Czigelédi Pálinkafesztivál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Czigelédi Pálinkafesztivál"

Átírás

1 Czigelédi Pálinkafesztivál Pellérd, március 08. Czigelédi Zsolt

2 FESZTIVÁL MENETREND Szakmai gyakorlati rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 7. Szeszfőzde Főzde bemutatása (berendezések ismertetése) Kisüsti lepárlás lépései (Mitől kisüsti a kisüsti?) A cefre lepárlása Az alszesz finomítása Elő-, közép- és utópárlat szétválasztása Környezet tudatosság, felelősség vállalás Szakmai elméleti rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 25. Potyka vendéglő

3 AZ ELŐADÁS TÉMÁI Pálinkafesztivál rendezésének célja Rólunk Pálinka fogalma A pálinka készítés szakaszai Alapanyagok előkészítése, cefrézés Aktuális piaci-, szabályozási kérdések Pálinka kultúra, pálinka fogyasztása

4 PÁLINKAFESZTIVÁLUNK CÉLJA a pálinkának, mint Hungarikumnak és a pálinka kultúrának népszerűsítése, a minőségi pálinka készítés folyamatának megismertetése segítséget és iránymutatást adni a jó minőségű pálinka előállításához bérfőzetőink részére, hozzájárulni a magyar gasztronómia, a pálinka történelmi hagyományainak ápolásához. 20 év után is minden nap azért dolgozunk, hogy megosszuk küldetésünket Önökkel a pálinka iránti tiszteletünket és szeretetünket, vigyük tovább a pálinkának a hírét, mely a magyar kultúra része a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke. Egy igazi Hungarikum!

5 PÁR SZÓ MAGAMRÓL A főiskola elvégzése után a munkám Budapestre szólított. Közel két évtizedes kereskedelmi múlttal, az élelmiszer- és vegyiparban szerzett tapasztalatokkal kapcsolódok be a cégünk életébe. A multinacionális világ megtanított arra, hogy az sikeres, aki maradandót alkot. Nyomott hagy az üzleti partnerekben, a munkatársakban, kultúrát formál, s mindezt tisztességes úton, a saját erőnkből, tudásunkból. Számomra a legfontosabb tulajdonságok a következetesség és tisztesség mindenekelőtt. Persze mellé nem árt egy jó adag kreativitás és kitartás sem. Fontos továbbá a vízióalkotás képessége, amelynek alapján céget lehet építeni és munkatársakat motiválni. Úgy tartják, a jó pálinkának lelke van. Ahogy az érett, friss gyümölcsnek is, amiből készül. Ha pedig jól választunk, ez a lélek egy picit a miénkkel egyesül, kiegészíti azt. Egy jó pálinka, önmagában is művészeti alkotás Attól lesz jó egy pálinka, hogy olyan ízeket, aromákat nyerünk ki a gyümölcsből, melyek nemessé teszik a párlatot.

6 KEZDETEK Történetünk 1992-ben a pajta átalakításával kezdődött Kezdetben fatüzeléses vízköpenyes főzőüsttel és finomítóval dolgoztunk, 2002-ben a régi berendezéseket lecseréltük és egy modern gőzfűtéses berendezés került kialakításra. A 600 és 400l-es főző és a 240 és 140l-es finomító üstök beállításával termelésünket megnégyszereztük. Modernizálásra került a hűtési technológiánk, környezetkímélő lágyvizes visszaforgatással is hozzájárulunk a természeti kincsek megóvásához. 20 évesek lettünk! Elértünk egy mérföldkőhöz, melynek eredményei és sikerei nem csak a mi, az Önök érdeme is. Ezúton szeretnénk személyesen is köszönetet mondani, hogy bennünket választottak és részesei voltak a múltban és a jelenben sikereinknek.

7 PÁLINKA FOGALMA A pálinka fogalmát, és a megnevezés használatát novembere óta az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő évi LXXIII. törvény szabályozza. Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja. Pálinkának csak az olyan gyümölcs párlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből; ide értve a gyümölcsvelőt is; készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető Pálinkának. Törkölypálinkának csak az olyan törköly párlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. A pálinka és a törkölypálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított szőlőtörköly, borseprő nem használható fel. A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem.

