Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység"

Átírás

1 Tanulmányok Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység Hajdu Ottó, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi doense hajduotto@uni-orvinus.hu A tanulmány élja egy új, terminológiánk szerint GVIP (generalized variane inequality and poverty) többváltozós módszer definiálása az egyenlőtlenség többdimenziós mérésében, majd szegmentált társadalomra megadni annak külső-belső soportközi felbontását, és az elvet a szegénység mérésében is alkalmazni. A módszer a szóródás többváltozós, általánosított variania mértékén alapul. A soportközi dekompozíió a Wilks lambda hányadost alkalmazza, lehetővé téve a numerikus számítások standard statisztikai programmal történő kalkulálását. A GVIP elv a szerző által definiált új mátrix, nevezetesen a Theil-kovarianiamátrix determinánsára épül, amit a tanulmány általánosított Theil-varianiaként nevez el. A szegénység mérésében transzformált eloszlásokra alkalmazva a GVIP mint szegénységi mérték adódik. A GVIP figyelembe veszi a dimenziók korreláiós rendszerét és aszimmetrikus eloszlását, és egydimenziós esetben is többváltozós tehnikát alkalmaz, kihasználva annak előnyeit. TÁRGYSZÓ: Általánosított entrópia és variania. Többdimenziós egyenlőtlenség és szegénység. Diszkriminania analízis, Wilks lambda.

2 790 Hajdu Ottó A tanulmány gazdasági-társadalmi jelenségek (dimenziók) egyenlőtlenségét vizsgálja, amit szóródásként értelmez és ennek megfelelően méri azt. Célunk több dimenzió tekintetében egyidejűleg és kompozit módon mérni az egyenlőtlenség fokát, figyelembe véve a dimenziók korreláiós kapsolatait és aszimmetrikus eloszlását, majd szegmentált társadalomra megadni az egyenlőtlenség külső-belső arányát, végül pedig rangsorolni a soporthatásokat a belső egyenlőtlenséghez való százalékos hozzájárulásuk alapján. A módszertani mondandó bemutatása, tárgyalása érdekében illusztratív éllal a tanulmány a jövedelem, fogyasztás, vagyoni helyzet dimenziókört alkalmazza. A ikk egy új egyenlőtlenségi módszertant vezet tehát be, mely más területeken, például a szegénység mérésében (mint jelen tanulmányban is), tovább alkalmazható. A javasolt módszertan az egydimenziós, általánosított entrópia mértékből indul ki, mely vagy sak a jövedelem, vagy sak a fogyasztás, vagy sak a vagyon esetére, esetleg ezek valamely egydimenziós kombináiójára vonatkozik. Az entrópia azonban statisztikai értelemben egydimenziós esetben is kétváltozós számítás, mert formulája (például a jövedelem esetén) igényli magát a jövedelmet és a jövedelem logaritmusát is. Ebben a megközelítésben a jövedelem egy latens dimenzió, melynek két manifeszt változója valamely konkrét jövedelmi tétel és annak logaritmusa. Az entrópia jellegű logaritmus-megalapozás figyelembe veszi a vizsgált eloszlás (jövedelem) aszimmetrikus voltát, közelebb hozva a szimmetrikus (normális) eloszlás esetét, lehetővé téve így statisztikai tesztek alkalmazását is. Különbséget teszünk tehát dimenziószám és változószám között: ha a vizsgált dimenziók száma p, az alkalmazott változószám p. Ezért az egydimenziós vizsgálat is értelemszerűen kétváltozós. A tanulmány új eredményként a dimenziókból és a logaritmusaikból képezi a Theil-féle kovarianiamátrixot, melynek determinánsa adja a Theil-variania egyenlőtlenségi mértéket. A Theil-mátrix rendje (p, p), és elemeinek jelentését nevezetes (elsősorban informáióelméleti alapú) egyenlőtlenségi mértékek adják. A Theilvariania figyelembe veszi mind a dimenziók, mind a változók korreláiós kapsolatait az egyenlőtlenség fokában. Analógiaként hozva az euklideszi vs. Mahalanobistávolságot, míg az előbbi korrelálatlan, addig az utóbbi korrelált koordinátatengelyeket feltételez. Jelen ikk ebben az értelemben a Mahalanobis-jellegű egyenlőtlenségi mértékek irányában lép tovább. A társadalom soportosítása esetén alapvetően gazdasági-társadalmi jellegű soportosításra gondolva (például település, régió, háztartástípus, szegény volt) a kovarianiamátrix külső és belső komponensek összegére bontható, ahol a totális általánosított Theil-variania mértékében a belső egyenlőtlenség arányát a Wilks lambda jellemzi. Így a Wilks hányados lehetővé teszi az alkalmazott soportosítás

3 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 791 százalékos hozzájárulásának az elemzését az egyenlőtlenség forrása tekintetében. Transzformált adatokra alkalmazva, az általánosított variania mint általánosított szegénységi mérték is értelmezhető. Egyféle megfelelő transzformáió a enzorálás, ahol a szegénységi küszöb feletti értékeket a küszöb szintje helyettesíti. Ezáltal a szegénységi mérték érzéketlen a küszöb fölötti átrendeződésekre. A ikk felépítése a következő. Az 1. fejezet röviden áttekinti az entrópia fogalmát, majd definiálja a Theil-kovariania C T mértéket, és megadja kapsolatát a nevezetes Theil-féle T 1 és T entrópia alapú indexekkel. 1 A. fejezet definiálja a Theilmátrixot, és javasolja a determinánsát mint új egyenlőtlenségi mértéket Theil általánosított variania (röviden Theil-variania) elnevezéssel, majd példán keresztül bemutatja számításának menetét. A 3. fejezet ismerteti a Theil-variania soportközi felbontását, illusztrálja a számításokat, és értelmezi az eredményeket. A 4. fejezet kiterjeszti a módszertant a többdimenziós esetre is. Az 5. fejezet végül a Theilvarianiát enzorált eloszlásra alkalmazva, értékét szegénységi mérőszámként értelmezi, és adott soportosításra vonatkozóan dezaggregálja. A tanulmány a számítások részleteinek bemutatásához, az eredmények könnyű ellenőrzése éljából egyfelől egy modellpélda jellegű illusztratív adatállományt használ, másfelől az eredmények valós nagyságrendjének és a gyakorlati alkalmazás lehetőségeinek érzékeltetése érdekében az új módszertan a magyar háztartásokat jellemző költségvetési felmérés az ún. Háztartási Költségvetési Felvétel (HKF) adatain is alkalmazásra kerül (KSH [003]). 1. A Theil-kovariania entrópia-felbontása Mivel a központi mondanivaló a Theil-kovarianiamátrix elemeire épül, ezért a tárgyalást a Theil-kovariania fogalmi bevezetésével és értelmezésével kezdjük Az entrópia jelölésrendszere és pszeudo-r tartalma Legyen az n tagú társadalom relatív jövedelmi eloszlása az átlagos jövedelem bázisában Yi ri = ( i = 1,,...,n), /1/ Y 1 Innen ered a ikk által alkalmazott elnevezés, a Theil-kovariania.

4 79 Hajdu Ottó ahol Y i az i egyén jövedelme. A relatív jövedelem az átlagos 1 jövedelemhez viszonyítva a ( ) d = r 1 d = 0 // i i hozamot eredményezi, melynek logaritmikus közelítését a relatív jövedelem logaritmusa adja ( ) ( ahol: 0) D = ln r d D. /3/ i i i Ez a közelítés annál pontosabb, minél közelebb áll a d i tényleges hozam a zéróhoz, vagyis a jövedelmi átlagpont szűk környezetében. Totális egyenlőség esetén a D-hozam és a d-hozam egybe esik, növekvő egyenlőtlenség esetén pedig távolodnak egymástól. A Shannon- [1948] entrópia eredetileg a kapott hír alapján történő előrejelzés bizonytalanságának a mértéke ( ) n i = 1 i i 1 n H(r ) = ln n rd. /4/ Ha a jövedelmek eloszlását magyarázó prediktor változók informáiója üres, akkor az informáió zéró többletet ad az egyedi jövedelmek eloszlásáról, az informáió hiányában az a priori előrejelzés egy mindenkire egyaránt vonatkozó konstans jövedelem, és a hír bizonytalansága maximális. Ha a hír informáiója nem üres, és ezt mindenki ismeri, akkor a jövedelmi modell előrejelzése maga az aktuális eloszlás, a posteriori sökkentve az előrejelzés bizonytalanságát az informáió birtokában. Végül, ha létezik a tökéletes informáió, akkor ezt értelemszerűen sak egyvalaki ismerheti, így övé a totális jövedelem, a modell előrejelzése pedig egyértelmű, zéró bizonytalanság mellett. A klasszikus Shannon-entrópia növekvő értékkel egyre egyenletesebb eloszlást jelez, tehát egyenlőségi mutató. A bizonytalanság sökkenését, közeledését a hír hatására a totális bizonyosság irányába a lehetséges maximális és minimális szint közötti terjedelmen az ún. pszeudo-r illeszkedési mutató számszerűsíti relatív (százalékosan értelmezendő) R = 1 H r /ln n. formában: ( ) ( ) A közelítés a logaritmus függvény r = 1 pontban történő Taylor-sorának lineáris tagját használja: ( ) ( 1) ln r r = d. Ha például r = 1,01, akkor az egzakt hozam d = r 1= 0, 01, azaz 1 százalék hozam, a közelítő hozam pedig D=ln(1,01)=0,00995.

5 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 793 Az egyenlőtlenség mérésére azonban szemben a Shannon-entrópiával élszerű olyan mutatót alkalmazni, mely növekvőleg az egyenlőtlenség emelkedését jelzi, és több hangsúlyt helyez az eloszlás szegényebb, alsó szegmensén történő változásokra. Ezeket a szempontokat teljesíti a jól ismert generalized entropy (GE) mérték, mely egy α paraméterrel figyelembe veszi az egyenlőtlenséggel szemben érzett averzió mértékét is. Ezek értelmében az α paraméterű általánosított entrópia (Cowell [1977]; Bourguignon [1979]; Shorroks [1980]; Cowell-Cuga [1981a], [1981b]) formulája az /1/ és /3/ jelölésekkel 1 GE ( α) = ( r ) α i 1, α 0, α 1, /5/ n n αα 1 i= 1 ( ) ahol L Hospital-határértékben és /4/ alapján 1 GE r D ln n H r, /6/ n i n i = 1 () 1 = = ( ) ( ) ( 0) i 1 n GE = D = D. /7/ n i = 1 A GE( α ) index az egyenlőtlenség mutatója, növekvő értékkel az egyenletes eloszlástól való távolodást jelezve. Alasonyabb α nagyobb súlyt ad az eloszlás alsóbb szegmensén, mint a felső szegmensen történő transzferváltozásra. 3 Értelmüket tekintve a két α -speifikus GE-index a két nevezetes Theilegyenlőtlenségi indexet jelenti, rendre: GE(1): a redundania Theil 1 -indexe (Theil [1967]) és GE(0): a mean logarithmi deviation (MLD), avagy Theil -index (Theil [1967] 15. old.). 4 i 1.. A Theil-kovariania A ikk a relatív jövedelem és a log-hozam közti kovarianiát Theil-kovariania elnevezéssel vezeti be, és definiálja az alábbi módon CT ( ) = Cov r,d. /8/ 3 A GE-index egy további paraméterrel történő kiterjesztését lásd Cowell [005]. 4 GE(1) megszokott jelölése az irodalomban T 1, míg GE(0) jelölése T. Az MLD mérőszám magyar jövedelmi adatokra való egy alkalmazását lásd Tóth István György [003].

