A bokaízület mozgástengelye a horizontalis síkkal 80, a frontalis síkkal fokos szöget zár be.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A bokaízület mozgástengelye a horizontalis síkkal 80, a frontalis síkkal 15-20 fokos szöget zár be."

Átírás

1

2 A láb a bokaízületben kapcsolódik a lábszárhoz. A bokaízület egytengelyű csuklóízület., melynek mozgástengelye lényegében a kül- és belboka csúcsát összekötő egyenes, mozgása a dorsalés a plantarflexio. A bokaízület mozgástengelye a horizontalis síkkal 80, a frontalis síkkal fokos szöget zár be.

3

4 A talus ízfelszíne (lateralis alapú) kúpszegmensnek felel meg.

5

6 Az egytengelyű ízület pozíciója és formája miatt mozgásai során egyidejűleg a lábat ab-adductioba viszi, illetve fixált láb fölött a lábszár kismértékű rotatioját is biztosítja.

7

8

9

10 Mi a láb? A láb az, ami a cipőben van. /Zinner Nándor/

11

12 Az emberi láb egy 26 csontból álló, fajspecifius funkcionális egység

13 Mitől lesz a láb olyan speciális? 1. Filogenetikailag a legfiatalabb, fajspecifikus szerkezet. 2. Az alsó végtagi kinetikus lánc a lábnak a talajon való megtámaszkodása miatt válik zárt kinetikus lánccá. 3. A láb a rotatio-abszorpció kulcsa.

14 A láb az emberi szervezet filogenetikailag legfiatalabb része, mely mintegy 2 millió évvel ezelőtt jött létre. Atavisztikus jelek még ma is gyakran észlelhetők.

15 A láb a konvenció szerint egy három ponton megtámaszkodó, kettős boltíves szerkezet. Teherviselésre statikailag a boltíves szerkezet a legalkalmasabb, ahol a teherbíró képesség az ív magasságával arányosan változik.

16

17 A metarasusok basisainak a lábközéphez való ívelt ízesülése alakítja ki a haránt boltívet, mely proximalisan magasabb, csúcsa a II. metatarsus basisa, míg a fejek már egy síkban vannak. Egyben a metatarsusok flexiojuk révén a hosszanti boltozat formálásában is részt vesznek.

18

19 De mi tartja fenn a boltívet? Vonóhuzal, vagy mindkét végének támasztása?

20

21 Mi a rövid talpi izmok szerepe?

22 Az izmok összehúzódásuk azaz eredési és tapadási pontjuk közelítése révén az ízületekben a tengely körüli forgást kivitelezik.

23

24 Ez a sarokgumótól az ujjak középpercéig menő rövid hajlítók esetében az ujjak flexióját eredményezi.

25

26 A rövid talpi izmok jelentősége az ujjak hajlítása révén a láb elrugaszkodása során a súlyviselésben, stabilitásban való közreműködés, de a lábboltozat fenntartásában nincs szerepük.

27

28 A láb statikailag tisztán háromszögekből felépülő, egyszerű rácsos szerkezettel modellezhető. Mivel a háromszög alakját megtartja, bármilyen erők támadják is a csomópontokban, az egész szerkezet tetszőleges erők hatása alatt sem csukódik össze.

29 A boltív megléte azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétele a láb normális működésének.

30 Mi a láb funkciója?

31 A szervezet által a lábra rótt feladatok a következők: 1. A test súlyát hordozó alap, melynek olyan módon kell illeszkednie a talajhoz, hogy akár két-, akár egylábas támasztás esetén az egyensúly fenntartásához kellő stabilitást biztosítson. 2. A sarok leérkezésekor rugalmasságával csillapítania kell a testsúly lökésszerű terhelését.

32 3. Gondoskodnia kell a járás során az alsó végtag hossztengelye körüli, vagyis az axialis rotatio abszorbeálásáról. 4. Kellően flexibilisnek kell lennie ahhoz, hogy a test súlypontjának mozgás-amplitúdóját, illetve a súlypont helyzetváltoztatásaihoz szükséges kinetikai energiát a lehetőség szerinti minimálisra csökkentse. 5. Kellően rigidnek kell lennie ahhoz, hogy járáskor a testsúly továbbvitelében emelőként működhessen.

33 Önmagában egy merev boltíves szerkezet csak egy kellően stabil statikus formációt eredményezne, viszont a láb dinamikus funkcionális egység, normális működése a járás során nélkülözhetetlen.

34

35 Járás Az emberre faj- és egyed-specifikusan jellemző helyváltoztató mozgás a járás. Tudatosság szempontjából másodlagos automatizmus, azaz tanult folyamat, kivéve a karok együttmozgását. A felnőttkorra jellemző járás gyerekeknél 7-9 éves korra alakul ki.

36

37 Az egyénre járása olyannyira jellemző, mint a mimika vagy a gesztikuláció. Vannak azonban állandó, jól meghatározható paraméterek, melyek elősegítik a különböző járások összehasonlíthatóságát, és lehetővé teszik az egyéni variációk és a normálistól eltérő, kóros járások elkülönítését.

38 Miért kiemelt jelentőségű a járás? A regenerációs inger minden szövet saját funkciója: a csontnak a terhelés, az izomnak a kontrakció, a porcnak a (váltakozó) nyomás. /Egyed Béla/ Önálló helyváltoztatás SZABADSÁG

39 Hogyan határozzuk meg a normál járást?

40 A járás a test súlypontjának egyik pontból a másikba való áthelyezése, folyamatos egyensúlyvesztések és visszanyerések sorozatán keresztül, ciklikus, plantigrad, alternáló bipedal mozgás segítségével.

41 A járás a test súlypontjának egyik pontból a másikba való áthelyezése, folyamatos egyensúlyvesztések és visszanyerések sorozatán keresztül, ciklikus, plantigrad, alternáló bipedal mozgás segítségével. Mechanikailag ez a test tömegének lépéshossznyi távolságon való elmozdítását, azaz munkavégzést jelent.

42 A mechanikából tudjuk, hogy ha egy test mozgása egyenes vonalú egyenletes mozgás, akkor külső erő nem hat rá, (ő sem gyakorol erőt a környezetére ) tehát olyan a helyzet energetikailag, mintha nyugalomban lenne. Ez akkor következhetne be, ha két kerék tengelyén gurulhatnánk.

43

44 A két lábon való járásnak szükségszerű velejárója a súlypont függőleges és oldalirányú ritmikus mozgása is. Amikor a testsúly egyik lábról a másikra helyeződik át, vagyis az alsó végtagok szeparálódnak, akkor a II. sacralis csigolya magasságában levő súlypont és a talaj közti távolság kisebb, mint amikor a törzs a relatíve nyújtott alsó végtag felett halad át. Ez a járás során ritmikus vertikális oszcillációt eredményez.

45 Járáskor a test nem marad a haladás síkjában, hanem attól jobbra-balra oszcillál, igyekezve a súlypontot hozzávetőlegesen a súlyt viselő alsó végtag felett tartani. A laterális áthelyeződés egy harántul menő sinusoid-görbe útvonal, amelynek amplitudója kb. 4 5 cm. Széles alapú járásnál ennek mértéke nő, kis járás-szélesség esetén csökken.

46

47 A járás a test súlypontjának egyik pontból a másikba való áthelyezése, folyamatos egyensúlyvesztések és visszanyerések sorozatán keresztül, ciklikus, plantigrad, alternáló bipedal mozgás segítségével. Egyensúlyi helyzetek: stabil instabil közömbös

48

49 Stabil, ha kis kitérés esetén az egyensúlyi helyzet helyreállítására törekszik Instabil: kis kitérés esetén az egyensúlyi helyzet tovább romlik, illetve felborul. Labilis vagy Közömbös: az egyensúlyi helyzet a kitéréstől független. A két lábon álló ember stabil egyensúlyi helyzetben van.

50

51 Járás során az előrelendülő alsó végtag elhagyja a talajt, a súlypont az alátámasztó felület előtt van, a test az egyensúlyvesztés állapota felé tart, mígnem az elől lévő alsó végtag sarka a talajra ér. Amikor a hátul lévő alsó végtag elrugaszkodik, és előrelendül, akkor az egyensúlyvesztési állapot újra indul, egyben a test súlypontja így halad előre, az egyensúlyvesztések és visszanyerések ismétlődése révén.

52 A járás a test súlypontjának egyik pontból a másikba való áthelyezése, folyamatos egyensúlyvesztések és visszanyerések sorozatán keresztül, ciklikus, plantigrad, alternáló bipedal mozgás segítségével.

53 A járási ciklus az azonos oldali lábaknál a két sarokraérés közötti szakaszt jelenti. A járási ciklus álló és lengő fázisból áll. A súlyt viselő periódus, azaz az álló fázis a teljes ciklus 60%-át tölti ki, míg a lengő fázis a 40%-át. Normális járás esetén a mozgásciklus ideje átlagosan 1000 msec. ( msec.) Az álló fázis átlagos időtartama msec.

54 Az álló fázis szakaszai a következők: initial contact (normálisan = heel contact) az előláb talajraérkezésének kezdete (jellemzői: hol, és mennyivel az I. után) középső szakasz = midstance a sarok elemelkedésének kezdete az előláb ( a metatarsophalangealis ízületi sor ) maximális terhelése elrugaszkodás = toe off

55

56

57 Az elrugaszkodással indul a lengő fázis, melynek három szakasza a - gyorsítás - középső lendítő szakasz - fékezés.

58

59 Normális körülmények között a járási ciklusok periódusosan ismétlődve követik egymást az azonos, ill. fél periódussal eltolva, az ellenoldalon. Azt az állapotot, amikor a járás ritmusa megbomlik, azaz a két alsó végtag mozgásciklusa eltér egymástól sántításnak nevezzük. Pathológiás járásnak azt nevezzük, ha mindkét alsó végtag működése kóros, vagyis mozgásciklusa eltér a normálistól.

60

61 A járás a test súlypontjának egyik pontból a másikba való áthelyezése, folyamatos egyensúlyvesztések és visszanyerések sorozatán keresztül, ciklikus, plantigrad, alternáló bipedal mozgás segítségével. Az emberi járás, mint strukturálisan determinált funkció, az élővilágban példa nélkül való, csodálatosan komplex folyamat. A talpon és két lábon való járás, azaz a plantigrad bipedalizmus csakis és kizárólag az emberre jellemző.

62 Az ember bipedalizmusának alapvetően biomechanikai magyarázata van, mégpedig az emeletes tarsus, az emberi láb boltíves szerkezetének kialakulása, és az I. sugár helyzete.

63

64 Az emberi láb fajspecifikus szerkezetének kialakulása az evolúció során nem következménye, hanem feltétele a két lábra állásnak.

65 A járás a test súlypontjának egyik pontból a másikba való áthelyezése, folyamatos egyensúlyvesztések és visszanyerések sorozatán keresztül, ciklikus, plantigrad, alternáló bipedal mozgás segítségével. Alternáló bipedal mozgás = a két alsó végtag egymást váltva mozog. Ennek következménye az alátámasztó alsó végtag hossztengelye körüli, medencényi sugarú forgás, illetve axialis rotatio.

66 Alternáló bipedal járásnál az alsó végtagok szeparációja szükségszerűen létrehozza a medence rotatioját a transversalis síkban. Járás során az axialis rotatio a bipedalizmusból adódó biomechanikai szükségszerűség.

67

68 Járás során a törzs, a medence és az alsó végtag függőleges tengely körül rotálódik a horizontális síkban. A rotatio iránya a járás különböző fázisaiban változó. A lengő fázisban az alsó végtag fokozatosan rotál befelé, majd az álló fázisban - miközben a láb a test súlya által a talajon fixált - a rotáció iránya megfordul és a lábujjak elrugaszkodásáig kirotáció következik be.

69

70 A medence rotatiojának forgástengelyéül a súlyt viselő AV szolgál, a csípőízület mozgásai determinálják a distális forgásokat.

