Tartalomjegyzék. -1. oldal- LTCD-WTCD guide :01:00

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tartalomjegyzék. -1. oldal- LTCD-WTCD guide 2008-12-14 12:01:00"

Átírás

1 Tartalomjegyzék 1 WTCD rendszer A rendszer funkciói Belépés a rendszerbe Regisztráció WTCD program letöltése Installálás FireFox webböngészőből Installálás Microsoft Explorer webböngészőből Installált wtcd programok WTCD alapbeállításai WTCD további beállításai Rendszerbeállítások Tanulás beállításai Beszélgetés beállításai LTCD beállításai Ha már van LTCD regisztrációja Még nincs LTCD regisztrációja (regisztrációs ticket) Hangok, képek letöltése Információs sáv Hangok, képek letöltöttsége Hanglejátszás be- kikapcsolása Kapcsolat az adatbázisszerverrel Kapcsolat a kommunikációs szerverrel Időmérő Beszélgetés idejének mérése A teszt maradványideje El nem olvasott üzenetek Chat partnerek Bejelentkezett felhasználó neve Szavak tanulása Leckék Lecke összeállítása A szótár és a lecke szavainak helye A szótárban megkeresendő szó Szó hozzáadása a leckéhez A rendszerben nem szereplő szavak felvétele...18 LTCD-WTCD guide :01:00-1. oldal-

2 Helyesírás hibásan írt szavakra figyelmeztetés A szó jelentésének ellenőrzése Longman vagy Free Dictionary egynyelvű szótárakban Újonnan hozzáadott szavak jelzése (elkülönítése a már ellenőrzött szavaktól) A még nem lektorált szavak módosítása törlése Az összeállított lecke elmentése Leckék átvétele másoktól Leckék tartalmának módosítása Leckék sorrendjének átrendezése Lecke törlése Szavak tanulása Leckék szavainak áttekintése Lecke szavainak kiejtésgyakorlása Szótanulás Alap kikérdezés Kizárólag a korábbi hibák kikérdezése Kizárólag a kiválasztott lecke szavainak kikérdezése A szavak első betűjének megjelenítése Hibák törlése Szótanulás egyszerűsített Szóértés hallás alapján Szóértés hallás alapján (egyszerűsített 1) Szóértés hallás alapján (egyszerűsített 2) Betűzés Betűzés egyszerűsített Szóértés definíció alapján Mobil eszközök Hangok exportálása MP3-as file-ba Kimeneti fájl megadása Hangok kiválasztása Hangok sorrendjének beállítása Exportálás egyéb tulajdonságai Szavak exportálása PDA-n való tanuláshoz Tanárunktól kapott feladat megoldása (Teszt) Értesítés a tanári javítás befejezéséről Az eredmények részleteinek megtekintése...34 LTCD-WTCD guide :01:00-2. oldal-

3 10 Szótár Kapcsolat a Longman és a Free dictionary egynyelvű szótárakkal36 11 Beszélgetés Tanulótárs keresése Partner felvétel Tanulótárs tiltása Tiltott partner feloldása Partner állapota Elérhetőségem gyors állítása Chat üzenet küldése Angol helyesírás ellenőrzés a chat közben Chat üzenet fogadása Chat archívum Hanghívás Wtcd program eltávolítása (uninstal) Adattok tárolása, védelme Számítógép csere, más számítógép használata...43 LTCD-WTCD guide :01:00-3. oldal-

4 1 WTCD rendszer A New York-i székhelyű Word Training Communication & Dictionary LLC cég fejlesztése. A cég európai képviselete Budapesten található (DrDiag Kft). 2 A rendszer funkciói Teszt: tanár által összeállított feladatok gyakorláshoz, nyelvi labor kiejtés, beszéd gyakorlására, tanári ellenőrzés Leckék, Tanulás, Mobil eszközök: szótanító és kiejtést gyakoroltató Hangos szótár Beszélgetés: kommunikációs lehetőség tanárral, diáktárssal szóban és írásban Hangos szótár Kommumnikéció szóban és írásban

5 3 Belépés a rendszerbe 3.1 Regisztráció A weblapon a Regisztráció menüpontot választjuk ki. A regisztrációs űrlapot értelemszerűen töltsük ki!!

