1. ábra Megérkezik a T-model, az alkotó egykori iskolájába, és a restaurált jármő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. ábra Megérkezik a T-model, az alkotó egykori iskolájába, és a restaurált jármő"

Átírás

1 1 VETERÁN GÉPJÁRMŐ ALKATRÉSZEK REKONSTRUKCIÓJA KORSZERŐ ELJÁRÁSOKKAL Dr. Mikó Balázs 1, Hervay Péter 2, Hímer Zoltán 3, Karches Attila 4, Katona Péter 5 1 Óbudai Egyetem, egyetemi docens; 2 Óbudai Egyetem, egyetemi adjunktus; 3 Mashmotor Kft, villamosmérnök, veterán gépjármő restaurátor szakmérnök; 4 Bíró Szerszám- és Alkatrészgyártó Kft, gépészmérnök, veterán gépjármő restaurátor szakmérnök; 5 gépész üzemmérnök, veterán gépjármő restaurátor szakmérnök 1 BEVEZETÉS A Budapesti Mőszaki Fıiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara 2006-ban keresett egy olyan emblematikus tárgyat, amely a gépészmérnök-képzéshez jól köthetı. Mivel a Bánki Kar jogelıdjeinek a tanulmányi irattára fenn maradt, némi keresgélés után az egyik volt tanítvány Galamb József munkásságának kívántak emléket állítani. Kapóra jött a Ford T-Model 100 éves megjelenésének (1908. október) közelgı évfordulója, ezért vásároltak egy látszólag nem túl romos T-Model gépkocsit (1. ábra). A megvásárolt gépkocsi rendkívüli módon dokumentálva volt, az eladási számlák, tulajdonosok követhetıek voltak. A Bánki Kar oktatói, hallgatói két éves munkával teljes körő restaurálást végeztek a gépkocsin, amelyik végül is a Muzeális Minısítı Bizottság döntése szerint példamutatóan, a maximális 100 pontosra sikerült. 1. ábra Megérkezik a T-model, az alkotó egykori iskolájába, és a restaurált jármő A restaurálás folyamán rengeteg probléma merült fel, a jármő szerkezetébıl adódóan fémipari, faipari, bır-mőbır, jármő szerkezeti, gépjármő villamossági, felületvédelmi ismeretekre volt szükség [1.]. Mindennek utána kellett nézni, az elvégzett munkákat, az irodalomkutatás lépéseit dokumentálták. Megkeresték az országban mőködı cégeket, amelyek hasonló tevékenységeket végeznek, és összegyőjtötték a legkisebb ismeret morzsákat is. A Bánki Kar lelkes oktatói a munka során döbbentek rá, hogy a jogszabályi háttér ellenére is rettenetes káosz van a veterán gépjármővek restaurálása terén. A jóindulatú közremőködık, sokszor a megrendelı kívánságainak engedve, visszafordíthatatlan káros beavatkozásokat végeznek a veterán jármőveken, amelyeknek a múltunk örökségét kellene hordozniuk. Ezért elhatározták, hogy a felhalmozott ismeretanyagot, megfelelı kiegészítésekkel közkinccsé kell tenni.

2 Közel két éves, a szakmát képviselı résztvevıkkel folytatott egyeztetı munka során kialakították a Veterán-gépjármő restaurátor szakmérnöki képzés mintatantervét, jogszabályi hátterét. A munka során a Budapesti Mőszaki Fıiskola elnyerte az egyetemi rangot az intézmény Óbudai Egyetem néven mőködik, így a 2010-es évben induló veterán-gépjármő restaurátor szakmérnöki képzés már egyetemi posztgraduális képzéssé vált. A szakmérnöki képzés 4 féléves, a hallgatók megismerkednek a nemzetközi és a magyar jármőtörténettel, átfogó ismereteket kapnak a jármőépítésben használatos fémes (vas, acél, színes és könnyőfémek), a nemfémes (fa, bır, mőbır, mőanyagok, gumi, üveg), valamint a restaurálási segédanyagok tulajdonságairól, felhasználásának módjáról. Megismerkednek a korhő, és a restaurálások során használható korszerő technológiákkal, etikai és muzeális ismeretekkel. A restaurálás során alkalmazott gyakorlati fogásokat az Egyetem laboratóriumában és elismert restaurátor cégeknél ismerik meg, kipróbálják. A képzés célja, hogy agy veterán-gépjármú teljes restaurálási munkálatait a szakmérnök átlássa, a munkákat kalkulálni, ütemezni tudja, minıségi elvárásait pontosan megfogalmazza, partnereinek tevékenységét gazdaságosan koordinálja. A most, 2012-ben végzett hallgatóink többféle restaurálási folyamatrészt dolgoztak ki a szakdolgozatuk elkészítése során. A beadott és megvédett szakdolgozatok közül, most a CAD/CAM módszerekkel történı alkatrész rekonstrukciós munkákból mutatunk be három különbözı megoldást. 2 REVERSE ENGINEERING A reverse engineering angol kifejezés számos különbözı eljárást takar, melyek közös vonása, hogy egy már elkészített, legyártott alkatrészt hozunk létre újra, tehát rekonstruáljuk az eredeti alkatrészt. Ez a tevékenység nem pusztán másolás, mivel az újra gyártandó alkatrész gyakran hibás, kopott, sérült, esetleg fizikai valójában nem létezik, csak valamilyen dokumentáció lelhetı fel róla. Az 2. ábra tipikus reprodukciós folyamatokat mutat, melyekre a cikk második részében ismertetünk konkrét példákat. Amennyiben rendelkezünk eredeti alkatrész példánnyal, a legegyszerőbb egy kézi vázlatrajzot készíteni, az alkatrész méreteit hagyományos mérıeszközökkel meghatározni. Természetesen számos probléma merülhet fel a mérés során. A konkrét méretek meghatározásánál figyelembe kell venni az elhasználódásokból adódó hiányosságokat, kopásokat, töréseket; a metrikus / nem metrikus méretekbıl adódó eltéréseket, kerekítéseket valamint a valószínősíthetı eredeti gyártási eljárásból adódó tőréseket, hibákat. A kézi vázlat alapján 3D CAD modellezı rendszer segítségével elkészíthetjük az alkatrész számítógépes CAD modelljét, mely számos további lehetıséget biztosít a rekonstrukció során. Kézi vázlatot és ez alapján CAD modellt alapvetıen csak olyan alkatrészekrıl tudunk készíteni, melyek szabályos geometriai elemekbıl épülnek fel. Ezek lehetnek sík-, henger-, kúp-, gömbfelületek, ezeket összekötı él letörések, él lekerekítések. 2

