LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM"

Átírás

1 LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM 2015 Végső soron minden gazdasági tevékenység három szóba sűríthető: ember, termék és profit. Az első az ember. Ha nincs jó csapatunk, a másik kettővel sem jutunk sokra (Lee Iacocca) LeanCenter Aurum Oktatási Központ Kft.

2 Szolgáltatásaink 2015 A LeanCenter, hazánk lean szakmai központja kész támogatni a fejlődni vágyó vállalatokat Lean Képzés-Tanácsadás- Szervezetfejlesztés területén. Módszereink speciálisak és minden megbízásunk egyedi. Több évtizedes nemzetközi és hazai tapasztalatunk az, ami valódi értéket képvisel a Megbízó számára. A LEAN, Six Sigma, TPM módszertanok sokan Toyota módszerként ismerik - eszköztára illetve maga a kaizen filozófia kezdetben az autóipar, majd az elektronika ipar sajátja volt. Mára az ipar minden szegmense alkalmazza ezen elveket legalább részleteiben, és egyre inkább terjed az adminisztratív területeken is. Ez a tendencia azt mutatja, hogy 1-2 éven belül hazánkban is alapelvárás, ezzel együtt a versenyképesség fenntartásának kulcseleme lesz a fenti, folyamatos fejlődést célzó módszertanok ismerete a legtöbb vállalatnál. A LeanCenter felismerte ezt a tendenciát és célul tűzte ki maga elé, hogy minden olyan vállalatnak, vállalkozásnak szakmai támogatást nyújt lean tanácsadás és képzési vonalon, akik hatékonyabban, veszteségektől mentesen kívánnak új piacokat hódítani és versenyképességüket hosszútávon fenntartani. A LeanCenter által kínált előnyök Szolgáltatásaink Lean képzés és workshop Tanácsadás Lean Assessment Center Teszt és értékelő rendszer Lean coaching Lean audit Képzés és tanácsadás területén a LeanCenter mint hazánk lean szakmai központja - által kínált szolgáltatás több kiemelkedő előnnyel rendelkezik, amely a Megrendelő számára megfelelő mértékű hozzáadott értéket képvisel: Tapasztalt tanácsadók részvétele a garancia arra, hogy az elméleti alapokon felül gyakorlati tapasztalatok is bemutatásra kerülnek. Nemzetközileg is elismert eszközöket ötvözzük a helyi sajátosságokkal, magyar példákkal. Folyamatos konzultáció a Megrendelő és LeanCenter között a projekt zárásáig. A képzés során az elméleti alapok ismertetésén túl saját, helyi folyamatok elemzése és fejlesztése zajlik aktív csoportmunkában. A programakkreditált képzésünk díja ÁFA-mentes.

3 Képzéseink és workshopjaink évben Lean menedzsment rendszerismereti képzés A lean menedzsment világa és eszköztára több megoldást és lehetőséget is tartogat azon vállalatok számára, akik elkötelezték magukat a hatékonyság mellett és azok számára is, akik csak most ismerkednek a lean menedzsmentben rejlő lehetőségekkel. Ki ne tenné ezt? Minden mikro-, kis-, közép-, és nagyvállalat számára fontos, hogy az értékteremtő folyamataik jól működjenek és ne tartalmazzanak pazarlásokat, felesleges költségeket gerjesztve velük. A lean alapképzés célja, hogy az egyes módszerekbe és a teljes rendszerbe bepillantást biztosítson elméleti és gyakorlati téren egyaránt. Kiváló lehetőség a lean átalakulás útján elinduló vállalkozások számára ez a testreszabott képzés. A lean alapképzés vállalati kihelyezett formában hatékony eszköze az átalakulás iránt elkötelezett menedzsmentnek. Hagyományos és Toyota gyártási elvek A lean menedzsment kialakulása A lean rendszere, és alapelvei A folyamatos fejlesztés 5S és vizuális menedzsment Szabványosítás A TPM alapjai Átállások optimalizálása VSM Szimulációs gyakorlatok Kinek javasoljuk a képzést? Vezetőknek, beosztott munkatársaknak, termelési, logisztikai, mérnökségi, minőségügyi csoportoknak, termelésben közvetlenül dolgozó munkatársaknak, lean mérnököknek, koordinátoroknak, minden érdeklődőnek, aki először találkozik a lean menedzsment világával. 5S képzés Rendezettség, átgondolt és vizuálisan irányított munkakörnyezet nélkül meglehetősen nehéz hatékony folyamatokat működtetni. Az 5S több, mint tisztaság és rend. Segítségével kézben tartható folyamatokat tudunk definiálni, melyek ezáltal kevesebb veszteséget rejtegetnek a háttérben. Öt lépéses strukturált rendszer segítségével építjük ki azt a környezetet, ami a további átalakulásban támogatni fogja a vállalatot. Módszert és eszközt adunk át, mely lehetővé teszi, hogy szisztematikus auditok mentén újra és újra értékelje magát a vállalat. Ha szeretne megismerkedni a módszerben rejlő lehetőségekkel, mindenképpen csatlakozzon hozzánk ezen a képzésen! Tervezett képzési idő: 4 nap (32 óra). 5S alapok Szükségtelen tárgyak eltávolítása Elhelyezés, elrendezés, jelölés Tisztítás, ellenőrzés Szabványosítás Workshop Kiknek javasoljuk a képzést? Vállalati vezetőknek, középvezetőknek (kisvállalatoknak is!), termelési, logisztikai, mérnökségi, minőségügyi csoportoknak, termelésben közvetlenül dolgozó munkatársaknak, csoportvezetőknek, lean mérnököknek, koordinátoroknak.

