BIOTECHNOLÓGIÁK EGYÉB IPARÁGAKBAN. Pókselyemfehérjék előállítása dohányban és burgonyában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BIOTECHNOLÓGIÁK EGYÉB IPARÁGAKBAN. Pókselyemfehérjék előállítása dohányban és burgonyában"

Átírás

1 BIOTECHNOLÓGIÁK EGYÉB IPARÁGAKBAN Pókselyemfehérjék előállítása dohányban és burgonyában Tárgyszavak: selyemfehérje; transzgénikus növény; szintetikus pókselyem; selyemfehérjegén. A Nephila clavipes pók által előállított selyem húzószilárdsága azonos nagyságrendű a szintetikus Kevlar száléval, de a selyemszál rugalmassága a szintetikus szálhoz képest nagyobb. Az ilyen bioalapanyagok jól alkalmazhatók ipari és gyógyászati célokra. Miután azonban a selyemszálat a pókok nem képesek nagy mennyiségben előállítani, vizsgálták egyéb élő szervezetek segítségével való előállítási lehetőségüket. A pókok által szőtt selyemszálak fehérjéinek molekuláris szerkezete adja az alapját a szintetikus gének tervezésének és a selyemszálak előállításának egyéb élő szervezetek, pl. mikroorganizmusok segítségével. A pók által szőtt selyemszál fehérjéi (spidroinok) nagy mennyiségű glicint és alanint tartalmaznak, ezen aminosavakat kell nagy mennyiségben rendelkezésre bocsátani, ha spidroinokat akarnak előállítani gyorsan növekedő mikroorganizmusok (élesztők, baktériumok) segítségével. A baktériumok segítségével végzett selyemszál-előállítás azonban nehéz a rekombináció miatti genetikai instabilitás miatt, amelyet a spidroinokat kódoló ismétlődő gének okoznak. Transzgénikus burgonyát és dohányt állítottak elő, amelyek képesek jelentős mennyiségű rekombináns Nephila clavipes pókselyemfehérje előállítására. Az endoplazmatikus retikulumban (ER) való visszatartással megvalósították a funkcionális fehérjék tartós felhalmozódását. Ismertetik a szintetikus spidroinok transzgénikus dohány- és burgonyanövényekben a fentiekhez hasonló, retenciós megközelítéssel végzett, hatékony és stabil előállítását. A növények által termelt szintetikus pókselyemfehérjék a nagy hőstabilitásuk miatt felhasználhatók tisztítási eljárások kifejlesztésére. A kísérletek a következő lépcsőkből álltak: a szintetikus pókselyemgének összeállítása a kiméra pókselyemfehérje-gének előállítása és behelyezése dohányés a burgonyanövényekbe, a szintetikus pókselyemfehérjék vizsgálata a transzgénikus dohány- és burgonyanövények leveleiben és erezetében, a növények által előállított szintetikus pókselyemfehérjék tisztítása.

2 A kísérleti eredmények és értékelésük A stratégia Az alap szintetikus szekvenciákat alkalmazták a különböző molekulatömegű pókselyemfehérjéket kódoló génsorozatok megszerkesztésére. A szintetikus pókselyemgéneket a lehető legpontosabban összeillesztették az N. clavipes MaSp1 (spidroin1) komplementer DNS-ével (cdns), majd különböző szintetikus fúziós géneket készítettek ezen megközelítés alkalmazásával. A szintetikus gének moduláris szerkezete kombinálható más szekvenciákkal, új tulajdonságokkal rendelkező, pókselyemszerű fehérjék előállítására. Különböző méretű, proteineket kódoló spidroingén-sorozatot alkalmaztak a növények pókselyemfehérjét termelő tulajdonságainak a vizsgálatára, a pókselyemfehérjéket felépítő folyamat optimálására és a tisztításra. 18 oligodezoxi-ribonukleotidot (1. ábra) szintetizáltak és 6 rövid génfragmensbe építettek össze. Az oligonukleotidokat az 1, 2 és a 11 kivételével a szintézis végén foszforilezték. A fragmensek felhasználásával szintetikus spidroin géneket állítottak elő, amelyek 90%-nál nagyobb mértékben megfeleltek a természetes spidroin szekvenciáinak. Az egységeket puc-19-származék plazmidokba helyezték, és felhasználták az Escherichia coli klónozására. A fragmenseket endonukleázokkal feltárták, majd több ligálási lépésben létrehozták a szintetikus spidroin1 gén egyre nagyobb szegmenseit. A végső lépésben egy szintetikus 1,8 kilobázis homológ N. clavipes MaSp1 (spidroin1) cdns-t állítottak elő, amelynek a 3 helyen hiányzott a nem ismétlődő része. Az FA2 fúziós fehérjét kódoló gén előállítására használt fibroin fragmens szintetikus homológja a Bombyx mori selyemhernyólepke fibroin láncú génszegmensének. A fibroinnak, a B. mori legfontosabb selyemfehérjéjének kombinálása a pókselyem elemeivel lehetővé teszi az új tulajdonságokkal rendelkező selymek megtervezését és létrehozását. Az FA2-t 14 oligodezoxiribonukleotidból építették fel, a fentiekben ismertetett módon. A szintetikus pókselyem géneket egy expressziós vektorban klónozták, amely lehetővé tette a transzgénikus növényekben való kifejeződést a karfiol mozaikvírus 35S promoterének az ellenőrzése mellett. Egy jelölő peptid a pókselyemfehérje N végén, a C végen levő KDEL jellel együtt biztosítja a transzgénikus proteinek visszatartását a növényi sejtekben, az endoplazmatikus retikulumban. Egy c-myc toldalékot építettek be a selyemfehérje C végén, a transzgénikus termékek kimutatására western blot módszerrel. A pókselyemgéneket az alap modulokból (12,9 99,8 kda) rakták össze. Az FA2 (19,5 kda) N. clavipes selyem és B. mori fibroin szekvenciákból álló szintetikus hibrid proteint szintén vizsgálták. Az expressziós kazettákat azután klónozták a növény két transzformációs vektorába (pgsgluc1 vagy pbin19), az így kapott plazmidokat beépítették az Agrobacterium tumefaciens-be. A dohány és a burgonya levelébe való áthelyezés után darab, kanamicin-rezisztens növényt kaptak, amelyeket elültettek és vizsgálták a transzgén kifejeződésére.

