ÖNNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖNNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ"

Átírás

1 TÁMOP / INTERNATIONAL GYMNASTICS SPORTS NURSERY SCHOOL GYMNASTICS NEMZETKÖZI SPORTÓVODA BUDAPEST ÖNNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS A MAGYAR TORNASZÖVETSÉGGEL A R I T M I K U S G I M N A S Z T I K A ; S Z E R T O R N A SPORTÁG UTÁNPÓTLÁSI KERET EREDMÉNYES NEVELÉSE ÉRDEKÉBEN, REKREÁCIÓ

2 TÁMOP / A PROJEKTET KÉSZÍTETTE: CSÁK ATTILÁNÉ SELVIJAN RASIDOVA ALBERT LEE GREENBERY J.R ÓVODAPEDAGÓGUS

3 TÁMOP / MEGVALÓSÍTÁSI IDŐSZAK: A 2009/2010 NEVELÉSI ÉVBEN MEGVALÓSÍTÁSI HELYSZÍNE: INTERNATIONAL GYMNASTICS SPORTS NURSERY SCHOOL GYMNASTICS NEMZETKÖZI SPORTÓVODA 1186 BUDAPEST, GYERGYÓ U. 16. AZ INNOVÁCIÓT MEGVALÓSÍTÓ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA : A Sport az Egészséges Gyermekekért Alapítvány fenntartásában működődik óvodánk. Dél-Pesten, XVIII. kerület legszebb családi házas övezetében, egy kis villában található az óvoda épülete. Az óvodánk alapterület 500 nm2, három szinten 4 a legmodernebb fejlesztő játékokkal felszerelt csoportszobákkal, CAMBRIDGE Nyelvoktató stúdióval, informatikai sarokkal, tágas ebédlővel, külön tornateremmel rendelkezik. Csoportszobáink tágasak, világosak, a legmodernebb fejlesztőeszközökkel és játékokkal felszerelt, az adott csoport életkori fejlesztéséhez kapcsolódóan. Angol foglalkoztató helyiségünkben fejlesztéseinkhez oxfordi tananyagok, hozzá kapcsolódó segédanyagok, hang-, kép-, és szemléltető eszközök - minden felszerelése biztosított. Nyelvstúdiónk külön helyiségként áll a gyermekek rendelkezésére. A teljes körű nyelvoktató anyagok mellett interaktív tábla, szemléltető eszközök, audió, LCD TV, DVD segíti pedagógusaink munkáját.

4 Tornatermünkben bordásfal, tükör, zsámoly, trambulin, szivacsok, karikák, kötelek biztosítják és segítik az edzők munkáját, a gyermekek sportfejlődést. Informatikai oktató részünkben saját számítógépek állnak gyermekeink rendelkezésére oktató anyaggal és hozzá kapcsolódó segédanyagokkal, az informatika alapelemek elsajátításához. Alapítványunknak egy olyan intézmény létrehozása volt a cél, ahol a sport és a nyelv szeretete beépül a Pedagógia Program keretébe, annak szerves, egyben elválaszthatatlan részét képezi. A sport területéről tehetséges gyermekeink a megfelelő kezekbe kerülnek, nyelvet tanulnak és egészségesen étkeznek. A gyermekek nevelése osztott csoportokban történik. Óvodánk nemzetközi sportóvoda, helyi programunkban a nemzetközi nyelvoktatás és a sportképzés mellett a hagyományápolás is központi szerepet tölt be. A nemzetközi élet tevékenységi formáiban nemzetközi ünnepeink és hagyományaink szerint épülnek egymásra. Az óvodai nevelésünk az emberi személyiségből indul ki, abból a tényből, hogy az ember egyedi, mással nem helyettesíthető individuum és szociális lény. A gyermek fejlődő személyiségét, spontán és tervszerűen alkalmazott környezeti hatások mellett önálló, szabad kibontakoztatásában segítjük a számára legmegfelelőbb személyi és tárgyi környezet biztosításával. Nevelésünk gyermekközpontú. Különösen fontosnak tartjuk a szocializáció szempontjából a közös élményekre épülő tevékenykedtetést, a gyermekek erkölcsi tulajdonságainak fejlesztését, az együttérzés, önzetlenség, figyelmesség, önfegyelem, kitartás kifejlődését az óvodás korban. Fejlesztő munkánkban arra törekszünk, hogy a gyermek megismerje közvetlen természeti és társadalmi környezetét, szeresse, tisztelje családját, szülővárosát, becsülje embertársait és óvja a természeti környezetet. Gyermekeink fejlesztésében két területet sport és a nyelvoktatás kiemelten kezelünk. Célunk mindkét területen a magas szintű képzés, tehetségek korai kiemelése és segítése ezen a vonalon.

5 Fontosnak tartjuk a családokkal való együttműködést, segítésüket. A nevelési évünk folyamán több olyan programot szervezünk, amelyekre meghívjuk a szülőket, illetve bevonjuk őket a szervezési feladatokba től óvodánkban a TÁMOP pályázat keretében bevezettük a kompetencia alapú óvodai programcsomagot, amely használatával a gyermekek személyiség komplex fejlesztése valósul meg, megalapozza az egész életen át tartó tanulás, az óvodás korú gyermek életkori sajátosságainak figyelembevétele mellett folyamatossá válik a készség- és képességfejlesztés. A pályázat keretében óvodapedagógusaink a program csomag bevezetésével kapcsolatban több továbbképzésen vettek részt, amely az innovatív kedvet megsokszorozta, olyan lehetőségeket tárt az óvodapedagógusok elé, amely munkájukat eredményesebbé teszi, s ennél fogva sikerélményhez juttatja őket. Innovációként a sport témakört azért választottuk, mert eddigi törekvéseinket és munkákat jól szervezett, kidolgozott keretbe foglalja, pedagógiai programunkban megfogalmazott céljaink eléréséhez kiváló, jól használható eszköz. Óvodánk legfőbb célkitűzése, és egyik fő profilja a sport szeretetének korai megismertetése, annak szeretete - kapcsolódva a rekreáció bevezetésével. Nemzetközi Óvoda lévén kommunikációs nyelvünk az angol, gyermekeink egész napos angol nyelvi környezetben élik napi életüket, magyar pedagógusaink munkáját angol anyanyelvű óvodapedagógusaink segítik.

6 A GYMNASTICS Nemzetközi Sportóvoda 4 homogén - csoporttal működik, 0, 1, 2, 3. évfolyami szinten. Óvodánk egyben a Magyar Tornaszövetség kiemelt, elismert tag- óvodája. A Ritmikus Gimnasztika és a Szertorna Szakosztály utánpótlás kerete nevelkedik, mesteredzők és a két sportág alapját adó balett képzéseivel. SPORTOKTATÁSUNK KÉT SPORTÁG OKTATÁSÁT KÉPEZI: Ritmikus Gimnasztika, Szertorna A gyermekekkel mester edzőink játékos formában ismertetik a Ritmikus Gimnasztika és a Szertorna alapelemeit, majd később a szerenkénti technikai elemeit is. A két sportág alapképzését egészítettük ki balett oktatással. A két sportág mozgásanyaga biztosítja a harmonikus testi fejlődést, a helyes testtartást, a tudatos mozgások kialakulását, fejleszti a ritmusérzéket és koordinációs készséget. A sporthoz hozzákapcsolódóan a rekreáció alapjait követve, gyermekeinknek speciális étrendet biztosítunk saját főzőkonyhával. Informatikai fejlesztő oktatásunk a középső csoporttól már jelen van az életünkben, az új pedagógiai módszerek alkalmazását, a digitális kultúra minél szélesebb körben való elterjesztését modern informatikai eszközök megvásárlásával segítjük, pl. interaktív táblák, nyelvi szoftverek. Éves munkánkat tükrözi, a most már egyben óvodánk hagyománnyá váló GYMNASTICS End of Year Gala, rendezvényünk, ahol gyermekeink minden területről - mutatják be, szüleik visszajelzést kapnak éves munkánkról. éves munkájukat

7 Gálánkon országgyűlési képviselők, neves politikusok és élsportolók képviseltetik magukat, élsportolóink sport bemutatóval emelik Gálánk színvonalát. Több TV társaság és újságíró biztosítja média megjelenésünket Minden csoportunkban kiemelt szerepet kap a gyermekek alapkompetenciáinak fejlesztése, a differenciálás módszerének alkalmazásával, ezáltal magas szinten alkalmassá válnak az iskolai élet megkezdésére.

