KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai?"

Átírás

1 KÖZÖS TÉTELEK 1. Ismertesse a verbális és nonverbális kommunikáció alkalmazását az üzleti kapcsolatokban! A verbális kommunikáción belül térjen ki a párbeszéd, a csoportos kommunikáció és az előadás szerepére. A nonverbális kommunikáció témaköréből elemezze a testbeszéd elemeit, az emblémák, és a térköz szerepét. 2. Ismertesse az üzleti kommunikáció írásbeli formáit és fajtáit! Ismertesse az üzleti levelek tartalmi és formai követelményeit! Térjen ki az iratkezelés főbb szabályaira is! 3. Ismertesse az üzleti terv jelentőségét, írja le, milyen alkalmakra készítünk üzleti tervet. Milyen fő fejezetekből áll az üzleti terv, és ismertesse ezek rövid tartalmát. 4. Mutassa be, milyen módon lehet vállalkozást alapítani Magyarországon! Röviden írja le milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes vállalkozás típusoknál. 5. Ismertesse a hitelfelvétel menetét, szükségességét és lehetőségeit a vállalkozói világban! Milyen típusú hiteleket kérhet a vállalkozó a banktól? 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai? 7. Melyek a pénzügyi beszámoló részei? Ismertesse ezek tartalmát. 8. Melyek a helyi adóztatás alapvető jellemzői? Melyek a vagyoni típusú adók, a kommunális jellegű adók és a helyi iparűzési adó megállapításának szabályai? 9. Ismertesse a személyi jövedelemadó, a járulékok és a társasági adó jellemzőit? 10. Ismertesse a turizmus makrogazdaságban betöltött helyét és hatását a GDP-re vonatkozóan, valamint a turizmus egyéb gazdasági hatásait. 11. Helyezze el a Lean menedzsmentet a turizmus integrált menedzsmentjében (piramis modell), ismertesse turisztikai példákkal a fenti koncepció tíz munkával kapcsolatos elvét. 12. A piacgazdasági alapfogalmak közül kérem, ismertesse a keresleti függvény, a kínálati függvény és a Marshall-kereszt főbb jellemzőit. Idegenforgalmi közgazdászként kérem, kapcsolja össze ezeket egy turisztikai termékkel. 13. Mutassa be a turizmus rendszerét példákon keresztül! 14. Mutassa be a szolgáltatások sajátosságait (HIPI) a turizmusban/vendéglátásban! Hogyan jelentkeznek? Hogyan lehet kezelni őket?

2 15. Csoportosítsa és jellemezze a szállodákat rendeltetésük, jellegük, nagyságuk szerint! Mutasson be két szállodatípust részletesen! 16. Melyek a szállodai személyzettel szemben támasztott legfontosabb követelmények? 17. Ismertesse a szállodai osztályba sorolás kritérium rendszerét, a jelenleg érvényes szabályozás szerint! 18. Határozza meg a rendezvény fogalmát, ismertesse a rendezvények személyi és tárgyi feltételeit. Csoportosítsa őket különböző szempontok szerint! Ismertesse a rendezvényszervezés folyamatát! 19. Mutassa be konkrét példán keresztül a forgató könyv elemeit! 20. Ismertesse a marketing eszközei közül a marketing kommunikáció és ösztönzéspolitika elemeit a szállodák/vendéglátóhelyek esetén!

