A MÁV-THERMIT Kft köszönti

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MÁV-THERMIT Kft köszönti"

Átírás

1 Budapest január 25. A MÁV-THERMIT Kft köszönti a VAMAV vevıtalálkozó résztvevıit

2 Elıadás címe: B 60. XIV. rendszerő kitérık üzemeltetési tapasztalatai

3 Elıadó: Szabó József ny. mőszaki igazgató helyettes vasútépítési és pályafenntartási, vasúti felépítményszerkezeti szakértı

4 Elıadás tematikája: 1. A kitérı bemutatása. 2. B 60 XIV-es rendszerő kitérı jellemzıi. 3. A beépítés körülményei. 4. Az elmúlt három év üzemeltetési tapasztalatai. 5. Hatvan állomás 27. sz. kitérıjének vizsgálata. 6. További vizsgálatok, azok eredményei. 7. Budapest - Kelenföldi beépítések tapasztalatai. 8. A jövı feladatai. 9. Zárszó.

5 A kitérı bemutatása. Gyöngyös, április 22.

6 A kitérı bemutatása.

7 A kitérı bemutatása..

8 A kitérı bemutatása.

9 . A kitérı bemutatása.

10 . A kitérı bemutatása.

11 . A kitérı bemutatása.

12 Fı jellemzıje: B 60 XIV. rdsz. kitérı. Nagy súly, markánsabb és merevebb szerkezetek, szerkezeti egységek. Egybeöntött keresztezések, összehegesztett váltók. Új zárszerkezet (Tempflex) megjelenése. Nehezebben mozgatható fırészek. Beépítési hibákat utólag nehéz korrigálni. (Új beépítési technológia kiválasztása). Kitérık szabályozásának kérdései.

13 A beépítés körülményei.

14 A beépítés körülményei.

15 A beépítés körülményei.

16 A beépítés körülményei.

17 A beépítés körülményei.

18 A váltóállító erık.

19 A váltóállító erık. Zalaszentiván állomás (12.) 9. számú, B 60 XIV rendszerő kitérı: A váltó: 2,4 kn 2,8 kn. B váltó: 2,5 kn 3,7 kn. Beépítéskori (üzembe helyezéskori) mérési eredmény

20 Az üzemeltetés során elıállt nehézségek.

21 Az üzemeltetés során elıállt nehézségek.

22 Az üzemeltetés során elıállt nehézségek.

23 Váltóállító erık további alakulása. Zalaszentiván állomás 9. számú kitérı: november 03. ( ) A váltó: 3,3 kn (1,4 ) 3,5 kn (5,3) B váltó: 3,9 kn 4,1 kn Átszerelés A oldalon. (Sínszékhez szerelt görgıre), a kitérı KIAG-os szabályozása után.

24 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata.

25 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Beépítés ideje: május 22.

26 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Üzembe helyezés idıpontja: szeptember 20. Váltóállító erı mérések eredményei: A oldal AE: 3, 45 kn VE: 0, 90 kn 3, 25 0, 08 B oldal AE: 3, 45 kn VE: 1, 04 kn 3, 00 0, 88

27 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. A vizsgálat szempontjai: Részletes helyszíni mérésekkel, vizsgálatokkal meghatározni a kitérıre jellemzı probléma kört és tisztázni, hogy melyek a speciálisan rendszerszerőek és melyek a helyi viszonyok alapján kialakultak.

28 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Ezek: Az üzemeltetésbıl, A kitérı beépítésébıl, A gyártásból, A konstrukciós kialakításból adódó hiányosságok.

29 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Üzemeltetésbıl adódó hiányosság nem volt megállapítható, mert a kitérı egyenes irányban le volt zárva.

30 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Beépítési jellemzık: Csillagpontok rendben. Támtuskóknál a csúcssín lemaradás 2-4mm Csúcssínek kiemeltsége 5-7 mm Hézagminimumok mm Csúcssín nyitások mm Fekszint, irány a váltó részeken rendben

31 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata.

32 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata.

33 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata.

34 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Eredmények értékelése: A kitérı általános állapotából, a mérési eredményekbıl, arra a következtetésre jutottunk, hogy a gyártás, lekötés, beépítés során nem alakulhattak ki olyan hibák, amelyek komoly befolyással lennének a váltóállító és visszamaradó erıkre.

35 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Konstrukciós vizsgálatok: A zárszerkezetek feszülésébıl adódó erık A csúcssíntalp gyengítésének vizsgálata Az ívesített csúcssínekben (a hajlítást követıen) maradó erık A csúcssín szelvényő rész és a pályasín csatlakozásánál lévı ellenállás hegesztés viselkedése (varratzsugorodás, csavarodás)

36 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. A csúcssíntalp gyengítésének vizsgálata: Elıször összehasonlítást végeztem a különbözı sínrendszerekkel kialakított (talpgyengített) csúcssínek Iy tengelyő inercia nyomatékaival, valamint a 48 XIV és 54 XIV rendszerő kitérıknél alkalmazott talpgyengítési hosszakkal.

37 Hatvan állomás 27. számú kitérı vizsgálata. Iy: Talpgyengítési hossz: cm4 110 cm cm4 150 cm cm4 90 cm

38 További vizsgálatok.

39 További vizsgálatok. Csúcssín talpgyengítésének modellezése, konzolosan befogott tartószerkezetként.

40 További vizsgálatok.

41 További vizsgálatok.

42 További vizsgálatok.

43 További vizsgálatok eredményei. (Talpgyengítés modellezésekor) Mérési eredmények: Talpgyengítési hossz: Erı: [mm] [kn] 160 mm 250 mm 0 0, 82 1, , 44 0, , 40 0, 71

44 További vizsgálatok eredményei. (Talpgyengítés modellezésekor) Mérési eredmények értékelése: Hasznos következtetésre okot adó volt az a jelenség, hogy az alátámasztás csökkentése (részleges megszüntetése és görgıre helyezése) esetén, a talp gyengített állapotú sín teljesen visszaállt a geometriailag semleges (nyugalmi) helyzetébe.

45 További vizsgálatok eredményei. (Talpgyengítés modellezésekor) Mérési eredmények értékelése: Még ebben az állapotában is olyan nagy a talpgyengített sín merevsége, hogy az önsúlyból adódó súrlódási erıt képes volt teljesen legyızni. Az egyértelmően bizonyítottá vált, hogy az állító erık kérdésében a rugalmazó szakasz játssza a fıszerepet és nem a csúcssín szelvényő szakasz.

46 A mechanikai egyensúlyi állapot vizsgálata (A legkisebb állító és visszamaradó erı kialakítása) A váltórészben mechanikailag egyensúly csak akkor van, - ha mindkét irányú váltóállítás alkalmával a csúcssínekben keletkezı összes erı és az általuk okozott nyomatékok abszolút értéke nulla. Ezt pedig csak akkor tudjuk elérni, ha a váltó csúcssínjeinek geometriai kialakítása úgy történik, hogy azok feles állásban legyenek nyugalmi (azaz belsı feszültségtıl mentes ) állapotban.

47 A mechanikai egyensúlyi állapot vizsgálata (A legkisebb állító és visszamaradó erı kialakítása) Ebben az esetben ha a modellezéskor mért értékeket behelyettesítjük - akkor az 1400 mm es talpgyengítési hossz esetében csúcssínenként csak 0, 20 0, 25 kn állítóerıre lesz szükségünk. Az arányosítások révén kimondhatjuk, hogy a B 60-as rendszerő, átszelési kitérık csúcssínjeinek mozgatásához 0, 8 1, 0 kn erıre van szükségünk.

48 A mechanikai egyensúlyi állapot vizsgálata (A legkisebb állító és visszamaradó erı kialakítása) Az átállításhoz szükséges összes többi erı az máshol keletkezik és emésztıdik fel. (A következtetés és feltételezés szerelıpadon, felszerelt rudazat és zárszerkezet nélkül, csúcssíngörgıs alátámasztással kialakított kitérıre vonatkozik.)

49 Váltóállítás laboratóriumi modellezése Erı (N) Száraz sínszék Elmozdulás (mm) Erı Görgı nélküli mérés tiszta sínszéken

50 Váltóállítás laboratóriumi modellezése Erı (N) Elmozdulás (mm) Görgı nélküli mérés olajozott sínszéken Erı

51 Váltóállítás laboratóriumi modellezése Erı (N) Elmozdulás (mm) Görgı nélküli mérés szennyezett sínszéken Erı

52 Váltóállítás laboratóriumi modellezése Erı (N) , Vízszintes elmozdulás (mm) 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Függıleges elmozdulás (mm) Erı Elm. függ. MGV görgıvel, 130 mm-es pályalemez esetén

53 A mechanikai egyensúlyi állapot vizsgálata (A legkisebb állító és visszamaradó erı kialakítása) Az elıbbi megállapítások alapján elsısorban itt kell keresni a B 54 XIV-es rendszerő kitérıknél jelentkezı állítóerı problémákat is, hiszen annak talpgyengített keresztmetszete csak minimálisan különbözik a 60-as sínrendszerétıl, azaz merevsége miatt, a benne lezajló mechanikai folyamatok alig kisebbek.

54 A mechanikai egyensúlyi állapot vizsgálata (A legkisebb állító és visszamaradó erı kialakítása)

55 A Budapest- Kelenföldi további kitérı gyártás elıkészítése.

56 A Budapest Kelenföldi további kitérı gyártás elıkészítése. Változtatások a kitérı szerkezeti egységeiben: Talpgyengítés megnövelése 1400 mm hosszra. Zárszerkezet öntvényházának további megmunkálása. Rudazatok átalakítása és cseréje, finoman szabályozható változatra.

57 A Budapest Kelenföldi beépítés elıkészítése, kitérıcserék. Gyári A ÁE VE B ÁE VE Beép. A ÁE VE B ÁE VE 11. sz. 2,5 0,3 1,8 0,1 2,0 0,0 1,9 0,0 2,2 0,8 2,8 0,6 2,8 0,0 2,8 0,0 15. sz. 2,8 0,0 2,1 0,0 2,2 0,0 2,6 0,0 2,1 0,2 2,4 0,1 2,3 0,7 2,6 0,0

58 A Budapest Kelenföldi beépítés elıkészítése, kitérıcserék.

59 A Budapest Kelenföldi beépítés elıkészítése, kitérıcserék.

60 A Budapest Kelenföldi beépítés elıkészítése, kitérıcserék.

61 A Budapest Kelenföldi beépítés elıkészítése, kitérıcserék. A helyszínen látottak és tapasztaltak mindenkit meggyıztek és megnyugtattak arról, hogy van Magyarországon olyan korszerő technika és technológia, amelynek segítségével ezeknek a szerkezeteknek a magasfokú és igényes beépítése (majd késıbbi karbantartása) megnyugtató módon megoldott. Természetesen a minıségnek ára van, de az hosszú távon többszörösen megtérül!

62 A Budapest Kelenföldi beépítés elıkészítése, kitérıcserék. A VAMAV Kft Swietelsky Vasúttechnika Kft bizonyította, hogy felkészült a feladatra és a kooprodukciós munkájuk dicséretet érdemel. A kitérı szabályozásnál is törekedni kell a legkorszerőbb gépek alkalmazására. Minimum: a KIAG S gép. A technikai színvonal alapvonalát, nagyon keményen itt kell meghúzni!

63 Összefoglaló értékelés Elsısorban, hálásak lehetünk Hatvan állomás 27. számú kitérıjének, hogy az utolsó pillanatban magára fordította a figyelmet és így a Budapest Kelenföldi kitérıcserék nem okoztak nagyobb presztizs veszteséget a szakmának.

64 Összefoglaló értékelés Ez egy komoly figyelmeztetés is egyben, hogy egy új szerkezetnél, a közlekedés fenntartásának folyamatossága, biztonsága érdekében a tervezınek, gyártónak, felügyeleti szerveknek, beépítınek, üzemeltetınek jobban együtt kell mőködnie és lényegesen többet kell tennie! Nem lehet elnagyolni semmilyen apróságot és tanulni kell abból is, hogy az igazi tapasztalatok csak az üzemi mőködés alatt kerülnek felszínre.

65 Összefoglaló értékelés Fenntartással kell továbbra is kezelni, az adminisztratív beavatkozás (mint a legkisebb ellenállás iránya) felé történı kezdeményezéseket, elmozdulásokat. Ha feltétel nélkül és azonnal elfogadjuk az 5, 1 kn os állítóerı bevezetését, akkor valószínő, hogy komoly gátat építettünk volna ezeknek a kitérıknek az üzemeltetése elé.

66 A jövı feladatai A gyártás során finomítani és lehetıség szerint teljesen felszámolni a rudazatokban és zárszerkezetben még fellelhetı szoros kapcsolatokat, feszüléseket. A csúcssínek geometriai kialakításánál, a feszültség mentes méret beállítások, beszabályozások biztosítása. Összeszerelés elıtt (alkalmával) biztosítani az egyes szerkezeti elemek elkülöníthetı mérését.

67 A jövı feladatai A leírt hiányosságok felszámolása után, megfelelı tartalékok képzıdnek a kitérıben, és nem kell erılködni ahhoz, hogy az üzemeltetésnél, az elıírás szerinti 3, 4 kn állító és 1, 0 kn visszamaradó maximális erıket tartani lessen!!!

68 Zárszó A lehetıségeink adottak ahhoz, hogy -különösebb és látványosabb fejlesztések nélkül is - kihozzuk ebbıl a kitérıbıl a legjobbat. Mindenkinek csak annyit kell tennie, hogy a saját területén elvi elıkészítés, tervezés, gyártás, beépítés, üzemeltetés, karbantartás, ellenırzés során szigorúan betartsa az ide vonatkozó) (aktualizált!!!) elıírásokat, utasításokat, technológiákat.

69 Budapest január 25. Köszönöm türelmüket és megtisztelı figyelmüket!

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit MÁV THERMIT Kft Városi vasutak szakmai nap Balatonfenyves, 2010. 03. 18-19. A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit Hézagnélküli vágányok stabilitása

Részletesebben

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 1 Tartalomjegyzék 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 3 2. EU tanúsítvány.. 3 3. Az SD 201 felszerelése 3 4. Biztonsági elıírások. 3 5. Szállított anyagok listája.. 3 6. A berendezés felszerelése..

Részletesebben

2011/2012-es gazdasági év [e Ft] Éves összesítés [HUF] 7.700.000 Terv [HUF]

2011/2012-es gazdasági év [e Ft] Éves összesítés [HUF] 7.700.000 Terv [HUF] A VAMAV Kft tevékenys kenységei a magyarországi gi kötöttp ttpály lyás közleked zlekedés fejlesztéséé éért Elıadó: Sándor Ferenc VAMAV Kft. Elıad adás s tartalma Tervezett árbevétel Elıszerelt kitérı CONTEC

Részletesebben

CORONA MWI Rádiózható nedvesenfutó házi vízmérı

CORONA MWI Rádiózható nedvesenfutó házi vízmérı Alkalmazási terület: Családi házak, kisebb közösségek vízfogyasztásának mérésére. MID engedéllyel rendelkezı mérı: hidegvíz mérésére 50 C ig, 16 bar üzemi nyomásig. Jellemzık Az alkalmazott és a feldolgozott

Részletesebben

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése B. KITÉRŐK B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése 1.1. A kitérők kialakulása Az erdélyi brádi bányavasút kocsija és kitérője Benjamin John Curr szögvas keresztmetszetű öntöttvas

Részletesebben

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto hajtókargyártás vezetıje Tartalom 1 Bevezetés 2 A gyártási mélység

Részletesebben

Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések programszerő telepítését elısegítı mintaprojekt bemutatása

Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések programszerő telepítését elısegítı mintaprojekt bemutatása Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések programszerő telepítését elısegítı mintaprojekt bemutatása Harangozó Gábor fogalmazó KvVM Vízgazdálkodási Fıosztály Lajosmizse, 2010. május 11. Jogszabályi háttér:

Részletesebben

Pellet üzem - Alapoktól a tetıig. Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft

Pellet üzem - Alapoktól a tetıig. Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft Pellet üzem - Alapoktól a tetıig Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft Elıkészítés Piackutatás Piaci potenciál felmérése (konkurencia és kereslet elemzés) Milyen piacra kíván a beruházó pelletet értékesíteni?

Részletesebben

CORONA MCI rádiózható nedvesenfutó mérıkapszulás házi vízmérı

CORONA MCI rádiózható nedvesenfutó mérıkapszulás házi vízmérı Alkalmazási terület: Családi házak, kisebb közösségek vízfogyasztásának mérésére. MID engedéllyel rendelkezı mérı: hidegvíz mérésére 50 C ig, 16 bar üzemi nyomásig. Jellemzık Az alkalmazott és a feldolgozott

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 20. Elıadás A kapcsolatok funkciója: - Bekötés: 1 2 - Illesztés: 1 1 A kapcsolás módja: - mechanikus (csavar, szegecs) - hegesztési varrat 1 A kapcsolatok részei: - Elemvég

Részletesebben

Vágánykapcsolások. Készítette: Szűcs Tamás

Vágánykapcsolások. Készítette: Szűcs Tamás Vágánykapcsolások Készítette: Szűcs Tamás 2016 I. Vágánykapcsolások Feladatuk: Lehetővé teszik a vasúti járművek, illetve szerelvények számára a vágányokon való áthaladást. Eszközei: a. kitérők, b. tolópadok,

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelezı. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

Beruházás-szervezés projektkoordináció

Beruházás-szervezés projektkoordináció Beruházás-szervezés projektkoordináció Projektciklus: Építési kivitelezés résztvevıi: Projekt menedzsment Beruházó (építtetı): 1. szerzıdések (építési, tervezési) megkötése 2. a tervezı kiválasztása, jogszabályban

Részletesebben

MULTI ECHO. 230V-os ablaknyitó motor

MULTI ECHO. 230V-os ablaknyitó motor 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66 Fax: 262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu MULTI ECHO 230V-os ablaknyitó motor 1, Motor 7, Hatszögő anya alátéttel 2, Elsı csap a lánchoz 10, Motor

Részletesebben

Multitop-Bituplan típusú fedlapok beépítése Pécs

Multitop-Bituplan típusú fedlapok beépítése Pécs ACO MULTITOP-BITUPLAN aknafedlapok EN 124 szerint Önszintezı fedlapok Gyors beépíthetıség Minimális üzemeltetési, karbantartási költségek GGG fedlap, GG keret D400 terhelési osztály Nincs cement habarcs

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában. Kocsis Krisztián kéményseprımester

Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában. Kocsis Krisztián kéményseprımester Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában Kocsis Krisztián kéményseprımester - Kéményseprı-ipari közszolgáltatás egységesítése - Mőszaki feladatok egyértelmősítése, fogalmak tisztázása

Részletesebben

Indul a Tribologic Kft moduláris felépítéső kenéstechnikai tréningsorozata!

Indul a Tribologic Kft moduláris felépítéső kenéstechnikai tréningsorozata! Indul a Tribologic Kft moduláris felépítéső kenéstechnikai tréningsorozata! Tisztelt Partnerünk! Napjainkra a tudás vált az elsı számú termelési tényezıvé. A tudás katalizátorként segíti elı a termelés

Részletesebben

Hannes Saurug, Andreas Friedrich

Hannes Saurug, Andreas Friedrich Hannes Saurug, Andreas Friedrich A -ről röviden voestalpine Weichensysteme GmbH A stratégiánk Ügyfeleink sikeresebbé tétele Első karbantartás Növeli a pálya rendelkezésre állását! Első karbantartás Munkafolyamatok

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

A MÁV Zrt. karbantartási stratégiájához élettartam költség szempontjából optimalizált kitérőszerkezet kiválasztása

A MÁV Zrt. karbantartási stratégiájához élettartam költség szempontjából optimalizált kitérőszerkezet kiválasztása A MÁV Zrt. karbantartási stratégiájához élettartam költség szempontjából optimalizált kitérőszerkezet kiválasztása Tápiógyörgye projekt 1 XVII. Pályafenntartási konferencia Tartalom 1 1 1 2 RCF kialakulásának

Részletesebben

Rhein. Tetıfelület 2,75 m². Rhein 2011 Ungarn Seite 1

Rhein. Tetıfelület 2,75 m². Rhein 2011 Ungarn Seite 1 Rhein Tisztelt Vásárló! A felépítés elıtt gondosan olvassa el a jelen útmutatót. Kérdés esetén forduljon a felépítés elıtt szakértıhöz. Amennyiben pótalkatrészekre lenne szüksége, használja a felépítési

Részletesebben

B.3. MAGYARORSZÁGON ALKALMAZOTT SZABVÁNYOS KITÉRŐK

B.3. MAGYARORSZÁGON ALKALMAZOTT SZABVÁNYOS KITÉRŐK B.3. MAGYAOSZÁGON ALKALMAZOTT SZABVÁNYOS KITÉŐK 3.1. A MÁV t. szabványos kitérői A MÁV szabványos kitérőinek főbb adatai A kitérő jele Ívsugár [m] Hajlás Hajlásszög Hossz [m] XI 300 1:9 6-0-5 34,141 XII.

Részletesebben

A 2009 évi költség-felülvizsgálatnál alkalmazott benchmark módszertanból. Visegrád április 7.

A 2009 évi költség-felülvizsgálatnál alkalmazott benchmark módszertanból. Visegrád április 7. A 2009 évi költség-felülvizsgálatnál alkalmazott benchmark módszertanból adódó újdonságok, tapasztalatok Visegrád 2010. április 7. Amirıl szó lesz I. Miért van szükség költség-felülvizsgálatra? Mi indokolta

Részletesebben

Alagúti besugárzó kábel és antennarendszer szállítása, kiépítése, bontása

Alagúti besugárzó kábel és antennarendszer szállítása, kiépítése, bontása Alagúti besugárzó kábel és antennarendszer szállítása, kiépítése, bontása Régi sugárzó kábel bontása a meglévı bilincsbıl,ideiglenes kábel rögzítése 25000 m Cserére kijelölt kábeltartók gyártása, cseréje

Részletesebben

Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon

Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon Felvonó felújítás, modernizálás helyzete Magyarországon Siófok 2014. május 05. Gyökér Imre tanúsítási csoportvezetı Tel: 30 / 530-2592 30 / 267-6383 E-mail: gyoker.imre@emi-tuv.hu Gyors áttekintés Az országban

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 5. elıadás Tervezési folyamat Szerkezetek mérete, modellje Végeselem-módszer elve, alkalmazhatósága Tervezési folyamat, együttmőködés más szakágakkal: mérnök építész mőszaki

Részletesebben

Felvonószerelı képzés aktuális kérdései. Kamarás Péter 2012.június 7.

Felvonószerelı képzés aktuális kérdései. Kamarás Péter 2012.június 7. Felvonószerelı képzés aktuális kérdései Kamarás Péter 2012.június 7. Alapfokú iskolai képzés (8 általános) gimnázium szakközépiskola szakmunkás képzı iskola (3 éves képzés) 1990-es évek közepén változás

Részletesebben

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása 1. Alapfogalmak Alkatrészek tőrése Névleges méretnek nevezzük a munkadarab nagyságrendjének jellemzésére szolgáló alapméretet, ez a mőszaki rajzon minden esetben feltüntetésre kerül. Tőrés használatának

Részletesebben

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán Szakmérnöki továbbképzés Épületgépészeti szabályozástechnika Dr. Magyar Zoltán Tartalom 1. Épületgépészeti rendszerek üzemeltetése Beüzemelés, commissioning tevékenység Épületek belsı légállapotának kritériumai

Részletesebben

Csak tömegmérı mérleg

Csak tömegmérı mérleg PS-50/60 Csak tömegmérı mérleg FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MICRA-Metripond Kft. 6800 Hódmezıvásárhely Bajcsy-Zsilinszky u. 70. Telefon: (62) 245-460 Fax: (62) 244-096 www.micra.hu E-mail: micra@micra.hu 1.

Részletesebben

Gázelosztó vezetékekrıl készített szakértıi vélemények tanulságai

Gázelosztó vezetékekrıl készített szakértıi vélemények tanulságai Gázelosztó vezetékekrıl készített szakértıi vélemények tanulságai Gázláng Mérnökiroda Szeged Aszódi János DUNAGÁZ Szakmai Napok Visegrád, 2010. április 7.-8. 1 A Bányatörvény által meghatározott eljárás

Részletesebben

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (létesítmények, helyiségek ırzésének, valamint vagyontárgyak tárolásának és szállításának szabályai) HB-11899 A betöréses lopás és rablás

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS LINEÁRIS ABLAKMOZGATÓ MOTOR

HASZNÁLATI UTASÍTÁS LINEÁRIS ABLAKMOZGATÓ MOTOR SL60 ablakmozgató motor 1. oldal, 1. összesen HASZNÁLATI UTASÍTÁS LINEÁRIS ABLAKMOZGATÓ MOTOR KÉRJÜK FIGYELMESEN OLVASSA VÉGIG, MERT A TELEPÍTÉSI HIBÁKÉRT A GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ CÉG NEM VÁLLAL FELELİSÉGET!

Részletesebben

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem A felsorolt jellemzık közül elsı az ún. jármőkésedelem (az útkeresztezıdésen való áthaladás idıvesztesége).

Részletesebben

Alj alatti betétek (USP) Daczi László

Alj alatti betétek (USP) Daczi László Alj alatti betétek (USP) Daczi László 2009.11.28. Az elıadás tartalma: Az USP célja Az USP története Rendelkezésre álló irodalom Tapasztalatok ismertetése Hazai alkalmazás Összefoglalás Az USP célja: -

Részletesebben

DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT.

DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT. DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT. 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u.4-6. Telefon: 06 22/512-620; Telefax: 06 22/512-622 E-mail: du-plan@du-plan.hu Statikai szakvélemény Balatonföldvár, Kemping utca végén lévı lépcsısor

Részletesebben

Összes beépített és legyártott B60 XIV kitérő mennyiség: 18 csoport

Összes beépített és legyártott B60 XIV kitérő mennyiség: 18 csoport VAMAV Kft. küldetései és céljai ELŐADÁS TARTALMA I. MŰSZAKI JELLEGŰ FEJLESZTÉSEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK B60 XIV normál és széles átszelési kitérő Tempflex zárszerkezet és Saferoll görgő Kitérődiagnosztika Járműdiagnosztika

Részletesebben

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör.

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. 23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. Semjén kastély, a Halász-kúria, a Borpince, a Református templom és az Erzsébet kápolna helyi egyedi védelem alá helyezésérıl Heves Város Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II.

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. 1. Feladat Keresztmetszetek osztályzása Végezzük el a keresztmetszet osztályzását tiszta nyomás és hajlítás esetére! Monoszimmetrikus, hegesztett I szelvény (GY02 1. példája)

Részletesebben

Vízóra minıségellenırzés H4

Vízóra minıségellenırzés H4 Vízóra minıségellenırzés H4 1. A vízórák A háztartási vízfogyasztásmérık tulajdonképpen kis turbinák: a mérın átáramló víz egy lapátozással ellátott kereket forgat meg. A kerék által megtett fordulatok

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ FIGYELEM! Ez a kézikönyv kizárólag a szakszerelő részére készült. A készülék telepítését szerelő szakemberrel végeztesse. A telepítő szerepe továbbá tájékoztatni a

Részletesebben

Toronymerevítık mechanikai szempontból

Toronymerevítık mechanikai szempontból Andó Mátyás: Toronymerevítık méretezése, 9 Gépész Tuning Kft. Toronymerevítık mechanikai szempontból Mint a neve is mutatja a toronymerevítık használatának célja az, hogy merevebbé tegye az autó karosszériáját

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 231. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat az Állami Számvevıszék Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenırzésérıl készült jelentésben foglalt megállapításokhoz

Részletesebben

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III.

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. 1. Feladat Hajlítás és nyírás Végezzük el az alábbi gerenda keresztmetszeti vizsgálatait (tiszta esetek és lehetséges kölcsönhatások) kétféle anyaggal: S235; S355! (1)

Részletesebben

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Nyomásm smérés Mőködési elv alapján Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık Alkalmazás szerint Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Mérési módszer

Részletesebben

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya 101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának 16. alpontjában

Részletesebben

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás Egy gép, berendezés vagy eszköz higiéniailag akkor felel meg a jogszabályi követelményeknek, ha azonosítható, ha rendelkezik a megfelelıségét tanúsító dokumentummal,

Részletesebben

Enying Város Önkormányzata

Enying Város Önkormányzata Enying Város Önkormányzata 8130 Enying, Kossuth u. 26. Tel./Fax: 22/372-002 A Pénzügyi Ellenırzı és Rendészeti Bizottság 2010. november 09-i ülésére Tájékoztatás az Egyesített Szociális Intézmény feladatellátásáról,

Részletesebben

Ellenállásmérés Wheatstone híddal

Ellenállásmérés Wheatstone híddal Ellenállásmérés Wheatstone híddal A nagypontosságú elektromos ellenállásmérésre a gyakorlatban sokszor szükség van. Nagyon sok esetben nem elektromos mennyiségek mérését is visszavezethetjük ellenállásmérésre.

Részletesebben

Flamco Fill Compact. Termékadatok. Felhasználási cél. 3.1. Áttekintés

Flamco Fill Compact. Termékadatok. Felhasználási cél. 3.1. Áttekintés Flamco Fill Compact Termékadatok Felhasználási cél Az automatikus főtési utántöltı szerelvény a max. 90 C-os főtıvíz-hımérséklető főtıkörökben való használatra alkalmas. A DIN EN 1717 szabvány szerint

Részletesebben

A Visegrádi Önkormányzat 3/2004. (VI. 29.) ör. rendelete a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályozásról

A Visegrádi Önkormányzat 3/2004. (VI. 29.) ör. rendelete a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályozásról A Visegrádi Önkormányzat 3/2004. (VI. 29.) ör. rendelete a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályozásról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. -ában foglaltak, továbbá az 1991. évi XX.

Részletesebben

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport.

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Termelési folyamatok II. Sorrendtervezés Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu A

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Szeletelı gépek. Gyártó: R.G.V. s.r.l. / ITALY. Típusok: LUSSO-22-GS, LUSSO-25GS, LADY-22GS, LADY-25GS, LADY-275 S, LUSSO-275 S

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Szeletelı gépek. Gyártó: R.G.V. s.r.l. / ITALY. Típusok: LUSSO-22-GS, LUSSO-25GS, LADY-22GS, LADY-25GS, LADY-275 S, LUSSO-275 S HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Szeletelı gépek Gyártó: R.G.V. s.r.l. / ITALY Típusok: LUSSO-22-GS, LUSSO-25GS, LADY-22GS, LADY-25GS, LADY-275 S, LUSSO-275 S Importálja és Forgalmazza: Vendi-Hungária Kft Vendéglátó-ipari

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: VEM térbeli hajlított rúd ÓE-A03 alap közepes haladó VEM

Részletesebben

Kedves Olvasóink! SÍNEK VILÁGA 2014/6. Vólentné Sárvári Piroska Köszöntő 1. Szabó József Kitérők működtetése, üzemeltetése (2.

Kedves Olvasóink! SÍNEK VILÁGA 2014/6. Vólentné Sárvári Piroska Köszöntő 1. Szabó József Kitérők működtetése, üzemeltetése (2. Köszöntő 1 Tartalom Vólentné Sárvári Piroska Köszöntő 1 Szabó József Kitérők működtetése, üzemeltetése (2. rész) 2 Horváth Róbert Vissznyereményi anyagok beépítése 10 nagygépes technológiával Dr. Kiss

Részletesebben

Membrános ipari gázmérık G40 - G65 - G100. adattárolós kivitelben is, A termokorrektoros változat elıkészületben

Membrános ipari gázmérık G40 - G65 - G100. adattárolós kivitelben is, A termokorrektoros változat elıkészületben Membrános ipari gázmérık G40 - G65 - G100 adattárolós kivitelben is, A termokorrektoros változat elıkészületben Membrános ipari gázmérı G100 A G40, G65, G100 gázmérık A G40, G65 és G100 típusú membrános

Részletesebben

1. Minıség elméleti megfogalmazása Megfelelısség... 2 1.1.Vendégelégedettség... 2

1. Minıség elméleti megfogalmazása Megfelelısség... 2 1.1.Vendégelégedettség... 2 7.30. Minıségbiztosítás a szállodákban Minıség... 2 1. Minıség elméleti megfogalmazása Megfelelısség... 2 1.1.Vendégelégedettség... 2 2. Vendégelvárások Vendégelvárások... 3 2.1. Vendégelégedettség...

Részletesebben

JSE-L688 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOTORKERÉKPÁR RIASZTÓ ÉS TÁVINDÍTÓ

JSE-L688 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOTORKERÉKPÁR RIASZTÓ ÉS TÁVINDÍTÓ JSE-L688 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOTORKERÉKPÁR RIASZTÓ ÉS TÁVINDÍTÓ Megjegyzések: 1. A távindító rendszer használatával egy idıben a motorkerékpár indítókulcsa nem helyezhetı be, mert ez a biztosíték kiolvadását

Részletesebben

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika Logisztikai rendszerek Termelési logisztika Termelési logisztika A termelési logisztika a mőködési területek jellegzetessége szerint a mikrologisztika, ezen belül a vállalati logisztika legmeghatározóbb

Részletesebben

Nemzetközi témák, projektek. Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO

Nemzetközi témák, projektek. Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO Nemzetközi témák, projektek Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO 2009.11.28. Tartalom: UIC Nemzetközi Vasútegylet UIC-s Projektek: - InnoTrack projekt - Pálya és ERTMS/ETCS projekt

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

EÖRDÖGH TRADE MIKROELEKTRONIKAI és KERESKEDELMI KFT. ecolux DIMMER. Elektronikus feszültség dimmelı. Ver: 09/1

EÖRDÖGH TRADE MIKROELEKTRONIKAI és KERESKEDELMI KFT. ecolux DIMMER. Elektronikus feszültség dimmelı. Ver: 09/1 ecolux DIMMER Elektronikus feszültség dimmelı Ver: 09/1 2009 1. Általános ismertetés Éjszaka általában a csökkent energia felhasználás miatt megnövekedı feszültség hatására, a közvilágítás nagyobb energia

Részletesebben

Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék

Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék XV. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA ÉPKO 2011. június 2-5. Csíksomlyó A BUDAPESTI

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

Magasépítéstan I. Iparosított építésmódok II.

Magasépítéstan I. Iparosított építésmódok II. Magasépítéstan I. Iparosított építésmódok II. Az elıadást köszönettel ajánlom a néhai Bruzsa László egyetemi docens emlékének, akinek áldozatos, szakmai munkája nélkül ez az elıadás nem jöhetett volna

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9.

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. Épületek gázellátása A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai ízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

Lemez- és gerendaalapok méretezése

Lemez- és gerendaalapok méretezése Lemez- és gerendaalapok méretezése Az alapmerevség hatása az alap hajlékony merev a talpfeszültség egyenletes széleken nagyobb a süllyedés teknıszerő egyenletes Terhelés hatása hajlékony alapok esetén

Részletesebben

A magyar szabályozás várható iránya és ütemezése a biogáz üzemek engedélyezése területén

A magyar szabályozás várható iránya és ütemezése a biogáz üzemek engedélyezése területén A magyar szabályozás várható iránya és ütemezése a biogáz üzemek engedélyezése területén A bioenergia hasznosítás lehetıségei konferencia Budapest, 2010. november 8. Dr. Lengyel Attila Magyar Biogáz Egyesület

Részletesebben

XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ

XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ XXI. NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ Szaszák Norbert II. éves doktoranduszhallgató, Dr. Szabó Szilárd Miskolci Egyetem, Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke 2013. Összefoglaló Doktori téma: turbulenciagenerátorok

Részletesebben

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója XX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Bükfürdő, 2019. április 9-11. Horváth Róbert ügyvezető Swietelsky Vasúttechnika Kft. 1 Budapesti 3. sz. (Észak

Részletesebben

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.)

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.) VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.) www.cdvuz.cz Az átjárhatóság elemeinek listája a 2008/217/ES alapján 1. Sínek (5.3.1). 2. Sínleerősítő rendszerek (5.3.2). 3. Keresztaljak

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének június 27-i ülésére. Közbeszerzési Bizottság. aljegyzı

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének június 27-i ülésére. Közbeszerzési Bizottság. aljegyzı Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. június 27-i ülésére 15. Tárgy: Városháza hőtésére beérkezett árajánlatok elbírálása Az elıterjesztést készítette: Szilágyi Ödön

Részletesebben

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem.

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem. Konkrét tanácsok a Salgó-dexion polcrendszer összeszereléséhez Vásárlásunk során a Salgó-dexion polcokat, polcrendszereket sokféle módon állíthatjuk össze az igénybe vételnek, felhasználásnak, valamint

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22.

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22. TERMÉKZIMULÁCIÓ Végeselem módszer Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás 211. március 22. Elıadó: Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár A végeselem módszer lényege A vizsgált, tetszıleges geometriai kialakítású

Részletesebben

MECHANIKA I. /Statika/ 1. előadás SZIE-YMM 1. Bevezetés épületek, építmények fizikai hatások, köztük erőhatások részleges vagy teljes tönkremenetel használhatatlanná válás anyagi kár, emberáldozat 1 Cél:

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV VC-50M FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MICRA-Metripond Kft. 6800 Hódmezıvásárhely Bajcsy-Zsilinszky u. 70. Telefon: (62) 245-460 Fax: (62) 244-096 www.micra.hu E-mail: micra@micra.hu 1. BEVEZETÉS 2 2. A MÉRLEG

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 Lábonálló 2 személyes ivókút idızített nyomógombos fejjel BK01427 9/1 11.07.21 BEFOGLALÓ MÉRETEI: Típus BK01427 Medence belsı méret: 210x74 mm Magasság (A): 1060 mm Kút átmérı: 365

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

Pénztárgépnapló. Ez a pénztárgépnapló megfelel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013. december 19-ei ajánlásának.

Pénztárgépnapló. Ez a pénztárgépnapló megfelel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013. december 19-ei ajánlásának. Pénztárgépnapló Ez a pénztárgépnapló megfelel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013. december 19-ei ajánlásának. 1 Ez a pénztárgépnapló 17 ozott oldalt tartalmaz. Ebbıl 1. oldal A pénztárgép fıbb adatai lap;

Részletesebben

OTSZ VILLÁMVÉDELEM. Elemzés és módosítási javaslat

OTSZ VILLÁMVÉDELEM. Elemzés és módosítási javaslat OTSZ Elemzés és módosítási javaslat OTSZ 3. rész Elemzés Válasz a következı kérdésekre: - a szabályzat tartalmaz-e szabványhivatkozásokat - a hivatkozások megfelelnek-e az európai elveknek és az európai

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: VEM Rúdszerkezet sajátfrekvenciája ÓE-A05 alap közepes haladó

Részletesebben

Óravázlat. emeletráépítés miatt - erıtani körülmények (statikai váz) változása (pl. pillérritkítás, falkiváltás)

Óravázlat. emeletráépítés miatt - erıtani körülmények (statikai váz) változása (pl. pillérritkítás, falkiváltás) Tartószerkezetek megerısítése, átalakítása Elıadás BMGE Hidak és Szerkezetek Tanszéke 2008.09.22. 12 00 15 00 Kmf. 16. Elıadó: Iványi János okl. szerkezetépítı mérnök EUROPA-Mérnök, a Magyar Mérnöki Kamara

Részletesebben

Garázskapu nyitó. Kezelési útmutató

Garázskapu nyitó. Kezelési útmutató RoboBox 50 Garázskapu nyitó Kezelési útmutató Mozgatható tömeg 50 kg Beállítható kimeneti teljesítmény korlát Távvezérlı tanuló funkció Gyors hajtásmegszakítási lehetıség Könnyő telepíthetıség 1 MŐSZAKI

Részletesebben

Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei

Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei Mozgólépcsők műszaki-biztonsági követelményei Csomai-Kürtössy Roland Norbert BKV ZRt. Mozgólépcső Szolgálat Galyatető 2017.04.03. Bemutatkozás Tömegközlekedési útvonalon üzemelő mozgólépcsők karbantartása.

Részletesebben

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap 2010 október 26. kedd 09:30 INNONET elıadóterme - 9027 Gyır, Gesztenyefa u. 4. 09:30 09:35 Köszöntı Kabács Zoltán NYDRFÜ által felkért külsı szakértı

Részletesebben

Technikai elemzés. matiou. Fio o.c.p., a.s.

Technikai elemzés. matiou. Fio o.c.p., a.s. Technikai elemzés matiou Fio o.c.p., a.s. A prágai PX index még mindig oldalazik (1080 1280). Jelenleg az index nem tudott áttörni az ellenálláson. Viszont az utolsó csökkenésnél sem törte át a 200 napos

Részletesebben

Az ÚMFT és OP-k értékelésének rendszere, a monitoring bizottságok és az indikátorok szerepe az értékelésben

Az ÚMFT és OP-k értékelésének rendszere, a monitoring bizottságok és az indikátorok szerepe az értékelésben Az ÚMFT és OP-k értékelésének rendszere, a monitoring bizottságok és az indikátorok szerepe az értékelésben Dr. Tétényi Tamás a közgazdaságtudomány kandidátusa. A stratégiai és i Fıosztály vezetıje, Nemzeti

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK

TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK TARTÓSZERKEZETEK II. VASBETONSZERKEZETEK 2010.03.26. KERETSZERKEZETEK A keretvázak kialakulása Kezdetben pillér-gerenda rendszerő tartószerkezeti váz XIX XX. Század új anyagok öntöttvas, vas, acél, vasbeton

Részletesebben

KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.

KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling. KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu FERNI 24V Külsı szárnyaskapu hajtás F1024 Magyarországi Képviselet

Részletesebben

Beállítási utasítás CAME típusú FLY-E Automatika szárnyasajtó meghajtásához

Beállítási utasítás CAME típusú FLY-E Automatika szárnyasajtó meghajtásához Beállítási utasítás CAME típusú FLY-E Automatika szárnyasajtó meghajtásához A vásárolt terméket csak megfelelı szakismerettel rendelkezı, cégünk által felkészített szakember szerelheti fel, kötheti be

Részletesebben

Zajcsökkentési intézkedési tervek készítése szakértői szemszögből

Zajcsökkentési intézkedési tervek készítése szakértői szemszögből Zajcsökkentési intézkedési tervek készítése szakértői szemszögből Jogszabályi környezet 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 17-18. 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet 9. 5. sz. melléklet 2 Intézkedési terv

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 8. Előadás Kapcsolatok II. Hegesztett kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 8. Előadás Kapcsolatok II. Hegesztett kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 8. Előadás Kapcsolatok II. Hegesztett kapcsolatok Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus I. ZH STATIKA!!! Gyakorlás: Mechanikai példatár I. kötet (6.1 Egyenes tengelyű tartók)

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. MC Vario Összecsukható állvány

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. MC Vario Összecsukható állvány Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: MC Vario Összecsukható állvány Cikkszám: 92020007 Gyártó: METALCONSTRUCT Zrt. 6000. Kecskemét, Főzfás köz 3. Lapszám: 2/6 Az ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ az MC Vario összecsukható

Részletesebben

TERMÉKEK MŐSZAKI TERVEZÉSE Megbízhatóságra, élettartamra tervezés I.

TERMÉKEK MŐSZAKI TERVEZÉSE Megbízhatóságra, élettartamra tervezés I. TERMÉKEK MŐSZAKI TERVEZÉSE Megbízhatóságra, élettartamra tervezés I. Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár Megbízhatóság-elméleti alapok A megbízhatóságelmélet az a komplex tudományág, amely a meghibásodási

Részletesebben