Agrobacterium vitis rezisztencia kialakítása az iaam szekvencia segítségével DIPLOMAMUNKA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Agrobacterium vitis rezisztencia kialakítása az iaam szekvencia segítségével DIPLOMAMUNKA"

Átírás

1 Agrobacterium vitis rezisztencia kialakítása az iaam szekvencia segítségével DIPLOMAMUNKA készítette: GALAMBOS ANIKÓ biológus hallgató témavezető: Dr. PUTNOKY PÉTER PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszék PÉCS, 2007.

2 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. IRODALMI ÁTTEKINTÉS Egy természetes génsebész, az Agrobacterium Ti-plazmid alapú növényi transzformációs vektorok A géncsendesítés Agrobacterium rezisztencia kialakítása géncsendesítéssel Az iaam szekvenciák különbözősége 8 2. CÉLKITŰZÉSEK ANYAGOK és MÓDSZEREK Alkalmazott baktériumtörzsek és plazmidok A baktériumok növesztése, tárolása A baktériumok keresztezése Összes DNS izolálás Plazmid DNS izolálása PCR reakciók Agaróz gélelektroforézis és DNS-fragment izolálás In vitro DNS-technikák Transzformálás DNS-szekvencia meghatározása Kalanchoe fertőzési teszt A pbs888 létrehozása Mutáció létrehozása az iaam(s4) génben EREDMÉNYEK és MEGVITATÁSUK Az A. vitis S4 iaam szekvencia izolálása Egy speciális klónozó vektor elkészítése Az iaamc58- iaams4 fúzió létrehozása Az iaams4 szekvenciát tartalmazó Agrobacterium vektor létrehozása A. vitis S4 iaam mutáns baktérium létrehozása Kontroll vizsgálatok kalanchoe növényeken Kettős fertőzéses tesztek kalanchoe növényeken ÖSSZEFOGLALÁS IRODALMI HIVATKOZÁSOK KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS 31

3 3 1. IRODALMI ÁTTEKINTÉS A szőlő egyik jelentős gazdasági növényünk, mind maga a gyümölcs, mind pedig a borfogyasztás szempontjából. Sajnos igen sok betegségre fogékony, így az Agrobacterium fertőzésre is. Földünkön mindenhol előforduló betegség a szőlő agrobaktériumos vesszőgolyvája, amely az intenzív művelésű ültetvényekben súlyos terméskiesést is okozhat. A fertőzött növények gyengén fejlődnek, levélzetük sárgászöld vagy vöröses, a levelek olykor kanalasodók. A talaj feletti részeken karfiolszerű, egyenetlen felületű tumorok képződnek (10). A betegséggel szemben ellenálló, Agrobacterium rezisztens fajták előállítása így nagy gazdasági jelentőséggel bír. A keresztezéses szőlőnemesítés rendkívül idő- és költségigényes feladat, és egy új szőlőfajta nemesítése akár több évtizedes munkát is igényelhet. Rezisztens növények létrehozására, a természetes rezisztenciagének klasszikus módszerekkel történő bekeresztezése mellett, a molekuláris biológiai módszerek bővülése és alkalmazása nyújt időtakarékos és hatékony lehetőséget (26). A gyakorlatban az agrobaktérium rezisztencia kialakításának egyik módja lehet olyan transzgenikus szőlőnövények létrehozása, melyekben a patogén baktérium által bejuttatott gének megnyilvánulása gátolt. A transzgénikus növények létrehozásához éppen az Agrobacterium által természetes úton megvalósított transzformáció megismerése szolgáltatott hatékony eszközöket Egy természetes génsebész, az Agrobacterium A talajbaktériumok által okozott betegség, a gyökérgolyvásodás molekuláris alapjainak megismerése vezetett az egyik leghatékonyabb és kiterjedten használt növényi transzformációs rendszer kifejlesztéséhez (2, 8). Az Agrobacterium fajok egyedülállóan rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a növényi genomba géneket integráljanak. A Rhizobiaceae családba tartozó, Gram-negatív, patogén talajbaktériumok az Agrobacterium nemzetség képviselői, az A. tumefaciens, az A. vitis, az A. rhizogenes és az A. rubi fajok. A kétszikű növényeket sebzési helyeken fertőzik, majd a fertőzött növényeken tumorfejlődést illetve hajszálgyökeresedést okoznak. Az A. rhizogenes főleg almatermésű gyümölcsfajokat, míg az A. rubi a Rubus fajokat betegíti. Az A. tumefaciens számos növényfajon indukál tumorképződést ( crown gall, (6)), az A. vitis pedig a szőlőn idéz elő vesszőgolyvát (10).

4 4 A tumorszövetek in vitro hormonmentes táptalajon növekedésre képesek (3) és opinokat termelnek (7), szemben az egészséges növényi szövetekkel. A tumorképződésért és az opinszintézisért az Agrobacterium sejtekben található Ti-plazmid felelős (34). DNS hibridizációval igazolták, hogy a baktériumfertőzés során a Ti-plazmid egy része, az ún. transzfer vagy T-DNS átkerül a növényi sejtekbe, és stabilan integrálódik a sejtmag DNSállományába. Ezek a kísérleti megfigyelések nagyon fontosak voltak, mert fényt derítettek egy természetes génátviteli mechanizmusra, amelynek során bakteriális gének épülnek be a fertőzött növények sejtmagi örökítőanyagába. A folyamatról számos összefoglaló cikk jelent meg az elmúlt években (2, 5, 8, 12, 31, 32). A T-DNS hozzávetőlegesen kilobázis hosszúságú, amelyen a tumoros növekedésért és az opinszintézisért felelős gének lokalizálhatók, és amelyet két rövid, 25 bázispár hosszúságú ismétlődő határszekvencia (left border: LB, right border: RB) vesz körül. A tumoros növekedésért felelős gének növényi növekedési hormonok bioszintéziséért felelős fehérjéket kódolnak, melyek túltermelése felborítja a normál növényi sejtosztódást és differenciációt. Az egyik növekedési hormon az auxin (indol-3-ecetsav, IAA), melynek bioszintéziséért két gén, az iaam és az iaah által kódolt enzim, a triptofán-monooxigenáz és az indol-3-acetamid hidroláz a felelős. A másik hormon a citokinin (zeatin), amelynek képződésében az ipt gén által kódolt AMP-izopentenil transzferáz enzim vesz részt. Az enzim által létrehozott vegyületet (izopentenil-amp) a növény által kódolt enzimek gyorsan tovább alakítják zeatinná (1. ábra). A Ti-plazmidon végzett deléciós analízis igazolta, hogy a két T-DNS határoló-szakasz (LB, RB) között található gének nem befolyásolják a fertőzőképességet, a virulenciát, az átvitelt és az integrációt (24). Az átvitel folyamatában a Ti-plazmidon lévő virulencia (vira - virg) régiónak, valamint a kromoszómális virulencia (chva, chvb) régiónak van meghatározó szerepe. A chv gének folyamatosan, úgynevezett konstitutív módon nyilvánulnak meg és termékeik a baktérium sejtfalhoz tapadását okozzák, a vir gének expressziója viszont szigorúan szabályozott, és aktiválódásuk indítja el az átviteli mechanizmust. A sérült növényi szövetekből kiszabaduló fenol vegyületek, mint például az acetosziringon, indukálják ezen gének átírását. Mivel a T-DNS jobb-, és baloldali határszakaszai közötti szekvenciák a T-DNS integráció szempontjából nem meghatározóak, ezért az Agrobacterium Ti-plazmid T-DNS része alkalmas arra, hogy vektorként felhasználva idegen géneket építsünk bele és juttassunk be általa magasabbrendű növényekbe (13, 27).

5 5 A növényi genomba épült mesterséges T-DNS a továbbiakban növényi szekvenciaként funkcionál. Ezek az alapvető felismerések vezettek el a különböző növényi transzformációs vektorrendszerek kidolgozásához. 1.ábra: Az auxin és citokinin bioszintézisének útvonala Agrobacterium transzformálta növényi sejtekben. (Escobar és társai (8) összefoglalójának módosított ábrája.). (a) auxin (b) citokinin bioszintézis Ti-plazmid alapú növényi transzformációs vektorok A DNS átvitele akkor is sikeres, ha a virulencia gének és a T-DNS két különböző plazmidon helyezkedik el az Agrobacterium sejten belül (14). Tehát a virulencia gének transz helyzetben is képesek a T-DNS mobilizációjához szükséges funkciók ellátására. A két funkció szétválasztása nyomán kifejlesztett növényi vektorrendszerek a kettős, ún. bináris vektorrendszerek. A T-DNS átvitelét segítő plazmid ( vir helper plazmid ) általában olyan Ti-plazmid származék, amelyből a határszekvenciákkal együtt eltávolítják a teljes T-régiót. Számos helper plazmidot fejlesztettek ki napjainkra (16). Lefegyverzett vagy "disarmed" vektoroknak is nevezik azokat a nem patogén Tiplazmidokat, amelyekből részben vagy egészben hiányzik a T-DNS régió.

6 6 A másik, a klónozó plazmid ( bináris vektor ), egy széles gazdaspecifitású vektor, mind E.coli, mind A. tumefaciens háttérben képes replikálódni, konjugációval könnyen átvihető az egyik baktériumból a másikba. Az ilyen klónozó vektorok tartalmazzák a T-DNS határszekvenciáit, ezen belül a növényi szelekciós markergéneket, mint pl. kanamicin-, higromicin-, vagy herbicid rezisztencia (11, 33), a klónozásra alkalmas helyet, ezen kívül a plazmid replikációjáért és stabilitásáért felelős géneket, valamint a bakteriális szelekciós markert (pl. kanamicin, gentamicin rezisztencia). Ezek az integratív vektorrendszerek már transzformáns növények létrehozását is lehetővé tették, mivel a transzformált növényi sejtekből, a megfelelő hormonok alkalmazásával, regeneráltatható a teljes, transzgént hordozó növény. Mindezek ismeretében az Agrobacterium rezisztencia kialakításában is speciálisan alkalmazhatók a géncsendesítés módszerei A géncsendesítés A géncsendesítés (posttranscriptional gene silencing - PTGS, RNS interferencia) egy napjainkban megismert mechanizmus, amely eukarióta szervezetekben gének expresszióját képes módosítani (1, 23, 29). A folyamat során duplaszálú RNS (double stranded, dsrns) indukálja a géncsendesítést. A Dicer nevű enzim a dsrns molekulát a sejtben rövid, jellegzetes struktúrájú és méretű, hozzávetőlegesen 21 nukleotid hosszúságú darabokra vágja (small interfering RNS, sirns). Ezekhez a rövid sirns oligonukleotidokhoz kötődik az RNS indukálta géncsendesítő komplex (RNA induced silencing complex, RISC), ami a dsrns két szála közül, valamilyen felismerő mechanizmus alapján, kiválasztja az egyiket. Ez lesz a vezető szál, a másik pedig degradálódik. A kiválasztott szál segítségével a komplex szekvencia specifikusan ismeri fel az mrns komplementer részét, majd azt a komplementer régió közepén hasítja. Ennek következtében az mrns degradálódik, így nem képződhet róla fehérje. A dsrns termelésére és sejtekbe juttatására sokféle módszert dolgoztak már ki. Az RNS vírusok vagy az agrobaktérium transzformációs rendszer hasznosítása széles körben elterjedtek. A T-DNS transzformációs módszer esetében a génnek (vagy a gén egy részének) egy normál és egy inverz másolatát tartalmazó, erős promóterrel rendelkező vektor bejuttatásával a transzformált sejtben termeltetjük a dsrns molekulát. Munkánk kiindulási pontjaként egy olyan kísérlet szolgált, melyben sikeresen hoztak létre agrobaktériummal szemben rezisztens növényeket RNS interferencia segítségével.

