FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV EGYSÉGES MONITORING INFORMÁCIÓS RENDSZER PÁLYÁZATI ADATLAP KITÖLTŐ PROGRAM KEDVEZMÉNYEZETTEK RÉSZÉRE. 1.8 verzió

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV EGYSÉGES MONITORING INFORMÁCIÓS RENDSZER PÁLYÁZATI ADATLAP KITÖLTŐ PROGRAM KEDVEZMÉNYEZETTEK RÉSZÉRE. 1.8 verzió. 2007."

Átírás

1 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV EGYSÉGES MONITORING INFORMÁCIÓS RENDSZER PÁLYÁZATI ADATLAP KITÖLTŐ PROGRAM KEDVEZMÉNYEZETTEK RÉSZÉRE 1.8 verzió március

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés A program telepítése és indítása Adatlap betöltése Adatlap rögzítése Adatmezők fajtái, használatuk Tájékoztató adatok Adatlap mentése elektronikus adathordozóra Funkcionális adatlapok Funkcionális adatlapok mentése Nyomtatás Kézikönyv menüpont A működéshez szükséges segédprogramok A dátumformátum beállítása WinXp/Win2000 operációs rendszereken, a kitöltő program helyes működéséhez... 19

3 1. Bevezetés A Pályázati adatlap kitöltő alkalmazás elsődleges célja az, hogy segítse a pályázati adatlapok kitöltését a kitöltési hibák minimalizálása mellett. Az alkalmazás használatával a pályázó a pályázati adatlapot a kötelezően előírt ellenőrzési feltételek és szempontok betartása mellett töltheti ki, majd a végleges adatlapot kinyomtatja és elektronikus adathordozóra írja. A kinyomtatott adatlapot és az elektronikus adathordozót a Pályázati Útmutatóban kijelölt szervezet részére kell eljuttatni. A végleges, hibátlan adatlap nyomtatásakor a program vonalkódot is nyomtat az adatlapra. Vonalkód nélkül a pályázat nem benyújtható! Az útmutató a jelenleg ismert eljárásrendi elemek ismeretében készült. 2. A program telepítése és indítása A kitöltő program első telepítésekor meg kell határozni a telepítés helyét. Újabb verzió telepítésekor a telepítés helyének megadására nincs szükség. A rendszer érzékeli a korábbi telepítési paramétereket, majd a program korábbi verzióját az újratelepítéssel felülírja. Újratelepítéskor az előzőleg begépelt kitöltési adatok nem vesznek el. Mielőtt a beadásra szánt végleges, hibátlan adatlapot kinyomtatja, győződjön meg arról, hogy időközben jelent-e meg újabb kitöltő program verzió az Interneten. Amennyiben újabb verzió jelent meg, akkor töltse azt le és telepítse, majd azzal nyomtassa ki a végleges, beadásra szánt pályázatot. A program verziószám a bal alsó sarokban található meg (a kitöltő program és az egyes pályázati kiírásokhoz tartozó adatlapok verziószáma különböző). Fontos információ! A program megfelelő működése érdekében a telepítést kizárólag a C:\ partíción (Saját gép) hajtsa végre. A saját gépen ne hozzon létre a kitöltő program számára külön könyvtárat, mert a telepítő ezt a könyvtárat automatikusan létrehozza KitoltoEMIR2 néven. Így telepítéskor a teendő a következő: A telepítés indításakor egy a Windows rendszeréhez hasonló tallózó ablak jelenik meg:

4 Itt a C:\ meghajtót kell kiválasztani, majd a Telepítés indítása gombbal a telepítés indítható. A telepítés sikeres befejezéséről tájékozat a program, egyben figyelmeztet, hogy a számítógépet a későbbi problémamentes működés érdekében újra kell indítani. Az üzenetet jóváhagyva a telepítő automatikusan kilép, ezt követően a számítógép asztalán megtalálható lesz a kitöltő programot indító parancsikon: Azt követően az asztalon dupla bal egérgomb kattintással indíthatjuk el a programot. Mielőtt a beadásra szánt végleges, hibátlan adatlapot kinyomtatja, minden esetben győződjön meg arról, hogy a legújabb elérhető kitöltő program, illetve adatlap került-e Önnél letöltésre. Ennek legegyszerűbb módja, az ún. verziószám ellenőrzése, amely a bal alsó sarokban található meg (a kitöltő program és az egyes pályázati kiírásokhoz tartozó adatlapok verziószáma különböző).

