Jó módszer a költséghatékonyabb működtetésre, ha összevonnak intézményeket, közös menedzsment alá vonva őket: ez a kezdeményezés vezetett az ÁMK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jó módszer a költséghatékonyabb működtetésre, ha összevonnak intézményeket, közös menedzsment alá vonva őket: ez a kezdeményezés vezetett az ÁMK"

Átírás

1 I./I. A KÖZINTÉZMÉNYEK KÖLTSÉGHATÉKONYABB ÉS / VAGY EREDMÉNYESEBB MŰKÖDÉSÉRE IRÁNYULÓ SZERVEZET ÁTALAKÍTÁSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA -BEVEZETŐ-

2 Jó módszer a költséghatékonyabb működtetésre, ha összevonnak intézményeket, közös menedzsment alá vonva őket: ez a kezdeményezés vezetett az ÁMK megalakításához is, mely alá több szervezet is tartozik. Összeolvadt az óvoda és a bölcsőde is. Ezekre az összevonásokra a településszerkezetnek és a lélekszámnak köszönhetően kerülhetett sor.

3 Az intézményekben nem mérik tudatosan az egyezőség és az eltérés árát. Nem transzparens a munkavállalók számára, hogy munkájuk hiba elkövetése nélkül is mekkora költséget termel. Nem ismert például, hogy mennyi egy oldal fénymásolás, fax vagy nyomtatás. Ha ezt látnák, bizonyára tudatosabban törekednének a megelőzésre, illetve a fogyóeszközök használatának mérséklésére.

4 A hivatalba érkező ügyfelek fénymásolása már költségtérítéses alapon lehetséges régen nem így volt, de ezt mára bevezették. Az egyéb anyagköltségeket is, ahol az etikus és lehetséges, igyekeznek áthárítani a külső ügyfélre. Ez a módszer azonban jóval kevésbé hatékony, mintha monitoroznák a saját fogyasztásukat ennek bevezetése viszont még várat magára.

5 A hivatal teljes mértékben elektronizált, ám a számítástechnikai park vészesen elavult. A gépek régiek, gyakori a hiba, a lefagyás, szélsőséges esetben adatvesztés vagy többletmunka is előfordulhat. A számítási teljesítmény már csak nehezen felel meg az új, internetalapú kor elvárásainak, de a felújításra egyelőre nem látszik biztosítva többletkeret. Mivel a géppark egyelőre még működőképes, a hivatal képes ellátni feladatait, csak lassabban, mint lehetne.

6 Fontos fejlesztési cél lenne egy új hivatali épület megépítése (pontosabban a jelenlegi teljes átalakítása). Erre azért van szükség, mert a mostani igen célszerűtlen, elhelyezkedése mind irodaműködésileg, mind energetika szempontjából előnytelen és pazarló. Terv már született, amely alapján meg lehetne indítani a fejlesztést, ám ehhez rengeteg pluszforrásra lenne szükség, s ezek nem állnak rendelkezésre.

7 Környezetvédelmi szempontból az épület rossz: régi, a szigetelések rosszak, a felhasznált anyagok nem felelnek meg a modern energetikai elvárásoknak. Ebből kifolyólag a fenntartási, kifűtési költségek magasak. Vannak olyan elszeparált irodák, melyeket külön kell fűteni, ez ismét plusz kiadás. Ráadásul innen télen a főépületbe eljutni kényelmetlen és időrabló. Az épület komfortkörülményei nem a hatékony és kényelmes munkavégzés mintaterepei.

8 A felújítási tervek első sorban az energetikai takarékosságon javítanának. Emellett tervezik egy valódi front office ügyféltér kialakítását, ez megkönnyítené az eligazodást, emellett végre leszámolna azzal a régi gyakorlattal, hogy az ügyfelek bármikor, akár fogadási időn kívül is bejárnak az ügyintézőkhöz, megakasztva ezzel őket back office teendőik végzésében.

9 A hivatal munkatársai százalékos arányban helyi lakosok. A hivatal törekszik arra, hogy minél nagyobb arányban alkalmazzon helyben élőket, hiszen az ismertség és a bizalom mellett ez sok tekintetben költséghatékonyabb is. Nem kell utazási költségre költeni, az ügyintéző sürgős esetben könnyebben elérhető, mobilizálható. A hivatal hosszú távú foglalkoztatásra törekszik, mert a tapasztalatot lényeges, kiadáscsökkentésre alkalmas tényezőnek tartják.

10 A szervezet egyelőre a piramismodell alapján szerveződő, hagyományos, hierarchikus rendszer. Ennek a szisztémának a megbontása nemcsak jobb szervezeti működést, de a csökkenő ügyintézési áttételek miatt gyorsabb, költséghatékonyabb kommunikációt is eredményezne. Elmondható tehát, hogy Rákóczifalva polgármesteri hivatalának költséghatékonysága materiális és rendszerszemléleti oldalon is javítható. Mivel azonban a rendelkezésre álló források mennyisége véges, célszerűbb a rendszerátalakítással kezdeni, hiszen az kedvezőbb.

11 Az épület átalakítása is hozzájárulhat a szisztéma hatékonyabb működéséhez, hiszen egyrészt meggátolja az ügyfelek, mint esetenként zavaró elemek szervezetlen bejutását, másrészt pedig közelebb engedi egymáshoz fizikai értelemben a szervezeti egységeket. Szervezeti és infrastrukturális fejlesztés egymást kiegészítve hatnak leginkább a költséghatékonyságra.

12 I./I. A KÖZINTÉZMÉNYEK KÖLTSÉGHATÉKONYABB ÉS / VAGY EREDMÉNYESEBB MŰKÖDÉSÉRE IRÁNYULÓ SZERVEZET ÁTALAKÍTÁSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA

13 TARTALOMJEGYZÉK 1. Elemző rész 1.1 Célok meghatározása 1.2 Helyzetelemzés 1.3 Következtetések 2. Tanácsadó rész 2.1. Stratégiai tanácsok 2.2 Taktikai tanácsok Cselekvési terv Megvalósíthatóság 2.3 Informatikai megoldások

14 1. Elemző rész 1.1 Célok meghatározása

15 1.1 A CÉLOK MEGHATÁROZÁSA 1. Azon elavult álláspont felülvizsgálata, amely szerint a működésfejlesztés területén dolgozó szakemberek körében használatos kiemelt terminus technikusok [minőség, egyezőség, hiba, eltérés, tűréshatár, ügyfél, korszerű gyakorlat (best practice), sztenderdizálás, stb.] a versenyszektoron kívül nem értelmezhetőek. 2. Annak nyomatékosítása, hogy az említett terminus technikusok a közszektor munkahelyein is indokoltak, mi több, a szakkifejezések megfelelő értelmezése a minél tovább tartó gyümölcsöző munka előfeltétele.

