Fiatalok Tematikus Hálózat A/091 A/077. Egyéni fejlődési terv Minta

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fiatalok Tematikus Hálózat A/091 A/077. Egyéni fejlődési terv Minta"

Átírás

1 Fiatalok Tematikus Hálózat A/091 A/077 Egyéni fejlődési terv Minta

2 Az egyéni fejlődési terv alapelvei Az egyéni fejlődési tervet egy teamnek (tagjai feltétlenül a diák, a szülők/hozzátartozók, pedagógus (osztályfőnök/mentor stb.), lehetőség szerint iskolapszichológus, gyermekvédelmi felelős, családgondozó, gyógypedagógus stb.) kell elkészítenie. A team elsősorban olyan együttműködési forma, melynek tagja minden olyan személy, aki a tanuló szempontjából potenciálisan támogatóként lehet jelen. A résztvevők körének tudatos végiggondolása fontos. A diák szempontjából a teamben való részvétel fontos, mert azoknak a motivációs bázisoknak a feltérképezése és biztosítása történik meg, mely a diákoknál és szülőknél motorja lehet az együttműködésnek. A team munka során mód és lehetőség nyílik a szükségletekre fókuszálni és annak mentén az egyént motiváló megoldásokat keresni. A rendszerszemléletű team munkával a mindennapi tevékenység részévé válik az innovatív szerveződés és problémakezelés. Az egyéni fejlődési tervben megjelenő területeket a diák fejlődése szempontjából kulcsfontosságú területeknek tekintjük. Az egyéni fejlődési terv alakításában a diák aktív résztvevő. Lehetőséget kell biztosítani arra a diáknak, hogy ő is alakítsa a róla szóló egyéni fejlődési tervet. Javasolt az egyéni fejlődési tervet háromhavonta újraértékelni.

3 Az egyéni fejlődési terv készítése előtt érdemes tájékozódni a diákokról a családon kívüli forrásokból, például korábbi iskolai életútról, gyermekvédelmi helyzetről, nevelési tanácsadóktól, szakértői bizottságoktól. Az egyéni fejlődési terv hozzáférhető a diákkal kapcsolatban lévő személyek és a szülők/gondviselő számára. Annak aktuálisan a résztvevőkre vonatkozó tartalmát érdemes az érintettek számára elérhetővé tenni. A fejlődési tervben kiemelten reflektáljon arra a team, hogy mi az, ami a fiatal érdeklődéséhez kapcsolódik. Az egyéni fejlődési terv elkészítését segítjük a tervhez csatolt mellékletekkel. Mellékletek: 1. sz. melléklet: Első interjú a szülőkkel. 2. sz. melléklet: kompetencialisták, melyek segítségével pontosabban beazonosíthatóak a fejlesztendő területek. 3. sz. melléklet: azon szervezetek listája, ahol információk állhatnak rendelkezésre az adott diákról. Az egyéni fejlődési terv készítésénél fontos szempontként jelenik meg, hogy mely kimeneti irány körvonalazódik a diák számára (például a 9. vagy 10. évfolyamon folytatja a diák tanulmányait, munkaerőpiacra készítjük- e fel stb.). A fejlődési terv utolsó negyedéves elkészítésének szakaszába érdemes azt a személyt bevonni a team munkába, aki a kimenetel során további támogatója lehet a diáknak (például későbbi osztályfőnök, szakoktatók stb.). Javaslat: a fejlődési tervben foglaltak értékelését célszerű együtt végezni a következő időszak megtervezésével. Az értékelés tapasztalatai azonnal beépíthetőek az új időszak fejlődési tervébe.

4 1. negyedév Fejlődési terv 1. negyedév.. Diák neve, osztálya Koordinációért felelős személy neve 1. Az első egyéni fejlődési terv adatai: tanév Megbeszélés dátuma:.. Megbeszélés helyszíne:... Kit Mikor Hogyan értesítettek? Egyéb megjegyzés

5 2. Az első egyéni fejlődési terv elkészítésében résztvevők aláírása és státusza: Általános információk a diákról diákoktól Alapinformációk Név: Lakcím Telefon mobil szám Anya/gondozó/legközelebbi rokon neve Apa/gondozó/legközelebbi rokon neve

6 Foglalkozása Lakcím Otthoni telefon Munkahelyi telefon Foglalkozása Lakcím Otthoni telefon Munkahelyi telefon Mobil szám Előző tanulmányok Melyik volt a legutóbbi iskola, ahol tanult? Mit tanult ott? Mikor fejezte be ott tanulmányait? Munka tapasztalat, más tapasztalat Dolgozott-e korábban, ha igen mit? Hobbi Hogyan tölti a szabadidejét? Milyen tevékenységeket kedvel? Hány közeli jó barátja van? Milyen jellegű szabadidős tevékenységet szeretne, ha az iskola is biztosítana? Lakhatás

7 Szülőkkel, ha csak az egyikkel, akkor melyikkel? Más rokonnal, mégpedig:. Egyéb, mégpedig:. Egészség Tud-e olyan egészségügyi problémáról, amire tekintettel kell lenni a szakma megválasztásánál? Korábbi tanulmányai Milyen tantárgyak voltak könnyűek az Ön számára? Maximum hármat nevezzen meg! Milyen tantárgyak voltak nehezek az Ön számára? Maximum hármat nevezzen meg! Mennyire voltak sikerei tanulmányaiban? egyáltalán nem egy kicsit jelentősen Elégedett volt sikereivel? egyáltalán nem egy kicsit jelentősen Befolyásolta-e tanulmányait az iskolai hiányzás? egyáltalán nem egy kicsit jelentősen Az utolsó félévben körülbelül mennyit hiányzott az iskolából? (napban megadva) Legtöbbször miért hiányzott? Hogyan jött ki tanáraival? Indokolja is!

8 Hogyan jött ki osztálytársaival? Indokolja is! Tanulmányi segítségnyújtás Voltak-e nehézségei: Írással / olvasással nem igen, mikor? beszéddel nem igen, mikor? matematikával nem igen, mikor? kézügyességet igénylő helyzetekkel nem igen, mikor? a figyelem összpontosításával nem igen, mikor? egyéb tanulási nehézség? nem igen, mikor? Mi? Kapott-e valamilyen segítséget a tanulmányaiban korábban? Ha igen, milyet? Kitől? Szeretne-e valamilyen segítséget kapni a tanulmányaiban? Ha igen, milyet? Van- e elképzelése, hogy kitől? Korábban felmentették az osztályozás alól? Nem Igen, milyen tantárgy(ak)ban és mikor?

9 Meg szokta beszélni tanulmányi előmenetelét szüleivel, gondozóival? nem igen Jelenlegi iskola Honnan szerzett tudomást erről az iskoláról és programról? volt iskolám javasolta munkaügyi központ családsegítő és/vagy gyermekjóléti szolgálat internetről szereztem az információt reklámban láttam internetről szereztem az információt egyéb:. Tanulmányi elképzelései Jelenlegi elképzelései szerint: 1. Tanulmányait a 9. vagy 10. osztályban folytatná igen nem 2. Szakmát szeretne választani, tanulni igen nem 3. Minél hamarabb szeretne munkába állni igen nem A jövő Képzelje el az életét egy év múlva! Milyen dolgok változnának meg? Rajzolja vagy írja le!

10 Gondoljon ki két módot arra, hogyan válthatná valóra kívánságát! 1 módszer 2 módszer Mit tehetnék az érdekében mindennap? Mit tehetnék az érdekében mindennap? Mit tehetnék az érdekében minden héten? Mit tehetnék az érdekében minden héten? Mit tehetnék az érdekében havonta egyszer? Mit tehetnék az érdekében havonta egyszer? Mi fenyegetheti jövőbeni terveimet? Mi fenyegetheti jövőbeni terveimet? Kinek a segítségére van szükségem? Kinek a segítségére van szükségem? Mikor tekintem át a terveimet megint? Mikor tekintem át a terveimet megint?

11 4. Kérjük, a skálán értékeljék az adott jellemzőket! Példa: ha a gyerek feladatvégzése precíz és pontos, akkor a 6-os számot kell bejelölni, ahogy csökken a precizitás és feladatvégzésére a figyelmetlenség, a pontatlanság lesz jellemző, úgy közelít az 1-es szám felé a válasz! I. Fejlesztési terület: Önismeret Jellemző Jellemző Önértékelése reális Önértékelése irreális. Képes reflektálni saját tevékenységére, és Nem képes reflektálni saját tevékenységére. ennek megfelelően változtatja viselkedését. Tisztában van erősségeivel és ezt fel is Nem ismeri saját erősségeit. használja saját fejlődése érdekében. Tisztában van azzal, hogy milyen területen kell Nincs tisztában azzal, hogy milyen területen kell fejlődnie. fejlődnie. A saját magáról alkotott képe sokféle területre A saját magáról alkotott képe egy síkú. kiterjed. Önértékelése pozitív Önértékelése negatív. Elfogadja önmagát Nem fogadja el önmagát. Átlag: II. Fejlesztési terület: Tanulás Jellemző Jellemző Precíz, pontos feladatvégzés Feladatvégzésben figyelmetlen, pontatlan. Önállóság a feladatvégzésben Segítség, támogatás igénye a feladatvégzésben. Önellenőrzési technikákat alkalmaz Nem alkalmaz, nem ismer önellenőrzési technikákat. (a megfelelő aláhúzandó). Önmagáról mint tanulóról árnyaltan és a lehető Önmagáról mint tanulóról egysíkúan és negatívan gondolkodik. legpozitívabban gondolkodik.

