Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is."

Átírás

1 Pálinkafőzés Bárka segédlet Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. JÓ MINŐSÉGŰ, a gyümölcs jellegét magán hordozó pálinkát azonban csak fogyasztásra érett, egészséges gyümölcsből lehet főzni ( nem sorolom a jó pálinkák közé a rothadt, éretlen gyümölcsből, lejárt penészes befőttből stb... főzött leveket ). A jó pálinkának az élettani hatásai sem elhanyagohatóak, természetesen mértékkel fogyasztva. Ezek pl. a tartósító, megőrző tulajdonságai ( gyógynövénykivonatok, tinktúrák egyik alapanyaga lehet ), étvágyjavító, serkentő, tisztító, fertőtlenítő hatása is ismert. Valamint minden jó hatás, amit az alapanyagául szolgáló gyümölcsnek tulajdonítunk megjelenik a pálinkában is. Hiszen a lepárlással megőrízzük a gyümölcs lelkét. Az alapanyagok kiválasztása A cefrébe szánt gyümölcs legyen: érett ízletes, aromás hibától mentes tiszta A kihozatal, azaz a lefőzhető párlat mennyisége a cukortartalomtól függ, az íz és aroma pedig a gyümölcs fajtától és az érési fokától. Alapanyagok Csonthéjas gyümölcsök Szilva A szilva kiváló párlatot ad, nagyon jó pálinkát lehet főzni az utak szélén termő apró szemű ún. fosóka (potyóka) fajtából is. Kajszi, őszibarack Kiváló párlatot ad, különösen a kajszi Meggy, cseresznye Szitén elsőrangú alapanyagok, lehet vegyesen is cefrézni

2 Figyelem! A csonthéjasok magját el kell távolítani magas amigdalin tartalmuk miatt. Az amigdalin a cefrézés és erjedés során ciánhidrogénre és benzaldehidekre bomlik. Alma, körte Alma A téli almát érdemes érlelni, a nyáriból lehet frissen is párlatot készíteni Körte A körténél szintén fajtája válogatja, hogy mikor éri el azt az érettségi fokot, amikor a legjobb párlatot adja, a téli keményhúsú körtéket érdemes érlelni. Ha nem szedett hanem hullott gyümölcsből dolgozunk ( de természetesen nem éretlenül hullottból! ), akkor azt azonnal fel kell dolgozni, mert gyorsan rothadásnak indul az ütődés helyén és tönkre megy. Bogyós gyümölcsök Málna, bodza, berkenye, kökény, som, szeder, boróka, áfonya Szőlő Ezekből általában nem cefrézéssel állítunk elő pálinkát, hanem valamilyen kész párlatban áztatjuk s utána pároljuk le. Bogyózzuk és zúzzuk a szemeket, egyes fajták nagyon különleges párlatokat adnak ( pl. muskotályos! ) Bor, törköly Jó borból lehet csak jó párlatot főzni, a hibás bor hibái a párlatban is megjelenhetnek. Cefrézés A legfontosabb folyamat, ezen múlik a párlat minőségének 90 %-a. A fenti, alapanyagokra vonatkozó minőségi követelményeket tartsuk be! Válogatás A gyümölcsök közül távolítsuk el a rothadt, éretlen, penészes darabokat, természetesen ha a gyümölcsnek csak egy része rossz, ezt ki lehet vágni és az egészséges rész mehet a cefrébe, ezzel

3 sok selejtet takarítunk meg, de élőmunka igényes. Szedjük ki a leveleket, ágakat, mindent ami nem gyümölcs. Mosás Mossuk meg a gyümölcsöket ( kivétel az érzékeny bogyósok: málna, szeder stb...), különösen ügyeljünk arra, hogy a cefrébe ne kerüljön földdel, talajjal szennyezett gyümölcs mert ez fogyaszthatatlan szúrós szagú csípős izű mérgező párlatot eredméynezhet ( akroleines fertőzés ) Aprítás A gyümölcsöket aprítani kell, ezzel segítjük az élesztőket és az erjedést. A maguktól összeeső gyümölcsöket nem aprítjuk ( bogyósok, túlérett barack, szilva ) Az aprítás történhet kézzel, szecskázóval, gyümölcsaprítóval szőlődarálóval. Magozás A fent említett csonthéjasokat magozni kell, ezt lehet kézzel, vagy a gyümölcshúst olyan ritka lyukú rostán áttörve, amin a magok nem férnek át. A cefrét egy kellően nagy zárható edényben gyűjtjük (élelmiszer tárolására alkalmas műanyag hordó vagy fahordó stb...) Pektinbontás A birs, alma, körte magas pektintartalmú ezért nehezen eresztenek levet, így nehézkesebb az erjedésük is és a kihozatal sem olyan jó, mint pl. a barack vagy a szilvacefre esetében. Ezt lehet segíteni ún. pektinbontó enzim hozzáadásával ( borászati szaküzletekben lehet kapni ). Ha ilyet nem tudunk vagy nem akarunk használni akkor a túl kemény húsú gyümölcsöt meg lehet kicsit rottyantani (előfőzni puhulásig) és utána zúzni. Különösen igaz ez a birsre. Cukor Ha teljesen érett a gyümölcs, akkor nem kell a cefrébe cukor! Kivételt képezhet az alma, körte ezekbe a cefrékbe nem Isten ellen való vétek egy minimális mennyiségű cukrot tenni ( max. 3-4 % ) növeljük vele a kihozatalt és nem csökkennek számottevően az aromák sem. Illetve akkor is segíthet a cukor, ha nem tudjuk azonnal lefőzni a kiforrt cefrét, hanem tárolnunk kell. A cukrot a vízben oldva szirupként kell a cefréhez keverni. A cefrézésre a legjobb az olyan helyiség ahol folyamatosan legalább 20 C körüli hőmérséklete tudunk biztosítani, ha hosszabb ideig 15 fok alá megy a hőmérséklet leállhat az erjedés. Ha túl meleg van, akkor viszont megecetesedhet a cefre.