7 Agrobacterium rezisztencia kialakítása géncsendesítéssel A Ti-plazmidon lévő ipt és iaam (vagy iaah) gének inaktivációja megszünteti a tumorképződést. A talajban előforduló fertőző Agrobacterium törzsekben nem lehet e géneket elrontani, de meg lehet akadályozni azok működését a fertőzött, transzformált növényi sejtekben. A T-DNS bejutása után, ahogy a fenti fejezetek is bemutatták, ezek a gének növényi génként működnek, így a hormon bioszintézis transzgének működésének megakadályozására alkalmas eszköz lehet a géncsendesítés módszere. Ezt a módszert már eredményesen alkalmazták különböző, gyökérgolyvásodással szemben ellenálló, rezisztens növények létrehozására. Munkánkhoz kiindulásként Lee és társai által végzett kísérletek eredményeit használtuk fel (21). Létrehoztak több génkonstrukciót, az A. tumefaciens c58 törzsből származó iaam és ipt szekvenciák segítségével, melyek készítésénél figyelembe vették, hogy az idő előtti stop kodont tartalmazó RNS molekulák destabilizáló hatása erősebb. Ezért az elrontani kívánt két gén esetében a harmadik kodont stop kodonra változtatták és egyben egy frame shift mutációt is létrehoztak. Ehhez az iaam génnek csak az első 1797 bázispár hosszú kódoló részét, az ipt génnek pedig a teljes kódoló szekvenciáját felhasználták. A két génből létrehoztak egy hibrid génkonstrukciót úgy, hogy az ipt gén BamHI helyére beépítették az iaam kódoló részt. Az így elkészített konstrukciót egy növényi transzformációs vektorba építették, melyben a CaMV 35S promoterről egy irányban szensz RNS íródik át. A teszteléshez az ipt-stop, az iaam-stop, illetve a fúzionált iaam-ipt konstrukciót tartalmazó transzgenikus dohány növényeket készítettek. A konstrukció, különösen az iaam gén esetében, hatásosan működött és akadályozta a tumorképződést. Az RNS hibridizációs kísérletekből kiderült, hogy az eredetileg egyszálú RNS átírására alkalmas vektor esetében a nopalin szintáz promoteréről átíródott az antiszensz RNS is, így duplaszálú RNS is képződhetett, melyről ismert, hogy nagyobb mértékben aktiválja a géncsendesítés mechanizmusát. Ezt a jelenséget kihasználandó, készítettek egy olyan konstrukciót is, melyben a két gént egymás után építették, majd ezt két, egymással szemben elhelyezkedő, szensz és antiszensz RNS átírását biztosító promoter közé helyezték és növényi transzformációs vektorba juttatták. Ez a pjp17 vektorkonstrukció (2. ábra), amelynek hatásosságát koinokulációs kísérletek segítségével bizonyították.

8 8 2. ábra: A pjp17 vektorkonstrukció T-DNS része (21). LB, RB: jobb és baloldali határoló régiók, nptii: neomicin foszfotranszferáz (Km R ) gén, nos3 és nos5 nopalin szintáz 3 és 5 szekvencia, pcmv és pfmv növényi promoterek. A NotI hasítóhelyek által kijelölt fragmentet klónoztuk át a munka során a pbs888 vektorba. Az ábrán jelöltük a későbbi változtatásokhoz felhasznált SalI és BamHI enzimek hasítóhelyeit is. A koinokulációs teszt során a pjp17 konstrukciót tartalmazó törzset és a patogén baktériumot összekeverve fertőztek kalanchoe növényeket vagy burgonya korongokat. A teszt lényege, hogy a géncsendesítésre tervezett konstrukció és a patogén T-DNS egyaránt bejut a fertőzött sejtekbe, és így a védő vektor tumorképzést megakadályozó hatása, transzgenikus növények létrehozása nélkül, azonnal vizsgálható. Mivel nem minden sejtbe jut be mindkét vektor, tumorképződés is megfigyelhető, csak csökkent mértékben. Lee és társai kísérleteikben azt is bizonyították, hogy a géncsendesítés létrejöttéhez szükség van a gén transzlációs start szekvenciájára is, e nélkül hiába tartalmazza a konstrukció akár a teljes gén 90%-át, a silencing nem jön létre (21). A géncsendesítés abban az esetben is hatástalan, ha nincs megfelelő szekvencia azonosság a vektorral bejuttatott gén és a patogén Agrobacterium T-DNS részén elhelyezkedő gén között, hiszen a folyamat alapja a szekvencia specifikusan történő felismerés. Ebből következik, hogy ez a módszer nem általánosítható minden Agrobacterium törzsre, mert az iaam szekvenciák nagyon eltérőek, még a közeli rokon törzsek esetében is Az iaam szekvenciák különbözősége Számítógépes elemzés segítségével összehasonlítottuk néhány Agrobacterium törzs iaam génjének szekvenciáját illetve készítettünk egy rokonsági viszonyokat ábrázoló törzsfát is (3. ábra). Jól látható, hogy még a közeli rokon törzsek esetében is alig található bennük erősen konzerválódott rész (4. ábra). A legnagyobb eltérés az A. tumefaciens c58 és A. vitis S4 törzsek között van, tehát rokonsági kapcsolatban is ezek állnak egymástól legmesszebb.

9 9 Nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a géncsendesítés csupán egyetlen törzsre specifikus szekvenciával a különböző törzsek esetében - éppen a folyamat szekvencia specifikussága miatt - nem működik. Így feltehetően a pjp17 vektorkonstrukció is hatástalan az A. vitis S4 és más, akár közeli rokon törzsekkel szemben. Ezek alapján fogalmaztuk meg célkitűzéseinket. 3.ábra: A különböző Agrobacterium törzsek iaam DNS-szekvenciáinak összehasonlításából származó törzsfa. At: A tumefaciens törzsek, Av: A. vitis törzsek. 4. ábra: Részlet a különböző Agrobacterium törzsek iaam DNS-szekvenciáinak összehasonlításából. A szürke háttér a konszenzus (többségi) szekvenciától eltérő bázist jelzi. At: A tumefaciens törzsek, Av: A. vitis törzsek

10 10 2. CÉLKITŰZÉSEK Az előzőek alapján és ismeretében célul tűztük ki olyan konstrukció készítését és előzetes tesztelését, amivel létre tudunk hozni A. vitis S4 törzzsel szemben ellenállóbb vagy rezisztens szőlő növényeket. Ennek érdekében terveztük: - az A. vitis S4 iaam szekvencia izolálását - az iaam(s4) szekvencia pjp17 bináris vektorba való beépítését - az elkészített új vektor hatásosságának tesztelését kalanchoe és transzgenikus dohány növényeken A teszteredmények függvényében távlati céljaink között szerepel transzgenikus szőlő növények létrehozása és Agrobacterium törzsekkel szembeni ellenálló képességük jellemzése.

11 11 3. ANYAGOK és MÓDSZEREK 3.1. Alkalmazott baktériumtörzsek és plazmidok A munkánk során használt baktériumok és plazmidok jellemzőit az 1. táblázat tartalmazza. 1. táblázat: Alkalmazott baktériumtörzsek és plazmidok ELNEVEZÉS JELLEMZŐK REFERENCIA Escherichia coli törzsek: XL1-blue reca1 enda1 gyra96 thi-1 hsdr17 supe4 rela1 (4) lacz M15 Tc R PP211 JF1754 (prk2013) Km R, pjp konjugációhoz helper törzs Putnoky Péter PP4304 E. coli pcu101 Cm R - ppag160 konjugációhoz helper törzs Papp Péter. Agrobacterium törzsek: C58 A.tumefaciens c58 vad típus Szegedi Ernő S4 A. vitis S4 vad típus Szegedi Ernő MOG301 disarmed helper törzs T-DNS transzferhez, Rif R, Spc R (16) EHA101 disarmed helper törzs T-DNS transzferhez Km R, Nal R (17) GV3170 A. tumefaciens c58 "shooter" (aux-) mutáns (15) GV3297 A. tumefaciens c58 "rooter" (cyt-) mutáns (20) GA 4424 MOG301 pjp21 Rif R, Gm R, Spc R ez a munka GA 4425 MOG301 pjp17 Rif R, Gm R, Spc R ez a munka GA 4426 MOG301 pjp17s4 Rif R, Gm R, Spc R ez a munka GA 4427 EHA101 pjp21 Km R, Gm R ez a munka GA 4428 EHA101 pjp17 Km R, Gm R ez a munka GA 4429 EHA101 pjp17s4 Km R, Gm R ez a munka Plazmidok: pbs pbluescript II SK (+) klónozó vektor Amp R STRATAGENE pcu101 Cm R helper plazmid - ppag160 (30) prk2013 helper plazmid RK2 alapú vektorokhoz, Km R (9) ppag160 szűk gazdaspecifitású konjugatív vektor, Spc R /Str R Papp Péter pjp21 bináris vektor, CaMV, FMV promoterek, nptii gén, (21) pjp17 pjp21::iaamc58-stop, ipt-c58,(2. ábra) (21) pbs888 pbs KpnI-SacI helyen új oligo, (6. ábra) ez a munka pga4401 pbs EcoRV::iaaMS4 PCR fragment, (7. ábra) ez a munka pga4415 pbs888 NotI::iaaMc58-STOP, ipt-c58, (7. ábra) ez a munka pga4416 pga4415 SalI-BamHI::iaaMS4 pga4401, (7. ábra) ez a munka pjp17-s4 pjp17 NotI::NotI fragment pga4416, (7. ábra) ez a munka (iaamc58-stop, iaams4, ipt-c58 szekvenciák) pga4443 pga4401 iaams4 PaeI::Km R gén, (8. ábra) ez a munka pga4445 ppag160:: EcoRI-KpnI iaams4::km R fragment, (8. ábra) ez a munka

12 A baktériumok növesztése, tárolása Az Agrobacterium törzseket 28 o C-on TA (25) táptalajon, az E. coli törzseket pedig 37 o C- on LB (28) tápközegben növesztettük. A táptalajok a megfelelő antibiotikumot a 2. táblázatban leírtak szerint tartalmazták. Táptalaj készítésekor a tápoldatokat 1,5% agarózzal egészítettük ki. A baktérium törzseket 15 %-os glicerines TA-ban -20 o C-on lefagyasztva tároljuk. 2. táblázat: Az alkalmazott antibiotikumok és koncentrációjuk (µg/ml) Antibiotikum Rövidítés E. coli Agrobacterium törzsek ampicillin Amp rifampicin Rif kanamicin Km tetraciklin Tc 15 - spectinomicin Spc gentamicin Gm A baktériumok keresztezése A pjp plazmid származékokat a prk2013, a ppag származékokat pedig a pcu101 helper plazmidot tartalmazó baktériumtörzs segítségével, konjugációval juttattuk be E. coli sejtekből a megfelelő Agrobacterium törzsbe. Ez a módszer a háromszülős keresztezés, mely magában foglalja a donor és a recipiens törzset, valamint a mobilizáló plazmidot tartalmazó, helper törzset. A keresztezni kívánt donor és recipiens baktériumokat és a helper törzset felnövesztettük a megfelelő antibiotikumokat tartalmazó komplett táptalajon. A keresztezést 0,9%-os NaCloldatban felszuszpendált baktériumokkal végeztük, TA lemezen összecseppentve őket. Éjszakán át, 28 C-on történő inkubálás után a felnőtt baktériumokat 0,9%-os NaCl-oldatban ismét felszuszpendáltuk, majd különböző hígításokban szelektív lemezekre szélesztettünk belőlük 50 µl szuszpenziót. A 48 óra elteltével felnőtt telepek közül a kiválasztottakat legalább két lépésben tisztítottuk tovább szelektív lemezen, mielőtt tovább dolgoztunk velük.

13 Összes DNS izolálás Meade és társai módosított eljárását alkalmaztuk (22). 1,5 ml éjszakán át növesztett baktériumkultúrából a sejteket centrifugálással ülepítettük, és 300 µl TE oldatban (50 mm TrisHCL, 20 mm EDTA, ph 8,0) szuszpendáltuk. 100 µl 5% SDS-t tartalmazó TE oldatot és 100 µl pronáz oldatot (2,5 mg/ml pronáz TE oldatban) adtunk hozzá. 1-3 órás 37 C-os inkubálás után 500 µl TE-vel telített fenollal ráztuk össze, majd centrifugálás után a felülúszót új Eppendorf csőbe pipettáztuk át. 500 µl fenol:kloroform oldattal (25 térfogat fenol : 24 térfogat kloroform : 1 térfogat izoamil-alkohol) ráztuk össze. Centrifugálás után a felülúszóhoz 500 µl kloroform oldatot (24 térfogat kloroform : 1 térfogat izoamil-alkohol) adtunk, összeráztuk és centrifugáltuk. A vizes fázisból a DNS-t 1000 µl etanollal kicsaptuk. A kocsonyás csapadékot új, 500µl 70%-os etanol tartalmú, Eppendorf csőbe tettük át pipettahegy segítségével. Centrifugálás után a felülúszót leöntve, szárítást követően, a DNS csapadékot 100 µl desztillált vízben oldottuk fel Plazmid DNS izolálása A plazmid DNS-t 3-3 ml LB tápfolyadékban, a megfelelő antibiotikum jelenlétében éjszakán át növesztett E. coli sejtekből Ish-Horowicz és Burke (19) módszerének módosított változata szerint preparáltuk. 1,5 ml kultúrát Eppendorf-csõbe tettünk és a sejteket centrifugálással leülepítettük. A tisztítás során minden centrifugálás 5 percig tartott, fordulatszámmal, szobahőmérsékleten. A sejteket 100 µl TEG oldatban (25 mm TrisHCl, 10 mm EDTA, 50 mm glükóz ph 8,0) felszuszpendáltuk. A feltárást 200 µl NS oldat (0,2N NaOH, 1% SDS) hozzáadásával végeztük. A mintákat 5 percig 0 C-on inkubáltuk, majd 160 µl jéghideg Na-acetát oldatot (3M, ph 4,8) adtunk hozzájuk és az oldatot erõsen összeráztuk. 5 perc 0 C inkubáció után a csapadékot lecentrifugáltuk, és a felülúszóból 320 µl izopropanollal kicsaptuk a plazmid DNS-t. 20 perc -20 C inkubáció után a csapadékot lecentrifugáltuk, szárítottuk, és 100 µl Tris.acetát pufferben (50 mm Tris, 100 mm Na-acetát, ph 8,0) feloldottuk. Ezután 200 µl etanollal a DNS-t ismét kicsaptuk, centrifugáltuk, szárítottuk az előzőekhez hasonló módon, majd µl RNáz tartalmú desztillált vízben (100 µg/ml forralt RNázA) oldottuk fel. Restrikciós emésztésekhez 1-10 µl preparátumot használtunk fel, az adott plazmid kópiaszámának függvényében. A DNS-szekvencia meghatározáshoz a preparátumokat további lépésekben tisztítottuk. Az előzőek szerint készített 50 µl plazmid preparátumhoz 0,1 térfogat 10% SDS oldatot és 1 térfogat 0 o C-os 7,5 M NH 4 -acetát oldatot adtunk és 15 percig inkubáltuk jégen. Ezután a csapadékot lecentrifugáltuk, és a felülúszóból 0,6 térfogat izopropanol hozzáadásával

14 14 kicsaptuk a plazmid DNS-t (-20 C, 20 perc inkubálás). Centrifugálás, etanolos mosás, szárítás után a tisztított DNS-t 40 µl desztillált vízben vettük fel. A preparátumok minőségét agaróz gélelektroforézis segítségével ellenőriztük általában 1 µl minta felhasználásával PCR reakciók Az A. vitis S4 törzs iaam génjének egy 800 bázispáros szekvenciáját sokszoroztuk fel az iaams45 és iaams43 primerek és a PP-iaaMS4 program segítségével (3. és 4. táblázat, 5. ábra). A klónozás sikerességének javítása érdekében a Taq DNS-polimerázzal kapott termék egytized részét ugyanezen primereket, és a jobb hatásfokkal tompa végeket létrehozó Pfu DNS-polimerázt, valamint a PP-4Pfu PCR-programot alkalmazva 4 ciklusban megsokszoroztuk. 3. táblázat: A munkában felhasznált oligonukleotidok Oligonukleotidok neve Nukleotidszekvencia Tm ( o C) iaams45 cgcgtccccgtttacacta 53,6 iaams43 cgagatcgcgcttcaagat 52,9 888fw ccctgcaggcggccgcacatttaaatcggtac 69,1 888rev cgatttaaatgtgcggccgcctgcagggagct 70,4 4. táblázat: Az alkalmazott PCR programok PP-iaaMS4: PP-4Pfu: 1. 2 min. 94 o C 1. 2 min. 94 o C sec. 94 o C sec. 94 o C sec. 56 o C sec. 56 o C sec. 72 o C sec. 72 o C 5. goto 2. x33 5. goto 2. x min. 72 o C 6. 2 min. 72 o C 7. end 7. end 3.7. Agaróz gélelektroforézis és DNS-fragment izolálás A DNS-minták elválasztására agaróz gélt használtunk, követve az általános módszertani leírásokat (28). Az izolálni kívánt fragment elé az agaróz gélbe Whatman DE 81 papírdarabot helyeztünk és 15 perc (60V) elektroforézis után azt a gélből eltávolítottuk. A fragmentet

15 15 tartalmazó papírt Eppendorf csőbe tettük, és a DNS-t kétszer 50 µl 1 M NaCl oldattal eluáltuk. A DNS kicsapása 0,1 térfogat 3M Na-acetát oldat (ph 7,0) és 2 térfogat 96%-os etilalkohol hozzáadásával történt. 20 perces -20 C-os inkubálás után lecentrifugáltuk, szárítottuk és 20 µl desztillált vízben oldottuk fel a csapadékot In vitro DNS-technikák (restrikciós emésztések, foszfatáz és T4 polimeráz kezelés, ligálási reakciók) A DNS-minták restrikciós emésztését Sambrook és mtsai szerint végeztük (28) a FERMENTAS cég termékeit használva. Kettős emésztés esetén, ha az enzimek nem vágtak egy pufferben, az első enzimreakció után a minta DNS tartalmát kicsaptuk 0,1 térfogat 3M Naacetát (ph:7,0) és 2 térfogat etanol (96%) hozzáadásával. Minimum 20 percig inkubáltuk - 20 C-on, majd 5 perc centrifugálás és 70%-os etanolos mosás, szárítás után 30µl steril desztillált vízbe vettük fel. Ez után végeztük el a második enzimreakciót. A vektor defoszforilálására és így az inszert nélküli, önmagában való ligálás megakadályozására néhány esetben alkalikus foszfatáz kezelést alkalmaztunk (Shrimp Alkaline Phosphatase, FERMENTAS), a kitben megadottak szerint. Más esetben kihasználtuk azt, hogy a kétféle restrikciós endonukleázzal megvágott, egymással kapcsolódni nem képes túlnyúló egyszálú végekkel rendelkező vektor csak a megfelelő enzimekkel létrehozott DNSfragment kapcsolódása esetén hoz létre replikálódni képes származékot (KpnI-SacI és SalI- BamHI klónozások). A polimeráz kezelést (tompa végek kialakítása) 20µl végtérfogatban, 50 ng vektor és fragment DNS, 2 µl 10x rekció puffer (FERMENTAS), 1 µl 2mM dntp felhasználásával készített elegyben végeztük el, 0,01 U T4 polimeráz enzim (FERMENTAS) hozzáadásával. Az elegyet percig szobahőmérsékleten inkubáltuk, majd 10 percig 75 C-ra melegítettük, az enzim inaktiválása érdekében. Ezután a minta DNS-tartalmát 0,1 térfogat 3M Na-acetát (ph 7,0) és 2 térfogat etilalkohol (96%) hozzáadásával kicsaptuk, és minimum 20 percig inkubáltuk -20 C-on, majd 5 perc centrifugálás és 70%-os etilalkoholos mosás-szárítás után 10 µl desztillált vízbe vettük fel. Ezután végeztük el a ligálási reakciót. A ligálási reakciókat µl térfogatban, ng vektor és fragment DNS, és 1x T4 DNS ligáz puffer (40 mm TrisHCL, 10 mm MgCl 2, 10 mm DTT, 0,5 mm ATP, ph 7,8) segítségével végeztük el. A reakciókhoz ragadós végek esetén 0,01 U, tompa végek összekapcsolása esetén 0,5 U T4 DNS ligáz enzimet (FERMENTAS) használtunk. Az elegyet legalább 2 órán át, szobahőmérsékleten (22 o C) inkubáltuk a transzformáció előtt.

16 Transzformálás Egy transzformáláshoz 100 µl kompetens sejtet használtunk fel. A sejteket -80 C-ról jégre tettük, és 15 perc elteltével hozzáadtuk a transzformációhoz használt DNS-t. 30 percig jégen inkubáltuk, majd hősokkot alkalmaztunk (3 perc, 37 C). Ez után 400 µl LB tápfolyadékot adtunk a sejtekhez. Egy óra 37 C-os inkubáció után a sejteket szelektív táptalajra kentük. pbluescript használata esetén 20 ml táptalajba 100 µl ampicillin (25 µg/ml), 40 µl IPTG (100 mm) és 40 µl X-gal oldatot (2%, dimetil-formamidban) tettünk, és a transzformánsok közül a fehér telepeket választottuk ki további ellenőrzésre. A kompetens sejteket általában az XL1-blue törzsből készítettük, szobahőmérsékleten OD 600 =0,5 denzitásig felnövesztett sejtekből, melyeket többszöri mosás, centrifugálás után tízszeresre koncentráltunk és 400 µl-es adagokban, 7% dimetil-szulfoxid jelenlétében -80 Cra lefagyasztottunk (18) DNS-szekvencia meghatározása A munkánk során tisztított plazmid DNS minták és PCR fragmentumok nukleotid szekvenciáját a megfelelő oligonukleotidok segítségével a MTA Szegedi Biológiai Központ DNS Szekvenáló Laboratóriumában határozták meg. A részszekvenciákat a Chromas Pro ( program segítségével ellenőriztük, javítottuk és a Lasergene (DNA Star Inc.) program alkalmazásaival illesztettük össze és elemeztük tovább Kalanchoe fertőzési teszt Az agrobaktériumokat TA táptalajon két napig 28 o C-on növesztettük a megfelelő antibiotikumok jelenlétében, majd 0,9%-os NaCl-oldatban szuszpendáltuk fel a kultúrákat, és OD 590 = 1,5 denzitásra állítottuk be a sejtszámot. Koinokulációs kísérletek esetén a védő és a kórokozó baktériumokat 9:1 arányban kevertük össze. A kalanchoe növények (Kalanchoe tubiflora vagy K. daigremontiana) szárát két helyen átszúrtuk, előzetesen a baktérium szuszpenzióba illetve kontroll NaCl-oldatba mártott lándzsatű segítségével. Kezelésenként 3-5 növényt fertőztünk, majd a növényeket növénynevelő kabinban 20 o C-on, 14 óra megvilágítás mellett neveltük. A tumorképződést 4-6 hét elteltével értékeltük ki.

17 A pbs888 létrehozása A tervezett két oligonukleotidot (888fw és 888rev, 3. táblázat, 6. ábra), TE (10 mm TrisHCL, 1 mm EDTA, ph 7,5) oldatban 200µM koncentrációjúra hígítottuk. Ezután 1-1µl-t, 20 µl végtérfogatú 1x ligáz pufferben PCR készülék segítségével 2 percre 94 o C-ra melegítettük, majd 25 o C-ra hűtöttük, hogy az oligonukleotidok hibridizáljanak. Az így létrehozott, KpnI és SacI ragadós végekkel rendelkező kettős szálú oligonukleotidot KpnI és SacI enzimekkel vágott pbs vektorba ligáltuk, majd az M13 univerzális és reverz primerekkel ellenőriztük a szekvencia helyességét Mutáció létrehozása az iaam(s4) génben A pbs plazmidba klónozott iaam(s4) PCR-fragment (pga4401) közepén található egy egyedi PaeI hasítási hely, ahova egy kanamicin rezisztenciagént kívántunk beépíteni. Egy Tn5 transzpozont tartalmazó plazmidból izoláltuk a gént hordozó HindIII-BamHI fragmentet. Mivel ennek egyszálú, ragadós végei nem ligálhatók össze a PaeI enzim által létrehozott tompa végekkel, ezért először T4-polimeráz kezelést alkalmaztunk, majd ligálás transzformálás és ellenőrző emésztések után kiválasztottunk egy Amp R, Km R klónt (pga4443) a további munkához. A pga4443 plazmidból egy EcoRI-KpnI fragmenten klónoztuk át a mutációt hordozó szekvenciát a ppag160 vektorba. A ppag160 konstrukciót (pga4445) konjugáció útján be lehet juttatni az A. vitis S4 törzsbe. A mutáció beépülésének ellenőrzése PCR segítségével történik, a mutáns fenotípust kalanchoe tesztben ellenőrizzük majd. A munka folyamatban van.

18 18 4. EREDMÉNYEK és MEGVITATÁSUK Az A. vitis S4 iaam szekvenciát is tartalmazó növényi transzformáló vektor kialakítását a pjp17 vektor (21) átalakítása révén kívántuk megvalósítani úgy, hogy a plazmidon lévő SalI- BamHI fragment helyére (2. ábra) - azaz az iaam(c58) gén 3 vége helyére - illesztjük be az új szekvenciát. Ehhez számos klónozási lépésre és egy új klónozó vektor kialakítására is szükség volt Az A. vitis S4 iaam szekvencia izolálása Két primert terveztünk (iaams45 / iaams43) az A. vitis S4 törzs iaam gén egy 800 bázispár hosszú részletének felsokszorozására. A primer tervezésnél figyelembe vettük, hogy a felsokszorozott szakasz a gén 3 végére essen és, hogy az elején legyen egy SalI hasítóhely, mivel azt a c58 törzs iaam szekvencia SalI helye után kívántuk beépíteni. A szekvencia izolálásához első lépésben összes DNS-t tisztítottunk az S4 törzsből, majd PCR segítségével felsokszoroztuk a megfelelő régiót (5. ábra). 5. ábra: Az iaam S4 PCR fragment klónozása A pbs vektor EcoRV helyére építettük be a PCR fragmentet. A fotón a kontroll (GeneRuler 100bp DNA Ladder Plus, FERMENTAS) mellett az iaams45 / iaams43 primerekkel felsokszorozott PCR fragment látható. A kapott DNS fragmentet izoláltuk, EcoRV enzimmel linearizált pbluescript (pbs) vektorral ligáltuk, majd XL1-blue sejtekbe transzformáltuk. A továbbiakban plazmid DNS-t izoláltunk a fehér telepekből és a fragment beépülésének ellenőrzésére PCR reakciót is

19 19 végeztünk. A beépült iaam(s4) szekvencia orientációjának megállapítására SalI emésztést alkalmaztunk. A további munkához megfelelő orientációban beépült inszert esetében egy közel 3600 bázispár hosszú látható fragmentet kapunk, míg a másik orientáció esetén egy közel 700 bp és egy 3100 bp hosszú fragment keletkezett. A helyes orientációban lévő PCR fragmentet SalI és BamHI enzimekkel tudtuk tovább klónozni. A SalI enzim hasítóhelye az izolált fragment elején, a BamHI hasítóhely pedig a vektoron található (5. ábra) Egy speciális klónozó vektor elkészítése Az izolált SalI-BamHI fragmentet szerettük volna az A. tumefaciens c58 iaam szekvenciát tartalmazó pjp17 vektorba klónozni. Azonban az átklónozáshoz használt restrikciós enzimek hasítóhelyei többször is előfordultak a vektorkonstrukción, így nem tudtuk a PCR-fragmentet direkt az adott részre beépíteni. Ezért először izolálnunk kellett az iaam(c58)-ipt(c58) szekvenciákat tartalmazó NotI fragmentet, hogy ezen elvégezhessük a tervezett átalakítást. A klónozás céljára alkalmas, a NotI enzim nyolcas felismerési helyét tartalmazó vektor azonban nem állt rendelkezésünkre. Ezért előbb megterveztünk és elkészítettünk egy, a célnak megfelelő speciális vektort a pbs plazmid klónozó helyének átalakításával (6. ábra). 6. ábra: A pbs888 vektor poliklónozó helyének szekvenciája A pbs plazmid SacI és KpnI hasítóhelyei közötti szekvenciát változtattuk meg. Az erre felhasznált két oligonukleotid (888fw és 888rev ) szekvenciája látható az ábra alján, mint összehibridizált, kettős szálú DNS. Két 32 bázis hosszú komplementer oligonukleotidot (888fw, 888rev, 3. táblázat, 6. ábra), szintetizáltattunk, melyeket hibridizálva kaptunk egy SacI és KpnI ragadós végekkel rendelkező duplaszálú DNS-fragmentet. Ez, a NotI enzimen kívül, a SdaI és SwaI enzimek nyolcas felismerési helyeit is tartalmazta. Az oligonukleotid tervezésénél azt is figyelembe

20 20 vettük, hogy érintetlen maradjon a poliklónozó helyen áthúzódó leolvasási keret, amely a lacz alfa fragmentet kódolja. Így, megfelelő genetikai háttérben (pl. XL1-blue), a létrehozott vektornál is alkalmazható a kék-fehér detektáló rendszer, amely a β-galaktozidáz aktivitás megszűnése révén jelzi az inszert beépülését. A létrehozott oligonukleotidot SacI és KpnI enzimekkel emésztett pbs plazmiddal ligáltuk. Transzformáció után néhány β-galaktozidáz aktivitást mutató (X-gal jelenlétében kék) transzformánsból plazmid DNS preparátumot készítettünk, és ezeket NotI emésztéssel, majd a poliklónozó hely szekvenciájának meghatározásával ellenőriztük. A terveknek megfelelő poliklónozó helyet tartalmazó egyik klónnak a pbs888 nevet adtuk és további kísérleteinkben ezt használtuk Az iaamc58- iaams4 fúzió létrehozása Az elkészült pbs888 vektorba építettük át a pjp17 konstrukció NotI fragmentjét, amely tartalmazza az átalakítani kívánt részt, az iaam-ipt c58 génkonstrukciót (Irodalmi áttekintés, 2. ábra). A kék-fehér tesztnek köszönhetően a NotI fragmentet hordozó transzformánsokat könnyen ki tudtuk válogatni. A fehér telepekből plazmid DNS-t izoláltunk és NotI emésztéssel ellenőriztük, egyben igazoltuk is a fragment beépülését. Ezután SalI és BamHI restrikciós enzimekkel megvágtuk, majd izoláltuk a vektort, és a PCR segítségével izolált A. vitis S4 iaam szekvenciát tartalmazó SalI-BamHI fragmentet kapcsoltuk össze vele (7. ábra). Ily módon sikerült létrehozni a tervezett iaam(c58)-iaam(s4) szekvencia fúziót, amit NotI fragment formájában be kívántunk építeni a T-DNS határoló régiókat tartalmazó Agrobacterium vektorba Az iaams4 szekvenciát tartalmazó Agrobacterium vektor létrehozása Az előzőekben létrehozott iaam(c58)-iaam(s4) és ennek 3 végén néhány száz bázispárnyi ipt szekvenciát hordozó NotI fragmentet izoláltuk, és az eredeti iaam(c58)-ipt(c58) NotI fragmentet már nem tartalmazó pjp17 plazmidba ligáltuk (7. ábra). A konstrukció létrehozását segítette, hogy a NotI enzimmel megvágott vektor DNS-t alkalikus foszfatáz segítségével defoszforiláltuk, hogy megakadályozzuk a beépítendő NotI fragment nélküli vektor önmagában való ligálását. A módosított pjp17 konstrukciókat tartalmazó transzformáns kolóniákból plazmidot izoláltunk és NotI, illetve SalI-BamHI kettős emésztéssel ellenőriztük, hogy valóban a kívánt konstrukciót hordozzák-e. Az elvárásoknak megfelelő restrikciós fragmenteket hordozó egyik plazmidnak a pjp17-s4 nevet adtuk (7. ábra), és ezzel folytattuk a kísérleteket.

21 21 A tervezett fertőzési kísérletekhez a létrehozott új és a kontroll plazmid konstrukciókat konjugációval juttattuk be a MOG301 és az EHA101 disarmed ( lefegyverzett ) Agrobacterium törzsekbe. Ezek a törzsek nagy hatékonysággal képesek a mesterséges T-DNS konstrukciók különböző növényekbe való transzformálására, mivel a tumort eredményező, vad típusú T-DNS szakaszt eltávolították belőlük és a vir gének expresszióját is a célnak megfelelően változtatták meg. 7. ábra: A pjp17-s4 konstrukció létrehozása LB, RB: jobb és baloldali határoló régiók, nptii: neomicin foszfotranszferáz (Km R ) gén, nos3 és nos5 nopalin szintáz 3 és 5 szekvencia, pcmv és pfmv növényi promoterek A NotI hasítóhelyek által kijelölt fragmentet klónoztuk át a pbs888 vektorba, majd ennek SalI és BamHI hasítóhelyei közé építettük az iaam-s4 szekvenciát hordozó SalI- BamHI fragmentet. További magyarázat a szövegben A. vitis S4 iaam mutáns baktérium létrehozása Ideális esetben, ha a géncsendesítés hatékonyan működik, az iaam gén által kódolt fehérje egyáltalán nem keletkezik a transzformált sejtekben, és így az auxin túltermelés sem valósul meg. A citokinin túltermelés miatt a transzformált sejtekből csak gyökérszerű, képletek nélküli sejtburjánzás jön létre. Ezt a fenotípust az iaam génben hibás A. tumefaciens c58 és A. vitis S4 törzsek segítségével is létre lehet hozni. Mivel az A. vitis S4 iaam mutáns nem állt rendelkezésünkre, ezért kontrollként szerettük volna elkészíteni azt.

22 22 Az iaam mutációt egy kanamicin rezisztenciagén beépítésével hoztuk létre, ahogy azt az Anyagok és módszerek fejezet (3.13.) és a 8. ábra bemutatja. A transzformánsokat ampicillin és kanamicin antibiotikumok jelenlétében szelektáltuk ki. A Km R gén beépülését EcoRI-KpnI kettős emésztéssel is ellenőriztük, és izoláltuk is a keletkező fragmentet, ami tartalmazta az Km R gén által megszakított iaams4 szekvenciát (8. ábra). Ezt a fragmentet direkt be tudtuk építeni a ppag160 vektor EcoRI-KpnI helyére. Erre azért volt szükség, mert a mutációt hordozó ppag160 származék konjugáció révén bejuttatható agrobaktériumba, és segítségével létrehozható az iaams4::km R mutáns baktérium. A ppag160 plazmid ugyanis nem képes replikálódni agrobaktériumban, így, ha a Km R gén jelenlétére szelektálunk, valójában a homológ rekombinációval létrejövő mutánsokat válogatjuk ki az exkonjugáns agrobaktérium populációból. Az iaams4::km R mutációt hordozó ppag származék segítségével az A. vitis S4 törzs mutáns változatának elkészítése és ellenőrzése jelenleg folyik laboratóriumunkban. 8. ábra: Az iaam-s4 mutáció létrehozásának lépései Az izolált kanamicin rezisztenciagént beépítettük az iaam-s4 fragment PaeI helyére, majd a ppag160 vektor EcoRI-KpnI helyére inszertáltuk. ( ): jelzi a PaeI fragment beépülési helyét, ahol a klónozásra használt egyik enzimnek sincs hasítóhelye, a T4 polimeráz kezelés következtében.

23 Kontroll vizsgálatok kalanchoe növényeken Ezekben a tesztekben először azt ellenőriztük, hogy a rendelkezésünkre álló, a kísérletekben használni kívánt Agrobacterium törzsek képesek-e a kalanchoe növényeket transzformálni és rajtuk tumort okozni. A vad típusú törzsek tumorképződést és hajszálgyökeresedést kell hogy okozzanak a tesztnövényen, míg a disarmed baktériumok tumor képzésre alkalmatlanok, így az ezekkel való fertőzés során csupán a sebzési hely látható. Az auxin (iaam, iaah) mutáns A. tumefaciens c58 esetében a sebzési helyen gyökér nélküli tumorképződés várható, a citokinin túltermelés miatt. A citokinin (ipt) mutáns esetében pedig csak gyökeresedés várható, az auxin túltermelés következtében (5. táblázat). 5. táblázat: A különböző Agrobacterium törzsek által okozott tumorok Agrobacterium törzsek okozott tumor C58 hajszálgyökeresedő tumor S4 hajszálgyökeresedő tumor C58 aux- hajszálgyökér nélküli tumor C58 cyt- csak hajszálgyökér képződés MOG301 (pjp17) (GA 4425) nincs tumor EHA101 (pjp17) (GA 4426) nincs tumor Előkísérleteinkből kiderült, hogy a vizsgált baktériumok a tumorképzési tesztben alapvetően az elvártaknak megfelelően működnek, kivéve az auxin mutáns törzset, amely egyáltalán nem okozott látható elváltozást (9. ábra). A közeljövőben megpróbálunk egy, az elvárásoknak megfelelő aux- törzset beszerezni, vagy konstruálni Kettős fertőzéses tesztek kalanchoe növényeken A kettős fertőzések lényege, hogy a növényeket a védő konstrukciót tartalmazó disarmed és a kórokozó baktériumokkal együttesen fertőzzük, így lehetőség van rá, hogy a növényi sejtek egyidejűleg transzformálódjanak mindkét T-DNS konstrukcióval. A védő konstrukcióról képződő dupla szálú RNS kiváltja a géncsendesítés mechanizmusát, aminek következtében a vad típusú gének megnyilvánulása gátlódik. A módszer előnye, hogy egy konstrukció hatásosságának teszteléséhez nem kell idő- és munkaigényes folyamatban transzgenikus növényeket létrehozni. Természetesen, az előzetes tesztben hatásosnak bizonyult vektorok segítségével létre kell hozni később a transzgenikus növényt, hiszen csak így biztosítható, hogy az egész növény Agrobacterium rezisztens legyen.

24 24 9. ábra: Agrobacterium törzsek tumorképzése kalanchoe (K. tubiflora) növényeken K: fertőzetlen kontroll, C58: A. tumefaciens c58 törzs által okozott tumor, S4: A. vitis S4 törzs által okozott tumor, C58 cit-: A. tumefaciens c58 citokinin mutáns által okozott gyökeresedés, C58 aux-: A. tumefaciens c58 auxin mutáns törzzsel való fertőzés. Nem képződött tumor, ami arra utal, hogy a törzs nem hordozza a kívánt mutációt. Az ábra jobb oldalán látható egy teljes, tumorokat hordozó növény, négy héttel a fertőzés után. A koinokulációs kísérleti módszerrel megkezdtük az általunk létrehozott pjp17-s4 valamint kontrollként a pjp17 vektorok tesztelését kalanchoe növényeken. Mindkét vektor hatását vizsgáljuk az A. tumefaciens c58, az A. vitis S4 illetve a A. tumefaciens c58 citokinin és auxin mutáns, illetve az A. vitis S4 iaam::km R törzsek esetében. A kísérletek összeállítását a 6. táblázat tartalmazza. 6. táblázat: A koinokulációs kísérletek összeállítása védő konstrukciók (1) patogén törzsek - pjp17 pjp17-s4 pjp21 (2) - A.t. c58 A.v. S4 A.t. c58 aux- GV3170 A.t. c58 cyt- GV3297 A.v. iaams4::km R (1) EHA101 vagy MOG301 háttérben; (2) iaam és ipt szekvenciákat nem tartalmazó üres kontroll plazmid (Lee 2003)

25 25 Az A. tumefaciens c58 törzs ellen mind az eredeti pjp17, mind pedig az új pjp17-s4 konstrukció hatásosnak bizonyult. (10.ábra) 10.ábra: A pjp17 és pjp17-s4 konstrukciók hatása az A. tumefaciens c58 törzzsel szemben A: A. tumefaciens c58 törzs által okozott tumor B: A. tumefaciens c58 + A.t. (pjp17) kettős fertőzött növényen kialakult gátolt tumor C: A. tumefaciens c58 + A.t. (pjp17-s4) kettős fertőzött növényen kialakult gátolt tumor A kísérleteket az A. tumefaciens c58 citokinin mutáns törzzsel is elvégeztük, melyen a konstrukciók hatásossága - az erős gyökeresedés miatt - jobban érzékelhető. Ebből a tesztből is úgy látszik, hogy a tumor képződést mindkét konstrukció eredményesen gátolja, de az általunk készített pjp17-s4 hatékonysága valamivel gyengébb. (11.ábra) 11.ábra: A pjp17 és pjp17-s4 konstrukciók hatása az A. tumefaciens c58 citokinin mutáns törzzsel szemben A: A. tumefaciens c58 cit- törzs által okozott gyökeresedés B: A. tumefaciens c58 + A.t. (pjp17) kettős fertőzött növényen kialakult gátolt gyökér képződés C: A. tumefaciens c58 + A.t. (pjp17-s4) kettős fertőzött növényen kialakult gátolt gyökér képződés

26 26 Az A. vitis S4 törzs esetében, az előzetes növényi tesztekkel ellentétben, a vad típusú tumorok nem a vártnak megfelelően fejlődtek, annál sokkal kisebb tumorok keletkeztek, így a védő konstrukciókat tartalmazó baktériumokkal való együtt fertőzés során a tumor képződés gátlása nem volt egyértelműen megfigyelhető. Emiatt a konstrukciók hatását az A. vitis S4 törzzsel szemben jelenleg még ezekben a növényi tesztekben nem tudtuk kimutatni. (12.ábra) 12.ábra: A pjp17 és pjp17-s4 konstrukciók hatása az A. vitis S4 törzzsel szemben A: A. vitis S4 törzs által okozott tumor B: A. vitis S4 + A.t. (pjp17) kettős fertőzött növényen kialakult tumor C: A. vitis S4 + A.t. (pjp17-s4) kettős fertőzött növényen kialakult tumor Mivel az auxin mutáns törzs nem az elvárásoknak megfelelően működött illetve az A. vitis S4 iaam::km R mutáns törzs elkészítése folyamatban van, ezért a konstrukciók hatékonyságát ezeken a baktériumokon még nem tudtuk tesztelni. Idő közben elkészültek a pjp17 és pjp17-s4 vektort tartalmazó transzgenikus dohány növények, a továbbiakban a tesztelést ezeken a növényeken is folytatjuk, valamint megpróbáljuk a kalanchoe növényi tesztek elvégzéséhez szükséges körülményeket az A. vitis S4 törzs számára optimálisan beállítani. Mindezek mellett tervezzük újabb konstrukciók létrehozását is, amelyek több (3-5), egymással kevéssé homológ iaam szekvenciát tartalmaznak, hogy minél szélesebb körben alkalmazható, hatásosabb vektorral kezdhessük el a transzgenikus szőlő növények létrehozását.

27 27 5. ÖSSZEFOGLALÁS A különböző Agrobacterium fajok a kétszikű növényeket a sebzési helyeken fertőzik, és tumorfejlődést illetve hajszálgyökeresedést okoznak. A kóros folyamatért a növényi genomba beépülő agrobaktérium DNS-szakaszon (T-DNS) levő több gén is felelős. Az iaam és az iaah által kódolt enzimek (triptofán-monooxigenáz, indol-3-acetamid hidroláz) a triptofánt auxinná (indol-3-ecetsav) alakítják. Egy harmadik gén az ipt, ami az AMP-izopentenil transzferázt kódolja. Ez a citokinin (izopentenil-amp) bioszintézisét végzi. Az ipt és iaam (vagy iaah) gének inaktivációja megszünteti a tumorképződést. Az agrobaktérium rezisztencia kialakításának egyik módja lehet, hogy olyan növényt állítunk elő, amelyben a patogén baktérium által bejuttatott gének megnyilvánulása gátolt. Erre napjainkban az egyik alkalmas eszköz a géncsendesítés, amelyet már eredményesen alkalmaztak a gyökérgolyvásodással szemben ellenálló, rezisztens növények létrehozására. Célul tűztük ki olyan transzgenikus szőlő növények létrehozását, amelyek rezisztensek több Agrobacterium fajjal szemben is. Munkánk kezdetekor rendelkezésünkre állt egy géncsendesítésre alkalmas konstrukció, amelyet sikeresen használtak az A. tumefaciens c58 törzs iaam és ipt génjeinek inaktiválásához dohány és kalanchoe növényeknél. E vektor alkalmazása azonban csak az A. tumefaciens c58 törzzsel szembeni fertőzésnél bizonyulhat hatásosnak. Más Agrobacterium törzsek esetében az adott gének poszttranszkripciós inaktiválása feltehetően elmarad. Ennek magyarázata az, hogy a különböző agrobaktériumokban nagyon eltérő az iaam gének DNS-szekvenciája, így az azokról képződő mrns molekulákat az inaktiváló rendszer már nem ismerheti fel. Szőlő esetében az egyik fontos kórokozó az A. vitis S4 törzs, amelynek iaam szekvenciája nagyfokban eltér az A. tumefaciens c58 törzsétől. Munkánk kezdetén izoláltuk az A. vitis S4 törzs iaam génjének egy részletét PCR technika segítségével, majd számos klónozási lépésen keresztül hozzákapcsoltuk azt az A. tumefaciens iaam génből származó szakaszhoz. Az így létrehozott T-DNS konstrukciót egy megfelelő ( disarmed ) A. tumefaciens törzsbe juttatva megkezdtük a fertőzéses kísérleteket kalanchoe növényeken. Az A. tumefaciens c58 törzs tumor képzését az eredeti pjp17, és az általunk készített pjp17-s4 konstrukció is eredményesen gátolta, bár a pjp17-s4 konstrukció hatékonysága egy kicsit gyengébb. A konstrukciók A. vitis S4 törzzsel szembeni hatását még nem tudtuk kimutatni. A tesztelést a továbbiakban transzgenikus dohány növényeken is folytatjuk. Ha ezekben a biológiai tesztekben a géncsendesítés a várakozásoknak megfelelően megtörténik, akkor érdemes az elkészített vektort transzgenikus szőlő növények létrehozására is alkalmazni.

28 28 6. IRODALMI HIVATKOZÁSOK 1. Baulcombe D RNA silencing in plants. Nature 2005: Binns AN T-DNA of Agrobacterium tumefaciens: 25 years and counting. Trends in Plant Science 7: Braun AC Plant tumors. Biochim Biophys Acta 516: Bullock WO, Fernandez JM, Short JM Xl1-blue: A high efficiency plasmid transforming RecA Es. Biotechniques 5: Christie PJ Type IV secretion: the Agrobacterium VirB/D4 and related conjugation systems. Biochim Biophys Acta 1694: De Cleene M, De Ley J The host range of crown gall. Botanical Rev 442: Dessaux Y, Petit A, Farrand SK, Murphy PJ Opines and opine-like molecules involved in Plant-Rhizobiaceae interactions. In The Rhizobiaceae: Molecular Biology of Model Plant-Associated Bacteria., ed. HP Spaink, A Kondorosi, PJJ Hooykaas. Dordrecht-Boston-London: Kluwer Academic Publisher 8. Escobar MA, Dandekar AM Agrobacterium tumefaciens as an agent of disease. Trends in Plant Science 8: Figurski DH, Helinski DR Replication of an origine- containing derivative of PlasmidRK2 dependent on a Plasmidfunction provided in trans. Proc Natl Acad Sci USA 76: Folk G, Glits M Kertészeti növénykórtan. Budapest 61: Gasser CS, Fraley RT Genetically engineering plants for crop improvement. Science 244: Gelvin S Agrobacterium-mediated plant transformation: the biology behind the "gene-jockeying" tool. Microbiol Mol Biol Rev 67: Gheysen G, van Montagu M, Zambrysky P Integration of Agrobacterium tumefaciens DNA (T-DNA) involves rearrangements of target plant DNA sequences. Proc Natl Acad Sci USA 84: Hoekema A, Hirsh PR, Hooykaas PJJ, Schilperoort RA A binary plant vector strategy based on separation of vir- and T-regions of the Agrobacterium tumefaciens Ti plasmid. Nature 303: Holsters M, Silva B, Van Vliet F, Genetello C, De Block M, et al The functional organization of the nopaline A. tumefaciens plasmid ptic58. Plasmid 3:

29 Hood EE, Gelvin SB, Melchers LS, Hoekema A New Agrobacterium helper plasmids for gene transfer to plants. Transgen Res 2: Hood Ee, Helmer Gl, Fraley Rt, Chilton M-D The Hypervirulence of Agrobacterium tumefaciens A281 Is Encoded in a Region of ptibo542 Outside of T- DNA. J Bacteriol 168: Inoue H, Nojima H, Okayama H High efficiency transformation of Escherichia coli with plasmids. Gene 96: Ish-Horovicz D, Burke JF Rapid and efficient cosmid cloning. Nucl Acids Res 9: Joos H, Inze D, Caplan A, Sormann M, Van Montagu M, Schell J Genetic analysis of T-DNA transcripts in nopaline crown galls. Cell 32: Lee H, Humann J, Pitrak J, Cuperus J, Parks T, et al Translation start sequences affect the efficiency of silencing of Agrobacterium tumefaciens T-DNA oncogenes. Plant Physiol 133: Meade HM, Long SK, Ruvkun GB, Brown SE, Ausubel FM Physical and genetic characterization of symbiotic and auxotrophic mutants of Rhizobium meliloti induced by transposon Tn5 mutagenesis. J Bacteriol 149: Meister G, Tuschl T Mechanisms of gene silencing by double-stranded RNA. Nature 431: Miranda A, Janssen G, Hodges L, Peralta EG, Ream W Agrobacterium tumefaciens transfers extremely long T-DNAs by a unidirectional mechanism. J Bacteriol 174: Orosz L, Svab Z, Kondorosi A, Sik T Genetic studies on Rhizobio- phage Genes and functions on the chromosome. Mol Gen Genet 125: Perl A, Eshdat Y DNA transfer and gene expression in transgenic grapes. In Biotechnology and Genetic Engineering Reviews, ed. MP Tombs, pp Andover (UK): Intercept Ltd 27. Ream W Agrobacterium tumefaciens and interkingdom genetic exchange. Annu Rev Phytopathol 27: Sambrook J, Fritsch EF, Maniatis T Molecular cloning: a laboratory manual - 2nd ed. Cold Spring Harbor, New York: Cold Spring Harbor Laboratory Press 29. Susi P, Hohkuri M, Wahlroos T, Kilby NJ Characteristics of RNA silencing in plants: similarities and differences across kingdoms. Plant Molecular Biology 54: Thatte V, Bradley DE, Iyer VN N conjugative transfer system of plasmid pcu1. J Bacteriol 163:

A növény inváziójában szerepet játszó bakteriális gének

A növény inváziójában szerepet játszó bakteriális gének A növény inváziójában szerepet játszó bakteriális gének merisztéma korai szimbiotikus zóna késői szimbiotikus zóna öregedési zóna gyökér keresztmetszet NODULÁCIÓ növényi jel Rhizobium meliloti rhizobium

Részletesebben

Agrobacterium rezisztens növények létrehozása géncsendesítéssel

Agrobacterium rezisztens növények létrehozása géncsendesítéssel Agrobacterium rezisztens növények létrehozása géncsendesítéssel DIPLOMAMUNKA Készítette: CSEH ATTILA Biológus MSc szakos hallgató Témavezetők: GALAMBOS ANIKÓ, DR. PUTNOKY PÉTER PTE TTK Biológiai Intézet

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Természetes és mesterséges agrobaktérium rezisztencia vizsgálata szőlőben. Galambos Anikó

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Természetes és mesterséges agrobaktérium rezisztencia vizsgálata szőlőben. Galambos Anikó PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológiai Doktori Iskola Genetika program Természetes és mesterséges agrobaktérium rezisztencia vizsgálata szőlőben PhD értekezés tézisei Galambos Anikó Témavezető: Dr. Putnoky Péter

Részletesebben

Fehérje expressziós rendszerek. Gyógyszerészi Biotechnológia

Fehérje expressziós rendszerek. Gyógyszerészi Biotechnológia Fehérje expressziós rendszerek Gyógyszerészi Biotechnológia Expressziós rendszerek Cél: rekombináns fehérjék előállítása nagy tisztaságban és nagy mennyiségben kísérleti ill. gyakorlati (therapia) felhasználásokra

Részletesebben

Transzgénikus növények előállítása

Transzgénikus növények előállítása Transzgénikus növények előállítása Növényi biotechnológia Területei: A növények szaporításának új módszerei Növényi sejt és szövettenyészetek alkalmazása Mikroszaporítás Vírusmentes szaporítóanyag előállítása

Részletesebben

A vira szekvenciák azonosítása Agrobacterium vitis törzsekből

A vira szekvenciák azonosítása Agrobacterium vitis törzsekből A vira szekvenciák azonosítása Agrobacterium vitis törzsekből DIPLOMADOLGOZAT Készítette: RADVÁNYI ATTILA Biológus MSc szakos hallgató Témavezető: DR. PUTNOKY PÉTER PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Galambos Anikó

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Galambos Anikó PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológia Doktori Iskola Genetika program Természetes és mesterséges agrobaktérium rezisztencia vizsgálata szőlőben PhD értekezés Galambos Anikó Témavezető: Dr. Putnoky Péter egyetemi

Részletesebben

A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése. Kiss Erzsébet Kovács László

A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése. Kiss Erzsébet Kovács László A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése Kiss Erzsébet Kovács László Bevezetés Nagy gazdasági gi jelentıségük k miatt a gyümölcs lcsök, termések fejlıdésének mechanizmusát

Részletesebben

DNS-szekvencia meghatározás

DNS-szekvencia meghatározás DNS-szekvencia meghatározás Gilbert 1980 (1958) Sanger 3-1 A DNS-polimerázok jellemzői 5'-3' polimeráz aktivitás 5'-3' exonukleáz 3'-5' exonukleáz aktivitás Az új szál szintéziséhez kell: templát DNS primer

Részletesebben

Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása.

Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása. Növények klónozása Klónozás Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása. Görög szó: klon, jelentése: gally, hajtás, vessző. Ami

Részletesebben

III/3. Gének átvitele vektorokkal

III/3. Gének átvitele vektorokkal III/3. Gének átvitele vektorokkal Vektor: (molekuláris) biológiai rendszer, amely képes új/idegen genetikai információt bejuttatni egy sejtbe. Független szaporodásra képes. Fajtái: Plazmidok (1-10 kb)

Részletesebben

Antiszenz hatás és RNS interferencia (a génexpresszió befolyásolásának régi és legújabb lehetőségei)

Antiszenz hatás és RNS interferencia (a génexpresszió befolyásolásának régi és legújabb lehetőségei) Antiszenz hatás és RNS interferencia (a génexpresszió befolyásolásának régi és legújabb lehetőségei) Az antiszenz elv története Reverz transzkripció replikáció transzkripció transzláció DNS DNS RNS Fehérje

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

BMGE, Alkalmazott biokémia, transzgénikus organizmusok, 2009 Transzformációs módszerek

BMGE, Alkalmazott biokémia, transzgénikus organizmusok, 2009 Transzformációs módszerek BMGE, Alkalmazott biokémia, transzgénikus organizmusok, 2009 Transzformációs módszerek Definíció Génbevitel vagy géntranszfer alatt azt a folyamatot értjük, aminek során egy meghatározott DNSmolekuladarab

Részletesebben

Egy új, a szimbiotikus gümőfejlődésben szerepet játszó ubiquitin ligáz funkcionális jellemzése

Egy új, a szimbiotikus gümőfejlődésben szerepet játszó ubiquitin ligáz funkcionális jellemzése Zárójelentés 76843 sz. pályázat 2009 2012 Egy új, a szimbiotikus gümőfejlődésben szerepet játszó ubiquitin ligáz funkcionális jellemzése A tervezett munka a kutatócsoportunkban korábban genetikai térképezésen

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. DrJuice termékek Ezüstkolloid Hydrogél és Kolloid oldat hatásvizsgálata

KUTATÁSI JELENTÉS. DrJuice termékek Ezüstkolloid Hydrogél és Kolloid oldat hatásvizsgálata KUTATÁSI JELENTÉS A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutatóintézet e részére DrJuice termékek Ezüstkolloid Hydrogél és Kolloid oldat hatásvizsgálata. E z ü s t k o l l o

Részletesebben

A gyümölcs érésének és a virág vázaélettartamának géntechnológiai módosítása

A gyümölcs érésének és a virág vázaélettartamának géntechnológiai módosítása Biotechnológia ROVATVEZETŐ: Dr. Heszky László A növekedés és fejlődés géntechnológiai módosításaival foglalkozó VII. fejezet negyedik részében, az érésben módosított GM-fajták közül azokat ismertetjük,

Részletesebben

A bioinformatika gyökerei

A bioinformatika gyökerei A bioinformatika gyökerei 1944: Avery a transforming principle a DNS 1952: Hershey és Chase perdöntő bizonyíték: a bakteriofágok szaporodásakor csak a DNS jut be a sejtbe 1953: Watson és Crick a DNS szerkezete

Részletesebben

GÉNTECHNOLÓGIA ÉS PROTEIN ENGINEERING GYAKORLAT

GÉNTECHNOLÓGIA ÉS PROTEIN ENGINEERING GYAKORLAT GÉNTECHNOLÓGIA ÉS PROTEIN ENGINEERING GYAKORLAT 2018 A gyakorlat célja az alapvető DNS technikák gyakorlása és egy látványos fehérje expressziós kísérlet elvégzése. A hallgatók párosával végzik a gyakorlatot.

Részletesebben

GÉNKLÓNOZÁS ÉS GÉNMANIPULÁCIÓ

GÉNKLÓNOZÁS ÉS GÉNMANIPULÁCIÓ GÉNKLÓNOZÁS ÉS GÉNMANIPULÁCIÓ Génklónozás Bármilyen klónozási eljárás célja, hogy egy ún. klónt, azaz tökéletesen egyforma szervezetek csoportját állítsák elő. Néhány növény, egyszerűen dugványozással

Részletesebben

A molekuláris biológia eszközei

A molekuláris biológia eszközei A molekuláris biológia eszközei I. Nukleinsavak az élő szervezetekben Reverz transzkripció replikáció transzkripció transzláció DNS DNS RNS Fehérje DNS feladata: információ tárolása és a transzkripció

Részletesebben

A virb gének azonosítása Agrobacterium vitis törzsekben

A virb gének azonosítása Agrobacterium vitis törzsekben 1 A virb gének azonosítása Agrobacterium vitis törzsekben DIPLOMADOLGOZAT Készítette: HOSNYÁNSZKI DIÁNA Biológus MSc szakos hallgató Témavezetők: Dr. PUTNOKY PÉTER, egyetemi tanár Dr. GALAMBOS ANIKÓ, tanársegéd

Részletesebben

A termesztett búza diploid őseinek molekuláris citogenetikai elemzése: pachytén- és fiber-fish.

A termesztett búza diploid őseinek molekuláris citogenetikai elemzése: pachytén- és fiber-fish. OTKA K67808 zárójelentés 2012. A termesztett búza diploid őseinek molekuláris citogenetikai elemzése: pachytén- és fiber-fish. A fluoreszcens in situ hibridizáció (FISH) olyan technikai fejlettséget ért

Részletesebben

A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan

A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan fehérjét (FC-1 killer toxint) választ ki a tápközegbe, amely elpusztítja az opportunista patogén Cryptococcus neoformans-t.

Részletesebben

5. Molekuláris biológiai technikák

5. Molekuláris biológiai technikák 5. Molekuláris biológiai technikák DNS szaporítás kémcsőben és élőben. Klónozás, PCR, cdna, RT-PCR, realtime-rt-pcr, Northern-, Southernblotting, génexpresszió, FISH 5. Molekuláris szintű biológiai technikák

Részletesebben

A pha1 és pha2 géncsoport szerepe Agrobacterium tumefaciensben

A pha1 és pha2 géncsoport szerepe Agrobacterium tumefaciensben A pha1 és pha2 géncsoport szerepe Agrobacterium tumefaciensben Diplomamunka Készítette: Csoknya Julianna biológus hallgató Témavezetı: Dr. Putnoky Péter PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris

Részletesebben

7. A b-galaktozidáz indukciója Escherichia coliban

7. A b-galaktozidáz indukciója Escherichia coliban 7. A b-galaktozidáz INDUKCIÓJA ESCHERICHIA COLIBAN 7. A b-galaktozidáz indukciója Escherichia coliban dr. Bauer Pál 7.1. Az enzimindukció jelensége Az élõlények valamennyi génjének állandó és folyamatos

Részletesebben

Növényi sejtek által előállított monoklonális antitesttöredékek jellemzése

Növényi sejtek által előállított monoklonális antitesttöredékek jellemzése BIOTECHNOLÓGIÁK MŰSZAKI HÁTTERE Növényi sejtek által előállított monoklonális antitesttöredékek jellemzése Tárgyszavak: idegen fehérje; monoklonális antitest; fehérjestabilitás; növényisejt-szuszpenzió;

Részletesebben

TRANSZGÉNIKUS NIKUS. GM gyapot - KÍNA. GM szója - ARGENTÍNA

TRANSZGÉNIKUS NIKUS. GM gyapot - KÍNA. GM szója - ARGENTÍNA TRANSZGÉNIKUS NIKUS NÖVÉ GM gyapot - KÍNA GM szója - ARGENTÍNA TRANSZGÉNIKUS NIKUS NÖVÉN Élelmezési probléma: mg-i i termények, élelmiszer alapanyagok károsk rosításasa (rovar, gyom, baktérium, gomba,

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Agrobacterium rezisztencia térképezése szőlőben. Kuczmog Anett

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Agrobacterium rezisztencia térképezése szőlőben. Kuczmog Anett PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológia Doktori Iskola Genetika program Agrobacterium rezisztencia térképezése szőlőben PhD értekezés Kuczmog Anett Témavezető: Dr. Putnoky Péter egyetemi tanár PÉCS, 2012. 1. BEVEZETÉS

Részletesebben

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL Az egyes biomolekulák izolálása kulcsfontosságú a biológiai szerepük tisztázásához. Az affinitás kromatográfia egyszerűsége, reprodukálhatósága

Részletesebben

MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI GYAKORLATOK

MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI GYAKORLATOK Molekuláris biológiai gyakorlatok - 1 MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI GYAKORLATOK Putnoky Péter PTE, TTK Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszék Tartalom Balesetvédelem 2. 3. DNS koncentráció meghatározás 10.

Részletesebben

A DNS replikációban kulcsszerepet játszó PCNA fehérje variánsok előállítása és rekombináns DNS technológia segítségével való kifejezése

A DNS replikációban kulcsszerepet játszó PCNA fehérje variánsok előállítása és rekombináns DNS technológia segítségével való kifejezése A DNS replikációban kulcsszerepet játszó PCNA fehérje variánsok előállítása és rekombináns DNS technológia segítségével való kifejezése PCNA (Proliferating Cell Nuclear Antigen) Csiszár Mónika, Kós Tamás,

Részletesebben

mintasepcifikus mikrokapilláris elektroforézis Lab-on-Chip elektroforézis / elektrokinetikus elven DNS, RNS, mirns 12, fehérje 10, sejtes minta 6

mintasepcifikus mikrokapilláris elektroforézis Lab-on-Chip elektroforézis / elektrokinetikus elven DNS, RNS, mirns 12, fehérje 10, sejtes minta 6 Agilent 2100 Bioanalyzer mikrokapilláris gélelektroforézis rendszer G2943CA 2100 Bioanalyzer system forgalmazó: Kromat Kft. 1112 Budapest Péterhegyi u. 98. t:36 (1) 248-2110 www.kromat.hu bio@kromat.hu

Részletesebben

NANOTECHNOLOGIA 6. előadás

NANOTECHNOLOGIA 6. előadás NANOTECHNOLOGIA 6. előadás A plazmid: Ha meg akarjuk ismerni egy fehérje működését, akkor sokat kell belőle előállítanunk. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy a kívánt géndarabot egy baktérumba ültetjük

Részletesebben

MIKROSZKÓPIKUS GOMBÁK MIKOTOXIN-BONTÓ KÉPESSÉGÉNEK. Péteri Adrienn Zsanett DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

MIKROSZKÓPIKUS GOMBÁK MIKOTOXIN-BONTÓ KÉPESSÉGÉNEK. Péteri Adrienn Zsanett DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MIKROSZKÓPIKUS GOMBÁK MIKOTOXIN-BONTÓ KÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA Péteri Adrienn Zsanett Témavezetők: Dr. Varga János, Egyetemi docens Dr. Vágvölgyi Csaba, Tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Auxinok Előadás áttekintése 1. Az auxinok felfedezése: az első növényi hormon 2. Az auxinok kémiai szerkezete és

Részletesebben

c. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei BUKOVINSZKI ÁGNES Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Biológia Doktori Iskola

c. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei BUKOVINSZKI ÁGNES Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Biológia Doktori Iskola ELLENÁLLÓSÁG KIALAKÍTÁSA A BURGONYA Y VÍRUS (PVY) KÜLÖNBÖZŐ TÖRZSEI ÉS MESTERSÉGES HIBRIDJEI ELLEN BURGONYÁBAN SHOOTER MUTÁNS AGROBAKTÉRIUMON ALAPULÓ TRANSZFORMÁCIÓS RENDSZERBEN c. Doktori (Ph.D.) értekezés

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Gibberellinek és citokininek Előadás áttekintése 1. Gibberellinek: a növénymagasság és csírázás hormonjai 2. A gibberellinek

Részletesebben

Transzgénikus állatok előállítása

Transzgénikus állatok előállítása Transzgénikus állatok előállítása A biotechnológia alapjai Pomázi Andrea Mezőgazdasági biotechnológia A gazdasági állatok és növények nemesítése új biotechnológiai eljárások felhasználásával. Cél: jobb

Részletesebben

Az örökítőanyag. Az élőlények örökítőanyaga minden esetben nukleinsav (DNS,RNS) (1)Griffith, (2)Avery, MacLeod and McCarty (3)Hershey and Chase

Az örökítőanyag. Az élőlények örökítőanyaga minden esetben nukleinsav (DNS,RNS) (1)Griffith, (2)Avery, MacLeod and McCarty (3)Hershey and Chase SZTE, Orv. Biol. Int., Mol- és Sejtbiol. Gyak., VIII. Az örökítőanyag Az élőlények örökítőanyaga minden esetben nukleinsav (DNS,RNS) (1)Griffith, (2)Avery, MacLeod and McCarty (3)Hershey and Chase Ez az

Részletesebben

GMO = genetikailag módosított organizmusok. 1. Gének megváltoztatása. Gének megváltoztatása. Pécs Miklós: A biológia alapjai

GMO = genetikailag módosított organizmusok. 1. Gének megváltoztatása. Gének megváltoztatása. Pécs Miklós: A biológia alapjai GMO = genetikailag módosított organizmusok A gének megváltoztatása, vagy átvitele egyik organizmusból a másikba. 1 1. Gének megváltoztatása indukált mutáció + szelekció (mikroorganizmusoknál, alacsonyabb

Részletesebben

TÉMAKÖRÖK. Ősi RNS világ BEVEZETÉS. RNS-ek tradicionális szerepben

TÉMAKÖRÖK. Ősi RNS világ BEVEZETÉS. RNS-ek tradicionális szerepben esirna mirtron BEVEZETÉS TÉMAKÖRÖK Ősi RNS világ RNS-ek tradicionális szerepben bevezetés BIOLÓGIAI MOLEKULÁK FEHÉRJÉK NUKLEINSAVAK DNS-ek RNS-ek BIOLÓGIAI MOLEKULÁK FEHÉRJÉK NUKLEINSAVAK DNS-ek RNS-ek

Részletesebben

Hamar Péter. RNS világ. Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár, 2014. október 21. www.meetthescientist.hu 1 26

Hamar Péter. RNS világ. Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár, 2014. október 21. www.meetthescientist.hu 1 26 Hamar Péter RNS világ Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár, 2014. október 21. 1 26 Főszereplők: DNS -> RNS -> fehérje A kód lefordítása Dezoxy-ribo-Nuklein-Sav: DNS az élet kódja megkettőződés (replikáció)

Részletesebben

Biológus MSc. Molekuláris biológiai alapismeretek

Biológus MSc. Molekuláris biológiai alapismeretek Biológus MSc Molekuláris biológiai alapismeretek A nukleotidok építőkövei A nukleotidok szerkezete Nukleotid = N-tartalmú szerves bázis + pentóz + foszfát N-glikozidos kötés 5 1 4 2 3 (Foszfát)észter-kötés

Részletesebben

12/4/2014. Genetika 7-8 ea. DNS szerkezete, replikáció és a rekombináció. 1952 Hershey & Chase 1953!!!

12/4/2014. Genetika 7-8 ea. DNS szerkezete, replikáció és a rekombináció. 1952 Hershey & Chase 1953!!! Genetika 7-8 ea. DNS szerkezete, replikáció és a rekombináció 1859 1865 1869 1952 Hershey & Chase 1953!!! 1879 1903 1951 1950 1944 1928 1911 1 1. DNS szerkezete Mi az örökítő anyag? Friedrich Miescher

Részletesebben

Biomassza alapú bioalkohol előállítási technológia fejlesztése metagenomikai eljárással

Biomassza alapú bioalkohol előállítási technológia fejlesztése metagenomikai eljárással Biomassza alapú bioalkohol előállítási technológia fejlesztése metagenomikai eljárással Kovács Zoltán ügyvezető DEKUT Debreceni Kutatásfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Problémadefiníció Első generációs

Részletesebben

Patogén mikroorganizmusok vizsgálata molekuláris biológiai módszerekkel

Patogén mikroorganizmusok vizsgálata molekuláris biológiai módszerekkel Patogén mikroorganizmusok vizsgálata molekuláris biológiai módszerekkel Rohonczy Kata, Zoller Linda, Fodor Andrea, Tabajdiné, dr. Pintér Vera FoodMicro Kft. Célkitűzés Élelmiszerekben és takarmányokban

Részletesebben

A Telomerase-specific Doxorubicin-releasing Molecular Beacon for Cancer Theranostics

A Telomerase-specific Doxorubicin-releasing Molecular Beacon for Cancer Theranostics A Telomerase-specific Doxorubicin-releasing Molecular Beacon for Cancer Theranostics Yi Ma, Zhaohui Wang, Min Zhang, Zhihao Han, Dan Chen, Qiuyun Zhu, Weidong Gao, Zhiyu Qian, and Yueqing Gu Angew. Chem.

Részletesebben

A 16-3 bakteriofág host-range mutációi

A 16-3 bakteriofág host-range mutációi DIPLOMAMUNKA A 16-3 bakteriofág host-range mutációi Maász Anita biológus hallgató témavezető: Dr. Putnoky Péter Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszék 2004.

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2460-06 Humángenetikai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2460-06 Humángenetikai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ismertesse a gyakorlaton lévő szakasszisztens hallgatóknak a PCR termékek elválasztása céljából végzett analitikai agaróz gélelektroforézis során használt puffert! Az ismertetés során az alábbi

Részletesebben

DNS molekulák elválasztása agaróz gélelektroforézissel és kapilláris elektroforézissel

DNS molekulák elválasztása agaróz gélelektroforézissel és kapilláris elektroforézissel DNS molekulák elválasztása agaróz gélelektroforézissel és kapilláris elektroforézissel Gyakorlat helye: BIOMI Kft. Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4. (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ épülete volt

Részletesebben

MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA GYAKORLATOK

MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA GYAKORLATOK MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA GYAKORLATOK biológia BSc szakos hallgatók számára Dr. Putnoky Péter PTE TTK Biológiai Intézet 2005. A jegyzet elkészítését pályázat támogatta: A kétciklusú képzés bevezetése a magyar

Részletesebben

Szabadság tér 1, tel , fax ,

Szabadság tér 1, tel , fax , Génkiütés λ-red rekombinációval Escherichia coli-ban Gene Knockout using λ-red Recombination System in Escherichia Coli Eliminarea genelor în Escherichia coli folosind sistemul de recombinare λ-red FAZAKAS

Részletesebben

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata AKI kíváncsi kémikus kutatótábor 2017.06.25-07.01. Témavezetők : Telbisz Ágnes, Horváth Tamás Kutatók : Dobolyi Zsófia, Bereczki Kristóf, Horváth Ákos Gyógyszerrezisztencia

Részletesebben

AZ IS30 BAKTERIÁLIS INSZERCIÓS ELEM CÉLSZEKVENCIA VÁLASZTÁSÁNAK MOLEKULÁRIS TÉNYEZŐI DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZABÓ MÓNIKA

AZ IS30 BAKTERIÁLIS INSZERCIÓS ELEM CÉLSZEKVENCIA VÁLASZTÁSÁNAK MOLEKULÁRIS TÉNYEZŐI DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZABÓ MÓNIKA AZ IS30 BAKTERIÁLIS INSZERCIÓS ELEM CÉLSZEKVENCIA VÁLASZTÁSÁNAK MOLEKULÁRIS TÉNYEZŐI DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZABÓ MÓNIKA Gödöllő 2007. 1 A Doktori Iskola megnevezése: Szent István Egyetem Biológia Tudományi

Részletesebben

A GENOM MEGISMERÉSÉNEK MÓDSZEREI

A GENOM MEGISMERÉSÉNEK MÓDSZEREI A GENOM MEGISMERÉSÉNEK MÓDSZEREI 20 GENETIKA ALAPOK 3-1 Jóslatok és a valóság a molekuláris biológiában. Mennyire látható előre a tudomány fejlődése? 1968 Simone de Beauvoir "Minden ember halandó" 1-2

Részletesebben

Az RkpM fehérje funkciójának elemzése

Az RkpM fehérje funkciójának elemzése Az RkpM fehérje funkciójának elemzése DIPLOMAMUNKA Készítette: PÁLVÖLGYI ADRIENN Biológus hallgató Témavezető: DR. PUTNOKY PÉTER Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar Genetikai és Molekuláris Biológiai

Részletesebben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben Vértessy G. Beáta egyetemi tanár TDK mind 1-3 helyezettek OTDK Pro Scientia különdíj 1 második díj Diákjaink Eredményei Zsűri különdíj 2 első díj OTDK

Részletesebben

1.ábra Az intront tartalmazó génkonstrukció felépítése.

1.ábra Az intront tartalmazó génkonstrukció felépítése. Korábbi kísérleteink során a szilva himlő vírus (PPV) köpenyfehérje (CP) génjével és 3 nem kódoló régióval sikeresen transzformáltunk növényeket, melyek rezisztensek voltak a felülfertőző vírussal szemben.

Részletesebben

Agrobacterium rezisztencia térképezése szőlőben

Agrobacterium rezisztencia térképezése szőlőben Agrobacterium rezisztencia térképezése szőlőben DIPLOMAMUNKA Készítette: HORVÁTH SZABINA Biológus MSc szakos hallgató Témavezetők: KUCZMOG ANETT, Dr. PUTNOKY PÉTER PTE TTK Biológia Intézet Genetikai és

Részletesebben

A 16-3 bakteriofág h génje

A 16-3 bakteriofág h génje A 16-3 bakteriofág h génje Diplomamunka Békási Krisztina biológus hallgató témavezető: Dr. Putnoky Péter PTE TTK Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszék Pécs, 2004. A 16-3 fág h génje - 2 TARTALOM OLDAL

Részletesebben

Bakteriofág és bakteriális represszor vizsgálata in vivo és in vitro módszerekkel

Bakteriofág és bakteriális represszor vizsgálata in vivo és in vitro módszerekkel SZENT ISTVÁN EGYETEM Bakteriofág és bakteriális represszor vizsgálata in vivo és in vitro módszerekkel Doktori értekezés tézisei Ferenczi Szilamér Imre Gödöllő 2008 A doktori iskola megnevezése: Biológia

Részletesebben

Bakteriális identifikáció 16S rrns gén szekvencia alapján

Bakteriális identifikáció 16S rrns gén szekvencia alapján Bakteriális identifikáció 16S rrns gén szekvencia alapján MOHR ANITA SIPOS RITA, SZÁNTÓ-EGÉSZ RÉKA, MICSINAI ADRIENN 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert út 4. info@biomi.hu, www.biomi.hu TÖRZS AZONOSÍTÁS

Részletesebben

Genetikailag módosított növények detektálása élelmiszerekben polimeráz láncreakcióval

Genetikailag módosított növények detektálása élelmiszerekben polimeráz láncreakcióval Genetikailag módosított növények detektálása élelmiszerekben polimeráz láncreakcióval Szabó Erika és Szamos Jenõ Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet, Budapest Érkezett: 2001. június 20. A nemesítõk

Részletesebben

Új genetikai stratégia kidolgozása az Arabidopsis stressz válaszát szabályzó gének azonosítására

Új genetikai stratégia kidolgozása az Arabidopsis stressz válaszát szabályzó gének azonosítására Új genetikai stratégia kidolgozása az Arabidopsis stressz válaszát szabályzó gének azonosítására Tézisfüzet Papdi Csaba Témavezető: Dr. Szabados László MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológia Intézet

Részletesebben

A baktériumok genetikája

A baktériumok genetikája 6. előadás A baktériumok genetikája A baktériumoknak fontos szerep jut a genetikai kutatásokban Előny: Haploid genom Rövid generációs idő Olcsón és egyszerűen nagy populációhoz juthatunk A prokarióták

Részletesebben

Mutáció létrehozása a Sinorhizobium meliloti baktérium phaa2 génjében

Mutáció létrehozása a Sinorhizobium meliloti baktérium phaa2 génjében Mutáció létrehozása a Sinorhizobium meliloti baktérium phaa2 génjében Készítette: ACKERMANN ANDREA Biológia-kémia szakos hallgató Témavezetı: Pálvölgyi Adrienn, Dr. Putnoky Péter Pécsi Tudományegyetem,

Részletesebben

Silhavy Dániel. A növényi génexpresszió RNS-szintű minőségbiztosítási rendszereinek molekuláris biológiája. című Doktori Értekezésének bírálata.

Silhavy Dániel. A növényi génexpresszió RNS-szintű minőségbiztosítási rendszereinek molekuláris biológiája. című Doktori Értekezésének bírálata. Silhavy Dániel A növényi génexpresszió RNS-szintű minőségbiztosítási rendszereinek molekuláris biológiája című Doktori Értekezésének bírálata. Bíráló: Dr. Szabados László, MTA doktora MTA Szegedi Biológiai

Részletesebben

A BIOTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A GYÓGYSZERKUTATÁSBAN

A BIOTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A GYÓGYSZERKUTATÁSBAN Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 A BIOTECHNOLÓGIA

Részletesebben

Mivel korábban már végeztünk mikroszatellit elemzést (Liker et al 2009), a kiértékeléshez szükséges szoftverek és tapasztalat rendelkezésre áll.

Mivel korábban már végeztünk mikroszatellit elemzést (Liker et al 2009), a kiértékeléshez szükséges szoftverek és tapasztalat rendelkezésre áll. Genetikai változatosság (állat csoportok) Pénzes Zsolt, Bihari Péter és Raskó István SZBK Genetika Intézet A pályázati munkatervnek megfelelően első évben elsősorban a részletes elemzésre kiválasztott

Részletesebben

BD Vacutainer Molekuláris Diagnosztikai termékei

BD Vacutainer Molekuláris Diagnosztikai termékei BD Vacutainer Molekuláris Diagnosztikai termékei Andrea Süle, PhD Termékspecialista BD Diagnostics, Preanalytical Systems MOLSZE XI. Nagygyőlés, Pécs, 2009 augusztus 27-29. BD A BD egy orvostechnológiai

Részletesebben

Kísérletek a som (Cornus mas L) és a homoktövis (Hippophae rhamnoides L) tömegméretű mikroszaporításának kidolgozására

Kísérletek a som (Cornus mas L) és a homoktövis (Hippophae rhamnoides L) tömegméretű mikroszaporításának kidolgozására Kísérletek a som (Cornus mas L) és a homoktövis (Hippophae rhamnoides L) tömegméretű mikroszaporításának kidolgozására Készítette: Baranyai Andrea TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0005 Célkitűzésünk Nem csak a

Részletesebben

In situ hibridizáció különböző módszereinek adaptálása és továbbfejlesztése búza genetikai alapanyagok elemzésére

In situ hibridizáció különböző módszereinek adaptálása és továbbfejlesztése búza genetikai alapanyagok elemzésére OTKA F037331 Zárójelentés 2006. In situ hibridizáció különböző módszereinek adaptálása és továbbfejlesztése búza genetikai alapanyagok elemzésére Kísérleteinkben célul tűztük ki a transzgének kimutatására

Részletesebben

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai A BIOLÓGIA ALAPJAI A tananyag felépítése: Környezetmérnök és műszaki menedzser hallgatók számára Előadó: 2 + 0 + 0 óra, félévközi számonkérés 3 ZH: október 3, november 5, december 5 dr. Pécs Miklós egyetemi

Részletesebben

POSEIDON DNS PRÓBÁK. Felhasználói Kézikönyv. Használati útmutató. Használati útmutató

POSEIDON DNS PRÓBÁK. Felhasználói Kézikönyv. Használati útmutató. Használati útmutató POSEIDON DNS PRÓBÁK Felhasználói Kézikönyv Használati útmutató Használati útmutató A Poseidon fluoreszcensen jelölt próbáinak használata A fluoreszcens in situ hibridizáció (FISH) genomi célszekvenciákat

Részletesebben

Új temékek az UD-GenoMed Kft. kínálatában!

Új temékek az UD-GenoMed Kft. kínálatában! Új temékek az UD-GenMed Kft. kínálatában! Műanyag termékek: SARSTEDT műanyag termékek teljes választéka Egyszer használats labratóriumi műanyag eszközök szövet és sejttenyésztéshez Vérvételi és diagnsztikai

Részletesebben

A preventív vakcináció lényege :

A preventív vakcináció lényege : Vakcináció Célja: antigénspecifkus immunválasz kiváltása a szervezetben A vakcina egy olyan készítmény, amely fokozza az immunitást egy adott betegséggel szemben (aktiválja az immunrendszert). A preventív

Részletesebben

DNS-számítógép. Balló Gábor

DNS-számítógép. Balló Gábor DNS-számítógép Balló Gábor Bevezetés A nukleinsavak az élő szervezetek egyik legfontosabb alkotórészei. Ezekben tárolódnak ugyanis az öröklődéshez, és a fehérjeszintézishez szükséges információk. Bár a

Részletesebben

AZ AGROBAKTÉRIUM TRANSZFERÁLT DNS-ÉNEK KROMOSZOMÁLIS BEÉPÜLÉSÉT SZABÁLYOZÓ FAKTOROK

AZ AGROBAKTÉRIUM TRANSZFERÁLT DNS-ÉNEK KROMOSZOMÁLIS BEÉPÜLÉSÉT SZABÁLYOZÓ FAKTOROK AZ AGROBAKTÉRIUM TRANSZFERÁLT DNS-ÉNEK KROMOSZOMÁLIS BEÉPÜLÉSÉT SZABÁLYOZÓ FAKTOROK Koncz Csaba az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Központ Növénybiológia Intézet Arabidopsis Molekuláris Genetikai Laboratórium

Részletesebben

3. gyakorlat: nukleinsav-tisztítás, polimeráz láncreakció

3. gyakorlat: nukleinsav-tisztítás, polimeráz láncreakció 3. gyakorlat: nukleinsav-tisztítás, polimeráz láncreakció A vírus genetikai anyagának vizsgálata (direkt víruskimutatási módszer) biztosítja a legrészletesebb és legspecifikusabb információkat a kimutatott

Részletesebben

Seven gene deletions in seven days: Fast generation of Escherichia coli strains tolerant to acetate and osmotic stress Supplementary Figure S1.

Seven gene deletions in seven days: Fast generation of Escherichia coli strains tolerant to acetate and osmotic stress Supplementary Figure S1. Seven gene deletions in seven days: Fast generation of Escherichia coli strains tolerant to acetate and osmotic stress Sheila I. Jensen 1*, Rebecca M. Lennen 1, Markus J. Herrgård 1, Alex T. Nielsen 1*

Részletesebben

ADATBÁNYÁSZAT I. ÉS OMICS

ADATBÁNYÁSZAT I. ÉS OMICS Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 ADATBÁNYÁSZAT

Részletesebben

A genetikai lelet értelmezése monogénes betegségekben

A genetikai lelet értelmezése monogénes betegségekben A genetikai lelet értelmezése monogénes betegségekben Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika A ~20 ezer fehérje-kódoló gén a 23 pár kromoszómán A kromoszómán található bázisok száma: 250M

Részletesebben

Scan 1200 teljesítmény-értékelés evaluation 1/5

Scan 1200 teljesítmény-értékelés evaluation 1/5 evaluation 1/5 interscience Feladat Összefoglalónk célja a Scan 1200 teljesítmény-értékelése manuális és automata telepszámlálások összehasonlításával. Az összehasonlító kísérleteket Petri-csészés leoltást

Részletesebben

Különböző Capsicum annuum var. grossum paprikafajták endofita baktériumainak izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai vizsgálata

Különböző Capsicum annuum var. grossum paprikafajták endofita baktériumainak izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai vizsgálata Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, Budapest Különböző Capsicum annuum var. grossum paprikafajták endofita baktériumainak izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai

Részletesebben

I. A sejttől a génekig

I. A sejttől a génekig Gén A gének olyan nukleinsav-szakaszok a sejtek magjainak kromoszómáiban, melyek a szervezet működését és növekedését befolyásoló fehérjék szabályozásához és előállításához szükséges információkat tartalmazzák.

Részletesebben

eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program

eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program Agydaganatok sugárterápia iránti érzékenységének növelése génterápiás eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program Doktori

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés

Doktori (Ph.D.) értekezés Doktori (Ph.D.) értekezés A SZŐLŐ MOLEKULÁRIS NEMESÍTÉSE HASZNOS GÉNKONSTRUKCIÓK FELHASZNÁLÁSÁVAL Zok Anikó Kertészettudományi Doktori Iskola Budapesti Corvinus Egyetem Genetika és Növénynemesítés Tanszék

Részletesebben

Új temékek az UD- GenoMed Kft. kínálatában!

Új temékek az UD- GenoMed Kft. kínálatában! Új temékek az UD- GenoMed Kft. kínálatában! Szolgáltatásaink: Medical Genomic Technologies Kft. Betegtoborzás és biobanking Bioinformatika o Adatelemzés/adatbányászás o Integrált adatbázis készítés Sejtvonal

Részletesebben

VIGS vektorok használata során bekövetkező gén expressziós változások és egy virális géncsendesítést gátló fehérje RNS kötésének vizsgálata

VIGS vektorok használata során bekövetkező gén expressziós változások és egy virális géncsendesítést gátló fehérje RNS kötésének vizsgálata SZENT ISTVÁN EGYETEM VIGS vektorok használata során bekövetkező gén expressziós változások és egy virális géncsendesítést gátló fehérje RNS kötésének vizsgálata Doktori értekezés tézisei Oláh Enikő Etelka

Részletesebben

Tarsza fajok (Isophya, Orthoptera) összehasonlító elemzése mtdns analízissel és aktivitásvizsgálattal DIPLOMAMUNKA

Tarsza fajok (Isophya, Orthoptera) összehasonlító elemzése mtdns analízissel és aktivitásvizsgálattal DIPLOMAMUNKA Tarsza fajok (Isophya, Orthoptera) összehasonlító elemzése mtdns analízissel és aktivitásvizsgálattal DIPLOMAMUNKA Készítették: Boros Melinda és Szloboda Anita V. éves biológia-környezettan szakos hallgatók

Részletesebben

A replikáció mechanizmusa

A replikáció mechanizmusa Az öröklődés molekuláris alapjai A DNS megkettőződése, a replikáció Szerk.: Vizkievicz András A DNS-molekula az élőlények örökítő anyaga, kódolt formában tartalmazza mindazon információkat, amelyek a sejt,

Részletesebben

Génszerkezet és génfunkció

Génszerkezet és génfunkció Általános és Orvosi Genetika jegyzet 4. fejezetének bővítése a bakteriális genetikával 4. fejezet Génszerkezet és génfunkció 1/ Bakteriális genetika Nem szükséges külön hangsúlyoznunk a baktériumok és

Részletesebben

In vivo szövetanalízis. Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra

In vivo szövetanalízis. Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra In vivo szövetanalízis Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra In vivo képalkotó rendszerek Célja Noninvazív módon Biológiai folyamatokat képes rögzíteni Élő egyedekben

Részletesebben

Transzgénikus vírusrezisztencia II. Stratégiák, fajták, előnyök, kockázatok

Transzgénikus vírusrezisztencia II. Stratégiák, fajták, előnyök, kockázatok BIOTECHNOLÓGIA O I ROVATVEZETŐ: Dr. Heszky László akadémikus Az előző részben bemutattuk a vírusok molekuláris szerkezetét és szaporodásának folyamatait, melyek ismerete alapvetően szükséges volt a géntechnológiai

Részletesebben

TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0005

TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0005 TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0005 A Rhodiola nemzetséget a Himalájából és Észak- Nyugat Kínából származtatjuk Gyógyászati hatásai: Orosz kutatók számos stresszorral szembeni rezisztencia növelése alapján adaptogén

Részletesebben

2011. január április 10. IPK Gatersleben (Németország) május 17. Kruppa Klaudia

2011. január április 10. IPK Gatersleben (Németország) május 17. Kruppa Klaudia 2011. január 10. 2011. április 10. IPK Gatersleben (Németország) Gatersleben (G-life) Country State District Town Administration Germany Saxony-Anhalt Salzlandkreis Seeland Basic statistics Area 16.00

Részletesebben

Algaközösségek ökológiai, morfológiai és genetikai diverzitásának összehasonlítása szentély jellegű és emberi használatnak kitett élőhelykomplexekben

Algaközösségek ökológiai, morfológiai és genetikai diverzitásának összehasonlítása szentély jellegű és emberi használatnak kitett élőhelykomplexekben Algaközösségek ökológiai, morfológiai és genetikai diverzitásának összehasonlítása szentély jellegű és emberi használatnak kitett élőhelykomplexekben Duleba Mónika Környezettudományi Doktori Iskola I.

Részletesebben

Gelencsér Tímea. Peszticidek alkalmazása helyett ellenálló GMO-k létrehozásának lehetőségei. Készítette: Budapest, 2004

Gelencsér Tímea. Peszticidek alkalmazása helyett ellenálló GMO-k létrehozásának lehetőségei. Készítette: Budapest, 2004 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Peszticidek alkalmazása helyett ellenálló GMO-k létrehozásának lehetőségei Készítette: Gelencsér Tímea Budapest, 2004 BEVEZETÉS Kártevők elleni védekezés

Részletesebben