8 TÁMOP / A KOMPETENCIA ALAPÚ ÓVODAI NEVELÉS IMPLEMENTÁCIÓJÁBAN RÉSZT VETT ÓVODAI GYERMEKCSOPORTOK BEMUTATÁSA STUART ÉS GARFIELD CSOPORT A kompetenciai program bevezetését két csoportban vállaltuk, a 2. és 3. évfolyamunkban. A homogén csoportszervezés segítette a megvalósítást a programcsomag bevezetésénél, mert a gyermekek egyéni differenciálása könnyebben megvalósítható volt.

9 A KOMPETENCIA ALAPÚ ÓVODAI NEVELÉS IMPLEMENTÁCIÓJÁBAN RÉSZT VETT SZAKEDZŐK BEMUTATÁSA Mindkét szakedzőnk önként vállalta, egyben megtisztelőnek tartotta, hogy az implementációban közreműködhet. Maros Réka 2007 évtől dolgozik óvodánkban, kislányaink Ritmikus Gimnasztika képzését vezeti. Budapesten, 1969-ben születtem ban végeztem a Testnevelési Egyetem sportmenedzseri szakán, ezzel párhuzamosan végeztem tanulmányaimat és a következő évben végeztem RG edzői szakon 1998 évtől folyamatosan nemzetközi RG bíróként vagyok jelen (6. ciklus) évben a Magyar Válogatott együttes kéziszercsapat válogatott, szövetségi edzője. (Eredmény: Európa Bajnoki 4. hely Patras/ Görögország), 2009 évben Berczik Sára emlékverseny legjobb koreográfusi díj 2010 évtől a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Bíróbizottságának vezetője Aktív sportolói karrierem 1974-ban kezdődött és ig tartott. Ezen időszak alatt minden szeren korosztályos bajnok voltam. Edzői pályafutásom 25 évre tekint vissza. Több magyar válogatott élsportoló nevelkedett irányításom alatt, (Szalai Krisztina, Tóth Barbara, Vadkerti Virág, Gruber Ágnes, Zsidi Orsolya, Csonkás Szilvia, Molnár Kati, Soós Viktória) Jelenlegi versenyzőm - Soós Viktória - felnőtt válogatott versenyő- 6 éves kora óta edz az irányításom alatt. Jelenleg is az élmezőny legjobb versenyzője, több haza és Nemzetközi Bajnoki cím tulajdonosa.

10 Reszeli Péter 2007 évtől dolgozik óvodánkban október 19-én születtem Nagykőrösön ban végeztem a Testnevelési Egyetem Torna szakedzői szakon Aktív sportolói karrierem 1966-ban kezdődött és közel húsz évig ig tartott. Ebben az időszakban mindvégig a Tungsram csapatában versenyeztem és edzettem. Legjobb sportolói eredményeimként említem a kétszeres Magyar Bajnoki címet csapatban. Egyéni legjobb eredményem ben a korláton szerzett 3. helyezésem. Szakmai pályafutás Edzői szakmai karrieremet ban a Központi Sportiskolában ( KSI ) kezdtem, ahol attól kezdve is folyamatosan tevékenykedem, szertorna szakedzőként. Jelenleg 12 fős csapattal foglalkozom, éves fiúkkal. Tanítványaim közül 10 fő korosztályos válogatott től a serdülő válogatott keretedzőjeként is dolgozom. Az óvodában 3-7 éves korú kisfiúkkal is foglalkozom. Itt alapvető feladatom a mozgáskoordinációjuk fejlesztése, a sport és a mozgás megszerettetése játékos formában. Ebben a feladatban nagy kihívás a korosztály figyelmét minél hosszabb ideig lekötni. Természetesen a fizikai teljesítőképességük helyes megítélése az elsődleges. Hetente két alkalommal találkozom velük, amelynek eredménye, hogy az oviban eltöltött 3-4 év után, az iskolába kerülésükkor már a sportiskolákban sikeresen felvételiznek, akik folytatni szeretnék a sportolói pályafutásuk folytatását. Nagy reménységek ők az utánpótlás számára, a korai fejlesztésükkel.

11 Projekt célja, feladata A balett oktatásra épülő ritmikus gimnasztika és szertorna képzés, mint az intézmény speciális fejlesztési területének, a mozgásfejlesztés és egészséges életmód kialakításának kiemelt eszköze A Sport az Egészséges Gyermekekért Alapítvány által fenntartott GYMNASTICS Nemzetközi Sportóvoda nevelési célkitűzései között kiemelten szerepel - a ritmikus gimnasztika (RG), a női-férfi torna (Szertorna) és a balett alapozó mozgásanyagának életkori szintű elsajátíttatása, - a gyermekek mozgáskultúrája, az életkori sajátosságoknak és egyéni jellemzőknek leginkább megfelelő szintű testedzés és az egészséges táplálkozás által az egészséges életritmus kialakítása, - a versenysporthoz szükséges testi, lelki képességek alapozása, fejlesztése - RG és a szertorna sportág utánpótlás keret nevelése, versenyeken való részvétel - A szakági edzők és a balett oktató az óvodai nevelés folyamatában az óvodapedagógusokkal együttműködő szakemberekként épülnek be a napi munkába. SPORTÁGAK RÉSZLETES BEMUTATÁSA: A ritmikus gimnasztika az egyik legszebb, leglátványosabb és legnőiesebb sportág, amely méltán örvend nagy népszerűségnek az egész világon. Az olimpia műsorán 1984 óta szereplő sportág magas szinten sűríti magába a mozgáskultúrát, esztétikát, kreativitást. A ritmikus gimnasztika világversenyek igazi ünnepei sportágnak, ahol zsúfolt nézőterek előtt, a média érdeklődésének homlokterében a versenyzők gyakorlataikkal elbűvölik a közönséget. Jelentős részt vállal a sportág népszerűsítésében a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség, hiszen 1996-ban világbajnokságot, 1999-ben Európabajnokságot, míg 2003-ban olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, 2008 óta pedig pedig Világkupákat rendez, amely események kivétel nélkül nagy közönségsikerrel zárultak. Versenyzőik annak ellenére, hogy a hazai körülményeik elég mostohák, a világ középmezőnyébe tartoznak.