3 TURIZMUS SZAKIRÁNY TÉTELEI 1. Mutasson be egy tevékenység specifikus turisztikai terméket a Nyugat-Dunántúli turisztikai régióban! 2. Japán világörökség-vadász csoport érkezik, akik a magyarországi világörökségeket szeretnék meglátogatni. Sorolja fel és helyezze el őket az idegenforgalmi régiókban! Mutassa be Budapestet, mint világörökségi helyszínt! 3. A Győrbe érkező és a kulturális örökségek iránt érdeklődő turistáknak állít össze programot. Ismertesse a legfontosabb győri látnivalókat! 4. Válasszon ki egy európai desztinációt az alábbiak közül (Franciaország, Olaszország, Ciprus, Görögország) és mutassa be turisztikai szempontból! 5. Válasszon ki egy európai desztinációt az alábbiak közül (Anglia, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Románia) és mutassa be turisztikai szempontból! 6. Állítson össze egy 3 napos programot egy Ön által kiválasztott régióba érkező egyetemista csoport részére! Ismertesse a program összeállítás szempontjait! 7. Ismertesse a kalkulációkészítés fő elemeit egy beutazó csoport esetében, amennyiben a csoport saját autóbusszal érkezik, magyarországi tartózkodása során elhelyezés, félpanziós ellátás, programok és helyi idegenvezető biztosítását kéri! Ismertesse a kalkuláció felépítését és tartalmát, a kiajánlott árakat! 8. Hasonlítsa össze a falusi és a városi turizmus kínálatát konkrét példákon keresztül. 9. Foglalja össze röviden egy leendő konkrét helyszínhez kötődő saját falusi vendéglátó ház alapvető üzemeltetési feladatait! 10. Ismertesse a H. W. Opaschowski által meghatározott szabadidős szükségleteket, ajánljon hozzájuk szabadidős programokat. 11. Szervezzen csoporttársainak egy választott célterülethez kötődő hétvégi szabadidős programot, a kínálatban egyaránt szerepeljenek kulturális, gasztronómiai és sport programok. 12. Foglalja össze két választott megye területfejlesztési feladatait, emelje ki a turisztikai összefüggéseket. 13. Ismertesse a települések és hatókörzetük turisztikai fejlesztéseivel kapcsolatos menedzsment technikákat példákkal.

4 14. Jellemezze a magyarországi TDM rendszert, azok szintjeit és fő jellemzőit! 15. Melyek a desztinációs marketing tervezés folyamatának főbb lépései, a marketing terv részei? 16. Készítsen költségvetést egy kettő napos nemzetközi idegenforgalmi konferenciáról, amelyet Budapesten rendeznek meg. 17. Ismertesse a fesztiválok és kiállítások szervezési folyamatait, miben térnek el egymástól (résztvevők, téma, méret)? 18. Mit tud a rendezvények kötelező egészségbiztosításáról és a fesztiválok új minősítő rendszeréről? 19. Ön egy falusi szálláshelyet üzemeltet! Milyen szempontokat vesz figyelembe az árak kialakításakor? 20. Értelmezze, hogy egy szálláshely esetén mit jelent az arculat és az image, hogyan jelennek meg?

5 VENDÉGLÁTÓ SZAKIRÁNY TÉTELEI 1. A vendéglátás fogalma, célja, feladata. Miért nevezik sajátos tevékenységnek a vendéglátást? A vendéglátás gazdasági és társadalmi jelentősége, kapcsolata az idegenforgalommal. 2. Ismertesse a vendéglátás legjellemzőbb üzlettípusait, és az üzletek kategorizálásának a szempontjait. 3. A választék fogalma, és kialakításának alapelvei. Ismertesse a választékközlés eszközeit, azok kialakításának formai szabályait. (Étlap, étrend.) 4. Ismertesse a beszerzés folyamatát, az áruátvétel szabályait, a raktárak fajtáit és a raktározás alapelveit. A készletgazdálkodás elemzése. (Fsf; Fsn.) 5. A termelés fogalmai, és részfolyamatai, a konyhák berendezései, eszközei és dolgozói. Ismertesse a modern konyhatechnológiai eljárásokat. A termelés elszámoltatásának alapelve. 6. Az értékesítés fogalma, fajtái; értékesítési rendszerek. Az értékesítés dolgozói. A felszolgálási rendszerek és módok ismertetése. Az értékesítés elszámoltatása. (A pult v. standív rovatai.) 7. Ismertesse a korszerű tálalási, és értékesítési eljárások jelenlegi trendjei a vendéglátásban. 8. A vendéglátás kiegészítő munkafolyamatainak ismertetése. (Higiéniai, adminisztráció, ellenőrzés, leltár.) 9. A vendéglátás árképzésének lehetőségei, az ár felépítése. Az árban kalkulált árrés kiszámítása, az árrés-szint ismeretének lényege. 10. A költségek fajtái, szerepük a jövedelmezőségben. A bevétel elemzése, az üzleti szintű eredmény levezetése a nettó bevételből. Az adózás utáni nyereség elemzése, felhasználási módjai. 11. Vendéglátó rendezvények fogalma, csoportosítása. A rendezvényfelvétel szempontjai, lebonyolításuk az előkészületektől az értékelésig. 12. Ismertesse az italválasztékot meghatározó tényezőket. Hogyan függ az italválaszték az üzlettípustól? Melyek az itallap tartalmi elemei és formai követelményei? Borlap tartalma, felépítése. 13. Ismertesse a hazai és a külföldi párlatok csoportjait és jellemzőit, valamint felszolgálásuk folyamatát és felszolgálásuk hőfokát.