4 Erjedés A cefrés hordót kb 3/4-ig töltöttük cefrével. Ekkor lezárjuk, de nem teljesen szorosan, mert az erjedéskor CO2 keletkezik. Az erjedés megindulását úgy vesszük észre, hogy a cefre pezsegni kezd, és buborékok keletkeznek benne ezt látni és hallani is lehet. Az erjedés megindulása után ún. bunda keletkezik a cefre tetjén, ezt minden nap nyomjuk le a cefrébe és óvatosan keverjük át a cefrét. A lényeg, hogy a cefre tetején képződő CO2 párna megmaradjon, mert ez védi a cefrét a levegőtől. Az erjedés folyamatát az alábbiak szerint vizsgáljuk: kinyitjuk a cefrés hordót, meggyújtunk egy gyufát vagy pálcát és közvetlen a cefre fölé tartjuk, amennyiben még tart az erjedés, akkor a gyufa kialszik, ha nem alszik ki akkor az erjedés befejeződött.. Szintén az erjedés befejeződésére utal, ha a cefre már nem édes, hanem kicsit kiérzik belőle az alkohol és savanykás az íze. Az erjedés befejeződése után lehetőleg azonnal főzzük le a cefrét, így elkerüljük az aroma veszteséget. Különösen igaz ez az alma, körte, barack párlatokra. Ha mégis tárolnunk kell, akkor legyen színültig a hordó, légmentesen zárjuk le és tároljuk minél hűvösebb helyen a lefőzésig. Lepárlás A kisüsti pálinkafőzés kétszeri lefőzést jelent. Az első főzet ( alszesz vagy vodka ) egy homályos, opálos folyadék, amelyet még egyszer le kell párolnunk, ez lesz a kész pálinka. A lepárlást egy megfelelően elkészített lepárló eszközzel a pálinkafőzővel tudjuk elvégezni. A pálinkafőző áll egy főzőüstből ( ez különböző méretű lehet, a néhány 10 l-től a több 100 l-ig) a hozzá illeszkedő sisakból, ami biztosítja a gőzteret és a sisakból induló páracsőből valamint hűtőspirálból. (rajz mellékelve). Ezen kívül kell még szeszfokoló valamit hőmérő és mérőedény. Az üst lehet rozsdamentes anyagból vagy vörösrézből, a sisak és a páracső valamint a hűtőcső mindenképpen vörösrézből legyen (katalizátor!)! A forrasztásokat ólommentes forraszanyaggal vagy ipari ezüsttel esetleg rézzel végezzük. Az alumíniumot felejtsük el ( kukta stb...)!!! A lepárlást kb 3/4-ig töltött üsttel kezdjük, folyamatosan melegítsük a cefrét, amíg a páracső hűtő felőli vége melegedni kezd, ekkor vegyünk vissza a tűzből és lassan pároljuk tovább, előbbutóbb megjelennek az első cseppek a hűtőcső végén, ez az alszesz. Addig kell főzni, amíg kb %-ra csökken a szesztartalom. Ekkor a tüzet lekapcsoljuk vagy levesszük az üstöt róla és a cefremoslékot kiöntjük, az edényt elmossuk.

