Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012."

Átírás

1 Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) pont: jó (4) pont: közepes (3) pont: elégséges (2) <29 pont: elégtelen (1) Mindhárom kérdéskörből legalább 40 % -ot kell teljesíteni. A szőlő érésbiológiája, és a borok érzékszervi értékelése A felsorolt kérdésekből a vizsgán 10 pontot lehet szerezni 1. Sorolja fel a szőlő termékenyülésének típusait! (felsorolás, 4 pont) 2. Mi a jelentősége a jó termékenyülésnek? (kifejtés, 2 pont) 3. Ismertesse a szőlőbogyó fejlődésének és érésének morfológiáját! (kifejtés, 4 pont) 4. Ismertesse a szőlőbogyó fejlődésének és érésének kémiáját! (kifejtés, 4 pont) 5. Mit nevezünk technológiai érettségnek? (2 pont) 6. Milyen érésvizsgálati módszereket, paramétereket ismer? (kifejtés, 4 pont) 7. A szőlő szüreti időpontjának meghatározási módszerei. (kifejtés, 4 pont) 8. Sorolja fel a borbírálat személyi, tárgyi feltételeit! (felsorolás, 2 pont) 9. Sorolja fel a borbírálat környezeti feltételeit! (felsorolás, 2 pont) 10. Vázolja fel a borkóstolás, kóstoltatás udvariassági szabályit! (felsorolás, 2 pont) Borászati mikrobiológia A felsorolt kérdésekből a vizsgán 20 pontot lehet szerezni 1. A must és bor mint mikrobiális élettér (habitat) jellemzése (2) 2 pont 2. A must és bor mikrobái (4 legfontosabb csoport) - 4 pont 3. Tejsavbaktériumok jellemzése (min 4) 4 pont 4. Tejsavbaktériumok borászati szerepe (rövid jellemzéssel) 4 pont 5. A tejsavbaktériumok glükóz fermentálásának típusai, és anyagmérlegük (1 molekula glükózból keletkező termékek) 6 pont 6. A borban előforduló tejsavbaktériumok (minimum 2 példa), szerepük, rövid jellemzésük 8 pont 7. A tejsavbaktériumok azonosítási módszerei (2 nagy csoport és 1-1 példa) - 4 pont 8. A tejsavbaktériumok számának változása a szüretelés etanolos erjedés almasav bontás folyamán - 3 pont 9. Ecetsav baktériumok borászati szerepe, fő termékeik borban (3) 4 pont

2 10. Ecetsav baktériumok jellemzése (min 4) fő nemzetségek 6 pont 11. Ecetsav-baktériumok etanol metabolizmusa: etanolból képződő termékek, résztvevő enzimek -4 pont 12. Ecetsavbaktériumok azonosítási módszerei (2 nagy csoport és 1-1 példa), a tenyésztés nehézségei - 5 pont 13. Az ecetsavbaktériumok számának változása a szüretelés etanolos erjedés folyamán. A rothadás hatása a must ecetsav baktérium számára. A fő romlást okozó esetsavbaktérium faj - 5 pont 14. Az ecetsavbaktériumok számára kedvezőtlen körülmények (min 3) 6 pont 15. Jellemezd az élesztők szaporodási módjait! (6p) 16. Jellemezd a jó erjesztőképességű élesztőket (Saccharomyces nemzetség)! (5p) 17. Mely vadélesztők a felelősek a spontán erjedés megindításáért? (3p) 18. Jellemezd a Zygosaccharomyces nemzetséget! (5p) 19. Jellemezd a Saccharomycodes nemzetséget! (5p) 20. Jellemezd a Pichia nemzetséget! (5p) 21. Mi a borászati fajélesztők fogalma, jellemzőik? Mik az irányított erjesztés előnyei? (6p) 22. Miként hat a must cukortartalma az erjedésre? (3p) 23. Miként hat a képződő alkohol az élesztőkre? (3p) 24. Miként hat a must nitrogéntartalma az élesztőkre? (3p) 25. Milyen konvencionális faj meghatározási szempontokat, módszereket ismersz? (8p) 26. Milyen molekuláris módszerekkel tudsz élesztőket faji szinten identifikálni? (5p) 27. Milyen molekuláris módszerekkel tudsz élesztők között különbséget tenni törzsi szinten? (5p) 28. A szürke- és nemesrothadás kórokozójának neve, előfordulásának gyakorisága Magyarországon. Változások a bogyó/must összetételében a szürkerothadás hatására (min 2-2 bontás és szintézis) 6 pont 29. Vegyes rothadás kórokozói (min 2) és borászati problémái (min 2) 4 pont 30. A nemesrothadás kórokozójának neve, földrajzi előfordulás (min 2), kialakulásának feltételei (4) 6 pont 31. Változások a bogyó/must összetételében a nemesrothadás hatására (cukortartalom, glicerin tartalom, glükonsav tartalom, szerves sav tartalom, aromaanyagok). Borok erjeszthetőségét csökkentő tényezők (min 1) - 6 pont 32. Biológiai almasavbomlást végző mikroba csoportok (2), és jelentőségük. A malolaktikus fermentáció hatása a borminőségre (min 2) 6 pont 33. Tejsavbaktériumok egyéb tevékenysége a borban (min 2) és hatásuk a borminőségre 4 pont 34. Malolaktikus fermentációt (MLF) befolyásoló tényezők (hőmérséklet, ph, tápanyagok, alkoholtartalom, SO 2 ) 5 pont

3 35. Malolaktikus fermentáció típusai irányítás szempontjából (2), előnyök-hátrányok (min 3), almasavbontáshoz szükséges körülmények (min 4). Az almasavbontásban felhasznált fajok (min 1) 10 pont 36. Malolaktikus fermentáció gátlásának szüksége (min 1 ok), és a gátlás lehetőségei (min 3) 5 pont 37. Ismertesd a bor virágosodása nevű borbetegséget! (romlást okozó mikroorganizmus, megelőzés, kezelés) (6p) 38. Mit nevezünk Brett jellegnek? Mit tehetünk a megelőzésért, kezelésként? (6p) 39. Mivel kezelnéd a kénhidrogénes bort? (3p) 40. Ismertesd az ecetsav baktériumok káros borászati hatásait! (6p) 41. Ismertesd a muskátli íz nevű borbetegséget, annak megelőzését és kezelését! (6p) 42. A kész borban káros mikrobatevékenységek (2). A mikrobatevékenység gátlásának lehetőségei a kész borban (min 2) 4 pont 43. Tisztító és kémiai borstabilizáló műveletek újborban (2). 44. Borok édesítésének mikrobiológiai veszélyei (2), és csírátlanításának lehetőségei (min 2) 4 pont 45. A hőkezelés előnyei és hátrányai a borászatban. Kémiai tartósítók a borászatban (min 2) és rövid jellemzésük -8 pont 46. A palackozás szerepe a borok mikrobiológiai stabilizálásában. Két fő típusa, és ezek fontosabb min 3-3) jellemzője. 9 pont Borászati kémia A felsorolt kérdésekből a vizsgán 30 pontot lehet szerezni 1. Jellemezze a kocsány kémiai összetételét 7p. 2. Jellemezze a szőlőhéj kémiai összetételét 6p. 3. Jellemezze a szőlőmag kémiai összetételét 5p. 4. Jellemezze a mustban lévő redukáló cukrokat és a szacharózt 9p. 5. Jellemezze a mustban lévő pentózokat 5 p. 6. Jellemezze a mustban lévő cellulóz és pektinanyagokat. 6p. 7. Mi jellemzi a szerves savakat általánosan a mustban 7 p. 8. Jellemezze a mustban lévő borkősavat. 5 p. 9. Jellemezze a mustban lévő almasavat. 5 p. 10. Az almasav és a borkősavon kívül milyen más egyéb savakat ismer a borban. 2p. 11. Soroljon fel a mustban lévő legfontosabb ásványi anyagok közül legalább hármat és határozza meg azok átlagos mennyiségét. 6p. 12. Határozza meg a mustban lévő aminosavak jelentőségét és azok mennyiségi változását az érés során. 5p. 13. Milyen típusú fehérjéket ismer a mustban. 2p. 14. Csoportosítsa a mustban lévő polifenolokat. 10p. 15. Jellemezze a mustban lévő nem flavonoid fenolokat. 7p. 16. Ismertesse a rezveratrolt és annak jelentősségét. 8p.

4 17. Ismertesse, hogy a különböző flavonoid fenolok milyen formában találhatóak meg a mustban. 3p. 18. Ismertesse a mustban lévő tanninok csoportosítását és jellemezze a csoportokat legalább 1-1 mondatban. 4p. 19. Jellemezze a mustban lévő procianidineket? 6p. 20. Ismertesse a mustban lévő antocianinok legfontosabb jellemzőit. 8p. 21. Sorolja fel a polifenolok bioszintézisének lehetséges útjait. 2 p. 22. Ismertesse, hogy a mustban milyen jellegű aromák vannak jelen. 2p. 23. Soroljon fel legalább 5 enzimet ami megtalálható a mustban. 5p. 24. Mit nevezünk extrakttartalomnak. 2p. 25. Mit fejez ki a hamualkalitás? 2p. 26. Mitől függ a mustok redoxpotenciál értéke? 5p. 27. A mustok levegőztetésével hogyan változik azok rh értéke? 2p. 28. Írja fel az alkoholos erjedés alap egyenletét. 2p. 29. Sorolja fel az alkoholos erjedés fázisait. 4p. 30. Ismertesse a foszforsav észterek és a trióz foszfátok képződési folyamatát az alkoholos erjedés során (szerkezeti képlet nem kell) 7p. (vegyület+enzim+energia felhasználás) 31. Ismertesse a piroszőlősav és az etanol képződési folyamatát az alkoholos erjedés során (szerkezeti képlet nem kell) 9p. (vegyület+enzim) 32. Ismertesse az alkoholos erjedés energiamérlegét 7p. 33. Ismertesse az alkoholos erjedés során a tejsav képződés lehetőségeit. 4p. 34. Mutassa be az alkoholos erjedés során a glicerin képződését 6p. 35. A kénsav adagolás miként befolyásolja a glicerin képződését 2p. 36. Sorolja fel az ecetsav képződésének lehetőségeit az erjedés során 2p. 37. Sorolja fel az erjedés során a piroszőlősavból származtatható másodlagos termékeket 7p. 38. Ismertesse a Wood-Werkmann reakciót. 4p. 39. Ismertesse a nitrogénasszimiláció lehetőségeit az erjedés során (csak felsorolás szinten) 3p. 40. Ismertesse a borokban lévő magasabb rendű alkoholok képződését monoszacharidokból. 5p. 41. Milyen magasabb rendű alkoholokat ismer a borban soroljon fel legalább hármat. 3p. 42. Jellemezze általánosságban a borban lévő glicerint. 6p. 43. Csoportosítsa a bor különböző alkotórészeit 9p. 44. Mitől függ az etanol mennyisége a borban. 4p. 45. Miből származik a borban a metanol elsősorban. 2p. 46. Erjedés során hogyan változik a pentózok mennyisége a borban? 2p. 47. Melyek a borok legfontosabb szerves savai és honnan származnak 6p. 48. Jellemezze a borban lévő L-borkősavat 6p. 49. Jellemezze a borban lévő L-almasavat 5p. 50. A citromsav koncentráció milyen tényezők hatására csökkenhet a borban 2p. 51. A glükonsav jelenléte mit bizonyíthat egy borban? 2p. 52. A borban lévő biogén aminoknak milyen humán egészségügyi kockázatai vannak? 3p. 53. Sorolja fel a borok nitrogén vegyületeit 7p.

5 54. A borokban mely ásványi anyagok fordulnak elő a legnagyobb mennyiségen. Soroljon fel legalább hármat 3p. 55. Hogyan változik a szerves savak és az ásványi anyagok mennyisége az erjedés során 2p. 56. Mi a két legfontosabb jellegzetességük a borban lévő fenolos anyagoknak 2p. 57. Milyen formában találhatóak meg a különböző fenolos anyagok a borban 2p. 58. Jellemezze néhány gondolatban a borban lévő antocianinokat 4p. 59. Sorolja fel a borban lévő antocianin komponensek változásának lehetőségeit. 3p. 60. Hogyan változik az antocianin koncentráció a borban erjedés során 3p. 61. Hogyan határozzuk meg a bor színintenzitását és a színárnyalatát 4p. 62. Milyen színintenzitás értéktől tekintjük a bort festőbornak. 1p. 63. Milyen színintenzitás értékkel rendelkeznek a rosé és a siller típusú borok 2p. 64. Hogyan csoportosíthatjuk a borokat a színárnyalatuk alapján 3p. 65. A kénessav miként alakítja a borok színindexét? 5p 66. A borok színindex értéke miként függ a tárolási időtől 4p. 67. A borok színindex értéke miként függ a tárolás jellegétől 7p 68. Mi az a pinkesedés 2p. 69. Csoportosítsa a borban lévő különböző íz és illat anyagokat 7p. 70. A monokarbonsav-észterek közül melyek a legjelentősebbek a borban a képződés szerint 2p. 71. Milyen tényezők kedveznek az észterek képződésének és megtartásának a borban 3p. 72. Jellemezze a borban lévő etil-acetátot 5p. 73. Ismertesse, hogy a borban lévő terpének honnan származnak 1p. 74. Mutassa be, hogy az érlelés során hogyan változnak a terpének a borban 3p. 75. Jellemezze a borban kialakuló ecetízt 8p. 76. Sorolja fel azt a 3 fő csoportot, mely a borokban valamely íz hibát okozhat 3p. 77. A borokban lévő kolloidokat hogyan osztályozhatjuk 2p. 78. Jellemezze a - borászati szempontjából fontos - kolloidok tulajdonságait (optikai heterogenitás stb.) 10p. 79. Mi az a kölcsönös kicsapódás elve 4p. 80. Mik azok a védőkolloidok és mi a szerepük a borban 5p. 81. Határozza meg az adszorpció fogalmát 2p. 82. Milyen zavarosodások és kicsapódások lehetnek a borban 7p. 83. Mi tényezők segítik elő a borkő kiválást a borban 6p. 84. A borkősavnak borászati szempontból mely sói fontosak 2p. 85. A borban lévő borkősavak sóinak oldhatóságát milyen tényezők csökkentik 3p. 86. Milyen lehetőségek vannak a borkő kiválásának megakadályozására. Soroljon fel legalább 4 lehetőséget 4p. 87. A fehérjekiválásokat mely tényezők befolyásolják 3p. 88. Melyik a leghatékonyabb módszer a fehérjék eltávolítására a borból 2p. 89. Mik okozzák a vasas töréseket a borban 4p. 90. Mi okozza a feketetörést a borban? 3p. 91. Hogyan védekezhetünk a vasas törések ellen 3p. 92. Milyen formában válik ki a réz a borból és okoz zavarosodást 1p.

6 93. Milyen tényezők segítik elő a réz kiválását a borból 94. A borok levegőztetése hatására hogyan változik a réz-szulfid oldhatósága 1p. 95. Milyen tényezők okozzák a festékanyagok kiválását a borból 3p.

A tantárgy besorolása: választható A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 70/30 kredit%)

A tantárgy besorolása: választható A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 70/30 kredit%) Tantárgy neve: Borászati mikrobiológia és borászat Kreditértéke: 4 A tantárgy besorolása: választható A tantárgy elméleti vagy gyakorlati jellegének mértéke, képzési karaktere 70/30 kredit%) A tanóra típusa

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

MIKROBIOLÓGIA. Dr. Maráz Anna egyetemi tanár. Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem

MIKROBIOLÓGIA. Dr. Maráz Anna egyetemi tanár. Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem ERJEDÉSIPARI MIKROBIOLÓGIA Dr. Maráz Anna egyetemi tanár Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem Ipari fermentációk Sejtek (általában mikroorganizmusok)

Részletesebben

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE modul címe: Világörökségünk (Tokaj-hegyalja történelmi borvidék - kultúrtáj) Táj és életmód, 3. félév Szak: tanító, óvodapedagógus az óracsoport témaköri megnevezése: A szőlő

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban.

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Íz- és aromaanyagok Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Szagérzet: gázállapotú anyagok agyközpontban keletkező tudata; szaglás + ízérzet együttesen = zamat Zamatanyagok Ingerküszöb:

Részletesebben

A must (cefre) védelme az oxidációtól

A must (cefre) védelme az oxidációtól A must (cefre) védelme az oxidációtól Az oxidáció szerepe az oxigén a fehérborok ellensége a legtöbb fehérbor esetében a borkészítés során az oxigén felvétele kerülendő elsődleges aromaanyagok megőrzése,

Részletesebben

A borminőséget a must cukortartalmán túl a savtartalom, az extrakttartalom, valamint az íz- és illatanyagok mennyisége is nagymértékben befolyásolja

A borminőséget a must cukortartalmán túl a savtartalom, az extrakttartalom, valamint az íz- és illatanyagok mennyisége is nagymértékben befolyásolja A minőség fogalma A minőség valaminek az értékelést is magában foglaló jellege (Magyar Értelmező Kéziszótár) A szőlő (bor) összetétele, érzékszervi értéke megfelel-e a vele szemben támasztott követelményeknek

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek 1. A) Határozza meg az anyagi rendszer fogalmát és csoportosítsa az anyagi rendszereket! B) Ismertesse az antibiotikumok fogalmát, hatásmód szerinti csoportosításukat!

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

Karbonsavak. Karbonsavaknak nevezzük azokat a vegyületeket melyek COOH funkciós csoportot tartalmaznak.

Karbonsavak. Karbonsavaknak nevezzük azokat a vegyületeket melyek COOH funkciós csoportot tartalmaznak. Szerves kémia Karbonsavaknak nevezzük azokat a vegyületeket melyek COOH funkciós csoportot tartalmaznak. Ecetsav Funkciós csoport: Karboxil- Számos biológiailag aktív vegyület karbonsav jellegű vegyület.

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége).

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Bevezetés Hazánk legtöbb horgász- és halastaván jelentős

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

ÉLELMISZER- ÉS BORÁSZATI KÉMIA. Csutorás Csaba Kállay Miklós Murányi Zoltán

ÉLELMISZER- ÉS BORÁSZATI KÉMIA. Csutorás Csaba Kállay Miklós Murányi Zoltán ÉLELMISZER- ÉS BORÁSZATI KÉMIA Csutorás Csaba Kállay Miklós Murányi Zoltán A BORKULTÚRA KÖZPONT KIADVÁNYAI ÉLELMISZER- ÉS BORÁSZATI KÉMIA Csutorás Csaba Kállay Miklós Murányi Zoltán Eger, 2012 Lektorálta:

Részletesebben

A borok előkészítése a palackozásra

A borok előkészítése a palackozásra A borok előkészítése a palackozásra Házasítás- borharmónia kialakítása Közvetlen palackozás előtt a különböző tartályokban található borokat egalizáljuk Kémiai analízisek + érzékszervi bírálat Alkoholtartalom,

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Jelentősége répafej nyak váll törzs répatest farok Répatest: a levelek nélküli répanövény, melynek

Részletesebben

11.8. ALKOHOLOS ITALOK

11.8. ALKOHOLOS ITALOK 11.8. ALKOHOLOS ITALOK 1 ALKOHOLOS ITALOK Alapanyag Cukortartalmú folyadék Poliszacharidok (keményitő, dextrin) hidrolitikus hasítás cukrok - Bor és sör ősidők óta ismert folyamat. Alkoholos erjedés (élesztők)

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás Biológiai tényezők és a talajművelés Szervesanyag gazdálkodás I. A talaj szerves anyagai, a szervesanyagtartalom

Részletesebben

A polifenol vegyületek rendszerezése

A polifenol vegyületek rendszerezése A polifenol vegyületek rendszerezése Nem flavonoid fenolok tulajdonságai: Kevésbé összehúzó ízűek Hidroxi-fahéjsav és származékai (kávésav, ferulasav, kumársav) Szabad állapotban és antocianinokkal acilezett

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 815 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 815 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000781T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 81 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 024638 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Technológiai fejezet

Technológiai fejezet Technológiai fejezet 1.1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1. BOROK ELŐÁLLÍTÁSA 1.1.1. A szőlőtermesztéshez kapcsolódó fogalmak Magyarország szőlőtermesztési övezetbe sorolása Magyarország egész területe a C.I.b.

Részletesebben

Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI. Szombathely 2011

Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI. Szombathely 2011 1 Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI Szombathely 2011 2 1. TARTALOMJEGYZÉK 2. A TANKÖNYV CÉLJA... 6 3. ELŐSZÓ... 7 4. A BORKULTÚRA FOGALMA, ALKOTÓELEMEI ÉS MEGHATÁROZÁSA. 8 4.1. A bor kultúráját

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint BA száma: 264133 V001.0 Felülvizsgálva: 2010. 01 27 1. Anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása Az anyag vagy a készítmény azonosítása:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok.

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. Petesné Horváth Anna A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. A követelménymodul megnevezése: Szőlőtermesztés A követelménymodul száma: 2229-06 A tartalomelem

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 003 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 003 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007003T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 003 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 7882 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Kémiai és fizikai kémiai ismeretek és számítások

Kémiai és fizikai kémiai ismeretek és számítások Kémiai és fizikai kémiai ismeretek és számítások 1. A) A hidrogén és vegyületei a hidrogén atomszerkezete, molekulaszerkezete, izotópjai színe, halmazállapota, oldhatósága, sűrűsége reakciója halogénekkel,

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok április 1. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

A 2010-ES. Lakitelek, 2011. február r 15.

A 2010-ES. Lakitelek, 2011. február r 15. AZ ÉVJÁRAT HATÁSA A BOROK MINŐSÉGÉRE A 2010-ES ÉV ÉRTÉKELÉSE Dr. Kerényi Zoltán tud.fmts. BCE SZBI, Kecskeméti Kutató Állomás Lakitelek, 2011. február r 15. ELŐSZ SZÓ A A szőlőterm termés s mennyiség és

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos.

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos. BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS Az anyagot összeállította: Budai Lajos. Felhasznált irodalom: Márkus Pál: Borászati és üdítőital-ipari technológia II. Borkezelés. A borkezelés célja a borok harmóniájának kialakítása.

Részletesebben

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Készítette: Kisdi Benedek ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 2016 Bevezetés A borkészítés

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 10. évfolyam országos döntő 2011/2012 A feladatok megoldásához csak periódusos rendszer és zsebszámológép használható!

Curie Kémia Emlékverseny 10. évfolyam országos döntő 2011/2012 A feladatok megoldásához csak periódusos rendszer és zsebszámológép használható! A feladatokat írta: Kódszám: Horváth Balázs, Szeged..... Lektorálta: 2012. május 12. Szieglné Kovács Judit, Szekszárd Curie Kémia Emlékverseny 10. évfolyam országos döntő 2011/2012 A feladatok megoldásához

Részletesebben

A tételsor Árukezelés

A tételsor Árukezelés 2 A tételsor Árukezelés 1. Beszéljen az árubeszerzés módjairól, valamint az áruátvétel szerepéről, formáiról! Ismertesse az átvett élelmiszerek kísérő dokumentumait! 2. Beszéljen a táplálkozás jelentőségéről,

Részletesebben

III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL. és az aszúbor előállítása. Must- és borkezelés. Szepsy Istvánnal. Tokajban

III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL. és az aszúbor előállítása. Must- és borkezelés. Szepsy Istvánnal. Tokajban III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Elektronikus Folyóiratának május Havi száma Az aszú szedése, kezelése, feldolgozása és az aszúbor előállítása Must-

Részletesebben

hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia

hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 2 hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord

Részletesebben

A mikroorganizmusok szerepe a borászatban

A mikroorganizmusok szerepe a borászatban A mikroorganizmusok szerepe a borászatban Alkoholos erjedés Almasavbontás Borkezelések Borbetegségek kialakulása Az alkoholos erjedés legfontosabb hatásai. cukor Must Anaerobiózis Almasav Borkősav Aminosav,

Részletesebben

Osztály: 9 L. Tantárgy: Biológia Tanár: Filipszki Zsuzsa Időszak: III. negyedév Tananyag:

Osztály: 9 L. Tantárgy: Biológia Tanár: Filipszki Zsuzsa Időszak: III. negyedév Tananyag: Osztály: 9 L. Tantárgy: Biológia Tanár: Filipszki Zsuzsa Időszak: III. A harasztok, a nyitvatermők, a zárvatermők jellemzői (rendszer, felépítés, szaporodás) A növényi sejtek és szövetek, a gyökér : felépítése,

Részletesebben

KÉMIA HELYI TANTERV A 10. ÉVFOLYAM

KÉMIA HELYI TANTERV A 10. ÉVFOLYAM KÉMIA HELYI TANTERV A 10. ÉVFOLYAM KÉTTANNYELVŰ ÉS NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY SZÁMÁRA Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1 KÉMIA A nevelőtestület határozata alapján

Részletesebben

A faanyag kémiai átalakulása / átalakítása

A faanyag kémiai átalakulása / átalakítása A faanyag kémiai átalakulása / átalakítása - Spontán vagy technológiai folyamatok (módosulás / módosítás) 1. A faanyag degradációjának (termikus, fényhatás, enzimatikus) kémiai vizsgálata, kiküszöbölése,

Részletesebben

KÉMIA. 10. évfolyamos vizsga

KÉMIA. 10. évfolyamos vizsga 10. évfolyamos vizsga A vizsga leírása: A vizsga csak szóbeli részből áll. A vizsgán két tételt kell húzni. Az A tétel a 9. évfolyam ismeretanyagára, a B tétel a 10. évfolyam ismeretanyagának a vizsga

Részletesebben

SZERVES KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG MAKKEM229B

SZERVES KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG MAKKEM229B SZERVES KÉMIA ANYAGMÉRNÖK BSc NAPPALI TÖRZSANYAG MAKKEM229B TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET 2013/14. II. félév 1 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Élelmiszer-technológiai adalékok

Élelmiszer-technológiai adalékok Élelmiszer-technológiai adalékok Tartósítószerek A romlást okozó mikroorganizmusok (élesztők, penészek, baktériumok) életműködését már kis koncentrációban is gátolják. Lehetnek szervetlen és szerves vegyületek.

Részletesebben

ÖSSZEFÜGGÉSEK A BOROK BELTARTALMI ÉRTÉKE ÉS EREDETISÉGE KÖZÖTT, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TOKAJI ASZÚSZEMRE

ÖSSZEFÜGGÉSEK A BOROK BELTARTALMI ÉRTÉKE ÉS EREDETISÉGE KÖZÖTT, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TOKAJI ASZÚSZEMRE ÖSSZEFÜGGÉSEK A BOROK BELTARTALMI ÉRTÉKE ÉS EREDETISÉGE KÖZÖTT, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TOKAJI ASZÚSZEMRE Dr. Kállay Miklós Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Szőlészeti és Borászati Intézet,

Részletesebben

24000000-4 Vegyipari termékek 24100000-5 Gázok 24200000-6 Festékek és pigmentek 24300000-7 Szervetlen és szerves alapvegyületek

24000000-4 Vegyipari termékek 24100000-5 Gázok 24200000-6 Festékek és pigmentek 24300000-7 Szervetlen és szerves alapvegyületek 24000000-4 Vegyipari termékek 24100000-5 Gázok 24110000-8 Ipari gázok 24111000-5 Hidrogén, argon, nemesgázok, nitrogén és oxigén 24111100-6 Argon 24111200-7 Nemesgázok 24111300-8 Hélium 24111400-9 Neon

Részletesebben

Kétkomponensű, epoxi fugázóhabarcs 2-20 mm-es hézagszélességig

Kétkomponensű, epoxi fugázóhabarcs 2-20 mm-es hézagszélességig Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2013.03.14. Verziószám: 04 Sika Ceram EpoxyGrout Sika Ceram EpoxyGrout Kétkomponensű, epoxi fugázóhabarcs 2-20 mm-es hézagszélességig Construction Termékleírás Alkalmazási

Részletesebben

Azonosító jel: KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 28. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 28. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2009. október 28. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati KTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Anyagismeret. 6. Tétel Ismertesse a papírgyártási irányt, fogalmat, szerepét és a négyzetmétertömeg fogalmát!

Anyagismeret. 6. Tétel Ismertesse a papírgyártási irányt, fogalmat, szerepét és a négyzetmétertömeg fogalmát! Anyagismeret 1. Tétel Rendszerezze a nyomdaiparban használatos anyagokat a késztermékek alapján! - Alapanyagok a nyomdatermékben - Segédanyag a nyomdatermékben 2. Tétel Ismertesse a nyomdatermékek alapanyagait

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Sürgősségi telefon: Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ): (1) 476-6464, 06 (80) 2011 99

BIZTONSÁGI ADATLAP. Sürgősségi telefon: Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ): (1) 476-6464, 06 (80) 2011 99 Patyolat C+50 enzimes mosópor 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Patyolat C+50 enzimes mosópor Felhasználása: textíliák mosása,

Részletesebben

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.6-6.0-1 4.2.2. MÉRŐOLDATOK 01/2008:40202 A mérőoldatokat a szokásos kémiai analitikai eljárások szabályai szerint készítjük. A mérőoldatok előállításához használt eszközök megfelelő

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2008-07-22. Felülvizsgálat dátuma: 2012-09-03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester Fényképész és fotótermék-kereskedő mester 3 (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 063-09-2 Technológiai ismeretek, munka- és környezetvédelmi ismeretek, etika () Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

KÉMIA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok

KÉMIA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok KÉMIA 9 10. évfolyam Célok és feladatok A gimnázium 9-10. évfolyamán az általános iskolában lerakott alapokon tovább építjük a diákok kémiai ismeretrendszerét. A többi természettudományban szerzett tudással

Részletesebben

Az oxigén szerepe. Az erjedő mustok levegőztetésével az erjedés gyorsítható. A levegőztetést 20-50%-os cukorfogyás esetén kell elvégezni

Az oxigén szerepe. Az erjedő mustok levegőztetésével az erjedés gyorsítható. A levegőztetést 20-50%-os cukorfogyás esetén kell elvégezni Az oxigén szerepe Az erjedő mustok levegőztetésével az erjedés gyorsítható A levegőztetést 20-50%-os cukorfogyás esetén kell elvégezni A hozzáadott N hatása is kedvezőbb O 2 kezelés hatására 5-10 mg/l

Részletesebben

A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3

A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3 A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3 A kénessav hatásai a mustban és a borban: Antiszeptikus /antibakteriális/

Részletesebben

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tokaji bor különlegességek aroma összetevőinek kémiai jellemzése

Tokaji bor különlegességek aroma összetevőinek kémiai jellemzése Tokaji bor különlegességek aroma összetevőinek kémiai jellemzése Miklósy Éva Kerényi Zoltán 1. A tokaji borkülönlegességek jelentősége a hazai borászatban és a világban A borok kedvelői szerte a világon

Részletesebben

Borvizsgálatok a pincében és a laborban

Borvizsgálatok a pincében és a laborban Borvizsgálatok a pincében és a laborban Mit, miért és mikor mérjünk? Mit jelentenek az eredmények? Készítette: Dezsényi Ágnes Mi a bor? Élvezeti cikk élettani hatással - érzékszervi vizsgálat Szerves-szervetlen

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 005 564 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 005 564 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU0000064T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 00 64 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 704342 (22) A bejelentés napja: 0.

Részletesebben

Pincészet rövid bemutatása

Pincészet rövid bemutatása Pincészet rövid bemutatása A pincészetet Dr. Porgányi Gyula kertészmérnök alapította, gazdagítva ezzel is Tokaj hegyalja mozaikszerűen épülő és szépülő szőlészetét és borászatát. Feladatunk, a hagyományokhoz

Részletesebben

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ Üvegszállal erősített, poliészter gyantából öntött ipari, balesetvédelmi rács A GRP rács egy speciálisan ipari igényekhez fejlesztett, R13-as csúszásmentesített felületet adó

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2009-10-01. Felülvizsgálat dátuma: 2012.09.03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

FAHÉJSAVSZÁRMAZÉKOK, BRETTANOMYCES, ALMASAVBONTÁS ÉS A BRETTES SZAGHIBÁK MEGJELENÉSÉNEK ÖSSZEFÜGGÉSEI

FAHÉJSAVSZÁRMAZÉKOK, BRETTANOMYCES, ALMASAVBONTÁS ÉS A BRETTES SZAGHIBÁK MEGJELENÉSÉNEK ÖSSZEFÜGGÉSEI FAHÉJSAVSZÁRMAZÉKOK, BRETTANOMYCES, ALMASAVBONTÁS ÉS A BRETTES SZAGHIBÁK MEGJELENÉSÉNEK ÖSSZEFÜGGÉSEI Cikkünk alapjául Sibylle KRIEGER-WEBER, Magali DELERIS-BOU és Ann DUMONT Lallemand-os kollégák WINE

Részletesebben

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben?

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben? 1. Az atommag. a./ Az atommag és az atom méretének, tömegének és töltésének összehasonlítása, a nukleonok jellemzése, rendszám, tömegszám, izotópok, nuklidok, jelölések. b./ Jelöld a Ca atom 20 neutront

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

Kémia. Óratervi táblázat a nyelvi előkészítő évfolyammal induló emelt szintű nyelvi képzés és a magyarangol két tanítási nyelvű osztályok számára:

Kémia. Óratervi táblázat a nyelvi előkészítő évfolyammal induló emelt szintű nyelvi képzés és a magyarangol két tanítási nyelvű osztályok számára: Kémia Óratervi táblázat a nyelvi előkészítő évfolyammal induló emelt szintű nyelvi képzés és a magyarangol két tanítási nyelvű osztályok számára: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 2 - - - Éves

Részletesebben

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok)

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) Tisztasági problémák a borban Áttetszőség fogyasztói elvárás, különösen a fehérborok esetében Zavarosságok: 1. bor felületén (pl. hártya); 2. borban szétszórtan

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

1.2 A készítmény felhasználása: A 3F penészgátló belső falfesték rendszer alapozója

1.2 A készítmény felhasználása: A 3F penészgátló belső falfesték rendszer alapozója Adatlap száma: KEM 2F-04 Oldalszám: 1/11 1. A készítmény és a vállalat azonosítása. 1.1 A készítmény azonosítása: 3F ALAPOZÓ 1.2 A készítmény felhasználása: A 3F penészgátló belső falfesték rendszer alapozója

Részletesebben

BORJOG HÍRLEVÉL. 2012. június / 33. szám

BORJOG HÍRLEVÉL. 2012. június / 33. szám BORJOG HÍRLEVÉL 2012. június / 33. szám A szőlőből készült termékek kategóriáit, azok leírását a hazánkban is közvetlenül hatályos, irányadó 1237/2007 EK rendelet vonatkozó melléklete határozza meg az

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság. 24.10.2007 PE396.676v01-00

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság. 24.10.2007 PE396.676v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság 24.10.2007 PE396.676v01-00 MÓDOSÍTÁSOK: 790-895 Jelentéstervezet Giuseppe Castiglione A borpiac közös szervezése (PE392.370v01-00)

Részletesebben

Vizsgakérdések 2014/15, őszi félév

Vizsgakérdések 2014/15, őszi félév Vizsgakérdések 2014/15, őszi félév 1. Ismertesse a kar áttétel tulajdonságait, működését és elvi 2. Ismertesse a fogaskerék tulajdonságait, működését és elvi 3. Ismertesse a fogasléc-fogaskerék áttétel

Részletesebben

54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus

54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL

VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL (BESILÓZÁS, ERJEDÉS, TÁROLÁS, KITÁROLÁS, ETETÉS) A kukoricaszilázs hazánkban a szarvasmarha tartás alap tömegtakarmánya. Mint

Részletesebben

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. // // 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Az alkohol-kihozatal

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2009. február 19-én került

Részletesebben

Minta-előkészítési módszerek és hibák a fémanalitikában

Minta-előkészítési módszerek és hibák a fémanalitikában Minta-előkészítési módszerek Lakos István WESSLING Hungary Kft. A legelterjedtebben használt fémanalitikai (elemanalitikai) mérőműszerek oldatokat elemeznek: Láng-AAS, Grafitkemence-AAS, HG- és hidrid-aas,

Részletesebben

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott.

Ecetek. Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Ecetek Az ecetkészítés olyan régi, mint a bor előállítása, azt pedig tudjuk, hogy a szőlő- és borkultúra már az ókorban is virágzott. Az első írásos emlékek az ecetről Mezopotámiából, Indiából, Egyiptomból,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Az 56/2004 (IV24) FVM rendelet mellékletének 35 sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-83/417 számú előírás (2 kiadás 2006) Emberi fogyasztásra szánt tejfehérjék (kazeinek

Részletesebben

Kiadás/felülvizsgálat : 2014.08.14. Változat: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006 EK rendelet szerint

Kiadás/felülvizsgálat : 2014.08.14. Változat: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006 EK rendelet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006 EK rendelet szerint 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: A termék kereskedelmi neve: Szinonímák: -- 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap A kiállítás kelte: 2005. 11. 02. A felülvizsgálat kelte: 2012.03.23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap 1. Anyag / készítmény - és cégmegnevezés

Részletesebben

Vidékfejlesztési menedzsment és marketing

Vidékfejlesztési menedzsment és marketing Vidékfejlesztési menedzsment és marketing Ellenőrző kérdések A VIDÉKFEJLESZTÉSI ME EDZSME T ALAPJAI GLOBALITÁS, REGIONALITÁS ÉS LOKALITÁS A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Vázolja a világban zajló globalizációs folyamatokat!

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Martina Staňková Martina.Stankova@bochemie.cz

BIZTONSÁGI ADATLAP. Martina Staňková Martina.Stankova@bochemie.cz BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2012. július 23. Felülvizsgálva: -- 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: A termék kereskedelmi neve:

Részletesebben

Általános és Szerves Kémia II.

Általános és Szerves Kémia II. FÖLDTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYZETMÉRNÖKI BSC SZAKOK SZÁMÁRA SZAKMAI TÖRZSANYAGKÉNT OKTATOTT TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A Bianca borászati lehetőségei

A Bianca borászati lehetőségei A Bianca borászati lehetőségei Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens BCE SZBI Borászati Tanszék BIANCA KONFERECIA KISKŐRÖS 214. SZEPTEMBER 5. Bianca Kísérleti tematika Bogyózás, zúzás Mustot barna

Részletesebben

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült.

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült. A vizsgafeladat ismertetése: Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában,

Részletesebben

: GREEN CARE NATURAL CL. N2 VINEGAR 1L W

: GREEN CARE NATURAL CL. N2 VINEGAR 1L W 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Azonosító szám : 61043 Az anyag/keverék felhasználása : Tisztítószer Kizárólag szakmai felhasználó részére. Szállító

Részletesebben

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2.

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Fehér és színes textíliák elıáztatásához,

Részletesebben

B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint)

B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint) B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint) 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 00534 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű,

Részletesebben

Címe: Carl Braun Str. 1 D-34212 Melsungen Németország Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat + 36 80 201-199

Címe: Carl Braun Str. 1 D-34212 Melsungen Németország Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat + 36 80 201-199 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító LIFOSAN SOFT Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított Tisztító folyadék felhasználása ill. ellenjavalt felhasználása A biztonsági

Részletesebben

PCI SCHWIMMBADFUGE Vegyszerálló epoxigyanta fugahabarcs kerámiaburkolatokhoz, a tartós vízterhelésnek kitett terekben

PCI SCHWIMMBADFUGE Vegyszerálló epoxigyanta fugahabarcs kerámiaburkolatokhoz, a tartós vízterhelésnek kitett terekben MŰSZAKI ADATLAP PCI SCHWIMMBADFUGE Vegyszerálló epoxigyanta fugahabarcs kerámiaburkolatokhoz, a tartós vízterhelésnek kitett terekben Termékismertető: 164 PCI-kiadás: 2000. 03 Fordítás-aktualizálás: 2000.

Részletesebben

Dohány és dohánytermékek. 1. Fogyasztási dohányok vágatszélességének meghatározása 2 250 2 858. Élelmiszerek

Dohány és dohánytermékek. 1. Fogyasztási dohányok vágatszélességének meghatározása 2 250 2 858. Élelmiszerek Nem akkreditált vizsgálataink és díjaink A felsorolt vizsgálatokon túlmenıen, bármely vizsgálat elvégzése egyeztetés alapján történik. Bırrel érintkezı anyagok, testékszerek Ni-kioldódás bırrel érintkezı

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap A kiállítás kelte: 2012.02.20. A felülvizsgálat kelte: 1. Anyag / készítmény - és cégmegnevezés BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap 1.1.

Részletesebben

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: 646/2002 OÉTI: 1079-2/2002, 1204/2011 OTH: JÜ-3296-5/2012 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS

Részletesebben