Szolárállomás AGS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolárállomás AGS 5... 50"

Átírás

1 Telepítési- és karbantartási utasítás szakemberek számára Szolárállomás AGS SD AGS 5 AGS 5E AGS 0 AGS 0E AGS 0 AGS Hu (007/05)

2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági előírások és jelmagyarázat. Általános biztonsági tudnivalók. A szimbólumok magyarázata A termékre vonatkozó adatok 4. EU megfelelőségi nyilatkozat 4. Rendeltetésszerű használat 4. Szállítási terjedelem 4.4 Termékleírás 4.5 Műszaki adatok és változatok 5.6 Példák az alkalmazásra 6 Előírások 7 4 A csővezetékek szerelése 8 4. Általános tudnivalók a csővezeték szereléshez 8 4. Csővezeték elhelyezése 9 5 Szolárállomás szerelése 0 5. A felállítási helyre vonatkozó utasítás 0 5. Szolárállomás rögzítése 0 5. Elektromos csatlakozó A biztonsági szerelvény csoport szerelése 5.5 Tágulási tartály és előtét tartály csatlakoztatása 5.5. Az előtét tartály szerelése vákumcsöves kollektoroknál (tartozék) 5.5. Tágulási tartály (tartozék) szerelése 5.5. A tágulási tartály előnyomásának illesztése 5.6 Csővezetékek és leeresztő vezetékek csatlakoztatása a szolárállomáshoz 5.7 A hőmérséklet érzékelő szerelése 5.7. Kollektor hőmérséklet érzékelő 5.7. Tároló hőmérséklet érzékelő 6 Üzembe helyezés 4 6. A Szolárfolyadék használata 4 6. Öblítés és feltöltés szolár töltőszivattyúval (nyomás alatti feltöltés) Műszaki adatok Külön hidraulika Szennyeződés leválasztó szerelése (tartozék) A szolár feltöltőszivattyú csatlakoztatása a szolár rendszerre Előkészítő munkák elvégzése Szolár rendszer légmentes átöblítése A nyomó feltöltést zárja el és olvassa le az üzemi nyomás értékét A szolár rendszer levegőmentességének ellenőrzése Szolár feltöltőszivattyú leszerelése Szolár feltöltőszivattyú tisztítása 9 6. Öblítés és a feltöltés kézi szivattyúval (légtelenítő a tetőn) A csővezetékek átöblítése A nyomáspróbát vízzel végezze el A víz cseréje szolár folyadékra 6..4 A szolár rendszer levegőmentességének ellenőrzése 6..5 Üzemi nyomás meghatározása 6..6 A fagyvédelmi hőmérséklet meghatározása 6..7 A fagyvédelem korrigálása 6.4 Az átfolyó vízmennyiség beállítása 7 Üzembe helyezési, ellenőrzési és karbantartási jegyzőkönyv 5 8 Zavarok Hu (007/05)

3 Biztonsági előírások és jelmagyarázat Biztonsági előírások és jelmagyarázat. Általános biztonsági tudnivalók Ehhez az utasításhoz Jelen útmutató a szolárállomás biztonságos és szakszerű felszereléséhez és karbantartásához szükséges fontos információkat tartalmaz. Ez az útmutató szakemberek számára készült. Az utasításban szereplő ábrázolások a külső szabályozóval felszerelt vezetékágas szolárállomást mutatják be. B Adja át az ügyfelének az útmutatót és magyarázza el a készülék működését és kezelését. Tartsa be ezeket az utasításokat B Gondosan olvassa át az útmutatót. B A személyi és anyagi károk elkerülése érdekében tartsa be a biztonsági előírásokat B Minden olyan munkát, ami a szabályzó megbontásával jár, csak villamos képzettségű szakember végezhet el. B Az elektromos csatlakoztatást csak egy villamos végzettségű szakember hajthatja végre. B Mielőtt kinyitja a szolárállomást, el kell végezni az áramtalanítást. B A csapolási hőmérséklet max. 60 C határértékéhez szereljen be melegvízkeverőt. B Ne hajtson végre változtatásokat a szerkezeten. B Csak olyan anyagokat használjon, amelyek 50 C hőmérséklet értékig ellenállóképesek. B A szolár rendszert csak akkor mossa át illetve töltse fel, ha a napsugárzás nem éri közvetlenül a kollektorokat, illetve nincs fagyveszély (vízzel történő átmosás esetén).. A szimbólumok magyarázata A szövegben a biztonsági utasításokat figyelmeztető háromszöggel és szürke alnyomattal jelöltük meg. Jelzőszavak mutatják a károk csökkentése érdekében szükséges utasítások be nem tartásának következtében fellépő veszély fokozatait. A Vigyázat szó azt jelenti, hogy kisebb anyagi kár keletkezhet. A Figyelem szó azt jelenti, hogy enyhébb személyi sérülések vagy súlyos anyagi kár veszélye forog fenn. A Veszély szó azt jelenti, hogy súlyos személyi sérülésekre, különösen súlyos esetekben akár életveszélyre is számítani kell. A szövegben az utasításokat az itt látható szimbólummal jelöltük meg. Ezt a szimbólumot a szövegben egy vízszintes vonal alatt vagy felett helyeztük el. Az utasítások olyan esetekre is fontos információkkal szolgálnak, amikor az emberi élet vagy a készülékek műszaki állapota nincs veszélyben Hu (007/05)

4 A termékre vonatkozó adatok A termékre vonatkozó adatok. EU megfelelőségi nyilatkozat Ez a termék felépítésében, működési módjában megfelel az ide vonatkozó EU irányelveknek, valamint adott esetben a kiegészítő, nemzeti követelményeknek. A megfelelőség igazolt..4 Termékleírás AZ AGS 50 alkalmazása esetén a légtelenítéshez minden egyes kollektor mezőhöz pótlólag automatikus légtelenítőt kell beszerelni.. Rendeltetésszerű használat Az AGS szolárállomást csak a gyártó megfelelő szabályozójával összekötött szolár rendszeréhez szabad használni. Az AGS szolár állomást kizárólag propilénglikol és víz keverékével (Tyfocor L vagy Tyfocor LS) feltöltött szolár rendszer üzemeltetésére szánták. Más médium használata nem megengedett.. Szállítási terjedelem SD ábra A csomag tartalma - szolárállomás szabályozóval 6 7 Szolárállomás ( vagy vezetékágas, szabályozóval, vagy anélkül) Biztonsági szerelvények csoportja (biztonsági szelep, nyomásmérő, töltő-ürítőcsap) ezenkívül rögzítőanyag (nincs bemutatva) SD ábra Elülső szigetelés és integrált szabályozó nélküli szolárállomások Hőmérővel ellátott golyóscsap (piros=előremenő ), kék=visszatérő) és integrált gravitációs fék: - 0 = gravitációs fék üzemkész, - 45 = gravcitációs fék kézzel történő nyitása Roppantógyűrűs csavarzat Biztonsági szelep 4 Manométer 5 Csatlakozás a membrános tágulási tartály számára 6 Töltő- ürítőcsap 7 Szolár szivattyú 8 Átfolyásmérő 9 Levegő leválasztó ) 0 Szabályozó-/zárószelep ) Nincs ilyen az -vezetékágas-szolárállomásoknál Hu (007/05)

5 A termékre vonatkozó adatok.5 Műszaki adatok és változatok AGS 5 AGS 5E Megengedett hőmérséklet C Előremenő: 0 / visszatérő: 0 (szivattyú) Biztonsági szelep bekapcsolási nyomás bar 6 6 Biztonsági szelep DN 5, csatlakozás ¾ DN 5, csatlakozás ¾ Hálózati feszültség 0V AC, Hz 0V AC, Hz Szivattyúnkénti max. áramfelvétel A 0,5 0,5 Méretek (MagxSzélxMély) mm 55x90x5 55x85x80 Előremenő és visszatérő csatlakozások (roppantógyűrűs csavarzatok) mm 5 5 Kollektorok száma tábl. AGS 5 és AGS 5E műszaki adatai AGS 0 AGS 0E Megengedett hőmérséklet C Előremenő: 0 / visszatérő: 0 (szivattyú) Biztonsági szelep bekapcsolási nyomás bar 6 6 Biztonsági szelep DN 5, csatlakozás ¾ DN 5, csatlakozás ¾ Hálózati feszültség 0V AC, Hz 0V AC, Hz Szivattyúnkénti max. áramfelvétel A 0,54 0,54 Méretek (MagxSzélxMély) mm 55x90x5 55x85x80 Előremenő és visszatérő csatlakozások (roppantógyűrűs csavarzatok) mm Kollektorok száma tábl. AGS 0 és AGS 0E műszaki adatai AGS 0 AGS 50 Megengedett hőmérséklet C Előremenő: 0 / visszatérő: 0 (szivattyú) Biztonsági szelep bekapcsolási nyomás bar 6 6 Biztonsági szelep DN 5, csatlakozás ¾ DN 0, csatlakozás Hálózati feszültség 0V AC, Hz 0V AC, Hz Szivattyúnkénti max. áramfelvétel A 0,85,0 Méretek (MagxSzélxMély) mm 55x90x5 55x90x5 Előremenő és visszatérő csatlakozások (roppantógyűrűs csavarzatok) mm 8 8 Kollektorok száma tábl. AGS 0 és AGS 50 műszaki adatai Hu (007/05) 5

6 A termékre vonatkozó adatok.6 Példák az alkalmazásra SD ábra Különböző hidraulikus alkalmazások Szabvány rendszer vezetékágas szolárállomással Két kollektormező (kelet/nyugat) és vezetékágas szolárállomással fogyasztós rendszer és vezetékágas szolárállomással 4 Szabvány rendszer vezetékágas szolárállomással és légtelenítővel a tetőn Hu (007/05)

7 Előírások Előírások A rendszer szerelésekor és üzemeltetésekor az adott országban érvényes és a helyi szabványok és irányelvek betartandók. A termikus rendszerek szerelésére vonatkozó műszaki szabályok Németországban=Deutschland Elektromos csatlakozás: VDE 000: elektromos berendezések, földelések, védő vezetékek, potenciál kiegyenlítések kialakítása VDE 070: elektromos készülékek szerelése, megváltoztatása, bevizsgálása VDE 085: villámvédelmi rendszerek kialakításának általános szabályai VDE 090: elektromos rendszerek főpotenciáljának a kiegyenlítése VDE 0855: antenna rendszerek telepítése (értelemszerű alkalmazás) Termikus szolár rendszerek csatlakoztatása: EN 976: termikus szolár rendszerek és azok építőelemei (előregyártott rendszerek). ENV 977: termikus szolár rendszerek és építőelemei (vevőspecifikusan gyártott rendszerek). DIN 988: ivóvíz hálózat szerelésre vonatkozó műszaki szabályok (TRWI) DIN EN 5. fejezet: nem automatikusan működő keringető szivattyúk (vegye figyelembe a szolár állomás hidraulikus teljesítményének értékelésénél) Melegvíz termelők szerelése és szerelvényei: DIN 475, fejezet: Vízmelegítők, melegvíz termelő rendszerek ivó- és ipari vízre, követelmények, jelölések, szerelvények és ellenőrzés. DIN 880, VOB Építőipari szolgáltatási rendszer C fejezet: fűtés és használati melegvíz szolgáltató rendszerek DIN 88, VOB: gáz-, víz- és szennyvíz szerelési munkák DIN 84, VOB: hőszigetelő munkák hőtechnikai rendszereken. AVB (magasépítési építőipari szolgáltatások pályázati feltétele) WasV: általános feltételeken kívüli rendelkezések a vízellátásban. DVGW W 55: Használati melegvíz termelő- és vezeték rendszerek; a baktériumok szaporodását megakadályozó intézkedések Hu (007/05) 7

8 A csővezetékek szerelése 4 A csővezetékek szerelése 4. Általános tudnivalók a csővezeték szereléshez A kollektorokat, a szolárállomást és a szolár tárolót csővezetékek kötik össze. B A légdugók megakadályozására: a tárolótól a kollektorhoz vezető csöveket emelkedően helyezze el. 4 Vigyázat: A rendszeren keletkező károsodások a müanyag csővezetékek miatt (pl. PE-cső). B Csak olyan anyagokat használjon, amelyek a szolár rendszeren fellépő 50 C hőmérséklet értékig ellenállóképesek. A csővezetékek összekötése B A szolár rendszer rézcsöveinél csak keményforrasztást alkalmazzon. A forrasztás alternatívájaként roppantógyűrűs csavarzattal vagy présfittingekkel is dolgozhat, ha ezek a glykolnak és a magas hőmérsékletnek (50 C) ellenállnak. egyszerű vezetékh osszak Vigyázat: A keményforrasztás esetén fellépő hőfejlődés miatt károk keletkezhetnek a rendszerben! B Ne forrasszon a vákumcsöves kollektorok közelében. Javasoljuk, hogy a csővezetékeket csőhálózat számítással határozza meg. A 4. táblázat meggyőző értelmezéssel szolgál. B Sok kiegészítő ellenállás (ívek, szerelvények, stb.) esetén nagyobb átmérőjű csővezetéket kell választani. Kollektorok száma 5-ig 0-ig 5 m-ig 0 m-ig 6 m-ig 5-ös duplacső Ø 5 mm (DN) Ø 8 mm (DN5) Ø mm (DN0) Ø mm (DN0) 4 ábra A szolár rendszer csövezése Kollektor hőmérséklet érzékelő vezetéke Kollektorok Szolárállomás 4 Szolártároló SD 0 m-ig 5-ös duplacső Ø 5 mm (DN) 5 m-ig 5-ös duplacső Ø 5 mm (DN) Ø mm (DN0) Ø mm (DN0) Ø mm (DN0) Ø 8 mm (DN5) Ø 8 mm (DN5) Ø 8 mm (DN5) 0 m-ig Ø 8 mm (DN5) Ø mm (DN0) Ø 8 mm (DN5) Ø 8 mm (DN5) 5 m-ig Ø 8 mm (DN5) Ø 8 mm (DN5) 4. tábl. A csővezetékek méretezése Ø 8 mm (DN5) Ø 5mm (DN) Ha a cső összektötések csavarmenetei kenderkóc szigetelést kapnak: B Használjon 50 C hőmérséklet értékig hőálló menettömítő pasztát (pl. NeoFermit universal) Hu (007/05)

9 A csővezetékek szerelése 4. Csővezeték elhelyezése A csővezetékek földelése A munkát egy szakcéggel kell elvégeztetni. B Az előremenő és visszatérő vezetékek mindegyikén helyezzen el egy földelő bilincset (tetszés szerinti helyen). B A földelő bilincset potenciál kiegyenlítő kábelen keresztül NYM (minimum 6 mm ) csatlakoztassa az épület potenciál kiegyenlítő sínére. Csővezeték elhelyezése abban az esetben, ha a tetőn automatikus légtelenítő szelep (tartozék) kerül elhelyezésre B A csővezeték a légtelenítő irányába emelkedjen. Minden lefelé történő irányváltásnál egy légtelenítővel felszerelt légtartályra van szükség (50 C hőálló képesség). 5 ábra Az automatikus légtelenítő helyzete Automatikus légtelenítő SD A csővezetékek szigetelése B A kültéri csővezetékeket UV és magas hőállóságú (50 C) anyaggal szigetelje. B A beltéri csővezetékeket magas hőállóságú (50 C) anyaggal szigetelje Hu (007/05) 9

10 Szolárállomás szerelése 5 Szolárállomás szerelése 5. A felállítási helyre vonatkozó utasítás Vigyázat: A szolárállomás a hődugó miatt károsodhat! B Ügyeljen arra, hogy a hőszigetelés alsó és felső részén lévő szellőztető nyílások nyitva legyenek. B Ahhoz, hogy a szolárállomást könnyebben csatlakoztathassa: a szolárállomást () a szolár tároló () közvetlen közelében helyezze el. B Vegye figyelembe, hogy a tágulási tartály () és a felfogó tartály (4) számára is elegendő helyre van szükség. 5. Szolárállomás rögzítése vezetékágas szolárállomás B Fúrja ki a lyukat () és a mellékelt dübellel és csavarral rögzítse a szolárállomást. vezetékágas szolárállomás B 60 mm távolságra fúrjon ki két lyukat () és a szolár állomást a mellékelt dübelek és csavarok felhasználásával rögzítse. 60 mm 0 mm 0 mm SD 6 ábra Javasolt elhelyezés (a méretek mm-ben) Szolártároló Szolárállomás Tágulási tartály 4 Felfogó tartály 8 mm 7 ábra Az állomás szerelése vezetékágas szolárállomás rögzítése vezetékágas szolárállomás rögzítése 5. Elektromos csatlakozó SD Az elektromos csatlakoztatást egy arra jogosult szakembernek a helyi előírások betartásával kell elvégeznie. Vigyázat: Szivattyú károk! B Vigyázzon arra, hogy a szivattyút csak akkor helyezze üzembe, ha a csőrendszert már feltöltötte. Egyéb esetben a szivattyú megsérülhet. B A szivattyú és a hőmérséklet érzékelő kábeleit a szabályozó szerelési utasítása szerint csatlakoztassa a szabályozóhoz Hu (007/05)

11 Szolárállomás szerelése 5.4 A biztonsági szerelvény csoport szerelése vezetékágas szolárállomás esetén: B A biztonsági szerelvény csoportot balra szerelje fel. B A biztonsági szerelvény csoportot a mellékelt tömítéssel () szerelje fel a szolárállomásra. Az előtét tartály csatlakoztatása Ha a tágulási tartályhoz vezető csővezetéket emelkedéssel kell elhelyezni, akkor egy kiegészítő légtelenítőt is be kell építeni. B A biztonsági szelep védelme a túl magas hőmérséklettel szemben: az előtét és tágulási tartályt egy T elemmel (G¾ A kívül lapos tömítéssel) 0-0 cm-el a szolárállomás felett a visszatérő ágba szerelje be. B Az előtét tartályhoz vezető csővezetékeket rögzítő bilinccsel (4) rögzítse. Az előtét tartályt függőlgesen szerelje fel. B A tágulási tartályt (5) rézcsővel csatlakoztassa az előtét tartályhoz. B A biztonsági szelep csatlakozás sapkával ¾ () gyárilag lezárva. 8 ábra A biztonsági szerelvény csoport szerelése Tömítés (x0x) 5.5 Tágulási tartály és előtét tartály csatlakoztatása 0-0 cm SD 4 Az előtét tartályt (ha van ilyen), a tágulási tartályt és az összekötő csővezetékeket a biztonsági csoportig nem szabad szigetelni Az előtét tartály szerelése vákumcsöves kollektoroknál (tartozék) Vákuumcsöves kollektorok alkalmazása esetén akkor szükséges az előtét tartály, ha: a rendszer fűtés rásegítési célra szolgál. csak melegvíz termelési cél esetén 60%-nál nagyobb fedezet esetén. Az előtét tartály a tágulási tartályt védi a túlmelegedéstől. 9 ábra A tartály szerelése SD Csatlakozó szett rozsdamentes acél bordázott cső a tágulási tartály számára (tartozék) A biztonsági szerelvény csoport csatlakozójának dugaszolása (gyárilag) Zárt tágulási tartály elé kapcsolt tartály 4 Csőbilincs (kivitelező által biztosított) 5 Tágulási tartály 5 5 Liter Liter Magasság 70 mm 70 mm Átmérő 60 mm 70 mm Csatlakozás x R ¾ x R ¾ max. üzemi nyomás 0 bar 0 bar 5. tábl. Előtét tartályok műszaki adatai Hu (007/05)

12 Szolárállomás szerelése 5.5. Tágulási tartály (tartozék) szerelése B A tágulási tartályt a megfelelő rögzítőanyagokkal szerelje fel. B A tágulási tartályt () a szolárállomás biztonsági szerelvény csoportja visszatérő ágára csatlakoztassa. 5.6 Csővezetékek és leeresztő vezetékek csatlakoztatása a szolárállomáshoz Veszély: A hibásan felszerelt leeresztő vezeték személyi és anyagi kárt okozhat! B A leeresztő vezeték átmérője egyezzen meg a biztonsági szelep kilépő keresztmetszetével (max. hosszúság = m és az ívek száma max. ). B A csővezeték olyan hosszú legyen, hogy azt a roppantógyűrűs csavarzatba () ütközésig be lehessen tolni. B A biztonsági szelep és a felfogó tartály (4) közötti leeresztő vezetéket () jól láthatóan csatlakoztassa és egy csőbilinccsel () rögzítse SD 0 ábra A tágulási tartály csatlakoztatása Biztonsági szelep Csatlakozó szett rozsdamentes acél bordázott cső a tágulási tartály számára (tartozék) Tágulási tartály 5.5. A tágulási tartály előnyomásának illesztése A tágulási tartály előnyomása a rendszer statikus magasságából plusz 0,5 bar ( méter magasság különbség 0, bar nyomásnak felel meg) kiszámítható. B Állítsa be az,5 bar legalacsonyabb nyomás értéket. 4 ábra Csatlakozás a szolárállomásra SD B Ahhoz, hogy a maximális hasznos mennyiség rendelkezésre álljon: az előnyomást terheletlen tartálynál állítsa be (folyadéknyomás nélkül). B Az előnyomást korrigálja, ha a számított előnyomás magasabb, vagy alacsonyabb, mint a gyárilag beállított előnyomás. Roppantógyűrűs csavarzat Leeresztő vezeték (kivitelező biztosítja) Csőbilincs (kivitelező által biztosított) 4 Üres kanna (felfogó tartály) Töltő- és ürítő csap felszerelése. B A szolár rendszer visszatérő vezetékének legmélyebb pontjára szereljen fel egy szerelvényt a szolár rendszer ürítésére (T idom töltő-ürítő csappal,. ábra (4)) Hu (007/05)

13 Szolárállomás szerelése 5.7 A hőmérséklet érzékelő szerelése Az elektromos csatlakoztatást egy arra jogosult szakembernek kell elvégeznie. A hőmérséklet érzékelők polaritás biztosak Kollektor hőmérséklet érzékelő Ha a kollektor hőmérséklet érzékelő vezetéke olyan helyen csatlakozik a szabályozó érzékelő vezetékéhez ahol nedvesség fordulhat elő, akkor vízálló csatlakozó aljzatot kell használni. B Az érzékelő vezetéket a szerelés során egy kéteres () vezetékkel meg kell hosszabbítani. B A csatlakozási helyeket () fent és lent szükség esetén csatlakozó aljzattal kell védeni SD ábra Szolárállomás kollektor és tároló hőmérséklet érzékelő integrált szabályozóval Kollektor hőmérséklet érzékelő Csatlakozási hely Kéteres vezeték ( x 0,75 mm max. 50 m-ig hosszabbítható, a helyszínen) 4 A leeresztéshez szükséges töltő-ürítő csap (kivitelező biztosítja) 5 Tároló hőmérséklet érzékelő 5.7. Tároló hőmérséklet érzékelő A szerelésre vonatkozó utasításokat és az adatokat a tároló és a szabályozó szerelési útmutatójában találja meg Hu (007/05)

14 Üzembe helyezés 6 Üzembe helyezés Vigyázat: A szolárkörben a fagyott víz, illetve a gőz képződés rendszer károkat okozhat! B A szolár rendszert csak akkor mossa át illetve töltse fel, ha a napsugárzás nem éri közvetlenül a kollektorokat, illetve nincs fagyveszély (vízzel történő átmosás esetén). A szolárfolyadékkal történő feltöltés során számoljon az előtét tartály űrméretével is(ha beszerelésre került). Az előtét tartályt és a tágulási tartályt megfelelően légteleníteni kell. 6. A Szolárfolyadék használata Vigyázat: A szolárfolyadékkal történő érintkezés balesetveszélyes! B A szolárfolyadékkal történő tevékenység esetén viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget. B Ha a szolárfolyadék a bőrre kerül: a folyadékot szappannal és vízzel mossa le. B Ha a szolárfolyadék a szembe kerül: a szemet nyitott szemhéjakkal folyó vízzel alaposan mossa ki. A szolár folyadék felhasználásra kész állapotra kevert. Ez garantálja a megadott hőmérséklet tartományban a biztonságos üzemelést, véd a fagykárok ellen és magasfokú elgőzölgéssel szembeni biztonságot kínál. A folyadék biológiailag lebomlik. A szolárfolyadékkal kapcsolatos további információkat tartalmazó biztonsági adatlapot a gyártótól lehet igényelni. A kollektorokat csak a következő szolárfolyadékkal szabad üzemeltetni: Szolárfolyadék Hőmérséklet tartomány 6. Öblítés és feltöltés szolár töltőszivattyúval (nyomás alatti feltöltés) A szolár feltöltőszivattyú a feltöltés során olyan sebességgel nyomja a szolárfolyadékot, hogy az a rendszerben lévő levegőt átnyomja a tartályba (nincs szükség a légtelenítőre a tetőn). A szolárfolyadékban található maradék levegő a szolárállomás levegő leválasztóján keresztül leválasztásra kerül ábra Szolár feltöltőszivattyú SD csatlakozás Mérőskála (6-5 liter) Kivehető tartály 4 Golyóscsap a szívóvezetékben 5 csatlakozás (¾ ) nyomó tömlő részére 6 Szolár feltöltőszivattyú 7 Szolár feltöltőszivattyú üzem kapcsolója 8 A szivattyú ürítésére szolgáló töltő-ürítőcsap 9 Felfogókád 0 Visszatérőtömlő ¾ Nyomó tömlő ½ Szívó tömlő Kollektorok: FKC és FKT Tyfocor L 0/70 ) C Tyfocor L 45/ C Vákuumcsöves kollektorok Tyfocor LS C 6. tábl. a kollektor típusától függő Tyfocor típusok ) csak dél-európai országokban Hu (007/05)

15 Üzembe helyezés 6.. Műszaki adatok Szolár feltöltőszivattyú Hálózati feszültség V 0 Frekvencia Hz max. teljesítmény felvétel W 775 Szivattyú megengedett médium hőmérséklete megengedett üzemanyag maximális szállítási magsság: C 0-55 Víz, propilénglikolvíz keveréke max 50/50 % keverési arányban 6.. Szennyeződés leválasztó szerelése (tartozék) A nagyobb biztonság érdekében, illetve hogy nagyobb szennyeződés darab ne juthasson a szolár feltöltőszivattyúba szennyeződés leválasztót lehet beszerelni. B A csőbilincset () a szolár feltöltőszivattyún lévő furaton keresztül rögzítse. B A szennyeződés leválasztót () szerelje fel a csőbilincsre. Figyeljen arra, hogy a golyóscsap karját előre mutató irányba el lehessen fordítani. B A mellékelt tömlőt () szerelje be a szennyeződés leválasztó és a tartály csatlakozás közé. B A visszatérőtömlőt ¾ (4) szerelje be a szennyeződés leválasztó és a szolárállomás átfolyás szabályozója közé. maximális szállítási magsság: Szolárfolyadék Víz Szolárfolyadék max. folyási sebessége m m 6 40 m /h,0 Víz max. folyási sebessége m /h,6 Tartály űrtartalma l 0 Összsúly (üresen) kg 4 7. tábl. Szolár feltöltőszivattyú műszaki adatai 6.. Külön hidraulika Párhuzamosan kapcsolt kollektormezők esetén minden egyes kollektormezőt át kell öblíteni. Ehhez az előremenő vezetékekben glikol- és hőálló záró szerelvényeket kell beszerelni. Két kollektormezős rendszernél (pl. kelet/nyugat) minden egyes mezőt a saját visszatérő vezetékén keresztül kell át öblíteni. Két szivattyúval működő kéttárolós rendszernél az egyes fogyasztókat saját visszatérő águkon keresztül kell átöblíteni. Egy szivattyúval működő kéttárolós rendszernél az egyes fogyasztókat egymás után keresztül kell átöblíteni. Ehhez az átkapcsoló szelepet megfelelő állásba kell állítani SD 4 ábra A szennyeződés leválasztó felszerelése a szolár feltöltőszivattyúra Szennyeződés leválasztó Csőbilincs Szennyeződés leválasztó tömlője 4 Visszatérőtömlő ¾ 5 Nyomó tömlő ½ Hu (007/05) 5

16 40 60 C Üzembe helyezés 6..4 A szolár feltöltőszivattyú csatlakoztatása a szolár rendszerre B A nyomó tömlőt ½ a T idommal () csatlakoztassa a biztonsági szerelvény csoport töltő-ürítő csapjára és a szivattyúra (4). B A visszatérőtömlőt ¾ a golyóscsappal csatlakoztassa az átfolyás határolóra () és a tartályra fent (). B Ha a szivattyú megtelt a T idomon lévő töltőürítőcsapot () el kell zárni SD 6 ábra SD 5 ábra Nyomó és visszatérőtömlő csatlakoztatása Nyomó tömlő Visszatérőtömlő Tartály fent 4 Csatlakozás a szivattyúra 6..5 Előkészítő munkák elvégzése B A töltő-ürítőcsapot () csatlakoztassa a szivattyúra. B A szolár feltöltőszivattyú tartályaiba megfelelő mennyiségű szolárfolyadékot kell tölteni. A rendszer volumenéhez képest pótlólag kb. 0 litert kell tölteni a szivattyú a tömlők stb. miatt. B Ahhoz, hogy a szivattyút fel tudja tölteni szolárfolyadékkal: a szivattyú szívó tömlő () golyóscsapját és a töltő-ürítőcsapot () a T idom kimenetén meg kell nyitni. 4 Nyomó tömlő T idom kimenetén lévő töltő-ürítőcsap Töltő-ürítőcsap a szivattyún Töltő- ürítőcsap a szívó tömlőn B A szolárállomás jobb oldali golyóscsapját (5) el kell zárni és a bal oldali golyóscsapot (6) teljesen meg kell nyitni. B Az áramláskorlátozó () az SW 4 belső hatlapú kulccsal teljesen meg kell nyitni. B A nyomó tömlő () és az áramláskorlátozó (4) végén lévő biztonsági szerelvény csoport () töltőürítőcsapját meg kell nyitni C SD 7 ábra Biztonsági szerelvény csoport töltő-ürítőcsapja Nyomó tömlő töltő-ürítőcsap Áramláskorlátozó beállítócsavar 4 Töltő-ürítőcsap az ármláskorlátozón 5 A jobb oldali hőmérőnél lévő golyóscsap zárva (90 ) 6 A bal oldali hőmérőnél lévő golyóscsap teljesen nyitva (0 ) Hu (007/05)

17 Üzembe helyezés 6..6 Szolár rendszer légmentes átöblítése B Szivattyú bekapcsolás ( 8. ábra, ()). Vigyázat: Szivattyú károk! B A szivattyú csak rövid ideig (max. perc) működhet egy zárt szerelvény ellenében. A szolár feltöltőszivattyú tartályában nem lehet kevesebb a töltési szint 6 liternél (a "Min" jelölés). B A csővezetékeket addig öblítsük, kb. 0 perc, amíg a szolárfolyadék () a tömlőkben és a tartályban nem lesz buborékmentes. B Az öblítés alatt az áramláskorlátozón lévő töltőürítőcsapot többször rövid időre fojtsuk le, majd gyorsan nyissuk meg, hogy ezzel felszabadítsuk a csőbe szorult légbuborékokat. B Az áramláskorlátozó feletti bypass szakasz légtelenítő átöblítéséhez () a jobb oldali golyóscsapot rövid időre állítsa ferde állásba (45, a gravitációs féket kézzel nyissa meg). B Nyomáspróba végrehajtása - vegye figyelembe valamennyi egység megengedett nyomás értékét A nyomó feltöltést zárja el és olvassa le az üzemi nyomás értékét Üzembehelyezésnél az üzemi nyomás 0,8 bar értékkel legyen magasabb az állandó nyomás értéknél ( méter magasság különbség 0, bar nyomás értéknek felel meg). Az üzemi nyomás értéke legalább az,8 bar nyomást érje el (hideg állapotban, 0 C). Példa: 0 méter állandó magasság,0 bar nyomásnak felel meg, plusz 0,8 bar nyomás =,8 bar üzemi nyomás. B Az áramláskorlátozón (4) a biztonsági szerelvény csoporton () és a visszatérőtömlőn () lévő töltőürítőcsapot zárja el. B A szivattyú bekapcsolása után: a biztonsági szerelvény csoporton lévő töltő-ürítőcsapot () lassan nyissa meg, amíg a szükséges üzemi nyomást el nem éri. B Szivattyú leállítása. B A hőmérőnél lévő golyóscsapot () állítsa 0 állásba ( gravitációs fékek üzemkészek). B A szolár szivattyút állítsa a legmagasabb fokozatra és legalább 5 percig hagyja működésben, hogy a maradék levegő távozhasson. B Légtelenítse a levegő leválasztót (5) és szükség esetén állítson az üzemi nyomáson C C C C SD 4 8 ábra Kapcsolja be a szivattyút és ellenőrizze a buborékmentességet A jobb oldali hőmérőnél lévő gravitációs féket és golyóscsapot nyissa meg (45 állás) Szolárfolyadék A szivattyú bekapcsol SD 9 ábra Nyissa majd zárja a töltő-ürítőcsapot A hőmérőnél lévő golyóscsapot állítsa 0 állásba ( gravitációs fékek üzemkészek). Biztonsági szerelvény csoport töltő-ürítőcsapja Töltő- ürítőcsap a visszatérőtömlőn 4 Töltő-ürítőcsap az ármláskorlátozón 5 Levegő leválasztó légtelenítő csavar Hu (007/05) 7

18 Üzembe helyezés 6..8 A szolár rendszer levegőmentességének ellenőrzése Ha a szolár szivattyú be- és kikapcsolásakor a nyomásmérő () fekete mutatója nyomásingadozást mutat akkor folytatni kell a szolár rendszer légtelenítését. B Szolár szivattyú kézzel történő be- és kikapcsolása. B A kapcsolási folyamat során ellenőrizni kell a biztonsági szerelvény csoport nyomásmérőjének () a fekete mutatóját Szolár feltöltőszivattyú leszerelése B A nyomó tömlő T idom kimenet töltő-ürítőcsapját () nyissa meg. B A szolár feltöltőszivattyú ürítéséhez a szívó tömlőn lévő golyóscsapot (4) zárja el. B Nyissa meg a szivattyú töltő-ürítőcsapját (5) és hagyja hogy kifolyon a nyomó tömlőben lévő folyadék ( a felfogó tálba). B Zárja el a töltő-ürítőcsapot (5). Hagyja hogy a szolárfolyadék a felfogó tálba jusson, hogy azt később visszatölthesse a szolár szivattyú tartályába, vagy egy kannában tárolhassa. B A nyomó tömlő T idomjánál lévő mindkét töltő-ürítő csapot (, ) zárja el és szerelje le a nyomótömlőt. B Zárja el az áramláskorlátozónál lévő töltő-ürítőcsapot (6) és oldja le a visszatérőtömlőt. B Várja meg amíg a vissztérőtömlő () kiürül, majd csavarozza le a tartályról. 0 ábra Nyomásmérő kijelzőjének ellenőrzése Nyomásmérő SD SD ábra Ürítse ki a tömlőket és szerelje le a szolár feltöltőszivattyút Nyomó tömlő töltő-ürítőcsap A nyomó tömlő T idom kimenetén lévő töltő-ürítőcsap Visszatérőtömlő 4 Golyóscsap a szívó tömlőnél 5 Szivattyú töltő-ürítőcsap 6 Töltő-ürítőcsap az ármláskorlátozón B A maradék szolár folyadékot öntse egy kannába. B Az üres tartályt ismét helyezze be a szolár feltöltő szivattyúba, majd szerelje be a nyomó tömlőt Hu (007/05)

19 Üzembe helyezés 6..0 Szolár feltöltőszivattyú tisztítása A szivattyú, a tömlők, és tartályok elzáródásának elkerülése érdekében ezeket az alkatrészeket rendszeresen meg kell tisztítani. Vigyázat: Fagyveszély! B Ügyeljen arra, hogy ne maradjon víz a szivattyúban. B A visszatérőtömlőt csatlakoztassa a vízcsapra és töltse fel a tartályt kb. 5 liter vízzel. B A nyomó tömlő végét vezesse a lefolyóba. B Nyissa meg a szívó tömlő golyóscsapját (.ábra, ()) és várjon amíg a szivattyú megtellik. B Kapcsolja be a szivattyút, hogy az egyes részek megtisztuljanak. B Kapcsolja ki a szivattyút ha a "Min" feltöltési szintet elérte. B Húzza ki a hálózati csatlakozót és hagyja, hogy a szivattyú a töltő-ürítőcsapon () keresztül kiürüljön. 6. Öblítés és a feltöltés kézi szivattyúval (légtelenítő a tetőn) Vigyázat: Kollektor sérülés! B Vákumcsöves kollektorok esetén kizárólag nyomó feltöltés lehetséges ( 6.. fejezet), mivel a kollektorokba nem szabad vizet tölteni. 6.. A csővezetékek átöblítése Ha egy elő tartály is beépítésre kerül: B Az elő tartályt az öblítés ideje alatt le kell választani a szolár körről, így az elő tartályban maradt víz nem keveredik össze a szolár folyadékkal. B A biztonsági szerelvény csoport töltő-ürítőcsapjára csatlakoztasson egy a vízvezeték hálózattal összekötött tömlőt (). B Az áramláskorlátozó töltő-ürítőcsapjára csatlakoztasson egy a víz elvezetésére szolgáló tömlőt () SD ábra A szivattyú és a tartály tisztítása Golyóscsap a szívó tömlőnél Szivattyú töltő-ürítőcsap B A tartályt elkülönítve kell tisztítani. ábra A hőmérőkben lévő gravitációs fékekkel és golyócsapokkal felszerelt szolárállomás Vizbevezető tömlő Vízelvezető tömlő SD B Nyissa meg az összes zárószerelvényt. B A szolárállomás jobb oldali golyóscsapját () és a légtelenítő golyóscsapot ( 5. ábra ()) el kell zárni. B Öblítse át a csővezeték rendszert, de közben ügyeljen arra, hogy ne lépje át a maximális üzemi nyomást. B Zárja el a vízbevezetést Hu (007/05) 9

20 40 60 C Üzembe helyezés B Zárja el a töltő-ürítőcsapot () a szolár állomásban C A nyomáspróbát vízzel végezze el A szolár rendszer légtelenítése az automata légtelenítő nyitott zárócsavarján () keresztül történik. Így normál üzemben nem kerülhet folyadék a légtelenítőbe, az időjárásvédő sapka () legyen mindig a zárócsavaron. B Nyissa meg a golyóscsapot (). B A zárócsavart () egy fordulattal csavarja ki SD 4 ábra Teljesen nyissa ki a bal oldali golyóscsapot (0 ) A jobb oldali golyóscsap zárva (90 ) Töltő-ürítőcsapok a szolárállomásban SD 5 ábra Légtelenítő megnyitása Esővédő sapka Zárócsavar Golyóscsap B A hőmérőnél lévő golyóscsapot () állítsa 45 állásba és nyissa meg az áramláskorlátozót (), valamint a többi zárószerelvényt C C SD 6 ábra Megnyitott zárószerelvények A hőmérőknél lévő golyóscsapokat valamint gravitációs fékeket nyissa meg (45 állás) Áramláskorlátozó nyitva B Nyomáspróba végrehajtása - vegye figyelembe valamennyi egység megengedett nyomás értékét. B A nyomáspróba után eressze le a vizet és tisztítsa meg a légtelenítőt Hu (007/05)

Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 282 (2009/06) HU

Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 282 (2009/06) HU Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31 hu Telepítési és használati utasítás HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok magyarázata / Biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

Condens 2000 W ZWB 24-1 AR. Kondenzációs gázkészülék. Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára 6 720 644 062-00.1O

Condens 2000 W ZWB 24-1 AR. Kondenzációs gázkészülék. Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára 6 720 644 062-00.1O 6 720 644 062-00.1O Kondenzációs gázkészülék Condens 2000 W ZWB 24-1 AR Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ÁTFOLYÓS KOMBI GÁZKAZÁN MIKROAKKUMULÁCIÓS TARTÁLLYAL Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ThemaFAST F 25 E H-MOD Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok

Részletesebben

Telepítési és használati utasítás Ceraclass ZS 18-2 DH KE 23 ZW 18-2 DH KE 23 ZS 18-2 DH KE 31 ZW 18-2 DH KE 31 6 720 608 298 HU (07.

Telepítési és használati utasítás Ceraclass ZS 18-2 DH KE 23 ZW 18-2 DH KE 23 ZS 18-2 DH KE 31 ZW 18-2 DH KE 31 6 720 608 298 HU (07. Telepítési és használati utasítás Ceraclass ZS 18-2 DH KE 23 ZW 18-2 DH KE 23 ZS 18-2 DH KE 31 ZW 18-2 DH KE 31 6 720 608 298 HU (07.02) JS Tárgymutató Tárgymutató 1 Biztonsági útmutató / Jelmagyarázat

Részletesebben

minived DE, HR, HU, RU, SI, SK

minived DE, HR, HU, RU, SI, SK minived DE, HR, HU, RU, SI, SK Üzemeltetők számára Kezelési útmutató minived Elektromos üzemű átfolyó vízmelegítő nyitott és zárt rendszerekhez, nyomásálló HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ gázüzemű szivattyús kombinált fűtő-, tárolós vízmelegítő készülékekhez

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ gázüzemű szivattyús kombinált fűtő-, tárolós vízmelegítő készülékekhez KEZELÉSI ÚTMUTATÓ gázüzemű szivattyús kombinált fűtő-, tárolós vízmelegítő készülékekhez KOMFORT T 25 K, KOMFORT T 25 V KOMFORT T 25 VH, KOMFORT T 29 V FIGYELEM! Mielőtt használatba venné a készüléket

Részletesebben

GAZ 3000 W ZS/W 18-2 DH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 279 (2009/06) HU

GAZ 3000 W ZS/W 18-2 DH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 279 (2009/06) HU GAZ 3000 W ZS/W 18-2 DH KE 23/31 hu Telepítési és használati utasítás HU 2 Tárgymutató HU Tárgymutató 1 Jelmagyarázat / Biztonsági útmutató......... 3 1.1 Jelmagyarázat....................... 3 1.2 Biztonsági

Részletesebben

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A HU Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A Tartalom 1 Bevezetés...............................................................................3

Részletesebben

IDRO 30 - IDRO 30 CS. HU Beszerelési, használati és karbantartási útmutató

IDRO 30 - IDRO 30 CS. HU Beszerelési, használati és karbantartási útmutató IDRO 30 - IDRO 30 CS HU Beszerelési, használati és karbantartási útmutató 1 Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy az IDRO 30 kandallót választotta. Használat előtt kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

SD 20, 30, 40, 50 KLO

SD 20, 30, 40, 50 KLO ÖNTÖTTVAS TAGOS KAZÁNOK SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓJA Forgalmazó: Saunier Duval Magyarország Rt. 1238. Budapest, Helsinki út 120. Tel: 283-0553, 283-0556 Fax: 283-0554 E-mail: sduval@saunierduval.hu

Részletesebben

Wilo-Drain TP 80, TP 100, TP -AM, TP THW

Wilo-Drain TP 80, TP 100, TP -AM, TP THW Wilo-Drain TP 80, TP 100, TP -AM, TP THW D Einbau- und Betriebsanleitung LT Montavimo ir naudojimo instrukcija HU Beépítési és üzemeltetési utasítás SK Návod na montáž a obsluhu PL Instrukcja montażu i

Részletesebben

SANTO N 8 18 40-4 i. Beépíthető hűtő- fagyasztó kombináció. Használati- és beépítési útmutató. http://www.markabolt.hu/

SANTO N 8 18 40-4 i. Beépíthető hűtő- fagyasztó kombináció. Használati- és beépítési útmutató. http://www.markabolt.hu/ SANTO N 8 18 40-4 i Beépíthető hűtő- fagyasztó kombináció Használati- és beépítési útmutató Kedves Vásárló! Kedves Vásárló! Mielőtt az új hűtőkészüléket üzembe helyezi kérjük, hogy gondosan olvassa át

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS. Gázüzemű fűtőkazánok VK 16/6-2 XE VK 47/6-2 XE

KEZELÉSI UTASÍTÁS. Gázüzemű fűtőkazánok VK 16/6-2 XE VK 47/6-2 XE KEZELÉSI UTASÍTÁS Gázüzemű fűtőkazánok VK 6/6-2 XE VK 47/6-2 XE Kérjük, hogy a készülék kezelése előtt olvassa el ezt a kezelési utasítást! A kezelési utasítást, valamint a hozzátartozó utasításokat gondosan

Részletesebben

Fronius IG-TL 3.0 / 3.6 / 4.0 / 4.6 / 5.0

Fronius IG-TL 3.0 / 3.6 / 4.0 / 4.6 / 5.0 / Battery Charging Systems / Welding Technology / Solar Electronics Fronius IG-TL 3.0 / 3.6 / 4.0 / 4.6 / 5.0 HU Kezelési útmutató Hálózati inverter 4,046,0074,HU 005-6050 0 Igen tisztelt olvasó HU Bevezetés

Részletesebben

DULCOMETER DMT Vezetőképesség mérési adat

DULCOMETER DMT Vezetőképesség mérési adat Szerelési és üzemeltetési utasítás DULCOMETER DMT Vezetőképesség mérési adat A1300 Először teljesen olvassa át az üzemeltetési útmutatókat! Ne dobja el! A telepítési- vagy kezelési hibák következtében

Részletesebben

Az útmutató biztonsági előírásai betartandók! A felszerelés helyiségének meg kell felelnie a szellőzési igényeknek!

Az útmutató biztonsági előírásai betartandók! A felszerelés helyiségének meg kell felelnie a szellőzési igényeknek! Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő Therm 4000 O WR11/14-2 B... hu Beszerelés és használati utasítás Szerelés előtt olvassa el a szerelési útmutatót! Üzembehelyezés előtt olvassa el a kezelési utasítást!

Részletesebben

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Először olvassa

Részletesebben

DeltaSol AL. RESOL DeltaSol AL *11202116* Összeszerelés Csatlakoztatás Kezelés Hibakeresés Rendszerpéldák. Kézikönyv

DeltaSol AL. RESOL DeltaSol AL *11202116* Összeszerelés Csatlakoztatás Kezelés Hibakeresés Rendszerpéldák. Kézikönyv RESOL DeltaSol AL Összeszerelés Csatlakoztatás Kezelés Hibakeresés Rendszerpéldák DeltaSol AL *11202116* 11202116 Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a RESOL készüléket. Kérjük olvassa el alaposan a jelen

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK 1. Ez a kézikönyv elválaszthatatlan és nélkülözhetetlen része a berendezésnek. Gondosan meg kell őrizni a készülékkel együtt akkor is, ha más tulajdonoshoz vagy használóhoz kerül

Részletesebben

1B 20 1B 27 1B 30 1B 40 1B 50. 43381907-UNG -12.05-0.03 Printed in Germany

1B 20 1B 27 1B 30 1B 40 1B 50. 43381907-UNG -12.05-0.03 Printed in Germany Kezelési Utasítás 1B 20 1B 27 1B 30 1B 40 1B 50 43381907-UNG -12.05-0.03 Printed in Germany 33 Az új HATZ-Dízelmotor Önnek dolgozik Ez a motor kizárólag azon gépek gyártója által meghatározott és kipróbált

Részletesebben

2. füzet Első osztályú füves labdarúgópályák öntözése 15 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr.

2. füzet Első osztályú füves labdarúgópályák öntözése 15 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) ajánlása labdarúgópályák öntözésének építéséhez beruházóknak, sportegyesületeknek és önkormányzatoknak 2. füzet Első osztályú füves labdarúgópályák

Részletesebben

Szerelési és üzemeltetési kézikönyv

Szerelési és üzemeltetési kézikönyv EHMC10AV1(*) EHMC1AV1(*) EHMC0AV1(*) 1 6 1~0Hz 0V 700 F1U L N PE 1 6 7 0 60 00 Service space EHMC10V1(*) EHMC1V1(*) EHMC0V1(*) A(mm) 190 1 1 brown 1L1 F1B T1 blue L T 1 KM 1 S10L E1H EHMC-V1010 EHMC-V1080

Részletesebben

Paradigma frissvíz tároló. Aqua EXPRESSO II 550, 630, 840, 1100. Üzemeltetői információk. Természetes fűtés TH-2425 12/13 V1.1 HUN

Paradigma frissvíz tároló. Aqua EXPRESSO II 550, 630, 840, 1100. Üzemeltetői információk. Természetes fűtés TH-2425 12/13 V1.1 HUN Paradigma frissvíz tároló Aqua EXPRESSO II 550, 630, 840, 1100 Üzemeltetői információk TH-2425 12/13 V1.1 HUN Természetes fűtés Szerzői jogok Valamennyi, jelen műszaki leírásban található információ, beleértve

Részletesebben

0212727hu 004 12.2009. Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS. Használati utasítás

0212727hu 004 12.2009. Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS. Használati utasítás 0212727hu 004 12.2009 Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS Használati utasítás Gyártó Wacker Neuson SE Preußenstraße 41 80809 München www.wackerneuson.com Tel.: +49-(0)89-354 02-0 Fax: +49-(0)89-354

Részletesebben

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Vezérlőegység: elektromechanikus hajtómű vezérléssel AUMATIC AC 01.2 Intrusive

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Vezérlőegység: elektromechanikus hajtómű vezérléssel AUMATIC AC 01.2 Intrusive Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Vezérlőegység: elektromechanikus hajtómű vezérléssel AUMATIC AC 01.2 Intrusive Vezérlés Párhuzamos interfész Profibus DP Modbus Foundation Fieldbus Üzemeltetési

Részletesebben

Beépítési útmutató. ECL Comfort 210 / 310, alkalmazás A266. 1.0 Tartalomjegyzék

Beépítési útmutató. ECL Comfort 210 / 310, alkalmazás A266. 1.0 Tartalomjegyzék Beépítési útmutató ECL Comfort 210 / 310, alkalmazás A266 1.0 Tartalomjegyzék 1.0 Tartalomjegyzék... 1 1.1 Fontos biztonsági és termékinformációk....................... 2 2.0 Beépítés... 5 2.1 Mielőtt

Részletesebben

Robbanásveszélyes környezetbe való kisfeszültségű motorok Beszerelési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv

Robbanásveszélyes környezetbe való kisfeszültségű motorok Beszerelési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv Robbanásveszélyes környezetbe való kisfeszültségű motorok Beszerelési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv Telepítési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv magyar

Részletesebben

DeltaSol ES. RESOL DeltaSol ES *48001850* Felszerelés Bekötés Kezelés Hibakeresés Rendszerpéldák. Kézikönyv

DeltaSol ES. RESOL DeltaSol ES *48001850* Felszerelés Bekötés Kezelés Hibakeresés Rendszerpéldák. Kézikönyv RESOL DeltaSol ES Felszerelés Bekötés Kezelés Hibakeresés Rendszerpéldák DeltaSol ES *48001850* 48001850 Köszönjük, hogy ezt a RESOL terméket megvásárolta. Kérjük olvassa át alaposan ezt az útmutatót,

Részletesebben

Ez a szimbólum felhívja a figyelmet egy fontos megjegyzésre vagy figyelmeztetésre

Ez a szimbólum felhívja a figyelmet egy fontos megjegyzésre vagy figyelmeztetésre Figyelmesen olvassa el a jelen kézikönyvben megadott utasításokat, mivel a beszerelés biztonságára, a használatra és a karbantartásra vonatkozó fontos információkat tartalmaznak. A használati utasítás

Részletesebben

BEWAMAT 25-50 - 75. SE és SE Bio (mennyiségvezérelt) Automatikus vízlágyító berendezés. Beépítési és Üzemeltetési Utasítás

BEWAMAT 25-50 - 75. SE és SE Bio (mennyiségvezérelt) Automatikus vízlágyító berendezés. Beépítési és Üzemeltetési Utasítás Instruction de montage et d'utilisation Beépítési és Üzemeltetési Utasítás Instruction de montage et d'utilisation Automatikus vízlágyító berendezés BEWAMAT 25-50 - 75 típusok: Z (idővezérelt) SE és SE

Részletesebben