6 14. Jellemezze röviden a természetes borok fő csoportjait, a felszolgálás munkafolyamatát és a felszolgálási hőfokokat! 15. Ismertesse az alkohol menetes italok csoportjait és jellemezze őket táplálkozás élettani szempontból! 16. Ismertesse a sütőipari termékek főbb csoportjait és értékelje őket táplálkozás élettani szempontból! 17. Jellemezze a húsok főbb csoportjait és értékelje őket táplálkozás élettani szempontból Térjen ki a fehérjék jelentőségére. 18. Ismertesse a tejtermékek főbb csoportjait és jellemezze őket táplálkozás élettani szempontból. 19. Ismertesse az ételfertőzés főbb jellemzőit, valamint mutassa be ezen megbetegedést okozó baktériumok jellemzőit, az általuk okozott betegedés tüneteit és a betegség lefolyását 2-2 példán keresztül. 20. Ismertesse az ételmérgezés főbb jellemzőit, valamint mutassa be ezen megbetegedést okozó baktériumok jellemzőit, az általuk okozott megbetegedés tüneteit és a betegség lefolyását 2-2 példán keresztül.

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 2 IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, ismertesse a turizmus történeti fejlődését! Ismertesse a turizmus rendszerét és a környezeti hatásokat!

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK KÖZÖS TÉTELEK 1. Ön, mint közgazdász ismertesse a turizmus makrogazdaságban betöltött helyét és hatását a GDP-re! Térjen ki a turizmus egyéb gazdasági hatásaira! 2. Ön előadást tart egy külföldi csoport

Részletesebben

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról!

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 2. Mutassa be a turizmus piaci rendszerét, azaz a turizmus szereplőit, jellemzőit,

Részletesebben

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek Záróvizsga tételek Turizmus-vendéglátás szak 2012. A tételek 1. A turizmus fogalma. A turizmus rendszere, a kereslet, kínálat elemei. A turizmus csoportosítása. A turizmus előzményei és fejlődése. A turizmus

Részletesebben

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser 236-06 Figyelemmel kíséri és értékeli az idegenforgalom sokoldalú rendszerét A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek

Vállalkozási ismeretek A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Jogi ismeretek Vállalkozási ismeretek Szóbeli tételsor 2012 1.1. Ismertesse Magyarország jogrendszerének felépítését. Mi a jogforrás? 1.2. Ismertesse a törvényhozói, végrehajtói

Részletesebben

IDEGENFORGALMI ISMERETEK

IDEGENFORGALMI ISMERETEK IDEGENFORGALMI ISMERETEK 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, tartalmi lényegét! Milyen szerepet játszanak az utazási indítékok a turizmusban? Csoportosítsa az utazásokat a motivációk szerint! 2. Ismertesse

Részletesebben

61 345 01 0010 61 01 Közművelődési menedzser Közművelődési szakember I.

61 345 01 0010 61 01 Közművelődési menedzser Közművelődési szakember I. megnevezett közművelődési szervezet működtetésére vonatkozó jogi, gazdasági környezet bemutatása z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei A vizsgafeladat ismertetése: központilag összeállított kérdéssora az alábbi témaköröket foglalja magában: Turisztikai piac bemutatása. Nemzetközi és hazai turizmustrendek. A turizmus fajtái, formái. Szálláshelyismeret.

Részletesebben

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek A tételek 1. Jellemezze a piac főbb tényezőit (kereslet, kínálat, ár) és befolyásoló elemeit a Marshall kereszt felhasználásával! Határozza meg az egyéni és a piaci kereslet viszonyát! Hasonlítsa össze

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 2001-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 183/2001.

