A talajok földrajzi elterjedése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A talajok földrajzi elterjedése"

Átírás

1 A talajok földrajzi elterjedése

2 A talajhasználat tízparancsolata (Stefanovits Pál szerint) I. Ne foglalj el a természettıl több és jobb földet, mint amennyit szükséges! II. Ne engedd, hogy a víz elrabolja a termıföldet a gondjaidra bízott területrıl! III. Ne hagyd, hogy a szél elhordja a földet! IV. Feleslegesen ne taposd, ne tömörítsd a talajt! V. Csak annyi trágyát vigyél a talajba, amennyit az elvisel és amennyit a növény megkíván! VI. Csak jó vízzel öntözz és csak annyival, amennyivel kell! VII.Ne keverj a talajba el nem bomló anyagot, hacsak nem javítási céllal teszed! VIII. Ne mérgezd a talaj élıvilágát! IX. İrizd meg a talaj termelékenységét és ha lehet még növeld tovább! X. Ne feledd, hogy a talajon nem csak állsz, hanem élsz is!

3 Talajtípusok: 1. Zonális talajok: övezethez illeszkedı, az adott földrajzi térség éghajlati és növényzeti adottságainak megfelelı talaj. tundratalaj (ranker) podzol barna erdıtalaj feketeföld (csernozjom) fahéjszínő talaj terra rossa terra frusca sivatagi váztalaj laterit (vörösföld)

4 2. Intrazonális talajok: a nagy övezetekben megjelenı egyes zónaidegen talajok is többnyire egyes földrajzi szélességhez kötıdnek, de valamilyen azonális tényezı is szerepet játszik kialakulásukban. láptalaj réti talaj szikes talaj rendzina

5 3. Azonális talajok: bármelyik földrajzi övben elıfordulhat, kialakulásánál a kızet vagy a domborzat kap meghatározó szerepet. mezıségi talaj öntéstalaj

6

7 FÖLDRAJZI ÖVEZET Forró (trópusi) Mérsékelt Hideg FÖLDRAJZI ÖV Egyenlítıi Átmeneti (szavanna) Térítıi (trópusi sivatagi) Mediterrán Szubtrópusi monszun Óceáni Nedves kontinentális Száraz kontinentális Mérsékelt övi sivatagi Tajga Tundra TALAJTÍPUS Kilúgozott vörösföld Vörösföld Szürke félsivatagi Fahéjszínő erdıtalaj Vörös- és sárgaföld (terra rossa, terra frusca) Kilúgozott barna erdıtalaj Barna erdıtalaj, szürke erdıtalaj, fekete mezıségi talaj (csernozjom) Mezıségi, gesztenyebarna erdıtalaj Szürke félsivatagi Podzol Tundratalaj (ranker)

8

9 Tundra (Ranker) talaj A tundrák hideg klímája alatt, szilikátos kızeteken, közepes bázistelítettségő, Többnyire A, C szinttel rendelkezı egyszerő felépítéső talaj. A talajképzıdés kezdeti stádiuma kimutatható, de a legfontosabb talajalkotó, a szervesanyag hiányzik, magas az NaCl és a CaCO 3 tartalma. A legmelegebb hónap 0 o C-os izotermájától tovább haladva az egyenlítı fele a típusos tundra éghajlatú területekre jutunk, melynek határát a legmelegebb hónap 10 o C-os izotermája jelöli ki.

10 A poláris területekkel szemben itt a szerves anyagok felhalmozódása lehetıvé teszi a valódi talajok kialakulását, igaz a növényborítás szegényes és hézagos. Az alacsony hımérséklet miatt a szerves anyagok konzerválódnak. Az altalaj fagyott így impermeábilis az talajszelvény teljesen átnedvesedik, ami oxigénhiányt eredményez, növelve annak reduktív képességeit. Legáltalánosabb talajképzıdési forma a glejesedés. A tundratalajok savanyúak (4 ph körüli). A melegebb területek irányába mind jobban általánossá válik a glejesedés.

11 Podzol A tajgában a fenyıfélék és néhány lombhullató faj felelıs a talajok humuszanyag-tartalmáért. E szerves hulladékok kémhatása savanyú, ami a beszivárgó víz savanyúságát növeli és a podzolosodás folyamatát erısíti. A savanyú humuszanyagok hatására érett 3 szintő talajok alakulnak ki. A talajban kelátosodás (kelátképzés) és podzolosodás (agyagásványszétesés) megy végbe. (A kelátok olyan komplex vegyületek, amelyek centrumában egy- vagy több fém atom helyezkedik el, s a központi atom(ok)at a kelátképzı győrőszerően veszi körül.) A talajképzıdési folyamatok intenzitása a tundrához képest megnövekedett. Alacsony ph mellett a szelvényben elıször a könnyen migráló mésztartalmú vegyületek vándorolnak lefelé, majd az agyagásványok elvándorlása és szétesése is végbemegy. A szerves anyagból létrejövı nitrogénszegény fulvósavak (kedvezıtlen tulajdonságú humusz) az alkáliföldfémekkel kelátokat képeznek. A felsı színt fehér színővé válik, mivel csak a nem migráló kovasav marad vissza. A podzolosodás során a típusos podzoltalaj A szintjében a primer ás s szekunder agyagásványok is szétesnek. A B szint felsı részén az oldott kelátok, a sötétbarna szerves és szervetlen alkotók halmozódnak fel, ami alatt egy vörösbarna elszínezıdéső vas- és alumíniumkicsapódási szint található.

12 Podzol Az akkumulációs szintben vas és humusz olyan mennyiségben van jelen, hogy képes a talajváz kvarcszemcséit összetapasztani kemény homokkıvé, ami tulajdonképpen a borsóvas (Ortstein-) kéreg kialakulásához vezet, ami a mechanikai behatásokkal szemben nagyon ellenálló.

13 Típusos podzol Humo-ferric podzol

14 o o o o o Barna erdıtalajok A szubboreális zóna jellemzı talajai a barna erdıtalajok, melyek a mérsékelt övezeti lombos erdık alatt jönnek létre. A podzoltalajokkal szemben ezek agyagosodó talajok, amelyeknél nem szélsıséges a kilúgozás. A szelvényben ugyanakkor minıségi átalakulás nélküli agyagvándorlás (lessivage) megy végbe. A szerves hulladékanyagnak magas a Ca-, Mgés N-tartalma, ezért általában a kémhatása a gyengén savanyútól a savanyúig terjed, de erısen savanyú is lehet. Agyagásványszétesés nem következik be. A talajdinamikában, az agyagosodás során elsı lépésben a CaCO 3 kilúgozódása következik be, ami a ph csökkenéséhez vezet. Majd a vas-oxihidrátok újraképzıdnek, ami a szelvény elbarnulásában nyilvánul meg. A primer szilikátok átalakulnak, másodlagos agyagásványok jönnek létre (montmorillonit, kaolinit). Megindul az agyagbemosódás a mélyebb szintek felé, majd a B szintben az agyagrészecskék kiválnak, ami alatt bázikus alapkızeten CaCO 3 -tartalmú szint jön létre. A barna erdıtalajok fontos jellemzıje a vasoxihidrátos vegyületek világos és mélybarna elszínezıdése, ami uralja az egész szelvényt, a szinthatárokon a szintezıdés elmosódik. Kialakulásukban a kilúgozás mellett agyagosodás, agyagvándorlás, podzolosodás is lejátszódik, de elıfordul glejesedés, a szelvény elsavanyodása is.

15 Csernozjom Az A szint fekete vagy sötétszürke elszínezıdéső, nagy pórusvolumenő morzsás szerkezető. Sok alacsonyrendő állatfaj mechanikailag átdolgozza ezt a horizontot, amit az magasabb rendő állatok is elısegítenek (ürgék, hörcsögök) járatokat (krotovina) hoznak létre, átjárva az egész A szintet, majd ezek a járatok is kitöltıdnek humusszal. A típusos (ukrajnai) csernozjomok A szintje elérheti a 120 cm mélységet is, a humusztartalom pedig 10% fölé is emelkedhet, a nitrogéntartalom is igen magas. Az A szint ph-ja 6,5-7,0 között van, ami a termesztett növények számára a legkedvezıbb. A CaCO 3 az A szint alsó részén lepedék formájában felhalmozódik. A mész a nedvesebb területeken 1 m mélységig is bemosódhat, a szárazabb területeken már cm-en kimutatható. Az alapkızet szintje, a C szint a csernozjomok többségénél lösz. pleisztocén törmelékes alapkızeten, de agyagon és grániton is elıfordul.

16 Csernozjom

17 Kasztanozjom A csernozjomtól délre szárazabb klíma ( mm) Gesztenyebarna talaj Morzsás szerkezet A szintje cm, felsı része világosbarna, alsó része sötétebb, érettebb, gesztenyés B szint prizmás szerkezető Gyakran löszön alakul ki Észak-Amerika préri talajok néven ismert

18 Terra rossa és terra frusca Ahol nagy a kızet vízáteresztı képessége, a mediterrán területek talajtípusai, a terra rossa és a terra fruscá alakul. Ezek a mészkıfelszínek dolináiban gyakran megtelepülnek. Agyagos alkotókban gazdagok, ami élesen elhatárolódik a mészkıtıl (ami miatt hasonló a redzinához). A mélyebb területeken a kedvezı átnedvesedés kedvezı a kultúrnövények termékenységére nézve. Felsı szintjük 2-3%-os humusztartalommal bír. A humifikálódás lassan megy végbe ezekben a talajokban a növényi részek keménysége végett. Az A szint sárgásbarna humuszos feltalaj, mészkıdarabokkal átnedvesedve (5-10 cm). A B1 szint halványvörös, gyengén humuszos, a B2 szint sötétvörös, mészkıvel és kvarckonkréciókkal erısen átkeveredve. Az SiO 2 mellett feltőnı az Al-oxidok magas részesedése, ami a mélységgel növekszik. Ez azt jelenti, hogy a téli csapadékos periódus idején a kémiai átalakulás és mechanikai áthalmozási folyamatok aktivizálódnak, a CaCO 3 kimosódik és a vas-oxidok (elsısorban hematit) feldúsulnak. A gazdaság alá vont dombsági- és hegyvidéki terra rossa területeken a teraszos mővelést alkalmazzák az erózió ellenszereként.

19 Terra rossa és terra frusca A hegyvidékek magasabb térszínein a terra rossát a terra fusca váltja fel, ami egy sárgásvörös színő talaj. A sárga az Al-feldúsulás, míg a vöröset a Fe-feldúsulás eredméynezi.

20 Terra rossa

21 Fahéjszínő mediterrán talajok A macchiabozótos és a szárazságtőrı cserjés-bokros növényzet alatt alakulnak ki. A nedves idıszakokban végbemegy a primer ásványok másodlagos ásványokba történı átalakulása. A könnyen migráló anyagok a csapadékkal a mélyebb szintekbe mosódnak. A száraz idıszakban a párolgás megnövekedésével alulról felfelé történik az anyagok áthalmozódása, a felszín közeli szintekben a kalcium-karbonát kiválik. A humuszanyagok lassú mineralizációja miatt vastag humuszakkumulációs szint keletkezik, a humusztartalom 4-7 % között van. A, B, C szintek különíthetık el a szelvényben, ahol a B szint a tulajdonképpeni karbonátfelhalmozási szint.

22 A szerozjom talaj A legtípusosabb félsivatagi szürke talaj. A növényzet a felszínen nem záródik, de a talajban a dús gyökérzet összekapaszkodik. A szerozjomok humusztartalma alacsony, 1-3% között mozog. A szelvény általában kis mélységő, de három szintre tagolódik. Az A szint cm mélységő, szürke vagy homokszürke, de a barna irányban sok színvariáció elıfordul a szerves anyag mennyiségétıl függıen. Kalcium-karbonáttartalma magas. A B szint poliéderes, oszlopos vagy prizmás szerkezető, igen nagy agyagásványtartalommal, ami miatt gyakran száraz repedések jelennek meg. A C szint alapkızetét lösz képezi.

23 Vörösföldek Az állandóan nedves örökzöld trópusi esıerdık zónatalajai a barnaagyagok és a helyenként podzolos vörösagyagok. A vörösagyagok képzıdése a változóan nedves klímaterületeken megy végbe, ha azonban a nedvesség csökken, a vöröagyagok vörösföldekké válnak. A víz nélküli vas-oxidok irreverzibilis koagulációja intenzív vöröses elszínezıdést okoz. A talaj kovasavban elszegényedik, s a kovasavat még tartalmazó részecskék is kimosódnak, egy laza és vízáteresztı anyag képzıdik.

24 Vörösföldek

25 A Laterit és lateritek A trópusi talajokban a kilúgozási folyamat gyengén savas közegben zajlik. A deszilikátosodó vagy lateritesedı (más néven: latosol) talaj a belsı trópusi területek talaja. A trópusokon a talajfejlıdés igen intenzív, melynek hatására nagy mélységő málladéktakaróban primer ásványi anyagok alig fordulnak elı, ugyanakkor dominánssá válnak a stabil szerkezető másodlagos ásványok. A szilikátos kızetek elsı lépésben hidratálódnak (a Si-rácsszerkezet felbomlik), majd a hidrolízis (H+ ionok lépnek be a kationok helyébe, melyek elvándorolnak, kivéve Al és Fe) folyamán a feldúsuló Al-hidroxid kovasavval komplexet alkotva kicsapódik. A migráló alkotók a talajoldattal a mélyebb szintekbe szállítódnak, ez a folyamat a kilúgozódás vagy kilúgozás.

26 Laterit 2. A Ca migrációs képességét a beérkezı csapadék szabja meg, ha az évente >600 mm ı is távozik a szelvénybıl, amennyiben kevesebb, akkor kicsapódik. A trópusokon az Al és a Fe nagy mennyiségben képes akkumulálódni (Fe 2 O 3 + Al 2 O 3 = szeszkvioxidok), ami miatt barnásvöröses, vöröses elszínezıdéső lesz a talaj. A talajszelvényeik 3 szintre tagolhatók, melyekben a csapadék függvényében a kicsapódásnak agyagvándorlásnak (lessivage) van szerepe. A trópusi talajok képzıdésének lejellemzıbb folyamata az agyagásványszintézis, aminek során a hidratáció miatt fellazult és a hidrolízis által tovább lazított rácsszerkezetbıl Si és Al szabadul fel.

27

28

29 Intrazonális talajok Az intrazonális talajokat az alapkızet illetve a víz, mint talajképzı tényezı dominancia alapján osztjuk két nagy csoportba. (Átmenetet képeznek a zonális és azonális talajtípusok között.) 1. Kızethatású (litomorf) talajok Rendzina talajok (mérsékeltövi lomboserdık zónában jellemzıek) Erubáz talaj (vulkanikus kızeteken jön létre) Ranker 2. Vízhatású (hidromorf) talajok Láptalajok (tundra és tajgaterületeken jellemzıek) Réti talajok (sztyepp zónában gyakoriak) Szíkes talajok (sztyepp zóna szárazabb régióiban gyakoriak)

30 Kızethatású talajok jellemzıi A kızethatású, vagy intrazonális talajok az alapkızeteik tulajdonságát viselik magukon. A zonális hatások mindenütt jelen vannak, ezeknél azonban helyenként erısebben érvényesülnek az alapkızet hatásai. A kızethatású talajok jellemzıi: erıteljes humuszképzıdés talajképzı kızet tulajdonságaitól függı szerves-ásványi kolloidok kialakulása vízgazdálkodása szélsıséges. A tavaszi nedves, buja vegetációjú idıszak után hosszú, igen száraz nyári idıszak következik. A víztároló és vízvezetı képességük jó, a hasznosítható víz mennyiségét jelentıs mértékben csökkenti, hogy a talajok sekély rétegőek. A talajok tulajdonságait a talajképzı kızet tulajdonságai szabják meg. Humuszkarbonát talaj (laza, CaCO 3 tartalmú kızeten) Rendzina talajok (tömör, CaCO 3 tartalmú kızeten) Erubáz (fekete nyirok) talajok Ranker:a tundrák hideg klímája alatt, szilikátos kızeteken kialakuló egyszerő felépítéső talaj. A szervesanyag hiányzik belıle, ellenben magas az NaCl és a CaCO 3 tartalma.

31 Humuszkarbonát talaj

32 Redzina Rendzina talajok. A mészkıhegységek jellegzetes talaja. A mészkı a szénsavas esıvízben oldódik a mállásából azonban nem keletkezik agyag, hanem sok szervesanyag halmozódik fel egy viszonylag vékony repedezett, törmelékes talajrétegben. Színe emiatt sötétbarna, vagy fekete.

33 Erubáz talaj Erubáz (fekete nyirok) talajok. Vulkáni kızeteken kialakuló (andezit,bazalt), agyagásványokban gazdag, sekély termırétegő, sötétbarna, vagy fekete színő talajok. Nevüket rossz vízgazdálkodásukra utaló nyirkos jellegükrıl kapták Nyáron kiszáradásra hajlamosak.

34 2. Vízhatású (hidromorf) talajok Vízhatású talajok (hidromorf) A hidromorf talajaink kialakulásába a víz játssza a döntı szerepet. Ezek általában mély fekvéső, mocsaras területek talajai, ahol a talajvízszint magasan helyezkedik el. Mocsári és ártéri erdıtalajok Láptalajok (tundra és tajgaterületeken jellemzıek Réti talajok(sztyepp zónában gyakoriak) Szíkes talajok (sztyepp zóna szárazabb régióiban gyakoriak) Vízbıségő talajok jellemzıi kedvezı tápanyagellátottság magas humusztartalom alacsony mértékő kilúgzás többletvíz állandóan jelen van.

35 Kialakulásában a kızetminıség, a domborzat vagy a talajvíz az éghajlatnál lényegesebb szerepet játszik, különbözı éghajlati övben is megtalálhatók. nem öves elrendezéső talajok A folyók árterén öntéstalajok képzıdnek. Szerves anyagban gazdag, homokos iszapjukban az ismétlıdı áradások miatt talajszintek nem alakulhatnak ki. A folyóktól távolabb, a hajdani árterek nedves rétjei alatt fejlettebb szerkezető rétitalajok fekszenek. Sötét színüket magas humusz-, tömöttségüket agyagtartalmuk okozza. A feltöltıdı mocsarak és lápok alatt tızeges láptalajok keletkeznek. A tızeg a növénymaradványok rothadásterméke. Száraz vidékeken az ingadozó szintő talajvíz jelentıs része nyáron elpárolog. Ha az elpárolgott talajnedvességbıl a talaj fölsı részében jelentıs mennyiségő Na-, K-, Ca- vagy Mg-só marad vissza, szikes talajok jönnek létre.

36 Mocsári, ártéri erdıtalaj Mocsári és ártéri erdıtalajok. Árterületekre települt erdık alatt keletkeztek. A lombhullató erdık avarjának bomlása erısen savanyú fulvosavakat eredményez, melyek az ártéri erdık talaját is elsavanyítják.

37 Láptalaj Feltöltıdött tavak jellegzetes növénytársulásai alatt képzıdı talajok

38 Réti talaj A réti talajok is magas talajvíznél alakulnak ki. A vizes idıszakokat száraz periódusok követik. A réti talajokra a fekete szín, esetleg vas-mangánkiválások a jellemzıek..

39 Szikes talajok jellemzıi. A réti talajokhoz hasonlóan a szikesekre is a magas talajvíz a jellemzı. A talajvíz minden esetben magas sótartalmú, amely a felszín közelébe kerül, vagy akár ki is válik a talaj felszínén. A szikesek kialakulásának másik feltétele, hogy az éves csapadékbevétel kevesebb legyen, mint a kipárolgás összege. Erısen kötött talajok Különféle mennyiségben Na 2 CO 3 (szóda) NaSO 4 (glaubersó) vagy NaCl fordul elı. Típusai: 1. Szoloncsák talaj 2. Szolonyec talaj 3. Sztyeppesedı réti szolonyec talaj

40 Szoloncsák szerkezet nélküli szikes Talajvíz 1 m mélységben, fıleg nátriumsók

41 Szolonyec mésztelen szikesek Kedvezı feltétel, ha a talajvíz 1,5-3 m magasan

42 Azonális talajok A zonális hatások nem jutnak érvényre. Gyenge talajfejlıdési folyamatok jellemzik. Két nagy csoportjuk van: 1) öntés- és 2) váztalajok Általános jellemzık (váztalajok) A humuszosodás folyamata igen sekély rétegre korlátozódik. A szint közvetlenül a mállott vagy kemény kızeten található. A talajképzıdés termékeinek elszállítása. Víz és szél egyaránt lehet szállító. Elıfeltétele a meredek lejtı és a kis talajellenállás a vízerózióval szemben, illetve laza vagy könnyő talajszemcsék a defláció esetében. A talajszemcsék állandó mozgása: Elsısorban a szél hatására következik be. Elıfeltétele: száraz talajfelszín, homokszemcsék, amelyek mérete elég kicsi ahhoz, hogy a szél elmozdítsa, és olyan erıs szél, mely a homokszemcséket felragadja vagy görgeti. A kızet mállással szembeni ellenállása: Olyan esetben jut érvényre, amikor a talajképzı kızet tömör. Következménye a sziklás felszín, melyen a talajképzıdésnek csak gyenge, kezdeti nyomai észlelhetık. Jellemzı rájuk, hogy kifejlıdésüket valamilyen talajképzı tényezı megzavarta, vagy kifejlıdésük után már leépültek.

43 Köves, sziklás váztalaj

44 Kavicsos váztalaj

45 Földes, kopár talajok

46 Öntés és lejtıhordalék talajok jellemzıi: Egymásra rétegzett hordalékok Nincsenek szintek Termıképesség a rétegek minıségétıl függ Típusai: 1. Lejtıhordalék talaj 2. Nyers öntéstalaj 3. Humuszos öntéstalaj

47 Lejtıhordalék talaj Mivel hordalékról van szó, kialakult genetikai szintek nincsenek. Mivel hordalékról van szó, kialakult genetikai szintek nincsenek.

48 Nyers öntéstalaj

49

50 Fekete redzina a Bükki-fennsíkon Réti szolonyec, Karcag

51 Maradvány vörösagyag-talaj Aggteleken Tiszai öntéstalaj - Szatmári síkság

52 Szikes puszta (Csanád)

53 vertisol glej

54

55

56

57

58

59 Vége

A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE

A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE LÁPTALAJOK Olyan talajok, melyekben a lebontási folyamatok az év nagyobb részében korlátozottak, és így nagymennyiségű

Részletesebben

Földrajzi övezetek. Meleg mérsékelt öv

Földrajzi övezetek. Meleg mérsékelt öv Földrajzi ezetek Forró ezet Mérsékelt ezet Hideg ezet Egyenlítői Átmeneti Térítői Trópusi vidék Meleg Valódi Hideg Sarkköri Sarkvidéki Mediterrán Óceáni Szubtrópusi Mérsékelten Szárazföldi Szélsőségesen

Részletesebben

A földfelszíni folyamatok a külső és belső erők hatására a különböző földtörténeti korokban különbözőképpen

A földfelszíni folyamatok a külső és belső erők hatására a különböző földtörténeti korokban különbözőképpen Talajföldrajz játszódtak le. A mai arculat kialakításában jelentős szerepet játszottak a jégkorszakok (glaciálisok) és a jelenkor (holocén A földfelszíni folyamatok a külső és belső erők hatására a különböző

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezeti elemek védelme

Részletesebben

1-2. melléklet: Állóvíz típusok referencia jellemzői (11, 13)

1-2. melléklet: Állóvíz típusok referencia jellemzői (11, 13) Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2-10 Zagyva 1-2. melléklet: Állóvíz típusok referencia jellemzői (11, 13) 1-2. melléklet Állóvíz típusok referencia jellemzői - 1 - 1-2 melléklet: Állóvizek referencia jellemz

Részletesebben

Talajtan keri kulombozo talaj tipusok vizgazdalkodasat es peldat kilugzasra es minden fo talajtipusrol nehany mondatott,,,jo lesz atolvasni a 2 kotet amit ir talajokrol,,,vaztalaj,barna erdotalaj,csernozjom,reti,szikes,

Részletesebben

A talajsavanyodás által előidézett egyéb talajdegradációs folyamatok és az ezekre vonatkozó indikátorok kidolgozása Bevezetés Anyag és módszer

A talajsavanyodás által előidézett egyéb talajdegradációs folyamatok és az ezekre vonatkozó indikátorok kidolgozása Bevezetés Anyag és módszer A talajsavanyodás által előidézett egyéb talajdegradációs folyamatok és az ezekre vonatkozó indikátorok kidolgozása OTKA Posztdoktori (D 048592) zárójelentés Bevezetés A talajsavanyodás stádiuma a talaj

Részletesebben

Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése. Kőzethatású talajok

Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése. Kőzethatású talajok Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése Kőzethatású Főtípusok és talajtípusok a hazai genetikai szemléletű talajosztályozásban (9 főtípus, 39 talajtípus)

Részletesebben

Talajvizsgálat! eredmények gyakorlati hasznosítása

Talajvizsgálat! eredmények gyakorlati hasznosítása a legszebb koronájú törzsekben. Sok, virággal túlterhelt fának koronáját láttam mér kettéhasadva, letörve lógni a csonka törzsön. A hasznos rovarok közül a méhek jelentőségét kívánom befejezésül megemlíteni.

Részletesebben

SZÉNHIDROGÉNEK KÉPZŐDÉSE, VÁNDORLÁSA ÉS CSAPDÁZÓDÁSA. Készítette : Micsinai Daniella Környezettan B.Sc Témavezető: Dr. Pogácsás György 2011.

SZÉNHIDROGÉNEK KÉPZŐDÉSE, VÁNDORLÁSA ÉS CSAPDÁZÓDÁSA. Készítette : Micsinai Daniella Környezettan B.Sc Témavezető: Dr. Pogácsás György 2011. SZÉNHIDROGÉNEK KÉPZŐDÉSE, VÁNDORLÁSA ÉS CSAPDÁZÓDÁSA Készítette : Micsinai Daniella Környezettan B.Sc Témavezető: Dr. Pogácsás György 2011. Vázlat Szénhidrogének keletkezése Anyakőzet Kerogén típusok Szénhidrogének

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás Biológiai tényezők és a talajművelés Szervesanyag gazdálkodás I. A talaj szerves anyagai, a szervesanyagtartalom

Részletesebben

A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják.

A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják. A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják. Az élettanilag hatékony környezeti tényezõk összessége az ökológiai környezetet alkotják. Fény, hõ, víz, oxigén, széndioxid, ásványi

Részletesebben

90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet. a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól

90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet. a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól 1 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 66. (2) bekezdés b) és c) pontjában, a növényvédelemről

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV Alsó-Duna közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. március

Részletesebben

1. A talaj fogalma, funkciói, tulajdonságai (A)

1. A talaj fogalma, funkciói, tulajdonságai (A) Talajtan Az itt látható tematika sajnos még nem véglegesített, az oldal teljes feltöltésére jelenleg nincs lehetőségünk. Amennyiben rendelkezel olyan anyaggal, amelyet megosztanál másokkal is, küldd el

Részletesebben

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz...

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz... A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. április TARTALOM

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 12 KRISTÁLYkÉMIA XII. KÖTÉsTÍPUsOK A KRIsTÁLYOKBAN 1. KÉMIAI KÖTÉsEK Valamennyi kötéstípus az atommag és az elektronok, illetve az elektronok egymás közötti

Részletesebben

Polikondenzációs termékek

Polikondenzációs termékek Polikondenzációs termékek 4. hét Kötı és ragasztó anyagok aminoplasztok (UF, MF, UMF) fenoplasztok (PF) poliamidok (PA) szilikonok (SI) Felületkezelı anyagok poliészterek (alkidgyanták) poliamidok (PA)

Részletesebben

Talajaink védelme 2015- a Talajok Nemzetközi éve (ENSZ) "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön"

Talajaink védelme 2015- a Talajok Nemzetközi éve (ENSZ) A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön Sztahura Erzsébet Talajaink védelme 2015- a Talajok Nemzetközi éve (ENSZ) "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" Támogatások és talajvédelem HMKÁ Minimális talajborításra

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

5. A talaj szerves anyagai. Dr. Varga Csaba

5. A talaj szerves anyagai. Dr. Varga Csaba 5. A talaj szerves anyagai Dr. Varga Csaba A talaj szerves anyagainak csoportosítása A talaj élőlényei és a talajon élő növények gyökérzete Elhalt növényi és állati maradványok A maradványok bomlása során

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM HANKÓCZY JENŐ NÖVÉNYTERMESZTÉSI, KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA. Doktori iskola vezető:

DEBRECENI EGYETEM HANKÓCZY JENŐ NÖVÉNYTERMESZTÉSI, KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA. Doktori iskola vezető: DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUM MEZŐGAZDASÁG-, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR AGROKÉMIAI ÉS TALAJTANI INTÉZET HANKÓCZY JENŐ NÖVÉNYTERMESZTÉSI, KERTÉSZETI ÉS

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

Hegységképződési folyamat: A hegységek keletkezése két lépcsőben zajlik, egyik lépcső a tektogenezis, másik az orogenezis.

Hegységképződési folyamat: A hegységek keletkezése két lépcsőben zajlik, egyik lépcső a tektogenezis, másik az orogenezis. Hegységképződés Hegységrendszernek nevezzük az egy hegységképződési időszak során keletkezett hegységek együttesét. Egy-egy hegységképződési időszak több millió éves folyamat. Hegységképződési folyamat:

Részletesebben

Magyarország tájföldrajza

Magyarország tájföldrajza Magyarország tájföldrajza Tájtípusok és tájak A tájtípus genetikailag egymáshoz szorosan kapcsolódó, homológ ökológiai fáciesekből, ill. ezek csoportjaiból tevődik össze általánosított, fiktív fogalmi

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

7. A talaj fizikai tulajdonságai. Dr. Varga Csaba

7. A talaj fizikai tulajdonságai. Dr. Varga Csaba 7. A talaj fizikai tulajdonságai Dr. Varga Csaba Talajfizikai jellemzők Szemcseösszetétel (textúra) Talajszerkezet Térfogattömeg, tömörség Pórustérfogat Vízgazdálkodási jellemzők Levegő és hőgazdálkodás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. rész 1. FELADAT a) 1. Szlovénia

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN. Gondola István

A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN. Gondola István A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN Gondola István Agronómiai értekezlet ULT Magyarország Zrt. Napkor 2013. január 29. Bevezetés Justus von Liebig

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. március TARTALOM

Részletesebben

A települési környezetvédelmi programok elkészítését az 1995. évi LIII. törvény IV. fejezetében, a 46. (1) bekezdés b) pontja írja elő.

A települési környezetvédelmi programok elkészítését az 1995. évi LIII. törvény IV. fejezetében, a 46. (1) bekezdés b) pontja írja elő. 1. BEVEZETÉS Munkánk bevezető részében képet kívánunk adni a települési környezetvédelmi programok törvény által előírt, valamint más okokból fakadó szükségességéről, hasznosításának módjáról, lehetőségeiről,

Részletesebben

Természeti viszonyok

Természeti viszonyok Természeti viszonyok Felszín szempontjából Csallóköz folyami hordalékokkal feltöltött síkság. A regionális magasságkülönbségek nem nagyobbak 0,5-0,8-3,00 m-nél. Egész Csallóköz felszíne mérsékelten lejt

Részletesebben

A földfelszín nagy biómjai, domborzat, talaj és klimatikus adottságok

A földfelszín nagy biómjai, domborzat, talaj és klimatikus adottságok A földfelszín nagy biómjai, domborzat, talaj és klimatikus adottságok A növényföldrajz a földfelszín különböző területeinek növénytakaróját formációkra bontotta fel. Az azonos típusú, hasonló környezeti

Részletesebben

A biomasszahamu, mint értékes melléktermék

A biomasszahamu, mint értékes melléktermék A biomasszahamu, mint értékes melléktermék Dr. Mikó Péter Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet Budapest, 2014.12.11. Energiaforrás 1000 t olaj egyenérték megoszlás (%) EU-27 Magyarország EU-27

Részletesebben

Leier árokburkoló elem

Leier árokburkoló elem Leier ár A szélsőséges időjárás miatt megnövekedett csapadékvíz elvezetése Magyarországon is egyre fontosabbá válik. A meglévő elavult földmedrű rendszerek felújítását, új rendszerek kiépítését csak a

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz.

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Bevezetés A kerámiákat régóta használja az orvostechnika implantátumanyagként, elsõsorban bioinert tulajdonságaik, kopásállóságuk

Részletesebben

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Dr. Gyuricza Csaba SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytermesztési Intézet, Gödöllő Dr. László Péter MTA Talajtani

Részletesebben

dr. Solti Gábor: Földtani képződmények (alginit) alkalmazása a homoktalajok javítására

dr. Solti Gábor: Földtani képződmények (alginit) alkalmazása a homoktalajok javítására dr. Solti Gábor: Földtani képződmények (alginit) alkalmazása a homoktalajok javítására Az ökológiai gazdálkodás helyzete és jövője a Homokhátságon Lakitelek Népfőiskola, 2014. február 17. Forrás: Wikipédia

Részletesebben

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba 6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI Dr. Varga Csaba Oldódási és kicsapódási reakciók a talajban Fizikai oldódás (bepárlás után a teljes mennyiség visszanyerhető) NaCl Na + + Cl Kémiai oldódás Al(OH) 3 + 3H

Részletesebben

Tájrendezés és tájvédelem 3.

Tájrendezés és tájvédelem 3. Tájrendezés és tájvédelem 3. A tájrendezést megelőző vizsgálatok, Dr. Dömsödi, János Tájrendezés és tájvédelem 3.: A tájrendezést megelőző vizsgálatok, Dr. Dömsödi, János Lektor: Dr. Szalai, Tamás Ez a

Részletesebben

Felszín alatti vizek

Felszín alatti vizek Felszín alatti vizek Felosztás a befogadó kőzet/üledék víztározása szerint Pórusvizek (porózus kőzetekben, üledékekben): talajvíz rétegvíz (artézi víz, hévíz, ásványvíz, gyógyv.) (parti szűrésű víz átmeneti

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához 3. számú melléklet Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához Jelen tájékoztató, általánosságban tartalmaz információkat az élőfüves sportpályák kezelésére. Javasoljuk, hogy a konkrét kezelésre vonatkozó

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás -

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Homonnay Zsombor Ábrahámhegyi Fürdőegyesület - Sekély vizű tó, nagymértékű beépítettség,

Részletesebben

Beszivárgás számítás Budafok térségében. Készítette: Bódi Anita okl. építőmérnök, levelezős doktorandusz Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

Beszivárgás számítás Budafok térségében. Készítette: Bódi Anita okl. építőmérnök, levelezős doktorandusz Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Beszivárgás számítás Budafok térségében Készítette: Bódi Anita okl. építőmérnök, levelezős doktorandusz Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Urbanizációs beszivárgás számítás A módszer a korábbiaktól

Részletesebben

Sárvíz melléki ökológiai program. Sáregrestõl Tácig. Készült: Sárvíz Térségfejlesztõ Egyesület. Aba, Béke tér 1.

Sárvíz melléki ökológiai program. Sáregrestõl Tácig. Készült: Sárvíz Térségfejlesztõ Egyesület. Aba, Béke tér 1. Sárvíz melléki ökológiai program Sáregrestõl Tácig Készült: Sárvíz Térségfejlesztõ Egyesület Aba, Béke tér 1. 1 ÁLTALÁNOS BEVEZETÕ A Sárvíz Kistérség valójában tájegységi alapon, valamint már mûködõ infrastrukturális,

Részletesebben

Anyagok jellemzői 3. Dr. Józsa Zsuzsanna 2006. április 11.

Anyagok jellemzői 3. Dr. Józsa Zsuzsanna 2006. április 11. Anyagok jellemzői 3. Dr. Józsa Zsuzsanna 2006. április 11. Alakváltozás OKA: terhelés ( pl. pillanatnyi rugalmas vagy maradó tartós, kúszás, relaxáció stb.) hő (hőtágulás, lehűlés okozta összehúzódás)

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7.

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7. BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Heti és éves óraterv: A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra 7. évfolyam A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai

Részletesebben

GEO-FIFIKA. Földtudományi ismeretterjesztõ füzet 10. Talaj. A Föld élõ bõre

GEO-FIFIKA. Földtudományi ismeretterjesztõ füzet 10. Talaj. A Föld élõ bõre 10 GEO-FIFIKA Földtudományi ismeretterjesztõ füzet MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet 9400 Sopron Csatkai E. u. 6 8. Tel.: 99/508-340 www.ggki.hu www.foldev.hu www.yearofplanetearth.org www.foldev.hu

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 4 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak IV. AZ ÁsVÁNYOK (És kőzetek) KELETKEZÉsE 1. BEVEZETÉs Bárhol képződhetnek ásványok (kőzetek), ha gőzök, olvadékok

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI VÖRÖSAGYAGOK, VÖRÖS TALAJOK

MAGYARORSZÁGI VÖRÖSAGYAGOK, VÖRÖS TALAJOK Fekete József MAGYARORSZÁGI VÖRÖSAGYAGOK, VÖRÖS TALAJOK Fekete József Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Környezettudományi Intézet Talajtani és Agrokémiai Tanszék Tájökológiai

Részletesebben

6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM 6.2. INTEGRÁLT GAZDÁLKODÁSI CÉLPROGRAM (ICM * )

6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM 6.2. INTEGRÁLT GAZDÁLKODÁSI CÉLPROGRAM (ICM * ) 6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM Az alapprogram intézkedései között a gazdálkodás körülményeit feltáró felmérés végrehajtása, a környezeti szempontokat figyelembe

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

Szikes talajok javítása. Dr. Blaskó Lajos

Szikes talajok javítása. Dr. Blaskó Lajos Szikes talajok javítása Dr. Blaskó Lajos A talajjavítás fogalma Talajjavításon, azoknak az eljárásoknak az összességét értjük, amelyek a talaj termékenységét tartósan növelik valamely talajhiba kiküszöbölésével,

Részletesebben

Mezıcsát Város Önkormányzatának. Környezeti Fenntarthatósági Terve

Mezıcsát Város Önkormányzatának. Környezeti Fenntarthatósági Terve Mezıcsát Város Önkormányzatának Környezeti Fenntarthatósági Terve 1. Bevezetı... 4 2. Környezeti és környezetvédelmi helyzetkép... 6 2.1. A környezeti elemek állapota... 6 2.1.1. Levegı... 6 2.1.2. Vizek...

Részletesebben

BWT Hungária Kft., 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Műszaki iroda, bemutatóterem, raktár 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Tel.: 23/430-480 Fax: 23/430-482

BWT Hungária Kft., 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Műszaki iroda, bemutatóterem, raktár 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Tel.: 23/430-480 Fax: 23/430-482 BWT Hungária Kft., 2040 Budaörs, Keleti u. 7. BWT Hungária Kft. Műszaki iroda, bemutatóterem, raktár 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Tel.: 23/430-480 Fax: 23/430-482 E-mail: info.bp@bwt.hu www.bwt.hu G É P

Részletesebben

Tervezés alatt az M0 útgyűrű

Tervezés alatt az M0 útgyűrű Schell Péter Geoplan Kft. Ráckeve, 2003. november 4-5. Tartalomjegyzék 1. Bevezet 2. A résztvevő cégek ismertetése 3. A tervezett útgyűrű nyomvonalának rövid ismertetése 4. A tervezési szakasz geológiai

Részletesebben

Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam

Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában a természet és az

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Dr. Tóth Árpád. Az öntözés és a talaj kapcsolata. 2015. február 23.

Dr. Tóth Árpád. Az öntözés és a talaj kapcsolata. 2015. február 23. Dr. Tóth Árpád Az öntözés és a talaj kapcsolata 2015. február 23. A talaj Földtani (építész) értelemben a talajöv az atmo-, hidro-és litoszféra kölcsönhatása, átszövődése következtében kialakult ún. kontakt

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Vízminőség-védelem; a víz fizikai és kémiai jellemzői. 15.lecke 1. Organoleptikus (érzékszervi

Részletesebben

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás -

Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Fenntartható mederkotrás és iszapkezelés lehetősége a Balatonnál - többrétűen kapcsolt fenntarthatósági eljárás - Homonnay Zsombor PE-GK Környezetgazdálkodási agrármérnök szak 2013 Kvassay Jenő Terv Egyszerű

Részletesebben

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA Aprózódás-mállás Az ásványok és kőzet jelentős része olyan környezetben képződött, ahol a hőmérsékleti, nedvességei, nyomási és biológiai viszonyok jelentősen különböznek

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve)

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Házi dolgozat Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Dátum: (aktuális dátum) Tartalom Itt kezdődik a címbeli anyag érdemi kifejtése...

Részletesebben

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán Utak földművei Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör Dr. Ambrus Kálmán 1. Az utak földműveiről általában 2. A talajok vizsgálatánál használatos fogalmak 3. A talajok

Részletesebben

5. melléklet. A Duna Dunaföldvár-Hercegszántó közötti szakasza vízminőségének törzshálózati mérési adatai

5. melléklet. A Duna Dunaföldvár-Hercegszántó közötti szakasza vízminőségének törzshálózati mérési adatai 5. melléklet A Duna - közötti szakasza vízminőségének törzshálózati mérési adatai 5. melléklet 2006.02.20. TÁBLÁZATJEGYZÉK 1. táblázat: Mintavételi darabszámok az értékelt mintavételi helyeken (1968-2004)

Részletesebben

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba 2. Talajképző ásványok és kőzetek Dr. Varga Csaba Talajképző ásványok A földkéreg egynemű szilárd alkotórészei, melyeknek többsége szabályos, kristályos felépítésű. A bennük az építőelemek szabályosan

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás BAZ MTrT TERVEZŐI VÁLASZ 118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 1. Szakmai szempontból elhibázott döntésnek tartjuk a Tokaji Borvidék Világörökségi terület közvetlen környezetében erőmű létesítését.

Részletesebben

... A színtestek használata a kerámia mázakban

... A színtestek használata a kerámia mázakban . Interkerám 20 éve a szilikátipar szolgálatában.......... A színtestek használata a kerámia mázakban 12 gyakorlati szempont a színtest, és a hordozó máz kiválasztásához A színtestekről egyszerűen Egy

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 0623 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. H 2. H 3. I 4.

Részletesebben

Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT

Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT JÁNOSHALMA VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 A települési környezetvédelmi program készítésének célja és feladatai...

Részletesebben

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok)

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) Tisztasági problémák a borban Áttetszőség fogyasztói elvárás, különösen a fehérborok esetében Zavarosságok: 1. bor felületén (pl. hártya); 2. borban szétszórtan

Részletesebben

4. Területhasználati alkalmasság a Szentesi kistérségben 1

4. Területhasználati alkalmasság a Szentesi kistérségben 1 4. Területhasználati alkalmasság a Szentesi kistérségben 1 4.1. Termohelyi adottságok A térség síkvidék, mely a Tisza és a Körös találkozásától délkeletre fekszik, kedvezotlen domborzati adottság nélkül.

Részletesebben

A talajvédelem célja. Menyhért Ferenc. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Talajvédelmi Hatósági Osztály 2012. 05. 08.

A talajvédelem célja. Menyhért Ferenc. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Talajvédelmi Hatósági Osztály 2012. 05. 08. A talajvédelem célja Menyhért Ferenc Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Talajvédelmi Hatósági Osztály 2012. 05. 08. Termőföld minőségvédelme, talajvédelem A termőföld védelméről szóló2007. évi CXXIX.

Részletesebben

Magyarországi erdők talaja és kőzete Évfolyamdolgozat

Magyarországi erdők talaja és kőzete Évfolyamdolgozat Magyarországi erdők talaja és kőzete Évfolyamdolgozat Készítette: Vastag Róbert Gábor Szak: Kémia BSc Dátum: 2008-2009. tavaszi félév Témavezető: Dr. Tóth Gergely Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1. Erdők

Részletesebben

Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése. Mayer Martin János Dr. Dán András

Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése. Mayer Martin János Dr. Dán András Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése Mayer Martin János Dr. Dán András Napenergia hasznosítása Villamosenergiatermelés Hő hasznosítás: fűtés és használati melegvíz Közvetlen (napelemek)

Részletesebben

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megújuló energiatermelés hazai lehetőségei Kiváló biomassza- és földhőtermelés

Részletesebben

Alapfogalmak. Kızet: A bolygók szilárd anyagát alkotó, kémiailag heterogén, regionális elterjedéső ásványtársulás.(kızetalkotó ásványok)

Alapfogalmak. Kızet: A bolygók szilárd anyagát alkotó, kémiailag heterogén, regionális elterjedéső ásványtársulás.(kızetalkotó ásványok) MAGMÁS KİZETEK Alapfogalmak Kızet: A bolygók szilárd anyagát alkotó, kémiailag heterogén, regionális elterjedéső ásványtársulás.(kızetalkotó ásványok) A három alapvetı kızettípus és képzıdése: magmás-

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 11 KRISTÁLYkÉMIA XI. ATOMOK És IONOK 1. AZ ATOM Az atom az anyag legkisebb olyan része, amely még hordozza a kémiai elem jellegzetességeit. Ezért az ásványtanban

Részletesebben

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Egy mintapéldán keresztül mutatjuk be a GRASS vektoros elemzési műveleteit. Az elemzési mintafeladat során gumipitypang termesztésére

Részletesebben

Talajvédelem. Talajok átalakítása és elzárása Talajok beépítése Talajművelés Talajok víztelenítése és öntözése Erózió, defláció Talajok szennyezése

Talajvédelem. Talajok átalakítása és elzárása Talajok beépítése Talajművelés Talajok víztelenítése és öntözése Erózió, defláció Talajok szennyezése Talajvédelem Talajok átalakítása és elzárása Talajok beépítése Talajművelés Talajok víztelenítése és öntözése Erózió, defláció Talajok szennyezése Talajok szennyezése Porok Savak Fémek Sók Növény-védőszerek

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

KOMPOSZT KÍSÉRLET KUKORICÁBAN

KOMPOSZT KÍSÉRLET KUKORICÁBAN KOMPOSZT KÍSÉRLET KUKORICÁBAN Pozsgai Andrea 1, Szüle Bálint 2, Schmidt Rezső 3, Szakál Pál 4 1 MSc hallgató, környezetgazdálkodási agrármérnök, NyME-MÉK, Mosonmagyaróvár 2 PhD hallgató, NyME-MÉK, Mosonmagyaróvár

Részletesebben

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren (73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren Digital publication of the 1:200,000 scale agricultural soil map on the georgikon map talajtan@georgikon.hu

Részletesebben

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Név: Kvaszingerné Prantner Csilla Szak: Informatika Évfolyam: III. Tartalomjegyzék Az Aggteleki Nemzeti Park szövegrésze... 3 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park... 3 Tihany...

Részletesebben

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha SzGY04 - Végezzen el tápanyagutánpótlás számítást! GYAKORLATI PÉLDA Tápanyag utánpótlás Költségek: A./ Műtrágya anyagköltség B./ Keverés, őrlés segédüzemi költségének kiszámítása C./ Műtrágya felrakásának

Részletesebben

Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata

Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata Csicsely Ágnes * Témavezetõ: dr. Józsa Zsuzsanna ** és dr. Sajtos István *** 1. A vályog bemutatása A vályog a természetben elõforduló szervetlen alkotórészek

Részletesebben

Szikes talajok javítása. Tóth Tibor

Szikes talajok javítása. Tóth Tibor Szikes talajok javítása Tóth Tibor Talajjavítás kilúgzással/átmosással (Keren, Miyamoto, 1990) FOLYAMATOK -a sók ki/feloldása -a víz átfolyása a talajprofilon -a sók eltávolítása a gyökérzónából Jó áteresztőképességű

Részletesebben

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Atmoszférikus égőjű kazánok kéményméretezése Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK 1 MSZ EN 13384-1 Égéstermék-elvezető elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. Égéstermék-elvezető

Részletesebben

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Épületvillamosság laboratórium Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának

Részletesebben

Talaj - talajvédelem

Talaj - talajvédelem Talaj - talajvédelem A Talaj: - a levegıvel és a vízzel egyenértékő elem - a természeti és mővi környezet eleme - az anyag és energiaáramlások közege - három v. négy fázisú összetett rendszer A talaj,

Részletesebben

Készítette a Mezıkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából a

Készítette a Mezıkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából a A MEZİKÖVESDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ÉS PROGRAMJA Készítette a Mezıkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából a TMB Hungary Kft. MEZİKÖVESD, 2007. JÚNIUS Tartalomjegyzék 1 VEZETİI

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I

H A T Á S V I Z S G Á L A T I H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Iktatószám: A hatásvizsgálat elkészítésére fordított id : Hatásvizsgálatba bevont személyek, szervezetek: Dátum: Kapcsolódó hatásvizsgálati lapok: Vizsgált id táv: El

Részletesebben

Az ózonréteg sérülése

Az ózonréteg sérülése Az üvegházhatás Már a 19. században felismerték hogy a légköri CO2 üvegházhatást okoz. Üvegházhatás nélkül a felszínen 2 m-es magasságban 14 oc-os hmérséklet helyett kb. 2 oc lenne. Az üvegházhatás mértéke

Részletesebben

Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6.

Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6. Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6. 1 Az anyagválasztás szempontjai: Rendszerkövetelmények: hőmérséklet

Részletesebben