16 1.1 A CÉLOK MEGHATÁROZÁSA 3. Hangsúlyozni, hogy a problémák utólagos korrigálására épülő munkahelyeknél hatékonyabb: a prevencióra (megelőzésre) épülő működési rendszer. 4. Igazolni, hogy a munkafolyamatot mindig a tudatos javaslattételi kultúra meghonosítása fejleszti jó irányba. 5. Elfogadtatni a munkahely dolgozóival, hogy a hibák észlelése nem akadályt, hanem lehetőséget jelent a fejlődésre, azáltal, hogy szüntelenül az esetleges mulasztások elkerülésére koncentrál. 6. Eloszlatni a kétségeket afelől, hogy rendszer-átalakítás és

17 1.1 A CÉLOK MEGHATÁROZÁSA szervezet-átalakítás nem szinonim fogalmak. 7. A rendszer nem egyenlő a munkaszervezetben foglalkoztatott kollégák gondolkodásának összességével. Ennek megfelelően a bemutató a közönség gondolkodását kívánja megváltoztatni, hogy a fejekben megszülető igény idővel a valóságban is létrehozza a hatékonyabb működési struktúrát.

18 1.1 A CÉLOK MEGHATÁROZÁSA 8. Rávezetni a munkahely dolgozóit, hogy a munka menetében előforduló hiba (annak mértékétől függetlenül) pénzben kifejezhető veszteséget jelent, amit valakinek (a kliensnek és/vagy a munkahelynek) meg kell térítenie. 9. Ugyanilyen módon számszerűsíthető az is, ha a munkafolyamat a tervezettnek megfelelően megy végbe (egyezőség).

19 1. Elemző rész 1.2 Helyzetelemzés

20 1.2 HELYZETELEMZÉS A munkahely tevékenységi szisztémájának tanulmányozásakor az adott szituáció (állapot) bemutatására az Agenda 2013 a csonka-swot modellt használja, amely taxtíve felsorolja a munkafolyamatban észlelt erősségeket ( strenghts ) és gyengeségeket ( weaknesses ). Ezek a felkészítéseken megjelent kollégák gondolataiból, illetve a felkészítést tartó előadók visszajelzéseiben szereplő meglátásokból származnak.

21 1.2 HELYZETELEMZÉS Ezen metódus szembesíti önmagával a rendszert, mivel a pozitív és negatív tulajdonságok explicitté tételével nyilvánvalóvá válnak a haladást gátló tényezők kiküszöbölését segítő lépések. A delphoi Apollón templom falán a következő olvasható: gnóthi szeauton ismerd meg önmagad. A személyes fejlődés mellett a munkahelyi rendszer fejlődésénél is az önismeret a legfontosabb tényező.

22 1.2 HELYZETELEMZÉS A kérdés ezáltal nem az, hogy mekkora gondot okoznak a rendszer gyengeségei kvalitatív és kvantitatív szinten, sokkal inkább az, hogy a dolgozók mivel járulnak hozzá a gyengeségek erősítéséhez. Arra kell törekedni, hogy ami a jelenben a gyengeség kategóriájába tartozik, a jövőben a munkahely az erősségek kategóriájába tudja sorolni.

23 1.2 HELYZETELEMZÉS Ha nem tartja szem előtt az ismerd meg önmagad elvárását, akkor minden takargatás és szépítés ellenére a hivatal sem most, sem a jövőben nem tudja megvalósítani a terveit. Ha a munkahelyen az önismeretet nélkülözve a gyengeségek kategóriájába nem tesznek semmit, elkerülhetetlenül az önámítás csapdájába kerülnek, ahol egy idő után a hibásat megfelelőnek, a gyengeséget pedig erősségnek tartják majd.

24 1.2 HELYZETELEMZÉS Ez a fajta öncsalás azonban a munkahely fejlődéséért dolgozó személyekben olyan lelki és szellemi folyamatokat generálhat, melyek per deinitionem téves cselekvést eredményeznek. Emiatt szükséges eltéríthetetlen kíméletlenséggel nagyító alá tenni a rendszer erősségeit és gyengeségeit.

25 1.2 HELYZETELEMZÉS Erősségek Gyengeségek A közalkalmazotti és köztisztviselői státusz stabilitása az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalói státuszhoz viszonyítva; Motiváció hiánya (alacsony bérezés); Javaslatok hiánya;

26 1.2 HELYZETELEMZÉS Erősségek A kollégák kimagasló affinitása a problémák kezelésében Eredményes kontrollálási szisztéma Bírálatok felmerülésének lehetősége Gyengeségek A jogszabályi rendelkezések sokszor lehetetlenné teszik, hogy a kliens elégedett legyen

27 1.2 HELYZETELEMZÉS Erősségek Alkalmazkodó-készség; Jogszabály által előírt és a megállapodásokban megjelölt határidők betartása; Személyes viszony a kliensekkel, ami eredményesebbé teszi az ügyintézést. Gyengeségek Információk akadályozása; Egyedül a vezetők tudnak dönteni. Sok az alkalmatlan ügyfél.

28 1.2 HELYZETELEMZÉS A munkahely dolgozói által az erősségek kategóriájába sorolt pontok közül az alábbiakat érdemes megemlíteni: A munkatársak kiemelkedő problémamegoldó képessége; Hatékony ellenőrzési rendszer. A munkahely dolgozói a problémák eredményes kezelésében (hibajavításban), a tettek után következő biztosított gondolkodási pontokban (a kontrollban) látják a rendszer erősségeinek kifejeződését.

29 1.2 HELYZETELEMZÉS A jogszabály által előírt és a megállapodásokban megjelölt határidők betartása. A munkahely dolgozói a jogszabály által meghatározott határidő betartásával kapcsolatban azt gondolják (és ezt a munkahely erősségeként tartják számon), hogy A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. Törvényben (Ket.) előírt, a közigazgatási ügyek megoldására adott 30 napos határidőt általában sikeresen betartják. A belső és külső ügyekben történt egyezmények megtartását szintén komoly erősségnek fogják fel.

30 1.2 HELYZETELEMZÉS Kritikák megfogalmazásának lehetősége. A munkahely előnyös tulajdonságának tekintik a foglalkoztatott személyek, hogy még kínos ügyekben is alkalmuk adódik bírálatok kifejtésére. A gyengeségek összegzése: A munkahely dolgozói a kliens igényeinek megfelelő eredményhez vezető út fáradságos voltát (ami a rendszerük gyenge pontjaként merül fel) egy tőlük független tényező, a jogszabályi környezet számlájára írják.

31 1.2 HELYZETELEMZÉS Gyengeségként értékelik, hogy a döntésrendszer (a döntésre való felhatalmazottság) szempontjából a rendszer nagy mértékben központosított. Ezzel együtt a döntési rendszert szintén a munkahely sebezhető részének tartják, ami javaslattételi kultúra nemlétében mutatkozik meg. A munkahely dolgozói a köztisztviselők közt elterjedt alulmotiváltság (mint a munkahely egyik sebezhető része) magyarázatának legfőképpen juttatásaik nem megfelelő mértékét tartják.

32 1.2 HELYZETELEMZÉS A feladatok félreérthető megfogalmazásának azt tartják, hogy a feladatot kiadó vezetőség nem ismerteti egyértelműen az elvárásait. A munkahely egyik legkomolyabb gyenge pontjaként említették az alkalmatlan ügyfelek nagy számát, akik esetében az alkalmatlanság azt jelenti, hogy az ügyek nagy részében nem tudták megfelelően kifejezni az igényeiket.

