Szakértő rendszer kifejlesztése vízi közmű objektumok állapot értékelésére és a rekonstrukciós stratégia meghatározására

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakértő rendszer kifejlesztése vízi közmű objektumok állapot értékelésére és a rekonstrukciós stratégia meghatározására"

Átírás

1 Szakértő rendszer kifejlesztése vízi közmű objektumok állapot értékelésére és a rekonstrukciós stratégia meghatározására Feladatmeghatározás és Munkaterv 1. Célkitűzés A közműhálózatok várható élettartama, a tervszerű felújítás és/vagy rekonstrukció hatékony megvalósítása évtizedek óta foglalkoztatja a kiterjedt ellátórendszerekkel rendelkező, és műszakilag, társadalmilag megfelelően fejlett országok szakembereit. A kutatások és a kapcsolódó fejlesztések az utóbbi évtizedben Európában is felgyorsultak. Különböző módszerek kidolgozása, modellek és szoftverek fejlesztése folyik, azonban ezek automatikus átvétele és alkalmazása a probléma empirikus jellege és a helyi adottságok meghatározó szerepe miatt nem lehetséges. Különösen így van ez hazánkban, ahol a vízi közmű hálózatok létesítésének sajátságos körülményei, a vezetékhálózatok karbantartásának hiányosságai, a felújítások elmaradása, a sajátságos talaj- és talajvíz viszonyok, környezeti hatások, mára sok helyen a vezetékek elöregedését, tönkremenetelét okozzák. Célkitűzésünk, hogy jelen projekt megvalósítása keretében ez elmúlt években elmaradt rekonstrukció előkészítési munkálatokat részben pótolva összegyűjtsük és egységes szempontrendszerrel elemezzük az elmúlt évek hálózatüzemeltetési hibaadatait; összegyűjtsük a különböző csőanyagokkal, csőrendszerekkel kapcsolatos általános véleményeket, aminek alapján lehetővé válik az alkalmazás egységes műszaki és gazdasági szempontrendszerének kialakítása; részletes anyagvizsgálatokkal határozzuk meg az egyes hazánkban gyakran alkalmazott csőrendszerek, csőanyagok minőségi jellemzőit és ezek időbeli változását; módszertant dolgozzunk ki a hálózat és környezete viszonyának értékelésére, a figyelembe veendő paraméterekre és hatásuk elemzésére; állapotértékelési módszert dolgozzunk ki az alkalmazott vezeték típusok várható élettartamának meghatározására; hidraulikai rendszervizsgálattal kombinált kockázat elemzésre támaszkodó, műszakilag és gazdaságilag egyaránt hatékony módszereket dolgozzunk ki a víz- és csatornahálózatok rekonstrukciójának tervezésére; a kialakított módszertanra és algoritmusokra alapozva térinformatikai rendszerekkel integrálható szoftvereket fejlesszünk ki víz- és csatornahálózatok állapotértékelésére és a rekonstrukciós stratégia meghatározására. A projekt keretében támaszkodni kívánunk az EU által támogatott CARE-W és CARE-S projektekre. Erre annál is inkább nagy az esély, mivel ezek közül a CARE-S projektben tanszékünk közvetlenül is részt vesz. 1.

2 A vázolt K+F feladatok megoldására hálózatot kívánunk létrehozni. A hálózatban együttműködő intézmények a BME szakterületi Tanszékei, a projekthez csatlakozó vízi közmű üzemeltető szervezetek. Ez utóbbiak szerepe a munkában meghatározó lesz, hiszen a Náluk felhalmozott üzemeltetési, hibaelhárítási adatok, tapasztalatok nélkülözhetetlenek a kutatás szempontjából. A projekt tervezett átfutási ideje 3 év. 2.

3 2. Elvégzendő feladatok 2.1. Hibastatisztika előállítása A cél egységes szemléletű hibastatisztikai metodika bevezetése a közreműködő üzemeltető szervezeteknél. Ennek lépései: Vizsgálandó objektumok körének lehatárolása Szolgáltatás: ivóvíz ellátás, csatorna szolgáltatás Áramlási viszonyok: nyomás alatti, vákuum, nyílt felszínű (gravitációs) Objektum típusok és állapotértékelés szempontjából jellemző tulajdonságaik meghatározása. Objektum típusonként, a lehetséges hiba jelenségek összegyűjtése és csoportosítása A hibajelenségek lehetséges kiváltó okainak összegyűjtése és rendszerezése. A hibajelenségek és a környezet kölcsönhatása következtében fellépő károk számbavétele. Módszertan: Szakirodalmi áttekintés, módszertani tanulmány készítése Kezdés... : Azonnal. Átfutási idő: 2 hónap. Az elkészült és a résztvevőkkel egyeztetett metodika alapján megkezdődik minden közreműködő szervezetnél - saját erőforrások felhasználásával - a hibastatisztika létrehozása és/vagy megújítása. Ennek lépései: Víz és csatornahálózati objektum kataszter létrehozása azon résztvevőknél, ahol nincs Műszaki információs rendszer, vagy digitális, objektumokra bontott hálózat nyilvántartás. (Azon közreműködők számára, ahol nincs térinformatikai szoftver a Tanszék szoftvert, oktatást és konzultatív segítséget biztosít.) Objektum típus - Hiba típus - Hiba ok Kár típus adat struktúra létrehozása Meghibásodások rögzítése, migrálása, azonosítása a definiált struktúrának megfelelően. (A migrálást, illetve az adatrögzítéshez szükséges szoftvert a Tanszék biztosítja.) Azonos tulajdonságokkal rendelkező objektum csoportok létrehozása, a csoportok meghibásodásainak statisztikai elemzése Az országosan, egységesen gyűjtött statisztikai adatok alapján az egyes csoportok viselkedésének elemzése. Módszertan: Struktúrált digitális térképek készítése. Hibaadatok rögzítésre grafikus felhasználói felület programozása. Hibaadatok rögzítése adatbázisba. Kezdés... : A hibastatisztikai metodika meghatározását követően. Átfutási idő: 14 hónap. 3.