12 A ritmikus gimnasztika kézi szerrel vagy szer nélkül, zenére bemutatott egyéni és csoportos gyakorlatokból álló kizárólag női versenysport. A ritmikus gimnasztika versenyszámai: egyéni összetett verseny, szerenkénti egyéni versenyek, együttes-kéziszer csapatverseny. Mindig a nemzetközi szövetség FIG határozza meg, hogy az 5 kézi szer közül melyik néggyel kell az egyéni gyakorlatokat bemutatni. Kézi szerek: A szerek méreteit, alakját, anyagát és színét, továbbá a gyakorlatok sorrendjét a FIG szabályai határozzák meg. Az együttes-kéziszer csapatverseny 1967-től világbajnoki szám. Jelenleg öt tagból álló csapatok a versenykiírásban meghatározott kézi szerrel mutatnak be szabadon választott gyakorlatot (kötél, karika,labda, buzogány, szalag, vagy ezek kombinált használata). Női kéziszer csapat 1956 A gyakorlatokat 13x13 m nagyságú versenyterületen kell bemutatni; az egyéni gyakorlatok ideje másodperc, a csapatgyakorlatok ideje 2,15-2,30 perc. A gyakorlatelemeket a FIG szabályzata különböző nehézségi fokú elemekre csoportosítja. A gyakorlatok bizonyos kritériumok szerint tartalmazhatnak akrobatikus, balett és néptánc elemeket is. A gyakorlatokban a test és a kézi szer mozgásának összhangban kell lennie; a mozgásnak és a kézi szer kezelésnek tükröznie kell a zenei összetevőket, a dinamikát, a ritmust, az ütemet és a tempót. A versenybíró vagy pontozók a gyakorlatokat nehézségi fok (testtechnika és szertechnika), koreográfia - művészi érték, valamint technikai végrehajtás, a kivitel szempontjából bírálják el. Három zsűri dolgozik, a versenyzők maximálisan 30 pontot érhetnek el.

13 Kötél: Anyaga kender vagy műszálkeverék; hossza és vastagsága a tornásznő termetéhez és magasságához igazodik; átlagos hossza cm, átmérője legfeljebb 10 mm, a középső része lehet vastagított, a kötélvégek csomóban végződhetnek. Karika: Lapos vagy gömbölyű kéziszer, anyaga fa vagy műanyag, átmérője cm, tömege legalább 300 gramm Labda: 400 gramm. Anyaga gumi vagy műanyag, átmérője cm, súlya legalább Buzogány: Üvegpalackhoz hasonló kéziszer. Anyaga fa vagy műanyag, hossza cm súlya legalább 150 gramm. A gyakorlatokat 2 buzogánnyal végzik ben és 1932-ben az olimpián férfi tornászok versenyműsorában szerepelt buzogánygyakorlat. Szalag: Anyaga selyem vagy műszálkeverék; nyele fa, bambusz vagy műanyag. A szalag hossza 600 cm, 100 cm visszahajtva a bothoz közelebb eső szalagvégnél, szélessége 4-6 cm, súlya legalább 35 gramm. A bot hossza cm, vastagsága 10 mm. Szabadgyakorlat: Szer nélkül zenére végzett egyéni gyakorlat, amely a versenyterületen járásokat, futásokat, ugrásokat, fordulatokat, forgásokat és egyensúlyi helyzeteket tartalmaz. A világbajnokságok műsorán csak között szerepelt. Zenekíséret: Az egyéni és csapatgyakorlatokat zenekísérettel kell végrehajtani, lehet élő zene vagy gépzene; szólóhangszer vagy zenekar, sőt énekhang is megengedett. Férfi torna sport szakágban ban Matolay Elek, Szontágh dr. és Bakody dr. megalapították a Nemzeti Torna Egyletet. Az első "gyakorlásokat" a régi Pest egyik istállójában végezték. Ezzel megindították a magyar tornasportot. Az első tornaszakosztályokban férfiak alkották a résztvevőket. Sorra alakultak a különböző városok torna egyletei (1866-ban a Kanizsai Torna Egylet és a Soproni Torna Egylet, 1867-ben a Debreceni Torna Egylet, 1868-ban a Szombathelyi Torna Egylet, a Nyitra Torna Egylet, a Kassai Torna Egylet és a Sátoraljai Torna Egylet, 1869-ben Budapesti Budai Torna Egylet, 1870-ben a Pécsi Torna Egylet. ) "A tornászat a testnek olyan tevékenysége, mely fejlődésére nézve előmozdító viszonhatást idéz elő, képezi a célszerű s így ésszerű testgyakorlást, vagyis a TORNÁSZATOT."

14 Az első újkori olimpián 1896-ban, Athénban a 13 nemzet tornászai között a magyar férfi csapat is elindult. A magyar tornasport - ezen belül a férfi szakág - első olimpiai aranyérmét Pelle István szerezte a Los Angeles-i olimpián. Pataki Ferenc olimpiai bajnokságot nyert műszabadgyakorlatban 1948-ban Londonban. Az es Müncheni Olimpián Magyar Zoltán mutatta be először a lovon a haránt irányú vándort (Magyar-vándor), amely új irányt adott a sportág fejlődésének. Magyar Zoltán újszerű ló gyakorlatával világbajnoki címet szerzett a várnai világbajnokságon. Sivadó János ekkor mutatta be először világversenyen új elemét, a "Sivadó vándort" Magyar Zoltán az Európa- és világbajnoki címe után - 28 évvel Pataki Imre londoni győzelme után - ismét aranyérmet szerzett Magyarország számára Várnában. Az es esseni EB szenzációja: Kovács Péter új eleme nyújtón, a 1 1/2 szaltó hátra a vas felett visszafogással. Azóta "Kovács szaltó" néven jegyzik a Szabálykönyvben. Guczoghy György Essenben nyeri első Európa-bajnokságát lólengésben, amit még két alkalommal megismételt.

15 Az 1980-as moszkvai olimpián lólengésben Magyar Zoltán második olimpiai bajnokságát nyerte. Az 1987-es rotterdami világbajnokságon Borkai Zsolt lólengésben aranyérmet szerzett. Egy évvel később, a szöuli olimpián lólengésben aranyérmet nyert. Borkai Zsolt Az 1998-as férfi Európa-Bajnokságon Csollány Szilveszter gyűrűn aranyérmet szerzett. Magyarországnak adta az első hivatalos férfi FIG edzői szimpózium megrendezésének jogát Tatán, melyre neves hazai és külföldi szakemberek kaptak meghívást. A Sydneyi olimpián Csollány Szilveszter (korábban háromszoros VB és egyszeres olimpiai és EB ezüstérmes) gyűrűn aranyérmet szerzett. Csollány Szilveszter 2002-es debreceni VB-n első világbajnoki aranyérmét nyerte. Berki Krisztián 2005-ben a debreceni EB-n nyerte első bajnokságát, amelyet még három alkalommal megismételt. Tornaszerek: Csollány Szilveszter A talajgyakorlatot elsősorban akrobatikus elemek alkotják, amelyeket más tornaelemekkel kombinálnak, mint erő- és egyensúly elemek, hajlékonysági elemek, kézállások és koreográfiai változatok, mindezek harmonikus és ritmikus gyakorlatot képeznek, amely legfeljebb 70 mp-nyi időtartama alatt kihasználja a teljes talajterületet (12 m x 12 m). A kápásló gyakorlatot ingalendületek és körlendületek különböző típusai jellemzik, zárt és terpesztett lábbal, a ló mindegyik részén, változatos támaszhelyzetekben. Lendületek kézállás helyzeten át, fordulattal, vagy anélkül meg vannak engedve. Minden elemet lendületből és gyakorlat legcsekélyebb megszakítása nélkül kell végrehajtani. Erő és tartásos elemek nem megengedettek. A gyűrűgyakorlat megközelítőleg egyenlő arányban lendületi, erőés tartásos elemekből áll. Ezeket az elemeket és kapcsolataikat függésben,