3 1. ábra A szintetikus pókselyem gének alapelemei. A: a szintetikus pókselyem gének kialakításakor felhasznált oligonukleotidok szekvenciái; B: a szintetikus oligodezoxiribonukleotidokból előállított génfragmensek vázlata

4 A szintetikus pókselyemfehérjék felhalmozódása a transzgénikus növényekben Az átalakított, kanamicin-rezisztens növények 31 69%-ában halmozódott fel rekombináns pókselyemfehérje. Az első és második generációs transzgénikus növényeknél normál növekedést és alakot tapasztaltak. A kapott eredmények tehát igazolták a fenti megközelítés általános alkalmazhatóságát. A fehérjék mennyiségét a c-myc toldalékkal jelölt rekombináns selyemfehérjét jelző festés segítségével határozták meg, amelyek meghatározott rend szerinti rekombináns antitest molekulákat hordoznak ugyanazon a végen. A pókselymet leghatékonyabban előállító növények az összes oldható fehérje 2%-ánál nagyobb mennyiségben halmozták fel a pókselymet. A transzgénikus selyemfehérje felhalmozódásának a mértéke nem függ a fehérje méretétől. A proteinek stabilak a növények levelében és az erezetében. Ugyanezeknek a rekombináns pókselyemfehérjéknek a termelődése az E. coli-ban jelentős mennyiségű c-myc-jelölt, kisebb peptideket adott a festés alapján. Az endoplazmatikus retikulum optimális lehetőséget ad a pókselyemfehérjék felhalmozódására a transzgénikus növényekben, amint azt már más transzgénikus fehérjék esetében is kimutatták. A kapott eredmények jelzik, hogy bizonyos növényfajták olcsó biológiai reaktorok lehetnek a pókselyemfehérjék ipari előállításában. A transzgénikus növények által termelt szintetikus pókselyem oldhatósága és hőstabilitása A bioalapanyagok előállításában és a gyógyászatban történő felhasználásuk során a rekombináns pókselyemfehérjéket egyszerű és reprodukálható módszerek segítségével kivonják és oldhatóvá teszik. A folyamatok léptéke növelhető. A transzgénikus növényeket 50 mm trisz, 100 mm NaCl, 10 mm MgSO 4 pufferoldattal ph = 8 értéken (oldható extraktumok), illetve párhuzamosan Na-dodecilszulfát pufferral extrahálták. Mindkét pufferral közel azonos mennyiségű szintetikus pókselyemfehérjét nyertek ki. Az első pufferral nagy mennyiségű egyéb dohánylevél-fehérjét is kivontak. Az oldható extraktumokat 10 percen át 95 C-on hevítették, majd centrifugálták. Meghatározták a folyadékfázis szintetikus pókselyem fehérje tartalmát. Különböző méretű pókselyemfehérje mutatható ki az oldható frakcióban a hevítés előtti extraktumokban levő fehérjékkel összemérhető mennyiségben. Más vizsgálatok eredményével megegyezően megállapították, hogy a rekombináns selyemfehérjék nehezen mutathatók ki a nyers extraktumokban proteinfestő eljárásokkal. A levélproteineknek csak kis mennyisége detektálható a hevítési folyamat után. A proteinek vizsgálati eredményei szerint az oldható levélproteinek több mint 90%-a denaturálódott, és csapadékként kivált a hőkezelés során. A rekombináns pókselyemfehérjék savas közegben oldódtak, a közeg további savanyítása még több fehérje kicsapódását okozta.

5 A pókselyemfehérjéket szakaszos ammónium-szulfátos csapadékképzéssel dúsították és tisztították. Amint az várható volt, a selyemproteinek csapadékként való leválasztásához szükséges ammónium-szulfát mennyisége a fehérjék méretétől függött. A nagyméretű SO1SO1 fehérjét (99,8 kda) 20%-os telített ammónium-szulfát oldattal, a kisebb SD1 fehérjét (12,9 kda) 50%-os telített ammónium-szulfát oldattal lehetett leválasztani. A hőkezelés, a savanyítás és a só formájában való csapadékképzés együttes alkalmazásával a pókselyemfehérjék jelentős mértékű feldúsulását érték el. A pókselyemfehérjék azonosítását és a jelölő peptid lehasadását az N-vég szekvenciáinak vizsgálatával igazolták. A tisztítás ezen lehetőségeinek a léptéke a jövőben növelhető. Következtetések A megújuló biológiai forrásokból előállított alapanyagok alternatívái lehetnek a szénalapú alapanyagoknak. Elterjedésük előfeltétele, hogy elegendő mennyiségben álljanak rendelkezésre, és legyenek megfelelő feldolgozási technológiák. A pókselyemfehérjék felhasználhatók nyersanyagként ipari folyamatokban és a gyógyászat terén használatos rugalmas és könnyű szálak, fóliák és lemezek előállítására. A megfelelő növények alkalmazásával biológiai reaktorként jelentős mértékben megnövelhető az előállított pókselyemfehérjék mennyisége. A növényi szervezet magasabb rendű a baktériumok szervezetéhez képest, és hatékony, ugyanakkor olcsó selyemfehérje-előállítási lehetőséget kínál (a növényi fermentorok költsége 10 50%-a a baktériumalapú fermentorok termelési költségének) és a léptéke könnyen növelhető. Egyszerű tisztítási eljárásokkal könnyen előállíthatók tisztított fehérjeoldatok. Az itt ismertetett vizsgálatok során rekombináns pókselyemfehérjéket sikeresen hoztak létre dohány- és burgonyalevélben és erezetben. A vizsgálatokat kiterjesztették más növényekre is. Ezen anyagok alkalmazhatóságát gátolja még a nyersanyagot intermedier termékekké átalakító technológiák hiánya. Az alkalmazhatóság további feltétele az elegendő mennyiségű, rekombináns pókselyemfehérje előállítása. Fonási kísérletekkel olyan mechanizmusok vizsgálhatók, amelyek alapul szolgálnak a tömény selyemfehérje-oldatok szilárd fázisba való átmenetéhez, így új területek nyílhatnak meg az alkalmazásukban. A pókselyemfehérjék ipari léptékű előállítása új lehetőségeket hoz ezen termékek felhasználásához a mindennapi életben. (Regősné Knoska Judit) Scheller, J.; Gührs, K.: Production of spider silk proteins in tobacco and potato. = Nature Biotechnology, 19. k. 6. sz p Hinman, M. B.; Jones, J. A.; Lewis, R. V.: Synthetic spider silk: a modular fiber. = Trends in Biotechnology, 18. k. 4. sz p

6 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BME ORSZÁGOS MŰSZAKI INFORMÁCIÓS KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR 2002-ben az OMIKK továbbra is megjelenteti a KÖRNYEZETVÉDELMI FÜZETEK című gyűjteményes kiadványát. A kiadványhoz egyenként 2 4 szerzői ív oldal terjedelmű szakirodalmi tanulmányok készülnek. A tanulmánycímeket a jegyzék ismerteti. (Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a tanulmányok sorrendje nem jelenti a megjelenés sorrendjét.) A füzetek megrendelhetők egyenként, tetszőleges válogatásban és teljes gyűjteményként is. Az egyes füzetek ára terjedelemtől függően Ft + ÁFA. A teljes gyűjtemény ára a füzetszámból adódó teljes vételár 80%-a. Az elektronikus forma (MS Word dokumentum) ára az aktuális füzetár 90%-a. A Környezetvédelmi Füzetek évi tanulmányai 2201 Az EU regionális és strukturális támogatásaiban érvényesülő környezeti szempontok 2202 A perspektivikus energiatakarékos technológiák és a kockázati tőke befektetései 2203 A vegyipar responsible care (felelős gondoskodás) programja 2204 Több közegben megjelenő szennyezők kockázatelemzése 2205 Környezetvédelem gépipari üzemekben 2206 A környezeti felelősség és privatizáció Közép- és Kelet-Európában 2207 Városi autóbuszok alternatív üzemanyagai 2208 Klímaváltozás és a vízkészletek kapcsolata 2209 Szennyvíziszap felhasználásának előnyei és veszélyei 2210 A MTBE (metil-tercier butil-éter) és a talajvíz 2211 A kommunális hulladékkezelés energia- és emissziómérlege 2212 Szelektív hulladékkezelés és a gazdaságosság 2213 Mosószerek, ill. alkotóik a környezetben 2214 Szelén a környezetben 2215 Arzén a környezetben 2216 A faj-, ill. tájdiverzitás fenntartásának támogatása 2217 Kadmium a környezetben 2218 Gyógyszermaradék a kommunális hulladékban, a megelőzés lehetőségei Bővebb információ, megrendelés: BME OMIKK Műszaki Gazdasági Kiadványok Osztálya 1011 Budapest, Gyorskocsi u tel.: tel./fax: mgksz@omk.omikk.hu M E G R E N D E L É S Alulírott megrendelem a Környezetvédelmi Füzetek teljes sorozatát (2002) vagy.. számait. Megrendelő neve: Tel./Fax:. Címe:. A megrendelés száma:.. Ügyintézője:.. A megrendelő pénzforgalmi jelzőszáma:.. Kelt:... (cégszerű aláírás, bélyegző) Szállítási feltételek: legkésőbb a tárgyévet követő év vége.

ÉLELMISZERIPARI BIOTECHNOLÓGIÁK

ÉLELMISZERIPARI BIOTECHNOLÓGIÁK ÉLELMISZERIPARI BIOTECHNOLÓGIÁK Aromaanyagok biotechnológiai szintézise természetes zsírsavakból Tárgyszavak: aromaanyag; bioszintézis; enzimes észterszintézis; átészterezés. A természetes aromaanyagok

Részletesebben

Növényi sejtek által előállított monoklonális antitesttöredékek jellemzése

Növényi sejtek által előállított monoklonális antitesttöredékek jellemzése BIOTECHNOLÓGIÁK MŰSZAKI HÁTTERE Növényi sejtek által előállított monoklonális antitesttöredékek jellemzése Tárgyszavak: idegen fehérje; monoklonális antitest; fehérjestabilitás; növényisejt-szuszpenzió;

Részletesebben

TELEPÜLÉSÉPÍTÉS. Faszerkezetek. Faszerkezetek alkalmazási lehetőségei

TELEPÜLÉSÉPÍTÉS. Faszerkezetek. Faszerkezetek alkalmazási lehetőségei TELEPÜLÉSÉPÍTÉS Faszerkezetek Az ökológiai szempontokra manapság egyre nagyobb figyelmet fordítanak. A fának mint szerkezeti anyagnak a szén-dioxid-emisszió és az energetika szempontjából vannak előnyei.

Részletesebben

A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan

A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan fehérjét (FC-1 killer toxint) választ ki a tápközegbe, amely elpusztítja az opportunista patogén Cryptococcus neoformans-t.

Részletesebben

Benchmarking a karbantartásban átfogó hatékonyság számítása

Benchmarking a karbantartásban átfogó hatékonyság számítása AZ ÜZEMFENNTARTÁS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 1.08 Benchmarking a karbantartásban átfogó hatékonyság számítása Tárgyszavak: termelőberendezések; hatékonyságszámítás; rendelkezésre állás. A termelés hatékonyságára

Részletesebben

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 4. sz. 25. p. 36 43. Energiatermelés, -átalakítás, -szállítás és -szolgáltatás Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével A

Részletesebben

Munkahelyi megbetegedések elismerése foglalkozási betegségként. a foglalkozás-egészségügy, és epidemiológiai szempontok, viták

Munkahelyi megbetegedések elismerése foglalkozási betegségként. a foglalkozás-egészségügy, és epidemiológiai szempontok, viták MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 3.2 Munkahelyi megbetegedések elismerése foglalkozási betegségként foglalkozás-egészségügyi, jogi és epidemiológiai szempontok, viták Tárgyszavak: foglalkozási

Részletesebben

6. Zárványtestek feldolgozása

6. Zárványtestek feldolgozása 6. Zárványtestek feldolgozása... 1 6.1. A zárványtestek... 1 6.1.1. A zárványtestek kialakulása... 2 6.1.2. A feldolgozási technológia... 3 6.1.2.1. Sejtfeltárás... 3 6.1.2.2. Centrifugálás, tisztítás...

Részletesebben

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai A BIOLÓGIA ALAPJAI A tananyag felépítése: Környezetmérnök és műszaki menedzser hallgatók számára Előadó: 2 + 0 + 0 óra, félévközi számonkérés 3 ZH: október 3, november 5, december 5 dr. Pécs Miklós egyetemi

Részletesebben

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész Előadók: Ballagi András, c. egyetemi tanár Richter Gedeon NyRt. - BME Írásos segédanyag található a: http://oktatas.ch.bme.hu /oktatas /konyvek /mezgaz /Biol-biotech-vegyész-MSc

Részletesebben

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.2 Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán Tárgyszavak: fizikai vízelőkészítés; alkímia, foszfátozás. Vegyünk egy speciálisan megformázott könnyűfém

Részletesebben

A humán tripszinogén 4 expressziója és eloszlási mintázata az emberi agyban

A humán tripszinogén 4 expressziója és eloszlási mintázata az emberi agyban A humán tripszinogén 4 expressziója és eloszlási mintázata az emberi agyban Doktori (PhD) értekezés Siklódi Erika Rozália Biológia Doktori Iskola Iskolavezető: Prof. Erdei Anna, tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.5 2.1 Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen Tárgyszavak: barnaszén; erőmű; emissziók; versenyképesség. 2001 februárjában

Részletesebben

HYDROXYPROPYLBETADEXUM. Hidroxipropilbetadex

HYDROXYPROPYLBETADEXUM. Hidroxipropilbetadex Hydroxypropylbetadexum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.2-1 07/2008:1804 HYDROXYPROPYLBETADEXUM Hidroxipropilbetadex C 42 H 70 O 35 (C 3 H 6 O) x x = 7 MS DEFINÍCIÓ A hidroxipropilbetadex (β-ciklodextrin, 2-hidroxipropil-éter)

Részletesebben

Az alumínium olvasztása sómentes technológiával ikerkamrás kemencében

Az alumínium olvasztása sómentes technológiával ikerkamrás kemencében KORSZERÛ ENERGETIKAI BERENDEZÉSEK 4.1 3.1 Az alumínium olvasztása sómentes technológiával ikerkamrás kemencében Tárgyszavak: ikerkamrás olvasztókemence; alumíniumolvasztás; TCF; CMMS; PLC; energiafelhasználás.

Részletesebben

Tárgyszavak: Diclofenac; gyógyszermineralizáció; szennyvíz; fotobomlás; oxidatív gyökök.

Tárgyszavak: Diclofenac; gyógyszermineralizáció; szennyvíz; fotobomlás; oxidatív gyökök. VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 6.5 A Diclofenac gyógyszer gyorsított mineralizációja Tárgyszavak: Diclofenac; gyógyszermineralizáció; szennyvíz; fotobomlás; oxidatív gyökök. A gyógyszerek jelenléte

Részletesebben

IPARI ENZIMEK 2. Proteázok. Alkalikus proteázok. Pécs Miklós: Biotermék technológia 1. 6. fejezet: Ipari enzimek 2.

IPARI ENZIMEK 2. Proteázok. Alkalikus proteázok. Pécs Miklós: Biotermék technológia 1. 6. fejezet: Ipari enzimek 2. IPARI ENZIMEK 2 Proteázok A proteázok az ipari enzimek egyik legfontosabb csoportja (6200 t tiszta E/év) Peptid kötéseket bont (létrehoz) (hidrolízis, szintézis) Fehérje lebontás: élelmiszer, tejalvadás,

Részletesebben

A TALAJOK PUFFERKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK ÉS JELENTŐSÉGÜK A KERTÉSZETI TERMESZTÉSBEN

A TALAJOK PUFFERKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK ÉS JELENTŐSÉGÜK A KERTÉSZETI TERMESZTÉSBEN A TALAJOK PUFFERKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK ÉS JELENTŐSÉGÜK A KERTÉSZETI TERMESZTÉSBEN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Csoma Zoltán Budapest 2010 A doktori iskola megnevezése: tudományága: vezetője: Témavezető:

Részletesebben

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA 2.6.13. Nem steril termékek mikrobiológiai vizsgálata Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.6.0. 1 01/2008:20613 javított 6.0 2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

SZERVETLEN KÉMIAI TECHNOLÓGIA

SZERVETLEN KÉMIAI TECHNOLÓGIA SZERVETLEN KÉMIAI TECHNOLÓGIA ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2012/2013 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

ph mérés indikátorokkal

ph mérés indikátorokkal ph mérés indikátorokkal Általános tudnivalók a ph értékéről és méréséről Egy savat vagy lúgot tartalmazó vizes oldat savasságának vagy lúgosságának erősségét a H + vagy a OH - ion koncentrációval lehet

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

A proteomika új tudománya és alkalmazása a rákdiagnosztikában

A proteomika új tudománya és alkalmazása a rákdiagnosztikában BIOTECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI POLITIKA, KUTATÁSI IRÁNYOK A proteomika új tudománya és alkalmazása a rákdiagnosztikában Tárgyszavak: proteom; proteomika; rák; diagnosztika; molekuláris gyógyászat; biomarker;

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár.

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár. Az endoplazmatikus membránrendszer Részei: DER /durva (szemcsés) endoplazmatikus retikulum/ SER /sima felszínű endoplazmatikus retikulum/ Golgi készülék Lizoszómák Peroxiszómák Szekréciós granulumok (váladékszemcsék)

Részletesebben

Válasz Tombácz Etelkának az MTA doktorának disszertációmról készített bírálatában feltett kérdéseire és megjegyzéseire

Válasz Tombácz Etelkának az MTA doktorának disszertációmról készített bírálatában feltett kérdéseire és megjegyzéseire Válasz Tombácz Etelkának az MTA doktorának disszertációmról készített bírálatában feltett kérdéseire és megjegyzéseire Tisztelt Professzor nő! Először bírálatában feltett kérdéseire válaszolok majd a bírálatban

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 819 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 819 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006819T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 819 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 7669 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

A kémiai energia és az elektromos áram kapcsolata a galvánelemben és az elektrolizáló cellában

A kémiai energia és az elektromos áram kapcsolata a galvánelemben és az elektrolizáló cellában . mintatétel A) Elektrokémia Ismertesse a galvánelemek és az elektrolizáló cellák felépítését és működését a Daniell-elem és a sósav elektrolízise példáján! Nevezze meg az elektrokémiának két, jellegzetesen

Részletesebben

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan "festékek", melyek színüket a ph függvényében

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan festékek, melyek színüket a ph függvényében ph-mérés Egy savat vagy lúgot tartalmazó vizes oldat savasságának vagy lúgosságának erősségét a H + vagy a OH - ion aktivitással lehet jellemezni. A víz ionszorzatának következtében a két ion aktivitása

Részletesebben

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész Előadók: Ballagi András, c. egyetemi tanár Richter Gedeon NyRt. - BME Írásos segédanyag található a: http://oktatas.ch.bme.hu /oktatas /konyvek /mezgaz /Biol-biotech-vegyész-MSc

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2347-06 Analitika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2347-06 Analitika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A műtőből olyan szövettani minták kerülnek a patológiai osztályra, melyek nincsenek kellően előkészítve. Magyarázza el a főműtősnőnek a minta előkészítésének fontosságát! - a sejtpusztulás folyamatai

Részletesebben

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai Tárgyszavak: biogáz; környezeti hatás; ökológiai mérleg; villamosenergia-termelés; hőtermelés. A megújuló energiák bővebb felhasználásának

Részletesebben

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános A sejtek élete 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék e csak nézd! Milyen protonátmenetes reakcióra képes egy aminosav? R 2 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános képlete 5.2. A legegyszerűbb

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 005 080 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 005 080 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000080T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 00 080 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 790932 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA Bevezető előadás Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Részletesebben

A gáztárolói verseny kialakulásának lehetőségei Magyarországon

A gáztárolói verseny kialakulásának lehetőségei Magyarországon Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont Budapesti Corvinus Egyetem A gáztárolói verseny kialakulásának lehetőségei Magyarországon Takácsné Tóth Borbála, Szolnoki Pálma, Mezősi András Műhelytanulmány,

Részletesebben

Gázfázisú biokatalízis

Gázfázisú biokatalízis Gázfázisú biokatalízis Szerző: Papp Lejla, Biomérnöki B.Sc. I. évfolyam Témavezető: Dr. Tóth Gábor, tudományos munkatárs Munka helyszíne: PE-MK, Biomérnöki, Membrántechnológiai és Energetikai Kutató Intézet

Részletesebben

A PENICILLIUM CHRYSOGENUM LAKTÓZ HASZNOSÍTÁSÁNAK VIZSGÁLATA

A PENICILLIUM CHRYSOGENUM LAKTÓZ HASZNOSÍTÁSÁNAK VIZSGÁLATA EGYETEMI DOKTORI (PH.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A PENICILLIUM CHRYSOGENUM LAKTÓZ HASZNOSÍTÁSÁNAK VIZSGÁLATA Nagy Zoltán Témavezet : Dr. Biró Sándor Debreceni Egyetem Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék

Részletesebben

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet A Kormány a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. a (7) bekezdésének k) pontjában kapott felhatalmazás alapján figyelemmel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi

Részletesebben

A géntechnológia genetikai alapjai (I./3.)

A géntechnológia genetikai alapjai (I./3.) Az I./2. rész (Gének és funkciójuk) rövid összefoglalója A gének a DNS információt hordozó szakaszai, melyekben a 4 betű (ATCG) néhány ezerszer, vagy százezerszer ismétlődik. A gének önálló programcsomagként

Részletesebben

A baktériumok szaporodása

A baktériumok szaporodása A baktériumok szaporodása Baktériumsejt növekszik, majd osztódik a populáció szaporodik - Optimális körülmények esetén a sejttömeg (sejtszám) exponenciálisan nõ az idõvel - Generációs idõ: az az idõ, ami

Részletesebben

8. Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése jegyzőkönyv

8. Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése jegyzőkönyv 8. Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 11. 05. Leadás dátuma: 2008. 11. 19. 1 1. Mikroszkóp

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Peszticidek helyett biológiai növényvédő szerek

Peszticidek helyett biológiai növényvédő szerek MEZÕGAZDASÁGI BIOTECHNOLÓGIÁK Peszticidek helyett biológiai növényvédő szerek Tárgyszavak: növényvédő szer; biológiai védekezés; kártevő-antagonisták; kártevő-patogének; rezisztens növény; szabadalmaztatás.

Részletesebben

A doktori értekezés tézisei. A növényi NRP fehérjék lehetséges szerepe a hiszton defoszforiláció szabályozásában, és a hőstressz válaszban.

A doktori értekezés tézisei. A növényi NRP fehérjék lehetséges szerepe a hiszton defoszforiláció szabályozásában, és a hőstressz válaszban. A doktori értekezés tézisei A növényi NRP fehérjék lehetséges szerepe a hiszton defoszforiláció szabályozásában, és a hőstressz válaszban. Bíró Judit Témavezető: Dr. Fehér Attila Magyar Tudományos Akadémia

Részletesebben

Szabadalmi oltalom megszűnése és újra érvénybe helyezése. Ideiglenes szabadalmi oltalom megszűnése elutasítás miatt

Szabadalmi oltalom megszűnése és újra érvénybe helyezése. Ideiglenes szabadalmi oltalom megszűnése elutasítás miatt Ideiglenes szabadalmi oltalom megszűnése elutasítás miatt ( 21 ) P 00 04864 ( 54 ) Háztartási mosó- vagy tisztítóhatású formatestek, előállításuk és alkalmazásuk ( 21 ) P 02 03326 ( 54 ) Ramipril vagy

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

Greenchem program. viaszos észterek mint a fabevonatok alapanyaga

Greenchem program. viaszos észterek mint a fabevonatok alapanyaga Greenchem program viaszos észterek mint a fabevonatok alapanyaga Naložba v vašo prihodnost Operacijo delno financira Evropska unija Evropski sklad za regionalni razvoj Befektetés a jövőbe A projekt az

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE 2009.9.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 242/3 IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE (2009. szeptember 14.) a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények tekintetében az emberi felhasználásra szánt

Részletesebben

L Ph 1. Az Egyenlítő fölötti közelítőleg homogén földi mágneses térben a proton (a mágneses indukció

L Ph 1. Az Egyenlítő fölötti közelítőleg homogén földi mágneses térben a proton (a mágneses indukció A 2008-as bajor fizika érettségi feladatok (Leistungskurs) Munkaidő: 240 perc (A vizsgázónak két, a szakbizottság által kiválasztott feladatsort kell kidolgoznia) L Ph 1 1. Kozmikus részecskék mozgása

Részletesebben

Tárgyszavak: laktóz-túlérzékenység; laktázhiány; laktózkimuatás; indikátorpapír.

Tárgyszavak: laktóz-túlérzékenység; laktázhiány; laktózkimuatás; indikátorpapír. A BIOTECHNOLÓGIAI MÛSZAKI HÁTTERE Gyors és egyszerű laktózkimutatás indikátorpapír-módszerrel Tárgyszavak: laktóz-túlérzékenység; laktázhiány; laktózkimuatás; indikátorpapír. A laktázaktivitás hiánya vagy

Részletesebben

A transzgénikus (GM) fajták fogyasztásának élelmiszer-biztonsági kockázatai

A transzgénikus (GM) fajták fogyasztásának élelmiszer-biztonsági kockázatai BIOTECHNOLÓGIA O I ROVATVEZETŐ: Dr. Heszky László akadémikus A GM-növényekkel szembeni társadalmi elutasítás legfontosabb indokait az élelmiszer-biztonsági kockázatok jelentik. A géntechnológia forradalmian

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. I. Áttekintés

ÖSSZEFOGLALÓ. I. Áttekintés ÖSSZEFOGLALÓ A nagy mennyiségű szervetlen vegyi anyagok (ammónia, savak és műtrágyák) gyártása számára elérhető legjobb technikákról (Best Available Techniques, BAT) szóló referenciadokumentum (BREF) a

Részletesebben

Kis molekulatömegű antimikrobiális fehérjék és kódoló génjeik vizsgálata

Kis molekulatömegű antimikrobiális fehérjék és kódoló génjeik vizsgálata A dolgozat témaköréhez kapcsolódó közlemények DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI 1. Galgóczy, L., Papp, T., Pócsi, I., Leiter, É., Marx, F., Papp, T. and Vágvölgyi, Cs. (2005) Sensitivity of different Zygomycetes

Részletesebben

CALCII STEARAS. Kalcium-sztearát

CALCII STEARAS. Kalcium-sztearát Calcii stearas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 CALCII STEARAS Kalcium-sztearát 01/2009:0882 DEFINÍCIÓ Különböző zsírsavak kalciumsóinak keveréke; a savkomponenst főként sztearinsav (oktadekánsav) [(C 17 H 35

Részletesebben

Szerkesztette: Vizkievicz András

Szerkesztette: Vizkievicz András Fehérjék A fehérjék - proteinek - az élő szervezetek számára a legfontosabb vegyületek. Az élet bármilyen megnyilvánulási formája fehérjékkel kapcsolatos. A sejtek szárazanyagának minimum 50 %-át adják.

Részletesebben

Kereskedelmi forgalomban lévő rekombináns gyógyszerkészítmények

Kereskedelmi forgalomban lévő rekombináns gyógyszerkészítmények Kereskedelmi forgalomban lévő rekombináns gyógyszerkészítmények Írta: Barta Zsolt Biomérnök hallgató 2007 Tartalomjegyzék 1 Rekombináns inzulin [1]... 3 2 A humán növekedési hormon rekombináns módon történő

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM GYAKORLATI ÚTMUTATÓ

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM GYAKORLATI ÚTMUTATÓ EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2013) XXX draft BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A KÁROK SZÁMSZERŰSÍTÉSE AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS 101. ÉS 102. CIKKÉNEK MEGSÉRTÉSE

Részletesebben

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Környezetvédelemben felhasznált elektroanalitikai módszerek csoportosítása Potenciometria (ph, Li +, F - ) Voltametria (oldott oxigén) Coulometria

Részletesebben

Modern Mérnöki Eszköztár Kockázatalapú Környezetmenedzsment megalapozásához (MOKKA) 2. jelentés. BME III/4.b. 1.

Modern Mérnöki Eszköztár Kockázatalapú Környezetmenedzsment megalapozásához (MOKKA) 2. jelentés. BME III/4.b. 1. Modern Mérnöki Eszköztár Kockázatalapú Környezetmenedzsment megalapozásához (MOKKA) 2. jelentés BME III/4.b. 1. Pernyék stabilizáló hatásának vizsgálata laboratóriumi mikrokozmoszban Tanulmány Készítette:

Részletesebben

Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006

Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006 Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006 A kutatás során laboratóriumi kísérletekben komplex ioncserés és adszorpciós

Részletesebben

SZERVETLEN KÉMIAI TECHNOLÓGIA

SZERVETLEN KÉMIAI TECHNOLÓGIA SZERVETLEN KÉMIAI TECHNOLÓGIA ANYAGMÉRNÖK BSC ALAPKÉPZÉS VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI MODUL (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET

Részletesebben

Nemenzimatikus glikáció vizsgálata új bioanalitikai módszerekkel

Nemenzimatikus glikáció vizsgálata új bioanalitikai módszerekkel Nemenzimatikus glikáció vizsgálata új bioanalitikai módszerekkel Doktori értekezés Böddi Katalin Gyógyszertudományi Doktori Iskola Témavezető: Prof. Dr. Ohmacht Róbert Társ-témavezető: Dr. Szabó Zoltán

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Szám: 13125/2016. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Tájékoztató a Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló Salgó Vagyon Kft. távhőszolgáltatás közfeladat ellátásának ÁSZ

Részletesebben

Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor

Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor Publication date 2012 Szerzői jog 2012 Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1

Részletesebben

Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása

Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása Dr. Hornyák Margit c. egyetemi docens SZE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár MMK Környezetvédelmi Tagozat 2016. január 20. Problémafelvetés

Részletesebben

ÁLLATI EREDETŰ, EMBERGYÓGYÁSZATI IMMUNSZÉRUMOK. Immunosera ex animale ad usum humanum

ÁLLATI EREDETŰ, EMBERGYÓGYÁSZATI IMMUNSZÉRUMOK. Immunosera ex animale ad usum humanum Immunosera ex animale ad usum humanum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.8-1 ÁLLATI EREDETŰ, EMBERGYÓGYÁSZATI IMMUNSZÉRUMOK Immunosera ex animale ad usum humanum 07/2007:0084 DEFINÍCIÓ Az állati eredetű, embergyógyászati

Részletesebben

Kollokviumi vizsgakérdések biokémiából humánkineziológia levelező (BSc) 2015

Kollokviumi vizsgakérdések biokémiából humánkineziológia levelező (BSc) 2015 Kollokviumi vizsgakérdések biokémiából humánkineziológia levelező (BSc) 2015 A kérdés 1. A sejtről általában, a szervetlen alkotórészeiről, a vízről részletesen. 2. A sejtről általában, a szervetlen alkotórészeiről,

Részletesebben

Tárgyszavak: hemofilia; terápia; vértranszfúzió; vérplazma; krioprecipitátum; VIII. faktor; tisztítás; rekombináns DNS-technika; génterápia.

Tárgyszavak: hemofilia; terápia; vértranszfúzió; vérplazma; krioprecipitátum; VIII. faktor; tisztítás; rekombináns DNS-technika; génterápia. BIOTECHNOLÓGIA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN A hemofilia kezelésének fejlődése a transzfúziótól a génterápiáig Tárgyszavak: hemofilia; terápia; vértranszfúzió; vérplazma; krioprecipitátum; VIII. faktor; tisztítás;

Részletesebben

Bakteriofág és bakteriális represszor vizsgálata in vivo és in vitro módszerekkel

Bakteriofág és bakteriális represszor vizsgálata in vivo és in vitro módszerekkel SZENT ISTVÁN EGYETEM Bakteriofág és bakteriális represszor vizsgálata in vivo és in vitro módszerekkel Doktori értekezés tézisei Ferenczi Szilamér Imre Gödöllő 2008 A doktori iskola megnevezése: Biológia

Részletesebben

Transzgénikus növények előállítása

Transzgénikus növények előállítása Transzgénikus növények előállítása Növényi biotechnológia Területei: A növények szaporításának új módszerei Növényi sejt és szövettenyészetek alkalmazása Mikroszaporítás Vírusmentes szaporítóanyag előállítása

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43 A vizsgafeladat ismertetése: Vegyipari technikus és vegyianyaggyártó szakképesítést szerzőknek Ismerteti a vegyipari technológiák anyag és energia ellátását. Bemutatja a vegyiparban szükséges fontosabb

Részletesebben

Gibberellinek. 1. ábra: Gibberellán, gibberellinsav szerkezete. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1

Gibberellinek. 1. ábra: Gibberellán, gibberellinsav szerkezete. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1 Gibberellinek A japán földmővesek régóta tartottak a rizs növény egy megbetegedésétıl, amit bakanae - nak (bolond palántának) neveztek. A fertızött növény sokkal magasabbra nıtt, mint a többi, ettıl végül

Részletesebben

A fehérje triptofán enantiomereinek meghatározása

A fehérje triptofán enantiomereinek meghatározása A fehérje triptofán enantiomereinek meghatározása Dr. Csapó János A kutatás célja megfelelő analitikai módszer kidolgozása a triptofán-enantiomerek meghatározására, és a módszer alkalmazhatóságának vizsgálata.

Részletesebben

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő Az NIH, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Hivatala (az orvosi- és biológiai kutatásokat koordináló egyik intézmény) 2007 végén

Részletesebben

A 9,9 -biantril különleges fluoreszcenciája

A 9,9 -biantril különleges fluoreszcenciája A 9,9 -biantril különleges fluoreszcenciája Témavezetők: Demeter Attila és Harangozó József Az oldatok színe attól függ, hogy az oldott molekula a látható színkép mely hullámhossz tartományában nyeli el

Részletesebben

Aminosavak, peptidek, fehérjék

Aminosavak, peptidek, fehérjék Aminosavak, peptidek, fehérjék Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A fehérjék felépítésében mindössze 20- féle aminosav vesz részt. Ezek általános képlete: Az aminosavakban, mint arra nevük is utal van

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KOLLOKVIUMON

TUDOMÁNYOS KOLLOKVIUMON AZ MTA ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KOMPLEX BIZOTTSÁGA A MAGYAR ÉLELMEZÉSIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET és a KÖZPONTI ÉLELMISZER-TUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET által 2002. február 22-én tartandó 307. TUDOMÁNYOS KOLLOKVIUMON

