A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár"

Átírás

1 A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

2 Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról

3 A pálinka definíciója A pálinka Magyarországon termett gyümölcsből előállított, Magyarországon cefrézett, lepárolt és palackozott gyümölcspárlat. Törkölypálinkának olyan törkölypárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.

4 A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem. Meg kell felelniük a vonatkozó termékleírásnak is. (országos ill. régiós)

5 Megnevezés A pálinka megnevezésében egyfajú gyümölcsből készült pálinkák esetében a gyümölcs nevét közvetlenül a pálinka szó követi. A különböző egyfajú gyümölcsből készült pálinkáknak utólagos keverésével előállított pálinka megnevezése gyümölcspálinka vagy vegyes gyümölcspálinka. A keverés során felhasznált pálinkákat a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben a címkén fel kell tüntetni. A különböző fajú gyümölcsök együttes cefrézésével, illetve különböző fajú gyümölcsök cefréinek együttes lepárlásával előállított pálinka megnevezése vegyes gyümölcspálinka. A pálinka készítéséhez felhasznált gyümölcs fajokat a felhasználás mennyisége szerinti sorrendben a címkén fel lehet tüntetni.

6 Megnevezés Aszútörköly pálinkának az a törkölypálinka nevezhető, amely igazolhatóan 100% os mértékben a Tokaji borvidék magyarországi termőhelyéről származó aszú készítéséhez felhasznált aszú szemek kipréselt tésztájából készült. A pálinka és a törkölypálinka bármilyen arányú keverésével készült terméket még akkor is, ha a termék alkoholtartalma 100% ban e két összetevőből származik kizárólag csak szeszesitalnak lehet nevezni.

7 Különleges eljárásokkal készült pálinkák Kisüsti pálinka: gyümölcs és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyaspálinka: gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt, gyümölcsöt kell felhasználni. Ágyas törkölypálinka: amelyet Magyarországon termett szőlővel vagy aszalt szőlővel együtt érleltek legalább 3 hónapig. 100 liter ágyas törkölypálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt szőlőt kell felhasználni.

8 Különleges eljárásokkal készült pálinkák Érlelt pálinka: gyümölcs és törkölypálinka, amelyet 1000 literes vagy nagyobb fahordóban érleltek legalább 6 hónapig, vagy 1000 liternél kisebb fahordóban min. 3 hónapig Ópálinka: gyümölcs és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

9 Megkülönböztető zárjegy Más alkoholtermékekre alkalmazandó zárjegytől színében eltérő pálinka zárjegy használható. A Jöt. rendelkezéseinek alkalmazásával a vámhatóság pálinka zárjegyet kizárólag a pálinka, illetve a törkölypálinka előállítását, palackozását vagy tárolását a Jöt. ben az e tevékenység folytatásához előírt adóraktári engedély birtokában végző személynek ad ki.

10 Magánfőzés a jövedéki törvény szeptember 27 i módosításával lehetővé vált a gyümölcsből és a gyümölcsökből származó alapanyagokból az adófizetés nélküli párlatok előállítása részben a magánfőzés, de a bérfőzés során is. Párlat és nem pálinka!

11 Magánfőzés Magánfőzésnek minősül a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 2 hektoliter tiszta szesz mennyiségig. Ennek megfelelően magánfőzést a magánfőző a lakóhelyén, vagy a gyümölcsöse helyén legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen végezheti, amelynek keretében, évente legfeljebb 2 hektoliter tiszta szeszt ami 400 liter 50 tf% os alkoholnak felel meg állíthat elő.

12 Magánfőzés Magánfőző az a 18. életévét betöltött természetes személy lehet így jogi személyek és egyéb gazdasági társaságok nem főzhetnek magánfőzés keretében párlatot aki saját tulajdonú gyümölcsből, saját tulajdonú desztillálóberendezésen állít elő párlatot. A magánfőző lepárlójának (desztillálóberendezésének) előállításával, továbbá a forgalmazásával kizárólag olyan személyek foglalkozhatnak, akik erre a NAV vámszerveitől engedélyt kaptak.

13 Magánfőzés A magánfőző által évente előállítható 2 hektoliter tiszta szesz mennyiségű párlatból, adómentes a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat, feltéve, hogy az a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. A jövedéki szabályok alkalmazásában 50 liter magánfőzésben előállított párlatnak 50 liter 86 tf% os gyümölcsszesz felel meg, másképpen 86 liter 50 tf% os párlat. Amennyiben egy háztartásban több magánfőzető él, úgy a mennyiségi korlátok szempontjából a főzött mennyiségek egybeszámítandók. Háztartásnak az egy lakásban életszerűen együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek közössége minősül. Abban az évben, amelyben a magánfőző 50 litert meghaladó mennyiségben állít elő párlatot az 50 litert meghaladó mennyiség feletti rész után, vagy abban az esetben, amennyiben az általa előállított párlatot értékesíteni kívánja, úgy meg kell fizetnie a jövedéki adót, az adóalapra számítva jelenleg forintot.