12 A tanulást fejlődési folyamatnak tekinti A tanulást nem tekinti fejlődési folyamatnak. Tanulását önállóan szervezi és tervezi meg Tanulásának szervezésében és tervezésében segítséget igényel. Tanulását többféle szempont mentén értékeli Tanulását kevés szempont mentén értékeli. Tanulásához többféle tanulási forrást használ Tanulásához kevés tanulási forrást használ. Tanulásában többféle tanulási módszert Tanulásához kevés tanulási módszert használ. használ. Átlag: III. Fejlesztési terület: Szociabilitás Jellemző Jellemző Barátságos, készséges Barátságtalan, elutasító, agresszív. Önérvényesítése megfelelő Visszahúzódó, félénk. Mások véleményére figyel, ha meggyőzik, felülvizsgálja nézeteit Senkitől nem hagyja magát befolyásolni, nem tudja el- és befogadni mások véleményét. Aktív a közösségi életben Passzív a közösségi életben. Beilleszkedett a közösségbe, alkalmazkodó Nem illeszkedett be, nehezen alkalmazkodik. Átlag: IV. Fejlesztési terület: Viselkedéskultúra Jellemző Jellemző Udvarias illemtudó magatartás Udvariatlan, tiszteletlen magatartás. Ismeri és betartja az előírásokat, szabályokat, másokat is azok betartására buzdít Nem ismeri/nem tartja be az alapvető előírásokat, szabályokat (a megfelelő aláhúzandó). Felszerelését rendben tartja Felszerelését nem tartja rendben. Környezetét óvja, megbecsüli Környezetét rongálja.

13 Mások eltérő nézetei és preferenciái Intoleráns, nehéz vele együttműködni. iránt toleráns és elfogadó. Odafigyel másokra Nem figyel oda másokra. Saját érdekeit megfelelő módon tudja Nem tudja megfelelően képviselni saját érdekeit. képviselni. Magabiztos Önmagában bizonytalan. Konfliktushelyzetekben mások Konfliktushelyzetben csak a saját nézőpontját veszi figyelembe. nézőpontjait is figyelembe veszi. Átlag: V. Fejlesztési terület: Érzelmek Jellemző Jellemző Érzelmileg stabil, kiegyensúlyozott Érzelmileg labilis, kiegyensúlyozatlan. Fegyelmezett, megfontolt Fegyelmezetlen, impulzív. Nyílt, érzelmeit kimutatja és szabályozza. Nyugodt, békés Feszült, nyugtalan. Pozitívan viszonyul a segítséghez Negatívan viszonyul a segítséghez. Közösség normáit elfogadja Közösség normáit elutasítja. Átlag: VI. Fejlesztési terület: Kommunikáció Zárkózott, érzelmeit elrejti vagy szabályozás nélkül szabadon engedi érzelmeit és indulatait (a megfelelő aláhúzandó). Jellemző Jellemző Árnyaltan, gazdag szókinccsel fejezi ki magát írásban Írásbeli kifejezésmódja szegényes. Árnyaltan, gazdag szókinccsel fejezi ki magát szóban Szóbeli kifejezésmódja szegényes. Vitákban meggyőzően érvel Vitahelyzetekben nem képes kifejezni önmagát. A helyzethez illeszkedő technikákat (verbális, Nem a helyzethez illeszkedő technikákat alkalmaz az nonverbális) alkalmaz emberekkel való emberekkel való kommunikációban.

14 kommunikációban. Átlag: VII. Fejlesztési terület: A választott munka világa Jellemző Jellemző Tudja milyen szervezetek segíthetik munka-keresésben Nem tudja milyen szervezetek segíthetik munkakeresésben. és ismeri elérhetőségüket. Ismeri a végzettség és foglalkozások közötti kapcsolatot Nem tájékozott a végzettségek és foglalkozások kapcsolatában Reálisan ismeri, mit és milyen munkahelyi feltételek között szeretne munkát végezni Nem reálisan /nem ismeri mit és milyenmunkahelyi feltételek között szeretne munkát végezni. Több munkahely keresési technikát is ismer Egy munkahely keresési technikát sem ismer. Munkavállalói ügyek elintézéséhez szükséges Nem ismeri a munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat. dokumentumokat, adatlapokat beszerez és kitölt, ügyeket intéz. Kitartó erőfeszítésre képes Érdektelen vagy nehézségek esetén gyorsan feladja. Átlag: VIII. fejlesztési terület: Életpálya tervezése és vezetése Jellemző Jellemző Képes több szempontot együttesen figyelembe venni a cél meghatározásában Csak saját nézőpontjából értékeli a változó külső/belső helyzeteket. A változásokat problémaként értelmezi és így is oldja meg Külső/belső változásokat és fordulópontokat nem mindig azonosít. A feltételrendszer változásával összhangban rugalmasan Változásokra csak a saját erőfeszítés módosításával válaszol. átcsoportosítja erőforrásait. Felismeri és kihasználja a tanulási alkalmakat Nem ismeri fel/nem használja ki a tanulásra alkalmas helyzeteket.

15 Célokat fogalmaz meg, követ és rugalmasan módosít. Felismeri, ha támogatásra van szüksége és tudja, hogy hol kaphat segítséget. Átlag: Nem fogalmaz meg célokat Nem ismeri fel a támasz szükségét/nem tudja, hol találhat segítséget. Létezik- e olyan terület (tantárgy, műveltségi terület), vagy olyan helyzet, ami miatt speciális segítségre szorul? Igen, mégpedig Nem Nem tudok róla. Van- e valamilyen speciális eszközigénye? Igen, mégpedig Nem Egyéb megjegyzések a tanulóval kapcsolatban (ide írja azokat az információkat, amelyek közlését fontosnak tart még a diákkal kapcsolatban):

16 Az alábbi ábrán az egyes fejlesztési területeken kapott átlagot kérjük feltüntetni! Például, ha a szociabilitás területén az átlag 4,5 értéket ér el, akkor a következőképpen kell azt jelölni! tanulás szociabilitás önismeret viselkedéskultúra választott munka érzelem 1 életpálya kommunikáció

17 5. Fejlesztendő területek, fejlesztési feladatok és irányok Sorolja fel összefoglalóan a fentebb közösen meghatározott, illetve előzetes tapasztalatok alapján is a fejlesztési célokat és területeket a következő 3 hónapra! (november-január)... Mit kell tennie a tanulónak a cél elérése érdekében? Kérjük, nagyon konkrétan, a fentebb kijelölt fejlesztendő területek alapján ennek a résztvevők általi közös, összegző megfogalmazását és rögzítését! Mit kell tennie a tanulót segítő szakembereknek a célok megvalósítása érdekében? Kérjük, nevezze meg a segítségnyújtásban szereplők nevét, státuszát és vállalt feladatait, határidőket!

18 Első negyedéves értékelés team által (november-január): 1. Mit tett a tanuló a célok megvalósítása érdekében? 2. Mit kell a tanulónak a következő negyedévben tennie a célok megvalósítása érdekében? Mely készségei fejlődtek, melyek fejlesztendőek továbbra is? E válaszok összegzése a következő időszak fejlődési tervében szerepeljen. Első negyedéves értékelés team által (november-január): 1. Mit tettek az adott szakemberek a célok megvalósítása érdekében? (Módszerek, feladatok, eszközök, határidők) 2. Mit kell az adott szakembereknek a következő negyedévben tenniük a célok megvalósítása érdekében? E válaszok összegzése a következő időszak fejlődési tervében szerepeljen. A diák értékelését a szülővel alá kell írni!

19 2. negyedév Fejlődési terv 2. negyedév.. Diák neve, osztálya Koordinációért felelős személy neve 1. A második negyedév egyéni fejlődési terv adatai: tanév Megbeszélés dátuma:.. Megbeszélés helyszíne:... Kit Mikor Hogyan értesítettek? Egyéb megjegyzés

20 2. A második egyéni fejlődési terv elkészítésében résztvevők aláírása és státusza: Általános információk a diákról a diákoktól Munka tapasztalat, más tapasztalat Dolgozik jelenleg, ha igen mit? Hobbi Hogyan tölti a szabadidejét? Milyen tevékenységeket kedvel? Jelenleg hány közeli jó barátja van az iskolán belül? Lakhatás

21 Történt változás a lakhatásában? nem igen, mi? Jelenlegi tanulmányai Milyen tantárgyak könnyűek az Ön számára? Maximum hármat nevezzen meg! Milyen tantárgyak nehezek az Ön számára? Maximum hármat nevezzen meg! Mennyire sikeres tanulmányaiban? egyáltalán nem egy kicsit jelentősen Elégedett sikereivel? egyáltalán nem egy kicsit jelentősen Hiányzott- e az elmúlt időszakban? igen, kb.. napot nem Legtöbbször miért hiányzott? Hogyan jön ki tanáraival? Indokolja is! Hogyan jön ki osztálytársaival? Indokolja is! Tanulmányi segítségnyújtás

22 Jelenleg kap-e valamilyen segítséget a tanulmányaiban? Ha igen, milyet? Kitől? Szeretne-e valamilyen segítséget kapni a tanulmányaiban? Ha igen, milyet? Kitől? Meg szokta beszélni tanulmányi előmenetelét szüleivel, gondozóival? nem igen Tanulmányi elképzelései Jelenlegi elképzelései szerint: 1. Tanulmányait a 9. vagy 10. osztályban folytatná igen nem 2. Szakmát szeretne választani, tanulni igen nem 3. Minél hamarabb szeretne munkába állni igen nem A jövő Képzelje el az életét egy év múlva! Milyen dolgok változnának meg? Rajzolja vagy írja le!

