Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás"

Átírás

1

2

3

4 Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat Alszesz megindulás, fokolás, érzékszervi vizsgálat 12:00 13:30 Harmadik óra Elmélet Pálinkafőzés Gyakorlat Alszesz leválasztás, érz.szervi vizsgálat, eredmények 13:30 14:00 Kérdések, kóstolás, ebédszünet 14:00 15:25 Negyedik óra perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Elmélet A pálinka utóélete, törvényi szabályozás, vállalkozás indítása (bérfőzde/kereskedelem) Gyakorlat Tisztázás megindítása, párlat megindulás, előpárlat leválasztás, kóstolás/bírálat szabályai 15:30 16:45 Ötödik óra Elmélet Pálinkafőzők felépítése, típusok, kínálat, kiegészítők, optimális üzemméret kiválasztás, tisztítás Gyakorlat - Utópárlat leválasztás, szeszfok beállítás, eredmények, kóstolás 16:45 17:00 Zárás Kérdések, oklevelek átadása, vásárlási lehetőség

5 Bemutatkozunk Előadók, a Pálinkafőzés.com ügyvezetői: Szabó Ferenc Ignác Magyar László

6 Első óra 10:00 10:55 főzés megindítása, gyakorlati bemutató, főzési naplózás, program ismertetés, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem a pálinka alapanyagai, kihozatali táblázat

7 A főzés alatt vezessünk főzési naplót! A naplózással saját magunk számára készítünk nyomon követést, melyből értékes statisztikai adatokat nyerhetünk.

8 GYAKORLATI FELADATOK AZ OKTATÁS ALATT: PÁRLATRÉSZEK VIZSGÁLATAT: AZ ALSZESZ FOLYAMATOS VIZSGÁLATA ELŐ-, KÖZÉP-, UTÓPÁRLAT VIZSGÁLAT ELŐPÁRLAT LEVÁLASZTÁS KÖZÖSEN KÖZÉPPÁRLAT FOGYASZTÁSI SZESZFOKRA HIGÍTÁSÁNAK KISZÁMOLÁSA ALKOHOL KINYERÉSI ÉRTÉK KISZÁMÍTÁSA JÖVEDÉKI ADÓ KISZÁMÍTÁSA KÉTFÉLE MÓDON MIRE FIGYELJÜNK FOLYAMATOSAN A FŐZÉS ALATT? FELFŰTÉSI LÁNG/ELEKTROMOS TELJESÍTMÉNY SZABÁLYZÁS FŐZÉSI LÁNG/ELEKTROMOS TELJESÍTMÉNY SZABÁLYZÁS HŰTŐVÍZ HŐMÉRSÉKLETÉRE SZESZFOKRA ILLATRA, ÍZRE, SZÍNRE PÁRLATRÉSZEK ELVÁLASZTÁSÁRA PÁRLAT FOLYÁS SEBESSÉGÉRE RENDRE, TISZTASÁGRA ESEMÉNYEK DOKUMENTÁLÁSÁRA

9 Pálinka akár az Isteneink erős, tömény és mindenható A pálinka és a Pálinkafőzés.com rövid története

10 Egyszer volt a pálinka A pálinka erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. A pálinkatörvény (2008. LXXIII) szerint a valódi pálinkának 6 feltételnek kell megfelelnie: 100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem); kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak); a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták; minimum 37,5% V/V alkoholfokos legyen (maximális kikötés nincs, vagyis lehet 50% feletti is); neve kizárólag pálinka alakban írható (palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak); a pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja (valamint négy osztrák tartomány jogosult a barackpálinka név használatára). Románia az uniós csatlakozását követően szintén főzhet gyümölcsből pálinkát, de azt csak palinca néven hozhatja forgalomba.

11 Rövid történelem Miután a XI. században Európa is megismerte a desztillációs eljárást, Magyarország területén a szeszfőzést sokáig a bor lepárlása és a gabonaszesz előállítása jelentette. Az aqua vitae Erzsébet királynéhoz kapcsolódó története a XIV. századból ered, az égett szesz a XVI. századig gyógyszernek számított. A XVIII. század közepén Magyarországon a mai értelemben vett pálinkát főztek, méghozzá egyre több fajta gyümölcsből. A 16. századig az égetett szesz gyógyszernek számított. A pálinka szó a 17. századtól terjed el a magyar nyelvben, ám ekkor a gabonapárlatra használták. Az 1799-től kialakult kisüzemek, szesz-, pálinka- és likőrgyárak termelése elvezetett a pálinkafőzés központi szabályozásához ban a földesúri előjog gyakorlatát törvényerőre emelték, majd bevezették a pálinkaadót től a szesz állami monopólium lett ben, az akkori Magyarország területén főzdét írtak össze. Az állam az 1920-as években jelentősen korlátozta a szesz előállítását ban 260, 1970-ben 1070, 1982-ben 815 pálinkafőzde működött Magyarországon. Közben olyan intézkedések kapcsolódtak a főzéshez, mint a szesztilalom a Tanácsköztársaság idején, a feles főzés - a termés fele a gazdáé, fele az államé között.