5 Amennyiben az Önnél letöltött kitöltő program, illetve adatlap verziószáma nem egyezik meg az Interneten elérhető program verziószámával, kérjük, hogy mentse el és zárja be a kitöltött adatlapját és a kitöltő programot is, majd ezt követően töltse le az Internetről az új verziót és telepítse újra a programot. Újratelepítéskor az adatai nem vesznek el! Ügyeljen rá, hogy minden egyes telepítést követően számítógépét indítsa újra! A telepítés befejezését követően erre a rendszer figyelmezteti is Önt. A már meglévő kitöltő program frissítése céljából történő újabb verzió telepítésekor ellenőrizzük, hogy a programot bezártuk-e, hiszen a futtatott program önmagát nem tudja felülírni, így az új verzió telepítése nem lesz lehetséges! A sikeres telepítést és az operációs rendszer újraindítását követően kérjük, ismételten nyissa meg mentett és kitöltött adatlapját (mind az adatlapot, mind a kapcsolódó ún. funkcionális adatlapokat) és ellenőrizze az esetleges módosítási követelményeket. A program az általánosságban használt 1024*768-as felbontásra lett optimalizálva. Amennyiben ez a felbontás a felhasználó számára nem optimális (nem jól látható karakterek), abban az esetben használható a 800*600-as felbontás, ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy a képernyők egyes elemei nem lesznek jól láthatóak. A képernyő bal felső sarkában található menüpontok segítségével tudjuk a kitöltő programot használni. Az Új menüpontban A Módosít menüpontban A Töröl menüpontban az adatlappal kapcsolatos feladatok érhetők el (új adatlap betöltés, adatlap mentés, adatlap bezárása, mellékletek kitöltése, hibalista). a már korábban elment adatlappal kapcsolatos feladatok érhetők el (adatlap mentése, adatlap bezárása, mellékletek kitöltése, hibalista). a korábban rögzített adatlapot tudjuk eltávolítani. A Nyomtatás menüpontban a kitöltött adatlapot és mellékleteit tudjuk kinyomtatni!

6 Fájlok menüpontban Kézikönyv menüpontban a kitöltő programmal készített és mentésre került adatlapok jeleníthetőek meg, mappa struktúrában. Ennek a gombnak a segítségével közvetlenül elérhetjük a mentett fájljainkat ugyanúgy, mintha a Windows könyvtáraiban tallóznánk őket. a Felhasználói kézikönyv (a kitöltő program használatát segítő jelen dokumentum) érhető el. Fontos információ! Az adatlapokon ellenőrzési kritériumok kerültek meghatározásra, amelynek két fajtáját különböztetjük meg: Javítandó! Amennyiben egy adott mezőhöz kapcsolódóan a mentés során a megjelenő üzenet mellett a Javítandó kifejezés kerül feltüntetésre, az adatlap hibás, illetve nem felel meg a Pályázati Útmutató kötelező előírásainak. Az adatlap ilyenkor elmenthető, azonban kizárólag vonalkód nélkül nyomtatható (a lapok tetején Figyelmeztető üzenettel ellátva), tehát nem benyújtható! A Javítandó feliratok olyan ellenőrzési szempontokat tükröznek, amelyek a legfontosabb formai, illetve jogosultsági kritériumokat kísérik nyomon, így amíg ilyen típusú üzenetek jelennek meg a mentést követően, a pályázati adatlapunkon a véglegesítést és benyújtást megelőzően még módosítani szükséges. Figyelmeztetés! Amennyiben egy adott mezőhöz kapcsolódóan a mentés során a megjelenő üzenet mellett a Figyelmeztetés kifejezés kerül feltüntetésre, az adatlap elmenthető és vonalkóddal nyomtatható, tehát a kijelölt szervezet részére benyújtható. A figyelmeztető üzenetek fő célja az előfordulható hibák, valamint hiánypótlások számának minimalizálása. Figyelmeztető üzenet esetében érdemes az érintett adatokat a nyomtatást megelőzően ellenőrizni. 3. Adatlap betöltése Az Új funkcióra kattintva érhetjük el az Új pályázati adatlap létrehozása ablakot, ahol a kitöltendő adatlapot, az elnevezést követően megnyithatjuk.

