk. Nem értjük, miért van az, hogy a 2-es típusú cukorbetegek kardiovaszkuláris (CV) rizikója szívinfarktusra önmagában akkora, mint azoknak a nem diabeteszes betegeknek, akiknek már volt egy infarktusa (1,2,3). Nem értjük, miért van az, hogy cukorbetegekben a vércukor normalizálása nem szünteti meg teljesen a CV rizikót (glukóz paradoxon) (2,4). És megfordítva: ha az egyéb CV rizikókat, tehát a magas vérnyomást, a magas vérzsírt, vagy a vérlemezkék aktivitását csökkentő kezelést alkalmazunk, a vércukor értéktől függetlenül csökken a cukorbetegek CV rizikója (non-glukóz paradoxon) (2,4).

3 Nem igazán értjük, hogy a béta receptor blokkolók hogyan képesek cukorbetegekben csökkenteni a CV rizikót (BIP, UKPDS studyk), amikor köztudottan rontják a diabéteszes anyagcserét (5). Nem pontosan értjük miért van a jelenleg alkalmazott gyógyszereknek ún. pleiotrop hatása. Például bizonyos vérnyomáscsökkentők (ACE gátlók, AT-II receptor blokkolók, kálcium-antagonisták) a vérnyomás csökkenés alapján elvárhatónál nagyobb mértékben mérséklik a morbiditást és mortalitást (HOPE, EUROPA, ONTARGET, PREVENT studyk). A cukorbetegek CV rizikója csökkenthető tartós antihipertenzív kezeléssel (6). A koleszterin szintet csökkentő sztatinoknak szintén ismertek pleiotrop hatásai (7). A 2-es típusú diabétesz mellitus (T2DM) kezelésében alkalmazott metformin előnyösebb a CV túlélés szempontjából, mint ha ugyanazt a vércukor értéket inzulinnal érjük el (8). Sok új ismeret gyűlt már össze a pleiotrop hatásokról, vannak adatok, miszerint ezek a szerek stabilizálják a plakkot, csökkentik a plakk gyulladásos hajlamát és ezáltal a megrepedés valószínűségét, mégsem mehetünk el a kérdés mellett, hogy vajon mit tesznek a szöveti sejtek anyagcsere szintjén? Erre a kérdésre a tudománynak előbb vagy utóbb választ kell találnia. Az anyagcsere és az interstícium Az anyagcsere betegségek típuspéldája a világjárványként aposztrofált és messze legtöbbet tanulmányozott kórforma a T2DM. Ma egységes nézet, hogy a T2DM kialakulásának kulcslépése az inzulin-rezisztencia (9). Sok irányból körbejárták, körülírták, feltérképezték már, bizonyították a létezését, de az igazság az, hogy vajmi kevés fogalmunk van arról, mi is valójában az inzulin-rezisztencia? Tudjuk, hogy a diabéteszes sejtekben csökken a mitokondriumok rezerv kapacitása, valamint egyes anyagcsere vezérlő enzimek aktivitása, megváltozik bizonyos gének expressziója, hogy az anyagcsere a glukóz felhasználás felől a szabad zsírsavak irányában tolódik (10,11), és nyilván sok minden mást is tudunk már. De mindmáig nincs határozott válasz arra, hogy mi a lényege a szövetek anyagcsere zavarának. Jelenlegi ismereteink zöme a vér kémiai paramétereinek vizsgálatából állt össze. Az alapkutatás szintjén gyűlnek az adatok a sejtek anyagcsere zavarának lehetséges okairól. A vér és a sejtek közötti anyagforgalmat bonyolító interstíciumról azonban mintha megfeledkeztünk volna. Pedig lehetséges, hogy a válasz egynémely kulcsa nem a vérben és nem a sejtekben, hanem a sejt-közötti térben van. Mindenesetre biztosan közelebb juthatnánk az anyagcsere zavarok gyökeréhez, ha a diabéteszes interstícium patofiziológiáját felderítenénk.

4 Strukturális párhuzam a membrana elastica interna és az interstícium között Az érrendszer a szívtől a sejtek közötti hajszálerekig húzódó, egységes csőrendszer. Az érrendszer, de az ereket kitöltő vér maga is külön-külön önálló szervnek/szövetnek tekinthető, tehát egységes és kontinuus. A hangsúly az alábbiakban a kontinuitáson lesz. Az elektronmikroszkópia óta az erek finomabb szerkezetét is ismerjük, de a hagyományos fénymikroszkópos anatómiai nómenklatúra szerint az érfal három fő rétegből áll (12). Ezek a következők: tunica intima, media és adventitia. Az érfalat belülről bélelő összefüggő sejtréteg, az endotélium egy kontinuum, ma már önálló szervnek tartjuk, sokan így is hívják: endotél-szerv. Ehhez kívülről csatlakozik egy kötőszöveti rostokból álló réteg, a membrana elastica intrena. Kettejük együttese a tunica intima. Az endotélium és a belső elasztikus rostok között helyezkedik el a bazális membrán, mely elektronmikroszkópos nagyságrendbe eső kötőszöveti anyag. A középső réteg a tunica media, az őt képező simaizom hálózat gondoskodik az erek tónusáról. A nagy artériákban ezen izmos réteg erős, vaskos, meghatározó elem, viszont a szövetek felé közeledve, az egyre kisebb kaliberű erecskékben egyre csökken az izomréteg tömege, mígnem a hajszálerek szintjén meg is szűnik. A harmadik, a külső réteg, a tunica adventitia, szigorú struktúrát nem mutató kötőszöveti rostokból és sejtekből áll. A simaizomhoz fekvő szintjén rendezettebb, mint kijjebb, ezt a területet membrana elastica externa néven különböztetik meg. A szívtől a szöveti sejtek felé haladva a következő történik. Az artériás rendszer endotéliuma és annak bazális membránja megszakítás nélkül folytatódik a kapillárisok endotéliumában és bazális membránjában. Az artériák membrana elastica internája megszakítás nélkül folytatódik a szervek/szövetek kötőszöveti állományában. A membrana elastica interna és a szervek kötőszövete tehát szintén egységes, megszakítás nélküli kontinuum, melynek viselkedése az artériák és kapillárisok/szervek szintjén feltehetően azonos, vagy legalább is hasonló kell legyen. Az artériák izomrétege a kapillárisok szintjén elveszik, viszont helyette tán megszakítás nélkül -, megjelennek a parenchyma sejtjei. Megfordítva: úgy is fogalmazhatunk, hogy az artériák parenchymája a simaizomzat. Ily módon az artériafal és az ellátott szerv struktúrája között elvi párhuzamot vontunk (1. ábra). A membrana elastica interna tehát szerves része az interstíciumnak, mely behálózza az egész szervezetet. Azonban maga az elastica interna és a benne zajló ateroszklerózis a bizonyítéka annak, hogy az interstíciális kötőszövet távolról sem egy passzív, kötő és támasztó funkciót ellátó rendszer. Rostrendszere szigorú szerkezeti szabályok szerint épül fel, hiszen a szervek vázát képezi. A rácsrostok a sejthártya külső felét borító glikokalix-szal kontinuusak, és miután a sejthártya belső felszíne pedig a citoszkeletonban folytatódik, egyfajta extra- és intracelluláris kontinuitással is számolni kell. Az interstícium a sejtek szigorú értelemben vett mikrokörnyezete, hiszen minden csak rajta keresztül juthat el a sejtekhez, és megfordítva. A rostok közötti teret kitöltő alapállománya hialuronsavból,

5 proteoglikánokból, oligo- és poliszacharidokból áll össze. Folyadékterei nem közönséges vizes oldatként viselkednek, hanem a víz ionizált formában kötődik a makromolekulák vízkötő helyeihez, mintegy kristályos szerkezetet mutatva. A vér és a parenchyma sejtek között oda-vissza zajló anyagforgalom szintén nem egy egyszerű vizes oldat módján, véletlenszerűen történik (13). Az interstícium irányítani, gyorsítani, lassítani képes minden anyag vándorlását, legyen az tápanyag, oxigén, széndioxid, fehérje, hormon, immunglobulin, mediátor, vitamin vagy bármi. Ily módon tehát valamely anyagnak átmeneti raktárát is képezheti, amíg a sejteknek arra nincs szüksége, és ezáltal jelentős szabályozó szereppel bírhat. A rácsrostok hatalmas, vízzel bevont felszíne ideális tere lehet kémiai reakcióknak, enzimek aktiválásának vagy passziválásának. Ráadásul a makromolekulák vízkötő helyei megalapozzák egy digitális információs hálózat alapját. Hogy egy vízkötő helyen van-e ion, vagy nincs, az éppen olyan bináris információ, mint a mikrocsipekben az elektron kötő helyek állapota. A vízkötő helyek állapotának elképesztően nagyszámú kombinációja lehet. Gondoljunk csak bele, hány vízkötő hely létezhet, és csak egyetlen kötő helyen történő átváltás a másik állapotba matematikailag az egész rendszert egy más információs állapotba hozhatja. Ha például a számítógépünkön van egy sokezer oldalas írás, és ebben csak egyetlen újabb karaktert helyezünk el, a komputer meg fogja kérdezni, hogy mentjük-e a módosítást? A komputer számára ez már egy másik dokumentum. És ebbe a rendszerbe vannak beágyazva a parenchyma sejtjei, a kötőszövet sejtjei, az idegsejtek és/vagy rostjaik. Minden együtt van ahhoz, hogy az interstíciumot egy önálló, intelligens szervnek tekintsük, és fogadjuk el azok nómenklatúráját, akik ezt alaprendszernek nevezik! A funkcionális hasonlóság teóriája Ezek után, az artériafal és a szerv/szövet strukturális párhuzama alapján most keressünk funkcionális párhuzamokat! Nem követünk el nagyobb hibát, mint amit a kísérletes, de főleg a klinikai gyakorlatban rendszeresen elkövetünk. Ma ugyanis a vér paramétereinek vizsgálatából következtetünk arra, hogy mi zajlik szöveti szinten. Holott a vér csak a transzport helyszíne, a szöveti anyagcsere kiszolgálója, melynek analízisével meglehetősen távol vagyunk a bajok valódi gyökerétől. A vér anyagainak több struktúrán is át kell jutniuk mire a sejtekhez érnek, és megfordítva. A sejtek közti termékeinek ugyanezeken a struktúrákon kell átverekedni magukat, mire visszajuthatnak a véráramba. Arról nem is beszélve, hogy a vér egy szuverén szövet, saját anyagcsere szabályokkal, melyek távolról sem biztos, hogy megfelelnek egy másik szövet anyagcsere szabályainak. Ha tehát azt megengedhetjük magunknak, hogy a vér anyagforgalmát a szöveti anyagcsere meghosszabbított karjának tekintsük, akkor a membrana elastica interna és az alaprendszer anyagcseréje közötti kapcsolat feltételezése sokkal kisebb hiba (2. ábra). Arra bíztatom most a kedves Olvasót, hogy az artériafal endotélje alatt zajló folyamatokból következtessünk együtt a szöveti kapillárisok endotélje alatt, vagyis a sejtek közötti térben zajló reakciókra!

6 Ennek érdekében kanyarodjunk vissza az ateroszklerósishoz (14), mely döntően a membrana elastica internaban zajlik! A plakkok kialakulása egy komplex, számtalan kölcsönhatást felmutató, dinamikus folyamat, melyben nem mindig lehet az egyes események időrendiségét pontosan meghatározni. Ami az egyik esetben ok, az a másik esetben okozat lehet, és megfordítva. Mindenesetre az egyes folyamatokat jól ismerjük, koncepcionálisan tisztán látunk. A diszlipidémia, a magas vérnyomás, a DM, a gyulladás számos eleme, a véralvadási rendszer, a vérlemezkék, a stressz, a szimpatikotónia egyértelműen aktív részesei a folyamatnak. Az érfal enotéliumán keletkezik egy mikrosérülés, akár trauma, hirtelen vérnyomás kiugrás, valamilyen gyulladás, kémiai hatás folytán. Az esemény miatt fehérvérsejtek és vérlemezkék kötődnek a felszínhez, véralvadási faktorok aktiválódnak, gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, a citokinek további fehérvérsejteket és makrofágokat vonzanak a helyszínre. A sérülésen keresztül vérplazma kerül az endotélium alatti térbe, benne koleszterinnel, egyéb zsírokkal, plazmafehérjékkel. A gyulladás során felszabaduló aktív gyökök az LDL-koleszterint oxidálják. Ezt a káros oxidált LDL-t a makrofágok bekebelezik, az így kialakuló sejteket megjelenésük alapján habos sejteknek nevezzük. A makrofágok széteshetnek, ez további gyulladás forrása lehet. A beinduló reparatív folyamatok nyomán kötőszöveti rostképző sejtek, fibroblasztok jelennek meg, a simaizomsejtek is képesek fibroblaszttá alakulni. Ezen sejtek kötőszöveti rostokat termelnek, melytől fibrotikus, heges jelleget kaphat a plakk. A plakkban azután kalcium-sók rakódhatnak le, de kimutattak már számos kórokozó baktériumot, vírus részecskéket is a plakk-szövetből, ami szintén gyulladás forrása. Mindezekkel parallel az endotélium diszfunkcionálissá válik, romlik a nitrogén-oxid szintézis, a simaizom réteg remodellálódik. Ha a plakk sérül, a folyamat önmagát ismétli, vagy ha ez jelentősebb mértékű, akkor azonnal egy nagy vérrög keletkezését indukálja, mely akutan elzárja az eret. Ennek következménye a jól ismert infarktus, ami leggyakrabban a szívben és agyban történik. Az ateroszklerotikus folyamatot tehát ismerjük. Nem tudjuk viszont, hogy a szöveti anyagcserében mi történik, ami miatt például a diabeteszes anyagcsere zavar, a makroangiopátiás iszkémiás komponenstől függetlenül, önmagában is fokozott CV rizikóval jár. Addig is amíg ezt megtudjuk, modellezhetjük a szöveti anyagcsere zavarát az ateroszklerózissal. Nem beszélve arról, hogy ha a modellezés alapján helyes konzekvenciák születnek, akkor ez új irányt adhat a kutatásnak is. Az interstícium kóros anyagcseréjének modellezése Az inzulin rezisztencia pontos okát még nem ismerjük, de egyértelműen létezik. Induljunk tehát akár innen. Az inzulin bár adva van, a sejtek mégsem érzékelik kellő mértékben a hatását. Nem veszik fel maradéktalanul a felvehető glukózt. Ha kevés a sejtben a glukóz, az energia termelés átkapcsol a szabad zsírsavak oxidációjából nyerhető energiára. Ugyanakkor a csökkent glukóz-égetés miatt maga a zsírsav oxidáció is tökéletlenül zajlik, különösen ha ehhez hozzágondoljuk még az esetleges iszkémiát. A fokozott

7 zsírégetés iránti igény felpörgeti a zsíranyagcserét. Megnő a vérben a trigliceridek szintje. A magas triglicerid szint a klinikai gyakorlatban egyébként érzékenyen jelzi a diabeteszes anyagcsere zavar mértékét. Ilyenkor a magas triglicerid szint magas VLDL, LDL- és alacsony HDL-koleszterin értékkel jár (15). Mindezek végeredményeként a sejtek közötti térben felhalmozódnak a ketonok, a tökéletlenül lebomlott zsírsavak közti termékei, a magas cukor miatt a fehérjék glikozilálódnak, ami működésüket megzavarja. A magas LDL koncentráció és a tökéletlen oxidatív folyamatok során felszaporodó szabad gyökök jelenléte megadja a lehetőséget a káros oxi-ldl keletkezéshez. Mindezt makrofágok megjelenése, gyulladás, kóros kötőszövet képződés követi. A gyulladásos mediátorok további gyulladásos sejteket vonzanak, megnő az endotélium áteresztő képessége, plazma kerül a szövetek közé, a gyulladás során keletkező szabad gyökök újabb oxi-ldl keletkezésének teremtik meg a lehetőségét. Az itt vázolt, részben teoretikus történések elemei kísértetiesen emlékeztetnek az ateroszklerózis eseményeire, viszont mindezek már nem az artériafalban, hanem az szöveti interstíciumban zajlanának (3. ábra). Zavart szenved az endotélium működése, kialakul az endotél diszfunkció, romlik az endotéliális nitrogénoxid szintézis, annak számos következményével. A kapilláris szintű endotél-diszfunkciónak és a nem megfelelő NO szintézisnek a diabéteszes mikroangiopátiában, és több, nemcsak CV kórformában is szerepe lehet. A bazális membrán átépül, megvastagszik, plazma fehérjékkel, immunglobulinokkal, immun-komplexekkel itatódhat át (ld. például vasculitisek, autoimmun betegségek, glomerulonephritisek). A bazálmembrán épsége márpedig különösen fontos a vér és a szövetek közti anyagforgalomban. A sejtek közötti kolloid állomány és a hozzá kötött kristályos szerkezetű víztér nyilvánvalóan károsodik, a benne feltételezhető információtartalom, információ- és anyagáramlás megromlik. A gyulladás és kóros anyagcsere miatt lerakodó toxikus termékek, szabad gyökök modifikálják, nitrozilálják a fehérjéket, enzimeket, hormonokat, a sejtfelszíni receptorokat, gátolják a hormonok, tápanyagok, vitaminok, mediátorok korrekt transzportját. Károsodnak maguk a sejtek is, zavart szenvednek az idegrost működések. Az autoimmun betegségeket régen kötőszöveti betegségeknek nevezték, mely terminológia valószínűleg jóval közelebb állt a lényeghez. A fent vázolt események sora ugyanis bármilyen, ma autoimmunnak nevezett betegség triggere is lehet. Vagy gondoljunk arra az egyszerű tényre, hogy a szintén népbetegségnek számító artrózisokban a porc kolloid állományának megromló vízkötő képessége, anyagcsere zavara és gyulladása áll az események középpontjában. Érdemes felfigyelni például azon adatra is, hogy a diabéteszes betegek közel fele szenved gyulladásos ízületi elváltozásokban (16), valamint az óriási irodalomra, mely a diabéteszes betegek fokozott esendőségét tárgyalja egyéb krónikus, nem CV kórformákban. Gondoljunk a pretibiális oedema olyan eseteire, ahol nincs szívelégtelenség, vesebetegség, visszeresség és egyéb hidrodinamikai probléma. Ha romlik az alaprendszerben az anyagmozgás, az ott megrekedő és felhalmozódó molekulák vizet kötnek. Ennek az állapotnak a típuspéldája a hypothyreosis myxoedemája.

8 Mindezen történések következményeként az ördögi kör bezárul, és megjelenhet azon állapot, amikor az inzulin már észlelhetően is elakad az alaprendszerben, és szembe találjuk magunkat a kifejlett T2DM kórképével. Viszont itt már távolról sem csak az inzulin-rezisztenciáról és annak következményeiről kell beszélnünk. Az alaprendszerben megzavart kommunikáció következménye lehet bármilyen más rezisztencia. Neurogén, hormonális diszfunkciók, vitamin- és ásványi anyag hiányos állapotok végtelen sora jelenhet meg klinikai következményként, amiket ma sokszor csak észlelünk, de nehezen tudunk velük mit kezdeni. Ilyen lehet akár a diabéteszes mikroangiopátia, nefropátia, polineuropátia, a diabéteszes láb, a diabéteszes enteropátia, tán a zsírhepatitisz és a többi. Ha az alaprendszerben blokk van, hiába pótolunk például egy feltétezetten hiányzó hormont, vitamint vagy bármilyen anyagot, ha a baj kiindulása nem a vér és nem sejtek szintjén, hanem valójában az alapállomány diszfunkciójában gyökerezik, és az ottani anyag- illetve információ áramlás hibájával állunk szemben. Az intoxikált alaprendszeren keresztül ugyanis nem jutnak el az egyes anyagok a sejtekhez, melyek kezdetben akár még egészségesek is lehetnek. Az interstícium tisztasága és a HDL-koleszterin Ugyanakkor az ateroszklerósis kórtanából tudjuk azt is, hogy a magas HDL-koleszterin (HDL-C) szint gátolja az érelmeszesedés folyamatát, csökkenti a CV morbiditást és mortalitást. Sőt, a kutatások már különbséget tesznek HDL alcsoportok között is. Vannak genetikailag meghatározottan vagy kémiailag modifikálódott, rosszul működő variánsok. Az ilyen betegeknél szintén fokozott a CV rizikó (17,18). Az ép, jól működő HDL-C viszont egy csodálatos kis vegyi laboratórium (7). Legfontosabb képessége, hogy a perifériáról koleszterint szállít vissza a májba, ahol a máj a felesleget kiválasztja az epébe (7, 19). A HDL-C zsíroldékony antioxidánsokat, számos enzimet is hordoz, melyek mind előnyösen befolyásolják a koleszterin anyagcserét, az endotél funkciót és az aterogenezist. Az irodalmi adatokkal is összhangban, tételezzük hát fel, hogy a HDL-C egy nagy takarítórendszer, mely nemcsak a felesleges koleszterint, de minden más káros, főként zsíroldékony anyagot képes a perifériáról a májba szállítani, ahol a máj egyrészt közömbösíti, másrészt kiválasztja azokat. Feltételezésünket pedig arra a tapasztaltra alapozhatjuk, mely az ayurvédikus tisztítókezelésnek, a pancsa karmának az effektivitását mutatja. A tisztítókúra lényege ugyanis, hogy speciálisan kezelt zsiradékokkal előbb betáplálják a szöveteket, majd különböző eljárásokkal ezeket onnan visszafordítják, kivezetik, és a májban kiválasztásra kerülhet az immár szöveti toxinokat is szállító ayurvédikus HDL. A HDL-C tehát lényegesen több, mint egy plakk- keletkezést gátló lipoprotein. Úgy kell gondolnunk rá, mint a sejtközötti tér tisztaságának és a szöveti anyagcsere intakt állapotának legfőbb őrzőjére. A bor ősidők óta kultikus ital, évezredek óta kíséri az emberiséget. Már a régi patológusok megfigyelték, hogy a boncolt alkoholisták erein ritkán láttak érelmeszesedést. A modern tudomány is egyre többet

9 foglalkozik az alkohol dietetikai szerepével. Az körvonalazódik, hogy míg a rendszeresen nagy mennyiséget fogyasztók morbiditási adatai egyértelműen rosszak, addig a teljesen absztinensek CV rizikója, de egyéb morbiditási adatai is rosszabbak, mint a kis mennyiséget fogyasztóké. Az alkohol köztudottan zsíroldó képességű. Érdemes lenne tehát tovább vizsgálni az alkohol lehetséges szerepét az alaprendszer tisztítására vonatkozóan. Előbbiek azért is érdekesek, mert a kórtan jelenleg nem igazán szól a zsíroldékony salakanyagok eltávolításának módjáról. A vízoldékony toxinok valószínűleg nagyon leegyszerűsítve -, a véráramlás segítségével kimosódnak a szövetek közül. És bár tudjuk, hogy a lipofil anyagok szövetekhez juttatása bonyolult szerkezetű, kettős oldékonyságra képes, amphipatikus lipoprtoteinek révén történik, nem igazán foglalkozunk azzal, hogy a zsíroldékony anyagcsere termékek, toxikus anyagok hogyan jutnak visszafelé, a szövetektől a májig. Pedig itt van a szemünk előtt a HDL-C. Összefoglalás Modellünkben tehát az artériafal szubendotéliális terét megfeleltettük a szöveti kapillárisok szubendotéliális terének, ezzel együtt az ott zajló folyamatok lényegét is közösnek gondoltuk. Amíg azonban az érfalban csupán plakk alakul ki, addig szöveti szinten ugyanezen reakciók súlyos anyagcsere zavart okozhatnak. Ennek fényében a plakk már csak egy ártalmatlan jószág a szöveti károsodáshoz viszonyítva. Ily módon tulajdonképpen az ateroszklerotikus plakk nem más, mint a szöveti anyagcsere tükre: ha az alaprendszerben baj van, ez a baj az ütőerek falában válhat számunkra érzékelhetővé ateroszklerózis formájában. És magyarázatot nyernek azok a kérdések, hogy miért lehetséges fokozott CV morbiditás és mortalitás anyagcsere betegség talaján. A folyamatok közösek, de nem feltétlenül kell hogy mindenhol egyszerre észlelhetők legyenek. Előfordulhat, hogy az anyagcsere még többé-kevésbé rendben van, de valahol már kialakult egy plakk (ateroszklerózis), mely például szívinfarktushoz vezet. Ugyanakkor megfordítva is lehetséges. Elzáródást okozó nagyságú plakk még nincs, de szöveti szintű zavar már van (manifeszt T2DM), az infarktus majd csak évek múlva lép fel. Előbb-utóbb természetesen az egyik mellé megérkezik a másik is, és kiteljesedhet akár az a kép, ahol a diabétesz, a hipertónia, a zsíranyagcsere zavar, az elhízás, a koszorúsér-betegség, az agyi keringészavar, az alsó végtagi érszűkület, a diabéteszes vesebetegség együtt is jelen lehet, ha szegény beteg mindezt megéri. Ami biztos, hogy az orvostudomány igen jól ragadta meg a lényeget, amikor a metabolikus szindróma koncepcióját megfogalmazta annak a helyzetnek a jellemzésére, melyben az anyagcsere zavarok és a CV betegségek egymással kapcsolatot nyertek (20). Ábrák

10 Nemcsak az endotélium, de a membrana elastica interna és a szervek kötőszövetének együttese is egy egységes kontinuum Artériák falrétegei Endotélium + bazál membrán Szervek struktúrája Kapilláris endotélium + bazál membrán Membrana elastica interna Simaizom réteg = artériás parenchyma Szerv kötőszövete Szerv parenchyma sejtjei 1. ábra. Az artériák és a szervek struktúrájának elvi hasonlósága. A vér biokémiája nem korrekt tükre a parenchyma biokémiájának (Típuspélda: vér-agy gát) Vér Mai rutin Endotélium A hipotézis Interstícium Membrana elastica interna Parenchyma sejtek 2. ábra. A membrana elastica interna és az interstícium sokkal közelebb áll egymáshoz strukturális és anyagcsere szempontból egyaránt, mint amennyire vér és a szervek egymáshoz. Jelenlegi gyakorlatunkban a vér kémiájából következtetünk a szervek anyagcseréjére. Nem lehet tehát nagy hiba, ha a membrana elastica interna folyamatait extrapoláljuk az interstíciumra.

11 Az ateroszklerózis és a szervi - szöveti metabolikus zavarok manifesztációi Artériák Endotélium + bazál membrán Makroangiopátiás endotél diszfunkció Membrana elastica interna Ateroszklerotikus plakk Simaizom réteg Simaizom diszfunkció - remodelling - hipertónia Szervek Kapilláris endotélium + bazál membrán Mikroangiopátiás endotél diszfunkció Szerv kötőszövete Az interstícium zsíros/toxikus - gyulladásos állapota ~ inzulin rezisztencia? Szerv parenchyma sejtjei Anyagcsere - és működészavar 3. ábra. Ha a membrana elastica interna ateroszklerotikus folyamatait teoretikusan kiterjesztjük az interstíciumra, magyarázatot nyerhet a mikroangiopátia, az inzulin rezisztencia és a szervek anyagcsere zavara. Irodalom jegyzék 1. Anfossi G, Russo I, Bonomo K. et al. The Cardiovascular Effects of Metformin: Further Reasons to Consider An Old Drug as a Cornestone in the Therapy of Type 2 Diabetes Mellitus. Current Vascular Pharmacology 2010; 8(3): Beckman J.A, Greager M.A, Libby P: Diabetes and Atherosclerosis. Epidemiology, Pathophysiology and Management. JAMA 2002; 287: Hu, F.B, Stampfer M.J, Haffner S.M, et al. Elevated Risk of Cardiovascular Disease Prior Clinical Diagnosis of Type 2 Diabetes. Diabetes Care; 2002; 25: Fischer M. Diabetes and Atherogenesis. Heart 2004; 90: Cruickshank J.M. Beta-blockers and Diabetes: The Bad Guys Come Good. Drugs 2002; 16: Mazzone T. Strategies in Ongoing Clinical Trials to Reduce Cardiovascular Disease in Patients with Diabetes Mellitus and Insulin Resistance. Am J Cardiol 2004; 93 (suppl): C27-C31.

12 7. Paragh Gy, Romics L. Hyperlipidaemiák. Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, p , p UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) Group. Effect of Intensive Blood-glucose Control with Metformin on Complications in Overweight Patients with Type 2 Diabetes (UKPDS 34). Lancet 1998; 352: Unger J, Parkin C.G. Type 2 Diabetes: An Expanded View of Pathophysiolgy and Therapy. Postgraduate Medicine 2010; 122(3): Guha A, Harmancey R, Taegtmeyer H. Nonischaemic heart failure in diabetes mellitus. Current Opinion in Cardiology 2008; 23: Samuel VT, Petersen KF, Shulman GI. Lipid-induced insulin resistance: unraveling the mechanism. Lancet 2010; 375: Szentágothai J. Functionalis Anatomia. Medicina Könyvkiadó, Budapest, p Szentágothai J. Functionalis Anatomia. Medicina Könyvkiadó Budapest, p Császár A. Atherosclerosis. Szerk. Császár A. Synergo Kiadó és Marketing Kft, Budapest, p Libby P, Plutzky J. Diabetic Macrovascular Disease: The Glucose Paradox? Circulation 2002; 106: Cheng J Y, Imperatore G, Caspersen C.J, et al. Prevalence of Diagnosed Arthritis and Arthritis- Attributable Activity Limitation Among Adults With and Without Diagnosed Diabetes: United States, Diabetes Care August : Mineo C, Shaul P.W. PON-dering differences in HDL function in coronary artery disease. J Clin Invest 2011; 121(7): Besler Ch, Heinrich K, Rohrer L. et al. Mechanisms underlying adverse effects of HDL on enosactivating pathways in patients with coronary artery disease J Clin Invest 2011; 121(7): Fielding CJ, Fielding PE. Molecular physiology of reverse cholesterol transport. J Lipid Res 1995; 36: Alberti K.G.M, Zimmet P, Shaw J. The metabolic syndrome a new worldwide definition. Lancet :

13 További ábrák, melyek kapcsolódó előadás ábrái: Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között Dr. Nádasy E. Tamás Siófok Ateroszklerózis Anyagcsere zavarok Fokozott CV rizikó

14 Tartalom Az interstícium és a szöveti anyagforgalom Párhuzam az artériás membrana elastica interna és a szöveti interstícium között Az interstícium kóros állapota Az interstícium tisztulása Gyakorlati konzekvenciák A metabolikus zavarok okainak vizsgálata Vér Glukóz HgbA1c Koleszterin Triglicerid LDL-C ApoB HDL-C Non-HDL CRP Húgysav Prokoagulánsok Fibrinolízis stb.stb.stb. Endothel Endotheldiszfunkció NO-szintézis Bazális membrán Sejtközötti tér: Interstícium Sejtek Receptorok Secondmessengerek Kinázok Enzimek, koenzimek Gének Mitochondriumok Glukóz/zsírsav égetés?

15 Az interstícium - alaprendszer Egységes-folytonos, behálózza az egész testet Kötőszöveti rostrendszer - strukturális váz Hialuronsav, proteoglikánok, oligo- és poliszacharidok E.c. víztér- makromolekulák vízkötő helyei - ionos víz - kristályos szerkezet (gél állapot) Makromolekulák felszíne kémiai reakciók, enzimek aktiválása/passziválása Aktív: gyorsít-lassít, katalizál, raktároz Bináris információ Kötőszöveti sejtek: fibroblaszt, makrofág, limfocita, hízósejt, eoziofil, zsírsejt Valamennyi sejtünk mikrokörnyezete Az artériáktól a kapillárisokig Artéria fala Szentágothai után Mikrocirkuláció

16 A funkcionális párhuzam teóriája Ateroszklerózis Kóros interstícium Az ateroszklerózis eseményei jelen lehetnek az interstíciumban is Endotélium sérülés Granulocita, makrofág, thrombocita aktiváció Szabad gyökök Oxi-LDL Habos sejtek Citokinek, gyulladásos mediátorok Gyulladás - inos Permeabilitás Plazma fehérjék Fibroblasztok kötőszövet szaporulat Matrix proteinek (MMP) ktsz átépül Kalcium depozíció Kórokozók

17 Szervi - szöveti szintű következmények: az interstícium elszennyeződik Endotél diszfunkció perfúziós zavar Gyulladásos infiltráció fibrózis Immunkomplexek bazál membrán vastagodás Károsodik, lassul az anyagtranszport éhező sejtek Sejtek anyagcseréje romlik toxikus zsírsav köztitermékek Interstíciumban megrekedt lipidek zsírszövet felszaporodása Glukózfelesleg fehérjék glikációja Sejtfelszíni receptorok destrukciója A megrekedt anyagok vizet kötnek ödéma Idegrostok károsodnak Nyirokkeringés obstrukciója ördögi kör + Színező, tartósító, állományjavító stb. anyagok Intoxikált interstícium nem csak a kardiovaszkuláris rendszer lehet érintett Immunrendszer: makrofágok, granulociták, limfociták, immunglobulinok, komplement rendszer ún. autoimmun kórállapotok (ld. kötőszöveti betegségek, vaszkulitiszek) Hízósejtek, eozinofilek allergiák Megzavart anyagáramlás hiányállapotok, rezisztenciák, Hormonális diszfunkciók Megzavart idegműködés polineuropátiák Glomerulopátiák, tubulopathiák vesefibrózis Degeneratív ízületi betegségek, fibromiozítiszek Enteropátiák Máj steatosis, zsírhepatitisz Bőrtünetek, rossz gyógyhajlamú fekélyek Elsavasodás T2DM Krónikus betegségek

18 Hogyan tisztul az interstícium? Az anyagtranszport fő kérdése Vízoldékony anyagok: oldatban vagy albuminhoz kötve mozoghatnak a periféria felé és onnan vissza Lipidek a periféria felé: VLDL, IDL, LDL Lipidek a periféria felől: HDL Egyéb zsíroldékony anyagok a periféria felől:? A HDL-koleszterin Gátolja az ateroszklerózist Centrális irányú koleszterin transzportot végez Bizonyos kémiailag vagy genetikusan modifikált alcsoportjai rontják a CV rizikót Zsíroldékony antioxidánsok, enzimek - endotél funkció, koleszterin anyagcsere, aterogenezis Valójában egy kis vegyi laboratórium Az interstícium általános takarító rendszere?

19 Az intoxikált interstícium korai manifesztációi ~ metabolikus szindróma elemei Kóros haskörfogat (kóros zsírszövet) Kóros zsíranyagcsere: magas TG, alacsony HDL-C Kóros CH anyagcsere Hipertónia Teória - Gyakorlat Értelmet nyer az ateroszklerózis a CV rizikó és a diszmetabolizmus közös gyökere A CV megbetegedések és a jelentős rizikófaktorok az intoxikált - obstruált interstíciumot tükrözik Az interstícium tisztasága az általános egészség kulcsa Táplálék minősége + mozgás = - zsír + izom = tisztább interstícium HDL-C Antioxidáns rendszerek Az a bizonyos napi 1 dl vörösbor Fizioterápiás kezelések, szauna stb. értelme Ayurvedikus tisztítókúra: pancha karma

Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között

Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között Dr. Nádasy E. Tamás Siófok Ateroszklerózis Anyagcsere zavarok Fokozott CV rizikó Mai tapasztalatunk és tudásunk alapján az ateroszklerózis,

Részletesebben

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 22.9.2009 ateromisk.ppt 1 Az érelmeszesedés csak a XIX. évszázad második felétől orvosi probléma

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

LIPID ANYAGCSERE (2011)

LIPID ANYAGCSERE (2011) LIPID ANYAGCSERE LIPID ANYAGCSERE (2011) 5 ELİADÁS: 1, ZSÍRK EMÉSZTÉSE, FELSZÍVÓDÁSA + LIPPRTEINEK 2, ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA 3, ZSÍRSAVAK SZINTÉZISE 4, KETNTESTEK BIKÉMIÁJA, KLESZTERIN ANYAGCSERE 5, MEMBRÁN

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu)

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) A metabolikus szindróma genetikai háttere Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) Definíció WHO, 1999 EGIR, 1999 ATP III, 2001 Ha három vagy több komponens jelen van a betegben: Vérnyomás: > 135/85

Részletesebben

Az inzulinrezisztencia döntő szerepe a 2-es típusú diabetes létrejöttében és kimenetelében

Az inzulinrezisztencia döntő szerepe a 2-es típusú diabetes létrejöttében és kimenetelében Az inzulinrezisztencia döntő szerepe a 2-es típusú diabetes létrejöttében és kimenetelében Bevezető gondolatok IV. Szegedi Diabétesz Nap 2009. október 10. Várkonyi Tamás SzTE I. Belgyógyászati Klinika

Részletesebben

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Energia bevitel Mozgás Nyugalmi energiafogyasztás Thermogenesis Spontán motoros aktivitás

Részletesebben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai védelem, hőszigetelés,

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: leggyakoribb és legváltozatosabb szövet típus sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll fibroblaszt: kollagén rostok: merevítés elasztikus rostok: hajlékonyság

Részletesebben

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet.

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet. 1 Kötőszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András Ebbe az alapszövetbe igen különböző feladatot végző szöveteket sorolunk, amelyek elláthatnak mechanikai, anyagcsere, hőszabályozás, védelmi és regenerációs

Részletesebben

Az allergia molekuláris etiopatogenezise

Az allergia molekuláris etiopatogenezise Az allergia molekuláris etiopatogenezise Müller Veronika Immunológia továbbképzés 2019. 02.28. SEMMELWEIS EGYETEM Pulmonológiai Klinika http://semmelweis.hu/pulmonologia 2017. 03. 08. Immunológia továbbképzés

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet. Lipid anyagcsere. Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt

Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet. Lipid anyagcsere. Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet Lipid anyagcsere Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt Anabolikus és katabolikus folyamatok a szervezetben Lipidek osztályozása Lipidek szerepe a szervezetben Lipidek

Részletesebben

A pioglitazon + metformin kombináció - Competact 15 mg/850 mg tbl.- helye és szerepe a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

A pioglitazon + metformin kombináció - Competact 15 mg/850 mg tbl.- helye és szerepe a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében A pioglitazon + metformin kombináció - Competact 15 mg/850 mg tbl.- helye és szerepe a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében Gyimesi András dr. Kelet-magyarországi Diabetes Hétvége Szeged, 2009 október

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Horváth István MTA Doktor 2015

Horváth István MTA Doktor 2015 Horváth István MTA Doktor 2015 A világszenzáció az AS elleni immunizálás Az atherosclerozis gyógyíthatatlan (volt), a tüneteket kezelték A lakosság több mint a felét viszi sírba az AS. Látás, hallás, szív,

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

Diabetes mellitus. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. Diabetes mellitus

Diabetes mellitus. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. Diabetes mellitus Diabetes mellitus Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 2009 diamisk.ppt 1 Diabetes mellitus Glukóz homeosztázis, inzulin, inzulin antagonisták Definíció és a probléma méretei A diabetes tünetei

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

A paraoxonáz enzim aktivitása és az adipokin szintek atherogén változása gyermekkori elhízásban Dr. Koncsos Péter

A paraoxonáz enzim aktivitása és az adipokin szintek atherogén változása gyermekkori elhízásban Dr. Koncsos Péter A paraoxonáz enzim aktivitása és az adipokin szintek atherogén változása gyermekkori elhízásban Dr. Koncsos Péter Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, I. számú

Részletesebben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy Dr. Putz Zsuzsanna Újdonságok a pajzsmirigy betegségek gyakorlatában 2018. október 6. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Pajzsmirigy

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Szűcs József dr. Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Atherothrombosis mint globális betegség

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban Dr. Nagy Attila, Dr. Sándor János, Dr. Ádány Róza (Debreceni Egyetem, NK, Megelőző Orvostani Intézet.) Az Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében KÓSA LILI 1 Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében 1. BEVEZETÉS Számos ember végez rendszeres fizikai aktivitást annak érdekében, hogy megőrizze a

Részletesebben

1. Előadás Membránok felépítése, mebrán raftok

1. Előadás Membránok felépítése, mebrán raftok 1. Előadás Membránok felépítése, mebrán raftok Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis biztosítása Klasszikus folyadékmozaik

Részletesebben

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere sommásan Izomszövet Zsírszövet Máj Homeosztázis Hormon Hatás Szerv Inzulin Glukagon Sejtek glükóz

Részletesebben

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a KERINGÉS A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a szén-dioxidot és a salakanyagokat. Biztosítja

Részletesebben

Diabetes mellitus. Kezelés. Dr. Sármán Beatrix

Diabetes mellitus. Kezelés. Dr. Sármán Beatrix Diabetes mellitus Kezelés Dr. Sármán Beatrix A diabetes mellitus kezelésének fő szempontjai: 1. Hatásos és tartós glikaemias kontroll 2. Kiváltó okot célzó kezelés (ha lehet) 3. Komplex kardiovaszkuláris

Részletesebben

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban OTKA Zárójelentés A téma megnevezése: Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus és a lipoproteinek, valamint egyes alvadási tényezők kapcsolata. Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus szerepe a cardiovascularis

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

A GLOBÁLIS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT ELMÉLETE ÉS DIAG OSZTIKAI LEHETŐSÉGEI

A GLOBÁLIS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT ELMÉLETE ÉS DIAG OSZTIKAI LEHETŐSÉGEI A GLOBÁLIS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT ELMÉLETE ÉS DIAG OSZTIKAI LEHETŐSÉGEI Szollár Lajos Semmelweis Egyetem, ÁOK Kórélettani Intézet, Budapest Aktualitások a laboratóriumi és mikrobiológiai diagnosztikában

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás. Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas

Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás. Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas Krill olaj, a leghatásosabb omega-3 forrás Előadó: Dr Deák Sándor belgyógyász Szarvas MI IS A KRILL? A Krill egy apró, garnéla szerű rák. Ezek alkotják a föld legnagyobb biomassza állományát, a becsült

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között

Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között MUNKAVÉDELEM 1.4 Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között Tárgyszavak: váltott műszakos munka; nappali műszak; metabolikus szindróma; szérumlipid; vércukor; elhízás;

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések INFORMÁCIÓS FÜZET Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések Az orvos figyelmébe: Ez a kiadvány azon betegeknek adható, akiknek (kezelő)orvosa koleszterinfelszívódás

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS

SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS A koleszterin, a koleszterin észterek, triacilglicerolok vízben oldhatatlan vegyületek. E lipidek a májból történő szintézist, és/vagy táplálék abszorpciót

Részletesebben

Kardiovaszkuláris Rendszer Farmakológiájának újdonságai

Kardiovaszkuláris Rendszer Farmakológiájának újdonságai Kardiovaszkuláris Rendszer Farmakológiájának újdonságai 2011 március 10 Kutatás napjainkban Molekuláris szint új stratégiák kidolgozása megelőzésre és kezelésre Kulcsfontosságú gének azonosítása Molekulák

Részletesebben

Allergia immunológiája 2012.

Allergia immunológiája 2012. Allergia immunológiája 2012. AZ IMMUNVÁLASZ SZEREPLŐI BIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS Az immunrendszer A fő ellenfelek /ellenségek/ Limfociták, makrofágok antitestek, stb külső és belső élősködők (fertőzés, daganat)

Részletesebben

A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós)

A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós) A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós) A koleszterin fontos építőeleme az emberi sejteknek, fontos szerepe van a biológiai membránok fluiditásának szabályozásában. E mellett hormonok és epesavak

Részletesebben

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i máj, vese, szív, vázizom ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA FRANZ KNP német biokémikus írta le először a mechanizmusát 1 lépés: a zsírsavak aktivációja ( a sejt citoplazmájában, rövid zsírsavak < C12 nem aktiválódnak)

Részletesebben

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. Bevezetés Tárgykörök: szív infarktus, szív elégtelenség, kockázati tényezők

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt 1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM I. A sejt A sejt cellula az élő szervezet alapvető szerkezeti és működési egysége, amely képes az önálló anyag cserefolyamatokra és a szaporodásra. Alapvetően

Részletesebben

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok.

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok. Lipidek A lipidek/zsírszerű anyagok az élőlényekben előforduló, változatos szerkezetű szerves vegyületek. Közös sajátságuk, hogy apoláris oldószerekben oldódnak. A lipidek csoportjába tartoznak: neutrális

Részletesebben

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Hypertonia diabetesben 1-es típusú diabetes 2-es típusú diabetes Nephropathia diabetica albuminuria (intermittáló

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Az immunológia alapjai

Az immunológia alapjai Az immunológia alapjai 8. előadás A gyulladásos reakció kialakulása: lokális és szisztémás gyulladás, leukocita migráció Berki Timea Lokális akut gyulladás kialakulása A veleszületeh és szerzeh immunitás

Részletesebben

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol)

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol) 19 11 12 13 C 21 22 20 18 D 17 16 23 24 25 26 27 HO 2 3 1 A 4 5 10 9 B 6 8 7 14 15 A KOLESZTERIN SZERKEZETE (koleszterin v. koleszterol) - a koleszterin vízben rosszul oldódik - szabad formában vagy koleszterin-észterként

Részletesebben

A keringési szervrendszer megbetegedései

A keringési szervrendszer megbetegedései A keringési szervrendszer megbetegedései A szívbetegségek fajtái: A szív betegségeit három fő csoportba sorolhatjuk be: léteznek veleszületett szívhibák, gyulladásos szívbetegségek és a koszorúerek betegségéből

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. Lipoprotein szubfrakciók vizsgálata lipidanyagcsere zavarral járó kórképekben.

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. Lipoprotein szubfrakciók vizsgálata lipidanyagcsere zavarral járó kórképekben. Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Lipoprotein szubfrakciók vizsgálata lipidanyagcsere zavarral járó kórképekben Lőrincz Hajnalka Témavezető: Dr. Seres Ildikó DEBRECENI EGYETEM Egészségtudományok

Részletesebben

A COPD keringésre kifejtett hatásai

A COPD keringésre kifejtett hatásai A COPD keringésre kifejtett hatásai Dr. Habil. Varga János Tamás Országos Korányi Pulmonológiai Intézet MTT Továbbképzés 2019 2019. január 25. A FEV1 csökkenés következményei Young R 2008 COPD-cluster

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK, ELHÍZÁS. 9.10.2009 nutrmisk.ppt 1

TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK, ELHÍZÁS. 9.10.2009 nutrmisk.ppt 1 TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK, ELHÍZÁS Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 9.10.2009 nutrmisk.ppt 1 GLOBALIZÁCIÓ Alultápláltság, malnutríció - a világ 1/3-a Elhízás a világ másik 1/3-a (Globezitás?) A

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE

HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE Dr. Páll Dénes Debreceni Egyetem OEC I. sz. Belgyógyászati Klinika Debrecen, 2012. május 31. HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE 1. Jelentőség 2. Komplex megközelítés

Részletesebben

Diabetes mellitus = cukorbetegség

Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus édes bőséges vizelés Definíció: inzulinhiány és/vagy az inzulin hatástalansága miatt a vérből a glukóz nem képes a sejtekbe bejutni. Anyagcserebetegség,

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban. dr. Tóth-Vajna Zsombor

Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban. dr. Tóth-Vajna Zsombor Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban dr. Tóth-Vajna Zsombor A perifériás artériás betegség (PAD) jelentősége Generalizált atherosclerosis Prevalencia 14% (ÉRV-program,

Részletesebben

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció A mérgek eloszlása a szervezetben Toxikológia V. előadás A mérgek eloszlása a szervezetben Biotranszformáció Akkumuláció A mérgek kiválasztása A mérgek általában azokban a szervekben halmozódnak fel, amelyek

Részletesebben

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait.

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait. Klinikusok, a laborvizsgálatokat megrendelő és értelmező munkatársak Budapest, 2015 június 3 KK/KL/126/2015 tárgy: Hírlevél indítása klinikusok számára Kedves Munkatársak! A Semmelweis Egyetemen a diagnosztikai

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Anyagcsere változások Prof dr Kékes Ede Az anyagcsereváltozások elemzésének koncepciója

Részletesebben

Civilizációs betegségek kialakulásának főbb tényezői. Kőszegi Tamás egyetemi docens Melius Alapítvány

Civilizációs betegségek kialakulásának főbb tényezői. Kőszegi Tamás egyetemi docens Melius Alapítvány Civilizációs betegségek kialakulásának főbb tényezői Kőszegi Tamás egyetemi docens Melius Alapítvány Bemutatkozás Felelősség a betegekért Felelősség az orvoslásért - fiatalok, oktatás A ma orvosának felelőssége:

Részletesebben

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne.

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Minden 3. személy érintett Mit csinálnak ezek az emberek? K. Ferenc Nyugdíjas

Részletesebben

Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked?

Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked? 1 Nevezze meg a jelölt csontot latinul! Name the bone marked! 2 Nevezze meg a jelölt csont típusát! What is the type of the bone marked? 3 Milyen csontállomány található a jelölt csont belsejében? What

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Édes István Kardiológiai Intézet, Debreceni Egyetem Kardiomiociták Ca 2+ anyagcseréje és új terápiás receptorok 2. 1. 3. 6. 6. 7. 4. 5. 8. 9. Ca

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK

KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOMT RÉSZBEN LEÍRTAKRA. 1. Masszázsgolyó: különböző, szárított gyógynövényekkel töltött, stamppel végzett masszázs. A stampeket forró vízbe vagy gőzbe

Részletesebben

ECH Szemléletváltás a diabetológiában, fókuszban az empagliflozin, saját eset ismertetés kapcsán.

ECH Szemléletváltás a diabetológiában, fókuszban az empagliflozin, saját eset ismertetés kapcsán. Szemléletváltás a diabetológiában, fókuszban az empagliflozin, saját eset ismertetés kapcsán. Dr. Kóczán Zsuzsanna Siklósi Kórház Diabetológiai Szakrendelés 2018.10.13. EM-HU-100157 Lezárás dátuma: 2018.

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN

TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN 16 A sejtek felépítése és mûködése TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN 1. Sejtmembrán elektronmikroszkópos felvétele mitokondrium (energiatermelõ és lebontó folyamatok) citoplazma (fehérjeszintézis, anyag

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Epesavak + koleszterin Apo B-100. koleszterin. Apo E, C-II, B-100 Apo E, B-100 Apo A-I, A-II

Epesavak + koleszterin Apo B-100. koleszterin. Apo E, C-II, B-100 Apo E, B-100 Apo A-I, A-II EXOGÉN ENDOGÉN Étkezési zsírok Epesavak + koleszterin LDL Apo B-100 bél Chylomicr on Remnant receptor Máj Endogén koleszterin Étkezési koleszterin Chy. remnant VLDL LDL receptor IDL LDL receptor Extrahepatikus

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A BIOLÓGIAI MEMBRÁNOK 1. kulcsszó cím: MEMBRÁNOK A membránok minden sejtnek lényeges alkotórészei. Egyrészt magát a sejtet határolják - ez a sejtmembrán vagy

Részletesebben

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A

Részletesebben

TestLine - PappNora Immunrendszer Minta feladatsor

TestLine - PappNora Immunrendszer Minta feladatsor Játékos feladatok, melyek rávilágítanak az emberi szervezet csodálatos működésére. TestLine - PappNora Immunrendszer oldal 1/6 z alábbiak közül melyik falósejt? (1 helyes válasz) 1. 1:07 Egyszerű T-Limfocita

Részletesebben

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek A felépítő és lebontó folyamatok Biológiai alapismeretek Anyagforgalom: Lebontó Felépítő Lebontó folyamatok csoportosítása: Biológiai oxidáció Erjedés Lebontó folyamatok összehasonlítása Szénhidrátok

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban Erdei Anna Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológiai Tanszék ORFI, Helia, 2015 április 17. RA kialakulása Gary S.

Részletesebben