Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Harmadik óra 12:00 13:30. Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása"

Átírás

1 Harmadik óra 12:00 13:30 Elmélet: Pálinkafőzés Gyakorlat: alszesz leválasztás, érzékszervi vizsgálat, eredmények dokumentálása

2 Pálinkafőzés Lepárlás Szakszerű cefrézés esetén a cefrében megjelennek a kívánt anyagok. A lepárlás során etil-alkohol, valamint kedvező íz- és illatanyagok keletkeznek. A minőséget meghatározza a lepárlás menete, illetve minden cefrézési hiba minőségrontó és hatása megjelenik a lepárlás során. Az alszeszben illékony anyagok mutathatók ki: víz, etilalkohol, metil-alkohol, ecetsav, etil-acetát, nagyobb szénatomszámú alkoholok (kozmaolajok), acetaldehid, hidrogén-cianid, aromaanyagok, észterek, stb. Az illóanyagok elválasztása a finomítással lehetséges. A nem illó alkotórészek a gyümölcs szilárd vagy oldott alkotórészei, melyek a lepárlást követően az üstben maradnak, ezt hívjuk mosléknak.

3 Pálinkafőzés Lepárlás A víz és az etil-alkohol eltérő forráspontú. A víz 100 ⁰C-on, az etil-alkohol 78,4 ⁰C-on forr. A cefre felmelegítésekor a víz és az alkohol egyidejűleg párolog el, mivel azonban az alkoholnak alacsonyabb a forráspontja, a vízhez viszonyítva mindig több alkohol párolog el. Ha tovább hevítjük a cefrét az alkohol forráspontjánál, egyre közelebb jutunk a víz forráspontjához és így a víz aránya a gőzben megnövekszik. Ezért nincs értelme a túlzott hevítésnek, mely fokozottan igaz a finomításra. Az alacsonyabb forráspontú anyagok, mint az etil-acetát és az acetaldehid, mindjárt a felfűtés elején elpárolognak. A magasabb forráspontú anyagok (kozmaolajok) csak később mennek át gőz halmazállapotba. A lepárlás tehát két műveletből áll: o Elgőzöltetés: Ekkor annyi hőt közlünk a folyadékkal, amíg forrni kezd, tehát gőz keletkezik. A folyadékok általában már a forrpontjuk előtt is párolognak, de amikor melegítjük, először a folyadék felületén indul meg a párolgás, majd egyre intenzívebb lesz, végül teljes tömegében párolog, megváltozik a halmazállapota. o Cseppfolyósítás: Az elgőzöltetéssel ellentétes folyamat (halmazállapot változás következik be), mert a gőz fázisban lévő anyagot hűtéssel cseppfolyósítjuk, amely teljes vagy részleges lehet.

4 Pálinkafőzés Alkoholkoncentrálás Amikor viszonylag alacsony (4-8V/V%) alkoholtartalmú cefréből egyszeri lepárlással alszeszt állítunk elő, akkor az itt elérhető maximális alkoholtartalom 20-30% között lehet. Ha az így nyert alszeszt újból lepároljuk, a késztermék alkoholtartalma V/V%-os is lehet. Alszesz előállítása Egyfalú, keverő nélküli üstök használata esetén a cefrét vízzel kell hígítani, hogy elkerüljük a leégést. Ez esetben a gőzképződés megindulásáig nyitva hagyhatjuk az üstöt, lehetővé téve a keverést. A tisztára mosott főzőüstöt 70-80%-áig töltsük, így a felhabzás veszélye csökken. Ügyeljünk a megfelelő lezárásra, hogy ne fújhasson ki gőz a rendszerből. Élénken kezdjük a fűtést, majd ha a páracső hűtő felőli vége is melegszik, csökkentsük a fűtést. Ekkor már feltölthetjük a hűtőt vízzel. A fűtés megkezdésétől kb. egy óra múlva kell meginduljon a párlat, ⁰C-os hőmérséklet környékén. Alszeszre főzésnél cél az illó és a nem illó anyagok különválasztása. Hevítésnél elpárolognak az illékony anyagok, a páracsövön át a hűtőbe jutnak, majd ott lehűlve lecsapódnak. A főzési idő a felfűtésen kívül általában 2-2,5 óra + ürítés, tisztítás, töltés. Túl gyors lepárlásnál az aromaanyagok károsodnak, túl sok víz párolog el és túl sok nemkívánatos anyag jut a gőzbe (kozmaolajok, zsírsavak). Az első lepárlás terméke az alszesz. Ennek mennyisége a cefre 25-30%-a. 12 liter cefre esetében kb. 3-4 liter. Lepárlás elején az alkoholtartalom 40-60tf%. Az egész lepárlásra vetítve 20-30tf% lesz. A lefőzés akkor van készen, ha a lejövő párlat már csak 3-5 tf%-os. Ez mérőhengerben mérhető, epruvettában már nehezen mutatja a szeszmérő. Az alszeszt nagyrészt az etil-alkohol és a víz teszi ki. Zavaros, opálos, íze nem éppen harmonikus, egyenesen rossz.