23 Gondoljon ki két módot arra, hogyan válthatná valóra kívánságait! 1 módszer 2 módszer Mit tehetnék az érdekében mindennap? Mit tehetnék az érdekében mindennap? Mit tehetnék az érdekében minden héten? Mit tehetnék az érdekében minden héten? Mit tehetnék az érdekében havonta egyszer? Mit tehetnék az érdekében havonta egyszer? Mi fenyegetheti jövőbeni terveimet? Mi fenyegetheti jövőbeni terveimet? Kinek a segítségére van szükségem? Kinek a segítségére van szükségem? Mikor tekintem át a terveimet megint? Mikor tekintem át a terveimet megint?

24 4. Kérjük, a skálán értékeljék az adott jellemzőket! Példa: ha a gyerek feladatvégzése precíz és pontos, akkor a 6-os számot kell bejelölni, ahogy csökken a precizitás és feladatvégzésére a figyelmetlenség, a pontatlanság lesz jellemző, úgy közelít az 1-es szám felé a válasz! I. Fejlesztési terület: Önismeret Jellemző Jellemző Önértékelése reális Önértékelése irreális. Képes reflektálni saját tevékenységére, és Nem képes reflektálni saját tevékenységére. ennek megfelelően változtatja viselkedését. Tisztában van erősségeivel és ezt fel is Nem ismeri saját erősségeit. használja saját fejlődése érdekében. Tisztában van azzal, hogy milyen területen kell Nincs tisztában azzal, hogy milyen területen kell fejlődnie. fejlődnie. A saját magáról alkotott képe sokféle területre A saját magáról alkotott képe egy síkú. kiterjed. Önértékelése pozitív Önértékelése negatív. Elfogadja önmagát Nem fogadja el önmagát. Átlag: II. Fejlesztési terület: Tanulás Jellemző Jellemző Precíz, pontos feladatvégzés Feladatvégzésben figyelmetlen, pontatlan. Önállóság a feladatvégzésben Segítség, támogatás igénye a feladatvégzésben. Önellenőrzési technikákat alkalmaz Nem alkalmaz, nem ismer önellenőrzési technikákat. (a megfelelő aláhúzandó). Önmagáról mint tanulóról árnyaltan és a lehető Önmagáról mint tanulóról egysíkúan és negatívan gondolkodik. legpozitívabban gondolkodik. A tanulást fejlődési folyamatnak tekinti A tanulást nem tekinti fejlődési folyamatnak.

25 Tanulását önállóan szervezi és tervezi meg Tanulásának szervezésében és tervezésében segítséget igényel. Tanulását többféle szempont mentén értékeli Tanulását kevés szempont mentén értékeli. Tanulásához többféle tanulási forrást használ Tanulásához kevés tanulási forrást használ. Tanulásában többféle tanulási módszert Tanulásához kevés tanulási módszert használ. használ. Átlag: III. Fejlesztési terület: Szociabilitás Jellemző Jellemző Barátságos, készséges Barátságtalan, elutasító, agresszív. Önérvényesítése megfelelő Visszahúzódó, félénk. Mások véleményére figyel, ha meggyőzik, felülvizsgálja nézeteit Senkitől nem hagyja magát befolyásolni, nem tudja el- és befogadni mások véleményét. Aktív a közösségi életben Passzív a közösségi életben. Beilleszkedett a közösségbe, alkalmazkodó Nem illeszkedett be, nehezen alkalmazkodik. Átlag: IV. Fejlesztési terület: Viselkedéskultúra Jellemző Jellemző Udvarias illemtudó magatartás Udvariatlan, tiszteletlen magatartás. Ismeri és betartja az előírásokat, szabályokat, másokat is azok betartására buzdít Nem ismeri/nem tartja be az alapvető előírásokat, szabályokat (a megfelelő aláhúzandó). Felszerelését rendben tartja Felszerelését nem tartja rendben. Környezetét óvja, megbecsüli Környezetét rongálja. Mások eltérő nézetei és preferenciái Intoleráns, nehéz vele együttműködni.

26 iránt toleráns és elfogadó. Odafigyel másokra Nem figyel oda másokra. Saját érdekeit megfelelő módon tudja Nem tudja megfelelően képviselni saját érdekeit. képviselni. Magabiztos Önmagában bizonytalan. Konfliktushelyzetekben mások Konfliktushelyzetben csak a saját nézőpontját veszi figyelembe. nézőpontjait is figyelembe veszi. Átlag: V. Fejlesztési terület: Érzelmek Jellemző Jellemző Érzelmileg stabil, kiegyensúlyozott Érzelmileg labilis, kiegyensúlyozatlan. Fegyelmezett, megfontolt Fegyelmezetlen, impulzív. Nyílt, érzelmeit kimutatja és szabályozza. Nyugodt, békés Feszült, nyugtalan. Pozitívan viszonyul a segítséghez Negatívan viszonyul a segítséghez. Közösség normáit elfogadja Közösség normáit elutasítja. Átlag: VI. Fejlesztési terület: Kommunikáció Zárkózott, érzelmeit elrejti vagy szabályozás nélkül szabadon engedi érzelmeit és indulatait (a megfelelő aláhúzandó). Jellemző Jellemző Árnyaltan, gazdag szókinccsel fejezi ki magát írásban Írásbeli kifejezésmódja szegényes. Árnyaltan, gazdag szókinccsel fejezi ki magát szóban Szóbeli kifejezésmódja szegényes. Vitákban meggyőzően érvel Vitahelyzetekben nem képes kifejezni önmagát. A helyzethez illeszkedő technikákat (verbális, Nem a helyzethez illeszkedő technikákat alkalmaz az nonverbális) alkalmaz emberekkel való emberekkel való kommunikációban. kommunikációban.

27 Átlag: VII. Fejlesztési terület: A választott munka világa Jellemző Jellemző Tudja milyen szervezetek segíthetik munka-keresésben Nem tudja milyen szervezetek segíthetik munkakeresésben. és ismeri elérhetőségüket. Ismeri a végzettség és foglalkozások közötti kapcsolatot Nem tájékozott a végzettségek és foglalkozások kapcsolatában Reálisan ismeri, mit és milyen munkahelyi feltételek között szeretne munkát végezni Nem reálisan /nem ismeri mit és milyenmunkahelyi feltételek között szeretne munkát végezni. Több munkahely keresési technikát is ismer Egy munkahely keresési technikát sem ismer. Munkavállalói ügyek elintézéséhez szükséges Nem ismeri a munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat. dokumentumokat, adatlapokat beszerez és kitölt, ügyeket intéz. Kitartó erőfeszítésre képes Érdektelen vagy nehézségek esetén gyorsan feladja. Átlag: VIII. fejlesztési terület: Életpálya tervezése és vezetése Jellemző Jellemző Képes több szempontot együttesen figyelembe venni a cél meghatározásában Csak saját nézőpontjából értékeli a változó külső/belső helyzeteket. A változásokat problémaként értelmezi és így is oldja meg Külső/belső változásokat és fordulópontokat nem mindig azonosít. A feltételrendszer változásával összhangban rugalmasan Változásokra csak a saját erőfeszítés módosításával válaszol. átcsoportosítja erőforrásait. Felismeri és kihasználja a tanulási alkalmakat Nem ismeri fel/nem használja ki a tanulásra alkalmas helyzeteket. Célokat fogalmaz meg, követ és rugalmasan módosít Nem fogalmaz meg célokat.

28 Felismeri, ha támogatásra van szüksége és tudja, hogy hol kaphat segítséget. Átlag: Nem ismeri fel a támasz szükségét/nem tudja, hol találhat segítséget. Létezik- e olyan terület (tantárgy, műveltségi terület), vagy olyan helyzet, ami miatt speciális segítségre szorul? Igen, mégpedig Nem Nem tudok róla. Van- e valamilyen speciális eszközigénye? Igen, mégpedig Nem Egyéb megjegyzések a tanulóval kapcsolatban (ide írja azokat az információkat, amelyek közlését fontosnak tart még a diákkal kapcsolatban):

29 Az alábbi ábrán az egyes fejlesztési területeken kapott átlagot kérjük feltüntetni! Például, ha a szociabilitás területén az átlag 4,5 értéket ér el, akkor a következőképpen kell azt jelölni! tanulás szociabilitás önismeret viselkedéskultúra választott munka érzelem 1 életpálya kommunikáció

30 5. Fejlesztendő területek, fejlesztési feladatok és irányok Sorolja fel összefoglalóan a fentebb közösen meghatározott, illetve előzetes tapasztalatok alapján is a fejlesztési célokat és területeket a következő 3 hónapra! (február-április)... Mit kell tennie a tanulónak a cél elérése érdekében? Kérjük, nagyon konkrétan, a fentebb kijelölt fejlesztendő területek alapján ennek a résztvevők általi közös, összegző megfogalmazását és rögzítését! Mit kell tennie a tanulót segítő szakembereknek a célok megvalósítása érdekében? Kérjük, nevezze meg a segítségnyújtásban szereplők nevét, státuszát és vállalt feladatait, határidőket!

