Földrajz óra ENERGIA ÖKOSAN DIGITÁLIS TÉMAHÉT ÁPRILIS 4-8. ISASZEGI DAMJANICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA péntek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Földrajz óra ENERGIA ÖKOSAN DIGITÁLIS TÉMAHÉT ÁPRILIS 4-8. ISASZEGI DAMJANICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA péntek"

Átírás

1 péntek Földrajz óra Osztály:8.a Az óra anyaga: Megújuló energiahordozók mennyiségi felhasználása Magyarországon - Megújuló energiaforrásaink felhasználásának elemzése , - Megújuló energiaforrásaink hasznosítható és hasznosított mennyiségének elemzése - Táblázatelemzés, diagramkészítés, következtetések -

2 Részfeladatok és szempontok Óra anyaga:.: Megújuló energiahordozók mennyiségi felhasználása Magyarországon - Ábraelemzés, diagramkészítés Tanulási célok/eredmények: digitális kompetencia: kreativitás, információk keresése és értékelése; anyanyelvi kommunikáció: szóbeli - és írásbeli kommunikáció, együttműködés;, az írott szöveg megértése; a képzelet, az önkifejezés aktivizálása különböző szövegformák megismerésével és az írásbeli szövegalkotás képességének továbbfejlesztésével; társas és multikulturális készségek: megfelelő és eredményes együttműködés másokkal; a csapat kollektív tudásának használata a megfelelő esetben; kreativitás és innováció; vizuális kifejezőképesség fejlesztése. Az óra menete: Az óra elején a már a projekt során kialakított a csoportokban ültek le a gyerekek csoportokként egyegy számítógéphez.. Megbeszéltük a mai óra anyagát, feladatait, céljait. A megadott linkek alapján megkeresték az adatokat, majd a Excel program segítségével

3 oszlopdiagramokat készítettek, Az adatok alapján következtetéseket vontak le a megadott szempontok alapján.a feladat célja egy összefoglaló ppt készítése volt. Felhasznált link: Használt eszközök: számítógép, projektor, internet,, Melléklet: Földrajz 1.dia Cím: Megújuló energiahordozók mennyiségi felhasználása Magyarországon Földrajz óra 2.dia Cím:Megújuló energiaforrások Magyarországon kutatómunka 3.dia oszlop diagram 4.dia: Következtetés: (Válaszolni röviden!) - Melyik megújuló energiaforrás felhasználása a legnagyobb mértékű?

4 - Melyik megújuló energiaforrások felhasználása nőtt a legnagyobb mértékben 2006-óta? 5.dia Cím:Megújuló energiaforrásaink hasznosítható és hasznosított mennyisége (PJ/év) dia Oszlopdiagram 7.dia: Melyik energiaforrásunkat használjuk ki a legnagyobb mértékben? Melyik lenne még a legkihasználhatóbb?

5 Kedd Földrajz óra Osztály:7.a Az óra anyaga: Fosszilis energiahordozók néhány magyarországi előfordulásai helye - Az energiahordozó magyarországi előfordulásának néhány jellemzőjének összegyűjtése - Az energiahordozók néhány lelőhelyének kikeresése és bejelölése a vaktérképen, - A vaktérkép alapján a ppt elkészítése házi feladatként.

6 1. óra: Részfeladatok és szempontok Óra anyaga: Fosszilis energiahordozók néhány magyarországi előfordulásai helye. - Az energiahordozó magyarországi előfordulásának néhány jellemzőjének összegyűjtése egy szöveg alapján - A feladatok elosztása a csoporttagok között - Az energiahordozók néhány lelőhelyének kikeresése és bejelölése a vaktérképen, - Az információk kicserélése, megbeszélése - A vaktérkép alapján a ppt önálló elkészítése házi feladatként. Tanulási célok/eredmények: digitális kompetencia: kreativitás, információk keresése és értékelése; anyanyelvi kommunikáció: szóbeli - és írásbeli kommunikáció, együttműködés;, az írott szöveg megértése; a képzelet, az önkifejezés aktivizálása különböző szövegformák megismerésével és az írásbeli szövegalkotás képességének továbbfejlesztésével; társas és multikulturális készségek: megfelelő és eredményes együttműködés másokkal; a csapat kollektív tudásának használata a megfelelő esetben; kreativitás és innováció; vizuális kifejezőképesség fejlesztése.