5 Pálinkafőzés Pálinka előállítása A következő főzés, azaz a finomítás célja a kellemetlen illatú és ízű komponensek eltávolítása és az alkoholtartalom dúsítása. A főzőüstöt 80-90%-ig töltsük fel alszesszel. Lassan indítsuk meg a fűtést. Amikor a páracső átmelegedett, azonnal csökkentsük a fűtést és töltsük be a hűtővizet (átfolyós hűtőrendszernél indítsuk el). Tárolós hűtő esetében akkor jó a hűtés, ha a hűtő felső egyharmada langyos, alsó része hideg. Átfolyós hűtőnél a hűtő hőmérőjét figyelhetjük meg, illetve hőmérő nélküli hűtőnél kézzel érzékelhetjük a víz nyomásának és hőmérsékletének megfelelőségét. A finomítás, tisztázás időtartama elérheti és meg is haladhatja a 4 órát.

6 Pálinkafőzés Párlatrészek A lepárlás során három párlatrész különíthető el, az elő-, a közép- és az utópárlat. A leválasztás kizárólag érzékszervi úton, szaglás és ízlelés alapján történik, mely nagy gyakorlatot igényel. Az előpárlat: Szúrós szagú, könnyen illó aldehideket és a jellegzetes illatú észtereket tartalmazza. Az előpárlat az alszesz mennyiségének 0,5-2%-a. Ez 12 liter alszesz esetében 0,6-2,4dl lehet. A berendezés közelébe készítsünk számozott, 2dl-es poharakat és a kifolyó párlatot sorrendben ezekbe engedjük bele. Annyi poharat készítsünk, amennyi előpárlat várható. Szaglással, ízleléssel kell megállapítani, melyik pohár tartalma felel meg középpárlatnak. A kóstolópohárba lévő párlatot vízzel hígítsuk. Túl gyors lepárlásnál megnövekszik az előpárlat aránya. Minél több az előpárlat, annál több aromaanyag fog hiányozni a középpárlatból. Akkor jó a hűtés, ha az előpárlat az ábrán látható módon indul meg cseppekből a vékony folyásba. o o Rézeleje: Előpárlati szennyeződés, közte sok rézvegyülettel, gyakran kékeszöld színű a leoldott rézrozsdától. Eleinte fehér, zöldes, zavaros, darabos anyagokat tartalmazhat, és kellemetlen, szúrós szagú is lehet. Mennyisége az alszesz 0,3-0,5%-a. 12 liter alszesz esetében 0,36-0,6 dl. Semmisítsük meg! Előpárlat: Leggyakrabban szúrós szagú acetaldehidet és sósborszeszre emlékeztető etil-acetátot (valamint ecetsavat, kozmaolajat) tartalmaz. Addig tart az előpárlat leválasztása, amíg ízéből el nem tűnnek a csípős aldehidek, és kellemes, gyümölcsízű, illatú nem lesz. A rézeleje után lejövő előpárlat mennyisége tehát az alszesz 0,5-1,5%-a. 12 liter alszesz esetében 0,6-1,8 dl. A túl sok és a túl kevés előpárlat elvétele is egyaránt hiba!

7 Pálinkafőzés Párlatrészek A középpárlat: Íze, illata kellemes, gyümölcsös. Tisztára mosott edénybe gyűjtsük úgy, hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel. A középpárlat a lepárlás elején tf% etil-alkohol tartalmú. Fontos a lassú lepárlás. A párlat alkoholtartalma a lepárlás folyamán egyre csökken. A középpárlat- és az utópárlatképződés határát sem lehet pontosan meghúzni. Itt is az érzékszervi vizsgálat a legbiztosabb tf% alkoholtartalmat elérve, még kedvező cefreminőség esetén is fejezzük be a középpárlat gyűtjését. A középpárlat tf% alkoholt tartalmaz és az alszesz tartalmának kb %-a. 12 liter alszesz esetén 3-4 liter. Csúcsminőségű párlat készítése: 55 tf% után kezdjük el ellenőrizni fél literenként az utópárlati jellemzőket és amennyiben észlelünk ilyet, azonnal váltsunk utópárlati teendőkre. Az utópárlat: tf%-nál már jelentkezhet az utópárlat, 45% alatt biztosan utópárlattal van dolgunk, mely nehéz, savanykás, főtt fazék ízű, illatú. Az utópárlat mennyisége annyi, mint a középpárlaté (kb %), alkoholtartalma kb. 20 tf%. Az utópárlatot és az előpárlatot összegyűjthetjük, és együtt lepárolhatjuk. Az elő és utópárlatok főzése előtt a tf%-ot vissza kell hígítani kb. 25 tf%-ra, mert ilyen koncentrációban lehet optimálisan szétválasztani a kellemes alkotókat a kellemetlenektől. Az elő és utópárlatok finomításából négy-ötszörös mennyiségű középpárlat keletkezik a kierjedt cefre középpárlatához viszonyítva. Az elő és utópárlatok finomítását követően keletkezik a végleges elő és utópárlat, amelyet a továbbiakban hulladékként kell kezelni.