16 támaszban, v. azon át kézállásban, v. azon át mutatják be, és a nyújtott karral történő végrehajtásnak döntőnek kell lennie. A korszerű tornagyakorlatokat ezen a szeren a lendületi és erőelemek átmenetei jellemzik (és fordítva). A hevederek lengése és keresztezése nem megengedett. A tornásznak egy ugrást kell bemutatnia, kivéve a szerenkénti döntőt, ahol két különböző csoportbeli ugrást kell bemutasson. Minden ugrás nekifutással és zárt lábbal páros lábról elugrással (rundelből v. anélkül) az ugródeszkáról kezdődik, és rövid, kétkezes támaszfázissal lovon folytatódik. Az ugrás egy, v. több fordulatot tartalmazhat a test két tengelye körül. Az első ugrás után a tornász késedelem nélkül visszatér kiinduló helyére és a szerzsűri elnökének jelére bemutatja a második ugrását. A korlátgyakorlat túlnyomóan lendületi és repülő elemekből áll, amelyeket a rendelkezésre álló összes elemcsoportból választottak és különbözo függő- és támaszhelyzetek folyamatos átmeneteikét hajtanak végre oly módon, hogy visszatükrözze a szer minden lehetőségét. A nyújtógyakorlatnak dinamikus kivitelűnek kell lennie, amely kizárólag lendületi elemekből épül fel, ezekhez forgómozgásos és repülő elemek járulnak, amelyek közül az előbbiek a nyújtóvastól távoli, ill. ahhoz közeli helyzetekben váltakozva fordulnak elő, változatos fogásmódokkal úgy, hogy megmutatják a szer minden lehetőségét. Versenyszámok: Egyéni (egyéni összetett és szerenkénti) és csapatverseny. A Magyar Torna Szövetség határozott elképzelése, hogy a lehetőségek figyelembevételével minél jobb körülményt tudjon biztosítani a tehetséges versenyzőik számára, s ez által felzárkózzunk a legjobbakhoz. Mivel ezeket a sportágat már 4-5 éves korban kell elkezdeni, ezáltal sajnos rengeteg tehetséges kis gyermek veszik el azzal, hogy a szülő nem tudja megoldani időhiány miatt gyermekük megfelelő úton való elindítását. A balett oktatásra épített RG és a Szertorna alapozó mozgásanyaga olyan gyakorlathalmazt tartalmaz, amely minden más sportág alapja lehet, alapos testképzést adnak a gyermekek számára, melynek célja a test fittségének emelése mellett az izmok erősítése és nyújtása gazdag mozgásanyag segítségével. Az RG, és a szertorna testképző gyakorlatán felnőtt kisgyermek mozgáskultúrája hozzájárul a későbbi életútnak megfelelően bármelyik sportág speciális képzési programjának elsajátításához.

17 A SPORTHOZ KAPCSOLÓDÓ KOMMUNIKÁCIÓ, ANYANYELVI ÉS NEMZETKÖZI NYELVRE VALÓ NEVELÉS: Az anyanyelvi nevelés minden tevékenyégben fő feladatunk. Helyes mintaadással és szabálykövetéssel, a kommunikáció lehetőségeit kihasználva, a mindennapi életbe beillesztve adunk lehetősége a gyermekeknek élményeik, ismereteik megfogalmazására. Törekszünk a gyermek természetes beszéd és kommunikációs kedvének fenntartására és ösztönzésére. Nemzetközi pedagógusaink segítségével gyermekeik nyelvi szókincseit bővítjük más nemzet nyelvi képzésével és kultúrájával. AZ EDZÉSEK HELYE A NAPI ÓVODAI TEVÉKENYSÉGKERETBEN A gyermekek az óvodába érkezésekor az óvodapedagógusok az általános fejlettséget, míg az edzők a mozgás fejlettségét mérik fel minden egyes gyermeknél. Erre a szintre épül a további egyéni fejlesztés. A szülők rendszeres időközönként kapnak részletes tájékoztatást gyermekük egyéni fejlődési üteméről, az egyéni fejlettség aktuális szintjéről, valamint a tervezett fejlesztési feladatokról. Ezek a beszélgetések, - amennyiben a szülők élni kívánnak a felkínált lehetőséggel-, segítik az intézményi és a családi nevelés egységének kialakítását, és eredményesen szolgálják a gyermekek egyéni képességeinek, személyiségének kibontakozását. Közösen tervezett programok, kirándulások, a versenyeken, bemutatókon biztosított szülői részvétel segíti a kapcsolatteremtést, ezúton az együttnevelést és az óvoda és a családok, valamint a családok között. Az óvodai élet során a pedagógusok és az edzők feladata, hogy alkalmat teremtsenek az egészséges életmód részeként a munka és pihenés helyes arányának kialakítására, a lazítás, a relaxáció elsajátítására. A mozgás, sport mindennapos a gyermekek életében, mely áll a pedagógusok által szervezett, tervezett testnevelésből, az edzők által irányított speciális mozgásfejlesztésből, és a balett-elemek elsajátításából. Ez csoportbontásban heti kétszeri elfoglaltságot jelent 9 és 12 óra között. Középső csoporttól a kislányok mozgásfejlesztését egészítettük ki heti egy alkalmas balett oktatással.

18 Az egészséges életmód kialakulásához erős szokásrendszerrel rendelkező, a mindennapi mozgás szükségességét értő és érző, bármely sportág további gyakorlásához megfelelő fizikai fejlettségű, a versenyzéshez szükséges pszichikai és fizikai megterhelést bíró, testileg lelkileg fejlett gyermek, aki rendelkezik az iskolai tanuláshoz szükséges kompetenciákkal, megalapozottak képességei az idegen nyelvek, különösen az angol nyelv korai tanulására. 1. RENDSZERES MOZGÁS, A MOZGÁSKULTÚRA FEJLESZTÉSE A GYMNASTICS Nemzetközi Sportóvoda felvállalja az utánpótlás keret nevelését, de nem kizárólag versenyzők / élsportra nevelése a cél. A ritmikus gimnasztika és a szertorna programja a legalkalmasabb arra, hogy általános testképzést, fejlesztést adjon a gyermekeknek, mint az izmok, szalagok nyújtása, erősítése, mozgáskoordináció fejlesztése. Az óvodapedagógusok és edzők közös feladata a képességfejlesztéshez és a játék-, sporttevékenységhez, azok károsodás nélküli végzéséhez kapcsolódó ismeretek, szabályok, feladatmegoldó sémák megismertetése és gyakoroltatása, a mozgáskommunikáció megértésének tanítása. A korán kibontakozó tehetséges gyermekeinket edzőink a szülőkkel történő közös megbeszélést követően a megfelelő irányba segítik. Ezen gyermekeknek lehetőségük nyílik a sportág magasabb szinten történő képzésében való részvételre, bemutatókon, hazai és nemzetközi versenyeken való részvételre. Edzőink a többszintű differenciálással, az egyéni bánásmód szem előtt tartásával segítik, hogy minden gyermek a saját ütemében, saját képességei szerint fejlődjön miközben pozitív visszajelzéseket kap. A sportképzések mozgásanyagát óvodapedagógusaink saját, korszerű óvodapedagógiai módszerekkel segítik, beépítve a kooperatív technikákat, játékokat. Mozgásformák szervezésük szerint: balett oktatás heti rendszerességgel ritmikus gimnasztika és női/férfi szertorna elemekre épített edzés hetente kétszer; óvodapedagógus által tervezett mozgás prevenciós jelleggel, heti rendszerességgel; spontán mozgás a szabadban és/vagy a csoportszobában;

19 A mozgásfejlesztés céljai: az alapvető mozgáskészségek alapozása, fejlesztése; speciális, a ritmikus gimnasztika és a szertorna mozgásanyagának megismerése és gyakorlása; a kondicionálás és a koordinációs képességeknek az életkorhoz és az egyéni adottságokhoz igazított fejlesztése; sokoldalú mozgástapasztalat és a jól alkalmazható mozgáskészség megszereztetése; játék- és sportélmények nyújtása, a kollektív siker és a tevékenység örömének megéreztetése;a félelem leküzdésének támogatása, a szabályok betartására, az összpontosításra, a céltartásra, a nehézségek leküzdésére, a siker-kudarc tűrésére nevelés, a teljesítőképesség növelése; a zenés feladatok hatásaként a könnyed, elegáns, kifejező mozgás tanítása, ritmusérzék fejlesztése A mozgásfejlesztésre vonatkozó alapelvek: a különböző mozgásformák tervezése személyre szóló, differenciált; az RG legfőképpen a gerincoszlopot veszi igénybe, ezért hangsúlyos a törzs fejlesztése; a gyermekek mozgásfejlesztés közben tanulják az izmok feszítésének, lazításának egyszerűbb érzeteit, ezáltal kezd kialakulni a hibajavító tevékenység, mozgáskoordináció; a mozgássorok ismétlése és a mozgástanulás harmonikus egysége során fejlődik hatékonyan az izomzat; az óvodapedagógusok, és az edzők fejlesztő munkája együttműködésre építve erősíti egymást; a pedagógusok rögzítik az egyéni fejlődési naplóban a gyermekek teherbíró képességének, fizikai erőnlétének, ügyességének, ellenálló képességének alakulását. Az RG sportág, melyben az egyéni szereplés mellett csapatversenyeken is összemérik ügyességüket a versenyzők, olyan egyéni fejlettséget kíván, melyben az egyéni speciális jellemzők (ügyesség, hajlékonyság, eszközkezelés képessége, ritmusérzék, kreativitás stb.) mellett a közösségben érvényesülő tulajdonságok is szerepet játszanak, mint az együttműködni tudás, az egymás segítése a tanulási, megismerési folyamatokban, az összetartozás érzése, a csapatszellem érvényesülése stb.

20 Az óvodai életben ezek fejlesztésére számos területen adódik lehetőség, elsősorban a szerepjáték, de más tevékenységek során is. A játékidőben, óvodapedagógusok által felajánlott tevékenységek többsége kisebb csoportoknak szól, melyek során a kooperáció tanulható. 2. VERSENY, VERSENGÉS HATÁSAI A GYERMEKI SZEMÉLYISÉG ALAKULÁSÁRA A mai gyermekek olyan társadalomban szocializálódnak, melyben a gazdasági, társadalmi élet magában hordozza versengés mozzanatait. A versenyekben kell majd megállniuk a helyüket úgy, hogy a bennük lévő képességeket optimális módon kibontakoztathassák. Ebben a versengésben az eredményes részvétel egyrészt a tudás és a hozzáértés kérdése, másrészt pedig azon múlik, hogy a gyermekek milyen módon állják meg helyüket versenyhelyzetben, mennyi rutinra tettek szert benne, mennyire megalapozott siker és kudarc tűrésük. Az óvoda nevelési elvei között szerepel mindazoknak a képességeknek, készségeknek alapozása, fejlesztése, melyek ezeket segítik. Az óvodapedagógusok feladata, hogy a nevelési folyamat során a versengési folyamatok fejlesztő, pozitív, közösségépítő szerepe felerősödjön. Az óvodai élet hétköznapjai során számos, pedagógusok figyelmével, tudatos irányításával kísért tevékenységet tartalmaznak, melyekben a társakkal való összehasonlításban minden gyermeknek alkalma nyílik felbecsülni saját értékeiket. E folyamatok során erősödik a gyermekek önismerete, önbizalma, lehetőségük nyílik felismerni önnön erősségeiket és gyengeségeiket, gyakorolják, tanulják felmérni belső erőforrásaikat. Ez a folyamat alapokat épít ahhoz, hogy a későbbiekben megtalálják a személyiségüknek leginkább megfelelő területeket. A társas magatartás egyik formája a versengés, abban az értelemben, hogy már az óvodás gyermek is alkalmat keres saját tulajdonságainak másokéval történő összehasonlítására, azáltal gyakran teljesítményhelyzetbe kerül. E versengés egyben önfejlesztő folyamat, hiszen számos olyan tulajdonságát bontakoztathatják ki a gyermekek, melyek egyébként lassúbb ütemben, vagy egyáltalán nem fejlődnének. Az óvoda céljai között szerepel az utánpótlás nevelés, melynek során a fizikai felkészítés mellett természetes szükségletként jelenik meg a versenyekre való pszichikus érettség kialakítása.

21 A versengésre, óvodai versenyeztetésre vonatkozó elvek Az életkori sajátosságokra tekintettel minden gyermek számára saját fejlődése az elsődleges összehasonlítási alap. (Mi az, amit eddig nem tudtam, de most már meg tudok csinálni ) Ennek megfelelően az óvodapedagógusok számos területen egyénileg értékelik a gyermekeket az önkiszolgálás, önállóság, és a különböző tevékenységek során, különösen odafigyelve a fejlődési pontokra. A pedagógusok által tervezett, irányított fejlesztési folyamat során egyénre szabott feladatok szolgálják az önismeret kialakulását. Az óvodai élet számos területén, minél több, különböző tevékenységben próbálhatják ki önmagukat, így minden gyermek megtalálhatja azt a területet, amelyben igazán sikeres lehet, legyen az a mozgás, a sport, a különböző művészeti tevékenységek, vagy éppen a társas kapcsolatok, a kommunikáció. A verseny játékok, és a szabályjátékok (népi játékok, sorversenyek, ügyességi játékok, dalos-játékok, társasjátékok stb.) természetes elemként épülnek be az óvodai élet egészébe, ily módon lehetőséget adva a versenysporthoz szükséges rutin szerzéséhez, a siker és kudarc tűrés fejlődéséhez. A versengés izgalma, élmény jellege elősegítheti az egyén fejlődését. Az óvodás korú gyermekek számára a verseny szabályainak elsajátítása, a szabályok betartásának fontossága játékhelyzetekben, vagy játékos formában tudatosítható hatékonyan. A verseny vagy szabályjátékok segítik a szabálytudat alakulását, a fair play megélését. (esélyegyenlőség, mindenkire azonosan érvényes szabályok, a versengés során a siker érdekében használt eszközök) Az óvodai élet során felkínált tevékenységek a versengés motiváló szerepére építenek. A versengés célja lehet egy-egy probléma megoldása, verseny megnyerése, a közösségben egy szerep, státusz elnyerése, vagy hosszú távú célként az önfejlesztés. Konstruktívnak az a versenyfolyamat nevezhető, mely egyaránt hasznos a benne részt vevő egyéneknek és a közösségnek is. Az óvodában ilyen módon szerveződnek a versenyek. Az egyén és a közösség épülését szolgálja az is, hogy a nevelési folyamat során az egyén sikereit a közösség sikereként is megéli a gyermek és felnőtt közösség. Ennek hatását felerősítheti az óvoda dolgozói és az óvodához kapcsolódó szülők együttműködése

