Számítási példák - Megoldások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Számítási példák - Megoldások"

Átírás

1 Számítási példák - Megoldások 1. számítási példa Ebben a példában azt számoljuk ki, milyen mértékben tudja csökkenteni a minimálbér-emelés költségterheit cégében, ha követi javasolt megoldásunkat a Cafetéria-rendszer optimális átalakításával. Első ránézésre összetettnek tűnhet ez a táblázat, mégis rendkívül logikus a felépítése. Végigvezetem az egészen, és utána minden teljesen világos lesz. A táblázat két fő sávból - azokon belül több kisebb sorból -, valamint öt oszlopcsoportból áll, amelyek szintén kisebb oszlopokból tevődnek össze. A felső sáv a 2016-os helyzetet hasonlítja össze a 2017-essel úgy, hogy semmit sem változtat meg az előbb bemutatott átlagos Cafetéria-kosáron. Ez a sáv tisztán mutatja a minimálbér-emelés és a Cafetéria adóemelés összes költségvonzatát. Tekintsük át először részletesen ezt a sávot! Az első oszlop megnevezi az egymás alatti sorok tartalmát. Látja, hogy, ha alulról felfelé haladunk, akkor ebben a barnás árnyalatú sávban szerepel a munkavállalók által elkölthető/felhasználható nettó bér, illetve juttatás értéke. Felette két szürke sáv a nettó bérhez adódó munkavállalói járulék százalékát és konkrét összegét tartalmazza. A következő narancssárga színű sor a bruttó munkabér/juttatás összege. Efölött újabb két szürke sorban a bruttó munkabérre rakodó munkaadói járulékokat találja. Végül elérkezünk egy újabb narancsszínű sorhoz, amely a cég bruttó befektetését mutatja, azaz azt a számot, amennyibe mindaz, ami alatta található, kerül a cégnek. A felette lévő szürke színű sor pedig azt mutatja, hogy az összes céges befektetés hány százaléka valamilyen adóteher, azaz az állami termelésbe és elégedettségbe eszközölt befektetés (Ha 100%-ból levonjuk ezt, akkor a maradék jelenti a munkavállaló termelésébe és elégedettségébe eszközölt befektetést). Végül a legfelső, kissé kékesebb árnyalatú sorban az oszlopok nevei találhatók.

2 2016 minimálbér + Cafetéria-kosár Második nagy oszlopcsoport a 2016-os minimálbér és az átlagos Cafetéria-csomag együttes költségeit mutatja, azok részletes adóterhével. A táblázatban éves költséggel számoltunk, tehát minden egy teljes évre vonatkozik. Az öt oszlop közül az első a nettó és bruttó minimálbér, valamint ennek költségei: Ft az éves nettó munkabér Ft az éves bruttó munkabér Alatta és felette a bruttó munkabérre rakódó adóterhek találhatók. Felül pedig látjuk, hogy Ft-ba kerül mindez a cégnek. Ebből a teljes befektetésből 48,25%-a az államé, tehát - gyors fejszámolás után - 51,75%-a a munkavállalóé. A második, harmadik és negyedik oszlop az átlagos Cafetéria-kosarunk juttatásait tartalmazza, az adóteher szintje szerint felosztva. A munkavállalói sorban látjuk, hogy a Ft nettó Cafetéria-jutattásból Ft béren kívüli jutattás 34,51% adóteherrel, Ft egyes meghatározott jutattás 49,98% adóteherrel, és Ft adómentes juttatás 0% adóteherrel..a felső narancsszínű sorban szerepel ezek bruttó összege. Ha felmerül Önben, hogy ha a béren kívüli juttatások adóterhe 34,51%, akkor miért szerepel a legfelső szürke sávban 25,66%, akkor a magyarázat a százalékszámítás jellegzetességében található. Az adóterhet mindig a bruttó bér vagy juttatás százalékaként határozzák meg a törvényben, ami itt a középső narancsszínű sor a táblázatban. Ezt mutattuk korábban a Ft-os számításnál a piros nyíllal. Máshol például egy számlaérték áfatartalmának kiszámolásánál találkozhat ezzel. Vegyünk egy nettó Ftos számlát! Azonnal tudjuk fejből, hogy annak a 27%-a Ft, tehát a bruttó számlaérték Ft lesz. Igen ám, de ha azt akarjuk megállapítani, hogy a bruttó számlaértéknek hány százaléka az áfa, akkor azt találjuk, hogy / = 21,26%. Tehát: Ft-nak a Ft a 27%-a, ám Ft-nak Ft csak a 21,26%-a.

3 Ugyanez itt is a helyzet: Ft béren kívüli juttatás adóterhe 34,51%, azaz Ft. A kettő együtt adja a cég bruttó Cafetéria-befektetését, ami Ft. A Ft-nak azonban Ft a 25,66%-a. Nos, haladjunk tovább! A jobb oldali, kissé telítettebb színű oszlopban találja ennek az oszlopcsoportnak az összesítését. Ha nem akar elmélyülni a részletes számokban, akkor elég mostantól minden oszlopcsoportban ezt az oszlopot néznie. A következőt állapíthatjuk meg összességében: A 2016-os évben, egy minimálbérre bejelentett munkavállaló felé, bér, illetve átlagos Cafetéria-kosár formájában, a munkaadó kifizet: Ft-ot, ebből az állam kap 44,11%-ot, azaz és Ft-ot ebből a munkavállaló kap 55, 89%-ot, azaz: Ft-ot 2017 minimálbér + átlagos Cafetéria-kosár A harmadik oszlopcsoportunk a 2017-es évet mutatja. A számok tartalmazzák a minimálbér-emelést, valamint ugyanazt az átlagos Cafetéria-kosarat, amit 2016-ban használtunk, ám annak a megemelt adóterheivel. Nem mondom végig az összes oszlopot, csak a jobb oldalit:

4 A 2017-es évben, egy minimálbérre bejelentett munkavállaló felé bér, illetve átlagos Cafetéria-kosár formájában, a munkaadó kifizet: Ft-ot, ebből az állam kap 42,92%-ot, azaz és Ft-ot ebből a munkavállaló kap 57,08%-ot, azaz: Ft-ot. Következtetések Mindezekből az adatokból levonhatunk néhány szükséges pénzügyi következtetést, ezeket tartalmazza a negyedik és ötödik nagy oszlopcsoport. A negyedik oszlopcsoport közvetlenül egymás mellé helyezi a 2016-os és 2017-es év végső számait, hogy még egyértelműbb legyen, mi változik mire 2017-ben: 2016-ban egy minimálbéres és átlagos Cafetéria-kosaras munkavállaló termelésébe és elégedettségébe a munkaadó befektet: Ft-ot, ebből a munkavállalóhoz jut: Ft, ebből az államhoz jut összesen Ft; 2017-ben egy minimálbéres és átlagos Cafetéria-kosaras munkavállaló termelésébe és elégedettségébe a munkaadó kifizet: Ft-ot, ebből a munkavállalóhoz jut: Ft, ebből az államhoz jut összesen: Ft.

5 Az ötödik oszlopcsoport mindezt a matematikát a megfelelő nagyságrendbe helyezi, hiszen nem egyetlen munkavállalóval dolgozunk, hanem 10-zel, 20-szal, 50-nel, vagy akár még többel is. Ezért itt összefoglaljuk, milyen többletköltséget eredményez a minimálbér-emelés és a Cafetéria adóterheinek átalakítása 10 munkavállaló, 20 munkavállaló és 50 munkavállaló esetén. Hangsúlyozom, hogy itt már csak a többletköltséget mutatjuk, azaz azt, hogy mennyivel több forrást kell allokálnia - azaz átcsoportosítania - a cégnek 2017-ben, hogy 2016-hoz képest a minimálbér-emelés és a Cafetéria-adóterhek átalakítása által igényelt többletbefektetést finanszírozni tudja. A narancsszínű sor a teljes befektetési többletet mutatja, ami 10 munkavállaló esetén: Ft 20 munkavállaló esetén: Ft 50 munkavállaló esetén: Ft A barnás színű sor a munkavállaló felé nyújtandó befektetési többletet mutatja, ami 10 munkavállaló esetén: Ft 20 munkavállaló esetén: Ft 50 munkavállaló esetén: Ft A zöld színű sor pedig az állam felé teljesítendő befektetési többletet mutatja, ami 10 munkavállaló esetén: Ft 20 munkavállaló esetén: Ft 50 munkavállaló esetén: Ft Mindez egyenesen következik a korábbi számokból. Azért írtuk le az összes adatot, hogy könnyen ellenőrizhesse eredményeinket és utánaszámolhasson a dolgoknak. Azt gondoljuk, ez így megfelelő tájékoztatás a cégek tulajdonosai és vezetői felé arról, hogy milyen pénzügyi változásokat is hoz a 2017-es év számunkra. A számok természetesen irányszámok, az Ön cégében eltérő lehet a Cafetéria-kosár, mint amivel számoltunk - mi az átlaggal számoltunk -, és természetesen nem kerek számú munkavállalója van, és nem is mind minimálbéresek. Ezek a számok a nagy képet és a trendeket mutatják, és annyit egyértelműen jeleznek, hogy ezeknek a többletköltségeknek valahol meg kell találni a cégben a forrását. Ez származhat a bevételek növeléséből, vagy a költségek csökkentéséből.

6 Ezért a javaslatunk pénzügyi eredményt hoz, ám hangsúlyozottan NEM a munkavállalói elégedettség rovására. Nézzük! A számokat ugyanannak a táblázatnak az alsó sávjában találjuk meg. (Csak mellékesen: ezek a táblázatok mind letölthetők a weboldalamról) Az alsó sáv felépítése hasonló a felsőéhez, ezért csak a különbségekre térek ki bővebben. Az első oszlop a sorok nevét adja meg. A második oszlop-csoport megegyezik a felső sáv harmadik oszlopcsoportjával, ez az összehasonlításunk kiinduló pontja. Az eredményeit már láttuk. A harmadik oszlopcsoport a javaslatunk pénzügyi vonatkozásait tekinti át. A javaslatunk lényege az, hogy találjunk forrásokat a béremelések finanszírozására, ám egyben gondolkodjunk a munkavállalóink hosszú távú érdekeiről is. Persze, ennek érdekében ügyesnek és körültekintőnek kell lennünk, hiszen ha nem kellene, akkor akárki meg tudná csinálni. Ez az összehasonlítás azt a célt szolgálja, hogy megvizsgáljuk: egyáltalán hoz-e annyi plusz eredményt a cégünknek ez a megoldás, ami miatt érdemes az extra ügyességet és munkát befektetni. Nézzük tehát! 2017 minimálbér + általunk javasolt Cafetéria-kosár A harmadik oszlop-csoportunk tehát a javaslatunk szerint módosított 2017-es évet mutatja. A számok tartalmazzák a minimálbér-emelést, valamint egy módosított Cafetéria-kosarat, ami csak adómentes juttatásokat tartalmaz.