8 Ismerjük meg időben a pálinkát!

9 Pálinkafőzés után Alkoholtartalom meghatározás, beállítás A középpárlat általában tf% alkoholt tartalmaz, ezt kell a fogyasztási szeszfokra beállítani, mely 37,5-55 tf% lehet. Javasolni szokták a tf%-ra állítást, hogy ne legyen égető érzés és a pálinka íz- és illatanyagai jobban érvényesüljenek. Sokak azonban arra esküsznek, hogy 50 tf% alatt nincsen pálinka. Mi is ezt valljuk! Alkoholtartalom meghatározása szeszfokolóval, hőmérséklet táblázattal: A méréseket mindig 20 ⁰C-on vagy ahhoz közeli értéken végezzük, mert a fokoló hőmérője lusta, csak viszonylag hosszú idő után mutatja a helyes értéket, így hamis eredményt olvashatunk le. A vizsgálandó pálinkába helyezzük a fokolót úgy, hogy ne érjen a henger falához. Felső végén fogjuk meg, hogy ne zsírozzuk össze. Ha buborékos a pálinka, várjuk meg míg lenyugszik. Ha a fokolón cseppek vannak, tiszta papírtörlővel töröljük le. Amint a fokoló felvette a pálinka hőmérsékletét, higanyszál megáll, akkor leolvashatjuk a szesztartalmat (bocskornál) és a hőmérsékletet. Végül a táblázatból kikeressük a mért hőmérséklethez tartozó látszólagos szeszfoknak megfelelő valódi szeszfokot.

10 Pálinkafőzés után

11 Pálinkafőzés után Alkohol tartalom meghatározás, beállítás Alkoholkinyerés meghatározása: Alkohol kinyerési érték. A saját cefrénk mennyiségét vonatkoztatjuk arra, hogy 100 liter cefréből mennyi tiszta alkoholt tudunk lefőzni. Ha a középpárlat mennyiségét literben elosztjuk a lefőzött cefre mennyiségünkkel és ezt megszorozzuk a középpárlatunk alkoholtartalmával 20 ⁰C-on, akkor megkapjuk a 100 liter cefrére vonatkoztatott tiszta alkoholt.

12 Pálinkafőzés után Alkohol tartalom meghatározás, beállítás Alkoholtartalom beállítása: Ioncserélt vagy desztillált vízzel állítjuk be. A szükséges vízmennyiség kiszámítása: o Hozzávetőleges számítás: A megállapított vízmennyiséget a pálinkához adjuk, megállapítjuk az alkoholfokot, majd kisebb vízmennyiség hozzáadásával korrigáljuk az alkoholtartalmat. Hőmérsékletet figyeljük! o Keverési táblázat segítségével: Pontos kiszámítási mód! Példával: 50 liter 65 tf%-os pálinkát mennyi vízzel kell hígítani, hogy 45 tf%-os legyen? A keverési táblázat 100 literre vonatkoztat és az alapján 46,1 liter víz kell, tehát 50 liternél a fele, azaz 23,05 liter. o Kontrakció (elegy térfogatcsökkenése) nélküli számítás: A meglévő pálinkánk mennyiségét megszorozzuk annak alkoholfokával és elosztjuk a kívánt alkoholfokkal, majd az egészből kivonjuk a meglévő pálinkánk mennyiségét. Így megkapjuk azt a közelítőleg pontos vízmennyiséget, melyet hozzá kell adnunk a pálinkához.

13 Keverési táblázat

14 Pálinkafőzés után Alkohol tartalom meghatározás, beállítás Vízadagolás: A víz kémiailag, fizikailag és mikrobiológiailag teljesen kifogástalan minőségű kell legyen. Az ivóvíz kalcium- és magnéziumsókat tartalmaz, melyek az alkoholban oldhatatlanok, zavarosodást okoznak. Az ivóvizet lágyítani vagy desztillálni kell. Lepárlóüstben desztillálhatunk, illetve az ivóvizet vízlágyítóval lágyíthatjuk. A legegyszerűbb, ha megvásároljuk a desztillált vagy ioncserélt vizet. Mindig a vizet öntsük a pálinkába, méghozzá vékony sugárban, több részletben, állandó keverés mellett! A víz és a pálinka azonos hőmérsékletű legyen. Túl gyors vízadagolás zavarosodást okozhat. Alapos keverés után ellenőrizhető az alkoholtartalom, melyet szükség szerint korrigáljunk.

15 Pálinka jellemzői

16 Pálinka jellemzői

17 Pálinkahibák

18 Káros anyagok A pálinkában előforduló ártalmas anyagok Metil-alkohol: Minden alkoholos erjedés során keletkezik a pektinből, melyet az enzimek viszonylag hosszú idő alatt és 20 ⁰C körüli hőmérsékleten bontanak le. Mennyisége akkor nagyobb, ha elhúzódik a cefrézés. Rendkívül erős méreg, vakságot, nagyobb mennyiségben halált okoz. Színe, illata hasonló az etil-alkoholhoz. Hidrogén-cianid (kéksav): Az alkoholos erjedés alatt keletkezik, főleg csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, sárgabarack kökény). Ezek magbele amigdalint tartalmaz, amelyből az erjedés során hidrogén-cianid képződik, mely a magból a cefrébe, onnan a párlatba jut. Különösen akkor, ha cefrézéskor a magot összetörik, de épen hagyása esetén is átdiffundál. Csonthéjasok cefrézésekor a magot el kell távolítani. Különösen fontos a barackfélék kimagozása, melynek magja nagyon sok amigdalint tartalmaz. Nagyon erős méreg. Megengedett mennyisége 7 g/hl abszolút alkoholra számítva.

19 Káros anyagok Etil-karbamát (uretán): természetes módon fordul elő, különösen a csonthéjas gyümölcsök párlatában. A legtöbb esetben az etanollal reakcióba lépve képződik. Nagyon kis mennyiségben fordul elő, rákkeltő hatású. Az etil-karbamát-tartalom csökkenthető: o a kierjedt cefrét minél kevesebb fény éri, o a lehető legrövidebb ideig tároljuk, o a főző rendelkezzen rézkatalizátorral, o a főző legyen tisztán tartva. Akrolein: Akkor keletkezik, ha cefrézéskor nem mossák meg a sáros, földdel szennyezett gyümölcsöt. Erősen szúrós, csípős szagú, könnyezésre ingerlő, az orr és garatnyálkahártyát izgató, mérgező anyag. Kis mennyiségben sem megengedett a pálinkában. Az erjedés alatt a baktériumok a glicerint alakítják át akroleinné. Jelenléte csak lepárláskor válik felismerhetővé. Gőzeinek szúrós szaga könnyen felismerhető az alszeszben és a pálinkában is. Akroleintartalmú pálinkát meg kell semmisíteni!

20

21 Még egy döfés a lekvárnak

22 AKCIÓK PÁLINKAFŐZÉS START CSOMAG CEFRÉZŐ START CSOMAG 100 LITER CEFRÉHEZ 250ml-es mérőhenger (szeszfokoláshoz) as, hőmérős szeszmérő (szeszfokoláshoz) Epruvetta (folyamatos szeszfok vizsgálathoz) Habzásgátló (cefre felhabzás ellen) Bruttó ,- Forint digitális ph-mérő (3,3-3,5-ös ph beállításhoz) 2 doboz 10dkg-os citromsav (ph beállításhoz) 1 doboz 10dkg-os borkősav (ph beállításhoz) 1 tasak alap fajélesztő (erjesztéshez) 1 tasak élesztőtápanyag (erjesztéshez) 1 tasak pektinbontó enzim (erjesztéshez) 1db műanyag kotyogó (hordóba) Bruttó ,- Forint

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés

4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés 4.1./ A lepárlás elmélete, a pálinkafõzés A kierjedt cefre nem más mint víz + alkohol homogén keveréke, minimum forráspontú elegye. Ennek az elegynek vannak: - illékony alkotórészei: víz, etilalkohol,

Részletesebben

otthoni használatra Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás:

otthoni használatra Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás: Elérhetőségek: Értékesítés, technológiai tanácsadás: Tel.: (73) 344 236 Mobil: (20) 469 0058 Fax: (27) 537 494 e-mail: r.monika@hazaipalinka.hu Web: www.ecopalinkafozo.hu www.hazaipalinka.hu Bemutatóterem

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK Gyártó és forgalmazó: 0036-09 Itália Konyhastúdió Kft. H-1106 Budapest, Keresztúri út 198. Tel.: + 36-1-433-6262 Fax: + 36-1-433-6263 www.italiakonyhastudio.hu 17 L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Mûszaki adatok. 2. Felszerelés magyarázat

Tartalomjegyzék. 1. Mûszaki adatok. 2. Felszerelés magyarázat FEKETE CIÁN MAGENTA YELLOW Tartalomjegyzék 1. Mûszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató 3.1. Elõkészületek 3.2. Felfûtés 3.3. Elõpárlat leválasztás 3.4. Középpárlat leválasztás 3.5.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Mûszaki adatok. 2. Felszerelés magyarázat

Tartalomjegyzék. 1. Mûszaki adatok. 2. Felszerelés magyarázat FEKETE CIÁN MAGENTA YELLOW Tartalomjegyzék 1. Mûszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató 3.1. Elõkészületek 3.2. Felfûtés 3.3. Elõpárlat leválasztás 3.4. Középpárlat leválasztás 3.5.

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

Pálinka Mester Klasszik KISÜSTI PÁLINKAFÕZÕ BERENDEZÉS 98 L / dupla-falú

Pálinka Mester Klasszik KISÜSTI PÁLINKAFÕZÕ BERENDEZÉS 98 L / dupla-falú Pálinka Mester Klasszik KISÜSTI PÁLINKAFÕZÕ BERENDEZÉS 98 L / dupla-falú Tartalomjegyzék 1. Termék ismertetése és használata 2. Technikai adatok 2.1 Tûztér/lángfogó szoknya 2.2 Üst 2.3 Deflegmátor 2.4

Részletesebben

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran!

PÁLINKA - TOTÓ. Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! PÁLINKA - TOTÓ Mi is a lelkes és kulturált pálinka fogyasztás hívei vagyunk. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek is bátran! Az anyag alkoholtartalmú italt népszerűsít, ezért csak 18 éven felülieknek

Részletesebben

A kajszibarack pálinka lepárlásának optimalizálása

A kajszibarack pálinka lepárlásának optimalizálása A kajszibarack pálinka lepárlásának optimalizálása Nagygyörgy László projekt manager WESSLING Hungary Kft. +36-30-4884378 Tartalom Mely komponensek meghatározók a kajszibarack gyümölcskarakter kialakításában?

Részletesebben

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. // // 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal

Részletesebben

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA Megnevezés Méret Típus Bruttó ár Pálinka Mester Termékcsalád /a Pálinkafőzés.com saját gyártású készülékei/ Pálinka Mester Dávid 35 literes egy és kétlépcsős, duplafalú, vízfürdős,

Részletesebben

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető. 50-90 perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat

Második óra 11:00 11:55. Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Második óra 11:00 11:55 Elmélet: Hogyan jutunk el a jó cefréig? Gyakorlat: alszesz megindulása, fokolás, érzékszervi vizsgálat Lekvár stop! A cefre erjesztése Erjesztési eljárások Spontán erjedés: A cefrében

Részletesebben

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás

Program ismertető perces interaktív órák 5 perces szünetek + ebédszünet étkezési lehetőség többszöri kóstolás Program ismertető 10:00 10:55 Első óra Főzés megindítása, gyakorlati bemutató, pálinka és Pálinkafőzés.com történelem, pálinka alapanyagai 11:00 11:55 Második óra Elmélet Hogyan jutunk el a jó cefréig?

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Műszaki adatok 3 2. Felszerelés magyarázat 4 3. Használati útmutató 5

Tartalomjegyzék. 1. Műszaki adatok 3 2. Felszerelés magyarázat 4 3. Használati útmutató 5 Tartalomjegyzék 1. Műszaki adatok 3 2. Felszerelés magyarázat 4 3. Használati útmutató 5 3.1 Előkészületek 5 3.2 Felfűtés 7 3.3 Előpárlat leválasztás 8 3.4 Középpárlat leválasztás 9 3.5 Főzés befejezése,

Részletesebben

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI

A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság A PÁLINKÁK ETIL-KARBAMÁT TARTALMÁNAK ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KOCKÁZATAI Barátossy Gábor Csikorné dr. Vásárhely Helga Antal Eszter 2015. április 22. 1881- óta

Részletesebben

(2006. október) Megoldás:

(2006. október) Megoldás: 1. Állandó hőmérsékleten vízgőzt nyomunk össze. Egy adott ponton az edény alján víz kezd összegyűlni. A gőz nyomását az alábbi táblázat mutatja a térfogat függvényében. a)ábrázolja nyomás-térfogat grafikonon

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Műszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató

Tartalomjegyzék. 1. Műszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató Tartalomjegyzék 1. Műszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató 3.1. Előkészületek 3.2. Felfűtés 3.3. Előpárlat leválasztás 3.4. Középpárlat leválasztás 3.5. Főzés befejezése, utópárlat

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Műszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató

Tartalomjegyzék. 1. Műszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató Tartalomjegyzék 1. Műszaki adatok 2. Felszerelés magyarázat 3. Használati útmutató 3.1. Előkészületek 3.2. Felfűtés 3.3. Előpárlat leválasztás 3.4. Középpárlat leválasztás 3.5. Főzés befejezése, utópárlat

Részletesebben

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik!

0036-09. 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK. Ahol a tradíció és a modern technológia találkozik! 0036-09 Gyártó és forgalmazó: Itália Konyhastúdió Kft. H-1106 Budapest, Keresztúri út 198. Tel.: + 36-1-433-6262 Fax: + 36-1-433-6263 www.italiakonyhastudio.hu 50L-es HÁZTARTÁSI PÁLINKALEPÁRLÓ KÉSZÜLÉK

Részletesebben

Vilmoskörte vezéraromájának átvitele a középpárlatba

Vilmoskörte vezéraromájának átvitele a középpárlatba Vilmoskörte vezéraromájának átvitele a középpárlatba Nagygyörgy László projekt manager WESSLING Hungary Kft. +36-30-4884378 Tartalom A vilmoskörte vezéraromája Vilmoskörte élesztő kísérlet a vezéraroma

Részletesebben

A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd

A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd A gyümölcspárlat fejlődése, kutatások Dr. Kun Szilárd Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszék Pálinka készítés szemlélete Régen Kontra Most Ami már a lekvárba sem jó! Múlt

Részletesebben

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA

HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA HÁZI PÁLINKAFŐZŐINK ÁRLISTÁJA Megnevezés Méret Típus Bruttó ár Pálinka Mester Termékcsalád /a Pálinkafőzés.com saját gyártású készülékei/ Pálinka Mester Dávid 35 literes egy és kétlépcsős, duplafalú, vízfürdős,

Részletesebben

Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára

Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára I R Á N Y Í T O T T E R J E S Z T É S ÉLESZTŐBŐL KÉSZÜLŐ ÉLESZTŐTÁPANYAGOK Különböző élesztőtápanyagok hatása a pálinka aromatikájára Dr. Kovács Tamás Kokoferm Kft / Lallemand INC 3231 Gyöngyössolymos,

Részletesebben

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása

A faágtól a pohárig. A mértékről. A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása A faágtól a pohárig Avagy a pálinkafőzés kémiája A mértékről Dzsingisz(nagy)kán(1162 1227) A világ valaha volt legnagyobb összefüggő területű birodalmának (Mongol birodalom) létrehozása Ögödej nagykán(1186

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-701 számú irányelv Gyümölcsbor alapú alkoholos italok Fruit wine based alcoholic beverages I. Általános előírások 1. Ezen irányelv a gyümölcsbor alapú

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is.

Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. Pálinkafőzés Bárka segédlet Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is. JÓ MINŐSÉGŰ, a gyümölcs jellegét magán hordozó

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

A pálinka fahordóban történő érlelése

A pálinka fahordóban történő érlelése A jó dolgokat újra és újra át kell élni. A pálinka cseppjei úgy hintáznak a nyelvemen, mint ahogy 1982-ben az első szerelmemmel hintáztunk a vándorcirkusz ringlispíljében. Szédítő élmény volt. A pálinka

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-702 számú irányelv (régi 2-96 számú irányelv) Sör Beer Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapjai kezdőknek Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapanyagok Alapanyagok beszerzése Magyarország: http://olaszsped.com/ http://www.beerodalom.hu/ http://www.trudykft.hu/trudykft/eshop/11-1-hazi-sorfozes-otthon

Részletesebben

Házi főzők felépítése

Házi főzők felépítése Ötödik óra 15:30 16:45 Elmélet: pálinkafőző készülékek felépítése, típusok, kínálat, kiegészítők, optimális üzemméret kiválasztás, tisztítás Gyakorlat: utópárlat leválasztás szeszfok beállítás eredmények

Részletesebben

Hőkezelés az élelmiszeriparban

Hőkezelés az élelmiszeriparban Hőkezelés az élelmiszeriparban A HŐKEZELÉS CÉLJAI A sejtközi gázok eltávolítása, gyümölcsök és zöldségek húzatása Fagyasztás előtt, kellemes íz kialakítása, főtt állomány, enzim bénítás, előfőzés Gyümölcs

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

Hütökészülékek. Oktatás - II. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen

Hütökészülékek. Oktatás - II. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen Hütökészülékek Oktatás - II. rész 1 Hömérséklet Mi az a hideg? 2 Hömérséklet Fizikailag a hideg kifejezés nem helyes. Csak hö-röl beszélhetünk. A hö az energia egy formája. Minden anyag rendelkezik több

Részletesebben

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

8.8. Folyamatos egyensúlyi desztilláció

8.8. Folyamatos egyensúlyi desztilláció 8.8. olyamatos egyensúlyi desztilláció 8.8.1. Elméleti összefoglalás olyamatos egyensúlyi desztillációnak vagy flash lepárlásnak nevezzük azt a desztillációs műveletet, amelynek során egy folyadék elegyet

Részletesebben

Pálinka Professzor 5.0/95 egylépcsős házi pálinkafőző berendezés HASZNÁLATI UTASÍTÁS (HU)

Pálinka Professzor 5.0/95 egylépcsős házi pálinkafőző berendezés HASZNÁLATI UTASÍTÁS (HU) Pálinka Professzor 5.0/95 egylépcsős házi pálinkafőző berendezés HASZNÁLATI UTASÍTÁS (HU) KEDVES FELHASZNÁLÓ! Köszönjük, hogy a mi pálinkafőzőnket választotta. Biztosak vagyunk abban, hogy elégedett lesz

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

Magiszter Menedzser Kft.

Magiszter Menedzser Kft. Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2016-09-16 Ütemezés: Hetente Időtartam: 240 óra Helyszín: Budapest Tanfolyami napok: péntek (15:00-21:00), szombat (9:00-15:00) Oktatás díja egy összegben: 140

Részletesebben

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS

KECSKEMÉTI BARACKPÁLINKA TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKLEÍRÁS 1 A földrajzi árujelző megnevezése KECSKEMÉT 2. A termék megnevezése, amellyel kapcsolatban a földrajzi árujelzőt használják BARACKPÁLINKA 3 A termék bemutatása, beleértve az előállításhoz

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Megrendelő: NAUTILUS Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. 6763 Szatymaz, Rákóczi utca 12-13. Pálinkák vizsgálata (2016/E/05936) Vizsgálati jegyzőkönyv : 338687/1 Vizsgálat kezdete: 2016.06.14

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 03/9. kötet 59 31989R1576 1989.6.12. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 160/1 A TANÁCS 1576/89/EGK RENDELETE (1989. május 29.) a szeszes italok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó

Részletesebben

Czigelédi Pálinkafesztivál

Czigelédi Pálinkafesztivál Czigelédi Pálinkafesztivál Pellérd, 2013. március 08. Czigelédi Zsolt FESZTIVÁL MENETREND Szakmai gyakorlati rész Helyszín: 7831 Pellérd, Dózsa u. 7. Szeszfőzde Főzde bemutatása (berendezések ismertetése)

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2013. február 20. 7. évfolyam A feladatlap megoldásához elektronikus adatok tárolására nem alkalmas zsebszámológép használható. Mobiltelefont számológép

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A kalorimetria (jelentése: hőmennyiségmérés) (http://ttk.pte.hu/fizkem/etangyakpdf/1gyak.pdf)

Részletesebben

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai

A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai A pálinka-előállítás sajátos szabályozása és kockázatai Előadó: Mihányi László elnök Pálinka Nemzeti Tanács E-mail cím: peter.dull@vm.gov.hu, www.palinkanemzetitanacs.hu Telefon: (06-1)-795 3930, Fax:

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény Codex Alimentarius Hungaricus 3-1-870/000 számú előírás Analitikai referencia-módszerek szeszesitalok vizsgálatára Analytical reference

Részletesebben

Közlemény Lajstromozott földrajzi árujelzők PANNONHALMI TÖRKÖLYPÁLINKA

Közlemény Lajstromozott földrajzi árujelzők PANNONHALMI TÖRKÖLYPÁLINKA Közlemény Lajstromozott földrajzi árujelzők A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára és a termékek ellenőrzésére vonatkozó

Részletesebben

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Egyes borvidékeken (Burgundia, Bordeaux. Tokaj) hagyományosan kisfahordóban erjesztették és érlelték a fehérborokat Hazánkban a fahordókat a használat előtt

Részletesebben

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István FIZIKA Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István Hőtágulás, kalorimetria, Halmazállapot változások fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szi.hu Lineáris (vonalmenti) hőtágulás L L L 1 t L L0 t L 0 0

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Etanolos kandalló

Etanolos kandalló Etanolos kandalló 10032147 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást..

Részletesebben

Gépészeti Eljárástechnika Tanszék. Szakaszos rektifikálás mérés

Gépészeti Eljárástechnika Tanszék. Szakaszos rektifikálás mérés BME Gépészeti Eljárástechnika Tanszék zakaszos rektifikálás mérés Budapest, 006 1. Elméleti összefoglaló A mérés célja: laboratóriumi rektifikáló oszlopban szakaszos rektifikálás elvégzése, etanol víz

Részletesebben

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE 1992L0083 HU 01.01.2007 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE (1992. október 19.) az

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

Biztonságtechnikai adatlap

Biztonságtechnikai adatlap Biztonságtechnikai adatlap 1. Készítmény neve UVERAPID 5 oldószermentes epoxi ragasztó Gyártó cég neve: Újpesti Vegyészeti Kft. cím: Budapest, Dal u.4., telefon/fax: 3077-219 2. Összetétel veszélyes anyagok

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: Stylish hajhab extra erős Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. 6725 Szeged Kenyérgyári

Részletesebben

A gázok. 1 mol. 1 mol H 2 gáz. 1 mol. 1 mol. O 2 gáz. NH 3 gáz. CH 4 gáz 24,5 dm 3. 52. ábra. Gázok moláris térfogata 25 o C-on és 0,1 MPa nyomáson.

A gázok. 1 mol. 1 mol H 2 gáz. 1 mol. 1 mol. O 2 gáz. NH 3 gáz. CH 4 gáz 24,5 dm 3. 52. ábra. Gázok moláris térfogata 25 o C-on és 0,1 MPa nyomáson. A gázok A halmazok tulajdonságait, állapotát, bizonyos külső tényezők, mint pl. a nyomás, a térfogat és a hőmérséklet is befolyásolják. Ezeket a tényezőket állapothatározóknak nevezzük. Mi jellemzi a gázhalmazállapotot?

Részletesebben

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát Natrii aurothiomalas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.8-1 07/2007:1994 NATRII AUROTHIOMALAS Nátrium-aurotiomalát DEFINÍCIÓ A (2RS)-2-(auroszulfanil)butándisav mononátrium és dinátrium sóinak keveréke. Tartalom: arany

Részletesebben

Tejcukor alapú alkoholos ital előállítása

Tejcukor alapú alkoholos ital előállítása KAPCSÁNDI VIKTÓRIA 1 Tejcukor alapú alkoholos ital előállítása 1. BEVEZETÉS A tej és a tejtermékek az emberi táplálkozás egyik alapvető élelmiszerének tekinthetők magas beltartalmi értékeik miatt. Legnagyobb

Részletesebben

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.6-6.0-1 4.2.2. MÉRŐOLDATOK 01/2008:40202 A mérőoldatokat a szokásos kémiai analitikai eljárások szabályai szerint készítjük. A mérőoldatok előállításához használt eszközök megfelelő

Részletesebben

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen-2340.hu ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: felelősségteljesen élvezd az italod! Az alkohol és hatása Amikor borról,

Részletesebben

Ismerje meg a természettudomány törvényeit élőben 10 hasznos tanács Tanuljon könnyedén

Ismerje meg a természettudomány törvényeit élőben 10 hasznos tanács Tanuljon könnyedén Vegyipar Iskolai kísérletek Törésmutató-mérés Ismertető 10 hasznos tanács a Törésmutató-méréshez Ismerje meg a természettudomány törvényeit élőben Tanuljon könnyedén Kedves Olvasó! Először is köszönjük,

Részletesebben

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) 44-51 pont: jó (4) 38-43 pont: közepes (3) 30-37 pont: elégséges (2)

Részletesebben

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk:

A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: A gyümölcs darabossága szerint megkülönböztetünk: Áruismeret Dzsemek A NYERSÁRU A kiváló minőségű dzsemek előállításának alapfeltétele a kifogástalan nyersanyagok felhasználása. A gyümölcs felhasználásának különböző formáit különböztetjük meg, pl.: Friss

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vegyész ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI K ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI I S K O O S TUDTAD? Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő, szemmel nem látható, apró baktériumok, vírusok,

Részletesebben

1993R3199 HU 01.09.2008 007.001 1

1993R3199 HU 01.09.2008 007.001 1 1993R3199 HU 01.09.2008 007.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 3199/93/EK RENDELETE (1993. november 22.)

Részletesebben

FIZIKAI ÉS MIKROBIOLÓGIAI ELŐKEZELÉSEK ALKALMAZÁSA MEGGYCEFRÉN KOVÁCS N. 1 PRÁGAI E. 1 - LAKATOS E. 1 KOVÁCS A. 1. Összefoglalás

FIZIKAI ÉS MIKROBIOLÓGIAI ELŐKEZELÉSEK ALKALMAZÁSA MEGGYCEFRÉN KOVÁCS N. 1 PRÁGAI E. 1 - LAKATOS E. 1 KOVÁCS A. 1. Összefoglalás FIZIKAI ÉS MIKROBIOLÓGIAI ELŐKEZELÉSEK ALKALMAZÁSA MEGGYCEFRÉN KOVÁCS N. 1 PRÁGAI E. 1 - LAKATOS E. 1 KOVÁCS A. 1 Összefoglalás A pálinkagyártás során az egyik legfontosabb cél a cefre alkohol-kihozatalának

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A HAGYOMÁNYOS FŐZŐKÉSZÜLÉKEK MESTERE, A RÉZMÍVES PÁLINKAFŐZŐ BERENDZÉS.

BEMUTATKOZIK A HAGYOMÁNYOS FŐZŐKÉSZÜLÉKEK MESTERE, A RÉZMÍVES PÁLINKAFŐZŐ BERENDZÉS. BEMUTATKOZIK A HAGYOMÁNYOS FŐZŐKÉSZÜLÉKEK MESTERE, A RÉZMÍVES PÁLINKAFŐZŐ BERENDZÉS. Ez az egyetlen készülék típusunk, mely nem hazai gyártmány, bár felvidéki testvéreink készítik. A Korponán már 18 éve

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

Magyar tannyelvű középiskolák VII Országos Tantárgyversenye Fabinyi Rudolf - Kémiaverseny 2012 XI osztály

Magyar tannyelvű középiskolák VII Országos Tantárgyversenye Fabinyi Rudolf - Kémiaverseny 2012 XI osztály 1. A Freon-12 fantázianéven ismert termék felhasználható illatszerek és más kozmetikai cikkek tartályainak nyomógázaként, mert: a. nagy a párolgási hője b. szobahőmérsékleten cseppfolyós c. szagtalan és

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

TARTALOM. Biztonsági előírások... 3

TARTALOM. Biztonsági előírások... 3 Használati útmutató TRTLOM iztonsági előírások... 3 1/ ÜZEME HELYEZÉS Elektromos csatlakoztatás... 4 ekötés előtt... 4 Környezetvédelem... 4 Újrahasznosítás... 4 készülék leírása... 5 z ajtó nyitási irányának

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

B I Z TONSÁGI ADATLAP

B I Z TONSÁGI ADATLAP 1/5 Verzió: 3.0 B I Z TONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s a 4 5 3 / 2 0 1 0 / E K r e n d e l e t s z e r i n t 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termék

Részletesebben

1 A gyakorlat a Journey to Forever: Make your own biodiesel című cikk alapján készült.

1 A gyakorlat a Journey to Forever: Make your own biodiesel című cikk alapján készült. Biodízel A gyakorlat célja Az átészteresítési reakciók bemutatása a biodízelgyártás példáján. Bevezető 1 Legalább három módja van annak, ahogyan növényi és állati eredetű zsiradékokat dízelmotorok meghajtására

Részletesebben

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 3. hét

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 3. hét Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 3. hét Desztillálás, vákuumbepárlás, liofilizálás (Gyakorlatos jegyzet: 17-35. o.) Írták: Agócs Attila, Berente Zoltán, Gulyás Gergely, Jakus Péter, Lóránd Tamás,

Részletesebben

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése Méréstechnika Hőmérséklet mérése Hőmérséklet: A hőmérséklet a termikus kölcsönhatáshoz tartozó állapotjelző. A hőmérséklet azt jelzi, hogy egy test hőtartalma milyen szintű. Amennyiben két eltérő hőmérsékletű

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek Sugar products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996. Általános elõírások Az irányelv hatálya

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

Liquid tömítőanyagok Liquid ápolószerek

Liquid tömítőanyagok Liquid ápolószerek Liquid ápolószerek Termékprogram Gebo Liquid tömítőanyagok gázcirkókhoz, fűtőberendezésekhez és kazánokhoz Liquid Micro Legfeljebb napi 10 l vízveszteségû gázcirkók tömítésére alkalmas 186. oldal Liquid

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1995 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1995 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 1 oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1995 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I A VÍZ - A víz molekulája V-alakú, kötésszöge 109,5 fok, poláris kovalens kötések; - a jég molekularácsos, tetraéderes elrendeződés,

Részletesebben

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Oldatok hígítása, adott ph-jú pufferoldat készítése és vizsgálata, valamint egy oldat sűrűségének mérése. Felkészülés

Részletesebben

LXIII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM május 17. A VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 5. S z á m T á r g y O l d a l.

LXIII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM május 17. A VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 5. S z á m T á r g y O l d a l. LXIII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2013. május 17. A VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 5. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A Magyar Élelmiszerkönyv 2-702 számú irányelve a sörről

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓI MEGGYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás)

ÚJFEHÉRTÓI MEGGYPÁLINKA. Műszaki dokumentáció (Termékleírás) Műszaki dokumentáció (Termékleírás) A) A szeszes ital földrajzi megjelölést is tartalmazó elnevezése és kategóriája: Elnevezés: Újfehértói meggypálinka Szeszesital-kategória: Gyümölcspárlat (a 110/2008/EK

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:24 Normál Magasabb hőmérsékleten a részecskék nagyobb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek egymástól. Magasabb hőmérsékleten a részecskék kisebb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek

Részletesebben