8 PÁLINKAKÉSZÍTÉS SZAKASZAI A pálinkakészítésnek négy jól elkülöníthető szakasza van: Első az alapanyagok gondos kiválasztása, előkészítése majd következik a cefrézés, vagyis az erjesztés, következő lépés a cefre kifőzése, a lepárlás, végül a pálinkát nemesítik, ez a pihentetést és érlelést jelenti.

9 ALAPANYAGOK ELŐKÉSZÍTÉSE I. A gyümölcs legyen érett és egészséges, megfelelő aromatartalmú, éretlen gyümölcs cefrézésekor csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka, nyerhető. Ne legyen penészes és rothadt, romlásnak indult gyümölcstől a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Válogassuk át a gyümölcsöt. A szár eltávolítása fontos, mivel kesernyés, fanyar, zöld ízt ad a pálinkának. Lehetőség szerint mossuk is meg (ezzel az esetleges növényvédőszer maradványokat eltávolítjuk, melyek akadályozzák a cefre erjedését). Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka, szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható.

10 ALAPANYAGOK ELŐKÉSZÍTÉSE II. A csonthéjasok (kajszi-, őszibarack, szilva) magját távolítsuk el, hogy a magból képződő ciántartalom ne kerüljön a cefrébe, majd a párlatba, de a magok szárítás utáni visszakeverése megadja a megfelelő magzamatot a pálinkának. A cseresznye- és meggycefre készítésekor a gyümölcsöt nem muszáj magozni. Daráljuk le, vagy aprítsuk fel a gyümölcsöt, hogy pépes állományt kapjunk. Az aprítás célja a gyümölcs szövetek szétroncsolása, a cukor tartalmú gyümölcslé feltárása. Ilyen módon a sejtekben oldott cukrok felszabadulnak, az élesztők számára könnyebben hozzáférhetővé válnak. Aprító eszközként használhatunk akár szőlődarálót, vagy fúrógépbe fogható habarcskeverőt is, de mindig vegyük figyelembe a gyümölcs sajátosságait. A cefretároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Alacsony víztartalmú gyümölcsök például birs vagy néhány erdei gyümölcs esetében öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje azokat.

11 CEFRÉZÉS SZABÁLYAI I. Az élesztők az alkoholos erjedést létrehozó mikroorganizmusok. Az élesztők működése nélkül a cukor nem alakul át alkohollá. Az élesztők levegőtől elzárva a cukrot etil-alkohollá és szén-dioxiddá alakítják hő képződés mellett (erjeszt), míg levegő jelenlétében szaporodik. Az erjesztéshez olyan saválló, vagy műanyag edényt használjunk, amelyet előzőleg alaposan kitisztítottunk, fertőtlenítettünk. A frissen szedett gyümölcsöt ne tegyük a már erjedőben lévő, vagy kierjedt cefréhez (hozzáadagolós erjesztés). A kis tételben kierjesztett cefrét az erjedést követően keverhetjük össze a többi cefrével (átvágásos erjesztés), de közben védjük meg a romlástól (fóliával történő felületi letakarás). Ideális megoldás a fajélesztős erjesztés.

12 CEFRÉZÉS SZABÁLYAI II. A gyümölcsök savtartalma jelentősen eltérő, ezért a cefre savvédelmét savazással kell biztosítani. Az erjedés és a cefretárolás időtartama alatt a cefrét meg kell óvni a levegő oxigénjétől. Az első napokban a keletkező széndioxid megvédi a cefrét, a későbbiekben precíz, légmentes zárással kell a védelmet biztosítani. A cefrézés első napjaiban gondoskodjuk a megfelelő keverésről, hogy a felszínre került szilárd gyümölcsrészeket az edény aljára juttassuk. Az erjedés időtartama ideális körülmények között nap, de akár négy hetet is igénybe vehet. Cukrot nem szabad használni a cefrézéshez, de a párlathoz sem!