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 1. a./ A termőföld sajátos tulajdonságai, használat- és minőség szerinti értékelése. A föld pénzbeli értékelése, a földjáradék,

Részletesebben

Vidékfejlesztési menedzsment és marketing

Vidékfejlesztési menedzsment és marketing Vidékfejlesztési menedzsment és marketing Ellenőrző kérdések A VIDÉKFEJLESZTÉSI ME EDZSME T ALAPJAI GLOBALITÁS, REGIONALITÁS ÉS LOKALITÁS A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Vázolja a világban zajló globalizációs folyamatokat!

Részletesebben

A VIDÉKI TURIZMUS HELLYZETE MAGYARORSZÁGON. 2013.. Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár

A VIDÉKI TURIZMUS HELLYZETE MAGYARORSZÁGON. 2013.. Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár A VIDÉKI TURIZMUS HELLYZETE MAGYARORSZÁGON 2013.. Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár Emberközpontú és hosszú távon jövedelmező fejlődés A térségi turizmus versenyképességének növelése A turizmus életminőségre

Részletesebben

DR. GÁL LAJOS. 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései.

DR. GÁL LAJOS. 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései. DR. GÁL LAJOS terrior kutatás borok összetétele borvidékek bor és gasztronómia 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései. 2. Borfogyasztói szokások vizsgálata.

Részletesebben

Protokoll és utazásügyintéző konferenciaszervező 54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző

Protokoll és utazásügyintéző konferenciaszervező 54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző 148-06 Referensi tevékenységek végzése A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

54 812 01 1000 00 00 Idegenvezető Idegenvezető

54 812 01 1000 00 00 Idegenvezető Idegenvezető A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester Fényképész és fotótermék-kereskedő mester 3 (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 063-09-2 Technológiai ismeretek, munka- és környezetvédelmi ismeretek, etika () Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY 1. Kis és középvállalkozások (KKV) gazdasági és társadalmi jelentısége. 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. KKV minıségi és mennyiségi ismérvei.

Részletesebben

A tételsor Árukezelés

A tételsor Árukezelés 2 A tételsor Árukezelés 1. Beszéljen az árubeszerzés módjairól, valamint az áruátvétel szerepéről, formáiról! Ismertesse az átvett élelmiszerek kísérő dokumentumait! 2. Beszéljen a táplálkozás jelentőségéről,

Részletesebben

A natúrparkok szerepe a turizmusban, a turizmus szerepe a natúrparkokban

A natúrparkok szerepe a turizmusban, a turizmus szerepe a natúrparkokban A natúrparkok szerepe a turizmusban, a turizmus szerepe a natúrparkokban Pénzes Erzsébet 4. pillér: turizmus-rekreáció természeti és kulturális örökségi értékeinek fenntartható turizmus keretében történő

Részletesebben

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás.

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás. 2 1. A fehérjék táplálkozástani megítélése, jellemzése, szükséglete. Az élelmiszerek, mint fehérjeforrások. 2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek.

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Jelentés a turizmus 2010. évi teljesítményéről

Jelentés a turizmus 2010. évi teljesítményéről Jelentés a turizmus 2010. évi teljesítményéről Központi Statisztikai Hivatal 2011. szeptember Tartalom Bevezetés... 2 1. A turizmus főbb gazdasági mutatói... 2 A turizmus gazdasági környezete... 2 A turizmusban

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2015. NOVEMBER 26-AI ÜLÉSÉRE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2015. NOVEMBER 26-AI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ALAPSZABÁLY1 I. Általános rendelkezések II. Az egyesület célja és feladatai2

ALAPSZABÁLY1 I. Általános rendelkezések II. Az egyesület célja és feladatai2 ALAPSZABÁLY 1 I. Általános rendelkezések 1.1. A szervezet teljes neve: Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület Rövidített neve: GyMS megyei FTE Angol nyelven: Association of Rural Tourism in

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2016. február 15. Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 Budapest, 2009. október 28. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló. 4 1 Bevezető 14 2 Helyzetelemzés 16 2.1 Nemzetközi trendek... 16 2.2 Magyarország turizmusának

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A vendéglátásszervező-vendéglős mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A vendéglátásszervező-vendéglős mestervizsgához szükséges szakképesítési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Vezetői összefoglaló. Módszertani feltáró tanulmány. Környezet- és szituációelemzés. Koncepció. Operatív terv.

