Klasszikus Balett alapismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Klasszikus Balett alapismeretek"

Átírás

1

2 Klasszikus Balett alapismeretek MISKOVITZ BALETTMŰVÉSZETI STÚDIÓ BUDAPEST

3 FONTOS(!) tisztázni, a Klasszikus Balett oktatás lényegét, mert kérdésként, többször felmerült: Ez a mozgásrendszer, akár teljesen kezdőként is, felnőtt korban is elsajátítható. Természetesen nem olyan szinten, mint aki 10 évesen a balettintézetben kezdte, de felnőtt korban nem is ez a cél. Kik járnak az órákra? Teljesen átlagemberek, akik szeretik ezt a művészeti ágat. Az életkor teljesen változó, éves korig járnak a balettiskola óráira. Nincsenek életkori vagy testalkati elvárások, sokkal fontosabb a kitartás, és a szorgalmas órai munka. Minimum 2-3 hónap a balettiskolában Nem szeretnénk senkit hitegetni, hogy könnyű a klasszikus balett elsajátítása, fárasztó, kemény szellemileg és fizikailag is. Lesznek hullámvölgyek a tanulási folyamatban, amikor legszívesebben abbahagynád az egészet, de ne tedd, egy különleges művészeti világba vezetlek, ami az elején még a fejedben egy nagy kiismerhetetlen kavarodásnak fog tűnni. Sajnos nem megy minden könnyen, mert akkor mindenki az Operaházban táncolna. DE! ha van kitartásod, 2-3 hónap után, már teljesen másként értékeled a balett órákat, meglesz a kemény munkád gyümölcse. Egyre könnyebben mennek a gyakorlatok, fizikailag jobban bírod az órát. Tudatosabban uralod a tested, a mozgásod, és jobban oda tudsz figyelni a gyakorlatok pontos végrehajtására. Óráról órára egyre jobban tetszik az eredmény, amit a tükörben látsz: a harmonikus, finom, könnyed és szép mozdulatok.

4 Ez egy művészeti tanfolyam, mely mind szellemiségében, mind intelligens testképzésében, össze nem hasonlítható a különböző, mai divatos fitness mozgáskultúrákkal. Első alkalommal néhány furcsa gondolat kering majd a fejedben.. - úristen én vagyok itt a legbénább! - miért..miért jöttem ide! ezt nem nekem találták ki! - plié, rölövé, tandü áááhhh, meg sem bírom jegyezni, mi ez francia nyelvlecke? és óra után másnap: Az izomláz iránymutatásával, teljesen új izomcsoportokat fedezel fel magadon:-) DE! Nyugodj meg......mindenki elkezdte valahol, azok is, akik melletted állnak a balettrúdnál. A balett gyakorlatok, nem bonyolultak, néhány alkalom alatt megtanulhatók. A nálunk tanító tanárok, magasan képzett szakemberek, érdemes pontosan figyelni, hogy a gyakorlatok végrehajtásával kapcsolatban milyen instrukciókat adnak. Az, hogy milyen szinten veszel részt az órán, és milyen szinten sajátítod el a balett technikát, az csak saját egyéni motivációdon múlik. Itt is igaz, hogy sokkal több múlik a szorgalmon, a kitartáson, mint az adottságokon. Néhány héten belül tapasztalni fogod magadon a változásokat: egyenesebb háttal jársz és ülsz, kontrolálod az egész tested, könnyebben hajolsz le a cipődhöz.