7 Az óra menete: Az óra elején a már a projekt során kialakított a csoportokban ültek le a gyerekek. Megbeszéltük a mai óra anyagát, feladatait, céljait. A Fosszilis energiahordozók című kivonatot elolvasták, értelmezték, kiemelték a szempontok szerinti lényegi információkat: - Az energiahordozó magyarországi előfordulásának néhány jellemzőjét összegyűjtése, - Az energiahordozó magyarországi előfordulásának néhány lelőhelyét, - Felosztották egymás között a feladatokat, - Kikeresték és bejelölték a vaktérképen az energiahordozók néhány lelőhelyét, - Kicserélték az információkat - A vaktérkép alapján az elkészítették házi feladatként a ppt-t. Felhasznált irodalom: - Wikipédia, keresett települések honlapja - településkereső programok Használt eszközök: számítógép, projektor, internet, okos telefonok, digitális fényképezőgép, tablet, vaktérkép, földrajzi atlasz

8 Fosszilis energiahordozók néhány magyarországi előfordulásai helye Földrajz óra április 4. Napló 7.A. Osztály 1.csoport Csapat neve: Energia vámpírok Csapattagok: Icsó Patrik, Lukács Eszter, Palicska Tamás, Orosz Tamás Dátum: Melyik alapkérdésre kerestük a választ ma: - Hol találhatóak, hol bányásznak Magyarországon fosszilis energiahordozókat, - Elegendőek e készleteink hosszú távon. Milyen eredményt értünk el: Az órai feladatot teljesen meg tudtuk oldani közösen. Milyen problémákkal találkoztunk: - Nem mindenkinek volt digitális eszköze a csoportban, ez lassította a munkát, de megoldottuk.

9 Milyen megoldásokat találtunk: - A wikipédiát, a település keresőt és térképet is használtunk. Ki melyik feladatot oldotta meg: - A szöveget közösen értelmeztük, - A települések keresését felosztottuk egymás között, amikor elkészültünk kicseréltük az információkat és bejelöltük saját vaktérképünkön a keresett helyeket. - A ppt-t önállóan készítettük, a tanárnő által adott sablon és szempontok alapján. Ma megtanultuk, hogy: - Hol találhatóak a lelőhelyek, - Milyen okok miatt kell egyre inkább a környezetbarátabb megújuló energiaforrásokhoz fordulnunk, lehetőségeinkhez képest.

10 Fosszilis energiahordozók néhány magyarországi előfordulásai helye Földrajz óra április 4. Napló 7.A. Osztály 1.csoport Csapat neve: Energia vámpírok Csapattagok: Icsó Patrik, Lukács Eszter, Palicska Tamás, Orosz Tamás Dátum: Melyik alapkérdésre kerestük a választ ma: - Hol találhatóak, hol bányásznak Magyarországon fosszilis energiahordozókat, - Elegendőek e készleteink hosszú távon. Milyen eredményt értünk el: Az órai feladatot teljesen meg tudtuk oldani közösen. Milyen problémákkal találkoztunk: - Nem mindenkinek volt digitális eszköze a csoportban, ez lassította a munkát, de megoldottuk.

11 Milyen megoldásokat találtunk: - A wikipédiát, a település keresőt és térképet is használtunk. Ki melyik feladatot oldotta meg: - A szöveget közösen értelmeztük, - A települések keresését felosztottuk egymás között, amikor elkészültünk kicseréltük az információkat és bejelöltük saját vaktérképünkön a keresett helyeket. - A ppt-t önállóan készítettük, a tanárnő által adott sablon és szempontok alapján. Ma megtanultuk, hogy: - Hol találhatóak a lelőhelyek, - Milyen okok miatt kell egyre inkább a környezetbarátabb megújuló energiaforrásokhoz fordulnunk, lehetőségeinkhez képest.

12 Megújuló energiahordozók mennyiségi felhasználása Magyarországon Földrajz óra április 8. Napló Csapat neve/osztály neve: Életenergia Csapattagok: Bilász Viktória Hegyessy Vivien Kiss Dorina Dátum: Melyik alap kérdésre kerestük a választ a mai órán: Milyen változások történtek a megújuló energiahordózók felhasználásában 2006 és 2008 között. Melyik energiahordozóinkat tudnánk még inkább kihasználni. Milyen eredményt értünk el: Sikerült megoldani a feladatokat, elemeznünk a táblázatokat és elkészítenünk a diagramokat. Milyen problémákkal találkoztunk: Excelből a ppt-be nem mindig sikerült az átmásolás.

13 Milyen megoldásokat találtunk: A tanárnő által javasoltat. Ki melyik feladatot oldotta meg: Valaki elkezdte a ppt-t, addig a táblázatot készítettük és a diagramokat. A következtetések közösek voltak. Ma megtanultuk, hogy: A biomassza a leginkább kihasznált megújuló energiaforrásunk, illetve óriási lehetőségek vannak a geotermikus energia kiaknázásában.