4 Képzéseink és workshopjaink évben Shopfloor management képzés Annak érdekében, hogy a hatékonyságnövelő intézkedések maradandóak és fenntarthatóak legyenek, fontos, hogy tudjuk, miként tarthatjuk ezt kézben, és hogyan tudjuk a szervezetet a lean szemlélet mentén napi rutinokkal irányítani. A képzés során a résztvevők megismerhetik azokat a mutatószámokat (KPI), melyek a napi munkaszervezés és -irányítás műszerfalán hasznos segítségként támogatják a vezetők munkáját. Módszereket, eszközöket adunk azon vezetők kezébe, akiknek fontos, hogy valós eredményeket produkáljon napról napra a lean elvek alapján szervezett értékteremtés. Változásmenedzsment Vezetői készségek Kommunikáció Csapatmunka Munkautasítások Kaizen a gyakorlatban Hozzáadott érték és veszteségek, pazarlások (muda) Muda-hunting Gyakorlati kaizen workshop Kiknek javasoljuk a képzést? Vállalati vezetőknek, középvezetőknek (kisvállalatoknak is!), termelési, logisztikai, mérnökségi, minőségügyi csoportoknak, termelésben közvetlenül dolgozó munkatársaknak, termelési csoportvezetőknek, műszakvezetőknek, raktári csoportvezetőknek, lean mérnököknek, koordinátoroknak. Lean office képzés A lean nem csupán a termelés számára jelenti a hatékonyság útját! A támogató tevékenységek és folyamatok ugyanúgy értékteremtő és értéket nem teremtő lépések sorából állnak össze. A cél az, hogy az irodai, adminisztratív folyamatokból is száműzzük az értéket nem produkáló szakaszokat. Mivel az adminisztratív folyamatok terméke, az információ nehezen látható, nehezen mérhető, a módszer segít abban, hogy itt is valós eredményeket érjünk el lean szemléletű vállalatként. Bankok, kereskedelmi és szolgáltató cégek valamint termelő vállalatok támogató osztályai számára is hasznos információkat tartogat ez a képzés. Lean filozófia Lean office - alapelvek Kaizen szemléletmód Szabványok 5S Vizuális menedzsment Dolgozók bevonása. Javaslati rendszerek 7 fő veszteség Kaizen workshopok szervezése Lean office workshop. Kiknek javasoljuk a képzést? Adminisztratív, irodai területeken dolgozó munkatársaknak, vállalati vezetőknek, középvezetőknek (kisvállalatoknak is!), termelési, logisztikai, mérnökségi, minőségügyi csoportoknak, lean mérnököknek, koordinátoroknak és lean vezetőknek.