13 IRÁNYÍTOTT ERJESZTÉS I. Első lépésként ellenőrizzük a cefre savasságát (ph-ját). Otthoni körülmények között lakmuszpapírral, illetve ph-papírral tudunk dolgozni, amelyeket borászati szaküzletben tudunk beszerezni. Szükség esetén citromsavat vagy 10%-os foszforsavat alkalmazhatunk a megfelelő savasság beállításához. Az optimális savasság 2,8-3,2 ph közötti érték. A sav beállítás az irányított erjesztés egyik kulcslépése! A savasság beállítását követően, vízben feloldott pektinbontó enzimet alkalmazunk a jobb lényeredék, a jobb erjedés érdekében. Ez az enzim lebontja a pektint, elfolyósítja a cefrét, melynek következtében több erjeszthető cukor válik szabaddá, gördülékenyebbé válik az erjedés, és az aromafelszabadító hatása miatt illatban és ízben koncentráltabb lesz a cefre és a pálinka. Jóval kevésbé fog habzani az erjedő cefre.

14 IRÁNYÍTOTT ERJESZTÉS II. Az enzim bekeverése után adjunk komplex élesztőtápanyagot a cefréhez, mely anyag javítja az alkohol kihozatalt, és alapvetően elegánsabbá és gazdagabbá teszi a pálinka aromáját. Majd fajélesztővel be kell oltani a cefrét. A fajélesztő végzi magát az erjesztési folyamatot. A fent említett adalékanyagokat szintén borászati szaküzletben lehet beszerezni.

15 ERJESZTETT SZŐLŐTÖRKÖLY I. A pálinkafőzést tekintve a törköly értékét szesztartalma határozza meg. A szesztartalom a törköly cukortartalmának függvénye. Szesz csak alkoholtartalmú nyersanyagból párolható. Az édes törkölyben lévő cukrot tehát előbb szesszé kell átalakítani, vagyis a törkölyt erjeszteni kell. A törköly erjesztését azok az élesztőgombák végzik, amelyek a szőlőfürttel kerültek a mustba, illetve az édes törkölybe. Nekünk csupán az előkészítés munkája marad Sajtolás után a törkölyt - mielőtt bemelegednék, s így veszendőbe menne a cukortartalma - gondosan kitisztított kádba vagy műanyag edénybe rakjuk, de a törkölyt minden esetben gondosan be kell taposni a tárolóedénybe, s mint egy befőttesüveget, fóliával lekötözzük. Ezzel az alkohol elillanásának és a külső nedvesség behatolásának gyakorlatilag gátat vethetünk.

16 ERJESZTETT SZŐLŐTÖRKÖLY II. A kierjedt törköly hosszabb ideig való eltartása, valamint szállítása szempontjából előnyösebbek a következő módszerek: Jól használhatók pl. a 60 literes műanyag hordók, melyeknek légmentesen záró fedelük van. Az így erjesztett, igen hosszú ideig (1-2 év) romlásmentesen eltartható. A törkölyt műanyag zsákokba tömörítjük. A zsákok száját visszahajtással - kétszer kötjük le. Ily módon a szesztartalom jobban megőrizhető, mint a kádakban vagy vermekben való erjesztés és tárolás mellett. A törköly erjedése, ha kedvező feltételei vannak, gyors lefolyású. Rendszerint nap alatt kierjed, ezután kifőzhető. A szakszerűen tárolt törköly színe üde marad, a beázott megbarnul. 100 kg törkölyből rendes körülmények között 7-9 liter 50 fokos pálinka készíthető.