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0032 ANYÁK NAPJA CIMŰ EGY HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A projektet készítette: SELVIJAN RASIDOVA óvodapedagógus

TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0032 ANYÁK NAPJA CIMŰ EGY HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A projektet készítette: SELVIJAN RASIDOVA óvodapedagógus TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0032 ANYÁK NAPJA CIMŰ EGY HETET MEGHALADÓ PROJEKT A projektet készítette: SELVIJAN RASIDOVA óvodapedagógus Megvalósult: A 2009/2010 nevelési évben a középső csoportban, 4-5 éves gyermekekkel

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG

AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG Kovács Erika Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Az ONOAP jogszabályi környezete

Részletesebben

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Jó gyakorlat megnevezése: A tanulás ne legyen lecke a gyermeknek, hanem szívdobogtató élmény (József A) A motiváció,

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 PROGRAMTERVEK Magyar Kajak-Kenu Szövetség KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

JUDO. SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal. Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző. Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9.

JUDO. SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal. Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző. Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9. JUDO SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9. BEVEZETŐ Mi a judo: egy sajátos etikai, nevelési, testnevelési és harcművészeti

Részletesebben

Támogatási lehetőség a Debreceni Hoki Klubnál

Támogatási lehetőség a Debreceni Hoki Klubnál A jégkorong bűvöletében! Sebesség, erő, dinamika, kreativitás és egyedülálló hangulat! Támogatási lehetőség a Debreceni Hoki Klubnál 1 Előzmények 1989-ben megalakult a Debreceni Amatőr Hoki Klub (DAHK)

Részletesebben

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Alapelveink Legfontosabb értékünk a GYERMEK A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Gyermekeink egyéni készségeinek és képességeinek figyelembevételével

Részletesebben

Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat

Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat Intézmény neve: Fazekas József Általános Iskola, Napközi Otthonos Óvoda és Egységes Óvoda - Bölcsőde Intézmény e-mail címe: fazekasisk@gmail.com Kitöltő neve:

Részletesebben

A foglalkozás feladatai:

A foglalkozás feladatai: Adminisztráció A foglalkozás feladatai: a játék érthetővé tétele a technikai kivitelezés és pontosságának tanítása figyelem és koncentráció fejlesztés csapat, csapatrészek feladatainak oktatása a játék

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat

Részletesebben

A TAVASZ ELSŐ VIRÁGAI CIMŰ TAVASZVÁRÓ

A TAVASZ ELSŐ VIRÁGAI CIMŰ TAVASZVÁRÓ TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0032 A TAVASZ ELSŐ VIRÁGAI CIMŰ TAVASZVÁRÓ HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT A projektet készítette: SÁRKÖZINÉ LÁZÓK KATALIN óvodapedagógus Megvalósult: A 2009/2010 nevelési évben a Stuart

Részletesebben

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Helyi tanterv 2013/2014 től felmenő rendszerben Testnevelés és sport 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Gyakorlati tudásanyag Az iskolai testnevelés és sport célja, hogy a tanulók életkori sajátosságaihoz,

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Sportiskola 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A Testnevelés és sport műveltségterület tartalma az általános iskola 1 4. évfolyamán a tevékenységek közbeni kommunikáció, kooperáció

Részletesebben

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola TANTERV : 5-8. osztály Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola NAT műveltségterület: Éves óraszám: Heti óraszám: Testnevelés és sport 185 5 ÉVF O- LY AM: A TANTÁRGY NEVE: 5. Testnevelés 6. Testnevelés

Részletesebben

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat Az edző, sportoló, szülő kapcsolat A család (szülő)- sportoló kapcsolat A család fogalma: különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz

Részletesebben

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben.

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136 Pályázat címe: Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázó neve: Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Pályázó címe:

Részletesebben

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK 1. 2. 3. 4. 5. Képzés címe TÁMASZPONT Projektmenedzsment, változásmenedzsment, innováció a TÁMOP közoktatás-fejlesztési projektjeiben CSAPATTEST: Csapatépítő tréning megújuló közoktatási

Részletesebben

Nemzetközi Sport Óvoda. Pedagógiai programja

Nemzetközi Sport Óvoda. Pedagógiai programja Nemzetközi Sport Óvoda Pedagógiai programja Sport az Egészséges Gyermekekért Alapítvány 2006. Sport az Egészséges Gyermekekért Alapítvány Ha légvárakat építettél Ne hagyd öket veszendőbe menni. Az álmoknak

Részletesebben

Pályázati kiírás TEHETSÉGES ÓVODÁSKORÚ GYERMEKEK KÉPZÉSI TÁMOGATÁSA A CAMBRIDGE ANGOL NYELVI SPORTÓVODÁBAN. Pályázati kód: CESK15/1

Pályázati kiírás TEHETSÉGES ÓVODÁSKORÚ GYERMEKEK KÉPZÉSI TÁMOGATÁSA A CAMBRIDGE ANGOL NYELVI SPORTÓVODÁBAN. Pályázati kód: CESK15/1 Pályázati kiírás TEHETSÉGES ÓVODÁSKORÚ GYERMEKEK KÉPZÉSI TÁMOGATÁSA A CAMBRIDGE ANGOL NYELVI SPORTÓVODÁBAN Pályázati kód: CESK15/1 Pályázati kód: CESK15/1 Pályázati címe: Tehetséges óvodáskorú gyermekek

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

A WALLA JÓZSEF ÓVODA

A WALLA JÓZSEF ÓVODA A WALLA JÓZSEF ÓVODA Mottónk: Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát! Ha terved egy életre szól, embert nevelj! (kínai bölcs mondás) ÓVODÁNK TÖRTÉNETE: Walla

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Óvodánkról. LHH kistérség. Balástya. Új épület DAOP Infrastrukturális. pályázatból

Óvodánkról. LHH kistérség. Balástya. Új épület DAOP Infrastrukturális. pályázatból A jövı útjai 14. konferencia Társadalmi felelısségvállalás a sajátos nevelési igényő gyermekekért Kiskırös 2010. november 17. Óvodánkról Balástya LHH kistérség Új épület DAOP Infrastrukturális pályázatból

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A HEFOP 3.1.3/05/01 A KOMPETENCIA-ALAPÚ OKTATÁS ELTERJESZTÉSE CÍMŰ PÁLYÁZAT ESEMÉNYEIRŐL

BESZÁMOLÓ A HEFOP 3.1.3/05/01 A KOMPETENCIA-ALAPÚ OKTATÁS ELTERJESZTÉSE CÍMŰ PÁLYÁZAT ESEMÉNYEIRŐL BESZÁMOLÓ A HEFOP 3.1.3/05/01 A KOMPETENCIA-ALAPÚ OKTATÁS ELTERJESZTÉSE CÍMŰ PÁLYÁZAT ESEMÉNYEIRŐL A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a fényeslitkei és tiszakanyári iskolákban HEFOP-3.1.3-05/1.-2005-10-0312/1.0

Részletesebben

DocuCom PDF Trial. www.pdfwizard.com. Zeon PDF Driver Trial. www.zeon.com.tw. Magyar BMX Cross-Triál Szövetség 2008. ÉVI PEKINGI OLIMPIA