33 1.2 HELYZETELEMZÉS Tagadhatatlan erőssége a munkahelynek a problémamegoldó képesség birtokában lévő dolgozók megjelenése, de az erre mutatkozó igény implikálja a problémák jelenlétét a munkahelyen.

34 1. Elemző rész 1.3 Következtetések

35 1.3 KÖVETKEZTETÉS A hatékony ellenőrzési rendszer, mint erősség. Az ellenőrzés logikailag csupán utólagos lehet, tehát a teljesítmény elérése után a feladatban illesztett gondolkodási egység, amely ekkor már csupán a mulasztás tudatosítását szolgálhatja.

36 1.3 KÖVETKEZTETÉS Ennek megfelelően az észlelt vétség csak és kizárólag a hibajavítás lehetőségét hordozza magában. A felmerülő akadályok kezelésére és kontrollálására felkészült munkahelyek elkerülhetetlenül rendelkeznek egy jellegzetes hátránnyal: a probléma-megelőzés és hibamegelőzés hiánya, illetve annak kis mértékű megvalósulása. Az azonban kétségek nélkül áll, hogy a költséghatékonyság elvét leginkább a prevencióra (hibamegelőzésre) berendezkedő munkaszervezetek képesek szolgálni (és nem a problémamegoldásra felkészült munkahelyek).

37 1.3 KÖVETKEZTETÉS A határidő betartásának előnyként való megjelenítése azt mutatja, hogy a munkahely dolgozói a kliensek elégedettségét csakis a jogszabály vagy megállapodás által rögzített teljesítményszint érintésével látják kivívhatónak. Ez a legtöbb, amit az ügyért képesek megtenni. A fentiek megerősítik azt a feltevést, hogy a munkahely dolgozói nincsenek tisztában a Best-practice szemlélettel, illetve tévesen értelmezik azt.

38 1.3 KÖVETKEZTETÉS A munkahely rendszerében nem lehet az a cél, hogy a dolgozók a minimum teljesítmény elérésére törekedjenek, ehelyett el kell sajátítaniuk azt a hozzáállást, ami a teljesítményszint konzekvens meghaladására készteti őket. Az emberek kivétel nélkül génjeikben hordozzák a folyamatos felfelé törekvés igényét, amellyel mindig egy magasabb célt akarnak elérni. A kliens szempontjából nézve, akár külső, akár belső ügyfélről van szó, az a lényeg, hogy lefelé nem tolerál semmilyen eltérést a megegyezéshez képest, csupán fölfelé, pozitív irányban.

39 1.3 KÖVETKEZTETÉS Nem az a kérdés egy munkaszervezetben, hogy a munkatársak miként tudják alulról súrolni a teljesítményszintet, hanem az, hogy magukénak érzik-e azt a szemléletet, amely őket a teljesítményszint konzekvens meghaladására készteti. Minden ember genetikailag arra kódolt, hogy többet (jobbat) kapjon, mint amiben megállapodott. Másik oldalról megközelítve, az ügyfél (legyen az külső vagy belső ügyfél) csak egy irányban engedi az eltérést a megállapodáshoz képest: pozitív irányban.

40 1.3 KÖVETKEZTETÉS Alkalmatlan kliens az, aki nem tudja mit akar. Vitathatatlan, hogy ez komoly akadályokat gördít a munkahely hatékony tevékenysége elé, azonban felmerül a probléma, hogy milyen módon segíthetnek a dolgozók az ügyfél alkalmas pozícióba helyezése érdekében? A kliens tanácstalansága által okozott gondok kezelése kézenfekvő módon nem a kliens dolga. E kötelesség kizárólag a munkahely (szállítói pozíciót elfoglaló) kollégáit terheli.

41 1.3 KÖVETKEZTETÉS A munkafolyamat kétértelmű kijelölésének említése a munkahely hiányosságai között a munkatársak megállapodás-kötési technikájával összefüggő problémákra enged következtetni. kérdés, hogy A megbízást adó kolléga (aki nem minden esetben tölt be vezető pozíciót) belső kliensként kezelendő, tehát irreleváns, hogy érthetően ismertette az elvárásait, csupán az a fontos, a megbízott (szállítói pozícióban lévő munkatárs) kérdezett-e a kliens terveinek pontos megismerése céljából.

42 1.3 KÖVETKEZTETÉS A tudatos megállapodás-kötési technikát azért alapfeltétele a munkahely előrehaladásának, mert a minőség egyenlő a szállító és ügyfél (mondhatjuk úgy is, hogy a feladatot adó és a feladatot végző) közti megállapodással. Amennyiben a szállító anélkül köt megállapodást az ügyféllel, hogy értené a megbízást (pontosan megvizsgálta volna) az ügyfélszándékot, nem adhat minőséget.

43 1.3 KÖVETKEZTETÉS Tagadhatatlan annak fontossága, amikor egy munkahelyen terepük van rá kollégáknak, hogy bírálatot (főként építő kritikákat) fejtsenek ki. Úgy gondolom, hogy ezt, mint a munkahely előnyös tulajdonságát, semlegesíti a javaslatok hiánya. Tehát csak akkor bír valódi fejlesztő hatással egy bírálat, ha sziklaszilárd javaslattételi kultúra áll mögötte.

44 2. Tanácsadói rész 2.1 Stratégiai tanácsok

45 2.1 STRATÉGIAI TANÁCSADÁS Hosszútávon elérendő célok: A kontrollra (problémamegoldása) szerveződött munkaszervezet átbillentése a költséghatékonyság elvét legjobban megvalósító előzetes biztosítás rendszerébe; Robusztus javaslattételi kultúra kialakítása; A modern szellemiségű megvalósítás szemléletének elterjesztése;

46 2.1 STRATÉGIAI TANÁCSADÁS A szakmai hozzáértés diktatúráján alapuló delegáló döntésrendszer meghonosítása. A megállapodás-kötési kultúra elterjesztése.

47 2. Tanácsadói rész 2.2 Taktikai tanácsok

48 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV A cselekvési terv lényege, hogy világos, egymáson alapuló fokozatokból épül fel, melyeket el kell kezdeni a jövőbeni tervek megvalósítása érdekében. A fokozatokra jellemző, hogy nem csupán egyes kollégákra vonatkoznak, hanem a teljes munkafolyamatra.

49 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV A mulasztással kapcsolatos attitűd megváltoztatása (szemléletváltás). Ez annak a látásmódnak az elterjedését teszi lehetővé, hogy a kollégák tisztába jöjjenek a hiba produktív erejével a munkafolyamatban. Rájöjjenek, hogy ha a mulasztás az elkerülésre motivál, a munkahely az utólagos korrekció folyamatát a megelőzésre cseréli.

50 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV Rávezetni a kollégákat, hogy a döntési képesség és döntésképesség nem szinonim fogalmak. Ha a döntési képesség egyenlő a gondolkodásra való képességgel, a dolog a hatásköri problémák csoportjába tartozik. Magától értetődő, hogy egy munkahelyen nincs mindenkinek beleszólása az összes elhatározásba. Döntési (gondolkodási) képesség birtokában viszont az mindenkitől elvárható, hogy a jó döntés megszületése érdekében javaslatot tudjon tenni.

