Vidékfejlesztési menedzsment és marketing

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vidékfejlesztési menedzsment és marketing"

Átírás

1 Vidékfejlesztési menedzsment és marketing Ellenőrző kérdések A VIDÉKFEJLESZTÉSI ME EDZSME T ALAPJAI GLOBALITÁS, REGIONALITÁS ÉS LOKALITÁS A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Vázolja a világban zajló globalizációs folyamatokat! Véleménye szerint milyen előnyöket hordoz vagy veszélyeket rejt a globalizáció? Érveljen a globalizáció, mint jelenség mellett és ellene! Ismertessen néhány problémát azok közül, amelyeknek globális kezelése vezethet sikerhez! Hogyan érvényesül a globalitás, a regionalitás és a lokalitás a vidékfejlesztésben? TÉRSÉGI VERSENYKÉPESSÉG ÉS AZ INNOVÁCIÓ Hogyan függ össze a regionális fejlődés, és a versenyképesség? Melyek lehetnek a térségi versenyképesség tényezői? Milyen szerephez juthat az innováció a vidékfejlesztésben? Ismertesse az innovációs folyamatot! Ismer-e a környezetében innovátorokat? Jellemezze őket! Vitassák meg a tapasztalataikat! A MEZŐGAZDASÁG ÉS A VIDÉKFEJLESZTÉS KAPCSOLATA Soroljon fel és elemezzen néhány pozitív és negatív externáliát a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban! Melyik három funkcióval jellemzi a Vidéki Térségek Európai Kartája a vidéket? Miként bővült a hagyományos mezőgazdasági modell multifunkcionálissá? Milyen új hangsúlyok alakultak ki a mezőgazdasági termelési folyamatban? Mely területeken kíván eredményeket elérni a vidékfejlesztés? Melyek a legfőbb céljai a komplex térség- és vidékfejlesztésnek? Saját gyakorlatából említsen példákat sikeres és kudarcot vallott vidékfejlesztési törekvésekre! Próbálja megfogalmazni a kudarcok okait! Értelmezze a fenntarthatóságot a vidékfejlesztés kapcsán! A VIDÉKI MAGYARORSZÁG Beszéljen a magyar település-kategóriákról és a népesség megoszlásáról Említsen meg néhány kistérség-alkotó szempontot! A VIDÉK HELYZETE MAGYARORSZÁGON Elemezze a magyarországi régiók fejlettségbeli különbségét (térjen ki az okokra is)! Ismertessen néhány a kistérségek fejlettségének összehasonlítására alkalmazott tényezőt, statisztikai mutatót! Jellemezze az elmaradott térségeket! Hasonlítsa össze a terület- és a vidékfejlesztést (lépték, tartalom, társadalmi hatás stb. szempontból)! Említsen meg néhány gyakori, a térségek összetartó illetve szétválasztó tényezőt. Mondandóját támassza alá saját tapasztalataiból vett példákkal! Hogyan befolyásolja a térségek fejlődési esélyeit a helyi és a globális hálózatokhoz való illeszkedésük? VIDÉKPOLITIKA STRUKTURÁLIS POLITIKA Miként változott az Európai Unió vidékpolitikája napjainkig?

2 Hogyan jutott el az uniós politika a mezőgazdasági termelés támogatásától a vidékfejlesztésig? Értelmezze a Cork-i Nyilatkozatba foglalt, a vidékfejlesztésre vonatkozó szempontokat! Mi jellemzi az Európai Unió vidékfejlesztési politikáját a közötti időszakban? Ismertesse a vidékfejlesztési programok LEADER-rendszerű megközelítését, alapelveit! Miként fejlődött az Unió közös regionális politikája? (Ismertesse a különböző időszakok célkitűzéseit!) Ismertesse a pénzügyi szolidaritás eszközeit (Strukturális Alapok, Kohéziós alap)! Ismertesse a regionális politika alapelveit! Tekintse át a magyarországi vidékfejlesztési politikát 1989-től napjainkig! Melyek az Új Magyarország Fejlesztési Terv legfontosabb célkitűzései, prioritásai és ezeket hogyan tükrözik az operatív programok? Hogyan illeszkedik az ÚMFT az EU strukturális politikájához? Melyek az ÚMFT vidéki térségekre koncentráló intézkedései? Ismertesse az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv fő fejlesztési irányait és azok kapcsolódását az EU vidékfejlesztési politikájához! Melyek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv fő fejlesztési irányaihoz tartozó beavatkozási akciók? A TERVEZÉS MÓDSZERTA A Említsen példákat a kvalitatív és kvantitatív adatgyűjtési módszerekre. Nevezzen meg adatforrásokat (lelőhelyeket) is! Jellemezze a STE(E)P-analízissel az Ön által kiválasztott kistérséget/települést! Végezze el a fenti kistérség/település SWOT-elemzését! Az előző elemzésekre alapozva állítsa fel a kistérség/település probléma- és célfáját! Egy Ön által választott fejlesztési koncepció mentén végezze el a kistérség/település érintettjeinek vizsgálatát! Készítse el az Ön által választott fejlesztési koncepció egy projektjére a logikai keretmátrixot! Határozza meg a fejlesztés célfüggvényeit, értelmezze a szűk keresztmetszeteket! GAZDASÁG ÉS PIAC TERMŐHELY ÉS TERMESZTÉSI KÖRZET Mely tényezők hatnak a termesztési körzetek kialakulására? Említsen meg néhány agglomerációs előnyt illetve hátrányt! A VIDÉK ENERGIÁJA: A SZÁNTÓFÖLD, MINT ENERGIAFORRÁS Milyen gondokat jelent az energiafelhasználás jelenlegi formája? Magyarázza meg az alábbi kifejezéseket: emisszió, imisszió, emissziókereskedelem, albedó! Érveljen a hagyományos és az alternatív energiaforrások használata mellett, illetve ellen! EMBER ÉS MU KA ESÉLYEGYENLŐSÉG Említsen néhány példát a társadalmi és a területi egyenlőtlenségekre Magyarországon, és elemezze ezek okait!