7 Nem mondom végig az összes oszlopot, csak az összesítő jobb oldalit: A javaslatunk szerint a 2017-es évben, egy minimálbérre bejelentett munkavállaló felé bér, illetve adómentes Cafetéria-kosár formájában, a munkaadó kifizet: Ft-ot, ebből az állam kap 40,42%-ot, azaz és Ft-ot ebből a munkavállaló kap 59,58%-ot, azaz: a munkavállalóhoz eljutó nettó bér és juttatás összértéke tehát ebben a példában pontosan ugyanakkora, mint a Cafetéria-kosár átalakítása nélkül lenne. Semmivel nem kap tehát kevesebbet. Következtetések A negyedik oszlopban mindezt egymás mellé helyezzük a kiinduló helyzettel, azaz az eredeti Cafetériacsomaggal. Eszerint: 2017-ben egy minimálbéres és átlagos Cafetéria-kosaras munkavállaló termelésébe és elégedettségébe a munkaadó kifizet: Ft-ot, ebből a munkavállalóhoz jut: Ft, ebből az államhoz jut összesen: Ft. A mi javaslatunk szerinti csomagban ugyanerre az összegre a munkavállaló termelésébe és elégedettségébe a munkaadó befektet: Ft-ot,

8 ebből a munkavállalóhoz jut: Ft, ebből az államhoz jut összesen: Ft. Az ötödik oszlop-csoport helyezi mindezt a matematikát a megfelelő nagyságrendbe, megmutatja, mit jelent az 10 munkavállaló, 20 munkavállaló vagy 50 munkavállaló esetén. Ismét hangsúlyozom, hogy itt már csak a megtakarítást mutatjuk, azaz azt, hogy az eredeti Cafetéria-kosárral számolt megoldáshoz képest mennyivel KEVESEBB forrást kell erre fordítania a cégnek 2017-ben, ha a mi javaslatunk szerint jár el. A narancsszínű sor a teljes megtakarítást mutatja az eredeti Cafetéria-csomaghoz képest, ami 10 munkavállaló esetén: Ft 20 munkavállaló esetén: Ft 50 munkavállaló esetén: Ft Tehát ennyivel KEVESEBBET kell a cégnek befektetnie a munkavállalóiba 2017-ben, ha követi a javaslatunkat. A kontrollnak tekinthető barnás színű sor három nullájából látjuk, hogy ebből SEMMIT sem hárítottunk át a munkavállalóinkra - pont azért, hogy az elégedettségi szintjüket magasan tartsuk A zöld színű sor pedig - ami az állam felé teljesítendő befektetés sora - mutatja, hogy a teljes megtakarítás az állam felé teljesítendő befizetésekből származik - természetesen teljesen legálisan. A táblázat alsó sora pedig a megtakarítást az eredeti költségtöbblet százalékában adja meg, amely minden esetben 50,36%-kal kevesebb költség, mint az eredeti megoldásé. Újra, és talán utoljára, elmondom, hogy ezek irányszámok, tehát az Ön cégében két tényező lehet eltérő a számításunkban szereplőktől: a tényleges Cafetéria-kosár összetétele, eltérése az átlagosnak tekintett kosártól, valamint a munkavállalók száma, akiket a béremelés érint. Minden egyéb tényezőt a számviteli szabályok határoznak meg, tehát a számításunk érvényességét az Ön cégére más már nem módosíthatja. További információk: Czirákiné Kocsis Mónika Cafetéria, pénzügyek, biztosítás Oberfrank Zoltán Marketing, toborzás CZIRÁKINÉ KOCSIS MÓNIKA

Ez a számítási példa kicsit talán hosszúnak bizonyult, ám így biztosan érti annak teljes logikáját.

Ez a számítási példa kicsit talán hosszúnak bizonyult, ám így biztosan érti annak teljes logikáját. Számítási példák 2 2) További számítási példák Ez a számítási példa kicsit talán hosszúnak bizonyult, ám így biztosan érti annak teljes logikáját. Természetesen a béremelés nem csupán a minimálbéreseket

Részletesebben

Gyermektelenek és egygyermekesek

Gyermektelenek és egygyermekesek Adócsökkentés: kiszámoltuk, mennyivel marad több a zsebedben 2015.05.02 13:38 A kormány múlt héten bejelentett tervei szerint jövőre a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának kiszámítására Tax wedge

Részletesebben

Aktuális trendek: bérek, juttatások és HR gyakorlatok CAFETERIA 2019-ben

Aktuális trendek: bérek, juttatások és HR gyakorlatok CAFETERIA 2019-ben Aktuális trendek: bérek, juttatások és HR gyakorlatok CAFETERIA 2019-ben Előadó: Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Cafeteria 2018 Adómentes juttatások Távolsági bérlet kiegészítés: 14% Számítógép

Részletesebben

Közzétette: ( Még nincs értékelve

Közzétette:   (  Még nincs értékelve 2015 május 04. Flag Szöveg méret 90 100 Mentés 110 120 130 140 150 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1 % 1/5 Give 1 % 2/5 Mérték Give 1 % 3/5 Give 1 % 4/5 Give 1 % 5/5 Érdekl?dve olvastam

Részletesebben

A magyar nyugdíjrendszer 1. rész: a reform és a felosztó kirovó rendszer Madár István Gazdaságpolitika Tanszék

A magyar nyugdíjrendszer 1. rész: a reform és a felosztó kirovó rendszer Madár István Gazdaságpolitika Tanszék A magyar nyugdíjrendszer 1. rész: a reform és a felosztó kirovó rendszer Nyugdíjrendszerek Felosztó-kirovó (generációk szolidaritása) Tőkefedezeti (öngondoskodás) 1 Felosztó-kirovó rendszer Közgazdasági

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Vállalati Tervezés 2012

Vállalati Tervezés 2012 Vállalati Tervezés 2012 Adóváltozások(k) SZJA-t érintő változások, bérkompenzáció 2011. december 7. Radisson Blu Béke Hotel Főbb személyi jövedelemadó változások adóalap I. Az új szabályok szerint évi

Részletesebben

8. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

8. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 8. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: A Farkas Attila Uszoda belépőjegyárainak felülvizsgálata

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 191-192 Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék 2012/2013. II. félév 72-83 Miről lesz szó?