17 AKTUÁLIS JÖVEDÉKI SZABÁLYOK A jövedéki szabályok nemrég lezajlott módosításai értelmében: szeptember végétől jövedékiadó-mentesen, saját fogyasztásra évi 50 liter 86 fokos párlat előállítására nyílik lehetősége minden 18. életévét betöltött magánszemélynek. amely megegyezik 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos pálinkával, ill. párlattal. Fontos kiemelni, hogy ez az adómentesség nem csak a magánfőzésre, hanem a bérfőzetésre is vonatkozik. Amennyiben egy háztartásban több magánfőző/bérfőzető él, a meghatározott éves mennyiségi korlátok szempontjából a főzött/főzetett mennyiségek egybeszámítandók. A meghatározott éves mennyiség tárgy évre vonatkozik, ennek túllépése adókülönbözet és adóbírság megfizetésével jár. Az adó mértéke Ft.-/liter

18 PÁLINKAFOGYASZTÁS SZABÁLYAI NE HÜTSE LE! A pálinkát szobahőmérsékleten, Celsius fokon fogyasszuk annak érdekében, hogy kiadja gyümölcsös ízét, aromáját. SZERVÍROZZA! A poharat helyezzük elé, előtte mérjük ki, és töltsük a pohárba a pálinkát a kiöntővel. PÁLINKÁS POHÁRBA TÖLTSE! Az igazi pálinkáspohár tulipán formájú. NÉZZE MEG A SZÍNÉT! A jó minőségű pálinka homogén, átlátszó. SZAGOLJON BELE! A jó minőségű pálinka esetében ilyenkor jól érezhető a tiszta gyümölcs aromája, melyből az ital készült ÍZLELGESSE! A pálinkakóstolás szabálya, hogy ne egy slukkra, hanem apránként kortyolgatva igyuk meg az italt. Ezáltal az ízlelő bimbók hozzászoknak az italhoz és a tiszta gyümölcs íze is így jön ki igazán. NE FELEDKEZZEN MEG A SZÁRAZPRÓBÁRÓL! A párolgás sorrendjében érezni fogja a könnyed alkotókat, a fejillatokat, a gyümölcsösebb jegyeket mutató szívillatokat és végül a gyümölcsre jellemző alap illatokat is.

19 Köszönjük a figyelmüket! Pellérd, március 08. Czigelédi Zsolt

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

2008. évi LXXIII. törvény

2008. évi LXXIII. törvény 2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról Az Országgyűlés a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai Előadó: Mihányi László elnök Pálinka Nemzeti Tanács E-mail cím: peter.dull@vm.gov.hu, www.palinkanemzetitanacs.hu Telefon: (06-1)-795 3930, Fax:

Részletesebben

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Második óra 11:00 11:55 Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Lekvár stop! A cefre erjesztése Erjesztési eljárások Spontán erjedés: A cefrében

Részletesebben

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is.

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. Pálinkafőzés Bárka segédlet Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. JÓ MINŐSÉGŰ, a gyümölcs jellegét magán hordozó

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Magiszter Menedzser Kft.

Magiszter Menedzser Kft. Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2016-09-16 Ütemezés: Hetente Időtartam: 240 óra Helyszín: Budapest Tanfolyami napok: péntek (15:00-21:00), szombat (9:00-15:00) Oktatás díja egy összegben: 140

Részletesebben

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Zárószavazás előtti módosító javaslat. Dr. Szili Katalin asszony a Magyar Köztársaság Országgy űlésének elnöke. Helyben

Zárószavazás előtti módosító javaslat. Dr. Szili Katalin asszony a Magyar Köztársaság Országgy űlésének elnöke. Helyben G- - _ 2008 NOV 0 3. AZ ORSZÁGGY ŰLÉS ALKOTMÁNYŰ GYI, IGAZSÁGÜGYI ÉS ŰGYRENDI BIZOTTSÁGA Zárószavazás előtti módosító javaslat Dr. Szili Katalin asszony a Magyar Köztársaság Országgy űlésének elnöke Helyben

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek Az ellenőrzőlista a modul központi egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a harmadik

Részletesebben

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása A faágtól a pohárig Avagy a pálinkafőzés kémiája A mértékről Dzsingisz(nagy)kán(1162 1227) A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása Ögödej nagykán(1186

Részletesebben

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. // // 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal

Részletesebben

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI Barátossy Gábor Csikorné dr. Vásárhely Helga Antal Eszter 2015. április 22. 1881- óta

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

T/5010/60. Az Országgy űlés. Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottságának. ajánlás a

T/5010/60. Az Országgy űlés. Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottságának. ajánlás a ORSZÁGGYÜLÉS HIVATAL A T/5010/60. Érkezett. 1008 NOV 0 3. Az Országgy űlés Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottságának ajánlás a a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsró

Részletesebben

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés 4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés A kierjedt cefre nem más mint víz + alkohol homogén keveréke, minimum forráspontú elegye. Ennek az elegynek vannak: - illékony alkotórészei: víz, etilalkohol,

Részletesebben

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa 8319 Lesenceistvánd, Kossuth utca 145. Telefon: 87/436-151 Fax: 87/436-151 (30) E-mail: korjegyzoseg@lesenceistvand.hu

Részletesebben

Határidő: január 15.

Határidő: január 15. 2015. január 1-jétől a magánfőzés adózási szabályozása - saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés saját tulajdonú desztilláló-berendezése n - több tekintetben is változik. 2015. évtől a magánfőző desztillálóberendezésének

Részletesebben

TÖRKÖLYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája:

TÖRKÖLYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Törkölypálinka Szeszesital-kategória: Törkölypárlat vagy Törköly (a 110/2008/EK

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

2010. évi XC. törvény

2010. évi XC. törvény 2010. évi XC. törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról Az Országgyűlés a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, a gazdaság

Részletesebben

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr! ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Dr. Schmitt Pál úrnak az Országgyűlés elnökéne k Helyben ~)Or`wGylvy{.ig y/ti1~~/1///?~k 7 lonlany.yzam : -lri/a. 3 IIv d~ila Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapjai kezdőknek Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapanyagok Alapanyagok beszerzése Magyarország: http://olaszsped.com/ http://www.beerodalom.hu/ http://www.trudykft.hu/trudykft/eshop/11-1-hazi-sorfozes-otthon

Részletesebben

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

A PÁLINKAKÉSZÍTÉS TALAJVÉDELMI KIHÍVÁSAI

A PÁLINKAKÉSZÍTÉS TALAJVÉDELMI KIHÍVÁSAI Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (2017) XII. évfolyam, 3. szám, pp. 13-19. A PÁLINKAKÉSZÍTÉS TALAJVÉDELMI KIHÍVÁSAI Barczi Attila - Nagy Valéria Absztrakt: A pálinka Magyarországon a Hungarikum

Részletesebben

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás)

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Kecskeméti Barackpálinka Szeszesital-kategória:

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LXXIII. törvény - a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a 2. oldal (4) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíten

Magyar joganyagok évi LXXIII. törvény - a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a 2. oldal (4) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíten Magyar joganyagok - 2008. évi LXXIII. törvény - a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a 1. oldal 2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról 1 Az Országgyűlés

Részletesebben

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Tervezet - Legutóbbi mentés időpontja: 18/02/2015 17:21 A mentést elvégző felhasználó: npetenov I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 3. (1) A törvény rendelkezéseit a jövedéki termékek után fizetendő adóra, a dohánygyártmányok általános

Részletesebben

A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd

A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszék Pálinka készítés szemlélete Régen Kontra Most Ami már a lekvárba sem jó! Múlt

Részletesebben

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKLEÍRÁS 1 A földrajzi árujelző megnevezése KECSKEMÉT 2. A termék megnevezése, amellyel kapcsolatban a földrajzi árujelzőt használják BARACKPÁLINKA 3 A termék bemutatása, beleértve az előállításhoz

Részletesebben

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Egyes borvidékeken (Burgundia, Bordeaux. Tokaj) hagyományosan kisfahordóban erjesztették és érlelték a fehérborokat Hazánkban a fahordókat a használat előtt

Részletesebben

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést:

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést: A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.): 2010. szeptember 27. kezdettel lehetővé teszi minden 18. életévét betöltött

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS Halász Róbert Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Budapest, 2016. november 22. Rövid áttekintés az égetett szeszekről Az

Részletesebben

BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011.