3 Említsen meg néhány, az esélyegyenlőtlenség veszélyét magában hordó tényezőt! Mondja el véleményét a magyarországi nemzetiségek helyzetéről! Mely régiókban jelentkeznek leginkább a szegénység problémái? Ismertesse a z esélyegyenlőség intézményrendszerének Ön által ismert elemeit! MODERN KALÁKÁK, SZÍVESSÉGCSERÉK Említsen néhány példát a hagyományos és a modern kalákákra! Milyen azonosságokat és különbségeket lát közöttük? KÖR YEZET ÉS TERMÉSZET TERMÉSZETVÉDELEM, ÖKOLÓGIAI FOLYOSÓK, ZÖLDUTAK KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETPOLITIKA Melyek a globális környezeti problémák okai? Mi a természetvédelem célja? Mi a biodiverzitás? Hogyan határozná meg a környezetvédelem és a természetvédelem kapcsolatát? Mi volt a környezet megóvásával foglalkozó első világméretű program? Mikor jött létre? Milyen fontos alapfogalmat definiáltak az 1984-es Közös jövőnk jelentésben? Milyen egyezményeket fogadtak el az ben megrendezett Riói Konferencián? Sorolja fel a fontosabb nemzetközi környezet- és természetvédelmi egyezményeket! Mikor fogadták el ezeket? Miért fontos a biológiai sokféleség megőrzése, fenntartása? Miről szól a Ramsari Egyezmény? Soroljon fel magyarországi Ramsari-területeket! Miről szól a Világörökség Egyezmény? Milyen kategóriákba sorolják az egyes világörökségi helyszíneket? Soroljon fel magyarországi példákat! Miről szól a Kiotó-i jegyzőkönyv? Az aláíró országok milyen kötelezettségeket vállalnak? Sorolja fel, milyen fajta környezet- és természetvédelmi jogszabályok léteznek az Európai Unió jogrendjében? Sorolja fel a legfontosabb uniós természetvédelmi jogszabályokat! Mit szabályoznak? Mi a Natura 2000? Mely jogszabályok alapján, milyen szempontok szerint jelölték ki a területeket? Kik jelölték ki a Natura 2000 területeket? A tagországok, vagy az Unió? Milyen feladatokkal jár a kijelölt területek fenntartása? Magyarország területének mekkora része tartozik a Natura 2000 területek közé? Mely jogszabályok rendelkeznek Magyarországon a természetvédelemről? Milyen ütközési pontok vannak a természetvédelem és a mezőgazdasági termelés között? Sorolja fel a magyarországi védett területek kategóriáit (példákkal)! Mi a Nemzeti Ökológiai Hálózat (NECONET) jelentősége? Mik a részei? A területek milyen funkcionális részekre bonthatók? Mi alapján hozták létre a Nemzeti Agrár-Környezetvédelmi Programot? Mit takar az Érzékeny Természeti Területek Rendszere Program? Hogyan lehet csatlakozni hozzá? Milyen kategóriákba sorolhatók az Érzékeny Természeti Területek? Mi az ökológiai folyosó? Soroljon fel példákat! Milyen jellegű ökológiai folyosók léteznek?

4 Mit takar a Zöldút kezdeményezés? Definiálja a fogalmat! Soroljon fel magyarországi zöldút-kezdeményezéseket, megvalósult programokat! Milyen pozitív hatásokkal jár adott térség életében egy zöldút kialakítása? Mit takar a környezetpolitika kifejezés? Hogyan alakult ki? Milyen alapokon nyugszik az Európai Unió környezetpolitikája? Sorolja fel, és magyarázza meg a Római Szerződésben meghatározott környezetvédelmi alapelveket! Melyek az EU környezetvédelmi akcióprogramjai? Melyik milyen jelentőséggel bír? Definiálja a fenntartható fejlődés fogalmát! Mi az ökológiai lábnyom? A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSAI MAGYARORSZÁGON Soroljon fel legalább öt olyan jelet, mely a klímaváltozásra utal! Melyek a legfontosabb üvegházhatású gázok? Mit jelent a VAHAVA mozaikszó, és mi a név alatt futó program célja? Soroljon fel legalább három olyan egyezményt, mely a klímaváltozással kapcsolatos! Mi a neve a klímaváltozással foglalkozó kormányközi testületnek? Mik a magyarországi klímaváltozás legfőbb tendenciái (röviden, felsorolásszerűen)? Milyen különös hátrányokkal jár a 20 C feletti minimumhőmérsékletű napok számának növekedése? Tendenciaszerűen mi jellemzi az egyes hőmérsékleti küszöbértékek átlépésének időpontjait? Milyen trend jelentkezik az egyes évszakok csapadékviszonyainak változásában? Magyarország melyik nagy területe van jobban kitéve az ingadozó csapadékeloszlás hatásának? Az átlagos évi csapadékmennyiség, vagy az annak eloszlásában bekövetkező változás jelent nagyobb veszélyt a mezőgazdasági termelésre? Honnan származik Magyarország gyümölcstermesztésének 75 %-a? Mik a klímaváltozás fő hatásai a növényvédelem területén? Melyek az újonnan nemesített növényfajták legfőbb nemesítési szempontjai a klímaváltozás szempontjából? Melyek azok a gyümölcsfajták, melyek várhatóan a jövőben is biztonsággal lesznek termeszthetőek Magyarországon? Mi az a hősziget-jelenség? A népesség mely csoportjait érintik különösen a klímaváltozás egészségveszélyeztető hatásai? Milyen hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az emberi egészségre? Milyen eszközei vannak a gyümölcstermesztő gazdáknak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédésére? Milyen pozitív hatásai lehetnek a klímaváltozásnak a magyarországi turizmusra? Mit jelent a fenntartható turizmus fogalma? ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS, BIOTERMÉKEK PIACAI A hagyományos mezőgazdasági termelési rendszer mellet a gazdálkodás milyen alternatíváit ismeri és hogyan jellemezné ezeket? A biotermesztés a 90-es évek elejétől kezdve ugrásszerű növekedést mutatott a termesztett hektárok tekintetében. Mivel magyarázható ez a jelenség? Jellemezze az Európai Unió biogazdálkodását! Mely tagországok termesztenek, melyek az importáló és exportáló országok? Helyezze el Magyarországot ebbe a rendszerbe!