4 2.2. Környezeti hatások számbavétele és elemzése A vezetékhálózatokat érintő környezet: Közterületek burkolatai, és azok állapota Utak terhelése Épületek, építmények, műtárgyak és vezetékek kapcsolata Közművezetékek kölcsönhatásai Talaj szerkezet, talaj kémiai jellemzői Talajvíz szintváltozásai és minősége Talajelektromos viszonyok, kóboráramok Hőhatások (melegvíz, talajhőmérséklet) Mindezek lehetséges hatásainak elemzése, valamint javaslat a figyelembe veendő paraméterekre. Ezt követően a környezeti objektumok azonosítása, az állapotértékelés szempontjából jellemző tulajdonságok meghatározása. Módszertan: Szakirodalmi áttekintés, módszertani tanulmány készítése Kezdés... : Azonnal. Átfutási idő: 2 hónap. A figyelembe veendő környezeti jellemzők ismeretében a környezetei objektumok nyilvántartásának létrehozása. Környezeti jellemzők strukturálása Hatásmátrix előállítása Módszertan: Struktúrált digitális térképek készítése. Környezeti adatok rögzítésére grafikus felhasználói felület programozása. Környezeti adatok rögzítése adatbázisba. Kezdés... : A módaszertan kidolgozását követően. Átfutási idő: 6 hónap Meghibásodásokhoz kapcsolódó esettanulmányok Az egyes vízműveknél bekövetkezett jelentős meghibásodásokhoz kapcsolódó már elkészült tanulmányok, szakértői jelentések áttekintése A vizsgálatok metodikájára vonatkozó következtetések levonása és javaslatok kidolgozása a metodika egységesítésére. A munka közben esetlegesen bekövetkező néhány jelentősnek mondható meghibásodás elemzésének elkészítése. Módszertan: Szakirodalmi áttekintés, módszertani tanulmány készítése, helyszíni vizsgálatok Kezdés... : Azonnal. Átfutási idő: 4 hónap. 4.

5 2.4. Csőanyagok vizsgálatai KPE nyomócsövek kötéstechnikáinak összehasonlító vizsgálata (kb. 30 minta) KM PVC, KG PVC és KPE csövek várható élettartamára vonatkozó anyagvizsgálatok, működő hálózatokból származó minták alapján. (kb. 45 minta) KM PVC nyomócsövek teherbírásának és a teherbírás időbeni változásának vizsgálata (kb. 30 minta) Azbeszt kioldódás AC csőanyagból, feltételek, körülmények tisztázása. Rekonstrukciós lehetőségek számbavétele. Öntöttvas (GÖV is!) és acél csövek korróziós érzékenysége, környezeti hatások tisztázása Üvegszálas poliészter csövek alkalmazási feltételei, teherbírás és annak időbeli változása Módszertan: Szakirodalmi áttekintés, laboratóriumi vizsgálatok Kezdés... : Azonnal. Átfutási idő: 12 hónap 2.5. Állapotértékelési módszer kidolgozása A vizsgált objektumokra állapotértékelési módszert kívánunk kidolgozni, amelynek alapja az előzőekben elvégzett vizsgálatok, adatgyűjtés eredményei. Módszertan: Szakirodalmi áttekintés, módszertani tanulmány készítése Kezdés... : Hibastatisztika és környezeti hatások figyelembevétele módszertanának meghatározását követően. Átfutási idő: 6 hónap Rendszervizsgálat és kockázat elemzés módszerének kidolgozása Az állapotértékelést követően az ellátási és károkozási kockázatokat együttesen figyelembe vevő számítási módszert kívánunk kidolgozni, az optimális rekonstrukciós stratégia kidolgozására. Módszertan: Szakirodalmi áttekintés, módszertani tanulmány készítése Kezdés... : Az állapotértékelés módszertanának meghatározását követően. Átfutási idő: 6 hónap Szoftver fejlesztés A módszerek kidolgozása után egy alkalmazói szoftverben kívánjuk megjeleníteni a kutatás végeredményét, melyet a projektben résztvevőknek rendelkezésre bocsátunk. Módszertan: Programfejlesztés, rendszertev, programozás Kezdés... : Rendszervizsgálat és kockázat elemzés módszerének kidolgozását követően. Átfutási idő: 6 hónap. 5.