6 794 Hajdu Ottó A Theil-kovariania tartalmát a GE felbontása adja /1/, /3/, /6/, /7/ alapján, mely (tekintve, hogy 1 r = ) 5 1 C = rd r D = GE + GE. /9/ n T i n i = 1 i () 1 ( 0) A Theil-kovariania jelentése: az MLD eltéréssel növelt Theil-redundania index, és C T eleget tesz mindazon kritériumoknak melyeket MLD és T 1 teljesít, így a Pigou Dalton-transzfer érzékenységi kritériumnak is. 6 A C T kovariania növekvő értéke emelkedő korreláiót mérve azt jelzi, hogy a D log-hozam egyre redundánsabbá válik mert d egzakt ismerete önmagában tartalmazza a releváns szóródási informáiót.. A Theil-mátrix és a Theil-variania definiálása Az egyenlőtlenséget a tanulmány mint a szóródás egy megjelenési formáját tekinti, ezért fokát is mint a szóródás fokát méri. Többváltozós megközelítésben a szóródás klasszikus mértéke az ún. generalized variane (általánosított variania GV) mutató, formálisan az aktuális változók kovarianiamátrixának a determinánsa. 7 Kulskérdés tehát a megfelelő kovarianiamátrix megadása..1. A Theil-mátrix A tanulmány által bevezetett új egyenlőtlenségi mátrix terminológiánk szerint a Theil-mátrix. Az egyszerűség kedvéért az egydimenziós-kétváltozós (r, D) esetben a Theil-(kovariania) mátrix definíiója 5 Bár a () + ( ) Változó r D C T = r Varr CT, /10/ D C Var T GE 1 GE 0 / átlagot az irodalom szimmetria tulajdonsága miatt használja, a GE(1)+GE(0) összeg kovarianiatartalmának felismerése és a kovarianiamátrix alkalmazásáig való továbbvezetése a szerző önálló eredménye. Szimmetria esetén a mutató invariáns az (x), vagy (1/x) argumentum használatára. 6 Érzékeny a regresszív transzfer mértékére és helyzetére az eloszlásban: a regresszív transzfer egy adott jövedelmi tételt elvesz, és egy gazdagabbhoz soportosítja át. További, az egyenlőtlenségi indexekkel szemben támasztott általános axiomatikus kritériumok tárgyalását lásd például Cowell [009]. 7 Az általánosított variania két- és többváltozós bemutatását lásd például Hajdu [003] ( old.). D

7 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 795 ahol Var a relatív jövedelem és a log-hozam varianiákat jelöli és C T a Theilkovariania... A Theil-variania Az egyenlőtlenség mértéke definíiónk szerint a Theil-mátrix determinánsa, a ikk terminológiájában a Theil- (általánosított) variania, melynek formulája kétváltozós esetben ( ) T = det C = VarVar C. /11/ GV T r D T Ha r a D log-hozammal gyengén korrelál vagyis a relatív jövedelem és a loghozam között alasony a redundania, akkor Var r és Var D együttes informáiója szükséges a szóródás méréséhez, ha viszont a redundania jelentős, akkor a Var r Var D felső korlát a redundania mértékében redukálandó. Lévén T GV szóródást mér, így értéke az egyenlőtlenség növekedésével nő, alsó és felső korlátai pedig rendre 0 TGV VarVar r D. /1/ Az egyenlőtlenség növekedésével a Var r variania és vele Var D emelkedik, a T GV rés tágul, de a tágulást a Theil-kovariania (összetevőinek megfelelő növekedésén keresztül) mérsékli. A felső korlátot az 1 értékhez igazítva, a pszeudo-r tartalmú normalizált érték TGV CT GV 1 1 VarrVarD VarrVarD ( ) R = = = Corr r,d, /13/ mely a Pearson-determináió komplementereként az eloszlás egyenletességének a sökkenését adja az aktuális eloszlás ismeretében. A Theil-mátrix elemeinek értelmezését segítik a felismerések, miszerint Varr = GE ( ) az Y jövedelmek V Y relatív szórásának a négyzete és VarD = VarlnY. Ezzel a Theil-mátrix tartalma Változó r D C T = r VY = GE GE + GE. /14/ D GE GE Var ( ) ( 1) ( 0) () 1 + ( 0) lny

8 796 Hajdu Ottó A Theil-variania tehát egyidejűleg négy egyenlőtlenségi index hatását is magában foglalja, nevezetesen: 8 1. V Y : a jövedelem variáiós koeffiiense (relatív szórása),. Var lny : a logaritmikus jövedelmek varianiája, 3. GE(1): a Theil-redundaniaindex, 4. GE(0): a Theil-mean-logarithmi-deviation index. Újra hangsúlyozzuk, hogy a., 3., 4. indexek logaritmus alapúak, tehát hatásuk tompítja az aszimmetriából eredő torzítást statisztikai tesztek alkalmazásakor. Geometriai interpretáióban T GV annak a paralelogrammának a négyzetes területe, melyet az n-dimenziós O origóból az r és a D pontokba mutató vektorok feszítenek ki, ahol σ r és σ D a megfelelő vektor hossza, γ pedig a két vektor hajlásszöge: ( σσ γ) ( 1 γ) T = sin = VarVar os = GV r D r D ( ) ( ) r D r D r D = VarVar VarVar Corr r,d = VarVar Cov r,d. /15/ 1. ábra. A Theil-variania geometriai interpretáiója r O σ r T = T GV σ D D Az 1. ábra felhívja a figyelmet, hogy a többváltozós egyenlőtlenség mértékében a változók korreláiójának (ferde szögű oblique tengelyeknek) az alkalmazása akár egy, akár több dimenzióban elengedhetetlen. Az 1. ábra mutatja, hogy ha Corr(r,D) emelkedik, vagyis a hajlásszög sökken, akkor a redundania növekedésének hatására az általánosított variania mértéke sökken és megfordítva. Egy dimenzióról kettőre térve az ábrázolás már nem lehetséges, mert a változók (tengelyek) száma négyre emelkedik. Modellpélda A kalkuláiók könnyű ellenőrizhetősége érdekében tekintsünk egy száztagú társadalmat, ahol a rendezett jövedelmi konfiguráió: Y = [1,,3,,98,99,100]. Az át- 8 Itt jegyezzük meg, hogy GE() egyben a Hirshman Herfindahl-indexet adja. A négy index tulajdonságainak részleteit lásd Cowell [009].

9 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 797 lag és a medián egyaránt 50,5, GE(1) = 0,1887, GE(0) = 0,8458, Var lny = 0, A Theil-kovariani a GE-felbontása az előbbi adatokkal majd a Theil-mátrix V Y = 0,3673, C = 0, , 8458 = 0, 4785, /16/ T Változó r D C Theil = r 0, , 4785 /17/ D 0, , 8567 és végül az általánosított Theil-variania T = 0, , , 4785 = 0, 05501, /18/ GV melynek normált pszeudo-r értéke 0, R GV = = 0, , , /19/ Az egyenlőtlenség abszolút mértéke 0,05501, ami az aktuális eloszlás 19,744 százalékos távolságát jelzi a totális egyenlőség a totális bizonytalanság állapotától. Mindezek alapján az egyenlőtlenség intenzitása mint pszeudo-r érték adódik R = 0, = 0, /0/ GV 3. A Theil-variania diszkriminaniaanalízise 10 A kategória kimenetű, diszkriminátor változó egyenlőtlenségre gyakorolt diszkriminatív hatásának jellemzésére, a társadalmat g = 1,,,G soportra bontjuk. A soportok száma és kialakításuk módja tetszőleges lehet. Az egyszerűség kedvéért e 9 A Gini-index értéke összehasonlításul: 0, Összehasonlításul a Gini- és a generalized entropy (GE) -felbontások összefoglalását lásd például Mussard Seyte Terraza [003].

10 798 Hajdu Ottó fejezetben előbb sak két szomszédos soportra, szegényekre és nem szegényekre, tehát egy alsó és egy felső szegmensre tagolunk, adott szegénységi küszöb alapján A Theil-mátrix külső-belső felbontása és a Wilks lambda-hányados A soporthatások számításának alapja a Theil-mátrix külső-belső dekompozíiója (a variania külső-belső felbontásának az analógiájára) CTheil = CKülső + C Belső, /1/ ahol C Külső a külső, C Belső pedig a belső kovarianiamátrix jelölése. Tartalmilag a külső kovarianiamátrix a soportátlagokkal kisimított változók kovarianiamátrixa, míg a belső kovarianiamátrix az átlagos soporton belüli kovarianiamátrix. 11 A belső kovarianiamátrix formálisan a Belső G C = n C // g = 1 súlyozott átlag, ahol n g a g soport népességaránya (összegük = 1), C Tg pedig a g soport átlagolandó Theil-mátrixa. A belső kovarianiamátrix elemei rendre a szegény és a nem szegény kovarianiamátrixok megfelelő elemeinek a súlyozott átlagai, súlyként a népességi arányokat használva. Legyen a szegénységi küszöb a medián jövedelem 60 százaléka, ami az alsó 30 százalék népességet klasszifikálja szegényként. A küszöb tehát százalék arányban bontja ketté a társadalmat, így a belső Theil-mátrix g Változó r D CBelső = 0, 3 CSzegény + 0, 7 C Nemszegény = r 0, , 13163, /3/ D 0, , 8708 Tg ahol az átlagolandó soporton belüli Theil-mátrixok Változó r D C = r 0, , és /4/ Szegény D 0, , A kovarianiamátrix külső-belső felbontására, és a Wilks lambda származtatására egy számpéldát ad Hajdu ([003] old.).