5 Gyakori kérdések Ruházat: Kezdő szinten teljesen megfelel egy szűkebb rugalmas nadrág és póló, nem szükséges speciális balett felszerelés. Fontos, hogy a térdek, és a boka mozgása látszódjon a gyakorlatok végrehajtása közben. A balett cipő sem feltétel, kezdő szinten teljesen megfelelő egy vastagabb sport zokni. Tapasztalat, hogy később, minél inkább szenvedélyeddé válik a klasszikus balett, igényed lesz a speciális balettcipőre, balett dresszre és balett harisnyára. De ahhoz, hogy kipróbáld nem szükséges egyből bevásárolnod mindenből. Életkor: Nincs életkori megkötés, az órákra jellemzően éves kor között járnak az érdeklődők, soha nem késő elkezdeni! Balettcipő: A legjobb a csepp talpú (!) balett gyakorló cipő. Balettcipő vásárlás: Balettcipőt a balettcipő boltból! Érdemes felkeresni az Oktogonhoz közeli Sansha táncszaküzletet 1066, Budapest, Ó utca 42. Tel/Fax: +36 (1) Itt nyugodtan kérd az eladók segítségét, segítenek kiválasztani a neked megfelelő cipőt. Mit kérj az eladótól: - balett gyakorlócipő (próbáld fel a géppel és kézzel varrott cipőt is!) - csepptalpú (!) - vászon - szín (általában fekete, fehér és rózsaszín a választék) Ne közvetlen óra előtt vásárold meg, mert még a pántokat a lábfejednek megfelelően fel kell varrnod a cipőre.

6 Az órára, a balettcipőt először nem célszerű felvenni mezítláb, mert még ismeretlen az érzés és kényelmetlen lehet, egy vékony (titok) zoknit érdemes alá venni. Hajviselet: A hajad legyen összefogva, rendesen elcsatolva, hogy órán ne kelljen vele foglalkoznod, és ne zavarjon a koncentrálásban.

7 A balett óra viselkedésszabályai A balett órán való viselkedés, magatartás különleges fegyelmezettséget kíván. Időben érj be órára, mert elkésni tilos! Az óra megkezdésének időpontja előtt jelenj meg, hogy öltöződben megfelelően felkészülhess az órára. Külsőd, balett ruhád, hajviseleted mindig tiszta, rendezett legyen. A balett teremben enni, inni, zajongani, utcai cipővel belépni sem szabad. Az órán a tanuló és a tanár között nem zajlik párbeszéd, a tanár észrevételeit, instrukcióit figyelemmel fogadd és igyekezz teljesíteni. Társaiddal sem beszélgethetsz, mert a testedre kell koncentrálnod. Nagyon figyelj és próbálj emlékezni az előző órán elhangzott észrevételekre is. Azokat a hibákat, melyekre tanárod többször felhívta figyelmedet, próbáld meg folyamatosan javítani, meglátod, fejlődni fogsz! Ne keseredj el, ha valami nem sikerül, a balett lépések elsajátítása, megtanulása nagyon sok gyakorlást, ismétlést igényel! Légy kitartó, és gondolj a gyémántra, az ékkő ragyogását nagyon hosszadalmas csiszolás előzi meg! Végül szeresd, amit csinálsz, mert egy olyan csodálatos táncnyelven tanulhatsz, amelyen nem beszélhet mindenki!

8 Balett óra menete Az óra a klasszikus balett tréning metodikájára épül. Kezdő szinten egy alapos balett célgimnasztikával kezdünk, hogy megtanuljátok, pontosan hogyan kell átmozgatni, bemelegíteni a testeteket, hogyan kerüljétek el a sérüléseket. Következnek a rúdgyakorlatok, megtanuljátok a gyakorlatok sorrendjét és pontos végrehajtását. Középgyakorlatoknál beállunk középre, tükörrel szemben és itt végezzük a gyakorlatokat. Minden óra része az alapos nyújtás. Első néhány alkalommal nem kell "szétszakítanod" magad, fontos a fokozatosság, óráról órára többet és többet, és észre sem veszed és lent vagy spárgában:-) A nyújtás jellemzője, hogy nem heti egyszer öt órát, hanem heti ötször 30 percet kell vele foglalkozni, a megfelelő eredmény elérése céljából. Fontos!!! Kezdő szinten még ne próbálgasd otthon a nyújtást, először az órán meg kell tanulod a nyújtó gyakorlatok pontos végrehajtását, és csak utána próbálkozz a gyakorlatokkal otthon!