12 Új időszámítás szeptember 27-én életbe lépett törvénymódosítás eredményeként magánszemélyek is birtokolhatnak szeszfőző berendezést, illetve saját részre főzhetnek azzal különböző (szőlőbor-, szőlőseprő-, szőlőtörköly- és gyümölcs-) párlatokat, ennek értelmében tehát pálinkát is. A Jövedéki Törvény főbb pontjai: a lefőzendő cefre saját tulajdonú gyümölcsből készülhet; a birtokolt berendezés űrtartalma nem haladhatja meg a 100 liter térfogatot, amelyet be kell regisztrálni a helyileg illetékes önkormányzatnál; a magánfőzés jogát a magánfőző minimum 5db párlat adójeggyel tudja megváltani, az éves lefőzhető mennyiség 86 liter 42 fokos párlat (72,2 liter 50 fokos), ez a mennyiség a családon, háztartáson belül maximálisan lefőzhető mennyiség, mely helyben kóstoltatható, de kizárólag alkohol-termék adóraktár számára értékesíthető.

13 Időben jött az ötlet augusztusában egy beérett szilvacefrén dolgoztunk a konyhában a hagyományos, kukta-tuning eljárást működtetve. A házi pálinkafőzés legalizálásáról szóló hírek és a gyakorlati alkalmazás közben terjengő friss párlat illata különleges elegyet alkotott agyunkban és akkor ott a konyhában ért minket a megvilágosodás. Még aznap tulajdonunkba került az értékes palinkafozes.com domain név.

14 A kezdetek Első blog-bejegyzéseink között: Célok, jövőkép, küldetés: A palinkafozes.com célja, hogy olyan közösségi oldalt hozzon létre, mely összefogja, népszerűsíti és erősíti a magyar gyümölcspárlat piacot, mind a pálinka és főzőberendezések, mind a hírek, információk, szabályozások, rendezvények, programok naprakész publikálásának tekintetében. Büszkeségünk, hazaszeretetünk és a minőségi pálinka iránti tisztelet motivál bennünket arra, hogy kiálljunk ezen kiváló Hungarikumért. Mivel a pálinka magyarsága vitathatatlan, ezért törekszünk a magyar termékek és szolgáltatások bemutatását preferálni.

15 2010

16 2011

17 2012

18 2016

19 A Magyar Pálinka Nagykövetség A nagykövetség célja, feladata, mindenkori küldetése azon misszió, melyben országunk egyedülálló és értékes Hungarikumának áldozhatunk a magyarság érdekében. A pálinka, mint hungarikum önmagában testesíti meg a magyarok tehetségét és ösztönös maximalizmusát azzal, hogy tökéletesítette a világ számára a gyümölcspárlatot.

20 Nagykövetünk, Szigeti Ferenc

21 A Magyar Pálinka Nagykövetség

22 Gyártás

23 Pálinka Mester gyártási darab

24 Pálinka Mester a médiában

25 Pálinka Mester külföldi médiában

26 Pálinka Mester Termékcsalád

27 Garázsból, mint a Microsoft

28 Garázsból, mint a Microsoft

29 Garázsból, mint a Microsoft

30 Pálinkafőzés.com telephely

31 Kiállítások

32 Kiállítások

33 Kiállítások

34 Kiállítások

35 Kiállítások

36 Kiállítások

37 Kiállítások

38 Tervek, célok, jövő 2010-es indulásunk óta sikerült elérni a havi átlag ezres látogatottságot. Ezt szeretnénk megtartani és tovább növelni. Pálinkafőzés gyakorlati oktatás folyamatos fejlesztése Saját termékcsoport megismertetése a hazai és külföldi piaccal Törvénymódosítások előterjesztése a jövedéki törvény alakítására Pálinkateszter fejlesztése Üzemi berendezések forgalmazása mellett saját fejlesztés és gyártás Pálinkaházak prémium termékeinek integrálása weboldalunk kínálatába Webshopunk fejlesztése, kínálatunk szélesítése Online gyümölcs és cefre piaci alkalmazás fejlesztése Telefonos szakértői segítség bővítése Tájékoztató alkalmazásokkal való bővítés (naptár, időjárás, nagybani árak, stb.)