5 A második főzés (tisztázás) előtt megmérjük az alszesz szeszfokát és ha magasabb mint 25%, akkor 20-25%-ra visszahígitjuk tisztavízzel így sokkal aromadúsabb párlatot kapunk a végén. Azután megtöltjük az üstöt az alszesszel (max. 90 %-ig) és elkezdjük melegíteni a párlatot. Ismét figyelünk a páracsőre, ha melegedni kezd, akkor vegyük vissza a tüzet és igyekezzünk minél lassabban főzni. Az a lényeg, hogy a párlat szinte cseppenként induljon el. Az első párlat a rézeleje ill. az előpárlat, ez kb. 1,5 %-a az alszesz mennyiségnek. Mennyiségét pontosan meghatározni ízleléssel ill. szaglással lehet, gyakorlat kell hozzá. Akinek nincs az 20 L üst esetén az első 1,5-2 dl-t öntse ki, ez nem fogyasztható. A népi gyógyászatban a rézelejét bedörzsölésre használták külsőleg. E célból érdemes összegyűjteni. A finomítást addig folytatjuk, amíg a párlat jó illatú és izű, amint elkezd a fazék íz, főtt íz megjelenni kezdjük el egy másik edénybe gyűjteni, mert ez már az utópárlat, amit a következő alszeszhez önthetünk vagy kidobunk, nem kár érte, nekünk csak a középpárlat kell! Annak eldöntése, hogy mikortól váltunk középpárlatról utópárlatra szintén gyakorlat kérdése és érzékszervi úton dönthető el. A főzés közben óvnunk kell a cefrét a leégéstől, az égett, kozmás íz átdesztillál és élvezhetetlenné teszi a párlatot. A leégést megelőzhetjük, ha vastag szendvics aljú edényt használunk és olyan melegítő eszközt ( pl. gázzsámoly) ami nem egy helyen melegít, hanem eloszlik a hő az edény alján. Fatüzeléskor szintén ügyeljünk erre. Megoldás lehet még a főzőüst aljának étolajjal veló nagyon vékony bekenése. Lehet keverőberendezést is használni vagy duplafalú edényt de ezekre bonyolultságuk miatt nem térek most ki. Hígítás, tárolás A párlatot amennyiben magasabb a szeszfoka, mint 50 fok, hígitani kell fok körüli értékre. Ez tiszta vízzel lehetséges, amelynek ugyanolyan hőmérsékletűnek kell lennie, mint a párlatnak és nagyon lassan óvatosan kell a párlathoz önteni. Ha nem azonos a víz hőmérséklete a párlattal vagy hirtelen öntjük bele a vizet valamint ha a víz nem teljesen tiszta, a pálinka megzavarosodhat opálos lehet. A pálinkát érlelni kell kb. 3-4 hónap alatt teljesedik ki az ízvilága, múlik el a karcos, nyers jellege. Lehetőleg üvegballonban tároljuk kb. 3/4-ig töltve a ballont, hogy levegőzni tudjon. Az érés során 2-3 fokot veszít a szeszfokából ez természetes jelenség.

6

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. // // 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal

Részletesebben

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Az aszalás Az aszalás: az egyik legősibb tartósítási módszer. A répacukor megjelenéséig

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek Az ellenőrzőlista a modul központi egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a harmadik

Részletesebben

Így készül a Dunai Hajós pálinka

Így készül a Dunai Hajós pálinka Így készül a Dunai Hajós pálinka 2010. JÚNIUS 15. KEDD, 23:12 Ritkán látható technológiai leírásra bukkantunk a Dunai Hajós pálinkák honlapján. A pálinkafesztiválok alkalmasak arra, hogy elbeszélgessünk

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/34. kötet 471 32001L0112 L 10/58 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 2002.1.12. A TANÁCS 2001/112/EK IRÁNYELVE (2001. december 20.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről

Részletesebben

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése Pályázat kódja VP2.-4.1.4-16 Keretösszeg Támogatási összeg 49,5 Mrd Ft Intenzitás 40 70% Pályázók köre Területi szűkítés Beadás kezdete 2016. július 6.

Részletesebben

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik!

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik! 0036-09 Gyártó és forgalmazó: Itália Konyhastúdió Kft. H-1106 Budapest, Keresztúri út 198. Tel.: + 36-1-433-6262 Fax: + 36-1-433-6263 www.italiakonyhastudio.hu 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY

CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése, a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával

Részletesebben

Csörgőalma gyümölcsöskert

Csörgőalma gyümölcsöskert Csörgőalma gyümölcsöskert Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság régi fajtákat felkutató, megőrző és bemutató kertje Csörgőalma Almák Októberre beérő, de nem télálló alma. Két színváltozata ismert: sárgás-zöldes

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942

Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Janka Adél, Lázár Nelli HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-33 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-33 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-33 számú irányelv Tartósított élelmiszerek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság. 3. módosított kiadás (2010.) 2 I. Általános előírások 1.