9 A tér beosztása Lábpozíciók

10 Az I. pozícióból a II. pozícióba váltásnál a szabadlábat a súlylábbal egyvonalban csúsztatjuk oldalra, lábujjhegyre. A sarkat haránton keresztül gördítve letesszük a földre úgy, hogy a két sarok között egy lábfő távolság legyen. A sarok lerakásával együtt a testsúlyt középre helyezzük, és amikor felemeljük a sarkat, a testsúlyt a súlylábra visszahelyezzük. Ezt a testsúlyáthelyezést a IV. pozíciónál is el kell végezni. Az I. és II. pozícióban a két lábfő egyvonalban van, míg a IV. és V. pozícióban pontosan fedi egymást. A III. pozícióban a lábakat az V. pozíció szerint tartjuk, de a két lábfő csak félig fedi egymást. Ezt a pozíciót az V. pozíció előkészítésére használjuk. A IV. pozíciót az elöl tartott lábujjhegyről úgy hozzuk létre, hogy a lábujjakat hátrafelé indított mozdulattal közelítjük a súlyláb felé, miközben a sarkat előre nyomjuk és így helyezzük le a földre. A jobb saroknak egyvonalban kell lennie a bal lábujjakkal, a testsúly mindkét lábon van. Különösen ügyelni kell arra, hogy a csípő és a vállak egyvonalban maradjanak. Fontos!!! Valamennyi pozíciót teljesen nyújtott és 180 fokos szögben kifordított lábban végzünk. Teljes talpon kell állni, a testsúly mindkét lábon egyenlően helyezkedik el. A bokák ne dőljenek be, és a lábujjak a földön legyenek. Az átmenetet a pozíciók között erőteljes csúsztatással végezzük.

11 Karpozíciók Előkészítő helyzet: A könyököt enyhén behajlítjuk, az alkart úgy fordítjuk, hogy a tenyerek a comb felé forduljanak, az ujjakat egymás mellett tartva könnyedén, kissé nyújtva tartjuk. A karokat ebben a tartásban a comb elé visszük kb. a combtól 4-5 cm távolságra, a két kézfejet egymáshoz közelítjük szemtávolságig. Az előkészítő tartásnál a felkart a test előtt tartjuk anélkül, hogy a vállakat előreengednénk. A karokat annyira gömbölyítjük, hogy az előkészítő helyzetben ovált alkotnak. A tenyerek alapvetően felfelé néznek, de nem megtörve az alkar vonalát! Első karpozíció: Az előkészítő helyzetből a gömbölyűen tartott karokat lassan felemeljük gyomormagasságig, miközben kissé jobban behajlítjuk. Az I. karpozíció rövidebb, gömbölyűbb tartás, mint az előkészítő helyzet és a III. pozíció. A tenyerek a test felé fordítottak, és a vállak mozdulatlanok.

12 Második karpozíció: A karokat az I. pozícióból kis megnyújtással indítjuk és vezetjük oldalra addig, amíg a szemünk sarkából látjuk a kézfőt. A kart a háttól kissé előrefelé hajlítjuk. A felkart tartjuk magasabban, de a felkar, könyök, csukló és a kisujj alsó éle egyvonalban vannak. Tenyerek előrefelé fordítottak. Harmadik karpozíció: A III. karpozíciót az I. pozícióból való felemeléssel egyidejűleg kissé megnyújtjuk, így a III. pozíció ugyanolyan ovális helyzetű lesz, mint az előkészítő kartartás. A karokat addig emeljük, amíg a fej megemelése nélkül felnézve látjuk a kézfőt. A tenyerek a homlok felé fordítottak, de a könyökök oldalra néznek. A karok III. pozícióba emelése alatt erősen le kell szorítani a vállakat. A kézfej tartása: A kézfej a kar folytatása. A csuklóízülettel meghosszabbítjuk az alkart. Az ujjakat könnyedén nyújtjuk, az ujjtöveknél nem törjük meg a kézfő vonalát, és az ujjak enyhe gömbölyítése fejezi be a tartást. A 2. és a!. ujj egyvonalban vannak, a kisujj valamivel kijjebb és a középső ujj beljebb helyezkedik el. A hüvelykujjat a csukló vonalától hosszan tartva a tenyér közepe felé visszük és a középső ujjal közelítjük egymáshoz. Nem kell összeérjenek, de ha szükségesnek érezzük, kezdetben a hüvelykujj lazán érintse a középső ujj, tenyérhez legközelebb lévő ujjpercét.