31 Második negyedéves értékelése team által (február-április): 1. Mit tett a tanuló a célok megvalósítása érdekében? 2. Mit kell a tanulónak a következő negyedévben tennie a célok megvalósítása érdekében? Mely készségei fejlődtek, melyek fejlesztendőek továbbra is? E válaszok összegzése a következő időszak fejlődési tervében szerepeljen. Második negyedéves értékelése team által (február-április): 1. Mit tettek az adott szakemberek a célok megvalósítása érdekében? (Módszerek, feladatok, eszközök, határidők) 2. Mit kell az adott szakembereknek a következő negyedévben tenniük a célok megvalósítása érdekében? E válaszok összegzése a következő időszak fejlődési tervében szerepeljen.

32

33 3. negyedév Fejlődési terv 3. negyedév.. Diák neve, osztálya Koordinációért felelős személy neve tanév 1. A harmadik negyedév egyéni fejlődési terv adatai: Szülőkkel történt team értékelések száma az adott tanévben: Megbeszélés dátuma:.. Megbeszélés helyszíne:... Kit Mikor Hogyan értesítettek? Egyéb megjegyzés

34 2. A harmadik egyéni fejlődési terv elkészítésében résztvevők aláírása és státusza: Általános információk a diákról a diákoktól Munka tapasztalat, más tapasztalat Dolgozik jelenleg, ha igen mit? Hobbi Hogyan tölti a szabadidejét? Milyen tevékenységeket kedvel? Jelenleg hány közeli jó barátja van az iskolán belül? Lakhatás

35 Történt változás a lakhatásában? nem igen, mi? Jelenlegi tanulmányai Milyen tantárgyak könnyűek az Ön számára? Maximum hármat nevezzen meg! Milyen tantárgyak nehezek az Ön számára? Maximum hármat nevezzen meg! Mennyire sikeres tanulmányaiban? egyáltalán nem egy kicsit jelentősen Elégedett sikereivel? egyáltalán nem egy kicsit jelentősen Hiányzott- e az elmúlt időszakban? igen, kb.. napot nem Legtöbbször miért hiányzott? Hogyan jön ki tanáraival? Indokolja is! Hogyan jön ki osztálytársaival? Indokolja is! Tanulmányi segítségnyújtás

36 Jelenleg kap-e valamilyen segítséget a tanulmányaiban? Ha igen, milyet? Kitől? Szeretne-e valamilyen segítséget kapni a tanulmányaiban? Ha igen, milyet? Kitől? Meg szokta beszélni tanulmányi előmenetelét szüleivel, gondozóival? nem igen Tanulmányi elképzelései Jelenlegi elképzelései szerint: 1. Tanulmányait a 9. vagy 10. osztályban folytatná igen nem 2. Szakmát szeretne választani, tanulni igen nem 3. Minél hamarabb szeretne munkába állni igen nem A jövő Képzelje el az életét egy év múlva! Milyen dolgok változnának meg? Rajzolja vagy írja le!

37 Gondoljon ki két módot arra, hogyan válthatná valóra kívánságait! 1 módszer 2 módszer Mit tehetnék az érdekében mindennap? Mit tehetnék az érdekében mindennap? Mit tehetnék az érdekében minden héten? Mit tehetnék az érdekében minden héten? Mit tehetnék az érdekében havonta egyszer? Mit tehetnék az érdekében havonta egyszer? Mi fenyegetheti jövőbeni terveimet? Mi fenyegetheti jövőbeni terveimet? Kinek a segítségére van szükségem? Kinek a segítségére van szükségem? Mikor tekintem át a terveimet megint? Mikor tekintem át a terveimet megint?

38 4. Kérjük, a skálán értékeljék az adott jellemzőket! Példa: ha a gyerek feladatvégzése precíz és pontos, akkor a 6-os számot kell bejelölni, ahogy csökken a precizitás és feladatvégzésére a figyelmetlenség, a pontatlanság lesz jellemző, úgy közelít az 1-es szám felé a válasz! I. Fejlesztési terület: Önismeret Jellemző Jellemző Önértékelése reális Önértékelése irreális. Képes reflektálni saját tevékenységére, és Nem képes reflektálni saját tevékenységére. ennek megfelelően változtatja viselkedését. Tisztában van erősségeivel és ezt fel is Nem ismeri saját erősségeit. használja saját fejlődése érdekében. Tisztában van azzal, hogy milyen területen kell Nincs tisztában azzal, hogy milyen területen kell fejlődnie. fejlődnie. A saját magáról alkotott képe sokféle területre A saját magáról alkotott képe egy síkú. kiterjed. Önértékelése pozitív Önértékelése negatív. Elfogadja önmagát Nem fogadja el önmagát. Átlag: II. Fejlesztési terület: Tanulás Jellemző Jellemző Precíz, pontos feladatvégzés Feladatvégzésben figyelmetlen, pontatlan. Önállóság a feladatvégzésben Segítség, támogatás igénye a feladatvégzésben. Önellenőrzési technikákat alkalmaz Nem alkalmaz, nem ismer önellenőrzési technikákat. (a megfelelő aláhúzandó). Önmagáról mint tanulóról árnyaltan és a lehető Önmagáról mint tanulóról egysíkúan és negatívan gondolkodik. legpozitívabban gondolkodik. A tanulást fejlődési folyamatnak tekinti A tanulást nem tekinti fejlődési folyamatnak.

39 Tanulását önállóan szervezi és tervezi meg Tanulásának szervezésében és tervezésében segítséget igényel. Tanulását többféle szempont mentén értékeli Tanulását kevés szempont mentén értékeli. Tanulásához többféle tanulási forrást használ Tanulásához kevés tanulási forrást használ. Tanulásában többféle tanulási módszert Tanulásához kevés tanulási módszert használ. használ. Átlag: III. Fejlesztési terület: Szociabilitás Jellemző Jellemző Barátságos, készséges Barátságtalan, elutasító, agresszív. Önérvényesítése megfelelő Visszahúzódó, félénk. Mások véleményére figyel, ha meggyőzik, felülvizsgálja nézeteit Senkitől nem hagyja magát befolyásolni, nem tudja el- és befogadni mások véleményét. Aktív a közösségi életben Passzív a közösségi életben. Beilleszkedett a közösségbe, alkalmazkodó Nem illeszkedett be, nehezen alkalmazkodik. Átlag: IV. Fejlesztési terület: Viselkedéskultúra Jellemző Jellemző Udvarias illemtudó magatartás Udvariatlan, tiszteletlen magatartás. Ismeri és betartja az előírásokat, szabályokat, másokat is azok betartására buzdít Nem ismeri/nem tartja be az alapvető előírásokat, szabályokat (a megfelelő aláhúzandó). Felszerelését rendben tartja Felszerelését nem tartja rendben. Környezetét óvja, megbecsüli Környezetét rongálja. Mások eltérő nézetei és preferenciái Intoleráns, nehéz vele együttműködni.

40 iránt toleráns és elfogadó. Odafigyel másokra Nem figyel oda másokra. Saját érdekeit megfelelő módon tudja Nem tudja megfelelően képviselni saját érdekeit. képviselni. Magabiztos Önmagában bizonytalan. Konfliktushelyzetekben mások Konfliktushelyzetben csak a saját nézőpontját veszi figyelembe. nézőpontjait is figyelembe veszi. Átlag: V. Fejlesztési terület: Érzelmek Jellemző Jellemző Érzelmileg stabil, kiegyensúlyozott Érzelmileg labilis, kiegyensúlyozatlan. Fegyelmezett, megfontolt Fegyelmezetlen, impulzív. Nyílt, érzelmeit kimutatja és szabályozza. Nyugodt, békés Feszült, nyugtalan. Pozitívan viszonyul a segítséghez Negatívan viszonyul a segítséghez. Közösség normáit elfogadja Közösség normáit elutasítja. Átlag: VI. Fejlesztési terület: Kommunikáció Zárkózott, érzelmeit elrejti vagy szabályozás nélkül szabadon engedi érzelmeit és indulatait (a megfelelő aláhúzandó). Jellemző Jellemző Árnyaltan, gazdag szókinccsel fejezi ki magát írásban Írásbeli kifejezésmódja szegényes. Árnyaltan, gazdag szókinccsel fejezi ki magát szóban Szóbeli kifejezésmódja szegényes. Vitákban meggyőzően érvel Vitahelyzetekben nem képes kifejezni önmagát. A helyzethez illeszkedő technikákat (verbális, Nem a helyzethez illeszkedő technikákat alkalmaz az nonverbális) alkalmaz emberekkel való emberekkel való kommunikációban. kommunikációban.