6 3. A projekt működése Projektirányítás: BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Tanszékvezető: Somlyódy László egy. tanár, akadémikus Koordinátor: Dr.Darabos Péter egy. adjunktus Projekt Bizottság: Elnök: Koordinátor Tagok: Közreműködő konzorciumi tag, üzemeltető szervezetek egy-egy képviselője. 1. Békés megyei Vízművek Rt. 2. Bük és Térsége Vízmű Kft. 3. Dél-zalai VCS Rt. 4. Dombóvár és Környéke VCS Kft. 5. DRV Rt. 6. ÉDV Rt. 7. ÉTV Kft. 8. FCSM Rt. 9. Fővárosi Csatornázási Művek Rt. 10. Heves Megyei Vízmű Rt. 11. Kaposvári Vízművek Kft. 12. MIVÍZ Rt. 13. Nyírségvíz Rt. 14. Pannon-Víz Rt. 15. Pécsi Vízmű Rt. 16. SZÁKOM Kft. 17. Szegedi Vízmű Rt. 18. Tenkesvíz Kft. 19. VASIVÍZ Rt. 20. VCS Koncessziós Rt. Szolnok 21. ZALAVÍZ Rt. 22. Zempléni Vízmű Kft. Kommunikációs infrastruktúra biztosítása: Magyar Vízi Közmű Szövetség A feladatok meghatározásához szükséges munkatervet a koordinátor terjeszti elő. A feladatok meghatározása tekintetében a projekt bizottság dönt. A Projekt Bizottság működésének módját és feltételeit a Konzorciumi szerződés határozza meg. A projekt szakmai munkájában meghívottként olyan szervezet, illetve annak képviselője is részt vehet, amely nem támogatója a projektnek. A projekt szakmai munkájába történő meghívásról, és annak feltételeiről a Projekt Bizottság dönt. 6.

7 7.

8 2.sz. melléklet Kutatás-fejlesztési szerződés ÜTEMTERV Feladat 1.év 2.év 3.év Ráfordítás [mn] Projekt irányítás, szervezés Hibastatisztika módszertanának kialakítása Objektumkataszter létrehozásához szükséges szoftver elkészítése Hibastatisztika létrehozása Környezeti hatások kutatása Környezeti objektumok létrehozásához szoftver fejlesztés Környezeti objektumok létrehozása Meghibásodásokhoz kapcsolódó esettanulmányok áttekintése Csőanyag vizsgálatok Állapotértékelési módszer kidolgozása Rendszervizsgálat és kockázat elemzés módszerének kidolgozása Szoftver fejlesztés Szoftver dokumentációk készítése Felhasználók oktatása, kiképzése Szakértő rendszer üzembehelyezése a felhasználó telephelyén Mérnöknap Mérnöknap összesen

Víziközmű vagyonértékelés folyamata, hatása és eredménye esettanulmány

Víziközmű vagyonértékelés folyamata, hatása és eredménye esettanulmány MaSzeSz XII. Országos konferencia Megvalósított csatornázási és szennyvíztisztítási beruházások értékelése Víziközmű vagyonértékelés folyamata, hatása és eredménye esettanulmány Vagyonértékelés BDL Környezetvédelmi

Részletesebben

Ivóvízhálózat rekonstrukciók

Ivóvízhálózat rekonstrukciók H-1134 Budapest, Váci út 23-27. Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: 465 2400 Fax: 349 1991 www.vizmuvek.hu vizvonal@vizmuvek.hu Ivóvízhálózat rekonstrukciók A Fővárosi Vízművek Zrt. által üzemeltetett

Részletesebben

Közmű-rekonstrukciók stratégiai tervezése

Közmű-rekonstrukciók stratégiai tervezése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Közmű-rekonstrukciók stratégiai tervezése Prof.Dr.Koncsos László egyetemi tanár Budapesti Műszaki

Részletesebben

Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban

Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban Műanyagcső konferencia Budapest 2017. Radács Attila MaVíz Műszaki Bizottság Magyar Víziközmű Szövetség 41 víziközmű szolgáltató az országban Ivóvízellátás

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. feldolgozása. vagyonért. Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi Kft. Szeged, 2012. október 15-17.

Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. feldolgozása. vagyonért. Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi Kft. Szeged, 2012. október 15-17. Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. A vízikv ziközmű hálózatok adatainak feldolgozása Műszaki, térkt rképi nyilvántart ntartáss felkész szítésese a vagyonért rtékelésre Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi

Részletesebben

A SOPRON TÉRSÉGI VÍZELLÁTÓ RENDSZER FŐNYOMÓ VEZETÉKEINEK REKONSTRUKCIÓJÁT MEGALAPOZÓ HIDRAULIKAI VIZSGÁLAT

A SOPRON TÉRSÉGI VÍZELLÁTÓ RENDSZER FŐNYOMÓ VEZETÉKEINEK REKONSTRUKCIÓJÁT MEGALAPOZÓ HIDRAULIKAI VIZSGÁLAT A SOPRON TÉRSÉGI VÍZELLÁTÓ RENDSZER FŐNYOMÓ VEZETÉKEINEK REKONSTRUKCIÓJÁT MEGALAPOZÓ HIDRAULIKAI VIZSGÁLAT Csernyi Róbert Kárász Tibor XXI. Ifjúsági Napok Mosonmagyaróvár 2014. szeptember 18-19. Előadó:

Részletesebben

Gördülő Fejlesztési Terv

Gördülő Fejlesztési Terv A Gördülő Fejlesztési Terv (GFT) módszertani fejlesztése Gőcze Ferenc Márkus Dániel Sopron 2015 Gördülő Fejlesztési Terv jogszabályi elvárásai A GFT vízi közmű rendszerenként és fejlesztési ütemenként

Részletesebben

Szerdahelyi Katalin ÉDV Zrt. Füstös András BDL Kft.