5 Képzéseink és workshopjaink évben Lean HR képzés Mi köze a HR-nek a lean menedzsmenthez? Minden! A lean nem csupán eszközök halmaza, de legalább annyi súlya van benne az emberi oldalnak is. A bevezetett eszközök és módszerek alkalmazása az emberektől, a munkatársaktól függ. A HR mint támogató és személyzeti szolgáltató szakterület szerepe a lean sikeres működésében óriási. A személyzeti területért felelős osztály szerepe akkor lesz teljes, ha megfelelően támogatja a termelés lean működését valamint ő maga is lean elvek alapján szervezi folyamatait. Elemezzük közösen a HR folyamatokat, irtsunk ki minden veszteséget termelő felesleges lépést közülük. A lean HR képzésen ehhez biztosítunk szemléletmódot és eszköztárat egyaránt a résztvevőknek. A lean menedzsment történelmi háttere Az ember tisztelete Az irányítási rendszer lényege A lean kívánatos vezetői gyakorlata Elindulás, a lean menedzsment elterjesztése Szervezetfejlesztés Toyota módra: 14 alapelv, amit a Toyota már azonosított. Mi a HR szerepe? Multifunkcionális csoportok jelentősége Munkatársak bevonása Motiváció a lean szervezetben Javaslati rendszerek működése, célja, buktatói Lean eszköztár és módszerek megismerése Mit hasznosíthat ezekből a HR? Lean folyamat szimuláció workshop HR és adminisztratív folyamatok elemzése, fejlesztése (pl: toborzási folyamatok). Értékáram térkép készítése (VSM), csoportmunka, szimulációk Kiknek javasoljuk a képzést? HR vezetőknek, személyügyi munkatársaknak, osztályoknak, szakmai interjúkat vezető toborzó munkatársaknak, adminisztratív területen dolgozó kollégáknak, vállalati ötletmenedzsereknek, csoportvezetőknek, lean HR koordinátoroknak. Kaizen szakértő képzés A kaizen (vagyis a folyamatos fejlődés) a lean átalakulás motorja. Ez az az erő, ami a szervezet kreativitására, szürkeállományára építve támogatja a hatékonyabb folyamatok kiépítését. Lépésről lépésre haladva, kisebb újításokkal, a dolgozók maximális és strukturált bevonása mellett közösen haladunk előre. Ez jellemzi azt a szemléletmódot, amit a képzés is hivatott támogatni. Eszközöket, módszereket, szemléletmódot visz haza az, aki csatlakozik a képzéshez, hogy aztán a vállalat fejlődését támogatni tudja. A képzés vállalati kihelyezett formában hatékony eszköze lehet a menedzsmentnek a lean szemléletmód terjesztésében. Kaizen alapelvek és módszerek Kaizen a gyakorlatban Kaizen a termelésben is irodai környezetben A minőség- és hatékonyságfejlesztés alapjai és eszközei Problémamegoldás Veszteségek és azok eliminálása Folyamatfejlesztés 5S Workshop Kiknek javasoljuk a képzést? Vállalti és szakterületi vezetőknek, menedzsment csoportoknak, gyártástámogató- és folyamatmérnököknek, minőségirányítási szakembereknek, lean mérnököknek, lean koordinátoroknak, műszakvezetőknek, termelési supervisoroknak, közvetlen termelésben dolgozó munkatársaknak, termelő csoportoknak.

6 Képzéseink és workshopjaink évben VSM (értékáram térképezés Value Stream Mapping) A lean elvű vállalat célja, hogy a Vevő számára értéket állítson elő, minimális ráfordítás mellett, veszteségektől mentesen. Ez az érték, az úgynevezett értékáram mentén azaz az értékteremtő lépések láncolataként jön létre. A VSM módszerével ezt az értékteremtő folyamatot ábrázoljuk, vizuálissá és mérhetővé tesszük a folyamat egyes lépéseit, a folyamatközi készleteket. Ezáltal világosan érthető, látható lesz, hol vannak a folyamatban a fejlesztendő területek. A módszer nagyban támogatja a lean szemléletmód terjedését a szervezeten belül. A termékcsaládok meghatározása A VSM nevezéktana, fogalmai, készítésének módszerei A jelenlegi állapot feltérképezésének elvei A tervállapot kidolgozása Fejlesztési terv összeállítása Workshop. Kinek javasoljuk a képzést? Vállalti és szakterületi vezetőknek, gyártástámogató- és folyamatmérnököknek, minőségirányítási szakembereknek, lean mérnököknek, lean koordinátoroknak SMED (gyors átállás Single minutes exchange of dies) A vevői igények, elvárások gyakran változnak, a darabszámok, a termelési mennyiségek ingadoznak a megrendelt mennyiséghez képest. A vállalat feladata az, hogy ezeket az igényeket lehetőleg azonnal teljesítse; a váltások azonban általában technológiai váltásokkal is járnak. A módszer célja, hogy az átállásokat elemezve és fejlesztve minimalizálja az átállás időigényét, ezzel támogatva a célt. Módszerek és eszközök egész sorát adjuk át a képzésen, melyre alapozva hihetetlen eredményeket érhet el a vállalat, növelve ezzel rugalmasságát és a Vevő elégedettségét. A képzés kiemelkedő eredményeket produkál vállalati kihelyezett képzésként, hisz ilyen esetben valós átállási folyamatot elemzünk és fejlesztünk közösen, workshop formájában. SMED alapok A SMED szerepe a lean menedzsment világában Külső és belső folyamatok elhatárolása Átállási idők csökkentése 5 lépésben SMED workshop. Kinek javasoljuk a képzést? Vállalti és szakterületi vezetőknek, gyártástámogató- és folyamatmérnököknek, minőségirányítási szakembereknek, lean mérnököknek, lean koordinátoroknak, műszakvezetőknek, termelési supervisoroknak, közvetlen termelésben dolgozó munkatársaknak. Tervezett képzési idő: 4 nap (32 óra).

