Hogyan tovább? segélykiáltások a magyar valóság (életképek, tapasztalatok, megoldásra váró élethelyzetek)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan tovább? segélykiáltások a magyar valóság (életképek, tapasztalatok, megoldásra váró élethelyzetek)"

Átírás

1 Hogyan tovább? segélykiáltások a magyar valóság (életképek, tapasztalatok, megoldásra váró élethelyzetek) CSALÁDI GAZDASÁGOK JELENE, JÖVŐJE EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON OMÉK, SZEPTEMBER 25. DR. MAJOR ÁGNES, CSALÁDI GAZDASÁG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG KOORDINÁTORA

2 Kicsit drámaira sikeredett az előadás címe, de segítségre, figyelem felhívásra szükség van! Ennek egyik lehetséges fóruma a Családi Gazdaságok Nemzeti Bizottsága, amelyet a Kislépték kezdett szervezni a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve 2014 alkalmából a World Rural Forum felkérése alapján. Hivatalos megalakulása a márciusa volt a budapesti Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve Expoja keretében: Az Expo 0 napi eseményeként került megrendezésre a civil szerveződések családi gazdaságokkal foglalkozó fóruma, ahol több, mint 80 személy vett. A konferenciánkon született megállapításainkat és kéréseinket egy kiáltványban fogalmaztuk meg, amely a oldalon olvasható. A családi gazdaságokkal a hazai szakirodalom az elmúlt évtizedben sok alkalommal foglalkozott, és meghatározására több kísérletet tett. Összefoglalásképpen egyet idézek, amely egy tipikus definíció: A családi gazdaság olyan mezőgazdasági termelésre szakosodott vállalkozás, amelyben a családi tőke, tulajdon, irányítás és a munkaerő- felhasználás dominál. Ideális esetben a gazdaság generációról generációra öröklődik és megteremti a család elvárható jövedelmét. Keveredik benne az árutermelés és a megtermelt javak saját fogyasztása. Családi gazdálkodás alatt családi gazdasági kereteken belül végzett mezőgazdasági vállalkozási tevékenység értendő. Jellemző ez a meghatározás, mert a családi gazdaságot a vállalkozás oldaláról közelíti meg.

3 Magyar valóság számokban (2013*) Mezőgazdasági tevékenységet végez: gazdasági szervezet egyéni gazdaság főképp saját fogyasztásra termelő és részben árutermelő háztartások és egyéni gazdaságok száma: ; Elsősorban értékesítésre termelő mikro-, kis- és közepes gazdaság: családi gazdaság és társas vállalkozásként; mezőgazdasági közép- és nagyvállalatok: 563 családi gazdaság és 89 társas vállalkozás. *kerekített számok, forrásuk:

4 Számok grafikonba foglalva Egyéni gazdaságok által használt földterületek * 1 hektár feletti 1 hekár alatti *2014. évi adat, forrás:

5 Versenyképesség v. önfenntartás

6 Mi arról a 300 ezer emberről beszélünk, akik 1 hektár alatt gazdálkodnak, és ebből a számból a gazdaságok csaknem felének a mérete még a gazdaságküszöböt sem éri el. Az ő esetükben nem érdemes versenyképességről beszélni, illetve az ipari jellegű tömegtermelést számon kérni rajtuk. De a családi gazdaságok az élelmiszer-termelésen kívül további olyan fontos társadalmi és ökológiai funkciókat is betöltenek, amelyeket az ipari jellegű, nagyvállalatok által dominált agrármodell nem tud ellátni.

7 Életképes, komplex családi gazdaság Landais-féle fenntartható családi gazdálkodási modell Forrás: Landais, 1997, cit in Kujani 2014.

8 Nemzetközi irodalom is alátámasztja a családi gazdaságok szociális, gazdasági és társadalmi és ökológiai szerepét. Munkánk során a nemzetközi, különösen az európai szakirodalomra támaszkodunk ez a modell a francia szakirodalomból származik. A képlet rámutat a kérdés komplexitására, ill. arra, hogyha ezek közül a pillérek közül akár egy is gyengébben működik, az veszélybe sodorhatja a gazdaság fenntarthatóságát.

9 Komplex gazdaság nehézségei Adminisztrációs Vállalkozásokra vonatkozó szabályok, amelyek adaptációja a házi, háztáji, családi gazdasági működésben nehezen kezelhető Szakterületi specifikáció: termelés, előállítás, marketing és a hozzátartozó ismeretek ha 20 féle dolgot csinál, 20 féle jogterület komplex szabályait kell ismernie és annak bizonylatolási rendjét kell betartani Szappant készít: kozmetikai szerekre vonatkozó szabályok, hulladék kezelés Élelmiszer előállítás szabályai Rendezvény szervezés (szüreti rendezvény - élelmiszer értékesítési bizonylatolás szabályai megoldhatatlanok) Állatjóléti szabályok

10 Megélhetéshez kell, hogy sokféle lábon álljon a családi gazdaság. Az pedig igazán életszerű, hogy egy ilyen gazdaságban nem mono-kulturás gazdálkodást folytatnak. Ma a gazdálkodónak a különféle tevékenységek után különféle elszámolási és nyilvántartási rend alapján különféle módon kell adóznia és járulékot fizetnie. Ezt a jogszabályi környezet megnehezíti. A jogszabályok értelmezése, alkalmazása, az adózási szabályok bonyolultak, összetettek, sokszor még a könyvelők és könyvvizsgálók is jogszabály értelmezési vitába keverednek. A mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozók (családi gazdaságok, őstermelők) adózását (a 1758 bevallást) magyarázó NAV ismertető 57 oldalas. Ha rosszul értelmezi a szabályokat nem mentesül annak szankciói alól. Ennek egyszerűsítése érdekében javasoljuk, hogy a gazdaságból származó produktum egységes mezőgazdasági adózás alá kerüljön, megtartva a kisléptékű (jelenleg őstermelői) adózás adó és járulék kedvezményeit. Ezt a rendszert alkalmazza Ausztria, Olaszország. Ott az adott gazdaság produktivitása alapján kerül egy átalány adó megállapításra, a figyelembevett tényezők a gazdaság mérete, a föld minősége, társadalmi környezete, gépesítettsége, stb.

11 Komplex gazdaság nehézségei Mezőgazdasági és kiegészítő tevékenység Élelmiszer feldolgozás Kézműves termék előállítás

12 Ennek a nehézségeit kívánja ez a dia bemutatni. A mezőgazdasági termelésből következik a termék feldolgozása, nagyobb hozzáadott érték elérése érdekében, de ez ugyanakkor már másfajta tevékenységnek minősül jelenleg.

13 Családi gazdaság fogalma Jelenleg a családi gazdaságok tagjai rokonsági fok szerint korlátozott, a testvér lehet a családi gazdaság tagja, de annak házastársa már nem A családi gazdaság fogalmának meghatározásán túl azt meg kell tölteni tartalommal A saját gazdaságban eltöltött munkaidő elismerése Speciális támogatások is ismeretátadás a családi gazdaságok igényeire specializálva A társadalmi változások hatásának felismerése és kezelése

14 Az új földforgalmi törvény és az átmeneti rendelkezések célul tűzték ki, hogy a mezőgazdasági üzem fogalmát, rendszerét újraszabályozzák, ennek keretén belül pedig a családi gazdaságok definícióját is újra kívánják meghatározni. Ennek során néhány fontos kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet. Rokonsági fok: Olaszországban például a családi gazdaság tagja a harmadik rokonsági fokú vérrokon és a házastárs legfeljebb második rokonsági fokú hozzátartozója. Tartalom: jelenleg a földforgalmi törvény ad elővásárlási jogot (bizonyos sorrend betartásával) a családi gazdaság, gazdálkodó számára, más egyéb jelentősége a családi gazdaságnak, mint például mint támogatási jogcím, vagy bármely adókedvezmény nincsen. A munkaidő: ez főleg a nők szempontjából fontos, ugyanis a gazdaságban végzett munka nem mindig különül el a háztartástól, annak részét képezi, de a munkavégzés egyben a gazdaság érdekében is történik. Ismeretátadás: a gazdaság átadás, a generáció váltás kérdésköréhez tartozik Ez jelenleg nincs jelentőségének megfelelően kezelve hazánkban.

15 Kistermelői tevékenységek

16 A differenciált szabályozásra jó példa a kistermelői rendelet 2010-es megalkotása és a helyi termelői piacra vonatkozó szabály módosítás 2012-ben. [Egyébként a magyarkanizsai (КАЊИЖА - Kanjiža) helyi vidékfejlesztési közösségnél amikor jártunk, sokat beszélgettünk arról, hogy annak szerbiai adaptációját hogyan lehetne megvalósítani.] Az azóta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatait folyamatosan gyűjtjük és megküldjük a minisztérium számára: Ilyen volt például a kistermelői rendelet alanyi körének javasolt bővítése ne csak egyéni vállalkozók, hanem társasági vállalkozások is folytathassanak könnyített higiéniai feltételekkel való értékesítést. A vállalkozási forma választását alapvetően az adózási szabályok befolyásolják. A kistermelői rendelet jelenleg nem teszi lehetősé, hogy a kistermelő más kistermelő alaptermékét feldolgozza, abból állítson elő élelmiszert [Filiera corta olasz szabályozás megengedi, hogy a feldolgozás során a saját termék részhez fele részben mások által megtermelt alapanyagot is feldolgozzon.]. A helyi termelői piac esetén működési területek átfogalmazását javasoljuk: ugyanis szatmári szilvából készült lekvárt ne csak Szatmárban vagy Budapesten lehessen árulni termelői piacon vagy termelői boltban, és ugyanez vonatkozik az alföldi paprikára, paradicsomra, vagy a kecskeméti csengő barackra, a mézédes békési dinnyére.

17 Határon átnyúló kereskedelem Ihttp://ec.europa.eu/food/food/biosafety/ hygienelegislation/guidance_doc_ _hu.pdf hygienelegislation/guidance_doc_ _hu.pdf

18 A belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelv értelmében egy adott tagállamban letelepedett vállalkozások megkülönböztetés nélkül a helyi szolgáltatókkal megegyező módon folytathatnak gazdasági szolgáltatási tevékenységet valamennyi tagállamban. Ennek egyik külön rendelkezése a határon átnyúló szolgáltatás nyújtásának joga [átmeneti illetve alkalmi jellegű tevékenység], amely alapján nincs szükség a másik államban külön engedély megszerzésére, hanem az abban az államban érvényes szabályok alapján folytathatnak szolgáltatási tevékenységet (amelybe a kereskedelem is beletartozik). Az Európai Unió a határon átnyúló partnerségek és helyi gazdaság fejlesztésére számtalan pályázati pénzt adott. Erre tekintettel nemzetközi piacok szervezésébe kezdtek különösen a szlovák-magyar határ mentén. sőt a helyi termelői piac szervezésekor számoltak a szlovák oldalról jövő kistermelőkkel. Ezzel szemben a Nébih jelenlegi álláspontja szerint más tagállam kistermelői nem folytathatnak kistermelői tevékenységet Magyarországon. A kistermelői tevékenység (ugyebár) kis mennyiségű mezőgazdasági alaptermékek és abból feldolgozott termékek könnyített higiéniai szabályok betartásával történő értékesítése. Ezt a lehetőséget az élelmiszer higiénia csomag részét képező 852/2004/EK rendelet 1 cikk (2) bekezdés c) pontja mondja ki: A rendeletet nem kell alkalmazni az alaptermékek olyan kis mennyiségeire, amelyekkel a termelő közvetlenül látja el a végső felhasználót vagy a végső felhasználót közvetlenül ellátó helyi kiskereskedelmi létesítményeket. A higiéniai csomagot magyarázó Iránymutatások kifejezetten számbaveszik annak a lehetőségét, hogy a marginálisan, kisléptékben előállított termékeket határon át értékesítik: Idézet: Előfordulhat, hogy az ilyen ellátás átnyúlik a határokon, különösen amennyiben a termelő gazdasága a tagállamok határainak közelében helyezkedik el. Szlovákiában is kiadásra került kistermelői rendelet, amely ugyancsak ezen rendelkezésen alapul, és ott is léteznek olyan kistermelők, akik a magyarországi kistermelőkkel azonos uniós szabályokon alapuló feltételeknek megfelelnek. Örülünk, hogy ezt a témát most fel tudtuk hozni, mert szükség van arra, hogy az illetékes hatóságokkal meginduljon ebben a témában a párbeszéd és egyeztetés.

19 Kézműves termékek

20 A vállalkozási szemléletű jogszabályok a kézművesek működését nehezítik meg igen nagyon. A hulladékgazdálkodási jogszabályok, az állati melléktermékekre vonatkozó rendelkezések lehetetlen kihívások elé állítják a kisléptékben előállítókat. Az, aki használt sütőolajat, zsiradékot szeretne felhasználni házi szappan készítéshez a hulladékgazdálkodási szabályok értelmében: hulladékgazdálkodási engedéllyel kell rendelkezzen, amit Ft plusz Ft hulladék gyűjtés /szállítás engedélyezési hatósági eljárási díj megfizetésével, és Ft hulladék hasznosítás engedélyezési hatósági eljárási díj megfizetésével Ft népegészségügyi szakigazgatási szerv szakhatósági állásfoglalás díjának megfizetésével És azt nagyon sok helyen és fórumon, a Kislépték honlapján elemeztük, több minisztériumi állásfoglalást is kértünk. Miközben készültem az előadásra örömmel tapasztaltuk, hogy egy hónapja megváltozott a szabály és lehetővé tette azt,, hogy a háztartásokból származó használt zsiradékot kézműves szappannak feldolgozza. De a problémáknak még nincsen vége, kézműves kozmetikai termékeket, szappant értékesítési célra csak megfelelő szakképzettség esetén lehet végezni és költséges laborvizsgálat után lehet végezni. Az európai uniós rendelkezések szerint állati mellékterméknek minősül a nyers, kezeletlen gyapjú. Az állattartók, a vágóhidak kötelesek elkülönítetten kezelni és számtalan adminisztratív előírásnak eleget tenni, aminek az eredményeképpen a gyapjú inkább kerül a szemétre, mintsem a nemez készítőhöz. Ezek a kézműves gyapjú fonók, szőttes készítők nem tudják megvásárolni azt a feldolgozott gyapjút, amely az előírások értelmében már nem hordoznak köz és állategészségügyi kockázatot. Úgy gondoljuk, hogy az állati melléktermékre vonatkozó szabályozásnak árnyaltabban kellene megközelíteni ezt a higiéniai kockázatot, és a kistermelői előállítás, feldolgozás könnyített higiéniai szabályai szerint lefektetett alapelveket kellene alkalmaznia, amely a kézműves mértékű feldolgozás esetében lehetőséget ad a könnyített szabályok alkalmazására. A kistermelői élelmiszer előállítás és értékesítés könnyített szabályai mellé szeretnénk, hogyha a kézműves termék előállítók össz-jogi könnyített szabályok szerint tevékenykedhetnének. A kézműves olyan mint az őstermelő, a hagyományt fenntartatja, továbbviszi, hulladékgazdálkodás szempontjából is hasznos tevékenységet fejt ki,hiszen a hulladékot hasznosítja. A csomagolások környezetvédelmi termékdíja is egy olyan terület, amely igen kiterjesztően értelmezi a csomagolásokat. A kézműves úton előállított, de csomagolásra használt termékek is bizony ebbe körbe tartoznak, a reájuk kirótt termékdíj összege pedig a kézzel készített hagyományőrző termék eladhatóságát megnehezíti.

21 Gyógynövény

22 Egyesületünk tagsága és támogatói régóta küzdenek ezért, hogy a hagyományos kézműves úton előállított gyógynövény tartalmú készítményekre ne a gyógyszerekre vonatkozó szabályozást kelljen alkalmazni. A 2001/83/EK irányelv ugyanis lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az élelmiszerjog kritériumainak megfelelő, nem gyógyászati célú növényi termékekre a közösségi élelmiszerjogra vonatkozó szabályokat alkalmazzák. Sőt, a közösségi jog [pontosan 1924/2006/EK RENDELETE] lehetővé teszi, hogy hagyományos élelmiszerek (italok) egészségre gyakorolt hatását például az emésztéssegítő vagy a köhögés elleni cukorka megnevezést ilyen élelmiszereken jelöljék. Az EU Bizottság állásfoglalását kértük arról, hogy a kézműves népi gyógyászati, gyógynövényes termékek is gyógyszer termékként kezelendőek-e a gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/ek irányelv alapján és kérdésünkre pozitív válasz érkezett: [idézet] az olyan gyógyászati termékek melyek nem iparilag készültek, vagy nem olyan eljárással gyártották, amely ipari folyamatot is magában foglal nem alkalmazandó a gyógyszerekre vonatkozó rendelkezések és nem kell alávetni ezeket a termékeket külön engedélyezési eljárásnak. Azaz a gyógynövényekből készült kézműves termékek gyógyhatását lehet jelölni. Ezt a szabályt alkalmazzák már Franciaországban régóta. A téma fontosságára azért szeretnénk felhívnia figyelmet, mivel akár a gyógynövény gyűjtők, akár a gyógynövény termék előállítók szempontjából a gazdasági fenntarthatóság alapfeltétele a vonatkozó rendeletek ésszerű értelmezése, kezelése.

23 Zárszó Aktív intézkedéseket kell hozni a családi gazdaságok védelme érdekében, hogy a családi jellegű mezőgazdasági gazdálkodás életképes alternatívájaként szolgálhasson az ipari jellegű agrárgazdaságnak. Teljes egészében ki kellene használni a rendelkezésre álló eszközöket (adókban, támogatásokban és KAP-eszközökben) rejlő lehetőségeket arra, hogy az EU egész területén sikerüljön megőrizni a családi gazdaságokra épülő agrármodellt. Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2015/C 242/03 véleménye

24 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

2016. évi összevont ellenőrzési terv 2016. Ellenőrzés ideje Ellenőrzés neve Élelmiszerláncbiztonsági, Növény- és Fogyasztóvédelmi Talajvédelmi Népegészségügyi, népgészségügyi feladatkörében eljáró járási

Részletesebben

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16 NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ZALA MEGYEI IGAZGATÓSÁG Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16 Dr. Szili-Fodor Dóra Vidékfejlesztési referens Kiemelt változások Éves forrás előirányzat Korm. Határozattal

Részletesebben

1. (1) E rendeletet azon tevékenységekre kell alkalmazni, amelynek során a kistermelő az 1. melléklet szerinti kis mennyiségű,

1. (1) E rendeletet azon tevékenységekre kell alkalmazni, amelynek során a kistermelő az 1. melléklet szerinti kis mennyiségű, 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 138/2004/EK RENDELETE (2003. december 5.) a közösségi mezőgazdasági számlarendszerről. (HL L 33., 2004.2.5., 1. o.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 138/2004/EK RENDELETE (2003. december 5.) a közösségi mezőgazdasági számlarendszerről. (HL L 33., 2004.2.5., 1. o. 2004R0138 HU 11.12.2008 003.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 138/2004/EK RENDELETE

Részletesebben

Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara. Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015. Budapest 2015.

Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara. Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015. Budapest 2015. Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015 Budapest 2015. szeptember A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kiskérődző és Juhtenyésztési Alosztály

Részletesebben

Széchényi István: Magyarország kiváltságos lakosaihoz Túristvándi

Széchényi István: Magyarország kiváltságos lakosaihoz Túristvándi Rajtunk nem fog segíteni, de nem is segíthet senki más, csak mi magunk 2011.szeptember.30. Budapest Széchényi István: Magyarország kiváltságos lakosaihoz Túristvándi 1861 800 lakos 86 iparos 17 házicseléd

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal. nemzeti stratégiai program

Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal. nemzeti stratégiai program Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal nemzeti stratégiai program 2012 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés - a program indokoltsága... 2 2. Együttműködési célkitűzések...

Részletesebben

HARSÁNYI DÁVID 1 GÁLNÉ CZÉKUS ILDIKÓ 2. Szezonális különbségek a borfogyasztási szokásokban

HARSÁNYI DÁVID 1 GÁLNÉ CZÉKUS ILDIKÓ 2. Szezonális különbségek a borfogyasztási szokásokban HARSÁNYI DÁVID 1 GÁLNÉ CZÉKUS ILDIKÓ 2 Szezonális különbségek a borfogyasztási szokásokban Bevezetés Hazánk borpiaca jelentős fejlődésen ment keresztül a rendszerváltás óta. A változás folyamatos, a piac

Részletesebben

CSOMAGOLÁS I. Csomagolás jelentősége, fajtái. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Győr, Egyetem tér 1.

CSOMAGOLÁS I. Csomagolás jelentősége, fajtái. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Győr, Egyetem tér 1. CSOMAGOLÁS I. Csomagolás jelentősége, fajtái Oh mondd Te kit választanál???? (István a király) Hogy miért fontos a csomagolás? Csomagolás mennyisége az EU- ban ( 000 tonna) A csomagolás alapelvei: - a

Részletesebben

A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI STRATÉGIA

A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI STRATÉGIA FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM AGRÁRPIACI FŐOSZTÁLY 1860 Budapest, Pf. 1. 301-4000 Fax: 301-4702 A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI

Részletesebben

ÁOGYTI Takarmányellenőrzési Főosztály

ÁOGYTI Takarmányellenőrzési Főosztály ÁOGYTI Takarmányellenőrzési Főosztály Útmutató A Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszerének kialakításához és alkalmazásához Tájékoztató segédanyag* a takarmányipari vállalkozások

Részletesebben

Őstermelők, családi gazdálkodók személyi jövedelemadó, járulék és egészségügyi hozzájárulás kötelezettsége, áfa szabályok

Őstermelők, családi gazdálkodók személyi jövedelemadó, járulék és egészségügyi hozzájárulás kötelezettsége, áfa szabályok Őstermelők, családi gazdálkodók személyi jövedelemadó, járulék és egészségügyi hozzájárulás kötelezettsége, áfa szabályok Személyi jövedelemadó Járulék Egészségügyi hozzájárulás Adózási módszerek és értékhatárok

Részletesebben

Kistermelők, őstermelők lehetőségei, REL. 2015. 12. 03. Berhida Szabadkai Andrea www.kisleptek.hu

Kistermelők, őstermelők lehetőségei, REL. 2015. 12. 03. Berhida Szabadkai Andrea www.kisleptek.hu Kistermelők, őstermelők lehetőségei, REL 2015. 12. 03. Berhida Szabadkai Andrea www.kisleptek.hu Kistermelő, őstermelő A kistermelő olyan természetes személy, aki könnyített higiéniai feltételek mellet,

Részletesebben

A nyomon követhetőség fogyasztói megítélése az élelmiszeriparban

A nyomon követhetőség fogyasztói megítélése az élelmiszeriparban A nyomon követhetőség fogyasztói megítélése az élelmiszeriparban Rózsa Norbert V. évfolyam, gazdasági agrármérnök szak Konzulensek: Dr. Biacs Péter, egyetemi tanár Solymosi Viktor, PhD hallgató Kaposvári

Részletesebben

2015. évi CXLlII. törvény a közbeszerzésekről 1

2015. évi CXLlII. törvény a közbeszerzésekről 1 2015. évi CXLlII. törvény a közbeszerzésekről 1 Magyarország Országgyűlése a közpénzek hatékony felhasználásának átláthatósága és nyilvános ellenőrizhetőségének biztosítása, továbbá a közbeszerzések során

Részletesebben

Szöveges ismertető a Csongrád Megyei Kormányhivatal 2015. évi Intézményi Munkatervéhez

Szöveges ismertető a Csongrád Megyei Kormányhivatal 2015. évi Intézményi Munkatervéhez Szöveges ismertető a Csongrád Megyei évi Intézményi Munkatervéhez A Csongrád Megyei (továbbiakban: ) feladatés hatáskörébe tartozó tevékenységét jelen, évi Intézményi Munkaterve tartalmazza. A évi Intézményi

Részletesebben

A pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtése. Dr. Baté Zsuzsanna

A pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtése. Dr. Baté Zsuzsanna A pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtése Dr. Baté Zsuzsanna 1 A szabályozás I. 1457/2012. (X. 19.) Korm. határozat (a 2013. évi költségvetés egyenlegét javító intézkedésekkel kapcsolatos

Részletesebben

AZ ALTMARK-ÍTÉLET NEGYEDIK FELTÉTELÉNEK TELJESÜLÉSE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG GYAKORLATÁNAK TÜKRÉBEN

AZ ALTMARK-ÍTÉLET NEGYEDIK FELTÉTELÉNEK TELJESÜLÉSE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG GYAKORLATÁNAK TÜKRÉBEN Állami Támogatások Joga 14 (2012/2) 25 34. AZ ALTMARK-ÍTÉLET NEGYEDIK FELTÉTELÉNEK TELJESÜLÉSE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG GYAKORLATÁNAK TÜKRÉBEN STAVICZKY PÉTER 1 1.Bevezetés Az Európai Bíróság 2003-ban az Altmark

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzata. Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy. Szabályzata

Kiskunmajsa Város Önkormányzata. Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy. Szabályzata Kiskunmajsa Város Önkormányzata Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy Szabályzata Elfogadva: Kiskunmajsa Város Önkormányzatának 153/2012. (V.16.) számú Képviselő-testületi határozatával Előzmények Kiskunmajsa

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. A tejpiaci helyzet alakulása és a tejágazati csomag rendelkezéseinek alkalmazása

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. A tejpiaci helyzet alakulása és a tejágazati csomag rendelkezéseinek alkalmazása EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.13. COM(2014) 354 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A tejpiaci helyzet alakulása és a tejágazati csomag rendelkezéseinek alkalmazása

Részletesebben

ELŐADÁS 2005/2006. tanév, 2. félév Nappali tagozat II, Levelező tagozat III.

ELŐADÁS 2005/2006. tanév, 2. félév Nappali tagozat II, Levelező tagozat III. ELŐADÁS 2005/2006. tanév, 2. félév Nappali tagozat II, Levelező tagozat III. AZ AGRÁRPIAC SZERVEZÉSÉNEK SZABÁLYOZÁSÁNAK JOGI ESZKÖZEI AZ EURÓPAI UNIÓBAN A tantárgyba vágó ismereteket 3 részre bontva adom

Részletesebben

Nemzetközi ügyletek ÁFA-ja és számlázása előadás Kapcsolódó anyag

Nemzetközi ügyletek ÁFA-ja és számlázása előadás Kapcsolódó anyag Nemzetközi ügyletek ÁFA-ja és számlázása előadás Kapcsolódó anyag Tartalomjegyzék: Összetett ügyletek ÁFA-ban Külföldi vevő a magyar boltban A termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása Angol

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: 8. számú tananyag A helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló 51/2012. (VI. 8.) VM rendelet (Magyar Közlöny 2012/68.) a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról

Részletesebben

A. MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

A. MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.12.20. COM(2010) 774 végleges A. melléklet/3. fejezet A. MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Európai Unióban alkalmazandó

Részletesebben

1. Vezetői összefoglaló Terjedelme: legfeljebb 2 oldal. 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe 1.2 Főbb célkitűzések

1. Vezetői összefoglaló Terjedelme: legfeljebb 2 oldal. 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe 1.2 Főbb célkitűzések 1. Vezetői összefoglaló A Vezetői összefoglaló a HVS felülvizsgálati folyamatának és tartalmának rövid összegzése. Felidézi a HVS hez megfogalmazott Jövőképet, majd röviden indokolja a felülvizsgálat szükségességét,

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szolgáltatásai Békéscsaba, Penza ltp. 5. H-5601 Pf.: 135 Tel./Fax: (36-66) 324-976, 451-775 email: bmkik@bmkik.hu web: www.bmkik.hu Előszó A Gazdasági kamarákról

Részletesebben

Önfenntart. 2011. Szeptember 22. Debrecen

Önfenntart. 2011. Szeptember 22. Debrecen Önfenntart nfenntartó település 2011. Szeptember 22. Debrecen Előad adás s vázlatv I. A település bemutatása Elhelyezkedése Intézményrendszere Statisztikai adatok II. Település fejlesztés eddigi eredményeinek

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata P o l g á r m e s t e r é t ő l

Szentes Város Önkormányzata P o l g á r m e s t e r é t ő l Szentes Város Önkormányzata P o l g á r m e s t e r é t ő l Száma: U-10248/2008. Témafelelős: Dr. Seres Ilona Tárgy: Az Önkormányzati tulajdonban és érdekeltségben lévő cégek üzleti követelményrendszere,

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-49/2005/19. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa Electro World Magyarország Kft. (Budaörs) eljárás alá vont vállalkozás ellen

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 2/2016. (I.29.) Önkormányzati rendelete. a gazdaságélénkítésről

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 2/2016. (I.29.) Önkormányzati rendelete. a gazdaságélénkítésről Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (I.29.) Önkormányzati rendelete a gazdaságélénkítésről Hatályos: 2016.01.30.-tól Algyő Nagyközség Önkormányzata a vállalkozások által foglalkoztatottak

Részletesebben

2012. évi CXXVIII. törvény

2012. évi CXXVIII. törvény 1. oldal 2012. évi CXXVIII. törvény a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről 1 1. A törvény hatálya 1. (1) E törvény hatálya kiterjed a) a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2004.11.20. L 345/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A BIZOTTSÁG 1973/2004/EK RENDELETE (2004. október 29.) az 1782/2003/EK tanácsi rendelet IV. és IVa. címeiben meghatározott támogatási rendszereket,

Részletesebben

JÁSZKISÉR VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030. VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG 2016. MÁRCIUS

JÁSZKISÉR VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030. VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG 2016. MÁRCIUS JÁSZKISÉR VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030. VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG 2016. MÁRCIUS JÁSZKISÉR VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2 TARTALOM TARTALOM... 2 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 A föld

Részletesebben

Törvények. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről* ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET A TÖRVÉNY ALKALMAZÁSI KÖRE, ALAPELVEK

Törvények. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről* ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET A TÖRVÉNY ALKALMAZÁSI KÖRE, ALAPELVEK 20044 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 142. szám II. Törvények 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről* Magyarország Országgyűlése a közpénzek hatékony felhasználásának átláthatósága és nyilvános

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-16

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-16 FELHÍVÁS A felhívás címe: Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése A felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-16 Magyarország Kormányának felhívása a vidéki térségekben a mezőgazdasági vállalkozások meglévő termékszerkezet

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (X.14.) önkormányzati rendelete a gazdaságélénkítésről

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (X.14.) önkormányzati rendelete a gazdaságélénkítésről Módosítva: 28/2015. (XI.02.), Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (X.14.) önkormányzati rendelete a gazdaságélénkítésről Szentes Város Önkormányzata a vállalkozások által foglalkoztatottak

Részletesebben

2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs Az uniós fogyasztói jogok hatékonyabb végrehajtása felé. Vitairat

2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs Az uniós fogyasztói jogok hatékonyabb végrehajtása felé. Vitairat 2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs Az uniós fogyasztói jogok hatékonyabb végrehajtása felé Vitairat I. Bevezetés A 2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs különös hangsúlyt fektet a fogyasztóügyi jogszabályok

Részletesebben

ÁFA fizetés esetei, példák

ÁFA fizetés esetei, példák ÁFA fizetés esetei, példák 161-177 Hol tartunk? ÁFA, mint közvetett adó Történeti visszatekintés Hatásmechanizmusok 1988 as reform Jelenlegi ÁFA rendszer Különleges ÁFA elszámolási módok Valódi mentesség,

Részletesebben

Marketing II. Ipari termék- és formatervező mérnök szak. Márka és márkamenedzsment. 6. előadás. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia

Marketing II. Ipari termék- és formatervező mérnök szak. Márka és márkamenedzsment. 6. előadás. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia Marketing II. Ipari termék- és formatervező mérnök szak Márka és márkamenedzsment 6. előadás Dr. Bíró-Szigeti Szilvia 1 Márkamenedzsment A márkamenedzsment termék- és márkapolitikai célok és stratégiák

Részletesebben

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat)

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat) Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés Jó higiénia gyakorlat útmutatója (Nem tartalmazza falusi vendégasztal

Részletesebben

A mangalica fajtához kötött piacszervezés. Lázár Tamás kereskedelmi vezető CIPKER FOOD Kft.

A mangalica fajtához kötött piacszervezés. Lázár Tamás kereskedelmi vezető CIPKER FOOD Kft. A mangalica fajtához kötött piacszervezés Lázár Tamás kereskedelmi vezető CIPKER FOOD Kft. Élőállat árak A takarmány árak drasztikus növekedését késve, de követte a mangalica élősertések felvásárlási árának

Részletesebben

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT (módosításokkal egységes szerkezetben)

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT (módosításokkal egységes szerkezetben) MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT (módosításokkal egységes szerkezetben) Hatályos: 201 -től 1 BEVEZETÉS A számvitelről szóló, módosított 2000. évi C. törvény 14. (5) rendelkezik arról,

Részletesebben

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI IGAZGATÓSÁGA Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK A termelő felelős az általa forgalomba hozott termék élelmiszer-biztonságáért, minőségéért,

Részletesebben

Penta Unió Oktatási Centrum Zrt.

Penta Unió Oktatási Centrum Zrt. Penta Unió Oktatási Centrum Zrt. Fordított adózás a magyar forgalmi adózás rendszerében, különös tekintettel az ingatlanokkal kapcsolatos szabályozásra BERECZKI ÁGNES Okleveles forgalmiadó-szakértő szak

Részletesebben

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG 2009.5.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 107/1 II (Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG A Bizottság Közleménye Italok csomagolása, betétdíjas rendszerek

Részletesebben

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ (FELÜLVIZSGÁLAT-TERVEZET) 2015.

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ (FELÜLVIZSGÁLAT-TERVEZET) 2015. HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ (FELÜLVIZSGÁLAT-TERVEZET) 2015. Köszönetnyilvánítás Ezúton mondunk köszönetet azon szervezetek képviselőinek, akik a Homokháti

Részletesebben

FRANCIAORSZÁG. zöld hulladék (kb. 4,5 millió tonna/év) háztartási szerves hulladék (6 millió tonna/év)

FRANCIAORSZÁG. zöld hulladék (kb. 4,5 millió tonna/év) háztartási szerves hulladék (6 millió tonna/év) FRANCIAORSZÁG Franciaországban a hulladékgazdálkodás modernizálásáról szóló 1992. júliusi törvény erőteljes társadalmi nyomásra született meg. A közvélemény azt kívánta, hogy vessenek véget a hulladékok

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KINCSESBÁNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK TELJES FELÜLVIZSGÁLATA TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ MEGBÍZÓ: Kincsesbánya Község Önkormányzata 8044 Kincsesbánya, Kincsesi út 39. FELELŐS TERVEZŐ: Fehér Vártervező

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Második esély típusú intézmények és programjaik Az Equal program keretén belül szervezett Fiatalok Tematikus Hálózat megbízásából a tanulmány szerzői arra vállalkoztak, hogy átfogó

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014. Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014. Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2008/0028(COD) 25.2.2010 VÉLEMÉNY a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági

Részletesebben

DorPack, a magyar síkfóliás mélyhúzó csomagológép adta lehetőségek a fenntarthatóságért és termékvédelemért avagy, hogyan csomagoljunk optimálisan?

DorPack, a magyar síkfóliás mélyhúzó csomagológép adta lehetőségek a fenntarthatóságért és termékvédelemért avagy, hogyan csomagoljunk optimálisan? DorPack, a magyar síkfóliás mélyhúzó csomagológép adta lehetőségek a fenntarthatóságért és termékvédelemért avagy, hogyan csomagoljunk optimálisan? WPO BUDAPEST 2016. május 26. Doroti PACK Kft. H-8558

Részletesebben

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN Lukács Manuéla Linda Polgári Jogi Tanszék Témavezető: Darázs Lénárd SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN A szellemi alkotások a gazdasági fejlődésnek és a jólét megteremtésének

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS.../2013 RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS.../2013 RENDELETE PE-CONS No/YY 2013/0063(COD) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS.../2013 RENDELETE a mezőgazdasági termékek feldolgozásával előállított egyes árucikkekre alkalmazandó kereskedelmi szabályokról AZ EURÓPAI

Részletesebben

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 6 Dr. Fá z si Lá sz l ó PhD * Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 1. Miről van szó A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott új Büntető Törvénykönyv [Btk.] Különös Részének

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására. 2010. október 14.MÓRAHALOM MŰHELY Nyitó Konferencia

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására. 2010. október 14.MÓRAHALOM MŰHELY Nyitó Konferencia TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására 2010. október 14.MÓRAHALOM MŰHELY Nyitó Konferencia V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A projekt és a MEREK

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

A BARANYA MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ A BARANYA MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TÁRSADALMI, GAZDASÁGI ÉRTÉKELÉSE Készült a területfejlesztési koncepció, a területfejlesztési program és a területrendezési terv tartalmi követelményeiről,

Részletesebben

ABAÚJ KIVIRUL HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013.

ABAÚJ KIVIRUL HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa ABAÚJ KIVIRUL HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013. ABAÚJ LEADER HACS ABAÚJ LEADER EGYESÜLET 3860. ENCS, PETÖFI ÚT 62.

Részletesebben

A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai Unión belül

A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai Unión belül A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai Unión belül Útmutató jogászoknak Jogérvényesülés 2 Útmutató jogászoknak A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 702/A/2006 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság a köztársasági elnöknek az Országgyűlés által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény rendelkezése alkotmányellenességének előzetes vizsgálatára

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE 1 PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE ORSZÁGOS IRODA 1068 Budapest, Városligeti fasor 10. * 1417 Budapest, Pf.: 11. Központi telefon: 322-8452, 322-8453, 322-8454, 322-8455, 322-8456 Elnök, alelnökök telefon/fax:

Részletesebben

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette : Halmi Zoltán Igazgató Jóváhagyta: Nagy István Fenntartó Örökségünkért Népművészetéért Alapítvány 3973 Cigánd, Iskola utca 24. Érvényes:

Részletesebben

Az Alkotmány érintett paragrafusai a következők:

Az Alkotmány érintett paragrafusai a következők: Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága H-1015 Budapest, Donáti u. 35-45. Tárgy: Indítvány alkotmányellenesség megállapítására Tisztelt Alkotmánybíróság! Az alábbiakban indítványt terjesztek elő az Egészségügyről

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ (Beszámoló terjedelme 15280 karakter, a többi a melléklet) A tárgykörben létrehozott adatbázis és módszer

SZAKMAI BESZÁMOLÓ (Beszámoló terjedelme 15280 karakter, a többi a melléklet) A tárgykörben létrehozott adatbázis és módszer SZAKMAI BESZÁMOLÓ (Beszámoló terjedelme 15280 karakter, a többi a melléklet) A tárgykörben létrehozott adatbázis és módszer A kutatás keretében KSH adatok alapján létrehoztunk egy olyan adatbázist és módszert,

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1295/2013/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1295/2013/EU RENDELETE 2013.12.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 347/221 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1295/2013/EU RENDELETE (2013. december 11.) a Kreatív Európa program (2014 2020) létrehozásáról és az 1718/2006/EK,

Részletesebben

xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére

xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály Budapest xxxxx@orfk.police.hu Tárgy:

Részletesebben

Expozé: 2013-as ÁSZ beszámoló 2014-10-28 Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2013. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről

Expozé: 2013-as ÁSZ beszámoló 2014-10-28 Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2013. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről Expozé: 2013-as ÁSZ beszámoló 2014-10-28 Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2013. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti

Részletesebben

A cukor ágazat piaci rendtartása az Európai Unióban

A cukor ágazat piaci rendtartása az Európai Unióban A cukor ágazat piaci rendtartása az Európai Unióban Piaci rendtartások az Európai Unióban sorozat része A Magyar Agrárkamara információs kiadványa Az EU mezőgazdasági jogi szabályozásának napi követését

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.12.21. COM(2010) 799 végleges 2010/0385 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes

Részletesebben

BALATON RÉGIÓ RÉSZLETES FEJLESZTÉSI TERVE

BALATON RÉGIÓ RÉSZLETES FEJLESZTÉSI TERVE Balaton Fejlesztési Tanács BALATON RÉGIÓ RÉSZLETES FEJLESZTÉSI TERVE 2007-2013 készült a Balaton Régió Fejlesztési Stratégiája és a Balaton Régió Komplex Térségi Programja alapján 2006. június 21. (módosítva:

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR 1 MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS Készült Nyírlugos Város Önkormányzata megbízásából Készítette MEGAKOM Tanácsadó Iroda 2016. JANUÁR Adatgyűjtés lezárva:

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei

Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ZALA MEGYEI IGAZGATÓSÁG Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei Lendvay Miklós NAK megyei igazgató Kiemelt változások Éves forrás előirányzat Korm. Határozattal 1012/2016

Részletesebben

MEGOLDÁSOK. Kép forrása: www.origo.hu

MEGOLDÁSOK. Kép forrása: www.origo.hu FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT VERSENYFELADATOK MEGOLDÁSOK ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NÉBIH, OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET AZ ÉLELMISZEREK ÚTJA AVAGY HOGYAN KERÜLNEK ÉTELEINK AZ ASZTALUNKRA 1. Gondoljátok át, hol

Részletesebben

HAGYOMÁNYOS LEKVÁRFŐZÉS ÉS ASZALÁS A SZATMÁRI SZILVA HAZÁJÁBAN

HAGYOMÁNYOS LEKVÁRFŐZÉS ÉS ASZALÁS A SZATMÁRI SZILVA HAZÁJÁBAN HAGYOMÁNYOS LEKVÁRFŐZÉS ÉS ASZALÁS A SZATMÁRI SZILVA HAZÁJÁBAN Értékesítési alapismeretek címkézés, az értékesítéshez szükséges dokumentációk. Szabadkai Andrea Szövetség az Él Tiszáért Egyesület www.elotisza.hu

Részletesebben

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ OKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályos: 2015. november 1. napjától a visszavonásig Nyilvánosságra hozatal módja: www.spar.hu honlapon,

Részletesebben

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ OKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályos: 2013. május 29. napjától a visszavonásig Nyilvánosságra hozatal módja: www.spar.hu honlapon Felügyeleti

Részletesebben

Juhász László A felszámolási eljárások egyes gyakorlati kérdései Tartalom 1. A gyakorlat és a felszámolási szabályozás

Juhász László A felszámolási eljárások egyes gyakorlati kérdései Tartalom 1. A gyakorlat és a felszámolási szabályozás Juhász László A felszámolási eljárások egyes gyakorlati kérdései Tartalom 1. A gyakorlat és a felszámolási szabályozás 1.1. Igazolási kérelem a bejelentkezési határidő elmulasztása miatt 1.2. A hitelezői

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TÉRSÉGI HELYI TERMÉK VÉDJEGYHASZNÁLATRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A TÉRSÉGI HELYI TERMÉK VÉDJEGYHASZNÁLATRÓL TÁJÉKOZTATÓ A TÉRSÉGI HELYI TERMÉK VÉDJEGYHASZNÁLATRÓL 1. Mi az indoka? - A BORSOD-TORNA-GÖMÖR TÉRSÉG ÉS A HELYI TERMÉKEK A Borsod-Torna-Gömör LEADER Egyesület az ország egyik leghátrányosabb helyzetű

Részletesebben

2006.6.21. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 168/5

2006.6.21. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 168/5 2006.6.21. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 168/5 A BIZOTTSÁG 907/2006/EK RENDELETE (2006. június 20.) a mosó- és tisztítószerekről szóló 648/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a rendelet

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK RENDELETE. (ÉÉÉÉ. hónap NN.)

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK RENDELETE. (ÉÉÉÉ. hónap NN.) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 30.1.2009 COM(2009) 31 végleges 2009/0006 (COD) C6-0048/09 Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK RENDELETE (ÉÉÉÉ. hónap NN.) a textiltermékek elnevezéséről

Részletesebben

A vezetést szolgáló személyügyi controlling

A vezetést szolgáló személyügyi controlling LINDNER SÁNDOR DIHEN LAJOSNÉ A vezetést szolgáló személyügyi controlling A piacgazdaság teljesítményre, rugalmasságra készteti a nemzetgazdaság szereplőit, köztük is elsődlegesen a vállalkozásokat. Az

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 11.5.2015 2014/0100(COD) VÉLEMÉNY a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Részletesebben

M-T Munkaügyi Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság 2600 Vác, Pálffy utca 39 Adószám: 12821909-2-13 / Cg.sz. 19-09-090860.

M-T Munkaügyi Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság 2600 Vác, Pálffy utca 39 Adószám: 12821909-2-13 / Cg.sz. 19-09-090860. Készítette: M-T Munkaügyi Tanácsadó Kft. 2600 Vác, Köztársaság út 5. Tel: (30)-6333-925 Fax: (27)-353-925 E-Mail: iroda@munkavilaga.hu; iroda@munkaugyes.hu Web: www.munkavilaga.hu; www.munkaugyes.hu M-T

Részletesebben

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Forray R. Katalin Híves Tamás A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Az OFA/6341/26 sz. kutatási összefoglaló Budapest, 2008. március 31. Oktatáskutató

Részletesebben

Vállalkozóvá válást támogató szakértői közreműködés (tanulmány)

Vállalkozóvá válást támogató szakértői közreműködés (tanulmány) KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005

Részletesebben

Javaslat a Fenntartható Fejlődésért Szentgotthárdon program elindítására

Javaslat a Fenntartható Fejlődésért Szentgotthárdon program elindítására Javaslat a Fenntartható Fejlődésért Szentgotthárdon program elindítására 1. Mi is az a fenntartható fejlődés? 1.1. 1983-ban az ENSZ Közgyűlés határozata alapján megkezdte munkáját az ENSZ Környezet és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az ECM Certification Kft. teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési eljárásáról

TÁJÉKOZTATÓ az ECM Certification Kft. teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési eljárásáról az ECM Certification Kft. teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési eljárásáról Az ECM Certification Kft. az építési termékek teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése keretében

Részletesebben

A helyszíni vizsgálat jegyzőkönyve I. ALAPADATOK

A helyszíni vizsgálat jegyzőkönyve I. ALAPADATOK Szektor: Név: A helyszíni vizsgálat jegyzőkönyve I. ALAPADATOK A helyszíni bejárás időpontja: A helyszíni bejárás helye: (település, utca, házszám) A helyszíni bejáráson a Védjegy hálózat által részt vesznek:

Részletesebben

EURÓPAI FÜZETEK 54. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere. Vámunió

EURÓPAI FÜZETEK 54. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere. Vámunió EURÓPAI FÜZETEK 54. SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ A MAGYAR CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere Vámunió A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzô

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND 2015 FONTOS DÁTUMOK Felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem rögzítésének határideje az 2015. február E-felvételiben 15. E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG ADÓÜGYI ÉS VÁMUNIÓS FŐIGAZGATÓSÁGA Vámpolitika, jogalkotás, tarifák Vámjogalkotás. Brüsszel, 2013. március 28.

EURÓPAI BIZOTTSÁG ADÓÜGYI ÉS VÁMUNIÓS FŐIGAZGATÓSÁGA Vámpolitika, jogalkotás, tarifák Vámjogalkotás. Brüsszel, 2013. március 28. EURÓPAI BIZOTTSÁG ADÓÜGYI ÉS VÁMUNIÓS FŐIGAZGATÓSÁGA Vámpolitika, jogalkotás, tarifák Vámjogalkotás Brüsszel, 2013. március 28. TAXUD/A2/SPE/MRe D (2013) 401270 TAXUD/A2/SPE/2013/058-EN Frissítve: 2013.

Részletesebben

A minõségbiztosítás konfliktusai az iskolavezetésben

A minõségbiztosítás konfliktusai az iskolavezetésben Iskolakultúra 1999/6 7 Hoffmann X Rózsa A minõségbiztosítás konfliktusai az iskolavezetésben A mögöttünk álló év legtöbbször hallott-olvasott, oktatásüggyel kapcsolatos kifejezése minden bizonnyal a minőségbiztosítás

Részletesebben

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1

BEVEZETŐ. A nők munkaerő piaci helyzetének alakulása a 90-es években 1 BEVEZETŐ A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány fennállása óta kiemelt célcsoportként kezeli a női vállalkozókat. Az alapítvány munkatársai naponta ismernek meg egyedi emberi, vállalkozói, női sorsokat

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.29. COM(2016) 93 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A Schengeni Információs Rendszer második generációjában (SIS II) tárolt ujjnyomatok

Részletesebben

NAGYKŐRÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

NAGYKŐRÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZAKÉRTŐ SZAKVÉLEMÉNY 1. ADATOK Tárgy: Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény szerinti esélyegyenlőségi program véleményezése 1 Szakértő

Részletesebben

A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése

A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése DUDÁS Marianna Nyíregyházi Főiskola Pedagógus Képző Kar, Nyíregyháza dudasm@nyf.hu A hétköznapi életben, a tehetség

Részletesebben

REPÜLŐS TÁRSASUTAZÁSOK

REPÜLŐS TÁRSASUTAZÁSOK REPÜLŐS TÁRSASUTAZÁSOK Repülővel történő utazások esetében a találkozó helye minden esetben a Liszt Ferenc repülőtér (légitársaságtól függően A-B terminál) várócsarnoka, ahol idegenvezetőnk az iroda nevével,

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény módosításáról szóló 2012. évi XVIII. törvény egyes szakaszainak értelmezése az ökológiai termelésre vonatkozó előírások tükrében

Részletesebben

Mit tudunk a vajdasági magyar doktoranduszokról?

Mit tudunk a vajdasági magyar doktoranduszokról? 1 Takács Zoltán Mit tudunk a vajdasági magyar doktoranduszokról? Bevezető A tanulmány a vajdasági magyar doktoranduszok aktuális helyzetének, karrierlehetőségeinek és mobilitási pályájának kérdésével foglalkozik.

Részletesebben

A reklámadó hatása az online » # The power of being understood :-)

A reklámadó hatása az online » # The power of being understood :-) The power of being understood in t f :-) www..com SEO CSS? i 01110001 00101000101001 0111000110110100110 00011010100111011111000 @ SEARCH» # 011100101101 AUDIT ADÓ TANÁCSADÁS A reklámadó hatása az online

Részletesebben