3 Formatervezési és ergonómiai szempontokat is figyelembe vevı alkatrészek esetén az alkatrész több felülete úgynevezett bonyolult felület, mely egyszerő geometriai elemekkel nem modellezhetı. Ebben az esetben az alkatrész digitalizáni kell, vagyis az alkatrész felületeibıl közvetlenül generáljuk a digitális modellt, melyet szkennelésnek hívunk [2.]. A szkenneléssel a munkadarab geometriai jellegzetességeit. Az adatgyőjtés eredménye egy digitális ponthalmaz, pontfelhı. A megkövetelt pontosság, ill. geometriai hőség elérésének érdekében már a folyamat megkezdése elıtt pontosan tudni kell a késıbbiekben felmerülı igényeket (szkennelési pontosság, pontfelhı sőrősége, szkennelési eljárás kiválasztása stb.) 3 2. ábra Reverse engineering folyamatok A digitalizált pontfelhı még nem a CAD modell, szükség van további finomításra, feldolgozásra. Feldolgozás szempontjából egy- illetve többlépcsıs eljárást is alkalmazhatunk. Egylépcsıs megoldás, ha a pontfelhıt egybıl CAD rendszerbe importáljuk és létrehozzuk az alkatrész CAD modelljét. A legtöbb CAD rendszer képes pontfelhıre burkoló görbét, felületet generálni. Többlépcsıs eljárás, ha a szkenner saját pontfelhı szerkesztı szoftverével hajtjuk végre az elsı simításokat. Több lépcsıben történı feldolgozás során, a célprogramok sok esetben megkönnyítik a munkát. Ezen speciális feldolgozó programok alkalmasak a pontanomáliák kiszőrésére (kiugró pontok, lyukak, nem oda illı pontok, szkennelési hibák, nem szükséges adatok törlése stb.), továbbá alkalmasak a több irányból, felfogásból készült felvételek összefőzésére.

4 Befejezı lépésként érdemes és szükséges összevetni a kapott modellünket és annak geometriai méreteit a valódi szkennelni, modellezni kívánt darabbal. A pontfelhı felvételéhez speciális eszközök szükségesek. Léteznek kontakt vagy érintkezı eljárások, ahol a darab és a szkennelı berendezés mérıfeje érintkezik, illetve léteznek nem kontakt eljárások, ahol a mérı elem nem érintkezik a felülettel (3. ábra) ábra 3D szkennelési eljárások A CAD modell felhasználásával több irányba léphetünk tovább az alkatrész jellegét, anyagát és az eredeti gyártási eljárást figyelembe véve: A legegyszerőbb, ha az alkatrészt forgácsolással állítjuk elı, melyhez egy NC vezérléső szerszámgépet használunk, a szükséges NC programokat pedig egy CAM rendszerrel generáljuk a CAD modell alapján. A második lehetıség, hogy öntéssel készítjük el az alkatrészünket, melyhez a fogácsolással elıállított mintát használjuk fel. Az öntési eljárás lehet homokformába öntés, különösen nagyobb mérető alkatrészek esetén. Alacsony olvadáspontú (max. 300 C) fémek illetve mőgyanták esetén alkalmazhatunk szilikon öntımintát [3.], melyhez szintén fel tudjuk használni a forgácsolással elıállított mintadarabot. A CAD modell alapján tervezhetünk öntımintát, melybe mőanyag vagy fém alapanyagot önthetünk. Az öntıminta forgácsolással NC gépen állítható elı az öntési eljárásnak megfelelıen acél, alumínium vagy mőanyag alapanyagból. A CAD modell alkalmas arra, hogy valamilyen gyors prototípus eljárás segítségével közvetlen fizikai modellt állítsunk elı. Számos gyors prototípus eljárás létezik [4.], melyek manapság már könnyen elérhetık. Ezek a mőködési mechanizmusuk mellett a modell alapanyaga és a nyomtatott rétegek vastagságában mutatnak jelentıs eltéréseket. A modellek anyaga általában valamilyen polimer, de találkozunk papír vagy fémpor (acél, bronz) alapanyagokkal is. A rétegvastagság, vagyis a modell felbontása mm között változik eljárástól függıen. A prototípust használhatjuk öntıminták készítéséhez, vagy festés esetleg galvanizálás után beépíthetı alkatrészként, amennyiben az alapanyag megfelel az igénybevételeknek.

5 5 3 PORSCHE 550 SPYDER A Mashmotor Kft felismerte, hogy megnövekedett az igény a veterán gépkocsik restaurálása iránt. A sokféle lehetıség közül azt választották, hogy egy márkára koncentrálnak, így lehetıség nyílik gazdaságos minıségi restaurálást végezni. Sok munkával hatalmas adattárat (leírásokat, gyári anyagokat, irodalmat) és sok-sok célszerszámot győjtöttek össze a Porsche gyártmányokról, ezzel megkönnyítve ezen márka különbözı típusainak felújítását, restaurálását. Az idık során felmerült, hogy egy ritka, emblematikus Porsche gépkocsi replikáját használják fel reklámhordozónak. A választás a nagyon ritka és igen drága Porsche 550 Spyder típusra esett. A ötvenes években az angol MG, olasz OSCA és a francia Gornini autói nyerték díjakat a 1.5 literes versenykategóriájában. A zuffenhauseni Porsche gyár azon dolgozott, hogy ebbe a kategóriában versenyképes gépjármővet állítson rajthoz. A cél az olyan nagy nemzetközi versenyek, mint a Le Mans, Sebring és a Targa Florio megnyerése volt. Az új Porsche Spyder 550A modell 1956ban jelent meg (4. ábra). 4. ábra Hans Klauser a Porsche mérnöke teszteli az egyik korai 550A prototípust 1956 tavaszán és a festés nélküli 550A a nürburgringi versenyen 1956 májusában A Targa Florio-i versenyen az olasz Umberto Maglioli vezetésével az egyik legnagyobb gyızelmet aratta a Ferrarik és Maseratik mezınyében. Ettıl a gyızelemtıl kezdve egy hihetetlen sikertörténet kezdıdött a versenysportban az 550 Spyder számára [5.]. A technikai újítások sorában a csıvázas felépítmény volt az egyik legnagyobb újítás (5. ábra). A korább karosszériaépítési szokásokkal szemben a térhálós vázat építettek. Az új konstrukció háromszor erısebb volt, mint a korábbi felépítmények. 5. ábra A csıvázas építési mód és a Fuhrmann motor fékpadi mérése