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2003. június 26. Felülvizsgálva: 2009. december 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A keverék neve: A keverék felhasználása: Hidrogén-peroxidot

Részletesebben

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Kedves Vásárlónk, kedves Háziasszonyok! A Befőző géppel új értelmet nyer a lekvárkészítés, egyszerűbb és egészségesebb lesz, mint hinnék! A Weck befőző géppel való

Részletesebben

GYÜMÖLCSTERMELŐI TÉLI TOVÁBBKÉPZÉS PROGRAMSOROZAT 2012.

GYÜMÖLCSTERMELŐI TÉLI TOVÁBBKÉPZÉS PROGRAMSOROZAT 2012. GYÜMÖLCSTERMELŐI TÉLI TOVÁBBKÉPZÉS PROGRAMSOROZAT 2012. TEMATIKA IDŐPONTOK ÉS HELYSZÍNEK Kiemelt szakmai partnereink: Balatonvilagos, Február 23. Február 23. (csütörtök) Helyszín: HÁRSFA étterem, 8171

Részletesebben

HunDeszt Pálinkaverseny 2007. aranyérmes pálinkák

HunDeszt Pálinkaverseny 2007. aranyérmes pálinkák HunDeszt Pálinkaverseny 2007. aranyérmes pálinkák Agárdi Pálinkafőzde Kft. Bock Syrah Törkölypálinka (40%) arany Agárdi Pálinkafőzde Kft. Cigánymeggy Pálinka (40%) arany Agárdi Pálinkafőzde Kft. Erdei

Részletesebben

14 különleges forralt bor recept karácsonyra

14 különleges forralt bor recept karácsonyra 14 különleges forralt bor recept karácsonyra Forrósítsd fel a téli estéket egy különleges ünnepi forralt borral! A következőkben néhány mennyei receptet mutatunk be, különleges fűszerekkel. Hagyományos

Részletesebben

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának DEBRECENI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens Kurmai Viktória és Kicska Tibor, doktoranduszok A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának helyzete és kilátásai A

Részletesebben

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 1. aktív mezőgazdasági termelő: a mezőgazdasági termelők részére nyújtandó közvetlen támogatás igénybevételére vonatkozó szabályokról szóló 8/2015. (III.13.) FM rendeletben

Részletesebben

1.4. Sürgősségi telefon: Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. Tel: +36 1 476 6464, +36 80 201 199

1.4. Sürgősségi telefon: Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. Tel: +36 1 476 6464, +36 80 201 199 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Gumi- és külső műanyag impregnáló REACH regisztrációs szám: - előregisztrált, várható regisztrálási idő: ld.3. pont 1.1. Felhasználás: Gumi-

Részletesebben

LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.2.-16

LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.2.-16 PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE ÜLTETVÉNYTELEPÍTÉS TÁMOGATÁSÁRA ÖNTÖZÉS KIALAKÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.2.-16 A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA: A felhívás célja a kertészeti ágazaton belül a gyümölcstermesztés

Részletesebben

BÉRFÕZÉSI LAP A Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága által engedélyezett és forgalmazott nyomtatvány VIVA Pátria Nyomda Rt hatósági felügyeletet ellátó vámhivatal A bérfõzési laptömböt megvizsgáltam,

Részletesebben

8. Árucsoport. Élelmezési célra alkalmas gyümölcs és diófélék; citrusfélék vagy a dinnyefélék héja

8. Árucsoport. Élelmezési célra alkalmas gyümölcs és diófélék; citrusfélék vagy a dinnyefélék héja 84 8. Árucsoport Élelmezési célra alkalmas gyümölcs és diófélék; citrusfélék vagy a dinnyefélék héja 8. ÁRUCSOPORT Megjegyzések 1. Nem tartoznak ebbe az árucsoportba az élelmezési célra alkalmatlan diófélék

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint TEROKAL 9225 SF oldal 1 / 5 Biztonsági adatlap (SDB) száma: 76477 Felülvizsgálat ideje: 2009.02.18. Nyomtatás ideje: 2010.05.28. Kereskedelmi megjelölés:

Részletesebben

A nyomtatás kelte 25.02.2009 Felülvizsgálat 06.07.2007

A nyomtatás kelte 25.02.2009 Felülvizsgálat 06.07.2007 oldalszám: 1/7 * 1 Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A termékkel kapcsolatos anyagok Cikkszám: 1948 Anyag/készítmény használata Oldószer Gyártó/szállító: Remmers Baustofftechnik

Részletesebben

Nyári Gyümölcsös Smoothie Receptek

Nyári Gyümölcsös Smoothie Receptek Nyári Gyümölcsös Smoothie Receptek Összeállította: Szűcs Szilvia Mi is az a Smoothie? A Smoothie gyümölcsből vagy zöldségből pépesítés és némi hígítás után létrejött krémes ital, melyet fogyaszthatjuk

Részletesebben

Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16.

Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16. Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16. A 2009-es ausztriai Destillata ismét sikereresen zárult a magyar résztvevõknek, az Agárdi pálinkafõzde elnyerte a legjobb

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

Természetese tartósítás

Természetese tartósítás Természetese tartósítás Erjesztés Erjesztéssel tartósíthatunk savanyított káposztát, uborkát, zöldbabot, számos savanyúságot, bort, sört, ecetet, tejtermékeket. Az erjesztéssel tartósított zöldség, gyümölcs

Részletesebben

13 fényes liktáriumok és más édességek

13 fényes liktáriumok és más édességek 13 fényes liktáriumok és más édességek Fánkok, töltött ostyák, torták, rétes és béles, marcipán, liktáriumok. Címszavakban így sorolhatnánk fel a korabeli édességeket. Liszt, tojás, cukor, mandula és

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 02. Felülvizsgálva: 2009. március 09. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A készítmény neve: A készítmény felhasználása:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés Petesné Horváth Anna Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés A követelménymodul száma: 2228-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

Az otthoni sörfőzés lépései

Az otthoni sörfőzés lépései Az otthoni sörfőzés lépései Sörfőzés otthon Izsó Péter - Elsősör A sör eredete Kik készítették? Mezopotámia, Egyiptom, Babilónia Hunok, germánok, szlávok, kelták, afrikai fekete magyarok, stb. Mikor? Ókor,

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7790-94-5 EU-szám: 232-234-6 Index-szám: 016-017-01 REACH-regisztrációs szám: 01-2119454163-45-0001

Részletesebben

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI IGAZGATÓSÁGA Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK A termelő felelős az általa forgalomba hozott termék élelmiszer-biztonságáért, minőségéért,

Részletesebben

75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalmak

75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalmak 75/2007. (VII. 27.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAPOT

BIZTONSÁGI ADATLAPOT Tételszám S90544109 Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Anyag-csoport: Motorolaj Katalógusszám: 19 42 194 Motoröl SAE 15W-40 (S-SDB) Engine oil SAE 15W-40

Részletesebben

A szőlő- és gyümölcsös-ültetvények teljes körű felmérése és megújúló statisztikája

A szőlő- és gyümölcsös-ültetvények teljes körű felmérése és megújúló statisztikája Magyar Agrárinformatikai Szövetség Hungarian Association of Agricultural Informatics Agrárinformatika Folyóirat. 2010. 1. évfolyam 1. szám Journal of Agricultural Informatics. 2010 Vol. 1, No. 1 A szőlő-

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 1559. az 1907/2006/EK rendelet szerint Kiadás dátuma: 2008. 04. 04. Oldalszám: 1/5. MEDIKÉMIA Zrt.

Biztonsági adatlap Azonosító: 1559. az 1907/2006/EK rendelet szerint Kiadás dátuma: 2008. 04. 04. Oldalszám: 1/5. MEDIKÉMIA Zrt. Kiadás dátuma: 2008. 04. 04. Oldalszám: 1/5 1. A készítmény és a társaság azonosítása 1.1. A készítmény azonosítása: PRELIX Autoglykol 72 C koncentrátum 1.2. A készítmény felhasználása: fagyálló hűtőfolyadék

Részletesebben

Frissítés dátuma : 13.04.2015 Változat : 1.0.0 Nyomtatás dátuma : 2015.04.20. Vouch-No. : 10881

Frissítés dátuma : 13.04.2015 Változat : 1.0.0 Nyomtatás dátuma : 2015.04.20. Vouch-No. : 10881 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt 1.2 felhasználása Releváns azonosított

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2007. 06. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 05. 29. Verziószám: 4

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2007. 06. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 05. 29. Verziószám: 4 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: A elsősorban

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60%

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60% 1. A TERMÉK ÉS A VÁLLALAT NEVE 1.1 A termék azonosítása Kereskedelmi név: Híg salétromsav (60 %) CAS szám: 7697-37-2 EC szám 231-714-2 Kémiai név: salétromsav (nitric acid) Index (CEE) szám: 007-004-00-1

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (SDS) PROPILÉNGLIKOL

BIZTONSÁGI ADATLAP (SDS) PROPILÉNGLIKOL 1 AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSTÁSA 1.1 Termékazonosító A termék neve 1,2- A termék angol neve: 1,2-PROPYLENEGLYCOLE A termék latin neve: PROPYLENGLYCOLUM Termék szinoním neve(i):

Részletesebben

www.hurom.hu HUROM HUNGARY

www.hurom.hu HUROM HUNGARY Hurom HH Elite ( HH második generáció ) Használati útmutató Használat előtt figyelmesen olvassa el az utasitásokat. Utasitások szerint használja a Hurom gyümölcsfacsaró. Tartalomjegyzék Miért Hurom?...

Részletesebben

A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD

A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD 1.1. Felhasználás: szilárd, mikrogranulált kevert műtrágya 1.2. Gyártó cég neve: PLANTACO Kft. Tel.: 06/1-336-0244 1034 Budapest, Beszterce u.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet szerint 1/8 oldal 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A keverék neve: 1.2 A keverék ajánlott felhasználása: folyékony textilöblítő automata mosógéphez és kézi mosáshoz, lakossági

Részletesebben

ASZKORBINSAV BIZTONSÁGI ADATLAP

ASZKORBINSAV BIZTONSÁGI ADATLAP Oldal: 1 / 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Az anyag neve: Aszkorbinsav C- vitamin CAS szám: 50-81-7 EK szám: 200-066-2 Index-szám: - OKBI szám:-

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai 1. példány Budapest, 2014. május 30. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebrantil 25 oldatos injekció. urapidil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebrantil 25 oldatos injekció. urapidil 25711/55/09 13714/41/09 13724/41/09 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ebrantil 25 oldatos injekció urapidil Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 08. Felülvizsgálva: 2009. január 07. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A készítmény neve: A készítmény felhasználása:

Részletesebben

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,...

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... microox -kondenzátor GVHX/GVVX Termékvonal: elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... Gyártási sorozat leírása: Kondenzátor axiális; vertikális microox -technológiával Gyártási sorozat: GVHX/GVVX www.guentner.de

Részletesebben

ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon

ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon VP AKG Agrár-környezetgazdálkodási többlet-vállalások - 2016-tól ÚJ rendszerben támogatási kérelem (pályázat) egyszerűsítet kiválasztási eljárás - támogatási okirat. Ptk. alapon VP források -2016-158 666

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint TEROKAL 9225 SF oldal 1 / 4 Biztonsági adatlap (SDB) száma: SET000882103 Felülvizsgálat ideje: 2010.05.28. Nyomtatás ideje: 2010.05.28. Kereskedelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. CRITOX füstpatron rágcsálóirtó szer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP. CRITOX füstpatron rágcsálóirtó szer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 1 BIZTONSÁGI ADATLAP rágcsálóirtó szer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: Füstpatron rágcsálók irtására A készítmény megnevezése: rágcsálóirtó szer Gyártó és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bereczkiné Kardeván Kinga. Hogyan válogassam és osztályozzam az átvett erjedés- és tartósítóipari nyersanyagot?

MUNKAANYAG. Bereczkiné Kardeván Kinga. Hogyan válogassam és osztályozzam az átvett erjedés- és tartósítóipari nyersanyagot? Bereczkiné Kardeván Kinga Hogyan válogassam és osztályozzam az átvett erjedés- és tartósítóipari nyersanyagot? A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás A követelménymodul

Részletesebben

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Tartalomjegyzék Általános leírás...3 Használat...6 Hogyan kapcsoljuk be a f z zónákat?... 6 Kiegészít zóna (az üvegkerámiás f zési zónánál)... 6 Hogyan

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/9. kötet 59 31989R1576 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 160/1 A TANÁCS 1576/89/EGK RENDELETE (1989. május 29.) a szeszes italok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó

Részletesebben

nyomtatóval és TFT kijelzővel BK11180 0000 000 01

nyomtatóval és TFT kijelzővel BK11180 0000 000 01 Előről üríthető érmevizsgáló, nyomtatóval és TFT kijelzővel BK11180 0000 000 01 2200 Monor, Mátyás király u. 11. T: 06-29/413-553, Fax: 06-29/413-535 E-mail: bandk@bandk.hu Internet: www.bandk.hu BK11180

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II.

Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II. Kiss Iren Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II. A követelménymodul megnevezése: Előkészítés A követelménymodul száma: 1464-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 ZÖLDSÉGEK,

Részletesebben

- Párhuzamosan felvehető kurzus(ok) kódja:

- Párhuzamosan felvehető kurzus(ok) kódja: Kurzus neve: Nappali II.évf. BSC Idő: 2013/2014. I.félév Tantárgy neve: Gyümölcstermesztés I. Tantárgyelem neve: Felelős Kar: KF Kertészeti Főiskolai Kar Felelős tanszék/intézet: Gyümölcs- és Szőlőtermesztési

Részletesebben

A pálinka piac domináns márkái

A pálinka piac domináns márkái A pálinka piac domináns márkái Pálinka Kutatás 2008 NRC Piackutató Kft. A minıségi pálinkamárkák alacsony ismertségőek 2 A kutatás eredményei: a 18-39 éves korosztály 45 százaléka fogyaszt legalább alkalmanként

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Baliné Seléndy Eszter Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár Alexandra Nagy

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI Barátossy Gábor Csikorné dr. Vásárhely Helga Antal Eszter 2015. április 22. 1881- óta

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint.