Tartalomjegyzék. Vezetői összefoglaló. Módszertani feltáró tanulmány. Környezet- és szituációelemzés. Koncepció. Operatív terv. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló Módszertani feltáró tanulmány Környezet- és szituációelemzés Koncepció Operatív terv Mellékletek Dunaújváros Városmarketing Terve Vezetői összefoglaló Készítette:

Részletesebben

B. AZ ÓKOR Mutassa be az ókor tárgykultúráját különös tekintettel Egyiptom, Görögország és a Római Birodalom építészet, bútor és tárgytörténetére!

B. AZ ÓKOR Mutassa be az ókor tárgykultúráját különös tekintettel Egyiptom, Görögország és a Római Birodalom építészet, bútor és tárgytörténetére! 2 1. TÉTEL A. A LAKÁS BÚTORAINAK CSOPORTOSÍTÁSA FUNKCIÓ SZERINT Ismertesse az egyes bútorfajtákat funkcionális jellegzetességeiknek megfelelően és említsen rájuk példákat a jellemző méretek megnevezésével!

Részletesebben

GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER. 1 O l d a l :

GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER. 1 O l d a l : GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER 1 O l d a l : TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN... 4 2. A VÁROS EGÉSZÉRE VONATKOZÓ

Részletesebben

SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC WALKING

SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC WALKING Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon 2015 TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0003 Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézet SÍ- ÉS A MAGASHEGYI TÚRÁZÁS, NORDIC

Részletesebben

Bakony és Balaton KKKE HVS helyzetelemzés felülvizsgálata. Berhida, 2015.10.15

Bakony és Balaton KKKE HVS helyzetelemzés felülvizsgálata. Berhida, 2015.10.15 Bakony és Balaton KKKE HVS helyzetelemzés felülvizsgálata Berhida, 5..5 A LEADER Helyi Akciócsoport által lefedett terület ismertetése A térség általános jellemzői A Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER

Részletesebben

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató -

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - VÁLLALKOZÓFEJLESZTÉSI KÉPZÉS Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban c. pályázati felhívás keretében Kódszám: TÁMOP 2.3.6.A-12/1.

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

HELYI TANTERV UTAZÁS-TURIZMUS tanításához Fakultáció 11-12. évfolyam

HELYI TANTERV UTAZÁS-TURIZMUS tanításához Fakultáció 11-12. évfolyam HELYI TANTERV UTAZÁS-TURIZMUS tanításához Fakultáció 11-12. évfolyam Készült :.. alapján. Érvényesség kezdete: 2013.09.01. Utoljára indítható:.. Dunaújváros, 2013.03.28. Őszi Attila igazgató 1 Helyi tanterv

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR. XV. Országos TDM Konferencia Székesfehérvár, 2016. 05. 18-20.

SZÉKESFEHÉRVÁR. XV. Országos TDM Konferencia Székesfehérvár, 2016. 05. 18-20. SZÉKESFEHÉRVÁR XV. Országos TDM Konferencia Székesfehérvár, 2016. 05. 18-20. KÖZÉPPONTBAN HELYI TDM SZERVEZET: SZÉKESFEHÉRVÁR + FEHÉRVÁRON TÚL VELENCEI-TÓ PÁKOZD: KEMPP TÁC: GORSIUM VÉRTES ÉS MÓR FEHÉRVÁRCSURGÓ

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Turizmus-Vendéglátás Tanszék

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Turizmus-Vendéglátás Tanszék TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Turizmus-Vendéglátás Tanszék TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése:

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Gazdaságfejlesztés térségfejlesztés - eseménymarketing

Gazdaságfejlesztés térségfejlesztés - eseménymarketing Gazdaságfejlesztés térségfejlesztés - eseménymarketing Horkay Nándor Igazgató VÁTI Nonprofit Kft. Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság Pécs, 2010. november 18. XVI. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletesebben

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek 1. A) Határozza meg az anyagi rendszer fogalmát és csoportosítsa az anyagi rendszereket! B) Ismertesse az antibiotikumok fogalmát, hatásmód szerinti csoportosításukat!

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PINCÉR MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PINCÉR MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PINCÉR MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII.

Részletesebben

TURIZMUS 2006. Pécsi Utazási Börze 2006. március 3-5.