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ IV. NEGYEDÉVES ÉS ÉVES ADATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK LÉTSZÁM ÉS BÉRHELYZETÉRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ IV. NEGYEDÉVES ÉS ÉVES ADATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK LÉTSZÁM ÉS BÉRHELYZETÉRŐL ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK LÉTSZÁM ÉS BÉRHELYZETÉRŐL 2013. IV. NEGYEDÉVES ÉS 2013. ÉVES ADATOK A feldolgozás mintája: Azon intézmények létszám és béradatai, amelyek bérszámfejtését

Részletesebben

A BEFEKTETŐ-VÉDELMI ALAP IGAZGATÓSÁGÁNAK

A BEFEKTETŐ-VÉDELMI ALAP IGAZGATÓSÁGÁNAK Nyilvános A BEFEKTETŐ-VÉDELMI ALAP IGAZGATÓSÁGÁNAK 24/2010. (XI. 4.) számú határozata A Beva igazgatósága megvitatta a kockázatarányos díjrendszer bevezetésére vonatkozó döntés nyomán elkészített előterjesztést,

Részletesebben

Díjterhelés. Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak :14

Díjterhelés. Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak :14 Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak 2018.01.15 05:14 Huszák Dániel A napokban közzétett adatok szerint 2016-ban ismét csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos díjterhelési mutatója,

Részletesebben

CAFETERIA RENDSZER. Employee Benefit Kft. info@employeebenefit.hu www.employeebenefit.hu

CAFETERIA RENDSZER. Employee Benefit Kft. info@employeebenefit.hu www.employeebenefit.hu CAFETERIA RENDSZER Employee Benefit Kft. info@employeebenefit.hu www.employeebenefit.hu CAFETERIÁRÓL ÁLTALÁBAN Meghatározás: Választható elemek Béren kívüli juttatások Komplex rendszer A JUTTATÁSI RENDSZER

Részletesebben

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti:

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti: Internet: Tisztelt Ügyfelünk! Elsőként szeretnék a Rezon Iroda minden dolgozója nevében szerencsés és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánni. Nemcsak a BÚÉK betűi, mi is egy kicsit megrészegedtünk a sok változástól, ami

Részletesebben

A Morra játék Módosított Morra Blöff és alullicitálás mint racionális stratégiák

A Morra játék Módosított Morra Blöff és alullicitálás mint racionális stratégiák A Morra játék Módosított Morra Blöff és alullicitálás mint racionális stratégiák Előadás felépítése Morra játék háttere, fajtái Módosított Morra Egyszerűsítési stratégiák Blöff és alullicitálás Mi az Morra?

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ I. NEGYEDÉVES ADATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK LÉTSZÁM ÉS BÉRHELYZETÉRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ I. NEGYEDÉVES ADATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK LÉTSZÁM ÉS BÉRHELYZETÉRŐL ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK LÉTSZÁM ÉS BÉRHELYZETÉRŐL 2015. I. NEGYEDÉVES ADATOK A feldolgozás mintája: azon intézmények létszám és béradatai, amelyek bérszámfejtését 2015. I. negyedévben

Részletesebben

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 13-i rendkívüli ülésére

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 13-i rendkívüli ülésére 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 13-i rendkívüli ülésére Tárgy: Közszolgálatban állók számára teljesítményértékelésen

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I.

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I. Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 2014/2015. II. félév Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék Miről lesz szó? Példák a bér

Részletesebben

GYORSELEMZÉS. Bérek alakulása a 2016-ban kötött országos bérmegállapodás tükrében

GYORSELEMZÉS. Bérek alakulása a 2016-ban kötött országos bérmegállapodás tükrében GYORSELEMZÉS Bérek alakulása a 2016-ban kötött országos bérmegállapodás tükrében A Magyar Szakszervezeti Szövetség felkérésére készítettük ezt az elemzést a bérek helyzetének alakulásáról. A szakszervezetek,

Részletesebben

Vezetõi összefoglaló

Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2014 ENKK Nyilvántartási és Képzési Központ EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZAT LÉTSZÁM ÉS BÉRSTATISZTIKA, 2014. ÉV VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Adatszolgáltatói

Részletesebben

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓJA

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓJA A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓJA a 2015. november és december havi újrafinanszírozásból adódó különbözetek 2016. szeptember havi önkormányzati nettó finanszírozásban történő elszámolásának

Részletesebben

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak.

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak. (makro modell) Vannak kihasználatlat erőforrások. Árak és a bérek lassan alkalmazkodnak. Az, hogy mit csináltunk most, befolyásolja a következő periódusbeli eseményeket. Minden erőforrást felhasználnak.