41 Átlag: VII. Fejlesztési terület: A választott munka világa Jellemző Jellemző Tudja milyen szervezetek segíthetik munka-keresésben Nem tudja milyen szervezetek segíthetik munkakeresésben. és ismeri elérhetőségüket. Ismeri a végzettség és foglalkozások közötti kapcsolatot Nem tájékozott a végzettségek és foglalkozások kapcsolatában Reálisan ismeri, mit és milyen munkahelyi feltételek között szeretne munkát végezni Nem reálisan /nem ismeri mit és milyenmunkahelyi feltételek között szeretne munkát végezni. Több munkahely keresési technikát is ismer Egy munkahely keresési technikát sem ismer. Munkavállalói ügyek elintézéséhez szükséges Nem ismeri a munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat. dokumentumokat, adatlapokat beszerez és kitölt, ügyeket intéz. Kitartó erőfeszítésre képes Érdektelen vagy nehézségek esetén gyorsan feladja. Átlag: VIII. fejlesztési terület: Életpálya tervezése és vezetése Jellemző Jellemző Képes több szempontot együttesen figyelembe venni a cél meghatározásában Csak saját nézőpontjából értékeli a változó külső/belső helyzeteket. A változásokat problémaként értelmezi és így is oldja meg Külső/belső változásokat és fordulópontokat nem mindig azonosít. A feltételrendszer változásával összhangban rugalmasan Változásokra csak a saját erőfeszítés módosításával válaszol. átcsoportosítja erőforrásait. Felismeri és kihasználja a tanulási alkalmakat Nem ismeri fel/nem használja ki a tanulásra alkalmas helyzeteket. Célokat fogalmaz meg, követ és rugalmasan módosít Nem fogalmaz meg célokat.

42 Felismeri, ha támogatásra van szüksége és tudja, hogy hol kaphat segítséget. Átlag: Nem ismeri fel a támasz szükségét/nem tudja, hol találhat segítséget. Létezik- e olyan terület (tantárgy, műveltségi terület), vagy olyan helyzet, ami miatt speciális segítségre szorul? Igen, mégpedig Nem Nem tudok róla. Van- e valamilyen speciális eszközigénye? Igen, mégpedig Nem Egyéb megjegyzések a tanulóval kapcsolatban (ide írja azokat az információkat, amelyek közlését fontosnak tart még a diákkal kapcsolatban):

43 Az alábbi ábrán az egyes fejlesztési területeken kapott átlagot kérjük feltüntetni! Például, ha a szociabilitás területén az átlag 4,5 értéket ér el, akkor a következőképpen kell azt jelölni! tanulás szociabilitás önismeret viselkedéskultúra választott munka érzelem 1 életpálya kommunikáció

44 5. Fejlesztendő területek, fejlesztési feladatok és irányok Sorolja fel összefoglalóan a fentebb közösen meghatározott, illetve előzetes tapasztalatok alapján is a fejlesztési célokat és területeket a következő 3 hónapra! (május-június) Mit kell tennie a tanulónak a cél elérése érdekében? 2. Kérjük, nagyon konkrétan, a fentebb kijelölt fejlesztendő területek alapján ennek a résztvevők általi közös, összegző megfogalmazását és rögzítését! 1. Mit kell tennie a tanulót segítő szakembereknek a célok megvalósítása érdekében? 2. Kérjük, nevezze meg a segítségnyújtásban szereplők nevét, státuszát és vállalt feladatait, határidőket!

45 A harmadik negyedéves értékelése team által (május-június): 1. Mit tett a tanuló a célok megvalósítása érdekében? 2. Mit kell a tanulónak a következő negyedévben tennie a célok megvalósítása érdekében? Mely készségei fejlődtek, melyek fejlesztendőek továbbra is? E válaszok összegzése a következő időszak fejlődési tervében szerepeljen. A harmadik negyedév értékelése team által (május-június): 1. Mit tettek az adott szakemberek a célok megvalósítása érdekében? (Módszerek, feladatok, eszközök, határidők) 2. Mit kell az adott szakembereknek a következő negyedévben tenniük a célok megvalósítása érdekében? E válaszok összegzése a következő időszak fejlődési tervében szerepeljen.

46 A diák értékelését a szülővel alá kell íratni!

47 Egyéni fejlesztési tervek mellékletei 1. számú melléklet: Első interjú a szülőkkel 1. A tanuló adatai Név: Jellemezze a gyermekét néhány szóban: Beszéljen a tanuló eddigi iskolai pályafutásáról is: 2. Családi körülmények Anya/gondozó/legközelebbi rokon neve Apa/gondozó/legközelebbi rokon neve

48 Foglalkozása Lakcím Otthoni telefon Munkahelyi telefon Mobil szám Foglalkozása Lakcím Otthoni telefon Munkahelyi telefon Mobil szám Szükség esetén milyen más felnőtt értesíthető: Otthoni telefon Munkahelyi telefon Mobil szám Családban együtt élő személyek felsorolása: - foglalkoztatottak száma: - munkanélküliek száma: - inaktívak száma (GYES, GYED, öregségi nyugdíj, rokkant nyugdíj): - eltartottak száma: 3. Lakáskörülmények: Jelenleg hol lakik: családi ház/ házrész/ lakás Lakás nagysága: nm. Szobák száma: (Egy főre jutó):.nm.

49 Lakás komfortfokozata: összkomfortos/ komfortos/ félkomfortos/ komfort nélküli/ nem lakáscélú építmény Kinek a tulajdonában van a lakás? Milyen jogcímen lakik ott a család: tulajdonos/ családtag/ rokon/ szívességi lakáshasználó/ albérlő/ önkormányzati lakás bérlője/ önkényes lakásfoglaló A lakóhely és az iskola távolsága:. km A tanuló az iskolai időszakban, kollégiumi elhelyezésben részesül-e? igen nem 4. Jövedelmi viszonyok: Mekkora a háztartásban az egy főre eső jövedelem? Ft./fő 5. Egészségi állapot, szenvedélybetegségek: Van-e tartós betegsége a tanulónak(szed-e rendszeresen gyógyszert) Igen / nem Ha van, milyen, mennyi ideje, megkapja-e a szükséges kezelést? Van-e szenvedélybeteg családtag: Igen / nem (észlelés alapján kerül megjegyzésre) Szenvedélybetegség típusa: 6. Támogató környezet és kapcsolatrendszer feltárása: Kinek a segítségére számíthat a szülő leginkább a család problémáinak megoldásában?

50 Igénybe vette-e már valamelyik segítő szervezet támogatását? Ha igen, mely szervezetekét? 7. Jövőre vonatkozó tervek: Milyen tervei vannak a szülőnek, amikor a gyermek befejezi az adott évfolyamot? Dátum: Készítette:..

51 2. számú melléklet: Kompetencialisták Az alábbi táblázatban az Európai Képzési Alapítvány kompetencialistájának alapján hét kulcskompetenciát értelmezünk úgy, hogy az eredeti lista alábontásait igyekszünk részletezni, elemezni, meghatározni. I. KOMMUNIKÁCIÓVAL ÖSSZEFÜGGŐ KOMPETENCIÁK II. INFORMÁCIÓS TECHNOLÓGIA III. A SAJÁT TANULÁSI KÉPESSÉG ÉS TELJESÍTMÉNY NÖVELÉSE IV. PROBLÉMAMEGOLDÁS V. EGYÜTT DOLGOZNI MÁSOKKAL VI. TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI KOMPETENCIA VII. ÁTFOGÓ KOMPETENCIÁK Vagyis ahhoz próbálunk segítséget nyújtani, hogy a pedagógus kollégák konkretizálni tudják, hogy milyen elvárások, követelmények teljesülése mutatja az adott kompetencia fejlettségi szintjét. Van, ahol fogalmi meghatározás irányába mozdultunk, s van, ahol, ismeret képesség - attitűd hármasságában próbáltuk leírni az adott kompetenciát. Munkánkat nem gondoljuk sem tökéletesnek, sem véglegesnek, de mindenképpen gondolatébresztőnek, amivel egyetértve, vagy vitatkozva nekivághat a pedagógus a saját csoportjában az adott kompetenciák fejlesztésének. Másrészt a negyedéves szöveges értékelés elkészítésekor is fontos támpontokat adhat.