14 Megújuló energiahordozók mennyiségi felhasználása Magyarországon (adatelemzés, diagramkészítés) Földrajz óra A gyerekek kevés magyarázat után, a kiadott feladatlap alapján csoportmunkában dolgoztak. Nem okozott gondot a megadott linkek alapján az adatok megkeresése, oszlopdiagramok és a ppt elkészítése. A következtetések levonását az adatok elemzését, segítették az irányított kérdések. Az óra feladatai és céljai megvalósultak.

15 Fosszilis energiahordozók néhány magyarországi előfordulásai helye Földrajz óra A gyerekek otthonosan mozogtak az internetes böngészés világában. Nem okozott gondot a digitálisan megkeresett városok vaktérképen való bejelölése és a ppt elkészítése. A csoporttagok jól osztották fel egymás között a feladatokat és hatékonyan is oldották meg őket.

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. november 24. péntek 13:00-13:45 Iskola, osztály: gyakorló gimnázium, 10.b osztály Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 1088 Budapest, Trefort

Részletesebben

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. november 17. péntek 08:00-08:45 Iskola, osztály: 10.a osztály Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 1088 Budapest, Trefort u. 8. Tanít:

Részletesebben

Tanítási tervezet. Az óra időpontja: Iskola, osztály: általános iskola, 7. a

Tanítási tervezet. Az óra időpontja: Iskola, osztály: általános iskola, 7. a Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2019. 04. 02. Iskola, osztály: általános iskola, 7. a Iskola neve és címe: Sárszentmiklósi Általános Iskola, 7003 Sárbogárd, Köztársaság út 171-173. Tanít: Léki Boglárka

Részletesebben

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc út

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc út Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2019.04.17., 11:00-11:45 Iskola, osztály: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 9. osztály Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT A pedagógus neve: Tarné Éder Marianna Műveltségi terület: tanító Tantárgy: magyar irodalom Osztály: 4. b Az óra témája: "Itt élned, halnod kell " történelmi projekt A kalandozások

Részletesebben

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: A hazai idegenforgalomról tanultak ismétlése, rögzítése és alkalmazása.

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: A hazai idegenforgalomról tanultak ismétlése, rögzítése és alkalmazása. Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. 11. 24. Péntek 10:00 10:45 Osztály: 8. c Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 1088 Budapest, Trefort utca 8. Tanít: Bethlendy Boglárka

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

HUNYADI MÁTYÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban HUNYADI MÁTYÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata M e g ú j u l á s a k u l c s f o n t o s s á g ú t e r ü l e t e k e n! " M i n d e n k i m á s, e g y e d i é s f o n- t o s, Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata A

Részletesebben

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek PROJEKTTERV 1 ALAPADATOK KÉSZÍTETTE Balogh Gábor A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek ÖSSZEFOGLALÁS Az első órán a tanulók megismerkednek a következő témákkal: hálózati alapfogalmak, a hálózatok használatának

Részletesebben

Az óra típusa: alkalmazó feladatmegoldó - gyakorló óra - IKT a szövegfeldolgozás folyamatában

Az óra típusa: alkalmazó feladatmegoldó - gyakorló óra - IKT a szövegfeldolgozás folyamatában A pedagógus neve: Kunkli Nóra Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: irodalom Osztály: 6.a Az óra témája: Arany János: A walesi bárdok/ LearningApps tankocka készítése a témában Az óra

Részletesebben

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák Zachár László A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák HEFOP 3.5.1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása Tanár-továbbképzési alprogram Szemináriumok Budapest

Részletesebben

Óraterv. Az óra témája: A hivatali levél

Óraterv. Az óra témája: A hivatali levél A pedagógus neve: Kovácsné Komáromi Éva Műveltségi terület: Anyanyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 10. A osztály Témakör: Szövegtípusok, stílusrétegek Óraterv Az óra témája: A hivatali levél

Részletesebben

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2017. március 15-18. A projekt születése

Részletesebben

Tanítási tervezet. Óra időpontja: :25. Évfolyam/osztály: 10.a. Iskola neve: X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium

Tanítási tervezet. Óra időpontja: :25. Évfolyam/osztály: 10.a. Iskola neve: X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium Tanítási tervezet Óra időpontja: 2018. 02.18. 8:25 Évfolyam/osztály: 10.a Iskola neve: X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium Iskola címe: 1108 Budapest, Mádi utca 173. Tanít: Fehér András Tamás Témakör:

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

TÁMOP Munkába lépés. Zárókonferencia január 27.

TÁMOP Munkába lépés. Zárókonferencia január 27. TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Közismereti tárgyak felzárkóztató képzése Képzési tapasztalatok; módszertani kézikönyv bemutató Zárókonferencia 2011. január 27. Célkitűzések Kulcskompetenciák fejlesztése: Anyanyelvi

Részletesebben

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja.