BEST OF BLOG. avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011. BEST OF BLOG avagy a legjobb blogbejegyzések 2010-2011. Összegyűjtöttük Neked az elmúlt 1-1,5 év általunk legjobbnak vélt blogbejegyzéseit. Láthatod, hogy ez a blog nem egysíkú, üres témákat hoz fel, hanem

Részletesebben

Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása

Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása Harmadik óra 12:00 13:30 Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása Pálinkafőzés Lepárlás Szakszerű cefrézés esetén a cefrében megjelennek a kívánt

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓI MEGGYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás)

ÚJFEHÉRTÓI MEGGYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Újfehértói meggypálinka Szeszesital-kategória: Gyümölcspárlat (a 110/2008/EK

Részletesebben

Az egészséges élet innen kezdődik

Az egészséges élet innen kezdődik Az egészséges élet innen kezdődik Természetes baktériumölő hatóanyag Az ózont (O 3 ) erős oxidáló hatóanyagként tartják számon. Oxidációs folyamatai révén, amelyek a sejtek membránját pusztítják, megsemmisíti

Részletesebben

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló szervezetként

Részletesebben

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Tervezet - Legutóbbi mentés időpontja: 18/02/2015 14:48 A mentést elvégző felhasználó: npetenov I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és

Részletesebben

Térképezzük fel a kakaó ízét

Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó izét Csakúgy, mint a bornál, a csokoládé egyedi íze a kakaóbab termőterülettel erősen befolyásolja. A kakaóbab íze függ a termőföld minőségétől, a termelés

Részletesebben

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik!

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik! 0036-09 Gyártó és forgalmazó: Itália Konyhastúdió Kft. H-1106 Budapest, Keresztúri út 198. Tel.: + 36-1-433-6262 Fax: + 36-1-433-6263 www.italiakonyhastudio.hu 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

Részletesebben

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE Kutatási jelentés a Pro Progressio Alapítvány Magyar Cukor Zrt. kutatói ösztöndíjához Készítette: Dr. Barta Zsolt Egyetemi

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/34. kötet 471 32001L0112 L 10/58 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 2002.1.12. A TANÁCS 2001/112/EK IRÁNYELVE (2001. december 20.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről

Részletesebben

otthoni használatra Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás:

otthoni használatra Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás: Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás: Tel.: (73) 344 236 Mobil: (20) 469 0058 Fax: (27) 537 494 e-mail: r.monika@hazaipalinka.hu Web: www.ecopalinkafozo.hu www.hazaipalinka.hu Bemutatóterem

Részletesebben

Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Képzési program. Gyümölcspálinka-gyártó OKJ azonosító:

Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Képzési program. Gyümölcspálinka-gyártó OKJ azonosító: Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 5300 Karcag, Szentannai Sámuel utca 18. OM azonosító: 036005 Képzési program Gyümölcspálinka-gyártó OKJ azonosító: 31 541 04 KÉPZÉSI PROGRAM 1.

Részletesebben

Tisztelt Elnök Asszony!

Tisztelt Elnök Asszony! ORSZÁGGYŰ LÉSI KÉPVISEL Ő?rag..:T/SD I Érj,czet,,, 2008 FEBR 1 8. Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Asszony! Az Országgyűlés Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.)

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-701 számú irányelv Gyümölcsbor alapú alkoholos italok Fruit wine based alcoholic beverages I. Általános előírások 1. Ezen irányelv a gyümölcsbor alapú

Részletesebben

További információk a magán pálinkafőzés adójáról

További információk a magán pálinkafőzés adójáról További információk a magán pálinkafőzés adójáról A Nemzeti Adó és Vámhivatal 2015.01.05-én tájékoztatást adott ki a magán pálinkafőzéssel kapcsolatban, mely kivonatát az alábbiakban ismertetjük: 2015.