TURIZMUS 2006. Pécsi Utazási Börze 2006. március 3-5. TURIZMUS 2006. Pécsi Utazási Börze 2006. március 3-5. Lauber Dezső Városi Sportcsarnok Pécs, Dr. Veress Endre u. 10. Tisztelt Cégvezető! 2006. márciusában, a Pécsi Rendezvényszervező Kht. a Pécs-Baranyai

Részletesebben

Készítette a VÁTI Kht. Országos Vidékfejlesztési Iroda, 2001.

Készítette a VÁTI Kht. Országos Vidékfejlesztési Iroda, 2001. A kistérségi agrárstruktúra- és vidékfejlesztési stratégiai programok elemzése Készítette a VÁTI Kht. Országos Vidékfejlesztési Iroda, 21. Előzmények Az 1999 tavaszán közétett felhívás nyomán alakult mintegy

Részletesebben

Nem tagadjuk a változás szükségességét, de...

Nem tagadjuk a változás szükségességét, de... Dugódíjak külföldön London (Anglia) A londoni közgyűlés 2003-ban vezette be a behajtási díjat, amely hétköznapokon reggel 7 és este 6 óra között 10 fontba (mintegy 3600 forint) kerül. A díjfizetési kötelezettség

Részletesebben

54 542 01 0010 54 02 Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus

54 542 01 0010 54 02 Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kerettanterv a Célnyelvi civilizáció tantárgy. tanításához

Kerettanterv a Célnyelvi civilizáció tantárgy. tanításához KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA Két tanítási nyelvű osztályok (11-13. évfolyamok) Kerettanterv a Célnyelvi civilizáció tantárgy tanításához Bevezetés Az élő idegen

Részletesebben

Gönc Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Gönc Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása Projekt azonosító: ÉMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Gönc Város

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖREI KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖREI KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ 1. Az állam funkciói. (allokációs, redisztribúciós, stabilizációs, önfenntartó funkció, illetve a társadalom és a gazdaság jogi szabályozása) 2. Az államháztartás fogalma. Az

Részletesebben

A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben. Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém

A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben. Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém Tourinform irodák ma 7 érv a Tourinform irodák mellett 25 éves Tourinform-hálózat

Részletesebben

3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI

3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI 3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁKHOZ Nemzeti Fejlesztési Terv I-II. Az uniós támogatások hozzáférésének és felhasználásának alapdokumentuma a Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

54 850 01 0010 54 06 Vízgazdálkodó Környezetvédelmi technikus 2/42

54 850 01 0010 54 06 Vízgazdálkodó Környezetvédelmi technikus 2/42 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben

Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben TDM 7. Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben Stratégiai működés megalapozása Dr. Piskóti István Intézetigazgató, ME Marketing Intézet A tervezés terepe Milyen turisztikai termékfejlesztés célszerű

Részletesebben

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata 2008/6 XVIII. évfolyam 6. szám A tartalomból: Jogszabályváltozások Jogszabályfigyelő. 2 Jogértelmezés A helyi önkormányzatok működését érintő jogszabályok véleményezése

Részletesebben

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1722-09/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző

54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző turisztikai vállalkozásokkal kapcsolatos jogszabályi, minőségbiztosítási, vezetési, szervezési, ellenőrzési, gazdálkodási ismeretek /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet

Részletesebben

MÓDSZERTAN. Építési engedélyek. (1.1 1.6., 2.1 2.2., 3.1.1 3.1.6. táblák)

MÓDSZERTAN. Építési engedélyek. (1.1 1.6., 2.1 2.2., 3.1.1 3.1.6. táblák) MÓDSZERTAN Építési engedélyek (1.1 1.6., 2.1 2.2., 3.1.1 3.1.6. táblák) Az adatok forrása a települési önkormányzatok havonkénti adatszolgáltatása az 1081-es OSAP (Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program)-számú

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

VITNYÉD település Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági programja. 2015-2019. évre.

VITNYÉD település Önkormányzat. Képviselő-testületének. Gazdasági programja. 2015-2019. évre. VITNYÉD település Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági programja 2015-2019. évre. 1 Bevezetés A gazdasági program elkészítésére a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. -ában

Részletesebben

A Duális képzés lehetőségei a Turizmus-Vendéglátás alapképzésben Dr. Nagy Éva 2015. április 1.