Szerdahelyi Katalin ÉDV Zrt. Füstös András BDL Kft. Öko-Aqua VI. Víziközmű Konferencia és Kiállítás ELSŐ TAPASZTALATOK A VÍZIKÖZMŰ INTEGRÁCIÓJÁVAL KAPCSOLATBAN, VAGYONÉRTÉKELÉSEK TAPASZTALATAI AZ EDV ZRT. ÜZEMELTETÉSI TERÜLETÉN - Szakmai megközelítés, szakmai

Részletesebben

J a v a s l a t. a vagyonkezelésbe adott víziközmű vagyonon évben elvégzendő felújítások jóváhagyására

J a v a s l a t. a vagyonkezelésbe adott víziközmű vagyonon évben elvégzendő felújítások jóváhagyására J a v a s l a t a vagyonkezelésbe adott víziközmű vagyonon 2012. évben elvégzendő felújítások jóváhagyására Előterjesztő: Ózdi Vízmű Kft ügyvezetője Ózd, 2011. november 24. A vízközmű vagyon Vagyonkezelői

Részletesebben

Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF

Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF Az Árvízi Irányelv végrehajtásának ütemezése 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Konstrukció ütemezése EU elvárások Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF

Részletesebben

Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében

Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében ISOFÓRUM TAVASZ II. szakmai rendezvény 2016. 06. 02-03. Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft.) Kezeljem a kockázatokat?

Részletesebben

BARNAMEZŐ-KATASZTER INGATLANFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK ADATBÁZISA

BARNAMEZŐ-KATASZTER INGATLANFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK ADATBÁZISA BARNAMEZŐ-KATASZTER INGATLANFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK ADATBÁZISA BARNAMEZŐ-KATASZTER A KATASZTER CÉLJA ÉS HÁTTERE Budapest fenntartható térbeli rendszerének alapját, a város kompaktságát biztosító városfejlesztés

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT Miért? Az információ áramlás rendezetlen! Végrehajtási kontroll körülményes vagy hiányos! KSH adatbázis naprakészsége? Városról naprakész adatok

Részletesebben

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe Hálózat hidraulikai modell integrálása a térinformatikai rendszerébe Hálózathidraulikai modellezés - Szakmai nap MHT Vízellátási Szakosztály 2015. április 9. Térinformatikai rendszer bemutatása Működési

Részletesebben

Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) Szabadkai Levéltári Nap Előadás-vázlat

Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) Szabadkai Levéltári Nap Előadás-vázlat Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) A SZOLGÁLTATÓ LEVÉLTÁR MAGYARORSZÁGON Szabadkai Levéltári Nap 2008. Előadás-vázlat Az előadás bemutatta a magyarországi levéltári terület érintő kormányzati

Részletesebben

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere 20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere Keringer Zsolt Irodavezető E-mail: keringer@szombathely.hu Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Első lépések Döntés a Digitális Földmérési alaptérkép

Részletesebben

Gömbgrafitos történet

Gömbgrafitos történet Gömbgrafitos történet Várszegi Csaba Magyar Víziközmű Szövetség MHT Vándorgyűlés 2016. DEBRECEN Előzmények 2015 május 14. Csőhálózati szakmai nap a MAVÍZben. Egyik üzenet: javul a tendencia. Az elmúlt

Részletesebben

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Új felállás a MAVIR diagnosztika területén VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Állapotfelmérés, -ismeret 1 Célja: Karbantartási, felújítási, rekonstrukciós döntések megalapozása, Üzem

Részletesebben

BuBi A FŐVÁROSI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÚJ SZEREPLŐJE 2011 02-18 EPOMM PLUS KKKR WORKSHOP, ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ

BuBi A FŐVÁROSI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÚJ SZEREPLŐJE 2011 02-18 EPOMM PLUS KKKR WORKSHOP, ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ BuBi A FŐVÁROSI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÚJ SZEREPLŐJE 2011 02-18 EPOMM PLUS KKKR WORKSHOP, ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ MI A BUBI? BUDAPESTI KERÉKPÁROS KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSI RENDSZER EU FINANSZÍROZÁS, KÖZSZOLGÁLTATÁSI

Részletesebben

Imreh György. Előadás szerzői: Előadó: A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! Soósné Harsányi Sarolta Renkó Ádám

Imreh György. Előadás szerzői: Előadó: A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! Soósné Harsányi Sarolta Renkó Ádám A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! A digitális objektum nyilvántartás helyzete és jelentősége a BAKONYKARSZT Zrt.-nél, különös tekintettel a kötelezően előírt vagyonértékelési

Részletesebben

A hálózattervezés alapvető ismeretei

A hálózattervezés alapvető ismeretei A hálózattervezés alapvető ismeretei Infokommunikációs hálózatok tervezése és üzemeltetése 2011 2011 Sipos Attila ügyvivő szakértő BME Híradástechnikai Tanszék siposa@hit.bme.hu A terv általános meghatározásai

Részletesebben

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása DR. MÓGA ISTVÁN -DR. GŐSI PÉTER Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása Magyar Energetika, 2007. 5. sz. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása előkészítésének fontos feladata annak biztosítása

Részletesebben

A KKK megbízásából készülő kerékpáros projektek. Mihálffy Krisztina. Projekt Előkészítési Napok, 2013. november 26-27.

A KKK megbízásából készülő kerékpáros projektek. Mihálffy Krisztina. Projekt Előkészítési Napok, 2013. november 26-27. A KKK megbízásából készülő kerékpáros projektek Mihálffy Krisztina Projekt Előkészítési Napok, 2013. november 26-27. Tartalom Előzmények A projekt haladási üteme A projekt részei A projekt tartalma, indokoltsága

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés munkaterv szerinti ülésre Véleményezi: Pénzügyi Bizottság E - 86 Nagykovácsi, 2012. június 21. Előterjesztő: Bencsik Mónika polgármester Előadó: Balzó Edina önkormányzati ov. Melléklet: módosított

Részletesebben

Gördülő Fejlesztési Terv

Gördülő Fejlesztési Terv A Gördülő Fejlesztési Terv (GFT) módszertani fejlesztése Gőcze Ferenc, Füstös András - BDL Kft. Molnár Attila ÉRV Zrt. Főmérnöki Értekezlet Miskolc 2015 Gördülő Fejlesztési Terv jogszabályi elvárásai A

Részletesebben

A tervezett Bük-Szakonyi vízellátó rendszer hálózathidraulikai modellezése

A tervezett Bük-Szakonyi vízellátó rendszer hálózathidraulikai modellezése A tervezett Bük-Szakonyi vízellátó rendszer hálózathidraulikai modellezése Bevezetés A víziközmű-rendszerek tervezése, kialakítása, fejlesztése kapcsán olyan megoldást kell előnyben részesíteni, amely

Részletesebben

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS Nagy András PhD Lechner Nonprofit Kft. http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube Project co-founded by European Union funds (ERDF,

Részletesebben

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Szám: 1-144/2016. A határozat meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel.

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

TÁMOP kiemelt projekt. Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében

TÁMOP kiemelt projekt. Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében TÁMOP 5.4.2 kiemelt projekt Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében Kovács Ibolya - Vincze Viktória Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Az információ

Részletesebben

Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezetékek cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft szolgáltatási területén

Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezetékek cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft szolgáltatási területén Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezetékek cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft szolgáltatási területén A szolgáltatóknál történt tájékozódásunk során, illetve a fellelhető statisztikai

Részletesebben

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve ÁRVIZI VESZÉLYEZTETETTSÉG MAGYARORSZÁGON 2015. konferencia 2015. február 3. Csibrán Zoltán osztályvezető Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Célkitűzések

Részletesebben

Összefoglaló beszámoló Észak-magyarországi régió

Összefoglaló beszámoló Észak-magyarországi régió Összefoglaló beszámoló Észak-magyarországi régió DEPURE PROJEKT Regionális közigazgatási klaszter létrehozásának lehetőségei MISKOLCI EGYETEM Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet Miskolc, 2006. október

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h. Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Kialakításának feltételei - Szoftver lincence (ESRI) - Megfelelő mxd

Részletesebben

A projekt részletes bemutatása

A projekt részletes bemutatása HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló termálvíztestek hidrogeológiai viszonyainak és

Részletesebben

A BKK jövőbeli az integrált közlekedésszervezést támogató térinformatikai tervei

A BKK jövőbeli az integrált közlekedésszervezést támogató térinformatikai tervei A BKK jövőbeli az integrált közlekedésszervezést támogató térinformatikai tervei Strausz György Gábor informatikai igazgató Budapesti Közlekedési Központ HUNAGI Konferencia 2012. március 21. Tartalom Új

Részletesebben

A TakarNet24 projekt

A TakarNet24 projekt országos földhivatali hálózat A TakarNet24 projekt Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogi keretek Eljárások TAKAROS koncepción

Részletesebben

ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP /

ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP / ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP - 1.4.0/12-2013-0001 ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP - 1.4.0/12-2013-0001 A PROJEKT 2007. augusztus 1-jén az Európai

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár Az oktatással szembeni elvárások Gazdaság részéről Képzettségi szint növekedése Élethosszig

Részletesebben

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása EEA Grants - HU04 Adaptation Programme TÁT-TOKOD TELEPÜLÉSEK CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓJA ÉS KLÍMAADAPTÁCIÓS LÉPÉSEI /Tát és Tokod Önkormányzata, DHI, BME, ÉDUVUZIG, ÉDV, BIOFORSK/ Tát Tokod matematikai

Részletesebben

Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok

Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok Budapest, 2016. október 3. Ráczné Németh Teodóra Szociális Szakmafejlesztési Módszertan és Kutatási Osztály vezetője Módszertani feladatok elosztása Általános

Részletesebben

ELMŰ/ÉMÁSZ SZTENDERDRENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA

ELMŰ/ÉMÁSZ SZTENDERDRENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA ELMŰ/ÉMÁSZ SZTENDERDRENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA Kajtor János ELMŰ Hálózati Kft. Hálózatoptimalizálás 1. OLDAL ELŐZMÉNYEK 2006-ig A hálózati elemek beszerzésénél eltérő precizitású és formátumú specifikációk

Részletesebben

A BKK Közút útnyilvántartásban elért eredményei

A BKK Közút útnyilvántartásban elért eredményei BKK Közút feladata A BKK Közút útnyilvántartásban elért eredményei Pusztai Gábor Műszaki nyilvántartási és projektvezetési osztályvezető BKK Közút Zrt. BME 2014. 02. 24. 2. 1 BKK Közút feladata BKK Közút

Részletesebben

KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ing) Szőnyi Lőrinc

KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ing) Szőnyi Lőrinc KÖFOP-1.2.1. E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ing) Szőnyi Lőrinc INDOKOLTSÁG: Papír alapú eljárás drága és időigényes PROJEKT INDOKOLTSÁGA ÉS CÉLJAI A meglévő informatikai rendszerek nem egységesek,

Részletesebben

our future our clients + our values Szeptember 16. MEE vándorgyűlés 2010

our future our clients + our values Szeptember 16. MEE vándorgyűlés 2010 MEE vándorgyűlés 2010 our clients + our values our future Az átviteli hálózati munkairányítási és eszközgazdálkodási rendszer megvalósítása 2010. Szeptember 16. A WAM projekt és azon belül az Eszközgazdálkodás

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

VASTAGBÉLSZŰRÉS CSONGRÁD MEGYÉBEN TÁMOP A-13/ PROJEKT

VASTAGBÉLSZŰRÉS CSONGRÁD MEGYÉBEN TÁMOP A-13/ PROJEKT VASTAGBÉLSZŰRÉS CSONGRÁD MEGYÉBEN TÁMOP 6.1.3.A-13/1-2013-0001 PROJEKT 2015.06.11. DR. KOVÁCS RITA SZAKMAI KOORDINÁTOR A PROJEKT KÖZVETLEN CÉLKITŰZÉSE Az alprojekt rövid és hosszú távú céljai Kommunikációs

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Koós-Herold Zsuzsa A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás

Részletesebben

Közúti hidak nyilvántartása és műszaki felügyelete

Közúti hidak nyilvántartása és műszaki felügyelete Közúti hidak nyilvántartása és műszaki felügyelete Előadó Hesz Gábor Útépítési Akadémia 19. 2012.11.15. www.maut.hu 1 Tartalom Jelenlegi szabályozás Hídmesteri feladatok (e-ut 08.01.27) Fővizsgálat szakértői

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám:.1-11 / 2016. Sorszám: 17. ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. november 24.napján tartandó ülésére

Részletesebben

A kockázatközpontú környezetmenedzsment átfogó kérdései. Zöldi Irma VITUKI Kht.

A kockázatközpontú környezetmenedzsment átfogó kérdései. Zöldi Irma VITUKI Kht. A kockázatközpontú környezetmenedzsment átfogó kérdései Zöldi Irma VITUKI Kht. Modern Mérnöki Eszköztár Kockázat-alapú Környezetmenedzsment megalapozásához MOKKA Nemzeti Kutatási Fejlesztési Programok

Részletesebben

Csank András ELMŰ Hálózati Kft. Dunay András Geometria Kft. 2010.

Csank András ELMŰ Hálózati Kft. Dunay András Geometria Kft. 2010. Csank András ELMŰ Hálózati Kft. Dunay András Geometria Kft. Fuzzy-alapú döntéstámogató rendszer bevezetése az ELMŰ-ÉMÁSZ ÉMÁSZ-nál 2010. Tartalom - Előzmények - Fuzzy logika - Modell bemutatása - Modell-hitelesítés

Részletesebben

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual. Rózsa Tünde Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.jpg 2 Kutatási célok Tématerület rövid áttekintése A kiválasztást

Részletesebben

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 1. Elérhetőségek Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 2. Hallgatói feladatok Zárthelyi dolgozat: 30% 1. HF: 40 % (határidő: 8. hét,

Részletesebben

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.)

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) DITAB-50 az új topográfiai adatbázis Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Az előadás tartalma 1. Bevezetés 2. Célja 3. Kialakítása 4. Jelenlegi állapot

Részletesebben

Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása

Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása Előadó: Pej Kálmán okl. építőmérnök TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. pej.kalman@tandemkft.hu A fogalom

Részletesebben

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Csillik Ádám fejlesztési mérnök Fővárosi ITS projektek 2006 2008 CONNECT II. és

Részletesebben

Koordinációs feladatok a fejlesztések előkészítésétől az üzemeltetésig

Koordinációs feladatok a fejlesztések előkészítésétől az üzemeltetésig Koordinációs feladatok a fejlesztések előkészítésétől az üzemeltetésig Kiss Gábor Vezető Műszaki Felügyeleti és Technológiai Igazgatóság Műszaki Hálózati Koordináció 1 Az Általános vezérigazgató-helyettes

Részletesebben

Egészségügyi kockázatok integrált kezelésének számítógéppel támogatott gyakorlata

Egészségügyi kockázatok integrált kezelésének számítógéppel támogatott gyakorlata Egészségügyi kockázatok integrált kezelésének számítógéppel támogatott gyakorlata Balatonalmádi, 2015. 09. 17. Dr. Horváth Zsolt, egyetemi adjunktus Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar AZ

Részletesebben

Frederick Taylor (1900 körül) A Pennsylvania-i acélműben tanulmányozta a munkafolyamatokat. A munkafolyamatokat szakaszokra bontotta, és különböző méréseket végzett a szakaszokon belüli és a szakaszok

Részletesebben

Datakart Geodézia Földmérési és Térképészeti Kft.