7 A kitöltő programhoz több adatlap is telepíthető, ez esetben az új adatlap megnyitása funkció után megjelenő ablakban lelistázódnak az általunk előzetesen telepített adatlapok, ahol ki tudjuk választani és el tudjuk nevezni azt, amelyikkel dolgozni szeretnénk. A fájl neve a fix előtaggal együtt kerül mentésre. Felhívjuk figyelmét, hogy ugyanarra a kiírásra, ugyanazt a fájl nevet kétszer nem lehet megadni. 4. Adatlap rögzítése A létrehozást követően a következő felület jelenik meg:

8 Az adatlap felett, az egyes adatlapok tartalmától függően funkciógombok jelennek meg, amelyek közül az alábbi az állandó: - Állami támogatások Az adatlapon az egyes fülek az oldalak számát jelzik, ezek segítségével tudunk az oldalak között léptetni. A megnyitást követően azok a fülecskék aktívak (sötétek) amelyekkel az adott megnyitást követően dolgoztunk már.

9 A szükséges adatok rögzítése után az adatlapot a jobb alsó sarokban feltüntetett Mentés funkcióval tudjuk elmenteni. A mentés első fázisaként a program lefuttatja a beépített ellenőrzési funkciókat és annak eredményéről a pályázót az Ellenőrzés elnevezésű ablakon tájékoztatja: Kérjük, hogy a rendszer üzeneteit figyelmesen olvassa el, mivel az ellenőrzési szempontok segítségére lehetnek abban, hogy milyen adatok kitöltése szükséges a hiánytalan, formailag megfelelő pályázat beadásához, megelőzendő az esetleges elutasítást vagy hiánypótlást! A figyelmeztetések, hibaüzenetek megtekintését követően a pályázó az alábbi lehetőségek közül választva léphet tovább: Lehetősége nyílik az adatlapon kijavítani, illetve módosítani az adatokat a Vissza az adatlapra funkció segítségével; Visszatérhet az adatlap kitöltéséhez, a Mentés funkciógomb használatával is, ekkor a bevitt adatokat a program tárolja; A körültekintő adatrögzítést elősegítendő a képernyő bal felső sarkában található Kitöltési útmutató gomb, melynek segítségével az adott konstrukcióhoz tartozó kitöltési útmutató jeleníthető meg. Mikor a mentés megtörtént, a rendszer visszaigazol: Ezt követően a rendszer visszatér az adatlaphoz, ahol a pályázó további adatrögzítést végezhet (ez esetben újra végrehajtható a mentés-ellenőrzés folyamat).