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék beazonosítása: Terméknév: PARAMO CUT 32 Kémiai megnevezés: keverék 1.2 Felhasználás: Vágóolaj. 1.3. Gyártó cég neve: Név: PARAMO, a.s.

Részletesebben

Műszaki ismertető StoSilco MP

Műszaki ismertető StoSilco MP Szilikongyanta kötésű, mintázóvakolat struktúrájú fedővakolat Jellemzés Alkalmazási terület kültéri felhasználásra ásványi és szerves aljzatokra nem alkalmazható időjárásnak kitett vízszintes és ferde

Részletesebben

Bevonóanyag. Kizárólag ipari és foglalkozásszerű felhasználásra. Ipari porlasztás, Nem ipari permetszórás

Bevonóanyag. Kizárólag ipari és foglalkozásszerű felhasználásra. Ipari porlasztás, Nem ipari permetszórás Ref. 130000004897/ Rev. sz. 1.1 Az átdolgozás dátuma Nyomtatási dátum 26.05.2015 26.05.2015 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Márkanév 1.2 Az anyag

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint.

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék beazonosítása: Terméknév: PARAMO ERO-SB Kémiai megnevezés: keverék 1.2 Felhasználás: Emulgáló olaj. 1.3. Gyártó cég neve: Név: PARAMO,

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2007. szeptember 20. Felülvizsgálat időpontja: - BIZTONSÁGI ADATLAP

Elkészítés időpontja: 2007. szeptember 20. Felülvizsgálat időpontja: - BIZTONSÁGI ADATLAP BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Felhasználás: a Policolor hőszigetelő rendszer zárórétegeként, vagy alapvakolt felületek bevonására alkalmazható. 1.2.

Részletesebben

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE Kutatási jelentés a Pro Progressio Alapítvány Magyar Cukor Zrt. kutatói ösztöndíjához Készítette: Dr. Barta Zsolt Egyetemi

Részletesebben

... A kerámiák égetéséről egyszerűen

... A kerámiák égetéséről egyszerűen . Interkerám 20 éve a szilikátipar szolgálatában.......... A kerámiák égetéséről egyszerűen hogy amit elkészített örökre megmaradjon! A kerámiák égetéséről egyszerűen Ahhoz, hogy a képlékeny agyagból tartós,

Részletesebben

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás SZKA_106_38 Halmazállapotok Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás szka106_01_d.indd 241 2007.10.16. 21:52:40 szka106_01_d.indd 242 2007.10.16. 21:52:40 tanulói HALMAZÁLLAPOTOK 6. évfolyam 243

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

ÁRTÉRI GYÜMÖLCSÉSZET BOKARTISZ-FÜZETEK 2.

ÁRTÉRI GYÜMÖLCSÉSZET BOKARTISZ-FÜZETEK 2. ÁRTÉRI GYÜMÖLCSÉSZET B O K A R T I S Z-F Ü Z E T E K 2. Kiadja a BOKARTISZ Kht. AZ ÁRTÉRI TÁJGAZDÁLKODÁSRÓL SZÓLÓ TOVÁBBI KIADVÁNYAINK: Az ártéri tájgazdálkodás Ártéri erdők kezelése Vizes élőhelyek kezelése

Részletesebben

Kertészet korszerűsítése ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével

Kertészet korszerűsítése ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével Tanácsadás Pályázatírás Támogatás lehívása Utókövetés Kertészet korszerűsítése ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével Vidékfejlesztési Program KÓDSZÁM VP-2-4.1.3.2.-16 A vissza

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039.

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda 2010.05.03-2010.05.25. Amikor a tölgyet kivágják, az egész erdő visszhangzik az esésétől, de száz makkot vet csöndben egy észrevétlen

Részletesebben

HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ

HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ HASZÁLATI ÚTMUTATÓ OHF-118 LÉGKEVERÉSES SÜTŐ Importálja és forgalmazza: Orion Elektronikai Kft. H-1106 Budapest, Jászberényi út 29. 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK Amikor elektromos készülékeket használ, kérjük

Részletesebben

DPD-3 teszter tabletta

DPD-3 teszter tabletta Kiállítva: 2008. 08. 04. 1. A készítmény és a vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP nem veszélyes készítményhez az 1999/45/EK EPT irányelv, az 1907/2006/EK EPT rendelet, a 2000. évi XXV. tv., és a

Részletesebben

Arany Zsombos Drink Kft. Szilva Pálinka Szilva 42,0% Arany Zsombos Drink Kft. Fekete szeder pálinka Szeder 42,0% Arany