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest Gyaraky Zoltán főosztályvezető A vonatkozó jogi szabályozás az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

Hatékony Háztartás Termékkatalógus

Hatékony Háztartás Termékkatalógus Zafir3 in1 univerzális mosópor 1,5 kg-os: 470Ft 3 kg-os: 820Ft 10 kg-os: 2170 Ft AntiCalc mosógép védelem a rozsda és a vízkő ellen. Univerzális enzim tartalmú, csökkentett foszfáttartalmú mosópor minden

Részletesebben

GÖNCI BARACKPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás)

GÖNCI BARACKPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Gönci Barackpálinka Szeszesital-kategória: Gyümölcspárlat (110/2008/EK rendelet

Részletesebben

Maláta technikai adatok

Maláta technikai adatok Maláta technikai adatok A mag mérete A mag mérete a fajtától és az időjárástól függően változhat. Keressük a méretes szemeket, amelyek jobb vízfelvevő képességűek. A kicsiket amelyek a 2.25 mm-es szűrőn

Részletesebben

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Cél egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása Amit szeretnénk

Részletesebben

A pálinka mint hungarikum

A pálinka mint hungarikum A pálinka mint hungarikum 2010.06.01. Vidékfejlesztési Minisztérium Gyaraky Zoltán főosztályvezető Egy kis pálinka történelem Magyarországon a XIV. században aqua vitae reginae Hungariae A XV. században

Részletesebben

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ (Termékleírás)

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ (Termékleírás) MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ (Termékleírás) Az átvétel időpontja (ÉÉÉÉ/HH/NN) [a Bizottság tölti ki] Az oldalak száma (beleértve ezt az oldalt is): 10 A kérelem nyelve: magyar Ügyiratszám: [a Bizottság tölti ki]

Részletesebben

A TITRÁLÁSOK GYAKORLATA

A TITRÁLÁSOK GYAKORLATA A TITRÁLÁSOK GYAKORLATA készült a DE és SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai tanszékeinek oktatási segédanyagai, illetve Lengyel B.: Általános és Szervetlen Kémiai Praktikum alapján Előkészületek a térfogatos

Részletesebben

BÉRFÕZÉSI LAP A Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága által engedélyezett és forgalmazott nyomtatvány VIVA Pátria Nyomda Rt hatósági felügyeletet ellátó vámhivatal A bérfõzési laptömböt megvizsgáltam,

Részletesebben

Közlemény Lajstromozott földrajzi árujelzők PANNONHALMI TÖRKÖLYPÁLINKA

Közlemény Lajstromozott földrajzi árujelzők PANNONHALMI TÖRKÖLYPÁLINKA Közlemény Lajstromozott földrajzi árujelzők A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára és a termékek ellenőrzésére vonatkozó

Részletesebben

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Ref. Ares(2017)1294077-13/03/2017 I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és típus a. A bejegyzendő elnevezés(ek) Békési Szilvapálinka (hu) b. Kategória 9.

Részletesebben

Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára

Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára I R Á N Y Í T O T T E R J E S Z T É S ÉLESZTŐBŐL KÉSZÜLŐ ÉLESZTŐTÁPANYAGOK Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára Dr. Kovács Tamás Kokoferm Kft / Lallemand INC 3231 Gyöngyössolymos,

Részletesebben

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Ref. Ares(2017)1170594-06/03/2017 I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és típus a. A bejegyzendő elnevezés(ek) Kecskeméti Barackpálinka (hu) b. Kategória

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik.

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik. Tokaji Szőlő-és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 3910 Tokaj, Dózsa György utca 2. Cégjegyzékszám: 05-09-028546 Adószám: 25460535-2-05 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Használati útmutató jégkásakészítő géphez

Használati útmutató jégkásakészítő géphez Használati útmutató jégkásakészítő géphez Technikai adatok: Feszültség: 220-240V ~ 50Hz Teljesítmény: 20W Köszönjük, hogy termékünket választotta. Ez a különlegesség életre szóló élmény marad Önnek és