Részletesebben

Vezetõi összefoglaló

Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2013 Gyógyszerészeti és Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság AZ EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SZJA, Cafeteria

SZJA, Cafeteria SZJA, Cafeteria 2016-2017 2016. évi változások A személyi jövedelemadó mértéke 16%-ról 15%-ra csökkent Családi adókedvezmény: 2016-tól 4 év alatt fokozatosan duplájára (10.000 Ftról 20.000 Ft-ra) nő Első

Részletesebben

ÜZLETI TERV. Kiegészítő melléklete

ÜZLETI TERV. Kiegészítő melléklete Szécsényi Gyermek- és Közétkeztetési Kht. 3170 Szécsény. Rákóczi út 90. ÜZLETI TERV Kiegészítő melléklete Szécsény. 2009. május 06. Bagó István Ügyvezető igazgató Az üzleti terv kalkulációja során a 2008

Részletesebben

Berta Dávid: A személyi jövedelemadó csökkentésének előnyei

Berta Dávid: A személyi jövedelemadó csökkentésének előnyei Berta Dávid: A személyi jövedelemadó csökkentésének előnyei A munkához kapcsolódó adóterhek 2010 óta érdemben csökkentek Magyarországon, azonban nemzetközi összehasonlításban még így is magasak. A magyar

Részletesebben

SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 2013.10.02. Családi kedvezmény:

SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 2013.10.02. Családi kedvezmény: Egykulcsos rendszer: Megszűnt az adóalap-kiegészítés: 2.424.000 Ft felett sem kell szuperbruttósítani. A 78 %-os szabály marad. Tényleges 16 %-os adókulcs. Egyszerűbb adóelőleg, adónyilatkozat. Családi

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Ingatlan bérbeadás Amennyiben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egy millió forintot és így a bérbeadó magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetésére

Részletesebben

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény 84-85.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia feladatok. TRI-MESTER, Tatabánya. 38. o. 16-17. (Javasolt változtatások: 16. feladat: I( r) 500

Részletesebben

Szállodák személyi ráfordításai

Szállodák személyi ráfordításai Szállodák személyi ráfordításai 1 Személyi ráfordítások 1. Munkabér Bérköltség 3. Motivációs rendszerek Motiválás 4. Személyzet kiváltási lehetőségei Külső munkaerő 5. Személyi ráfordítás mutatószámai

Részletesebben

TÁTORJÁN SZOCIÁLIS Szolgáltatóház Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. Tátorján Játékvár

TÁTORJÁN SZOCIÁLIS Szolgáltatóház Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. Tátorján Játékvár TÁTORJÁN SZOCIÁLIS Szolgáltatóház Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. Tátorján Játékvár 8174 Balatonkenese Dózsa György tér 1. 0688/482-472 www.tatorjan.hu tatorjan.jatekvar@invitel.hu ELŐTERJESZTÉS Tisztelt

Részletesebben

5. feladat A zöld könyv 3994-es feladata, a helyes megoldás 8432.

5. feladat A zöld könyv 3994-es feladata, a helyes megoldás 8432. I. összetevő 2. feladat eredetileg az Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából [ zöld könyv ] 3488-as feladata. A számtani sorozat differenciája 6, míg a megoldás 1. 4. feladat A vásárló fizetéséből

Részletesebben

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54 Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011ben. A munkáltatónak a telefonhasználattal kapcsolatban komoly döntéseket kell hoznia, hogy a dolgozó és a maga számára is a legkedvezőbb módszert tudja alkalmazni.

Részletesebben

A magyar teljesítménytúra-naptár fejlődése,

A magyar teljesítménytúra-naptár fejlődése, A magyar teljesítménytúra-naptár fejlődése, 28-216 Tartalomjegyzék Ferenci Tamás, tamas.ferenci@medstat.hu 217. február 2. Cél 1 Számítástechnikai megjegyzések 1 Eredmények 2 Túrák és túrázok száma..........................................

Részletesebben

adóreform A knyvd-i adózás fajtái Értékelés

adóreform A knyvd-i adózás fajtái Értékelés Ökológiai adóreform A knyvd-i adózás fajtái alapképzés visszaforgatás a költségvetés finanszírozása ökológiai adóreform zöld áht reform (= ökol. adóref. + támogatási ref. + zöld közbeszerzés) Értékelés

Részletesebben

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1112 Budapest, Sasadi út 170. 321-5262 E-mail: info@liganet.hu 24/2018. (09. 04.) számú elnökségi határozat 1. A LIGA Szakszervezetek kezdeményezi egy kétéves

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok Egy vállalati felmérés tapasztalatai Budapest, 2018. július Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

Ercsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/1999. (IV.28.) Kt. számú rendelete

Ercsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/1999. (IV.28.) Kt. számú rendelete Ercsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1999. (IV.28.) Kt. számú rendelete A köztisztviselők által választható, béren kívüli juttatások rendszeréről A köztisztviselők jogállásáról szóló

Részletesebben

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ. Vezetői összefoglaló

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ. Vezetői összefoglaló VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP 1626/06 NYILVÁNTARTÁSI SZÁMÚ ADATGYŰJTÉSE, EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZAT LÉTSZÁM ÉS BÉRSTATISZTIKA, 2009. ÉV Adatszolgáltatói kör: Az egészségügyi ágazat létszám-

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ az állami tisztviselőkre vonatkozó illetményemelés bevezetésének tapasztalatairól, javaslat a bérintézkedés módosítására

ÖSSZEFOGLALÓ az állami tisztviselőkre vonatkozó illetményemelés bevezetésének tapasztalatairól, javaslat a bérintézkedés módosítására KÖZSZOLGÁLATI ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM MUNKAVÁLLALÓI OLDAL ÖSSZEFOGLALÓ az állami tisztviselőkre vonatkozó illetményemelés bevezetésének tapasztalatairól, javaslat a bérintézkedés módosítására A fővárosi és

Részletesebben

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség 18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek 1 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. Munkabér Bérköltség. Motivációs rendszerek Motiválás 4. Személyzet kiváltási lehetőségei Külső munkaerő.

Részletesebben

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség

18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek. 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége. 2. Munkabér Bérköltség 18. Szállodák személyi ráfordításai Személyi költségek 1 1. Személyi ráfordítások Költségek költsége 2. Munkabér Bérköltség 3. Motivációs rendszerek Motiválás 4. Személyzet kiváltási lehetőségei Külső

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. szeptember 28-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. szeptember 28-i ülésére H AL I MB A K Ö Z S É G Ö N K O R M ÁN Y Z AT A P O L G Á R M E S T E R 8452HALIMBA, Petőfi u. 16. (88) 237-003 fax:(88) 237-794 Ügyszám: 11/896/2015. Az előterjesztést összeállította: Stampfné Varga Erika

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület január 26-ai ülésére

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület január 26-ai ülésére Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere 18/2010. (I. 26.) sz. előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2010. január 26-ai ülésére Tárgy: Javaslat Budakalász Város Önkormányzat munkavállalóinak

Részletesebben

Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek

Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek Előadó: Tóth Róbert ügyvezető Bróker Royal Kft. JNSZMKIK regisztrált szakértője 2012. április 26. A biztosítás

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

Az MSZP követelése: Fizetésemelés Korózs Lajos szociológus Országgyűlési képviselő

Az MSZP követelése: Fizetésemelés Korózs Lajos szociológus Országgyűlési képviselő Az MSZP követelése: Fizetésemelés 2015 Korózs Lajos szociológus Országgyűlési képviselő Mi a probléma a fizetések körül? Hat éve nem volt fizetésemelés a szociális ágazatban! Emlékezetem szerint akkor,

Részletesebben

9. számú előterjesztés Minősített többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2013 április 25-i rendes ülésére

9. számú előterjesztés Minősített többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2013 április 25-i rendes ülésére 9. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2013 április 25-i rendes ülésére Tárgy: Az adóügyi feladatokat ellátó dolgozók anyagi érdekeltségi

Részletesebben

Környezetvédelmi adók

Környezetvédelmi adók Környezetvédelmi adók Energiaadók az EU-ban A knyvd-i adózás fajtái Értékelési szempontok Ökológiai adóreform Hazai zöld költségvetések Knyvédők és a fiskus ellentéte Ki viseli az adóterhet A megvalósíthatóság

Részletesebben

ALAPADATOK* * Az alapadatok kitöltésével az egyes összesítők alapadatai automatikusan kitöltődnek

ALAPADATOK* * Az alapadatok kitöltésével az egyes összesítők alapadatai automatikusan kitöltődnek ALAPADATOK* Szerződés száma: Kifizetési kérelem : * Az alapadatok kitöltésével az egyes összesítők alapadatai automatikusan kitöltődnek 1.sz. melléklet 500 Eft alatti támogatástartalmú számlák összesítője

Részletesebben

Elterjesztés Vaszar Község Önkormányzata 2013. szeptember 11-i ülésére

Elterjesztés Vaszar Község Önkormányzata 2013. szeptember 11-i ülésére 1 Elterjesztés Vaszar Község Önkormányzata 213. szeptember 11-i ülésére Tisztelt Képviselők! A Vaszari Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: közös hivatal) 213. évi költségvetésének készítésekor

Részletesebben

Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár

Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár Márai bevételek 3/a Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár Bevételek Rovatrend Kormányzati funkció 2015.eredeti I.sz. előir. Módosítás Módosított B402-00 082091 Alaptevékenység körében

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület november 23-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület november 23-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítők: Véleményezi: Ügyiratszám: 8458-5/2017. Melléklet: 1 db táblázat ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. november 23-i ülésére Javaslat a közszféra önkormányzati forrásból

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős

Részletesebben

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft.

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Könyvelés- Bérszámfejtés www.eurotantusz.hu MINIMÁLBÉR SZAKKÉPZETTEK GARANTÁLT BÉRMINIMUMA M E G J E G Y Z É S Besorolási bér 2011 2012 2011 2012 78 000 93

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Használati útmutató a pénzügyi beszámoló elkészítéséhez. Bejelentkezés a pénzügyi beszámoló webes felületére

Használati útmutató a pénzügyi beszámoló elkészítéséhez. Bejelentkezés a pénzügyi beszámoló webes felületére Használati útmutató a pénzügyi beszámoló elkészítéséhez Bevezetés Az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók 2012. évi illetmény- vagy bérnöveléséről, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatások

Részletesebben

6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek.

6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek. Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesterétől Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z ő j é t ő l 753/2015. 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu,

Részletesebben

Hogyan számítsuk a személyi jövedelemadó előleget, ha nem rendszeres jövedelmet is fizetünk a munkavállalónak? Mi az adóelőleg alapja

Hogyan számítsuk a személyi jövedelemadó előleget, ha nem rendszeres jövedelmet is fizetünk a munkavállalónak? Mi az adóelőleg alapja Hogyan számítsuk a személyi jövedelemadó előleget, ha nem rendszeres jövedelmet is fizetünk a munkavállalónak? Mi az adóelőleg alapja Jó, ha tudjuk, hogy nem mindig a bevétel teljes összege képezi az adó

Részletesebben

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Statisztika I. Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Boros Daniella OIPGB9 Kereskedelem és marketing I. évfolyam BA,

Részletesebben

A nettó havi kereset alakulása

A nettó havi kereset alakulása 2 010 2 011 75 000 75 000 1 093 3 140 2 048 61 158 59 110 96,7% -2 048 93,4% 80 000 80 000 2 172 4 156 1 984 64 228 62 244 96,9% -1 984 93,6% 85 000 85 000 3 252 5 172 1 921 67 299 65 378 97,1% -1 921

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO ADÓZÁS GYAKORLAT SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO Személyi jövedelem adó SzJA A jövedelemadók általános jellemzői Közvetlen tárgya a jövedelem Adózási egységre (személyre) vetik ki A közfelfogás a legigazságosabbnak

Részletesebben

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK 1. Határozza meg 700-nak a 13%-át! 91 2. Határozza meg 700-nak a 221%-át! 1547 3. B Határozza meg 8 000 Ft 72%-ának a 23%-át! 1325 Ft 4. B Mennyi a bruttó éves fizetése annak

Részletesebben

Kafetéria juttatások változása január 01-től

Kafetéria juttatások változása január 01-től Kafetéria juttatások változása 2017. január 01-től Az előző évekhez hasonlóan megmaradt a három csoport, ebben nincs változás. A kedvezményesebben adózó csoport neve a béren kívüli juttatások, a magasabb

Részletesebben

6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek.

6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek. Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesterétől Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z ő j é t ő l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu,

Részletesebben

Céges szerződések CÉL. Kockázati biztosítás / Egész életre szóló U/L (kedvezményezett személyétől függ, hogy költség-e)

Céges szerződések CÉL. Kockázati biztosítás / Egész életre szóló U/L (kedvezményezett személyétől függ, hogy költség-e) Céges szerződések CÉL Tulajdonjog védelme váratlan tragédia esetén Adóoptimalizálás Örökösök (örökösödési illeték) Tulajdonostárs (örökösök kivásárlása) Társasági adóalap csökkentése Béren kívüli juttatási

Részletesebben

Szöveges feladatok és Egyenletek

Szöveges feladatok és Egyenletek Szöveges feladatok és Egyenletek Sok feladatot meg tudunk oldani következtetéssel, rajz segítségével és egyenlettel is. Vajon mikor érdemes egyenletet felírni? Van-e olyan eset, amikor nem tanácsos, vagy

Részletesebben

Módosítás. működésének általános támogatása. köznevelési feladatainak támogatása

Módosítás. működésének általános támogatása. köznevelési feladatainak támogatása ELŐTERJESZTÉS Uraiújfalu Községi Önkormányzat 2017. december 14-i képviselő-testületi ülésére Tárgy: Az Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosítása Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL x 1-2x 2 6 -x 1-3x 3 = -7 x 1 - x 2-3x 3-2 3x 1-2x 2-2x 3 4 4x 1-2x 2 + x 3 max Alapfogalmak: feltételrendszer (narancs színnel jelölve), célfüggvény

Részletesebben

A nyugdíjak összegének kiszámítása

A nyugdíjak összegének kiszámítása A nyugdíjak összegének kiszámítása A példák kitalált személyek nyugdíjügyei. A fiktív nyugdíjösszegek magasabbak, mint az átlagos nyugdíjösszeg amiatt, hogy illusztrálják a nyugdíj számításának folyamatában

Részletesebben

CobraConto.Net v0.50 verzió

CobraConto.Net v0.50 verzió CobraConto.Net v0.50 verzió - Új: Kötelezettségek kezelése: A bérszámfejtés, járulékok, külön eljárással megállapított adók, import áfa és saját vállalkozásban megvalósított beruházás áfa tételeinek vegyes

Részletesebben

Javaslat a gyermekétkeztetés térítési díjának és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjának megállapítására

Javaslat a gyermekétkeztetés térítési díjának és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjának megállapítására Javaslat a gyermekétkeztetés térítési díjának és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjának megállapítására Készült: Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2009.

Részletesebben

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4 . Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 0/0 II. forduló = x + = x ++ = x +++ = x Ennek ismeretében mennyivel egyenlő ++++...+9+99=? A ) 0. D ) 0 000 6 C ) 0 D ) A Földközi-tengerben a só-víz aránya :

Részletesebben

44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY. Megyei forduló április 11.

44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY. Megyei forduló április 11. 44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló - 2015. április 11. HETEDIK OSZTÁLY - Javítási útmutató 1. Ki lehet-e tölteni a következő táblázat mezőit pozitív egész számokkal úgy, hogy

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2013. november 6-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2013. november 6-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-473/2013. ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2013. november 6-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Ferencvárosi Közterület-felügyelet

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

18. Szállodák személyi ráfordításai Personal expenses. 1. Személyi költségek Personal Costs. 3. Motivációs rendszerek Motivation

18. Szállodák személyi ráfordításai Personal expenses. 1. Személyi költségek Personal Costs. 3. Motivációs rendszerek Motivation 18. Szállodák személyi ráfordításai Personal expenses 1 1. Személyi költségek Personal Costs 2. Munkabér Wage 3. Motivációs rendszerek Motivation 4. Személyzet kiváltási lehetőségei External labor cost

Részletesebben

Adójóváírás, arányosított adójóváírás 2011.

Adójóváírás, arányosított adójóváírás 2011. Adójóváírás, arányosított adójóváírás 2011. A számított adót adójóváírás csökkenti ahogy azt korábban már írtuk -, amely az adóévben megszerzett bér és az arra tekintettel megállapított adóalapkiegészítés

Részletesebben

Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1./2011.(II.28.) rendelete a 2011. évi önkormányzati költségvetésről

Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1./2011.(II.28.) rendelete a 2011. évi önkormányzati költségvetésről Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1./2011.(II.28.) rendelete a 2011. évi önkormányzati költségvetésről Kisoroszi Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. (2) bekezdése,az

Részletesebben

Mit kell tudnunk a felmondási időről és a munkavégzés alóli felmentésről, ha megválunk egy munkatársunktól?

Mit kell tudnunk a felmondási időről és a munkavégzés alóli felmentésről, ha megválunk egy munkatársunktól? Mit kell tudnunk a felmondási időről és a munkavégzés alóli felmentésről, ha megválunk egy munkatársunktól? Jelen díjmentes kiadvány az Adó Sziget Klub havi szakmai kiadványából egy témakör kiemelése.

Részletesebben

01 - K1-K8. Költségvetési kiadások # Megnevezés Eredeti előirányzat Módosított előirányzat

01 - K1-K8. Költségvetési kiadások # Megnevezés Eredeti előirányzat Módosított előirányzat 01 - K1-K8. Költségvetési kiadások # Megnevezés Eredeti előirányzat Módosított előirányzat, esedékes, esedékes végleges,, végleges 2 3 4 5 6 7 8 9 10 01 Törvény szerinti illetmények, munkabérek (K1101)

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Humánszolgáltató Központ. Bevételek

Humánszolgáltató Központ. Bevételek Humánszolgáltató Központ Bevételek Humán-bevételek 5/a Rovatrend Kormányzati 2014. év 2014. várható Módosított ei. teljesítés 2015. eredeti előirányzat Humánszolgáltató Központ B405-00 104030 Intézményi

Részletesebben

Béremelés Bérkorrekció 13. havi bér Jelenléti pénz Egyéb jövedelmek legalizálása Mozgó bér Jutalom jellegű kifizetések

Béremelés Bérkorrekció 13. havi bér Jelenléti pénz Egyéb jövedelmek legalizálása Mozgó bér Jutalom jellegű kifizetések Cafeteria rendszer lehetséges forrásai Béremelés Bérkorrekció 13. havi bér Jelenléti pénz Egyéb jövedelmek legalizálása Mozgó bér Jutalom jellegű kifizetések Év végi pénz, vagy Cafeteria? Bruttó bér 150.000,-

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS ÉV BESZÁMOLÓJÁHOZ

ÜZLETI JELENTÉS ÉV BESZÁMOLÓJÁHOZ ÜZLETI JELENTÉS 2014. ÉV BESZÁMOLÓJÁHOZ Készült: Győr, 2015. április 20. Dr. Vasas István Igazgatótanács Elnöke 1 I. Gazdasági környezet 2014. év és 2015. évi várható alakulása 2014. január l-től érvényes

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP E-szám: 3/2019. Tárgy: Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának 2018. évi költségvetéséről szóló 4/2018. (II. 23.) önkormányzati rendeletének 4. sz. módosítása Előterjesztő neve:

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

Negyedéves tájekoztató a juttatásokról

Negyedéves tájekoztató a juttatásokról Negyedéves tájekoztató a juttatásokról Mezőgazdaság, erdészet 2010. 1. negyedév Tartalom Bevezetés Résztvevők összetétele Táblázati rész - Táblázati rész - Mezőgazdaság, erdészet 1 Táblázati rész - Mezőgazdaság,

Részletesebben

Írta: Administrator 2012 január 17. (kedd) 12:24

Írta: Administrator 2012 január 17. (kedd) 12:24 Bérkompenzáció 2012 igénylés : az elvárt béremeléshez 21 milliárdot ad a kormány. A kormány pályázati rendszerben, vissza nem térítendő támogatás formájában átvállalja a bérfejlesztés 2-3 százalékát a

Részletesebben

TAJ MAHAL SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ

TAJ MAHAL SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ TAJ MAHAL Cél: SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ A legtöbb pontot összegyűjteni a játék végére. Játék előkészítése: A játéktábla felépítése: A játéktábla 12 tartományra van felosztva, minden tartomány 4

Részletesebben

Beszámoló a évi kompetenciamérésről

Beszámoló a évi kompetenciamérésről Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Beszámoló a 2017. évi kompetenciamérésről Készítette: Mezeiné Gurbán Juliánna Hajdúnánás, 2018. március 26. Matematika 6. évfolyam

Részletesebben

Mit is jelent a cafeteria?

Mit is jelent a cafeteria? Cafeteria praktikák I. Mit is jelent a cafeteria? A cafeteria elnevezés a kávéház nemzetközi elnevezéséből ered. Képzeljünk el egy olyan kávéházi étlapot, melyen a béren kívüli, dolgozói juttatásokat soroljuk

Részletesebben

ELEMI BÁZISTRANSZFORMÁCIÓ LÉPÉSEI 1.EGYSZERŰSÍTETT VÁLTOZAT. 1.a) Paramétert nem tartalmazó eset

ELEMI BÁZISTRANSZFORMÁCIÓ LÉPÉSEI 1.EGYSZERŰSÍTETT VÁLTOZAT. 1.a) Paramétert nem tartalmazó eset ELEMI BÁZISTRANSZFORMÁCIÓ LÉPÉSEI 1.EGYSZERŰSÍTETT VÁLTOZAT 1.a) Paramétert nem tartalmazó eset A bázistranszformáció egyszerűsített változatában a bázison kívül elhelyezkedő vektorokból amennyit csak

Részletesebben

Polgármesterét l J e g y z j é t l

Polgármesterét l J e g y z j é t l Üi.sz.: 564/2012. Csanytelek Község Önkormányzata Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesterét l J e g y z j é t l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu,

Részletesebben

7. Számelmélet. 1. Lehet-e négyzetszám az a pozitív egész szám, amelynek tízes számrendszerbeli alakjában 510 darab 1-es és valahány 0 szerepel?

7. Számelmélet. 1. Lehet-e négyzetszám az a pozitív egész szám, amelynek tízes számrendszerbeli alakjában 510 darab 1-es és valahány 0 szerepel? 7. Számelmélet I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Lehet-e négyzetszám az a pozitív egész szám, amelynek tízes számrendszerbeli alakjában 510 darab 1-es és valahány 0 szerepel? ELTE 2006. október 27. (matematika

Részletesebben