51 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV A javaslattételhez való jog nem a munkatársak kivételes joga, jutalma, hanem a munkafolyamathoz kapcsolódó mindennapos kötelessége (ezzel együtt hozzáértésük hasznosítása). A robusztus javaslattételi kultúra felélénkíti a munkahelyi rendszer visszahúzódott tagjait, úgy, hogy a feladatok gépies megoldásához szokott kollégák, munkahelyi csoportok ítélethozó képességük hasznosításával (javaslatukkal) proaktív módon működnek tovább a rendszerben.

52 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV Számos helyzetben maga a javaslattételi kultúra hiánya felelős a hierarchikus felépítésért, mivel a gondolkodási folyamatok a vezető, a cselekvési (végrehajtási) mechanizmusok a munkatársak irányába hatnak. G Vezető Középvezető Munkatársak Cs

53 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV Korszerű gyakorlat szemlélet Világossá tenni a kollégák előtt, hogy a dinamikus fejlődés halálos ítéletét az jelenti egy munkahelyen, ha a munkafolyamat mércéjét a teljesítményszint puszta elérése adja. A személyes érdekek uralta környezetben az ember úgy tartja, hogy a múltban elért javait a jövőben magasabb szintre juttassa (nagyobb autó, nagyobb ház).

54 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV Semmi nem indokolja, hogy az ember e genetikailag kódolt motivációját éppen a munkahelyi rendszerben tagadja meg, és ne a folyamatos fejlődés igényével viszonyuljon munkájához. A korszerű gyakorlat nem egy más munkahely által létrehozott másolandó legjobb gyakorlat, hanem a munkahelyen foglalkoztatott személyek magától értetődő elvárása, hogy a munkát idővel egyre magasabb hatásfokon végezzék.

55 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV A szakmai hozzáértés diktatúráján alapuló delegáló döntésrendszer létrehozása. El kell fogadni, hogy a sikeres felettesek elfogadottsága és tisztelete nem annak eredménye, hogy polihisztor, és minden dologban kimagasló a teljesítménye. A demokratikus berendezkedésű munkaszervezet (amely eredményességét veszélyezteti, amikor lehetőséget nyújt a kritikára a hozzá nem értőknek is) és a despotikus vezetés között létezik egy arany középút: a szakmai hozzáértés diktatúrájára épített

56 döntésrendszer, ahol az határoz, illetve annak tanácsai alapján döntenek mások, aki a konkrét problémát a legnagyobb tapasztalattal képes kezelni. A megállapodás-kötési kultúra elterjesztésének két tényezője van: I. Morális: amiről megegyeztünk, és kezet adtunk rá, azt valóban megtesszük (jóhiszeműség és tisztesség elve) II CSELEKVÉSI TERV Szakmai: a munkahelyen az összes dolgozónak el kell ismerni, hogy a minőség objektív

57 2.2.1 CSELEKVÉSI TERV kategória, és mint ilyen, nem esetleges. Minőség az, amiről megállapodás született. Ezért az erkölcsi elvárásokon kívül annak van jelentősége, hogy a kollégáknak van-e konkrét és hatásos megállapodáskötési technikájuk. A megállapodás-kötési kultúra a garancia arra, hogy a kliensek azt kapják, amit szeretnének.

58 2.2.2 MEGVALÓSÍTHATÓSÁG A kontrollálásra (mulasztások kijavítására) létrejött munkaszervezet átbillentése a költséghatékonyság elvének legjobban megfelelő előzetes biztosítás rendszerébe A kollégáknak lajstromozniuk kell az előforduló hibákat; Javaslatkérés annak ügyében, hogy a felsorolt mulasztásokat a továbbiakban miként előzik meg; Kontrollpontok elhelyezése a munka rendszerében. Meg kell állapodni, hogy a kontroll és ellenőrzés nem azonos értelmű

59 2.2.2 MEGVALÓSÍTHATÓSÁG fogalmak: a kontroll olyan uralási pont, amely a tettek előtt rögzített gondolkodási pont és a különbség észrevétele esetén (eredmény hiányában) még van esély a mulasztás előzetes kivédésére. A kontrollpontok feladatokba való integrálását a megállapodás-kötés részévé kell tenni. Nem csupán a kimenetet, az eredményhez vezető folyamat minőségét is biztosítani kell, ezt segíti elő a folyamattervezés, az előadáson bemutatott 9 doboz folyamatmodell elterjesztése.

60 2.2.2 MEGVALÓSÍTHATÓSÁG Tudatos javaslattételi kultúra kialakítása, a szakmai tájékozottság uralmára alapuló delegáló döntésrendszer kialakítása, az időszerű aktivitás szemléletének elterjesztése. A tekintetektől elzárt, megismerhetetlen javaslatok doboza helyett a transzparencia elvének alkalmazása. Minden dolgozó előtt nyilvánossá tenni, hogy a bírálatok mellett vagy helyett a kollégák mennyi írott ötlettel tudnak hozzájárulni a fejlesztéshez. Ami hozzáférhető, a könnyebben javítható. A kollégák úgymond

61 2.2.2 MEGVALÓSÍTHATÓSÁG presztízs-kérdéssé teszik, hogy ötletük hasznos, realitásokból táplálkozó és megvalósítható legyen, és ne lehessen azzal vádolni őket, hogy nem vettek részt a fejlesztésre irányuló erőfeszítésekben. A javaslattételi kultúra álláspontom szerint a rendszer egyik lényege motivációs motorja. Rockefeller úgy gondolta, a gyári munkások akkor lelkesek, ha a gyárkéményben a saját tégláikat is felismerik. Ezek a téglák a kollégák ötletei, amelyek a munkahely haladásáért hozott döntéseket alkotják.

62 2.2.2 MEGVALÓSÍTHATÓSÁG Ezért a motiváció nem pénz kérdése, hanem hogy a dolgozók a téglájukkal a gyárkéményben mennyire érzik úgy, hogy munkájuk nem nélkülözhető. A javaslattételi kultúra által okozott motivációs folyamatok segíthetik elő a korszerű gyakorlat szemléletet, mivel a nélkülözhetetlenség érzete, a szakmai megbecsülés tudata feltétele a jobbítási hajlam kiteljesedésének.

63 2.2.2 MEGVALÓSÍTHATÓSÁG A javaslatok kvalitatív és kvantitatív mutatói révén kirajzolódik a szakmai hozzáértés a munkatársak vonatkozásában. Tehát a közszektorra jellemző különleges jogszabályi kötöttségek megtartásával elősegíthető a döntésjog átruházása hozzáértő személyekre.

64 A megállapodás-kötési kultúra elterjesztése Megállapodás-kötési sztenderd alkalmazása (11 lépcsős megállapodás-kötési modell alkalmazása) I. Egyezmény tárgya II. III. IV MEGVALÓSÍTHATÓSÁG Folyamatszereplői kultúra Kliens szándéka Kívánt output kijelölése: Forma, tartalom, idő, mennyiség, költségek

65 V. Outputtal kapcsolatos ügyfélelvárások VI. Tűréshatárok VII. Külső kontrollpontok VIII. Ügyfélelvárások a folyamat szállítóival kötendő egyezményekkel kapcsolatban IX. Kliens által adandó inputok X. Realizáláshoz szükséges folyamatvezérlő inputok XI MEGVALÓSÍTHATÓSÁG Jogi rendelkezések

66 2. Tanácsadói rész 2.3 Informatikai megoldások

67 2.3 INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK 1. Kollektív elektronikus Tudástár felállítása, amely magában foglalja a sikeres módszereket, stratégiákat és anyagokat lehetővé teszi, hogy személyes kapcsolatfelvétel nélkül, hatékonyan és gyorsan hozzá lehessen jutni az adatokhoz 2. Olyan szoftver elterjesztése, amely képes kontrollálni a mechanizmusokat, az egyezségek rögzítését és átláthatóságát, valamint további adatok közzétételét.