11 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 799 Nemszegény Változó r D C = r 0, , /5/ D 0, , A totális Theil-mátrix felbontása tehát (a külső Theil-mátrixot kivonással határozva meg): C Theil Totális r D = r 0, , 4785 = D 0, , 8567 Külső r D Belső r D = r 0, , r 0, , D 0, 341 0, D 0, , 8708 /6/ A soportosítás irrelevaniáját a többváltozós statisztikai irodalom szerint a Wilks lambda-hányados méri, mely a belső általánosított variania és a totális általánosított variania hányadosa, tehát a belső és a totális kovarianiamátrixok determinánsainak a hányadosa det C Wilks lambda = det C Belső Theil. /7/ A Wilks lambda értelme a kategóriák által a totális varianiából meg nem magyarázott rész, ezért komplementere tartalmilag varianiahányados (variane explained) típusú VE mutató. A belső Theil-mátrixból a Wilks lambda értéke 1 0, , , Wilks lambda = = 0, 31585, /8/ 0, ahonnan a VE mutató alapján az alkalmazott szegmentáió (jelenleg a szegénységi küszöb) diszkrimináló ereje VE = 1 0, = 0, /9/ 1 A belső általánosított variania pszeudo-r 0, normálása: R = = 0, E szerint a 0, , 8708 belső variania 49,93 százalékban közelítette meg a lehetséges maximális értékét.

12 800 Hajdu Ottó A szegénységi küszöb 68,415 százalékban magyarázza az egyenlőtlenséget, és kapsolata az egyenlőtlenséggel VE = 0, 8714 intenzitású. 3.. A kanonikus korreláió megközelítés Bár VE a külső egyenlőtlenség hatását méri, számításához a külső Theildetermináns értékén keresztül nem vezet út, mert 1. a Theil-mátrix additív felbontása a komponensek determinánsaira nem érvényes det C det C + det C. /30/ Theil Külső Belső. Ha a soportok száma megegyezik a változók számával (mint példánkban könnyen ellenőrizhető), akkor a külső determináns értéke mindig zéró, akkor is, ha a külső varianiák-kovarianiák nem zérók. 13 Mindazonáltal a komplementer Wilks hányados külső tartalma és külső számítási módja megadható a következő alternatív megközelítésben. Tekintsük az r relatív jövedelem és a D log-hozam lineáris kombináióját Δ = wr 1 + wd. /31/ A w súlyokat úgy választjuk meg, hogy Δ belső varianiája legyen az 1 értéken normált és hozzá képest a külső variania értéke maximált. A külső variania maximált értéke nem más, mint a CBelsőC Külső 1 ANOVA-mátrix pozitív λ sajátértéke. 14 Esetünkben λ =,16609, tehát Δ varianiája (1 +,16609), a külső variania aránya pedig definíió szerint a négyzetes kanonikus korreláió 15, Rho = = 0, 68415, /3/ 3, ami a 0,31585 Wilks hányados VE komplementere, aminek pozitív gyöke a Rhokanonikus korreláió Például két soport két külső pontja maradék nélkül magyarázható két változóval, azaz két paraméterrel. 14 A kanonikus korreláió és a diszkriminaniaanalízis kapsolatának elméleti és számítási részleteit illetően lásd például Hajdu ([003], [010]). A maximált külső varianiát biztosító w súlyokkal Δ szokásos megnevezése: kanonikus diszkriminaniaváltozó. 15 Ez az eredmény értelemszerűen megegyezik a /9/ szerint számítottal. 16 E korreláió másik megközelítésben a szegény és nemszegény dummy változó, valamint az r és D változók által adott két változókör közötti kapsolat szorosságát méri.

13 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 801 Rho = 0, = 0, /33/ Egydimenziós-kétváltozós esetben hangsúlyozzuk, hogy két olyan soportra, melyek belül nem szóródnak, Rho értéke mindig Ez a helyzet akkor is, ha mindenki jövedelme egyenlő, kivéve egyetlen outliert. Így Rho = 1 akkor is, mikor az egyetlen outlier kap mindent Homogenitásvizsgálat A klasszikus Box-M-statisztika alapján a sokasági kovarianiamátrixok egyezőségének a tesztelésére is lehetőség nyílik. Szegényekre és nem szegényekre bontva a társadalmat, a hipotézis H : Σ = Σ, /34/ 0 Szegény Nemszegény ahol Σ a sokasági soporton belüli kovarianiamátrix jelölése. A hipotézis tesztelésére szolgáló Box-M-statisztika likelihood-arány (LR) próba, melynek formulája: 18 g = 1 ( ) G Box-M = n 1 ln det ln det g CBelső C g, /35/ ahol példánkban (a kovarianiákat itt korrigáltan számítva és egy tizedesre kerekítve 19 ): 1. ln det(c Belső ) 4,0,. ln det(c Szegény ) 5,7, 3. ln det(c Nemszegény ) 7,8. A homogenitás-tesztstatisztika értéke a fenti eredményekkel ( ) ( ) M = 9 4, 0 + 5, , 0 + 7, 8 = 311, 5, /36/ amelynek szignifikaniaértéke F-tesztet alkalmazva és kerekítve 0,000, tehát a soporton belüli Theil-varianiák minden szokásos szignifikaniaszinten különböznek egymástól. 17 Visszautalunk a 13. lábjegyzetre. 18 Az M-statisztika tesztelését lásd Mihalezky ([1986] old.), az LR-teszt elv leírását pedig Hunyadi ([001] old.). 19 A kovariania nevezőjében a mintaméretet itt 1-gyel sökkentve, a belső kovarianiamátrixban az ún. pooled kovarianiákat számítjuk.

14 80 Hajdu Ottó Az M-statisztika additív struktúrája lehetővé teszi végül az egyes kategóriák százalékos hozzájárulásainak megadását is a belső egyenlőtlenség mértékén belül: 9 ( ) (.. ) (.. ) M Szegény = = 15. 8%, /37/ ( 4, 0 + 7, 8) (,, ) (,, ) M Nemszegény = = 84, %. /38/ Ezek szerint a szegények köre 15,8 százalék arányban járul hozzá a belső egyenlőtlenség mértékéhez. 4. A Theil-mátrix többdimenziós kiterjesztése Bővítsük a dimenziók számát háromra: jövedelem, kiadás, vagyon. 0 Jelölésünk szerint: a relatív jövedelmek rendre j = r jövedelem, k = r kiadás, v = r vagyon, a log-hozamok pedig J = D jövedelem, K = D kiadás, V = D vagyon. A p = 3 dimenziós vizsgálat egy hatváltozós esethez vezet, ahol a C (6,6) Theilkovarianiamátrix: Változó j k v J K V j Cjj Cjk Cjv CjJ CjK CjV k Ckj Ckk Ckv CkJ CkK CkV C T = ( 66, ) v Cvj Cvk Cvv CvJ CvK CvV. /39/ J CJj CJk CJv CJJ CJK CJV K CKj CKk CKv CKJ CKK CKV V C C C C C C Vj Vk Vv VJ VK VV 0 Irodalmi összehasonlításul: A GE-index többdimenziós kiterjesztéseinek különféle módjai olvashatók többek között: Maasoumi [1986], [1998] Tsui [1995], [1999], Vega-Urrutia Volij [011], Lugo [005]. Egy másik, a Gini-index többdimenziós általánosítását adja Gajdos Weymark [003]. Egy új, ún. hybrid többdimenziós egyenlőtlenségi mértéket definiál Araar [009], míg a többdimenziós egyenlőtlenségi összehasonlítások kérdését Dulos Sahn Younger [009] tárgyalja.

15 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 803 Általában p-dimenziós esetben a Theil-mátrix C (p,p), melynek determinánsa értelemszerűen a kiterjesztett Theil-variania egyenlőtlenségi mérték T GV ( T( )) p, p = det C. /40/ Az elemi kovarianiák értelmezése (a többi kovariania értelmezése analóg): 1. C jj : a relatív jövedelem varianiája,. C kj : a relatív kiadás és a relatív jövedelem kovarianiája, 3. C Jj : a jövedelmi változók kovarianiája, 4. C Kj : a kiadási log-hozam és a relatív jövedelem kovarianiája, 5. C JJ : a jövedelmi log-hozam varianiája, 6. C KJ : a kiadási és jövedelmi log-hozamok kovarianiája. T GV mint determináns maximális értékét korrelálatlanság esetén veszi fel, ekkor a kovarianiamátrix diagonális, determinánsa a diagonális varianiák szorzata. Ezzel a (0,1) intervallumra való normálása R T GV GV = p p Var rt t= 1 t= 1 Var Dt. /41/ Kiemelendő, hogy többdimenziós esetben a T GV(p, p) kiterjesztett Theil-variania nemsak a változóközi, hanem a dimenzióközi és a keresztkorreláiókat is figyelembe veszi. 1 Csoportosítás esetén a C C ANOVA-mátrixnak általánosságban { 1} Belső Külső m= min p,g pozitív λ δ sajátértéke van, melyek a Δ δ változók külső varianiái. A Δ δ dimenziók relevaniája standard diszkriminaniaanalízis (disriminant analysis) eljárással tesztelhető, és a dimenziók stepwise algoritmussal szelektálhatók. A Wilks lambda struktúrája a p-dimenziós esetben (lásd például Hajdu [010]): 1 m 1 Wilks lambda =. /4/ 1+ λ δ= 1 δ 1 A többdimenziós egyenlőtlenségi dekompozíió módszertani kérdéseit lásd például Zheng [005], Cowell Fiorio [010], Kobus [011].

16 804 Hajdu Ottó 4.1. Háztartási költségvetési példa, településtípus szerinti dekompozíióval Illusztratív éllal háztartásokat tekintünk, melyeknél most: j az évi nettó jövedelmet, k az évi kiadást, v pedig tulajdont (lakás+gépkosi) jelent. Az alkalmazott soportosítás példánkban a település típusa: Budapest, Nagyváros, Többi város, Községek. A Theil-variania értéke ( T( 66, ) ) T = det C = 0, /43/ GV és a településtípus szerint soportosítva az ANOVA-mátrix három pozitív sajátértéke rendre A Wilks lambda ebből λ 1 =0,13671, λ =0,01977, λ 3 =0, Wilks lambda = 0, , , , 000 =. /44/ Így a településtípus a jövedelem, kiadás, vagyon együttes egyenlőtlenségből 13,9 százalékot magyaráz, kapsolata pedig az oblique pontfelhők külső szóródásával a globális pontfelhő körül Rho = 0, 139 = 0, 3731 intenzitású. 4.. Homogenitásvizsgálat Kettőnél több (a példabeli négy) sokasági kovarianiamátrix azonosságát állító hipotézis: H 0 : ΣBudapest = ΣNagyváros = ΣTöbbiváros = ΣKözség, /45/ ahol Σ a sokasági kovarianiamátrixot jelöli. A megfelelő mintabeli statisztikák (településtípus szerinti log-determinánsok) értékei következők: 3 Ennek normáló tényezője (a Theil-mátrix főátló elemek szorzata) 0,013, de a soporthatás elemzése szempontjából a nagyságrendnek nins jelentősége. 3 ln det(c Belső ) = 10,975, ami az ún. pooled kovarianiamátrix log-determinánsa!