DocuCom PDF Trial. www.pdfwizard.com. Zeon PDF Driver Trial. www.zeon.com.tw. Magyar BMX Cross-Triál Szövetség 2008. ÉVI PEKINGI OLIMPIA Magyar BMX Cross-Triál Szövetség 2008. ÉVI PEKINGI OLIMPIA SZEMPONTOK AZ OLIMPIAI JÁTÉKOK FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJÁHOZ I. Olimpiai célkitűzések: A Magyar BMX Cross szövetség a BMX cross kerékpáros versenyeken

Részletesebben

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Mönks tehetségmodellje Kreativitás ISKOLA TÁRSAK Feladat iránti elkötelezettség Átlagon felüli képességek CSALÁD Játékossá válás GENETIKA EDZŐ KÉPZÉS CSALÁD

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning Igazgatóság

Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning Igazgatóság Az IKT fejlesztési folyamat-szaktanácsadó, valamint az IKT mentor szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia fejlesztés támogatására Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A közoktatás kimeneti szakaszához közeledve a tudatos, rendszeres képzésben megjelenik a testkultúrához tartozó, az általános műveltséget fejlesztő szabály-, élettani, anatómiai, illetve

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT A MOZGÁSFEJLESZTİ PROGRAM CÉLJA: MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT Rendszeres mozgással egészséges életvitel kialakítása,

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam Testnevelés és sport Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. ÉVFOLYAM 1. CÉLOK ÉS FELADATOK BEVEZETÉS Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyamok) Az iskolai testnevelés

Részletesebben

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG KIEMELT EDZŐ PROGRAM SZABÁLYZATA

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG KIEMELT EDZŐ PROGRAM SZABÁLYZATA MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG KIEMELT EDZŐ PROGRAM SZABÁLYZATA Hatályos: 2015február 01 napjától TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETŐ 3 I FEJEZET 4 A KIEMELT EDZŐ PROGRAM CÉLJA, HATÁLYA 4 II FEJEZET

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Nagy Imre Általános Művelődési Központ Óvoda Pedagógiai Program

Nagy Imre Általános Művelődési Központ Óvoda Pedagógiai Program Nagy Imre Általános Művelődési Központ Óvoda Pedagógiai Program Tartalom Bevezető..3.old. 1. Gyermekkép...4.old. 2. Óvodakép 5.old. 3. Nevelési cél.7.old. 4. Az óvodai nevelés általános feladatai.8.old.

Részletesebben

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Tájékoztató ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Szakirányú továbbképzési program megnevezése: Iskolai sportkör tartására képzett szakember szakirányú

Részletesebben

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02. UEFA B licencmegújító továbbképzés A gyorsaságfejlesztés alapjai Siófok 2014. 12. 02. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció

Részletesebben

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE 2013/2014 Bevezetés Munkánk során hangsúlyozottan jelenik meg az egyéni haladási ütemet segítő differenciált egyéni fejlesztés. Óvodába lépéskor az első, legfontosabb

Részletesebben

Esztétikus Gimnasztika 2013-2014 FESZTIVÁL Magyar Esztétikus Gimnasztika Sportszövetség hun.aggfed@gmail.com

Esztétikus Gimnasztika 2013-2014 FESZTIVÁL Magyar Esztétikus Gimnasztika Sportszövetség hun.aggfed@gmail.com Esztétikus Gimnasztika 2013-2014 FESZTIVÁL hun.aggfed@gmail.com Bevezetés Az esztétikus gimnasztika FESZTIVÁL első ízben kerül megrendezésre. A résztvevő egyesületekkel, edzőkkel, sportolókkal közösen

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés bevezetése Hévíz közoktatási-nevelési intézményeiben projekt ÉVES BESZÁMOLÓ

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés bevezetése Hévíz közoktatási-nevelési intézményeiben projekt ÉVES BESZÁMOLÓ ÉVES BESZÁMOLÓ INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Sugár u. 7. - székhely intézmény IDŐPONT 2012. 08. 31. A pályázatban résztvevő óvodai csoport ebben a nevelési évben is beépítette

Részletesebben

ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS

ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS OKTATÁS A SPORTBAN SPORT AZ OKTATÁSBAN II. SZAKMAI KONFERENCIA ELTE Kihívások az új köznevelési és felsőoktatási törvény koncepciói alapján

Részletesebben

Iskolai Sportkör szakmai programja

Iskolai Sportkör szakmai programja Iskolai Sportkör szakmai programja 2010-2011. tanév Összeállította: Fábosné Józsa Zsuzsanna Keresztesné Lengyel Erzsébet Bognár Tamás Czirják György Tápiószecső, 2010. szeptember 1. 1 A szakmai program

Részletesebben

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Kompetencia alapú angol nyelvi tanító 2. A szakképzettség

Részletesebben

Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve. 2012. év. Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila

Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve. 2012. év. Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve 2012. év Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila Az U23 korú válogatott: Név, születési év Magát Krisztina 1989.

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Évi óraszám: 92,5 óra Heti óraszám: 2,5 óra H u n y a d i M á t y á s Á l t a l á n o s I s k o l a 5 6. évfolyam A Nat alapozó szakaszában a műveltségterület sportkulturális

Részletesebben

Magyar Torna Szövetség Gumiasztal Szakág. ORSZÁGOS DÖNTŐ Balatonfüred, Észak-Balatoni Regionális Konferencia Központ 2014. május 10.

Magyar Torna Szövetség Gumiasztal Szakág. ORSZÁGOS DÖNTŐ Balatonfüred, Észak-Balatoni Regionális Konferencia Központ 2014. május 10. Magyar Torna Szövetség Gumiasztal Szakág ORSZÁGOS DÖNTŐ Balatonfüred, Észak-Balatoni Regionális Konferencia Központ 2014. május 10. 1 2013/2014. TANÉVI GUMIASZTAL DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

ZÁRÓKONFERENCIA. Előadó: Bácsalmásyné Vidák Ildikó Szakmai vezető. TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben

ZÁRÓKONFERENCIA. Előadó: Bácsalmásyné Vidák Ildikó Szakmai vezető. TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben ZÁRÓKONFERENCIA Előadó: Bácsalmásyné Vidák Ildikó Szakmai vezető TÁMOP 3.1.4 Jót s jól! Használható tudást mindenkinek! CÉL 1. A munkaerőpiac igényeinek való megfelelés 2. Az egész életen át tartó tanulás

Részletesebben

A sportpedagógia alapjai

A sportpedagógia alapjai Triatlon-edzők szakmai továbbképzése Balatonboglár, 2015. április 16-19. A sportpedagógia alapjai Dr. Poór Zoltán a neveléstudomány kandidátusa A sportpedagógia fogalma Tágabb értelemben: A sportpedagógia

Részletesebben

KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP SPORT PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL

KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP SPORT PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP SPORT PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL A tevékenység meghatározása 2012. évben az Oktatási, Kulturális és sorsz. A pályázó neve és az összeg rendeltetése Sport

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4./08/-2009-0153 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben (projektzáró) 2010.08.27.

TÁMOP-3.1.4./08/-2009-0153 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben (projektzáró) 2010.08.27. TÁMOP-3.1.4./08/-2009-0153 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben (projektzáró) Készítette: Nagyközségi Pogány Önkormányzat Gyuláné szakmai Nyírábrány vezető 2010.08.27.

Részletesebben

BEMUTATJUK A SZÉKESFEHÉRVÁRI KODOLÁNYI FŐISKOLAI RÖPLABDA KLUB EGYESÜLETET. LÁTVÁNY, IZGALOM, SZENVEDÉLY mindez egy remek olimpiai sportágban!

BEMUTATJUK A SZÉKESFEHÉRVÁRI KODOLÁNYI FŐISKOLAI RÖPLABDA KLUB EGYESÜLETET. LÁTVÁNY, IZGALOM, SZENVEDÉLY mindez egy remek olimpiai sportágban! BEMUTATJUK A SZÉKESFEHÉRVÁRI KODOLÁNYI FŐISKOLAI RÖPLABDA KLUB EGYESÜLETET LÁTVÁNY, IZGALOM, SZENVEDÉLY mindez egy remek olimpiai sportágban! MI IS AZ A RÖPLABDA? A röplabda csapatsport, amelyet két, egymástól

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12.

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra EGÉSZSÉGNAP 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

A pályázat minden információja megtalálható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség weblapján: www.nfu.hu/content/2489

A pályázat minden információja megtalálható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség weblapján: www.nfu.hu/content/2489 Iskolánk a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében részt vesz a Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben pályázatban. Kódszám: TÁMOP-3.1.4/08/2 A projektek az Európai

Részletesebben

Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.

Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben. Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben című pályázatról Dr.Karácsonyiné Handl Mária projektmenedzser Kecskéd, 2009. augusztus 27.

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET Miskolci Magister Gimnázium OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 2013/2014-es tanév 11. osztály Készítette : Berecz Mária OSZTÁLYFŐNÖKI MUNKATERV Az osztályfőnöki órák tematikája illeszkedik iskolánk nevelési koncepciójába

Részletesebben

A FELNŐTT MAGYAR KUMITE VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI TERVE

A FELNŐTT MAGYAR KUMITE VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI TERVE 2014. ELŐSZÓ Bátran állíthatjuk, hogy 2013. a magyar karate egyik legsikeresebb éve volt. A korosztályos Európa- és világbajnokságokról rendre 4-5 éremmel térhetett haza csapatunk, a főiskolás Eb-n négyen

Részletesebben

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek 299 11. Testnevelés tanterv-kiegészítés 11.1 Célok és alapelvek Az Európai Unió által megfogalmazott kulcskompetenciák hatékony fejlesztése érdekében a műveltségterület számára megfogalmazott fejlesztési

Részletesebben

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

Tehetséggondozás, személyiségfejlesztés. Nyugodt légkör, barátságos környezet. programok Népi hagyományok megismerése

Tehetséggondozás, személyiségfejlesztés. Nyugodt légkör, barátságos környezet. programok Népi hagyományok megismerése Mottó: Minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs. /Berzsenyi Dániel/ Az iskolaválasztás a családok számára fontos, felelősségteljes döntés, amely meghatározza a gyermek további fejlődését. E fontos

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda cím elnyerésére ELSİ alkalommal pályázó intézmények számára

ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda cím elnyerésére ELSİ alkalommal pályázó intézmények számára ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda cím elnyerésére ELSİ alkalommal pályázó intézmények számára 2/ számú melléklet Az óvodavezetı, vagy/illetve óvodapedagógus tölti ki! Alapfeltételek: a Zöld Óvodai

Részletesebben

Phoenix Fireball Sport Egyesület

Phoenix Fireball Sport Egyesület Phoenix Fireball Sport Egyesület Egyesületünk 2005 júliusában alakult meg. Fő célunk, melyet az elkövetkezendő években is szeretnénk képviselni, hogy egy Európa-szerte igen népszerű sportágat, a FLOORBALL*-t

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen iskolai sportnapot szerveztünk a sportiskolás tanulóknak.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen iskolai sportnapot szerveztünk a sportiskolás tanulóknak. SPORTISKOLAI SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2013. JANUÁR 1-ÁPRILIS 30. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1. Az iskola folyamatos kapcsolatot tart a MOB Sportiskolai Program Pedagógiai Munkacsoportjával illetve a sportiskolai módszertani

Részletesebben

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI 5-7 éves korban ÁLTALÁNOS ÉSZREVÉTELEK: A gyermekek fejlődésük során különböző szinteken mennek át. Különböző szükségletek, attitűdök és növekedési periódusok.

Részletesebben

Testnevelés és sport munkaközösség munkaterve 2013/2014. tanév

Testnevelés és sport munkaközösség munkaterve 2013/2014. tanév Testnevelés és sport munkaközösség munkaterve 2013/2014. tanév Készítette: Ignácz Krisztina munkaközösség-vezető 2013. szeptember 13. A munkaközösség tagjai: Felső tagozat: Baranyi Katalin Csomor Erika

Részletesebben

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik.

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik. 2008/2009. tanév Helyzetelemzés A 2004/2005-ös tanévvel kezdődően működik iskolánkban az integrációs rendszer, s ennek részeként követelmény lett a módszertani ismeretek frissítése, újítása és bővítése.

Részletesebben

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit!

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. /Szent-Györgyi Albert/ AZ EGRI VÁROSI

Részletesebben

Magunkról. Címe: Te is tudod, én is tudom, mi is tudjuk, együtt lenni jó!

Magunkról. Címe: Te is tudod, én is tudom, mi is tudjuk, együtt lenni jó! 1 Magunkról Óvodánk Budapest IV. kerületében, Káposztásmegyer 1-en található. Büszkén mondhatjuk, hogy jól felszerelt, pályázat útján kívül, belül megszépült. Programunkban kiemelt helyet kap a mozgás,

Részletesebben

TENISZEZZ VELÜNK! JÓ GYAKORLAT bemutatása egy általános iskolában a mindennapos testnevelés keretein belül

TENISZEZZ VELÜNK! JÓ GYAKORLAT bemutatása egy általános iskolában a mindennapos testnevelés keretein belül TENISZEZZ VELÜNK! JÓ GYAKORLAT bemutatása egy általános iskolában a mindennapos testnevelés keretein belül KÖÁI József Attila Általános Iskolája Emelt szintű testnevelés oktatásunk 1979 óta évfolyamonként

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA

MADARAK ÉS FÁK NAPJA TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0032 MADARAK ÉS FÁK NAPJA CIMŰ HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT A projektet készítette: CSÁK ATTILÁNÉ óvodapedagógus Megvalósult: A 2009/2010 nevelési évben 5-6 éves gyermekkel A Sport

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL

KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL A tevékenység meghatározása 2012. évben az Oktatási, Kulturális és sorsz. A pályázó neve és az összeg rendeltetése

Részletesebben

A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG (MOB) AZ EDZŐKÉRT DR. BARTHA CSABA SPORTIGAZGATÓ-HELYETTES

A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG (MOB) AZ EDZŐKÉRT DR. BARTHA CSABA SPORTIGAZGATÓ-HELYETTES A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG (MOB) AZ EDZŐKÉRT DR. BARTHA CSABA SPORTIGAZGATÓ-HELYETTES A XXX. nyári Olimpiai Játékok nemzetek közötti összesített éremtáblázata LONDON 2012 / Éremtáblázat Aranyérem Ezüstérem

Részletesebben

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ 2010. A magyar iskolai tehetséggondozásnak jelentős értékei vannak, ezzel Európa élvonalában vagyunk a nemzetközi értékelések alapján, de ahhoz, hogy

Részletesebben

Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben. Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség

Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben. Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség A sport hagyományos szerepe a köznevelésben SPORT ESZKÖZ Testnevelés - testkultúra CÉL Tehetséggondozás élsport

Részletesebben