68 2.3 INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK 3. Az output, vagyis az ahhoz vezető úthoz kapcsolódó fontos mérőszámokat tartalmazó műszerfal létrehozása Excel-táblázat formájában, amelyből világossá válik, hogy a mechanizmus az egyezőség vagy az eltérés felé halad-e. 4. Olyan elektronikus információgyűjtemény kialakítása, amelyben szerepelnek a napi munkafolyamathoz kapcsolódó költségtényezők (1 oldal nyomtatási, fénymásolási költsége, faxköltség, telefonos percdíjak). Mindez lehetőséget nyújt a dolgozóknak, hogy tisztában legyenek az eltérés árával a konkrét munkafolyamatokkal kapcsolatosan.

69 2.3 INFORMATIKAI MEGOLDÁSOK 5. Ha e költségek átlátatóak, a kollégák nagyobb mértékben törődnek a munkájukban megjelenő eltérések csökkentésével.

Előzetes felmérésünk szerint Cecén eddig nem volt fontos szempont az eltérés árának. megmutatnák nekik az egyezőség árát is, ugyanis

Előzetes felmérésünk szerint Cecén eddig nem volt fontos szempont az eltérés árának. megmutatnák nekik az egyezőség árát is, ugyanis I./I. A KÖZINTÉZMÉNYEK É KÖLTSÉGHATÉKONYABB ÉS / VAGY EREDMÉNYESEBB MŰKÖDÉSÉRE IRÁNYULÓ SZERVEZET ÁTALAKÍTÁSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA -BEVEZETŐ- Előzetes felmérésünk szerint Cecén eddig nem volt fontos szempont

Részletesebben

nincsenek sehol egész nap. Ez sokak szerint komoly helyi probléma, nehezíti az ügyintézést és többletkiadásokat okoz.

nincsenek sehol egész nap. Ez sokak szerint komoly helyi probléma, nehezíti az ügyintézést és többletkiadásokat okoz. I./I. A KÖZINTÉZMÉNYEK KÖLTSÉGHATÉKONYABB ÉS / VAGY EREDMÉNYESEBB MŰKÖDÉSÉRE IRÁNYULÓ SZERVEZET ÁTALAKÍTÁSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA -BEVEZETŐ BEVEZETŐ- Az ügyintézők neuralgikus problémája a hivatali autókkal

Részletesebben

Ehhez a kérdéshez Cecén elsősorban a döntési és döntésképesség vizsgálatára van szükség:

Ehhez a kérdéshez Cecén elsősorban a döntési és döntésképesség vizsgálatára van szükség: I./A I/A ÁLTALÁNOS DÖNTÉSI KOMPETENCIÁK, ELJÁRÁSOK KORSZERŰSÍTÉSE A STRATÉGIAI MENEDZSMENT ERŐSÍTÉSE ÉRDEKÉBEN -BEVEZETŐ BEVEZETŐ- Ehhez a kérdéshez Cecén elsősorban a döntési és döntésképesség vizsgálatára

Részletesebben

Ajánlat. Processmanagement Folyamatmenedzsment. Nyílt Képzés. A sort magunkon kell kezdenünk.

Ajánlat. Processmanagement Folyamatmenedzsment. Nyílt Képzés. A sort magunkon kell kezdenünk. Ajánlat Processmanagement Folyamatmenedzsment Nyílt Képzés A sort magunkon kell kezdenünk. Először is ránk kell, hogy igaz legyen minden, amit tanítunk, és amire tanácsot adunk. Magunknak szabjuk a mércét,

Részletesebben

pozitív hatással van az ügy kimenetelére.

pozitív hatással van az ügy kimenetelére. I./C. ÜGYFÉLSZOLGÁLATI TEVÉKENYSÉGEK ELLÁTÁSÁNAK JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ- Cecén még nem elterjedt az a nézet, hogy nem csupán az számít ügyfélszolgálatnak, amikor az ügyintéző közvetlenül az ügyféllel foglalkozik,

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX 2012. április BEVEZETŐ A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 17. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata Csenger Város Önkormányzatt Pollgármestterii Hiivattalla Csenger Város Önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program, keretén belül, A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése

Részletesebben

Folyamatminőség-menedzsment A megbízási kereszt

Folyamatminőség-menedzsment A megbízási kereszt Folyamatminőség-menedzsment A megbízási kereszt A folyamatminőség-menedzsment - angol elnevezésben Process Quality Management, PQM - folyamat-orientált minőségmenedzsment forma. A PQM a munkafolyamatokat

Részletesebben

I./E. A HIVATAL BELSŐ SZERVEZETI EGYSÉGEI KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ-

I./E. A HIVATAL BELSŐ SZERVEZETI EGYSÉGEI KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ- I./E. A HIVATAL BELSŐ SZERVEZETI EGYSÉGEI KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS JAVÍTÁSA -BEVEZETŐ- Rákóczifalva polgármesteri hivatalának dolgozói létszáma: 22 fő ebből köztisztviselői létszám 19 fő Felépítése: hierarchikus

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1b) a polgármesteri

Részletesebben

CÍM: Sürgősségi előterjesztés a Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése című pályázat benyújtásáról. Havas András alpolgármester

CÍM: Sürgősségi előterjesztés a Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése című pályázat benyújtásáról. Havas András alpolgármester Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 40938-10/2008. CÍM: Sürgősségi előterjesztés a Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése című pályázat benyújtásáról Előterjesztő:

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI MÓDOZATOK BEHOZATALA AZ ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján ÁROP 2007-3.A.1. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése a Közép-magyarországi régióban című

Részletesebben

Képzési összefoglaló Fonyód Város Polgármesteri Hivatalánál tartott tréningekről ÁROP -1.A.2/A-2008-0080

Képzési összefoglaló Fonyód Város Polgármesteri Hivatalánál tartott tréningekről ÁROP -1.A.2/A-2008-0080 Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 mail@bkf.hu Képzési összefoglaló Fonyód Város Polgármesteri Hivatalánál tartott tréningekről ÁROP -1.A.2/A-2008-0080

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS Megbízó: Cece Nagyközség Önkormányzata Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Készült: 2009. Október Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek meghatározása.

Részletesebben

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT.

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT. A stratégiai tervezés módszertana Koplányi Emil elearning Igazgatóság Educatio KHT. 1 Tartalom 1. A stratégiai tervezés szerepe a szaktanácsadói munkában 2. Stratégiai tervezés alapjai 3. Küldetés (misszió),

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA A szervezeti képességépítés lehetőségei az önkormányzatoknál

Részletesebben

Egy kis kommunikáció

Egy kis kommunikáció Egy kis kommunikáció A kommunikáció alapvető fontosságú a szervezeten belül, ezért mindenképp indokolt a szervezeti vonatkozásaival foglalkozni, és föltérképezni az információ belső áramlását. A belső

Részletesebben

Segítség értékelek.. MIÉRT?? KA1 projekt eredmények és folyamatok mérése, értékelése szakképzésben Gabriella.Kovacs@inyk.bme.hu 2018.06.06 Mai előadás célja ITT és MOST! 1. Mérés/értékelés megítélésének

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MEGBÍZÓ: VECSÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Készült: 2009. július Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek meghatározása.

Részletesebben

É R T É K E L É S. a program szóbeli interjúján résztvevő személyről. K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek

É R T É K E L É S. a program szóbeli interjúján résztvevő személyről. K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek É R T É K E L É S a program szóbeli interjúján résztvevő személyről K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek Értékelés: A terület pontozása 1-5 tartó skálán, ahol az egyes pontszám a

Részletesebben

Építs teljesítmény-központú kultúrát!

Építs teljesítmény-központú kultúrát! Építs teljesítmény-központú kultúrát! A Terra Nova egy interaktív, saját élményű szimulációs játék, amely valós szervezetek működését modellezi. A szimuláció minimum tíz, de akár több száz fős csoportoknak

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MEGBÍZÓ: BUDAPEST FŐVÁROS VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS ÖNKORMÁNYZATA Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek

Részletesebben

A kérdéshez át kell világítani kérdések által Somogyvár polgármesteri hivatalának döntési struktúráját

A kérdéshez át kell világítani kérdések által Somogyvár polgármesteri hivatalának döntési struktúráját I./A ÁLTALÁNOS DÖNTÉSI KOMPETENCIÁK, ELJÁRÁSOK KORSZERŰSÍTÉSE Ű A STRATÉGIAI MENEDZSMENT ERŐSÍTÉSE ÉRDEKÉBEN -BEVEZETŐ BEVEZETŐ- A kérdéshez át kell világítani kérdések által Somogyvár polgármesteri hivatalának

Részletesebben

Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával

Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával Részben akadálymentes?! Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával A Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézetről röviden Kik vagyunk? Az Intézetet két fogyatékos

Részletesebben

a fejlődést biztosítani hivatott képzéseknek és

a fejlődést biztosítani hivatott képzéseknek és Utókövetés az ÁROP-1.A.2/A 1A2/A pályázati projekthez Rákóczifalva Önkormányzata 1. Bevezető Tartalomjegyzék 2. Elemzés-tanácsadás 3. A képzések hatásai, eredményessége 4. Informatikai megoldások 5. Összegzés

Részletesebben

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Az alkalmazott sportpszichológia módszerei Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Sportpszichológiai tanácsadás - Professzionális segítő beszélgetés - Központjában a sportoló, vagy

Részletesebben

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető

dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője dr. Török Krisztina főigazgató Mihalicza Péter főosztályvezető A Nemzeti Egészségügyi Minőségfejlesztési és Betegbiztonsági Stratégia (MIBES 2011) koncepciója és a megvalósítás feladatai a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályán dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. július 16-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. július 16-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. július 16-i ülésére Tárgy: A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című (ÁROP-1.A.2.) pályázat benyújtása Az

Részletesebben

Szervezeti folyamatoptimalizálási gyakorlatok. Oktatási segédanyag

Szervezeti folyamatoptimalizálási gyakorlatok. Oktatási segédanyag Szervezeti folyamatoptimalizálási gyakorlatok Oktatási segédanyag Tartalomjegyzék 1. Stratégiai menedzsment, SWOT analízis stratégia és taktika meghatározása Mi a stratégia? Mi a taktika? Mit jelent a

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068 KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése 1. Helyzetelemzés Tét Város Önkormányzatának legfontosabb szerve a képviselő-testület, amely az önkormányzat működésével,

Részletesebben

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze Előzmények a Római Szerződésben az oktatásügy kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozó ágazat ennek ellenére a 90-es években elsősorban

Részletesebben

Tanácsadási terület:

Tanácsadási terület: Tanácsadási terület: Az önkormányzati feladatok átalakulásával kapcsolatban a támogató infrastruktúra és a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata, valamint a kiszervezett és kiszervezhető önkormányzati

Részletesebben

Cece Nagyközség Önkormányzata az ÁROP-1.A.2/A programban azért kívánt részt venni, hogy folyamatos fejlődése biztosított legyen.

Cece Nagyközség Önkormányzata az ÁROP-1.A.2/A programban azért kívánt részt venni, hogy folyamatos fejlődése biztosított legyen. Utókövetés az ÁROP-1.A.2/A 1A2/A pályázati projekthez Cece Önkormányzata 1. Bevezető Tartalomjegyzék 2. Elemzés-tanácsadás 3. A képzések hatásai, eredményessége 4. Informatikai megoldások 5. Összegzés

Részletesebben

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció.

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. Mi a dimeb? A dimeb munkavédelmi szakemberek számára kifejlesztett modern technológia.

Részletesebben

Euromenedzser Őszi Akadémia

Euromenedzser Őszi Akadémia Euromenedzser Őszi Akadémia Június 7. A vállalkozás menedzsmentjének kiemelt HR-feladatai a XXI. században Az információs társadalom munkavállalói feladatai A felgyorsult változások kihívásai Az együttműködés

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050)

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) I. A pályázat keretében megvalósuló képzések Döntéshozatal Célja: a résztvevők megismerik és gyakorolják a hatékony, önérvényesítő

Részletesebben

A B KOMPONENS INDIKÁTORAI második kiírás - 2013

A B KOMPONENS INDIKÁTORAI második kiírás - 2013 A B KOMPONENS INDIKÁTORAI második kiírás - 2013 Kérjük, hogy a pályázati adatlap 6.1 (Kötelező indikátorok) pontjában a választott tevékenységhez tartozó táblázatokat töltse ki. A táblázatban megadott

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat A Budapest XIX. kerület Gábor Áron Általános Iskola Gyakornoki szabályzat 2007 Célja: az intézményben gyakornoki időt teljesítő pedagógus, valamint segítői feladatainak, hatásköreinek és juttatásának szabályozása

Részletesebben

Segítség értékelek.. MIÉRT?? KA1 projekt eredmények és folyamatok mérése, értékelése köznevelési szektorban Gabriella.Kovacs@inyk.bme.hu 2018.06.07 Előadás struktúrája: - Az előadás tanulási eredményei..

Részletesebben

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe Dr. Török Erika MELLearN Konferencia 2017. április 20-21. Budapest A tudás a jövő üzemanyaga Az innováció fogalmának értelmezése Schumpeter

Részletesebben

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens 1. Projektötlet, előkészítés 2. Megvalósítás Támogatás 3. Fenntartás Helyzetelemzés: igények, szükségletek, megoldandó probléma feltárása Célstruktúra:

Részletesebben

A Szolgáltató Város Modell gyakorlata egy megyei jogú városban: Címszavakban a Szolgáltató Szolnok projektről

A Szolgáltató Város Modell gyakorlata egy megyei jogú városban: Címszavakban a Szolgáltató Szolnok projektről A Szolgáltató Város Modell gyakorlata egy megyei jogú városban: Címszavakban a Szolgáltató Szolnok projektről A projekt mottója: Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp

Részletesebben

hozzáállás és a költséghatékonyság megerősítésével, az ügyfél- és partnerkapcsolati folyamatok fejlesztésével.

hozzáállás és a költséghatékonyság megerősítésével, az ügyfél- és partnerkapcsolati folyamatok fejlesztésével. HONLAP tartalom Előzmények: Biharkeresztes Város Önkormányzata az Államreform Operatív Program (ÁROP) A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése tárgyú kiírás keretében benyújtotta Biharkeresztes Város

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MEGBÍZÓ: VECSÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Készült: 2009. július Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Tartalomjegyzék Működési rendszerek meghatározása.

Részletesebben

Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5

Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5 Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5 Tanácsadói Dokumentum: Koncepció beágyazása Kapcsolódó pályázati tevékenység: A fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly megteremtését szolgáló strukturális

Részletesebben

Különböző adóterhekkel sokféle juttatást választhatnak a munkáltatók, amikor saját juttatási rendszerüket építik.

Különböző adóterhekkel sokféle juttatást választhatnak a munkáltatók, amikor saját juttatási rendszerüket építik. Különböző adóterhekkel sokféle juttatást választhatnak a munkáltatók, amikor saját juttatási rendszerüket építik. Az egyes speciális juttatások, a juttatások megvalósítási módja azonban más és más munkáltatói

Részletesebben

Regionális szervezet a Balaton Régióban. Hogyan érdemes csinálni?

Regionális szervezet a Balaton Régióban. Hogyan érdemes csinálni? Regionális szervezet a Balaton Régióban Hogyan érdemes csinálni? Jelenlegi helyzet Pozitívumok: - helyi, mikrotérségi szervezetek megalakulása - tudatosabb termékpolitika elsősorban helyi szinten - tudatosabb

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

1. Pedagógiánk a szentignáci lelkigyakorlatok felismeréseire támaszkodik közösen reflektálunk a tapasztalatainkra, és megosztjuk

1. Pedagógiánk a szentignáci lelkigyakorlatok felismeréseire támaszkodik közösen reflektálunk a tapasztalatainkra, és megosztjuk TANÁRI KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE Az iskola vezetősége 6 novemberében arra kérte a tanárokat, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az iskolát,

Részletesebben

Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084

Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084 Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 mail@bkf.hu Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I.

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I. MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I. Dr. Gyökér Irén egyetemi docens BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2016 ősz 2016.10.18. 1 Vezetés A szervezeti tagok viselkedésének befolyásolása Munkaerő-biztosítás

Részletesebben

A pénzügyi szervezetek panaszkezelési eljárásáról szóló 11/2012 (XI.8.) ajánlás

A pénzügyi szervezetek panaszkezelési eljárásáról szóló 11/2012 (XI.8.) ajánlás Panaszkezelési Konzultáció 2012. november 9. / 12. A pénzügyi szervezetek panaszkezelési eljárásáról szóló 11/2012 (XI.8.) ajánlás Sziliné dr. Bán Gyöngyvér I. A panaszkezelési ajánlás kialakításának indokai

Részletesebben

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009.

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. Tamási Város Polgármesteri Hivatala SWOT analízis SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. SZEMPONTOK A kérdések megválaszolásához 1. VEZETÉS A vezetés szerepe a hivatali küldetés

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Jogi Bizottság 2.7.2014 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: a brit alsóháznak indokolással ellátott véleménye a be nem jelentett munkavégzés

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről

ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről AZ ÜGYFÉLÉLMÉNY SZEREPE AZ AUTÓKERESKEDELEMBEN ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről KIHÍVÁS #1 JELENTŐS VÁLTOZÁS A VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOKBAN! 7,8 1,3 83% NISSAN EUROPE STUDY 2013, WWW.MASHABLE.COM

Részletesebben

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer Jelen szabályzat a Szabadságtelepi Óvoda és a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló, pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Alcsoport_DE_munkatarsi_2017_NK. Válaszadók száma = 17. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

Alcsoport_DE_munkatarsi_2017_NK. Válaszadók száma = 17. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató fejlesztése az utánpótlás futballban Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató az utánpótlás futballban a személyiségtulajdonságok, gondolati- és gyakorlati-cselekvéses képességek sajátos

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai Jogi ismeretek Cél: A hallgatók legyenek tudatában a jogszabályok (azok elérhetőségei) jelentőségének, szerepének és ismerjék meg: - a

Részletesebben

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK Vállalati eszmémykép A sikerhez vezető utunk A vállalat eszményképe az EVVA önképét írja le és utat mutat a szervezet egészének. A vállalati kultúra és a vállalati azonosság

Részletesebben

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Stengl Kereskedelmi és Székhely: 7632 Pécs, Júlia u. 13. IV. em. 13. Tel: 06 30 758 75 16 Fax: 06 72 520 263 Tisztelt leendő Partnerünk! Kérem, engedje meg, hogy röviden bemutassuk cégünket. A Stengl Kereskedelmi

Részletesebben

Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete 2699 Szügy, Rákóczi út Tel: 35/

Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete 2699 Szügy, Rákóczi út Tel: 35/ 5. számú melléklet Kitöltési útmutató Az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének Helyi turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázati felhívásához Üzleti terv 3. felhívás A felhívás kódszáma:

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA. Előterjesztés -a Közgyűléshez

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA. Előterjesztés -a Közgyűléshez NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA Ügyiratszám: 68.289/2008.05 Ügyintéző: Tóthné Csatlós Ildikó 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-585; Fax: (42)

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Vezetésfejlesztés, kultúraváltás a HR működési átalakulásához kapcsolódóan

Vezetésfejlesztés, kultúraváltás a HR működési átalakulásához kapcsolódóan Vezetésfejlesztés, kultúraváltás a HR működési átalakulásához kapcsolódóan Milyen mértékben jellemző, hogy a HR BP szerepkör, illetve az új HR szervezeti modell bevezetését Vezetőfejlesztési programok

Részletesebben

TAPASZTALATOK A GYAKORNOKOK SZAKMAI TANULÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁRÓL

TAPASZTALATOK A GYAKORNOKOK SZAKMAI TANULÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁRÓL Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 TAPASZTALATOK A GYAKORNOKOK SZAKMAI TANULÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁRÓL Simon Gabriella Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.5. Tihany, 2015. 05. 07. Az

Részletesebben

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra)

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra) Felnőttképzés Képzéseink jelentős része a fejlesztéspolitikai témákhoz kapcsolódik: érintik az egyedi projekt szintet, ugyanúgy, ahogy a programozás ciklusát is. Ügyfeleink számára előzetes igényfelmérés

Részletesebben

A BALASSI BÁLINT MEGYEI KÖNYVTÁR BESZÁMOLÓJA A LÉPÉSEK A STRATÉGIAI TERVEZÉSTŐL A MINŐSÍTÉSIG II. CÍMŰ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS LEBONYOLÍTÁSÁRÓL

A BALASSI BÁLINT MEGYEI KÖNYVTÁR BESZÁMOLÓJA A LÉPÉSEK A STRATÉGIAI TERVEZÉSTŐL A MINŐSÍTÉSIG II. CÍMŰ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS LEBONYOLÍTÁSÁRÓL A BALASSI BÁLINT MEGYEI KÖNYVTÁR BESZÁMOLÓJA A LÉPÉSEK A STRATÉGIAI TERVEZÉSTŐL A MINŐSÍTÉSIG II. CÍMŰ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS LEBONYOLÍTÁSÁRÓL A Balassi Bálint Megyei Könyvtár immár második alkalommal nyert

Részletesebben

Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek. Groska Éva mentor

Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek. Groska Éva mentor Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek Groska Éva mentor Az önkéntes szemszögéből felmerülő szempontok 1. Milyen tevékenységeket

Részletesebben

ESETMEGBESZÉLÉS. Az esetmegbeszélés folyamata

ESETMEGBESZÉLÉS. Az esetmegbeszélés folyamata ESETMEGBESZÉLÉS Az esetmegbeszélés folyamata ESETMEGBESZÉLÉS A családsegítő szolgálat általános és speciális segítő szolgáltatást nyújt, ellátásokat közvetít, szervezési és gondozási tevékenységet végez

Részletesebben

Minőség-ellenőrzés 2016

Minőség-ellenőrzés 2016 Minőség-ellenőrzés 2016 Visegrád 2016. szeptember 8. Mádi-Szabó Zoltán MKVK Minőségellenőrzési Bizottság elnöke 1 A minőség-ellenőrzés célja A minőség-ellenőrzési rendszer célja a könyvvizsgálók által

Részletesebben

Sikeres változásmenedzsment a közszférában. www.integratedconsulting.hu 1

Sikeres változásmenedzsment a közszférában. www.integratedconsulting.hu 1 Sikeres változásmenedzsment a közszférában 1 www.integratedconsulting.hu 1 Miért? Mit? Hogyan? www.integratedconsulting.hu 2 www.integratedconsulting.hu 3 ICG A megújulás irányai ügyfél-orientáltabb szolgáltatások

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Társulási Iroda (továbbiakban: Társulási Iroda) szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét

Részletesebben

STRATÉGIAI WORKSHOPRÓL

STRATÉGIAI WORKSHOPRÓL Visszajelző dokumentáció Összefoglaló NAGYKOVÁCSI POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK Tartott STRATÉGIAI WORKSHOPRÓL Budapest, 2009. június 19. Visszajelző anyag a Nagykovácsi Polgármesteri Hivatalának tartott stratégiai

Részletesebben

Ajánlat Szakmai workshop. Hatékony visszajelzési technikák megoldásfókusszal motivációs program vezetőknek

Ajánlat Szakmai workshop. Hatékony visszajelzési technikák megoldásfókusszal motivációs program vezetőknek Ajánlat Szakmai workshop Hatékony visszajelzési technikák megoldásfókusszal motivációs program vezetőknek Mi ez? 2 Szakmai Workshop, amelynek keretében a visszajelzés témáját járjuk körül több szemszögből,

Részletesebben

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Kassai Eszter kockázatelemzési tanácsadó MÉTP konferencia, 2010. június 10. A kockázat fogalma

Részletesebben

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde.

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde. TÁMOP 6.1.2 Program Munka közben is egészségesen Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel Kolarovszki Tünde Szakmai vezető Personal Best Kft. 16 éve a sikeres, eredményes vállalatokért,

Részletesebben

Éves ellenőrzési jelentés

Éves ellenőrzési jelentés Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatal ELLENŐRZÉSI CSOPORTJA :1041 Budapest, István út. 14 231-3260; 231-3248 2. számú melléklet Éves ellenőrzési jelentés a Budapest Fővárosi

Részletesebben

Vezetői önértékelő kérdőív

Vezetői önértékelő kérdőív Vezetői önértékelő kérdőív Kérdőív megnevezése Jele, kódja Vezetői önértékelő kérdőív 10_Ovodavez_Ön_Ért sorsz Megnevezés Adat 1. Óvodavezető neve 2. Oktatási azonosítója 4. Értékelés időpontja: Kérjük,

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2015-2018. évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására Előterjesztő: Székhely település polgármestere Készítette: Ózdi Polgármesteri Hivatal Belső

Részletesebben

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS

MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERELEMZÉS ~ Vezetői Összefoglaló ~ Megbízó: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Elemzésben résztvevők: Hivatalban dolgozók Agenda 2013 Projektház Oldal 1 Az elemzésről

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Stressz-M Kutatási tájékoztató Budapest BME Q 2015.

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

NYME 9400 Sopron Bajcsy-Zsilinszky u. 4. RH-70-1/2016. Oktatók kari véleményezése - MÜL3 Ez az összesítés a(az) Erdőmérnöki Kar oktatóinak körében vég

NYME 9400 Sopron Bajcsy-Zsilinszky u. 4. RH-70-1/2016. Oktatók kari véleményezése - MÜL3 Ez az összesítés a(az) Erdőmérnöki Kar oktatóinak körében vég NYME 900 Sopron BajcsyZsilinszky u.. RH70/06. Oktatók kari véleményezése MÜL Ez az összesítés a(az) Erdőmérnöki Kar oktatóinak körében végzett felmérés eredményeit tartalmazza. A jelentés a következő részekből:

Részletesebben

Kapcsolati menedzsment, PR: 2 nap

Kapcsolati menedzsment, PR: 2 nap Kapcsolati menedzsment, PR: 2 nap Szervezeti megoldások bevezetése a lakosság naprakész és folyamatos tájékoztatásának javítására, a döntések nyilvánossá tételére A résztvevők ismerjék meg és sajátítsák

Részletesebben

Környezettudatos menedzsmentkialakítás s a. összhangban Önkormányzati ügyfelek részére

Környezettudatos menedzsmentkialakítás s a. összhangban Önkormányzati ügyfelek részére Akkreditációs szám: AL-1160 Nyilvántartási szám: 01-0793-04 Környezettudatos menedzsmentkialakítás s a döntési kompetenciák fejlődésével összhangban Önkormányzati ügyfelek részére ÖSSZEFOGLALÓ DOKUMENTUM

Részletesebben

CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program

CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0050 CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program Jelen dokumentum annak a CAF értékelésnek az eredményeit mutatja be, amelyet a Zalaegerszegi Törvényszék az ÁROP 1.2.18/A-2013-2013-0050

Részletesebben

ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata

ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata 2014. június Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. A szervezetfejlesztés

Részletesebben

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16.

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16. A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek 2018. Január 16. PROJEKT ÉRTÉKELÉS GYAKORLATA Transzparens, szabályozott folyamat 2 független, de a szakterületen

Részletesebben

Az OTP Alapkezelő Zrt. Összeférhetetlenségi Politikája

Az OTP Alapkezelő Zrt. Összeférhetetlenségi Politikája 4. sz. melléklet az OTP Alapkezelő Zrt. Üzletszabályzatához Az OTP Alapkezelő Zrt. Összeférhetetlenségi Politikája Hatályos: 2016. június 10. napjától 1. A politika célja Az OTP Alapkezelő Zrt. ( Alapkezelő

Részletesebben