39 Akkor kezdjünk neki! Vigyázz, kész,

40 A pálinka alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal a gyümölcstermések cukortartalmának függvénye, a minőség azonban a gyümölcs érettségi fokától függ. Ezért különösen fontos, hogy a párlatkészítésre szánt gyümölcs: - magas cukortartalmú - fogyasztásra érett - aromás - egészséges - idegen anyagtól (föld, fű, levél, ág-, szármaradvány) mentes legyen Nem alkalmas párlatkészítésre és hibás felfogásra vall, ha valaki: - kis értékű - hibás, rothadó gyümölcsből kíván párlatot készíteni, ugyanis mind a párlat mennyisége, mind annak minősége elégtelen lesz. Penészes, rothadt gyümölcsből készült pálinka dohos szagú és ízű lesz, mely hiba nehezen vagy egyáltalán nem javítható.

41 A pálinka alapanyagai Almatermésűek Alma: a szedési és fogyasztási érettség ennél a gyümölcsnél áll(hat) a legtávolabb egymástól. Fogyasztásra érett gyümölcsöt cefrézzünk. Tapasztalat: a nyári érésű almákból finomabb párlat készíthető. Cefréje összeesik, magas pektin tartalma miatt, sok lehet benne a kozmaolaj és metilalkohol. Körte: ugyanaz, mint az alma esetén, de savtartalma csekélyebb, melyet cefrézéskor pótolni kell. Birs (alma): nagyon kemény húsú, feltárása nehéz: főzés és/vagy darálás után pektinbontó alkalmazása szükséges. Csonthéjasok Cseresznye: a későbbi érésűekből (június második felétől) kiváló párlat készíthető. Alacsony savtartalma a cefrézéskor pótolható. Ha meggyel együtt cefrézzük ilyen gond nincs. Meggy: önállóan is kiváló párlatot ad (magas cukor és savtartalom). Kajszi- és őszibarack: alacsony savtartalmuk és illékony aromáik miatt fokozottan kell ügyelni a cefrézésükre. Magjukat el kell távolítani, magas amigdalin tartalma miatt. Erjedés után le kell főzni. Szilva: apró szemű, ősszel érő változata (Besztercei), kissé túlérett állapotban kiváló párlatot ad. 90%- os érettségtől az enyhe túlérettségig cefrézhetjük. Magokat távolítsuk el, majd 5-20%-ot visszarakhatunk a magzamat végett.

42 A pálinka alapanyagai Bogyósok Málna: nagyon érzékeny gyümölcs, aromái illékonyak, cukortartalma gyorsan csökken, a gyümölcs penészedésre hajlamos. Cefrézése, lefőzése nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel. Szőlő: a fürtöket bogyózni, zúzni kell. Áfonya, bodza, boróka, berkenye, kökény, som, szeder: csak ínyenceknek. A bogyósokat általában jellegtelen szeszben áztatják, és utána főzik. Kitűnő aromát adnak, különlegességek. Időigényes, kevés kihozatallal. Borok és azokból kinyert termékek Szőlőbor: magas alkoholtartalma (9-12%) miatt lepárlásra igen alkalmas. Tapasztalat: 6-7 liter borból nyerünk 1 liter pálinkát. Fehér, savas, könnyű borokból jobb pálinka főzhető, mint a színes vagy fajtajelleges, édes borokból. Ha (íz,illat) hibás bort párolunk le, a borhiba a párlatban is megjelenhet (ecetes bor). Seprő: (a letisztult újbor üledéke, gyümölcsrostot, borkövet és elhalt élesztő sejteket tartalmaz) csak frissen szabad lefőzni, míg az élesztő nem kezd el rothadni. Mivel könnyen felhabzik, ezért óvatosan kell főzni. A párlatot 50 alá soha ne hígítsuk, mert opálos lesz! (kénessav+karbonátok) Törköly: könnyen, gyorsan romló alapanyag. Szakszerű cefrézésre és lepárlásra gondot kell fordítani. /Ajánlott olvasmány: Békési-Csarnai Házi pálinkafőzés oldalig 25 gyümölcs cefrézési tanácsaival!/

43 Érési idő, kihozatal, kezelés

44 Nagy bölcsesség

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai Előadó: Mihányi László elnök Pálinka Nemzeti Tanács E-mail cím: peter.dull@vm.gov.hu, www.palinkanemzetitanacs.hu Telefon: (06-1)-795 3930, Fax:

Részletesebben

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása A faágtól a pohárig Avagy a pálinkafőzés kémiája A mértékről Dzsingisz(nagy)kán(1162 1227) A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása Ögödej nagykán(1186

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. // // 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal

Részletesebben

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is.