Arany Zsombos Drink Kft. Szilva Pálinka Szilva 42,0% Arany Zsombos Drink Kft. Fekete szeder pálinka Szeder 42,0% Arany Nevező Pálinka megnevezése Alkategória alc fok besorolás Muthné Kton Mária Merlot borseprő Kék Szőlő 44,0% Heilmann-né Muth Erzsébet Kékfrankos borpárlt Kék Szőlő 44,0% Kevevára Pálinkaház Irsai Olivér

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Bizalmas Bizalmas - Bizalmas - -

BIZTONSÁGI ADATLAP. Bizalmas Bizalmas - Bizalmas - - BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: KEMLER GÁZPALACKOK (GÁZKEVERÉK) Termék kód: - 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe:

Részletesebben

Gasztronómiai lexikon

Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon... 1 A la Carte... 3 Abálás... 3 Adagolás... 3 Al dente... 3 Angolos bundázás... 3 Angolos-ra (rare) sütés... 3 Aszpik... 3 Átforralás... 3 Áttörés... 3 Bain-marie...

Részletesebben

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 AGRÁRGAZDASÁGI KUTATÓ INTÉZET KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 Budapest, 2008 Kiadja: az Agrárgazdasági Kutató Intézet Főigazgató: Dr. Udovecz Gábor valamint a Központi

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/13-1 számú előírás. Egyes húskészítmények. Certain meat products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/13-1 számú előírás. Egyes húskészítmények. Certain meat products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-3/13-1 számú előírás Egyes húskészítmények Certain meat products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2004. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Felhasználási terület: műanyag felületek ápolása lakossági és foglalkozás-szerű felhasználóknak

Biztonsági adatlap. Felhasználási terület: műanyag felületek ápolása lakossági és foglalkozás-szerű felhasználóknak Kiállítva: 2009.07.23. Biztonsági adatlap 1. Az anyag/készítmény és vállalat/vállalkozás azonosítása Készítmény neve: POMO Műanyagápoló Felhasználási terület: műanyag felületek ápolása lakossági és foglalkozás-szerű

Részletesebben

Az Ön kézikönyve AEG-ELECTROLUX 66301K-MN 96G http://hu.yourpdfguides.com/dref/2633908

Az Ön kézikönyve AEG-ELECTROLUX 66301K-MN 96G http://hu.yourpdfguides.com/dref/2633908 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató AEG-ELECTROLUX 66301K- MN 96G. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK.

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. X. Fejezet ALKOHOLTERMÉK. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól A központi költségvetés feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a jövedéki termékek

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1.AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Anyag kereskedelmi neve: OTIS LENOLAJ Az anyag egyéb azonosító kódja: - 1.2 Az anyag megfelelő azonosított felhasználása: fabeeresztő, festékek

Részletesebben

90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet. a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól

90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet. a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól 1 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 66. (2) bekezdés b) és c) pontjában, a növényvédelemről

Részletesebben

B17 vitamin rák ellen

B17 vitamin rák ellen B17 vitamin rák ellen B17 vitamin rák ellen A B-17 vitamin (Laetrile, Amigdalina) alternatív rákgyógyszer, injekció és tabletta a rákos sejtek csökkentésére, megszüntetésére, valamint szaporodásuk megállítására

Részletesebben

Kiadás/felülvizsgálat : 2014.08.14. Változat: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006 EK rendelet szerint

Kiadás/felülvizsgálat : 2014.08.14. Változat: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006 EK rendelet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006 EK rendelet szerint 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: A termék kereskedelmi neve: Szinonímák: -- 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Ponal D 4-Härter oldal 1 / 4 Biztonsági adatlap (SDB) száma: : 65663 Felülvizsgálat ideje: 24.01.2010 Nyomtatás ideje: 07.07.2010 Kereskedelmi megjelölés:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAPOT

BIZTONSÁGI ADATLAPOT Oldal 1 -től 7 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállakozás azonosítása Anyag-csoport : Az anyag vagy a készítmény azonosítása Motorolaj Motor Oil SAE 15W-40 (S-SDB) Engine oil SAE 15W-40 (S-SDB) Huile

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

1.2. Felhasználás: A Dunaplaszt Uretal A komponensével együtt, ivóvíz ellátás területén használt beton- és acéltartályok bevonására alkalmas

1.2. Felhasználás: A Dunaplaszt Uretal A komponensével együtt, ivóvíz ellátás területén használt beton- és acéltartályok bevonására alkalmas A kiállítás kelte: 2005. 11. 02. Felülvizsgálva: 2011. 07. 25. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet szerint 1. Anyag / készítmény - és cégmegnevezés 1.1. A készítmény megnevezése: Dunaplaszt Uretal

Részletesebben