Datakart Geodézia Földmérési és Térképészeti Kft. Jövő-központúság és rugalmasság Igényfelmérés és partnerség Funkcionalitás és kezelhetőség Kivitelezés és karbantartás Hozzáértés és motiváció Egyediség és felhasználó-központúság Egyedi szoftver és rendszermegoldások

Részletesebben

AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu

AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu Integrált (Elektronikus) Nyomonkövető Rendszer Miért használjuk? Hogyan használjuk?

Részletesebben

Műszaki változási igények keletkezése és végrehajtása az Atomerőműben

Műszaki változási igények keletkezése és végrehajtása az Atomerőműben Műszaki változási igények keletkezése és végrehajtása az Atomerőműben Németh András geodéziai csoportvezető PA Zrt. MIG RTFO Építészeti Osztály Mérnökgeodézia 2016 MMK GGT BME Ált. és Felsőgeodézia Tanszék

Részletesebben

A Gördülő Fejlesztési Terv (GFT) módszertani fejlesztése

A Gördülő Fejlesztési Terv (GFT) módszertani fejlesztése A Gördülő Fejlesztési Terv (GFT) módszertani fejlesztése Füstös András, Gőcze Ferenc - BDL Kft. MHT Miskolc 2016 Eddig beadott Gft-k: szemelvények a MEKH tapasztalataiból Maszesz, XVII. Országos konferencia:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve KÖZMŰVEK II. 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOVKAI41 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus előadás (elmélet)

Részletesebben

Európai Közösségek Vízügyi, energiaipari, szállítási és távközlési ágazatok Szerződés odaítélése

Európai Közösségek Vízügyi, energiaipari, szállítási és távközlési ágazatok Szerződés odaítélése 1/5 HU-Békéscsaba: Szoftvercsomag és információs rendszerek 2009/S 96-137736 TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL EGYES ÁGAZATOKBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK): Békés

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék A VESZÉLYES KATONAI OBJEKTUM ÜGYINTÉZŐK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes I. Katonai Hatósági Konferencia ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete 8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete A felszíni vízvédelmi szabályozási struktúra hazánkban (a vízgyűjtő-gazdálkodásról szóló átfogó 221/2004. (VII.21.) kormány

Részletesebben

Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor)

Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor) HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló

Részletesebben

Erdészeti útügyi információs rendszerek

Erdészeti útügyi információs rendszerek Erdészeti útügyi információs rendszerek PÉTERFALVI József, MARKÓ Gergely, KOSZTKA Miklós 1 Az erdészeti útügyi információs rendszerek célja a feltáróhálózatok térképi vonalai és az azokhoz kapcsolt leíró

Részletesebben

Mérnökgeodézia. A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok

Mérnökgeodézia. A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok Mérnökgeodézia A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok Kapcsolódó jogszabályok Főbb jogszabályok Építési törvény (Étv) Földmérési törvény

Részletesebben

Elosztóhálózatok stratégiai tervezése az ellátási minőség javítását szolgáló hálózatfejlesztések. javítására

Elosztóhálózatok stratégiai tervezése az ellátási minőség javítását szolgáló hálózatfejlesztések. javítására Elosztóhálózatok stratégiai tervezése az ellátási minőség javítását szolgáló hálózatfejlesztések hatékonyságának a javítására Előadó: Dr. Vizi László / PD-TEAM Mérnöki Iroda Kft. MEE Vándorgyűlés Tihany

Részletesebben

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék TANTÁRGYAK INTÉZETI TANSZÉKI BONTÁSBAN A Budapesti Gazdasági Főiskolán és a karokon szakmai intézetek működnek. Az intézetekhez intézeti tanszékek illetve intézeti tanszéki osztályok kapcsolódnak. A Pénzügyi

Részletesebben

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához 1. Célkitűzések A pályázat célja egy virtuális immunológiai osztály kialakítása, amelynek segítségével a különböző betegségekkel

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

TAKARNET24 szolgáltatásai

TAKARNET24 szolgáltatásai GISopen Földmérési és Távérzékelési Intézet TAKARNET24 szolgáltatásai A TAKARNET24 projekt a Földhivatali adatok elektronikus non-stop szolgáltató rendszere ügyfélkapun keresztül Az adatszolgáltatás tekintetében

Részletesebben

Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás

Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás Természetvédelmi tervezést támogató erdőállapot-felmérési program: célok, választott módszerek, minőségbiztosítás Standovár Tibor¹, Kelemen Kristóf¹, Kovács Bence¹, Kozák Csaba², Pataki Zsolt³ és Szmorad

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1999. (VI.1.) számú. rendelete

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1999. (VI.1.) számú. rendelete NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 20/1999. (VI.1.) számú rendelete az egységes központi közműnyilvántartásról (egységes szerkezetben a 65/2001. (2002.I.1.) számú és a 11/2008.(III.4.) és a 23/2012.(V.31.)

Részletesebben

2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV

2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV FŐVÁROSI BÍRÓSÁG BELSŐ ELLENŐRZÉSI OSZTÁLY ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Fővárosi Bíróság Belső Ellenőrzésének kockázatelemzése FB Belső Ellenőrzési Osztály

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

egy átfogó országos vasútfejlesztési koncepció keretében - Országos vasútfejlesztési koncepció ELŐKÉSZÍTÉS Dr. Tóth János BME Közlekedésüzemi Tanszék

egy átfogó országos vasútfejlesztési koncepció keretében - Országos vasútfejlesztési koncepció ELŐKÉSZÍTÉS Dr. Tóth János BME Közlekedésüzemi Tanszék A 2014 2020 közötti EU-s költségvetési ciklusban megvalósítandó és a 2021 2027 közötti ciklusra előkészítendő vasútfejlesztési projektek meghatározása és elő-megvalósíthatósági tanulmányaik elkészítése.

Részletesebben

Projekt általános bemutatása. Berencsi Miklós KKK

Projekt általános bemutatása. Berencsi Miklós KKK Projekt általános bemutatása Berencsi Miklós KKK Tartalom Előzmények Projekt adatai Projekt tartalma Megvalósítás - ütemezés ELŐZMÉNYEK Kerékpározás Növekvő népszerűség Hivatásforgalmi/közlekedési és turisztikai/szabadidős

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

V. Regionális Szakmai Tanácskozás Kaposvár, május 30.

V. Regionális Szakmai Tanácskozás Kaposvár, május 30. V. Regionális Szakmai Tanácskozás Kaposvár, 2012. május 30. Feltételrendszer Feladatellátás Következtetések 2 3 Az emberek gyakran nem tudják, hogy mit akarnak, amíg meg nem mutatod nekik /Steve Jobs/

Részletesebben

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft.

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmodellezés Kereskedelmi Alkalmazásokban Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmenedzsment Adat -> Információ -> Tudás Intézményi tudásvagyon hatékony kezelése az üzleti célok megvalósításának

Részletesebben

A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA

A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA KÖFOP-2.3.3-VEKOP-16-2016-00001 HELYI VERSENYKÉPESSÉG-FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM. A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA TARTALOM A projekt fő célterületek

Részletesebben

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit

Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége. Dr. Kárpáti Edit Minőségcélok és tevékenységek Magyarországon, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztály tevékenysége Dr. Kárpáti Edit Csapatunk azért dolgozik, hogy az egészségügyi ellátásban résztvevő szereplők (szolgáltatói szervezetek

Részletesebben

DEBRECENI VÍZMŰ ZRT. PARTNER A JELENBEN A JÖVŐÉRT MASZESZ. XIX. Orsz. Konf.

DEBRECENI VÍZMŰ ZRT. PARTNER A JELENBEN A JÖVŐÉRT MASZESZ. XIX. Orsz. Konf. 2018. 05. 30. 1 2011. évi CCIX. Törvény a viziközmű szolgáltatásról Az elvek biztosítanák a kiszámítható, fenntartható viziközmű szolgáltatást. Az elvek érvényesülésére még várni kell - Természeti erőforrások

Részletesebben

Központi szociális információs fejlesztések

Központi szociális információs fejlesztések TÁMOP 5.4.2 kiemelt projekt Központi szociális információs fejlesztések Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal AZ NRSZH FELADATAI A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint eljárásának

Részletesebben

Hálózatok állapotfelmérése - Integrált informatikai rendszer bevezetése az ELMŰ ÉMÁSZ társaságcsoportnál

Hálózatok állapotfelmérése - Integrált informatikai rendszer bevezetése az ELMŰ ÉMÁSZ társaságcsoportnál Hálózatok állapotfelmérése - Integrált informatikai rendszer bevezetése az ELMŰ ÉMÁSZ társaságcsoportnál Orlay Imre, műszaki szakértő, ÉMÁSZ Hálózati Kft. Szécsy Tamás, vezető rendszertervező, GEOMETRIA

Részletesebben

Vezetői számvitel / Controlling IV. előadás. Gazdasági tervezés (folytatás)

Vezetői számvitel / Controlling IV. előadás. Gazdasági tervezés (folytatás) Vezetői számvitel / Controlling IV. előadás Gazdasági tervezés (folytatás) A kommunikációs folyamat állomásai Előnyök a célok gyorsabban és hatékonyabban válnak ismertté a közös értelmezések biztosítják

Részletesebben

Szeged 2014. július 02. Lovas Attila - Fazekas Helga KÖTIVIZIG. mintaszabályzata

Szeged 2014. július 02. Lovas Attila - Fazekas Helga KÖTIVIZIG. mintaszabályzata XXXII. MHT - Vándorgyűlés Szeged 2014. július 02. Lovas Attila - Fazekas Helga KÖTIVIZIG Az árvízcsúcs csökkentő tározók üzemirányítási és üzemeltetési mintaszabályzata Előzmények 2 Kedvezményezett: OVF

Részletesebben