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. Pálinkafőzés Bárka segédlet Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. JÓ MINŐSÉGŰ, a gyümölcs jellegét magán hordozó

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést:

Jövedéki adó. Ki végezhet pálinka főzést: A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.): 2010. szeptember 27. kezdettel lehetővé teszi minden 18. életévét betöltött

Részletesebben

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI Barátossy Gábor Csikorné dr. Vásárhely Helga Antal Eszter 2015. április 22. 1881- óta

Részletesebben

VI. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY 2015

VI. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY 2015 A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése, a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS

ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS, SZESZ PIACI KITEKINTÉS Halász Róbert Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Budapest, 2016. november 22. Rövid áttekintés az égetett szeszekről Az

Részletesebben

II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015

II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015 II. Fehérvár AV19 párlat- és pálinkamustra 2015 A verseny kiíró, rendező: - Fehérvár AV19 Kék-Fehér Fanatikusok Szurkolói Csoportja A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a

Részletesebben

A pálinka mint hungarikum

A pálinka mint hungarikum A pálinka mint hungarikum 2010.06.01. Vidékfejlesztési Minisztérium Gyaraky Zoltán főosztályvezető Egy kis pálinka történelem Magyarországon a XIV. században aqua vitae reginae Hungariae A XV. században

Részletesebben

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés 4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés A kierjedt cefre nem más mint víz + alkohol homogén keveréke, minimum forráspontú elegye. Ennek az elegynek vannak: - illékony alkotórészei: víz, etilalkohol,

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

Czigelédi Pálinkafesztivál

Czigelédi Pálinkafesztivál Czigelédi Pálinkafesztivál Pellérd, 2013. március 08. Czigelédi Zsolt FESZTIVÁL MENETREND Szakmai gyakorlati rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 7. Szeszfőzde Főzde bemutatása (berendezések ismertetése)

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16.

Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16. Destillata 2009 - Magyar érmek 2009. március 16. Utolsó frissítés 2009. március 16. A 2009-es ausztriai Destillata ismét sikereresen zárult a magyar résztvevõknek, az Agárdi pálinkafõzde elnyerte a legjobb

Részletesebben

Magiszter Menedzser Kft.

Magiszter Menedzser Kft. Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2016-09-16 Ütemezés: Hetente Időtartam: 240 óra Helyszín: Budapest Tanfolyami napok: péntek (15:00-21:00), szombat (9:00-15:00) Oktatás díja egy összegben: 140

Részletesebben

Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása

Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása Harmadik óra 12:00 13:30 Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása Pálinkafőzés Lepárlás Szakszerű cefrézés esetén a cefrében megjelennek a kívánt

Részletesebben

Határidő: január 15.

Határidő: január 15. 2015. január 1-jétől a magánfőzés adózási szabályozása - saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés saját tulajdonú desztilláló-berendezése n - több tekintetben is változik. 2015. évtől a magánfőző desztillálóberendezésének

Részletesebben

Versenyfelhívás 2012

Versenyfelhívás 2012 Versenyfelhívás 2012. GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT 2012. április 20-22. I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa/Gyula, Budapest/ benne a XX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka,

Részletesebben

otthoni használatra Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás:

otthoni használatra Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás: Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás: Tel.: (73) 344 236 Mobil: (20) 469 0058 Fax: (27) 537 494 e-mail: r.monika@hazaipalinka.hu Web: www.ecopalinkafozo.hu www.hazaipalinka.hu Bemutatóterem

Részletesebben

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-701 számú irányelv Gyümölcsbor alapú alkoholos italok Fruit wine based alcoholic beverages I. Általános előírások 1. Ezen irányelv a gyümölcsbor alapú

Részletesebben

További információk a magán pálinkafőzés adójáról

További információk a magán pálinkafőzés adójáról További információk a magán pálinkafőzés adójáról A Nemzeti Adó és Vámhivatal 2015.01.05-én tájékoztatást adott ki a magán pálinkafőzéssel kapcsolatban, mely kivonatát az alábbiakban ismertetjük: 2015.

