MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás"

Átírás

1 MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő, hiszen (ingyenes) WI-FI kapcsolatokat is használhat igény szerint. Ebből már látszik, hogy Internet elérhetőség kell a mobil telefon részére, Internet elérhetőség hiányában nem tud internet telefonálni! Ez a kliens program ingyen letölthető és szinte az összes SYMBIAN operációs rendszeres okos telefonon fut, gyakorlatilag az összes jobb Nokia készüléken. A FONIO hívásdíján felül, a felhasználónak kizárólag az adatcsomag költségeit kell állnia, még pedig azért, mert a FRING szoftver GPRS, 3G és Wi-Fi kapcsolatot használ a hívások létrehozásában.. A FRING nagyon optimális hangkódeket használ. Egy óra beszélgetés mindössze 8 megabyte adatforgalommal jár. Ez azt jelenti, hogy bizonyos mobiltelefon szolgáltatóknál már igénybe vehető a 3 gigás mobilinternet csomag. Ez azt jelenti, hogy 384 órát, azaz 16 teljes napot beszélhetünk. Elegendő, ha a felhasználó letölti az ingyenes programot SMS -en át a honlapról a telefonjára (aminek támogatnia kell a wireless kapcsolatot) és máris készen áll hívásokat intézni és fogadni. A FRING szoftver tehát ingyenes, a FRING szolgáltatásért illetve a mobilon futó alkalmazásért nem kell fizetni. Pillanatnyilag Symbian 8, 9 vagy Windows Mobile 5, 6 operációs rendszerű készülékekkel lehet használni. Kérem, hogy kattintson a letöltés megkezdéséhez a DOWNLOAD menüpontra!

2 A FRING használatához ingyenes regisztráció szükséges. A regisztrációt asztali számítógépen, az interneten keresztül lehet elvégezni. Ki kell választania, hogy milyen típusú telefonnal fogja majd használni a rendszert, és azt a telefonszámot adja meg, ahol a kezelőprogram letöltéséhez szükséges adatokat várja.

3 Kérem, ellenőrizze a berögzített adatait! Adataink megadása után rövid időn belül egy SMS-t kap, ami tartalmazza azt az internet címet, ahonnan a telefonjára tudja tölteni a FRING szoftverét.

4 Ha megkapta a telefonjára az SMS-t kérem, kattintson a NEXT gomb! A weboldalon lépésről lépésre végig vezeti a FRING a beállításokon Önt! A telefonjára megérkezett SMS-t nyissa meg és kattintson az ott látható linketre!

5 Ezután a következő kép fogadja Önt! Ellenőrizze, hogy rendelkezik-e internet elérhetőséggel, mivel telefonja szeretne kapcsolódni a letöltés miatt! Kérem, válassza a YES-t a letöltés megkezdéséhez. Ez a művelet eltarthat néhány másodpercig! A letöltés végén az alábbi kép fogadja Önt! Itt ennél a kérdésnél a YES-t válassza! Ez a kép a FRING telepítésének indítására kérdez rá, itt is válassza a YES-t!

6 A megjelenő lehetőségek közül válassza az INSTALL menüpontot, majd az OK-t! FRING programot a mobiltelefonjára. Kérem, hogy válassza ki a telepítés helyét: a mobiltelefon memóriájára vagy a memóriakártyára történjen az installálás? Lehetőség van arra, hogy automatikusan keresse meg az elérhető internet lehetőségeket! Ha azt szeretné, hogy a FRING automatikusan keressen internet elérhetőséget, akkor válassza az OK-t!

7 Ezután történik a FRING rendszerébe a beregisztrálás! Kérem, hogy olvassa el és fogadja el a végfelhasználói LICENCE szerződést az OK gombra kattintással! Kérem, hogy adja meg, hogy milyen internet kapcsolatot használjon a program! Az alkalmazás első indításakor meg kell adni a FRING-hez tatozó felhasználónevét és jelszavát. Ez nem az Ön FONIOS adatai, kizárólag a FRING nyilvántartáshoz kell!

8 A következő lépésben be tudja állítani a FONIO szolgáltatás adatait! Kérem, hogy jelölje be a SIP szolgáltatót, hiszen ebben a rögzítési részben tudja a FONIO regisztrálás során kapott egyéni azonosító adatait berögzíteni a FRING számára! Továbbhoz, válassza az OPTIONS-t! Itt kérem, hogy válassza az OTHER menü pontot,és a továbbiakhoz válassza az OK-t! User-ID: ide írja be azt a számot, amit, a FONIO beregisztrálást követően kapott ban. Pl.: 0009*001 Password: ezt az adatot szintén a FONIO regisztrálása során adta meg Ön! Proxy Address: sip.fonio.hu vagy az IP cím:

9 Telefonálás az okos mobiltelefonnal! Amennyiben még nem indította el a FRING programot, úgy nyissa meg a FŐMENÜ-ből nyíló TELEPÍTÉS menüpont alatt található FRING ikont! A FRING programban látni fogja a SIP kapcsolat ikonját! Válassza az OPTIONS menüpontot a hívás kezdeményezéséhez! A CALL/hívás almenüben válassza a SIP CALL-t! Válassza ki a hívandó partnerét a listából, vagy gépelje be a hívandó számot! Ha mobil vagy vezetékes irányba kíván hívást kezdeményezni, úgy használja az alábbi formát: 0036[körzetszám][hagyományos telefonszám] Tehát mindesetben a 00 után az ország hívószámát kell begépelnie! Például a FONIO iroda telefonszáma: A weboldalunkon tájékozódhat az egyes országok vezetékes és mobil percdíjairól!