Részletesebben

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Modern, ökohatékony technológiák Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Bevezetés Manapság előtérbe kerülnek a modern, ökohatékony technológiák, melyek teljesítményükben, gazdaságilag is megfelelőek, de emellett

Részletesebben

Így készül a Dunai Hajós pálinka

Így készül a Dunai Hajós pálinka Így készül a Dunai Hajós pálinka 2010. JÚNIUS 15. KEDD, 23:12 Ritkán látható technológiai leírásra bukkantunk a Dunai Hajós pálinkák honlapján. A pálinkafesztiválok alkalmasak arra, hogy elbeszélgessünk

Részletesebben

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Tervezet - Legutóbbi mentés időpontja: 19/02/2015 15:02 A mentést elvégző felhasználó: npetenov I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA Megnevezés Méret Típus Bruttó ár Pálinka Mester Termékcsalád /a Pálinkafőzés.com saját gyártású készülékei/ Pálinka Mester Dávid 35 literes egy és kétlépcsős, duplafalú, vízfürdős,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-702 számú irányelv (régi 2-96 számú irányelv) Sör Beer Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról Tisztelt Adózók! A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályozói 2017. évben ismételten

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK Gyártó és forgalmazó: 0036-09 Itália Konyhastúdió Kft. H-1106 Budapest, Keresztúri út 198. Tel.: + 36-1-433-6262 Fax: + 36-1-433-6263 www.italiakonyhastudio.hu 17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * Tagállami kötelezettségszegés Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adója 92/83/EGK irányelv A jövedékiadó-mérték meghatározása Etilalkoholnak

Részletesebben

Technológiai fejezet

Technológiai fejezet Technológiai fejezet 1.1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1. BOROK ELŐÁLLÍTÁSA 1.1.1. A szőlőtermesztéshez kapcsolódó fogalmak Magyarország szőlőtermesztési övezetbe sorolása Magyarország egész területe a C.I.b.

Részletesebben

A pálinka fahordóban történő érlelése

A pálinka fahordóban történő érlelése A jó dolgokat újra és újra át kell élni. A pálinka cseppjei úgy hintáznak a nyelvemen, mint ahogy 1982-ben az első szerelmemmel hintáztunk a vándorcirkusz ringlispíljében. Szédítő élmény volt. A pálinka

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/9. kötet 59 31989R1576 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 160/1 A TANÁCS 1576/89/EGK RENDELETE (1989. május 29.) a szeszes italok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár

A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár Wessling Pálinka konferencia 2014. Május 21. Budapest A kutatás módszertana (1) Kvalitatív

Részletesebben

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Kedves Vásárlónk, kedves Háziasszonyok! A Befőző géppel új értelmet nyer a lekvárkészítés, egyszerűbb és egészségesebb lesz, mint hinnék! A Weck befőző géppel való

Részletesebben

PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉK

PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉK PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉK 10029854 10029855 Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy a termékünket választotta! Bízunk benne, hogy elégedett lesz a működésével. Használat előtt kérjük, olvassa el figyelmesen a használati

Részletesebben

BÉKÉSI SZILVAPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS

BÉKÉSI SZILVAPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKLEÍRÁS 1. A földrajzi árujelző megnevezése BÉKÉS 2. A termék megnevezése, amellyel kapcsolatban a földrajzi árujelzőt használják SZILVAPÁLINKA 3. A termék bemutatása, beleértve az előállításához

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK JELLEMZŐK Könnyen tisztítható. Ideális forró csokoládé, kakaóitalok és tej tárolására. Kivehető és cserélhető csap, könnyen tisztítható. Kivehető tartály könnyen tisztítható. Átlátszó 5 literes polikarbonát

Részletesebben

Versenyfelhívás 2012

Versenyfelhívás 2012 Versenyfelhívás 2012. GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT 2012. április 20-22. I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa/Gyula, Budapest/ benne a XX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő január 1-től hatályos jövedéki adóról

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő január 1-től hatályos jövedéki adóról TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő 2016. január 1-től hatályos jövedéki adóról Tisztelt Adózók! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény

Részletesebben