6 Az autó másik különlegessége a Dr. Ernst Fuhrmann által tervezett motor (5. ábra). Ez a léghőtéses négyhengeres boxermotor, a korszak az egyik legbonyolultabb fejlesztések egyike volt. A négy vezérmőtengelyes (kettı oldalanként), dupla gyújtási rendszer, két külön gyújtás elosztóval és két duplatorkú karburátorok alkalmazásával [6.]. A rekonstrukció során a 3D CAD modellezés alapja az információgyőjtés, ami korabeli fényképek, mőszaki rajzok, dokumentációk beszerzését jelentette. Ezen dokumentumoknak elegendı információval kell rendelkezniük, hogy a 3D modell elkészíthetı legyen. A Porsche 550 Spyder-hez az mőszaki dokumentáció beszerzése után kezdıdhetett a modellezés. A dokumentumok tartalmazzák a felül, elöl, hátul és jobb oldali nézetet (6. ábra) ábra Porsche 550 Spyder gyári rajza és a három nézet a modellezı rendszerben A modellkészítést az egyes nézetek beimportálásával kezdıdött. Az így megkapott koordinátarendszerben a gépjármő fı vonalainak térbeli vetítésével, kihúzásával lehet rekonstruálni modellezni kívánt részt (6. ábra). A modellezırendszer nagy segítséget nyújt a modell készítésében. A modell bármelyik paramétere bármikor változtatható, így nagyfokú flexibilitást kapunk a már elkészült részek változtatásában. A három nézetbıl rekonstruálni lehet a karosszéria 3D modelljét (7. ábra). 7. ábra A modellezés lépései 4 PORSCHE 356A KILINCS REKONSTRUKCIÓJA Ferdinand Porsche a gépjármő tervezés egyik jelentıs alakja, munkássága jelentıs hatással volt az autótervezésre. A II. világháború alatti tervezıi

7 tevékenységéért, mivel vállalata részt vett katonai jármővek tervezésében és gyártásában, börtönbe került. A franciaországi börtönbüntetése alatt, melybıl ben szabadult, egy új sportkocsi tervein dolgozott ban az idıs Porsche személyes felügyelete alatt formát öntött a jármő, mely a Typ 356 típusjelzést kapta [7.]. Minden meg volt benne, amit Porsche elképzelt magának. A könnyő alvázra Erwin Komeda tervezte az alumínium roadster karosszériát. A gépjármőhöz való egyéb alkatrészeket Németországból csempészték, így kerülhetett egy VW bogárhátú motorja és váltója a középmotoros karosszériába. Habár Porsche a középmotoros konstrukciót tartotta az optimális megoldásnak, készült egy második 356-os, amelyben a motort és a váltót ugyanúgy szerelték be hátra a hátsó tengely mögé, mint a bogárhátúban. Az alvázat és a fenéklemezt is egy az egyben átvették a bogárhátúból. A gömbölyded karosszéria akkoriban, amikor még minden sportkocsi karosszériája szögletes volt óriási sokkot okozott az autós újságírók körében. De a csodálók száma túlszárnyalta a kritikusok számát és a kitőnı aerodinamika meggyızte a szakmát. Ikerporlasztók és módosított hengerfejek beszerelésével sikerült az 1131 cm 3 illetve 1086 cm 3 motor teljesítményét 40 lóerıre növelni. Az 1949-es Genfi Autó kiállításon a Porsche 356-os szenzáció lett. A nemzetközi debütálás 1950-ben volt, amikor két 1949-es alumínium 1100-as indult a svéd Nyáresti Rally -n. Fürstenberg herceg és gróf Berckheim gyıztek a kupéjukkal az 1100-as osztályban, Koskull grófnı megszerezte a 49-esével a gyızelmet a hölgyek között. Az évek folyamán a gépkocsi folyamatos fejlesztéseken esett át, a teljesítménye a lökettérfogattal együtt jelentısen növekedett, a kezdeti osztott szélvédıt ívelt megoldás váltotta fel. A Porsche 356 pályafutása 1963-ban fejezıdött be, ez idı alatt megalapozta a kiváló minıségével és sport sikereivel a Porsche sportkocsik legendáját ben váltotta a gyártási palettán a késıbb ugyancsak legendássá vált 911-es ábra Porsche 356A ( A gépkocsi kilincse eredetileg spiáter (cink-alumínium ötvözet) öntvénybıl készült, krómozott kivitelben. A spiáter öregedése és a kilincs sérülései nem tették lehetıvé a javítást, ezért az alkatrész rekonstrukciójára volt szükség. Mivel hagyományos mérıeszközökkel nem definiálható az alkatrész pontos geometriája, a 3D digitalizálási módszerre esett a választás. A szkenneléshez két kilincs állt rendelkezésre. Az eredeti 356A elsı része sérült volt (10. ábra), egy szinte hibátlan 356B kilincs viszont csak részben egyezett meg a pótolni kívánt alkatrésszel.

8 A CAD modell készítésekor digitálisan össze kellett illeszteni a két alkatrészt, melyre a rendelkezésre álló szoftveres támogatás hasznos segítséget nyújtott. A digitalizálás egy ROLAND LPX 250 3D-s lézer szkenner segítségével történt. A digitalizálás elıtt két elıkészítı mőveletre volt szükség. Egyrészt ki kellett tölteni azokat az üregeket, melyeket nem akartunk digitalizálni. Erre a feladatra gyurmát használtunk. Másrészt mivel a krómozott fényes felület nem alkalmas szkennelésre a visszaverıdések miatt, egy matt bevonattal kell ellátni az alkatrészt. A modellépítés a két mintadarab többirányú digitalizálásával és a megfelelı felület darabok összeillesztésével történt, melyhez Dr Picza 3 és Pixform 2001 szoftvereket alkalmaztuk (9. ábra) ábra Szkennelés és modellépítés fázisai A nem szabad formájú felületek modellezése mérés után Siemens NX CAD rendszerben történt (10. ábra). Az elkészült CAD modell ellenırzésére gyors prototípus eljárással készítettünk egy fizikai modellt Dimension BST 768 típusú, FDM elven mőködı géppel. A modell anyaga ABS mőanyag, a rétegvastagság 0.2 mm. A modell alkalmas a geometria ellenırzésére, próbaszerelés végrehajtására. Az elkészült CAD modell felhasználásával EdgeCAM rendszerben készültek a marás NC programjai. 10. ábra Az eredeti sérült kilincs és az elkészült CAD modell

9 9 5 VAUXHALL VIVA BELSİ VILÁGÍTÁS LÁMPATEST A Vauxhall Viva az angliai Vauxhall Motors által gyártott kis családi gépkocsi, amit és között három változatban készítettek HA ( ), HB ( ) és HC ( ) [8.]. A Vauxhall-nál ez volt az utolsó saját fejlesztéső autó, ezután már csak átnevezett Opel modelleket gyártottak. A HA Vivát egy évvel a másik európai General Motors leányvállalat, az Opel, hasonló Kadet modellje után mutatták be. Ez volt az elsı igazán komoly lépés az angliai kompakt autók gyártásában a második világháború után. Az autó kifejezetten modern vonalúnak számított; könnyen kezelhetı sebességváltójával, jó manıverezhetıségével és a kitőnı kilátással a hölgyvezetık szívét igyekezve ezzel megnyerni. Ezt a kezdeti típust kizárólag 1057 cm3-es soros négyhengeres négyütemő OHV motorral gyártották. Mindössze két karosszériaváltozata volt: a kétajtós limuzin és a Bedford néven árusított dobozos kis áruszállító. Ez utóbbi érdekes módon 1983-ig gyártásban maradt (igaz, már nagyobb motorral), túlélve az 1979-ben pályafutása végére érı HC Vivát is. A HB Viva 1966-ban jelent meg, ami már egy jóval kiforrottabb típus volt. Már elsı változataiba is nagyobb, 1159 cm3-es motor került, ami a gyártási periódus végéig jellemzıje volt az alap modelleknek. A karosszéria és motor változatok kombinálásával összesen 26-féle modell közül választhattak a vásárlók. A választható karosszériák között volt 2 és 4 ajtós, valamint 2 ajtós kombi, és ezek SL (11. ábra) illetve Deluxe változata. A motorválaszték az alap 1159 cm3-es motorból, ennek nagyobb kompresszió arányú, 90-es változatából, valamint az 1599 és 1975 cm3-es OHC motorokból állt. HB Vivából összesen darab készült. 11. ábra Vauxhall Viva HB SL [9.] A pótolni kívánt belsı utastér világítást biztosító lámpatest egy 1970-es évjáratú Vauxhall Viva HB gépkocsiba való. Mint az ábrán (12. ábra) látható, a mőanyag alkatrész elöregedett, törött, hiányos volt, a funkcióját már nem látta el.

10 ábra Sérült lámpatest A rekonstrukció során POM mőanyagból forgácsolással történı újragyártást választottuk. Mivel a darab geometriája túl bonyolult ahhoz, hogy hagyományos szerszámgéppel el lehessen készíteni, ezért NC vezérléső marógépen történt az újragyártás. Az NC program CAM rendszer segítségével készült, tehát a rekonstrukcióhoz CAD modell készült az eredeti darab mérése alapján. 13. ábra Lámpatest mérése, kézi vázlat, CAD modell, CAM szerszámpálya A darab marása egy Roland MDX-20 típusú marógépen történt a SolidWorks CAD rendszerben modellezett alkatrész alapján a marógéphez tartozó MODELLA Player CAM rendszer segítségével (13. ábra). Az alkatrész POM lapból, két felfogásban lehetett készre munkálni. A felfogások sorrendjének meghatározásánál az alkatrész rögzítése volt a meghatározó. A kis erıhatások miatt kétoldalú ragasztószalaggal történt a rögzítés, így a második felfogáshoz szükség volt egy nagymérető sík felületre. Mint a CAD modellen látható, elıször az elılapot kellet elkészíteni, majd átfordítva a darabot a hátoldal is marhatóvá vált. A fém alkatrészek felújítását követıen a lámpatest eredeti állapotban összeszerelhetı és újra mőködıképes lett (14. ábra).

11 11 6 ÖSSZEFOGLALÁS 14. ábra A lámpatest és alkatrészei Veterán jármővek felújítása, restaurálása olyan összetett mőszaki feladat, mely a mérnöki és szakismeretek széleskörő ismeretét követeli meg. A jármőtörténet kutatása, a korabeli konstrukciós és gyártástechnológiai ismereteken túl igényli a legkorszerőbb ismeretek felhasználását is. A cikk a reverse engineering szerteágazó módszerei közül mutat be néhányat. 7 IRODALOM [1.] Gáti J. Horváth S. Legeza L.: A XX. század autója 100 éves a Ford T- modell; Budapesti Mőszaki Fıiskola, Budapest, [2.] Zentay P. - Horváth R. - Laczik B.: Application of reverse engineering in manufacturing design and technology; XXV. microcad International Scientific Conference, 31. March - 1. April 2011 p [3.] Mikó B. - Csesznok S. - Kıhalmi D.: Szilikon öntıminták készítése, MCAD április I. évfolyam 2. szám p [4.] Czvikovszky T. - Nagy P. - Gaál J.: A polimertechnika alapjai; Mőegyetemi kiadó, Budapest, [5.] K. Ludvigsen: Porsche Spyders Ludvigsen Library Series, Hudson 2007, pp4-54. ISBN: [6.] K. Ludvigsen: White racer from Zuffenhausen Ludvigsen Library Series, Hudson 2008, pp ISBN: [7.] C. Burnham P. Jeffries: Porsche 356; HEEL AG, Schindellegi, Schweiz [8.] Vauxhall Viva HB Owner s Handbook; Vauxhall Motors LTD, Luton, England [9.] Angliai Vauxhall Viva klub honlapja:

12 12 Magyar és angol összefoglaló Veterán jármővek felújítása, restaurálása olyan összetett mőszaki feladat, mely a mérnöki és szakismeretek széleskörő ismeretét követeli meg. A jármőtörténet kutatása, a korabeli konstrukciós és gyártástechnológiai ismereteken túl igényli a legkorszerőbb ismeretek felhasználását is. A cikk az elméleti összefoglaló mellett egy Porsche 550 Spyder karosszéria rekonstrukciót, egy Porsche 356A kilincs és egy Vauxhall Viva HB utastér lámpatest újragyártásán keresztül ismerteti a CAD/CAM rendszerek, valamint a reverse engineering és gyors prototípus gyártási eljárások alkalmazhatóságát. The restoration of classic vehicles is a complex process, which requires the wild range of engineering and skilled work knowledge. Beside the study of vehicle history, the classic design and manufacturing knowledge, the up-todate engineering knowledge is essential too. After the theoretical introduction, the article presents three examples to demonstrate the application of CAD/CAM systems, the reverse engineering and the rapid prototyping. The three examples are the next: reconstruction of the Porsche 550 Spyder body, reproduction of the door handle of a Porsche 356A and reproduction of the interior lamp body of a Vauxhall Viva HB.

Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 07 3D szkennelés Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport.

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Termelési folyamatok II. Sorrendtervezés Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu A

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet ermelési folyamatok II. A gyártástervezés modelljei Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Szabad formájú mart felületek mikro és makro pontosságának vizsgálata

Szabad formájú mart felületek mikro és makro pontosságának vizsgálata 2018. Január 25-26. 1034 Budapest, Doberdó u. 6. Varga Bálint Témavezető: Dr. Mikó Balázs Szabad formájú mart felületek mikro és makro pontosságának vizsgálata AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA UNKP-17-3

Részletesebben

SZABAD FORMÁJÚ MART FELÜLETEK

SZABAD FORMÁJÚ MART FELÜLETEK SZABAD FORMÁJÚ MART FELÜLETEK MIKRO ÉS MAKRO PONTOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA DOKTORANDUSZOK IX. HÁZI KONFERENCIÁJA 2018. JÚNIUS 22. 1034 BUDAPEST, DOBERDÓ U. 6. TÉMAVEZETŐ: DR. MIKÓ BALÁZS Varga Bálint varga.balint@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs

Dr. Mikó Balázs Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 03 CAM rendszerek Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09.

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Konkurens (szimultán) tervezés: Alapötlet Részletterv Vázlat Prototípus Előzetes prototípus Bevizsgálás A prototípus készítés indoka: - formai

Részletesebben

Demonstrációs preparált gépjármő LD-carB -

Demonstrációs preparált gépjármő LD-carB - Demonstrációs preparált gépjármő LD-carB - Pl. Volkswagen Polo 1,4 16V/85LE Comfortline 1.) Mőszaki jellemzık: Gyártmány: Volkswagen Típus: Polo 1.4i 16V/85LE Comfortline+ Használati jelleg: limuzin személygépkocsi

Részletesebben

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás Egy gép, berendezés vagy eszköz higiéniailag akkor felel meg a jogszabályi követelményeknek, ha azonosítható, ha rendelkezik a megfelelıségét tanúsító dokumentummal,

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC megmunkálóközpontra Esettanulmány

Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC megmunkálóközpontra Esettanulmány FTSZT I. 1 ÓBUDAI EGYETEM BÁNKI DONÁT GÉPÉSZ ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖKI KAR ANYAGTUDOMÁNYI ÉS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI INTÉZET Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC megmunkálóközpontra Esettanulmány 2012.

Részletesebben

Értékelemzés a gyártmány- és minıségfejlesztésben

Értékelemzés a gyártmány- és minıségfejlesztésben Minıségügyi Szakmérnök/ Szakember Képzés BUDAPESTI MŐSZAKI FİISKOLA BÁNKI DONÁT GÉPÉSZMÉRNÖKI FİISKOLAI KAR Értékelemzés a gyártmány- és minıségfejlesztésben Házi feladat Kismamanadrág értékelemzése Budapest,

Részletesebben

Speciális autóalkatrészek gyártása

Speciális autóalkatrészek gyártása Speciális autóalkatrészek gyártása A Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Formula Racing Team csapata a BME-FRT, 2007 elsı hónapjaiban alakult azzal a céllal, hogy sikeresen vegyen részt a Formula

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Anyag és gyártásismeret 2

Anyag és gyártásismeret 2 Mőszaki Fıiskola, Bánki Donát GépészGépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mőszaki Fıiskola, Bánki Donát GépészGépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyag és gyártásismeret Gyártási hibák: a kész

Részletesebben

A T-MODELL ÉS AZ A-MODELL

A T-MODELL ÉS AZ A-MODELL Majd megkérdezem Joe-t I ll ask Joe A T-MODELL ÉS AZ A-MODELL Dr. habil. Horváth Sándor Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Ford Emlékülés az Óbudai Egyetemen 2017. október

Részletesebben

Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés

Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés A modellek és prototípusok szerepe a termékfejlesztésben A generatív gyártási eljárások jellemzői A réteginformációk előállítása

Részletesebben

Z Corp. ZBuilder gyors prototípusgyártó rendszer gyakran feltett kérdések - válaszok

Z Corp. ZBuilder gyors prototípusgyártó rendszer gyakran feltett kérdések - válaszok Digit Számítástechnikai és Kereskedelmi Betéti Társaság A L A P Í T VA : 1 9 8 1 1125 BUDAPEST, ISTENHEGYI ÚT 29. TEL.: (1) 224.5456 FAX: (1) 214.4167 ADÓSZÁM: 29823178-2-43 HONLAP: WWW.NAGYFORMATUMU.HU

Részletesebben

2007. 3D méréstechnika

2007. 3D méréstechnika 2007. 3D méréstechnika Az elmúlt évek Cégünk 12 éve mőködik eredményesen a modern ipari méréstechnika területén. A laboratórium Akkreditált hosszmérı, kalibráló laboratóriumunkat elsıként hoztuk létre

Részletesebben

3DVeled.hu 2016 ZOOPEDAGÓGIAI KONFERENCIA, MISKOLC

3DVeled.hu 2016 ZOOPEDAGÓGIAI KONFERENCIA, MISKOLC 3DVeled.hu 2016 ZOOPEDAGÓGIAI KONFERENCIA, MISKOLC Bemutatkozás 3DVeled.hu Géczi József mérnök informatikus Tóth Dénes műszaki menedzser, okleveles gépészmérnök u 3Dveled.hu bemutatkozás u 3D technológiák

Részletesebben

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Tőrés, bázis fogalma és velük kapcsolatos szabályok: Tőrés: A beszerelendı, vagy megmunkálandó alkatrésznek a névleges és a valós mérete közötti megengedhetı legnagyobb

Részletesebben

2.0 TDDi vs. 2.0 TDCi Dátum: 2005. november 22., kedd Téma: Hírek

2.0 TDDi vs. 2.0 TDCi Dátum: 2005. november 22., kedd Téma: Hírek 1. oldal, összesen: 7 2.0 TDDi vs. 2.0 TDCi Dátum: 2005. november 22., kedd Téma: Hírek A TDDi motort eredetileg a Ford Transithoz fejlesztették ki. Mivel a motor a várakozásokon felül jól sikerült, így

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

20. hét - A szimuláció, RP

20. hét - A szimuláció, RP 20. hét - A szimuláció, RP A szimuláció egy másik rendszerrel, amely bizonyos vonatkozásban hasonló az eredetihez, utánozzuk egy rendszer viselkedését, vagyis az eredeti rendszer modelljét kapjuk meg vele.

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 6. Esztergálás sajátosságai,

Részletesebben

A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása

A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása Baross Gábor Program Nyugat-dunántúli Innovációs Fejlesztések ND_INRG_05-TAUMOBIL Az elsı magyar alternatív

Részletesebben

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Megbízó: Lombard Lízing Zrt. Szeged Szemle helyszíne: Budaörs MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY JIY-202 frsz-ú VOLKSWAGEN PASSAT típusú jármő esetében. Az állapotlap 14 oldalt tartalmaz. Készítette: Autowerk

Részletesebben

12. Pénzügyi szolgáltatások

12. Pénzügyi szolgáltatások 12. Pénzügyi szolgáltatások 57 A Pappas Auto a pénzügyi tevékenységek területén a Mercedes-Benz Financial Services széleskörő, szolgáltatását veszi igénybe A Pappas Auto, a Daimler konszern erre szakosodott

Részletesebben

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608)

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) Tanfolyam kezdés (befejezés) várható időpontja: 2013. november 30. 09:00-2014. június 2014. május - 2015. január Tanfolyami díj: A képzőnél

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Fröccsöntı szerszám betét CAD modellezés ÓE-C01 alap közepes

Részletesebben

Épületgépészeti szaktanácsok

Épületgépészeti szaktanácsok - Padlófőtés Épületgépészeti szaktanácsok Az energia árak növekedése miatt az utóbbi néhány évben rohamosan növekedett az alacsony hımérséklettel mőködı főtési rendszerek, mint a padlófőtési rendszerek

Részletesebben

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN 3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN AMBRUSNÉ SOMOGYI Kornélia, GYÖNGYNÉ MAROS Judit Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás

Mechanikai megmunkálás Mechanikai megmunkálás IV.. elıad adás Általános faipari megmunkálási eljárások faipari BSc. mérnök hallgatóknak Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési- és Gyártástechnológiai

Részletesebben

Toronymerevítık mechanikai szempontból

Toronymerevítık mechanikai szempontból Andó Mátyás: Toronymerevítık méretezése, 9 Gépész Tuning Kft. Toronymerevítık mechanikai szempontból Mint a neve is mutatja a toronymerevítık használatának célja az, hogy merevebbé tegye az autó karosszériáját

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs. Mőszaki rajz készítés a térfogati illetve felület modellbıl, Mőhelyrajzok és darabjegyzékek készítése,

Dr. Mikó Balázs. Mőszaki rajz készítés a térfogati illetve felület modellbıl, Mőhelyrajzok és darabjegyzékek készítése, 1. BEVEZETÉS CAD/CAM/CAE RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA Dr. Mikó Balázs 1.1 Számítógéppel segített tervezés A számítógéppel segített tervezés alatt (CAD computer aided design) többféle, számítógépen alapuló

Részletesebben

A kumulatív hatás modellezése és számítógépes szimulációja végeselem módszer felhasználásával

A kumulatív hatás modellezése és számítógépes szimulációja végeselem módszer felhasználásával ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŐSZAKI KAR Katonai Mőszaki Doktori Iskola Bugyjás József A kumulatív hatás modellezése és számítógépes szimulációja végeselem módszer felhasználásával

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerı-felmérés tapasztalatai a dél-dunántúli régióban 2009. I. negyedév A felmérés lényege A PHARE TWINING svéd-dán modernizációs folyamat során

Részletesebben

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Megbízó: Lombard Lízing Zrt. Szeged Szemle helyszíne: Székesfehérvár MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY KRG-620 frsz-ú VOLKSWAGEN TRANSPORTER 7HK típusú jármő esetében. Az állapotlap 8 oldalt tartalmaz. Készítette:

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA Gépgyártástechnológia szakirányú gyakorlat II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2009/2010. tanév, II. félév TANSZÉK GMB. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit:

Részletesebben

06a Furatok megmunkálása

06a Furatok megmunkálása Y Forgácsolástechnológia alapjai 06a Furatok megmunkálása r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 épipari alkatrészek geometriája Y r. ikó B. 2 1 Y Belső hengeres felületek Követelmények:

Részletesebben

A gyártástervezés feladata. CAM tankönyv. Technológiai terv elemei. Alapfogalmak, definíciók. A gyártástervezés területei. Alapfogalmak, definíciók

A gyártástervezés feladata. CAM tankönyv. Technológiai terv elemei. Alapfogalmak, definíciók. A gyártástervezés területei. Alapfogalmak, definíciók Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szent István Egyetem Typotex Kiadó TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 Óbudai Egyetem CAM tankönyv A gyártástervezés feladata A gyártástervezés feladata: Megtervezni

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: VEM Rúdszerkezet sajátfrekvenciája ÓE-A05 alap közepes haladó

Részletesebben

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése A Solex motorkerékpár története Írta: Szili Dániel Az első motorkerékpár A Solex társaságot két zseniális mérnök Marcel Mennesson és Maurice Goudart alapította 1905 ben. Kezdetben fűtőkészülékek, később

Részletesebben

19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató. Kalkulációs lap. Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék:

19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató. Kalkulációs lap. Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék: 19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató 1. Költségkalkuláció Kalkulációs lap Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék: Nyersanyag Cikkszám Mennyiség Egység

Részletesebben

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01A - Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC esztergára Esettanulmány

Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC esztergára Esettanulmány ÓBUDAI EGYETEM BÁNKI DONÁT GÉPÉSZ ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖKI KAR ANYAGTUDOMÁNYI ÉS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI INTÉZET Dr Mikó Balázs Technológia tervezés NC esztergára Esettanulmány 2012. miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Nagy pontosságú 3D szkenner

Nagy pontosságú 3D szkenner Tartalom T-model Komponensek Előzmények Know-how Fejlesztés Pilot projektek Felhasználási lehetőségek 1 T-model: nagy pontosságú aktív triangulációs 3D lézerszkenner A 3D szkennert valóságos tárgyak 3D

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 02 CAD rendszerek Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Dr. Czinege Imre, Kozma István Széchenyi István Egyetem 6. ANYAGVIZSGÁLAT A GYAKORLATBAN KONFERENCIA Cegléd, 2012. június 7-8. Tartalom A CT technika

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OSZTV 2014/2015 DÖNTŐ Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 481 01 CAD-CAM informatikus Vizsgafeladat megnevezése: CNC gépkezelés

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav08 Dr. Várady Tamás,

Részletesebben

Moldex3D/eDesign. Az igazi 3D-s CAE alkalmazás fröccsöntés szimulációhoz. 2009. Június 25. Kırösi Gábor CAM alkalmazás mérnök

Moldex3D/eDesign. Az igazi 3D-s CAE alkalmazás fröccsöntés szimulációhoz. 2009. Június 25. Kırösi Gábor CAM alkalmazás mérnök Moldex3D/eDesign Az igazi 3D-s CAE alkalmazás fröccsöntés szimulációhoz 2009. Június 25. Kırösi Gábor CAM alkalmazás mérnök www.snt.hu/cad Analízis követelmények A szimulációs szoftverekkel szembeni követelmények

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D nyomtatás http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr. Salvi Péter BME, Villamosmérnöki

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-6-NNB

Részletesebben

Gyors prototípusgyártás Rapid Prototyping (RP)

Gyors prototípusgyártás Rapid Prototyping (RP) 1 Gyors prototípusgyártás Rapid Prototyping (RP) KF GAMF KAR GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA TANSZÉK Készítette: Fülöp György tudományos segédmunkatárs Szerkeszti: Dr. Kodácsy János tanszékvezető főiskolai tanár

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Neoplan csuklós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Neoplan csuklós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Neoplan csuklós autóbuszról Az autóbusz a Miskolci Városi Közlekedési ZRt-tıl érkezett Budapestre. A jármővet 2009. július 28-án az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft értékesítési

Részletesebben

Ipari hajtómővek. Homlokkerekes hajtómő Nyomaték tartomány 50,000-750,000 Nm. 125 mm - 900 mm középponti táv.

Ipari hajtómővek. Homlokkerekes hajtómő Nyomaték tartomány 50,000-750,000 Nm. 125 mm - 900 mm középponti táv. Ipari hajtómővek Az alkalmazás specifikus elvárásoknak megfelelıen széles ipari hajtómőválasztékkal állunk ügyfeleink rendelkezésére, termékeink megfelelnek mind az igényes feladatoknak, mind az esetleges

Részletesebben

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Elektronikus adatbázis CAD alapjai Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Készült: Készítette: a TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 sz. megbízása alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

Elıgyártmány típusok Hengerelt Húzott Kovácsolt Öntött Hegesztett

Elıgyártmány típusok Hengerelt Húzott Kovácsolt Öntött Hegesztett Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet BAGGT23NNC/NLC 01B - Elıgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu.hu Tartalom

Részletesebben

Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása

Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Megvalósítási folyamat lépései Mőanyag termék elıállítása 1 Fröccsöntı szerszám Megrendelı Termék dokumentáció

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás

Mechanikai megmunkálás Mechanikai megmunkálás VII.. elıad adás Általános faipari megmunkálási eljárások faipari BSc. mérnök hallgatóknak Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési- és Gyártástechnológiai

Részletesebben

Tanulmányi kirándulás.

Tanulmányi kirándulás. Tanulmányi kirándulás. 2010. október 11.-én látogatást tettünk a CSÁRDA-TEX Kft. Csárdaszállási szövıüzemében. Két csoportot vittünk el, a Nıi szabó szakmát tanuló diákok közül. A 10/G osztályból 9 fıt,

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Technológiai dokumentáció Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek

Részletesebben

MŐANYAG FRÖCCSÖNTİ SZERSZÁMOK INTERNET- ALAPÚ KÖLSTÉGBECSLİ RENDSZEREINEK ÖSSZAHASONLÍTÁSA 1. BEVEZETÉS

MŐANYAG FRÖCCSÖNTİ SZERSZÁMOK INTERNET- ALAPÚ KÖLSTÉGBECSLİ RENDSZEREINEK ÖSSZAHASONLÍTÁSA 1. BEVEZETÉS microcad 2006 pp.99-104. 1 MŐANYAG FRÖCCSÖNTİ SZERSZÁMOK INTERNET- ALAPÚ KÖLSTÉGBECSLİ RENDSZEREINEK ÖSSZAHASONLÍTÁSA Mikó Balázs PhD, Fıiskolai docens Budapesti Mőszaki Fıiskola Bánki Donát Gépészmérnöki

Részletesebben

A MÁV-THERMIT Kft köszönti

A MÁV-THERMIT Kft köszönti Budapest 2012. január 25. A MÁV-THERMIT Kft köszönti a VAMAV vevıtalálkozó résztvevıit Elıadás címe: B 60. XIV. rendszerő kitérık üzemeltetési tapasztalatai Elıadó: Szabó József ny. mőszaki igazgató helyettes

Részletesebben

MiTek-lemezes faszerkezetes magastetık. családi- és társasházak felújításához

MiTek-lemezes faszerkezetes magastetık. családi- és társasházak felújításához I.G.M.-H Kft 2011 Budakalász Iparos u. 2. T: +36 (26) 342-675 Web: www.igmh.hu M: igminfo@igmh.hu MiTek-lemezes faszerkezetes magastetık családi- és társasházak felújításához www.igmh.hu 2011 augusztus

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu MŰANYAG

Részletesebben

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja Készítette: Vidovics Lajos Hajtáslánc építés fázisai irodalomkutatás, hajtáslánc koncepciók képzése, pneumatikus elemek kiválasztása,

Részletesebben

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem.

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem. Konkrét tanácsok a Salgó-dexion polcrendszer összeszereléséhez Vásárlásunk során a Salgó-dexion polcokat, polcrendszereket sokféle módon állíthatjuk össze az igénybe vételnek, felhasználásnak, valamint

Részletesebben

Tantárgyi program 2011/2012. I. félév

Tantárgyi program 2011/2012. I. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2011/2012. I. félév Pályázati ismeretek Tantárgy kódja:

Részletesebben

A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I

A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I P7_TA-PROV(2011)0212 A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I Az Európai Parlament 2011. május 11-i jogalkotási állásfoglalása a kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok

Részletesebben

Ipar. Szent Korona Értékrend

Ipar. Szent Korona Értékrend Ipar Az ipar anyagi kincseink embert szolgáló átalakítása, vagy környezetromboló szakbarbarizmus? Úgy használjuk, hogy megmaradjon, vagy úgy, hogy felégetjük a jövıt? Miért? Mit? Hogyan? Az EU belsı piaca

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Mőanyag alkatrész fröccsöntésének szimulációja ÓE-B09 alap közepes

Részletesebben

ELEKTROMOS HAJTÁSÚ KERÉKPÁR PROTOTÍPUS KIZÁRÓLAG 3D NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIÁVAL

ELEKTROMOS HAJTÁSÚ KERÉKPÁR PROTOTÍPUS KIZÁRÓLAG 3D NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIÁVAL ELEKTROMOS HAJTÁSÚ KERÉKPÁR PROTOTÍPUS KIZÁRÓLAG 3D NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIÁVAL 06/03/2017 Teljes egészében additív nyomtatási technológiával készült elektromos kerékpár gyártására kaptunk megbízást a közelmúltban,

Részletesebben

A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása

A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása Baross Gábor Program Nyugat-dunántúli Innovációs Fejlesztések ND_INRG_05-TAUMOBIL Az elsı magyar alternatív

Részletesebben

Benchmarking könyvtárakban

Benchmarking könyvtárakban Istók Anna: Benchmarking érdemes vajon másoktól tanulni? A Gödöllıi Városi Könyvtár és Információs Központ és az érdi Csuka Zoltán Városi könyvtár tapasztalatai egy új teljesítménymérési módszer bevezetése

Részletesebben

Top art technológiai megoldások a műemlékvédelemben, építészetben. Fehér András Mensor 3D

Top art technológiai megoldások a műemlékvédelemben, építészetben. Fehér András Mensor 3D Top art technológiai megoldások a műemlékvédelemben, építészetben Fehér András Mensor 3D PROLÓG 40-50 % tudja mi a szkennelés 44% nem akarja a 3D digitalizálást 68% akarja a 3D digitalizálást LÉZERSZKENNEREL

Részletesebben

1. http://www.minap.hu/news.php?extend.65166.2 2. 3. Miskolci cég munkája az űrben

1. http://www.minap.hu/news.php?extend.65166.2 2. 3. Miskolci cég munkája az űrben 1. http://www.minap.hu/news.php?extend.65166.2 2. 3. Miskolci cég munkája az űrben 2013-03-05 21:20 Négy éves munka zárását ünnepelte az Admatis Kft. partnerei és a sajtó képviseletében. A miskolci cég

Részletesebben

Autodesk Inventor Suite

Autodesk Inventor Suite 1 / 5 Autodesk Inventor Suite 2 / 5 Autodesk Inventor Suite Az Autodesk Inventor Suite egy olyan parametrikus tervező - modellező szoftver, melynek segítségével hatékonyan hozhatjuk létre alkatrészeink

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória SZAKDOLGOZAT Czibere Viktória Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Könyvtárinformatikai Tanszék A könyvtárhasználati ismeretek oktatásának sajátosságai különbözı életkori csoportokban Témavezetı:

Részletesebben

POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész.

POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész. 1, A polírozás fogalma: POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész. A polírozás olyan felület-megmunkálási eljárás, melynek során sima, tükörfényes felületet hozunk létre mechanikai vagy kémiai módszerekkel.

Részletesebben

ELO dokumentumkezelı bevezetése a Market Építıipari Zrt-ben

ELO dokumentumkezelı bevezetése a Market Építıipari Zrt-ben Korszerő iratkezelés ELO dokumentumkezelı bevezetése a Market Építıipari Zrt-ben Market cégcsoport Market Építı Zrt. Market Építıipari Kft. Market Épületszerviz Kft. Moratus Szerkezetépítı Kft. Vilati

Részletesebben

Külföldről behozott-e a jármű: Nem Gumik állapota: megfelelő, ill. kopott

Külföldről behozott-e a jármű: Nem Gumik állapota: megfelelő, ill. kopott 5. Gépjármő mőszaki állapotlap Fajta: szgk. Rendszám: HTX-144 Gyártmány: ALFA ROMEO Alvázszám: ZAR93700003042213 Típus: 147 Motorszám: AR321042579664 Szín: SZÜRKE Ajtók száma: 3 Hajtóanyag: Benzin Gyártási

Részletesebben

Szabadformájú felületek. 3D felületek megmunkálása gömbmaróval. Dr. Mikó Balázs FRAISA ToolSchool Október

Szabadformájú felületek. 3D felületek megmunkálása gömbmaróval. Dr. Mikó Balázs FRAISA ToolSchool Október Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyag- és Gyártástudományi Intézet FRAISA ToolSchool 2016. Október 20-21. 3D felületek megmunkálása gömbmaróval Dr. Mikó Balázs Szabadformájú

Részletesebben

LINDAB perforált profilokkal kialakítható önhordó és vázkitöltı homlokzati falak LINDAB BME K+F szerzıdés 1/2. ütemének 1. RÉSZJELENTÉS-e 11.

LINDAB perforált profilokkal kialakítható önhordó és vázkitöltı homlokzati falak LINDAB BME K+F szerzıdés 1/2. ütemének 1. RÉSZJELENTÉS-e 11. LINDAB BME K+F szerzıdés 1/2. ütemének 1. RÉSZJELENTÉS-e 11. oldal b) A hazai tartószerkezeti és épületszerkezeti követelményeknek megfelelı, a hatályos, valamint a várhatóan szigorodó (európai) épületfizikai

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav54

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01

Részletesebben

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793]

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] 3B SCIENTIFIC MEDICAL BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] BLS-Szimulátor BasicBilly TM 1. BasicBilly TM tartalma 2. Összeszerelés 2.1 Rugó cseréje 2.1 Tüdı zacskó cseréje 3. Tisztítás és ápolás

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs BGRKG14NNM / NEC. miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Dr. Mikó Balázs BGRKG14NNM / NEC. miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet BGRKG14NNM / NEC Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu A gyártástervezés feladata

Részletesebben

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban (Készítette: Andó Mátyás, a számonkérés az elıadás és a gyakorlat anyagára is kiterjed.)

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban (Készítette: Andó Mátyás, a számonkérés az elıadás és a gyakorlat anyagára is kiterjed.) Andó Mátyás: Méretlánc átrendezés a gyakorlatban, 21 Gépész Tuning Kft. Méretlánc átrendezés a gyakorlatban (Készítette: Andó Mátyás, a számonkérés az elıadás és a gyakorlat anyagára is kiterjed.) 1. CNC

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAD rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Szíjtárcsa mőhelyrajzának elkészítése ÓE-A14 alap közepes haladó

Részletesebben

Gázelosztó vezetékekrıl készített szakértıi vélemények tanulságai

Gázelosztó vezetékekrıl készített szakértıi vélemények tanulságai Gázelosztó vezetékekrıl készített szakértıi vélemények tanulságai Gázláng Mérnökiroda Szeged Aszódi János DUNAGÁZ Szakmai Napok Visegrád, 2010. április 7.-8. 1 A Bányatörvény által meghatározott eljárás

Részletesebben