14 Magánfőzés A magánfőző által előállított párlat a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. Ajándékozási, elidegenítési tilalom. Kivéve: Amennyiben a magánfőző a kistermelői élelmiszer termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet alapján kistermelőnek minősül (kistermelői regisztrációs számmal rendelkezik), úgy az általa előállított párlatot palackozott kiszerelésben, párlat zárjeggyel ellátva értékesítheti. Feltétel: az adó megfizetése és a jogszabályban meghatározott esetek megléte.

15 A párlat értékesítése a magánfőző kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely szolgáltatás keretében, vagy a saját gazdasága helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli vásáron, vagy piacon, nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében lehetséges. Csak a palackozott párlat értékesíthető. A vásárokon és a piacokon történő értékesítés feltétele, hogy a magánfőző az értékesítést megelőzően, legkésőbb az értékesítést megkezdése előtt három munkanappal bejelentést tegyen a NAV vámszerveihez. A bejelentésben meg kell adni az értékesítés helyét és időpontját, valamint a párlat raktározására használandó épület (épületrész) címét, helyrajzi számát.

16 Röviden sorba szedve a folyamat elemeit: A magánfőző az engedéllyel rendelkezőtől megvásárolja a desztilláló berendezést, illetve saját készítésű berendezés előállítása előtt annak készítésére engedélyt kér a NAV tól, A magánfőző által értékesíteni kívánt párlat előállítása előtt három munkanappal az értékesítési szándékkal előállítandó párlatról és az igényelt zárjegyekről bejelentést tesz a NAV felé, amely bejelentés adóbevallásnak minősül, A magánfőző részéről, ugyanezen kötelezettséget kell teljesíteni akkor is, amennyiben 50 liternél nagyobb mennyiségű párlatot kíván előállítani, A magánfőző az adóköteles párlat után megfizeti a jövedéki adót, és a párlat zárjegyek előállítási költségét, A magánfőző átveszi a párlat zárjegyeket a NAV tól, A magánfőző az átvett zárjegyeket az átvételtől számított 3 napon belül felragasztja a párlatot tartalmazó palackokra, Ezek után kerülhet sor a párlat értékesítésére, amelynek az iránya kizárólag végfogyasztó lehet.

17 Bérfőzés Jelenleg a bérfőzésben előállított párlat jövedéki adója 50 liter mennyiségig 0 forint, amennyiben azt a bérfőzető háztartásában a személyes fogyasztásra szolgálja. A magánfőzésben előállított párlathoz hasonlóan lehetőség nyílt a bérfőzésben előállított párlat értékesítésére is, mégpedig abban az esetben, amennyiben a bérfőzető a kistermelői élelmiszertermelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet alapján kistermelőnek minősül (kistermelői regisztrációs számmal rendelkezik). A bérfőzött párlatot palackozott kiszerelésben, párlat zárjeggyel ellátva, a jövedéki adó megfizetése mellett értékesítheti a kistermelőnek minősülő bérfőzető.

18 A bérfőzött párlat értékesítése a bérfőzető kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely szolgáltatás keretében, vagy a bérfőzető kistermelő saját gazdasága helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli vásáron, vagy piacon, nem üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység keretében lehetséges. Ilyen esetben, a bérfőzető még a párlat átvétele előtt a szeszfőzdében kitöltött bérfőzési lapon nyilatkozik arról, hogy mekkora mennyiséget kíván az előállítatott párlatból értékesíteni. A nyilatkozat alapján a jövedéki adót az adóalapra számítva jelenleg , forintot a szeszfőzde szedi be a bérfőzetőtől.

19 Bérfőzött párlat értékesítési folyamata A cefre átadása a bérfőzdének, ahol a bérfőzetőnek nyilatkoznia kell hogy az átadott gyümölcscefre nem tartalmaz hozzá adott mesterséges, vagy természetes eredetű cukorból, izocukorból vagy mézből származó alkoholt, valamint arról, hogy a bérfőzető olyan gyümölcstermelő háztartás tagja, amely rendelkezik gyümölcstermő területtel (gyümölcsös, gyümölcsfa). A bérfőzési lap származási igazolvány részén a bérfőzető nyilatkozik arról, hogy ő és a vele egy háztartásban élők mekkora mennyiségű párlatot főzettek adófizetés mellett és 0, Ft adóval a tárgyévben, az átvételre kerülő párlatból mekkora mennyiséget kíván a későbbiekben értékesíteni, a tárgyévben sem a bérfőzető, sem a vele egy háztartásban élők nem állítottak elő magánfőzés keretében párlatot.