7 Képzéseink és workshopjaink évben TPM szakértő képzés (Teljeskörű hatékony karbantartás - Total Productive Maintenance) Annak érdekében, hogy a termelés zökkenőmentes legyen, a gépeknek, berendezéseknek is az elvárt szinten kell teljesíteniük. Hiába fejlesztjük az anyagáramot, ha a gépek nem képesek tartani az ütemet, sorozatos mikroállások és géphibák nehezítik a zökkenőmentes gyártást. A TPM komplex rendszere, módszertana és eszközei abban segítik a vállalatot, hogy a géppark rendelkezésre állásán, karbantartott állapotán keresztül a dolgozók maximális bevonása mellett elérje a hatékonysági célokat. A többszintű és több pillérre támaszkodó TPM rendszer működését ismerheti meg a résztvevő, mely szoros kapcsolatban működik együtt a lean egyéb eszközeivel. TPM felépítése, rendszere Az üzemhatékonyság alapvető koncepciói OEE Overall Equipment Efficiency Az öntevékeny karbantartás (TPM kártyák, mutatószámok, TPM szintek) A kobetsu kaizen elve Vizuális menedzsment Kinek javasoljuk a képzést? Vállalti és szakterületi vezetőknek, gyártástámogató- és folyamatmérnököknek, karbantartó szakembereknek, lean mérnököknek, lean koordinátoroknak, műszakvezetőknek, termelési supervisoroknak, közvetlen termelésben dolgozó munkatársaknak. A lean gyakorlati alkalmazása Neveljünk közösen helyi lean szakértőket a vállalaton belül! A korábban megismert lean eszközök és módszerek gyakorlati elsajátítását, elmélyítését célozza a 15 napos gyakorlati képzés, melynek során kis csoportos workshopok keretében, minta projekteket kivitelezve bizonyítjuk a vállalat számára a lean eszközök működését és hatékonyságát. Jó lehetőség a már képzésen átesett szakemberek és a szervezetben dolgozó szkeptikusok bevonására egyaránt. A képzés vállalati kihelyezett formában történik. Lean elvek és rendszerük, Lean eszköztár VSM ismeretek Kaizen a gyakorlatban 5S kialakítása, Vizuális menedzsment Szabványosított munkavégzés TPM, SMED Jidoka, Heijunka Just in time Tervezett képzési idő: 15 nap (120 óra). Kinek javasoljuk a képzést? vállalti és szakterületi vezetőknek, gyártástámogató- és folyamatmérnököknek, karbantartó szakembereknek, lean mérnököknek, lean koordinátoroknak, olyan szakembereknek, akik átfogóan kívánják ismerni és gyakorlatban alkalmazni a lean menedzsmenteszközeit, elveit.

8 Képzéseink és workshopjaink évben Lean logisztika képzés Minden gyártási folyamat tartalmaz bizonyos gyártásközi készletet. Ennek mértéke, időzítése, értéke azonban mind kulcsfontosságú a termelés tervezése és ütemezése szempontjából. A készletekben tartott tőkeállomány helyes szinten tartása és folyamatos optimalizálása kihatással van az üzleti eredményeinkre. Ezt az anyagáramot a tervezésen felül vezérelni is kell, ehhez a lean eszköztára több fantasztikus szerszámot is ad az ügyes szakemberek kezébe. Ilyen eszköz az 5S, a vizualizálás, a VSM (értékáram térképezés) és a kanban is. 5S alapok Vizualizálás VSM (értékáram térképezés) Kanban számítás elvei Szimulációk Gyakorlati workshop Prezentációk Kinek javasoljuk a képzést? Mérnököknek, középvezetőknek, vezetőknek, beosztott munkatársaknak, termelési, logisztikai, mérnökségi, minőségügyi csoportoknak, termelésben közvetlenül dolgozó munkatársaknak, lean mérnököknek, koordinátoroknak Lean audit Konferenciákon, szakmai vásárokon, üzleti találkozókon gyakran szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy bizonyos vállalatok felsővezetése még bizonytalan a lean menedzsment világát illetően. Érzik ugyan, hogy valami nem megy teljesen tökéletesen a cégnél, de még nem biztosak benne, hogy a lean alkalmazása megoldást jelenthet a problémára. Ha az Ön vállalatánál, cégénél is igaz az, hogy túl sok az ad-hoc kiszállítás, hosszúak az átállási idők, magasak a folyamatközi készletek, a szervezetlenség miatt sok a túlóra, a dolgozók fejében ott a megoldás, de mégsem nyílnak meg, túl sok a dokumentációs feladat, magas a selejtarány, alacsony a gépek rendelkezésre állása, pont akkor nem érkezik meg anyag, amikor szükség lenne rá kevés a hely a csarnokban az új projektekhez, túl sok, túl gyakori, és túl nehézkes az anyagok mozgatása a termelési területen, a hatékonyság jóval elmarad az iparági átlagtól, a vezetők nem stratégiával foglalkoznak, hanem operatív feladatokban úsznak, stb., akkor a lean szemléletmód elterjesztése és bizonyos lean eszközök alkalmazása segítségére lehet! A fenti lean audit Önnek egyetlen fillérébe sem kerül, sőt akár pályázati forrást is tudunk biztosítani a megvalósítás fedezetére. Nincs tehát vesztenivalója, a felmérésen és a megvalósításon is csak nyerhet a vállalat.

9 Referenciák Képzések, workshopok 2015 Rólunk mondták The LeanCenter HU with László Tömpe provided a 3 day lean basic training from May at Mercedes-Benz Manufacturing Hungary. Main focus of the training was to give an overview over the development of lean manufacturing and the most important lean tools. The training was supported by shopfloor exercises at the Mercedes site. The training was very successful and gave all internal and external participants a great insight into LEAN. I personally would like to thank László Tömpe for providing a highly passionate lean training at our site. László was able to show a deep knowledge and experience in lean manufacturing and as well he convinced with great lean examples from the industrial practice. He is a lean professional with very good communication and training skills and also was able to transfer the lean principles to companies daily business. Since it was the third lean event we successfully conducted our partnership is smoothly growing. We are highly recommending László Tömpe and LeanCenter HU. Christoph Disch, Manager MPS-Office - Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Elméleti ismereteim már a workshop előtt is voltak a SMED-el kapcsolatban, de jó volt, hogy a gyakorlatban is végigvittük az egész folyamatot. Így egyrészt önmagamnak is tudtam igazolni saját folyamatainkat, másrészről új módszereket is megismerhettem. Annak pedig külön örültem, hogy a harmadik nap végén ki tudtuk próbálni a közösen kialakított átállást, melynek eredményessége még a helyi dolgozók elképzeléseit is felülmúlta. A workshop maga jó hangulatban telt és nem volt túlmoderálva, ezáltal hagyatkozhattunk saját ötleteinkre, de ha segítségre volt szükségünk megkaptuk a megfelelő támogatást. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy kellemes és eredményes három nap volt. Vámos István - Robert Bosch Elektronika Kft. A WS kiváló lehetőséget biztosított vállalatunk vezetőségének a hatékonyabb gyártási környezet és folyamatok megismeréséhez. A paradigma váltás ezáltal elkezdődött, aminek szervezeti kiterjesztése által ennek standardizálás/stabilizálása folytatódik. Értékes napokat töltöttünk el a résztvevőkkel egy professzionális tréning vezetés mellett. Purgel Csaba, gyárigazgató - Kaona Kft. A mai rohanó világban a piacon való versenyképesség érdekében lépést kell tartani a konkurenciával, sőt, túl kell szárnyalni azt. Modernizáció Innováció Szakmai tudás E három fogalom elengedhetetlen velejárója egy sikeres vállalkozás működésének. Hogy cégünknél mindez megvalósulhasson, a LeanCenter volt segítségünkre. Első körben menedzsment képzést biztosítottak, majd a megszerzett ismeretek alapján közösen javítottuk a cégünknél zajló összeszerelési folyamatokat,ill. újításokat vezettünk be. Mindemellett megismerhettük a LeanCenter másik fő tevékenységét, a munkaerő közvetítést. Profi módon választják ki a számunkra ideális embereket, s segítenek a velük való kapcsolatfelvételben, megismerkedésben. Kiemelkedő szaktudásukra, tapasztalatukra, naprakészségükre mindig számíthattunk. Az együttműködés sikerességéhez hozzájárult az is, hogy a LeanCenter munkatársai rugalmasak, közvetlenek, és ami nagy fontos, megbízhatóak voltak. A két cég közti kapcsolat szinte barátinak mondható. Maximális elégedettségünk az általuk nyújtott szolgáltatás pontosságának és precizitásának,valamint a vállalatunkhoz való teljes mértékű alkalmazkodásnak is köszönhető. Hozzáállásuk mindenkor ügyfélközpontú, így reméljük, hogy a jövőben is sokáig dolgozhatunk együtt. Stallmeiszter Csaba, ügyvezető igazgató, - Bock Hungária Kft. Az én ismeretségem a LeanCenter-rel nem túl régre vezethető vissza. Az első benyomásom a Lean Est rendezvényükön történt, teljesen magával ragadott az a légkör, amit ott tapasztaltam és erről ők gondoskodtak, meggyőzött a közvetlenségük és a szakmai hozzáértésük. Elhatároztam, ha lesz rá lehetőségem a vállaltunknál lean oktatást szervezni azt mindenképpen velük szeretném véghezvinni. Az idén sikerült szervezni az ő közreműködésükkel egy Lean menedzsment képzési program-5s alapismeretek képzést és mondhatom a tőlük elvárt jó hangulatban, de magas szakmai színvonalon zajlott a képzés. Elégedett vagyok rugalmasságukkal és szakmai felkészültségükkel. A jövőben is igénybe fogjuk venni szolgáltatásaikat. Balluff kft. - Szűts Norbert Kapcsolatunk a LeanCenter-rel több évre vezethető vissza. A rendszeres Lean Est látogatásokat követően cégünk felkérte a csapatot Lean alapképzés tartására. Már akkor feltűnt a csapat kiváló szaktudása, lendülete és elkötelezettsége. Legutóbbi munkánk pedig egy olyan nyílt SMED workshop volt, melyen külsős partnerek is részt vehettek. A közös munka kiváló hangulatban telt, emellett pedig jól hasznosítható, naprakész tudást kaptunk, melynek segítségével jelentős megtakarítást értünk el folyamatainkban. Maximálisan elégedett vagyok, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki a Lean világában sikert szeretne elérni. Videoton Elektro-PLAST Kft Boda László

10 Referenciáink Képzések, workshopok 2015

11 Lean képzések Lean menedzsment képzés (program akkreditált) Lean menedzsment alapismeretek 5S alapismeretek Shop-floor management alapismeretek Lean office Lean HR Kaizen alapismeretek VSM alapismeretek SMED alapismeretek TPM alapismeretek Lean alkalmazás Lean akadémia Lean manager Kaizen manager TPM manager TPM szakértő / TPM expert Kaizen szakértő / Kaizen expert Lean szakértő / Lean Expert Lean implementer Lean navigátor Lean auditor Kaizen moderátor Lean coach 5S koordinátor Lean a logisztikában Lean a minőségirányításban Lean Green Belt Lean Black Belt Lean Six Sigma Poka-yoke - Hibamentes megoldások Six Sigma Yellow Belt Six Sigma Green Belt Six Sigma Black Belt Six Sigma White Belt A3 problémamegoldás Projekt menedzsment Egyéb képzéseink Projekt menedzser FMEA moderátor FMEA Hibamód és hatáselemzés Ergonómia Excel alaptanfolyam Excel haladóknak Termelésprogramozás, termeléstervezés APQP - Minőségtervezés és Control Plan PPAP - Termék jóváhagyási folyamat (Production Part Approval Process) SPC tréning - A kézben tartott gyártófolyamat MSA - Mérőrendszerek kiértékelése (Measurement System Analysis) Global 8D - Problémamegoldó Training Problémamegoldó technikák DOE - Minőségjavító kísérlettervezés Minőségfejlesztési eszközök, technikák - Seven Quality Tools Vezetői motivációs tréning Vezetői kommunikációs tréning Kommunikációs tréning Csapatépítő tréning Önismereti tréning Prezentációs tréning Változásmenedzsment Train the trainer (Trénerképzés) Supply Chain Management HR Controlling Időgazdálkodás Hogyan építsünk csapatot? Interjútechnikák Asszertív kommunikáció és személyes hatékonyság Nonverbális kommunikáció / Testbeszéd

12 Képzési helyszínek Képzéseinket igyekszünk minden esetben gyakorlati tapasztalatokkal párosítani, ezért olyan helyszíneket választunk, ahol mód nyílik az elméletben megszerzett ismeretek azonnali gyakorlati elmélyítésére. Képzési együttműködést alakítunk ki iparvállalatokkal, melynek keretében a vállalat munkatársai számára kiemelt kedvezményt biztosítunk az adott képzés során, amennyiben a vállalat módot ad külső jelentkezők fogadására is, valamint a gyakorlatok levezetésére engedélyezi a termelőterület igénybevételét. Ha szeretné, hogy az Ön munkatársai is részt vegyenek ilyen keretek közt lean szakmai képzéseken, keressen minket az címen vagy a / telefonszámon. Cégadatok Cégjegyzék szám: Adószám: Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nyilvántartási szám: E /2014 Adatkezelői nyilvántartási szám: NAIH-56429/2012 Kapcsolat Telefon: / , /

ELEKTRONIKUS KIADVÁNY

ELEKTRONIKUS KIADVÁNY A KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENT KKENTÉSÉÉRT ELEKTRONIKUS KIADVÁNY A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT A Lean menedzsment rendszer és gondolkodásmód kiutat jelenthet a válságból Dr. Németh Balázs Karcsú (lean) menedzsment

Részletesebben

Hírlevél / Április-Május 2013

Hírlevél / Április-Május 2013 Hírlevél / Április-Május 2013 Képzés & Szervezetfejlesztés & Képzési tanácsadás, duális képzés A jövő most kezdődik. Szeretem, ha életemnek széles margója van. / Henry David Thoreau: Walden Nyílt programjaink

Részletesebben

Lean Management. A Lean alkalmazható kis-, közepes- és nagyméretû szervezeteknél, a legkülönfélébb iparágakban és szolgáltatási területeken egyaránt.

Lean Management. A Lean alkalmazható kis-, közepes- és nagyméretû szervezeteknél, a legkülönfélébb iparágakban és szolgáltatási területeken egyaránt. 2008/4 A Hat Szigma és egy pohár sör A Lean Menedzsment és a Hat Szigma evolúciója A Hat Szigma alkalmazása a kis- és középvállalatoknál Változtatások az egészségügyben, a minõség szempontjai Átadták a

Részletesebben

Hírlevél / Március Április 2013

Hírlevél / Március Április 2013 Hírlevél / Március Április 2013 Képzés & Szervezetfejlesztés & Képzési tanácsadás, duális képzés A jövő most kezdődik. Minden tél szívében rejtezik egy vibráló tavasz, és minden éj leple mögött ott vár

Részletesebben

G S 1 M a g y a r o r s z á g. ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9

G S 1 M a g y a r o r s z á g. ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9 G S 1 M a g y a r o r s z á g ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9 GS1 Hungary 2009 Tartalom Elnöki köszöntő A vezérigazgató összefoglalója Az operatív igazgató összefoglalója A GS1 MAGyArorSzáGról röviden

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) Emberi erőforrás menedzsment HRM bemutatása, funkciói (munkakörelemzés, -értékelés, szervezeti kultúra, emberi erőforrás stratégia és tervezés,

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser Belső konzulens: Kőszeghy Béla Külső

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI FINNA HENRIETTA - TÓTH ZSUZSANNA ESZTER A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI Oktatási anyag a magyarországi kis- és középvállalkozások számára 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 1. Az európai

Részletesebben

társadalmi vállalkozás

társadalmi vállalkozás A társadalmi vállalkozások ökoszisztémája közösség felelősség társadalmi hatás üzlet szükséglet motíváció fenntarthatóság vállalkozás kettős cél küldetés kreativitás finanszírozás megvalósíthatóság érték

Részletesebben

SGS KÉPZÉSI MEGOLDÁSOK

SGS KÉPZÉSI MEGOLDÁSOK SGS KÉPZÉSI MEGOLDÁSOK HOGYAN TUDJA FEJLESZTENI LEGÉRTÉKESEBB ERŐFORRÁSÁT? KÉPZÉSI MEGOLDÁSOK AZ SGS-TŐL Napjaink egyre fokozódó piaci versenye és az ügyfelek növekvő elvárásai komoly kihívás elé állítanak

Részletesebben

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása

A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása LUKÁCS GÁBOR 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Master of Business Administration szakirányú

Részletesebben

AZ ÉRTÉKINNOVÁCIÓ KITERJESZTÉSE

AZ ÉRTÉKINNOVÁCIÓ KITERJESZTÉSE MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSELMÉLET ÉS GYAKORLAT DOKTORI ISKOLÁJA ASWAD DINA AZ ÉRTÉKINNOVÁCIÓ KITERJESZTÉSE A BELSŐ ÉS KÜLSŐ ÜGYFÉLELÉGEDETTSÉGEN ALAPULÓ LOJALITÁSRA A doktori iskola

Részletesebben

Háttértanulmány az "Oktatásügyi rendszer K+F+I rendszer elemzése és stratégai fejlesztése" c. kutatáshoz 2009.

Háttértanulmány az Oktatásügyi rendszer K+F+I rendszer elemzése és stratégai fejlesztése c. kutatáshoz 2009. AZ ÜZLETI TANÁCSADÁSI ÁGAZAT JELLEMZŐINEK ÉS INNOVÁCIÓS MODELLJÉNEK FELVÁZOLÁSA Háttértanulmány az "Oktatásügyi rendszer K+F+I rendszer elemzése és stratégai fejlesztése" c. kutatáshoz 2009. Szerzők: Dr.

Részletesebben

TANÁCSADÁSI ESET GYAKORLATOK

TANÁCSADÁSI ESET GYAKORLATOK TANÁCSADÁSI ESET GYAKORLATOK Dr. Poór József Budapest-Gödöllő 2013-2014. Ez a dokumentum kizárólag a Szent István Egyetem vezetés-szervezés tanácsadási szakirány oktatásban résztvevő hallgatók számára

Részletesebben

A Hat Szigma és egy pohár sör Hat Szigma a kis és közepes vállalkozásokban

A Hat Szigma és egy pohár sör Hat Szigma a kis és közepes vállalkozásokban A dolgozat szerkesztett formában megjelent a Minőség és Megbízhatóság XLII. évfolyam 4. szám, 2008. augusztusi számában A Hat Szigma és egy pohár sör Hat Szigma a kis és közepes vállalkozásokban Tóth Csaba

Részletesebben

etfejlesztése 3. célterület I.em.

etfejlesztése 3. célterület I.em. Somberek Körjegyzőség Szerveze etfejlesztése ÁROP 1.A.2/A 2008 0228 3. célterület Ügyfélszolgálati tevékenységek ellátásának javítása (pl. munkaszervezés, ügyintézési folyamat átalakítása) Folyamat leírás,

Részletesebben

DR. SZEGHEGYI ÁGNES EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT TÁVOKTATÁS C TANTERV

DR. SZEGHEGYI ÁGNES EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT TÁVOKTATÁS C TANTERV DR. SZEGHEGYI ÁGNES EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT TÁVOKTATÁS C TANTERV Tartalomjegyzék ELŐSZÓ... 8 1 EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT, MINT STRATÉGIAI TÉNYEZŐ... 10 1.1 MENEDZSMENT DEFINÍCIÓJA, FELADATA, FUNKCIÓI...

Részletesebben

CONTENTS TARTALOM. SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Irányítási rendszerek jövője: működésorientált integrált irányítási rendszerek dr.

CONTENTS TARTALOM. SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Irányítási rendszerek jövője: működésorientált integrált irányítási rendszerek dr. TARTALOM Oldal / Page CONTENTS SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Irányítási rendszerek jövője: működésorientált integrált irányítási rendszerek dr. Ködmön István Többszörös rendszerintegráció a tanúsítási gyakorlatban

Részletesebben

A lean-ház. www.logisztikexpert.hu

A lean-ház. www.logisztikexpert.hu A lean-ház A Lean ház szimbolizálja a rendszer összefüggéseit és harmóniáját. Azonnal le kell szögeznünk azonban, hogy az egyes elemekből felépített ház csak elméleti jellegű. A gyakorlati gyártási logisztikában

Részletesebben

Szervezetfejlesztési terv

Szervezetfejlesztési terv Szervezetfejlesztési terv A Chemium Kft. külpiaci terjeszkedéssel kapcsolatos szervezeti átalakulásának lehetőségei Készítette: Metodus kft. Budapest, Csenger u. 11. D. ép. fszt. 1 2013. december6. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Képzési Helye. e-hr Humán Erőforrás Menedzsment elektronikus alapokon

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Képzési Helye. e-hr Humán Erőforrás Menedzsment elektronikus alapokon Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Képzési Helye e-hr Humán Erőforrás Menedzsment elektronikus alapokon Belső konzulens: Fejér Tamás Társadalomtudományi Intézet Önálló

Részletesebben

I. Bevezetés Jeffrey C. Taylor, TMP Worldwide online állásközvetítés

I. Bevezetés Jeffrey C. Taylor, TMP Worldwide online állásközvetítés Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 I. Bevezetés...2 II. Az állásközvetítõ piac résztvevõi, és az általuk alkalmazott módszerek...4 II.1. Állásközvetítõ szervezetek...4 II.2. A tanácsadó cégek alkalmazásának

Részletesebben

című nemzeti minőségpolitikai szakfolyóiratát MEGRENDELÉS

című nemzeti minőségpolitikai szakfolyóiratát MEGRENDELÉS 2012/5 ISO 9004 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelés és a Szervezeti Érettségi Szint Informatikai biztonsági módszerek kiterjesztése Elektronikai hibakeresési folyamatok megbízhatósága A minőségszemlélet

Részletesebben

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ HR- I N N O V Á C I Ó K U T A T Á S I P R O J E K T A M E N N Y I B E N T O V Á B B I I N F O R M Á C I Ó K AT I G É N Y E L A K U T A T Á S E R E D M É N Y E I V E L K A P C S O L

Részletesebben

Iránytű. www.pwc.com/hu. A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Tartalom. 2. szám 2013. december. ERM: a vállalat integrált szenzora 3

Iránytű. www.pwc.com/hu. A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Tartalom. 2. szám 2013. december. ERM: a vállalat integrált szenzora 3 Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek 2. szám 2013. december Tartalom ERM: a vállalat integrált szenzora 3 Jelentős előnyöket jelenthet az IFRS magyar bevezetése 5 Halasztott adó: módosítás,

Részletesebben

Tovább javuló üzemi eredmények

Tovább javuló üzemi eredmények 1 A Rába Járműipari Holding lapja LVIII. LVI. évfolyam 10. 8. szám 2006. 2004. augusztus október VESZTESÉGES ÉVEK UTÁN POZITÍV NEGYEDÉVEK Tovább javuló üzemi eredmények A Rába-csoport működését 2006 második

Részletesebben

TDM MŰKÖDÉSI KÉZIKÖNYV I. rész

TDM MŰKÖDÉSI KÉZIKÖNYV I. rész TDM MŰKÖDÉSI KÉZIKÖNYV I. rész Készült az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága megbízásából. Heller Farkas Főiskola Budapest, 2008. TDM MŰKÖDÉSI KÉZIKÖNYV Szerkesztő:

Részletesebben

CONTENTS TARTALOM. Decoration

CONTENTS TARTALOM. Decoration TARTALOM Oldal / Page CONTENTS SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK A magyar oktatás előtt álló kihívások Sipos János Minőség és felsőoktatás Mang Béla A kreditrendszer bevezetése ahogyan hallgatóink és oktatóink

Részletesebben