5 A Biokontroll Hungária Kht. adataira támaszkodva magyarázza meg, miért nevezhetjük az ökológiai termesztés extenzívnek? Milyen szempontokat venne figyelembe, amikor a biotermékek árát, az ökológiai termesztés értékét határozza meg? Az európai agrárpolitika milyen eszközökkel és hogyan kezeli a biotermesztést? Milyen a hagyományos mezőgazdaság eredményeképpen keletkezett negatívumot tud említeni, amelyre a biotermesztés megoldást kínál? Milyen előnye van a biotermesztésnek egy vidéki gazda számára? Milyen módszerrel lehetne a hazai ökológiai termesztés jelentőségét növelni? Véleménye szerint hogyan lehetne a biotermékek iránti keresletet növelni? Hogyan illesztené be az ökológiai gazdálkodást a multifunkcionális mezőgazdaság keretébe? Milyen szempontok vezérlik a vidéki gazdát, amikor átáll biotermesztésre? Melyek a fogyasztók szempontjai vásárláskor? Miért drágábbak a biotermékek, mint a hagyományos mezőgazdasági termelésből származók? Ön szerint melyik a leggyakoribb értékesítési formája a biotermékeknek? Hogyan képzel el egy biopiacot? Melyik két innovatív fejlődési irányvonalat említ a jegyzet a vidék mezőgazdasága számára? Mit jelent a fenntarthatóság? Milyen összetevői vannak a fenntartható vidéki életnek és gazdálkodásnak? Véleménye szerint, hogyan alakul a biotermesztés helyzete 30 év múlva? MULTIFU KCIO ÁLIS ERŐFORRÁS A ALÍZIS A VIDÉKFEJLESZ- TÉSBE Ismertesse a multifunkcionális erőforrás-analízis definícióját, alapelveit és módszertanát! MARKETI G ÉS KERESKEDELEM RÉGIÓ-, TÉRSÉG- ÉS TELEPÜLÉSMARKETING Milyen sajátságokkal jellemezné a régió-, térség-, vagy településmarketing termékeit? Kik a területi marketing megvalósítói és célcsoportjai? Milyen elemeket vizsgálhat a környezet - és szituáció-elemzés során a helymarketing? Milyen területeken fogalmazhatja meg a céljait a régió-, térség-, vagy településmarketing? Milyen elemeket tartalmazhat a kínálati-mix? Ismertesse a kommunikációs eszközrendszer alkalmazási lehetőségeit a területi marketingben! Ismertesse az ellenőrzési, a visszacsatolási és a kontrollingfolyamatot a területi marketingben! Említsen néhány sikeres és sikertelennek ítélt példát a területi marketingre! VIDÉKI TURIZMUS, FALUSI TURIZMUS Milyen formái lehetnek a vidéki turizmusnak? Ismertesse röviden a turizmus magyarországi jogi hátterét! Miként minősítik a vidéki szálláshelyeket (falusi turizmus, lovasturizmus)? DIREKTMARKETING: A MAGYAR VIDÉK TERMÉKEINEK KÖZVETLEN ÉRTÉKE- SÍTÉSE