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei Célkitűzések Kulcskompetenciák fejlesztése Anyanyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Digitális kompetencia A tanulás tanulása Személyközi

Részletesebben

PROJEKTTERV SABLON. ALAPADATOK A PROJEKT CÍME Lovagi játékok

PROJEKTTERV SABLON. ALAPADATOK A PROJEKT CÍME Lovagi játékok PROJEKTTERV SABLON ALAPADATOK A PROJEKT CÍME Lovagi játékok ÖSSZEFOGLALÁS A gyerekek sok mesével megismerkedtek már. Most a történetek Mátyás királyról szólnak, a korabeli királyi udvarral ismerkednek

Részletesebben

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid...

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid... Óraterv B változat A pedagógus neve: Izsák Dávid... Műveltségi terület: Nemzetiségi német nyelv (nyelvoktató)... Tantárgy: Nemzetiségi német nyelv... Osztály: 4.a... Az óra témája: Übungen zum Test 01

Részletesebben

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ 2017. november 13-17. Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ A jelen és a jövő KIHÍVÁSOK Kezelhető Autentikus tanulás A tanári szerep újragondolása Rövid távú Kódolás Alkotó

Részletesebben

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend

Részletesebben

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid...

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid... Óraterv B változat A pedagógus neve: Izsák Dávid... Műveltségi terület: Nemzetiségi német nyelv (nyelvoktató)... Tantárgy: Nemzetiségi német nyelv... Osztály: 4.a... Az óra témája: Was ist für wen?...

Részletesebben

TEMATIKUS EGYSÉG: Év eleji teendők, statisztikák. TEMATIKUS EGYSÉG: erkölcsi nevelés (2 óra)

TEMATIKUS EGYSÉG: Év eleji teendők, statisztikák. TEMATIKUS EGYSÉG: erkölcsi nevelés (2 óra) Tantárgy: Osztályfőnöki órák Készítette: Szarkáné Gáspár Andrea, Kádár Judit, Imreh László, Nyerges Eszter Osztály: X. évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Segédanyagok:

Részletesebben

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 6. Óravázlat Cím: Információ és adatforrás feltárása, adatgyűjtés az internet segítségével, megadott szempontok alapján Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7. évfolyam (vagy felette) Témakör:

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 7. Óravázlat Cím: Információk feltöltése, biztonságos, jogszerű megosztása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 8. Óravázlat Cím: Letöltés, a letöltött anyagok felhasználása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

Fogyassz kevesebbet! Földrajzi tanítási-tanulási technikák - Kérdezési stratégiák a probléma alapú tanulásban. (10. évfolyam)

Fogyassz kevesebbet! Földrajzi tanítási-tanulási technikák - Kérdezési stratégiák a probléma alapú tanulásban. (10. évfolyam) Földrajzi tanítási-tanulási technikák - Kérdezési stratégiák a probléma alapú tanulásban Fogyassz kevesebbet! (10. évfolyam) Az óra mottója: Want or need? Az óra célja: Az óra célja, hogy a diákok a már

Részletesebben

Környezetünk védelmében: A környezetbarát energiaforrások

Környezetünk védelmében: A környezetbarát energiaforrások Környezetünk védelmében: A környezetbarát az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend három oktatási intézményében PIARISTA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

PÁLYÁZÓ NEVE: Sokorópátka Község Önkormányzata Pályázat címe: Oktatási innováció Sokorópátka Pályázat száma: TÁMOP-3.1.

PÁLYÁZÓ NEVE: Sokorópátka Község Önkormányzata Pályázat címe: Oktatási innováció Sokorópátka Pályázat száma: TÁMOP-3.1. 1. A projekt célja Természetvédelem és környezetvédelem témában megvalósítandó három hetet meghaladó projektünk általános céljai: a tanulók ezen időszakban közvetlen tapasztalatuk alapján szerezzenek ismereteket,

Részletesebben

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018. 03.21 08:00 Iskola, osztály: 10. A Iskola neve és címe: Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Tanít: Kovács Máté Témakör megnevezése: Európai Unió

Részletesebben

SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK

SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK POLGÁR A DEMOKRÁCIÁBAN SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK Készítette: Sallai Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA 8. ÉVFOLYAM SZKA208_48 612 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

szka105_22 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

szka105_22 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_22 É N É S A V I L Á G Külföldi vendéggel Magyarországon Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM tanári Külföldi vendéggel Magyarországon

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

A kőzetlemezek mozgásai és következményei

A kőzetlemezek mozgásai és következményei A kőzetlemezek mozgásai és következményei A pedagógus neve: Oláhné Nádasdi Zsuzsanna Intézmény: Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium 1096 Bp. Vendel u.3. Műveltségi terület: Földünk-környezetünk

Részletesebben

Modul címe: Szent Iván éj

Modul címe: Szent Iván éj TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0207 pályázat Moduláris program megszervezése EZ AZ ÉJSZAKA MÁS MINT A TÖBBI.. Modul címe: Szent Iván éj Készítette: Kiss Tamás MODUL LEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret:

Részletesebben

Statisztika 10. évfolyam. Adatsokaságok ábrázolása és diagramok értelmezése

Statisztika 10. évfolyam. Adatsokaságok ábrázolása és diagramok értelmezése Adatsokaságok ábrázolása és diagramok értelmezése A statisztikában adatsokaságnak (mintának) nevezik a vizsgálat tárgyát képező adatok összességét. Az adatokat összegyűjthetjük táblázatban és ábrázolhatjuk

Részletesebben

Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök Problémafelvetés. különböző Mi a dokumentum/információhordozó?

Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök Problémafelvetés. különböző Mi a dokumentum/információhordozó? ÓRATERV A pedagógus neve Iványiné Nagy Kinga Műveltségi terület Informatika Tantárgy Könyvtárhasználat Osztály 6. évfolyam Az óra témája A dokumentumok típusai: Információhordozók a könyvtárban Az óra

Részletesebben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Digitális taneszközök használata a történelem órán ÓRALEÍRÁS Tantárgy: Történelem Évfolyam: 9. évfolyam Létszám: 20-30 fő Időkeret: 45 perc Tankönyvi kapcsolódás: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák,

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Tanítási tervezet. Óra időpontja: Évfolyam/osztály: 9/A. Tanít: Simon Szilvia. Témakör: A légkör földrajza

Tanítási tervezet. Óra időpontja: Évfolyam/osztály: 9/A. Tanít: Simon Szilvia. Témakör: A légkör földrajza Tanítási tervezet Óra időpontja: 2019.04.03. 8.00 Évfolyam/osztály: 9/A Tanít: Simon Szilvia Témakör: A légkör földrajza Tanítási egység címe: Ciklonok, anticiklonok Óra típusa: Új ismereteket szerző és

Részletesebben

MAGYAR NYELVI FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ TEHETSÉGGONDOZÁS PROJEKT

MAGYAR NYELVI FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ TEHETSÉGGONDOZÁS PROJEKT Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP3.1.4/08/2. 20080121 A fejlesztési projekt megvalósítása Kondoroson Petőfi István Általános

Részletesebben

Óravázlat- kémia: 1. fejezet 1. óra

Óravázlat- kémia: 1. fejezet 1. óra Óravázlat- kémia: 1. fejezet 1. óra Műveltségi terület: Tantárgy: Iskolatípus: Évfolyam: Téma, témakör: Készítette: Az óra témája: Az óra cél- és feladatrendszere: A tanóra témájának kulcsfogalmai: Az

Részletesebben

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM ALAPADATOK KÉSZÍTETTE ÉS MEGVALÓSÍTOTTA Vajda Henrietta, Sikariné Müller Mária, Papp Róbert ÖSSZEFOGLALÁS A tanulók a történelmi olvasmányok feldolgozása során nagyon lelkesek

Részletesebben

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS MATEMATIK A 9. évfolyam 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR Matematika A 9. évfolyam. 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium 1146 BUDAPEST Ajtósi Dürer sor 15.

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium 1146 BUDAPEST Ajtósi Dürer sor 15. Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2019. február 12. kedd 11:30-12:15 Iskola, osztály: 9.d osztály Iskola neve és címe: Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium 1146 BUDAPEST Ajtósi Dürer sor 15.

Részletesebben

FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra)

FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra) FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra) A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben

Részletesebben

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN A kitöltéshez mintaként szolgálnak a Digitális Témahétre készült mintaprojektek, melyek a Digitális Témahét honlapjának Tudásbázisában érhetők el. ALAPADATOK

Részletesebben

Tanítási tervezet. Az óra (jellemző) típusa: új ismereteket közvetítő óra közbeékelődő ellenőrzéssel, fő munkaforma: csoportmunka

Tanítási tervezet. Az óra (jellemző) típusa: új ismereteket közvetítő óra közbeékelődő ellenőrzéssel, fő munkaforma: csoportmunka Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. 11. 21. 12:05 Iskola, osztály: ELTE gyakorlógimnázium, 10. B (35 fő) Iskola neve és címe: ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 1053 Budapest,

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP Programmodul részletes bemutatása 3. SZ. MELLÉKLET Valamennyi programmodulra különkülön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése

Részletesebben

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki.

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki. A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AZ ANYANYELVI KOMMUNIKÁCIÓ STANDARDFEJLESZTÉSE

AZ ANYANYELVI KOMMUNIKÁCIÓ STANDARDFEJLESZTÉSE XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 AZ ANYANYELVI KOMMUNIKÁCIÓ STANDARDFEJLESZTÉSE Készítette: Pergel Júlia pedagógia fejlesztő Tartalom I. Standardleírások

Részletesebben

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A MODUL CÍME ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A modul felhasználási területe: 5-7. évfolyam KÉSZÍTETTE: Kovács Szabina ISKOLA NEVE: Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola A modul

Részletesebben

Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tartalomjegyzék I. Projekt témája... 3 II. A projekt célja... 3 III. A projekt adatai... 4 IV. Projekt megvalósításának ütemterve...

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA

ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA Tantárgy: könyvtárhasználati Tanár: Molnár Eleonóra Évfolyam: 8. (2 osztály) Tanulói létszám: 26 fő (csoport- és pármunka) Készítette: Molnár Eleonóra szabadidő-szervező

Részletesebben

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A MODUL CÍME ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A modul felhasználási területe: 5-8. évfolyam KÉSZÍTETTE: Kovács Szabina ISKOLA NEVE: Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek 1 MODULTÉRKÉP

Részletesebben

FM DASZK VÉPI MEZŐGAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA, VÉP Beszámoló a Fenntarthatósági témahétről (2018)

FM DASZK VÉPI MEZŐGAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA, VÉP Beszámoló a Fenntarthatósági témahétről (2018) Ismerd meg Vépet! Témául választottuk: FENNTARTHATÓSÁGI TÉRKÉP Helyi környezeti és kulturális örökségünk a múltban és most Az ajánlásként megadott témát és óravázlatokat felhasználva egy saját, helyi sajátosságokat

Részletesebben

LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018

LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 1. A munkaközösség tagjai: Jantos Szilvia Mikulás Rolandné Vassné Técsy Edit 2. Éves munkaprogram: Szeptember OKTV nevezés (szept. 22.) versenyek

Részletesebben

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_26 É N É S A V I L Á G Élet a Földön Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM 356 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

szka105_33 É N É S A V I L Á G Készítette: Wágner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM

szka105_33 É N É S A V I L Á G Készítette: Wágner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM szka105_33 É N É S A V I L Á G Az energia 1 2. Energia a hétköznapokban, energiahordozók keletkezése és felhasználása Készítette: Wágner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Fogalmazás óraterv - 3. évf.

Fogalmazás óraterv - 3. évf. Fogalmazás óraterv - 3. évf. Pedagógus neve: Poreisz Zoltánné Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom fogalmazás Dátum: 2015. 02. 26. Osztály: 3. Az óra témája:

Részletesebben

2013.0.18. hétfő - vizsgarend I/9T 9C 10c 11T Angol írásbeli

2013.0.18. hétfő - vizsgarend I/9T 9C 10c 11T Angol írásbeli 13.45-14.30 rajzos feladatok elkészítése 2013.0.18. hétfő - vizsgarend I/9T 9C 10c 11T Irodalom írásbeli írásbeli Nyelvtan írásbeli Német írásbeli Tóth Anita 5.sz terem Képes Alexandra Magyar írásbeli

Részletesebben

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM ÓRATERVEZET Tantárgy: Magyar nyelv Osztály: 5.d Az óra címe: Hangalak és jelentés a szavakban A tematikus egység: A szavak alakja és szerkezete. Az óra célja: A tudatos és igényes szóbeli és írásbeli nyelvhasználat

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ

ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ A műveltségi terület: Kortárs magyar irodalom kompetenciaterület neve: kommunikációs kompetencia és kritikai fejlesztése Az óra címe: Parti Nagy Lajos Létbüfé Az évfolyam:

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési program «B» képzési kör 1.1. Megnevezése Megújuló energetikai asszisztens 1.2. Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója 1.3. Engedély megszerzését követően a nyilvántartásba-vételi

Részletesebben

Tanítási tervezet - vizsgatanítás -

Tanítási tervezet - vizsgatanítás - Tanítási tervezet - vizsgatanítás - Alapadatok: Az óra időpontja: 2015. november 10. 1. óra (8:00-8:45) Iskola: Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Osztályterem: Földrajz szaktanterem (földszint)

Részletesebben

Fejlesztı neve: GOCSÁL ÁKOS. Tanóra / modul címe: INTERNETES GALÉRIA KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL

Fejlesztı neve: GOCSÁL ÁKOS. Tanóra / modul címe: INTERNETES GALÉRIA KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL Fejlesztı neve: GOCSÁL ÁKOS Tanóra / modul címe: INTERNETES GALÉRIA KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: A modul

Részletesebben

Természetismereti munkaközösség munkaterve

Természetismereti munkaközösség munkaterve Természetismereti munkaközösség munkaterve 2013/2014-es tanév Zalaszentgrót, 2013. augusztus 28. Készítette: Gyuranecz Károly munkaközösség vezet 1 - Személyi feltételek: -2- A munkaközösség tagjai: Tantárgy:

Részletesebben

Tanítási tervezet. Témakör megnevezése: A hazánkkal szomszédos országok földrajza. Az óra (jellemző) típusa: Új ismereteket szerző és feldolgozó óra

Tanítási tervezet. Témakör megnevezése: A hazánkkal szomszédos országok földrajza. Az óra (jellemző) típusa: Új ismereteket szerző és feldolgozó óra Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018.04.06. Iskola, osztály: 8. Z Iskola neve és címe: Vörösmarty Mihály Énekzenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium; 1181 Budapest, Vörösmarty Mihály u. 64. Tanít:

Részletesebben

Felkészítés szakmai vizsgára. 1144-06 modulhoz. II/14. évfolyam

Felkészítés szakmai vizsgára. 1144-06 modulhoz. II/14. évfolyam Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre 1144-06 modulhoz II/14. évfolyam tanári kézikönyv A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

HUMÁN munkaközösség 2017/2018. tanév MUNKATERV. I. Munkaközösség vezető: Rádi Zsuzsanna II. Munkaközösség tagjai Vállalt feladat

HUMÁN munkaközösség 2017/2018. tanév MUNKATERV. I. Munkaközösség vezető: Rádi Zsuzsanna II. Munkaközösség tagjai Vállalt feladat HUMÁN munkaközösség 2017/2018. tanév MUNKATERV I. Munkaközösség vezető: nna II. Munkaközösség tagjai Vállalt feladat né Gedő Réka Gulyás Katalin Lukács Emília (Sándor Alexandra) (Igari Eszter) osztályozóvizsgák

Részletesebben

18. modul: STATISZTIKA

18. modul: STATISZTIKA MATEMATIK A 9. évfolyam 18. modul: STATISZTIKA KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA, GIDÓFALVI ZSUZSA MODULJÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL Matematika A 9. évfolyam. 18. modul: STATISZTIKA Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

A műhelymunka program megnevezése: Mesterpedagógus szaktanácsadók felkészítése az új generációs könyvek ismeretekről.

A műhelymunka program megnevezése: Mesterpedagógus szaktanácsadók felkészítése az új generációs könyvek ismeretekről. A műhelymunka program megnevezése: Mesterpedagógus szaktanácsadók felkészítése az új generációs könyvek ismeretekről. A továbbképzés célja: A korábban, az OFI szervezésében megtartott szaktanácsadói képzés

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGÁK A 21. SZÁZAD ELEJÉN NEMZETKÖZI KITEKINTÉS

ÉRETTSÉGI VIZSGÁK A 21. SZÁZAD ELEJÉN NEMZETKÖZI KITEKINTÉS XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 ÉRETTSÉGI VIZSGÁK A 21. SZÁZAD ELEJÉN NEMZETKÖZI KITEKINTÉS KÁKONYI LUCIA TÉMAVEZETŐ Információs vagy tudásalapú

Részletesebben

Szövegértés évfolyam

Szövegértés évfolyam Szövegértés 9-12. évfolyam Az előadás menete 1. 2. 3. 4. Néhány gondolat a kompetenciamérésről A bemeneti mérés tapasztalatai Mit jelent a szövegértés? Melyek a szövegértést és a szövegalkotást fejlesztő

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Tanítási tervezet Az óra időpontja Iskola, osztály Iskola neve és címe Az órát tartja Témakör megnevezése Tanítási egység címe Az óra típusa

Tanítási tervezet Az óra időpontja Iskola, osztály Iskola neve és címe Az órát tartja Témakör megnevezése Tanítási egység címe Az óra típusa Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018.10.26. péntek Iskola, osztály: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, 7. a Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, 1088 Budapest, Trefort

Részletesebben

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend három

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Statisztika

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Statisztika MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Statisztika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Trükkök, tippek 6 lépésben a névlistád nyomtatásához (Excel, felhasználóknak)

Trükkök, tippek 6 lépésben a névlistád nyomtatásához (Excel, felhasználóknak) Trükkök, tippek 6 lépésben a névlistád nyomtatásához (Excel, felhasználóknak) Ugye milyen jó lenne, ha a névlistád első sora nyomtatáskor minden oldalon megjelenne? Biztosan ismersz rengeteg fogást az

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Tanítási tervezet. 1. Alapadatok

Tanítási tervezet. 1. Alapadatok Tanítási tervezet 1. Alapadatok Az óra időpontja: 2017.04.19, 10:00 (3. óra) Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest, Trefort u. 8, 1088 Tanít: Somogyi Norbert Témakör megnevezése:

Részletesebben

Tanítási tervezet Az ezerarcú Amerika, Amerika társadalomföldrajza 1. Tantervi követelmények: Oktatási cél Nevelési cél: Képzési cél:

Tanítási tervezet Az ezerarcú Amerika, Amerika társadalomföldrajza 1. Tantervi követelmények: Oktatási cél Nevelési cél: Képzési cél: Tanítási tervezet Óra időpontja: 2018. április 24. Tanít: Töreki Milán Évfolyam: 7. c osztály, 16 fő. Az iskola megnevezése: Árpád Gimnázium Cím: Budapest, Magyarország, Nagyszombat u. 19, 1034 Létszám:

Részletesebben

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan.

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan. III. ÓRATERV A III. kooperatív óra terve A műveltségi terület/kompetenciaterület neve: magyar nyelv és irodalom Az évfolyam: 8. évfolyam Az óra címe: A szóbeli kommunikáció fejlesztése 3. Az óra célja

Részletesebben

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: sarkvidékek megismerése, ózonlyuk kialakulásának, következményeinek megismerése

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: sarkvidékek megismerése, ózonlyuk kialakulásának, következményeinek megismerése Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018.04.05. 12:05 Iskola, osztály: Ciszterci Szent Imre Gimnázium, 7c. Iskola neve és címe: Ciszterci Szent Imre Gimnázium, Villányi út Tanít: Katona Richárd Témakör

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Az információhordozók változatos használata földrajzórán

ÓRAVÁZLAT Az információhordozók változatos használata földrajzórán Alapinformációk ÓRAVÁZLAT Az információhordozók változatos használata földrajzórán Készítette: Seres Zoltán, osztatlan tanárképzés IV. éves hallgató Évfolyam: 7. évfolyam Témakör megnevezése: Ausztrália,

Részletesebben

MENNYIT MOZOGJUNK EGY NAP?

MENNYIT MOZOGJUNK EGY NAP? MENNYIT MOZOGJUNK EGY NAP? Fizikai aktivitás megtervezése és monitorozása mennyit mozogjak egy nap? ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 3-6. AZ ÓRA TÉMÁJA: Fizikai

Részletesebben

(A kitöltéshez mintaként szolgálnak a Digitális Témahétre készült mintaprojektek. Ezek a Digitális Témahét honlapjának Tudásbázisában érhetők el.

(A kitöltéshez mintaként szolgálnak a Digitális Témahétre készült mintaprojektek. Ezek a Digitális Témahét honlapjának Tudásbázisában érhetők el. PROJEKTTERV SABLON (A kitöltéshez mintaként szolgálnak a Digitális Témahétre készült mintaprojektek. Ezek a Digitális Témahét honlapjának Tudásbázisában érhetők el.) ALAPADATOK A PROJEKT CÍME Mesék, mesehősök

Részletesebben

Tanítási tervezet. A témakör megnevezése: Falvak és szórványok. A tanítási egység címe: Társadalmi folyamatok a 21. század elején

Tanítási tervezet. A témakör megnevezése: Falvak és szórványok. A tanítási egység címe: Társadalmi folyamatok a 21. század elején Tanítási tervezet I. Alapadatok: Az óra időpontja: 2015. november 16. 4. óra Iskola: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Helyszín: 1088 Budapest, Trefort utca 8. Osztályterem: III. emelet 8. Tanít:

Részletesebben

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program Tematikus tananyag Tanulási program / Tanulói tevékenység Produktum/teljesítmény I. Bevezetés a tanulás fejlesztésének tanulásába 1. A T.F.T. célja, témakörei

Részletesebben

Az óravázlat elkészítése a tanítási óra tervezése. Óravázlat

Az óravázlat elkészítése a tanítási óra tervezése. Óravázlat Dr. Forgó Sándor Az óravázlat elkészítése a tanítási óra tervezése A szaktanári tervező munka során az óravázlat-készítés, az óra tudatos átgondolására irányul. Az óravázlat tartalmát és formáját a tanár

Részletesebben

Tanulás egy életen át

Tanulás egy életen át Tanulás egy életen át A számítógépes technológia alkalmazása annyi, mint megtalálni a helyes csavarkulcsot, amit ráerőltethetünk a helyes csavarra. (ismeretlen szerző) Készítette: Kovácsné Vereb Katalin

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák Történelem Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Óraszám A tanítás anyaga Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök

Részletesebben