52 Kulcskompetenciák az Európai Képzési Alapítvány kompetencialistájának alapján I. KOMMUNIKÁCIÓVAL ÖSSZEFÜGGŐ KOMPETENCIÁK 1. Szövegértés Szövegek megértése, az olvasottak alkalmazása, továbbfejlesztése, újrafogalmazása, beillesztése korábbi tudáskeretünkbe a tanulási folyamat részének tekinthető. A mindennapok beszélt és nyomtatott nyelvének normatív kívánalmait, a pontos, világos és hatékony megértést és írásbeli kifejezést tekinthetjük fő követelménynek. A szövegértés hatékony kialakítását össze kell kapcsolni a civil lét és a közélet különböző színtereinek nyelvhasználati kívánalmaival. 2. Kritikai képességek (érvelés, okfejtés) Fontos kívánalom, hogy a diák képes legyen koherensen megfogalmazni saját véleményét, kérdéseket feltenni az adott témákkal kapcsolatban. Érvelésében logikus, egymásra épülő, ok-okozati összefüggéseket kiemelő gondolatokat képes legyen megfogalmazni. Tudja a problémát megfogalmazni, a lényeget kiemelni, ehhez /szükség esetén/ kérdéseket feltenni. II. INFORMÁCIÓS TECHNOLÓGIA 3. Az információs folyamat kezelni tudása A diák rendelkezzen a korszerű alkalmazói készséggel: a számítógépek, az informatikai szoftver- és hardvereszközök lehetőségeit tudja használni. Az informatikai ismeretek rendszeres alkalmazása: az iskolai élet eseményeihez vagy a tantárgyakhoz kapcsolódó feladatok megoldására a tanulók használjanak informatikai eszközöket (vázlatkészítés, dolgozat, kiselőadás, bibliográfia készítése, bemutatás, tantárgyi feladatmegoldás, szervezés, tanulás során). Az algoritmikus gondolkodás fejlesztése: a matematikához hasonló gondolkodásfejlesztő cél, amely nem csak az iskolában, hanem a hétköznapi életben is alapvető fontosságú. 4. Információk felkutatása és összegyűjtése Az informatika társadalomban játszott szerepének felismertetése kapcsán a diák legyen tisztában az informatika rohamos fejlődésével, mely 52

53 az egész társadalmat átalakítja, tudjon alkalmazkodni ehhez a változáshoz, képes legyen a rendelkezésre álló információforrások használatára, az onnan nyert adatok, tények, vélemények szelektálására, elrendezésére, hierarchizálására, szükség szerinti algoritmizálására, értékelésére és hasznosítására a tudás gyarapítása, reflektivitásuk, kritikai gondolkodás fejlesztése, a világkép alakítása érdekében. Ismerje és alkalmazza a tanuló az információszerzés, - feldolgozás és - felhasználás etikai és jogi szabályait. Legyen tudatában az interaktív virtuális világ veszélyeinek (az interaktív digitális média, különösen a multimédia, videó és hipermédia játékok függőségi és egészségkárosító hatásainak) III. A SAJÁT TANULÁSI KÉPESSÉG ÉS TELJESÍTMÉNY NÖVELÉSE 5. Tanulás és önfejlődés Fontos, hogy tisztában legyen a diák a tanulás értékével, az önszabályozás jelentőségével. Képessé kell válnia arra, hogy saját fejlődésére tudjon reflektálni, felismerni azt, hogy tanulás által képes egyik szintről egy magasabb szintre jutni. Legyen tisztában a saját tanulási stílusával, ismerjen különböző tanulási stratégiákat, és tudja alkalmazni azokat. 6. Kezdeményezőkészség és kreativitás A diák kezdeményezőkészség birtokában képessé válik különféle folyamatok irányítására, ötleteivel, saját véleményével továbbfejleszteni az adott tevékenység szintjét. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a diák általában mennyire vezeti egy-egy adott helyzetet, hajlandó-e javaslatok tételére, keretek kijelölésének kezdeményezésére. Kreatív diáknak tekinthető az, aki találékony, illetve leleményes, teremtő és újat alkotó, ötletes vagy éppen csavaros eszű, hamar feltalálja magát, illetve gyors áttekintő képességgel rendelkezik, de lehet élelmes és ravasz, eredeti megközelítésű vagy praktikus megoldásokat alkalmazó. 7. Erkölcsi kompetencia Az erkölcsi kompetencia az érett morál, a morálisan megalapozott cselekvés. Az iskola feladata a műveltséget adó, választást biztosító és segítő tájékoztatás nyújtása, a diákok felkészítése a morális döntésekre, azon képességeik fejlesztése, amelyek szükségesek az erkölcsi helyzetek megfelelő megítéléséhez, a morális döntések önálló meghozatalához. Ismeri a tanuló az európai civilizációban legáltalánosabban elfogadott alapértékeket, képes ezeket döntéseiben figyelembe venni. Ismeri az erkölcsi személyiség kialakulásának folyamatát az egyén szocializációja során, a példa- és szabálykövetéstől a tudatos meggyőződésen alapuló lelkiismereti döntésig. Képes az erkölcs és a jog 53

54 megkülönböztetésére, felismeri az erkölcsi dilemmákat, képes azokat mérlegelni és döntést hozni /akkor is, ha az ellentmondásoktól terhes/. 8. Készségek az önvezetésre Az önvezetés igen fontos, mert csak akkor sikerül hatékony rendszerezett munkát kialakítani, ha mindenki tisztába van az adott tevékenységgel, annak előnyeivel és hátrányaival. Az önvezetés azt is jelenti, hogy az ember képes megszervezni saját munkáját. Ebbe belefoglaltatik a tervezés, kivitelezés és ellenőrzés. Az egyén saját munkájának menedzsere, ennek érdekében képes az alábbiakra: együttműködés másokkal, önképzés, meggyőzés, figyelem mások érzékenységére és igényeire, felelősségvállalás, az agresszió, az elégedetlenség és a túlzó kívánalmak kezelése, az utasítások fogadása, felelősség az eszközökért. 9. A stressz kezelni tudása A diák képes a speciális problémára, nehézségre összpontosítani, kiértékeli a stresszhelyzetet és lépéseket tesz annak megváltoztatására vagy elkerülésére. A diák először azonosítja a problémát, lehetséges megoldásokat talál ki, majd az előnyöket és hátrányokat mérlegelve választ az alternatívák közül és végül végrehajtja a kiválasztott megoldást. A diák igyekszik a sresszkeltő helyzethez kapcsolódó érzelmi reakciókat csökkenteni, ha a helyzetet magát nem is tudja megoldani. Az érzelemközpontú megküzdési stratégiák célja az érzelmi feszültség csökkentése, hogy megteremtsük a döntéshozatal belső feltételeit, alkalmassá váljunk a probléma elemzésére, a kontroll megszerzésére. 10. Motiváltság A motiváltság az egyénre jellemző belsővé vált tényezőként, tulajdonságként szabályozza cselekedeteinket. A motiváció, a motiváltság a siker elérésére, vagy a kudarc elkerülésére irányul. A motiváltság jelei: a feladat jó, eredményes elvégzésének igénye. Fontos a diáknak az, hogy a megállapodott mércét elérje, vagy túlszárnyalja, egyedi, kizárólagos eredménnyel gazdagítsa a világot, sikeresen versenyezzék másokkal, megvalósítsa személyes céljait. IV. PROBLÉMAMEGOLDÁS 11. Önbizalom a bizonytalan helyzetben Abból indulunk ki, hogy az önbizalom alapja abbéli hitünk, hogy birtokában vagyunk a céljaink eléréséhez szükséges motivációnak, tudásnak és képességeknek. A legmagasabb rendű önbizalom az, ha úgy érezzük, hogy motivációnk és képességeink révén bármilyen helyzetből képesek vagyunk tanulni. Az önbizalom hiányát gyakran az okozza, hogy a múltban valamilyen téren kudarcot vallottunk. A 54

55 kudarc azt jelenti, hogy nem értük el a célunkat. Saját magunk lehangolásával és a túl erős önkritikával azonban nemcsak azt érjük el, hogy rettenetesen érezzük magunkat, de hosszú távon terméketlenné és működésképtelenné is válunk miatta. Ennek elkerülése alapvetően fontos a nevelési-oktatási folyamatban. 12. A bizonytalanság kezelni tudása A lelki egyensúly fenntartásának elengedhetetlen eszköze a bizonytalanság kezelésének képessége. A nyitott helyzetek, a bizonytalanság kezelésének képessége, mely az információk kezelésére épül, a társak közötti kommunikációs zavarok rendezésére szolgál. 13. Kreativitás Képes a problémák megoldásánál többféle utat találni, a kreatív személyeket magas fokú tudásvágy, kíváncsiság, megismerési (intellektuális) késztetés jellemez, valamint nagyfokú autonómia, önbizalom, emocionális stabilitás. Az interperszonális kapcsolatokban tárgyilagos, nonkonformista. Széles körű érdeklődés, fogékonyság, absztrakt gondolkodás, intellektuális aktivitás a diák sajátja legyen. Tolerálja a kétértelműséget is. A kreatív gondolkodás a képzelőerőre épül és nem próbálkozik a kezdeti fázisban az ötletek értékelésével. E gondolkodásban nagyszámú helyes válasz lehetséges. 14. Analitikus gondolkodás Az aprólékos, részletező kidolgozás az analitikus gondolkodás jele. A diák képes lépésről-lépésre haladni. A gondolkodó tudatában van a lépések sorozatának, a meglévő információinak és a végzendő gondolkodási műveleteknek. A gondolkodó begyakorolt módon halad. 15. Stratégiai perspektívával rendelkezés A diák rendelkezzen reális jövőképpel. Képes legyen célokat kitűzni maga elé, melyek megvalósításához szükséges tervet és eszközöket képes legyen megtalálni. V. EGYÜTT DOLGOZNI MÁSOKKAL 16. Együttműködés, munkavégzés másokkal 55