6 Ismertesse a direktmarketing elméleti hátterét! Említsen néhány lehetőséget a vidék termékeinek közvetlen értékesítésre! KERESKEDELEM ÉS MÁRKA Jellemeze a kereskedelmi márkákat! Milyen üzleti előnyök származhatnak a márkaképzésből? PROTEKCIONIZMUS, FAIR TRADE Mondjon példát a agrár-, az ökológia és az etikai protekcionizmusra! Elemezze a jelenség(ek)et! ÁRUK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK TESTRESZABÁSA, PRECÍZIÓS MARKETING Mondjon példát az áruk és szolgáltatások testreszabására! AZ ÉLELMISZER ÉS AZ ÜZLET Milyen irányban változtak a fogyasztói szokások az elmúlt évtized(ek)ben? Mit jelent a funkcionális élelmiszerek fogalma? Említsen példákat? Milyen élelmiszerbiztonsági problémákkal találkozott az utóbbi években? Milyen új trendek fedezhetők fel a táplálkozásban? Mit ígérnek az élelmiszerek? A KÖZÖSSÉG ÉS A VIDÉKFEJLESZTÉSI I TÉZMÉ YRE DSZER HELYI ELEMEI AZ APRÓFALVAK ÉS A TANYAVILÁG SPECIÁLIS PROBLÉMÁI Jellemezze aprófalvaink helyzetét! Ismertesse a falugondnoki szolgáltatás célját, kialakulását! Miben különbözik a falugondnoki és a tanyagondnoki szolgálat? Ismertese a falugondnok feladatkörét! Véleményezze falu/tanyagondnoki szolgálatok működését, tegyen javaslatot az esetleges gyengeségek kiküszöbölésére! Ismertesse a falugondnoki rendszer struktúráját, szereplőit! Véleményezze a hazai falugondnoki hálózatot! Készítsen interjút a környezetében dolgozó a falu- vagy tanyagondnokkal, és értékeljék tevékenységét! TELEHÁZAK A VIDÉKFEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN Véleménye szerint napjainkban milyen jelentősége és szerepe van a teleháznak a vidékfejlesztésben? Érveljen a teleházak mellett és ellenében. Ismertesse a környezetében található teleház működését (felszereltség, működtetés, feladatkör stb.)! Tervezze meg az Ön által működtetendő teleházat! Mi a véleménye a távoktatásról, távtanulásról? Vitassák meg a véleményüket! Melyek a távoktatás, távtanulás előnyei és buktatói? Ütköztessék a véleményüket az oktatói és a hallgató oldalról is! Keressen távmunka-lehetőségeket! Vitassák meg a tapasztalataikat! FELNŐTTOKTATÁS ÉS NÉPFŐISKOLÁK A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Fejtse ki véleményét az egész életen át tartó tanulásról (life long learning)! Hozzon pozitív és negatív példákat környezetéből! Milyen feladatokat tölthetnek be a népfőiskolák a vidékfejlesztésben? NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT, HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI IRODÁK Ismertesse a Helyi Vidékfejlesztési Irodák feladatait! Ismertesse a Nemzeti Vidéki Hálózat szintjeit és azok feladatait!

7 Készítsen interjút a környezetében működő Helyi Vidékfejlesztési Iroda munkatársaival és számoljon be tapasztalatairól! FALUGAZDÁSZOK Milyen feladatokat látnak el a falugazdászok? Készítsen interjút a környezetében dolgozó falugazdásszal és számoljon be tapasztalatairól! SZOCIÁLIS FÖLDPROGRAMOK Milyen társadalmi csoportok a szociális földprogramok célcsoportjai? Mit kívánnak elérni a szociális földprogram révén? Milyen alapelvek érvényesülnek helyi szociális földprogramok működésében? Milyen formában nyújthatnak kedvezményeket a szociális földprogramok? Hazánk mely területein működnek szociális földprogramok és miért éppen ott? Ismertessék és vitassák meg a környezetükben működő szociális földprogramok tapasztalatait!

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai?

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai? KÖZÖS TÉTELEK 1. Ismertesse a verbális és nonverbális kommunikáció alkalmazását az üzleti kapcsolatokban! A verbális kommunikáción belül térjen ki a párbeszéd, a csoportos kommunikáció és az előadás szerepére.

Részletesebben

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 2 IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, ismertesse a turizmus történeti fejlődését! Ismertesse a turizmus rendszerét és a környezeti hatásokat!

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK KÖZÖS TÉTELEK 1. Ön, mint közgazdász ismertesse a turizmus makrogazdaságban betöltött helyét és hatását a GDP-re! Térjen ki a turizmus egyéb gazdasági hatásaira! 2. Ön előadást tart egy külföldi csoport

Részletesebben

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG Halmai Péter, Csatári Bálint, Tóth Erzsébet (Szent István Egyetem, MTA Regionális Kutató Központ, Agrárgazdasági Kutatóintézet) 1 Vezetõi összefoglaló

Részletesebben

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei A vizsgafeladat ismertetése: központilag összeállított kérdéssora az alábbi témaköröket foglalja magában: Turisztikai piac bemutatása. Nemzetközi és hazai turizmustrendek. A turizmus fajtái, formái. Szálláshelyismeret.

Részletesebben

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek Záróvizsga tételek Turizmus-vendéglátás szak 2012. A tételek 1. A turizmus fogalma. A turizmus rendszere, a kereslet, kínálat elemei. A turizmus csoportosítása. A turizmus előzményei és fejlődése. A turizmus

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Tartalomjegyzék

Kitöltési útmutató. Tartalomjegyzék Kitöltési útmutató Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzésére a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-ben nyújtandó támogatások jogcímhez kapcsolódó

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1.a. Ismertesse a kereskedelem helyét és szerepét a nemzetgazdaságban! A kereskedelem fogalmát, feladatát. b. Ismertesse a fogyasztónak a kereskedelemmel, a bolttal

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 1. a./ A termőföld sajátos tulajdonságai, használat- és minőség szerinti értékelése. A föld pénzbeli értékelése, a földjáradék,

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Üzleti tervhez

Kitöltési útmutató. Üzleti tervhez Kitöltési útmutató Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások jogcímhez kapcsolódó Üzleti tervhez I. Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

A testi-lelki egészség fenntartásának lehetőségei

A testi-lelki egészség fenntartásának lehetőségei Egészségügyi szakmacsoport Általános asszisztens Modulszám: 3.0/2328-06 Matlákné Csizmadia Györgyi A testi-lelki egészség fenntartásának lehetőségei Tanulói munkafüzet A Humán TISZK rendszerének továbbfejlesztése

Részletesebben

Tájékoztató a közigazgatási szakvizsga követelményrendszeréről

Tájékoztató a közigazgatási szakvizsga követelményrendszeréről Tájékoztató a közigazgatási szakvizsga követelményrendszeréről A Közigazgatási Továbbképzési Kollégium a közigazgatási szakvizsgáról szóló 35/1998. (II. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 3. (1)

Részletesebben

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek A tételek 1. Jellemezze a piac főbb tényezőit (kereslet, kínálat, ár) és befolyásoló elemeit a Marshall kereszt felhasználásával! Határozza meg az egyéni és a piaci kereslet viszonyát! Hasonlítsa össze

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY 1. Kis és középvállalkozások (KKV) gazdasági és társadalmi jelentısége. 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. KKV minıségi és mennyiségi ismérvei.