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2013. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: E1)

Jövedéki adó fajtakódok 2013. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: E1) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

Arany Zsombos Drink Kft. Szilva Pálinka Szilva 42,0% Arany Zsombos Drink Kft. Fekete szeder pálinka Szeder 42,0% Arany

Arany Zsombos Drink Kft. Szilva Pálinka Szilva 42,0% Arany Zsombos Drink Kft. Fekete szeder pálinka Szeder 42,0% Arany Nevező Pálinka megnevezése Alkategória alc fok besorolás Muthné Kton Mária Merlot borseprő Kék Szőlő 44,0% Heilmann-né Muth Erzsébet Kékfrankos borpárlt Kék Szőlő 44,0% Kevevára Pálinkaház Irsai Olivér

Részletesebben

A IX. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny kereskedelmi tételeinek eredménye január

A IX. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny kereskedelmi tételeinek eredménye január A IX. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny kereskedelmi tételeinek eredménye 2018. január Név Pálinka/párlat neve Érem 1 Csepp Pálinka Kft. Érlelt Golden Alma Arany 1 Csepp Pálinka Kft. Sárgabarack Arany

Részletesebben

Térképezzük fel a kakaó ízét

Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó izét Csakúgy, mint a bornál, a csokoládé egyedi íze a kakaóbab termőterülettel erősen befolyásolja. A kakaóbab íze függ a termőföld minőségétől, a termelés

Részletesebben

Nevező Besorolás Helyezés 1 Csepp Pálinka Meggy Arany 1 Csepp Pálinka Turán Szőlő Arany 1 Csepp Pálinka Penyigei Szilva Arany 1 Csepp Pálinka Hegykői

Nevező Besorolás Helyezés 1 Csepp Pálinka Meggy Arany 1 Csepp Pálinka Turán Szőlő Arany 1 Csepp Pálinka Penyigei Szilva Arany 1 Csepp Pálinka Hegykői Nevező Besorolás Helyezés 1 Csepp Pálinka Meggy Arany 1 Csepp Pálinka Turán Szőlő Arany 1 Csepp Pálinka Penyigei Szilva Arany 1 Csepp Pálinka Hegykői Törköly Arany 1 Csepp Pálinka Fekete Ribiszke Arany

Részletesebben

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa

Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa Lesenceistvándi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Lesenceistvánd Zalahaláp Uzsa 8319 Lesenceistvánd, Kossuth utca 145. Telefon: 87/436-151 Fax: 87/436-151 (30) E-mail: korjegyzoseg@lesenceistvand.hu

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2015. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: F1)

Jövedéki adó fajtakódok 2015. január 1-től (Termékmérleg adómérték kód: F1) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló szervezetként

Részletesebben

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE 1992L0083 HU 01.01.2007 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE (1992. október 19.) az

Részletesebben

Aktuálisan pályázható támogatások

Aktuálisan pályázható támogatások Aktuálisan pályázható támogatások Márciustól a Vidékfejlesztési Program keretein belül több pályázat is kiírásra kerül. Igényelje Ön is az akár 500 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatásokat!

Részletesebben

A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár

A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár A pálinka vásárlási döntést befolyásoló tényezők Dr. Fodor Mónika, főiskolai docens Dr. Totth Gedeon, főiskolai tanár Wessling Pálinka konferencia 2014. Május 21. Budapest A kutatás módszertana (1) Kvalitatív

Részletesebben

Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve, valamint Bodor Éva jegyzete alapján. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve, valamint Bodor Éva jegyzete alapján. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve, valamint Bodor Éva jegyzete alapján Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szeszesital ipari készítmények A bornál és a sörnél jóval magasabb alkohol tartalmú, azoktól

Részletesebben

2010. évi XC. törvény

2010. évi XC. törvény 2010. évi XC. törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról Az Országgyűlés a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, a gazdaság

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány A PÁLINKAFŐZDÉK VILÁGA AZ ALKOHOL STRATÉGIÁJA Készítette: Batta Fruzsina Budapest,

Részletesebben

Országos pálinka- és törkölypálinka- verseny. Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat. Cac. 135022 Szilva - Lepotica

Országos pálinka- és törkölypálinka- verseny. Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat. Cac. 135022 Szilva - Lepotica Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat Cac. 135022 Szilva - Lepotica Takács László arany Cacanska Lepotica Szilva Szomolyai 131002 Cseresznye - fekete arany Szomolyai fekete csresznye Birskörte

Részletesebben

17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK Gyártó és forgalmazó: 0036-09 Itália Konyhastúdió Kft. H-1106 Budapest, Keresztúri út 198. Tel.: + 36-1-433-6262 Fax: + 36-1-433-6263 www.italiakonyhastudio.hu 17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

Részletesebben

VI. Regioná lis Pálo c Pá linká- e s Pá rlátverseny Eredme nyek

VI. Regioná lis Pálo c Pá linká- e s Pá rlátverseny Eredme nyek BA-UND-GARDEN KFT. Cigánymeggy 2017 bronz Muskotály szőlő 2017 bronz Becskereki Tamás Birs 2014 bronz Banán 2012 ezüst Bicskei Lajos Jonathán alma 2016 arany Pándy meggy 2018 arany Meggy borpárlat 2015