10 Ha az adatlap nem kerül módosításra/bővítésre, akkor a Bezár funkciógomb segítségével az adatlap bezárható. A mentést követően az adatlapok a Mentes elnevezésű könyvtárba kerülnek, amely közvetlenül a kitöltő program telepítő könyvtárában található. Az adatlap neve a fájlnév végén kerül feltüntetésre. Fontos információ! A formátumot kizárólag a kitöltő program segítségével van lehetőség megnyitni! Az előírtaknak megfelelő telepítés során a kitöltő program Mentes könyvtára az alábbi helyen található meg KitoltoEMIR2\ Mentes. Abban az esetben, amikor a kitöltő programot valamilyen oknál fogva eltávolítjuk a számítógépről, ügyeljünk arra, hogy a Mentes könyvtárban található fájlokat (célszerű az egész Mentes könyvtárat) átmásoljuk egy biztonságos helyre, különben az addig kitöltött adatlapokat a programmal együtt letöröljük gépünkről! Amennyiben a pályázó az adatlapon nem módosított/bővített, illetve a változtatásokat nem kívánja elmenteni, a Bezárás funkció segítségével a főmenübe juthat vissza, ahol a korábban mentett pályázati adatlapjainak listája szerepel. A program a bezárást megelőzően figyelmeztet, ha az adatlap újonnan rögzített/módosított adatai nem kerültek mentésre: Amennyiben az adatlapot elmentjük, a főmenüben jelenik meg, az alábbi információtartalommal: - Projekt megnevezése, - Mentett fájl neve, - Adatlap neve, - Utolsó mentés dátuma, - Javítandó hibák száma (amíg a javítandó hibák száma nem 0, addig az adatlap vonalkóddal ellátott nyomtatására nincs lehetőség).

11 Az adott adatlap bezárását követően, a kitöltő program főmenüjének jobb alsó sarkában található Kilépés gombbal tudjuk a teljes programot bezárni Adatmezők fajtái, használatuk A pályázati adatlapon szerepelő mezők többségét ezek háttere világoskék be kell gépelni, vagy a rendelkezésre álló elektronikus formátumból (pl. Word, másolás Ctrl+C beillesztés Ctrl+V) átmásolni. A törzsadatból kiválasztandó adatokat legördülő listából kell kiválasztani (egyes listák egymással kapcsolatban állnak, így a például egy adott település kiválasztása automatikusan generálja a hozzá kapcsolódó megyét). Léteznek továbbá az úgynevezett dátum mezők (a rögzíteni kívánt dátumot be is gépelhetjük, de egy naptár megjelenítésével tudunk tallózni is a naptárban amennyiben nem megfelelő dátumformátumot tüntetünk fel, a rendszer hibaüzenetben kéri ismételten a mező kitöltését).

12 Az adatlapokon a sötétkék hátterű mezők már korábban rögzített, illetve automatikusan, képlet eredményeképpen előálló mezőket jeleznek Tájékoztató adatok A rendszer segítségünkre van abban is, hogy egyes szövegmezőknél a pályázati útmutató alapján hány karakter áll összesen rendelkezésünkre, illetve rögzítés során jelzi, még hány karaktert rögzíthetünk. Kérjük figyeljen arra, hogy a kitöltés során a karakterszám mellett a rögzíthető sorok száma is előre meghatározott. Az adott mezőbe még rögzíthető karakterek és sorok száma a képernyő bal alsó sarkában található.

13 4.3. Adatlap mentése elektronikus adathordozóra A mentést követően az adatlap a KitoltoEMIR2\ Mentes könyvtárban, vagy a Fájlok menüpont alatt érhető el. Az adatlap elektronikus adathordozóra történő írásakor kizárólag az előbbiekben leírt helyeken található.xdat kiterjesztésű fájl használható. Amennyiben egyéb fájlformátumban (pl.: pdf) történik a Közreműködő Szervezet részére a benyújtás, az a pályázat formai okból történő elutasítását eredményezheti. 5. Funkcionális adatlapok Az egyes pályázati kiírásoktól függően a pályázati adatlaphoz elválaszthatatlanul kapcsolódó funkcionális adatlapok kitöltése kötelező. Az adatlapokat a pályázati adatlap tetején található funkciógombok segítségével érhetjük el Funkcionális adatlapok mentése Az adatlapokat a Mentés funkció segítségével lehet elmenteni, amely lefuttatja az előre meghatározott ellenőrzési kritériumokat, ugyanúgy, mint ahogy azt a pályázati adatlap mentésekor is tapasztaltuk. A pályázati adatlap funkcióival azonos elven működik a mentés, ellenőrzés és az adatlapra történő visszatérés lehetősége.