6 3.2 WTCD program letöltése A program letöltése automatikusan elindul a regisztrációs űrlap sikeres kitöltése után Installálás FireFox webböngészőből A regisztráció befejezését követően az alábbi ablak jelenik meg: Válasszuk a Fájl mentése gombot! A letöltés befejezése után válasszuk ki a FireFox menüjéből az Eszközök menüpontot és ezen belül a Letöltések funkciót! Az egér jobb gombjával az install_wtcd.exe névre klikkelve nyissuk meg a programot!

7 A Futtatás gombra klikkelve installáljuk a WTCD programot! Az ezt követő műveleteket értelemszerűen hajtsuk végre! Installálás Microsoft Explorer webböngészőből A regisztráció befejezését követően az alábbi ablak jelenik meg: A Futtatás gombra klikkelve továbblépünk!

8 A Futtatás gombra klikkelve installáljuk a WTCD programot! Az ezt követő műveleteket értelemszerűen hajtsuk végre! 3.3 Installált wtcd programok WTCD: WTCD (Dictionary) alapprogram összes funkcióval csak a szótár használatára WTCD(Test) iskolai felhasználásra, csak a tanárunktól megkapott tesztfeladatok kitöltésére alkalmas WTCD Sound editor hangszerkesztője a tanári feladat összeállító rendszer WTCD unistal wtcd program eltávolítására

9 3.4 WTCD alapbeállításai A wtcd program elindítása után adjuk meg felhasználónevünket és jelszavunkat! A rendszer helyes működéséhez szükséges a tudásszint kiválasztása a legördülő menüből.

10 3.4.1 WTCD további beállításai A Beállítások menüpontban: Rendszer Tanulás Beszélgetés LTCD funkciók tulajdonságai állíthatók be Rendszerbeállítások Az ablakban megjelenő adatokat értelemszerűen állítsa be!

11 Tanulás beállításai Az alapbeállításban megadott tudásszint itt változtatható, ha a rendszer nem az ön elvárásainak megfelelően működik. Figyelem: A hangok beállításával határozható meg, hogy a tanulás és a hangos szótár funkciókban milyen nyelven és kiejtéssel halljuk a szövegeket Beszélgetés beállításai Itt állítható be a magunkról megjeleníteni kívánt információ.

12 LTCD beállításai Tanárunktól házi feladatot, tesztet az LTCD beállítása után kaphatunk Ha már van LTCD regisztrációja

13 Még nincs LTCD regisztrációja (regisztrációs ticket) A wtcd program beállítások menüpontjában, az LTCD fülön meg kell adni a Még nincs LTCD regisztráción belül a regisztrációs ticketet. Ezzel a diák bejelentkezett az osztályba. 4 Hangok, képek letöltése A wtcd program installálása után a rendszer automatikusan letölti a képeket és a hangokat. A hang fájl mérete körülbelül 300 Mbyte. Ennek letöltése, az internet sebességétől függően, hosszabb időt is igénybe vehet. Javaslat: Hagyjuk a wtcd programot a háttérben futni és a számítógépünket a szükséges ideig bekapcsolva. A hang és a képek letöltöttségét a fenti képen látható százalékok jelzik.

14 5 Információs sáv 5.1 Hangok, képek letöltöttsége 5.2 Hanglejátszás be- kikapcsolása Az ikonra klikkelve be illetve kikapcsolható a hanglejátszás. 5.3 Kapcsolat az adatbázisszerverrel A wtcd program és az adatbázisszerver közötti kapcsolatot jelzi. Ha piros X át van húzva, akkor nincs kapcsolat az adatbázisszerverrel, ennek oka lehet: Nincs a számítógépnek internet kapcsolata. Ellenőrizzük egy webböngészővel, hogy tudunk-e a google -on keresni. Tűzfal védi a számítógépünket,ami megakadályozza a kapcsolatot. A tűzfal beállításával elhárítható a hiba. 5.4 Kapcsolat a kommunikációs szerverrel A wtcd program és a kommunikációs szerver közötti kapcsolatot jelzi. Ha piros X át van húzva, akkor nincs kapcsolat a kommunikációs szerverrel, ennek oka lehet: Nincs a számítógépnek internet kapcsolata. Ellenőrizzük egy webböngészővel, hogy tudunk-e a google -on keresni.