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

A negyedleges szerkezet szerepe a kis hő-sokk fehérjék

A negyedleges szerkezet szerepe a kis hő-sokk fehérjék A negyedleges szerkezet szerepe a kis hő-sokk fehérjék chaperon működésében Készítette: Böde Csaba Témavezető: Dr. Fidy Judit egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola Szigorlati

Részletesebben

II. A rendelkezésre álló pénzügyi források és azok megoszlása

II. A rendelkezésre álló pénzügyi források és azok megoszlása MINISZTERELNÖKI HIVATAL MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA M E G Á L L A P O D Á S I. Preambulum A Magyar Köztársaság Kormánya és a Magyar Tudományos Akadémia között 2003. május 5- én, a stratégiai kutatások megvalósításáról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. év december 17.-i ülésére Tárgy: Az önkormányzati tulajdonú vízi-közműből szolgáltatott ivóvízért, valamint az önkormányzati

Részletesebben

Tantárgy tematikája: I. Félév

Tantárgy tematikája: I. Félév Képzés: BSc Tantárgy kódja és neve: TBBE0571, TBBE0572 + TBBL0572, Biomérnöki műveletek és folyamatok I-II Kredit: 3, 3+2 Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente Oktatók: Dr. Karaffa Levente, Dr. Fekete Erzsébet

Részletesebben

Baktériumok szaporodása különböz anyagokon. Dipl.-Ing.Eckhard Vo, Wendel GmbH. Dipl.-Ing. Christian Störch, Herborn

Baktériumok szaporodása különböz anyagokon. Dipl.-Ing.Eckhard Vo, Wendel GmbH. Dipl.-Ing. Christian Störch, Herborn Baktériumok szaporodása különböz anyagokon. Dipl.-Ing.Eckhard Vo, Wendel GmbH. Dipl.-Ing. Christian Störch, Herborn (Email-Mitteilungen, 2/2008) (Fordította: Dr Való Magdolna) 1. Bevezetés Az eladás az

Részletesebben

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 1 2 TARTALOMJEGYZÉK Vezetői összefoglaló.5 Nemzeti energiapolitika....6 Jogszabályi környezet...8 Cégismertető...9 Távhő fejlesztési koncepció.10 Fogyasztói kör bővítése...11 Pályázatok.. 12 2016. évi

Részletesebben

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megújuló energiatermelés hazai lehetőségei Kiváló biomassza- és földhőtermelés

Részletesebben

Hidrogénnel üzemelő gépjárművek üzemeltetésének munkavédelme

Hidrogénnel üzemelő gépjárművek üzemeltetésének munkavédelme MUNKABIZTONSÁG 2.1 Hidrogénnel üzemelő gépjárművek üzemeltetésének munkavédelme Tárgyszavak: munkavédelem; biztonságtechnika; gépjármű; hajtás; hidrogén. Alternatív energiaforrással, így földgázzal üzemelő

Részletesebben

Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék

Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék A VOSSLOH W-Tram típusú közúti vasúti sínleerősítési rendszer VOSSLOH W-Tram Light Trams Fastening System Sistemul de prindere VOSSLOH W-Tram pentru liniile de tramvai Dr. KAZINCZY László PhD egyetemi

Részletesebben

Nemzeti Kutatási Fejlesztési Programok NKFP 3-020-05. Munkaszakasz

Nemzeti Kutatási Fejlesztési Programok NKFP 3-020-05. Munkaszakasz MOdern mérnöki eszköztár Kockázatalapú Környezetmenedzsment megalapozásához Nemzeti Kutatási Fejlesztési Programok NKFP 3-020-05 II. Munkaszakasz BME II/2.b. 1.2.e. Szabványosítható talajmikrokozmosz fejlesztése,

Részletesebben

Biohidrogén előállítása etanol anaerob fermentációjával. A ph szerepe a folyamatban

Biohidrogén előállítása etanol anaerob fermentációjával. A ph szerepe a folyamatban HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 Biohidrogén előállítása etanol anaerob fermentációjával. A ph szerepe a folyamatban Tárgyszavak: etanol; fermentáció; folyamat; hidrogén; hulladék;

Részletesebben

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Modern, ökohatékony technológiák Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Bevezetés Manapság előtérbe kerülnek a modern, ökohatékony technológiák, melyek teljesítményükben, gazdaságilag is megfelelőek, de emellett

Részletesebben

ACÉL TÉRRÁCSOS TETOSZERKEZET KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA

ACÉL TÉRRÁCSOS TETOSZERKEZET KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA ACÉL TÉRRÁCSOS TETOSZERKEZET KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA Fülöp Attila * - Iványi Miklós ** RÖVID KIVONAT Nagy terek lefedésének egyik lehetséges módja acél térrácsos tetoszerkezet alkalmazása. A térrácsos lefedéssel

Részletesebben

Dr. Csanády László: Az ioncsatorna-enzim határmezsgye: egyedi CFTR és TRPM2 csatornák szerkezete, működése c. MTA doktori értekezésének bírálata

Dr. Csanády László: Az ioncsatorna-enzim határmezsgye: egyedi CFTR és TRPM2 csatornák szerkezete, működése c. MTA doktori értekezésének bírálata Dr. Csanády László: Az ioncsatorna-enzim határmezsgye: egyedi CFTR és TRPM2 csatornák szerkezete, működése c. MTA doktori értekezésének bírálata Ezúton is köszönöm a lehetőséget és a megtiszteltetést,

Részletesebben

Kikre vonatkozik e tájékoztatás?

Kikre vonatkozik e tájékoztatás? Az általános szabályok szerint adózó áfaalanyoknak a közösségen belüli termékbeszerzéseik, szolgáltatás-igénybevételük, termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után teljesítendő áfakötelezettségének

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 829 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 829 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000003829T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 829 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 82032 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben