Fizikai kémia. Tantárgy neve Fizikai kémia 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fizikai kémia. Tantárgy neve Fizikai kémia 1."

Átírás

1 Fizikai kémia A tárgy a kémia alapszak (BSC ) szakmai törzsanyagának fontos része. A három féléves anyag teljesítésével 20 kreditet (előadások:12, szeminárium jellegű számítási gyakorlatok:3, laboratóriumi gyakorlatok:5) lehet összegyűjteni, az összes órák száma 18. Az előadások összes óra száma: 9, a gyakorlatoké (szeminárium jellegű számítási gyakorlatok): 3, a laboratóriumi gyakorlatoké: 6. Tantárgy neve Fizikai kémia 1. KEB1401 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1003 Alapvető fizikai, kémiai jelenségek, törvényszerűségek ismertetése, elméletté fejlesztése, az anyag makroszkopikus és mikroszkopikus szervezettségi szintjén megjelenő tulajdonságainak, változásainak leírása a matematika eszközrendszerének felhasználásával. A termodinamika oktatásának célja annak megértetése, hogyan lehet az anyagi rendszerek tulajdonságait, változásait leírni általános érvényességű törvényekkel, pusztán csak makroszkopikus paraméterek segítségével, figyelmen kívül hagyva az individuális atomi tulajdonságokat. A hallgatók ismerjék a reverzibilitás és irreverzibilitás meghatározó jegyeit. TERMODINAMIKA A gázok tulajdonságai. A tökéletes gáz. A gáz állapot, gáztörvények. Reális gázok. Molekuláris kölcsönhatások. A van der Waals egyenlet. Kritikus állapot. A megfelelő állapotok tétele. A termodinamika első főtétele. A munka, hő és energia közti kapcsolat. A termodinamika első főtétele. A belső energia. Mechanikai munka. Térfogati munka. Az entalpia. Termokémia. (Standardentalpia-változás. Fizikai változások entalpiája. A képződési entalpia. Kémiai változások entalpiája. Hess-tétel. Born-Haber ciklus.) Az anyagok hőkapacitása. Kirchoff törvénye. A belsőenergia-változást és az entalpiaváltozást befolyásoló tényezők. A Joule kísérlet. A Joule-Thomson hatás. A C v és C p kapcsolata. Az adiabatikus kiterjesztés munkája. A kinetikus gázelmélet alapjai. A termodinamika második főtétele. Az önként végbemenő (spontán) változások. Az entrópia termodinamikai és statisztikus mechanikai értelmezése. A Clausius-féle egyenlőtlenség. Néhány fontos folyamat entrópiaváltozása. A termodinamika harmadik főtétele. Termikus folyamatok hatásfoka. (A hőerőgépek hatásfoka. A Carnot ciklus. A hűtés energetikája.). A Helmholtz- és Gibbs-függvény, szabadenergia, szabadentalpia. A standard reakciószabadentalpia. Az első és második főtétel egyesítése. Nyílt rendszerek és az összetétel változásai. A kémiai potenciál és tágabb jelentése, fugacitás.

2 Tiszta anyagok fizikai átalakulásai. Fázisdiagramok. (Fázishatárok. Egykomponensű rendszerek fázisdiagramjai.) Fázisstabilitás és fázisátmenet. (A hőmérséklet és nyomás hatása a fázisstabilitásra. A fázishatások elhelyezkedése a fázisátmenetek osztályozása.). Egyszerű elegyek fizikai változásai. Az elegyek termodinamikai leírása. (Parciális moláris mennyiségek. Az elegyedés termodinamikája. Folyadékok kémiai potenciálja. Folyadékelegyek. Kolligatív tulajdonságok.) Illékony folyadékok elegyei. (Gőznyomásdiagramok. Hőmérséklet-összetétel diagramok. Elegyek desztillálása.) Reális elegyek és oldatok. (Az oldószer aktivitása. Az oldott anyag aktivitása.). Fázisok, komponensek és szabadsági fokok. A fázistörvény. Kétkomponensű rendszerek. (Folyadékfolyadék fázisdiagramok. Korlátozottan elegyedő folyadékok desztillációja. Folyadék-szilárd fázisdiagramok.) Kémiai reakciók. Spontán kémiai reakciók. (A szabadentalpia minimuma. Reakciók egyensúly összetétele). A termodinamikai és a gyakorlati egyensúlyi állandó kapcsolata. A körülmények hatása az egyensúlyra. A Le Chatelier elv. A nyomás hatása az egyensúlyra. Néhány fontos reakció jellemzése. (Fémek előállítása oxidjaikból, sav-bázis egyensúlyok, az ATP termodinamikája.) 3.Évközi ellenőrzés módja A hallgató feladatmegoldó, ismereteket értelmező, rendszerező, vitákban résztvevő teljesítményének szóbeli értékelése a szeminárium-jellegű gyakorlatokon történik. Az otthoni feldolgozásra kiadott számítási feladatok elkészítésének ellenőrzése. Az előadás anyagából meghatározott számú (általában három) zárthelyi dolgozat írása. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai - 5. Kötelező és ajánlott irodalom P. W Atkins: Fizikai kémia I-II-III. Tankönyvkiadó. Budapest, Országh I.: Termodinamika: KLTE jegyzete. Debrecen, Liszi J., Schiller R., Ruff I., Varsányi Gy.: Bevezetés a fizikai kémiába. Műszaki Könyvkiadó. Budapest, C. Dillard és D. Goldberg: Kémia. Reakciók, szerkezetek, tulajdonságok. Gondolatkiadó. Budapest, Berecz E.: Fizikai kémia. Tankönyvkiadó. Budapest Riedel M.: Fizikai kémia, Budapest, Szabó K.: Fizikai kémia. Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió A tantárgy tárgyi szükségletei Az előadásokat audiovizuális eszközökkel ellátott, légkondicionált előadóteremben tartjuk.

3 Tantárgy neve Fizikai kémia 2. KEB1403 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1401 Alapvető fizikai, kémiai jelenségek, törvényszerűségek ismertetése, elméletté fejlesztése, az anyag makroszkopikus és mikroszkopikus szervezettségi szintjén megjelenő tulajdonságainak leírása a matematika eszközrendszerének felhasználásával. A hallgatók legyenek képesek a termodinamikai ismereteket alkalmazni az elektrokémiai cellákban lejátszódó folyamatokra. Ismerjék meg, hogy bizonyos külső tényezők (hőmérséklet, koncentráció, elektromos potenciál, stb.), hogyan befolyásolják a transzport folyamatokat, vagyis a részecskék mozgását a gáz- és folyadék fázisban. A hallgatók tudják értelmezni a reakciósebesség fogalmát, legyenek képesek egyszerűbb sebességi egyenleteket megoldani, ismerjék az elemi lépések szerepét a bruttó folyamatokban. Tudják reakció-kinetikai alapokat felhasználni az összetett reakciók kinetikai jellemzésénél. Ismerjék meg milyen szerkezeti és energetikai változások történnek a reakció pillanatában, tudják alkalmazni erre a pillanatra termodinamikai és reakciókinetikai ismereteiket. Legyenek képesek szintetizálni termodinamikai, egyensúlyi elektrokémiai, anyag-transzporttal kapcsolatos és reakciókinetikai fogalom-rendszerüket az elektrolizáló és áramtermelő cellák szerkezetének, működésének elsajátításánál. ELEKTROKÉMIA. Egyensúlyi elektrokémia. Ionok termodinamikai sajátságai oldatokban. Ionaktivitások, Debye-Hückel elmélet. Elektrokémiai cellák. Elektródok típusai, redoxi-félreakciók. Standard-elektródpotenciálok, elektromotoros erő. Az elektródpotenciál felhasználása gyakorlati problémák megoldására. TRANSZPORT FOLYAMATOK. A transzport folyamatok általános jellemzése. A hővezetés. Diffúzió (Fick I. törvénye, kristályos sók oldódása, Fick II. törvénye). A viszkozitás. Elektrolitok áramvezetése (alapfogalmak, Kohlrausch törvénye, Ostwald-féle higítási törvény, vándorlási sebesség, mozgékonyság, átviteli szám). REAKCIÓKINETIKA. A kémiai reakciók sebessége. Tapasztalati reakciókinetika. Kísérleti módszerek a sebességi egyenlet meghatározására. Integrált sebességi egyenletek. Egyensúly közeli reakciók. A sebességi állandó hőmérséklet függése. A sebességi egyenlet értelmezése. Elemi reakciók. Egymást követő elemi reakciók, sebességmeghatározólépés. Steady-state közelítés. Előegyensúly. Michaelis-Menten mechanizmus. Unimolekuláris reakciók.

4 Az összetett reakciók kinetikája. Láncreakciók, robbanások. Fotokémiai reakciók. Polimerizáció. A katalitikus reakciók típusai. Az oszcilláló reakciók és a bistabilitás alapjai. REAKCIÓK MOLEKULÁRIS DINAMIKÁJA. Ütközési elmélet. Diffúziógátolt és energiagátolt reakciók. Anyagmérleg egyenlet. Az aktivált komplex elmélete. Potenciális energiafelületek. DINAMIKUS ELEKTROKÉMIA. Elekrtódfolyamatok. Elektromos kettősréteg és modelljei, Galvani-féle potenciál. Az elektródfolyamatok kinetikája. Az elektrokémiai polarizáció, a túlfeszültség és típusai (átlépési túlfeszültség, Tafel-egyenlet, diffúziós túlfeszültség.) Az elektrokémiai folyamatok. Elektrolízis. Áramtermelő galváncellák. Akkumulátorok. Tüzelőanyag-cellák. Korrózió, korrózióvédelem. A hallgató feladatmegoldó, ismereteket értelmező, rendszerező, vitákban résztvevő teljesítményének szóbeli értékelése a szeminárium-jellegű gyakorlatokon történik. Az otthoni feldolgozásra kiadott számítási feladatok elkészítésének ellenőrzése. Az előadás anyagából meghatározott számú (általában három) zárthelyi dolgozatot írnak. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai - 5. Kötelező és ajánlott irodalom P. W Atkins: Fizikai kémia I-II-III. Tankönyvkiadó. Budapest Országh I.: Termodinamika: KLTE jegyzete. Debrecen, M. J. Pilling, P. W. Seakins: Reakciókinetika. Nemzeti Tankönyvkiadó. Budapest, Liszi J., Schiller R., Ruff I., Varsányi Gy.: Bevezetés a fizikai kémiába. Műszaki Könyvkiadó. Budapest C. Dillard és D. Goldberg: Kémia. Reakciók, szerkezetek, tulajdonságok. Gondolatkiadó. Budapest, Kiss L.: Bevezetés az elektrokémiába. Nemzeti Tankönyvkiadó: Inzelt Gy.: Az elektrokémia korszerű elmélete és módszerei. I. II. Tankönyvkiadó, Berecz E.: Fizikai kémia. Tankönyvkiadó. Budapest Szabó K.: Fizikai kémia. Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió A tantárgy tárgyi szükségletei Az előadásokat audiovizuális eszközökkel ellátott, légkondicionált előadóteremben tartjuk

5 Tantárgy neve Fizikai kémia 3. KEB1406 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1403 Alapvető fizikai, kémiai jelenségek, törvényszerűségek ismertetése, elméletté fejlesztése, az anyag makroszkopikus és mikroszkopikus szervezettségi szintjén megjelenő tulajdonságainak leírása a matematika eszközrendszerének felhasználásával. A hallgató ismerje meg az anyag egyik különlegesen fontos szerveződési szintjének, a nanoméretű kolloid részecskék világának szerkezetét, tulajdonságait, szerepét az iparban, a környezetben, a mindennapi életben. Értelmezésükhöz alkotó módon alkalmazza a termodinamikai, reakció-kinetikai, elektrokémiai ismereteit. Ismerje meg a radioaktív sugarak keletkezésének lehetőségeit, a sugárzás törvényszerűségeit, energetikai vonatkozásait, a maghasadás szerepét az energia termelésében. Az előadások további célja az atomenergiával kapcsolatos reális kép kialakítása. KOLLOIDKÉMIA. Kolloid állapot általános jellemzése. Inkoherens rendszerek. A diszperz rendszerek. Diszperz rendszerek jellemzése (diszperzitásfok, alak, eloszlás). A kolloid rendszerek állandósága. Kolloid rendszerek előállítása. Aeroszolok. Habok. Emulziók (előállításuk, emulgeátorok, stabilitásuk, gyakorlati alkalmazásuk). Szolok, szuszpenziók (előállításuk, stabilitásuk, a DLVO elmélet alapjai, a koaguláció, a szolok és szuszpenziók tulajdonságai). Asszociációs kolloidok, (fogalmuk, csoportosításuk, tulajdonságaik, kritikus micelláris koncentráció, az asszociáció elméleti értelmezése, a micellák szerkezete, mérete az asszociációs kolloidok gyakorlati jelentősége). Makromolekuláris kolloidok /polimerek/ (fogalmuk, méretük, alakjuk, moláris tömeg szerinti eloszlásuk, moláris tömegük meghatározása, ülepedésük, viszkozitásuk). Koherens rendszerek. A gélek fogalma, tulajdonságai, szerkezetük. Pórusos testek. Határfelületi jelenségek. Gázok és gőzök adszorpciója szilárd felületen. Fiziszorpció, kemiszorpció, adszorpciós izotermák. Adszorpció szilárd-folyadék felületen. Adszorpció nemelektrolit oldatokból. Adszorpció elektrolit-oldatokból. Az elektromos kettősréteg jellemzői. Az ioncsere-adszorpció. RADIOKÉMIA. Az atommag szerkezete, tulajdonságai. A radioaktivitás, az atommag bomlásának típusai., kinetikája. A sugárzás kölcsönhatása az anyaggal. Fúziós reakciók. Nukleogenezis. Hasadásos magreakciók. Atomreaktorok típusai, működése és radioaktív hulladékai. A radioaktivitás környezeti vonatkozásai. A radioaktív izotópok alkalmazásai.

6 A hallgató feladatmegoldó, ismereteket értelmező, rendszerező, vitákban résztvevő teljesítményének értékelése a szeminárium-jellegű gyakorlatokon történik. Az otthoni feldolgozásra kiadott számítási feladatok elkészítésének ellenőrzése. Az előadás anyagából meghatározott számú (általában három) zárthelyi dolgozat írnak. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: - 5. Kötelező és ajánlott irodalom P. W Atkins: Fizikai kémia I-II-III. Tankönyvkiadó. Budapest Berecz E.: Fizikai kémia. Tankönyvkiadó. Budapest Fejes P., Hajdu É., Kókai M.: Radiokémia, Tankönyvkiadó, Budapest, Nagy Lajos Gy.: Radiokémia és izotóptechnika. Tankönyvkiadó, Budapest, Kiss I. Vértes A.: Magkémia. Akadémiai Kiadó, Budapest, Rohrsetzer S.: Kolloidika. Tankönyvkiadó, Budapest, Shaw, D. J.: Bevezetés a kolloid- és felületi kémiába. Műszaki Könyvkiadó, Szántó F.: A kolloidkémia alapjai. Gondolat Kiadó, Budapest, Patzkó Á.: Kolloidika alapjai, JATE Szakképzés, Phare, A tantárgy tárgyi szükségletei Az előadásokat audiovizuális eszközökkel ellátott, légkondicionált előadóteremben tartjuk. Tantárgy neve Fizikai kémia gyakorlat 1. KEB1402 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 1 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1401(E) A szeminárium jellegű gyakorlat feladata a fizikai kémiai ismeretek gyakorlása, reproduktív és produktív alkalmazása, az ellenőrzés és értékelés. A számítási feladatok szorosan kapcsolódnak az előadások anyagához, segítik annak megértését. A számítási feladatok célja a logikus gondolkodás, a matematikai készségek, a grafikus értékelés képességének fejlesztése. Feladatok az ideális gáztörvényekre, a Dalton törvényre és a van der Waals egyenlet alkalmazására, a kritikus állapot vizsgálatára. A differenciál-számítás gyakorlása. Integrálszámítás gyakorlása. Feladatmegoldások a termokémia első főtételére. Feladatok a második főtételre. Tiszta anyagok és elegyek halmazállapot-változásaira vonatkozó feladatok. Feladatok a sav-bázis egyensúlyokra. A hallgató feladatmegoldó, nehezebb ismereteket értelmező, rendszerező, vitákban résztvevő teljesítményének szóbeli értékelése a szeminárium-jellegű gyakorlatokon történik. Az otthoni

7 feldolgozásra kiadott számítási feladatok elkészítésének ellenőrzése. Az előadás anyagából meghatározott számú (általában három) zárthelyi dolgozatot írnak. A hallgatók a szemináriumon nyújtott problémamegoldó teljesítménye egyfajta visszajelzést ad a tananyag évközi elsajátításáról és felkészültségük szintjéről. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai - 5. A kötelező ill. ajánlott irodalom P. W Atkins: Fizikai kémiai feladatok és megoldásuk. Tankönyvkiadó. Budapest Maleczkiné Szenes Márta: Kémiai számítások, kémiai gondolatok. Veszprémi Egyetem sokszorosítója A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása Audiovizuális és szemléltető eszközökkel ellátott előadóteremben. Tantárgy neve Fizikai kémia gyakorlat 2. KEB1405 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1403(E) A szeminárium jellegű gyakorlat feladata a fizikai kémiai ismeretek gyakorlása, reproduktív és produktív alkalmazása, az ellenőrzés és értékelés. A számítási feladatok szorosan kapcsolódnak az előadások anyagához, segítik annak megértését. A számítási feladatok célja a logikus gondolkodás, a matematikai készségek, a grafikus értékelés képességének fejlesztése. Ionerősség, aktivitási koefficiens számítása. Az elektropotenciállal, elektromotoros erővel, elektrolízissel kapcsolatos feladatok. Feladatok az oldhatósági szorzatra. Reakciókinetikai feladatok megoldása. A hallgató feladatmegoldó, nehezebb ismereteket értelmező, rendszerező, vitákban résztvevő teljesítményének szóbeli értékelése a szeminárium-jellegű gyakorlatokon történik. Az otthoni feldolgozásra kiadott számítási feladatok elkészítésének ellenőrzése. Az előadás anyagából meghatározott számú (általában három) zárthelyi dolgozatot írnak. A hallgatók a szemináriumon nyújtott problémamegoldó teljesítménye egyfajta visszajelzést ad a tananyag évközi elsajátításáról és felkészültségük szintjéről 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai - 5. A kötelező és ajánlott irodalom P. W Atkins: Fizikai kémiai feladatok és megoldásuk. Tankönyvkiadó. Budapest

8 Maleczkiné Szenes Márta: Kémiai számítások, kémiai gondolatok. Veszprémi Egyetem sokszorosítója A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása Audiovizuális és szemléltető eszközökkel ellátott előadóteremben. Tantárgy neve Fizikai kémia gyakorlat 3. KEB1407 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 1 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1406(E) 2. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései A szeminárium jellegű gyakorlat feladata a fizikai kémiai ismeretek gyakorlása, reproduktív és produktív alkalmazása, az ellenőrzés és értékelés. A feladatok szorosan kapcsolódnak az előadások anyagához, segítik annak megértését. A számítási feladatok célja a logikus gondolkodás, a matematikai készségek, a grafikus értékelés képességének fejlesztése. 3. A tantárgy tartalma A kolloidok típusaira vonatkozó feladatok. Adszorpcióra vonatkozó feladatok. Részecskeméret-eloszlás meghatározása. Ülepedési sebesség meghatározás. Radioaktivitással és magreakciókkal kapcsolatos feladatok megoldása. 4. Évközi ellenőrzés módja A hallgató feladatmegoldó, nehezebb ismereteket értelmező, rendszerező, vitákban résztvevő teljesítményének szóbeli értékelése a szeminárium-jellegű gyakorlatokon történik. Az otthoni feldolgozásra kiadott számítási feladatok elkészítésének ellenőrzése. Az előadás anyagából meghatározott számú (általában három) zárthelyi dolgozatot írnak. A hallgatók a szemináriumon nyújtott problémamegoldó teljesítménye egyfajta visszajelzést ad a tananyag évközi elsajátításáról és felkészültségük szintjéről 5. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai - 6. A kötelező és ajánlott irodalom Rohrsetzer S.: Kolloidika. Tankönyvkiadó, Budapest, Kiss I. Vértes A.: Magkémia, Akadémiai Könyvkiadó, Nagy Lajos György, Nagyné László Krisztina: Radiokémia és izotóptechnika, Műegyetemi Kiadó, Budapest, A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása Audiovizuális és szemléltető eszközökkel ellátott tanterem.

9 Tantárgy neve Bevezetés a fizikai kémiai mérésekbe KEB1408 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1401 Tantárgyfelelős neve Sarka Lajos Tantárgyfelelős beosztása Főiskolai docens A gyakorlat célja, hogy a hallgatók elsajátítsák az alapvető mérési módszereket, az egyszerűbb eszközöket készségszintjén tudják használni. Megtanulják a hibatényezők mérlegelését, a hibaszámítás alapjait. A gyakorlat munkafegyelemre, a munkaidő átgondolt, célszerű kihasználására, a balesetvédelmi előírások betartására ösztönöz. A mérési hibák. A hibaszámítás alapjai. Tömegmérés. Sűrűségmérés Mohr-Westphal-féle mérleggel. Sűrűségmérés piknométerrel. Fagyáspont-csökkenés mérése. Viszkozitás mérés Ostwald-féle viszkoziméterrel. Áram- és feszültségmérő használata. Elektromos vezetés mérése konduktométerrel. ph-mérés mérőműszerrel. Mérés spektrofotométerrel. Optikai forgatóképesség mérése polariméterrel. Törésmutató mérése refraktométerrel. Zárthelyi dolgozatok iratása, a laboratóriumi jegyzőkönyv ellenőrzése. Az osztályzat alapját a mérési eredmények pontossága, azok bemutatása, a diszkusszió, a jegyzőkönyv formai kivitelezésének színvonalat és a zárthelyi dolgozatokra kapott érdemjegy képzi. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: - 5. Kötelező és ajánlott irodalom Bevezetés a fizikai kémiai mérésekbe. Debreceni Egyetem, Fizikai Kémiai Tanszék. Baltazárné Vass Katalin: Fizikai kémiai gyakorlatok. ELTE Kovács Barna, Kunsági Máté Sándor: Fizikai kémiai gyakorlatok. Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs, A tantárgy tárgyi szükségletei A gyakorlatot 12 személyes, a gyakorlatokhoz szükséges műszerekkel, eszközökkel vegyszerekkel felszerelt laboratóriumban tartjuk.

10 Tantárgy neve Fizikai kémia labor KEB1404 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) KEB1403 A gyakorlat célja az, hogy a hallgatók az előadásokon elhangzott ismereteket, törvényszerűségeket elmélyítsék, kísérletileg igazolják és a gyakorlatban alkalmazzák. A gyakorlat új, önálló ismeretszerzésre is ösztönöz. A gyakorlat további célja az, hogy több oldalról rávilágítson arra, hogy egy konkrét elméleti probléma milyen mérési módszerekkel közelíthető meg, a mérésekből az adatok feldolgozása és értékelése után milyen információk nyerhetők. A gyakorlat a körülmények gondos figyelembe vételére, a hibatényezők mérlegelésére, a munkafegyelem és a balesetvédelmi előírások betartására, a munkaidő átgondolt, célszerű kihasználására ösztönöz. Fejleszti az anyagismeretet és a kísérletező készséget. Disszociációhő meghatározása semlegesítési hő mérésével, kalorimetriásan. Kevéssé oldódó só oldhatóságának meghatározása vezetőképesség mérés alapján. Indikátor pk illetve protonállódási állandó meghatározása spektrofotometriásan. Gyenge sav disszociációs fokának és disszociáció-állandójának meghatározása konduktometriásan. Egyensúlyi állandó meghatározása extrakciós módszerrel. Ezüstamminkomplex összetételének és stabilitási állandójának meghatározása. Jodid-perszulfát reakció tanulmányozása. Savkatalízis vizsgálata cukorinverzió kinetikájában. Etil-acetát hidrolízisének kinetikája. Oszcillációs reakció vizsgálata. Redoxi potenciál mérése. Kritikus micellaképződési koncentráció meghatározása. Ioncserés adszorpció vizsgálata. Radioaktív sugárzás és az anyag kölcsönhatásának vizsgálata. A gyakorlat anyagából a hallgatók zárthelyi dolgozatokat írnak. Az osztályzat alapját a mérési eredmények pontossága, azok feldolgozása és tárgyilagos, reális diszkussziója, a jegyzőkönyv formai kivitelezésének színvonala és a zárthelyi dolgozatokra kapott érdemjegy képezi. 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: - 5. A kötelező és ajánlott irodalom Debreceni egyetem TTK Munkaközösség: Fizikai kémiai laboratóriumi gyakorlatok. Nemzeti Tankönyvkiadó, Hargitainé Tóth Ágnes: Fizikai kémiai mérések. Oktatási segédanyag. Nyíregyházi Főiskola, Kaposi Olivér.: Bevezetés a fizikai kémiai mérésekbe. Tankönyvkiadó, Budapest, Kovács Barna, Kunsági Máté Sándor: Fizikai kémiai gyakorlatok. Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs, 1997.

11 Peintler Gábor (szerkesztő): Fizikai kémiai laboratóriumi gyakorlatok. Szegedi Egyetem, Szeged, A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása A gyakorlatokat 12 személyes, a mérési gyakorlatokhoz szükséges műszerekkel és eszközökkel, vegyszerekkel felszerelt laboratóriumban végzik.

SZBN Fizikai kémia 2017/18/2

SZBN Fizikai kémia 2017/18/2 4 kredit vizsga Alapozó modul tavasszal Foglalkozás/félév: 28 óra előadás + 0 óra gyakorlat + 0 óra szeminárium = összesen 28 óra Kurzus létszámkorlát: min. 1 fő max. 100 fő Tematika 1. hét: Tökéletes

Részletesebben

OGA-FZ1-T Fizikai kémia /18/2

OGA-FZ1-T Fizikai kémia /18/2 2 kredit vizsga Alapozó modul tavasszal ajánlott félév: 2. Foglalkozás/félév: 28 óra előadás + 0 óra gyakorlat + 0 óra szeminárium = összesen 28 óra Kurzus létszámkorlát: min. 1 fő max. 100 fő Előfeltételek:

Részletesebben

Elektrokémia kommunikációs dosszié ELEKTROKÉMIA. ANYAGMÉRNÖK NAPPALI MSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Elektrokémia kommunikációs dosszié ELEKTROKÉMIA. ANYAGMÉRNÖK NAPPALI MSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ELEKTROKÉMIA ANYAGMÉRNÖK NAPPALI MSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014. Tartalom jegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Általános kémia képletgyűjtemény. Atomszerkezet Tömegszám (A) A = Z + N Rendszám (Z) Neutronok száma (N) Mólok száma (n)

Általános kémia képletgyűjtemény. Atomszerkezet Tömegszám (A) A = Z + N Rendszám (Z) Neutronok száma (N) Mólok száma (n) Általános kémia képletgyűjtemény (Vizsgára megkövetelt egyenletek a szimbólumok értelmezésével, illetve az egyenletek megfelelő alkalmazása is követelmény) Atomszerkezet Tömegszám (A) A = Z + N Rendszám

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÉS SZERVETLEN KÉMIA SZIGORLATI VIZSGAKÉRDÉSEK 2010/2011 TANÉVBEN ÁLTALÁNOS KÉMIA

ÁLTALÁNOS ÉS SZERVETLEN KÉMIA SZIGORLATI VIZSGAKÉRDÉSEK 2010/2011 TANÉVBEN ÁLTALÁNOS KÉMIA ÁLTALÁNOS ÉS SZERVETLEN KÉMIA SZIGORLATI VIZSGAKÉRDÉSEK 2010/2011 TANÉVBEN ÁLTALÁNOS KÉMIA 1. Kémiai alapfogalmak: - A kémia alaptörvényei ( a tömegmegmaradás törvénye, állandó tömegarányok törvénye) -

Részletesebben

HOMOGÉN EGYENSÚLYI ELEKTROKÉMIA: ELEKTROLITOK TERMODINAMIKÁJA

HOMOGÉN EGYENSÚLYI ELEKTROKÉMIA: ELEKTROLITOK TERMODINAMIKÁJA HOMOGÉN EGYENSÚLYI ELEKTROKÉMIA: ELEKTROLITOK TERMODINAMIKÁJA I. Az elektrokémia áttekintése. II. Elektrolitok termodinamikája. A. Elektrolitok jellemzése B. Ionok termodinamikai képződési függvényei C.

Részletesebben

Kiss László Láng Győző ELEKTROKÉMIA

Kiss László Láng Győző ELEKTROKÉMIA Kiss László Láng Győző ELEKTROKÉMIA A könyv megjelenését támogatta a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya Dr. Kiss László, Dr. Láng Gőző, 2011 ISBN 978 963 331 148 6 A könyv és adathordozó

Részletesebben

PHYWE Fizikai kémia és az anyagok tulajdonságai

PHYWE Fizikai kémia és az anyagok tulajdonságai PHYWE Fizikai kémia és az anyagok tulajdonságai Témakörök: Gázok és gáztörvények Felületi feszültség Viszkozitás Sűrűség és hőtágulás Olvadáspont, forráspont, lobbanáspont Hőtan és kalorimetria Mágneses

Részletesebben

Visy Csaba Kredit 4 Heti óraszám 3 típus AJÁNLOTT IRODALOM. P. W. Atkins: Fizikai kémia I.

Visy Csaba Kredit 4 Heti óraszám 3 típus AJÁNLOTT IRODALOM. P. W. Atkins: Fizikai kémia I. A tárgy neve FIZIKAI KÉMIA 1. Meghirdető tanszék(csoport) SZTE TTK FIZIKAI KÉMIAI TANSZÉK Felelős oktató: Visy Csaba Kredit 4 Heti óraszám 3 típus Előadás Számonkérés Kollokvium Teljesíthetőség feltétele

Részletesebben

Tantárgy neve. Környezetfizika. Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Környezetfizika. Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Környezetfizika Tantárgy kódja FIB2402 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve Dr. Varga

Részletesebben

Gergely Pál - Erdőd! Ferenc ALTALANOS KÉMIA

Gergely Pál - Erdőd! Ferenc ALTALANOS KÉMIA Gergely Pál - Erdőd! Ferenc ALTALANOS KÉMIA TARTALOM KÉMIAI ALAPFOGALMAK 1 Sí rendszer 1 Atomok és elemek 2 Tiszta anyagok és keverékek 3 Az atomok szerkezete 4 Az atom alkotórészei 4 Az atommag felépítése

Részletesebben

Általános kémia gyakorlat vegyészmérnököknek. 2015/2016. őszi félév

Általános kémia gyakorlat vegyészmérnököknek. 2015/2016. őszi félév Általános kémia gyakorlat vegyészmérnököknek 2015/2016. őszi félév Zárthelyik A zárthelyik időpontja az kari zh-időpont: 17 00 19 00. A zárthelyik időtartama 90 perc. Mindkét zárthelyin legalább 50%-ot

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. I. évf. állatorvostan-hallgatók részére KÉMIA. 2013/14 tanév, 1. félév

TÁJÉKOZTATÓ. I. évf. állatorvostan-hallgatók részére KÉMIA. 2013/14 tanév, 1. félév TÁJÉKOZTATÓ I. évf. állatorvostan-hallgatók részére KÉMIA 2013/14 tanév, 1. félév A KÉMIAI TANSZÉK OKTATÓI DR. NEMES PÉTER DR. SCHEIBER PÁL DR. VARGA TAMÁS DR. VINCZE ZOLTÁN DR. PILIPECZ MIHÁLY tanszékvezető,

Részletesebben

KÉMIAI ALAPFOGALMAK, SZTÖCHIOMETRIA

KÉMIAI ALAPFOGALMAK, SZTÖCHIOMETRIA Általános kémia A tárgy a kémia alapszak (BSC) szakmai törzsanyagának első, alapozó része, melynek teljesítésével 8 kreditet (előadás: 4, szeminárium jellegű számítási gyakorlat:1, laboratóriumi gyakorlat:

Részletesebben

FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS

FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ENERGETIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET

Részletesebben

KOLLOIDKÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc. NAPPALI TÖRZSANYAG

KOLLOIDKÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc. NAPPALI TÖRZSANYAG KOLLOIDKÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc. NAPPALI TÖRZSANYAG TANTÁRGYI MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2018/19. tanév I. félév 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,tárgyjegyző, óraszám,

Részletesebben

A kémiatanári zárószigorlat tételsora

A kémiatanári zárószigorlat tételsora 1. A. tétel A kémiatanári zárószigorlat tételsora Kémiai alapfogalmak: Atom- és molekulatömeg, anyagmennyiség, elemek és vegyületek elnevezése, jelölése. Kémiai egyenlet, sztöchiometria. A víz jelentősége

Részletesebben

Általános kémia gyakorlat biomérnököknek

Általános kémia gyakorlat biomérnököknek Általános kémia gyakorlat biomérnököknek Zárthelyi követelmények A zárthelyik időtartama 90 perc. Mindkét zárthelyin legalább 50%-ot kell teljesíteni az elégséges jegyért. Akinek nincs meg az 50%-os eredménye,

Részletesebben

5. előadás 12-09-16 1

5. előadás 12-09-16 1 5. előadás 12-09-16 1 H = U + PV; U=Q-PV H = U + (PV); P= áll H = U + P V; U=Q-P V; U=Q-P V H = Q U= Q V= áll P= áll H = G + T S Munkává nem alakítható Hátalakulás = G + T S 2 3 4 5 6 7 Szilárd halmazállapot

Részletesebben

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T 1. Általános kémia Atomok és a belőlük származtatható ionok Molekulák és összetett ionok Halmazok A kémiai reakciók A kémiai reakciók jelölése Termokémia Reakciókinetika Kémiai egyensúly Reakciótípusok

Részletesebben

Fizikai Kémia törzsmodul

Fizikai Kémia törzsmodul Fizikai Kémia törzsmodul Bevezetés a fizikai kémiai mérésekbe (óraszám: 0+0+4, kreditszám: 0+0+3) Fizikai Kémia I. (óraszám: 2+2+0, kreditszám: 3+1+0) Fizikai kémia II. (óraszám: 3+2+4, kreditszám: 4+1+3)

Részletesebben

VÍZKÉMIA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

VÍZKÉMIA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ KÖRNYEZETMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉS TÖRZSANYAG TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző, óraszám,

Részletesebben

Kolloidkémia 1. előadás Első- és másodrendű kémiai kötések és szerepük a kolloid rendszerek kialakulásában. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 1. előadás Első- és másodrendű kémiai kötések és szerepük a kolloid rendszerek kialakulásában. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 1. előadás Első- és másodrendű kémiai kötések és szerepük a kolloid rendszerek kialakulásában 1 Órarend 2 Kurzussal kapcsolatos emlékeztető Kurzus: Az előadás látogatása ajánlott Gyakorlat

Részletesebben

FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG

FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2013. Tartalomjegyzék 1 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző,

Részletesebben

Követelmények: f - részvétel az előadások 67 %-án - 3 db érvényes ZH (min. 50%) - 4 elfogadott laborjegyzőkönyv

Követelmények: f - részvétel az előadások 67 %-án - 3 db érvényes ZH (min. 50%) - 4 elfogadott laborjegyzőkönyv Fizikai kémia és radiokémia B.Sc. László Krisztina 18-93 klaszlo@mail.bme.hu F ép. I. lépcsőház 1. emelet 135 http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/fizkem/kornymern Követelmények: 2+0+1 f - részvétel

Részletesebben

Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása.

Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása. Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása. Adszorpció oldatból szilárd felületre Adszorpció oldatból Nem-elektrolitok

Részletesebben

Általános kémia gyakorlat biomérnököknek

Általános kémia gyakorlat biomérnököknek Általános kémia gyakorlat biomérnököknek Zárthelyi követelmények A zárthelyik időtartama 90 perc. Mindkét zárthelyin legalább 50%-ot kell teljesíteni az elégséges jegyért. Akinek nincs meg az 50%-os eredménye,

Részletesebben

Kémiai metallurgia-ii (Fémelőállítási folyamatok elméleti alapjai)

Kémiai metallurgia-ii (Fémelőállítási folyamatok elméleti alapjai) MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Kémiai metallurgia-ii (Fémelőállítási folyamatok elméleti alapjai) Dr. Kékesi Tamás TANTÁRGYLEÍRÁS

Részletesebben

Kémia. (állatorvos szak)

Kémia. (állatorvos szak) Kémia Helye: 1. év 1. félév Előadás: 45 óra Gyakorlat: 45 óra Kredit: 6 Értékelés: vizsga (kollokvium) (állatorvos szak) Kémiai Tanszék Előadó Előadó: Dr. Scheiber Pál tanszékvezető egyetemi tanár Elérhető:

Részletesebben

Korrózió kommunikációs dosszié KORRÓZIÓ. ANYAGMÉRNÖK NAPPALI BSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Korrózió kommunikációs dosszié KORRÓZIÓ. ANYAGMÉRNÖK NAPPALI BSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ KORRÓZIÓ ANYAGMÉRNÖK NAPPALI BSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014. Tartalom jegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

KÉMIATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT

KÉMIATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT Általános kémia előadás KE1007 Meghirdetés féléve 1 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 kollokvium KE1009(E) Hargitainé dr. Tóth Ágnes habilitált főiskolai tanár A kémia alapvető fogalmainak, törvényszerűségeinek

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I.

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I. Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I. Halmazállapotok, fázisok Fizikai állapotváltozások (fázisátmenetek), a Gibbs-féle fázisszabály Fizikai módszerek anyagok tisztítására - Szublimáció

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás Szőri Milán: Kolloidkémia 1 Kolloidok stabilitása Termodinamikailag lehetnek stabilisak (valódi oldatok) Liofil kolloidok G oldat

Részletesebben

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia Az energia bevezetése az iskolába Készítette: Rimai Anasztázia Bevezetés Fizika oktatása Energia probléma Termodinamika a tankönyvekben A termodinamikai fogalmak kialakulása Az energia fogalom története

Részletesebben

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 Kérdések. 1. Mit mond ki a termodinamika nulladik főtétele? Azt mondja ki, hogy mindenegyes termodinamikai kölcsönhatáshoz tartozik a TDR-nek egyegy

Részletesebben

Főkérdések fizikai-kémia kollokviumra gyógyszerész hallgatók számára, tanév, I. félév.

Főkérdések fizikai-kémia kollokviumra gyógyszerész hallgatók számára, tanév, I. félév. 1. Gáztörvények. Az ideális gáztörvény érvényességének feltételei. A termodinamikai hőmérséklet. 2. A termodinamika alapfogalmainak definíciói. 3. A termodinamika első főtétele. A belső energia, a munka

Részletesebben

Tantárgy kódja Tantárgy neve Óraszám Kredit Szemeszter Előadás Gyakorlat Otthoni SMKKB2031XN. Mérőné Dr. Nótás Erika egyetemi docens

Tantárgy kódja Tantárgy neve Óraszám Kredit Szemeszter Előadás Gyakorlat Otthoni SMKKB2031XN. Mérőné Dr. Nótás Erika egyetemi docens Tantárgy kódja Tantárgy neve Óraszám Kredit Szemeszter Előadás Gyakorlat Otthoni SMKKB2031XN Mezőgazdasági 2 2 4 4 1 kémia Tárgyfelelős: Mérőné Dr. Nótás Erika egyetemi docens Ötsoros összefoglaló A tantárgy

Részletesebben

Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatokba

Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatokba A fizika matematikai alapjai I. MT4008L Meghirdetés féléve 1 Összóraszám (elm+gyak) 6+12 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve Dr. Rozgonyi Tibor A részletes tantárgyleírást lásd: MT1008 Mechanika 1. FI4101L

Részletesebben

Spontaneitás, entrópia

Spontaneitás, entrópia Spontaneitás, entrópia 11-1 Spontán és nem spontán folyamat 11-2 Entrópia 11-3 Az entrópia kiszámítása 11-4 Spontán folyamat: a termodinamika második főtétele 11-5 Standard szabadentalpia változás, ΔG

Részletesebben

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai Kémiai átalakulások 9. hét A kémiai reakció: kötések felbomlása, új kötések kialakulása - az atomok vegyértékelektronszerkezetében történik változás egyirányú (irreverzibilis) vagy megfordítható (reverzibilis)

Részletesebben

Reakciókinetika és katalízis

Reakciókinetika és katalízis Reakciókinetika és katalízis k 4. előadás: 1/14 Különbségek a gázfázisú és az oldatreakciók között: 1 Reaktáns molekulák által betöltött térfogat az oldatreakciónál jóval nagyobb. Nincs akadálytalan mozgás.

Részletesebben

Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4. Összóraszám (elm+gyak) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1101. Kreditpont 4.

Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4. Összóraszám (elm+gyak) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1101. Kreditpont 4. Általános kémia előadás KE4007L KE4009L(E) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1007 Általános kémia laboratóriumi gyakorlat KE4009L KE4007L(E) A részletes tantárgyleírást lásd:ke1009 Anyagszerkezet alapjai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

Makroszkópos tulajdonságok, jelenségek, közvetlenül mérhető mennyiségek leírásával foglalkozik (például: P, V, T, összetétel).

Makroszkópos tulajdonságok, jelenségek, közvetlenül mérhető mennyiségek leírásával foglalkozik (például: P, V, T, összetétel). Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez, kvantitatív leírásához. Szerkezeti anyagok tulajdonságainak változása

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Mechatronika/Mechatronikus mérnök Végzettség

TANTÁRGYI ADATLAP. Mechatronika/Mechatronikus mérnök Végzettség TANTÁRGYI ADATLAP 1. A tanulmányi program jellemzői 1.1 A felsőoktatási intézmény Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 1.2 Kar Marosvásárhelyi Műszaki és Humán Tudományok Kar 1.3 Tanszék Gépészmérnöki

Részletesebben

1. Mi a folytonos anyagelmélet négy eleme? 2. Mi a Dalton-féle atomelmélet négy alaptétele (posztulátuma)? 3. Mi az SI mértékegység rendszer 7

1. Mi a folytonos anyagelmélet négy eleme? 2. Mi a Dalton-féle atomelmélet négy alaptétele (posztulátuma)? 3. Mi az SI mértékegység rendszer 7 1. Mi a folytonos anyagelmélet négy eleme? 2. Mi a Dalton-féle atomelmélet négy alaptétele (posztulátuma)? 3. Mi az SI mértékegység rendszer 7 alapmennyisége, mi ezek jele? 4. Mi az SI mértékegység rendszer

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÉMIA ALAPJAI VEGYÉSZMÉRNÖK BSc. NAPPALI TÖRZSANYAG

SZÁMÍTÓGÉPES KÉMIA ALAPJAI VEGYÉSZMÉRNÖK BSc. NAPPALI TÖRZSANYAG SZÁMÍTÓGÉPES KÉMIA ALAPJAI VEGYÉSZMÉRNÖK BSc. NAPPALI TÖRZSANYAG TANTÁRGYI MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2019/20. tanév I. félév 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Spontaneitás, entrópia

Spontaneitás, entrópia Spontaneitás, entrópia 6-1 Spontán folyamat 6-2 Entrópia 6-3 Az entrópia kiszámítása 6-4 Spontán folyamat: a termodinamika második főtétele 6-5 Standard szabadentalpia változás, ΔG 6-6 Szabadentalpia változás

Részletesebben

Általános kémia vizsgakérdések

Általános kémia vizsgakérdések Általános kémia vizsgakérdések 1. Mutassa be egy atom felépítését! 2. Mivel magyarázza egy atom semlegességét? 3. Adja meg a rendszám és a tömegszám fogalmát! 4. Mit nevezünk elemnek és vegyületnek? 5.

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

A kémiai és az elektrokémiai potenciál

A kémiai és az elektrokémiai potenciál Dr. Báder Imre A kémiai és az elektrokémiai potenciál Anyagi rendszerben a termodinamikai egyensúly akkor állhat be, ha a rendszerben a megfelelő termodinamikai függvénynek minimuma van, vagyis a megváltozása

Részletesebben

REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS

REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET PETROLKÉMIAI KIHELYEZETT (TVK) INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja

Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja MTB1901 Meghirdetés féléve Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) + Számonkérés módja G Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

A kémia alapképzés (BSc) képzési terve

A kémia alapképzés (BSc) képzési terve A kémia alapképzés (BSc) képzési terve A: Alapképzés: 128 kredit I: Szakmai alapozó képzés 109 kredit I.1. Természettudományos alapozó képzés 17 kredit Kurzus Krediszkelés Óra- Érté- Felelős Felelős oktató

Részletesebben

Általános Kémia, 2008 tavasz

Általános Kémia, 2008 tavasz 9 Elektrokémia 9-1 Elektródpotenciálok mérése 9-1 Elektródpotenciálok mérése 9-2 Standard elektródpotenciálok 9-3 E cell, ΔG, és K eq 9-4 E cell koncentráció függése 9-5 Elemek: áramtermelés kémiai reakciókkal

Részletesebben

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1.

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1. Alkalmazott kémia A tárgy a kémia alapszak (BSC) szakmai törzsanyagának része, melynek teljesítésével két szemeszter alatt 8 kreditet lehet összegyűjteni. Az előadások száma 8. Tantárgy neve Alkalmazott

Részletesebben

MŐSZAKI KÉMIA. Anyagmérnök MSc képzés. Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET

MŐSZAKI KÉMIA. Anyagmérnök MSc képzés. Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET MŐSZAKI KÉMIA Anyagmérnök MSc képzés Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2009 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás, tantárgyjegyzı, óraszám,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

ALKALMAZOTT KÉMIA ÉS TRANSZPORTFOLYAMATOK

ALKALMAZOTT KÉMIA ÉS TRANSZPORTFOLYAMATOK ALKALMAZOTT KÉMIA ÉS TRANSZPORTFOLYAMATOK Anyagmérnök/Kohómérnők MSc képzés Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 2. TANTÁRGY KÓDJA, ÓRASZÁMA: NMGAG013 ELMÉLET

Részletesebben

ACÉLMETALLURGIA ALAPJAI. Anyagmérnök BSc-képzés. Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ. Miskolc, 2014.

ACÉLMETALLURGIA ALAPJAI. Anyagmérnök BSc-képzés. Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ. Miskolc, 2014. MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI ÉS ÖNTÉSZETI INTÉZET ACÉLMETALLURGIA ALAPJAI Anyagmérnök BSc-képzés Nappali tagozat FÉMELŐÁLLÍTÁSI ÉS ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS

Részletesebben

ÖNTÖTT ÖTVÖZETEK FÉMTANA

ÖNTÖTT ÖTVÖZETEK FÉMTANA ÖNTÖTT ÖTVÖZETEK FÉMTANA ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS JÁRMŰIPARI ÖNTÉSZETI SZAKIRÁNY (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR JÁRMŰIPARI ÖNTÉSZETI INTÉZETI

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra TANMENET FIZIKA 10. osztály Hőtan, elektromosságtan Heti 2 óra 2012-2013 I. Hőtan 1. Bevezetés Hőtani alapjelenségek 1.1. Emlékeztető 2. 1.2. A szilárd testek hőtágulásának törvényszerűségei. A szilárd

Részletesebben

FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖKI LEVELEZŐ MSc. KOMPENZÁCIÓS TANTÁRGY

FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖKI LEVELEZŐ MSc. KOMPENZÁCIÓS TANTÁRGY FIZIKAI KÉMIA ANYAGMÉRNÖKI LEVELEZŐ MSc. KOMPENZÁCIÓS TANTÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2013/14. II. félév 1 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

A csoport B csoport C csoport D csoport E csoport Sebestyén Timári Sarolta / Lihi Norbert Várnagy Katalin Nagy Zoltán Tóth Zoltán vegyészmérnök,

A csoport B csoport C csoport D csoport E csoport Sebestyén Timári Sarolta / Lihi Norbert Várnagy Katalin Nagy Zoltán Tóth Zoltán vegyészmérnök, oktató szak 09.09-13. napi 2x2 óra 1-10 szem. 8-10 D404 hétfő 16-18 K/6 A csoport B csoport C csoport D csoport E csoport Sebestyén Timári Sarolta / Lihi Annamária Norbert Várnagy Katalin Nagy Zoltán Tóth

Részletesebben

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA 9. évfolyam Osztályozóvizsga tananyaga A testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás: gyorsulás fogalma, szabadon eső test mozgása 3. Bolygók mozgása: Kepler törvények A Newtoni

Részletesebben

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás ELEKTROKÉMIA 1 ELEKTROKÉMIA Elektromos áram: - fémekben: elektronok áramlása - elektrolitokban: ionok irányított mozgása Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás Galvánelem: elektromos

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

A kémia alapképzés (BSc) képzési terve

A kémia alapképzés (BSc) képzési terve A kémia alapképzés (BSc) képzési terve A: Alapképzés: 128 kredit I: Szakmai alapozó képzés 109 kredit I.1. Természettudományos alapozó képzés 17 kredit Kurzus Krediszkelés Óra- Érté- Felelős Felelős oktató

Részletesebben

Kolloidkémia 8. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 8. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 8. Előadás Kolloidstabilitás Szőri Milán: Kolloidkémia 1 Kolloidok stabilitása Termodinamikailag lehetnek stabilisak (valódi oldatok) Liofil kolloidok G oldat

Részletesebben

A KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli vagy szóbeli Emelt szinten: írásbeli és szóbeli A kémia érettségi vizsga célja A középszintû érettségi vizsgán elsõsorban

Részletesebben

Diffúzió. Diffúzió. Diffúzió. Különféle anyagi részecskék anyagon belüli helyváltoztatása Az anyag lehet gáznemű, folyékony vagy szilárd

Diffúzió. Diffúzió. Diffúzió. Különféle anyagi részecskék anyagon belüli helyváltoztatása Az anyag lehet gáznemű, folyékony vagy szilárd Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 5/6 Diffúzió Dr. Szabó Péter János szpj@eik.bme.hu Diffúzió Különféle anyagi részecskék anyagon belüli helyváltoztatása Az anyag lehet gáznemű, folyékony vagy szilárd

Részletesebben

Az elektrokémia áttekintése

Az elektrokémia áttekintése Az elektrokémia áttekintése 1 Homogén Heterogén Egyensúlyi elektrokémia (árammentes rendszerek) Elektrolitoldatok termodinamikája: elektrolitos disszociáció ionok termodinamikája és aktivitása Galvánelemek/galváncellák

Részletesebben

Az elektrokémia áttekintése

Az elektrokémia áttekintése 1 Az elektrokémia áttekintése 2 Elektródfolyamatok kinetikája (heterogén dinamikus elektrokémia) Homogén Heterogén Egyensúlyi elektrokémia (árammentes rendszerek) Elektrolitoldatok termodinamikája: elektrolitos

Részletesebben

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István Ez egy gázos előadás lesz! ( hőtana) Dr. Seres István Kinetikus gázelmélet gáztörvények Termodinamikai főtételek fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szie.hu Kinetikus gázelmélet Az ideális gáz állapotjelzői:

Részletesebben

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI II. Ismerjük fel, hogy többkomponens fázisegyensúlyokban a folyadék fázisnak kitüntetett szerepe van!

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI II. Ismerjük fel, hogy többkomponens fázisegyensúlyokban a folyadék fázisnak kitüntetett szerepe van! TÖKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYI II Ismerjük fel hogy többkomonens fázisegyensúlyokban a folyadék fázisnak kitüntetett szeree van! Eddig: egymásban korátlanul oldódó folyadékok folyadék-gz egyensúlyai

Részletesebben

Korrózió kommunikációs dosszié KORRÓZIÓ. ANYAGMÉRNÖK LEVELEZŐ BSc KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Korrózió kommunikációs dosszié KORRÓZIÓ. ANYAGMÉRNÖK LEVELEZŐ BSc KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ KORRÓZIÓ ANYAGMÉRNÖK LEVELEZŐ BSc KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalom jegyzék 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző, óraszám,

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 3. TANTÁRGY KÓDJA: NEMAT205/1 ELMÉLET 3+0 NEMAT206/1-2 GYAKORLAT 0+2

Részletesebben

Kémia alapszak (BSc)

Kémia alapszak (BSc) Kémia alapszak (BSc) A Kémia alapszak (BSc) záróvizsga tételei tárgycsoportonként 1) Elemi anyagszerkezet. Az anyag atomos szerkezete, a Bohr és a kvantummechanikai atommodell alapfeltevései. Kvantumszámok

Részletesebben

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai Kémiai átalakulások 9. hét A kémiai reakció: kötések felbomlása, új kötések kialakulása - az atomok vegyértékelektronszerkezetében történik változás egyirányú (irreverzibilis) vagy megfordítható (reverzibilis)

Részletesebben

Dinamikus modellek felállítása mérnöki alapelvek segítségével

Dinamikus modellek felállítása mérnöki alapelvek segítségével IgyR - 3/1 p. 1/20 Integrált Gyártórendszerek - MSc Dinamikus modellek felállítása mérnöki alapelvek segítségével Hangos Katalin PE Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék IgyR - 3/1 p. 2/20

Részletesebben

Többkomponensű rendszerek. Diszperz rendszerek. Kolloid rendszerek tulajdonságai. Folytonos közegben eloszlatott részecskék - diszperz rendszerek

Többkomponensű rendszerek. Diszperz rendszerek. Kolloid rendszerek tulajdonságai. Folytonos közegben eloszlatott részecskék - diszperz rendszerek Többkomponensű rendszerek 7. hét Folytonos közegben eloszlatott részecskék - diszperz rendszerek homogén - kolloid - heterogén rendszerek - a részecskék mérete alapján Diszperz rendszerek Homogén rendszerek

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÉMIA SZEMINÁRIUM (TTKBG0101) I. ÉVES KÉMIA, VEGYÉSZMÉRNÖK ÉS BIOMÉRNÖK BSC SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA (2017/18. I. félév)

ÁLTALÁNOS KÉMIA SZEMINÁRIUM (TTKBG0101) I. ÉVES KÉMIA, VEGYÉSZMÉRNÖK ÉS BIOMÉRNÖK BSC SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA (2017/18. I. félév) 1 ÁLTALÁNOS KÉMIA SZEMINÁRIUM (TTKBG0101) I. ÉVES KÉMIA, VEGYÉSZMÉRNÖK ÉS BIOMÉRNÖK BSC SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA (2017/18. I. félév) oktató szak A csoport B csoport C csoport D csoport Sebestyén Annamária

Részletesebben

Kémiai reakciók mechanizmusa számítógépes szimulációval

Kémiai reakciók mechanizmusa számítógépes szimulációval Kémiai reakciók mechanizmusa számítógépes szimulációval Stirling András stirling@chemres.hu Elméleti Kémiai Osztály Budapest Stirling A. (MTA Kémiai Kutatóközpont) Reakciómechanizmus szimulációból 2007.

Részletesebben

Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly

Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly Bányai István DE TTK Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék 2013.01.11. Környezeti fizikai kémia 1 A fizikai-kémia és környezeti kémia I. A

Részletesebben

Molekulák mozgásban a kémiai kinetika a környezetben

Molekulák mozgásban a kémiai kinetika a környezetben Energiatartalék Molekulák mozgásban a kémiai kinetika a környezetben A termodinamika és a kinetika A termodinamika a lehetőség θ θ θ G = H T S A kinetika a valóság: 1. A fizikai rész: - a reaktánsoknak

Részletesebben

13 Elektrokémia. Elektrokémia Dia 1 /52

13 Elektrokémia. Elektrokémia Dia 1 /52 13 Elektrokémia 13-1 Elektródpotenciálok mérése 13-2 Standard elektródpotenciálok 13-3 E cella, ΔG és K eq 13-4 E cella koncentráció függése 13-5 Elemek: áramtermelés kémiai reakciókkal 13-6 Korrózió:

Részletesebben

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Név szerint ki, vagy kik készítették 2. Óraszámok: 9. osztály 36.. óra (humán) 10. osztály óra 11. osztály -.óra 12. osztály -.óra SZAKKÖZÉPISKOLA

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÉMIA SZEMINÁRIUM (TTKBG0101) I. ÉVES KÉMIA, VEGYÉSZMÉRNÖK BSC ÉS KÉMIA TANÁR SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA (2019/20. I.

ÁLTALÁNOS KÉMIA SZEMINÁRIUM (TTKBG0101) I. ÉVES KÉMIA, VEGYÉSZMÉRNÖK BSC ÉS KÉMIA TANÁR SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA (2019/20. I. 1 ÁLTALÁNOS KÉMIA SZEMINÁRIUM (TTKBG0101) I. ÉVES KÉMIA, VEGYÉSZMÉRNÖK BSC ÉS KÉMIA TANÁR SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA (2019/20. I. félév) A csoport B csoport C csoport D csoport oktató Kánya Nándor Homolya

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június 1. Egyenes vonalú mozgások kinematikája mozgásokra jellemzı fizikai mennyiségek és mértékegységeik. átlagsebesség egyenes vonalú egyenletes mozgás egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás mozgásokra

Részletesebben

Az anyagi rendszerek csoportosítása

Az anyagi rendszerek csoportosítása Általános és szervetlen kémia 1. hét A kémia az anyagok tulajdonságainak leírásával, átalakulásaival, elıállításának lehetıségeivel és felhasználásával foglalkozik. Az általános kémia vizsgálja az anyagi

Részletesebben

ORVOSI KÉMIA GYAKORLATOK 2014/2015, ÁOK, FOK, OLKDA 1.év/1. félév CSOPORT A GYAKORLATI TEREM CSOPORT B GYAKORLATI TEREM

ORVOSI KÉMIA GYAKORLATOK 2014/2015, ÁOK, FOK, OLKDA 1.év/1. félév CSOPORT A GYAKORLATI TEREM CSOPORT B GYAKORLATI TEREM TAN. HÉT 1., 8-14. 2., 15-21. 3., 22-28. ORVOSI KÉMIA GYAKORLATOK 2014/2015, ÁOK, FOK, OLKDA 1.év/1. félév CSOPORT A GYAKORLATI TEREM CSOPORT B GYAKORLATI TEREM Balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatás. Alapvető

Részletesebben

Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont)

Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont) Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont) 1. "Az olyan rendszereket, amelyek határfelülete a tömegáramokat megakadályozza,... rendszernek nevezzük" (1) 2. "Az olyan rendszereket,

Részletesebben