13 Rúdfogás A rúdfogás módja a rúd mellett: A rudat fogó kezet magunk előtt a rúdra helyezzük, a hüvelykujj, a többi ujjak mellett a rúdon fekszik. A rúdtól olyan távolságban kell állni, hogy az alkar és a rúd között 45 fokos szög jöjjön létre. A vállakat és a medencét pontosan előre fordítjuk. Hátat egyenesen tartjuk. Vállakat oldalt leengedjük. A homlokot előre fordítjuk, és egyenesen előre nézünk. A rúdfogás módja a rúddal szemben: A két kezet vállszélességben helyezzük a rúdra, a hüvelykujj, a többi ujjak mellett a rúdon fekszik. A rudat csak érintjük, nem kapaszkodunk bele. A rúdtól alkar távolságra állunk. Felkarok test mellett, függőleges helyzetben vannak. A vállakat és a medencét pontosan a rúddal szembe fordítjuk. Hátat egyenesen tartjuk. Vállakat oldalt leengedjük. A homlokot előre fordítjuk, és egyenesen előre nézünk.

14 Rúdgyakorlatok Gyakorlatok sorrendje a rúdnál: 1. Plié 2. Battement tendu 3. Battement tendu jeté 4. Rond de jambe pár térre 5. Fondu 6. Frappé 7. Adagio 8. Grand battement jeté Rúdgyakorlat, kiindulási lábpozíciók: Gyakorlatok sorrendje Gyakorlat neve kiindulási lábpozíciók 1. gyakorlat Plié I. pozíció 2. gyakorlat Battement tendu V. pozíció 3. gyakorlat Battement tendu jeté V. pozíció 4. gyakorlat Rond de jambe pár térre I. pozíció 5. gyakorlat Fondu V. pozíció 6. gyakorlat Frappé V. pozíció 7. gyakorlat Adagio V. pozíció 8. gyakorlat Grand battement jeté V. pozíció

15 Plié A demi plié-nél a térdeket folyamatosan hajlítjuk addig, amíg a sarkat a földön tudjuk tartani. A térdeket a lábfő irányába nyitjuk. A medencét nem engedjük hátra, a gerincoszloppal együtt egyenesen tartjuk. A térdnyújtás is folyamatosan történik. A demi plié-ből a grand plié-be ereszkedés és a felemelkedés is lassan történik. A sarkakat a földön kell tartani a lehetőségekig, s a későbbiekben is, csak a szükséges mértékben emeljük fel annyira, hogy egyenes törzzsel meg tudjunk állni. Az I., IV. és V. pozícióban a grand plié-ben olyan mélyre megyünk le, amíg nem ülünk rá a sarkunkra, a comb és az alsó lábszár nem érinti egymást. A mélyponton a grand plié-t nem állítjuk meg, nem tartunk szünetet, hanem mindjárt indítjuk a felemelkedést. A felemelkedés közben amilyen hamar csak lehet, letesszük a sarkat a földre. A II. pozícióban a grand plié-ben a sarok a földön marad, és olyan mélyre megyünk le, amíg a combok vízszintesen vannak. A grand plié szempontjai azonosan a demi plié szempontjaival. Battement tendu A pozíciókból a kicsúsztatásokat teljesen nyújtott lábbal, lassan végezzük. Oldalt irányban a szabad láb a súlylábbal pontosan egy irányban legyen. Előre irányba a mozdulatot a sarokkal indítjuk és a visszahúzást a lábujjak vezetik. A kicsúsztatást egyenesen előre vezetjük, így a szabadláb sarka a súlyláb sarkával van szemben. A hátra irányt a lábujjak vezetik, a sarok és a bokacsont föld felé fordít. Ügyelni kell arra, hogy a tendu-k alatt a testsúly a súlylábon maradjon, a tendu-ket combtőből végezzük. A csúsztatást lábujjhegyre és lábujjhegyről talpra a pozícióba erősen, talpizomzattal kell végezni, mintha masszíroznánk a talajt. A tendu helyzetben a lábfőt erőteljesen feszítjük.

16 Battement tendu jeté A jeté jelentése dobás. Jelentésének megfelelően, csúsztatással, erőteljesen, gyors mozdulattal, tendu helyzeten keresztül lendítjük a lábat 35 -ra. A végponton a lábat hirtelen meg kell állítani és nem szabad erről a pontról elmozdulnia. Zárásnál, először a spicc éri a földet, tehát tendu helyzeten keresztül, csúsztatással zárjuk a pozíciót. Rond de jambe par terre A rond de jambe par terre gyakorlat egy körző mozdulat a csípőízületből. A szabadláb spicce egy félkört rajzol a földön. A körívet lefeszített lábfővel rajzoljuk en dehors vagy en dedans. A kifelé forgatás (en dehors) legnehezebb pontja az oldalt és hátul irány között van. Az en dehors-nál arra törekszünk, hogy ne fordítsuk a szabadlábat, hanem a csípőízületből kifordítva vezetjük. Az en dedans-nál pedig azonnal fordítjuk a szabadlábat és a sarokkal vezetjük a rond-ot előre. Fondu A fondu folyamatos térdhajlításból és térdnyújtásból áll. A két lábnak egyszerre kell a plié mélypontjába érkezni és egyszerre kell a nyújtást végezni. A medencének és a gerincnek egyenesen kell maradnia, a plié-nél a térdeket combtőből erőteljesen forgassuk kifelé és a súlyláb bokája ne dőljön be. Az előre fondu-t a sarokkal indítjuk, a hátra fondu-t térddel nyitjuk. Az oldalt fondu-nél az irányra kell figyelni, hogy a szabadláb pontosan egyvonalban legyen a súlylábbal. A hajlítást és nyújtást az alsó lábszárral végezzük, a combokat mozdulatlanul tartva.

17 Frappé A frappé két mozdulatból áll: egy térdhajlításból és egy térdnyújtásból. A térdhajlítás a sur le cou-de-pied helyzet. A másik mozdulat a térdnyújtás 35 -ra, amit kifelé fordított térddel, erőteljesen kell végezni. A nyújtás és hajlítás alatt a comb mozdulatlan és 180 -os szögben kifordított. Grand battement jeté A jeté szó, dobást jelent, tehát az első mozdulat lábdobás. A lefelé mozdulat folyamatos, körülbelül 45 -os magasságtól visszatartott. A grand battement jeté feldobásának és lezárásának egyaránt tendu helyzeten keresztül kell történnie. Vigyázzunk a medence mozdulatlanságára, a térdek nyújtására, és az irányok pontos betartására. A kedvcsináló, a balett tanulmányok hullámvölgyein átvezető, és a kitartást elősegítő füzet forrásanyaga: Uhrik Dóra: Klasszikus Balett képeskönyv Az alapfokú táncművészeti iskolák tanulóinak Állami Balett Intézet: A klasszikus balett módszertana

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE Fekudj hanyatt, kezek a combok mellett. Emeld fel a fejed es alabakat 20-25 centire a talajtol, kezek a combok felett, tenyerek egymas fele neznek. Spiccelnek a labfejek,

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák 2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák < Jóga Ászanák Az ászanák statikus gyakorlatok, amelyek húzzák, nyújtják és erősítik az izmokat. Az ászanák elvégzésének célja minél több izomcsoport megmozgatása. Amikor elkezdesz

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC Techni-Slimming Anti-Cellulite KEZELÉS PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA 60 PERC GYAKORLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉS MENETE TECHNI- KARCSÚSÍTÁS / FESZESÍTÉS óra a szalonban TECHNI- KARCSÚSÍTÓ / FESZESÍTŐ

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET BEVEZETÉS 1 Az önedző "istennői" gimnasztikához Ugyanazon ízületnek számos mozgása van. Ha bármelyik mozgás során kattant egy ízület - pl. a csípőízületi gyakorlat során kattant a boka -, az az ízület

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

JÚLIUS. Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak

JÚLIUS. Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak WWW.MHE.HU 2010. JÚLIUS Hemofília Füzetek Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak Tartalomjegyzék: A bevérzések mozgásszervi következményei... 3 A gyógytorna célja... 3 Térdízület gyakorlatai... 4 Bokaízület

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi.

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi. 6. Yoko ofoshi. Ezt a fogást akkor használjuk, ha mindketten a jobb lábon természetes vagy védelmi állásban állunk s mindketten éppen úgy, mint a sumigaeshi-né\, jobb kezünket az ellenfél karja alatt tartjuk,

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések:

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések: C C Cin-Cin a kisegér Szükséges anyagok: Rövidítések: 2-3 as fonal két színben (mályva és fehér) cérna (fekete és fehér) gyöngy a szemeknek egy fehér anyag darabka a fogaknak hajnak való fonal (fekete)

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

22 Jodan Ken Juji Uke (keresztező védés ököllel, alulról felfelé Joho Uke). Migi Mae Geri Keage.

22 Jodan Ken Juji Uke (keresztező védés ököllel, alulról felfelé Joho Uke). Migi Mae Geri Keage. 1 Heisoku Dachi (zárt lábas állás). 2 Musubi Dachi (laza V -állás). R E I! 3 Hachiji Dachi (nyitott lábas állás Joi Dachi). 4-5 Bal lábunkat hagyjuk helyben és helyezzük jobb lábunkat kissé előre majd

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Borjú Lovas ok 1 Overhand/Overhead 2 pont A hurkot egyenesen a fej fölött pörgetjük. Kidobáskor a tenyér lefelé néz. 2 Side arm 2 pont 3 Side arm open

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában) A BIOMECHANIKAILAG HELYES TESTTARTÁS KIALAKÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IZOMERŐ ÉS IZOMNYÚJTHATÓSÁG ELLENŐRZÉSÉT ÉS FEJLESZTÉSÉT ELŐSEGÍTŐ GYAKORLATOK TARTÁSKORREKCIÓ (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

Részletesebben

Arcjóga Arctorna Edzésterv

Arcjóga Arctorna Edzésterv Arcjóga Arctorna EDZÉSTERV Hogyan haladj a gyakorlatokkal? Lépésről lépésre. Gondolj arra, mintha lego kockákból várat építenél. Türelemjáték. Milyen jó lenne, minél gyorsabban egymásba kapcsolni a lego

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 Rendelési szám Eszközök Méret (cm) Nettó ár (EUR) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 cm 1 300 364 000 Ft 462 280 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek

Részletesebben

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97 Női felső, póló, ruha méretek meghatározása centiméterben Méretek XS/34/6 S/36/8-10 M/38/12-14 L/40-42/16-18 XL/42-44/20 Mell (cm) Derék (cm) Csípő (cm) 78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal

EXKLUZÍV vonal EXKLUZÍV vonal 2010.1 280 Rendelési (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 1 300 364 000 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek mozgékonyságának megőrzésére. Egyik keze ujjaival egyesével lépegessen fel az eszköz

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok

Gerinctorna gyakorlatok Gerinctorna gyakorlatok Arthuman Központ www.arthuman.hu Tel: + 36 30 190 7315 Rendelői gyógytorna, McKenzie, Schroth, Terrier, Manuálterápiás kezelések, gyógymasszázs Gerinc betegségek kezelése (Porckorongsérv,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus TARTALOM BEVEZETŐ... 3 CSOMAG TARTALMA... 3 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 ELSŐ HASZNÁLAT... 3 TÁROLÁS... 3 GYAKORLATOK... 4 GARANCIÁLIS

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel:

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel: Gerinctorna gyakorlatok Gyakorlat leírások Arthuman Központ Tel: +36 30 190 7315 Mi is ez az anyag? Az Arthuman Központ gyógytornászai leginkább egyéni gyógytorna foglalkozások keretében kezelik a mozgásszervi

Részletesebben

A megfelelő edzőcipő kiválasztása

A megfelelő edzőcipő kiválasztása A megfelelő edzőcipő kiválasztása Ha komolyan elkezdesz egy sportot űzni, nagyon fontos a jó cipő kiválasztása az edzésekhez. Ha rossz a a cipőd, vagy épp nem a funkciója szerint használod, komoly sérüléseket

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 6. évi versenykiírásához NŐI SZABADONVÁLASZTOTT GYAKORLATOK ANYAGERŐSSÉGE: BAJNOKI EGYÉNI SZERENKÉNTI CSAPATBAJNOKSÁG OSZTÁLY

Részletesebben

Kardiovaszkuláris tréning

Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív érrendszer edzése, erősítése. Lényege: Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm Termék azonosító: KF 101 méretek: 88 x 62 x 147 cm Eszközhasználat célja : Megerősíteni és rugalmasabbá tenni a lábak és a derék ízületekhez kapcsolódó izomzatot. Használat: Mindkét kezével fogja meg a

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom! SMR henger protokoll Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege azizompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez

Részletesebben

Beállítási útmutató Mirra székhez

Beállítási útmutató Mirra székhez Beállítási útmutató Mirra székhez L Az itt látható útmutató tartalmazza az összes lehetséges beállítást. A beállítások felszereltségtől és modelltől függően változhatnak. A Mirra szék beállítási útmutató

Részletesebben

Színházi táncos Táncos

Színházi táncos Táncos A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Alapfokú barlangjáró tanfolyam 2011. Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Alapfokú barlangjáró tanfolyam 2011. Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása A Frog technika ülő-álló mozgása És ugyanez a valóságban 1 Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása Felszerelések és beállításuk: A-mászógép (mellgép)

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén Alkalmazható készülék: Triomed Egészséges Ízület sugárzója A készülék működési ideje: 12 perc. Ajánlott kezelési zónák: Az ízületek és azok vetületei,

Részletesebben

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése Kezelések cukorbetegség esetén Alkalmazható készülék: Triomed Antidiabetikus sugárzója A sugárzó működési ideje: 13 perc A sugárzó frekvenciája a hasnyálmirigy sejtjei- és az inzulinfüggő szövetek receptormezői

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A klasszikus balett szakkifejezései, azok jelentése, leírása, kiejtése. A gyakorlatok, gyakorlatsorok szerkesztésének, módszereinek alkalmazása és koordinált bemutatása, a

Részletesebben

Összecsukható mini trambulin

Összecsukható mini trambulin CIKK SZÁM: 1254 Összecsukható mini trambulin JYFM38"-DIA96CM JYFM40"-DIA101.6CM JYFM48"-dia121.92CM JYFM48"-DIA121.92CM Kérjük olvassa el az alábbi használati utasítást, mert ez elengedhetetlen részét

Részletesebben

RKSZ előképzés - tanmenet

RKSZ előképzés - tanmenet RKSZ előképzés - tanmenet Rendészeti előképző tanmeneti anyag Írta Dr.Györki Géza Lektorálta Dr. Kovács Sándor ezredes főiskolai docens Tanmenet III. évfolyam órakeret: 2 óra /hét 72 óra /év Állandó jellegű

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Test erősítő insportline AB Roller AR100

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Test erősítő insportline AB Roller AR100 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN 13169 Test erősítő insportline AB Roller AR100 TARTALOM BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 3 ÖSSZESZERELÉS... 3 HOGYAN TORNÁZZON... 3 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ... 5 2 BIZTONSÁGI

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

Komplex állóképesség javító program

Komplex állóképesség javító program Komplex állóképesség javító program Az állóképesség azt jelenti, hogy izmaink viszonylag hosszútávú, azonos terhelés hatására is megfelelő teljesítményre képesek anélkül, hogy elfáradnának. Ez a fejezet

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc 1 GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc Tanácsok: lassú, fokozatos mozgással végeztessük a gyakorlatokat, óvatosan közelítve

Részletesebben

1. Kisszoknya készítése

1. Kisszoknya készítése 1. Kisszoknya készítése 1. Minden alkatrész hosszanti oldalát és az alját tisztázzuk (cikk-cakk) le. 2. A két háta testrészt fordítsuk színt színnel szembe, gombostűzzük össze a hátközepét úgy, hogy jelöljük

Részletesebben

TOPFLYERS CHEERLEADING HOME WORKOUT GO HOME & GO HARD

TOPFLYERS CHEERLEADING HOME WORKOUT GO HOME & GO HARD TOPFLYERS CHEERLEADING HOME WORKOUT GO HOME & GO HARD Az itt összeállított program a teljesség igénye nélkül született. A legfontosabb izomcsoportokat helyeztük előtérbe. Mielőtt nekikezdesz a feladatok

Részletesebben

Ideje: 2016. 02. 13.

Ideje: 2016. 02. 13. A verseny célja lehetőséget biztosítani azoknak a kezdőszintű (max. 18 hónap edzésidő a küzdősportokban) Budokáknak, akik eddig még nem, vagy csak alig próbálták ki magukat a versenyzés világában. Szervezője:

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG 1. lépés: Oldja ki a széket. 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 2. lépés: Igazítsa a széket a testéhez. 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 04 ÜLÉSMAGASSÁG 3. lépés: Igazítsa a széket munkastílusához. 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA

Részletesebben

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez Hogyan használja ezt a kézikönyvet? Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez A Totalgym 1000 edzőprogramja jó módszer a tökéletes alak kidolgozására és megőrzésére. Ezt az edzőgépet használhatja sportolás

Részletesebben

SKYCAMP Használati útmutató

SKYCAMP Használati útmutató SKYCAMP Használati útmutató Használati útmutató További útmutatásért és bemutató videókért kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: https://ikamper.hu/pages/szerelesi-utmutatok A SKYCAMP SÁTOR JÁRMŰRE

Részletesebben

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014 Antibes (FRA), Sunday, 5th October 201 Kedves Barátok, A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) Aerobik Technikai Bizottsága az alábbi információkról értesíti a Tagszövetségeket. COP MÓDOSÍTÁSAI és PONTOSÍTÁSAI,

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉS BÕRPUHÍTÁS, NYUGTATÁS Csak radírozás Radírozás +masszázs Radírozás +önbarnítás 35 perc Simító Cukor-Kiwi Testradír - A vendég a hátán fekszik. Nagy

Részletesebben

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki.

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki. TAIKYOKU SHODAN A végrehajtás részletező leírása Yoi! (kiinduló helyzet: készenléti pozíció) Rei! (köszönés, tisztelgés) A lábak a váll szélességnyire egymástól, az ökölbe zárt kezek a test előtt a comb

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

Teljes dobó mozgás 10 lépésben

Teljes dobó mozgás 10 lépésben Teljes dobó mozgás 10 lépésben Első lépés: Fogadás Egy dobónak van bizonyos szabadsága annak megválasztásában, hogy kezdjen neki a feladatához. A legelső lépés a fogadás vagy készenléti pozíció, ahol a

Részletesebben