SpecialPlus. Módszertani leírás. Szonda Ipsos 2009.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SpecialPlus. Módszertani leírás. Szonda Ipsos 2009."

Átírás

1 SpecialPlus Módszertani leírás Szonda Ipsos 2009.

2 A Special Plus tervező és optimalizáló szoftver és a kutatás módszertana A Special Plus tervező és optimalizáló program adatbázisa három részből épül fel. 1. A közlekedési szokások adatbázis: személy adatait tartalmazza akik a főnél népesebb városokban élő közötti lakosság összetételét reprezentálják nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint tartalmazza a személyek rendszeres, illetve tegnapi útjait valamint szocio-demográfiai jellemzőiket 2. A felület adatbázis: a 44 városban található több mint felület X.Y. koordinátáit és egyéb jellemzőit 3. A kontaktus adatbázis: a személyi és a felületjellemző bázis összekapcsolásával jött létre megmutatja, hogy a megkérdezett személyek rendszeres útjaik során az egyes táblákkal milyen mértékű kontaktust hoznak létre. 1 Felületjellemzők felmérése A felületjellemzők felmérése 2001 őszén a 44 városban található óriásplakát állomány felmérésével kezdődött, 2004 tavaszán a CLP és hirdetőoszlop állomány adatfelvétele történt meg. Az új felületek felmérésére és a meglévők adatainak frissítésére helyszíni adatfelvétellel, évente két alkalommal kerül sor, mely során vizsgáljuk, hogy mely felületek jellemzői változtak meg milyen új felületek vannak melyek felületek szűntek meg A felmérendő felületállomány alapadatait (cím, típus stb.) minden frissítésnél a tulajdonosok adják át a Szonda Ipsos részére. A felvett adatok mindegyike megvan az összes felületre, ezeket használjuk fel a súlyképzési folyamat során.

3 2 Felületsúlyok kialakítása A táblák minősítését szolgálja a felületsúlyozási eljárás. A minősítés nem egyetlen értékkel történik. Figyelembe vesszük a következő tényezőket: szezonális hatás (téli súly, nyári súly) közlekedés módja (gyalogos, autós, tömegközlekedési súly) illetve ezek együttesét (pl. téli autós súly) is. Természetesen ebből lehet különböző típusú átlagokat képezni, köztük egy szakmailag korrekt, az egyedi kontaktusok átlagát reprezentáló átlagsúlyt is. A felületsúlyok kialakításánál az egyedi kontaktusok mértékét a következő egymástól függetlennek tekintett - tényezők befolyásolják (a kreatívon és a személy szubjektumán kívül): felületpozíció: a felületpozíció a táblának a közlekedőhöz viszonyított helyzetét jelenti (szög, távolság, magasság, felületnagyság) megvilágítottság: a felület megvilágítottságának mértéke, ideje, módja takarás: a felület láthatóságát akadályozó tényezők (fa, oszlop, épület, járművek, emberek, egyéb) figyelemelvonás: a felület környezetében látható más táblák, figyelemfelkeltő objektumok mértéke sebesség: a közlekedő sebessége Ezeket a tulajdonságokat a felületjellemzők felmérésekor rögzítjük, és az előzetesen kialakított súlyozási mátrix alapján egy-egy felületre és szituációra meghatározzuk a súlyszorzókat. Minden felület az eltérő közlekedési helyzetekben eltérő és egyedi részszorzóval rendelkezik. A kontaktus számítása a térképre vitt utak és felületek találkozásának kiértékelésével, valamint a találkozási típus szerinti súlyok figyelembevételével történik. A kontaktus méréséhez szükséges egységnyi kontaktus szakmai szempontok szerinti meghatározását a közterületi szakma és a Szonda Ipsos közös munkával végezte el, tehát piaci egyezségen alapul, a közterület métereként.

4 Egy találkozás során a kontaktus mértéke a felmért és rögzített körülményektől függően nemcsak 0 vagy 1 lehet, hanem 0 és 1 közötti tetszőleges érték, valamint 1- nél nagyobb érték is. Az egy találkozáskor keletkező kontaktus mértéke nem egyenesen arányosan nő a felület előtt eltöltött idővel, ezért maximalizáltuk a keletkező kontaktus mértékét. Ennek a szakma és a Szonda Ipsos által közösen megállapított értéke 3. (1 kontaktussal belép az ember a plakátba, 1 kontaktusra megáll benne, majd 1 kontaktussal elhagyja.) Ez a korlát gyakorlatilag csak a gyalogosokat érinti. Az egyes súlyok előállításához javasolt szorzókat, maximális kontaktus értékeket és eszköztípus szorzókat külön határoztuk meg eszközönkénti súlyokra és a közös súlyra is. Minden részsúlynak (metró és indoor kivitelével) meghatároztuk a téli illetve a nyári súlyát, melyeket befolyásol például a megvilágítottság és a felület zöld takarása. A súlyokat kontaktustípusok szerint állítjuk elő. Hétféle kontaktustípussal, ennek megfelelően hétféle súllyal számolunk felületenként: 1. gyalogos - utcán 2. gyalogos - metróban 3. gyalogos - indoor 4. gyalogos - parkolóban 5. gyalogos - megállóban 6. autós - utcán 7. autós - parkolóban A kontaktustípusonkénti súly négy fő tényező szorzataként áll elő: az felülettípus súlya (szorzótényezője) a minden kontaktustípusra ható közös súlyrész (alapsúly) az adott kontaktustípusra vonatkozó kérdések szorzóiból előálló súlyszorzat az adott kontaktustípusban elérhető maximális kontaktus mértéke Az Special Plusba való betöltés előtt ezek a súlyértékek még megszorzódnak a helyi forgalmi arány által meghatározott szorzószámmal.

5 3 Utazási szokások A kampány által létrehozott elérés (Reach, Effektív Reach, Memorizációs Reach) előállításához tudnunk kell, hogy egy személy mely táblákat látja az adott időszak alatt, hogy a különböző tábláknál képződő kontaktusait egy személyre tudjuk összegezni. Ezt csak egyéni, személyes interjúkkal lehet felmérni. A kutatás kérdezési módszere személyes, érintőképernyős laptopokkal támogatott, face-to-face interjú (CAPI) a megkérdezettek otthonában végéig havi 800 fős, azóta félévente 6000 fős minta reprezentálja a 28,000 főnél népesebb városokban élő közötti lakosság összetételét. A minta nagysága a vizsgált népesség nagyságának (3,452,000 fő) megfelelően lett kialakítva. 95%-os konfidencia intervallum mellett a 6000 fős mintaméretnél legfeljebb 3,5%-os mintahibával számolhatunk, az adatbázisban azonban 24 havi interjút használunk fel összevonva, az fős adatbázis esetében a mintahiba mértéke már csak +/- 0,71%. Az összevonást indokolja, hogy minden városban minden felületre megfelelő számú interjú álljon rendelkezésre, illetve hogy a kutatási eredmények alapján az utazási szokások nem változnak meg jelentősen egy 2 éves időperiódust tekintve. A mintaméret és a mintakialakítás módszerét igazolja, hogy a rendszerben nincs olyan felület, amelyre 0 kontaktus esne. Az interjúk során lekérdezik, hogy a válaszadó mely útvonalakon és hogyan közlekedik. A kérdezetteknek először a kérdezést megelőző napon tett útjait rögzítjük le, majd ezt követően a rendszeres utak is rögzítésre kerülnek. Az érintőképernyős laptokokkal végzett kérdezésnél billentyűzettel rögzítjük: az indulási helyet és időt a haladási útvonalat a közlekedéshez használt járműveket az utazás céljánál felkeresett indoor helyszíneket is. Az egyéni interjú során természetesen lehetőség van a célcsoportok megadásához szükséges demográfiai, jövedelmi változók lekérdezésére is. A kapott útvonalválaszok alapján lehetőség van egy adott közterületi kampány célcsoportos elérésének meghatározására.

6 4 Tervező- és optimalizáló szoftver A Special Plus közterületi tervezést segítő program. A program egy olyan eszköz mely a megfelelő tervezési paraméterek megadása mellett lehetővé teszi mind manuálisan, mind automatikusan egy optimális terv elérését, a kampány hatékonyságának kiértékelését a médiatervezésben elfogadott és széles körben használt kampánymutatókon (GRP, CPT stb) keresztül. A kampányok eredményeit térképeken, táblázatokban és grafikon kísérhetjük figyelemmel. A szoftver egyik legfontosabb tulajdonsága a rugalmassága, mely lehetővé teszi a felhasználó számára a különféle elemzéseket, terveket, ezek elmentését és ismételt felhasználását. A felületszintű kampány tervezésének első lépése az előválogatás betöltése. Itt lehet a táblából kiválasztani azt a felületállományt, amelyre tervezünk. (pl. szabad felülethelyek). A tervezésnek két módja lehetséges: a manuális tervezés és az optimalizálás. 4.1 Manuális tervezés A manuális tervezés lényege, hogy a tervező egyesével választja be a kampányba a plakáthelyeket, és így figyelemmel tudja kísérni a kampánymutatók változásait. A kampány alapvető paramétereinek (célcsoport, plakátcsoport, effektív reach, kampányhossz, városok) beállítása után elkezdhetjük a manuális tervezést. Lehetőség van távolságfigyelés beállítására is: ilyenkor a program figyelmeztet, ha egymáshoz túl közel eső plakátokat választanánk ki. A munkalap két oszlopban jeleníti meg a szóba jöhető, illetve a kampányba már beválasztott plakátokat, illetve folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az egyes plakátok beválasztásával járó médiatervezési mutatókban bekövetkező változásokat. Természetesen nem csak egyesével mozgathatjuk a plakátokat, hanem megadhatjuk, hogy a szoftver milyen szisztéma szerint hány plakátot tegyen be a kampányba. (pl. az első 50 legnagyobb elérést produkálót) A program az eredményeket több formában is közli: plakátlista, amely mutatja a kiválasztott plakátok adatait és jellemzőit a kampány mutatóit tartalmazó táblázat reach&frequency adatok az elértek kvantilis bontása térképes megjelenítés

7 4.2 Optimalizálás Az optimalizálás menüpont az általunk megadott korlátok (pl. költség vagy plakátszám, párhuzamosan több korlát is megadható) alapján készít optimális kampányt. A tervezés ebben a menüpontban is a szokásos paraméterek megadásával kezdődik. A városonkénti korlátokok használatával tudjuk optimalizálni a régiós vagy városi kampányokat. Az országos korlátoknál megadhatunk egy vagy több keretfeltételt (pl. elértek száma, költség vagy plakátszám) és a program addig válogatja a plakátokat, amíg minden keretfeltételt nem teljesít. A kampány eredményeit ugyanolyan módon jeleníti meg a szoftver, mint manuális tervezésnél. Kiegészítésként még megmutatja azt a lépéssort, ahogy a plakátokat egyesével bevette a kampányba (log), illetve grafikonon jeleníti meg az országos és a városonkénti reach és effektív reach eredményeket. A program legnagyobb előnye az egyszerű kezelhetőség és a rugalmasság, amely használója számára lehetővé teszi elemzések és tervek készítését, valamint az egyes tervek közül a legoptimálisabb kiválasztását. 5 A programban használt mutatók definíciói Budget: Ennyi pénzünk van a kampányra. ReachN: Elért személyek száma a célcsoportban. Mindazok, akik legalább egy plakátot legalább egyszer láttak. Reach%: A célcsoporthoz tartozó elért személyek aránya a célcsoport egészéhez viszonyítva: Reach / célcsoport számossága. GI (Gross Impression): Ez a mutató azt mutatja, a célcsoportunk tagjai együttesen azok, akiket elértünk, azaz ReachN, összesen hányszor látták a kampányban szereplő plakátokat: összes kontaktus a célcsoportban. GRP (Gross Rating Point): A célcsoporthoz tartozó kontaktusok aránya a célcsoport egészéhez viszonyítva: GI / célcsoport számossága. OTS (Opportunity To See): Azt mondja meg, hogy mindazok a személyek, akiket elértünk (ReachN) átlagosan hányszor látták a hirdetésünket: GI / ReachN. Affinitás: Megmondja, hogy a célcsoportunk mennyire van alul- ill. felülreprezentálva a kampány által elért emberek között: Reach% (célcsoport) / Reach% (teljes népesség) CPT (Cost Per Thousand): Ezer ember elérésének a költsége: Budget / ReachN Effektív ReachN: Mindazon személyek száma a célcsoportban, akiket úgymond hatékonyan értünk el. Kétféleképpen adhatjuk meg, kiket tekintünk hatékonyan elért személynek.

8 Az első esetben azt mondjuk, azok a hatékonyan elért személyek, akik a kampányban szereplő plakátokat együttesen legalább N-szer látták (N egy egynél nagyobb egész szám, pl. 15). Másik esetben azt mondjuk, hogy aki egyszer látta csak kampány a plakátjainak valamelyikét, azt nem tekintjük teljesen elért személynek, hanem csak részben. Ez a részben nagyon függ a célcsoporttól, a hirdetett terméktől, stb. Ezt egy paraméterrel, az ún. memorizációs rátával adják meg. Ez a paraméter egy nulla és 1 közé eső szám. Ekkor a következőképpen kell kiszámolni, mekkora részben tekintünk elértnek egy olyan embert, aki összesen k-szor látta a hirdetésünket: 1 - (1 - p)k Pl.: memorizációs ráta, p= 0.8, és csak egy alkalommal látta a hirdetést, akkor ez a személy 1-(1-0.8) 1 azaz 0.8 részben elértnek tekintendő. Effektív Reach%: A célcsoporthoz tartozó hatékonyan elért személyek aránya a célcsoport egészéhez viszonyítva: Effektív ReachN / célcsoport számossága. Effektív GI: Ez a mutató azt mutatja, a célcsoportunkból az effektíven elértek azaz Effektív ReachN összesen hányszor látták a kampányban szereplő plakátokat: összes kontaktus a célcsoportban effektíven elért tagjaira. Effektív GRP: A célcsoport effektíven elért tagjainak összes kontaktusainak aránya a célcsoport egészéhez viszonyítva: Effektív GI / célcsoport számossága. Effektív OTS: Csak azokra kiszámolva, hogy átlagosan hányszor látták a hirdetésünket, akiket hatékonyan értünk el: Effektív GI / Effektiv ReachN. Effektív CPT (Cost Per Thousand): Ezer hatékonyan elért ember elérésének a költsége: Budget / Effektív ReachN

Építési hálók és neonreklámok elérési adatai

Építési hálók és neonreklámok elérési adatai Építési hálók és neonreklámok elérési adatai 2008. január 3. Tartalom 1. Kutatás háttere 1. 1 Módszertan Outdoor Mapping rendszerről 1.2 Módszertan - A kutatás módszertana 1.3 Módszertan - Az elemzésben

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ OUTDOOR FULL POWER. OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február

TÁJÉKOZTATÓ OUTDOOR FULL POWER. OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február TÁJÉKOZTATÓ OUTDOOR FULL POWER OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február Bevezetés Az Outdoor Full Power mint neve is mutatja outdoor tervezést segítő program. A program célja egy olyan eszközt

Részletesebben

A MINTA ÖSSZETÉTELE A LEGFŐBB SZOCIO-DEMOGRÁFIAI ISMÉRVEK SZERINT

A MINTA ÖSSZETÉTELE A LEGFŐBB SZOCIO-DEMOGRÁFIAI ISMÉRVEK SZERINT POSTerTEST KUTATÁSI HÁTTÉR A Szonda Ipsos 1992 óta végez havi rendszerességgel óriásplakát hatásvizsgálatot. Ezalatt több mint 8000 óriásplakát, illetve city-light és járműreklám kampány hatásvizsgálatát

Részletesebben

Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer

Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer Szociális ÁIR (Szociális Ágazati Információs Rendszer) Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer Felhasználói útmutató Budapest, 2012. december 1 Tartalomjegyzék 1. Előzmények, célok...

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 KUTATÁSI JELENTÉS CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 2. Kutatás leírása 5 A kutatás háttere 5 A kutatás módszertana 5 A topline jelentés szerkezete,

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Omnibusz 2003/08. A kutatás dokumentációja. Teljes kötet

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Omnibusz 2003/08. A kutatás dokumentációja. Teljes kötet A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Omnibusz 2003/08 A kutatás dokumentációja Teljes kötet 2003 Tartalom BEVEZETÉS... 4 A MINTA... 6 AZ ADATFELVÉTEL FŐBB ADATAI... 8 TÁBLÁK A SÚLYVÁLTOZÓ KÉSZÍTÉSÉHEZ...

Részletesebben

Új módszertan a kerékpározás mérésében

Új módszertan a kerékpározás mérésében Új módszertan a kerékpározás mérésében Megváltoztattuk reprezentatív kutatásunk módszertanát, mely 21 márciusa óta méri rendszeresen a magyarországi kerékpárhasználati szokásokat. Ezáltal kiszűrhetővé

Részletesebben

MÉDIAKUTATÁS. MÉDIATERVEZÉS MÉRŐSZÁMOK

MÉDIAKUTATÁS. MÉDIATERVEZÉS MÉRŐSZÁMOK Tervezés-Kutatás 5/b. MÉDIAKUTATÁS. MÉDIATERVEZÉS MÉRŐSZÁMOK Nézettségi adatok jellegzetes napi AMR reklám appendix csatorna rivalizálás (AGB-Nielsen) RTL Klub TV 2 csúcs: 2,2 millió néző többi m1 a verseny

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 98/1. SPSS állomány neve: Könyvtári dokumentum sorszáma: 287. Budapest, 1998.

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 98/1. SPSS állomány neve: Könyvtári dokumentum sorszáma: 287. Budapest, 1998. TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 98/1 SPSS állomány neve: d58.sav Könyvtári dokumentum sora: 287 Budapest, 1998. Omnibusz 98/1 2 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETÉS 3 A MINTA ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Inflációs várakozás 2002/8. SPSS állomány neve: Budapest, augusztus

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Inflációs várakozás 2002/8. SPSS állomány neve: Budapest, augusztus TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA Inflációs várakozás 2002/8 SPSS állomány neve: F53 Budapest, 2002. augusztus Inflációs várakozás 2002/8 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 AZ INFLÁCIÓS VÁRAKOZÁS

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Változás SPSS állomány neve: Budapest, 2002.

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Változás SPSS állomány neve: Budapest, 2002. TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA Változás 2002 SPSS állomány neve: F54 Budapest, 2002. Változás 2002 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 A SÚLYOZATLAN MINTA ÖSSZEHASONLÍTÁSA ISMERT DEMOGRÁFIAI ELOSZLÁSOKKAL...

Részletesebben

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság médiakampányának eredményei és hatása. Dr. Honecz Ágnes elnök EBH 2013.04.25.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság médiakampányának eredményei és hatása. Dr. Honecz Ágnes elnök EBH 2013.04.25. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság médiakampányának eredményei és hatása Dr. Honecz Ágnes elnök EBH 2013.04.25. A médiakampány elemei Televízió 30 másodperces szpot, 5 perces riportfilm, 6-8 perces kereskedelmi

Részletesebben

T-AVL Nyomkövető webkliens

T-AVL Nyomkövető webkliens Teltonika UAB - www.teltonika.lt - A megjelenített tartalom jogvédett - MM Turbo Marketing Kft. T-AVL Nyomkövető webkliens Használati útmutató Kezelési útmutató Opciók ismertetése Verzió: 2011/4 www.mmturbo.hu

Részletesebben

(Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 1. Dr. Gáti József általános rektrohelyettes

(Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 1. Dr. Gáti József általános rektrohelyettes ÓBUDAI EGYETEM MU 10.01 DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ (Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) JÓVÁHAGYTA: Dr. Gáti József általános rektrohelyettes

Részletesebben

TÓTH ARNOLD * Módszerek és technikák a kültéri hirdetési felületek hatékonyságának vizsgálata

TÓTH ARNOLD * Módszerek és technikák a kültéri hirdetési felületek hatékonyságának vizsgálata TÓTH ARNOLD * Módszerek és technikák a kültéri hirdetési felületek hatékonyságának vizsgálata Methods and measurement the effectiveness of outdoor advertising When we would like to measure the effectiveness

Részletesebben

2010_Q2 2010.04.27-2010.06.09

2010_Q2 2010.04.27-2010.06.09 2010_Q2 2010.04.27-2010.06.09 Tartalomjegyzék Áttekintés 1 Kampány áttekintés napok szerint 2 User Action analízis 4 NRC adatok kor szerint 5 NRC adatok nemek szerint 6 NRC adatok végzettség szerint 7

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn A mérés célkitűzései: A lejtőn lévő testek egyensúlyának vizsgálata, erők komponensekre bontása. Eszközszükséglet: állítható hajlásszögű lejtő különböző fahasábok kiskocsi erőmérő 20 g-os súlyok 1. ábra

Részletesebben

A display hirdetések hatékonyságmérése

A display hirdetések hatékonyságmérése A display hirdetések hatékonyságmérése A kutatás célja A display hirdetések hatékonyságának vizsgálata a hirdetéseket valós környezetben vizsgáljuk kimutatjuk, hogy a kreatív és a megjelenés típusa milyen

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2002/10. SPSS állomány neve: Budapest, október

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2002/10. SPSS állomány neve: Budapest, október TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2002/10 SPSS állomány neve: F56 Budapest, 2002. október OMNIBUSZ 2002/10 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...3 A SÚLYOZATLAN MINTA ÖSSZEHASONLÍTÁSA ISMERT DEMOGRÁFIAI

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2003/2. SPSS állomány neve: Budapest, február

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2003/2. SPSS állomány neve: Budapest, február TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA SPSS állomány neve: F63 Budapest, 2003. február 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...3 A SÚLYOZATLAN MINTA ÖSSZEHASONLÍTÁSA ISMERT DEMOGRÁFIAI ELOSZLÁSOKKAL...4 Nem szerinti

Részletesebben

Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6

Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6 Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6 2003. Próba 14. Egy hajó a Csendes-óceán egy szigetéről elindulva 40 perc alatt 24 km-t haladt észak felé, majd az eredeti haladási irányhoz képest 65 -ot nyugat

Részletesebben

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban 2014. június 30. A Magyar Kerékpárosklub legfrissebb,

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI OMNIBUSZ 2004/05. A kutatás dokumentációja

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI OMNIBUSZ 2004/05. A kutatás dokumentációja A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI OMNIBUSZ 2004/05 A kutatás dokumentációja 2004 Omnibusz 2004/05 Mellékletek Tartalom BEVEZETÉS... 3 A MINTA... 5 AZ ADATFELVÉTEL FŐBB ADATAI... 7 Bevezetés A kutatást

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Két adatfelvétel: a szegény háztartások fogyasztási szokásai és a tulajdonosi jövedelmek szerkezete. Medgyesi Márton Tárki Zrt

Két adatfelvétel: a szegény háztartások fogyasztási szokásai és a tulajdonosi jövedelmek szerkezete. Medgyesi Márton Tárki Zrt Két adatfelvétel: a szegény háztartások fogyasztási szokásai és a tulajdonosi jövedelmek szerkezete Medgyesi Márton Tárki Zrt Vázlat 1.A szegény háztartások fogyasztási szokásai A kutatás célja Mintavétel

Részletesebben

Free-Mail User Report 12 Ingyenes levelező használati szokások és attitűdök Magyarországon

Free-Mail User Report 12 Ingyenes levelező használati szokások és attitűdök Magyarországon Free-Mail User Report 1 Ingyenes levelező használati szokások és attitűdök Magyarországon Kutatási ismertető 01. január KutatóCentrum Online Piackutató 1036 Budapest, Lajos utca 103. I. emelet Tel.:+36

Részletesebben

Iparűzési adó az egyszeres könyvvitelben

Iparűzési adó az egyszeres könyvvitelben Iparűzési adó az egyszeres Az Iparűzési adóbevallás menüpont kiszámítja a cégszintű iparűzési adóalapot, és önkormányzatonként az iparűzési adót. A funkció használatához a menüszerverben az alábbi adatokat

Részletesebben

transit TÜKE BUSZ Zrt. menetrend app Felhasználói kézikönyv Verzió: transit 1.2.12t HC LINEAR MŰSZAKI FEJLESZTŐ KFT.

transit TÜKE BUSZ Zrt. menetrend app Felhasználói kézikönyv Verzió: transit 1.2.12t HC LINEAR MŰSZAKI FEJLESZTŐ KFT. Felhasználói kézikönyv Verzió: transit 1.2.12t Kezdőképernyő Menetrend Vonalak listája Közeli megállók aktuális vagy választott pozíció alapján Kedvencek Kedvelt vonalak és megállók listája Beállítások

Részletesebben

Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. A térbeli irányított szakaszokat vektoroknak hívjuk. Két vektort egyenlőnek tekintünk, ha párhuzamos eltolással fedésbe hozhatók.

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET

NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET NKI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET CSALÁDI EGYÜTTÉLÉS A kutatás dokumentációja 2003 Tartalom Bevezetés 3 A minta 4 Az adatfelvétel főbb adatai..5 Az adatbázis súlyozása.8

Részletesebben

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása 15. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. március Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása Program: Cölöp CPT Fájl: Demo_manual_15.gpn Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja,

Részletesebben

Az élet, a telefonom és én. IpsosMobinauta

Az élet, a telefonom és én. IpsosMobinauta Az élet, a telefonom és én IpsosMobinauta Miről szól a kutatás? Hogy használják az okostelefont az emberek különböző napszakokban? Milyen érzelmek társulnak az okostelefonhoz? Megváltoztatta-e az okostelefon

Részletesebben

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Tartalomjegyzék 1. A RENDSZER RÖVID LEÍRÁSA...3 1.1. Elvárt funkciók:...3 1.2. Specifikáció...3 1.3. Funkciók ismertetése...3 2. RÉSZLETES

Részletesebben

Dr. Tóth János egy. docens

Dr. Tóth János egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék KÖZLEKEDÉSI IGÉNYEK JELLEMZŐI - A FORGALOM ELŐREBECSLÉSE Dr. Tóth János

Részletesebben

2. Egy mértani sorozat második tagja 6, harmadik tagja 18. Adja meg a sorozat ötödik tagját!

2. Egy mértani sorozat második tagja 6, harmadik tagja 18. Adja meg a sorozat ötödik tagját! 1. Egy 27 fős osztályban mindenki tesz érettségi vizsgát angolból vagy németből. 23 diák vizsgázik angolból, 12 diák pedig németből. Hány olyan diák van az osztályban, aki angolból és németből is tesz

Részletesebben

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek Fatömegbecslési jegyzőkönyvek ERDŐGAZDÁLKODÁS/FAHASZNÁLAT/FATÖMEGBECSLÉSI JEGYZŐKÖNYVEK A fatömegbecslési jegyzőkönyvek erdőrészlethez kapcsolódnak. Egy erdőrészlethez több jegyzőkönyv készíthető. Egy

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Az 1.2 verzióban a következő funkciók érhetők el: Be- kijelentkezés Autós ajánlatok keresése, akár dátum intervallumra Pontos és közeli ajánlatok megjelenítése Autós

Részletesebben

Statisztikai szoftverek esszé

Statisztikai szoftverek esszé Statisztikai szoftverek esszé Csillag Renáta 2011. Helyzetfelmérés Egy internetszolgáltató egy havi adatforgalmát vizsgáltam. A táblázatok az előfizetők letöltési forgalmát tartalmazzák, napi bontásban,

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

2. Adott a valós számok halmazán értelmezett f ( x) 3. Oldja meg a [ π; π] zárt intervallumon a. A \ B = { } 2 pont. függvény.

2. Adott a valós számok halmazán értelmezett f ( x) 3. Oldja meg a [ π; π] zárt intervallumon a. A \ B = { } 2 pont. függvény. 1. Az A halmaz elemei a ( 5)-nél nagyobb, de 2-nél kisebb egész számok. B a pozitív egész számok halmaza. Elemeinek felsorolásával adja meg az A \ B halmazt! A \ B = { } 2. Adott a valós számok halmazán

Részletesebben

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 30. hullám III. Gyorsjelentés Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 2017. január 2. 1 A KUTATÁS HÁTTERE ÉS MÓDSZERTANA A Magyar Városkutató Intézet havi rendszerességgel vizsgálja a települések,

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 36. Ha t szintű indexet használunk, mennyi a keresési költség blokkműveletek számában mérve? (1 pont) log 2 (B(I (t) )) + t

Ellenőrző kérdések. 36. Ha t szintű indexet használunk, mennyi a keresési költség blokkműveletek számában mérve? (1 pont) log 2 (B(I (t) )) + t Ellenőrző kérdések 2. Kis dolgozat kérdései 36. Ha t szintű indexet használunk, mennyi a keresési költség blokkműveletek számában mérve? (1 pont) log 2 (B(I (t) )) + t 37. Ha t szintű indexet használunk,

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY

NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY Tisztelt Ajánlattevők! A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség európai uniós fejlesztési források (Nemzeti Fejlesztés Terv és Új Magyarország Fejlesztési Terv)

Részletesebben

Kérem, ismerkedjen meg a DigitAudit program AuditTeszt moduljának Adatok tesztelése menüpontjával.

Kérem, ismerkedjen meg a DigitAudit program AuditTeszt moduljának Adatok tesztelése menüpontjával. Tisztelt Felhasználó! Kérem, ismerkedjen meg a DigitAudit program AuditTeszt moduljának Adatok tesztelése menüpontjával. A program céljai: A programot azért fejlesztettük ki, hogy segítséget adjunk a nagytömegű

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

ODC - Gyártási munkaerőszükséglet

ODC - Gyártási munkaerőszükséglet ODC - Gyártási munkaerőszükséglet menedzsment termékleírás TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 3 2. TÖRZSADATOK 4 2.1. Műszakok tervezése 4 2.2. Dolgozók munkaidő-modelljei 6 2.3. Kapacitáscsoportok 7 2.4. Személyek

Részletesebben

Aromo Szöveges Értékelés

Aromo Szöveges Értékelés Aromo Szöveges Értékelés AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver v2.50 - Felhasználói kézikönyv- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges Értékelés 1 Bevezetés 3 A Szöveges Értékelés modul koncepciója

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum:

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2012.02.16 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Megyei tervezést támogató alkalmazás

Megyei tervezést támogató alkalmazás TeIR (Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Megyei tervezést támogató alkalmazás Felhasználói útmutató 2015. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA...

Részletesebben

Mercedes XENTRY Portal Pro interfész

Mercedes XENTRY Portal Pro interfész Mercedes XENTRY Portal Pro interfész 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/20 Tartalomjegyzék 1. funkcionalitás...3 1.1. Szervizzel kapcsolatos funkcionalitás...3

Részletesebben

8. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, , oldal. 8. előadás Mátrix rangja, Homogén lineáris egyenletrendszer

8. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, , oldal. 8. előadás Mátrix rangja, Homogén lineáris egyenletrendszer 8. Előadás Megyesi László: Lineáris algebra, 51. 56., 70. 74. oldal. Gondolkodnivalók Elemi bázistranszformáció 1. Gondolkodnivaló Most ne vegyük figyelembe, hogy az elemi bázistranszformáció során ez

Részletesebben

FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN

FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN A sikeres kampányok tervezésében az internet a médiamix mára már kihagyhatatlan elemévé vált. A jóváhagyott költésgvetések tervezéséhez

Részletesebben

A főműsoridő reklámhatékonysága

A főműsoridő reklámhatékonysága A főműsoridő reklámhatékonysága A főműsoridő hozzáadott értéke a TV kampányokban R-Time - GfK Hungária, 2016 1 A kutatás célja, háttere 2 A kutatási kérdés: A főműsoridőben (19:00-22:59) sugárzott reklámok

Részletesebben

Teljesítményprognosztizáló program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

Teljesítményprognosztizáló program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Teljesítményprognosztizáló FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 1. A szoftver feladata...3 2. Rendszerigény...3 3. A szoftver telepítése...3 4. A szoftver használata...3 4.1. Beállítások...3 4.1.1. Elszámolási

Részletesebben

Egyszerű példaprogramok gyakorláshoz

Egyszerű példaprogramok gyakorláshoz Egyszerű példaprogramok gyakorláshoz Tartalom Feladatok... 2 For ciklus... 2 Szorzótábla... 2 Szorzótábla részlet... 3 Pascal háromszög... 4 Pascal háromszög szebben... 5 DO-LOOP ciklus... 6 Véletlen sorsolás...

Részletesebben

RFID-val támogatott eszközleltár

RFID-val támogatott eszközleltár 1. A rendszer célja RFID-val támogatott eszközleltár A rendszer célja, hogy a Felhasználó tárgyi eszköz, kiemelten infokommunikációs eszköz, leltározási folyamatát támogassa, azt gyorsan, könnyen és hibamentesen

Részletesebben

A GDP hasonlóképpen nem tükrözi a háztartások közötti munka- és termékcseréket.

A GDP hasonlóképpen nem tükrözi a háztartások közötti munka- és termékcseréket. FŐBB MUTATÓK A regionális GDP adatok minősége alapvetően 3 tényezőtől függ: az alkalmazott számítási módszertől a felhasznált adatok minőségétől a vizsgált területi egység nagyságától. A TERÜLETI EGYENLŐTLENSÉGEK

Részletesebben

HACCP KCAL PRO. Online adminisztrációs szolgáltatás. Szolgáltatási Specifikáció v 1.0

HACCP KCAL PRO. Online adminisztrációs szolgáltatás. Szolgáltatási Specifikáció v 1.0 HACCP KCAL PRO Online adminisztrációs szolgáltatás Szolgáltatási Specifikáció v 1.0 Szolgáltatási jellemzők A szolgáltatás használatával lehetőség nyílik különböző élelmiszer alapanyagok tápanyag tulajdonságai,

Részletesebben

EuroStat adatlekérdező

EuroStat adatlekérdező TeIR EuroStat adatlekérdező Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. AZ EUROSTAT ALKALMAZÁS CÉLJA... 3 2. FELHASZNÁLÓI FELÜLET... 3 3. AZ ALKALMAZÁS HASZNÁLATA... 4 3.1. KERESÉS

Részletesebben

Mintavételi eljárások

Mintavételi eljárások Mintavételi eljárások Daróczi Gergely, PPKE BTK 2008. X.6. Óravázlat A mintavétel célja Alapfogalmak Alapsokaság, mintavételi keret, megfigyelési egység, mintavételi egység... Nem valószínűségi mintavételezési

Részletesebben

T E R M É K T Á J É K O Z TAT Ó

T E R M É K T Á J É K O Z TAT Ó T E R M É K T Á J É K O Z TAT Ó ÚJ!!! SeCorr 08 korrrelátor A legújabb DSP technikával ellátott számítógépes támogatással rendelkező korrelátor a hibahelyek megtalálásához. 1 MI A KORRELÁCIÓ? A korreláció

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2018

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2018 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2018 Módszertani útmutató a Diplomás Pályakövető Rendszer 2018 as tavaszi online kérdőíveinek központi blokkjához Oktatási Hivatal Felsőoktatási Elemzési

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

Webanalitika a mindennapokban

Webanalitika a mindennapokban Webanalitika a mindennapokban NEEK konferencia 2015.02.19. www.gemius.hu Rólunk A Gemius világszerte Piaci igények széleskörű ismerete Nemzetközi háttér, folyamatos fejlesztés Innovatív üzleti megoldások

Részletesebben

IV/4. sz. melléklet: Kontrolling és döntéstámogatás funkcionális specifikáció

IV/4. sz. melléklet: Kontrolling és döntéstámogatás funkcionális specifikáció IV/4. sz. melléklet: Kontrolling és döntéstámogatás funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Reform. SPSS állomány neve: Budapest, október

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Reform. SPSS állomány neve: Budapest, október TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA Reform SPSS állomány neve: D09 Budapest, 2002. október Reform 2 Tartalomjegyzék 1. AZ ADATFELVÉTELRŐL...3 1. TÁBLÁZAT A REFORM KUTATÁS ELKÉSZÜLT KÉRDŐÍVEINEK SZÁMA

Részletesebben

Mire emlékeznek az egészségmegırzéssel kapcsolatos hirdetésbıl? Dohányzás elleni üzenet 27% Alkoholfogyasztás elleni üzenet 15%

Mire emlékeznek az egészségmegırzéssel kapcsolatos hirdetésbıl? Dohányzás elleni üzenet 27% Alkoholfogyasztás elleni üzenet 15% A NINCSDE KAMPÁNY ÉRTÉKELÉSE LAKOSSÁGI KUTATÁS KÉSZÜLT A MÉDIAUNIÓ SZÁMÁRA 8%-al többen emlékeznek az elmúlt idıszakból egészséges életmóddal kapcsolatos hirdetésre, mint az idén januárban. Ez a növekedés

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet!

Részletesebben

DOAS FORD garanciális munkalap formátum változások

DOAS FORD garanciális munkalap formátum változások DOAS FORD garanciális munkalap formátum változások Tartalomjegyzék 1 Az FKKE által meghatározott Ford munkalap formátum kezelése...3 1.1 A Ford munkalap legfontosabb jellemzői, és használata...4 1.2 Ford

Részletesebben

Fix és kalkulált menüár párhuzamos kezelése, kedvezményes ár algoritmus bővítése, engedmény fix árra

Fix és kalkulált menüár párhuzamos kezelése, kedvezményes ár algoritmus bővítése, engedmény fix árra Fix és kalkulált menüár párhuzamos kezelése, kedvezményes ár algoritmus bővítése, engedmény fix árra 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/16 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság Microsoft Excel 2010 Gyakoriság Osztályközös gyakorisági tábla Nagy számú mérési adatokat csoportokba (osztályokba) rendezése -> könnyebb áttekintés Osztályokban szereplő adatok száma: osztályokhoz tartozó

Részletesebben

7. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 7. előadás Elemi bázistranszformáció

7. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 7. előadás Elemi bázistranszformáció 7. Előadás Megyesi László: Lineáris algebra, 57. 61. oldal. Gondolkodnivalók Bázis, dimenzió 1. Gondolkodnivaló Legyenek a v vektor koordinátái a v 1,..., v n bázisban: (1, α 2,..., α n ). Igazoljuk, hogy

Részletesebben

Servantes Vezetői Információs Szoftver Modul

Servantes Vezetői Információs Szoftver Modul A cégvezetéshez adatok kellenek Servantes Vezetői Információs Szoftver Modul A Servantes Vezetői Információs rendszer a vállalatirányítási szoftvernek az a része, ahol a leginkább megmutatkozik, hogy a

Részletesebben

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer Könnyű kezelhetőség, átláthatóság jellemzi a GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszert. Nem igényel különös képzettséget a számla elkészítéséhez.

Részletesebben

Makroökonómia. 7. szeminárium

Makroökonómia. 7. szeminárium Makroökonómia 7. szeminárium Az előző részek tartalmából Népességnövekedés L Y t = ak t α L t 1 α Konstans, (1+n) ütemben növekszik Egy főre jutó értékek Egyensúlyi növekedési pálya Összes változó konstans

Részletesebben

Kézikönyv Kamat infosystem

Kézikönyv Kamat infosystem Kézikönyv Kamat infosystem Tartalomjegyzék 1 4 2 KAMAT INFOSYSTEM MEGNYITÁSA... 6 3 JEGYBANKI ALAPKAMAT RÖGZÍTÉSE... 12 4 KÉSEDELMI KAMATTERHELŐ LEVÉL SZÖVEGÉNEK KARBANTARTÁSA... 15 5 A KÉSEDELMES NYITOTT

Részletesebben

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program Regresszió számítás GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék: Egyenes x változik Egyenes y változik Egyenes y és x változik Kör Sík z változik Sík y, x és z

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

Oktatás saját intézményben

Oktatás saját intézményben Oktatás saját intézményben A Humán-erőforrás Nyilvántartó Rendszerben rögzítendő adatok egyik nagy csoportját az egy-egy tanév megadott félévére vonatkozó oktatási tevékenységhez kapcsolódó adatok képezik,

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Vektorgeometria (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

Vektorgeometria (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Vektorgeometria (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. Tekintsünk a térben egy P (p 1, p 2, p 3 ) pontot és egy v = (v 1, v 2, v 3 ) = 0 vektort. Ekkor pontosan egy egyenes létezik,

Részletesebben

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek Fatömegbecslési jegyzőkönyvek ERDŐGAZDÁLKODÁS/FAHASZNÁLAT/FATÖMEGBECSLÉSI JEGYZŐKÖNYVEK A fatömegbecslési jegyzőkönyvek erdőrészlethez kapcsolódnak. Egy erdőrészlethez több jegyzőkönyv készíthető. Egy

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

ORSZÁGOS KÉKTÚRA APP ANDROIDRA

ORSZÁGOS KÉKTÚRA APP ANDROIDRA ORSZÁGOS KÉKTÚRA APP ANDROIDRA A kéktúra egy szépen kidolgozott és összeszedett útvonal. Az utóbbi időben az Magyar Természetjáró Szövetség komoly energiát fektetett az útvonal fejlesztésébe és reklámozásába.

Részletesebben

A Jó Állam Mutatók választásának, nyomon követésének eljárásrendje

A Jó Állam Mutatók választásának, nyomon követésének eljárásrendje KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Jó Állam Mutatók választásának, nyomon követésének eljárásrendje Csuhai Sándor szakmai vezető ÁLLAMKUTATÁSI ÉS FEJLESZTÉSI

Részletesebben

Korrigendum I. K-0118-H/2019

Korrigendum I. K-0118-H/2019 Korrigendum I. K-0118-H/2019 Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/43 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Helyesbítés/2015 EUHL Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: 2019.03.01. Iktatószám:

Részletesebben

A társadalomkutatás módszerei I.

A társadalomkutatás módszerei I. A társadalomkutatás módszerei I. 13. hét Daróczi Gergely Budapesti Corvinus Egyetem 2011. december 8. Outline 1 A mintaválasztás célja 2 Alapfogalmak 3 Mintavételi eljárások 4 További fogalmak 5 Mintavételi

Részletesebben

Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál. Monitoring rendszer

Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál. Monitoring rendszer ÁROP-1.A.2/B - 2008-0020 - Monitoring rendszer Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál Monitoring rendszer Operatív Program azonosító: ÁROP-1.A.2/B-2008-0020

Részletesebben

STATISZTIKA I. Centrális mutatók. Helyzeti középértékek. Középértékek. Bimodális eloszlás, U. Módusz, Mo. 4. Előadás.

STATISZTIKA I. Centrális mutatók. Helyzeti középértékek. Középértékek. Bimodális eloszlás, U. Módusz, Mo. 4. Előadás. Centrális mutatók STATISZTIKA I. 4. Előadás Centrális mutatók 1/51 2/51 Középértékek Helyzeti középértékek A meghatározása gyakoriság vagy sorszám alapján Számítás nélkül Az elemek nagyság szerint rendezett

Részletesebben

HecPoll a vezérlő rendszer

HecPoll a vezérlő rendszer a vezérlő rendszer Az előnyei: Könnyű Integráció Ergonomikus kivitel Több nyelvűség Multi-Kliens támogatás Import / Export Interfész 2 Egyszerű integráció Csatlakozás a meglévő modern IT rendszerhez Egyszerű

Részletesebben

Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások

Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások ) Igazolja, hogy az alábbi négy egyenlet közül az a) és b) jelű egyenletnek pontosan egy megoldása van, a c) és d) jelű egyenletnek viszont nincs megoldása

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 3. EMELT SZINT I.

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 3. EMELT SZINT I. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 0. május. EMELT SZINT I. ) Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű számjegy

Részletesebben