15 Tűzfal védi a számítógépünket,ami megakadályozza a kapcsolatot. A tűzfal beállításával elhárítható a hiba. 5.5 Időmérő Beszélgetés idejének mérése A partnerrel folytatott beszélgetés idejét méri A teszt maradványideje Teszt kitöltése során a még rendelkezésre álló idő kijelzése. 5.6 El nem olvasott üzenetek A boríték melletti szám a már megkapott, de még el nem olvasott üzenetek számát jelzi. Az ikonra klikkelve kiválaszthatjuk, melyik feladótól származó üzenetet olvassuk el. 5.7 Chat partnerek Az ikonra klikkelve gyorsan válthatunk az adott nap utolsó tíz chat partnere között. 5.8 Bejelentkezett felhasználó neve Az ikon mellet találjuk meg a bejelentkezett használó felhasználói nevét 6 Szavak tanulása 6.1 Leckék A wtcd rendszerben a rendszer használatot flash filmek is bemutatják.

16 A beállított program nyelven vagy angolul jelennek meg. A működést bemutató filmek indítása az i ikonra klikkeléssel történik Lecke összeállítása ábra 1: Az "i" ikonra klikkelve flash film mutatja be a működést A Leckék menüpontban bejelölöm a Lecke összeállítása funkciót és a következő gombra klikkelek A szótár és a lecke szavainak helye

17 A szótárban megkeresendő szó

18 Szó hozzáadása a leckéhez A szó megjelenése után az egerem bal gombjával megfogom a leckéhez hozzáadandó szót és áthúzom a lecke szavai közé vagy ráklikkelek A szó hozzáadása a leckéhez gombra A rendszerben nem szereplő szavak felvétele A rendszerben nem található szó esetén a jobbra mutató nyílra klikkelünk Helyesírás hibásan írt szavakra figyelmeztetés A pirossal aláhúzott szóra az egér jobb oldali gombjával klikkelünk. A rendszer javaslatot ad a szó helyesen írására.

19 A javaslatok közül kiválasztom a helyeset A szó jelentésének ellenőrzése Longman vagy Free Dictionary egynyelvű szótárakban A szó jelentését ellenőrizhetjük egy nyelvű szótárakban is. Figyelem: a rendszerbe felvett új szavak esetén csak egy fogalomhoz tartózó szinonímát vegyünk fel egyszerre. Külön vegyük fel az azonos szóalakú, de eltérő fogalmakat: például: Azonos fogalmak szinonimáit ;-vel válasszuk el Újonnan hozzáadott szavak jelzése (elkülönítése a már ellenőrzött szavaktól) Mind a szótár oldalán, mind a lecke oldalán az új, még nem lektorált szavakat pirossal jelzi a rendszer.

20 A még nem lektorált szavak módosítása törlése A szótár oldalon a pirosan írt (még nem lektorált) szóra kétszer ráklikkelek az egér bal gombjával. A megjelenő ablakban javíthatjuk, vagy törölhetjük az új szót Az összeállított lecke elmentése Az összeállítás után nevet adunk a leckének. Beállítjuk, hogy mások is használhatják-e a munkánkat. A tankönyv címét amiből tanulunk Az iskola nevét A tanfolyam nevét Tanárunk nevét Ezek az információk abban segítenek, hogy diáktársaink is felhasználhassák az általunk összeállított szótárat Leckék átvétele másoktól Lehetővé teszi, hogy a diákok, tanárok megosszák egymás között munkájukat.

21 Kereshetünk: Felhasználó neve Lecke neve Könyv címe Iskola neve Tanfolyam Tanár neve alapján. A leckék előtt található négyzetekben jelölhetjük, hogy melyiket kívánjuk átvenni.