Részletesebben

Versenyfelhívás 2012 I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa /Gyula, Budapest/

Versenyfelhívás 2012 I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa /Gyula, Budapest/ Versenyfelhívás 2012 GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT GYÜMÖLCS- ÉS BORPÁRLAT I Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa /Gyula, Budapest/ benne a XX Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Gyümölcs- és Borpárlat

Részletesebben

2008. évi LXXIII. törvény

2008. évi LXXIII. törvény 2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról Az Országgyűlés a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek

Részletesebben

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési stratégiájában dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár Helyi termékek Foglalkoztatás,

Részletesebben

37. BOR ÉS 7. PÁLINKAVERSENY PORROG Versenyszabályzat Pálinka

37. BOR ÉS 7. PÁLINKAVERSENY PORROG Versenyszabályzat Pálinka 37. BOR ÉS 7. PÁLINKAVERSENY PORROG Versenyszabályzat Pálinka A verseny kiíró, rendező: - Hétszergörbe Gazdakör (8858 Porrog, Fő utca 1.). A verseny célja: a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése határon

Részletesebben

2019. ÉVI NEMZETI PÁLINKAKIVÁLÓSÁG PROGRAM DÍJÁTADÓ GÁLA

2019. ÉVI NEMZETI PÁLINKAKIVÁLÓSÁG PROGRAM DÍJÁTADÓ GÁLA 2019. ÉVI DÍJÁTADÓ GÁLA 2019. június 19. ELNÖKSÉG TAKÁCS LÁSZLÓ SZAKMAI ELNÖK DR. FELKAI BEÁTA OLGA SZAKMAI IRÁNYÍTÁSÉRT FELELŐS KÉPVISELŐ SÉLLEINÉ DOMJÁN ZSUZSANNA ELŐKÉSZÍTÉSI ÉS LEBONYOLÍTÁSI BIZOTTSÁG

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/9. kötet 59 31989R1576 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 160/1 A TANÁCS 1576/89/EGK RENDELETE (1989. május 29.) a szeszes italok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó

Részletesebben

Nemzeti Pálinkakiválóság Program koncepciója, szabályrendszere

Nemzeti Pálinkakiválóság Program koncepciója, szabályrendszere Nemzeti Pálinkakiválóság Program koncepciója, szabályrendszere A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot (a továbbiakban: Program) az Agrárminisztérium még 2014-ben indította el tekintettel arra, hogy a pálinka

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (hatodik tanács) 2014. április 10. * Tagállami kötelezettségszegés Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adója 92/83/EGK irányelv A jövedékiadó-mérték meghatározása Etilalkoholnak

Részletesebben

XVII. Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny /Gyula, Budapest./ 2009 VERSENYEREDMÉNYEK

XVII. Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny /Gyula, Budapest./ 2009 VERSENYEREDMÉNYEK XVII. Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny /Gyula, Budapest./ 2009 VERSENYEREDMÉNYEK Fődíj: MAGYARORSZÁG LEGJOBB PÁLINKÁJA, egyben Magyarország Legjobb Kereskedelmi Pálinkája 2009

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/34. kötet 471 32001L0112 L 10/58 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 2002.1.12. A TANÁCS 2001/112/EK IRÁNYELVE (2001. december 20.) a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ (Termékleírás)

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ (Termékleírás) MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ (Termékleírás) Az átvétel időpontja (ÉÉÉÉ/HH/NN) [a Bizottság tölti ki] Az oldalak száma (beleértve ezt az oldalt is): 10 A kérelem nyelve: magyar Ügyiratszám: [a Bizottság tölti ki]

Részletesebben

Vilmoskörte vezéraromájának átvitele a középpárlatba

Vilmoskörte vezéraromájának átvitele a középpárlatba Vilmoskörte vezéraromájának átvitele a középpárlatba Nagygyörgy László projekt manager WESSLING Hungary Kft. +36-30-4884378 Tartalom A vilmoskörte vezéraromája Vilmoskörte élesztő kísérlet a vezéraroma

Részletesebben

A N N O TERMÉKKATALÓGUS

A N N O TERMÉKKATALÓGUS TERMÉKKATALÓGUS Bio Pálinkák E pálinkákban jelen van a Bükk hegység érintetlen környezete és a napsütötte nyári gyümölcs zamata. Egyedülálló íz harmóniáját a bio termékek előállításakor megkövetelt technológiai

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek Az ellenőrzőlista a modul központi egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a harmadik