17 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 805 ln det(c Budapest ) = 8,183, ln det(c Belső ) ln det(c Budapest ) =,79, ln det(c Nagyváros ) = 11,865, ln det(c Belső ) ln det(c Nagyváros ) = 0,890, ln det(c Többiváros ) = 1,355, ln det(c Belső ) ln det(c Többiváros ) = 1,380, ln det(c Községek ) = 1,616, ln det(c Belső ) ln det(c Községek ) = 1,641. A településtípusok népességarányai a mintában rendre 0,158, 0,8, 0,7, 0,34. Box-M = 4907, 486, az F-teszten alapuló 0,000 szignifikaniaértékkel, tehát a soporton belüli Theil-varianiák minden szokásos szignifikaniaszinten különböznek egymástól. Egyedül Budapest hatása negatív,79, erősen átlag alatti. Valamennyi településtípus hatását pozitív értékű skálán rangsorolandó, Budapest hatását pozitív előjellel minimális értékként rögzítve, a távolságőrző transzformált skála értékei: Budapest =,79, Nagyváros = 6,474, Többi város = 6,964, Község = 7,5, ahol például 7,5 = 1,641 + abs(,79). A településtípusok súlyozott, relatív hozzájárulásai a belső egyenlőtlenséghez rendre: 0, 158, 79 M Budapest = = 11, 9%, /46/ 0, 158, , 8 6, , 7 6, , 34 7, 5 08, 6474, M Nagyváros = = 7, 6%, /47/ 0, 158, , 8 6, , 7 6, , 34 7, 5 0, 7 6, 964 M Többiváros = = 9, 7%, /48/ 0, 158, , 8 6, , 7 6, , 34 7, 5 0, 34 7, 5 M Község = = 30, 8%. /49/ 0, 158, , 8 6, , 7 6, , 34 7, 5 A belső egyenlőtlenséghez Budapest járul hozzá a legkisebb (11,9%) mértékben, és a községek a legnagyobb (30,8%) mértékben.

18 806 Hajdu Ottó 5. Theil-variania alapú szegénységi mértékek A szegénységi P mérték általánosságban a szegénység kiterjedtségének, intenzitásának és az eloszlásának az eredője. A mérőszám formális P megadása adott z küszöb mellett vagy a sonkolt, vagy a enzorált eloszlásra épül. Míg a sonkolt eloszlás elhagyja a küszöb fölötti tagokat, addig a enzorált eloszlás megtartja, de értékeiket a küszöb szintjével helyettesíti. A Z j dimenzió enzorálása a z j küszöb mellett: ji ji j { } 1 y = min Z,z, i =,,...,n. /50/ Jelen ikk a enzorált elvre építve definiál többváltozós-többdimenziós P mértéket: 4 A szegénység többváltozós, többdimenziós mértéke definíiónk szerint a enzorált y eloszlások együttes, többdimenziós Theil-varianiája. Speiálisan egydimenziós-kétváltozós esetben az y eloszlás enzorált Theil-mátrixa 5 melynek determinánsa ( ) ami normált pszeudo-r változatban Változó T = T y = r Varr CT C C D CT VarD r C C, /51/ ( ) D GV = T = r D T T det C Var Var C, /5/ 4 A enzorált eloszlás szegénységi alkalmazását Hamada Takayama [1978] és Takayama [1979] vezette be az irodalomba. A Sen Shorroks Thon (SST) (Shorroks [1995] módon korrigált Sen-index) a legismertebb egydimenziós, és az Alkire Foster [009] módon korrigált Foster Greer Thorbeke- (FGT-) index), illetve a Lugo Maasoumi [008] -indexek a többdimenziós alkalmazások. A Lugo Maasoumi-indexsalád informáióelméleti megalapozottságú, mely speiális esetként tartalmazza a Tsui [00] és a Bourgougni Chakravarty [003] indexeket is. A többdimenziós szegénységi indexek összefoglaló áttekintését egyébként lásd Ravallion [011]. A többdimenziós témakörben meghatározó további tanulmányok: Anand Sen [1997], Chakravarty Mukherjee Renade [1998], Atkinson [003], Thorbeke [008], Chakravarty Silber [008], Kakwani Silber [008]. 5 A klasszikus egydimenziós szegénységi index-elvek összefoglaló bemutatását lásd Foster Sen [1997], Zheng [1997]. A módszertan fejlődését illetően a következő indexeket emeljük ki: Watts [1968], Sen [1976], Anand [1977], Hamada Takayama [1978], Thon [1979], Kakwani [1980], Takayama [1979], Clark Hemming Ulph [1981], Chakravarty [1983], Blakorby Donaldson [1980], Foster Greer Thorbeke [1984], Hagenaars [1987], Atkinson [1987], Shorroks [1995].

19 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 807 R CT P = 1 Varr VarD. /53/ Mivel a enzorált eloszlás sak a szegényjövedelmeket és a küszöb szintjét ismeri, így sak az aktuális küszöbalattiság informáióit tükrözi. A enzorált eloszlás általánosított varianiája tehát növekvő értékkel a szegénység növekvő fokát jelzi. Az R P szegénységi mérték örökli a Theil-variania tulajdonságait, és a enzorált eloszláson történő kalkulálásából eredő további jellemzői a következők: 1. Az R P szegénységi mérték eliminálja az index formulájából a szegények expliit létszámarányát, mivel ez a hatás impliit módon az értékében érvényesül.. A z küszöb emelése több szegénységet indukál, több szegénységi informáióval, melynek enzorált Var r Var D felső határa együtt nő a küszöbbel. 3. A enzorálás a társadalmat küszöb alattiakra és éppen a küszöb szintjén levőkre bontja, így a külső-belső kovariania-felbontás szegény vs. küszöb tekintetben értendő. 4. A belső varianiát sak a küszöb alattiak szóródása és létszámaránya mozgatja. 5. A külső variania a küszöb alatti átlagos szegény és a küszöbszint varianiáját méri, így jelentése az átlagos szegény által a küszöb szintjén élőkkel szembeni depriváió mértéke. 6. A társadalmat exogén változók szerint soportosítva (városvidék, férfi-nő, aktív-inaktív) a szegénység foka külső-belső szempontból és a belső szegénységhez való hozzájárulás mértéke tekintetében is dezaggregálható, jellemezhető. 7. A szegénységi küszöb megadható dimenziókra szeparáltan, vagy az egyes dimenziók valamely súlyozott kombináiójára aggregáltan is. 8. Az R P szegénységi mérték figyeli a dimenziók korreláióit és aszimmetrikus voltát is. Modellpélda A százfős példában a enzorált eloszlás: y = {1,,,9,30 30,30,,30}, melyre a Theil-mátrix

20 808 Hajdu Ottó T Változó C = r 0, , 1867 /54/ r D D 0, , a enzorált Theil-variania GV T = 0, , , 1867 = 0, 00457, /55/ melynek pszeudo-r értéke 0, 1867 R P = 1 = 0, 1099, /56/ 0, , ahonnan R = 0, 1099 = 0, /57/ P Az alkalmazott szegénységi küszöb szintje által az aktuális eloszlás szegénységi mértékéből megmagyarázott hányad 10,99 százalék, és a szegénység 0,3306 intenzitással valósul meg. A szegénységi mérték szegény vs. küszöb soportközi elemzése a enzorált Theil-mátrix Theil = Külső + Belső C C C /58/ felbontásán alapulva, egy általánosított szegénységi arány és egy általánosított depriváióarány-mutatóhoz vezet el, a következő úton. Példánkban a küszöb kettébontja a társadalmat százalék arányban, ahol a belső Theil-mátrix Belső Szegény Változó C = 0, 3 C + 0, 7 0 = r 0, , 07793, /59/ z r D D 0, , 0974 ahol az átlagolandó soporton belüli Theil-mátrixok

21 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 809 Szegény Változó C = r 0, , 5976 és /60/ r D D 0, , Változó 0 = r 0 0. /61/ z D r D 0 0 Így a enzorált belső Theil-variania GVBelső ( ) T = det C Belső = 0, , , = 0, 00109, /6/ mellyel a enzorált belső pszeudo-r értéke 0, R Belső = = 15, 41% 0, , /63/ Értelmét tekintve a enzorált belső R általánosított szegénységi arány. Ugyanis a belső variania átlagos soporton belüli variania, ahol a enzorált eloszlásban a nem szegények kovarianiamátrixa definíió szerint zéró értéken rögzített (0 z ), ezért a belső variania nő, ha a) emelkedik a szegények aránya, vagy ha b) nő a szegények körében a Theil-variania. Az általánosított szegénységi arány példánkban 15,41 százalék, ami kisebb mint a H = 30 százalék standard head-ount-ratio létszámarány. Tekintsük most a szegénység harmadik tényezőjeként ) a szegények szegénységi küszöbbel szemben érzett depriváiójának a fokát azzal a követelménnyel, hogy legyen érzékeny a nem szegények népességi arányára is, akik nem depriváltak a küszöbbel szemben. Jelölje e hatást az IG (impliit gap, azaz impliít rés), és tételezzünk fel multiplikatív kapsolatot a szegénységi komponensek között. Ekkor impliit módon a küszöbbel szembeni IG depriváió definíiónk szerint R = R IG. /64/ P Belső Külső 10, Az IGKülső = = 7% inflátor (deflátor) a szegények szegénységi küszöbbel 15, 9 szemben érzett depriváiójának a foka.

22 810 Hajdu Ottó Többdimenziós szegénységi dekompozíió A dimenziók számát többre a háztartási költségvetési példánkban már alkalmazott háromra (jövedelem, kiadás, vagyon) bővítve, a szegénységi mérték kalkulálása és településtípusok szerinti felbontása kiterjesztett enzorált Theil-mátrix alkalmazásával a következő. A dimenziókat a mediánérték 60 százalékánál enzorálva a Budapest, Nagyváros, Többi város, Községek soportosítás hatváltozós diszkriminaniaanalízisének három sajátértéke rendre: 0,1090, 0,0067, 0,0006, amiből a Wilks lambda = 0,895, komplementerének a gyöke pedig a kanonikus korreláió: Rho = 0,3373. A településtípus tehát 89,5 százalékban nem magyarázza a háromdimenziós szegénységet és kapsolata a szegénységi kokával Rho = 0,3373 intenzitású. Az eddigiekben a háztartások éves összes kiadását és jövedelmét, valamint a teljes vagyonát tekintettük. Áttérve az egy fogyasztási egységre vetített szintre, az eredmények az alábbiak szerint módosulnak. Továbbra is a mediánérték 60 százalékánál enzorálva a Budapest, Nagyváros, Többi város, Községek soportok hatváltozós diszkriminaniaanalízisének három sajátértéke rendre: 0,138, 0,0054, 0,0005, amiből a Wilks lambda = 0,8847, a kanonikus korreláió pedig Rho = 0, A településtípus tehát 88,47 százalékban nem magyarázza az egy fogyasztási egységre jutó háromdimenziós szegénységet, és kapsolata e szegénységi kokával 0,33956 intenzitású. * A tanulmány egy új egyenlőtlenségi módszertant javasol, melynek alkalmazása más területeken (például a szegénységi elemzésekben, a relatív depriváió és a társadalmi kirekesztés mérésében, de az informáióelméletben, vagy az adatbányászatban) is új módszertant eredményezhet. Az eljárás lényegében egy sokdimenziós oblique térben húzódó pontfelhő varianiáját méri kompozit módon, egyenlőtlenségi tartalommal, entrópiaelméleti alapokon. A kulsformula a többváltozós statisztika generalized variane mértéke, mely esetünkben egy speiális entrópia tartalmú kovarianiamátrixra vonatkozik. Mivel a kovarianiamátrix általánosságban soportok esetén dezaggregálható belső és külső faktorok összegére, ezért a javasolt egyenlőtlenségi mutató is megadható külső és belső hatások eredőjeként. Így a javasolt módszerrel vizsgálható a különböző dimenziójú szegénységi küszöbök diszkriminatív hatása a szegénységi mérték tekintetében vagy az adott társadalmi-gazdasági soportosítás prediktív ereje. Mindezen túl az egyes soportok relatív hozzájárulása a belső egyenlőtlenséghez is elemezhető. Irodalom ALKIRE, S. FOSTER, J. E. [009]: Counting and Multidimensional Poverty Measurement. Working Paper 3. Oxford Poverty & Human Development Initiative. Oxford.

23 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 811 ANAND, S. [1977]: Aspets of Poverty in Malaysia. Review of Inome and Wealth. Vol. 3. No. 1. pp ANAND, S. SEN, A. [1997]: Conepts of Human Development and Poverty: A Multidimensional Perspetive. Human Development Papers. United Nation. New York. ARAAR, A. [009]: The Hybrid Multidimensional Index of Inequality. Centre interuniversitaire sur le risque, les polititiques éonomiques et l emploi. Working Paper Otober. ARISTONDO, O. VEGA, L. URRUTIA, A. [008]: A New Multipliative Deomposition for the Foster-Greer-Thorbeke Poverty Indies. Bulletin of Eonomi Researh. Vol. 6. No. 3. pp ATKINSON, A. B. [1987]: On the Measurement of Poverty. Eonometria. Vol. 55. No. 3. pp ATKINSON, A. B. [003]: Multidimensional Deprivation: Contrasting Soial Welfare and Counting Approahes. Journal of Eonomi Inequality. Vol. 1. No. 1. pp BLACKORBY, C. DONALDSON, D. [1980]: Ethial Indies for the Measurement of Poverty. Eonometria. Vol. 48. No. 4. pp BLACKORBY, C. DONALDSON, D. [1984]: Ethially Signifiant Ordinal Indexes of Relative Inequality. Advanes in Eonometris. Vol. 3. No. 4. pp BOSSERT,W. CHAKRAVARTY, S. R. D AMBROSIO, C. [009]: Measuring Multidimensional Poverty: The Generalized Counting Approah. Dambrosio.pdf BOURGUIGNON, F. [1979]: Deomposable Inome Inequality Measures. Eonometria. Vol. 47. No. 4. pp BOURGUIGNON, F. CHAKRAVARTY, S. R. [003]: The Measurement of Multidimensional Poverty. Journal of Eonomi Inequality. Vol. 1. No. 1. pp CHAKRAVARTY, S. R. [1983]: Ethially Flexible Measures of Poverty. Canadian Journal of Eonomis. Vol. 16. No. 1. pp CHAKRAVARTY, S. R. [1997]: On Shorroks Reinvestigation of the Sen Poverty Index. Eonometria. Vol. 65. No. 5. pp CHAKRAVARTY, S. R. MUKHERJEE, D. RENADE, R. R. [1998]: On the Family of Subgroup and Fator Deomposable Measures of Multidimensional Poverty. Researh on Eonomi Inequality. Vol. 8. pp CHAKRAVARTY, S. DEUTSCH, J. SILBER, J. [008]: On the Watts Multidimensional Poverty Index and its Deomposition. World Development. Vol. 36. No. 6. pp CLARK, S. HEMMING, R. ULPH, D. [1981]: On Indies or for the Measurement of Poverty. The Eonomi Journal. Vol. 91. No. 36. pp COWELL, F. [005]: Theil, Inequality Indies and Deomposition. ECINEQ Working Paper. ECINEQ Soiety for the Study of Eomoni Inequality. London. COWELL, F. A. [1977]: Measuring Inequality. Phillip Allan. Oxford. COWELL, F. A. [009]: Measuring Inequality. Part of the series LSE Perspetives in Eonomi Analysis. Oxford University Press. Oxford. COWELL, F. A. KUGA, K. [1981a]: Additivity and the Entropy Conept: An Axiomati Approah to Inequality Measurement. Journal of Eonomi Theory. Vol. 5. No. 1. pp COWELL, F. A. KUGA, K. [1981b]: Inequality Measurement: An Axiomati Approah. European Eonomi Review. Vol. 15. No. 3. pp

24 81 Hajdu Ottó COWELL, F. FIORIO, C. [010]: Inequality Deompositions. Gini Disussion Paper 4, Deember. Growing Inequalities Impats. University of Amsterdam. Amsterdam. DAGUM, C. [1997]: A New Approah to the Deomposition of the Gini Inome Inequality Ratio. Empirial Eonomis. Vol.. No. 4. pp DARDANONI, V. [1996]: On Multidimensional Inequality Measurement. In: Dagum, C. Lemmi, A. (eds.): Researh on Eonomi Inequality: Inome Distribution. Soial Welfare, Inequality and Poverty. Vol. 6 of Researh on Eonomi Inequality. JAI Press In. pp DUCLOS, J.-Y. SAHN, D. E. YOUNGER, S. D. [006]: Robust Multidimensional Poverty Comparisons. The Eonomi Journal. Vol No pp ÉLTETŐ, Ö. FRIGYES, E. [1968]: New Inequality Measures as Effiient Tools for Causal Analysis and Planning. Eonometria. Vol. 36. No.. pp ÉLTETŐ Ö. HAVASI É. [009]: A hazai jövedelemegyenlőtlenség főbb jellemzői az elmúlt fél évszázad jövedelmi felvételei alapján. Statisztikai Szemle. 87. évf. 1. sz old. FERGE ZS. [1969]: Társadalmunk rétegződése: elvek és tények. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó. Budapest. FOSTER, J. E. SHNEYEROV, A. A. [1999]: A General Class of Additively Deomposable Inequality Measures. Eonomi Theory. Vol. 14. No. 1. pp FOSTER, J. E. [007]: A Class of Chroni Poverty Measures. Working Paper No. 07-W01. Vanderbilt University. Nashville. FOSTER, J. E. GREER, J. THORBECKE, E. [1984]: A Class of Deomposable Poverty Measures. Eonometria. Vol. 5. No. 3. pp FOSTER, J. E. SEN, A. [1997]: On Eonomi Inequality After a Quarter Century. Calendron Press. Oxford. GAJDOS,T. WEYMARK, J. [003]: Multidimensional Generalized Gini Indies. Working Paper No. 16. Applied Mathematis Working Paper Series. Vanderbilt University. Nashville. HAGENAARS, A. [1987]: A Class of Poverty Indies. International Eonomi Review. Vol. 8. No. 3. pp HAJDU O. [1997]: A szegénység mérőszámai. KSH Könyvtár és Dokumentáiós Szolgálat. Budapest. HAJDU, O. [1999]: On the Deprivation-Sensitive Measurement of Poverty. Hungarian Statistial Review. Speial number 3. pp. 15. HAJDU O. [003]: Többváltozós statisztikai számítások. Központi Statisztikai Hivatal. Budapest. HAJDU, O. [009]: Poverty, Deprivation, Exlusion: A Strutural Equations Modelling Approah. Hungarian Statistial Review. Speial number 13. pp HAJDU O. [010]: Sajátértékek a statisztikában. Statisztikai Szemle. 88. évf sz old. HAMADA, K. TAKAYAMA, N. [1978]: Censored Inome Distributions and the Measurement of Poverty. Bulletin of the International Statistial Institute. Vol. 47. No. 1. pp HUNYADI L. [001]: Statisztikai következtetéselmélet közgazdászoknak. Központi Statisztikai Hivatal. Budapest. KAKWANI, N. C. [1980]: On a Class of Poverty Measures. Eonometria. Vol. 48. No.. pp KAKWANI, N. C. SILBER, J. [008]: Quantitative Approahes to Multidimensional Poverty Measurement. Palgrave MaMillan. Basingstoke. KOBUS, M. [011]: Attribute Deomposability of Inequality Indies via Copula,

25 Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység 813 LUGO, M. A. [005]: Comparing Multidimensional Indies of Inequality: Methods and Appliation. ECINEQ WP ECINEQ Soiety for the Study of Eomoni Inequality. LUGO, M. A. MAASOUMI, E. [008]: Multidimensional Poverty Measures from an Information Theory Perspetive. ECINEC 85. ECINEQ Soiety for the Study of Eomoni Inequality. MAASOUMI, E. [1986]: The Measurement and Deomposition of Multidimensional Inequality, Eonometria. Vol. 54. No. 4. pp MIHALECZKY GY. [1986]: A többdimenziós normális eloszlás várhatóérték-vektorára és szórásmátrixára vonatkozó beslés és hipotézisvizsgálat. In: Móri F. T. Székely J. G. (szerk.): Többváltozós statisztikai analízis. Műszaki Könyvkiadó. Budapest. pp MUSSARD, S. SEYTE, F. TERRAZA, M. [003]: Deomposition of Gini and the Generalized Entropy Inequality Measures. Eonomis Bulletin. Vol. 4. No. 7. pp RAVALLION, M. [011]: On Multidimensional Indies of Poverty. Poliy Researh Working Paper The World Bank Development Researh Group Diretor s Offie. February. SEN, A. K. [1976]: Poverty: An Ordinal Approah to Measurement. Eonometria. Vol. 44. No.. pp SHANNON, C. E. [1948]: A Mathematial Theory of Communiation. The Bell System Tehnial Journal. Vol. 7. July pp ; Otober pp SHORROCKS, A. F. [1980]: The Class of Additively Deomposable Inequality Measures. Eonometria. Vol. 48. No. 3. pp SHORROCKS, A. F. [1995]: Revisiting the Sen Poverty Index. Eonometria. Vol. 63. No. 5. pp SPÉDER, ZS. [00]: A szegénység változó arai. Századvég Kiadó. Budapest. SZIVÓS P. TÓTH ISTVÁN GY. [001]: A jövedelmi szegénység: trend és profil 000-ben. Statisztikai Szemle. 79. évf sz old. TAKAYAMA, N. [1979]: Poverty, Inome Inequality and Their Measures: Professor Sen s Axiomati Approah Reonsidered. Eonometria. Vol. 47. No. 3. pp THEIL, H. [1967]: Eonomis and Information Theory. North-Holland Publishing Company. Amsterdam. THON, D. [1979]: On Measuring Poverty. Review of Inome and Wealth. Vol. 5. No. 4. pp THORBECKE, E. [008]: Multidimensional Poverty: Coneptual and Measurement Issues. In: Kakwani, N. Silber, J. (eds.): The Many Dimensions of Poverty. Palgrave Mamillan. New York. TÓTH ISTVÁN GY. [003]: Jövedelemegyenlőtlenségek tényleg növekszenek, vagy sak úgy látjuk? Közgazdasági Szemle. 50. évf. 3. sz old. TSUI, K. Y. [1995]: Multidimensional Generalizations of the Relative and Absolute Inequality Indies: The Atkinson-Kolm-Sen Approah. Journal of Eonomi Theory. Vol. 67. No. 1. pp TSUI, K. Y. [1999]: Multidimensional Inequality and Multidimensional Generalized Entropy Measures: An Axiomati Derivation. Soial Choie and Welfare. Vol. 16. No. 1. pp TSUI, K. Y. [00]: Multidimensional Poverty Indies. Soial Choie and Welfare. Vol. 19. No. 1. pp VEGA, C. L. URRUTIA, A. DIEZ, H. [009]: The Bourguignon and Chakravarty Multidimensional Poverty Family: A Charaterization. ECINEQ WP ECINEQ Soiety for the Study of Eomoni Inequality.

26 814 Hajdu: Többváltozós-többdimenziós egyenlõtlenség és a szegénység VEGA, C. L. URRUTIA, A. VOLIJ, O. [011]: An Axiomati Charaterization of the Theil Inequality Ordering. Monaster Center for Eonomi Researh. Ben-Gurion University of the Negev. Beer Sheva. WATTS, H. W. [1968]: An Eonomi Definition of Poverty. In: Moynihan, D. P. (ed.): On Understanding Poverty. Basi Books. New York. ZHENG, B. [1997]: Aggregate Poverty Measures. Journal of Eonomi Surveys. Vol. 11. No.. pp ZHENG, B. [005]: Unit-Consistent Deomposable Inequality Measures. Working Paper No University of Colorado. Denver. Summary The paper introdues a new multivariate methodology for measuring multidimensional inequality. The method proposed is based on the information theory generalized entropy indies and gives a omposite inequality measure of a multivariate oblique spae. The key formula is the so-alled generalized variane metri applied to the speial Theil ovariane matrix yielding a betweenwithin effets deomposable index of the total inequality. Even in the ase of only one dimension, the new approah is multi (two) variate based. In addition, given a (soio-eonomi) segmentation of the population, the ontribution of an individual group to the within-groups inequality an also be quantified and ranked. Finally, the new inequality approah applied to a ensored distribution yields a multivariate-multidimensional poverty measurement. Dimension-speifi poverty lines or aggregate attribute poverty lines are also allowed.

Módszertani hozzájárulás a Szegénység

Módszertani hozzájárulás a Szegénység Módszertani hozzájárulás a Szegénység Többváltozós Statisztikai Méréséhez MTA doktori értekezés főbb eredményei Hajdu ottó BCE KTK Statisztika Tanszék BME GTK Pénzügyek Tanszék Hajdu Ottó 1 Egyváltozós

Részletesebben

Statisztikai A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA SZERKESZTŐBIZOTTSÁG:

Statisztikai A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA SZERKESZTŐBIZOTTSÁG: Statisztikai Szemle A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA SZERKESZTŐBIZOTTSÁG: DR. BOZSONYI KÁROLY, ÉLTETŐ ÖDÖN, DR. HARCSA ISTVÁN, DR. HUNYADI LÁSZLÓ (főszerkesztő), DR. JÓZAN PÉTER, DR.

Részletesebben

Diszkriminancia-analízis

Diszkriminancia-analízis Diszkriminancia-analízis az SPSS-ben Petrovics Petra Doktorandusz Diszkriminancia-analízis folyamata Feladat Megnyitás: Employee_data.sav Milyen tényezőktől függ a dolgozók beosztása? Nem metrikus Független

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 8 VIII. REGREssZIÓ 1. A REGREssZIÓs EGYENEs Két valószínűségi változó kapcsolatának leírására az eddigiek alapján vagy egy numerikus

Részletesebben

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék

Részletesebben

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE

Részletesebben

A hazai jövedelmi egyenlőtlenségek főbb jellemzői az elmúlt évtizedekben (módszertani tanulságok)

A hazai jövedelmi egyenlőtlenségek főbb jellemzői az elmúlt évtizedekben (módszertani tanulságok) A hazai jövedelmi egyenlőtlenségek főbb jellemzői az elmúlt évtizedekben (módszertani tanulságok) Éltető Ödön Havasi Éva Az 1963-88 években végrehajtott jövedelmi felvételek főbb jellemzői A minták területi

Részletesebben

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE

Részletesebben

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok STATISZTIKA 1. Előadás Hipotézisvizsgálatok Tematika 1. Hipotézis vizsgálatok 2. t-próbák 3. Variancia-analízis 4. A variancia-analízis validálása, erőfüggvény 5. Korreláció számítás 6. Kétváltozós lineáris

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 9. Előadás Binomiális eloszlás Egyenletes eloszlás Háromszög eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell 2/62 Matematikai statisztika

Részletesebben

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 1. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Regresszió analízis A korrelációs együttható megmutatja a kapcsolat irányát és szorosságát. A kapcsolat vizsgálata során a gyakorlatban ennél messzebb

Részletesebben

2013 ŐSZ. 1. Mutassa be az egymintás z-próba célját, alkalmazásának feltételeit és módszerét!

2013 ŐSZ. 1. Mutassa be az egymintás z-próba célját, alkalmazásának feltételeit és módszerét! GAZDASÁGSTATISZTIKA KIDOLGOZOTT ELMÉLETI KÉRDÉSEK A 3. ZH-HOZ 2013 ŐSZ Elméleti kérdések összegzése 1. Mutassa be az egymintás z-próba célját, alkalmazásának feltételeit és módszerét! 2. Mutassa be az

Részletesebben

Módszertani hozzájárulás

Módszertani hozzájárulás dc_39_ Módszertani hozzájárulás a szegénység többváltozós statisztikai méréséhez MTA Doktori értekezés Hajdu Ottó Budapest, 0. Hajdu Ottó dc_39_ Tartalomjegyzék Bevezetés... 4. A szegénység statisztikai

Részletesebben

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése 4. A modell érvényességének ellenőrzése STATISZTIKA 4. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek 1. Függetlenség 2. Normális eloszlás 3. Azonos varianciák A maradék független a kezelés és blokk hatástól

Részletesebben

A GDP hasonlóképpen nem tükrözi a háztartások közötti munka- és termékcseréket.

A GDP hasonlóképpen nem tükrözi a háztartások közötti munka- és termékcseréket. FŐBB MUTATÓK A regionális GDP adatok minősége alapvetően 3 tényezőtől függ: az alkalmazott számítási módszertől a felhasznált adatok minőségétől a vizsgált területi egység nagyságától. A TERÜLETI EGYENLŐTLENSÉGEK

Részletesebben

ANOVA,MANOVA. Márkus László március 30. Márkus László ANOVA,MANOVA március / 26

ANOVA,MANOVA. Márkus László március 30. Márkus László ANOVA,MANOVA március / 26 ANOVA,MANOVA Márkus László 2013. március 30. Márkus László ANOVA,MANOVA 2013. március 30. 1 / 26 ANOVA / MANOVA One-Way ANOVA (Egyszeres ) Analysis of Variance (ANOVA) = szóráselemzés A szórásokat elemezzük,

Részletesebben

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája 2015 Tematika Matematikai statisztika 1. Időkeret: 12 héten keresztül heti 3x50 perc (előadás és szeminárium) 2. Szükséges előismeretek:

Részletesebben

Regressziós vizsgálatok

Regressziós vizsgálatok Regressziós vizsgálatok Regresszió (regression) Általános jelentése: visszaesés, hanyatlás, visszafelé mozgás, visszavezetés. Orvosi területen: visszafejlődés, involúció. A betegség tünetei, vagy maga

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 10 X. SZIMULÁCIÓ 1. VÉLETLEN számok A véletlen számok fontos szerepet játszanak a véletlen helyzetek generálásában (pénzérme, dobókocka,

Részletesebben

Determinánsok. A determináns fogalma olyan algebrai segédeszköz, amellyel. szolgáltat az előbbi kérdésekre, bár ez nem mindig hatékony.

Determinánsok. A determináns fogalma olyan algebrai segédeszköz, amellyel. szolgáltat az előbbi kérdésekre, bár ez nem mindig hatékony. Determinánsok A determináns fogalma olyan algebrai segédeszköz, amellyel jól jellemezhető a mátrixok invertálhatósága, a mátrix rangja. Segítségével lineáris egyenletrendszerek megoldhatósága dönthető

Részletesebben

Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek

Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek Az november 23-i szeminárium témája Rövid összefoglaló Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek felfrissítése? Tekintsünk ξ 1,..., ξ k valószínűségi változókat,

Részletesebben

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott Vektorterek =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott 40. Alteret alkotnak-e a valós R 5 vektortérben a megadott részhalmazok? Ha igen, akkor hány dimenziósak? (a) L = { (x 1, x 2, x 3, x 4, x 5 ) x 1 = x 5,

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Mi a modell? Matematikai statisztika. 300 dobás. sűrűségfüggvénye. Egyenletes eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Mi a modell? Matematikai statisztika. 300 dobás. sűrűségfüggvénye. Egyenletes eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 7. Előadás Egyenletes eloszlás Binomiális eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell /56 Matematikai statisztika Reprezentatív mintavétel

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

Kutatásmódszertan és prezentációkészítés

Kutatásmódszertan és prezentációkészítés Kutatásmódszertan és prezentációkészítés 10. rész: Az adatelemzés alapjai Szerző: Kmetty Zoltán Lektor: Fokasz Nikosz Tizedik rész Az adatelemzés alapjai Tartalomjegyzék Bevezetés Leíró statisztikák I

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria Bódis Emőke 2016. 04. 25. J J 9 Korrelációanalízis Regresszióanalízis: hogyan változik egy vizsgált változó értéke egy másik változó változásának függvényében. Korrelációs

Részletesebben

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás STATISZTIKA Hipotézis, sejtés 11. Előadás Hipotézisvizsgálatok, nem paraméteres próbák Tudományos hipotézis Nullhipotézis felállítása (H 0 ): Kétmintás hipotézisek Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H

Részletesebben

Principal Component Analysis

Principal Component Analysis Principal Component Analysis Principal Component Analysis Principal Component Analysis Definíció Ortogonális transzformáció, amely az adatokat egy új koordinátarendszerbe transzformálja úgy, hogy a koordináták

Részletesebben

STATISZTIKA I. Változékonyság (szóródás) A szóródás mutatószámai. Terjedelem. Forgalom terjedelem. Excel függvények. Függvénykategória: Statisztikai

STATISZTIKA I. Változékonyság (szóródás) A szóródás mutatószámai. Terjedelem. Forgalom terjedelem. Excel függvények. Függvénykategória: Statisztikai Változékonyság (szóródás) STATISZTIKA I. 5. Előadás Szóródási mutatók A középértékek a sokaság elemeinek értéknagyságbeli különbségeit eltakarhatják. A változékonyság az azonos tulajdonságú, de eltérő

Részletesebben

Módszertani hozzájárulás

Módszertani hozzájárulás Módszertani hozzájárulás a szegénység többváltozós statisztikai méréséhez MTA doktori értekezés tézisei Hajdu Ottó Budapest, 2011. MTA Doktori értekezés tézisei Bevezetés Történelmi alkalom volt, hogy

Részletesebben

Általánosan, bármilyen mérés annyit jelent, mint meghatározni, hányszor van meg

Általánosan, bármilyen mérés annyit jelent, mint meghatározni, hányszor van meg LMeasurement.tex, March, 00 Mérés Általánosan, bármilyen mérés annyit jelent, mint meghatározni, hányszor van meg a mérendő mennyiségben egy másik, a mérendővel egynemű, önkényesen egységnek választott

Részletesebben

(Independence, dependence, random variables)

(Independence, dependence, random variables) Két valószínűségi változó együttes vizsgálata Feltételes eloszlások Két diszkrét változó együttes eloszlása a lehetséges értékpárok és a hozzájuk tartozó valószínűségek (táblázat) Példa: Egy urna 3 fehér,

Részletesebben

Statisztika 2. Dr Gősi Zsuzsanna Egyetemi adjunktus

Statisztika 2. Dr Gősi Zsuzsanna Egyetemi adjunktus Statisztika 2. Dr Gősi Zsuzsanna Egyetemi adjunktus Gyakorisági sorok Mennyiségi ismérv jellemző rangsor készítünk. (pl. napi jegyeladások száma) A gyakorisági sor képzése igazából tömörítést jelent Nagyszámú

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok

Hipotézis vizsgálatok Hipotézis vizsgálatok Hipotézisvizsgálat Hipotézis: az alapsokaság paramétereire vagy az alapsokaság eloszlására vonatkozó feltevés. Hipotézis ellenőrzés: az a statisztikai módszer, amelynek segítségével

Részletesebben

A fontosabb definíciók

A fontosabb definíciók A legfontosabb definíciókat jelöli. A fontosabb definíciók [Descartes szorzat] Az A és B halmazok Descartes szorzatán az A és B elemeiből képezett összes (a, b) a A, b B rendezett párok halmazát értjük,

Részletesebben

Statisztika elméleti összefoglaló

Statisztika elméleti összefoglaló 1 Statisztika elméleti összefoglaló Tel.: 0/453-91-78 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék.... Becsléselmélet... 3 3. Intervallumbecslések... 5 4. Hipotézisvizsgálat... 8 5. Regresszió-számítás... 11

Részletesebben

Numerikus módszerek 1.

Numerikus módszerek 1. Numerikus módszerek 1. 6. előadás: Vektor- és mátrixnormák Lócsi Levente ELTE IK 2013. október 14. Tartalomjegyzék 1 Vektornormák 2 Mátrixnormák 3 Természetes mátrixnormák, avagy indukált normák 4 Mátrixnormák

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor Három gyógytápszer elemzéséből az alábbi energia tartalom adatok származtak (kilokalória/adag egységben) Három gyógytápszer elemzésébô A B C 30 5 00 10

Részletesebben

A települési szegregáció mérőszámai

A települési szegregáció mérőszámai A települési szegregáció mérőszámai Dusek Tamás egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem Nagyvárad, 2016. szeptember 16. A szegregáció, mint területi jelenség Elsősorban, de nem kizárólag települési szinten

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij STATISZTIKA Sir Ronald Aylmer Fisher Példa Elmélet A variancia-analízis alkalmazásának feltételei Lineáris modell

y ij = µ + α i + e ij STATISZTIKA Sir Ronald Aylmer Fisher Példa Elmélet A variancia-analízis alkalmazásának feltételei Lineáris modell Példa STATISZTIKA Egy gazdálkodó k kukorica hibrid termesztése között választhat. Jelöljük a fajtákat A, B, C, D-vel. Döntsük el, hogy a hibridek termesztése esetén azonos terméseredményre számíthatunk-e.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Trigonometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

Korrelációs kapcsolatok elemzése

Korrelációs kapcsolatok elemzése Korrelációs kapcsolatok elemzése 1. előadás Kvantitatív statisztikai módszerek Két változó közötti kapcsolat Független: Az X ismérv szerinti hovatartozás ismerete nem ad semmilyen többletinformációt az

Részletesebben

Trigonometria Megoldások. 1) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( )

Trigonometria Megoldások. 1) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( ) Trigonometria Megoldások Trigonometria - megoldások ) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( ) akkor a háromszög egyenlő szárú vagy derékszögű!

Részletesebben

A gazdasági növekedés és a relatív gazdasági fejlettség empíriája

A gazdasági növekedés és a relatív gazdasági fejlettség empíriája A gazdasági növekedés és a relatív gazdasági fejlettség empíriája Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) Jövedelmi diszparitások a világban Stilizált tények: 1. Már a 20. század közepén is jelentős jövedelmi

Részletesebben

1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában

1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában 1. Reprezentáció elmélet 1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában A vektorok és az operátorok mátrixok formájában is felírhatók. A végtelen dimenziós ket vektoroknak végtelen sok sort tartalmazó oszlopmátrix

Részletesebben

Geokémia gyakorlat. 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek. Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka

Geokémia gyakorlat. 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek. Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka Geokémia gyakorlat 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport e-mail: reka.harangi@gmail.com ALAPFOGALMAK:

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Gyógytápszerek (kilokalória/adag) Három gyógytápszer A B C 30 5 00 10 05 08 40 45 03 50 35 190 Kérdések: 1. Van-e

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április 3. 1 / 28

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április 3. 1 / 28 Szinguláris értékek Wettl Ferenc 2015. április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek 2015. április 3. 1 / 28 Tartalom 1 Szinguláris érték 2 Alkalmazások 3 Norma 4 Mátrixnorma Wettl Ferenc Szinguláris értékek

Részletesebben

6. gyakorlat. Gelle Kitti. Csendes Tibor Somogyi Viktor. London András. jegyzetei alapján

6. gyakorlat. Gelle Kitti. Csendes Tibor Somogyi Viktor. London András. jegyzetei alapján Közelítő és szimbolikus számítások 6. gyakorlat Sajátérték, Gersgorin körök Készítette: Gelle Kitti Csendes Tibor Somogyi Viktor Vinkó Tamás London András Deák Gábor jegyzetei alapján . Mátrixok sajátértékei

Részletesebben

Numerikus módszerek beugró kérdések

Numerikus módszerek beugró kérdések 1. Definiálja a gépi számok halmazát (a tanult modellnek megfelelően)! Adja meg a normalizált lebegőpontos szám alakját. (4 pont) Az alakú számot normalizált lebegőpontos számnak nevezik, ha Ahol,,,. Jelöl:

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

Kvadratikus alakok és euklideszi terek (előadásvázlat, október 5.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla

Kvadratikus alakok és euklideszi terek (előadásvázlat, október 5.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Kvadratikus alakok és euklideszi terek (előadásvázlat, 0. október 5.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Az előadáshoz ajánlott jegyzet: Szabó László: Bevezetés a lineáris algebrába, Polygon Kiadó, Szeged,

Részletesebben

Statisztikai módszerek a skálafüggetlen hálózatok

Statisztikai módszerek a skálafüggetlen hálózatok Statisztikai módszerek a skálafüggetlen hálózatok vizsgálatára Gyenge Ádám1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Számítástudományi és Információelméleti

Részletesebben

Diagnosztika és előrejelzés

Diagnosztika és előrejelzés 2018. november 28. A diagnosztika feladata A modelldiagnosztika alapfeladatai: A modellillesztés jóságának vizsgálata (idősoros adatok esetén, a regressziónál már tanultuk), a reziduumok fehérzaj voltának

Részletesebben

Varianciaanalízis 4/24/12

Varianciaanalízis 4/24/12 1. Feladat Egy póker kártya keverő gép a kártyákat random módon választja ki. A vizsgálatban 1600 választott kártya színei az alábbi gyakorisággal fordultak elő. Vizsgáljuk meg, hogy a kártyák kiválasztása

Részletesebben

Statisztika - bevezetés Méréselmélet PE MIK MI_BSc VI_BSc 1

Statisztika - bevezetés Méréselmélet PE MIK MI_BSc VI_BSc 1 Statisztika - bevezetés 00.04.05. Méréselmélet PE MIK MI_BSc VI_BSc Bevezetés Véletlen jelenség fogalma jelenséget okok bizonyos rendszere hozza létre ha mindegyik figyelembe vehető egyértelmű leírás általában

Részletesebben

Numerikus módszerek I. zárthelyi dolgozat (2017/18. I., A. csoport) Megoldások

Numerikus módszerek I. zárthelyi dolgozat (2017/18. I., A. csoport) Megoldások Numerikus módszerek I. zárthelyi dolgozat (2017/18. I., A. csoport) Megoldások 1. Feladat. (6p) Jelöljön. egy tetszőleges vektornormát, ill. a hozzá tartozó indukált mátrixnormát! Igazoljuk, hogy ha A

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.29. A statisztika típusai Leíró jellegű statisztika: összegzi egy adathalmaz jellemzőit. A középértéket jelemzi (medián, módus, átlag) Az adatok változékonyságát

Részletesebben

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 12. Regresszió- és korrelációanaĺızis Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision

Részletesebben

Bozóki Sándor. MTA SZTAKI, Budapesti Corvinus Egyetem. Vitaliy Tsyganok

Bozóki Sándor. MTA SZTAKI, Budapesti Corvinus Egyetem. Vitaliy Tsyganok A feszítőfákból számolt súlyvektorok mértani közepének optimalitása a logaritmikus legkisebb négyzetes célfüggvényre nézve Bozóki Sándor MTA SZTAKI, Budapesti Corvinus Egyetem Vitaliy Tsyganok Laboratory

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

Regresszió. Csorba János. Nagyméretű adathalmazok kezelése március 31.

Regresszió. Csorba János. Nagyméretű adathalmazok kezelése március 31. Regresszió Csorba János Nagyméretű adathalmazok kezelése 2010. március 31. A feladat X magyarázó attribútumok halmaza Y magyarázandó attribútumok) Kérdés: f : X -> Y a kapcsolat pár tanítópontban ismert

Részletesebben

Az impulzusnyomatékok általános elmélete

Az impulzusnyomatékok általános elmélete Az impulzusnyomatékok általános elmélete November 27, 2006 Az elemi kvantummechanika keretében tárgyaltuk már az impulzusnyomatékot. A továbbiakban általánosítjuk az impulzusnyomaték fogalmát a kvantummechanikában

Részletesebben

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek a Matematika mérnököknek I. című tárgyhoz Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek Vektorok A rendezett valós számpárokat kétdimenziós valós vektoroknak nevezzük. Jelölésükre latin kisbetűket használunk.

Részletesebben

Nem teljesen kitöltött páros összehasonlítás mátrixok sajátérték optimalizálása Newton-módszerrel p. 1/29. Ábele-Nagy Kristóf BCE, ELTE

Nem teljesen kitöltött páros összehasonlítás mátrixok sajátérték optimalizálása Newton-módszerrel p. 1/29. Ábele-Nagy Kristóf BCE, ELTE Nem teljesen kitöltött páros összehasonlítás mátrixok sajátérték optimalizálása Newton-módszerrel Ábele-Nagy Kristóf BCE, ELTE Bozóki Sándor BCE, MTA SZTAKI 2010. november 4. Nem teljesen kitöltött páros

Részletesebben

Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek Megoldások

Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek Megoldások ) Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek - megoldások Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek Megoldások a) Oldja meg a valós számok halmazán az alábbi egyenletet! = 6 (5 pont) b) Oldja

Részletesebben

A mérési eredmény megadása

A mérési eredmény megadása A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk meg: a determinisztikus és a véletlenszerű

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 9 IX. ROBUsZTUs statisztika 1. ROBUsZTUssÁG Az eddig kidolgozott módszerek főleg olyanok voltak, amelyek valamilyen értelemben optimálisak,

Részletesebben

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma:

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma: Normális eloszlás ξ valószínűségi változó normális eloszlású. ξ N ( µ, σ 2) Paraméterei: µ: várható érték, σ 2 : szórásnégyzet (µ tetszőleges, σ 2 tetszőleges pozitív valós szám) Normális eloszlás sűrűségfüggvénye:

Részletesebben

5. előadás - Regressziószámítás

5. előadás - Regressziószámítás 5. előadás - Regressziószámítás 2016. október 3. 5. előadás 1 / 18 Kétváltozós eset A modell: Y i = α + βx i + u i, i = 1,..., T, ahol X i független u i -től minden i esetén, (u i ) pedig i.i.d. sorozat

Részletesebben

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás Kísérlettervezés - biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás A matematikai-statisztika feladata tapasztalati adatok feldolgozásával segítséget nyújtani

Részletesebben

A maximum likelihood becslésről

A maximum likelihood becslésről A maximum likelihood becslésről Definíció Parametrikus becsléssel foglalkozunk. Adott egy modell, mellyel elképzeléseink szerint jól leírható a meghatározni kívánt rendszer. (A modell típusának és rendszámának

Részletesebben

Problémás regressziók

Problémás regressziók Universitas Eotvos Nominata 74 203-4 - II Problémás regressziók A közönséges (OLS) és a súlyozott (WLS) legkisebb négyzetes lineáris regresszió egy p- változós lineáris egyenletrendszer megoldása. Az egyenletrendszer

Részletesebben

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI MÉRÉSI EREDMÉYEK POTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI. A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 12. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április / 35

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 12. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április / 35 Szinguláris értékek Wettl Ferenc 2016. április 12. Wettl Ferenc Szinguláris értékek 2016. április 12. 1 / 35 Tartalom 1 Szinguláris érték 2 Norma 3 Mátrixnorma 4 Alkalmazások Wettl Ferenc Szinguláris értékek

Részletesebben

4. óra: Egyenlőtlen tér a hazai jövedelemegyenlőtlenségi folyamatok vizsgálata

4. óra: Egyenlőtlen tér a hazai jövedelemegyenlőtlenségi folyamatok vizsgálata 4. óra: Egyenlőtlen tér a hazai jövedelemegyenlőtlenségi folyamatok vizsgálata Tér és társadalom (TGME0405-E) elmélet 2018-2019. tanév A területi fejlődés és a területi egyenlőtlenségek kapcsolata Visszatérés

Részletesebben

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 11. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Összefüggés vizsgálatok A társadalmi gazdasági élet jelenségei kölcsönhatásban állnak, összefüggnek egymással. Statisztika alapvető feladata: - tényszerűségek

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN

VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN Tematikus nap az egyenlőtlenség g vizsgálatáról, l, mérésérőlm Budapest,, 2011. január r 25. VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN Vastagh Zoltán Életszínvonal-statisztikai felvételek osztálya zoltan.vastagh@ksh.hu

Részletesebben

Normák, kondíciószám

Normák, kondíciószám Normák, kondíciószám A fizika numerikus módszerei I. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István Lineáris egyenletrendszerek Nagyon sok probléma közvetlenül lineáris egyenletrendszer megoldásával kezelhetı Sok numerikus

Részletesebben

A leíró statisztikák

A leíró statisztikák A leíró statisztikák A leíró statisztikák fogalma, haszna Gyakori igény az, hogy egy adathalmazt elemei egyenkénti felsorolása helyett néhány jellemző tulajdonságának megadásával jellemezzünk. Ezeket az

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

7. Régió alapú szegmentálás

7. Régió alapú szegmentálás Digitális képek szegmentálása 7. Régió alapú szegmentálás Kató Zoltán http://www.cab.u-szeged.hu/~kato/segmentation/ Szegmentálási kritériumok Particionáljuk a képet az alábbi kritériumokat kielégítő régiókba

Részletesebben

Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat

Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat Varga Beatrix, Horváthné Csolák Erika Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat 4. előadás Üzleti statisztika A sokaság/minta több ismérv szerinti vizsgálata A statisztikai elemzés egyik ontos eladata

Részletesebben

Least Squares becslés

Least Squares becslés Least Squares becslés A négyzetes hibafüggvény: i d i ( ) φx i A négyzetes hibafüggvény mellett a minimumot biztosító megoldás W=( d LS becslés A gradiens számítása és nullává tétele eredményeképp A megoldás

Részletesebben

Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért november 15.

Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért november 15. Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2018. november 15. PÉNZ a boldogság bitorlója? A jövedelemegyenlőtlenség természetes határa A boldog ember gondolata a

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 10.

Matematikai geodéziai számítások 10. Matematikai geodéziai számítások 10. Hibaellipszis, talpponti görbe és közepes ponthiba Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 10.: Hibaellipszis, talpponti görbe és Dr. Bácsatyai, László

Részletesebben

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA

A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA A JÓLÉTI ÁLLAM KÖZGAZDASÁGTANA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projet eretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszéén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Statisztikai következtetések Nemlineáris regresszió Feladatok Vége

Statisztikai következtetések Nemlineáris regresszió Feladatok Vége [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 10. előadás: 9. Regressziószámítás II. Kóczy Á. László koczy.laszlo@kgk.uni-obuda.hu Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A standard lineáris modell

Részletesebben

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének.

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének. Függvények határértéke és folytonossága Egy f: D R R függvényt korlátosnak nevezünk, ha a függvényértékek halmaza korlátos. Ha f(x) f(x 0 ) teljesül minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének

Részletesebben

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens Skaláris szorzat az R n vektortérben Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens 2008.09.08. 1 Vektorok skaláris szorzata Két R n -beli vektor skaláris szorzata: Legyen a = (a 1,a 2,,a n ) és b

Részletesebben

Gauss-Seidel iteráció

Gauss-Seidel iteráció Közelítő és szimbolikus számítások 5. gyakorlat Iterációs módszerek: Jacobi és Gauss-Seidel iteráció Készítette: Gelle Kitti Csendes Tibor Somogyi Viktor London András Deák Gábor jegyzetei alapján 1 ITERÁCIÓS

Részletesebben

Segítség az outputok értelmezéséhez

Segítség az outputok értelmezéséhez Tanulni: 10.1-10.3, 10.5, 11.10. Hf: A honlapra feltett falco_exp.zip-ben lévő exploratív elemzések áttanulmányozása, érdekességek, észrevételek kigyűjtése. Segítség az outputok értelmezéséhez Leiro: Leíró

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása Anyagvizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagvizsgálati módszerek Statisztika 1/ 22 Mérési eredmények felhasználása Tulajdonságok hierarchikus

Részletesebben

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság Microsoft Excel 2010 Gyakoriság Osztályközös gyakorisági tábla Nagy számú mérési adatokat csoportokba (osztályokba) rendezése -> könnyebb áttekintés Osztályokban szereplő adatok száma: osztályokhoz tartozó

Részletesebben

Hadamard-mátrixok Előadó: Hajnal Péter február 23.

Hadamard-mátrixok Előadó: Hajnal Péter február 23. Szimmetrikus kombinatorikus struktúrák MSc hallgatók számára Hadamard-mátrixok Előadó: Hajnal Péter 2012. február 23. 1. Hadamard-mátrixok Ezen az előadáson látásra a blokkrendszerektől független kombinatorikus

Részletesebben