Részletesebben

A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA HELYZETFELTÁRÁS TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN 2010.

A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA HELYZETFELTÁRÁS TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN 2010. A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN HELYZETFELTÁRÁS TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. AUGUSZTUS Tartalomjegyzék 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2 BEVEZETÉS...

Részletesebben

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról!

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 2. Mutassa be a turizmus piaci rendszerét, azaz a turizmus szereplőit, jellemzőit,

Részletesebben

Vállalkozói ismeretek

Vállalkozói ismeretek 2 Vállalkozói ismeretek 1. A vállalkozásról általában A vállalkozói és a vállalkozási tevékenység jellemzői. A vállalkozások és a vállalkozói döntések. A vállalkozások működési formái. A vállalkozási ötlet

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. Ismertesse a fogyasztói döntés tényezőit, a szükségletek szerepét! Jellemezze a háztartások és a vállalkozások gazdasági kapcsolatát! Ismertesse a kereskedelem

Részletesebben

55 346 02 0010 55 02 Titkárságvezető Ügyviteli szakügyintéző

55 346 02 0010 55 02 Titkárságvezető Ügyviteli szakügyintéző A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Útmutató a megfelelı és hatékony táplálkozástan oktatáshoz

Útmutató a megfelelı és hatékony táplálkozástan oktatáshoz Útmutató a megfelelı és hatékony táplálkozástan oktatáshoz I. Segédlet a táplálkozástan oktatási anyagának összeállításához A táplálkozástan iskolai oktatásának célja, hogy olyan fogyasztókat neveljen,

Részletesebben

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 Budapest, 2009. október 28. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló. 4 1 Bevezető 14 2 Helyzetelemzés 16 2.1 Nemzetközi trendek... 16 2.2 Magyarország turizmusának

Részletesebben

A piacra jutás segítése

A piacra jutás segítése A piacra jutás segítése A Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából Készítette: Inzsöl Renáta Szombathely 2011 Hogyan segítsük termékeink piacra jutását? A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. tapasztalatai

Részletesebben

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester Fényképész és fotótermék-kereskedő mester 3 (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 063-09-2 Technológiai ismeretek, munka- és környezetvédelmi ismeretek, etika () Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6.

Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6. Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6. PHARE, SAPARD, AVOP, NVT Dr. Udvardy, Péter Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6.: PHARE, SAPARD, AVOP, NVT Dr.

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. Ismertesse a fogyasztói döntés tényezőit, a szükségletek szerepét! Jellemezze a háztartások és a vállalkozások gazdasági kapcsolatát! Ismertesse a kereskedelem

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1.a. Ismertesse a kereskedelem helyét és szerepét a nemzetgazdaságban! A kereskedelem fogalmát, feladatát. b. Ismertesse a fogyasztónak a kereskedelemmel, a bolttal

Részletesebben

Mit tud az adatvédelemről, a személyes adatról és a közérdekű adatról? Mi a netikett, kire vonatkozik és mit tartalmaz?

Mit tud az adatvédelemről, a személyes adatról és a közérdekű adatról? Mi a netikett, kire vonatkozik és mit tartalmaz? 1. TÉTEL: A KOMMUNIKÁCIÓ MODELLJE Mit tud a kommunikáció fogalmáról, fajtáiról? Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Ismertesse a vendéglői rendelést mint kommunikációs folyamatot! 2. TÉTEL:

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR 1 MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS Készült Nyírlugos Város Önkormányzata megbízásából Készítette MEGAKOM Tanácsadó Iroda 2016. JANUÁR Adatgyűjtés lezárva:

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

A régió és településmarketing kockázatai - a célrendszer és stratégiai döntési dimenziók 1

A régió és településmarketing kockázatai - a célrendszer és stratégiai döntési dimenziók 1 A régió és településmarketing kockázatai - a célrendszer és stratégiai döntési 1 Piskóti István A hely-marketing, egy régió avagy egy város fejlesztése érdekében folytatandó marketing tevékenységnek meghatározó

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta MELLÉKLETEK FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Szakrajz 1. Feladat: a. Készítse el az árokeresztékes illesztéssel (saját csappal) kialakított szélesbítő toldás szakrajzát,

Részletesebben

Terület- és térségmarketing. /Elméleti jegyzet/

Terület- és térségmarketing. /Elméleti jegyzet/ Terület- és térségmarketing /Elméleti jegyzet/ Terület- és térségmarketing /Elméleti jegyzet/ Szerző: Nagyné Molnár Melinda Szent István Egyetem Szerkesztő: Nagyné Molnár Melinda Lektor: Szakály Zoltán

Részletesebben

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser 236-06 Figyelemmel kíséri és értékeli az idegenforgalom sokoldalú rendszerét A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a szakmai és vizsgakövetelmények 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulok témaköreinek mindegyikét

Részletesebben

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ 1. a) Melyek az érzékelés, az észlelés, az emberi figyelem és az emlékezet alapjai? Hogyan befolyásolja az életkor előre haladása szerepüket a megismerő folyamatokban? b) Mit jelent a szociális gondozás

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek 2 1. Szakmai ismeretek szóbeli vizsgatételei "A" tételek: 1. Az alapanyagok

Részletesebben

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Az újkori magyar civil, nonprofit szektor az idei évben ünnepli 20 éves születésnapját. Ilyen alkalmakkor a témával foglalkozó

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek c. IV. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2015. augusztus 15.

A közigazgatási szakvizsga Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek c. IV. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2015. augusztus 15. A közigazgatási szakvizsga Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek c. IV. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2015. augusztus 15.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Tanyakutatás fejlesztési vizsgálatok a Duna- Tisza közi Homokhátságon 2005

Tanyakutatás fejlesztési vizsgálatok a Duna- Tisza közi Homokhátságon 2005 MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete Tanyakutatás fejlesztési vizsgálatok a Duna- Tisza közi Homokhátságon 2005 Tájékoztató és tartalmi összefoglaló Készült a Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Magasépítéstan 2. Szilárdságtan 3. Szervezési és vállalkozási ismeretek Megjegyzések: 1. A Magasépítéstan vizsgatantárgy szóbeli tételei szóban és vázlatrajzokkal megválaszolható

Részletesebben

CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON

CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON PH.D. ÉRTEKEZÉS MISKOLC 2015 MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖREI KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖREI KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ 1. Az állam funkciói. (allokációs, redisztribúciós, stabilizációs, önfenntartó funkció, illetve a társadalom és a gazdaság jogi szabályozása) 2. Az államháztartás fogalma. Az

Részletesebben

DR. GÁL LAJOS. 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései.

DR. GÁL LAJOS. 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései. DR. GÁL LAJOS terrior kutatás borok összetétele borvidékek bor és gasztronómia 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései. 2. Borfogyasztói szokások vizsgálata.

Részletesebben

Külgazdasági politika és piacfejlesztés Kidolgozott kérdések 2014/15 Bathó Barbara

Külgazdasági politika és piacfejlesztés Kidolgozott kérdések 2014/15 Bathó Barbara Külgazdasági politika és piacfejlesztés Kidolgozott kérdések 2014/15 Bathó Barbara I. rész Külgazdasági politika keretei, fogalmai Értelmezze a kereskedelempolitika fogalmát! Nevezze meg a fogalom legalább

Részletesebben

Multimédia és felnőttképzés. Dr. Krisztián Béla. krisztb@pte.hu

Multimédia és felnőttképzés. Dr. Krisztián Béla. krisztb@pte.hu Multimédia és felnőttképzés Dr. Krisztián Béla krisztb@pte.hu Pécsi Tudományegyetem, Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet, Humán Menedzsment Tanszék Az információs társadalomnak megfelelően

Részletesebben

21. A testek hőtágulása

21. A testek hőtágulása 21. A testek hőtágulása Végezzen el két kísérletet a hőtágulás jelenségének szemléltetésére a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával! Magyarázza meg a kísérleteknél tapasztalt jelenséget! Soroljon

Részletesebben

IDEGENFORGALMI ISMERETEK

IDEGENFORGALMI ISMERETEK IDEGENFORGALMI ISMERETEK 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, tartalmi lényegét! Milyen szerepet játszanak az utazási indítékok a turizmusban? Csoportosítsa az utazásokat a motivációk szerint! 2. Ismertesse

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazza. A tételekhez segédeszköz

Részletesebben

RÁCALMÁS VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

RÁCALMÁS VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 1 RÁCALMÁS VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA A településfejlesztési koncepciót Rácalmás Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2016. (01.26.) KT. sz. határozatával elfogadta. 2016. január 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS A belügyi rendészeti ismeretek középszinten letehető szóbeli vizsga. A vizsga célja A középszintű érettségi vizsga célja

Részletesebben

KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Levelező tagozat Nemzetközi gazdaságelemző szakirány A MAGYARORSZÁGI RÉGIÓK VERSENYKÉPESSÉGE,

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG

BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG PRIORITÁSOK ÉS PROGRAMOK Készítette: ProKat Mérnöki Iroda Kft. 2010. augusztus 1 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS...5 II. HELYZETELEMZÉS KÖVETKEZTETÉSEI...6 1. A helyzetelemzés legfontosabb

Részletesebben

Az egészségturizmus marketingkoncepciója. Vezetői összefoglaló

Az egészségturizmus marketingkoncepciója. Vezetői összefoglaló Magyar Turizmus Rt. Az egészségturizmus marketingkoncepciója Vezetői összefoglaló 2002. április 30. Végső jelentés Tartalom 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2 1.1 A KUTATÁS HÁTTERE 2 1.1.1 A kutatás céljai 2 1.1.2

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ II. kötet

TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ II. kötet HAJDÓBÖSZÖRMÉNYI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ II. kötet 2005. szeptember Tartalom Bevezetés... 2 Stratégia helyzetértékelés (SWOT elemzés)... 4 Erősségek...

Részletesebben

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com VI. MELLÉKLETEK Tartalomjegyzék 6.1. melléklet Jelentkezési, tájékoztatási lap...217 6.2. melléklet Előzetes tudásszint felmérő lap...220 6.3. melléklet Tanulási forgatókönyv...221 6.4. melléklet Önellenőrző

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. OKTATÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC WALKING

SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC WALKING Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon 2015 TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0003 Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézet SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC

Részletesebben

MARTFŰ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Kiszelovics és Társa Településtervező Kft.

MARTFŰ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Kiszelovics és Társa Településtervező Kft. Kiszelovics és Társa Településtervező Kft. 5000 Szolnok, Karczag L. út 11. I/11. Iroda: 5000 Szolnok, Szántó krt. 52. II/5 Tel/fax: 56/343-279 Sz.: 4/2015. MARTFŰ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok. Doktori Iskola

Nyugat-magyarországi Egyetem. Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok. Doktori Iskola Nyugat-magyarországi Egyetem Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola A KÖRNYEZETI VÁLTOZÁSOK HATÁSA A MARKETINGORIENTÁCIÓRA, A MARKETINGSZERVEZET KIALAKULÁSÁRA, MKÖDÉSÉRE A

Részletesebben

A minõségbiztosítás konfliktusai az iskolavezetésben

A minõségbiztosítás konfliktusai az iskolavezetésben Iskolakultúra 1999/6 7 Hoffmann X Rózsa A minõségbiztosítás konfliktusai az iskolavezetésben A mögöttünk álló év legtöbbször hallott-olvasott, oktatásüggyel kapcsolatos kifejezése minden bizonnyal a minőségbiztosítás

Részletesebben

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/7

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/7 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Projekt adatlap. az Észak-magyarországi Operatív Program. Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére

Projekt adatlap. az Észak-magyarországi Operatív Program. Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére Projekt adatlap az Észak-magyarországi Operatív Program Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére c. pályázati felhívásához Kódszám: ÉMOP-3.1.3-11 1. TÁMOGATÁSI KONSTRUKCIÓ

Részletesebben

GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER. 1 O l d a l :

GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER. 1 O l d a l : GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER 1 O l d a l : TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN... 4 2. A VÁROS EGÉSZÉRE VONATKOZÓ

Részletesebben

Urbanisztika és vidékfejlesztés

Urbanisztika és vidékfejlesztés Urbanisztika és vidékfejlesztés Nemzeti Vidékstratégia a vidék felemelkedéséért és a fenntartható agrárjövőért Dr. Czene Zsolt főosztályvezető 2011. 10. 27. XVII. Országos Urbanisztikai Konferencia, PécsP

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 25. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 FÖLDRAJZ ÍRÁSBLI FLVÉTLI FLADATOK 2004 Az írásbeli dolgozat megoldásához 180 perc áll rendelkezésre. lőször olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd alaposan gondolja át válaszait, s azokat

Részletesebben

A PBKIK elnökségének beszámolója a küldöttgyűlés felé

A PBKIK elnökségének beszámolója a küldöttgyűlés felé SZÁMA: KGY./ELŐT-./2009. - T Á R G Y: A PBKIK elnökségének beszámolója a küldöttgyűlés felé KÜLDÖTTGYŰ LÉSI ELŐ TERJESZTÉS A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÜLDÖTTGYŰLÉSÉNEK 2009. május hó 20.

Részletesebben

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA Koncepció Derecske 2009. november Tartalom 1. Bevezetés... 2 2. A külső környezet elemzése... 4 3. A Belső környezet jellemzői... 10

Részletesebben

54 762 02 0010 54 01 Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 01 Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011.

MARKETINGTERVEZÉS. Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. MARKETINGTERVEZÉS Készítette: a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából: Dr. Karaszi Andrea- Horváth Olga Szombathely, 2011. BEVEZETŐ Mielőtt a marketing terv készítés egyes lépéseit számba

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére 1 ELŐTERJESZTÉS Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére Tárgy: Előterjesztő: Döntés az Önkormányzat 2015-2019. közötti évekre vonatkozó Gazdasági Programjáról, Fejlesztési

Részletesebben

TOMPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2015 2019

TOMPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2015 2019 TOMPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2015 2019 Tartalom I. BEVEZETŐ... 4 II. TOMPA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT... 5 II.1 TOMPA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KAPCSOLATAI... 5 II.2. AZ ÖNKORMÁNYZAT HIVATALA... 6

Részletesebben

Csákvár Város Önkormányzata 2013-ban szervezetfejlesztési pályázatot nyert el az Államreform Operatív Program keretében.

Csákvár Város Önkormányzata 2013-ban szervezetfejlesztési pályázatot nyert el az Államreform Operatív Program keretében. Tisztelt Polgármester Asszony / Úr! Csákvár Város Önkormányzata 2013-ban szervezetfejlesztési pályázatot nyert el az Államreform Operatív Program keretében. A pályázat célkitűzése többek között a térségi

Részletesebben

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A közigazgatási alapvizsga tananyagának témakörei: I. A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai II. A közigazgatás felépítése és működése III. Államháztartási

Részletesebben

A SZERENCSI KISTÉRSÉG

A SZERENCSI KISTÉRSÉG A SZERENCSI KISTÉRSÉG FELZÁRKÓZTATÁSI FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2010. ÁPRILIS MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. - 1 - A Szerencsi kistérség felzárkóztatási fejlesztési programja A fejlesztési program

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2661-06/2 Egy adott vállalkozás vonatkozásában az uniós pályázat tervezésének és lebonyolításának bemutatása.

Részletesebben

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA REV.0. Munkaszám: 7795 Budapest, 2002 július Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...4 Bevezetés...11 Néhány szó a városról...12 A város energetikája számokban: energiamérleg...13

Részletesebben

MIKEKARÁCSONYFA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 4/2013. (IV.30.) önkormányzati RENDELETE

MIKEKARÁCSONYFA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 4/2013. (IV.30.) önkormányzati RENDELETE MIKEKARÁCSONYFA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 4/2013. (IV.30.) önkormányzati RENDELETE az önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról Mikekarácsonyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Balatonföldvár Város Önkormányzat Képviselő Testületének 2012. szeptember 20-án tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS Balatonföldvár Város Önkormányzat Képviselő Testületének 2012. szeptember 20-án tartandó ülésére Balatonföldvár Város Önkormányzata 8623 Balatonföldvár, Petőfi S. u. 1. Tel.: 84/540-330 Fax: 84/540-332 e-mail: pgmh@balatonfoldvar.hu ELŐTERJESZTÉS Balatonföldvár Város Önkormányzat Képviselő Testületének

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Az Europass jelentősége és használata, külföldi munkavállalás és képzés az EU-ban

Az Europass jelentősége és használata, külföldi munkavállalás és képzés az EU-ban Mindig van választás Az Europass jelentősége és használata, külföldi munkavállalás és képzés az EU-ban Hallgatói jegyzet SZERZŐ: CSUJA ZSUZSA LEKTOR: KALMÁR ANDRÁS NYELVI LEKTOR: HORVÁTH SÁNDOR SZERKESZTŐ:

Részletesebben

GYAKORLATI TÉTELSOR Ápolás Mesterképzési Szak 2012/2013 tanév

GYAKORLATI TÉTELSOR Ápolás Mesterképzési Szak 2012/2013 tanév GYAKORLATI TÉTELSOR Ápolás Mesterképzési Szak 2012/2013 tanév 1. a). Az 1/2012. (V. 31.) EMMI rendelet értelmében határozza meg egy 60 ágyas sebészeti osztály minimumfeltételét (személyi, tárgyi) úgy,

Részletesebben

Az integrált vidékfejlesztés lehetôségei Magyarországon

Az integrált vidékfejlesztés lehetôségei Magyarországon BÍRÓ NAGY András Túl a magyar ugaron Az integrált vidékfejlesztés lehetôségei Magyarországon 2007. április Tartalom 1. VEZETÔI ÖSSZEFOGLALÓ 4 2. BEVEZETÉS 10 3. MIÉRT KELL FEJLESZTENI A VIDÉKET? 16 4.

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata gazdasági program elfogadásáról A Képviselő-testület a 2014-2019 időszakra vonatkozó gazdasági programját

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó 31 812 01 0100 21 01 Szállodai szobaasszony Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó 31 812 01 0100 21 01 Szállodai szobaasszony Panziós, falusi vendéglátó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2. Ismertesse az állami munkavédelmi feladatok végrehajtásáért felelős szerveket! Melyek az OMMF és az ANTSZ legfontosabb feladatai?

2. Ismertesse az állami munkavédelmi feladatok végrehajtásáért felelős szerveket! Melyek az OMMF és az ANTSZ legfontosabb feladatai? 2 Környezetvédelem, ökológia és munkabiztonság az építési tevékenységben 1. Ismertesse a munkavédelem célját, a munkaadó és a munkavállaló jogait és kötelességeit! Határozza meg a munkavédelem két fő területét!

Részletesebben

A Progress eredményeinek biztosítása

A Progress eredményeinek biztosítása A Progress eredményeinek biztosítása A Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) végrehajtására vonatkozó keretstratégia Európai Bizottság A Progress eredményeinek

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Mátraterenye Község Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Mátraterenye Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata Mátraterenye Község Önkormányzata 2015 Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) Bevezetés Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - eleget téve

Részletesebben

Az integrált európai határigazgatási stratégia új eszközei

Az integrált európai határigazgatási stratégia új eszközei MEMO/08/85 Brüsszel, 2008. február 13. Az integrált európai határigazgatási stratégia új eszközei A személyek növekvő mobilitása kihívás elé állítja az Európai Uniót azzal kapcsolatban, hogy milyen módon

Részletesebben

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit!

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit! 2 Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a hímzés kialakulását és rendeltetését! (Hímzés-szövés, hímzés- csipke kapcsolata) b) Ismertesse a munkavédelem célját, feladatát és fő területeit! 2. a) Sorolja fel

Részletesebben

Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014

Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014 1 Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014 2008. augusztus Készült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózatműködtetési

Részletesebben

A SZEKSZÁRD-TOLNAI KISTÉRSÉG KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA

A SZEKSZÁRD-TOLNAI KISTÉRSÉG KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA Munkaanyag 2010. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...2 HELYZETELEMZÉS...3 A KISTÉRSÉG KÖZMŐVELİDÉSI HELYZETE...10 SWOT elemzés...18 Problémafeltárás...20

Részletesebben

Tárgy: A Gondozási Központ Szakmai programjának módosítása

Tárgy: A Gondozási Központ Szakmai programjának módosítása Ásotthalom Község Önkormányzatának Gondozási Központ Vezetőjétől 6/2008. Véleményező Bizottság: SZISB Ikt: 1022/2008. Tárgy: A Gondozási Központ Szakmai programjának módosítása Melléklet: 2 db Ásotthalom

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRZSPÉLDÁNY. Készítette: Csizmazia Mária igazgató Érvényes: 2015. Fenntartó egyetértésével. Mayer Gyula ügyvezető igazgató. Ph.

PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRZSPÉLDÁNY. Készítette: Csizmazia Mária igazgató Érvényes: 2015. Fenntartó egyetértésével. Mayer Gyula ügyvezető igazgató. Ph. SÉF Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola H-8200 Veszprém, Halle utca 3. TeI/Fax.:0036 (88) 569-880, 0036 (88) 569-880 E-mail: sef@sef.hu Keltezés: 2015. 04. 30. Iktatószám:

Részletesebben