56 Képes együttműködni az őt körülvevő személyekkel, pedagógusokkal és osztálytársakkal egyaránt. Ismeri az együttműködéshez szükséges kommunikációs csatornákat. Képes az önálló munkavégzés mellett másokkal kooperálva feladatokat elvégezni. 17. Más emberekhez való viszonyulás készsége. Képes a toleranciára, az empátiára. Tudja, hogy az emberek sokfélék lehetnek, igyekszik figyelembe venni azt, hogy minden ember egyedi, más igényekkel, szükségletekkel rendelkeznek, ezeket megpróbálja figyelembe venni, alkalmazkodni hozzájuk. 18. Alkalmazkodóképesség A különbözőségek felismerésén és elfogadásán alapul, a szabályok tiszteletben tartásával az együttműködés szempontjait tartja elsődlegesnek. Ugyanakkor könnyedén tudjon majd a változó körülményekhez alkalmazkodni, kész az új lehetőségek tekintetbe vételére. 19. Mások befolyásolni tudása Képes a társaira kedvező irányba hatni, konfliktusok esetén közvetítőként szerepet vállalni az adott folyamatban. Kommunikációja határozott, képes társai érdekeinek képviseletére. 20. Megállapodni és meggyőzni tudás Képes a konfliktusokban mások szemszögét is figyelembe venni, egyezségre jutni vitás kérdésekben. Rendelkezik azzal a kommunikációs stratégiával, amellyel elősegítheti a kompromisszumos megoldást, nyitott mások álláspontjára, előítéletmentes. VI. TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI KOMPETENCIA 21. Független döntéshozatal képessége Össze tudja gyűjteni az adott kérdés kapcsán a pro és kontra érveket, képes azokat elemezni és annak alapján dönteni. Döntései saját meggyőződésből hozza, melyeket többszempontú elemzés, átgondolás előzze meg. 56

57 22. Jogok és kötelezettségek mint állampolgár és fogyasztó Ismeri az alapvető állampolgári és emberi jogokat és kötelezettségeket. Tudja azokat alkalmazni konkrét szituációkban. Jogtudatos és jogkövető magatartást valósít meg mindennapjaiban. Törekszik a környezettudatos életmód megvalósítására. 23. Cselekvéskészség Képes minden helyzetben átgondoltan cselekedni, nem riad meg a kihívásoktól. Aktivitás jellemzi tevékenységét. VII. ÁTFOGÓ KOMPETENCIÁK 24. Elemző készség Az adott jelenség, tevékenység elemzését több szempontból képes megtenni a diák. Tudja összevetni azokat, felhívni a figyelmet a különbözőségekre. Képes konkrét érvelésekkel alátámasztani megállapításait. Elemzése kapcsán törekszik a rugalmasságra, a nyitottságra. 25. Megfigyelő készség Képes a jelenségek tudatos megfigyelésére, nem hagyja magát befolyásolni a látszattól. Tudja, hogy a megfigyelésnek több szemszögből kell történnie. Képes a tapasztaltakat beépíteni a gondolkodás további folyamatába. Nyitott az előzetes tudásától eltérő tapasztalatok befogadására. 26. Tervezés A diák ismeri a tervezés fő lépéseit (célmeghatározás, útkeresés, az utak közötti választás (döntés) és a haladás módjának meghatározása, a tevékenységek tartalmának tervezése, a tevékenységek ütemezése), képes ennek alapján tervet készíteni és attitűdjére jellemző a céltudatosság és az önkontroll, hogy kivitelezze, illetve szükség esetén korrigálja is azt. Összességében véve a diák rendelkezzen az önkontroll, önelemzés igényével. Tevékenységét jellemezze a próbálkozási hajlandóság, a céltudatosság, kezdeményezőkészség és nyitottság. Ne zárkózzon el a versenytől, ugyanakkor mindezt a másokhoz való odafordulás igényével tegye. Kíváncsian és előítéletmentesen forduljon a személyek és jelenségek felé, akarja megismerni őket, azokat (kutatói attitűd) 57

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban Egyéni mentori előrehaladási napló a 2013/2014. tanévre

Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban Egyéni mentori előrehaladási napló a 2013/2014. tanévre Egyéni mentori előrehaladási napló a 2013/2014. tanévre Általános adatok Az intézmény neve és székhelye: Program megnevezése: című, TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0004 jelű pályázat Mentor neve: Mentor adóazonosító

Részletesebben

ki szeretne lépni. Minden más esetben utolsóként.. horderejű eseménykor, minimális alkalommal

ki szeretne lépni. Minden más esetben utolsóként.. horderejű eseménykor, minimális alkalommal Egyéni fejlesztési terv minta Általános rész Fejlesztési terv készítője: Fejlesztési tervért felelős személy neve: Kit Mikor Hogyan értesítek Egyéb Feljegyzések Projektmenedzser Projektben lévő fiatal

Részletesebben

NEGYEDÉVES MÉRÉS ADATAI

NEGYEDÉVES MÉRÉS ADATAI Projekt száma: TÁMOP-3.3.9.A-12/1-2012-0027 Projekt címe: Nagykátai Tanoda Főkedvezményezett: Kettőspont Alapítvány NEGYEDÉVES MÉRÉS ADATAI Mentor neve: Tanuló neve: Az Egyéni fejlesztési terv készítésének

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

NEGYEDÉVES MÉRÉS ADATAI

NEGYEDÉVES MÉRÉS ADATAI Projekt száma: TÁMOP-3.3.9.A-12/1-2012-0027 Projekt címe: Nagykátai Tanoda Főkedvezményezett: Kettőspont Alapítvány NEGYEDÉVES MÉRÉS ADATAI Mentor neve: Tanuló neve: Az Egyéni fejlesztési terv készítésének

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák Zachár László A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák HEFOP 3.5.1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása Tanár-továbbképzési alprogram Szemináriumok Budapest

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban Szolnok, 2016. ápr. 26. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Személyiség és szerep közötti viszony Magszerepek - foglalkozási

Részletesebben

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Célok, feladatok: Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Heti: 1 óra, Éves: 36 óra - Gondolkodási, tanulási, szociális kompetenciák fejlesztése. - Aktivizáló, kooperatív módszerek elsajátítása.

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN 2015. Jogszabályok: 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Önértékelés. Hogyan követi a szakmában megjelenő újdonságokat, a végbemenő változásokat?

Jegyzőkönyv. Önértékelés. Hogyan követi a szakmában megjelenő újdonságokat, a végbemenő változásokat? Jegyzőkönyv Az eljárás azonosítója Az eljárás típusa Az értékelt neve Az értékelt azonosítója Az adatgyűjtés módszere Az adatgyűjtést végző neve Az adatgyűjtést végző oktatási azonosítója Az adatgyűjtés

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

MENTOROK. TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium

MENTOROK. TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium MENTOROK TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium mentor szó a következőket jelentheti: Mentór, Alkumusz fia Odüsszeia című epikus költeményben Télemakhosz atyai jóbarát A mai szóhasználatban egy olyan személyt

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag. Tartalomjegyzék

A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag. Tartalomjegyzék Készült a Tartalomfejlesztési és. a Híd csoport anyagai alapján. A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag Tartalomjegyzék 1. A program szükségessége és jogi háttere 2. Célcsoportok 2. 1.

Részletesebben

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 TÁMOP 3.4.3 08/2 Elsődleges cél volt a gyermek személyiségét több irányból fejleszteni a kiemelkedő képességeit tovább csiszolni, a testilelki komfortérzetét

Részletesebben

Gaskó Krisztina április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés. Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával

Gaskó Krisztina április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés. Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával Gaskó Krisztina 2011. április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával Mit várnak a pedagógusok az értékeléstől? Pontos információ a tanulók tudásáról

Részletesebben

Szöveges értékelés. I. Magatartás és szorgalom A magatartás szöveges értékelésének ajánlott szószedete az 1-4. évfolyamon Tanórán Fegyelem:

Szöveges értékelés. I. Magatartás és szorgalom A magatartás szöveges értékelésének ajánlott szószedete az 1-4. évfolyamon Tanórán Fegyelem: Szöveges értékelés Pedagógiai Programunk értelmében a 2004-2005-ös tanévtıl felmenı rendszerben a gyerekek az elsı-harmadik évfolyamon félévkor és év végén, továbbá a negyedik évfolyamon félévkor szöveges

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához

Részletesebben

NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER

NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS ŰRLAPOK III/1 NYOMONKÖVETÉS ŰRLAP Munkaköri elemzés felülvizsgálata A tevékenységet végzi: foglalkoztatás szervezők Dátum:

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban Ország: Vállalat: SPANYOLORSZÁG FONDO FORMACIÓN EUSKADI Képesítés: Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban EQF szint:

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA,ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT FIZIKA HELYI TANTERV 7 8. évfolyam SZEGHALOM 2009 CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskolai fizikatanítás

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

ÁTADÓ LAP. alsó-felső átmenet

ÁTADÓ LAP. alsó-felső átmenet ÁTADÓ LAP alsó-felső átmenet 1. ADATOK Név: Szül. hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: 2. GYERMEK, TANULÓ FEJLETTSÉGI MUTATÓI TERÜLET SZEMPONT 1. szint 2. szint 3. szint ÍGÉRET/TEHETSÉG Szövegértés

Részletesebben

A pedagógiai projekt definíciója Richardstól származik 1900-ból- 1. valóságos feladat, 2. a feladatmegoldás egyéni tervezése. Kilpatrick (1918)- egy c

A pedagógiai projekt definíciója Richardstól származik 1900-ból- 1. valóságos feladat, 2. a feladatmegoldás egyéni tervezése. Kilpatrick (1918)- egy c A pedagógiai projekt A pedagógiai projekt definíciója Richardstól származik 1900-ból- 1. valóságos feladat, 2. a feladatmegoldás egyéni tervezése. Kilpatrick (1918)- egy cél által meghatározott tapasztalatgyűjtés,

Részletesebben

TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika

TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika TÉMA OKTATÓ/TRÉNER ÓRASZÁM 1. CSOPORTÉPÍTŐ TRÉNING MODUL 12 1.1 Önálló bemutatkozás 1.2 Névlánc- egymás nevének ismétlése az ülésrend

Részletesebben

Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban. Vámos Ágnes (ELTE)

Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban. Vámos Ágnes (ELTE) Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban Vámos Ágnes (ELTE) 1. Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanítási tanulási folyamatban

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Intézményi értékelési szabályzat

Intézményi értékelési szabályzat ÉRDI TANKERÜLETI KÖZPONT PA 4501 Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich út 24. OM azonosító: 037767 Tel/Fax: 06-23-354-192, 06-23-359-845 E-mail: titkarsag@egyesiskola.hu

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV SZÉCHENYI ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Hajdúböszörmény PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM... MOLNÁR MAGDOLNA ILONA

Részletesebben

JÁTSSZUNK SZAKMÁT! Avagy innovatív lehetőségek a pályaorientációban Kollégium általános iskolák szakiskola közötti együttműködés

JÁTSSZUNK SZAKMÁT! Avagy innovatív lehetőségek a pályaorientációban Kollégium általános iskolák szakiskola közötti együttműködés JÁTSSZUNK SZAKMÁT! Avagy innovatív lehetőségek a pályaorientációban Kollégium általános iskolák szakiskola közötti együttműködés Jó gyakorlatok - Műhelykonferencia 2015. augusztus 26. Csernyánszky Erzsébet

Részletesebben

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás Intézményi önértékelés: belső elvárások kialakítása a gyakorlatban az intézményi belső értékelési csoport (BECS) közreműködésével Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció terület Külső elvárás Belső

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

FÜGGELÉK XV. MAGATARTÁS, SZORGALOM ÉS TELJESÍTMÉNY

FÜGGELÉK XV. MAGATARTÁS, SZORGALOM ÉS TELJESÍTMÉNY FÜGGELÉK SÁIK Dornyay Béla Tagiskolája XV. MAGATARTÁS, SZORGALOM ÉS TELJESÍTMÉNY Az értékelés, minősítés helyi szempontrendszere 2015. Salgótarjáni Általános Iskola Dornyay Béla Tagiskolája Értékelés,

Részletesebben

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON KŐVÁRI EDIT VIDÉKFEJLESZTŐ SZOCIÁLIS MUNKÁS, AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETÉSÉNEK ELNÖKE SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTETTSÉGE AUTIZMUSBAN Szint Jól

Részletesebben

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek PROJEKTTERV 1 ALAPADATOK KÉSZÍTETTE Balogh Gábor A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek ÖSSZEFOGLALÁS Az első órán a tanulók megismerkednek a következő témákkal: hálózati alapfogalmak, a hálózatok használatának

Részletesebben

Veresné dr. Somosi Mariann

Veresné dr. Somosi Mariann Az 1.3. A felsőoktatás szakember-kibocsátásának munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása érdekében a gyakorlati oktatás erősítése című alprojekt középiskolai vonatkozású eredményeinek ismertetése

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: képalkotás (Visual Representation) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

Részletesebben

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep Egyéni fejlődési utak Mindenki társadalma, mindenki iskolája tanári kompetenciák A tanári szerep A tanári szerep - 1980 kognitív pszichológia, (Berliner n/a) Az újonc szerep 1 év megfontoltság racionális,

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó Foglalkozási ló a 0 /0. tanévre Szociális szakgondozó (OKJ száma: 54 7 03) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Gondviselő

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés Nemzeti alaptanterv 45 II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés II.1. A kulcskompetenciák 3 Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Életpályaépítés AZ ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS MEGHATÁROZÁSA

Életpályaépítés AZ ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS MEGHATÁROZÁSA Életpályaépítés AZ ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS MEGHATÁROZÁSA Az életpálya-építés olyan tevékenység, amely arra szolgál, hogy az egyén ambícióinak és lehetőségeinek megfelelően, tudatosan, tervszerűen alakítsa

Részletesebben

Magatartás Szorgalom Olvasás írás 1.oszt. Matematika 1.oszt. Környezetismeret 1.osztály 2. oszt. első félév

Magatartás Szorgalom Olvasás írás 1.oszt. Matematika 1.oszt. Környezetismeret 1.osztály 2. oszt. első félév Magatartás Kiegyensúlyozottan változó hangulattal nyugtalanul fegyelmezetlenül viselkedsz az iskolában. Az iskolai szabályokat betartod nem mindig tartod be gyakran megszeged. Olvasás írás 1.oszt. Szóbeli

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: "Képes segíteni a tanulók iskolai tanulmányi munkáját, a tanulók tudományos fogalmainak, fogalomrendszereinek

Részletesebben

A házasság kritikus pontjainak kezelése

A házasság kritikus pontjainak kezelése Képzési program neve Angol C2 2 1 069 - C1-es szint Német C2 3 1 110 - C2 szint Vállalkozási felkészítő tréning Kutatásmenedzsment, K+F Innováció Változásmenedzsment A házasság kritikus pontjainak kezelése

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével A bennem rejlő vezető Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével Mit jelent a vezetés? A vezetés azt jelenti, hogy olyan világosan kommunikáljuk

Részletesebben

Módszertani ajánlás. Szakmai ajánlás tervezete Esetnapló használatára és nyomtatványának elkészítésére

Módszertani ajánlás. Szakmai ajánlás tervezete Esetnapló használatára és nyomtatványának elkészítésére Módszertani ajánlás Szakmai ajánlás tervezete Esetnapló használatára és nyomtatványának elkészítésére A családsegítő szolgálat családgondozási feladatokat lát el, ellátásokat közvetít, és szervezési tevékenységet

Részletesebben

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN A kitöltéshez mintaként szolgálnak a Digitális Témahétre készült mintaprojektek, melyek a Digitális Témahét honlapjának Tudásbázisában érhetők el. ALAPADATOK

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

Tevékenység. Tartalom/ Idő. Tanulói munkaformák és. Eszközök (perc) módszerek. az óra menete. 5 Bevezetés a pályaválasztás témakörébe

Tevékenység. Tartalom/ Idő. Tanulói munkaformák és. Eszközök (perc) módszerek. az óra menete. 5 Bevezetés a pályaválasztás témakörébe Óraterv Dátum: 05. december 0, december Pedagógus neve: P. Nagy Judit, Ötvös Erika Műveltségi terület: Humán Tantárgy: Osztályfőnöki Osztály: /A, /B Témakör: Pályaválasztás Az óra típusa: Rendszerező óra

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM Eger, Széchenyi u. 19.

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM Eger, Széchenyi u. 19. INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV 2015-2020 EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM 3300 Eger, Széchenyi u. 19. 1. Jogszabályi háttér Sorsz. Azonosító Név Rövidítés 1. 2011.CXC:törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév Felsős munkaterve 2016/2017. tanév Célok, feladatok A szóbeli kommunikáció erősítése A kommunikációs Az önálló ismeretszerzés képességének Önértékelés, önbecsülés Élmény alapú tanulás, tanítás alkalmazása

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton Miért lehet jó? Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Te megállnál segíteni? 1000 emberből két óra alatt mindössze 6 segítene

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail: Ha igen SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely: Születési dátum (év, hó, nap): Anyja neve:

Részletesebben

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók?

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Dr. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Egyetem TEMPUS Közalapítvány Fókuszban a minőségfejlesztés Az oktatók szerepe a felsőoktatás

Részletesebben

Az érett személyiség Allport szerint

Az érett személyiség Allport szerint A tanár személye Az érett személyiség Allport szerint 1. Az én érzésének kiterjesztése, a szükséglet-kielégítéstol a külvilág iránti nyitottságig. 2. Meghitt viszony másokkal. Intimitás, megértés, tisztelet.

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4.

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. A Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. Győr, 2015. július 1. 1 Tartalomjegyzék 1. A választott kerettanterv megnevezése...4 1.1. Célok, feladatok...4 1.2.

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM AZ ENYHÉN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁT ELLÁTÓ SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÖTELEZŐ 9/E ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMÁNAK HELYI TANTERVE Célok és

Részletesebben

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Szőke Szilvia Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Miről lesz szó? Miért aktuális és sürgető a jelen helyzet megoldása? A kérdőíves információ gyűjtés

Részletesebben

HELYI TANTERV TANULÁSMÓDSZERTAN A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLY RÉSZÉRE

HELYI TANTERV TANULÁSMÓDSZERTAN A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLY RÉSZÉRE HELYI TANTERV TANULÁSMÓDSZERTAN A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA SPORTTAGOZATOS TANTERVŰ OSZTÁLY RÉSZÉRE Tanulásmódszertan helyi tanterv alapjai A NAT 110/2012. rendelete alapján, valamint az Oktatáskutató

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER A tanulási eredményeken alapuló szemlélet alkalmazási lehetőségei a köznevelési rendszerben With financial support from the European Union. Budapest, 2017. november 16.

Részletesebben

ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS. Alapelvek, célok

ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS. Alapelvek, célok ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS Alapelvek, célok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodásés viselkedésmódjuknak

Részletesebben

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

Részletesebben