14 A mentést követően az ellenőrzés ablak jelenik meg: A hibaüzenetek megtekintését követően a felhasználó mentés nélkül - visszatérhet a funkcionális adatlapra, valamint választhatja Mentés funkciógombot, így egy ún. időközi mentéssel tér vissza az adatlaphoz, melyet ha nem kíván tovább módosítani/bővíteni a Bezár funkciógombbal bezárhat. Amíg javítandó típusú hibaüzenet szerepel az Ellenőrzés ablakban, addig az adatlap és a pályázati adatlap csak vonalkód nélkül nyomtatható. Az egyes funkcionális adatlapok jellegükből adódóan több tételből is állhatnak. Ezeket listásan jeleníti meg a rendszer, és külön, minden tételre vonatkozóan futnak az adott ellenőrzések:

15 Kérjük, hogy a rendszer üzeneteit figyelmesen olvassák el, mivel az ellenőrzési szempontok segítségükre lehetnek abban, hogy milyen adatok kitöltése szükséges a hiánytalan, formailag megfelelő pályázat beadásához, megelőzendő egy esetleges elutasítást vagy hiánypótlást! 6. Nyomtatás Nyomtatás előtt ellenőrizze, hogy elérhető-e az NFÜ honlapján ( újabb verzió a kitöltő programból. Amennyiben igen, kérjük azt töltse le, telepítse, majd azzal végezze el a beadandó pályázat mentését és kinyomtatását. A kitöltő program újratelepítése nem jár adatvesztéssel, a mentett adatlap az újként telepített verzióban is megtalálható lesz. Mentést követően lehetőségünk van a teljes pályázati adatlap nyomtatására. A nyomtatás a számítógép alapértelmezettként beállított nyomtatójára történik. Amennyiben az alapértelmezett nyomtatót megváltoztatja, úgy a kitöltő programot újra kell indítani, hogy a módosított beállítások alkalmazhatóvá váljanak. További nyomtatási probléma merülhet fel abban az esetben, ha a program telepítését követően az operációs rendszer újraindítása nem történt meg!

16 A Nyomtatás funkciógombra kattintva a kijelölt pályázati adatlap kinyomtatható. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a pályázati adatlap kizárólag egyben nyomtatható ki, laponként nem. Erre azért van szükség, hogy a pályázat beolvasáshoz szükséges vonalkód egységessége garantált legyen. Amennyiben a pályázati adatlapon, illetve a kapcsolódó funkcionális adatlapokon javítandó hiba van, úgy a következő üzenet jelenik meg: FONTOS INFORMÁCIÓ: Vonalkód nélkül a pályázati adatlap nem nyújtható be a kijelölt Közreműködő Szervezet részére! Az ellenőrzési kritériumoknak megfelelően kidolgozott pályázati adatlap esetében, a javítandó mezők száma 0 (nulla). Ekkor a Nyomtatás funkcióra kattintva az alábbi üzenet jelenik meg:

17 Az elkészített pályázati adatlapok nyomtatása az alábbi módokon lehetséges: 1. Az adatlapok közvetlen a nyomtatóra küldésével; 2. PDF fájlba történő mentéssel (exportálással) és nyomtatással. (ajánlott) A fenti információs ablak bal alsó sarkában látható Nyomtatás PDF fájlba funkcióval választható a nyomtatás módja, amely alapértelmezettként az adatlapok közvetlen nyomtatóra küldésének opcióját biztosítja. Ellenkező esetben (a Nyomtatás PDF fájlba funkció kipipálásával ) a program még a nyomtatást megelőzően PDF dokumentumként állítja elő a pályázati adatlapokat. PDF fájlba történő mentés (exportálás) és nyomtatás esetén az előállított PDF dokumentum mentését a rendszer automatikusan felajánlja, még a nyomtatás megkezdése előtt, majd ennek végrehajtását követően lehet a dokumentumot kinyomtatni. FONTOS INFORMÁCIÓ: Nyomtatási hibára utal, ha a fenti ablak bal alsó sarkában nem látható a vonalkód ikon! Ebben az esetben a nyomtatás elkerülendő, hiszen a kinyomtatott adatlapokra nem kerül vonalkód, így a kinyomtatott pályázati adatlap nem kerülhet benyújtásra a Közreműködő Szervezet felé. Kérjük, hogy a nyomtatás előtt ellenőrizze, hogy a nyomtató nem gazdaságos (eco) módban üzemel. Lehetőség szerint a legjobb minőségben végezze a nyomtatást. Ügyeljen arra, hogy az eredetiként beadandó példány ne fénymásolt legyen! A pályázati kitöltő programból történő adatlap nyomtatás feltételei a nyomtató beállításokra vonatkozóan bővültek. Abban az esetben, ha nyomtatáskor az adatlapon nem jelenik meg a vonalkód, a nyomtatási beállításoknál ellenőrizni szükséges, hogy a "True Type küldése bitképként" funkció "engedélyezett"-ként legyen beállítva. Amennyiben a vonalkód nyomtatása így sem valósul meg, úgy a pdf fájlból történő nyomtatást javasoljuk. Kérjük, ebben az esetben indítsa újra számítógépét, majd térjen vissza a nyomtatási funkcióhoz újra.

18 7. Kézikönyv menüpont A Kézikönyv menüpont alatt jelen felhasználói kézikönyv található, amely a kitöltő program technikai működését mutatja be részletesen, végigvezetve, képekkel illusztrálva, bemutatva, hogy milyen funkciók segítik Önt a pályázat sikeres beadásában! 8. A működéshez szükséges segédprogramok A rendszer által készített elektronikus pályázati adatlapok PDF-fájlba történő exportálásához telepíteni szükséges az Adobe Acrobat Reader alkalmazást, amely a weboldalról a kitöltő programmal együtt letölthető. Figyelem! A segédprogram telepítése abban az esetben is feltétele a kitöltő program hibátlan működésének, ha az adatlapok közvetlenül, PDF dokumentum előállítás nélkül kerülnek nyomtatásra!

19 9. A dátumformátum beállítása WinXp/Win2000 operációs rendszereken, a kitöltő program helyes működéséhez A kitöltő program használatához a Windows-ban alapértelmezettként beállított dátumformátum a megfelelő. Azonban ha ez a számítógépen módosításra került, akkor a következő módon tudjuk beállítani. START menü Beállítások Vezérlőpult (pirossal jelölve):

20 Területi és nyelvi beállítások Területi beállítások fülön a Testreszabás funkciógomb Ezt követően az alábbi ablakhoz jutunk:

21 A Területi beállítások testreszabása felületen a Dátum fülön (pirossal jelölve) paraméterezhetőek az alábbiak: 1. rövid dátumformátum, 2. dátum elválasztó, 3. hosszú dátumformátum. 1. A rövid dátumformátum: formátuma a következő kell, hogy legyen: éééé.hh.nn. (Ügyeljünk, hogy a formátum nem tartalmazhat a leírt formátumtól eltérő szóközt, kötőjelet, egyéb írásjelet, pontosan meg kell egyeznie a leírt formátummal!) 2. Dátum elválasztó: csak pont lehet! 3. Hosszú dátumformátum: formátuma a következő kell, hogy legyen: éééé. HHHH n. (Ügyeljünk, hogy a formátum nem tartalmazhat a leírt formátumtól eltérő szóközt, kötőjelet, egyéb írásjelet, pontosan meg kell egyeznie a leírt formátummal!) Az ablakok jóváhagyásával kiléphetünk a dátumformátum beállításaiból. A dátumformátum módosítását követően a kitöltő programot újra kell indítani! A kitöltő program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Elektronikus Pályázat Kitöltő program. Felhasználói kézikönyv 2.0

Elektronikus Pályázat Kitöltő program. Felhasználói kézikönyv 2.0 Elektronikus Pályázat Kitöltő program Felhasználói kézikönyv 2.0 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3 2. HARDWARE/SOFTWARE KÖRNYEZET... 3 3. A KITÖLTŐ PROGRAM TELEPÍTÉSE... 3 4. A MŰKÖDÉSHEZ SZÜKSÉGES SEGÉDPROGRAMOK...

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Kifizetési kérelem 2015. február 24. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Tartalomjegyzék 1. Firefox portable... 3 1. Belépés a felületre... 4 1.1 Meghatalmazás

Részletesebben

Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához

Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához Az elektronikus kérelembenyújtó felület elérése Az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

E-építési napló offline vezetése

E-építési napló offline vezetése E-építési napló offline vezetése Frissítve: 2016. november 24. 1 Miért van szükség az elektronikus építési napló offline vezetésére? Az e-építési napló rendszer működésének alapvető feltétele, hogy az

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé Útmutató A 2005. évi kontroll adatszolgáltatás elkészítéséhez Előzetes teendők: 1. Töltse le és telepítse az APEH Internet lapjáról (www.apeh.hu) az ABEV2006 programot és a hozzá tartozó nyomtatványokat.

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Kifizetési kérelem 2013. január 24. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Tartalomjegyzék 1. Firefox portable... 3 1.1. Telepítés:... 4 1. Belépés a felületre...

Részletesebben

A kontrolladat-szolgáltatás elkészítése

A kontrolladat-szolgáltatás elkészítése A kontrolladat-szolgáltatás elkészítése Az alábbi leírás tartalmazza a kontrolladat állomány elkészítésének lehetséges módjait, valamint az adatszolgáltatás elektronikus teljesítésének lépéseit. Valamint

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A TÖRVÉNYALKOTÁS PARLAMENTI INFORMATIKAI RENDSZERE (PARLEX) TÁRGYÚ FEJLESZTÉSHEZ V. RÉSZ KÉRDÉSEK, INTERPELLÁCIÓK VÁLTOZÁSMENEDZSMENT ADATOK IDŐPONT VERZIÓ MÓDOSÍTÁS JELLEGE SZERZŐ

Részletesebben

Belépés Budapest, Ady Endre utca

Belépés Budapest, Ady Endre utca MultiSchool3 Szülő modul felhasználói útmutató A modul a szülők számára készült, használatával az alábbiakra van lehetőség: 1) Gyermek alapadatainak megtekintése 2) Gyermek korábbi tranzakcióinak megtekintése,

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tisztelt hallgató mielőtt belekezd a szakdolgozata feltöltésébe az elektronikus felületen kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót. Csak akkor

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ. Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ. Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról Belépő felület https://www.eper.hu/webeper/paly/palybelep.aspx Egyszerűsített regisztráció Célja, hogy a már korábban a rendszerbe bekerült szervezetek regisztrációját

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 48/2013. (XII.12.) számú rendelete lehetővé

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

On-line képzési program nyilvántartás

On-line képzési program nyilvántartás On-line képzési program nyilvántartás a Képző szervezetek funkciói 2016.01.15. 1 Tartalomjegyzék 1. Képző szervezet funkciói... 3 1.1 Program regisztráció... 3 1.1.1 Új képzési program regisztrációja...

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Kérjük válasszon az alábbi diasorozatok közül! A teljes e-bevallás

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata 1. Az Általános Nyomtatványkitöltőt Alkalmazás (ÁNYK) letöltése Kérjük első lépésként töltse le ÁNYK-t az alábbi helyről: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_ins

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány. Dátum : 2/2/2016. FAM DAVIE ügyfélszolgálat

Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány. Dátum : 2/2/2016. FAM DAVIE ügyfélszolgálat Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány Cím : Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány Dátum : 2/2/2016 Szerző : FAM DAVIE ügyfélszolgálat 0 1 1 Tárgymutató 1 TÁRGYMUTATÓ... 2 2 A DAVIE4 TANÚSÍTVÁNY TELEPÍTÉSÉNEK HÁTTERE...

Részletesebben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 Feladatok kiadása a Neptunban manuálisan... 3 3 Feladatok kiadása a Neptunban

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz. https://aat.mta.hu/aat

Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz. https://aat.mta.hu/aat Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz https://aat.mta.hu/aat 1 Belépés a pályázati rendszerbe Kattintson a Pályázatok menüponton belül a Domus gombra. Kérdéseikkel, észrevételeikkel

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Segédlet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához

Segédlet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Segédlet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata 1. Az Általános Nyomtatványkitöltőt Alkalmazás (ÁNYK) letöltése Kérjük első lépésként töltse le ÁNYK-t az alábbi helyről: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_install.html

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszeren 1(11) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Aláírási lehetőségek... 3 3.1. Szolgáltatási

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Felhasználói kézikönyv 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. május 28. Utolsó módosítás időpontja: 2005. június. 21. E-Group Magyarország

Részletesebben

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára 1. A telepítő program elindítása után a Sprint Telepítő Varázsló irányítja a telepítés folyamatát. A Felhasználási (licenc) feltételek elfogadása

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató)

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) A szolgáltatás új funkciójának segítségével számlaadatait, számlakivonatát, tranzakció történetét tárolhatja offline módon és áttöltheti azt

Részletesebben

Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán

Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán Az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok esetében az aláírás hitelességének ellenőrzését minden dokumentumnál el kell végezni a befogadás

Részletesebben

Segédlet a Diplomamentő II. program benyújtásához a Forrástár rendszeren keresztül

Segédlet a Diplomamentő II. program benyújtásához a Forrástár rendszeren keresztül Segédlet a Diplomamentő II. program benyújtásához a Forrástár rendszeren keresztül A Diplomamentő II. Program elektronikus (FORRÁSTÁR) felületen benyújtott pályázatához kapcsolódóan a következő segédlet

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról OTP BANK NYRT. Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról Bankunk ügyfeleink folytonos szoftverhasználatát biztosító szempont alapján úgy döntött, hogy az új verziót (6.01-01) most nem a megszokott

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

SEGÉDLET. Kedvezményezettek részére Gyakran előforduló számlarögzítési problémák

SEGÉDLET. Kedvezményezettek részére Gyakran előforduló számlarögzítési problémák SEGÉDLET Kedvezményezettek részére Gyakran előforduló számlarögzítési problémák 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Elszámolás számla rögzítés... 3 2. Számlaösszesítő esetében ki a szállító?... 4 3. Mi a teendő, ha a

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

K&H token tanúsítvány megújítás

K&H token tanúsítvány megújítás K&H token tanúsítvány megújítás felhasználói kézikönyv 2014.10.15. verzió: 1.2 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 3 2 Technikai feltételek... 3 3 A tanúsítványok megújításának folyamata Firefox... 6 4 A

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ a tanfelügyeleti értékelő felülethez szakértők számára 2017. március 3. 1 A tanfelügyeleti értékelő felületet a szakértők az oktatas.hu oldalra bejelentkezve, KIR-validált felhasználói

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő

Részletesebben

A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén)

A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén) A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén) A Web Services protokoll lehetővé teszi a Windows Vista (SP2 vagy

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre:

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Főkönyv Pénzügy Pénztárkönyv Eszköz (Letölthető még frissítés a Készlet, EVA modulokra,

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához

KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához A KÖSZ! Program 2014-ben online módon lehet a pályázatokat benyújtani. Kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót,

Részletesebben

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak.

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak. JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM Használati utasítás A program segítségével korlátlan számú hagyományos B kategóriás tesztlap nyomtatható, valamint 2345 kérdésből tetszőleges összeállítású tematikus

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Útmutató az E-Beszámoló használatához

Útmutató az E-Beszámoló használatához Útmutató az E-Beszámoló használatához Éves beszámoló elektronikus küldése 2010. január 1-től 1(18) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A beszámoló küldésének feltételei... 4

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben