A KÖZÖSSÉGI JOG RENDSZERE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KÖZÖSSÉGI JOG RENDSZERE"

Átírás

1 A KÖZÖSSÉGI JOG RENDSZERE A jogrendszer képezi az alapját minden állam működésének Az Európai Unió nem tekinthető egy államnak, de az átruházott feladatok hasonlítanak az egyes állami feladatokhoz és ezek végrehajthatósága szükségessé tette egy önálló jogrendszer létrehozását. A közösség feladata, hogy ösztönözze az egész Közösségen belül: a gazdasági tevékenységek harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődését a magas szintű foglalkoztatottság és szociális védelem biztosítását a nők és férfiak közötti egyenlőséget a fenntartható és stabil ( nem inflatorikus) növekedést a gazdasági teljesítmény magas fokú versenyképességét és konvergenciáját a környezet minőségének magas szintű védelmét és javítását az életszínvonal és életminőség emelését és a gazdasági és szociális kohéziót és a tagállamok közötti szolidaritást A Szerződés aláírói a Közösség számára kiemelten három feladatot jelöltek meg: 1. Közös piac felállítása 2. Gazdasági és monetáris unió létesítése 3. Közös politikák és tevékenységek folytatása A Közösség létrejöttével egyidejűleg olyan jogrendszerre is szükség volt, amely lefekteti a közösségi intézmények és tagállamok hatásköreit és feladatait, illetve szabályozza a döntéshozatal feltételeit, továbbá, amely rendelkezik a jog egységes értelmezését és alkalmazását biztosító független hatósággal. Ebből a célból született meg a közösségi jog. A közösségi jog tekinthető az EU működési alapjának, míg a közös politikák, közösségi tevékenységek inkább annak eszközéül szolgálnak A tagállamai lemondtak a Közösség javára egyes jogaikról A közösségi jog viszonya a nemzetközi joghoz A nemzetközi joggal ellentétben-amely elsősorban az államközi viszonyokat szabályozza, és ennek megfelelően jogalanyai az államok- a közösségi jog a tagállamokra, valamint magán-, illetve jogi személyekre egyaránt vonatkozó jogok és kötelezettségek összessége. A közösségi jog a tagállamokat és azok polgárait egyaránt kötelezi. A közösségi jog másik eltérése a nemzetközi jogtól: A közösségi jog forrása között a nemzetközi szerződések mellett döntő szerepet töltenek be a Közösség jogi aktusai,a közösségi intézmények által alkotott másodlagos jogforrások A közösségi jog olyan egyedi jogrend, amelynek saját intézményei, jogalkotási eljárásai és jogforrásai vannak, A közösségi jog a tagállamok jogrendjének integráns részévé vált, bíróságok kötelesek alkalmazni A közösségi jog viszonya a tagállamok belső jogrendjéhez A közösségi jog elsőbbséget élvez a tagállamok belső nemzeti jogrendjének szabályaival szemben A nemzeti jogalkotó a közösségi jogszabályt egyoldalúan nem változtathatja meg és nem hatálytalaníthatja A közösségi jog - legalábbis az Európai Bíróság gyakorlata szerint még a tagállamok alkotmánya felett is áll A közösségi jog egy része, ( szerződések rendelkezései és a rendeletek) a tagállamok nemzeti jogában közvetlenül alkalmazandók, nem igényelnek további jogalkotási feladatokat, mint az irányelvek esetében történik

2 A KÖZÖSSÉGI JOG HATÁLYA közvetlen közvetett személyi területi A közösségi jog jelentős része, (a szerződések és rendeletek mindegyike, a határozatok és irányelvek nagy része) közvetlenül hatályos a tagállamokban A közösségi jog elsőbbségéhez kacsolódik az előfoglalás(preemption)elve is, miszerint egyes jogterületeken ahol a közösségi jog már kimerítően szabályoz, illetve ahol kizárólagos a Közösség hatásköre már nincs lehetőség a nemzeti jogalkotásra Az előfoglalás jellemző az olyan területeken ahol a Szerződés közös politikák felállításáról rendelkezik, (külkereskedelem, verseny, mezőgazdaság, halászat, közlekedés) Közvetlen hatály: közösségi jog jelentős része közvetlenül hatályos a tagállamokban, ami azt jelenti, hogy természetes, illetve jogi személyek nemzeti bíróságaik előtt hivatkozhatnak a közösségi jogra, és kérhetik, hogy a nemzeti bíróság az ítéletét a közösségi jogra alapozza. A közvetlen hatály az elsőbbséghez hasonlóan az Európai Bíróság jogértelmezése folytán vált elfogadottá A közvetlen hatály érvényesülése Vertikális közvetlen hatály: amikor egy természetes vagy jogi személy valamilyen állami aktussal szemben hivatkozhat a közösségi jogra a nemzeti bíróság előtt Horizontális közvetlen hatály: amikor természetes és jogi személyek egymás közti ereikben kérhetik, hogy a nemzeti bíróság ítéletét a közösségi jogra alapozza Közvetett Hatály: A nemzeti bíróságokat kötelezi, hogy a nemzeti jogot úgy értelmezzék, hogy a közösségi irányelvekben kitűzött célok megvalósuljanak Állam mögöttes felelőssége, állam kárfelelőssége, azokban az esetekben amikor az állam nem hajtotta végre (pl. egy irányelv beiktatásának elmulasztása) a közösségi jogot, és ez egy természetes vagy jogi személynek kárt okozott A jogalkalmazás területi hatálya az RSZ 227. Cikke alapján a tagállamok területével esik egybe. Azonban egyes külső területekre vonatkozóan: a közösségi jog alkalmazást nyer Franciaország ún. tengerentúli megyéiben, illetve az Egyesült Királyság ún. tengerentúli vidékein és területein, nem terjed ki például Hongkongra avagy a Dániához tartozó Grönlandra, illetve a Ferőer-szigetekre.

3 KÖZÖSSÉGI JOG ELVEI, DOKTÍNÁI elsődlegesség elve záróhatás elve közvetlen hatály elve közvetlen alkalmazhatóság elve értelmezési kötelezettség elve előfoglalás elve szubszidiaritás elve kölcsönös elismerés és egyenértékűség elve (folyt. az előző diához) Személyi hatály: a közösségi jog az EK tagállamainak polgáraira terjed ki. Azonban a közönséges állampolgárok és a közösségi jogalkalmazás szempontjából állampolgároknak tekinthetők köre el is térhet egymástól. Így például a közösségi jog személyi hatálya kiterjed a brit állampolgárokra, illetve az olyan britfüggő területi állampolgárokra, akik állampolgárságukat Gibraltárhoz fűződő kapcsolatuk révén szerezték. Kivételes eset, ha a tagállamok fő területéről elkülönült olyan területeken, amelyekre a közösségi jog területi hatálya nem terjed ki, a közösségi jog szempontjából állampolgárok élnek, akkor az rájuk a személyi hatály alapján terjed ki. Így például a Csatorna-szigetekre és a Man-szigetekre nem terjed ki a közösségi jog területi hatálya. Lakosságuk túlnyomó többsége azonban brit állampolgár, így rájuk kiterjed a közösségi jog személyi hatálya. A közösségi jog alkalmazásának segítik az Európai Bíróság ítélkezésében kialakított elvek, doktrínák. elsődlegesség elve:a közösségi jog megelőzi a nemzetközi jogot, a közösségi jogba ütköző nemzetközi jog érényét veszti záróhatás elve: a tagállamok az EK jogalkotási hatásköre által lehatárolt területeken lemondanak a jogalkotási szuveneritásukról és e tárgykörben nem alkotnak jogot a továbbiakban közvetlen alkalmazhatóság elve: a közösségi jog külön nemzeti jogi aktus nélkül a tagállamok részévé válik értelmezési kötelezettség elve: a tagállamok bíróságai a nemzeti jogot a közösségi joggal kötelesek értelmezni, meghozhatnak minden olyan intézkedést, amely a Szerződésből eredő kötelezettségek teljesítését segítik. előfoglalás elve: párhuzamos jogalkotási hatáskör esetén aki előbb szabályozza a területet, az lefoglalással kizárólagossá teheti azt. szubszidiaritás elve: A közösség a ráruházott és az abban meghatározott céloknak megfelelően jár el. A közösség tevékenysége azonban nem léphet túl azon, ami a Szerződés célkitűzéseinek megvalósításához szükséges kölcsönös elismerés elve: a tagállamok kötelesek elismerni és tiszteletben tartani egymás nemzeti jogát, szabványait, és nem akadályozhatják az áruk szabad forgalmát az eltérő tagállami szabályokra hivatkozással.

4 ELSŐDLEGES JOGFORRÁSOK alapszerződések ezek módosításai Alkotmányszerződés ESZAK (Montánunió) létrehozó Párizsi Szerződés, mely án kelt, én lépett hatályba. EURATOM-ot létrehozó Római Szerződés, mely , EGYSÉGES EURÓPAI OKMÁNY , EURÓPAI UNIÓ-t létrehozó és a közösségi szerződéseket módosító Maastrichti Szerződés , Amszterdami Szerződés , Nizzai Szerződés Az EU költségvetési rendszerét szabályozó, az alapító szerződéseket kiegészítő 1970-ben és 1975-ben elfogadott költségvetési szerződések Az új tagállamok belépésekor kötött csatlakozási szerződések. Általános jogelvek (alapjogok, jogállami garanciák a közigazgatásban és a jogorvoslat rendjében, jogállamiság általános elvei: közigazgatás törvényességének elve, jogbiztonság elve, jogi kötelezettségek egyértelműségének elve, visszaható hatály tilalma, arányosság elve /intézkedéscél/).

5 MÁSODLAGOS JOGFORRÁSOK a szerződésekben lefektetett alapelvek, célok, feladatok megvalósítását segítő eszközök fajtái: kötelező érvényűek rendelet irányelv határozat nem kötelező érvényűek ajánlás vélemény A Tanács, illetve a Tanács és Parlament együtt évente mintegy jogszabályt fogad el, ezen kívül a Bizottság végrehajtó típusú jogi normát. Fajtái: kötelező erejű közösségi jogforrások és nem kötelező jogforrások. A kötelező jogforrásoknak három típusa van: 1. rendelet olyan ált. hatályú közösségi jogi norma, ami: - teljes egészében, minden tagállamra kötelező és közvetlenül alkalmazandó - nem igényli külön jogszabály kibocsátását, hatályba lépésétől minden további jogi aktus nélkül alkalmazhatóvá válik a tagállami jogrendszerekben - általában egy adott kérdés pontos és részletes szabályozására szól - valamennyi hivatalos nyelven megjelenik - az EK Hivatalos Lapjában (Official Journal) hirdetik ki - hatályba lépésének napja a rendeletben meghatározott idő, vagy ennek hiányában a kihirdetéstől számított 20.nap 2. irányelv - olyan közösségi jogszabály, amely az elérendő célokat illetően kötelezi a tagállamokat, de a cél megvalósításának formáját, az eljárások és eszközök megválasztását és saját jogrendszerbe illesztését átengedi a nemzeti hatóságoknak - a jogharmonizáció legfontosabb eszköze - kevésbé részletezettek, mint a rendeletek - céljuk, hogy általános elveket határozzanak meg egy adott terület szabályozására - a jogközelítés határidejét meghatározza,ezt a Bizottság ellenőrzi (mulasztás esetén az Európai Bíróságon eljárást kezdeményez) - az EU Hivatalos Lapjában hirdetik ki Az EU történetében az irányelveknek két fajtája alakult ki: totális jogharmonizációs irányelvek (teljes jogharmonizációra törekszik, pontos meghatározásokkal, átvételük nehézkes) minimum jogharmonzációt előirányzó irányelvek ( lazább, opcionális, könnyebben elfogadhatók) 3. határozat - meghatározott címzettekhez szól - konkrét ügyekre vonatkozik - teljes egészében kötelezi címzettjét - adminisztraív jellegű, - jogorvoslattal lehet élni ellene (Európai Bíróság előtt) - közölni kell a címzettekkel, ekkor lépnek hatályba A nem kötelező jogforrásoknak két típusa van:

6 BELSŐ PIAC LÉTREHOZÁSA A BELSŐ PIAC OLYAN, BELSŐ HATÁROK NÉLKÜLI TÉRSÉGET JELENT, AMELYBEN AZ ÁRUK, SZEMÉLYEK, A SZOLGÁLTATÁSOK ÉS A TŐKE SZABAD MOZGÁSA A SZERZŐDÉS RENELEKEZÉSEINEK ÉRTELMÉBEN VALÓSUL MEG.

7 AZ EGYÉSÉGES PIAC LÉTREHOZÁSÁNAK SZAKASZAI SZABADKERESKEDELMI TERÜLET VÁMUNIÓ KÖZÖS PIAC EGYSÉGES BELSŐ PIAC GAZDASÁGI UNIÓ POLITIKAI UNIÓ szabadkereskedelmi terület: a terület országain belül a külkereskedelem liberalizált, a kívülállókkal szemben azonban minden tagállam külön nemzeti vámpolitikát folytat vámunió: a terület országain belül a külkereskedelem liberalizált, a kívülállókkal szemben a tagok közös külső vám- és külkereskedelmi politikát folytatnak egységes belső piac: olyan határok nélküli térség, melyen belül az áruk,személyek, szolgáltatások valamint a tőke szabadon áramlik a vámokon, mennyiségi korlátozásokon túlmenően fizikai, technikai, pénzügyi akadályokat is felszámolják a négy alapszabadság megvalósulásán túl szükséges még: versenysemleges piaci környezet, jogszabályok egymáshoz közelítése, koordinálása, nemzeti politikák összehangolása gazdasági unió gazdaságpolitikák harmonizálása, közös valuta bevezetése politikai unió: a kormányzás és a törvényhozás fokozatos átvitele közösségi szintre

8 ÁRUK SZABAD MOZGÁSA VÁMUNIÓ A TELJES ÁRUKERESKEDELEMRE KITERJED BEHOZATALI ÉS KIVITELI VÁMOK (DÍJAK) TILALMA A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT EGYSÉGES VÁMTARIFA KIALAKÍTÁSA KITERJED: TAGORSZÁGBELI ÁRUKRA, ILL. SZABADON FORGALMAZHATÓ ÁRUKRA A MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK ELTÖRLÉSE A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT TILOS MEGSZABNI A BEHOZATALI MENNYISÉGET AZ AZONOS HATÁS INTÉZKEDÉSEK MEGHOZATALA IS TILOS Horváth (2005) o. Az áruk szabad áramlását az EU-n belül a vámunió felállítása és a tagállamok közötti mennyiségi korlátozások eltörlése biztosítja Vámunió: a Közösségen belüli vámok megszüntetését, illetve a nem tagállamokkal szemben közös vámtarifán alapuló közös kereskedelem politika folytatását jelenti Tilos a diszkriminatív jellegű adóztatás, azaz más tagállamok termékeire egyik tagállam sem vethet ki közvetve vagy közvetlenül magasabb adókulcsot, mint a hazai termékekre kivételek: A tagállamok egyes különleges esetekben (szigorúan meghatározott feltételekkel) felszámolhatnak díjakat az importáló vagy exportálóra, amennyiben számára a hatóságok nélkülözhetetlen általános érdekű szolgáltatást nyújtottak pl. növény- egészségügyi vizsgálat Ehhez hasonló eset, amikor egy közösségi rendszer (pl. a közös mezőgazdasági politika) fenntartása követeli meg a díjak kivetését az exportálóra vagy importálóra A harmadik eset pedig adójellegű díjak kivetésének engedélyezése (szintén szigorú feltételek mellett) olyan külföldi termékekre, amelyek nincsenek hazai versenytársai és nincsenek hasonló (helyettesítő jellegű) hazai termékek sem, azaz a cél egyértelműen nem a hazai termelők védelme, illetve a verseny korlátozása A közösségen belüli mozgás akadályai, melyek a kérdéses termékek forgalmazására vonatkozó nemzeti jogszabályok közötti egyenlőtlenségből származnak, csak annyiban fogadhatók el, amennyiben azok a szabályok szükségesek az alábbi területekre vonatkozó alapvető követelmények kielégítésének céljából: közegészség megóvása, pénzügyi felügyelet hatékonysága, kereskedelmi ügyletek tisztasága, fogyasztók védelme

9 SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA KERESŐ TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓK MUNKAVÁLLALÓK ÖNÁLLÓ VÁLLALKOZÓK, VAGY SZABADFOGLALKOZÁSÚAK SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓK ALAPELV: A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS TILALMA NEM KORLÁTLAN JOGOKAT CSUPÁN EGYENLŐ BÁNÁSMÓDOT JELENT VANNAK KORLÁTOZÓ FELTÉTELEK IS MA CSUPÁN A LAKOSSÁG 2%-A DOLGOZIK MÁSIK ÁLLAMBAN Horváth (2005) o. A Római Szerződés még nem biztosította az általános jogát a mozgásszabadságnak, csupán a gazdaságilag aktív személyeknek és családtagjaiknak garantálta. Bár a Maastrichti Szerződés szerint már alapvető uniós állampolgári joga a mozgásszabadság, a különböző csoportokra még más-más szabályok vonatkoznak. A munkavállalókra (foglalkoztatottakra) a munkavállalók szabad mozgása, a szabadfoglalkozásúakra a letelepedés szabadsága, a szolgáltatást nyújtókra a szolgáltatások szabad mozgása vonatkozik. A munkavállalók szabad mozgása: az integráció alappillére a munkavállalóknak szélesebb körű munkalehetőségeket ad, a munkáltatóknak pedig nagyobb választási lehetősége a megfelelően képzett szakemberek közül Bár már a Közösség megalakulásakor fontosnak tartották a munkavállalói mobilitást, konkrét feltételek kiépítése, a különféle akadályok leépítése még lassan halad. Akadályozó tényezők lehetnek: diszkriminatív feltételek megléte más tagállamokból érkezőkkel szembeni különböző adminisztratív intézkedések, jogszabályok társadalombiztosítási rendszerek koordinációjának hiánya Ezen akadályok felszámolásának érdekében a MEGKÜLÖNBÖZTETÉS TILALMA mellett a munkavállalók alapvető joga: tényleges állásajánlat elfogadása egy másik tagállamban munkavállalás (álláskeresés) céljából történő szabad mozgás joga egy adott tagállamban való tartózkodás joga munkavállalás céljából, ugyanolyan szabályozás és adminisztratív intézkedések mellett, mint amelyek a fogadó tagállam állampolgáraira vonatkoznak munkaviszony megszűnése után a fogadó állam területén való maradáshoz való jog A Szerződés elősegíti még az egyes tagállamok koordinációját is: a munkavállalók magukkal vihetik szerzett jogaikat (pl. nyugdíj) A Szerződés egyes esetekben megenged bizonyos korlátozásokat a külföldi munkavállalókkal szemben, pl. a közrend, a közegészség, ill. a közbiztonság érdekében, vagy a közszolgálatban.

10 LETELEPEDÉS SZABADSÁGA A SZABADFOGLALKOZÁSÚAK, ILL. A VÁLLALKOZÓK JOGA ARRA, HOGY BÁRMELY TAGÁLLAMBAN TEVÉKENYSÉGBE KEZDJENEK, AZT FOLYTASSÁK, TÁRSASÁGOT ALAPÍTSANAK,STB. LEGNAGYOBB AKADÁLYA: A SZAKMAI KÉPESÍTÉSEK KÖLCSÖNÖS EL NEM ISMERÉSE TERMÉSZETES SZEMÉLYEN KÍVÜL A JOGI SZEMÉLYEKRE IS KITERJED EURÓPAI STÁTUSZÚ VÁLLALAT, EURÓPAI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Horváth (2005) o. A különféle tartalmú szakképesítések egy részében több éves tárgyalások után sikeresen lehetett bizonyos szakmáknál a kölcsönös elismerést bevezetni. Ez azonban a sok-sok szakmát tekintve kivitelezhetetlen. Ezért a kölcsönös elismerés elvét alkalmazva fogadtak el keretszabályokat az oklevelek, bizonyítványok, stb. elismerésére. Bizonyos esetekben (pl. jogász) még kérni kell a helyi elismerést. Jogi személyek esetében az un. másodlagos letelepedés jogát alkalmazzák (fióktelepek, leányvállalat, ügynökség, stb.), s a társasági jogi irányelvek vonatkoznak rájuk. Európai státuszú vállalatok: több évtizedes tárgyalások eredménye. Lényege: min. 2 tagállamból származó társaság összeolvadásaként, leányvállalataként, holdingjaként, stb. lehet létrehozni. Ekkor egyetlen szabályozási keret, irányítási és beszámolótételi struktúra alapján működnek minden tagállamban.

11 NEM KERESŐK SZABAD MOZGÁSA A MAASTRIHTI SZERZŐDÉS ÓTA A SZABAD MOZGÁS JOGA UNIÓS ÁLLAMPOLGÁRI JOG HÁROM HÓNAPON TÚL TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLYRE VAN SZÜKSÉG, MELY KIADÁS BIZONYOS FELTÉTELEK MELLETT AUTOMATIKUS E FELTÉTELEK A LETELEPEDÉS CÉLJÁTÓL FÜGGŐEN VÁLTOZNAK SCHENGENI EGYEZMÉNY: AZ EU-N BELÜL VÍZUM NÉLKÜL, SZEMÉLYI IGAZOLVÁNNYAL, ELLENŐRZÉS NÉLKÜL UTAZHATNAK MESZŰNTEK A BELSŐ HATÁROK Horváth (2005) o. Tartózkodási jog kiterjed a nyugdíjasokra, diákokra, illetve önmaguk eltartására képes-de nem aktív-személyekre A TÖBBLET JOGOKAT BIZTOSÍTÓ UNIÓS ÁLLAMPOLGÁRSÁG AZ ALÁBBI NÉGY JOGOT BIZTOSÍTJA: AZ EU BÁRMELYIK TAGORSZGÁBAN SZABON MOZOGHAT, UTAZAT, TATÓZKODHAT LAKÓHELYE SZERINTI TAGÁLLAMBAN RÉSZT VEHET HELYHATÓSÁGI, EU- I PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKON, JELÖLT LEHET, MEGVÁLASZTHATÓ UNIÓN KÍVÜLI ORSZÁGBAN IGÉNYBEVEHETI MÁSIK EU TAGÁLLAM DIPLOMÁCIAI ÉS KONZULI VÉDELMÉT, HA SAJÁT ORSZÁGÁNAK OTT NINCS KÉPVISELETE PETÍCIÓT NYÚJTHAT BE AZ EU-I PARLAMENTHEZ, JOGORVOSLATÉRT FORDULHAT AZ OMBUDSMANHOZ

12 SZOLGÁLTATÁSOK SZABADSÁGA A SZOLGÁLTATÁS FOGALMA SEM A SZOLGÁLTÁS NYÚJTÓJÁT, SEM AZ IGÉNYBEVEVŐJÉT NEM LEHE DISZKIRMINÁLNI, ABBAN KORLÁTOZNI ITT IS FONTOS A KÉPESÍTÉSEK ELISMERÉSE MIVEL MA MÁR AZ EU-BAN IS A SZOLGÁLTATÁSOK NÖVEKVŐ ARÁNYBAN JÁRULNAK HOZZÁ A GDP-HEZ (70!%), ÍGY EGYRE FONTOSABB A SZABÁLYOZÁSUK Horváth (2005) o. A szolgáltatás: azon díjazás ellenében végzett tevékenység, amelyek nem esik az áruk, a személyek, ill. a tőke szabad mozgására vonatkozó szabályzás alá. Közösségi jog hatály alá azon szolgáltatások taroznak, amelyek valamilyen határon átnyúló elemet tartalmaznak, azaz amelyek esetében a szolgáltatás nyújtója és igénybevevője nem azonos tagállamban honos. A szolgáltatások szabad nyújtásánál a lényeg tehát az időszakos (nem állandó) jellegen van Fontos az is, hogy a szolgáltatást díj ellenében végzik, és nem tartoznak a a három másik szabadság alá A közösségi jog értelmében a díjnak magánforrásból kell származnia, így például az állam által fizetett oktatás nem tartozik a szolgáltatások körébe EK szerződés 50.cikke felsorolja az ipari, kereskedelmi,kézműves és szellemi szolgáltatási tevékenységeket. A közlekedési szolgáltatások szabad nyújtását a közlekedésről szóló rész, a banki és biztosítási szolgáltatások liberalizálását a tőke szabad mozgásáról szóló rész szabályozza.

13 TŐKE SZABAD MOZGÁSA A SZERZŐDÉS TILTJA A TŐKE SZABAD MOZGÁSÁNAK KORLÁTOZÁSÁT KEZDETBEN MÉG NEM VOLT TELJES KÖRŰ EZ A TILTÁS KIVÉTELEK: A NEMZETI JOGSZABÁLYOK MEGSÉRTÉSE ESETÉN BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN KÖZÉRDEK ÉS KÖZBIZTONSÁG (PÉNZMOSÁS) KÜLORSZÁGGAL SZEMBEN, HA A MŰVELET VESZÉLYT JELENT SZÜKSÉG VAN AZ ADÓZÁSI SZABÁLYOK HARMONIZÁCIÓJÁRA IS KÜLÜNBSÉG VAN AZONBAN A KÖZVETLEN ÉS A KÖZVETETT ADÓK HARMONIZÁCIÓJÁBAN Horváth (2005) o. A szerződés tiltja a a tagállamok közötti és a tagállamok és egy harmadik ország között a tőke mozgásának korlátozását. Ez a kezdetekben nem így volt: a tőke és a fizetési műveletek szabad mozgása egyfajta kiegészítő szabadságként volt kezelve (a többi mellett) A szabad mozgást csak addig kellett biztosítani, amíg a közös piac megfelelő működése ezt megkövetelte. A Gazdasági és Monetáris Unió elinduláskor a különbségtétel megszűnt: ma már a tőke szabad áramlásáról beszélhetünk. Természetesen vannak kivételek e tárgykörben is: A tőke szabad mozgása nem sértheti a tagállamok jogát, hogy megelőzzék a nemzeti jogszabályok megsértését az adózás és a pénzügyi szervezetek területén, valamint a tőkemozgásokra vonatkozó bejelentési kötelezettséggel összefüggésben. Valamint a tőke szabad mozgása a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében is korlátozható. Itt is érvényes, hogy a korlátozás nem mehet túl az adott célkitűzésen. Külső országokkal szemben maximum hat hónapos korlátozásra van lehetőség, amennyiben az abba irányuló, vagy onnan irányuló tőkemozgás komoly nehézséget okoznak, ill. a gazdasági és monetáris uniót veszélyeztetik. Az adózási jogszabályok harmonizációja nem jelenti az egyes nemzeti adórendszek egységesítését! A közvetett adók (melyek nem közvetlenül az adózóra, hanem a termékek és szolgáltatások gyártására, fogyasztására kivetett adók pl. jövedéki adó) tekintetében jelentős előrehaladás tapasztalható. Míg a közvetlen adók (az adózóra kivetett adó jövedelemadó, társasági adó) esetében a tagállamok továbbra is őrzik szuverenitásukat. Pl. az áruk és a szolgáltatások szabad mozgásának elősegítésére szükség van az ÁFA harmonizálásra, valamint a befizetési kötelezettség egyértelműbb meghatározására is.

14 AZ EU KÖLTSÉGVETÉSE Horváth (2005) o.

15 A KÖLTSÉGVETÉS JELLEGE SAJÁTOS JELLEGE VAN SZÉLESEBB KÖRŰ, MINT A NEMZETKÖZI SZERVEZETEKÉ SZŰKEBB, MIVEL AZ EU GDP-JÉNEK ALIG TÖBB, MINT 1%-ÁT OSZTJA FEL ELENYÉSZŐ MÉRTÉKBEN FINANSZÍROZ KÖZJAVAKAT ÉS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKAT FORRÁS-ÚJRAELOSZTÓ, SZABÁLYOZÓ FUNKCIÓJA VAN A KÖLTSÉGVETÉSI ÉV = NAPTÁRI ÉV TERVEZETÉT A BIZOTTSÁG KÉSZÍTI ELŐ, A TANÁCS ÉS A PARLAMENT HAGYJA JÓVÁ

16 A KÖLTSÉGVETÉS ALAPELVEI EXTERNALITÁS ELVE EGYES TEVÉKENYSÉGEK KÖLTSÉGEI ÉS BEVÉTELEI EGYIDEJŰLEG JELENNEK MEG A TAGÁLLAMOKBAN OSZTHATATLANSÁG ELVE: BIZONYOS TEVÉKENYSÉGEK FINANSZÍROZÁSÁT KÖZÖSSÉGI SZINTEN KELL MEGVALÓSÍTANI KOHÉZIÓ ELVE: MINDEN EUPOLGÁR SZÁMÁRA BIZTOSÍTANI KELL A SZOLGÁLTATÁSOK, A JÓLÉT ÉS A FEJLŐDÉS MINIMUMÁT, EZ JÖVEDELEMTRANSZFERT IGÉNYEL A GAZDAGABB ORSZÁGOKBÓL A SZEGÉNYEBBEK FELÉ SZUBSZIDIARITÁS ELVE: EGY ADOTT KÉRDÉST (KIADÁSI TÉTELT) HA MAGASABB SZINTEN VALÓ KEZELÉSÉBŐL ELŐNY NEM SZÁRMAZIK, A LEHETŐ LEGALACSONYABB SZINTEN KELL MEGOLDANI (FINANSZÍROZNI)

17 A KÖLTSÉGVETÉS SZERKEZETE BEVÉTELEK VÁMOK, MG-I VÁMOK HOZZÁADOTTÉRTÉK-ADÓ (HÉA) FORRÁS GNP-FORRÁS KIADÁSOK KAP STURKTURÁLIS INTÉZKEDÉSEK BELSŐ POLITIKÁK KÜLSŐ FELLÉPÉSEK IGAZGATÁSI KIADÁSOK TARTALÉKOK ELŐCSATLAKOZÁSI ESZKÖZÖK ÚJ TAGÁLLAMOKRA ELKÜLÖNÍTETT KIADÁSOK VÁMOK, MG-I VÁMOK - 10,5%, a mg-i 1.5% : A harmadik országból származó behozatal utáni vámok A mg-i vámok: mezőgazdasági lefölözések voltak: az alacsonyabb világpiaci árak és a magasabb közösségi árak különbségének kiegyenlítésére kellett az importőrnek megfizetnie ez ma már megszűnt Mivel a mg-i vámok gyakran un. mozgó vámok, így külön kezelik. HÉA FORRÁS 14,4% A meghatározott hozzáadott érték-adóalap előre meghatározott aránya (2004-től 0.5%) A tagállamok havonta teljesítik, nem adódik hozzá a nemzeti adókulcshoz. GNI-FORRÁS 73% A tagállamok teherviselésének kiegyenlítése a cél. A bruttó nemzeti jövedelem alapján számolt forrás ben 1%-ot jelent.

18 AZ EU ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE MEZŐGAZDASÁG STRUKTURÁLIS INTÉZKEDÉSEK BELSŐ POLITIKÁK KÜLSŐ TEVÉKENYSÉG IGAZGATÁSI KIADÁSOK TARTALÉKOK ELŐCSATLAKOZÁSI TÁMOGATÁSOK KOMPENZÁCIÓ 49,68 42,42 9,05 5,22 6,35 0,45 2,08 1,3 116,5 42,6% 36,4% 7,8% 4,5% 5,4% 0,4% 1,8%

19

20

21

Az Európai Unió elsődleges joga

Az Európai Unió elsődleges joga NKE Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések Költségvetési Szerződéseket (Budgetary Treaties).

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Jogforrások, költségvetés 139. lecke A közösségi jog Az EGK Szerződésnek

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság

Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság Alapvető jogok az Európai Unióban, Európai Polgárság 2012. december 13. Európai integráció és emberi jogok az EGK/Euroatom és ESZAK keretében lezajló európai integráció egyértelműen gazdasági célkitűzéseket

Részletesebben

Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018.

Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018. Az Európai Unió jogrendszere 2017/2018. Követelmények, értékelés Kollokvium, 5 fokozatú jegy, írásbeli vizsga a vizsgaidőszakban Megajánlott osztályzat (3-5) feltételei: - Óralátogatás - Zh-k megfelelő

Részletesebben

A négy alapszabadság. Alapvetı jogok az Európai Közösségben a 4 alapszabadság. Áru

A négy alapszabadság. Alapvetı jogok az Európai Közösségben a 4 alapszabadság. Áru Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság Alapvetı jogok az Európai Közösségben a 4 alapszabadság EGK cél: a tagállamok közös piacának kiépítése közös piac: olyan terület, ahol az áruk, szolgáltatások,

Részletesebben

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI 1 Jogalap Leírás Eljárási szabályok 1 14. cikk Általános gazdasági érdekű szolgáltatások 15. cikk (3) Hozzáférés az uniós intézmények dokumentumaihoz

Részletesebben

Az uniós jog forrásai

Az uniós jog forrásai Lehetséges kategorizálások Lisszabon előtt Az uniós jog forrásai Előadás vázlat Sonnevend Pál Tagállamok aktusai Közösségek aktusai Általános jogelvek Közösségek nemzetközi szerződései Elsődleges források

Részletesebben

EU közjogi alapjai május 7.

EU közjogi alapjai május 7. EU közjogi alapjai 2018. május 7. TEMATIKA febr. 12. Integrációtörténeti áttekintés febr. 19. Az EU jogalanyisága, alapértékei, integrációs célkitűzések, tagság, Az EU hatáskörei febr. 26. Az intézmények

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK - BA )

AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK - BA ) 1 AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK - BA ) Tételek: 1. Az Európai Közösségek és az Unió jogának alapvonalai. A magyar csatlakozás 2. Az Európai Unió szervezete: Bizottság, Európai Parlament,

Részletesebben

MÁSODLAGOS JOGFORRÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ JOGÁBAN

MÁSODLAGOS JOGFORRÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ JOGÁBAN MÁSODLAGOS JOGFORRÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓ JOGÁBAN BEVEZETÉS Általános jellemzők Származtatott (kodifikációs) jogforrások E jogforrások az alapszerződéseken alapulnak 1. kizárólag az alapszerződésekben meghatározott

Részletesebben

Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai

Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai 2012. ősz Dr. Lattmann Tamás Az uniós jog természete Közösségi jog : acquis communautaire (közösségi vívmányok) része a kötelező szabályok összessége Európai Bíróság

Részletesebben

Előszó...3 Bevezetés...4 1. Az Európai Unió alapszerződései...17

Előszó...3 Bevezetés...4 1. Az Európai Unió alapszerződései...17 TARTALOMJEGYZÉK Előszó...3 Bevezetés...4 a. Európai Gazdasági Közösséget alapító szerződés...4 b. Az Egységes Európai Okmány...6 (i) Általában...6 (ii) A belső piac...7 c. Az Európai Unióról szóló Szerződés

Részletesebben

EU ISMERETEK FO MFKGT600331

EU ISMERETEK FO MFKGT600331 EU ISMERETEK FO MFKGT600331 Földrajz alapszak TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Miskolc, 2018/19 I. félév A tantárgy adatlapja Tantárgy

Részletesebben

Alapjogvédelem az EU-ban

Alapjogvédelem az EU-ban Tervezett tematika szeptember 4. Integrációtörténeti áttekintés szeptember 11. Az EU jogalanyisága,, integrációs célkitűzések, alapértékei szeptember 18. Az EU hatáskörei és a tagság szeptember 25. Az

Részletesebben

EU jogrendszere nov. 15.

EU jogrendszere nov. 15. EU jogrendszere 2017. nov. 15. Az áruk szabad áramlása I. Belső piac II. Fogalmak III. Kimentési okok I. Belső piac EUSZ 3. cikk (2) Az Unió egy belső határok nélküli, a szabadságon, a biztonságon és a

Részletesebben

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Nemzetközi Közszolgálati Továbbképzési Program Az Európai Corpus Juris és intézményrendszere, változások és a jövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem Postacím: 1581

Részletesebben

MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 )

MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 ) 2008.5.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 115/361 MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 ) Az Európai Unióról szóló szerződés Korábbi számozás az Európai Unióról szóló Új számozás az Európai Unióról szóló I.

Részletesebben

EU költségvetés. EU nem állam, hanem nemzetközi szervezet

EU költségvetés. EU nem állam, hanem nemzetközi szervezet EU költségvetés EU nem állam, hanem nemzetközi szervezet költségvetési jellemzők hiánya nincs adókivetési lehetőség nincsenek közösségi jószágok nincs eladósodási lehetőség nincs stabilitási funkció nincs

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01. A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

A nemzetközi integráció formái

A nemzetközi integráció formái A nemzetközi integráció formái Az előadás vázlata Az integráció, nemzetközi (makroszintű) integráció fogalma Az integráció fő dimenziói Az EU földrajzi dimenziójának bemutatása A nemzetközi integráció

Részletesebben

Munkavállalás az Európai Unióban

Munkavállalás az Európai Unióban Kurzus: EU Szakpolitika Csoport: BTK SZ: 14-16h Oktató: Dr. Teperics Károly Munkavállalás az Európai Unióban Írásbeli beadandó feladat Készítette: Deres Zsófia Ida Szak: Szabad bölcsészet, földrajz minor

Részletesebben

ÜZLETI JOG I. 2013/ előad. alapszabadság

ÜZLETI JOG I. 2013/ előad. alapszabadság ÜZLETI JOG I. 2013/14 10. előad adás Az Uniós s jog jellege A négy n alapszabadság 2 Áttekintés: I. AZ EU INTÉZMÉNYEI I.1 Az Európai Bizottság A.) Fogalma, jellege B.) Kinevezése C.) Feladatai - áttekintés

Részletesebben

Európai uniós jogharmonizáció. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium

Európai uniós jogharmonizáció. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Európai uniós jogharmonizáció Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Mit jelent az uniós jogharmonizáció? Minden olyan nemzeti jogalkotási tevékenység, amelynek célja az uniós

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

C 326/266 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL

C 326/266 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL C 326/266 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.10.26. (7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL A MAGAS SZERZŐDŐ FELEK, FIGYELEMBE VÉVE, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés

Részletesebben

Döntéshozatal, jogalkotás

Döntéshozatal, jogalkotás Az Európai Unió intézményei Döntéshozatal, jogalkotás 2012. ősz Lattmann Tamás Az Európai Unió intézményei intézményi egyensúly elve: EUSZ 13. cikk az intézmények tevékenységüket az alapító szerződések

Részletesebben

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám A TANÁCS 1968. október 15-i 68/360/EGK IRÁNYELVE a tagállami munkavállalók és családtagjaik Közösségen belüli mozgására és tartózkodására vonatkozó korlátozások eltörléséről AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA,

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás Államtudomány Közigazgatás 1. A kameralisztika, az abszolutizmus kormányzati változatai 2. Jogi irányzatok a közigazgatás-tudományban 3. A közigazgatás politikatudományi megközelítése 4. A közigazgatás

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE ÉS JOGRENDSZERE. Az_Europai_Unio_szervezete_es_jogrendszere.

AZ EURÓPAI UNIÓ SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE ÉS JOGRENDSZERE. Az_Europai_Unio_szervezete_es_jogrendszere. 1 AZ EURÓPAI UNIÓ SZERVEZETE, MŰKÖDÉSE ÉS JOGRENDSZERE Az_Europai_Unio_szervezete_es_jogrendszere. TARTALOM 2 Az európai integráció fejlődése Az Európai Unió jogi keretei Uniós polgárság és alapvető jogok

Részletesebben

Intézményközi referenciaszám: 2015/0065 (CNS)

Intézményközi referenciaszám: 2015/0065 (CNS) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. május 7. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2015/0065 (CNS) 8214/15 FISC 34 ECOFIN 259 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS IRÁNYELVE a 2003/48/EK

Részletesebben

Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására

Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására dr. Bodgál Ildikó Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztály

Részletesebben

Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 14. szám

Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 14. szám A TANÁCS 1974. december 17-i IRÁNYELVE valamely tagállam állampolgárainak egy másik tagállamban folytatott önálló vállalkozói tevékenység befejezése után az adott tagállam területén maradáshoz való jogáról

Részletesebben

I. Tananyag és felkészülést orientáló kérdések a kiselőadást NEM tartó hallgatók számára:

I. Tananyag és felkészülést orientáló kérdések a kiselőadást NEM tartó hallgatók számára: Felkészülést orientáló kérdések Európa Jog III (A belső piac joga + EU versenyjog) tárgyhoz (Nappali és levelező tagozat; új hálóterv) A felkészülést orientáló kérdéssor célja, hogy iránymutatást adjon

Részletesebben

Az Európai Unió jogrendszere, Versenyjog

Az Európai Unió jogrendszere, Versenyjog Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere, Versenyjog AQUIS COMMUNITAIRE = KÖZÖSSÉGI VÍVMÁNYOK az EU egységes joganyaga Közösségi jogforrások Nem kötelezı jogforrások: elıírások, amelyek betartására

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében 25.5.2018 A8-0319/51 Módosítás 51 Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében Jelentés Elisabeth Morin-Chartier A munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetése (COM(2016)0128

Részletesebben

EU jogrendszere október 11.

EU jogrendszere október 11. EU jogrendszere 2017. október 11. együttműködés a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között a tagállami bíróság az előtte folyamatban levő ügyben előzetes döntést kér az Európai Bíróságtól uniós

Részletesebben

Az uniós jog elsőbbsége, közvetlen hatálya és alkalmazhatósága

Az uniós jog elsőbbsége, közvetlen hatálya és alkalmazhatósága Az uniós jog elsőbbsége, közvetlen hatálya és alkalmazhatósága 2012. ősz Dr. Lattmann Tamás Uniós jog működésének modellje Elsődleges források Másodlagos források Állam Jogalkotás Állam Jogalkotás EU jogalkotás

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.12.21. COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Közösségben a légi járatok működtetésére vonatkozó közös szabályokról szóló

Részletesebben

(7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL

(7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL C 202/266 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2016.6.7. (7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL A MAGAS SZERZŐDŐ FELEK, FIGYELEMBE VÉVE, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Petíciós Bizottság 27.5.2014 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: Mark Walker brit állampolgár által benyújtott 0436/2012. sz. petíció a határon átnyúló jogi képviselet biztosításáról

Részletesebben

A belső piac joga Az áruk szabad mozgása

A belső piac joga Az áruk szabad mozgása A belső piac joga Az áruk szabad mozgása A belső piac joga- bevezetés Átfogó, komplex szabályozási terület Gazdaság számos területét érinti, befolyásolja Az Európai integráció alapvető célkitűzése Négy

Részletesebben

1. cikk. 2. cikk. 3. cikk

1. cikk. 2. cikk. 3. cikk 2004.12.16. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 310/261 7. JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL A MAGAS SZERZŐDŐ FELEK, FIGYELEMBE VÉVE, hogy az Alkotmány III-434. cikke szerint

Részletesebben

A8-0252/ Rendeleti javaslat (COM(2014)0715 C8-0280/ /0339(COD)) AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI *

A8-0252/ Rendeleti javaslat (COM(2014)0715 C8-0280/ /0339(COD)) AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * 9..205 A8-0252/ 00-00 MÓDOSÍTÁSOK 00-00 előterjesztette: Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság Jelentés Claude Moraes A8-0252/205 A büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI (AZ ÚJ BA, BSC SZAKOK ESETÉBEN MEGEGYEZIK A

TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI (AZ ÚJ BA, BSC SZAKOK ESETÉBEN MEGEGYEZIK A TANTÁRGYI PROGRAM I. A TANTÁRGY ADATAI (AZ ÚJ BA, BSC SZAKOK ESETÉBEN MEGEGYEZIK A TANTÁRGYI ADATLAP ADATAIVAL) 1. A tantárgy kódja 7NK40NGK17B 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Európai közösségi jog

Részletesebben

4. Milyen indokkal tarható fenn egy vámmal azonos hatású díjnak minősülő pénzügyi teher a közös piacon? /TK. 550 551 o./

4. Milyen indokkal tarható fenn egy vámmal azonos hatású díjnak minősülő pénzügyi teher a közös piacon? /TK. 550 551 o./ Felkészülést orientáló kérdések Európa Jog III (A belső piac joga + EU versenyjog) tárgyhoz (Nappali és levelező tagozat; régi hálóterv) A felkészülést orientáló kérdéssor célja, hogy iránymutatást adjon

Részletesebben

A nem állami nyugdíjrendszerek európai szabályozása

A nem állami nyugdíjrendszerek európai szabályozása A nem állami nyugdíjrendszerek európai szabályozása Párniczky Tibor IX. Pénztárkonferencia - Eger - 2006. november 8.-9. Tájékoztató Melyik Európa? A szabályozás területeiről Tagok jogai Intézményi szabályozás

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Jogi Bizottság 27.5.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE (43/2011) Tárgy: Az Ír Köztársaság képviselőházának (Dáil Éireann) indokolással ellátott véleménye a közös konszolidált

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2006R1084 HU 01.07.2013 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 1084/2006/EK RENDELETE (2006. július 11.) a

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANULMÁNYOZÁSÁBA

BEVEZETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANULMÁNYOZÁSÁBA FARKAS BEÁTA VÁRNAY ERNŐ BEVEZETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANULMÁNYOZÁSÁBA A, Szeged 1997 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETES 1 I. BEVEZETÉS A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓ ELMÉLETI HÁTTERÉBE... 3 1. INTEGRÁCIÓS ELMÉLETEK 3 1.1.

Részletesebben

Az EU regionális politikája

Az EU regionális politikája Alapvető célkitűzések, fogalom Az EU regionális politikája Előadás vázlat Sonnevend Pál Az EK-n belüli fejlettségi különbségek kiegyenlítése Nem segélyezés, hanem a növekedés feltételeinek megteremtése,

Részletesebben

A legújabb jogszabályi változások és kezdeményezések a legális migráció területén

A legújabb jogszabályi változások és kezdeményezések a legális migráció területén A legújabb jogszabályi változások és kezdeményezések a legális migráció területén EMH VIII. Nemzeti Ülés Budapest, 2011. december 8. dr. TÖTTŐS Ágnes Jogi szakreferens / Európai Együttműködési Főosztály

Részletesebben

A Lisszaboni Szerződés értelmében rendes jogalkotási eljárást előíró jogalapok 1

A Lisszaboni Szerződés értelmében rendes jogalkotási eljárást előíró jogalapok 1 A Lisszaboni Szerződés értelmében rendes jogalkotási eljárást előíró jogalapok 1 E melléklet azokat a jogalapokat sorolja fel, amelyek vonatkozásában a Lisszaboni Szerződésben létrehozott rendes jogalkotási

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

EU-s munkavállalók jogai

EU-s munkavállalók jogai EU-s munkavállalók jogai Az uniós polgárokat megillető négy szabadság egyike a munkavállalók szabad mozgása. Ez a munkavállalók mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát, a családtagok beutazáshoz és tartózkodáshoz

Részletesebben

Az áruk szabad mozgása II. Mennyiségi korlátozások és a velük azonos hatású intézkedések tilalma (Tk o.)

Az áruk szabad mozgása II. Mennyiségi korlátozások és a velük azonos hatású intézkedések tilalma (Tk o.) Az áruk szabad mozgása II. Mennyiségi korlátozások és a velük azonos hatású intézkedések tilalma (Tk. 557 580. o.) 1 EUMSZ 34. cikk: A tagállamok között tilos a behozatalra vonatkozó minden mennyiségi

Részletesebben

Jeney Petra. Évfolyamdolgozat témák

Jeney Petra. Évfolyamdolgozat témák Az ELTE ÁJK Nemzetközi jogi tanszék oktatói által fogadott évfolyam- és szakdolgozati témák (ellenkező jelzés hiányában más témák is szóba kerülhetnek, egyéni konzultáció után) Jeney Petra Évfolyamdolgozat

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 19.5.2016 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: a lengyel Szejm indokolással ellátott véleménye a munkavállalók szolgáltatások

Részletesebben

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB feladatai túlmutatnak a hagyományos jogalkalmazási feladatokon 1. Alkotmánybírósági jellegű funkciók (pl. kötelezettségszegési eljárás,

Részletesebben

Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez

Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez Új távlatok az európai alapjogvédelemben - az EU csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK Nemzetközi- és Európajogi Tanszék Európa Központ Szeged, 2010. november

Részletesebben

A nemzetközi jog fogalma és. története. Pécs, 2012. Komanovics Adrienne. Komanovics Adrienne, 2012 1

A nemzetközi jog fogalma és. története. Pécs, 2012. Komanovics Adrienne. Komanovics Adrienne, 2012 1 A nemzetközi jog fogalma és története Komanovics Adrienne Pécs, 2012 Komanovics Adrienne, 2012 1 A nemzetközi jog fogalma Komanovics Adrienne, 2012 2 A nemzetközi jog fogalma: A nemzetközi jog a nemzetközi

Részletesebben

C A Törvényszék igazságügyi statisztikái

C A Törvényszék igazságügyi statisztikái C A igazságügyi statisztikái A tevékenysége általában Érkezett ügyek 1. Érkezett, befejezett és folyamatban maradt ügyek (2007 2011) 2. Az eljárások jellege (2007 2011) 3. A kereset jellege (2007 2011)

Részletesebben

C A Törvényszék igazságügyi statisztikái

C A Törvényszék igazságügyi statisztikái C A igazságügyi statisztikái A tevékenysége általában Érkezett ügyek 1. Érkezett, befejezett és folyamatban maradt ügyek (2006 2010) 2. Az eljárások jellege (2006 2010) 3. A kereset jellege (2006 2010)

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. A jogállamiság erősítésére irányuló új uniós keret

MELLÉKLETEK. a következőhöz A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. A jogállamiság erősítésére irányuló új uniós keret EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A jogállamiság erősítésére irányuló új

Részletesebben

A közösségi jog általános jogelvei

A közösségi jog általános jogelvei A közösségi jog általános jogelvei A jogelvekről általában A közösségi jog jogelveinek nagy szerepük van a Bíróságok ítélkezési gyakorlatában. A közösségi jog alapelveinek kialakulására pedig a tagállamok

Részletesebben

A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA

A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA A Visegrádi Csoport Cseh Elnöksége 2015/2016 A munkavállalók és szolgáltatások szabad mozgása mindig is felvetette az akadálymentes belső piac biztosításának igénye,

Részletesebben

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS A KÖLTSÉGVETÉSI POLITIKA ALAPELEMEI AKTUÁLIS GAZDASÁGPOLITIKAI ESETTANULMÁNYOK 6. ELŐADÁS

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS A KÖLTSÉGVETÉSI POLITIKA ALAPELEMEI AKTUÁLIS GAZDASÁGPOLITIKAI ESETTANULMÁNYOK 6. ELŐADÁS AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS A KÖLTSÉGVETÉSI POLITIKA ALAPELEMEI AKTUÁLIS GAZDASÁGPOLITIKAI ESETTANULMÁNYOK 6. ELŐADÁS BEVEZETÉS Gazdaságpolitika a politikának a gazdaságra vonatkozó ráhatása mindenféle kormányzati

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

2008.5.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 115/47 AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT VÁLTOZATA

2008.5.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 115/47 AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT VÁLTOZATA 2008.5.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 115/47 AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT VÁLTOZATA 2008.5.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 115/49 PREAMBULUM

Részletesebben

MAGYARORSZÁG EU-HARMONIZÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGEI AZ ADÓZÁS TERÜLETÉN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÁFÁ-RA

MAGYARORSZÁG EU-HARMONIZÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGEI AZ ADÓZÁS TERÜLETÉN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÁFÁ-RA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Levelező Tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány MAGYARORSZÁG EU-HARMONIZÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGEI AZ ADÓZÁS TERÜLETÉN, KÜLÖNÖS

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Jogi Bizottság 15.6.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE (50/2011) Tárgy: Az Olasz Köztársaság szenátusának indokolással ellátott véleménye a bejegyzett élettársi közösségek

Részletesebben

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható.

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható. A kis értékű követelések európai eljárása 1. A vonatkozó Európai Uniós jogszabály A határokon átnyúló, kis értékű fogyasztói és kereskedelmi követelések egyszerűsített és gyorsított elbírálására vonatkozó

Részletesebben

A Gazdasági- és Monetáris Unió. Elızmények. EMS Európai Monetáris Rendszer

A Gazdasági- és Monetáris Unió. Elızmények. EMS Európai Monetáris Rendszer Európai Uniós ismeretek A Gazdasági- és Monetáris Unió Elızmények Bretton-Woods kulcsvaluta: USD rögzített árfolyamrendszer 1969 Hága Werner-terv - kudarc 1971-73:Bretton-Woods-i rendszer szétesik, olajválság

Részletesebben

Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 142. szám

Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 142. szám A BIZOTTSÁG 1251/70/EGK RENDELETE a foglalkoztatás megszűnését követően a munkavállalóknak a fogadó tagállam területén maradásának jogáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA, tekintettel az Európai Gazdasági

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.11.28. COM(2014) 714 final 2014/0338 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés területén

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI CHARTÁJA (2007/C 303/01) 2007.12.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja

Részletesebben

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) február

KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) február KOMPLEXVIZSGA KÉRDÉSEK EURÓPA FŐSZAKIRÁNY (NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK) 2010. február 1. Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Mutassa be az ESZAK által létrehozott intézményeket és azok feladatait! Mutassa

Részletesebben

Európai uniós jogi ismeretek Jogforrások. 2013. szeptember 4.

Európai uniós jogi ismeretek Jogforrások. 2013. szeptember 4. Európai uniós jogi ismeretek Jogforrások 2013. szeptember 4. 1. Közösségi jogforrás rendszere 1.1. Elsődleges jogforrások 1.2. Másodlagos jogforrások: a./ Kötelező b./ Nem kötelező 1.3. Egyéb jogforrások

Részletesebben

SN 1316/14 tk/anp/kb 1 DG D 2A LIMITE HU

SN 1316/14 tk/anp/kb 1 DG D 2A LIMITE HU AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. január 30. (05.02) (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE FELJEGYZÉS Tárgy: Az Európai Parlament és a Tanács /20../EU rendelete

Részletesebben

Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságok

Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságok Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságok Az üzletszerűen végzett ingatlanközvetítői,

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.18. COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Schengeni Információs Rendszer területén elfogadott schengeni vívmányoknak a Horvát Köztársaságban

Részletesebben

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR A nemzeti, az uniós és a globális nemzetközi intézményrendszer (az államtudományi és közigazgatási szempontból) 1. Az államtudomány fogalma. Az állam fogalmának alakulása kezdetektől napjainkig. 2. Az

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 23. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 23. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 23. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0007 (NLE) 5929/16 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: FISC 15 ENER 17 ECOFIN 74 A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.20. COM(2014) 181 final 2014/0101 (CNS) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Franciaország tengeren túli megyéiben kivetett octroi de mer egyedi adóról szóló 2004/162/EK határozatnak

Részletesebben

A UCITS IV. irányelv. dr. Straub Dániel dr. Turzó Tamara január 27.

A UCITS IV. irányelv. dr. Straub Dániel dr. Turzó Tamara január 27. A UCITS IV. irányelv dr. Straub Dániel dr. Turzó Tamara 2010. január 27. A UCITS fogalma Áttekintés A UCITS-ok Magyarországon az ún. európai befektetési alapok (Tpt.), illetve ÁÉKBV-k (Bszt.), amelyek

Részletesebben

A MUNKAHELYI NEMEN ALAPULÓ KÜLÖNBSÉGTÉTEL FELSZÁMOLÁSÁNAK ELŐFELTÉTELE A NEMEN ALAPULÓ RÉSZREHA JLÁS FELSZÁMOLÁSA A SZÜLŐI SZEREPEK TEKINTETÉBEN

A MUNKAHELYI NEMEN ALAPULÓ KÜLÖNBSÉGTÉTEL FELSZÁMOLÁSÁNAK ELŐFELTÉTELE A NEMEN ALAPULÓ RÉSZREHA JLÁS FELSZÁMOLÁSA A SZÜLŐI SZEREPEK TEKINTETÉBEN A HIVATÁS ÉS A CSALÁDI ÉLET ÖSSZEEGYEZTETÉSE Várandós munkavállalók védelme; szülési szabadság; szülő i szabadság Kollonay-Lehoczky Csilla JÓ MUNKAVÁLLALÓ kontra JÓ GONDOZÓ még meddig? A MUNKAHELYI NEMEN

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.11.4. COM(2013) 718 final 2013/0341 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK rendelet

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 24. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 24. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 24. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS IRÁNYELVE

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 10. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 10. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. március 10. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0258 (NLE) 6731/15 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: SOC 149 EMPL 76 MIGR 12 JAI 148 A TANÁCS

Részletesebben

Székhelyáthelyezés és határokon átnyúló egyesülés az Európai Unióban A letelepedés szabadságának értelmezése és határai társaságok esetén

Székhelyáthelyezés és határokon átnyúló egyesülés az Európai Unióban A letelepedés szabadságának értelmezése és határai társaságok esetén Székhelyáthelyezés és határokon átnyúló egyesülés az Európai Unióban A letelepedés szabadságának értelmezése és határai társaságok esetén RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A téma

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 21.6.2016 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: a litván parlament indokolt véleménye a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2018.11.13. COM(2018) 744 final 2018/0385 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az energiahatékonyságról szóló, [az (EU) 2018/XXX irányelvvel módosított]

Részletesebben

A biztosítás nemzetközi jogi. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék

A biztosítás nemzetközi jogi. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék 10. Elõadás A biztosítás nemzetközi jogi környezete Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék Az Európai Közösség jogi háttere EGK - Római Szerzõdés Gazdasági célok Integráció, Közös piac áruk,

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.4.16. COM(2012) 172 final 2012/0085 (COD) C7-00102/12 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Bangladesből származó rizs behozataláról HU HU INDOKOLÁS 1.

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE

Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.8.7. COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE a 2006/112/EK és a 2008/118/EK irányelvnek a francia legkülső régiók és különösen Mayotte

Részletesebben

Gazdasági gondolkodási mód (paradigma) váltás

Gazdasági gondolkodási mód (paradigma) váltás Gazdasági gondolkodási mód (paradigma) váltás A Lisszaboni Szerződésben megfogalmazott neoliberális diktátum és a Szent Korona Értékrend szabadság-őrző intézkedéseinek összehasonlítása Felépítés 1. nap

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.25. COM(2018) 349 final 2018/0181 (CNS) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a jövedéki adók területén való közigazgatási együttműködésről szóló 389/2012/EU rendeletnek az elektronikus

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 20.3.2017 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: A francia szenátus indokolt véleménye a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról

Részletesebben