Részletesebben

Összes pontszám. S.sz. Minta Neve Név

Összes pontszám. S.sz. Minta Neve Név III. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny 2019. február 2. Eredményösszesítő Ágyaspálinka 42 Pannonhalmi Ágyas Szilvapálinka Pannonhalmi Pálinkárium Oklevél 40 Pannonhalmi Ágyas Körtepálinka Pannonhalmi Pálinkárium

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2011. november 1-től (Termékmérleg adómérték kód: C3)

Jövedéki adó fajtakódok 2011. november 1-től (Termékmérleg adómérték kód: C3) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

A kajszibarack pálinka lepárlásának optimalizálása

A kajszibarack pálinka lepárlásának optimalizálása A kajszibarack pálinka lepárlásának optimalizálása Nagygyörgy László projekt manager WESSLING Hungary Kft. +36-30-4884378 Tartalom Mely komponensek meghatározók a kajszibarack gyümölcskarakter kialakításában?

Részletesebben

Ízesített borászati termékek Kunszeri Miklós Péter

Ízesített borászati termékek Kunszeri Miklós Péter Ízesített borászati termékek Kunszeri Miklós Péter Kiskőrös, 2016. 02. 24. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 251/2014/EU RENDELETE (2014. február 26.) az ízesített borászati termékek meghatározásáról, megnevezéséről,

Részletesebben

TÖRKÖLYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája:

TÖRKÖLYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Törkölypálinka Szeszesital-kategória: Törkölypárlat vagy Törköly (a 110/2008/EK

Részletesebben

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Második óra 11:00 11:55 Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Lekvár stop! A cefre erjesztése Erjesztési eljárások Spontán erjedés: A cefrében

Részletesebben

2017. évi Pálinka Országkóstoló Díjátadó Gála június 20.

2017. évi Pálinka Országkóstoló Díjátadó Gála június 20. Pálinka Országkóstoló Díjátadó Gála 2017. június 20. Arany, Ezüst, Bronz minősítésű pálinka PANYOLAI SZILVÓRIUM PÁLINKAHÁZ SQ Vilmoskörte Pálinka PINTÉR PÁLINKA Arany, Ezüst, Bronz minősítésű pálinka Irsai

Részletesebben

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete A gyümölcsfélék: fásszárú (kivéve a szamóca), több éves, nyersen vagy feldolgozva élvezettel fogyasztható nagy beruházási igényű, fajlagos költségű és fajlagos

Részletesebben

Dubai Lászlóné (Kecel) szőlő arany. Etl Csaba (Agárd) Irsai Olivér szőlő ezüst

Dubai Lászlóné (Kecel) szőlő arany. Etl Csaba (Agárd) Irsai Olivér szőlő ezüst T.G.- Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium Kárpát-medencei Pálinka, Párlatverseny és Gasztrofesztivál 2014 október 13-19. Kecel Pálinkaverseny eredményei: Arany minősítés: 47 db Ezüst minősítés: 71

Részletesebben

Tömény szeszes italok a gyógyszertárban. Veress László, Veszprém, 2018

Tömény szeszes italok a gyógyszertárban. Veress László, Veszprém, 2018 Tömény szeszes italok a gyógyszertárban Veress László, Veszprém, 2018 1.Emberi fogyasztásra alkalmas egyedüli alkohol az etilalkohol és a tömény italok története - Erjedő gyümölcsök - Földművelés kezdete,

Részletesebben

CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY

CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY A verseny célja: a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése, a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával

Részletesebben

XI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár 2008. évi XVI. Magyar Országos Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny

XI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár 2008. évi XVI. Magyar Országos Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny XI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár 2008. évi XVI. Magyar Országos Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny Gyula, 2008. április 18. 19. - 20. Eredmények: Fődíj: AZ ORSZÁG LEGJOBB PÁLINKÁJA

Részletesebben

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapjai kezdőknek Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapanyagok Alapanyagok beszerzése Magyarország: http://olaszsped.com/ http://www.beerodalom.hu/ http://www.trudykft.hu/trudykft/eshop/11-1-hazi-sorfozes-otthon

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

Bérfőzés és magánfőzés a jövedéki adótörvény szabályozásában

Bérfőzés és magánfőzés a jövedéki adótörvény szabályozásában BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Bérfőzés és magánfőzés a jövedéki adótörvény szabályozásában Belső konzulens: Dr. Antal Anita Ph. D Külső konzulens: Pais Lajos Tóth Judit Nappali

Részletesebben

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest Gyaraky Zoltán főosztályvezető A vonatkozó jogi szabályozás az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

PÁLINKA TERMÉKKATALÓGUS

PÁLINKA TERMÉKKATALÓGUS PÁLINKA TERMÉKKATALÓGUS BEVEZETŐ Ötven éve nem múló szenvedélyünk és türelmünk, tudásunk és kitartásunk eredménye, hogy családunk pálinkái kiváló minőségű magyar hungarikumok. Pálinkáinkhoz több mint 40-féle

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Plenárisülés-dokumentum

EURÓPAI PARLAMENT. Plenárisülés-dokumentum EURÓPAI PARLAMENT 2004 Plenárisülés-dokumentum 2009 VÉGLEGES A6-0035/2007 12.2.2007 ***I JELENTÉS a szeszes italok meghatározásáról, megnevezésérıl, kiszerelésérıl és címkézésérıl szóló európai parlamenti

Részletesebben

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr! ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Dr. Schmitt Pál úrnak az Országgyűlés elnökéne k Helyben ~)Or`wGylvy{.ig y/ti1~~/1///?~k 7 lonlany.yzam : -lri/a. 3 IIv d~ila Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4)

2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4) 2017. szeptember 1-től érvényes jövedéki adó fajtakódok (Adómérték kód: H4) Fajtakód száma Adómérték Fajtakód megnevezés Adómérték hivatkozása a Jöt.-ben Energiatermék 001 adómérték nélküli energiatermék

Részletesebben

Főzőmesterek Kft. Dr. Szoráth Judit bronz érlelt furmint szőlő Friszmann Antal Kecel bronz körte

Főzőmesterek Kft. Dr. Szoráth Judit bronz érlelt furmint szőlő Friszmann Antal Kecel bronz körte nevező település helyezés fajta 1 Csepp Pálinka Kft. Dömötör Zsolt Sopron arany Meggy 1 Csepp Pálinka Kft. Dömötör Zsolt arany Bogyós (Fekete ribizke) 1 Csepp Pálinka Kft. Dömötör Zsolt arany Szőlő (zenit)

Részletesebben

Házi főzők felépítése

Házi főzők felépítése Ötödik óra 15:30 16:45 Elmélet: pálinkafőző készülékek felépítése, típusok, kínálat, kiegészítők, optimális üzemméret kiválasztás, tisztítás Gyakorlat: utópárlat leválasztás szeszfok beállítás eredmények

Részletesebben

Magyaros és tájjellegű házi pálinkafélék készítése

Magyaros és tájjellegű házi pálinkafélék készítése Remete Farkas László Magyaros és tájjellegű házi pálinkafélék készítése Kárpát-medencei magyaros konyha... sorozat (XII. kötet) Magyaros, tájjellegű, régi és rusztikus, tömény-szeszes italok előállítása.

Részletesebben

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKLEÍRÁS 1 A földrajzi árujelző megnevezése KECSKEMÉT 2. A termék megnevezése, amellyel kapcsolatban a földrajzi árujelzőt használják BARACKPÁLINKA 3 A termék bemutatása, beleértve az előállításhoz

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016 (VIII.19.) FM

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-702 számú irányelv (régi 2-96 számú irányelv) Sör Beer Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

pálinkát Csak valódi öntsünk a pohárba! Tar Ta lom Imp res szum

pálinkát Csak valódi öntsünk a pohárba! Tar Ta lom Imp res szum Csak valódi pálinkát öntsünk a pohárba! Tar Ta lom A pálinka történelme 1 Hogyan készül a pálinka? 2 Erjesztés 2 Lépárlás 2 Nemesítés 3 A pálinka 3 Kizárólagos névhasználati jog 3 Típusai 4 Eredetvédett

Részletesebben

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól

2003. évi CXXVII. törvény. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 3. (1) A törvény rendelkezéseit a jövedéki termékek után fizetendő adóra, a dohánygyártmányok általános

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

III. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny

III. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny Bacsó Tibor Szabolcsi Jonathan Demeter Balázs Komoró Bacsó Tibor Magyar Kajszi Demeter Balázs Komoró Bacsó Tibor Komorói Szőlőtörköly Demeter Balázs Komoró Bakos Norbert Vegyes Mátraszele Salgótarján Balogné

Részletesebben

VERSENYFELHÍVÁS. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére. Bács-Kiskun megye

VERSENYFELHÍVÁS. LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye. LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére. Bács-Kiskun megye VERSENYFELHÍVÁS Bács-Kiskun megye LEGJOBB SZŐLŐPÁLINKÁJA és Bács-Kiskun megye LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE cím elnyerésére 1 Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, az évenként Kecelen megrendezésre kerülő

Részletesebben

BÉRFÕZÉSI LAP A Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága által engedélyezett és forgalmazott nyomtatvány VIVA Pátria Nyomda Rt hatósági felügyeletet ellátó vámhivatal A bérfõzési laptömböt megvizsgáltam,

Részletesebben