20 Bérfőzött párlat értékesítési folyamata Az értékesíteni kívánt párlat után a bérfőzde felé a bérfőzető megfizeti a jövedéki adót, A bérfőzető a bérfőzdében a bérfőzdétől átveszi az előállított párlatot, A bérfőzető megigényli a párlat zárjegyeket, és megfizeti a párlat zárjegyek előállítási költségét a NAV felé, Az átvett párlatzárjegyeket a bérfőzető az átvételtől számított három napon belül felragasztja a párlatokat tartalmazó üvegekre, Ezek után kerülhet sor a párlat értékesítésére, amelynek iránya kizárólag a végfogyasztó lehet.

21 Köszönöm a figyelmet!

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

2008. évi LXXIII. törvény

2008. évi LXXIII. törvény 2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról Az Országgyűlés a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek

Részletesebben

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést:

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést: A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.): 2010. szeptember 27. kezdettel lehetővé teszi minden 18. életévét betöltött

Részletesebben

T/5010/60. Az Országgy űlés. Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottságának. ajánlás a

T/5010/60. Az Országgy űlés. Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottságának. ajánlás a ORSZÁGGYÜLÉS HIVATAL A T/5010/60. Érkezett. 1008 NOV 0 3. Az Országgy űlés Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottságának ajánlás a a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsró

Részletesebben

2010. évi XC. törvény

2010. évi XC. törvény 2010. évi XC. törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról Az Országgyűlés a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, a gazdaság

Részletesebben

Zárószavazás előtti módosító javaslat. Dr. Szili Katalin asszony a Magyar Köztársaság Országgy űlésének elnöke. Helyben

Zárószavazás előtti módosító javaslat. Dr. Szili Katalin asszony a Magyar Köztársaság Országgy űlésének elnöke. Helyben G- - _ 2008 NOV 0 3. AZ ORSZÁGGY ŰLÉS ALKOTMÁNYŰ GYI, IGAZSÁGÜGYI ÉS ŰGYRENDI BIZOTTSÁGA Zárószavazás előtti módosító javaslat Dr. Szili Katalin asszony a Magyar Köztársaság Országgy űlésének elnöke Helyben

Részletesebben

Határidő: január 15.

Határidő: január 15. 2015. január 1-jétől a magánfőzés adózási szabályozása - saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés saját tulajdonú desztilláló-berendezése n - több tekintetben is változik. 2015. évtől a magánfőző desztillálóberendezésének

Részletesebben

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr! ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Dr. Schmitt Pál úrnak az Országgyűlés elnökéne k Helyben ~)Or`wGylvy{.ig y/ti1~~/1///?~k 7 lonlany.yzam : -lri/a. 3 IIv d~ila Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa 8319 Lesenceistvánd, Kossuth utca 145. Telefon: 87/436-151 Fax: 87/436-151 (30) E-mail: korjegyzoseg@lesenceistvand.hu

Részletesebben

További információk a magán pálinkafőzés adójáról

További információk a magán pálinkafőzés adójáról További információk a magán pálinkafőzés adójáról A Nemzeti Adó és Vámhivatal 2015.01.05-én tájékoztatást adott ki a magán pálinkafőzéssel kapcsolatban, mely kivonatát az alábbiakban ismertetjük: 2015.

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LXXIII. törvény - a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a 2. oldal (4) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíten

Magyar joganyagok évi LXXIII. törvény - a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a 2. oldal (4) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíten Magyar joganyagok - 2008. évi LXXIII. törvény - a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a 1. oldal 2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról 1 Az Országgyűlés

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 3. (1) A törvény rendelkezéseit a jövedéki termékek után fizetendő adóra, a dohánygyártmányok általános

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő hatályos jövedéki adóról Tisztelt Adózók! A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályozói 2017. évben ismételten

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő január 1-től hatályos jövedéki adóról

TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő január 1-től hatályos jövedéki adóról TÁJÉKOZTATÓ A magánfőzést érintő 2016. január 1-től hatályos jövedéki adóról Tisztelt Adózók! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * Tagállami kötelezettségszegés Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adója 92/83/EGK irányelv A jövedékiadó-mérték meghatározása Etilalkoholnak

Részletesebben

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési stratégiájában dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár Helyi termékek Foglalkoztatás,

Részletesebben

FELHÍVÁS. A jövedéki adótörvény változásairól

FELHÍVÁS. A jövedéki adótörvény változásairól FELHÍVÁS A jövedéki adótörvény változásairól Tisztelt Ügyfeleink! A Magyar Közlöny MK 161/2014. évi számában 2014. november 26-án kihirdetett, az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények,

Részletesebben

Magiszter Menedzser Kft.

Magiszter Menedzser Kft. Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2016-09-16 Ütemezés: Hetente Időtartam: 240 óra Helyszín: Budapest Tanfolyami napok: péntek (15:00-21:00), szombat (9:00-15:00) Oktatás díja egy összegben: 140

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS Halász Róbert Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Budapest, 2016. november 22. Rövid áttekintés az égetett szeszekről Az

Részletesebben

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest Gyaraky Zoltán főosztályvezető A vonatkozó jogi szabályozás az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

Tisztelt Elnök Asszony!

Tisztelt Elnök Asszony! ORSZÁGGYŰ LÉSI KÉPVISEL Ő?rag..:T/SD I Érj,czet,,, 2008 FEBR 1 8. Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Asszony! Az Országgyűlés Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.)

Részletesebben

Helyi adók 2015 Települési adó (új adónem)

Helyi adók 2015 Települési adó (új adónem) Helyi adók 2015 Helyi adók 2015 Települési adó (új adónem) A települési önkormányzat képviselő-testülete a helyi adók mellett új adónemként települési adót, adókat is bevezethet az önkormányzat illetékességi

Részletesebben

az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról

az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7953. számú törvényjavaslat az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról Előadó: Dr. Matolcsy György

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2013. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: E1)

Jövedéki adó fajtakódok 2013. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: E1) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

Jövedéki termékek kiskereskedelme A vendéglátó ipari tevékenység tükrében

Jövedéki termékek kiskereskedelme A vendéglátó ipari tevékenység tükrében Jövedéki termékek kiskereskedelme A vendéglátó ipari tevékenység tükrében Jogforrások 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól (a továbbiakban:

Részletesebben

TÖRKÖLYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája:

TÖRKÖLYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Törkölypálinka Szeszesital-kategória: Törkölypárlat vagy Törköly (a 110/2008/EK

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10899. számú törvényjavaslat a Kormány és a vidékfejlesztési miniszter munkáját támogató kormányzati testületekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas

Részletesebben

HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS. Szabadkai Andrea

HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS. Szabadkai Andrea HELYI TERMÉK, HELYI ÉRTÉK, HELYI GAZDAGODÁS NEMZETKÖZI VIDÉKFEJLESZTÉSI KONFERENCIA BAKONY ÉS BALATON GASZTROFESZTIVÁL 2012. AUGUSZTUS 17. BALATONKENESE HELYI TERMÉKEK PIACRA JUTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2015. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: F1)

Jövedéki adó fajtakódok 2015. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: F1) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

Jövedéki tájékoztató

Jövedéki tájékoztató Jövedéki törvény módosítását, illetve a jövedéki termékek szabályozását érintő egyéb rendelkezések A következőkben összefoglaltuk a jövedéki termékekre és azokkal végzett egyes tevékenységek szabályozását

Részletesebben

Versenyfelhívás 2012

Versenyfelhívás 2012 Versenyfelhívás 2012. GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT 2012. április 20-22. I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa/Gyula, Budapest/ benne a XX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka,

Részletesebben

2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4)

2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4) 2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4) Fajtakód száma Adómérték Fajtakód megnevezés Adómérték hivatkozása a Jöt.-ben Energiatermék 001 adómérték nélküli energiatermék

Részletesebben

2011. december 7. 10/2011.

2011. december 7. 10/2011. Jövedéki Hírlevél Mi található a 10/2011. számban? I. Adó-visszaigénylési jogosultság minősített földgázellátási üzemzavar esetén II. Az alkoholtermékek adójogi besorolásának elhatárolása III. Engedélymódosítás

Részletesebben

A JÖVEDÉKI KISKERESKEDELMI

A JÖVEDÉKI KISKERESKEDELMI A JÖVEDÉKI KISKERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGET ÉRINTŐ JÖVEDÉKI SZABÁLYOK 2018 Dr. Türgyei Róbert alezredes osztályvezető Lampert László őrnagy osztályvezető Hatályos jogszabályok 2016. évi LXVIII. törvény a

Részletesebben

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki törvény aktualitások Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki szabályozás változása A 2016. évi XLVIII. törvény a jövedéki adóról - módosította a 2017. évi XXI.

Részletesebben

A pálinka mint hungarikum

A pálinka mint hungarikum A pálinka mint hungarikum 2010.06.01. Vidékfejlesztési Minisztérium Gyaraky Zoltán főosztályvezető Egy kis pálinka történelem Magyarországon a XIV. században aqua vitae reginae Hungariae A XV. században

Részletesebben

Magánfőző párlat adójegy megrendelése. év hó nap év hó nap év hó nap. Felülvizsgáló kódja, aláírása. közter. neve. közter. jellege

Magánfőző párlat adójegy megrendelése. év hó nap év hó nap év hó nap. Felülvizsgáló kódja, aláírása. közter. neve. közter. jellege Magánfőző párlat adójegy megrendelése vonalkód helye H I V A T A L (A) Nemzeti Adóés Vámhivatal NAV_J27 Postára adás dátuma Beérkezés dátuma Iktatás dátuma 2 0 2 0 2 0 év hó nap év hó nap év hó nap Átvevő

Részletesebben

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai Előadó: Mihányi László elnök Pálinka Nemzeti Tanács E-mail cím: peter.dull@vm.gov.hu, www.palinkanemzetitanacs.hu Telefon: (06-1)-795 3930, Fax:

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő Egyszerűsített adóraktár Általánostól eltérő szabályozás Nem kell jövedéki biztosítékot nyújtani a palackos

Részletesebben

VERSENYFELHÍVÁS. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére. Bács-Kiskun megye

VERSENYFELHÍVÁS. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére. Bács-Kiskun megye VERSENYFELHÍVÁS Bács-Kiskun megye LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére 1 Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, az évenként Kecelen megrendezésre kerülő

Részletesebben

Jövedéki adó. Költségvetési kapcsolatok. Dr. Zsombori Zsolt adjunktus

Jövedéki adó. Költségvetési kapcsolatok. Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Jövedéki adó Költségvetési kapcsolatok Dr. Zsombori Zsolt adjunktus A törvényi szabályozás változása Régi jövedéki törvény 2003.évi CXXVII. tv. (Jöt.) Energiaadó törvény 2003. évi LXXXVIII. tv. Új jövedéki

Részletesebben

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47.

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői piacon rendezvényen Kisléptékű Termékelőállítók

Részletesebben

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Tervezet - Legutóbbi mentés időpontja: 18/02/2015 14:48 A mentést elvégző felhasználó: npetenov I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és

Részletesebben

Az eredetvédelem aktuális kérdései

Az eredetvédelem aktuális kérdései Az eredetvédelem aktuális kérdései XVI. Szőlészeti, Borászati és Bormarketing Konferencia Lakitelek 2015. január 28. Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes A bor és a szellemi tulajdonvédelem Szabadalom Növényfajta-oltalom

Részletesebben

Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014.

Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014. Az agrárpolitika és agrárszabályozás hatása - Értékesítési lehetőségek a kistermelők, az őstermelők, és a családi gazdaságok számára 2014. november 27., Székesfehérvár Szomi Edina/Bognár Krisztián/ vidékfejlesztési

Részletesebben

Tárolás, pihentetés, érlelés

Tárolás, pihentetés, érlelés Negyedik óra 14:00 15:25 Elmélet: a pálinka utóélete, törvényi szabályozás, vállalkozás indítása (pálinka értékesítés/bérfőzde nyitás) Gyakorlat: tisztázás megindítása, párlat megindulás, előpárlat leválasztás,

Részletesebben

2007. évi törvény A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsró l. A pálinka

2007. évi törvény A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsró l. A pálinka .: :Najg `iy~ H vccv e u, ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Érkozett: 2007 DEC O 6. Képvisel ői önálló indítvány 2007. évi törvény A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsró l Az

Részletesebben

Bérfőzés keretében előállított pálinka adóztatása és a gazdaság szereplőire gyakorolt hatásai

Bérfőzés keretében előállított pálinka adóztatása és a gazdaság szereplőire gyakorolt hatásai Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Államtudományi Intézet Pénzügyi Jogi Tanszék Bérfőzés keretében előállított pálinka adóztatása és a gazdaság szereplőire gyakorolt hatásai Konzulens: Dr. Varga

Részletesebben

2012. január 18. 1/2012.

2012. január 18. 1/2012. Jövedéki Hírlevél Mi található a 1/2012. számban? I. A természetes személy által adómentesen előállítható sör, bor és pezsgő termékekkel kapcsolatos szabályozás, illetve ezen termékekhez kapcsolódó egyéb

Részletesebben

Jelentkezési felhívás VI. Keceli Pálinkaünnep keretében megrendezendő Bor- és Pálinka- Szépségversenyre VERSENYKIÍRÁS TERMELŐK ÉS FORGALMAZÓK RÉSZÉRE

Jelentkezési felhívás VI. Keceli Pálinkaünnep keretében megrendezendő Bor- és Pálinka- Szépségversenyre VERSENYKIÍRÁS TERMELŐK ÉS FORGALMAZÓK RÉSZÉRE Jelentkezési felhívás VI. Keceli Pálinkaünnep keretében megrendezendő re VERSENYKIÍRÁS TERMELŐK ÉS FORGALMAZÓK RÉSZÉRE 2013. november 25-29. Szeretnénk felhívni a borászatok, pálinkások figyelmét, hogy

Részletesebben

Alkoholos italok jelölése

Alkoholos italok jelölése Alkoholos italok jelölése Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 22. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

Ellenőrzési terv december 31-ig. (a helyi adók és a törvény által önkormányzati feladatként meghatározottak vonatkozásában)

Ellenőrzési terv december 31-ig. (a helyi adók és a törvény által önkormányzati feladatként meghatározottak vonatkozásában) Ellenőrzési terv 2016. december 31-ig (a helyi adók és a törvény által önkormányzati feladatként meghatározottak vonatkozásában) Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (továbbiakban: Art.)

Részletesebben

A évi Pálinka Országkóstoló F E L H Í V Á S A

A évi Pálinka Országkóstoló F E L H Í V Á S A Oldal: 1 / 6 A 2016. évi Pálinka Országkóstoló - a 2016. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny - - a 2016. évi nemzeti Pálinkakiválóságok kiválasztása - F E L H Í V Á S A A 2016. évi Pálinka

Részletesebben

A évi Pálinka Országkóstoló F E L H Í V Á S A

A évi Pálinka Országkóstoló F E L H Í V Á S A A 2016. évi Pálinka Országkóstoló - a 2016. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny - - Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2016. - F E L H Í V Á S A A 2016. évi Pálinka Országkóstoló kiírója: A Pálinka

Részletesebben

SZABÁLYZAT. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím kiválasztásához. Bács-Kiskun megye

SZABÁLYZAT. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím kiválasztásához. Bács-Kiskun megye SZABÁLYZAT Bács-Kiskun megye LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím kiválasztásához 1 A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az évenként Kecelen megrendezésre kerülő

Részletesebben

Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei

Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei Hutflesz Mihály ügyvezető Győr, 2012. november 9. A helyi termék k fogalma A helyi termék k fontossága

Részletesebben

Harcsa Imre Milán: 1 A magyarorzsági pálinkafőzés jogszabályi változásai és hatásai

Harcsa Imre Milán: 1 A magyarorzsági pálinkafőzés jogszabályi változásai és hatásai Harcsa Imre Milán: 1 A magyarorzsági pálinkafőzés jogszabályi változásai és hatásai I. Bevezetés Pálinka. Ez a hét betűs kis szócska egyre többször szerepel a különböző médiumokban. Szinte mindenkinek

Részletesebben

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Ref. Ares(2018)619133-01/02/2018 Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Pálinka EU-szám: PGI-HU+AT-02048 A benyújtás napja 01-02-2018 PGI 1. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.1. Név és típus 1.1.1.

Részletesebben

Czigelédi Pálinkafesztivál

Czigelédi Pálinkafesztivál Czigelédi Pálinkafesztivál Pellérd, 2013. március 08. Czigelédi Zsolt FESZTIVÁL MENETREND Szakmai gyakorlati rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 7. Szeszfőzde Főzde bemutatása (berendezések ismertetése)

Részletesebben

13/2009. (II. 27.) FVM rendelet. a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek támogatással történő lepárlásának feltételeiről

13/2009. (II. 27.) FVM rendelet. a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek támogatással történő lepárlásának feltételeiről 13/2009. (II. 27.) FVM rendelet a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek támogatással történő lepárlásának feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati

Részletesebben

Az eredetvédelmi oltalom

Az eredetvédelmi oltalom Az eredetvédelmi oltalom Földrajzi árujelzők 1997 kollektív jog Oltalom: a bejelentés napjától, határozatlan időre Ipari termékek, borok és szeszes italok 2004. október 10-től a mg-i termékek és élelmiszerek

Részletesebben

2660 Balassagyarmat, Csokonai út 58. Szügyi Közös Önkormányzati Hivatal. Kiss Anett Mária egyéni vállalkozó 2/b.

2660 Balassagyarmat, Csokonai út 58. Szügyi Közös Önkormányzati Hivatal. Kiss Anett Mária egyéni vállalkozó 2/b. Adatszolgáltatás alapadatbázis felállításához bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységről és üzlet működési engedélyről Megye: Nógrád Kereskedelmi hatóság A közhiteles nyilvántartás elérhetősége (honlap

Részletesebben

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Jövedéki adótörvény bor termékkört érintő változásai 2016. évi XLVIII. törvény és a T/12741. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények

Részletesebben

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12.

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, augusztus 12. A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés helyzete, jövőbeli lehetőségei Szomi Edina Szentlőrinc, 2016. augusztus 12. Kistermelői termék előállítás és értékesítése Jogszabályi háttér: 52/2010.

Részletesebben

VI. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY 2015

VI. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY 2015 A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése, a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok június 01-től

Jövedéki adó fajtakódok június 01-től Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy;

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel

Részletesebben

Bejelentés a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:...

Bejelentés a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... Ózd Városi Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Okmányiroda Osztály 3600 Ózd, Városház tér 1., tel.: (48) 574-140 Bejelentés a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról I. A kereskedő és

Részletesebben

Bejelentés a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:...

Bejelentés a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... Ózdi Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szociális Osztály 3600 Ózd, Városház tér 1., tel.: (48) 574-141 Bejelentés a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról I. A kereskedő és a kereskedelmi

Részletesebben

Ízesített borászati termékek Kunszeri Miklós Péter

Ízesített borászati termékek Kunszeri Miklós Péter Ízesített borászati termékek Kunszeri Miklós Péter Kiskőrös, 2016. 02. 24. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 251/2014/EU RENDELETE (2014. február 26.) az ízesített borászati termékek meghatározásáról, megnevezéséről,

Részletesebben

T/4049/11. számú EGYSÉGES JAVASLAT

T/4049/11. számú EGYSÉGES JAVASLAT MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA ORS ZÁGGYÜLÉS HIVATAL A Érkezett : 2011,E 2 2. T/4049/11. számú EGYSÉGES JAVASLAT az államháztartás stabilitását el ősegítő egyes adótörvények módosításáról szól ó T/4049. számú

Részletesebben

NAGYKUNSÁGI SZILVAPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás)

NAGYKUNSÁGI SZILVAPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Nagykunsági Szilvapálinka Szeszesital-kategória: Gyümölcspárlat (a 1102008EK

Részletesebben

Őstermelés A 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a Saját gazdaságában a 6. számú mellékletben felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására

Részletesebben

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:...

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... Bejelentés a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról I. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... 2. A kereskedő cégjegyzékszáma,

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány PÁLINKA ÚJRATÖLTVE A PANYOLAI SZILVÓRIUM KFT. MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK

Részletesebben

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése

Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Szeszes ital meglévő földrajzi árujelzőjének átvezetése Ref. Ares(2017)1294077-13/03/2017 I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és típus a. A bejegyzendő elnevezés(ek) Békési Szilvapálinka (hu) b. Kategória 9.

Részletesebben

JOGALKALMAZÁSOK A J ÖVEDÉKI ADÓRÓL ÉS A JÖVEDÉKI TERMÉKEK FORGALMAZÁSÁNAK KÜLÖNÖS SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY EGYSÉGES SZERKEZETBEN, MAGYARÁZATOKKAL

JOGALKALMAZÁSOK A J ÖVEDÉKI ADÓRÓL ÉS A JÖVEDÉKI TERMÉKEK FORGALMAZÁSÁNAK KÜLÖNÖS SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY EGYSÉGES SZERKEZETBEN, MAGYARÁZATOKKAL JOGALKALMAZÁSOK A J ÖVEDÉKI ADÓRÓL ÉS A JÖVEDÉKI TERMÉKEK FORGALMAZÁSÁNAK KÜLÖNÖS SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY EGYSÉGES SZERKEZETBEN, MAGYARÁZATOKKAL 2011 Budapest, 2011 Szerzők: Ágoston Krisztián Boros

Részletesebben

2007. évi. törvény. A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól

2007. évi. törvény. A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól 2007. évi. törvény A pálinka definíciójának, előállításának, elnevezésének, kiszerelésének és minősítésének szabályairól 1. Ezt a törvényt a pálinka megnevezésére, előállítására, elnevezésére, kiszerelésére

Részletesebben

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re T/6563/67. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú

Részletesebben

Adatszolgáltatás alapadatbázis felállításához bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységről és üzlet működési engedélyről

Adatszolgáltatás alapadatbázis felállításához bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységről és üzlet működési engedélyről Adatszolgáltatás alapadatbázis felállításához bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységről és üzlet működési engedélyről Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Kereskedő Kereskedelmi hatóság A közhiteles nyilvántartás

Részletesebben

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás)

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Kecskeméti Barackpálinka Szeszesital-kategória:

Részletesebben

BEJELENTÉS a bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról

BEJELENTÉS a bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról 3.000,- Ft illetékbélyeg BEJELENTÉS a bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról (A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet alapján) I.

Részletesebben

A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága

A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás A 2003. évi CXXVII. törvény (Jöt.) A Jöt.-ben meghatározott tevékenység ( jövedéki termék előállítása, felhasználása, kereskedelme, tárolása, raktározása,

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

HELYI TERMÉK FEJLESZTÉS A GYAKORLATBAN - MIÉRT JÓ A HELYI TERMÉK?

HELYI TERMÉK FEJLESZTÉS A GYAKORLATBAN - MIÉRT JÓ A HELYI TERMÉK? HELYI TERMÉK FEJLESZTÉS A GYAKORLATBAN - MIÉRT JÓ A HELYI TERMÉK? 2013. Március 7 Helyi termékkel kapcsolatos jogszabályok alkalmazhatósága a gyakorlatban KISTERMELŐI RENDELET Szabadkai Andrea MAGYAR BIOKULTÚRA

Részletesebben

VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye VERSENYSZABÁLYZAT

VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye VERSENYSZABÁLYZAT VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye 2019. augusztus 6-7. - Etes VERSENYSZABÁLYZAT Rendező: Nógrád Megyei Pálinkabarátok

Részletesebben

megállapított, valamint a 28/2007. (XII. 20.) PM rendelet 2. (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

megállapított, valamint a 28/2007. (XII. 20.) PM rendelet 2. (3) bekezdése szerint módosított szöveg. 43/1997. (XII. 30.) PM rendelet a jövedéki termékek veszteségnormáiról A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.)

Részletesebben

Adózási, kereskedelmi kérdések helyi termékek kialakításakor

Adózási, kereskedelmi kérdések helyi termékek kialakításakor Adózási, kereskedelmi kérdések helyi termékek kialakításakor Janok Júlia Accountant - expert Kürt, 2014. július 18. Janok Júlia MARK PLUS, s.r.o. Štúrovo www.markplus.sk +421 905 949 088 Termék forgalmazásának

Részletesebben

Bejelentés. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai. 1./ A kereskedő neve (cégneve) :... A kereskedő székhelye: Ir.szám:... Település:...

Bejelentés. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai. 1./ A kereskedő neve (cégneve) :... A kereskedő székhelye: Ir.szám:... Település:... Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője 3.000,-Ft illetékköteles Bejelentés Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról ( A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló

Részletesebben

A HELYI TERMÉK A VIDÉK JÖVŐJE! SZAKMAI KONFERENCIA - A HELYI TERMÉK ÉRTÉKESÍTÉS JOGSZABÁLYI KÖRNYEZETE, 2017.

A HELYI TERMÉK A VIDÉK JÖVŐJE! SZAKMAI KONFERENCIA - A HELYI TERMÉK ÉRTÉKESÍTÉS JOGSZABÁLYI KÖRNYEZETE, 2017. A HELYI TERMÉK A VIDÉK JÖVŐJE! SZAKMAI KONFERENCIA - A HELYI TERMÉK ÉRTÉKESÍTÉS JOGSZABÁLYI KÖRNYEZETE, 2017. 2017 08 11 Szabadkai Andrea Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének

Részletesebben

II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye VERSENYSZABÁLYZAT

II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye VERSENYSZABÁLYZAT II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye 2013. augusztus 28-30. - Nagykeresztúr VERSENYSZABÁLYZAT Rendező: Nógrád Megyei Pálinkabarátok

Részletesebben

Vámhatóság jogkörébe tartozó vám és adó jogszabályok változásai. Blahó Péter igazgató NAV Nógrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága

Vámhatóság jogkörébe tartozó vám és adó jogszabályok változásai. Blahó Péter igazgató NAV Nógrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága Vámhatóság jogkörébe tartozó vám és adó jogszabályok változásai 2014 Blahó Péter igazgató NAV Nógrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága Az előadás témakörei Jövedéki adó Dohány kiskereskedelem Vám

Részletesebben

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks

Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Transmission of an established geographical indication of spirit drinks Tervezet - Legutóbbi mentés időpontja: 18/02/2015 17:21 A mentést elvégző felhasználó: npetenov I. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ 1.Név és

Részletesebben

Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról

Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról Helyzetkép az alkoholtermék ágazatról - Bevezetés - Alkoholtermék meghatározásai o Adójogi termék meghatározás o Szakmai termék meghatározás Etilalkoholok Szeszes

Részletesebben

Nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységről

Nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységről nyilvántartásba vétel száma: B.1/2009 z üzlet(ek) elnevezése: Borcsi sportpanzió Nyilvántartás a bejelentéshez kötött ről Neve: Boros és Társa Vendéglátó és Kereskedelmi Bt. Címe: Székhelye: 8248 Veszprémfajsz,

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK.

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól A központi költségvetés feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a jövedéki termékek

Részletesebben

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ 11/2007.(XII.19.) sz. RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL A helyi adókról szóló, többször módosított

Részletesebben

Nyilvántartás 11. bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység esetén

Nyilvántartás 11. bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység esetén Nyilvántartás 11. bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység esetén 1. Nyilvántartásba vétel száma: 11/2011 Kereskedő neve, címe, illetve székhelye: Gastropolitan Kft. 7766 Újpetre Petőfi u.43. 2. A

Részletesebben