22 6.1.4 Leckék tartalmának módosítása A lecke kiválasztása után. Szavakat adhatunk a leckéhez vagy törölhetünk közüle. Új szó hozzáadása esetén megfogjuk a szót bal oldalon és áthúzzuk jobbra. Törlés esetén a lecke szavai közül kiválasztjuk a törlendőt, majd megfogjuk az egér bal gombjának megnyomásával és gombot nyomva tartva jobbról balra húzzuk és a bal oldalon elengedjük.

23 6.1.5 Leckék sorrendjének átrendezése A kiválasztott lecke pozícióját módosíthatjuk. A lecke kiválasztása után a le, illetve a felfelé mutató nyílra klikkelve módosíthatjuk leckénk helyzetét a többi leckéhez képest. A lecke pozíciója a tanulás menetében fontos. Az alap tanulási folyamatban a rendszer: alapvetően a kiválasztott lecke szavaiból az előző napon vagy az ezt megelőzően ejtett hibákból ritkábban az előző lecke szavaiból még ritkábban a tudásszintnek megfelelő szókészletből kérdez Lecke törlése A kijelölt leckéket tartalmukkal együtt törölhetjük.

24 Figyelmeztetés: Csak nagyon szükséges esetben töröljük az összeállított leckéink szavait. 7 Szavak tanulása 10 fajta metódus segíti a szavak, nyelvi fogalmak jelentésének, felismerésének valamint kiejtésének elsajátítását. A kikérdezés során ejtett hibákat adott nap háromszor kell jól megadni, de a rendszer a következő napon a hibákat ismét ellenőrzi. A rendszer alapvetően a kiválasztott lecke szavaiból az előző napon vagy ezt megelőzően használatkor ejtett hibákból ritkábban az előző lecke szavaiból még ritkábban a tudásszintnek megfelelő szókészletből kérdez. A rendszer használatáról az i ikonra klikkelve részletes flash film tájékoztat. A tanulás során használható beállítások a következők: Kizárólag a korábbi hibák kikérdezése. Ebben az esetben csak az előző hibákat kérdezi a rendszer.

25 Kizárólag a kiválasztott lecke szavainak kikérdezése. Ebben az esetben csak a kijelölt lecke vagy leckék szavait kérdezi a rendszer. A szavak első betűjének megjelenítése. Ebben az esetben a kérdezéskor segítségként megadja a szavak első betűjét. Hibák törlése A piros X -re klikkelve a korábbi hibákat törölhetjük. 7.1 Leckék szavainak áttekintése Lehetőséget ad a szavak áttekintésére, a kiejtés meghallgatására brit illetve amerikai akcentussal. Segít az egynyelvű szótárak használatának elsajátításában.

26 7.2 Lecke szavainak kiejtésgyakorlása A funkció használatához mikrofon szükséges! A rendszer a leckében szereplő szavakat kiejti, majd rögzíti a diák kiejtését. A rögzítés után visszajátssza az eredeti hangot és a tanuló hangját, így közvetlen lehetősége van a diáknak a saját kiejtése ellenőrzésére. 7.3 Szótanulás A szótanulás négyféleképpen történhet Alap kikérdezés

27 Magyar kérdés angol válasz. Helyes válasz esetén a rendszer kimondja az angolt szót a beállított nyelvnek megfelelően. A kikérdezés során ejtett hibákat adott nap háromszor kell jól megadni, de a rendszer a következő napon a hibákat ismét ellenőrzi. A rendszer alapvetően a kiválasztott lecke szavaiból az előző napon vagy ezt megelőzően használatkor ejtett hibákból ritkábban az előző lecke szavaiból még ritkábban a tudásszintnek megfelelő szókészletből kérdez. A rendszer használatáról az i ikonra klikkelve részletes flash film tájékoztat Kizárólag a korábbi hibák kikérdezése Ebben az esetben csak az előző hibákat kérdezi a rendszer Kizárólag a kiválasztott lecke szavainak kikérdezése Ebben az esetben csak a kijelölt lecke vagy leckék szavait kérdezi a rendszer A szavak első betűjének megjelenítése Ebben az esetben a kérdezéskor segítségként megadja a szavak első betűjét Hibák törlése

28 A piros X -re klikkelve a korábbi hibákat törölhetjük. 7.4 Szótanulás egyszerűsített 7.5 Szóértés hallás alapján Angolul kimondott szó leírásának gyakorlása.

29 7.6 Szóértés hallás alapján (egyszerűsített 1) Angolul kimondott szó kiválasztása. 7.7 Szóértés hallás alapján (egyszerűsített 2) Angolul kimondott szó fordításának kiválasztása. 7.8 Betűzés Angolul betűzött szó leírásának gyakorlása.

30 7.9 Betűzés egyszerűsített Angolul betűzött szó kiválasztása 7.10 Szóértés definíció alapján 8 Mobil eszközök 8.1 Hangok exportálása MP3-as file-ba Ennek a funkciónak a segítségével lehetőségünk van a lecke szavainak tanulására utazás illetve egyéb tevékenység végzése közben.

31 A lecke vagy leckék kiválasztása után lehetőséget ad a hangok MP3-as lejátszóra másolására Kimeneti fájl megadása Megadjuk a fájl nevét és azt a helyet ahova elmentjük az elkészítendő file-t.

32 8.1.2 Hangok kiválasztása Beállítható hogy milyen hangokat halljunk az MP3-as file-ban Hangok sorrendjének beállítása Beállítható, hogy angol vagy magyar hangot halljunk először Exportálás egyéb tulajdonságai Beállítható, hogy mennyi időt hagyjunk arra, hogy az először kimondott szó fordítását átgondoljuk és aztán ellenőrizzük, hogy jóra gondoltunk-e Képzeljük el mintha szótanító kártyát használnánk. Megnézzük a kártya egyik oldalát, majd a helyes megoldásra gondolunk és ellenőrzésként megnézzük a másik oldalát. Itt elektronikusan ugyanezt hajtjuk végre. 8.2 Szavak exportálása PDA-n való tanuláshoz Mobil Windows operációs rendszerrel rendelkező telefonon, navigációs rendszeren lehetőségünk van a kiválasztott lecke vagy leckék szavainak tanulására A funkció használata előtt csatlakoztassuk a PDA-nkat a számítógépünkhöz.

33 Figyelem: a PDA használatba vétele előtt állítsuk be a következőt: hangok letöltése PDA-n való lejátszáshoz. A rendszer ilyenkor speciális formátumú, a PDA rendszerben használható hangfile-okat tölt le. A letöltés az Internet sebességétől függően eltarthat több óráig is. Ilyenkor hagyjuk a WTCD programot a háttérben futni. 9 Tanárunktól kapott feladat megoldása (Teszt) A wtcd program Teszt menüpontjában jelenik meg a kiadott és még ki nem töltött tesztek listája.

34 A teszt kiválasztása után ki kell tölteni a tesztet. Figyelmeztetés: Hangos, szövegértési feladatok esetén hangszóró vagy fülhallgató szükséges! Hangos válasz (vocal answer) vagy kiejtésgyakorlás (repeat word) esetén mikrofonra is szükség van! 9.1 Értesítés a tanári javítás befejezéséről A javítás befejezéséről -ben kapunk tájékoztatást 9.2 Az eredmények részleteinek megtekintése A teszt menüpontban a teszt eredmények meg a részletes eredményeiket. ikonra klikkelve tekinthetik A klikkelés után megnyílik a web böngésző ahol kiválasztható a teszt neve.

35 A Check details szövegre klikkelve megtekinthető a kiválasztott teszt részletes javítása. - Hibák, korrektúrázva (törölt) - Helyes válaszok (aláhúzva) - Eredeti hangok a szövegértési hibák megértéséhez ( )

36 10 Szótár Hangos szótár szóval, kifejezéssel, angol nyelvű magyarázattal, példamondattal a szavak alakjaival 10.1 Kapcsolat a Longman és a Free dictionary egynyelvű szótárakkal A kiválasztott szóra jobb gombbal klikkelve választhatunk, hogy a Longman vagy a Free Dictionary egynyelvű szótárakban keressük-e meg a kiválasztott szót.

37 11 Beszélgetés Más felhasználókkal folytatandó írásos és hang kommunikáció Tanulótárs keresése A wtcd névhez beírjuk a tanulótárs felhasználói nevét és a keresés gombra klikkelünk.

38 Jobb gombbal a felhasználói névre klikkelünk. És innen hanghívást, chat üzenet küldést vagy fájl küldést kezdeményezhetünk Partner felvétel A tanulótárs megkeresése után hozzáadhatjuk a partner listánkhoz. Ilyenkor megjelenik a partner listánkban. Innen köztelenül kezdeményezhetünk hanghívást vagy chat kommunikációt.

39 11.3 Tanulótárs tiltása Zaklatás esetén lehetőségünk van felhasználó tiltására. Ilyenkor a tiltott partnerek között jelenik meg a tiltott felhasználó neve. A tiltott partner nem tud üzenetet küldeni vagy hívást kezdeményezni Tiltott partner feloldása A partner nevén megnyomjuk az egér jobb gombját majd: Tiltott partner áthelyezése a partnerek közé Partner törlése funkciók egyikét választjuk. Ezzel megszüntetjük a partner törlését Partner állapota Vastagon szedett felhasználó jelenleg elérhető. A vékonyan szedett felhasználó jelenleg nem érhető el Elérhetőségem gyors állítása A képernyő jobb alsó sarkában az óra mellet találjuk a wtcd működését jelző piros ikont. Az ikonra az egér jobb gombjával klikkelve beállíthatjuk az elérhetőségünket.

40 11.7 Chat üzenet küldése Az üzent küldés kezdeményezése után a pirossal keretezett részbe írhatjuk az üzenetünket, melyet <enter> gomb megnyomásával küldhetünk el. A wtcd rendszerrel küldött üzenetek ha a partnerünk nincs online-ban a központi szerveren tárolódnak. Ezek az üzenetek a partner wtcd programjának bekapcsolásakor automatikusan továbbitódnak Angol helyesírás ellenőrzés a chat közben. Az üzenet írása közben angol helyesírás ellenőrzés segít. A hibásan írt szót pirosan kiemeli és aláhúzza. Ha a hibás szóra az egér jobb gombjával klikkelünk akkor javaslatot ad a rendszer a javításra. Az üzenet írása közben a jobb oldalon található szótár folyamatos segítséget ad. Ha a szótárban szereplő szóra az egér bal gombjával klikkelünk akkor a szó nyelvtani alakjait kapjuk meg segítségként. Jobb gombbal klikkelve átléphetünk a Longman vagy a Free dictionary egynyelvű szótárakra vagy kimondathatjuk a szót.

41 11.8 Chat üzenet fogadása Az óra mellett található wtcd ikonra mutató buborék jelenik meg az üzenet szövegével. Ha egyszerre több üzenetet is kaptunk akkor a beérkezett üzenetek számával. A buborékra klikkelve megjelenik az üzenetet küldők és üzenetek listája. Innen kiválaszthatjuk, hogy melyik üzenetet kívánjuk megnézni Chat archívum A chat üzenetek a hívás archívumban tárolódnak. A keresés dobozba írt szöveget a chat üzenetek között keressük. 12 Hanghívás A partnerrel folytatott beszélgetést a rendszer rögzíti. A rögzített beszélgetések a Hívás archívumban tárolódnak, melyek később visszahallgathatók.

42 13 Wtcd program eltávolítása (uninstal) A rendszer installálásakor az uninstal program is telepítődik, ennek segítségével eltávolíthatjuk a teljes wtcd rendszer. Az uninstal programot csak akkor indítsa el, ha a wtcd programot bezárta. A program bezárása: Klikkeljen a wtcd ikonra az egér jobb gombjával. Ezt követően válassza ki a WTCD bezárása menü pontot: Amikor meggyőződött, hogy a wtcd programot bezárta indítsa el az uninstal programot. Ha az uninstal program hibát jelez akkor task manager program segítségével állítsa le a wtcd programot és ismét indítsa el az uninstal programot. 14 Adattok tárolása, védelme A wtcd rendszerben végzett munkánk egy központi adatbázisban tárolódik. Nem kerülnek a központi adatbázisba: az elolvasott chat üzenetek a tárolt hanghívások

43 15 Számítógép csere, más számítógép használata A wtcd rendszer központi adattárolási formája lehetővé teszi, hogy bármikor számítógépet cseréljek vagy egymást követően más és más számítógépen használjam. Ilyenkor a rendszer a teljes munkámat áthelyezi az új számítógépre. A munkám számítógépem meghibásodásakor is teljes biztonságban van. Számítógép váltáskor az összes általam használt szótár, a szótanuláshoz szükséges hibák listája átkerül az új számítógépre. Vigyázat: egy időben csak egy számítógépen használható a wtcd rendszer.

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Előkészületek

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Előkészületek Oldalbeállítás A nézetekről szóló fejezetben megismerkedtünk a különböző nézetek formájával, most a nyomtatáshoz elengedhetetlen oldalbeállításokat tanuljuk meg. A Fájl/Oldalbeállításokra kattintva tudjuk

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Tesztek eredményeinek áttekintése... 12.1.1 Teszt részletes eredményének áttekintése... 12.1.2 Feladat automatikus javításának gyors ellenőrzése...

Tesztek eredményeinek áttekintése... 12.1.1 Teszt részletes eredményének áttekintése... 12.1.2 Feladat automatikus javításának gyors ellenőrzése... 1 WTCD rendszer... 2 A rendszer részei... 2.1Tanári rendszer (ltcd)... 2.2Diákok feladat kitöltő és gyakorló rendszere (wtcd)... 3 A tanári rendszer funkciói:... 3.1Classes 3.2Manage 3.2.1 Create a new

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tanulók számára A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ 2017. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés...4 Bejelentkezés a rendszerbe...4 Jelszó módosítása...4 Tájékozódás a távoktatási portálon...5 A személyes nyitólap...5

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 1.0 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2015.07.05. Verzió: 1.6. Oldalszám: 2 / 12

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezeto partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A készülék bemutatása 1 REC - Felvétel gomb 2 Stop/Kikapcsolás gomb 3 UP - FEL/Visszatekerés 4 DOWN LE/Előretekerés 5 HOLD - Billentyűzár 6 VOL + (hangerő

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

1. Nyissa meg a honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés

1. Nyissa meg a   honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek gombra. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9)

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. AuthentIC Manager szoftver

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv Connection Manager - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom A kapcsolatkezelő alkalmazás 3 Használatbavétel 3 A kapcsolatkezelő alkalmazás megnyitása 3 A jelenlegi csatlakozási állapot megtekintése

Részletesebben

CAMLAND Beruházás-megfigyelő

CAMLAND Beruházás-megfigyelő 2016 CAMLAND Beruházás-megfigyelő Felhasználói útmutató Készítette: GeoVision Hungária Kft. Tartalomjegyzék Bevezető... 2 Bejelentkezés... 2 Vezérlőpult... 3 Kamera adatlap... 4 Nézetek kezelése... 6 Felhasználók...

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Levelező kliensek beállítása

Levelező kliensek beállítása Levelező kliensek beállítása Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 Bevezető...1 Eléréshez szükséges adatok...1 Mozilla Thunderbird beállítása...2 Microsoft Outlook 2013 beállítása...7 Bevezető A SinusLink

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében REGISZTRÁCIÓ A regisztrációs felület a bejelentkező ablak jobb alsó sarkában

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Rövid használati útmutató az AVer H és HVC modellekhez

Rövid használati útmutató az AVer H és HVC modellekhez Rövid használati útmutató az AVer H és HVC modellekhez A készülék főbb elemei a központi egység, a HD kamera, az asztali HUB kiemelhető mikrofonnal (H sorozat) vagy 1-2 darab asztali mikrofon (HVC sorozat)

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról 1. MicroSigner alkalmazás igénylése A tagi hozzájárulás nyilatkozatok TIR-ben történő elektronikus aláírása a két módon lehetséges: 1. MicroSigner

Részletesebben

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül www.helpynet.com Kérdésed van? Írj nekünk! info@helpynet.com Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül Apple ID ahhoz szükséges, hogy bármilyen Apple készülékre appokat tudjunk letölteni, ez tulajdonképpen

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ - FONTOS TEENDŐK VIDEOKONFERENCIA ELŐTT - A VIDEOKONFERENCIA ÜZEMBE HELYEZÉSE - HÍVÁS KEZDEMÉNYEZÉSE ÉS FOGADÁSA - A KAMERA ÉS A MIKROFON HASZNÁLATA

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 3 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Fizetési meghagyás online igénylése 1(13) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A MOKK E-Fizetési meghagyás kezelésének

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

Alapként a Szabálykönyv szolgál és minden szabálypont illusztrált videoklipekkel, összekapcsolva a megfelelő szöveges állományokkal.

Alapként a Szabálykönyv szolgál és minden szabálypont illusztrált videoklipekkel, összekapcsolva a megfelelő szöveges állományokkal. Multimédiás röplabda játékvezetői oktatási anyag Multimédiás röplabda játékvezetői oktatási anyag röplabda játékvezetők és játékvezetői oktatók és minden, röplabda szabályok iránt érdeklődő számára készült,

Részletesebben

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe)

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) (eesztconnect.exe) A csatlakozás műszaki megvalósításának ellenőrzése az EESZT működtetője által rendelkezésre bocsájtott ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) futtatásával, az alkalmazás sikeres futtatását

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása 15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! A laborgyakorlat során a Microsoft Internet Explorer beállításait fogjuk konfigurálni. Az

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő,

Részletesebben

e-papír Felhasználói Kézikönyv

e-papír Felhasználói Kézikönyv e-papír Felhasználói Kézikönyv v1.0 2017.06.29. Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató ZRt. Tartalommenedzsment csoport Tartalom 1 Bevezetés... 2 2 Bejelentkezés... 2 3 Az alapképernyő áttekintése... 4

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Kézikönyv online bérletvásárláshoz

Kézikönyv online bérletvásárláshoz 1 Kézikönyv online bérletvásárláshoz REGISZTRÁCIÓ A regisztrációhoz létre kell hoznia egy felhasználói profilt. 1. A kezdőlapon kattintson a Regisztráció gombra. 2. Kérjük, írja be az összes kért adatot.

Részletesebben

Használati utasítás.

Használati utasítás. Lotus Notes Naptár Windows telefonra Használati utasítás. Írta: Varga Róbert 1 http://www.robertwpapps.uw.hu Bevezetés: Ezt az alkalmazást a fejlesztő saját használatra írta a teljesség igénye nélkül.

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések MAGYAR ENERGIA HIVATAL MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések 2009. 05. 29. Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár Dokumentum verziók Verziószám Dátum Állapot Módosító Leírás

Részletesebben

Rövid üzembehelyezési útmutató SE888

Rövid üzembehelyezési útmutató SE888 Rövid üzembehelyezési útmutató SE888 A doboz tartalma Kézibeszélő * Bázisállomás Töltő * Adapter * Hálózati csatlakozóvezeték ** Gyors áttekintő útmutató CD-ROM Garancia Megjegyzés * A több kézibeszélőt

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

Rövid használati útmutató a Polycom HDX modell család modelljeihez

Rövid használati útmutató a Polycom HDX modell család modelljeihez Rövid használati útmutató a Polycom HDX modell család modelljeihez A készülék használata nagyon egyszerű: távirányító segítségével a grafikus menüképernyőn keresztül, amelyen akár magyar nyelvű kijelzés

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv 1. A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: http://tvp.nki.gov.hu/ Támogatott

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Microsoft Windows XP. Feladatgyűjtemény

Microsoft Windows XP. Feladatgyűjtemény Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Feladatgyűjtemény Útmutató a feladatok megoldásához: A feladatok megoldásához szükség van az Internet Explorer és az Outlook Express programokra. A megoldott

Részletesebben