71

72 A láb egyik legfontosabb szerepe az alsó végtagi axialis rotatio abszorpciója.

73 A lábszár a rotatio során úgy forgatja a bokavillába rögzített talust, mint a kulcsot a zárban.

74

75 Mivel a talus ízfelszíne (lateralis alapú) kúpszegmensnek felel meg, magából az egytengelyű forgásból is adódik rotatio, ez azonban a járás során fellépő axialis rotatio abszorbeálásához nem elegendő.

76 Az a struktúra, mely megengedi, sőt abszorbeálja a fixált láb fölött a végtag függőleges tengely körüli rotatioját, az alsó ugróízület.

77 A subtalaris ízület mozgástengelye elülről-belülrőlfelülről hátra-kifelé-lefelé harántul menő tengely, maga az ízület három ízületi felszínből álló ferde tengelyű zsanér-ízület.

78

79 Az előlábnak azonban illeszkednie kell a talajra, vagyis a lábat pronalt, vagy supinalt helyzetéből vissza kell forgatni. Ez a transversalis-tarsalis, más néven Chopart ízületben megy végbe.

80

81 Működése alapján az alsó ugróízület mozgástengelye egy jobb- illetve balmenetes csavarnak felel meg.

82

83 Mivel a subtalaris ízületben a talus és a calcaneus egymással ellentétes irányba forog és translalódik, ezért a tarsus működése legjobban egy hollander-csavarral modellezhető.

84

85 Ha a lábszár berotalódik, a calcaneovalgitás fokozódik, a tarsus hosszabbodik, az előláb abductioba és eversióba kerül.

86

87

88 A lépés álló fázisában, a sarok emelkedése előtt a rotatio iránya megfordul, és kirotatio következik be.

89

90 A lábszár kirotatioja során a calcaneus varusba fordul, a talus kifelé forog, a talus fej emelkedik és a tarsus rövidül. Ugyanakkor elülső, a Chopart ízületben ízesülő felszíneik nem maradnak egymással párhuzamosak, ennek következtében a Chopart ízületi közös, kompromisszumos ízületi tengely megszűnik, és a lábtő reteszelődik.

91

92 Normális körülmények között ez a mechanizmus biztosítja a láb boltozatának fenntartását a járás álló fázisának középső szakaszában.

93 Az előláb supinatioba fordítását a szerkezetileg meghatározott működésen túl aktívan a m.tibialis posterior biztosítja

94

95 A lábtő reteszelődése következtében a sarok elemelkedése idején a láb merev emelővé alakulva (emeli) helyezi át az elrugaszkodó súlyt a sarokról az előlábra. Az elrugaszkodáskor kezdődik a lengő fázis, a lengő alsó végtag ismét berotatioban van, leérkezéskor is, így kellően flexibilissé válik a talajra érkezés ütközésének csillapításához.

96 Ahhoz, hogy ez a strukturálisan meghatározott kinetikus- láncreakció megfelelően végbemenjen, szükséges a láb anatómiai és funkcionális épsége.

97 Tartási hibák: felcsapott láb Előláb adductus Donga tartás Előláb abductio Előlábon: syndactylia, clino-és camptodactylia, dig.v.varus-infraductus, zongorabillentyű ujjak, metatarsus primus brevis ( et adductus)

98

99

100

101

102 Fejlődési rendellenességek: Dongaláb Sajkaláb ( verticalis talus) IV. sugár hypoplasia tarsalis coalitio

103

104

105

106

107 Veleszületett dongaláb Pes equinovarus-metatarso-adductus

108

109 Korábban ezt a reteszelődött helyzetben lévő lábtőt próbáltuk meg sorozat-gipszekkel redresszálni, ami után Alényegében mindig szükség volt a Steindler- Kabanak szerinti műtéti megoldásra is.

110

111

112 A dongaláb műtéti megoldását követően többnyire jelentős felső ugróízületi mozgáskorlátozottság alakult ki.

113

114

115 Ponseti technika Ponseti technika alapelve, hogy ezt a reteszelődést ne próbáljuk meg re-dresszálni, hanem az előlábat supináljuk rá a lábtőre, vagyis szűntessük meg a reteszelődést. Ez nemcsak sokkal kíméletesebb, de fiziológiásabb technika, ami korrektül végezve igen gyors és látványosan jó eredményt hoz.

116

117

118

119

120 A csecsemő lába önálló járáskor

121

122 Milyen cipőt viseljen a gyerek? Fogja a bokát?

123

124 Lábfájdalom a gyermekkorban

125 Lábujjhegyező gyerek

126 Csámpázó gyerek

127 Sarokfájdalom Egyéb apophysitisek: - Köhler I. - Köhler II. - os tibiale externum - V.metatarsus basisa - sesam-gyulladás

128 Excavalt láb Általános jellemzője a calcaneus meredek állása, a magas hosszanti boltozat és az ujjak kalapács - jellegű állása. A kivájt láb, vagy pes excavatus sem eredetét, sem klinikai képét illetően nem egységes kórkép.

129 Sandifer szerint: A. Idiopathiás - nincs nyilvánvaló ok B. Symptomatikus a deformitás következmény és progresszív Peronealis muscularis atrophia (Charcot-Marie- Tooth = HMSN I. típus) Friedreich féle ataxia Myelodysplasia = spinal cord malformatio

130 Klinikai megjelenés alapján, Hohmann szerint: Fuss mit hohem Spann magas boltívű láb Ballenfuss excavalt láb, calcaneovarus és pronalt előláb Laehmungshohlfuss bénulásos eredet Hackenfuss kapaláb Idiopatische Hohlfuss myelodysplasia esetén, progrediáló karomállású láb

131 Az excavalt láb önmagában nem feltétlenül okoz panaszokat. Azonban a calcaneus meredek állása következtében mind a bokaízületi, mind a subtalaris mozgások korlátozottak, ami idővel a láb instabilitását, majd funkcionális elégtelenségét idézi elő. A rigid és progresszív formákban azonban az V. metatarsus basisának fokozott terhelődése talpi fekély kialakulásához is vezethet.

132

133

134

135

136 A gyermekkori lúdtalp

137 Kevés olyan elváltozás van, amelynek megítélésében annyi ellentétes nézettel, véleménnyel találkozunk a laikusok körében, de szakmán belül is, mint a gyermekkori lúdtalp.

138 Bokasüllyedés, harántsüllyedés, gágog a talpa lúdtalp Pes planus, pes valgus, pes planovalgus, gacsos láb

139 Mi a gyermekkori lúdtalp valójában? Betegség? Veleszületett deformitás? Szerzett statikai lábbetegség? Önálló kórkép vagy tünet? Kezelendő állapot, vagy normális fejlődési stádium, amit majd kinő a gyerek?

140 Két tilalomfa szegélyezi tevékenységünk útját: (Dr. Zinner Nándor) Majd kinövi Gyógyíthatatlan

141

142 Mi a következménye?

143 /Glauber/

144 /Bender/ /Bender/

145 Ha a lúdtalp fennmaradása következményekkel járhat, akkor a kezelés elmulasztása ugyanolyan hiba, mint a hibás, vagy helytelenül végzett kezelés.

146 A fokozott calcaneovalgitás állás, járás során a gyermekkori lúdtalp klasszikus megjelenési formája.

147

148

149 A lúdtalpasság fokozatai: Gradiens 1 Normális láb Gradiens ½ Mérsékelten lapos boltívek Gradiens 3 Fokozott calcaneovalgitás, mérsékelten laposabb boltívek Gradiens 2 Gradiens 3/2 Gradiens 4 TPT sy. Lapos talpak Fokozott calcaneovalgitás és kifejezetten lapos talpak Kifejezetten lapos talpak, enyhén eversios terhelés Eversios terhelés, sajka láb, ami harántul hengeredik el a talajról

150 Extrém mértékű calcaneovalgitás a láb rotatioabszorbeáló képességének hiányát eredményezi, aminek következménye a jelentős AV-i kirotatio, illetve a berotatio hiánya a járás során, vagyis a láb funkcionális elégtelensége.

151

152 A nagyfokú flexibilis lúdtalp a kezelés ellenére is jó esetben változatlanul fennmarad, de gyakrabban fixálódik, és alakul át merev, lapos lábbá.

153

154 A normális funkció szükséges és elégséges feltétele a normális struktúra, valamint a lábszárizmok megfelelő működése. A gyermekkori lúdtalp legfőbb jellemzője, hogy gyermekkori! A gyermek láb a fejlődő szervezet része, a csontok porcosak és növekednek.

155

156 A gyermekkori lúdtalp kezelésében alapvető, hogy a növekedés időszakában a láb csontjai megfelelő irányból kapják a terhelést, illetve a növekedési ingert, a normális csontos váz kialakítása és az ízületi működések biztosítása érdekében.

157

158 Gyógytorna? Cipő vagy betét? Sorvasztja a betét az izmokat, vagy elősegíti a csontok helyes irányú fejlődését? Mi a rövid talpi izmok szerepe?

159 /Ortopédiai Szakmai Kollégium, A lúdtalp ellátásának protokollja/

160 A gyakorlatban a supináló sarkú ortopéd cipőkön a belső talpszéli magasítás 3-5 mm-es. A sarokdöntés hatásfoka függ a láb nagyságától ös lábméret esetén ez akár 15 fokos saroktengely korrekciót jelenthet.

161

162 2. Ortopédiai Szakmai Kollégium, A lúdtalp ellátásának protokollja/

163 A gyermekkori lúdtalp a láb növekedési diszharmóniájának felel meg, ahol a helytelen irányú fejlődés következményes diszfunkcióhoz, a lábtőízületek deformitásához, végül a láb funkcionális elégtelenségéhez vezethet. Mivel az elváltozás a növekedés időszakában kialakuló pre-arthrotikus állapot, ezért lehetséges következményei miatt kezelendő. Megfelelő konzervatív kezelési lehetőség a gyermekkori lúdtalp kezelésében éves korig a döntött sarkú cipő - később a lúdtalpbetét.

164

DE OEC Ortopédiai Klinika 1/67

DE OEC Ortopédiai Klinika 1/67 A láb funkcionális anatómiája. A láb betegségei, lúdtalp, bütyök, kalapácsujj. Veleszületett lábdeformitások, vertikális talus. Dongaláb előfordulása, tünetei, konzervatív és műtéti kezelése 1/67 26 csont

Részletesebben

Csontjai, ízületei, izmai

Csontjai, ízületei, izmai Csontjai, ízületei, izmai A láb részei: lábtő (tarsus) lábközép (metatarsus) lábujjak (digiti pedis) A lábtő csontjai: 1. ugrócsont (talus) B a lábtőcsontok közül az egyetlen, melynek közvetlen kapcsolata

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Csont és ízülettan II. (alsó végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2016.11.5-6. Medenceöv Keresztcsont az öt keresztcsonti csigolya össznövése Medencecsont csípőcsont,

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr.

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI Prof. Dr. Záborszky Zoltán A lábszár distalis metaphysisének törései (Pilon-törés) Ok: magasból

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: augusztus 16.-tól

BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: augusztus 16.-tól BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: 2009. augusztus 16.-tól Forrás : Az egészségügyi miniszter 25/2009. (VIII. 3.) EüM rendelete Ez a rendelet 2009.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAI

TÁJÉKOZTATÓ ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAI TÁJÉKOZTATÓ az eedi méretvétel alapján, eedileg készített ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAI OEP vényre történő ségeiről a 34/2010. (V.14.) EÜM rendelet alapján Megjelent : a Maar löny 79. számában 2010. május

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

A BOKAÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA

A BOKAÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA A BOKAÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA I. A bokaízület felépítése A bokaízület elsősorban a sípcsont és az ugrócsont (talocrural), valamint az ugrócsont és szárkapocscsont ízesülését jelenti (ábra). A boka porcos

Részletesebben

ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAIK

ORTOPÉD CIPŐK ÉS TARTOZÉKAIK BETÉT KFT. 1148 BUDAPEST, Bolgárkertész u. 27. Tel: (06-1) 469-4090 Fax:(06-1) 469-4095 E-Mail: info@betet-kft.hu Web: www.betet-kft.hu Árlista: OEP vényre rendelt, egyedi méretvétel alapján gyártott gyógyászati

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Ízületi mozgások. összehasonlító biomechanikai vizsgálat

Ízületi mozgások. összehasonlító biomechanikai vizsgálat II. rész Ízületi mozgások összehasonlító biomechanikai vizsgálat Dr. Rácz Levente Phd., Prof. Dr. Bretz Károly, Dr. Lukas Trzaskoma Phd., Sáfár Sándor, Gál Renátó, Gréger Zsolt Semmelweis Egyetem Testnevelési

Részletesebben

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. Mivel tudunk a proprioceptorokra hatni? A) ellenállás adásával B) megfelelő fogástechnikával C) azzal, hogy diagonálban dolgozunk D) verbális utasítással

Részletesebben

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét.

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. EGYSZERŰ GÉPEK Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. Az egyszerű gépekkel munkát nem takaríthatunk meg, de ugyanazt a munkát kisebb

Részletesebben

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei A fejezetben a lábat alkotó csontok számbeli többletét és hiányát, valamint méretbeli túl-, illetve alulnövekedését részletezzük. Az e fejezetben található

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Salming Running Technológiák

Salming Running Technológiák Salming Running Technológiák A sarok csészét úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb mértékben növelje a cipő tömegét, és alkalmazkodjon a futó lábához A felsőrész kétrétegű szendvics szerkezettel és ExoSkeleton

Részletesebben

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA AZ EMBER MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA RAJZOLTA SZUNYOGHY ANDRÁS ÍRTA DR. FEHÉR GYÖRGY Anatomy of the Human Body András Szunyoghy Anatomy of the Human Body is an indispensable handbook of drawing technique and

Részletesebben

Forgatónyomaték, egyensúlyi állapotok Az erőnek forgató hatása van. Nagyobb a forgatóhatás, ha nagyobb az erő, vagy nagyobb az erő és a forgástengely

Forgatónyomaték, egyensúlyi állapotok Az erőnek forgató hatása van. Nagyobb a forgatóhatás, ha nagyobb az erő, vagy nagyobb az erő és a forgástengely Forgatónyomaték, egyensúlyi állapotok Az erőnek forgató hatása van. Nagyobb a forgatóhatás, ha nagyobb az erő, vagy nagyobb az erő és a forgástengely közti távolság. A forgató hatás mértéke: forgatónyomaték,

Részletesebben

A humán mozgásláncot alkotó egyes ízületek egymásra hatásának elemzése járás közben Csípőízületi kopás hatása a járás biztonságára

A humán mozgásláncot alkotó egyes ízületek egymásra hatásának elemzése járás közben Csípőízületi kopás hatása a járás biztonságára A humán mozgásláncot alkotó egyes ízületek egymásra hatásának elemzése járás közben Csípőízületi kopás hatása a járás biztonságára Kiss Rita M. Előadás felépítése Bevezetés Célkitűzések Előzmények Eredmények

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Az alsó végtag csontjai és ízületei

Az alsó végtag csontjai és ízületei Az alsó végtag csontjai és ízületei Alsó függesztőöv vagy medenceöv medencecsont keresztcsont Comb combcsont Lábszár sípcsont szárkapocscsont Láb lábtő (7 csont) lábközép lábujjak Alsó függesztőöv vagy

Részletesebben

Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére

Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére Dr. Szabó-Kocsis Krisztina Reumatológus Praxisklinik Rennbahn for Orthopeadics und Sports Medizin (X. Kälin, L. Weisskopf, A. Rist, U. Martin,

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

A lábboltozat-süllyedés prevenciós és korrekciós lehetőségei

A lábboltozat-süllyedés prevenciós és korrekciós lehetőségei Mozgásfejlesztés és prevenció az óvodában A tartó- és mozgatórendszer elváltozásainak megelőzése és oldása A lábboltozat-süllyedés prevenciós és korrekciós lehetőségei Balázsné Baraksó Éva testnevelő gyógytestnevelő

Részletesebben

Talajreakció erő. összehasonlító biomechanikai vizsgálat

Talajreakció erő. összehasonlító biomechanikai vizsgálat I. rész Talajreakció erő összehasonlító biomechanikai vizsgálat Dr. Rácz Levente Phd., Prof. Dr. Bretz Károly, Dr. Lukas Trzaskoma Phd., Sáfár Sándor, Gál Renátó, Gréger Zsolt Semmelweis Egyetem Testnevelési

Részletesebben

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia Segédeszközök használata a gyakorlatban Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia 1 Járás gyógyászati segédeszközeinek meghatározása A járás gyógyászati segédeszközén értjük azon testhez nem hozzáerősített

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csontos váz és a mozgatórendszer fejlődése Csontosodás, izomzat és ízületek - a csontos vázrendszer az embryonális

Részletesebben

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munkavégzés történik ha: felemelek egy könyvet kihúzom az expandert A munka Fizikai értelemben munkavégzésről akkor beszélünk, ha egy test erő

Részletesebben

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA BALATONFÜRED, 2014.

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA BALATONFÜRED, 2014. XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA BALATONFÜRED, 2014. SZEPTEMBER 11-13 A ROTÁTORKÖPENY SZINDRÓMA FIZIOTERÁPIÁS KEZELÉSÉNEK HATÉKONYSÁGA

Részletesebben

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből 1. Feladatok a dinamika tárgyköréből Newton három törvénye 1.1. Feladat: Három azonos m tömegű gyöngyszemet fonálra fűzünk, egymástól kis távolságokban a fonálhoz rögzítünk, és az elhanyagolható tömegű

Részletesebben

Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében

Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinikájának közleménye Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében DR. KRÁNICZ

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA)

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Ízületvédelem Az ízületekre károsan ható erők lehetőség szerinti kikapcsolása. Feladata: izmok erejének gazdaságos felhasználása biomechanika, struktúra,

Részletesebben

I./5. Fejezet: Az állás és járás vizsgálata

I./5. Fejezet: Az állás és járás vizsgálata I./5. Fejezet: Az állás és járás vizsgálata A következőkben az állás és járás nem műszeres vizsgálatát mutatjuk be. Megtanulható, hogy a fizikális betegvizsgálat részét képező ispekció során milyen általános

Részletesebben

Ortopédiai cipész Cipész, cipőkészítő, cipőjavító

Ortopédiai cipész Cipész, cipőkészítő, cipőjavító Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Minimálisan invazív calcaneo-stop módszer pes planovalgus gyermekkori eseteiben

Minimálisan invazív calcaneo-stop módszer pes planovalgus gyermekkori eseteiben A Rijekai Klinikai Központ, Sebészeti Klinika, Gyermek Orthopédiai Osztályának közleménye Minimálisan invazív calcaneo-stop módszer pes planovalgus gyermekkori eseteiben DR. RÓTH SÁNDOR Érkezett: 2003.

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán.

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán. KÖNYÖKÍZÜLET Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán Singcsont (ulna): pörgő bevágása (incisura trochlearis) koronanyúlvány

Részletesebben

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek A térd veleszületett rendellenességei összességében ritka kórképek, előfordulhatnak önálló elváltozásként, de időnként komplex fejlődési rendellenességek

Részletesebben

A SZABÁLYOS JÁRÁS FONTOSSÁGA 2

A SZABÁLYOS JÁRÁS FONTOSSÁGA 2 Nagy Ildikó 1 Szolnoki Tudományos Közlemények XVI. Szolnok, 2012 A SZABÁLYOS JÁRÁS FONTOSSÁGA 2 Mindennapokban előforduló járáshibákra hívom fel cikkemben a figyelmet. A járás fázisainak részletezése után

Részletesebben

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. A csúszó mozgás: A) forgó haladó mozgás, amikor az ízület egyik oldalán tractio, a másik oldalon compressio jön létre B) egyenes vonalú haladó

Részletesebben

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr.

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Gál Tamás Lábszártörések Anatómiai tulajdonságok: Anteromedialis

Részletesebben

A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése

A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése Diszplázia Roadshow 2007. május - június dr. Diószegi Zoltán SzIE ÁOTK Sebészet A csípőízületi dysplasia egy olyan örökletes fejlődési rendellenesség,

Részletesebben

A láb ízületei, izmai és mozgásai. Lábboltozatok. Dr. Katz Sándor Ph.D.

A láb ízületei, izmai és mozgásai. Lábboltozatok. Dr. Katz Sándor Ph.D. A láb ízületei, izmai és mozgásai. Lábboltozatok. Dr. Katz Sándor Ph.D. A láb ízületei articulatio talocruralis (felső ugróízület) articulatio talotarsalis (alsó ugróízület) articulatio calcaneocuboidea

Részletesebben

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár ESETBEMUTATÁS Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár Az eset egy CP, központi idegrendszeri sérült nő kerekesszékének lábtartó kialakítását írja le, melyet a kaposvári Guruló Műhely szakemberei végeztek.

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

A talus és a calcaneus törései

A talus és a calcaneus törései A talus és a calcaneus törései ttila SZTE Traumatológiai Klinika A talus anatomiája: A talus kb. 60% át porc borítja, rajta sem inak, sem izmok nem tapadnak ill. erednek A talus test vérellátása főleg

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth László. Biomechanikai indikációk az ortopéd cipőkészítésben. A követelménymodul megnevezése: Ortopédcipő-tervezés

MUNKAANYAG. Horváth László. Biomechanikai indikációk az ortopéd cipőkészítésben. A követelménymodul megnevezése: Ortopédcipő-tervezés Horváth László Biomechanikai indikációk az ortopéd cipőkészítésben A követelménymodul megnevezése: Ortopédcipő-tervezés A követelménymodul száma: 1335-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Általános bemelegítés

Általános bemelegítés Általános bemelegítés Összefoglalás A test tengelyei és síkjai a szaknyelv kialakításának az alapja. Test és szer viszonya a test szélességifőtengelyének viszonya alapján állapítható meg. Az álló helyzetek

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS-

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- Forgatónyomaték meghatározása G Á L A T A Egy erő forgatónyomatékkal hat egy pontra, ha az az erővel össze van kötve. Például

Részletesebben

Mágneses mező tesztek. d) Egy mágnesrúd északi pólusához egy másik mágnesrúd déli pólusát közelítjük.

Mágneses mező tesztek. d) Egy mágnesrúd északi pólusához egy másik mágnesrúd déli pólusát közelítjük. Mágneses mező tesztek 1. Melyik esetben nem tapasztalunk vonzóerőt? a) A mágnesrúd északi pólusához vasdarabot közelítünk. b) A mágnesrúd közepéhez vasdarabot közelítünk. c) A mágnesrúd déli pólusához

Részletesebben

Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára

Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára Ez a bemutató a tanszéki Fizika jegyzet kiegészítése Mechanika I. félév 1 Stabilitás Az úszás stabilitása indifferens a stabil, b labilis S súlypont Sf a kiszorított

Részletesebben

WalkOn termékcsalád. Dinamikus peroneusz ortézis

WalkOn termékcsalád. Dinamikus peroneusz ortézis WalkOn termékcsalád Dinamikus peroneusz ortézis WalkOn Flex WalkOn WalkOn Reaction WalkOn Trimable WalkOn Reactionplus Egy termékcsalád Megannyi lehetőség A WalkOn ortézisek különösen dinamikájukkal tűnnek

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték 3356 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám 4. Evidencia besorolás A ok szintjei Kód Szint Definíció A Erõsen megalapozott tudományos Többszörösen releváns, minõségi tudományos tanulmány, homogén eredményekkel

Részletesebben

Contractura fogalma, iránya, mértéke fogalma: az ízület passzív mozgásterjedelmének beszűkülése. a: valgus b: varus c: recurvatus

Contractura fogalma, iránya, mértéke fogalma: az ízület passzív mozgásterjedelmének beszűkülése. a: valgus b: varus c: recurvatus Gyakorlati vizsgakérdések kidolgozása a IV. ÁOK hallgatók ortopédia szigorlatához Kedves hallgatók! Ezzel a segédlettel célom az, hogy a gyakorlati szigorlatra való felkészüléseteket megkönnyítsem. Csak

Részletesebben

felett) acél csőből is rendelhető

felett) acél csőből is rendelhető B-4372 könyökmankó Alsóvégtag rendellenesség vagy hiány esetén a 2 db könyökmankó használata teljes tehermentesítést biztosít járás közben Alumínium szerkezet, magasság, felnőtt és gyermek méretben Extra

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Spondyloepiphysealis dysplasia congenita SEDc - esetbemutatás

Spondyloepiphysealis dysplasia congenita SEDc - esetbemutatás Dr. Medveczky Erika Ph.D Dr. Barna Judit Spondyloepiphysealis dysplasia congenita SEDc - esetbemutatás Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Északbudai Egyesített Kórházai GYERMEKREHABILITÁCIÓS

Részletesebben

DEME FERENC okl. építőmérnök, mérnöktanár TARTÓK

DEME FERENC okl. építőmérnök, mérnöktanár TARTÓK web-lap : www.hild.gyor.hu DEME FERENC okl. építőmérnök, mérnöktanár e-mail : deme.ferenc1@gmail.com STATIKA 19. TARTÓK FOGALMA: TARTÓK A tartók terhek biztonságos hordására és azoknak a támaszokra történő

Részletesebben

Biofizika I 2013-2014 2014.12.03.

Biofizika I 2013-2014 2014.12.03. Biofizika I. -2014. 12. 02. 03. Dr. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet A KERESZTHÍD CIKLUSHOZ KAPCSOLÓDÓ ERŐKIEJTÉS egy kereszthíd ciklus során a miozin II fej elmozdulása: í ~10 nm 10 10 egy kereszthíd

Részletesebben

AZ ALSÓ VÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI

AZ ALSÓ VÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI 1 AZ ALSÓ VÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI A, MEDENCEÖV CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI B, A SZABAD ALSÓ VÉGTAG CSONTJAINAK KAPCS. A, MEDENCEÖV CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI 1, SZEMÉREMCSONTOK ÖSSZEKÖTTETÉSE

Részletesebben

A KÖNYÖKÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA

A KÖNYÖKÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA I. Az ízület felépítése A KÖNYÖKÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA A könyök ízületi komplexumát három csont ízesülése hozza létre: a karcsont (humerus), az orsócsont (radius) és a singcsont. A könyökízület a felsővégtag

Részletesebben

Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu

Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu Miért kell nekünk egyáltalán vizsgálni? Az állapot változását tudjuk vele kimutatni Javulás

Részletesebben

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes 47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes Az óvodai gyógytestnevelés során egyre többször találkozunk a lúdtalp problémájával, számos kérdés hangzik, el a szülőktől,

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Pályaválasztási tanácsadás keretében érettségi előtt álló fiatalok számára előadás tartására kérték fel. Tartsa meg az előadást az ortopédiai kötszerész és fűzőkészítő tevékenységéről! Az előadás

Részletesebben

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Irodaergonómia Az emberközpontú környezetért Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Az irodaergonómia területei Mitől lesz hatékony és egészséges a munkahely? Megfelelő környezet Megfelelő

Részletesebben

A pes planus fizioterápiája során történő lábstatikai változások iskoláskorú gyermekek körében

A pes planus fizioterápiája során történő lábstatikai változások iskoláskorú gyermekek körében Egészségügyi Kar Ápolás és betegellátás szak Gyógytornász szakirány A pes planus fizioterápiája során történő lábstatikai változások iskoláskorú gyermekek körében Dr. Papp Miklós Hegyi Adrienn konzulens

Részletesebben

Gyakorlati alapok a lópatkolásban esettanulmányokkal amit a lódoktornak is tudnia kell

Gyakorlati alapok a lópatkolásban esettanulmányokkal amit a lódoktornak is tudnia kell Gyakorlati alapok a lópatkolásban esettanulmányokkal amit a lódoktornak is tudnia kell Molnár József lógyógyász specialista www.losantasag.hu Ormándi Zsolt patkolókovács mester www.locipesz.hu Miről lesz

Részletesebben

Rezgőmozgás, lengőmozgás

Rezgőmozgás, lengőmozgás Rezgőmozgás, lengőmozgás A rezgőmozgás időben ismétlődő, periodikus mozgás. A rezgő test áthalad azon a helyen, ahol egyensúlyban volt a kitérítés előtt, és két szélső helyzet között periodikus mozgást

Részletesebben

2. REZGÉSEK Harmonikus rezgések: 2.2. Csillapított rezgések

2. REZGÉSEK Harmonikus rezgések: 2.2. Csillapított rezgések . REZGÉSEK.1. Harmonikus rezgések: Harmonikus erő: F = D x D m ẍ= D x (ezt a mechanikai rendszert lineáris harmonikus oszcillátornak nevezik) (Oszcillátor körfrekvenciája) ẍ x= Másodrendű konstansegyütthatós

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Egy rehabilitációs csoport fórumot tart érdeklődők számára. Felkérik Önt egy előadás tartására. Tartsa meg előadását! Az előadás megtartása során az alábbiakra térjen ki: - Az ortopédiai betegségek

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár)

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) SZÉHNYI ISTVÁN GYT LKLZOTT HNIK TNSZÉK 6. HNIK-STTIK GYKORLT (kidolgozta: Triesz Péter egy. ts.; Tarnai Gábor mérnöktanár) Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa gy létrát egy

Részletesebben

Komplex természettudomány 3.

Komplex természettudomány 3. Komplex természettudomány 3. 1 A lendület és megmaradása Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének a szorzata. Jele: I. Képlete: II = mm vv mértékegysége: kkkk mm ss A lendület származtatott

Részletesebben

Testméretek, mozgástartományok. Szabó Gyula

Testméretek, mozgástartományok. Szabó Gyula Testméretek, mozgástartományok Szabó Gyula Az antropometria helye TERMÉKFEJLESZTÉS / TERV ERGONÓMIAI FELADATOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK ANTROPOMETRIAI ADATOK Az antropometria alkalmazásának célja a hatékony, biztonságos

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

A láb ízületei, izmai és mozgásai - Lábboltozatok -

A láb ízületei, izmai és mozgásai - Lábboltozatok - A láb ízületei, izmai és mozgásai - Lábboltozatok - Dr. Baksa Gábor / Dr. Ruttkay Tamás Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Semmelweis Egyetem 2018. Kép: Jesus washing Peter s feet (Ford Madox Brown

Részletesebben

203 00 00 00 Szerkezettan

203 00 00 00 Szerkezettan 1. oldal 1. 100870 203 00 00 00 Szerkezettan A faanyagokat környezeti hatások nem károsítják, nem igényelnek kezelést. 2. 100871 203 00 00 00 Szerkezettan A szálerõsítésû mûanyagok nagy szilárdságú szálakból

Részletesebben

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István Fáradásos törések Prof. Dr. Berkes István Probléma Sportolók száma növekszik Sportterhelés fokozódik Képalkotó diagnosztika fejlődése Megfelelő prevenciós stratégia Után-vizsgálatok hiánya Definíció Túlterheléses

Részletesebben

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1)

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1) . Gyakorlat 4B-9 Két pontszerű töltés az x tengelyen a következőképpen helyezkedik el: egy 3 µc töltés az origóban, és egy + µc töltés az x =, 5 m koordinátájú pontban van. Keressük meg azt a helyet, ahol

Részletesebben

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta Csigolyatörések gyógytornája Készítette: Tihanyi Renáta Traumás csigolyatörések A fizioterápiás kezelés függ: cervikális, thorakális, v. lumbalis szakasz érintett gerincvelő sérülésével,v. sérülése nélkül

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

ERGONOMIKUS GYEREKBÚTOROK ÁLLÍTHATÓ MÉRETŰ GYEREKBÚTOROK 4 ÉVES KORTÓL 18 ÉVES KORIG. Év Garancia

ERGONOMIKUS GYEREKBÚTOROK ÁLLÍTHATÓ MÉRETŰ GYEREKBÚTOROK 4 ÉVES KORTÓL 18 ÉVES KORIG. Év Garancia ERGONOMIKUS GYEREKBÚTOROK ÁLLÍTHATÓ MÉRETŰ GYEREKBÚTOROK 4 ÉVES KORTÓL 18 ÉVES KORIG Év A GYERMEKEK EGÉSZSÉGE A LEGFONTOSABB A gyermekek egészséges életmódra nevelésével (pl. sport, elegendő alvás és ergonomikus

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő DINAMIKA ALAPJAI Tömeg és az erő NEWTON ÉS A TEHETETLENSÉG Tehetetlenség: A testek maguktól nem képesek megváltoztatni a mozgásállapotukat Newton I. törvénye (tehetetlenség törvénye): Minden test nyugalomban

Részletesebben

Rezgés tesztek. 8. Egy rugó által létrehozott harmonikus rezgés esetén melyik állítás nem igaz?

Rezgés tesztek. 8. Egy rugó által létrehozott harmonikus rezgés esetén melyik állítás nem igaz? Rezgés tesztek 1. Egy rezgés kitérés-idő függvénye a következő: y = 0,42m. sin(15,7/s. t + 4,71) Mekkora a rezgés frekvenciája? a) 2,5 Hz b) 5 Hz c) 1,5 Hz d) 15,7 Hz 2. Egy rezgés sebesség-idő függvénye

Részletesebben

Mechanika - Versenyfeladatok

Mechanika - Versenyfeladatok Mechanika - Versenyfeladatok 1. A mellékelt ábrán látható egy jobbmenetű csavar és egy villáskulcs. A kulcsra ható F erővektor nyomatékot fejt ki a csavar forgatása céljából. Az erő támadópontja és az

Részletesebben

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői Rezgés, oszcilláció Rezgés, Hullámok Fogorvos képzés 2016/17 Szatmári Dávid (david.szatmari@aok.pte.hu) 2016.09.26. Bármilyen azonos időközönként ismétlődő mozgást, periodikus mozgásnak nevezünk. A rezgési

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS 1 EGYENLETES KÖRMOZGÁS Pálya kör Út ív Definíció: Test körpályán azonos irányban haladva azonos időközönként egyenlő íveket tesz meg. Periodikus mozgás 2 PERIODICITÁS

Részletesebben

A MALLEOLARIS TÖRÉSEK

A MALLEOLARIS TÖRÉSEK Boka törések Malleoláris törések. Anatómia: A MALLEOLARIS TÖRÉSEK A talus ízfelszíne csonka kúp formájú Plantarflexio esetén a ízületben berotatio, dorsalextensio esetén pedig kirotatio jön létre. Az anatomiai

Részletesebben

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista ADHESIV CAPSULITIS Dr.Tószegi Attila reumatológus főorvos reuma és fájdalomspecialista Betegség megnevezésének synonimái: 1. Adhesiv capsulitis a vállízületben 2. Periarthritis humeroscapularis 3. "Befagyott

Részletesebben

GYAKORLATI REPÜLÉS. Szabó Zoltán

GYAKORLATI REPÜLÉS. Szabó Zoltán GYAKORLATI REPÜLÉS Szabó Zoltán GÉPTENGELYEK Függőleges tengely Hossz tengely Kereszt tengely GÉPTENGELYEK Kereszt tengely GÉPTENGELYEK Hossz tengely GÉPTENGELYEK Függőleges tengely STABILITÁSI HELYZETEK

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

A Maxwell - kerékről. Maxwell - ingának is nevezik azt a szerkezetet, melyről most lesz szó. Ehhez tekintsük az 1. ábrát is!

A Maxwell - kerékről. Maxwell - ingának is nevezik azt a szerkezetet, melyről most lesz szó. Ehhez tekintsük az 1. ábrát is! 1 A Maxwell - kerékről Maxwell - ingának is nevezik azt a szerkezetet, melyről most lesz szó. Ehhez tekintsük az 1. ábrát is! 1. ábra forrása: [ 1 ] Itt azt láthatjuk, hogy egy r sugarú kis hengerre felerősítettek

Részletesebben