A Duális képzés lehetőségei a Turizmus-Vendéglátás alapképzésben Dr. Nagy Éva 2015. április 1. A Duális képzés lehetőségei a Turizmus-Vendéglátás alapképzésben Dr. Nagy Éva 2015. április 1. Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Turizmus-vendéglátás alapszak

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Új Magyarország 2007-2013

Új Magyarország 2007-2013 Új Magyarország 2007-2013 Dr. Csepeli György Közpolitikai Igazgató Tab, 2006. november 27. A piaci és a nem piaci szférában részt vevők aránya 2004 11% Közigazgatás és közszolgáltatások Nyugdíjasok 40%

Részletesebben

TDM rendszer szerepe a Balaton régió turizmusában. Dani Barbara MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

TDM rendszer szerepe a Balaton régió turizmusában. Dani Barbara MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság TDM rendszer szerepe a Balaton régió turizmusában Dani Barbara MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság TDM rendszer célja A fenntartható és versenyképes turizmus rendszerének kialakítása és mőködtetése

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás, részszakképesítés,

Részletesebben

Kereskedelem és marketing szakmai szigorlati kérdéssor. 2015/16. tanév

Kereskedelem és marketing szakmai szigorlati kérdéssor. 2015/16. tanév Kereskedelem és marketing szakmai szigorlati kérdéssor 1. kérdés 2015/16. tanév Definiálja a piacot és a piac méretének meghatározó mutatóit! Jellemezze a különböző piactípusokat! Mutassa be a különböző

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK

MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézet Győr, 2008.január.15 Darilla Bt. 190 191 192 INTERJÚ

Részletesebben

WSUF Gazdasági Tudományos Tanácsadó Testület

WSUF Gazdasági Tudományos Tanácsadó Testület Sümeg Város Önkormányzata és a John Henry Newman Oktatási Központ megállapodása alapján 2015-ben megalapításra került a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ A sümegi képzési központban

Részletesebben

Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 5.

Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 5. Szerencsi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 5. OM:203055 Kollégium Pedagógiai Programja 2015 0 Bevezetés A

Részletesebben

A Magyar Turizmus Rt. Egészségturizmus nemzetközi és belföldi kampánya, 2003.

A Magyar Turizmus Rt. Egészségturizmus nemzetközi és belföldi kampánya, 2003. A Magyar Turizmus Rt. Egészségturizmus nemzetközi és belföldi kampánya, 2003. Az alábbi szöveg a Magyar Turizmus Rt. által a kampány tervezésére és lebonyolítására vonatkozó közbeszerzés meghirdetéséből

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008.

Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. A témakör választásánál vegyék figyelembe, hogy az illeszkedjen a szakjukhoz, szakirányukhoz,

Részletesebben

ALAPFOGALMAK. Mi különbség a menedzsment és menedzser között?

ALAPFOGALMAK. Mi különbség a menedzsment és menedzser között? ALAPFOGALMAK Mi különbség a menedzsment és menedzser között? Menedzser Egy vállalat vagy vállalkozás irányítását, vezetését végző szakember, illetve az a személy akinek ez a munkája Mit nevezünk Menedzsment-nek?

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosító száma, megnevezése: 2143-06 Statisztikai feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A statisztikai elemzés

Részletesebben

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. Gazdasági programja

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. Gazdasági programja Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági programja 2007-2010. évre 2 Tartalomjegyzék Bevezetés 1. Mágocs Nagyközség gazdasági helyzetét alapvetően befolyásoló körülmények 1.1. A

Részletesebben

Turizmus társadalmigazdasági

Turizmus társadalmigazdasági A turizmus kereslet jellemzıi Turizmus társadalmigazdasági alapjai 4. téma: A turizmus alanya Szezonális, rendkívül érzékeny kereslet Politikai, természeti kockázat Árfolyamkülönbségek Pénzügyi eszközök

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére 1 ELŐTERJESZTÉS Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére Tárgy: Előterjesztő: Döntés az Önkormányzat 2015-2019. közötti évekre vonatkozó Gazdasági Programjáról, Fejlesztési

Részletesebben

UTAZÁS ÉS TURIZMUS. érettségi felkészítés éves órakerete 9. 0 0 0 0 0 0 10. 0 0 0 0 0 0 11. 4 144 0 144 0 0 12. 4 124 0 124 0 0

UTAZÁS ÉS TURIZMUS. érettségi felkészítés éves órakerete 9. 0 0 0 0 0 0 10. 0 0 0 0 0 0 11. 4 144 0 144 0 0 12. 4 124 0 124 0 0 UTAZÁS ÉS TURIZMUS Választható tantárgy a 11-12. évfolyamon, amelyből érettségi vizsga tehető a követelmények teljesítése esetén. A program célja: átfogó képet adni a hazai és nemzetközi idegenforgalmi

Részletesebben

"A" tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére!

A tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! "A" tételek 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! 2. Sorolja fel a jogalkotásra jogosult állami szerveket, és

Részletesebben

Vendéglátás- és szálláshely ismeretek (németül) tantárgy. helyi programja

Vendéglátás- és szálláshely ismeretek (németül) tantárgy. helyi programja Vendéglátás- és szálláshely ismeretek (németül) tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. 1 A tantárgy tanításának célja: A Vendéglátás- és szálláshely ismeretek tantárgy

Részletesebben

Életinterjú. 1. Milyen feladatokat végzett el az interjú előkészítése során?

Életinterjú. 1. Milyen feladatokat végzett el az interjú előkészítése során? Életinterjú 1. Milyen feladatokat végzett el az interjú előkészítése során? - Az életútinterjú, mint szociológiai felvételi módszer - Az életútinterjú készítésének céljai - Az interjúalany kiválasztásának

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar. Felvételi tájékoztató. F a c u l t y o f E c o n o m i c s

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar. Felvételi tájékoztató. F a c u l t y o f E c o n o m i c s Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Felvételi tájékoztató G a z d a s á g t u d o m á n y i K a r / G T K F a c u l t y o f E c o n o m i c s 1 G a z d a s á g t u d o m á n y i K a r / G T K ALAPKÉPZÉSEK

Részletesebben

Pedagógiai Program Budapest, 2013.

Pedagógiai Program Budapest, 2013. S Z A K K A Y J Ó Z S E F S Z A K K Ö Z É P I S K O L A Pedagógiai Program Budapest, 2013. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 NEVELÉSI PROGRAM... 5 A nevelő oktató munka pedagógia alapelvei, értékei, céljai,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek 2 1. Szakmai ismeretek szóbeli vizsgatételei "A" tételek: 1. Az alapanyagok

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata gazdasági program elfogadásáról A Képviselő-testület a 2014-2019 időszakra vonatkozó gazdasági programját

Részletesebben

Turisztikai helyzetkép, trendek

Turisztikai helyzetkép, trendek A turisztikai vonzerő felhasználása foglalkoztatásra a Hajdúszoboszlói kistérségben" című TÁMOP - 1.4.4-08/1-2009-0016 projekt fórum Helyi és határon átnyúló foglalkoztatási megállapodások TÁMOP-1.4.4

Részletesebben

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Gázhegesztő

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Gázhegesztő 0248-0 Vágási műveletek 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 3. 2004. április 26.

Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 3. 2004. április 26. 1. SZÁMÚ MELLÉKLET: A TURIZMUS FINANSZROZÁSI RENDSZERE... 77 2. SZÁMÚ MELLÉKLET: HELYZETELEMZÉS TELJES VÁLTOZAT... 79 1 BEVEZETÉS... 79 1.1 IGAZODÁSI PONTOK, GAZDASÁGPOLITIKAI KERETEK... 79 1.2 ÉRTÉKKÖZPONTÚ

Részletesebben

GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA és annak munkaerő-piaci vonatkozásai

GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA és annak munkaerő-piaci vonatkozásai GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA és annak munkaerő-piaci vonatkozásai Kovács Gergő Péter kistérségi referens Gödöllő Város Polgármesteri Hivatal Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Részletesebben

A tanulóknak a záródolgozatot az alábbi tartalmi, szerkesztési, terjedelmi elıírások figyelembevételével kell összeállítaniuk:

A tanulóknak a záródolgozatot az alábbi tartalmi, szerkesztési, terjedelmi elıírások figyelembevételével kell összeállítaniuk: ZÁRÓDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉNEK ELİÍRÁSAI, HATÁRIDİK IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2359-06 Az idegenforgalmi vállalkozások hatékony mőködtetése

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben